In de trefwoordenlijst Wie doet wat? verderop in deze brochure leest u wie verantwoordelijk is voor welk onderhoud.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In de trefwoordenlijst Wie doet wat? verderop in deze brochure leest u wie verantwoordelijk is voor welk onderhoud."

Transcriptie

1 Onderhoud In elke woning raakt er wel eens iets kapot of versleten. Dan is onderhoud nodig. huurt uw woning bij de leutels. ommige reparaties doen wij. Andere reparaties zijn voor uw rekening. Dat is zo geregeld in de wet en in de huurovereenkomst: a. De huurder heeft een zorgplicht. Hieronder vallen kleine dagelijkse reparaties en onderhoud. b. De verhuurder heeft een instandhoudingsplicht. Dat wil zeggen dat de leutels de buitenkant van de woning wind- en waterdicht moeten houden. Dat doen we met groot onderhoud. In de trefwoordenlijst Wie doet wat? verderop in deze brochure leest u wie verantwoordelijk is voor welk onderhoud. erviceabonnement Wilt u het onderhoud dat voor uw eigen rekening is liever uitbesteden? Neem dan een serviceabonnement. Daarmee neemt de leutels veel kleine onderhoudswerkzaamheden van u over. In de brochure erviceabonnement leest u er meer over. ervicekosten Behalve de huur betaalt u vaak ook servicekosten. Daarvoor verricht de leutels een aantal onderhoudswerkzaamheden aan gemeenschappelijke ruimten, zoals tuin of entreehal. In de servicekosten zijn ook de herstelkosten van glasbreuk en verstoppingen verrekend. Aansprakelijkheid bij schade chade in en aan de woning kan iedereen overkomen. aak roept dat veel vragen op. Wie is aansprakelijk en wie gaat de schade betalen? Inboedelverzekering Als u schade heeft aan uw spullen, dan kunt u dat verhalen op uw inboedelverzekering. Bijvoorbeeld schade door brand of lekkage. Wettelijke aansprakelijkheid Als er schade ontstaat door uw eigen toedoen, bent u als huurder aansprakelijk. In dit geval betaalt u zelf de schade. Bovendien bent u verplicht om storingen en/of gebreken tijdig te melden. Als u dit niet doet, dan bent u eveneens aansprakelijk. Onderhoudskalender Elk jaar voert de leutels groot onderhoud uit. Is uw woning aan de beurt voor een onderhoudsbeurt? Dan ontvangt u van ons vooraf een brief over wat, wanneer en hoe we het gaan doen. Op onze website vindt u per wijk de onderhoudskalender. Contact opnemen? ia ons KlantenContactCentrum, (071) , kunt u storingen doorgeven die voor rekening van de leutels zijn. Als u een serviceabonnement heeft, kunt u ook de werkzaamheden die binnen dit abonnement vallen aanmelden. Daarnaast kunt u storingen ook online melden, via onze website Direct bellen met de specialist oor onderstaande storingen kunt u rechtstreeks contact opnemen met één van de bedrijven met wie wij samenwerken:

2 GLABREK (071) ERTOPPING (071) C-TORING (van uw eigen ketel) C-TORING (van een collectieve ketel) C-TORING (als u stadsverwarming heeft) De leutels werkt met verschillende installateurs, die binnen een bepaald postcodegebied werken. Mercurius, (071) Bonarius, (071) De leutels werkt met verschillende installateurs voor collectieve ketels, die binnen een bepaald postcodegebied werken. an den Burg, (071) ink, (071) (071) Wie doet wat? In het overzicht Wie doet wat? ziet u welke werkzaamheden de leutels doet en welke werkzaamheden u zelf moet regelen. Bij de werkzaamheden die voor uw rekening zijn, ziet u ook of ze bij het serviceabonnement horen. Dit betekenen de letters boven het Wie doet wat? overzicht: = verhuurder. Dit onderhoud voert de leutels uit. = u, de huurder. Dit onderhoud is voor uw rekening. = serviceabonnement. Dit onderhoud valt onder het serviceabonnement. B = gespecialiseerd bedrijf door de leutels ingehuurd A Aanrecht zie Keuken Afvoeren Ontstoppen en overige werkzaamheden aan rioleringen en B (voor de huurder niet bereikbare) afvoeren. choonhouden van gootsteen-, douche-, wastafel-, wasmachine- en closetafvoeren. Reparatie en vervanging van de doucheputdeksel, van de sifon, wasmachineafvoer en spoelbak. ervanging van de stop en ketting van afvoeren. Hemelwaterafvoeren Hemelwaterafvoeren ontstoppen. B Onderhoud en reparatie van hemelwaterafvoeren. Afzuigkap Het schoonhouden van de afzuigkap. ervanging van het lampje in de afzuigkap. Reparatie en vervanging (als de afzuigkap eigendom van de leutels is). Asbest Als u vermoedt dat er asbest in uw woning zit, neemt u dan direct contact op met ons KlantenContactCentrum via (071) Let op: u mag niet zagen, boren, schuren in asbesthoudende materiaal, of zelf het asbest verwijderen. B Balkon en galerij Onderhoud en vervanging van hekken en balkonafscheidingen. choonhouden van hekken en balkonafscheidingen. Behang Aanbrengen, verwijderen en repareren van (vervolg)schade. Bel Zie Deurbel

3 Bergingen (schuren en garages) Bestrating Reparatie van dekvloer, onderhoud aan het dak en buitenschilderwerk. Onderhoud en schilderwerk aan de binnenzijde van de berging. Het bestraten, ophogen en repareren van tegelpaden en zeemstroken. Het bestraten, ophogen en repareren van terrassen, sierbestrating e.d. in de eigen voor-, zij- of achtertuin. Het onderhouden, ophogen en vernieuwen van bestrating in de carport, brandpoort en gemeenschappelijke paden. Bij verzakking van terras (en door rioolbreuk) stelt de leutels op aanvraag zand ter beschikking: minimaal 1 m3 en maximaal 2 m3 (dat zijn circa 25 of 50 kruiwagens zand). Het ophogen van de bestrating van de bij de woning horende paden, terrassen en sierbestrating in geval van ernstige verzakkingen. Er is sprake van een ernstige verzakking als deze gevaar oplevert of als deze het gebruik van de paden aantast. Beton/metsel/voegwerk Onderhoud en reparatie van beton, metsel- en voegwerk. Bliksemafleiders Onderhoud en reparatie van bliksemafleiders. Boiler Onderhoud en/of vervanging van de boiler die u huurt of bezit. Brandblus- en Onderhoud en vervanging van brandblusmiddelen in de brandpreventiemiddelen eigen woning. Brandpoorten en - gangen Onderhoud en vervanging van brandblusmiddelen in gemeenschappelijke ruimtes. Zie ook Rookmelder. Zie ook Bestrating. Brievenbus Onderhoud en vervanging van brievenbus in de voordeur. Onderhoud en vervanging van orginele tochtborstel in voordeur. Onderhoud, reparatie vervanging van briefplaten en postbussen in gemeenschappelijke ruimten. Buitenverlichting Zie erlichting. C Centrale verwarming Reparatie en vervanging cv (gemeenschappelijk en individueel). Bijvullen van gemeenschappelijke installaties. Ontluchten en bijvullen van individuele cv-installaties. Ontluchten van gemeenschappelijke cv-installaties. astzetten van de kamerthermostaat. Centrale verwarming ervanging of completeren van vulslang. ervanging of aanschaf van ontluchtingssleutel. Reparatie van schade aan warmtemeters in de woning is voor uw rekening. Neem hiervoor contact op met ons KlantenContactCentrum via (071) Combiketel Zie Centrale erwarming. Carport ervanging en vernieuwing van onderdelen van de carport, als deze door de leutels geplaatst is.

4 ervanging en vernieuwing van onderdelen van de carport, als deze door de huurder geplaatst is. D Dak Bouwkundig onderhoud, reparatie en vervanging van dakbedekking, dakdoorvoer, dakgoot en dakpannen, na slijtage door normaal gebruik of ten gevolge van storm. Dakgoten Zie Goten. Dakraam/dakkapel Onderhoud, reparatie en vervanging van door de leutels geplaatste dakramen/dakkapellen. Deuren Reparatie of vervanging van buitendeuren bij houtrot of slijtage door normaal gebruik. Reparatie of vervanging van binnendeuren bij houtrot of slijtage door normaal gebruik. Repareren van klemmende binnendeur. Reparatie van klemmende buitendeur. Zie ook Hang- en luitwerk. Deurbel Onderhoud en reparatie van algemene belinstallaties (intercom) bij portiekwoningen en flats. Onderhoud en reparatie van voordeurbel van individuele portiek,- en flatwoningen. Onderhoud en reparatie van voordeurbel en belinstallatie van individuele eengezinswoningen. Deurdranger Reparatie en vervanging van deurdrangers op door de leutels aangebrachte toegangsdeuren in gemeenschappelijke ruimten. Deuropener (elektrisch) Onderhoud en reparatie van automatische deuren en elektrische deuropeners. Douche Onderhoud en reparatie van douchekop, doucheslang, handdouche, opsteekpen, stijgpijpje en koppelstuk. Drempel (stofdorpel) Reparatie of vervanging bij slijtage, loszitten of scheuren. E Elektrische installatie ernieuwen van elektraleidingen, groepenkast (stoppenkast) en aardlekschakelaar. Onderhoud, reparatie en vervanging van beschadigde schakelaars, trekschakelaars, wandcontactdozen (stopcontacten) en lichthangpunten. Onderhoud, reparatie en vervanging van beschadigde schakelaars, wandcontactdozen en lichthangpunten in gemeenschappelijke ruimten. Reparatie bij uitval elektra door eigen elektronische apparatuur. Aanleg, reparatie en vervanging van tv-, telefoon- en internetaansluitingen. ervangen van stop/zekering in de meterkast, aanzetten groepen elektra en aardlekschakelaar. G Galerijvloer Het schoonhouden van galerijvloeren met daarin aangebrachte afvoerroosters. Garage Onderhoud aan vloer en wanden. erhelpen van verzakking van tegels. Onderhoud aan kanteldeuren, inclusief mechanisme. ervangen van kanteldeuren bij slijtage door normaal gebruik. Gasinstallatie Onderhoud en vernieuwing van de installatie (van gasleiding tot muurplaat).

5 H Gaslekkage Gemeenschappelijke ruimten Geisers Onderhouden en repareren van de gaskraan Aanschaffen, onderhouden en repareren van de gasslang en zelf aangebrachte leidingen. Ruikt u gas? Zet direct de ramen open, draai de hoofdgaskraan dicht op en bel ons KlantenContactCentrum via (071) Het schoonhouden van portiek, trappenhuis en gemeenschappelijke gangen (dit is soms opgenomen in servicekosten). Onderhoud en/of vervanging van de geiser die u huurt of bezit. Glas ervangen van gebroken binnen- en buitenruiten. B Goten choonhouden van dakgoten van eengezinswoningen die bereikbaar zijn middels een huishoudtrap of enkele ladder. choonhouden van dakgoten van eengezinswoningen die niet bereikbaar zijn middels een huishoudtrap of enkele ladder. choonhouden van dakgoten van portiekwoningen en flats. Graffiti erwijderen van (aanstootgevende) teksten en tekeningen. Hang- en sluitwerk Onderhoud (smeren, vastzetten e.d.) van het hang- en (sloten, scharnieren en sluitwerk van alle ramen en deuren (ook bergingen) buiten. deurkrukken) Onderhoud en vervaning van het hang- en sluitwerk van binnendeuren. ervanging van het hang- en sluitwerk van alle buitenramen en buitendeuren (ook bergingen) bij normale slijtage en/of gebruik. ernieuwen van voordeurslot bij normale slijtage (opdekslot of cilinderslot). ernieuwen van voordeurslot vanwege zoektgeraakte of gebroken voordeursleutels Onderhoud en vervanging van hang- en sluitwerk in de toegangsdeuren van gemeenschappelijke ruimten. Hemelwaterafvoeren Zie Afvoeren. Huisnummerplaatjes Bij vermissing worden huisnummerplaatjes vervangen (ook als het gaat om bellenborden of bergingsnummers). Huistelefoon/intercom Onderhoud van huistelefoon of intercom en bijbehorende installaties voor portiekwoningen en/of flats. Internet aansluiting Zie Elektrische installatie. K Keuken ervanging van het keukenblok, aanrechtblad en bovenkastjes ten gevolge van slijtage bij normaal gebruik. Onderhoud keukenkastdeurtjes, bijstellen, smeren en vervangen van scharnieren/sluitingen. Kitvoegen Reparatie van kitvoegen bij slijtage door normaal gebruik. choonhouden van kitvoegen. Kozijnen Onderhoud, reparatie en vervanging van buitenkozijnen (hout, kunststof of aluminium). Zie ook childerwerk. Kranen Onderhoud van waterkranen met vaste uitloop (zoals bij de wasmachine). Onderhoud van waterkranen met losse uitloop (draaibaar, zoals op keukenblad of wastafels).

6 ervangen van kranen die standaard in de woning zitten, bij slijtage door normaal gebruik. Ontkalken en gangbaar houden van kranen. Onderhoud en vernieuwing van de originele buitenkraan. ervangen van kraanleertjes. L Lekkage oor daklekkage zie Dak. Herstelwerkzaamheden bij waterschade. chade aan behang, vloerbedekking, sauswerk en inboedel kunt u claimen bij uw eigen inboedelverzekering. Leuningen Zie Trappen. Lift en liftinstallaties Onderhoud en reparatie. Lucht- en Zie Roosters. ventilatieroosters M Mechanische ventilatie Onderhoud en repareren van de mechanische ventilatie. B Neem daarvoor contact op met het KlantenContactCentrum via (071) Metselwerk Zie Beton, Metsel- en oegwerk. N Naamplaatjes Aanbrengen en vervangen. kunt naamplaatjes ook bij ons bestellen. Neem daarvoor contact op met ons KlantenContactCentrum via (071) O Ongedierte Bestrijding van kakkerlakken, wespen, boktorren, houtworm B en faraomieren. Neem daarvoor contact op met ons KlantenContactCentrum via (071) Bestrijding van muizen, vlooien, mieren en zilvervisjes en overig ongedierte. oor bestrijding van ratten kunt u contact opnemen met de gemeente Leiden telefoon Ophoging Zie Bestrating. P Plafonds Onderhoud van het plafond: plamuren, witten, geringe krimpscheuren en gevolgen waterschade repareren, opvullen van gaatjes e.d. Reparatie van het plafond bij slijtage door normaal gebruik en/of vanwege bouwkundige oorzaken. Planchet Reparatie en vervanging bij ouderdom. Plinten Reparatie, vervanging en vastzetten van originele plinten. R Ramen Zie ook childerwerk en Hang,- en sluitwerk. Reparatie na uitwaaien van het raam. Als huurder heeft u de plicht om dergelijke schade proberen te voorkomen door bij een dreigende storm ramen en deuren tijdig te sluiten. Onderhoud van hang- en sluitwerk van ramen (smeren van scharnieren en sluitingen). Regenpijp Zie Afvoeren. Riolering Zie Afvoeren. Rookmelder Batterijen vervangen Originele rookmelder vervangen (bij PKW-certificaat). Zie ook Brandblus- en preventiemiddelen. Roosters choonhouden van de raam- en ventilatieroosters. Reparatie en vervanging van lucht- of ventilatieroosters (ook raamroosters in glas) bij slijtage door normaal gebruik. chakelaars Zie Elektrische installaties.

7 childerwerk Binnenschilderwerk en lakwerk. ausen en witten van plafonds, wanden en stucwerk in de woning. Buitenschilder- en lakwerk. childerwerk in gemeenschappelijke ruimten. choonhouden Het schoonhouden van gemeenschappelijke ruimten, zoals trappenhuizen en portieken. Dit is soms opgenomen in de servicekosten. choorsteen Onderhoud en reparatie. egen van de schoorsteen en ventilatiekanalen bij eengezinswoningen. egen van de schoorsteen en ventilatiekanalen bij portiekwoningen en flats. chuttingen Zie Tuinen. ifon Reparatie en vervanging van sifons/zwanenhalzen. leutels choonhouden van sifons/zwanenhalzen. Het bijmaken/bestellen van één nieuwe portieksleutel per jaar vanwege zoekraken of beschadigen. Portieksleutels kunnen alleen door de leutels worden bijgemaakt/besteld. Neem daarvoor contact op met het KlantenContactCentrum via (071) Het bijmaken/bestellen van een electronische groene toegangstick (Nemef gebruikersticks). Neem daarvoor contact op met ons KlantenContactCentrum via (071) loten Zie ook Hang- en sluitwerk. Onderhoud (smeren) van deurkrukken, sloten en scharnieren in de woning.. ernieuwen van voordeurslot bij slijtage door normaal gebruik (opdekslot of cilinderslot). Onderhoud en reparatie van sloten en scharnieren van buitendeuren van de gemeenschappelijke ruimten. piegels ervanging van standaard spiegels in badkamer na beschadiging/breuk. ervanging van standaardspiegels in badkamer vanwege ouderdom (bij roest en oxidatie). topcontacten Zie Elektrische installatie. tortbak Zie Toilet. tucwerk Reparatie, indien het stucwerk loskomt van de ondergrond en na verwijdering van het aanwezige behang. T Tegels Reparatie en vervanging van wand- en vloertegels bij slijtage door normaal gebruik. Telefoon,- en televisie Zie Elektrische installatie. aansluiting Tochtstrippen ervanging tochtstrippen in gemeenschappelijke ruimten. Onderhoud en vervanging van de tochtstrippen van de voor,- achter en/of balkondeur van de woning, indien de leutels dit noodzakelijk acht. Toilet Reparatie en vervanging van de toiletpot, bij slijtage door normaal gebruik.

8 astzetten van de toiletpot. astzetten en vervangen van de toiletbril. ervangen toiletrolhouder. Reparatie van de vlotter (drijver), drukpaneel van de stortbak. Reparatie van de stortbakonderdelen (stopkraantje, drijver, vlotter, sok en valpijp) van het toilet, behalve als er sprake is van onzorgvuldig of verkeerd gebruik. Kalkaanslag in de toiletpot verwijderen. ervanging van de stortbak van het toilet, behalve als er sprake is van onzorgvuldig of verkeerd gebruik. Trappen Onderhoud en reparatie van trappen, trapleuningen en hekken in gemeenschappelijke ruimten. Onderhoud en reparatie van trappen, trapleuningen en hekken in de woning. Reparatie en vervanging van originele vlizotrap. Tuinen Onderhoud van eigen erf en tuin behorende bij een eengezinswoning, inclusief maaien van gras, verwijderen van onkruid, snoeien en kappen van bomen en struiken. Egalisatie van de tuin en opbrengen van teelaarde. Onderhoud van uw erfafscheiding schuttingen (tenzij deze origineel zijn en aangebracht door de leutels). Onderhoud en vervanging van de (verschillende onderdelen van de) schutting (alleen als deze origineel is en aangebracht door de leutels) bij slijtage door normaal gebruik. oor het ophogen van bestrating en terrassen zie Bestrating. ensterbank Onderhoud en vervanging van door de leutels aangebrachte vensterbanken. entilatie Zie Roosters. erlichting Reparatie en vervanging van lampen en starters van buitenverlichting in flats. Reparatie en vervanging van armaturen van buitenverlichting in flats. Reparatie en vervanging van zelf aangebrachte buitenverlichting. Onderhoud en vervanging van verlichting in de woning. Lampen vervangen in de armaturen aangebracht vanwege Politie Keurmerk eilig Wonen-certificaat. ervangen van het lampje in de afzuigkap. erstopping Zie Afvoeren. loeren Onderhoud en reparatie van de dekvloer in gemeenschappelijke ruimten en in woningen. Reparatie na beschadigingen van de dekvloer door vloerbedekking en door het verwijderen van lijmresten. Zie ook Asbest. loerluiken Onderhoud en vernieuwing. lotter Zie Toilet. oegwerk Zie Beton, Metsel- en voegwerk. oordeur Zie Deuren. W Warmtemeter Reparatie en vervanging van de warmtemeter. Hiervoor kunt B

9 u contact opnemen met ons KlantenContactCentrum via (071) Wastafel ervanging bij slijtage door normaal gebruik. Onderhoud en vervanging na beschadiging door onzorgvuldig gebruik. astzetten van de wastafel Ontstoppen van de wastafel. B Waterleiding Onderhoud en vernieuwing van waterleidingen in de woning. Herstel waterleiding na bevriezing. Herstel waterleiding t.b.v. buitenkraan na bevriezing. Z Zonwering Reparatie of vervanging van originele zonweringen die door de leutels zijn aangebracht, bij slijtage door normaal gebruik of bij stormschade. Onderhoud en vervanging van zonweringen die door u zelf zijn aangebracht.

Hemelwaterafvoeren Hemelwaterafvoeren ontstoppen. V Onderhoud en reparatie van hemelwaterafvoeren.

Hemelwaterafvoeren Hemelwaterafvoeren ontstoppen. V Onderhoud en reparatie van hemelwaterafvoeren. Reparatieverzoeken en Onderhoud. Wie doet wat? In elke woning raakt er wel eens iets kapot of versleten. De meeste reparaties zijn voor onze rekening, maar er zijn ook een aantal werkzaamheden die voor

Nadere informatie

Onderhoud en herstel van aanrechtblok en aanrechtblad, keukenkastjes en laden, als gevolg van slijtage bij normaal gebruik.

Onderhoud en herstel van aanrechtblok en aanrechtblad, keukenkastjes en laden, als gevolg van slijtage bij normaal gebruik. Onderdeel Omschrijving oor rekening van A Aanrecht Onderhoud en herstel van aanrechtblok en aanrechtblad, keukenkastjes en laden, als gevolg van slijtage bij normaal gebruik. charnieren en sluitingen van

Nadere informatie

A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1

A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1 Onderhoud ABC - wie onderhoudt wat? Huurder A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1 Rentree Afvoeren reparatie afvoeren van aanrecht, wastafel, wasmachine, douche, gootsteen

Nadere informatie

Brederode wonen. Thuis in goed wonen. Overzicht serviceabonnement. Verdeling kosten per actie. voor rekening. voor rekening van Serviceabonnement

Brederode wonen. Thuis in goed wonen. Overzicht serviceabonnement. Verdeling kosten per actie. voor rekening. voor rekening van Serviceabonnement Thuis in goed Overzicht serviceabonnement Verdeling kosten per actie aanrecht Laden, scharnieren en sluitingen kastjes onderhouden Laden vergen wege ouderdom/slijtage Aanrechtblad onderhoud en vergen door

Nadere informatie

voor rekening van huurder

voor rekening van huurder Werkzaamheden aanrecht huurder Brederode Wonen Serviceabonnement Laden, scharnieren en sluitingen kastjes onderhouden Laden vergen wege ouderdom/slijtage Aanrechtblad onderhoud en vergen door ouderdom/slijtage

Nadere informatie

Onderhoud, reparatie en vervanging van de bel en beldrukker Beltrafo vervangen bij normale slijtage

Onderhoud, reparatie en vervanging van de bel en beldrukker Beltrafo vervangen bij normale slijtage Wie doet wat? lijst Afvoeren Repareren en schoonmaken van sifons van wastafels, wasmachine, cv ketel, douche, gootsteen, schrobputje e.d. Ontstoppen van binnenriolering Ontstoppen van het hoofdriool Vervangen

Nadere informatie

Onderhoud van de woning. Wie doet wat?

Onderhoud van de woning. Wie doet wat? Onderhoud van de woning. Wie doet wat? Wie doet wat Bij een huurwoning hebben de huurder en de verhuurder allebei verplichtingen op het gebied van onderhoud. De verhuurder moet zorgen dat de woning in

Nadere informatie

H = Huurder V = Verhuurder S = Aanbod van service: onderhoud dat de Goede Woning voor u doet tegen betaling

H = Huurder V = Verhuurder S = Aanbod van service: onderhoud dat de Goede Woning voor u doet tegen betaling De verantwoordelijkheid voor het onderhoud aan de woning is verdeeld tussen huurder en verhuurder. Wij geven in de onderstaande lijst per onderdeel (van het gehuurde) aan of het onderhoud voor u of voor

Nadere informatie

HET ABC VAN SERVICEONDERHOUD EN REPARATIE

HET ABC VAN SERVICEONDERHOUD EN REPARATIE ET ABC AN SERICEONDEROUD EN REPARATIE Wie doet wat? In deze lijst ziet u wie verantwoordelijk is voor het onderhoud of herstel van allerlei zaken in en om uw woning. Ze staan gerangschikt volgens alfabet.

Nadere informatie

De onderhoudskosten zijn daartoe verdeeld in drie soorten: verhuurdersonderhoud huurdersonderhoud servicekosten

De onderhoudskosten zijn daartoe verdeeld in drie soorten: verhuurdersonderhoud huurdersonderhoud servicekosten Onderhoud aan uw woning Bij de wet is geregeld dat huurder en verhuurder beide verplichtingen hebben ten aanzien van het onderhoud van een huurwoning. Als huurder wilt u ongetwijfeld precies weten welke

Nadere informatie

Onderhouds-ABC Waardwonen

Onderhouds-ABC Waardwonen aardwonen A AANRECT Onderhouden en herstellen van aanrechtblok, - blad, - deurtjes, scharnieren en sluitingen Onderhouden en herstellen van kraan, stop, sifon en roostertje KO aardwonen uurder KO Ontstoppen

Nadere informatie

Onderhouds ABC rekening WoM

Onderhouds ABC rekening WoM Onderhouds ABC rekening WoM balkon balkonvloerafwerking ter bescherming van het beton balkonplafond afwerking ter bescherming van het beton balkonhek bel voordeurbel en belinstallatie individuele woning

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de huurder komt. Al het overig onderhoud is voor de verhuurder. Het is een uitwerking

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de huurder is. Al het overig onderhoud is voor de verhuurder. Het is een uitwerking het

Nadere informatie

Wie doet wat? Onderhoud aan uw woning

Wie doet wat? Onderhoud aan uw woning Wie doet wat? Onderhoud aan uw woning Versie Schouwen-Duiveland Onderhoud aan uw woning op Schouwen-Duiveland In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de komt. Al

Nadere informatie

Wie doet wat? Alfabetische lijst voor onderhoud en reparaties. overzicht van onderhoud en reparaties

Wie doet wat? Alfabetische lijst voor onderhoud en reparaties. overzicht van onderhoud en reparaties Wie doet wat? Alfabetische lijst voor onderhoud en reparaties overzicht van onderhoud en reparaties Wie doet wat? Alfabetische lijst In het volgende overzicht wordt bij elke reparatie aangegeven voor wie

Nadere informatie

Onderhoud - Wie betaalt wat?

Onderhoud - Wie betaalt wat? Onderhoud - Wie betaalt wat? In de wet is geregeld wie verantwoordelijk is voor het onderhoud aan een huurwoning. Als ver is de Noordwijkse Woningstichting verantwoordelijk voor het groot onderhoud en

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning rekening Zeeuwland of rekening? Zeeuwland Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor rekening van de is. Al het overig onderhoud

Nadere informatie

Onderhoud, wie betaalt wat?

Onderhoud, wie betaalt wat? A Aanrecht Herstel aanrechtblok, -blad en keukenkastjes Bijstellen, smeren en vervangen van scharnieren / sluitingen Herstellen of vernieuwen van planken, dragers, laden Aardlekschakelaar Herstellen en

Nadere informatie

Wie doet wat van A tot Z

Wie doet wat van A tot Z Accolade Servicefonds Bewoner Wie doet wat van A tot Z A Aanrecht afvoerstop blad handgrepen ladegeleider scharnieren Aardlekschakelaar Afvoer ontstoppen reparatie / vervanging schoonhouden Afzuiging centrale

Nadere informatie

Wij staan klaar voor iedereen

Wij staan klaar voor iedereen Wij staan klaar voor iedereen Openbaar Belang is er voor alle mensen die een geschikte huurwoning nodig hebben. Onze medewerkers helpen mensen graag. In elke individuele situatie is er serieuze aandacht

Nadere informatie

Onderhoud en reparaties

Onderhoud en reparaties Onderhoud en reparaties Onderhoud en reparaties aan uw huurwoning Als huurder heeft u het voordeel dat Openbaar Belang het onderhoud van uw woning verzorgt. Dat proberen wij op de beste manier te doen.

Nadere informatie

AANRECHT EN AANRECHTBLAD

AANRECHT EN AANRECHTBLAD Volgens het huurrecht verantwoordelijk voor deze werkzaamheden AANRECHT EN AANRECHTBLAD zie kasten AFVOER - vervangen van afvoersifons - reparatie aan dakafvoeren - schoonmaken van dakgoten - ontstoppen

Nadere informatie

Onderhoud bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland

Onderhoud bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland Onderhoud bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland In een goed onderhouden woning, is het fijn wonen. Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland onderhoudt samen met u de woning. Welke werkzaamheden uw verantwoordelijkheid

Nadere informatie

ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER. Verhuurder Huurder

ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER. Verhuurder Huurder ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER A Aanrecht (zie ook keukenblok) Repareren of vervangen Aardlekschakelaar (zie elektrische installatie) Onderhoud, repareren of vervangen Afvoer (zie riolering) Repareren

Nadere informatie

Onderhoud van A tot Z: wie doet wat? Onderhouds A-B-C

Onderhoud van A tot Z: wie doet wat? Onderhouds A-B-C Onderhoud van A tot Z: wie doet wat? Onderhouds A-B-C Helpt Elkander doet er alles aan om uw woning in een goede conditie te houden. Iedere woning heeft op zijn tijd onderhoud nodig. Bovendien kunnen dingen

Nadere informatie

Samen houden we uw woning in orde

Samen houden we uw woning in orde Samen houden we uw woning in orde 1 Service Hoe houden we samen uw woning in orde? U wilt graag een goede woning. Daarom besteden we aandacht aan het onderhoud van uw woning. En aan reparaties als iets

Nadere informatie

Wie doet wat? Onderhoud van a tot z

Wie doet wat? Onderhoud van a tot z Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. et is echter mogelijk dat zaken veranderen of tot misverstanden kunnen leiden. U kunt daarom aan de inhoud van deze informatie geen

Nadere informatie

onderhoudsoverzicht woningen Oirschot

onderhoudsoverzicht woningen Oirschot onderhoudsoverzicht woningen Oirschot Vanaf 1 oktober beheert Wooninc. alle huurwoningen van Laurentius in de gemeente Oirschot. Voor u als huurder verandert er vooralsnog niet zoveel. In onderstaand overzicht

Nadere informatie

L Bestrijding van wespen. L Bestrijding van mieren en muizen in de woning of bedrijfsruimte

L Bestrijding van wespen. L Bestrijding van mieren en muizen in de woning of bedrijfsruimte In dit overzicht wordt reparatie en onderhoud weergegeven. Er is met de letter aangegeven wat EBO onderhoudt en met de letter wat de huurder zelf dient te onderhouden. et is natuurlijk mogelijk dat een

Nadere informatie

Wie doet wat? Wat doet u bij schade?

Wie doet wat? Wat doet u bij schade? Samen houden we uw woning in orde Service Hoe houden we samen uw woning in orde? In deze brochure staat wie welke werkzaamheden uitvoert. Verder leest u hoe u reparaties kunt aanvragen. En we vertellen

Nadere informatie

ABC-wijzer Onderhoud kosten voor individuele eigenaar of voor VvE VvE De Kroon

ABC-wijzer Onderhoud kosten voor individuele eigenaar of voor VvE VvE De Kroon A Afvoer reparatie en vervanging van de deksel van de doucheput, afvoer van de wastafel, douche en gootsteen, inclusief eventuele kettingen en afvoerstoppen ontstoppen van stankafsluiter (sifon), toilet,

Nadere informatie

Wie onderhoudt wat: overzicht

Wie onderhoudt wat: overzicht Wie onderhoudt wat: overzicht Omschrijving werkzaamheden Afvoeren Ontstoppen van gootsteen, wastafel en toilet Ontstoppen standleidingen en horizontale hoofdleiding hoogbouw Schoonmaken sifons Schoonmaken

Nadere informatie

Zorgeloos wonen. Service, reparatie en onderhoud

Zorgeloos wonen. Service, reparatie en onderhoud Zorgeloos wonen Zorgeloos wonen Service, reparatie en onderhoud De woning waarin u woont moet worden onderhouden. Voor dit onderhoud zijn huurder en verhuurder samen verantwoordelijk. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Trefwoordenlijst wie doet wat?

Trefwoordenlijst wie doet wat? Trefwoordenlijst wie doet wat? voor rekening van en uit te voeren door 30 augustus 2012 voor rekening van en uit te voeren door huurder kosten/uitvoering vallen onder door huurder af te sluiten onderhoudsabonnement

Nadere informatie

Onderhoud. Onderhouds ABC

Onderhoud. Onderhouds ABC Onderhoud Onderhouds ABC BrabantWonen 10 e druk december 2014 Onderhoud van A tot Z Op de volgende pagina s staat een lijst met trefwoorden, woorden die te maken hebben met onderhoud en herstel. Deze woorden

Nadere informatie

Telnr: 0475 33 73 23 Email: info@wsdomus.nl Website: www.wsdomus.nl

Telnr: 0475 33 73 23 Email: info@wsdomus.nl Website: www.wsdomus.nl A AANRECHT zie keuken AFVOER Sifon vervangen Stop met ketting vervangen Onstoppen afvoer: via ontstoppingsfonds ALGEMENE RUIMTEN zie: Gemeenschappelijke ruimten ANTENNE zie ook: CAI (TV) Altijd eigendom

Nadere informatie

Onderhoud en vervangen als gevolg van niet tijdig melden lekkage met als gevolg vochtinwerking en het te zwaar belasten van kasten en laden

Onderhoud en vervangen als gevolg van niet tijdig melden lekkage met als gevolg vochtinwerking en het te zwaar belasten van kasten en laden A Aanrecht Onderhouden en vervangen van het keukenblok, werkblad en keukenkastjes bij normale slijtage Onderhoud en vervangen als gevolg van niet tijdig melden lekkage met als gevolg vochtinwerking en

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding blz. 3. Onderhoudsreglement blz. 4. Trefwoordenlijst blz. 5. Naschrift blz. 14. Handige adressen blz. 15

INHOUD. Inleiding blz. 3. Onderhoudsreglement blz. 4. Trefwoordenlijst blz. 5. Naschrift blz. 14. Handige adressen blz. 15 INHOUD Inleiding blz. 3 Onderhoudsreglement blz. 4 Trefwoordenlijst blz. 5 Naschrift blz. 14 Handige adressen blz. 15 Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. 2 INLEIDING U

Nadere informatie

Wie doet wat? gewoon goed wonen

Wie doet wat? gewoon goed wonen Wie doet wat? gewoon goed Wie doet wat? Alles heeft onderhoud nodig. Ook uw woning. Een groot deel van dit onderhoud is voor rekening van. Een ander deel is voor rekening van de. Volgens de wet hebben

Nadere informatie

Onderhoudstabellen. Balkon en galerij Schoonhouden, inclusief afvoerputjes Afscheidingen en hekwerken repareren en vervangen

Onderhoudstabellen. Balkon en galerij Schoonhouden, inclusief afvoerputjes Afscheidingen en hekwerken repareren en vervangen Onderhoudstabellen In deze onderhoudstabellen kunt u precies zien welke onderhoudswerkzaamheden voor rekening zijn van Mozaïek Wonen ( = erhuurder), welke u zelf moet uitvoeren ( = uurder) en welke in

Nadere informatie

Onderhoud van A t/m Z

Onderhoud van A t/m Z Onderhoud van A t/m Z Schematisch overzicht aan de hand van trefwoorden Aanrecht W A H Bijstellen en vervangen van scharnieren en sluitingen van aanrechtdeurtjes en of bovenkastjes Vervangen aanrechtblok

Nadere informatie

Onderhouds ABC. Herstellingen t.g.v. (grove) nalatigheid, slordigheid of ruwe bewoning.

Onderhouds ABC. Herstellingen t.g.v. (grove) nalatigheid, slordigheid of ruwe bewoning. Onderhouds ABC Wie betaalt welk onderhoud? en verhuurder hebben volgens de wet een aantal verplichtingen bij het onderhoud. Viveria Woonservice zorgt ervoor dat de basis van de woning in orde is. Dit betreft

Nadere informatie

Baston Wonen. informatie. Wie doet wat? Onderhoud van a tot z

Baston Wonen. informatie. Wie doet wat? Onderhoud van a tot z aston Wonen informatie Onderhoud van a tot z Wie doet wat? Wie doet wat? In de lijst ziet u wie verantwoordelijk is voor het onderhoud of herstel van allerlei zaken in en om uw woning. Ze staan gerangschikt

Nadere informatie

WAT LEEST U IN DEZE FOLDER?

WAT LEEST U IN DEZE FOLDER? VERSIE JANUARI 2017 ONDERHOUD VAN A TOT Z WAT LEEST U IN DEZE FOLDER? streeft ernaar haar woningen technisch in goede staat te houden. Het kan echter voorkomen dat er iets stuk gaat en reparatie noodzakelijk

Nadere informatie

Onderhouds ABC. glasverzekering

Onderhouds ABC. glasverzekering Onderhouds ABC Staat de bol in de eerste kolom? Herstel en kosten zijn dan voor SCW. U kunt de klacht daar melden. Staat de bol in de tweede kolom? Herstel en /of kosten zijn dan voor u als huurder. U

Nadere informatie

A Afvoer/riolering Reparatie/vervanging van afvoersystemen binnen de woning

A Afvoer/riolering Reparatie/vervanging van afvoersystemen binnen de woning ONDEROUDS ABC In ons Onderhouds-ABC leest u bij elk onderdeel wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden. In het Onderhouds-ABC vindt u informatie bij de trefwoorden. Onder Sanitair

Nadere informatie

reparatieverzoeken A - Z

reparatieverzoeken A - Z reparatieverzoeken A - Z 2 Onderhoud U huurt een woning van. Om prettig te kunnen wonen dient onderhoud aan de woning gepleegd te worden. voert daarom onderhoud uit aan uw woning. Daarnaast heeft u ook

Nadere informatie

Het onderhouds ABC. Heeft u schade en moet er een reparatie worden uitgevoerd? Wat doet u zelf en wat doen wij voor u?

Het onderhouds ABC. Heeft u schade en moet er een reparatie worden uitgevoerd? Wat doet u zelf en wat doen wij voor u? Samen wonen, leven en ondernemen Het onderhouds ABC Heeft u schade en moet er een reparatie worden uitgevoerd? Wat doet u zelf en wat doen wij voor u? In het onderhouds ABC op de volgende pagina s hebben

Nadere informatie

Samen onderhouden we uw woning

Samen onderhouden we uw woning Onderhoudswijzer 2 onderhoudswijzer onderhoudswijzer 3 Samen onderhouden we uw woning Als eigenaar is verantwoordelijk voor het groot onderhoud aan uw woning. Daar hoeft u zelf niets aan te doen. Wel bent

Nadere informatie

De onderhoudskosten zijn daartoe verdeeld in drie soorten: verhuurdersonderhoud huurdersonderhoud service-abonnement

De onderhoudskosten zijn daartoe verdeeld in drie soorten: verhuurdersonderhoud huurdersonderhoud service-abonnement Onderhoud aan uw woning Bij de wet is geregeld dat huurder en verhuurder beide verplichtingen hebben ten aanzien van het onderhoud van een huurwoning. Als huurder wilt u ongetwijfeld precies weten welke

Nadere informatie

Het onderhoud van uw woning. Wie doet wat?

Het onderhoud van uw woning. Wie doet wat? Het onderhoud van uw woning Wie doet wat? Om prettig te kunnen (blijven) wonen is het noodzakelijk uw woning goed te onderhouden. Daarbij maken onderscheid tussen klein en groot onderhoud. Denk bij klein

Nadere informatie

Tabel 2 Onderhoud: wat doet u zelf, wat doet Stadgenoot?

Tabel 2 Onderhoud: wat doet u zelf, wat doet Stadgenoot? 58 Gids voor goed wonen Tabel 2 Onderhoud: wat doet u zelf, wat doet Stadgenoot? Groot onderhoud aan uw woning wordt gedaan door Stadgenoot. Klein onderhoud doet u zelf. U kunt een serviceabonnement afsluiten,

Nadere informatie

aandacht voor reparaties

aandacht voor reparaties aandacht voor reparaties reparaties wie doet wat? Woonservice Meander onderhoudt uw woning zo goed mogelijk. Toch zijn reparaties soms noodzakelijk omdat iets kapot gaat door bijvoorbeeld veroudering.

Nadere informatie

Lek en Waard Wonen. Onderhoud. Wie doet wat?

Lek en Waard Wonen. Onderhoud. Wie doet wat? Lek en Waard Wonen Onderhoud Wie doet wat? Onderhoud bij Lek en Waard Wonen In een goed onderhouden woning, is het fijn wonen. Lek en Waard Wonen onderhoudt samen met u de woning. Welke werkzaamheden uw

Nadere informatie

Onderhoud: wat doet u zelf, wat doet Stadgenoot?

Onderhoud: wat doet u zelf, wat doet Stadgenoot? Huren bij Stadgenoot 53 Tabel 2 Onderhoud: wat doet u zelf, wat doet Stadgenoot? Groot onderhoud aan uw woning wordt gedaan door Stadgenoot. Klein onderhoud doet u zelf. U kunt een serviceabonnement afsluiten,

Nadere informatie

Klusbedrijf Den Haag Voor elke klus in en om het huis!

Klusbedrijf Den Haag Voor elke klus in en om het huis! // Klusbedrijf Den Haag Voor elke klus in en om het huis! Voor bijna alle klussen in en om het huis kunt u bij ons terecht. Onderstaande lijst geeft de meest voorko Zie hieronder een een greep van de klussen

Nadere informatie

ONDERHOUD VAN A T/M Z Schematisch overzicht aan de hand van trefwoorden

ONDERHOUD VAN A T/M Z Schematisch overzicht aan de hand van trefwoorden ONDERHOUD VAN A T/M Z Schematisch overzicht aan de hand van trefwoorden Trefwoord Welbions Abonnement Huurder Aanrecht Bijstellen en vervangen van scharnieren en sluitingen van aanrechtdeurtjes en of bovenkastjes

Nadere informatie

Van de Camp & Temme B.V. Postbus 6373 2001 HJ Haarlem

Van de Camp & Temme B.V. Postbus 6373 2001 HJ Haarlem 1. Hoe meldt u een reparatieverzoek? Tussen 09.00 uur en 12.00 uur kunt u ons bellen en uw klacht melden op 023-7510590. Na deze tijd kunt u een reparatieverzoek inspreken op een antwoordapparaat. Uiteraard

Nadere informatie

Uitgave 1 April Reparatiewijzer

Uitgave 1 April Reparatiewijzer Uitgave 1 April 2017 Reparatiewijzer Algemeen Graag zorgen wij er samen voor dat uw woning in goede staat blijft. Maar hoe weet u nou wat uw en onze verantwoordelijkheid is? Wij hebben daarvoor deze reparatiewijzer

Nadere informatie

Onderhouds ABC Er gaat iets kapot in of om uw woning. Moet u dit nu zelf maken of komt hiervoor iemand van Huis & Erf?

Onderhouds ABC Er gaat iets kapot in of om uw woning. Moet u dit nu zelf maken of komt hiervoor iemand van Huis & Erf? Januari 2012 Onderhouds ABC Er gaat iets kapot in of om uw woning. Moet u dit nu zelf maken of komt hiervoor iemand van uis & Erf? Onderhouds ABC Er gaat iets kapot in of om uw woning. Moet u dit nu zelf

Nadere informatie

Aanbouw (bijbouw) Aanbouw die eigendom is van de huurder X. Aanbouw die eigendom is van Maaskant Wonen. Afvoer Ontstoppen in de woning X X

Aanbouw (bijbouw) Aanbouw die eigendom is van de huurder X. Aanbouw die eigendom is van Maaskant Wonen. Afvoer Ontstoppen in de woning X X Onderhouds ABC Melden van klachten Tijdens kantooruren 046-4203535 Buiten kantooruren (dringend) 046-4203535 (u wordt automatisch doorgeschakeld naar de wachtdienst) Glasbreuk Indien u een glasverzekering

Nadere informatie

Vervangen van alle zoekgeraakt of afgebroken sleutels

Vervangen van alle zoekgeraakt of afgebroken sleutels ONDEROUDS ABC UURDERS = huurder = verhuurder Algemeen Alle kosten voor onderhoud c.q. reparaties welke het gevolg zijn van beschadigingen, vernielingen, ondeskundigheid en/of onjuist gebruik zijn altijd

Nadere informatie

KOOPGARANT ONDERHOUDS ABC

KOOPGARANT ONDERHOUDS ABC KOOPGARANT ONDERHOUDS ABC Nieuwbouw Wat is...? In deze folder informeren wij u over de werkzaamheden toelichting aan uw woning. Wat regelt u zelf en wat regelt Woningbouwvereniging. Woningbouwvereniging

Nadere informatie

ONDERHOUDS ABC Onderhoud De wettelijke regels Servicekosten Tot slot

ONDERHOUDS ABC Onderhoud De wettelijke regels Servicekosten Tot slot ONDEROUDS-ABC ONDEROUDS ABC Onderhoud Er zijn aan en in uw woning regelmatig onderhoudswerkzaamheden nodig. et kan zijn dat het u niet duidelijk is wie deze werkzaamheden moet (laten) uitvoeren. Is dat

Nadere informatie

Onderhoud: wie doet wat en wie betaalt?

Onderhoud: wie doet wat en wie betaalt? Onderhoud: wie doet wat en wie betaalt? www.woldwaard.nl december 2014 Onderhoud We vinden het belangrijk dat uw huurwoning goed wordt onderhouden. Daarom zorgen we dat reparaties op tijd worden uitgevoerd.

Nadere informatie

ONDERHOUD EN REPARATIE

ONDERHOUD EN REPARATIE ONDERHOUD EN REPARATIE WONINGBOUWVERENIGING REEUWIJK ONDERHOUD EN REPARATIES Voor u en voor Woningbouwvereniging Reeuwijk is het belangrijk dat de woning die u huurt in goede staat van onderhoud verkeert.

Nadere informatie

Klacht Omschrijving Voor rekening van Onderhoud en reparaties als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning.

Klacht Omschrijving Voor rekening van Onderhoud en reparaties als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning. Klacht Omschrijving Voor rekening van Algemeen Onderhoud en reparaties als gevolg van nalatigheid, slordigheid, onreinheid, ruwe bewoning. (moedwillig) vernieling of onjuist gebruik door huurder Onderhoud

Nadere informatie

Balkon en galerij Schoonhouden, inclusief afvoerputjes Afscheidingen en hekwerken repareren en vervangen

Balkon en galerij Schoonhouden, inclusief afvoerputjes Afscheidingen en hekwerken repareren en vervangen Onderhoudstabellen In deze onderhoudstabellen kunt u precies zien welke onderhoudswerkzaamheden voor rekening zijn van Mozaïek Wonen ( = erhuurder), welke u zelf moet uitvoeren ( = uurder) en welke in

Nadere informatie

Onderhoudscontract of rekening (ver)huurder?

Onderhoudscontract of rekening (ver)huurder? Onderhoudscontract of rekening (ver)huurder? Onderhoudscontract of rekening (ver)huurder? Onderhoud van A tot Z 2 Inhoudsopgave pagina Voorwoord 4 Wie zal dat betalen? 6 Instandhoudings- versus verzorgingsplicht

Nadere informatie

Onderhoud Rekening huurder Rekening verhuurder. plafonds en het schilderen van binnen houtwerk en zo nodig behangen van binnenmuren

Onderhoud Rekening huurder Rekening verhuurder. plafonds en het schilderen van binnen houtwerk en zo nodig behangen van binnenmuren Onderhoud Rekening huurder Rekening verhuurder Schilderwerk Witten van binnenmuren en plafonds en het schilderen van binnen houtwerk en zo nodig behangen van binnenmuren Buitenschilderwerk Voorbereidende

Nadere informatie

Het onderhoud van uw woning

Het onderhoud van uw woning Het onderhoud van uw woning Inhoud Wie doet wat? 3 Wat doet Vesteda voor u? 3 Wat verwachten wij van u? 3 Kosten van ongelijk 4 Meldpunt storingen 4 Omschrijving werkzaamheden 5 Trefwoordenregister 15

Nadere informatie

Onderhoud A tot Z lijst

Onderhoud A tot Z lijst Onderhoud A tot Z lijst Er gaat wel eens iets kapot in uw woning. U wilt dan weten wie dat repareert en wie de reparatie moet betalen. Het onderhoud van de woning is een zaak die huurder en verhuurder

Nadere informatie

Het onderhouds-abc juni 2013

Het onderhouds-abc juni 2013 Het onderhouds-abc juni 2013 Onderdeel Aanrecht (zie keukenblok) Aardlekschakelaar (zie elektrische installatie) Afvoeren en riolering - repareren en vervangen gebroken rioleringen en huisaansluitingen

Nadere informatie

Onderhouds-ABC. Onderhoud. is een zaak van u en. Woningbouwvereniging Lopik

Onderhouds-ABC. Onderhoud. is een zaak van u en. Woningbouwvereniging Lopik Onderhouds-ABC Onderhoud is een zaak van u en Woningbouwvereniging Onderhouds-ABC Het huis waarin u woont moet onderhouden worden. Dat is een zaak zowel voor u als voor Woningbouwvereniging. Uit de telefoontjes

Nadere informatie

Viveste Onderhouds-ABC

Viveste Onderhouds-ABC = rekening iveste = rekening uurder iveste Onderhouds-ABC Afvoer iveste uurder Serviceabonnement Glas- of Ontstoppingsfonds Repareren of vervangen afvoeren en sifons van wastafels, douche, gootsteen e.d.

Nadere informatie

Onderhoud-ABC. voor rekening van. Omschrijving werkzaamheden

Onderhoud-ABC. voor rekening van. Omschrijving werkzaamheden A aanrecht Zie keuken afval Vuilkokerinstallatie Vuilstortkokerinstallatie ontstoppen Achtergebleven goederen na verhuizing verwijderen afvoeren Repareren van afvoeren en sifons van wastafels douche, gootsteen,

Nadere informatie

Onderhouds-ABC. In het kort. Reparatieverzoeken

Onderhouds-ABC. In het kort. Reparatieverzoeken 1 Onderhouds-ABC In dit onderhouds-abc staat van A tot Z beschreven welke reparaties en welk onderhoud voor rekening van t Heem of voor uzelf komen. Hoe zit het met de lekkende sifon, een kapotte boiler

Nadere informatie

Onderhouds ABC Wie doet wat?

Onderhouds ABC Wie doet wat? Onderhouds ABC Wie doet wat? Iedere woning heeft onderhoud nodig. Wat doet u zelf en wat doet 3B Wonen? Om het voor u allemaal wat duidelijker te maken hebben we in dit Onderhouds ABC zoveel mogelijk reparaties

Nadere informatie

Afzuigkap afzuigkap eigendom won.st. schoonmaken x repareren. Antenne's (schotel) antenne plaatsen na schriftelijke toestemming x

Afzuigkap afzuigkap eigendom won.st. schoonmaken x repareren. Antenne's (schotel) antenne plaatsen na schriftelijke toestemming x A Aanrecht aanrechtblok vervangen bij slijtage/verval aanrechtblok: lade en hang/sluitwerk repareren bovenkastjes onderhoud en reparatie wijzigingen door na schriftelijke toestemming Afvoeren wastafel/keuken/douche

Nadere informatie

SERVICEFONDS Wat is het servicefonds? Wie is lid van het servicefonds?

SERVICEFONDS Wat is het servicefonds? Wie is lid van het servicefonds? SERVICEFONDS Wat is het servicefonds? Het goed onderhouden van uw woning is belangrijk voor uw woongenot. voert het groot onderhoud uit. Als u lid bent van het servicefonds voert ook een groot gedeelte

Nadere informatie

Reparatie uitvoeren en Onderhoud Wie betaalt wat

Reparatie uitvoeren en Onderhoud Wie betaalt wat Welke reparatiewerkzaamheden betaalt de huurder? En welke de verhuurder? Dit is vastgelegd In het Burgerlijk Wetboek. Soms is het moeilijk in te schatten wie verantwoordelijk is voor de herstelkosten van

Nadere informatie

De woning waarin u woont, moet worden onderhouden. Voor dat onderhoud zijn huurder en verhuurder samen verantwoordelijk.

De woning waarin u woont, moet worden onderhouden. Voor dat onderhoud zijn huurder en verhuurder samen verantwoordelijk. Zorgeloos wonen Zorgeloos wonen Het onderhoudsabc De woning waarin u woont, moet worden onderhouden. Voor dat onderhoud zijn huurder en verhuurder samen verantwoordelijk. Het was echter niet altijd even

Nadere informatie

Uitgave Juli 2012. Het Onderhouds ABC. www.portaal.nl

Uitgave Juli 2012. Het Onderhouds ABC. www.portaal.nl Uitgave Juli 2012 et Onderhouds ABC www.portaal.nl www.portaal.nl et onderhouds ABC et huis waar u woont heeft onderhoud nodig, van vloer tot plafond. Er kan namelijk wel eens iets kapot gaan. Dan is het

Nadere informatie

Uitgave juli 2005. Het Onderhouds ABC. www.portaal.nl

Uitgave juli 2005. Het Onderhouds ABC. www.portaal.nl Uitgave juli 2005 et Onderhouds ABC www.portaal.nl et Onderhouds ABC Uitgave juli 2005 et huis waar u woont heeft onderhoud nodig, van vloer tot plafond. Er kan namelijk wel eens iets kapot gaan. Dan

Nadere informatie

Onderhoudswijzer. huurdersinfo voor complexen buiten de beheerstructuur

Onderhoudswijzer. huurdersinfo voor complexen buiten de beheerstructuur Onderhoudswijzer huurdersinfo voor complexen buiten de beheerstructuur Inhoud 4 Onderhoud 4 Rol verhuurder 4 Rol huurder 5 Servicefonds 5 Inventaris 5 Schoonmaak 5 Reparatieverzoeken melden 5 Verzekering

Nadere informatie

ONDERHOUD ABC. AANBOUW / BIJBOUW Reparatie van de aanbouw die eigendom is van Huis & Erf.

ONDERHOUD ABC. AANBOUW / BIJBOUW Reparatie van de aanbouw die eigendom is van Huis & Erf. ONDERHOUD ABC Er gaat iets kapot en in of om uw woning. Moet u dit nu zelf maken of komt hiervoor iemand van Huis & Erf? Hieronder staat op alfabetische volgorde per item aangegeven of u hiervoor verantwoordelijk

Nadere informatie

Onderhouds-ABC voor huurders Woongoed Zeist

Onderhouds-ABC voor huurders Woongoed Zeist Onderhouds-ABC voor huurders A aanrecht Zie keuken afval Vuilkokerinstallatie Vuilstortkokerinstallatie ontstoppen Achtergebleven goederen na verhuizing verwijderen afvoeren Repareren van afvoeren en sifons

Nadere informatie

LEXIS V ASTGO ED B E H EER. Onderhoudswijzer: wie betaalt wat?

LEXIS V ASTGO ED B E H EER. Onderhoudswijzer: wie betaalt wat? LEXIS ASTGO ED B E EER Onderhoudswijzer: wie betaalt wat? De onderstaande opsomming is een richtlijn voor de rechten en plichten van zowel de huurder als verhuurder met betrekking tot het onderhoud van

Nadere informatie

Onderhouds-ABC Woningstichting Heteren. Onderhouds-ABC

Onderhouds-ABC Woningstichting Heteren. Onderhouds-ABC Onderhouds-ABC Uw kraan lekt, de wanden moeten geschilderd worden, de deurbel werkt niet meer. Dit zijn allemaal voorbeelden van onderhoudsklussen waar u als huurder mee te maken kunt krijgen. en verhuurder

Nadere informatie

Woonwijzer. Reparatiewijzer

Woonwijzer. Reparatiewijzer Reparatiewijzer Onderhoud aan een woning is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen huurder en verhuurder. Soms bestaat er onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor bepaalde onderhoudswerkzaamheden.

Nadere informatie

Onderhoud en serviceabonnement

Onderhoud en serviceabonnement Onderhoud en serviceabonnement Onder de dikgedrukte trefwoorden in het overzicht ziet u een opsomming van mogelijke gebreken met daarachter drie kolommen. Het kruisje bij de kolom V (van verhuurder) of

Nadere informatie

Wie betaalt wat? WONINGSTICHTING WOENSDRECHT

Wie betaalt wat? WONINGSTICHTING WOENSDRECHT Wie betaalt wat? WONINGSTICHTING WOENSDRECHT 2 Wie betaalt wat? U huurt uw woning van Woningstichting Woensdrecht. Dat houdt in dat het meeste onderhoud voor u wordt gedaan. Toch zijn er nog zaken die

Nadere informatie

Trefwoordenlijst ONDERHOUDS- VERDELING HUURDER-RHIANT

Trefwoordenlijst ONDERHOUDS- VERDELING HUURDER-RHIANT ONDERHOUDS- VERDELING HUURDER-RHIANT Trefwoordenlijst Trefwoordenlijst Rhiant Deze trefwoordenlijst beoogt geen afwijking te zijn van het Besluit kleine herstellingen. Het betreft een handvat voor huurders

Nadere informatie

Huurders ABC. met overzicht werkzaamheden Serviceabonnement

Huurders ABC. met overzicht werkzaamheden Serviceabonnement Huurders ABC met overzicht werkzaamheden erviceabonnement Huurders ABC U woont prettig in een woning die goed onderhouden is. amen zijn we verantwoordelijk voor het onderhoud. In het Huurders ABC kunt

Nadere informatie

info Wie onderhoudt wat? Info Woningstichting Putten Bel: (0341) 357 405 of mail: info@wsputten.nl

info Wie onderhoudt wat? Info Woningstichting Putten Bel: (0341) 357 405 of mail: info@wsputten.nl info Wie onderhoudt wat? Info Woningstichting Putten Bel: (0341) 357 405 of mail: info@wsputten.nl Het onderhouden van uw huurwoning is zowel een verantwoordelijkheid van u als van ons. Woningstichting

Nadere informatie

ABC Het onderhouds ABC

ABC Het onderhouds ABC ABC Het onderhouds ABC Wie doet wat? Het onderhouds-abc Als huurder mag u van ons verwachten, dat uw woning in goede staat is. Met regelmatige onderhoudsbeurten en incidentele reparaties zorgen wij daar

Nadere informatie

De bedragen die wij hiervoor in rekening brengen zijn vaste bedragen. Informeer hier gerust naar.

De bedragen die wij hiervoor in rekening brengen zijn vaste bedragen. Informeer hier gerust naar. In deze brochure geven we antwoord op een aantal vragen over het onderhoud van uw woning. Wat kunt u op dit gebied verwachten: waar bent u zelf verantwoordelijk voor en waar is Destion verantwoordelijk

Nadere informatie

Onderhoud, reparaties en storingen en het gemak van het. servicefonds

Onderhoud, reparaties en storingen en het gemak van het. servicefonds 1 Onderhoud, reparaties en storingen en het gemak van het servicefonds 2 Het onderhoud van uw woning Net als elk ander gebruiksvoorwerp heeft uw woning onderhoud nodig. En als er iets kapot gaat, moet

Nadere informatie

onderhoud &reparaties

onderhoud &reparaties onderhoud&reparaties Onderhoud & reparaties Voor u en voor Woningbouwvereniging Reeuwijk is het belangrijk dat de woning die u huurt in goede staat van onderhoud verkeert. Daarbij hebben we beiden een

Nadere informatie