Er liggen bolletjes in de grond

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Er liggen bolletjes in de grond"

Transcriptie

1 Hoera buiten spelen

2 Er liggen bolletjes in de grond Er liggen bolletjes in de grond te slapen, te slapen. Er liggen bolletjes in de grond, overal in t rond. Wakker worden, wakker worden, alle vogeltjes zingen, alle vogeltjes fluiten, zet de bloemetjes buiten! Tekst en melodie: Herman Broekhuizen Het grote versjesboek, Marianne Busser & Ron Schroder, Van Holkema & Warendorf, Houten, (2005). ISBN

3 Weten jullie dat Kinderen graag buiten spelen? Buiten spelen belangrijk is? Buiten spelen minder vanzelfsprekend is dan vroeger? Kinderen het nodig hebben om elke dag buiten te spelen? Buitenspel goed is voor de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling? Buiten spelen leuk is voor de kinderen? Je niet veel materiaal nodig hebt? Buiten van alles te ontdekken valt? De kinderen buiten lekker kunnen bewegen? De kinderen graag met jullie meedoen? Zeker als jullie de spelvormen van deze kalender buiten spelen gebruiken!

4 Hoe werkt het? Wij hebben voor jullie deze kalender buiten spelen gemaakt vol met aansprekende spelideeën om buiten te spelen met de kinderen. Zo kan het buitenspel voor de kinderen en de pedagogische medewerkers nog leuker en uitdagender worden. Deze kalender buiten spelen bestaat uit eenvoudig uit te voeren spelvormen voor kinderen variërend in de leeftijd van 1 tot 4 jaar. De spelvormen vinden onder jouw begeleiding plaats. Je hebt er maar weinig materiaal voor nodig. Het zijn suggesties, waarbij je kunt meespelen. Hopelijk dient deze kalender ook als inspiratiebron om zelf nog meer spelvormen te bedenken en uit te voeren met de kinderen en je collega s. De aangereikte spelideeën in deze kalender buiten spelen komen rechtstreeks uit de praktijk. Ze zijn bedacht, uitgevoerd en uitgeprobeerd door (pedagogisch) medewerkers van 2Samen. Genoeg voor uren buiten speelplezier.

5 Waarom buiten spelen? 2Samen vindt het belangrijk dat kinderen elke dag buiten spelen. Spelen en buiten spelen zijn belangrijk voor de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Hun wereld wordt groter door het buiten spelen. Op een uitdagende speelplaats kunnen de kinderen ontdekken, verkennen, uitdaging en avontuur aangaan. De kinderen kunnen buiten vrij bewegen en hun lichamelijke mogelijkheden ervaren. Bijvoorbeeld door te klimmen, te klauteren en rond te rennen. Hun fijne motoriek ontwikkelt zich door het spelen met zand in de zandbak. Door het samenspel buiten met andere kinderen kan een kind inzicht krijgen in zijn eigen gevoelens en die van anderen. Dat is goed voor de sociale ontwikkeling. Net als het leren kiezen, aardig doen en soms een klein conflictje oplossen. In het buitenspel doen kinderen ook een schat aan andere ervaringen op, waaraan ze woorden kunnen verbinden. Dat vergroot hun woordenschat en hun taalbegrip. Buiten spelen geeft net even die verandering in het spel door de andere geuren, temperaturen, geluiden en kleuren. Er ontstaat ander nieuw spel en de zintuigen worden geprikkeld. Buiten spelen hoort erbij en is zeker even belangrijk als binnen spelen.

6 Buiten en de baby s (0-1 jaar) In deze kalender buiten spelen zijn geen spelvormen voor de baby s van 0 tot 1 jaar opgenomen. De spelvormen voor baby s buiten en binnen verschillen namelijk niet veel. Vaak is het al genoeg om de baby het buiten zijn te laten ervaren, op een kleed onder een parasol en gezellig samen een bewegingspelletje doen. Je kunt met de baby kijken naar wat er allemaal te zien en te horen valt en dit met woorden benoemen: Een blaadje aan de boom, een blaffende hond en een fluitend vogeltje. Voor baby s is het buiten zijn een hele ervaring. Ze voelen de wind die langs hun wangen strijkt en horen ritselende blaadjes boven de kinderwagen. Baby s kunnen zich verbazen over een vlinder die langs vliegt. Ze ruiken de geur van bloemen en voelen de koelte van de schaduw. De stem van de pedagogisch medewerker klinkt buiten anders dan binnen. De kinderen die kunnen kruipen voelen het gras aan hun beentjes en gaan buiten verder op ontdekkingstocht. Voorzichtigheid is wel geboden in deze leeftijdsfase omdat zulke jonge kinderen nog van alles in hun mond stoppen.

7 In de kringspelletjes

8 In de kringspelletjes Buiten kun je allerlei leuke kringspelletjes doen. De kinderen zingen en bewegen mee met de liedjes. Hoofd, schouders, knie en teen Jan Huigen in de ton In de Maneschijn Wie niet lopen wil Er zat een klein zigeunermeisje Heb je wel gehoord van de zeven? Ik stond laatst voor een poppenkraam. Op internet of in een boek kun je de teksten van deze kringspelletjes vinden. Misschien heb je collega s die weten hoe sommige kringspelletjes gaan.

9 Voetje, wat ga je doen?

10 Voetje, wat ga je doen? Eén kringspelletje van Dirk Scheele & De Liedjesband staat hier uitgewerkt. Je kunt dit kringspelletje uitbreiden, bijvoorbeeld met dansen of ronddraaien. Zeg of zing: Voetje, voetje, voetje. Wat ga je doen? Voetje, voetje in je mooie schoen. Met de kinderen voer je de volgende bewegingen uit: Ik kan lopen, lopen, lopen. Lopen op mijn voeten Stampen, stampen, stampen. Stampen op mijn voeten Springen, springen, springen. Springen op mijn voeten En... rennen, rennen, rennen, rennen, rennen op mijn voeten... Weten de oudste kinderen nog iets wat je met je voet kunt doen? De jongste kinderen kunnen ook kijken naar de andere kinderen die bewegen.

11 Het mooie lieveheersbeestje

12 Het mooie lieveheersbeestje Buiten zijn er allerlei dieren te zien: een musje, een slak, honden en poezen. Het is goed als kinderen dieren leren liefhebben en iets leren van hun gewoonten. Je kunt samen met de kinderen naar de dieren kijken. Praat over de dieren (beestjes) die je ziet. Wat eten ze? Waar slapen ze? Hebben de kinderen al vaker zo n beestje of dier gezien? Wat gebeurde er toen? Hang een nestkast op en kijk samen met de kinderen naar de vogels. Geef ze water in een grote schaal. Dan komen de vogels badderen en drinken. Hang vetbollen op of doe vogelvoer op een plank. Je kunt ook zelf vetbollen maken van dennenappels met pindakaas erop en rollen in vogelvoer. Doe bewegingen van dieren na: een kikker die springt of een vogel die vliegt. Maak samen met de kinderen dierengeluiden en zing liedjes over dieren. Met houten of plastic dieren kan in de zandbak worden gespeeld.

13 Na regen, komt speelplezier

14 Na regen, komt speelplezier Nadat het geregend heeft en er zijn plassen ontstaan op het speelplein, kun je naar buiten gaan. Je neemt voor elk kind een wat grovere kwast mee. De kinderen dopen de kwast in het regenwater van de plas en verven op (een droge) muur of op de grond. Op een grijze muur zullen nu donkere vegen ontstaan. Natuurlijk kun je ook verven bij droog weer. Gebruik dan een teil met water. Ook is het natuurlijk leuk voor de kinderen om: Met regenlaarzen in de plassen te stampen. Over een plas heen te springen. Onder een paraplu te lopen. Regendruppels te vangen met hun hand of in een bekertje. Regen te maken met een tuinslang in de zomer. Als je buiten een regenmeter plaatst, kun je met de kinderen kijken hoe hard het heeft geregend.

15 Tuinieren in de kindertuin

16 Tuinieren in de kindertuin Met een aantal kinderen kun je een tuintje aanleggen. Een bloembak of een tegelbreedte is al voldoende. Het bijhouden van een tuintje vergt begeleiding op de lange termijn. Met de kinderen kun je: Scheppen met een schep. Het tuintje aanharken met een speelgoedhark. Een bolletje, een zonnebloempit of kruiden planten en kijken hoe deze groeien. Ruiken aan een geurig plantje. De plantjes water geven. Zand in een emmertje scheppen. Tuinkers zaaien en later opeten. Let op dat de planten die je plant natuurlijk niet giftig zijn voor de kinderen.

17 Een huis of een kasteel

18 Een huis of een kasteel Een doos is altijd prima spelmateriaal. Zoek dozen van verschillende maten, waaronder een grote doos. Geef de kinderen inbreng in hoe zij deze doos gebruiken. Probeer hun spel te volgen. Je kunt ramen en een deur in de doos maken, zodat het een huis of kasteel wordt. De kinderen kunnen in de doos zitten en erin spelen. De kinderen kunnen onder de doos gaan zitten. De kinderen kunnen zich achter de doos verstoppen. Je kunt met een doek een luifel maken of van karton een ophaalbrug. Samen met de kinderen de doos versieren met verf. Met meerdere dozen een hoge toren bouwen. Als de kinderen de doos verven gaat het vooral om het plezier wat ze daarin hebben. Hoe het eindresultaat wordt maakt dus niet uit.

19 Kijk, de wind waait!

20 Kijk, de wind waait! Het waait nogal in Nederland en zeker aan de kust. Voor kinderen is het leuk om de wind te ontdekken. Koop windmolentjes voor de kinderen en kijk samen hoe de wind ze laat draaien. Hang een windhanger op en luister naar het geluid dat hij maakt. Je kunt met de kinderen blazen als de wind. Met een doek, welke kinderen aan vier punten vasthouden, kun je wind maken. Je kunt de wind met de kinderen nadoen met bewegingen. Als het hard waait, kun je de kinderen de wind laten ervaren. Met een plastic zakje in de hand of aan een touwtje kan een kind (onder begeleiding) de wind vangen. Vliegeren met een stukje vliegerpapier aan een touwtje.

21 Bewegen is leuk!

22 Bewegen is leuk! Buiten kunnen de kinderen even lekker hun energie kwijt. Elke dag bewegen is belangrijk voor jonge kinderen. Het buitenspel is zeer geschikt voor een bewegingsactiviteit. Met krijt kun je een weggetje tekenen of een beekje met stenen, waarover de kinderen kunnen oversteken. Op een gekleurde stip kunnen de kinderen gaan staan en dan weer verder lopen. In gekleurde hoepels kunnen de kinderen plaatsnemen. Ze kunnen van hoepel naar hoepel lopen, de hoepel pakken of ermee rollen. De kinderen kunnen op matten rollen of kruipen. De kinderen kunnen lopend een lijntje van wol of krijt op de tegels volgen. Met een kinderparaplu in hun handen, is het net als in het circus. Rennen van de ene naar de andere kant van het speelplein. Heen en weer springen, hinkelen of de armen omhoog, zijn dingen die de kinderen kunnen doen.

23 Verstoppertje spelen

24 Verstoppertje spelen Als je buiten genoeg dingen hebt waarachter je een kind of een voorwerp kunt verstoppen, speel dan eens een verstopspel. Kinderen vinden een verstopspel vaak leuk. Verstop speelgoeddieren achter een boom of in een holletje. Laat een wekker afgaan, die verstopt is. De kinderen zoeken naar het geluid. Kinderen verstoppen zichzelf. Wissel van rol tussen jou en de kinderen. Pak twee dezelfde voorwerpen en verstop er één van. Houd het niet verstopte voorwerp zichtbaar voor de kinderen. Kunnen de kinderen hetzelfde voorwerp zoeken? Onder een doek kun je enkele voorwerpen verstoppen en er eentje weghalen (kinderen hebben even hun ogen dicht): Weten de kinderen wat er weg is? Je kunt het spel spelen: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.

25 Toet, toet, aan de kant!

26 Toet, toet, aan de kant! Kinderen fietsen, rijden op driewielers en spelen met loopwagens. Dit sluit goed aan bij het thema verkeer. Ook ouders vinden het vaak leuk als je spelenderwijs aandacht aan dit thema geeft. Teken met krijt eens eenvoudige brede wegen en/of een T-splitsing. De kinderen kunnen hierover fietsen, als ze dat leuk vinden. Je kunt een verkeerslicht maken en neerzetten of tekenen op de grond. Voor de wat oudere kinderen kun je eenvoudige (verkeers)symbolen gebruiken. Bijvoorbeeld een bord met een pijl erop. Dit bord houd je vast bij een splitsing en vraagt het kind: Ga je die kant op, of die kant op? Wijs erbij met je hand. Bij een getekend of van hout gemaakt benzinestation kunnen de kinderen tanken. Teken een zebrapad, waarover de kinderen kunnen oversteken.

27 Buiten tekenen

28 Buiten tekenen Buiten spelen hoeft soms niet anders te zijn dan binnen spelen. De kinderen op de foto vermaken zich opperbest met wat tekenmateriaal. Ze zitten lekker aan een tafeltje, op deze mooie dag. Zo n activiteit, die geschikt is voor in de kleine groep, moet onder jouw begeleiding plaatsvinden.

29 In de zandbak

30 In de zandbak Aan vrij spel in de zandbak beleven de kinderen veel plezier en zelf construeren (iets maken, ontwerpen) is belangrijk voor hun ontwikkeling. Laat de kinderen ontdekken en uitproberen. Jullie kunnen taartjes bakken en vormen benoemen. En: Kunnen de kinderen ook dezelfde vorm taart maken? Verzamel een aantal voorwerpen die een verschillende afdruk maken. Maak met één voorwerp een afdruk, terwijl de kinderen hun ogen dichtdoen. De kinderen raden daarna van welk voorwerp de afdruk komt. Ze willen vast ook zelf proberen om afdrukken te maken. Experimenteer met water: nat en droog zand. Combineer dierfiguren, auto s en bakjes met het zand in de zandbak. De kinderen kunnen hier vrij mee spelen.

31 Met water spelen

32 Met water spelen Kinderen houden er van om met water te spelen. Ze spelen er vaak eindeloos mee. Je kunt met een watertafel spelen, maar emmers en teilen voldoen natuurlijk buiten ook! Je kunt met de kinderen kijken of iets drijft of zinkt in het water. Een moeilijke variant is om dit door een kind te laten voorspellen. Kinderen kunnen de pop in bad doen en wassen. Met een boot en eendjes kunnen de kinderen in het water spelen. De kinderen kunnen speelgoed en spulletjes schoonmaken in het water. De kinderen kunnen met een watermolen of met gebruikte schone plastic flessen in het water spelen. Schepjes, bakjes, emmertjes en serviesgoed uit de poppenhoek zijn goede attributen voor vrij spel. De kinderen kunnen poppenkleertjes wassen en aan een waslijn te drogen hangen.

33 Een prentenboek naspelen

34 Een prentenboek naspelen Prentenboeken kun je soms ook voor het buitenspel gebruiken. Vooral die prentenboeken die uitnodigen tot beweging bij de kinderen. Kijk eens naar het hier gebruikte prentenboek We gaan op berenjacht van Helen Oxenbury & Michael Rosen. Lees dit prentenboek eerst (een paar keer) voor. Daarna kun je samen met de kinderen buiten de bewegingen naspelen die in dit prentenboek We gaan op Berenjacht voorkomen. Het opzij duwen van het gras. Zwembewegingen maken. Lopen door de modder en daarbij geluid maken. Een beer uitbeelden. Sluipen. Je kunt de prenten uit het prentenboek buiten gebruiken, ter ondersteuning van de bewegingen die de kinderen maken.

35 De picknick

36 De picknick Als het mooi weer is, kun je op het speelplein met de kinderen gaan picknicken of doen alsof. Maak er een gezellig moment van. Gebruik een kleed om op te zitten. Je kunt echt buiten gaan picknicken, bijvoorbeeld met het fruithapje. Je kunt met serviesgoed in een mand uit de poppenhoek doen alsof spel spelen. Neem het speelserviesgoed mee naar buiten. De pop kan ook mee. Met een parasol en een doek erover, heb je er een huisje bij. Je kunt ook met een doek en een waslijn een tent maken. Koop eventueel een tent, die uitklapbaar is.

37 Met Duplo buiten spelen

38 Met Duplo buiten spelen Als het mooi weer is kun je spelmaterialen van binnen naar buiten verplaatsen. Kijk eens hoe betrokken en tevreden dit meisje op de foto speelt met steentjes van Duplo. Zo n spelvorm is geschikt voor een kind alleen of voor een klein groepje kinderen.

39 Stoepkrijten

40 Stoepkrijten Met stoepkrijt kun je veel leuke dingen doen. Begeleid de kinderen in hun spel en zorg er wel voor dat de kinderen het stoepkrijt niet in hun mond stoppen. De kinderen kunnen er mee tekenen op tegels of op een opgehangen papier. Samen met de kinderen kun je er dieren mee tekenen. Daarna speel je dat je naar de dierentuin toe gaat. Naar welk dier gaan we toe? Ga ze zogenaamd voeren. Praat ook over de gewoonten van de dieren. In een plasje water kun je stoepkrijt oplossen en vermengen met het water. Het water krijgt dan een andere kleur. Je kunt hoepels of andere figuren op de grond tekenen, waarnaar de kinderen kunnen lopen en erin plaatsnemen. Met krijt kun je een omtrek van de kinderen maken op de muur. Wie past erin? Wie is het grootste? Op een muur van het speelplein kan een permanent schoolbord worden geplaatst.

41 Buiten aan het werk

42 Buiten aan het werk Kinderen vinden het leuk om volwassenen te helpen en net zo te doen als zij. Ze imiteren handelingen en voelen zich dan groot. Speel in op wat de kinderen willen doen en leuk vinden. Zet voor de kinderen een paar (kap)laarzen klaar. Hiermee kunnen ze lekker stappen. De kaplaarzen kunnen ook worden opgehangen aan een rekje. De kinderen kunnen lopen in een paar ouderwetse houten klompen. Ze mogen best van een grotere maat zijn. Schaf een kruiwagentje en een grote kiepauto aan. Hierin kunnen de kinderen zand, aarde, spullen enzovoort scheppen en dit vervoeren. Je kunt samen met de kinderen bladeren en zand op het speelplein aanvegen. Gebruik hiervoor kinderbezems of een echte bezem met een kort gemaakte steel. Een stoffer en blik vinden de kinderen ook erg leuk.

43 Spelen met ballen

44 Spelen met ballen Veel ballen buiten hebben is een echte must. Laat ze ook gerust buiten liggen, bijvoorbeeld in een mooie mand. Allerlei ballen (mits niet te klein) zijn voor kinderen geschikt om mee te spelen: een tennisbal, een voetbal, een gewone bal of een strandbal. De kinderen kunnen met de ballen overrollen of tegen een muur rollen. De kinderen kunnen uitproberen hoe een bal rolt of stuitert. Je kunt een balspelletje doen. Je zegt: De bal is voor. en dan de naam van het kind. Je rolt de bal naar hem of haar toe. De bal ergens in gooien; in een mand of in een doos (die bijvoorbeeld in het midden van een cirkel staat). De bal door een hoepel heen gooien.

45 Kranten

46 Kranten Met kranten kun je vrijwel kosteloos allerlei leuke activiteiten met de kinderen doen. Je kunt met de kranten een weg maken waarover je kunt lopen. Een krant boven je hoofd houden als vlag (hierbij is een beetje wind nodig). Een hoedje van papier vouwen en dat buiten opzetten. Een bootje van de krant maken en daar buiten mee spelen. Een krant tegen je lichaam laten plakken als het waait.

47 Spelen met macaroni

48 Spelen met macaroni Je kunt de kinderen laten spelen met grote vormen macaroni (of pasta) in een afwasteil of andere bak. Het spelen met de macaroni moet onder jouw begeleiding plaatsvinden. Het spelen met macaroni in de ongekookte vorm is geschikt. De macaroni is dan ook enige tijd houdbaar. De kinderen kunnen met bakjes, potjes, pannetjes en vormpjes de macaroni overgieten, scheppen, in een bakje doen of doen alsof ze koken. Kijk ook eens naar verschillende vormen macaroni, zoals strikjes en pijpjes. Op de foto zie je een voorbeeld van kinderen die spelen met macaroni die gekookt is. Dit is ook leuk om eens uit te proberen. Het is voor de kinderen een andere ervaring en de macaroni voelt glibberig aan!

49 Ballonnen

50 Ballonnen Zeker in de kinderopvang kunnen ballonnen niet ontbreken als spelmateriaal. Zorg dat elk kind een ballon heeft om mee te spelen, zodat alle kinderen tegelijkertijd bezig kunnen zijn. Kinderen kunnen de ballonnen opgooien. De ballonnen kunnen naar elkaar worden overgespeeld. De ballon kan aan een touwtje in de wind waaien. De ballon kan worden gevuld met water. Er kan mee worden gerold en de ballon valt dan soms uit elkaar. Rijst in een niet te hard opgeblazen ballon geeft een mooi geluid. Ruim de restanten van een geknapte ballon meteen op, zodat de kinderen deze niet in hun mond kunnen stoppen en inslikken. Wees hier alert op.

51 Kegelen

52 Kegelen Vul een aantal lege plastic flessen met water (dop erop) en pak er een bal bij. Je kunt met de kinderen in een klein groepje gaan kegelen. Zorg dat elk kind regelmatig aan de beurt komt. De jongste kinderen kunnen de omgevallen kegels rechtop zetten. Oudere kinderen kunnen tellen hoeveel kegels er zijn omgevallen. Je zult zien dat het voor sommige kinderen best moeilijk is, om een bal in de juiste richting te rollen. Het kegelspel is leuk in de zomer om te doen. Ook kun je samen met de kinderen de fles versieren.

53 Bronnen Kleine ontwikkelingspsychologie deel 1: Het jonge kind, Rita Kohnstamm en Dolph Kohnstamm, Bohn Stafleu Van Loghum (2002), ISBN Spelen in het groen. A. E. van den Berg, R. Koenis en M.M.H.E van den Berg, Alterra Wageningen (2007). Notitie: Buiten spelen en buitenruimte, Monnie Paashuis, Landelijk Pedagogenplatform Kinderopvang (2007).

54 Colofon Inhoudelijke samenstelling Jantine Eusman, 2Koninkjes Simone van den Bergh van Gardingen, 2Loopings Heleen de Jong, 2Piraten Karine Kleinjan, 2Ooievaars Jolanda van t Wout, 2Spel Teksten Judith Maas, Afdeling Innovatie, Pedagogiek en Kwaliteit Heleen de Jong, 2Piraten Co-readers Hedy Finsy, Marjon Woudboer, Marieke Bosma, Afdeling Innovatie, Pedagogiek en Kwaliteit Vormgeving Shape Grafische en ruimtelijke vormgeving bv, Amsterdam Copyright Kinderopvang 2Samen, Den Haag

Regen. ( 20 oktober 14 november)

Regen. ( 20 oktober 14 november) Regen ( 20 oktober 14 november) In Nederland regent het vaak. Kinderen komen dus van jongs af aan in aanraking met regen. In het thema leren de kinderen allerlei begrippen die met regen te maken hebben.

Nadere informatie

1 Actief in de natuur. Bodemgespuis en kriebeldiertjes

1 Actief in de natuur. Bodemgespuis en kriebeldiertjes Bodemgespuis en kriebeldiertjes Overal vind je kriebeldiertjes, als je maar goed kijkt. Zullen we eens samen gaan kijken of er hier ook diertjes zijn? Als je een diertje gevonden hebt, mag je roepen. Dan

Nadere informatie

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur Geluiden Wees 1 minuut helemaal stil. Luister naar de geluiden om je heen. Hoeveel geluiden heb je gehoord? Welke geluiden heb je herkend? Je eigen geur maken Verzamel verschillende soorten blaadjes, mos,

Nadere informatie

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in!

Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Ook$met$kinderen$van$0$/$4$jaar$de$natuur$in! Inleiding Ook met kinderen van 0-4 jaar kun je de natuur in! Kinderen willen spelen, ontdekken, leren en genieten. Hun leefwereld wordt langzaam groter en

Nadere informatie

Acties / Werkwoorden

Acties / Werkwoorden Acties / Werkwoorden Voor er gestart kan worden met onderstaand programma, moet het kind aan de volgende voorwaarden voldoen: Het kind kan 50 objecten benoemen en op verzoek selecteren. Het kind kan 10

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

Doel: De kinderen kunnen de verschillende kleine beestjes benoemen en kunnen aangeven hoe deze dieren leven.

Doel: De kinderen kunnen de verschillende kleine beestjes benoemen en kunnen aangeven hoe deze dieren leven. Doel: De kinderen kunnen de verschillende kleine beestjes benoemen en kunnen aangeven hoe deze dieren leven. Achtergrondinformatie: Insecten hebben altijd 6 poten en een lijf wat is opgebouwd uit 3 delen:

Nadere informatie

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam.

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam. Opdracht 1. Gebruik je ogen goed. In het bos kun je van alles ontdekken! Komen er onder de bomen verschillende soorten insecten en of bodemdiertjes voor? Het beste bos 1. Materiaal tas 1: zoekraam, 1 schepje,

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

ALLES HEEFT EEN KLEUR

ALLES HEEFT EEN KLEUR ALLES HEEFT EEN KLEUR Dagopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Gemaakt door: Esther en Ingrid Maart 2017 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk werkt vanuit de methode Startblokken van

Nadere informatie

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje.

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje. Sterke geuren Pluk een blaadje van een plantje. Wrijf erover met je vingers, en verkreukel het blaadje een beetje. Ruik nu eens. Laat elkaar je blaadje ruiken. Waar ruikt het naar? Aardegeuren Ga op de

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.).

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.). Als je boven de stad vliegt, land je midden op een plein. Het plein is vol met mensen, je steekt het plein over en loopt dwars door de mensen heen, af en toe begroet je iemand. (help de kinderen hier om

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JULI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar SPELEN MET WATER! JULI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JULI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar SPELEN MET WATER! JULI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief JULI 2015 SPELEN MET WATER! Water: het kost bijna niets, het is bijna overal en het is zo heerlijk verfrissend in de zomer! Kortom, een prima speelmateriaal

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes Taalontwikkeling Binnen het thema Grootte hebben we gekozen voor het boek de gele ballon. Dit is een groot boek met illustraties zonder tekst. De bedoeling is om op elke pagina een gele ballon te vinden.

Nadere informatie

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Door de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Paardje rijden op de knie...

Nadere informatie

Lespakket Zomerzon. Instructieblad groep 1 & 2. Inhoud pakket - Achtergrondinformatie. Lessuggesties:

Lespakket Zomerzon. Instructieblad groep 1 & 2. Inhoud pakket - Achtergrondinformatie. Lessuggesties: Lespakket Zomerzon Instructieblad groep 1 & 2 Inhoud pakket - Achtergrondinformatie - Instructieblad groep 1 & 2 - Materialen van het pakket: * Memoriespel * 2 potjes voor de kievitsbonen * 1 potje voor

Nadere informatie

!!"#$%"&#'((&)"*%'+",-../!

!!#$%&#'((&)*%'+,-../! "#$%"&#'((&)"*%'+",-../ In 2004 vertaalde ik het in het Nederlands: Saskia Beverloo, muziekcentrum Harlekijntje saskia@harlekijntje.nl www.harlekijntje.nl illustraties en kleurplaten: Tineke Vlaming Inleiding

Nadere informatie

Speel- & Leerbrief APRIL 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar NATUURLIJK SPELEN APRIL 2015.

Speel- & Leerbrief APRIL 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar NATUURLIJK SPELEN APRIL 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief APRIL 2015 NATUURLIJK SPELEN Met kinderen in de natuur bezig zijn, stimuleert verschillende onderdelen van hun ontwikkeling. Terwijl ze je helpen in

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02

Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Activiteitenprogramma 2014 06.01 t/m 07.02 Locatie: KDV Voorbeeld: Groep: 0-4 jaar Data Dag Competentie Activiteit 0-2jaar Activiteit 2-4 jaar 06.01 Maandag Kijk, ik maak contact, blazen maar, spelletje

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 2: Groen in de stad

Materiaal Groen. Deel 2: Groen in de stad Materiaal Groen Deel 2: Groen in de stad Colofon Deel 2: Groen in de stad Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen inde stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los.

Wriemelbeestjes. Aanwijzingen begeleider: Laat gevangen diertjes naderhand weer los. Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld.

We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld. Thema Lente 1 Hierbij presenteren wij het thema lente! We hebben voor de verschillende ontwikkelingsgebieden activiteiten en ideeën verzameld. Het boek dat dit thema centraal staat is Moederdag valt ook

Nadere informatie

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos.

Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Opdracht 1 Plaats: bij de oud papier doos in de dolfijnen groep. Nodig: oud papier doos. Flip heeft gezien dat jullie na het werken papiersnippers in de oud papier doos gooien en niet in de prullenbak.

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema "water" In dit thema staat water centraal.

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema water In dit thema staat water centraal. Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus Seizoen 2013 / 2014 Thema "water" In dit thema staat water centraal. Water komt uit de kraan maar zit ook in een fles, je kunt het drinken maar je

Nadere informatie

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Week 5 Datum 27 t/m 31 januari 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ het gezicht van Puk. Spiegeltje in Puk zijn rugzak. Wat is dat nou? 09.20 uur - Voorleesboek: Kikker is

Nadere informatie

Spelen en bewegen met uw peuter www.cjggooienvechtstreek.nl

Spelen en bewegen met uw peuter www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Spelen en bewegen met uw peuter www.cjggooienvechtstreek.nl n Spelen en bewegen met uw peuter In de leeftijd van één tot vier jaar maken kinderen een grote ontwikkeling door op

Nadere informatie

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft?

Wriemelbeestjes. Als je een holletje gaat graven kom je kleine beestjes tegen. Kun jij kleine beestjes vinden als je in de bladhoop graaft? Spits je lepeloren Ga zitten en doe je ogen dicht. Draai je lepeloren naar alle kanten. Wat kun je allemaal horen? Hoor je andere konijnen? Sluipt daar een vos door de struiken? Of is het de wind? Laat

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 6: KAT WIL NIET IN BAD AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 6:

Nadere informatie

De planeten Reis door het zonnestelsel

De planeten Reis door het zonnestelsel De planeten Reis door het zonnestelsel Cgroep 1-2 01 tijdsduur 40 minuten kerndoelen 1, 46 en 54 lesdoelen De leerling: (her)kent de namen van de acht planeten weet dat de planeten om de zon draaien kan

Nadere informatie

Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee

Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee Kinderen hebben plezier in bewegen en doen dat het liefst de hele dag. Door met de kinderen veel te bewegen worden ze spelenderwijs vertrouwd gemaakt met verschillende

Nadere informatie

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt.

Met dit lekkere warme weer zijn we lekker gaan wandelen in het park bij ons in de buurt. Het Kwetternest 3-jarigen Deze week zijn we begonnen met het thema OEF WAT WARM! We hebben in de groep een echte ijswinkel gemaakt. De kinderen kunnen naar hartenlust ijsjes kopen en eten. In de grote

Nadere informatie

Speelplezier. Thema: Start: Nieuwe woorden: Week 1: ontbijt, dienblad Week 2: zie dagverslagje. Demonstratiespel; woorden voorbewerken en uitleggen

Speelplezier. Thema: Start: Nieuwe woorden: Week 1: ontbijt, dienblad Week 2: zie dagverslagje. Demonstratiespel; woorden voorbewerken en uitleggen Demonstratiespel; woorden voorbewerken en uitleggen Speelplezier Een pedagogisch medewerker speelt moeder, ze ligt te slapen in bed. De andere pedagogisch medewerker is kind. Het kind maakt een dienblad

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg

Doe- pad Watertorenweg Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 3-4 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE Figurentheater Propop vzw Figurentheater Propop en De Poppenzaal Steenweg op oosthoven 114 2300 Turnhout - België Tel : 014.423322 Email : info@propop.be Website

Nadere informatie

aan bod bij de verschillende spelletjes en motorische vaardigheden zoals bijv:

aan bod bij de verschillende spelletjes en motorische vaardigheden zoals bijv: Het boek Kleine muis zoekt een huis vormt de leidraad voor ons nieuwe thema op het KDV de komende maand. Er wordt uit voorgelezen en taalspelletjes mee gedaan met het taalkastje. Daarnaast gaan we natuurlijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief Koningsdag 2017

Nieuwsbrief Koningsdag 2017 Nieuwsbrief Koningsdag 2017 De Paasdagen zijn inmiddels geweest. We hopen dat iedereen fijne dagen heeft gehad. Over een week is het alweer Koningsdag. Dit laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan.

Nadere informatie

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS

LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS LESBRIEF MODDER THEATERGROEP KOETERWAALS Lesbrief MODDER Theatergroep koeterwaals Vooraf Beste Leerkracht, In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Speel- & Leerbrief oktober 2014 1

Speel- & Leerbrief oktober 2014 1 Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief oktober 2014 Samen eten Wat thuis niet altijd meer lukt, gebeurt in de opvang nog standaard: gezamenlijk aan tafel eten. Het is onbetwist een zinvol

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

D O EN P R A T EN B E W EGEN

D O EN P R A T EN B E W EGEN D O EN P R A T EN B E W EGEN Het gelijktijdig gebruik van de observatielijsten bij Zo Doe Ik, Zo Beweeg Ik, en Zo Praat Ik M. Tjallema, M. Vermeulen 00, CED-Groep www.cedgroep.nl Inleiding Met de drie

Nadere informatie

Een rondje met een gat erin

Een rondje met een gat erin Een rondje met een gat erin Het talent van ieder jong kind is verbeeldingskracht Auteurs: Wieteke Hassing en Mignon van Ophuizen (van Artisjok & Olijfje) In dit artikel Een rondje met een gat erin staan

Nadere informatie

s Speelbrief SPEELTIP

s Speelbrief SPEELTIP THEMA: SPELEN MET ZAND EN WATER s Speelbrief AUGUSTUS 2016 Het thema van deze maand is spelen met zand en water. Voor peuters, maar ook voor hun vaste PIPPO-vriendjes, zijn dat de meest bruikbare speelmaterialen

Nadere informatie

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli Thema: Dit is mijn lijf Maandag 6 juli: Wie ben ik? We beginnen de vakantie relaxed met yoga en massage. Ook maken we omtrekken van onszelf op het schoolplein. Uiteraard

Nadere informatie

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen

Weekprogramma: 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen Dit ben ik! Weekprogramma: Week 1; 0 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken. 1 jaar Zichzelf in de spiegel bekijken en gezichtsuitdrukkingen nadoen 2 jaar Aanwijzen en benoemen delen van het gezicht. 3 jaar

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014

Activiteitenprogramma zomervakantie 2014 Beste ouders, hallo kinderen, Programma Voor jullie ligt het programma voor de van BSO Tinteltuin Hoorn. Jullie kunnen in dit programma lezen wat we deze vakantie gaan doen. Het is fijn als alle kinderen

Nadere informatie

Voorbereiding/nodig. Het doel wat we deze week willen bereiken is:

Voorbereiding/nodig. Het doel wat we deze week willen bereiken is: Wat gaan we doen? In het thema Ik en mijn familie staat familie centraal. De kinderen ontdekken welke mensen bij hun familie horen ze praten over jong en oud, verschillende familieleden, verjaardagen en

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Het kinderdagverblijf en buitenschoolsopvang De Bosuil is een opvang in de natuur. Onze opvang is gevestigd op een mooie locatie aan de rand van het bos in Amerongen, waar de kinderen

Nadere informatie

Bewegen! Spelletjes voor aan tafel met een baby of dreumes

Bewegen! Spelletjes voor aan tafel met een baby of dreumes Bewegen! Kinderen hebben plezier in bewegen en doen dat het liefst de hele dag. Helaas bewegen kleine kinderen tegenwoordig steeds minder. Overgewicht komt bij steeds meer jonge kinderen voor, evenals

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele

Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele De bekende kinderliedjescomponist en zanger Dirk Scheele heeft speciaal voor Peuterplein 8 themaliedjes geschreven. De liedjes staan op de Peuterplein liedjes-cd.

Nadere informatie

Kabouter Puntmuts. Kabouter Schmink. Bij dit spel gaan we een kaboutermuts maken.

Kabouter Puntmuts. Kabouter Schmink. Bij dit spel gaan we een kaboutermuts maken. Kabouter Puntmuts Bij dit spel gaan we een kaboutermuts maken. Tafeltjes Stoeltjes Voorbeeld muts Papieren stroken Niettang plakfiguren Kabouter Schmink Wil jij er ook wel uitzien als een kabouter? Schminkspullen

Nadere informatie

Activiteiten die we gaan doen:

Activiteiten die we gaan doen: Hoe gepast is dit thema, de warmte is goed aanwezig. De watertafel staat nu al buiten. In week 24 gaan we van start met ons nieuwe thema Oef wat warm! In dit thema leren de kinderen het verschil tussen

Nadere informatie

Themaboekje ouders. Wij gaan bewegen. Kinderopvang en peuterspeelgroep Het P@rk

Themaboekje ouders. Wij gaan bewegen. Kinderopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Themaboekje ouders Wij gaan bewegen Kinderopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Mei 2016 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk werkt met de methode Startblokken van basisontwikkeling.

Nadere informatie

PEUTER EXTRA PROJECT 2014 KDV WERELDPLEK

PEUTER EXTRA PROJECT 2014 KDV WERELDPLEK PEUTER EXTRA PROJECT 2014 KDV WERELDPLEK Waarom een Peuter Extra Project? We kennen ze allemaal, onze oudste peutertjes die voorheen vol enthousiasme speelden op het kinderdagverblijf of thuis zichzelf

Nadere informatie

De Puk-poster. Goed voorbeeldgedrag. Een baby ontwikkelt zich razendsnel. Vaak lijkt. dit vanzelf te gaan. Toch is het belangrijk om ook

De Puk-poster. Goed voorbeeldgedrag. Een baby ontwikkelt zich razendsnel. Vaak lijkt. dit vanzelf te gaan. Toch is het belangrijk om ook Ontwikkeling van baby s stimuleren met de Puk-poster Auteur: Natasja van Lier Een baby ontwikkelt zich razendsnel. Vaak lijkt dit vanzelf te gaan. Toch is het belangrijk om ook de ontwikkeling van baby

Nadere informatie

Checklist reken- en wiskundeomgeving

Checklist reken- en wiskundeomgeving Checklist reken- en wiskundeomgeving Naam: Ingevuld door: Datum (eerste meting): Datum (tweede meting): Kwaliteitsverbetering doe je zelf Vier stappen In beeld brengen van een kwaliteitsaspect Vul de lijst

Nadere informatie

1. Eendje naar de overkant In een vijver zie je bijna altijd eenden. Opdracht: spel in tweetallen; blaas de eendjes zo snel mogelijk naar de overkant

1. Eendje naar de overkant In een vijver zie je bijna altijd eenden. Opdracht: spel in tweetallen; blaas de eendjes zo snel mogelijk naar de overkant 1. Eendje naar de overkant In een vijver zie je bijna altijd eenden. Opdracht: spel in tweetallen; blaas de eendjes zo snel mogelijk naar de overkant toe. Materiaal: kleine badeendjes, watertafel 2. Slakkenloop

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte de suikerbakkerij regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte 1 De suikerbakkerij 4+ Ik ben 3 jaar. Mama draagt me in haar armen. In los zand. In los zand Het is heet.

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij Sil en de beestenboel

De inrichting van de speelleeromgeving bij Sil en de beestenboel De inrichting van de speelleeromgeving bij Sil en de beestenboel Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding om

Nadere informatie

sportdag groep 1 en 2 in de vijver Naam:

sportdag groep 1 en 2 in de vijver Naam: sportdag groep 1 en 2 in de vijver Naam: 1. Eendje naar de overkant In een vijver zie je bijna altijd eenden. Opdracht: spel in tweetallen; blaas de eendjes zo snel mogelijk naar de overkant toe. Materiaal:

Nadere informatie

Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool

Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool Voor het eerst naar de Pater van der Geldschool s Morgens word je naar school gebracht door papa, mama, opa of oma. Het wachten op de speelplaats Het binnenkomen Om 5 voor half 9 gaat de zoemer; de juffen

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel - BVP Hint Music 2015

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel  - BVP Hint Music 2015 januari 2015 vanaf 4 jaar Ik huppel tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof - Ik huppel 1 Ik huppel, ik huppel, ik huppel vandaag. Ik huppel naar boven, en ook weer omlaag. Mijn benen die willen niet

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 8 Les 1 branden Iets dat door vuur kapot en op gaat. de brandweer Een plek waar mensen werken die branden blussen. Ze dragen dikke pakken en rijden in rode brandweerauto

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JUNI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar BABY S ZIJN OVERAL JUNI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JUNI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar BABY S ZIJN OVERAL JUNI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief JUNI 2015 BABY S ZIJN OVERAL Kinderen die PIPPO lezen, zien vaak baby s om zich heen. Natuurlijk in de kinderopvang maar ook omdat vriendjes of zijzelf

Nadere informatie

Oef, wat is het warm!

Oef, wat is het warm! Oef, wat is het warm! In het thema Oef, wat warm! staat warm weer en het verschil tussen warm en koud centraal. Oef, wat warm! vindt bij uitstek plaats tijdens een warm voorjaar of een warme zomer. Het

Nadere informatie

Marloes. een handdoek. 2.1 Met Ron naar school. naam: Kijk en vul in: groep: 1 De rat van Ron is nog wild. tam. Wie - wat waar

Marloes. een handdoek. 2.1 Met Ron naar school. naam: Kijk en vul in: groep: 1 De rat van Ron is nog wild. tam. Wie - wat waar 2.1 Met Ron naar school naam: Kijk en vul in: Wie - wat waar Op de schouder van Ron zit zijn rat. De rat heet Marloes. In zijn hand draagt Ron haar jong. Het jong heet Snuf. Op de grond staat de kooi van

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping Naar de camping 1 We slapen in een tent. Dat zijn we zo gewend. tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Refrein: Dan gaan

Nadere informatie

voorbeeld ISBN Eerste druk, eerste oplage

voorbeeld ISBN Eerste druk, eerste oplage 2010 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

NME-leerroute Aarde, lucht en water

NME-leerroute Aarde, lucht en water NME-leerroute Aarde, lucht en water 3 Groep 1 Tilburg, BS Jeanne d Arc Verhaal voor de kinderen Wat hoor ik daar, een steentje in het water? Deze is zwaar en zakt naar de bodem. Wat zie ik daar, een mooie

Nadere informatie

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar

Spelen met zand. Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Spelen met zand Zoals je hebt kunnen zien is zand heel interessant, maar zand is ook heel erg leuk. Je kunt er namelijk onwijs goed mee spelen! Zandpaspoort voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar Schrijf

Nadere informatie

Werkblad: Vind me dan

Werkblad: Vind me dan Werkblad: Vind me dan Stap 1 Stap 2 Wat is het probleem? Vraag het de natuur! Hoe lost de natuur dit probleem op? Hoe zorgen planten en dieren ervoor dat ze niet opvallen? Kennen jullie voorbeelden? Schrijf

Nadere informatie

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden Oude bomen meetlint In Amsterdam staan veel bomen. Sommige van die bomen zijn al heel oud en hebben veel meegemaakt. Bomen kunnen veel betekenen voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan de kastanjeboom in de

Nadere informatie

Spelen bij jouw thuis

Spelen bij jouw thuis Spelen bij jouw thuis Kinderen hebben letterlijk de ruimte nodig om te kunnen spelen. Als gastouder kun je ervoor zorgen dat jouw huis voor kinderen een plek is om prettig te spelen. Hier krijg je een

Nadere informatie

Als eerste mag Vlinder op zoek gaan naar de eerste opdracht. Op het plaatje kun je zien waar je moet gaan zoeken.

Als eerste mag Vlinder op zoek gaan naar de eerste opdracht. Op het plaatje kun je zien waar je moet gaan zoeken. Hallo Indianenvrienden Vandaag zijn jullie uitgenodigd hier op het feest van de jarige Vlinder. Wij willen dit samen met jullie vieren en jullie vandaag dan ook omtoveren tot echte indianen. Indianen die

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe Opdrachten thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: schaatsenrijders Groepje 2: beekprikken Groepje 3: schrijvertjes Groepje 4: bloedzuigers Groepje 5:

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2014 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Lestips bij. Thema s: insect, natuur, versje

Lestips bij. Thema s: insect, natuur, versje Lestips bij Algemene tips Een kriebeldierenspel: de kleuters linken schaduwen van kriebeldieren aan de prenten van de dieren. Speel een schimmenspel voor de kinderen. Neem de diervormen over op zwart papier

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek Voorbereiding: Materialen verzamelen Voor de les alles al klaarzetten. De tafels in groepjes van vier zetten zodat je elk proefje eventueel twee keer kan klaar leggen. De werkbladen kopiëren De opdrachtvellen

Nadere informatie

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in:

4 Vind me dan. Achtergrondinfo Planten en dieren hebben allerlei manieren om niet op te vallen. Deze kunnen onderverdeeld worden in: 4 Vind me dan Er is altijd wel een verjaardag of een ander feestje om te vieren. En bij een feestje horen cadeautjes. Maar voor het zover is, wil je het cadeautje natuurlijk zo goed mogelijk verstoppen.

Nadere informatie

PEUTER EXTRA PROJECT 2016 KDV WERELDPLEK

PEUTER EXTRA PROJECT 2016 KDV WERELDPLEK PEUTER EXTRA PROJECT 2016 KDV WERELDPLEK Waarom een Peuter Extra Project? We kennen ze allemaal, onze oudste peutertjes die voorheen vol enthousiasme speelden op het kinderdagverblijf of thuis zichzelf

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

6.3 Welk materiaal bied je op welke leeftijd aan baby s en dreumesen aan?

6.3 Welk materiaal bied je op welke leeftijd aan baby s en dreumesen aan? gewicht; temperatuur: dit zijn vaak subtiele verschillen, maar wel waarneembaar; de vorm van een materiaal: rond, hoekig, recht, ovaal, vierkant, bol, hol. Het kind leert tijdens zijn spel niet alleen

Nadere informatie