Borstvoedingsbeleid Aleida Praktijk voor Verloskunde. Broersvest 72c 3112 DG SCHIEDAM Tel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Borstvoedingsbeleid Aleida Praktijk voor Verloskunde. Broersvest 72c 3112 DG SCHIEDAM Tel"

Transcriptie

1 Borstvoedingsbeleid Aleida Praktijk voor Verloskunde Broersvest 72c 3112 DG SCHIEDAM Tel

2 1. Borstvoedingsbeleid voor zwangeren Voorwoord Men hoort vaak de klacht dat er zoveel verschillende adviezen voor borstvoeding worden gegeven. Dit maakt ouders onzeker en bevordert het geven van borstvoeding niet. Het is onze taak ouders in staat te stellen hun baby de meest ideale voeding te geven. Vandaar dat wij met dit beleidsstuk niet alleen ouders willen adviseren, maar tevens de samenwerking met andere hulpverleners willen verbeteren. Aleida heeft voor haar borstvoedingsbeleid de wereldwijd gehandhaafde vuistregels van WH/UNICEF als uitgangspunt gekozen. ok in Nederland zijn deze tien vuistregels aangenomen als leidraad voor het geven van borstvoeding. De KNV onderschrijft de verklaring van de World Health rganisation en UNICEF over de voeding van baby s en jonge kinderen. Daarin staat dat borstvoeding grote voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling het kind heeft en ook voor de gezondheid van de moeder. De tien vuistregels zijn bedoeld voor moeders van op tijd geboren, gezonde baby s. nze samenwerkingspartners waaronder het Vlietland Ziekenhuis en kraamzorgcentra Careijn, de Eilanden en de Bakermand werken ook met deze regels en zijn in het bezit van het borstvoedingscertificaat.. DE TIEN VUISTREGELS 1. De praktijk heeft een borstvoedingsbeleid op papier, dat bekend is bij alle medewerkers. 2. Alle betrokken medewerkers worden voldoende geschoold om het beleid te kunnen uitvoeren. 3. Alle zwangeren worden voorgelicht over de voordelen van borstvoeding en de praktijk van borstvoeding geven. 4. Moeders worden binnen 1 uur na de bevalling geholpen met borstvoeding geven. 5. Vrouwen krijgen uitleg hoe ze de baby moeten aanleggen en hoe ze de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder gescheiden wordt. 6. Pasgeborenen krijgen geen andere voeding dan borstvoeding, ook geen water, tenzij op medische indicatie. 7. Moeder en kind mogen dag en nacht bij elkaar op de kamer blijven (rooming-in). 8. Borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd. 9. Pasgeborenen die borstvoeding krijgen wordt geen speen of fopspeen aangeboden. 10. De praktijk onderhoudt contacten met andere instellingen en disciplines over de begeleiding van borstvoeding en ze verwijst de ouders naar de borstvoedingorganisaties.

3 Toelichting op de tien vuistregels Vuistregel 1 en 2 In onze praktijk hebben wij een uitgebreid borstvoedingsprotocol over de begeleiding en scholing bij borstvoeding. ok waarneemsters werken met dit protocol. Dit protocol is gebaseerd op de tien vuistregels van WH/UNICEF. Dit uitgebreide protocol ligt ter inzage. En is te vinden op onze website. Vuistregel 3 Alle zwangeren worden voorgelicht over de voordelen van borstvoeding en de praktijk van borstvoeding geven. In je zwangerschap hebben we de voordelen van borstvoeding ten opzichte van kunstvoeding besproken, zodat je een bewuste keuze hebt kunnen maken. ok hebben we enkele praktische aspecten besproken, verderop hierover meer. Deelnemen aan een borstvoedingscursus is een aanrader, ook voor zwangeren die nog twijfelen of ze borst- of kunstvoeding gaan geven. Wij stimuleren onze zwangeren deze cursus te volgen. In ons informatiebulletin /vragenlijst (dat we hebben meegegeven bij de 20 wkn controle) kun je lezen waar je hiervoor terecht kan. Vuistregel 4 Moeders worden binnen 1 uur na de bevalling geholpen met borstvoeding geven. De zoek-zuigreflex van je baby is heel sterk het eerste uur na de bevalling. Instinctief gaat hij op zoek naar je tepel. Je baby is nu wakker en alert, het is belangrijk hier gebruik van te maken. Hoe hij aan je borst drinkt wordt dan direct in zijn hersentjes opgeslagen (ingeprent). De kraamverzorgster of verloskundige helpt je op de juiste manier aan te leggen. En er is nog een voordeel van snel aanleggen, je baarmoeder trekt beter samen, waardoor het bloedverlies vermindert. De eerste melk, colostrum, bevat veel antistoffen en werkt laxerend voor de baby wat o.a. geelzucht tegengaat. Tevens legt het een beschermend laagje aan in de darmpjes. Dit rustige kennismaken in het eerste uur, het huid-op-huid contact, bevordert bovendien de moeder-kind-relatie. Wanneer er medisch gezien geen haast is, zullen we de baby zolang mogelijk bloot op de ontblote borst bij de moeder laten liggen. ok in het kraambed stimuleren we dagelijks huidcontact. Vuistregel 5 Vrouwen krijgen uitleg hoe ze de baby moeten aanleggen en hoe ze de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder gescheiden wordt.

4 Techniek van het aanleggen Het is bij het aanleggen van uw baby erg belangrijk dat je zelf prettig zit of ligt. - Draai de baby naar u toe met het buikje van uw kindje tegen uw buik. - Houd het neusje bij de tepel. Door met de tepel over de onderlip te gaan zal het mondje wijd opengaan. - Breng nu de tepel in het mondje van de baby door de baby naar je toe te brengen. - De baby is goed aangelegd als: - Het mondje wijd open is. Mondhoeken raken elkaar niet. - Het hoofdje iets naar achteren gebogen is. - De lipjes naar buiten zijn gekruld. - De tong onder de tepelhof ligt. - Een groot gedeelte van de tepelhof in het mondje is. - De baby dicht tegen u aan ligt, als het ware met het lijfje om u heen gekruld. Het aanleggen mag na het eerst aanzuigen geen pijn doen, doet het toch pijn haal dan de baby van de borst af door met de pink het vacuüm te verbreken. En probeer het daarna nog eens. Als de baby goed aan de borst gedronken heeft komt de tepel mooi rond, iets uitgerekt en normaal van kleur uit de mond van de baby. Voeden op verzoek De verloskundige, maar vooral de kraamverzorgster zal je de eerste dagen veelal helpen met aanleggen en vertellen waar je op moet letten. m de melkproductie goed op gang te brengen is het niet alleen belangrijk binnen 1 uur, maar in de eerste week minimaal 8-12 keer per 24 uur aan te leggen. Nachtvoedingen horen daarbij. Voedingssignalen Je neemt de baby aan de borst als hij zoekt, sabbelt of huilt (huilen is overigens een late uiting van honger). Concreet betekent dit dat er geen beperkingen worden opgelegd aan tijdsduur en frequentie, echter niet te weinig, overdag maak je de baby na 3 uur gerust wakker (door te verschonen bijv.) want de baby heeft de eerste dagen niet altijd veel honger. Iedere voeding worden beide borsten aangeboden en mag hij drinken tot hij slaapt of de borst loslaat. Vaak aanleggen helpt ook borststuwing bij de moeder te voorkomen of te verminderen. Het is normaal dat baby s de eerste dagen afvallen (7% tot max. 10%). bservaties We adviseren de eerste week elke dag te wegen op een vast tijdstip. Voor en na de voeding wegen is niet verstandig, omdat de baby per voeding steeds andere hoeveelheden zal drinken, het is dan slechts een momentopname. Het aantal plas- en poepluiers die de baby maakt, geven een indicatie of de borstvoeding goed op gang komt. Na de 4 e dag hoort een baby minimaal 6 plasluiers per dag te hebben.

5 De 1 e maand poept een baby zo n 4 keer per dag ( de kleur gaat van zwart naar mosterdgeel de eerste dagen), na deze eerste maand is grote variatie in het aantal poepluiers normaal, van 6 keer per dag tot 1 keer per 10 dagen. Als het aanleggen niet gelijk lukt Als de baby van begin af aan de borst niet goed wil pakken en nauwelijks heeft gezogen, kan na uur het best begonnen worden met kolven, zo zorgt men dat de productie toch goed op gang komt. Kolf minimaal 8-12 keer (dit is net zo vaak als wanneer je de baby zou aanleggen) per dag beide borsten en geef de moedermelk met een theelepeltje, kopje of spuitje (liever geen flesje i.v.m. zuigverwarring). Blijf intussen oefenen met aanleggen en vraag deskundig advies. De instructies dienen er op gericht te zijn dat het je lukt zelf de baby aan te leggen. De zorgverlener biedt hulp zonder over te nemen. Als het aanleggen niet gelijk lukt wordt huidcontact gestimuleerd. Je kunt door kolven ook borstvoeding geven als je baby in een couveuse verblijft, want voor premature of zieke baby s is moedermelk extra belangrijk. Moedermelk is speciaal aangepast aan de behoeften van je te vroeg geboren kind. Meer over kolven zie verderop. Vuistregel 6 Pasgeborenen krijgen geen andere voeding dan borstvoeding, ook geen water, tenzij op medische indicatie. Een voldragen en gezonde pasgeborene heeft een reserve van 48 uur, er hoeft dus geen water of kunstvoeding bijgegeven te worden als hij goed aan de borst drinkt. Medische redenen om bij te voeden kunnen zijn: - een erg laag < 2500 gram of hoog geboortegewicht > 4250 gram met afwijkende bloedsuikers. - afwijkende bloedsuikers bij baby s van moeders met (zwangerschaps)diabetes - een baby die >10 % afvalt t.o.v. het geboortegewicht. - tijdelijk medicijngebruik van de moeder, bij de meeste medicijnen kun je gewoon borstvoeding geven. Bij een goed borstvoedingsbeleid is het onwaarschijnlijk dat de baby 10% afvalt. Bij warm weer hoef je ook geen water bij te geven, als je je kindje wat vaker aanlegt, krijgt hij op die manier ook voldoende vocht binnen. Bij een meerling hoeft niet standaard bijgevoed te worden. Beide kinderen minimaal 8-12 keer aanleggen zal voor voldoende borstvoeding zorgen.

6 Geadviseerd wordt om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven, bijvoeden in die periode is niet nodig en wordt zelfs afgeraden. Dit wordt goed uitgelegd op de site van borstvoeding.com. ok na zes maanden bevat moedermelk eiwitten, vetten en andere belangrijke voedzame en noodzakelijke nutriënten die baby's en kinderen nodig hebben. Bij warm weer is water geven niet nodig. Zelf goed drinken en extra aanleggen zodat de baby voldoende vocht binnen krijgt wel. Vuistregel 7 Moeder en kind mogen dag en nacht bij elkaar op de kamer blijven (rooming-in). Met rooming-in blijkt het geven van borstvoeding makkelijker te verlopen. Rooming-in wil zeggen samen op dezelfde kamer de eerste tijd. Bijvoorbeeld in een (reis)wieg of ledikant. Je leert zo sneller hoe jouw baby reageert en je kunt meteen inspelen op zijn behoeften. Je baby aanleggen op het moment dat hij wakker wordt, smakgeluidjes maakt of onrustig is en de tepel zoekt, werkt beter dan op de klok kijken wanneer hij moet eten. Door ook s nacht samen te zijn met je baby zorg je voor een veilige leefomgeving voor je baby. De baby kan ook rustig in je bed liggen, zolang je niet zelf gaat slapen, medicijnen of alcohol gebruikt. Pas wel op met kussens en dekbedden. Vuistregel 8 Borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd. Borstvoeding geven is een vraag-en-aanbod principe. Als de baby vaak, minimaal 8-12x, de beide borsten leegdrinkt zal de productie toenemen. Hierdoor komt erop een gegeven moment meer tijd tussen de voeding. Door de baby zo veel mogelijk samen met jou op je eigen slaapkamer te laten slapen, rooming-in, zal je de hongersignalen vroeg herkennen waardoor het aanleggen makkelijker gaat en de voedingen korter duren. De verloskundige en de kraamverzorgenden zullen dagelijks met je evalueren naar aanleiding van het aantal poep- en plasluiers en het gewicht van de baby of de melkproductie voldoende op gang komt. Zij zullen indien nodig adviseren vaker aan te leggen als blijkt dat de baby te weinig poept en plast en het gewicht achter blijft. Wanneer de baby meer voeding nodig heeft zal hij vaker willen drinken zodat de productie toeneemt, deze regeldagen zijn vaak na 2 weken, 6 weken en 3 maanden (deze termijn is een indicatie). Als de borsten minder vaak en niet leeg gedronken worden zal de productie afnemen, dit gebeurt als flesjes kunstvoeding bijgegeven worden in plaats van vaker aanleggen.

7 Als je kind net zo vaak en lang mag drinken tot hij in slaap valt of de borst loslaat, zal hij zelf regelen dat je genoeg melk aanmaakt. Het kan ook best dat er s morgens meer tijd tussen de voedingen zit dan s avonds, dit is normaal. Geadviseerd wordt om de eerste 6 maanden alleen borstvoeding te geven zonder andere bijvoeding of hapjes, wel aanvulling met vitamine K en D (vrij verkrijgbaar in apotheek/drogist). Je kunt beide het beste van tevoren in huis halen, dan heb je het al vast liggen. ok na introductie van andere voedingsmiddelen kan borstvoeding geven doorgaan zolang je dat prettig vindt, de samenstelling past zich automatisch aan de behoefte van grotere baby s aan. Vuistregel 9 Pasgeborenen die borstvoeding krijgen wordt geen speen of fopspeen aangeboden. Als je een baby de eerste 4-6 weken een fles of fopspeen geeft, leidt dit nogal eens tot zuigverwarring. Drinken aan de borst vereist een andere techniek. Fopspenen kunnen de baby bovendien zo vermoeien dat hij minder eet. ok zie de hongersignalen niet meer als de baby zuigt op een speen. ok dient men terughoudend te zijn met het gebruik van tepelhoedjes. Hierbij wordt de tepel minder ver naar binnen gezogen, waardoor een kleiner deel van de borst en dus de melkkanalen gestimuleerd wordt. Een tepelhoedje kan echter soms uitkomst bieden als tijdelijke noodoplossing. Wij zullen je hier dan ook goed in adviseren. Als de baby bijvoeding moet krijgen dan doen wij dit het liefst met een cupje, lepeltje of eventueel een spuitje. Vuistregel 10 De praktijk onderhoudt contacten met andere instellingen en disciplines over de begeleiding van borstvoeding en ze verwijst de ouders naar de borstvoedingorganisaties. Nadat de zorg door ons is afgesloten, kan je je wenden tot de borstvoedingorganisaties. Vrijwilligers verstrekken gratis adviezen en organiseren informatiebijeenkomsten in de regio voor a.s. ouders en voedende moeders (moedergroepen). Wanneer zich echt een moeilijke situatie voordoet, verwijzen wij naar een lactatiekundige. Dit is een specialist op het gebied van borstvoeding, die zowel telefonisch advies kan geven, als een huisbezoek kan brengen.

8 Verschillende ziektekostenverzekeraars betalen een deel van deze kosten. Toevoeging op deze 10 vuistregels Mocht je andere beslissingen nemen dan in dit beleid staat geadviseerd, is dat natuurlijk je goed recht als ouders. ok als je twijfelt of besluit te stoppen met borstvoeding geven, zal de kraamverzorgster ons snel inlichten, zodat wij je ook hierin kunnen adviseren. Uitgebreide beleidsonderwerpen m dit beleid niet te uitgebreid te maken en leesbaar te houden staan er geen individuele behandelingen en therapieën beschreven. Wanneer je over de volgende onderwerpen meer informatie wenst, kan je dit beleid van ons op papier krijgen. De onderwerpen waar wij een apart beleid voor hanteren zijn: Beleid bij (dreigende) borstontsteking Beleid bij 10 % afvallen van de baby Beleid bij borstverkleining Beleid bij bijvoeden Starten met kolven wanneer je weer gaat werken Na 4-6 weken is het goed om minimaal 2 à 3 keer per week te oefenen met kolven en je baby te leren ook uit een flesje te drinken. m te voorkomen dat de baby het dan weer verleert is het raadzaam dit dan wekelijks een aantal keer te blijven doen. Kolven met de hand is handig om te leren. Een kolfapparaat is makkelijk als je gaat oefenen met flesjes gekolfde melk geven en als je weer gaat werken. Laat je voorlichten over de soorten kolven en kies een kolf die bij jou past. Verhuur en/of verkoop van professionele (o.a. Medela) kolven: Lactatiekundige Praktijk Vlaardingen Tel MedipointThuiszorgwinkel Fransenstraat 12a Vlaardingen Tel Poldervaart Apotheek Vlietlandplein 2 Schiedam Tel p nog meer verhuurpunten Kolven doe je in principe zo vaak als de baby zou drinken, je kolft beide borsten (na massage en warme kompressen gaat het makkelijker) totdat er bijna geen melk meer uitkomt. Probeer te ontspannen, kolven hoort geen pijn te doen. ok hier geldt het principe van vraag en aanbod, je beïnvloedt de hoeveelheid door vaker leeg te kolven (opvoeren) of minder vaak niet leeg te kolven (afbouwen). Wil je een voorraadje aanleggen, kolf dan tussen twee voedingen in. Vooral s ochtends na de eerste voeding kan je vaak makkelijk wat extra afkolven. Invriezen in een ijsblokjesbakje en

9 hierna in een plastic zakje doen, of bv. de melk in een ijsblokjeszakje invriezen zijn handige manieren om te bewaren. Let hierbij altijd op dat je hygiënisch te werk gaat en het opslag materiaal bisfenol vrij is. ntdooien bij voorkeur langzaam in de koelkast, opwarmen niet in de magnetron en binnen 24 uur gebruiken. Restjes opgewarmde melk niet bewaren. Voor de hygiëne kun je het beste de kolf regelmatig uitkoken om infecties te voorkomen (bij dagelijks gebruik 1x per 24 uur) en leen daarom liever geen gebruikte kolf. Tenzij het een kolf is waar geen melk in de motor kan komen en de onderdelen die met melk in aanraking komen vervangen kunnen worden. Bewaren van moedermelk: Kamertemperatuur Koelkast Vriesvak koelkast Diepvries (-18 C) 6-10 uur 5 dagen (koelkast wel goed afgesteld op 4-7 C) 2 weken 6 maanden Borstvoeding en werken Wettelijk moet je werkgever, mits vooraf in kennis gesteld, je de mogelijkheid geven om borstvoeding te geven tot de leeftijd van 9 maanden. Er mag maximaal 25% van de werktijd aan besteed worden. ok dient de werkgever te zorgen voor een hygiënische, afsluitbare ruimte waar je rustig kunt zitten kolven. Borstvoeding en anticonceptie Borstvoeding geven vermindert je vruchtbaarheid, toch is het niet raadzaam om het als anticonceptie te zien. De volgende middelen zijn een mogelijkheid om een zwangerschap te voorkomen: Condooms, spiraaltje of minipil (zonder oestrogenen). De pil te gebruiken bij voorkeur na 6 weken. Borstvoeding en medicijngebruik In Nederland worden verschillende lijsten gehanteerd met adviezen over medicijngebruik in combinatie met borstvoeding. Wanneer sprake is van een gezonde, op tijd geboren baby, is gebleken dat de adviezen van Thomas Hale (kinderarts) het beste zijn. De meeste lijsten die gehanteerd worden in bijv. de apotheek zijn er vooral op gericht dat ze veilig zijn voor de geneesmiddelenfabrikant, zonder dat gekeken is naar de concentratie van de stof, de opname in de darm en dus de concentratie bij het kind. Daarbij wordt echter vergeten dat het stoppen van borstvoeding geven i.v.m. medicijngebruik een zeer vervelende bijwerking is. In onze praktijk is een recente lijst aanwezig waar we in kunnen nakijken of een bepaald medicijn gebruikt kan worden zonder te stoppen met borstvoeding geven. De adviezen uit het boek van Thomas Hale zijn gebaseerd op meldingen uit de literatuur en er wordt rekening gehouden met de resorptiefactoren.

10 Eén attentiepunt willen we in ieder geval toelichten en dat is wanneer sprake is van antibioticagebruik. Wanneer moeder of kind behandeld worden met antibiotica hebben beiden meer kans op het krijgen van spruw. Dit is te merken aan bijv. het minder goed drinken aan de borst, een witte plaque op de tong van de baby, de tepel kan jeuken of er kan een stekende pijn in de borst aanwezig zijn ook na het voeden. Bij verdenking van spruw neem je altijd contact op met de huisarts. Als inderdaad de diagnose spruw wordt gesteld, dienen moeder en kind altijd beiden behandeld te worden, anders kan je elkaar blijven besmetten. Verder moet goede hygiëne in acht genomen worden (handen goed wassen, kleding liefst op 60 C wassen, evt. kolf dagelijks uitkoken). Borstvoeding en groei Zoals we al eerder hebben besproken, kan je volledig borstvoeding geven totdat je kind een half jaar oud is. p het consultatiebureau wordt bijgehouden hoe je kind groeit. De curven die hiervoor gebruikt worden zijn niet helemaal geschikt voor baby s die volledig borstvoeding hebben gekregen. Deze curven vertonen alleen een opwaartse lijn, terwijl het normaal is dat een borstgevoede baby de eerste 3-4 maanden erg hard kan groeien en hierna als het ware een maandje rust neemt. Het lijkt dan alsof de baby niet goed groeit, maar niets is minder waar. Zolang je baby tevreden is, voldoende plast en poept en aankomt, is er niet zoveel aan de hand. Na 1-1,5 maand zal je kind weer wat harder gaan groeien. Je kunt de groei van je baby on-line bijhouden op de WH curve voor borstgevoede baby s Er is ook een app voor mobiele telefoons beschikbaar met de WH-curve. Meer informatie op; Andere bronnen van informatie Boeken Borstvoeding, Mary Broekhuijsen en Stefan Kleintjes ISBN Borstvoeding geven, een antwoord op heel veel vragen. Geschreven door A. de Reede Dunselman, ISBN Handboek borstvoeding. La Leche League International, ISBN Alles over borstvoeding, tips, feiten en ervaringen uit de praktijk. Geschreven door Mary Broekhuijsen, ISBN

11 Internet verkoepelende site van de verenigingen Borstvoedingsvereniging VBN Borstvoedingsvereniging LLL Campagne borstvoeding verdient tijd Soorten kolven van het merk Medela Wetten over borstvoeding en werken Forum om advies te vragen aan anderen Startsite betreffende borstvoeding Checklist kraamtijd Nadelen van (fop)spenen Bijvoeding: waarom en hoe Afkolven

12 welke methode: Extra vitamine D K Regeldagen, tijdelijk niet genoeg melk Afvallen / dieet volgen Herkennen en preventie van beginnende borstontsteking Tot zes maanden alleen moedermelk Borstvoedingsorganisaties folder/landelijk adres en telefoon namelijk:... plaatselijke contactgroep/telefoon namelijk:... Contact met wijkverpleegkundige JGZ telefoon:... Mogelijkheid van lactatiekundige hulp Bijzonderheden: Voor telefonisch advies Vereniging Borstvoeding Natuurlijk : tel Borstvoedingorganisatie La Leche League : tel Voor advies van andere borstvoedinggevende vrouwen en contactpersonen Voor consult van een lactatiekundige Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen Tip: Leg dit borstvoedingsbeleid onder het aankleedkussen t.b.v. de kraamverzorgster.

Borstvoedingsbeleid Aleida Praktijk voor Verloskunde. Broersvest 72c 3112 DG SCHIEDAM Tel.010-2040488

Borstvoedingsbeleid Aleida Praktijk voor Verloskunde. Broersvest 72c 3112 DG SCHIEDAM Tel.010-2040488 Borstvoedingsbeleid Aleida Praktijk voor Verloskunde Broersvest 72c 3112 DG SCHIEDAM Tel.010-2040488 Inhoud 1. Borstvoedingsbeleid voor zwangeren 3 2. Aanvullingen op het borstvoedingsbeleid voor zwangeren

Nadere informatie

INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U gaat naar huis, samen met uw baby naar uw eigen vertrouwde omgeving. In deze folder kunt u meer lezen over het geven van borstvoeding. U kunt

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND BORSTVOEDING

INFORMATIEAVOND BORSTVOEDING INFORMATIEAVOND BORSTVOEDING Waarom kiezen voor borstvoeding Voordelen voor de baby Voordelen voor de moeder Nadelen?... Basis van borstvoeding Borstvoeding, een kwestie van hormonen: Toeschietreflex oxytocine

Nadere informatie

Lactatiekundige. Hulp bij borstvoeding

Lactatiekundige. Hulp bij borstvoeding Lactatiekundige Hulp bij borstvoeding Inleiding Borstvoeding (leren) geven gaat niet altijd zonder problemen. In de meeste gevallen is begeleiding van de kraamvrouw door de verpleging voldoende. Als dit

Nadere informatie

Borstvoeding Borstvoeding

Borstvoeding Borstvoeding Borstvoeding 2 Inleiding Van harte gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens de zwangerschap (of misschien al daarvoor) maakt u een keuze welke voeding u uw kindje wilt geven; borst- of flesvoeding. Hiervoor

Nadere informatie

Op zowel de kraamafdeling als de kinderafdeling wordt gewerkt volgens de Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding.

Op zowel de kraamafdeling als de kinderafdeling wordt gewerkt volgens de Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding. Borstvoeding Inleiding Van harte gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens de zwangerschap (of misschien al daarvoor) maakt u een keuze welke voeding u uw kindje wilt geven; borst- of flesvoeding. Hiervoor

Nadere informatie

Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee

Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Afdeling verloskunde Patiënteninformatie Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Vuistregels 3 Vragen 4 Nog even op een rijtje 1 Inleiding Deze folder

Nadere informatie

Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee

Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee Afdeling verloskunde Patiënteninformatie Borstvoedingsbeleid MC Zuiderzee versie 02 1 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het borstvoedingsbeleid van MC Zuiderzee.

Nadere informatie

checklist borstvoeding

checklist borstvoeding checklist borstvoeding Inleiding U gaat binnenkort bevallen, of u bent bevallen en verblijft samen met uw kind in het OLVG (op de kraam- of kinderafdeling). U heeft besloten borstvoeding te gaan geven.

Nadere informatie

Ketenprotocol. Borstvoeding bij gezonde zuigeling. Auteurs: V. Botterman, J.R. van der Burg, C. Moerman

Ketenprotocol. Borstvoeding bij gezonde zuigeling. Auteurs: V. Botterman, J.R. van der Burg, C. Moerman Ketenprotocol bij gezonde zuigeling Auteurs: V. Botterman, J.R. van der Burg, C. Moerman Datum: 5 oktober 2016 Algemeen Het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer (VSV Zoetermeer ) is in 2012 formeel

Nadere informatie

Het gedrag van een pasgeboren baby en borstvoeding

Het gedrag van een pasgeboren baby en borstvoeding Workshop Het gedrag van een pasgeboren baby en borstvoeding Elke baby is anders Elke moeder is anders Elke vader is anders Iedereen met zijn eigen behoeftes. Baby s laten op hun eigen manier zien als ze

Nadere informatie

Praktische informatie bij de start van borstvoeding

Praktische informatie bij de start van borstvoeding Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Praktische informatie bij de start van borstvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding U gaat uw baby borstvoeding geven; de beste voeding voor

Nadere informatie

ja / nee O smak geluidjes O wakker worden En voeden op verzoek

ja / nee O smak geluidjes O wakker worden En voeden op verzoek Vitamine K:.. tijd: Dag: 1 - Datum: - van.. tot uur Gewichtsafname: Welke informatie 1 e 24 uur m.b.t. borstvoeding bijzonderheden Binnen 1 uur aangelegd na geboorte ja / nee Was er 1 uur ongestoord huidcontact

Nadere informatie

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby Borstvoeding de beste voeding voor je baby Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Zo beschermt het je baby tegen ziekten, en helpt het jou bijvoorbeeld om weer

Nadere informatie

WEGWIJZER BORSTVOEDING

WEGWIJZER BORSTVOEDING CLIENTENBROCHURE WEGWIJZER BORSTVOEDING Geachte cliënt, Met borstvoeding geeft u uw baby de beste start. De samenstelling en de beschermende eigenschappen van moedermelk spelen een belangrijke rol bij

Nadere informatie

Borstvoeding in het TweeSteden ziekenhuis

Borstvoeding in het TweeSteden ziekenhuis Borstvoeding in het TweeSteden ziekenhuis Het TweeSteden ziekenhuis wil kwalitatief goede zorg bieden ten aanzien van de borstvoeding. U kunt rekenen op de juiste begeleiding bij het aanleggen en het kolven.

Nadere informatie

Voor je het weet is het zover, maanden vliegen voorbij. Voorbereidingen worden getroffen om je kind te verwelkomen.

Voor je het weet is het zover, maanden vliegen voorbij. Voorbereidingen worden getroffen om je kind te verwelkomen. INHOUDSOPGAVE gecertificeerde praktijk 1 De tien vuistregels pagina 3 2 Een toelichting op de vuistregels pagina 4 3 Wat kun je doen om je te laten informeren? pagina 14 4 Alles op een rij pagina 16 VOORWOORD

Nadere informatie

Inleiding Tien vuistregels Bijzondere eigenschappen van moedermelk

Inleiding Tien vuistregels Bijzondere eigenschappen van moedermelk BORSTVOEDING 350 Inleiding Deze folder bevat algemene informatie over het beleid met betrekking tot borstvoeding in het Sint Franciscus Gasthuis. Dit beleid is afgestemd op de tien vuistregels voor het

Nadere informatie

borstvoeding, het gaat lukken Gertie Roberts lactatiekundige IBCLC

borstvoeding, het gaat lukken Gertie Roberts lactatiekundige IBCLC borstvoeding, het gaat lukken Gertie Roberts lactatiekundige IBCLC Belangrijke info waar kun je terecht met vragen: verloskundige, gynaecoloog kraamverzorgster jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau)

Nadere informatie

Borstvoedingsbeleid New Care Kraamzorg

Borstvoedingsbeleid New Care Kraamzorg Borstvoedingsbeleid New Care Kraamzorg New Care Kraamzorg hanteert dit borstvoedingsbeleid wat gebaseerd is op de 10 vuistregels die de WHO (Wereldgezondheidsorganistatie) en UNICEF hebben ontwikkeld voor

Nadere informatie

Borstvoeding en diabetes

Borstvoeding en diabetes Borstvoeding en diabetes 1 Door middel van deze folder informeert het van Weel Bethesda ziekenhuis u over het geven van borstvoeding bij Diabetes Mellitus. Diabetes en borstvoeding kunnen in de meeste

Nadere informatie

Het is belangrijk dat de baby binnen 1 uur na de geboorte aan de borst wordt gelegd

Het is belangrijk dat de baby binnen 1 uur na de geboorte aan de borst wordt gelegd Borstvoeding Het LangeLand ziekenhuis is in het bezit van het keurmerk van Baby Friendly Nederland. Dit houdt in dat wij werken volgends de 5 standaarden van Baby Friendly. Het is belangrijk dat de baby

Nadere informatie

Borstvoeding geven aan uw te vroeg geboren baby. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Borstvoeding geven aan uw te vroeg geboren baby. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Borstvoeding geven aan uw te vroeg geboren baby Vrouw - Moeder - Kind centrum Borstvoeding Uit allerlei onderzoeken blijkt dat borstvoeding goed is voor alle baby s. Ook voor premature baby s (prematuur

Nadere informatie

Borstvoeding en diabetes mellitus

Borstvoeding en diabetes mellitus Borstvoeding en diabetes mellitus Inhoudsopgave Inleiding...4 Waarom borstvoeding...4 Borstvoeding en diabetes mellitus...4 Antenataal kolven...5 Starten met geven van borstvoeding...5 Aandachtspunten

Nadere informatie

Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen

Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen z Uw baby heeft in het ziekenhuis bijvoeding gekregen, dat wil zeggen, flesvoeding

Nadere informatie

I N F O R M A T I E. o v e r Borstvoeding

I N F O R M A T I E. o v e r Borstvoeding I N F O R M A T I E o v e r Borstvoeding Aanstaande ouders Van harte gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens de zwangerschap (of misschien al daarvoor) maakt u een keuze welke voeding u uw kindje wilt

Nadere informatie

Borstvoeding. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom borstvoeding? Wanneer voor het eerst voeden?

Borstvoeding. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom borstvoeding? Wanneer voor het eerst voeden? Borstvoeding Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom borstvoeding? 1 Wanneer voor het eerst voeden? 1 Hoe moet ik aanleggen? 2 Voedingshoudingen 3 De baby van de borst nemen 3 Tepel-

Nadere informatie

Borstvoeding en diabetes mellitus

Borstvoeding en diabetes mellitus Borstvoeding en diabetes mellitus Inhoudsopgave Inleiding...4 Waarom borstvoeding...4 Borstvoeding en diabetes mellitus...4 Antenataal kolven...5 Starten met geven van borstvoeding...5 Aandachtspunten

Nadere informatie

BORSTVOEDINGSBELEID. Borstvoedingsbeleid Kraamburo ZorgSaam. Versie 2.1

BORSTVOEDINGSBELEID. Borstvoedingsbeleid Kraamburo ZorgSaam. Versie 2.1 BORSTVOEDINGSBELEID Borstvoedingsbeleid Kraamburo ZorgSaam Versie 2.1 Het borstvoedingsbeleid van Kraamburo ZorgSaam is gebaseerd op de 10 vuistregels die de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en UNICEF

Nadere informatie

Wat maakt borstvoeding zo bijzonder? Voordelen voor je baby Voordelen voor jezelf Gefeliciteerd met je baby!

Wat maakt borstvoeding zo bijzonder? Voordelen voor je baby Voordelen voor jezelf Gefeliciteerd met je baby! Wat maakt borstvoeding zo bijzonder? is de beste voeding voor je baby want borstvoeding: is altijd goed samengesteld is precies warm genoeg heb je altijd bij je. Voordelen voor je baby heeft voordelen

Nadere informatie

Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby

Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby Uw baby is geboren tussen 35 en 37 weken (randprematuur) of geboren met een te laag gewicht voor de duur van de zwangerschap (dysmatuur). Omdat

Nadere informatie

Borstvoeding. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Borstvoeding. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Borstvoeding Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Deze folder geeft u informatie over het belang van moedermelk en het beleid rondom borstvoeding in het Waterlandziekenhuis. Het beleid van het Waterlandziekenhuis

Nadere informatie

Borstvoeding. Informatie voor kraamvrouwen. Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen

Borstvoeding. Informatie voor kraamvrouwen. Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen Borstvoeding Informatie voor kraamvrouwen Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Visie Borstvoeding 3 Voordelen van borstvoeding voor de baby 4 Voordelen

Nadere informatie

Laatste maand van de zwangerschap

Laatste maand van de zwangerschap Laatste maand van de zwangerschap Borstvoeding Moedermelk bevat precies die voedingstoffen die je kindje nodig heeft en bevordert een gezonde groei en ontwikkeling. Wij zullen vanuit RST Zorgverleners

Nadere informatie

BORSTVOEDING. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby en welkom op de kraamafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis!

BORSTVOEDING. Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby en welkom op de kraamafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis! BORSTVOEDING Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby en welkom op de kraamafdeling van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis! U heeft ervoor gekozen uw baby borstvoeding te geven. In deze folder

Nadere informatie

Borstvoedingsbeleid. Borstvoedingsbeleid

Borstvoedingsbeleid. Borstvoedingsbeleid Borstvoedingsbeleid Borstvoedingsbeleid Verloskundige Praktijk Zeist verloskundigen.nl Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Tien Vuistregels... 4 Toelichting op de vuistregels... 5 Nog even alles op een rijtje...

Nadere informatie

Borstvoeding. borstvoeding. Geachte (aanstaande) ouders,

Borstvoeding. borstvoeding. Geachte (aanstaande) ouders, Borstvoeding Geachte (aanstaande) ouders, U heeft één van de delen van de serie GroeiGids in handen. De GroeiGids bestaat uit zeven handzame boekjes: Kinderwens Zwanger Borstvoeding Kraam 0-4 jaar 4-12

Nadere informatie

Borstvoeding. Verloskunde en Kindergeneeskunde

Borstvoeding. Verloskunde en Kindergeneeskunde Verloskunde en Kindergeneeskunde Borstvoeding Het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis stimuleert het geven van borstvoeding. Borstvoeding heeft veel voordelen voor zowel moeder als kind. Deze folder is bedoeld ter

Nadere informatie

Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met borstvoeding geven

Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met borstvoeding geven Borstvoeding Benodigdheden Voedingskussen/kussen Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met borstvoeding geven De baby wordt,wanneer de toestand van het kind dit toelaat, op

Nadere informatie

Borstvoeding geven. Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Borstvoeding geven. Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Borstvoeding geven U bent zwanger en gaat binnenkort bevallen of u bent inmiddels bevallen. U wilt borstvoeding geven. In deze folder informeren wij u over het geven van borstvoeding en geven wij u adviezen.

Nadere informatie

Borstvoeding. Goede begeleiding werkt!

Borstvoeding. Goede begeleiding werkt! Borstvoeding Goede begeleiding werkt! U heeft gekozen, of overweegt te kiezen, voor borstvoeding. Een natuurlijke keuze: borstvoeding is goed voor uw baby en voor uzelf. Borstvoeding geven lukt meestal

Nadere informatie

Afdeling Verloskunde, locatie WKZ. Borstvoeding geven aan een meerling

Afdeling Verloskunde, locatie WKZ. Borstvoeding geven aan een meerling Afdeling Verloskunde, locatie WKZ Borstvoeding geven aan een meerling 1 Inleiding Voor u ligt de katern van de afdeling Verloskunde en Neonatologie van het UMC Utrecht. Dit katern geeft u informatie over

Nadere informatie

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s Adviezen voor ouders en verzorgers www.nwz.nl Omdat uw kindje te vroeg geboren is, is het opgenomen op de afdeling neonatologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep

Nadere informatie

Om het specifieke beleid bij de elke vuistregel te beschrijven worden zij hieronder nader toegelicht.

Om het specifieke beleid bij de elke vuistregel te beschrijven worden zij hieronder nader toegelicht. Het beleidsplan is opgesteld volgens de tien vuistregels van UNICEF en de WHO. Alle instellingen voor moeder- en kindzorg dienen er zorg voor te dragen: 1. dat zij een borstvoedingsbeleid op papier hebben,

Nadere informatie

Afkolven van moedermelk

Afkolven van moedermelk Afkolven van moedermelk Het afkolven van moedermelk Moedermelk wordt gemaakt op basis van vraag en aanbod. Om de melkproductie op gang te brengen en op peil te houden dient u net zo vaak te kolven als

Nadere informatie

Borstvoeding. Informatie voor kraamvrouwen. Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen versie 02

Borstvoeding. Informatie voor kraamvrouwen. Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen versie 02 Borstvoeding Informatie voor kraamvrouwen Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen versie 02 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Visie Borstvoeding 3 Voordelen van borstvoeding voor de baby

Nadere informatie

Borstvoeding met behulp van een tepelhoedje

Borstvoeding met behulp van een tepelhoedje Borstvoeding met behulp van een tepelhoedje U geeft borstvoeding aan uw baby. Problemen met aanleggen en drinken kunnen vaak verholpen worden met goede instructies en oefening. Soms kan een tepelhoedje

Nadere informatie

Borstvoeding voor een prematuur geboren baby

Borstvoeding voor een prematuur geboren baby KRAAMAFDELING Borstvoeding voor een prematuur geboren baby 1. Inleiding Borstvoeding voor een prematuur geboren baby 2. De melkproductie op gang brengen na de bevalling Afkolven voor een premature baby

Nadere informatie

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft.

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft. Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling verloskunde 3 Het team van de afdeling verloskunde 4 Hoe draagt u zelf bij aan veilige zorg? 5 Ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

Afkolven van moedermelk

Afkolven van moedermelk Afkolven van moedermelk Patiënteninformatie Kolven van moedermelk Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Redenen waarom er afgekolfd moet worden 3 Hoe vaak en hoe lang kolven 4 Kolftechniek 5 Bewaren van moedermelk

Nadere informatie

Borstvoeding de beste keuze Informatie voor patiënten

Borstvoeding de beste keuze Informatie voor patiënten Borstvoeding de beste keuze Informatie voor patiënten 2 Borstvoeding de beste keuze Wij wensen je geluk met jouw keuze om je kindje borstvoeding te geven. Wij stellen alles in het werk opdat de voeding

Nadere informatie

Borstvoeding is... INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Borstvoeding is... INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Borstvoeding is... INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 INHOUDSTAFEL 1. Beste ouders 4 2. Waarom kiezen voor borstvoeding? 5 3. Prenatale lessen over borstvoeding 5 4. Op het Verloskwartier 6 5. Op de Kraamafdeling

Nadere informatie

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje Geboortecentrum Tips bij borstvoeding Gezien vanuit uw kindje Tips bij borstvoeding Als je besluit om je kindje borstvoeding te geven dan wil je dit ook zo goed en prettig mogelijk doen voor je kindje,

Nadere informatie

Welke voeding gaat u uw baby geven?

Welke voeding gaat u uw baby geven? Welke voeding gaat u uw baby geven? Inleiding Nu u zwanger bent, heeft u veel keuzes te maken. Zo gaat u bijvoorbeeld kiezen welke voeding u aan uw baby gaat geven. De beste voeding voor uw baby is borstvoeding.

Nadere informatie

Borstvoeding en werk

Borstvoeding en werk Borstvoeding en werk Geef je borstvoeding en ga je weer aan het werk? Als je wilt, kun je gewoon doorgaan met borstvoeding. Waarom kolven? Wanneer je weer aan het werk bent kan je kind minder vaak bij

Nadere informatie

Afkolven van moedermelk

Afkolven van moedermelk Afkolven van moedermelk Moedermelk wordt gemaakt op basis van vraag en aanbod. Om de melkproductie op gang te brengen en op peil te houden dient u net zo vaak te kolven als wanneer u uw baby aan de borst

Nadere informatie

Het afkolven en het bewaren van moedermelk

Het afkolven en het bewaren van moedermelk Het afkolven en het bewaren van moedermelk Beste ouders, Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. We zijn blij dat u voor borstvoeding heeft gekozen. Borstvoeding geven heeft belangrijke voordelen

Nadere informatie

Afdeling Kind & Jeugd/ verloskunde INFORMATIE OVER BORSTVOEDING DE EERSTE WEKEN

Afdeling Kind & Jeugd/ verloskunde INFORMATIE OVER BORSTVOEDING DE EERSTE WEKEN Afdeling Kind & Jeugd/ verloskunde INFORMATIE OVER BORSTVOEDING DE EERSTE WEKEN Ziekenhuis Rivierenland hanteert de visie dat borstvoeding als beste start wordt beschouwd voor bijna alle kinderen. Verpleegkundigen

Nadere informatie

Borstvoeding geven, gewoon doen?! Annet Mulder Lactatiekundige ZGT / lactatiekundige praktijk

Borstvoeding geven, gewoon doen?! Annet Mulder Lactatiekundige ZGT / lactatiekundige praktijk Borstvoeding geven, gewoon doen?! Annet Mulder Lactatiekundige ZGT / lactatiekundige praktijk Onderwerpen Gezondheidseffecten voor moeder en kind Aanleggen Wat is normaal? Wat als het anders gaat dan gedacht?

Nadere informatie

Borstvoeding binnen MAM's kinderopvang

Borstvoeding binnen MAM's kinderopvang Borstvoeding binnen MAM's kinderopvang Borstvoeding is de beste voeding voor een pasgeboren baby. Maar ook na deze eerste weekjes raad WHO /Unicef het volgende aan: Advies: - Eerste 6 maanden exclusief

Nadere informatie

Signalen dat het kind niet goed is aangelegd Voeden: hoe lang en wanneer

Signalen dat het kind niet goed is aangelegd Voeden: hoe lang en wanneer Borstvoeding Als de baby zijn voeding uit de borst krijgt, noemen we dit borstvoeding. De voedingsstoffen in borstvoeding zijn precies afgestemd op wat de baby nodig heeft. Borstvoeding beschermt de baby

Nadere informatie

Borstvoeding. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Borstvoeding. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Borstvoeding Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Deze folder geeft u informatie over het belang van moedermelk en het beleid rondom borstvoeding in het Waterlandziekenhuis. Het beleid van het Waterlandziekenhuis

Nadere informatie

Borstvoeding geven, gewoon doen?!

Borstvoeding geven, gewoon doen?! Onderwerpen Borstvoeding geven, gewoon doen?! Annet Mulder Lactatiekundige ZGT / lactatiekundige praktijk Gezondheidseffecten voor moeder en kind Wat is normaal? Wat als het anders gaat dan gedacht? Borstvoeding

Nadere informatie

Informatie. over. borstvoeding

Informatie. over. borstvoeding Informatie over borstvoeding Inhoud 1. Inleiding 2. Waarom borstvoeding? 3. Vuistregels voor het geven van borstvoeding o Vuistregel 1 o Vuistregel 2 o Vuistregel 3 o Vuistregel 4 o Vuistregel 5 o Vuistregel

Nadere informatie

Informatie over. borstvoeding & kunstvoeding

Informatie over. borstvoeding & kunstvoeding Informatie over borstvoeding & kunstvoeding Wat voor voeding gaat u uw kindje geven? U wilt kiezen voor iets wat goed is voor uw kind en ook bij u past. Er is veel onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen

Nadere informatie

Borstvoeding op de afdeling Neonatologie

Borstvoeding op de afdeling Neonatologie Borstvoeding op de afdeling Neonatologie Inhoudsopgave Pagina De tien vuistregels van de WHO en Unicef 3 Borstvoeding voor de premature pasgeborenen 5 Het aanleggen van premature, dysmature of zieke pasgeborenen

Nadere informatie

Afkolven van moedermelk

Afkolven van moedermelk Afkolven van moedermelk Patiënteninformatie Kolven van moedermelk Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Redenen waarom er afgekolfd moet worden 3 Hoe vaak en hoe lang kolven 4 Kolftechniek 5 Bewaren van moedermelk

Nadere informatie

Borstvoeding geven met een tepelhoedje

Borstvoeding geven met een tepelhoedje Borstvoeding geven met een tepelhoedje kraamafdeling en kinderafdeling Per 1 januari 2015 zijn Rijnland Ziekenhuis en Diaconessenhuis Leiden gefuseerd en gaan samen verder onder de naam: Een tepelhoedje

Nadere informatie

Déborstvoeding bestaat niet Borstvoeding is een proces van geven en nemen 2 danspartners 1 coach 1 leerproces

Déborstvoeding bestaat niet Borstvoeding is een proces van geven en nemen 2 danspartners 1 coach 1 leerproces Déborstvoeding bestaat niet Borstvoeding is een proces van geven en nemen 2 danspartners 1 coach 1 leerproces Welke borstvoeding Deze? Of deze? De borstvoeding van Abel Voorbereiding borstvoeding: Natuurlijk

Nadere informatie

Het geven van borstvoeding

Het geven van borstvoeding Het geven van borstvoeding Hier vindt u alle belangrijke informatie over het geven van borstvoeding. Waarom is moedermelk goed? Tijdens de zwangerschap maken uw borsten een speciale ontwikkeling door.

Nadere informatie

Contents Wat je moet weten over het geven van borstvoeding.

Contents Wat je moet weten over het geven van borstvoeding. Contents Wat je moet weten over het geven van borstvoeding.... 2 Moedermelk is niet alleen de beste voeding voor je kindje, het is ook altijd beschikbaar, kan niet bederven en geeft geen afval.... 2 De

Nadere informatie

Gefeliciteerd met je baby! Wat maakt borstvoeding zo bijzonder? Voordelen voor je baby

Gefeliciteerd met je baby! Wat maakt borstvoeding zo bijzonder? Voordelen voor je baby Gefeliciteerd met je baby! Nij Smellinghe stimuleert het geven van borstvoeding. Wij willen u hierbij goed begeleiden en u aanmoedigen zich te verdiepen in het belang van voeding, hechting en de behoeften

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Borstvoeding

PATIËNTEN INFORMATIE. Borstvoeding PATIËNTEN INFORMATIE Borstvoeding Inhoud Borstvoeding... 4 De 10 vuistregels... 4 Borstvoeding in het algemeen... 5 Hoe komt borstvoeding op gang?... 5 De belangrijke rol van de partner... 6 De eerste

Nadere informatie

Borstvoeding in het SKB

Borstvoeding in het SKB 1/7 Verloskunde Borstvoeding in het SKB Inleiding Borstvoeding is de beste start voor uw baby. Medewerkers van de afdeling Vrouw-kind in het SKB zullen daarom het geven van borstvoeding stimuleren. Hierbij

Nadere informatie

Borstvoeding de beste voeding voor je baby

Borstvoeding de beste voeding voor je baby Borstvoeding de beste voeding voor je baby Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Het beschermt je baby tegen ziekten en het helpt jou bijvoorbeeld om weer op

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Borstvoeding en diabetes

PATIËNTEN INFORMATIE. Borstvoeding en diabetes PATIËNTEN INFORMATIE Borstvoeding en diabetes Algemeen Door middel van deze folder informeert het Maasstad Ziekenhuis u over het geven van borstvoeding bij Diabetes Mellitus aan uw baby. Het geven van

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Diabetes en Borstvoeding

Patiënteninformatie. Diabetes en Borstvoeding Diabetes en Borstvoeding Patiënteninformatie Diabetes en Borstvoeding Inhoudsopgave 1 Diabetes en borstvoeding 2 Na de bevalling 3 Bijvoeding 4 Kolven in de zwangerschap 5 Glucose regulatie van de moeder

Nadere informatie

Borstvoedingspaspoort

Borstvoedingspaspoort Borstvoedingspaspoort Voor u ligt het borstvoedingspaspoort Een document waarmee wij willen proberen om de borstvoedingsperiode voor u en uw kind zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit paspoort zorgt

Nadere informatie

Bijpraten over borstvoeding

Bijpraten over borstvoeding Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding voor baby s is. Moedermelk bevat antistoffen tegen ziekten en allergieën, kunstvoeding niet. Borstgevoede baby s hebben minder last van infecties,

Nadere informatie

Borstvoeding premature baby

Borstvoeding premature baby Borstvoeding premature baby Een prematuur geboren baby, is een baby die geboren na een zwangerschap van minder dan 37 weken. Goede medische, verpleegkundige en lactatiekundige zorg is voor de prematuur

Nadere informatie

Kinder- / jeugdafdeling. Naar huis, hoe verder..

Kinder- / jeugdafdeling. Naar huis, hoe verder.. Kinder- / jeugdafdeling Naar huis, hoe verder.. 1 Naar huis, hoe verder De arts of de verpleegkundige heeft u verteld dat uw baby naar huis mag. Het verblijf op de kinderafdeling zit er op. Om de overgang

Nadere informatie

BORSTVOEDING FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

BORSTVOEDING FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND BORSTVOEDING FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Inleiding Deze folder bevat algemene informatie over het beleid met betrekking tot borstvoeding in het Franciscus. Dit beleid is afgestemd op de 5 standaarden

Nadere informatie

Het afkolven van moedermelk kolfdagboek

Het afkolven van moedermelk kolfdagboek Het afkolven van moedermelk kolfdagboek Het afkolven van moedermelk Definitie: Afkolven is het verwijderen van de melk uit de borst op een andere manier dan door het drinken van de baby. (Omschrijving

Nadere informatie

Kolfboek en kolfdagboek

Kolfboek en kolfdagboek Kolfboek en kolfdagboek Informatie over het afkolven, bewaren en gebruiken van moedermelk; inclusief kolfdagboek. U bent bevallen in Tergooi. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan om u met de beste

Nadere informatie

Kolven. Wanneer is kolven zinvol?

Kolven. Wanneer is kolven zinvol? Kolven ADVIES Kolven Je gaat kolven. De verpleegkundige of kraamverzorgende zal je uitleg geven en helpen bij het kolven. In deze folder kun je alles nog eens teruglezen of nieuwe informatie opzoeken.

Nadere informatie

Afkolven van moedermelk

Afkolven van moedermelk Afkolven van moedermelk wordt gemaakt op basis van vraag en aanbod. Om de melkproductie op gang te brengen en op peil te houden dient u net zo vaak te kolven als wanneer u uw baby aan de borst zou voeden.

Nadere informatie

AZ Sint-Lucas, een hart voor borstvoeding

AZ Sint-Lucas, een hart voor borstvoeding AZ Sint-Lucas, een hart voor borstvoeding Betrouwbare zorg betekent voor een babyvriendelijk ziekenhuis dat 1. het een beleid heeft over zuigelingenvoeding volgens de internationale borstvoedingsrichtlijnen

Nadere informatie

Borstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Borstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei Borstvoeding Ziekenhuis Gelderse Vallei Als zwangere komt u voor veel keuzes te staan. De borstvoeding is hierbij van groot belang. Deze folder geeft informatie over borstvoeding en de manier waarop wij

Nadere informatie

Beleid en WHO-code, Scholing, Zwangerenvoorlichting (indien de organisatie zwangeren bereikt), Ketenzorg

Beleid en WHO-code, Scholing, Zwangerenvoorlichting (indien de organisatie zwangeren bereikt), Ketenzorg Standaard 1 Beleid en WHO-code, Scholing, Zwangerenvoorlichting (indien de organisatie zwangeren bereikt), Ketenzorg B1.1 Hanteert de organisatie een beleid met betrekking tot voeding en voorlichting over

Nadere informatie

Inhoudsopgave 10 vuistregels Moedermelk 3 Hoe bereid je je voor op borstvoeding Het eerste moment samen Huid-op-huidcontact

Inhoudsopgave 10 vuistregels Moedermelk 3 Hoe bereid je je voor op borstvoeding Het eerste moment samen Huid-op-huidcontact Borstvoeding ADVIES Inhoudsopgave 10 vuistregels 2 Moedermelk 3 Hoe bereid je je voor op borstvoeding 3 Het eerste moment samen 4 Huid-op-huidcontact 4 Zo komt de moedermelkproductie op gang 4 Hygiëne/borstverzorging

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

H Tepelhoedje

H Tepelhoedje H.40078.0418 Tepelhoedje 2 Gebruik tepelhoed inleiding: Als jouw baby moeite heeft met het drinken uit de borst, kan je in sommige situaties gebruik maken van een tepelhoedje, dit kan het drinken uit de

Nadere informatie

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s Uw kind is opgenomen op de intensive care neonatologie, de verpleegafdeling voor te vroeg geboren baby s (prematuren). Ook wanneer een kind te vroeg wordt geboren,

Nadere informatie

Inleiding Deze folder is gebaseerd op de 10 vuistregels voor het welslagen van borstvoeding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF.

Inleiding Deze folder is gebaseerd op de 10 vuistregels voor het welslagen van borstvoeding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF. Borstvoeding Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden. JijWij oktober 2015.

Nadere informatie

Borstvoeding. Folder: 469 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Verloskunde September 2015 1-12

Borstvoeding. Folder: 469 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Verloskunde September 2015 1-12 Borstvoeding Folder: 469 Dit is een uitgave van het Flevoziekenhuis Afdeling Verloskunde September 2015 1-12 2-12 Borstvoeding Voordelen voor moeder en kind Moedermelk wordt door het lichaam gemaakt met

Nadere informatie

Te weinig borstvoeding

Te weinig borstvoeding 1/5 Kindergeneeskunde Te weinig borstvoeding Inleiding Deze folder geeft u informatie over de oorzaken van te weinig borstvoeding en wat u daar zelf aan kunt doen. De folder is zowel bedoeld voor moeders

Nadere informatie

Borstvoeding voor te vroeg geboren kinderen

Borstvoeding voor te vroeg geboren kinderen Borstvoeding voor te vroeg geboren kinderen 1 Borstvoeding voor te vroeg geboren kinderen Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Borstvoeding 2 Afkolven 2 Afkolven voor een premature

Nadere informatie

Moedermelk, afkolven en bewaren

Moedermelk, afkolven en bewaren Moeder Kind Centrum Moedermelk, afkolven en bewaren Uw verpleegkundige/ kraamverzorgende heeft u geadviseerd om uw moedermelk tijdelijk af te kolven. Wanneer afkolven? Bijvoorbeeld omdat: uw gezonde baby

Nadere informatie

Verloskunde/Kindergeneeskunde

Verloskunde/Kindergeneeskunde Verloskunde/Kindergeneeskunde Borstvoeding geven Inleiding Borstvoeding heeft veel voordelen voor zowel moeder als kind. Borstvoeding is de meest geschikte voeding voor baby s. Deze folder informeert u

Nadere informatie