Trapezesolo Balanceren op stoelen Hoepelact Eenwieler Wip

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Trapezesolo Balanceren op stoelen Hoepelact Eenwieler Wip"

Transcriptie

1

2 Samenvatting Met deze show keert Cirque du Soleil terug naar zijn roots: de hoofdrol wordt gespeeld door acrobaten en clowns, twee traditionele circusartiesten. De show legt de nadruk op de fysieke inspanningen van menselijke performance in al hun pracht en breekbaarheid, voorzien van een portie verfrissende humor, geworteld in de traditie van de vroegere slapstickfilms. De show gaat over menselijke contacten en het concept van dualiteit het goede en het kwade, licht en donker, legt regisseur David Shiner uit. De personages zijn grappig en leuk en ontwikkelen zich in een open en lichte wereld. KOOZA vertelt het verhaal van de Onschuldige, een eenzame droevige man die op zoek is naar zijn plek in de wereld. De Onschuldige wordt omringd door een bende komische figuren, zoals de Koning, de Onheilstoker, de Heimloss, de Zakkenroller, de Vervelende Toerist en zijn Stoute Hond. In KOOZA worden kracht en kwetsbaarheid, lachen en glimlachen, beroering en harmonie gebruikt om de thema s van identiteit, erkenning en macht te verkennen. De voorstelling vindt plaats in een exotische wereld vol verrassingen, opwinding, ontspanning, dapperheid en totale verwarring. KOOZA is geïnspireerd op het Sanskritische woord dat doos, koffer of schat betekent. Deze naam vertaalt het concept circus in a box (circus in een doos) waarop de show is gebaseerd. De voorstelling begint met een doos waaruit een van de hoofdpersonages (de Onheilstoker) verschijnt, zoals een duveltje uit een doosje. En dat is nog maar het begin van een ononderbroken reeks verrassingen en verhaalwendingen.

3 Acts Trapezesolo Een artiest balanceert in alle zorgvuldigheid op een trapeze die van de rechterkant tot de linkerkant boven de piste hangt een nieuwigheid die een nieuwe dimensie aan de discipline geeft. Maar deze act houdt meer in dan een slimme podiumindeling en de behendigheid van de trapezeartiest. De emoties zijn voelbaar wanneer ze de Onheilstoker ontmoet, wat voor nog meer dynamiek in het visuele spektakel zorgt. Balanceren op stoelen Voor deze act worden er acht stoelen met een ongelofelijke precisie op elkaar gestapeld tot een toren van bijna 7 meter. De artiesten balanceren vol gratie en beheersing. Eenwieler De klassieke act op de eenwieler wordt in een nieuw jasje gestoken met een extra passagier die bovenop zijn fietsende partner rondbeweegt. De twee artiesten dansen een pas de deux rond het podium in een samenspel van balans, acrobatiek, kracht, choreografie en perfecte samenwerking. Hoepelact Tijdens deze act gooit de artieste een verbluffend aantal hoepels de lucht in. Haar show is een streling voor het oog met haar vloeiende bewegingen en indrukwekkende behendigheid. Deze act is van een ongeëvenaarde moeilijkheid en wordt dan ook beschouwd als een van de beste hoepelacts ter wereld. Wip Veertien artiesten worden met een wip 9 meter hoog de lucht in geslingerd, waar ze de meest ingewikkelde vijfvoudige salto's uitvoeren. En dit is nog niet alles daarna doen de acrobaten het nog eens over met metalen stelten aan hun benen.

4 Slangenmensen De jonge artiesten werken harmonieus samen en laten u op een nieuwe manier kennismaken met de sierlijke slangenmens. Wat dit nummer zo bijzonder maakt, is de combinatie van originele bewegingen en ongelofelijke posities, snelheid en teamwork op een draaiend plateau, wat voor oogverblindende taferelen zorgt. Charivari De 19 artiesten komen meteen in actie. Ze tonen hun acrobatische kunsten, wisselen razendsnel van kostuum en duiken met volle overtuiging op de drie minitrampolines op het podium. De hoogtepunten van de act zijn de menselijke piramides, vliegende artiesten en een 'crashduik', een gewaagde duik in een rond doek, geïnspireerd door de landingsmatten van de brandweer en 'Nalukataq', het traditionele Inuit-spel waarbij mensen met een doek in de lucht worden geworpen. Koorddansen Vier koorddansers balanceren in de lucht op 4,5 en 7,5 meter hoog op twee diagonaal opgehangen koorden die elkaar kruisen in het midden. Op elk koord staat een spanning van kilo en de vier artiesten voegen daar nog eens extra spanning aan toe: twee artiesten op een fiets en één op een stok die op de schouders van de twee fietsers rust of zelfs een artiest op een stoel op de stok. Rad des Doods Het rad des doods van KOOZA weegt 727 kilo en draait op adembenemende snelheid rond. Het wordt aangedreven door twee artiesten, die levensgevaarlijke acrobatische toeren uithalen en een ongelooflijke samenwerking laten zien. Net als de koorden is het rad des doods diagonaal gepositioneerd en breekt het met de gebruikelijke symmetrie. Zo zit het publiek nog dichter op de actie.

5 Personages De Onheilstoker De charmante en slimme Onheilstoker is een ongelooflijk snel en behendig wezen, een genie dat alles weet van KOOZA, aangezien hij deze wereld heeft gecreëerd. Hij verschijnt en verdwijnt wanneer het hem uitkomt, en telkens hij opkomt, hangt er elektriciteit in de lucht. Hij creëerde deze wereld voor de Onschuldige en houdt hem nauwlettend in de gaten. Hij plaagt hem en haalt streken uit met zijn toverkunsten, maar uiteindelijk heeft het onderbewustzijn van de Onschuldige de touwtjes in handen De Onschuldige De Onschuldige is een eenzame en melancholieke man die naar de wereld van de Onheilstoker werd gevoerd. Hoewel hij kinderlijk naïef en eenvoudig lijkt, wil hij deze nieuwe wereld dolgraag verkennen. Maar wanneer hij de toverkunsten van de Onheilstoker gebruikt, stuit hij op een onverwachte en schokkende omgeving: de weerspiegeling van zijn ziel. De Clowns De twee Hofnarren zijn de dwaze lakeien van de Koning, zijn onmisbare assistenten tijdens de extravagante avonturen in het koninkrijk van KOOZA. De Koning De Koning is de koning der dwazen, de meest groteske van alle personages. Met zijn warrige haarbos en wispelturige kroon probeert hij wanhopig het respect af te dwingen van iedereen die dwazer is dan hijzelf. De Zakkenroller De Zakkenroller is een sluwe crimineel in clownskleren die onwaarschijnlijke ballondieren maakt. Hij slaat voortdurend op de vlucht voor twee agenten, maar hij weet altijd uit hun handen te blijven of toch bijna. Hij is een meesteroplichter die je nog van je allerlaatste cent berooft! De Stoute Hond In deze waanzinnige wereld is zelfs de Hond een beetje kierewiet. Hij rent achter alles en iedereen aan, blaft in het rond en is met geen mogelijkheid in bedwang te houden. Het woord africhting heeft voor hem geen enkele betekenis. Maar net als alle andere personages geraakt ook hij gehecht aan de Onschuldige en wordt hij zijn speelse, maffe maatje. Heimloss De excentrieke Heimloss woont onder het podium, waar hij verantwoordelijk is voor de mechanische toestellen en de verborgen wereld van KOOZA tot leven brengt!

6 Kostuums Voor de kostuums van KOOZA haalde Marie- Chantale Vaillancourt haar inspiratie uit grafische romans, strips, films over tijd- en ruimtereizen, Baron Munchaüsen en Mad Max. Ze haalde ook inspiratie uit de schilderijen van Gustav Klimt (de rode en gouden kleuren), uit Indië en Oost-Europa. Deze visueel naïeve wereld, doordrongen van een exotische en tijdloze smaak, roept een wereld op van speelgoed, soldaatjes en kinderboeken, met een speelse knipoog naar Alice in Wonderland en de Tovenaar van Oz. De vele metamorfose-effecten van de kostuums zijn geïnspireerd door de methodes die gebruikt worden door tovenaars en quick-change artiesten. Tijdens de Charivari act veranderen de kostuums in een fractie van een seconde van goud naar rood. De uitdaging hier is niet zozeer het veranderen van kostuum, maar het feit dat de artiesten acrobatiek uitvoeren en zich tegelijkertijd in evenwicht houden: ze hebben enkel hun duim om de metamorfose te activeren! Marie-Chantale Vaillancourt liet slaginstrumenten uit carbon vervaardigen voor de kostuums van de Skeletten. Deze instrumenten lijken op beenderen en brengen ook het geluid van holle beenderen voort wanneer de artiesten ze tegen elkaar slaan om een muzikaal ritme te creëren. Het kostuum van de Stoute Hond was ook een echte uitdaging, de artiest in het kostuum moet immers zijn oren kunnen bewegen, zijn tong uitsteken en intrekken, kwijlen en kwispelen. Het kostuum de Rattenmantel wekt de illusie dat er ratten over het lichaam van de artiest lopen om vervolgens in een luik te verdwijnen. De gebruikte techniek is geïnspireerd op het mechanisme van verticale jaloezieën. Het kostuum bevat maar liefst 150 ratten. In de show worden meer dan 175 kostuums en bijna 160 hoeden gebruikt, met andere woorden meer dan items in totaal, de schoenen, accessoires, pruiken, enz. meegeteld. Aan een legerkostuum zitten meer dan 400 individueel opgenaaide flappen in gemetalliseerde stof om het effect van een harnas te krijgen.

7 Muziek De muziek voor KOOZA werd samengesteld met verscheidene muziekinstrumenten en het geluid werd geïnspireerd door Westerse popmuziek, funk uit de jaren 70 en orkestmuziek, maar ook traditionele muziek uit India. Deze mengeling van ritmes creëert een unieke en intieme sfeer en vormt de perfecte begeleiding voor de acts en de overgangen tijdens de show. De muziek verbindt ons met de personages die zich ontwikkelen in een droomwereld waar vormen en stijlen op natuurlijke wijze in elkaar vloeien. Zes muzikanten en twee zangeressen zorgen voor de muzikale begeleiding van de acts. I was inspired by Western pop music, from 1970s funk to orchestral music. I also drew upon traditional Indian music and film scores from the 1940s and 1950s, a period I m particularly fond of. - Jean-François Côté

8 Ontwerp decor Het decor van KOOZA doet denken aan een plein dat in een circuspiste verandert. Het cirkelvormige podium biedt het publiek een zicht van 260 graden en het wekt de sfeer van een circuspiste op. Het decor werd ontworpen volgens het idee van eenvoud en transparantie; zo worden bijvoorbeeld zelfs de acrobatietoestellen, de structuur van de tent en de muzikanten niet weggestoken. Dit om de aandacht van de toeschouwer volledig op de acrobatiek en de performance van de artiesten te houden. Het centrale element in het decor is de bataclan, een enorme bewegende toren die het podium opent en sluit. De bataclan plaatst de artiesten in en uit de schijnwerpers, biedt plaats aan het orkest en wordt geflankeerd door twee gebogen trappen. De bovenverdieping doet denken aan een bedoeïnenkamp. De versiering van de bataclan is geïnspireerd op de hindoeïstische cultuur, Pakistaanse bussen en Indische juwelen. Het enorme doek ( Void genaamd) dat over de bataclan uitsteekt, is bedrukt met een motief van bladnerven om het een organische look te geven. De zeilen die de bataclan omringen, openen en sluiten zoals bloemblaadjes. Ze worden door twee personen bediend aan de hand van koorden en katrollen. Het oppervlak van het podium is versierd met een sterrenhemel en op de middencirkel werd er een grafische representatie geschilderd van de hemel in Montreal hoe die eruitzag in de nacht van de première. Rond het podium zitten verzonken verlichtingseenheden die een warm licht werpen op de gezichten van de artiesten, zoals de lampjes in een 19 e -eeuwse theater. I wanted to capture the essence of circus itself by creating a scenographic environment that offers true proximity to the audience and where danger is palpable. - Stéphane Roy

9 Ontwerpers Guy Laliberté werd in 1959 geboren in Québec. Deze accordeonist, steltloper en vuurvreter richtte met de steun van een kleine groep mensen het allereerste internationaal vermaarde circus van Québec op. Als dappere visionair herkende en cultiveerde Guy Laliberté de talenten van de straatartiesten van het Fête foraine de Baie-Saint- Paul en richtte hij uiteindelijk in 1984 het Cirque du Soleil op. Guy Laliberté bracht als eerste de mix van culturen en artistieke en acrobatische disciplines samen, wat vandaag nog steeds kenmerkend is voor Cirque du Soleil. Sinds 1984 staat hij aan het hoofd van het creatieve team en helpt hij de medewerkers bij de ontwikkeling van elke show. Zo heeft hij er mee voor gezorgd dat de circuskunsten tegenwoordig worden gezien als een belangrijke artistieke discipline. Guy Laliberté Oprichter en leider Cirque du Soleil is vandaag een internationale organisatie, zowel wat betreft de stijl en de activiteiten als de invloed die het circus uitoefent. Guy Laliberté staat nu aan het hoofd van een organisatie met activiteiten die zich uitstrekken over vijf continenten. In oktober 2007 maakt Guy Laliberté een tweede grote droom waar: hij richt de ONE DROP Foundation op, een stichting die wereldwijd armoede bestrijdt door mensen duurzaam van drinkwater te voorzien. Dit project komt voort uit het gegeven dat het recht op water van essentieel belang is om te kunnen overleven en uit de waarden die al sinds de oprichting een belangrijke rol spelen bij Cirque du Soleil: de overtuiging dat je in het leven terugkrijgt wat je geeft en dat hierbij zelfs het kleinste gebaar een verschil kan maken. In september 2009 werd Guy Laliberté de eerste Canadese privéruimtevaarder. Zijn missie bestond erin om mensen bewust te maken van de waterproblemen op aarde. Onder het motto Moving Stars and Earth for Water was deze eerste poëtisch-sociale missie in de ruimte een feit. De bedoeling was om mensen te raken vanuit een artistieke benadering: een speciale 120 minuten durende webcast met verschillende optredens in veertien steden op vijf continenten, zelfs in het internationale ruimtestation ISS. Prijzen en onderscheidingen In 2011 werd Guy Laliberté opgenomen in de Order of the Canadian Business Hall of Fame. In 2010 kreeg Guy zijn eigen ster op de Hollywood Walk of Fame. In datzelfde jaar werd Guy door de regering van Québec gepromoveerd van Ridder (een titel die hij zes jaar eerder kreeg) tot Officier in de Ordre de la Pléiade. De Université Laval (Québec) kende Guy Laliberté in 2008 een eredoctoraat toe. Het jaar daarvoor won Guy Laliberté de Ernst & Young Entrepreneur of the Year-award in drie categorieën: Québec, Canada en Internationaal. In 2004 ontving hij van de gouverneur-generaal van Canada het insigne van de Order of Canada, de hoogste onderscheiding van het land. In hetzelfde jaar werd hij door Time Magazine tot een van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld verkozen. In 2003 werd hij door de Condé Nast-groep geëerd als onderdeel van het Never Follow Program, een eerbetoon aan uitvinders en vernieuwers. In 2001 werd hij door de Académie des Grands Montréalais uitgeroepen tot 'Great Montrealer'. In 1997 ontving Guy Laliberté de Ordre National du Québec, de hoogste onderscheiding uitgereikt door de regering van Québec.

10 David Shiner houdt ervan om mensen aan het lachen te krijgen, maar hij neemt het vak van de clown heel serieus. De clown is in essentie n ons, legt hij uit. Het is een moeilijke rol, de clown is overgeleverd aan een kwellende nostalgie en steeds op zoek naar de zin van zijn bestaan. Clown en regisseur David Shiner begon als mimespeler in Parijs. In 1984 kwam zijn carrière echt op gang toen hij ontdekt werd op het bekende circusfestival Cirque de Demain. Daarna speelde hij bij verschillende gezelschappen, waaronder het Duitse Cirque Roncalli en het Zwitserse Cirque Knie in Zwitserland. Hij vormde ook een duo met de bekende clown en mimespeler René Bazinet. David Shiner Schrijver en regisseur Een clown zet onze diepste zwaktes om in humor. Het is een anarchist die de regels mag schenden. David Shiner Davids eerste echte samenwerking met Cirque du Soleil vond plaats in 1990, toen hij als artiest optrad in Nouvelle Expérience. 19 maanden lang toerde hij mee rond in Canada en Amerika, en speelde daarna nog een jaar in Las Vegas. David Shiner is waarschijnlijk de meest bekende clown van Cirque du Soleil dankzij zijn geniale acts: hij loopt door, op en over het publiek en speelt een melodramatische stomme film na met vier mensen uit het publiek. Nouvelle Expérience werd in 1991 gefilmd voor HBO en hij kwam verschillende keren op tv o.a. in The Tonight Show. In 1992 maakte David Shiner zijn debuut op het witte doek als clown in Lorenzo s Oil. Het jaar daarop speelde hij de aangever van Bill Irwin in de film Silent Tongue van Sam Shepard. David en Bill Irwin maakten daarna de duoshow Fool Moon; deze avond van geïnspireerde waanzin liep van 1992 tot 1999, met drie passages op Broadway. Fool Moon werd bekroond met een Tony award voor Live Theatrical Presentation in 1999, een Drama Desk Award voor Unique Theatrical Experience en een Special Achievement Award van Outer Critics Circle. In 2000 riep hij de rol van Cat in the Hat in het leven, de gastheer en gids van de muzikale komedie Seussical op Broadway. Met de steun van een beurs van de Pugh Foundation ontwikkelde hij daarna een show in het ACT Theatre van Seattle, die hij later omvormde in de onemanshow genaamd David Shiner in the Round. KOOZA gaat over het contact tussen mensen en het concept van dualiteit: het goede en het kwade, licht en donker, aldus David Shiner. De personages zijn grappig en ontwikkelen zich in een lichte en open wereld, maar de show diept ook bepaalde fundamentele ideeën uit: angst, identiteit, erkenning en macht. David Shiner werd in 1953 geboren in Boston, Massachusetts.

11 Toen Gilles zijn ouders vertelde dat hij in de showbusiness wilde, was hun reactie Alles behalve dat!. Gilles Ste-Croix groeide op in een boerderij in Abitibi, maar hij was vastbesloten om daar niet te blijven. Hij werd een hippie en een acrobaat, ondernam een reis van vier jaar naar de Westkust van Canada, waar hij in de subcultuur terechtkwam. Hij leefde in communes en kwam in aanraking met andere jongeren die de maatschappij wilden veranderen. Gilles Ste-Croix Artdirector Gilles Ste-Croix probeerde zich wel aan te passen en werkte zelfs een tijdje op een architectenkantoor. Maar diep vanbinnen wist hij dat hij niet gemaakt was voor de bedrijfswereld van toen. Gilles Ste-Croix benadrukt dat hij als tiener al een sterke drang had om te slagen in het leven, maar dat hij ook mensen wilde vermaken. Zijn intrede in de showbusiness gebeurde op een zeer ongebruikelijke manier. Eind jaren 70 woonde Gilles Ste-Croix in een commune in Victoriaville, Québec. Hij plukte appels om de kost te verdienen. Op een dag bedacht hij dat zijn werk een stuk makkelijker zou zijn als hij de ladder aan zijn benen zou vastmaken en zo ontwierp hij zijn eerste stelten. Een vriend die hem op zijn stelten zag, vertelde hem dan over het Bread and Puppet Theatre in het nabijgelegen Vermont, dat shows met steltlopen bracht. Nieuwsgierig ging Gilles Ste-Croix toen kijken naar hun voorstelling en besefte dat zijn appelpluk-vaardigheden wel eens goed onthaald zouden kunnen worden in de grotere wereld van entertainment! In 1980 richtten Gilles Ste-Croix en een groep straatartiesten de Échassiers de Baie-Saint-Paul op en organiseerden het straattheaterfestival Fête foraine de Baie-Saint-Paul. Dit zou in 1984 uiteindelijk leiden tot de oprichting van Cirque du Soleil onder leiding van Guy Laliberté. In 1984 en 1985 bedacht Gilles Ste-Croix verschillende steltnummers voor Cirque du Soleil die hij zelf ook uitvoerde. In 1988 werd hij Artistiek Directeur van Cirque du Soleil en coördineerde hij een wereldwijde talentenjacht. Hij was van 1990 tot 2000 Creatief Directeur voor alle Cirque du Soleil producties: Nouvelle Expérience, Saltimbanco, Alegría, Mystère, Quidam, La Nouba, "O", en Dralion. In 1992 regisseerde hij Fascination, de eerste show van Cirque du Soleil die in theaters in Japan werd getoond. In 1997 regisseerde hij ook Pomp Duck and Circumstance, een cabaretshow in Duitsland. In 2000 besloot Gilles Ste-Croix om Cirque du Soleil te verlaten om een van zijn grootste dromen waar te maken: een paardenshow op poten zetten. Gedreven door zijn liefde voor paarden richtte hij zijn eigen bedrijf op en produceerde hij de voorstelling Cheval Théâtre. Van mei 2001 tot januari 2003 schitterden hierin 30 paarden en acrobaten in een tent in tien steden in Noord-Amerika. In december 2002 keerde Gilles St-Croix terug naar Cirque du Soleil als Vice-President of Creation voor de ontwikkeling van alle nieuwe shows en projecten van Cirque du Soleil. In juli 2006 werd hij benoemd tot Senior Vice-President voor de creatieve inhoud en ontwikkeling van nieuwe projecten.

12 Serge Roy maakte al deel uit van de Cirque du Soleil familie nog voor de organisatie in 1984 officieel tot stand kwam. Serge groeide op in een familie van muzikanten, zijn vader werkte als saxofonist in het bloeiende cabaretmilieu in Montreal. Serge erfde aldus een grote interesse in en een opmerkelijk talent voor muziek. Als kind zong hij af en toe professioneel en nam hij zelfs een hitsingle op. Maar nog voor deze uitkwam, verlangde hij al naar een meer waardevolle carrière, zowel op artistiek als persoonlijk vlak. Serge Roy Creatief directeur KOOZA grijpt terug naar de eenvoud, de menselijkheid en de intimiteit van een traditioneel circus. Het is een gezellige show die je doet denken aan straatvoorstellingen, een mengeling van acrobatiek en clownerie die haar oorsprong vindt in het circus en in de roots van Cirque du Soleil. Serge Roy Serge Roy studeerde theater en speelde drum gedurende enkele jaren, maar het was tijdens zijn vakantie in de artistieke gemeenschap van Baie-Saint-Paul dat alles op zijn plaats viel. Hij leerde Guy Laliberté en Gilles Ste-Croix kennen, die toen de shows in elkaar staken die enkele jaren later tot de oprichting van Cirque du Soleil zouden leiden. Ik wist onmiddellijk dat ik mijn plaats gevonden had, aldus Serge. Nadat hij gewerkt had als regisseur voor de show Le Cirque du Soleil van 1984 tot 1985, verliet Serge de onderneming om aan andere projecten te werken. In 1989 keerde hij terug als North American Tour Manager voor Nouvelle Expérience, dezelfde functie die hij in 1992 en 1993 voor Saltimbanco vervulde. Hij legde zich vervolgens gedurende meer dan twee toe op andere projecten, maar de aantrekkingskracht van Cirque du Soleil was te groot. Zo werd hij in 1995 Artistiek Coördinator voor de Noord- Amerikaanse en Japanse tournee van Alegría. Datzelfde jaar voegde hij zich in dezelfde functie bij de bende van Samtimbanco in Europa en werd hij artistiek directeur van Quidam. Twee jaar later vertrok Serge naar Las Vegas voor de artistieke coördinatie van de show Mystère. Niet lang daarna werkte hij als artistiek directeur voor Dralion tijdens de ontwikkeling van de show en de eerste jaren van de Noord-Amerikaanse tournee. In 2003 nam hij zijn positie als artistiek directeur voor Saltimbanco weer op. Twee jaar later kreeg hij zijn grootste uitdaging voorgeschoteld: de creatieve directie van KOOZA. Voor Serge Roy belichaamt KOOZA de samensmelting van twee grote circustradities: clownerie en acrobatiek. De tradities zijn heel verschillend, maar het is een huwelijk dat al eeuwen teruggaat. Ze komen uit dezelfde wereld, de wereld van het circus. KOOZA brengt ons dichter bij de eenvoud, de menselijkheid en de intimiteit van een traditioneel circus. Het is een gezellige show die je doet denken aan straatvoorstellingen, een mengeling van acrobatiek en clownerie die haar oorsprong vindt in het circus en in de roots van Cirque du Soleil. Serge Roy werd in 1957 geboren in Montreal.

13 Met een architect als vader, een moeder actief in de theaterwereld en zijn unieke sociale en artistieke benadering van de voorstellingsruimte is het niet verwonderlijk dat Stéphane Roy bij Cirque du Soleil zou terechtkomen. In Baie-Saint-Paul kwam hij in contact met verscheidene entertainers die de grondleggers van Cirque du Soleil zouden worden. Stéphane Roy Decorontwerper Ik wilde de essentie van het circus zelf vastleggen aan de hand van een decor dat het publiek dichterbij brengt en waar je het gevaar echt kan voelen. Een ruimte waar alles in eenvoud en transparantie gebeurt, waar je zelfs de acrobatietoestellen, de structuur van de tent en de muzikanten kan zien. Stéphane Roy Nadat hij in 1988 zijn diploma aan de National Theatre School of Canada behaalde, werkte Stéphane Roy mee als decorontwerper en artistiek directeur aan een honderdtal producties in Montreal en het buitenland, waaronder Oncle Vania met de Compagnie Jean Duceppe en La Mouette in het Théâtre du Nouveau Monde in Bovendien werkte hij vanaf 1995 als decorontwerper voor verschillende producties van het internationaal vermaarde dansgezelschap La La La Human Steps. Hij was hoofdzakelijk actief in theater en dans, maar hij heeft ook gewerkt voor televisie, cinema, reclame en variétévoorstellingen. Het Cirque du Soleil behoort ook tot de voornaamste creatieruimtes van Stéphane Roy. De samenwerking ging van start bij de creatie van de show Dralion en werd verdergezet met Varekai, Zumanity, Zarkane en nu Kooza. In het theater geeft het decorontwerp concreet vorm aan het verhaal van de auteur en de visie van de regisseur. Bij Cirque du Soleil stootte ik op een onbeschreven pagina. Ik benader elke nieuwe creatie zonder vooraf vastgelegde ideeën, er zijn geen gesloten deuren voor de ontwerpers, alles is mogelijk in het creatieve proces. Stéphane Roy werd al vele malen bekroond voor zijn werk. Zo ontving hij in 1989 de prijs voor Revelation of the Year (alle categorieën), uitgereikt door de Association Québécoise des Critiques de Théâtre. In 1992 schonk dezelfde vereniging hem de prijs voor het beste decorontwerp. Zijn talent werd eveneens bekroond door de Conseil des Arts de la Communauté Urbaine de Montréal, the Academy of Canadian Cinema and Television en de Académie Québécoise du Théâtre. Ik wilde de essentie van het circus zelf vastleggen aan de hand van een decor dat het publiek dichterbij brengt en waar je het gevaar echt kan voelen. Een ruimte waar alles in eenvoud en transparantie gebeurt, waar je zelfs de acrobatietoestellen, de structuur van de tent en de muzikanten kan zien. Stéphane Roy werd in 1963 geboren in Québec.

14 De voorbije twintig jaar ontwierp Marie-Chantale Vaillancourt kostuums voor een groot aantal producties in de dans-, opera-, filmen theaterwereld. Haar werk is al over de hele wereld gezien en combineert de twee disciplines waarin ze gespecialiseerd is: decoren kostuumontwerp. Vanaf 1989 werkte Marie-Chantale Vaillancourt vooral nauw samen met de bekende schrijver Robert Lepage voor het ontwerp van de kostuums voor verscheidene producties, zoals Les sept branches de la rivière Ota, La géométrie des miracles, La face cachée de la lune, de tournee Growing Up van Peter Gabriel, La trilogie des dragons en de show KÀ van Cirque du Soleil. Marie-chantale Vaillancourt Kostuumontwerpster De kostuums zijn geïnspireerd op grafische romans, strips, films over tijden ruimtereizen, Baron van Munchaüsen en Mad Max. Ik heb ook inspiratie gehaald uit de schilderijen van Gustav Klimt, India en Oost-Europa. Marie-Chantale Vaillancourt Marie-Chantale Vaillacourt won door de jaren heen veel grote Awards, zowel in Québec als in de rest van Canada. Ze won o.a. twee Masques de la Conception des Costumes in 1999 en in 2005, en haar werk werd ook vaak genomineerd, met name door de Genies en Jutras voor haar samenwerking met Robert Lepage in de film Nô. KOOZA betekent voor Marie-Chantalle Vaillancourt de tweede samenwerking met Cirque du Soleil als kostuumontwerpster. KOOZA is geen specifieke clownshow, maar een aantal personages wordt wel gespeeld door clowns, legt Marie-Chantale Vaillancourt uit. Het was belangrijk dat ik clichés en karikaturen vermeed, dus concentreerde ik me eerder op de archetypes van universele en tijdloze personages. De ontwerpen hebben een stripboekachtige look, maar deze wordt gefilterd door de naïeve blik van het hoofdpersonage, de Onschuldige. De kostuums zijn geïnspireerd op grafische romans, strips, films over tijd- en ruimtereizen, de avonturen van Baron van Munchaüsen en Mad Max. Ik heb ook inspiratie gehaald uit de schilderijen van Gustav Klimt, India en Oost-Europa. Dit visueel naïeve, exotische en tijdloze universum roept een wereld op van speelgoed, soldaatjes en kinderboeken, met een speelse knipoog naar Alice in Wonderland en de Tovenaar van Oz. Marie Chantale Vaillancourt werd in 1967 geboren in Sept-Iles (Québec).

15 Jean-François Côté, een autodidactische keyboardspeler, componist en elektronisch muzikant sinds de jaren 80, is heel actief in het muziekmilieu van Los Angeles. Hij heeft samengewerkt met verschillende vernieuwende artiesten en groepen uit Québec. Hij staat bekend om zijn zeldzaam talent om muziekstijlen naadloos in elkaar te mixen en is steeds op zoek naar nieuwe klanken. Door de jaren heen ontwikkelde hij zijn eigen stijl. Jean-François Côté Componist Ik heb mij laten inspireren door de Westerse popcultuur van de funk uit de jaren 70 tot orkestmuziek en ik heb ook veel uit traditionele Indische muziek gehaald. Er zit ook een knipoog in naar de filmmuziek uit de jaren 40 en 50, een periode waar ik bijzonder veel van hou. - Jean-François Côté Als tiener was Jean-François Côté een veelbelovende hockeyspeler, maar op 16-jarige leeftijd ontdekte hij zijn echte roeping toen hij keyboard begon te spelen met rock-soulbands in het muziekmilieu van Montreal. Op diezelfde leeftijd ging hij aan de slag als bewakingsagent voor Cirque du Soleil tijdens de allereerste show genaamd Cirque du Soleil. s Nachts kroop ik stiekem achter het keyboard van componist René Dupéré om muziek te maken en te werken aan mijn techniek, herinnert hij zich. Jaren later, toen hij op een avond zangeres Julie Masse met het keyboard begeleidde, trok hij de aandacht van componist Benoit Jutras (die de muziek componeerde van verschillende Cirque du Soleil shows). Deze ontmoeting leidde tot de eerste samenwerking tussen Jean-François Côté en het Cirque als dirigent voor de shows Mystère en O. Hierna creëerde hij het geluidontwerp van de Taiko drumscène in de Imax-film van de Cirque du Soleil show Journey of Man. Als muzikaal componist van KOOZA bevindt hij zich opnieuw in een van de meest stimulerende werkomgevingen, aldus Jean-François Côté. Ondanks haar omvang is Cirque du Soleil steeds trouw gebleven aan haar oorspronkelijke roeping: de creatie van kwalitatieve shows. Nergens krijgen ontwerpers meer vrijheid om in te werken. Om de menselijke en grappige kant van KOOZA uit te drukken, creëerde Jean-François Côté een knappe vormelijke mix. Ik heb mij laten inspireren door de Westerse popcultuur van de funk uit de jaren 70 tot orkestmuziek en ik heb ook veel gehaald uit traditionele Indische muziek. Er zit ook een knipoog in naar de filmmuziek uit de jaren 40 en 50, een periode waar ik bijzonder veel van hou. Jean-François Côté werd in 1968 geboren in Montréal.

16 Clarence Ford is een productieve danser, choreograaf, leraar en regisseur uit Toronto wiens werk al bewonderd werd in Canada, de Verenigde Staten en elders in de wereld. Hij houdt ervan om met andere artiesten samen te werken, zo werkte hij al samen met de legendarische James Brown en werkte hij mee aan videoclips voor o.a. Robbie Williams en de band Barenaked Ladies. Clarence Ford Choreograaf De choreografieën zijn een mengeling van stijlen en inspiraties die geleid heeft tot de creatie van een eigen taal, boordevol emotie, energie en dramatische spanning. Clarence Ford Toen hij vijf was, droomde Clarence Ford ervan om professioneel hockeyspeler te worden. In de middelbare school nam hij deel aan atletiekcompetities en brak hij het Canadese schoolrecord op de 100 meter, wat hem Amerikaanse atletiekbeurzen opleverde. Op 17-jarige leeftijd ontdekte hij de dans; zijn carrière nam een hoge vlucht toen hij lid werd van Soul Express, een muziekformatie die in Canada heeft getoerd en opgetreden heeft op award shows en tv-programma s, waaronder een eigen speciale uitzending op CBC Television. In stilistisch opzicht is Clarence Ford een echte vernieuwer. Hij is een van de eerste choreografen in Noord-Amerika die straatchoreografie en hip-hop verwerkte in kunstschaatsen. Zijn werk was zo sensationeel dat twee Olympische schaatsers gouden medailles wonnen. Hij verzorgde ook de choreografie van verschillende speciale uitzendingen, zoals Stars on Ice en werkte samen met wereldberoemde schaatsers, zoals Kurt Browning, Scott Hamilton, Victor Kraatz en Shae-Lynn Bourne. Hij heeft ook gewerkt voor Canadese award shows, zoals Juno, Genie en Gemini. Als choreograaf bij grote filmstudio s (zoals DreamWorks, Universal en Miramax) reisde Clarence Ford de wereld rond, met name Los Angeles, West-Indië en Europa. Zijn naam prijkt op de aftiteling van films als The Ladies Man, met Will Ferrell, The Tuxedo, met Jackie Chan en Jennifer Love Hewitt, Gossip, met Kate Hudson en Undercover Brother, met Eddie Griffin en Billy Dee Williams. Naast de choreografie van een veertigtal reclamespots heeft Clarence Ford ook modeshows en verschillende speciale evenementen samengesteld, geregisseerd en gechoreografeerd, waaronder de modeshow van Reebok op Fashion Television. De bands Arrested Development, Soul Decision (met Christina Aguilera en N*SYNC) en Sugar Jones hebben ook een beroep gedaan op zijn talent als producer, regisseur en choreograaf. Clarence Ford is niet aan zijn eerste samenwerking met Cirque du Soleil toe. In 1997 nodigde choreografe Debra Brown hem uit om deel te nemen aan de studio workshops voor La Nouba, de show waarin sommige van zijn choreografieën werden opgenomen. Daarna werkte hij mee in het algemene opleidingsprogramma in de studio s van Cirque du Soleil in Montréal. De choreografieën in KOOZA zijn geïnspireerd door de popcultuur, Vaudeville s Eccentric Dance, jazz en street performance. De choreografieën zijn een mengeling van stijlen en inspiraties die geleid heeft tot de creatie van een eigen taal, boordevol emotie, energie en dramatische spanning, aldus Clarence Ford. Clarence Ford werd in 1956 geboren in Toronto.

17 Martin Labrecque werkte in zijn carrière al aan een honderdtal theaterproducties mee. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan het succes van verschillende shows in Québec, waaronder L'Homme en Lambeaux in 2001, waarvoor hij een prijs in de wacht sleepte voor het ontwerp van de belichting. In 2003 schreef hij samen met Patrice Dubois een show over het leven van Orson Welles, getiteld Everybody's Welles Pour Tous, die bekroond werd met de Masque de la Meilleure Production Montréal. In 2005 en 2007 won hij nog twee Masques voor zijn belichtingen in Le Peintre des Madonnes en in Hosanna, beide geregisseerd door Serge Denoncourt. Ook zijn andere belichtingsprojecten leverden een tiental nominaties op. Martin Labrecque Lichtontwerper Een van mijn uitdagingen was om de gezichtsuitdrukkingen van de komische acteurs te benadrukken (een cruciaal aspect van de voorstelling), zonder de balans of de sfeer van de show als geheel aan te tasten. Martin Labrecque Voordat Martin Labrecque bij Cirque du Soleil kwam werken, was hij verantwoordelijk voor de belichting van twee populaire circusshows geproduceerd door Cirque Eloize, namelijk Rain en Nomade de laatste werd overigens geregisseerd door Daniele Finzi Pasca, die later voor Cirque du Soleil de show Corteo schreef en regisseerde. Naast Corteo en KOOZA ontwierp Martin ook de belichting voor VIVA Elvis en Michael Jackson THE IMMORTAL World Tour voor Cirque du Soleil. Met KOOZA zet Martin Labrecque zijn eerste voetstappen in de fantasiewereld van regisseur David Shiner. Mijn taak werd snel duidelijk, David zei me onmiddellijk dat het publiek zijn clowns duidelijk moest kunnen zien, vertelt Martin. Ik wilde dus de gezichtsuitdrukkingen van de komische acteurs benadrukken (een cruciaal aspect van de voorstelling), zonder de balans of de sfeer van de show als geheel aan te tasten. Dit was eens zo belangrijk aangezien het om een podium van 280 gaat. Martin Labrecque werd in 1972 geboren in Montréal.

18 Jonathan Deans, een van de meest gewilde geluidontwerpers in de wereld van het muziektheater, is met KOOZA aan zijn dertiende Cirque du Soleil show toe. Jonathan vindt de voortdurende zoektocht naar verbetering en de teamgerichte creatieve aanpak van Cirque du Soleil uiterst inspirerend. Hij heeft dan ook de soundscapes gemaakt voor Saltimbanco, O, Mystère, La Nouba, Zumanity, KÀ, Corteo, LOVE, KOOZA, Wintuk, CRISS ANGEL Believe en OVO. Jonathan Deans Geluidontwerper Mijn taak is om het publiek via de soundscape mee te voeren naar een bijzondere wereld de fantasiewereld van David Shiner. Jonathan Deans Jonathan was al op jonge leeftijd gefascineerd door elektronica en geluid. Als vijftienjarige ging hij als acteur aan de slag bij de Royal Shakespeare Company, waar zijn voorliefde voor geluid begon samen te smelten met de theateromgeving. Na enkele jaren te hebben gewerkt als geluidstechnicus in de muziekindustrie, met name bij Morgan Studios, waar hij zij aan zij werkte met artiesten als Cat Stevens, Paul Simon en Rick Wakeman, keerde hij terug naar het theater via de Royal Opera House, Covent Garden. Daarna verzorgde hij het geluidmixen voor de musical A Chorus Line. De successen volgden elkaar snel op en hij werd verantwoordelijk voor het geluid van tientallen producties, waaronder Evita, Cats, Bugsy Malone en The Sound of Music. Zijn succes als geluidsmixer bleef niet onopgemerkt voor de producers van West End en ze vroegen hem dan ook voor de musical Marilyn. Daarna volgden o.a. Time, Les Misérables en Mutiny, Jean Seberg, en op Broadway Ragtime, Fosse, King David, Damn Yankees, Taboo, Brooklyn, Lestat, Pirate Queen en Young Frankenstein. Zijn werk als geluidontwerper leverde Jonathan verscheidene prijzen op. In 1998 (toen hij bezig was met het geluid voor La Nouba) won hij met name de Entertainment Design Award voor zijn bijdrage aan de show O. Voor Jonathan Deans zijn de vaste theaters en de reizende shows van Cirque du Soleil qua geluidontwerp twee compleet verschillende werelden. De schoonheid van de Grand Chapiteau (de grote circustent) ligt in de intimiteit tussen de artiesten en het publiek. Technisch gezien vergen ze een totaal andere aanpak, maar wat betreft compositie en layering van de muziek en het geluid is er geen verschil, zegt hij. Voor KOOZA is het mijn taak om het publiek mee te voeren naar een bijzonder wereld de fantasiewereld van David Shiner. Jonathan Deans werd in Engeland geboren en woont momenteel in de Verenigde Staten.

19 Voor zijn werk als geluidontwerper kan Leon Rothenberg steunen op een gevarieerde en uitgebreide ervaring in muziekcompositie en computerprogrammatie. In 1995 volgde hij les in klassieke Noord- Indische muziek aan de school Sangit Mahabharati in Mumbai (India). Twee jaar later behaalt hij een Bachelor of Music degree en een B.A. in Computer Science aan de Oberlin College in Ohio. Hij vult zijn studie in 2002 aan met een MFA in Sound Design aan de California Institute of the Arts. Leon Rothenberg Geluidontwerper Ik denk graag dat mijn benadering van geluidontwerp een bepaalde gevoeligheid en muzikaliteit bevat. Leon Rothenberg Ik denk graag dat mijn benadering van geluidontwerp een bepaalde gevoeligheid en muzikaliteit bevat, zegt Leon Rothenberg. Ik wist als kind al dat ik een carrière in muziek wou uitbouwen. Ik speelde verschillende instrumenten, maar ik spendeerde ook veel tijd aan het experimenteren met een spoelenrecorder. Aan de universiteit begon ik muziek te componeren voor theaterstukken en besefte ik dat geluidscompositie en ontwerp voor het theater veel meer kansen bood op samenwerking met artiesten. Leon Rothenberg werkte als Production Engineer mee aan universitaire theaterproducties in Zuid-Californië. Niet lang daarna werd hij gevraagd voor grotere shows door het Mark Taper Forum in Los Angeles, maar ook elders in Californië en New York. In 2003 ontwierp hij het geluid van een megaproductie van King Lear opgevoerd in Los Angeles en Frankrijk. Deze complexe productie vond plaats in verschillende gebouwen. Hij werkte ook mee aan een aantal experimentele animatiefilms en gaf les in creatief luisteren en geluidontwerp. Het talent van Leon Rothenberg bleef niet onopgemerkt voor Jonathan Deans, de geluidontwerper van verschillende Cirque du Soleil shows. Ze werkten voor de eerste keer samen bij de creatie van de show KÀ. Leon Rothenberg assisteerde Jonathan Deans ook bij de shows Corteo en LOVE, en voor KOOZA werkt hij voor de eerste keer als geluidontwerper. Jonathan en ik hebben nieuwe technieken verkend, zodat de soundscape het publiek omhult, zonder dat de intieme sfeer verloren gaat. Leon Rothenberg werd geboren in 1974 in Boston (Massachusetts).

20 André Simard en Cirque du Soleil zijn gemaakt voor elkaar. In de ogen van Cirque du Soleil belichaamt André Simard de ideale samensmelting van fysieke capaciteiten en de esthetische benadering van een performance. André Simard Ontwerper Acrobatiek KOOZA keert terug naar de roots van Cirque du Soleil. De nadruk wordt gelegd op de menselijke prestaties in al hun pracht en breekbaarheid. Leon Rothenberg André Simard werkt sinds 1987 voor Cirque du Soleil. Dat jaar maakte hij een trapezenummer voor de show Nouvelle Expérience dat een echte revolutie betekende voor de luchtacrobatiek. Onder zijn leiding krijgen de acrobatische stunts van de artiesten, uitgevoerd in een zaal of een circustent, de vloeiende vorm van een balletopvoering. Tussen 1989 en 2000 worden dertien van zijn nummers die hij ontwikkelde voor Cirque du Soleil, de nationale circusschool en zijn eigen artistiek gezelschap (Studio de création les gens d'r) bekroond op festivals die worden bijgewoond door de beste circusartiesten van de hele wereld. Cirque du Soleil bezorgde André Simard het platform dat hij nodig had om zijn acrobatische luchtacts om te toveren tot echte kunstwerken. Het is hij die in 1995 op de proppen kwam met Aerial Silk (de discipline waarbij lange doeken gebruikt worden). Een ander voorbeeld van zijn technologische en choreografische innovatie is het bootnummer uit de show O, dat voortkwam uit zijn samenwerking met Jaque Paquin, een ontwerper van acrobatische toestellen. Over het algemeen ontwierp André Simard de meeste luchtacts van de dertien Cirque du Soleil shows die momenteel de wereld rondtoeren. Al meer dan 30 jaar slaagt André Simard er met glans in om zijn drie vakterreinen harmonieus te combineren, met name schone kunsten, topsport en het circus. In het begin van de jaren 70 behoorde hij immers tot het nationaal gymnastiekteam in Canada en studeerde hij tegelijkertijd aan het Institut des Arts Graphiques in Montréal. Toen hij zijn deelname aan de Olympische Zomerspelen van 1972 in München voorbereidde, trainde hij clowns en andere entertainers in het Centre Immaculée-Conception in Montréal, de voorloper van de nationale circusschool van Montréal. Naar eigen zeggen probeert hij voortdurend de regels van de biomechanica, toegepast in sporttraining, te laten samensmelten met de suggestieve kracht van de podiumkunsten. Deze benadering bezielde ook zijn lessen aan de nationale circusschool van Montréal, het Centre National des Arts du Cirque in Châlons-sur-Marne en de École nationale de Cirque van Rosny-sous-Bois in Frankrijk. In 1995 richt hij de Studio de création les gens d'r in Montréal op. Dit artistiek project is voor André Simard de gelegenheid om de grenzen in het uitdrukken van emoties via luchtacrobatiek nog verder te verleggen. In 2001 bracht dit gezelschap de wereldpremière van de show Échos in Venetië. Deze show werd gemaakt in opdracht van de organisatoren van de bekende Biënnale. André Simard zegt gefascineerd te zijn door de lucht: In mijn dromen vlieg ik vaak. Ik denk niet nog te kunnen vliegen op mijn leeftijd, maar het is nog steeds een deel van mij. In de lucht zweven en vliegen het zit echt in mijn bloed. Met KOOZA, waar het risico, de moed, maar ook de kwetsbaarheid van de acrobaat in de schijnwerper staan, zit André Simard meer dan ooit in zijn element. Deze show keert terug naar de roots van Cirque du Soleil. De nadruk wordt gelegd op de menselijke prestaties in al hun pracht en breekbaarheid. André Simard werd geboren in 1945 in Montréal.

Fondsen en schenkers 3. Missie 5. 1. Collectie 10 Belangrijke aankopen Belangrijke schenkingen

Fondsen en schenkers 3. Missie 5. 1. Collectie 10 Belangrijke aankopen Belangrijke schenkingen JAARVERSLAG 2011 2 INHOUDSOPGAVE Fondsen en schenkers 3 Voorwoord Raad van Toezicht 4 Missie 5 Interview Benno Tempel, directeur 6 1. Collectie 10 Belangrijke aankopen Belangrijke schenkingen 2. Tentoonstellingen

Nadere informatie

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst Cluster Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst voorwoord De afgelopen jaren heeft het Cluster Jongerenmarketing geprobeerd een beter beeld te krijgen van jongeren en hoe deze doelgroep

Nadere informatie

ANIMATIE SEMINAR 2014 VERSLAG SEMINAR EN WORKSHOP ANIMATIESCENARIO OP ZATERDAG 27 EN ZONDAG 28 SEPTEMBER 2014 BIJ HET NEDERLANDS FILMFESTIVAL

ANIMATIE SEMINAR 2014 VERSLAG SEMINAR EN WORKSHOP ANIMATIESCENARIO OP ZATERDAG 27 EN ZONDAG 28 SEPTEMBER 2014 BIJ HET NEDERLANDS FILMFESTIVAL ANIMATIE SEMINAR 2014 VERSLAG SEMINAR EN WORKSHOP ANIMATIESCENARIO OP ZATERDAG 27 EN ZONDAG 28 SEPTEMBER 2014 BIJ HET NEDERLANDS FILMFESTIVAL INHOUD INLEIDING Inleiding 3 Seminar Animatiescenario 4 Presentatie

Nadere informatie

VROLIJKHEID ZIT IN DE GEKSTE DINGEN

VROLIJKHEID ZIT IN DE GEKSTE DINGEN VROLIJKHEID ZIT IN DE GEKSTE DINGEN Jaarverslag 2013 1 Inhoud Voorwoord 3 Hoofdstuk 1 4 De Vrolijkheid, dat zijn wij Hoofdstuk 2 8 2013: Hier wonen meedoeners! Hoofdstuk 3 17 Fondsen & partners, media

Nadere informatie

DOCUMAP KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK NAAR HET PAMFLET VAN MARK TWAIN KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK DOCUMAP 1

DOCUMAP KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK NAAR HET PAMFLET VAN MARK TWAIN KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK DOCUMAP 1 HANSWIJKSTRAAT 63 2800 MECHELEN T. 015/42 25 44 F. 015/42 25 60 INFO@TARSENAAL.BE WWW.TARSENAAL.BE KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK NAAR HET PAMFLET VAN MARK TWAIN FOTO: STEPHAN VANFLETEREN DOCUMAP KONING

Nadere informatie

KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief. KUNSTstof-special

KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief. KUNSTstof-special KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief KUNSTstof-special KUNSTstof-magazine 5 Beste kunstliefhebber, Wij hopen dat u een goede vakantie heeft gehad en dat

Nadere informatie

inhoudsopgave Voorwoord 3

inhoudsopgave Voorwoord 3 inhoudsopgave Voorwoord 3 Voorwoord 3 1 Inleiding 4 2 Jongeren & cultuur 6 3 Het Cultureel Jongeren Profiel 12 De vier culturele types in het kort 16 4 De types uit het Cultureel Jongeren Profiel 19 Geïnteresseerde

Nadere informatie

april 2012 Ontmoetingen KUNSTMARKT P.6 Risicoscenario s gewikt en gewogen TRENDS P.14 Building team spirit together

april 2012 Ontmoetingen KUNSTMARKT P.6 Risicoscenario s gewikt en gewogen TRENDS P.14 Building team spirit together april 2012 Ontmoetingen KUNSTMARKT P.6 Ontmoeting met Severin von Eckardstein TRENDS P.14 Brigitte en Michael: een passie voor tuinen STRATEGIE P.10 Risicoscenario s gewikt en gewogen PRODUCTEN P.18 Wereldwijd

Nadere informatie

OMAR MUNIE MIJN MOEDER WILDE NIET DAT IK ONTWERPER WERD, MAAR NU STAAT ZE ACHTER ME. SUCCES INSPIREERT VOORJAAR 2014 #1

OMAR MUNIE MIJN MOEDER WILDE NIET DAT IK ONTWERPER WERD, MAAR NU STAAT ZE ACHTER ME. SUCCES INSPIREERT VOORJAAR 2014 #1 SUCCES INSPIREERT ILYAS EN MELVIN KLIKKEN UITSTEKEND! PARTNER AKZONOBEL SAHAND SAHEBDIVANI EIGENWIJZE VERHALEN- VERTELLER OUDERS IN BEELD DE MOEDER VAN VIOLA GYED IBRAHIM KAYA LAAT ZIJN PLANNEN NIET DWARSBOMEN

Nadere informatie

SABAM MAGAZINE// LIESA VAN DER AA VERTAALT LIEFDE VOOR VIDEOKUNST IN VISUEEL MUZIEKVERHAAL //APRIL>MEI>JUNI/JAAR 2012//

SABAM MAGAZINE// LIESA VAN DER AA VERTAALT LIEFDE VOOR VIDEOKUNST IN VISUEEL MUZIEKVERHAAL //APRIL>MEI>JUNI/JAAR 2012// SABAM MAGAZINE// 69 //APRIL>MEI>JUNI/JAAR 2012// DRIEMAANDELIJKS 2/4 TIJDSCHRIFT //18 DE JAARGANG //AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL X WWW.SABAM.BE LIESA VAN DER AA VERTAALT LIEFDE VOOR VIDEOKUNST IN VISUEEL MUZIEKVERHAAL

Nadere informatie

VERRASSEN AFSTUDEERSCRIPTIE 2010 MARK SIEMERINK

VERRASSEN AFSTUDEERSCRIPTIE 2010 MARK SIEMERINK VERRASSEN AFSTUDEERSCRIPTIE 2010 MARK SIEMERINK INHOUDSOPGAVE. INLEIDING waarom heb ik dit onderwerp gekozen. DEFINITIE VAN VERRASSEN MIJN VISIE MEDESTANDERS TEGENSTANDERS VERRASSEN IN DE PRAKTIJK verrassen

Nadere informatie

Wetenschappelijke verhandeling

Wetenschappelijke verhandeling UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT POLITIEKE EN SOCIALE WETENSCHAPPEN Tussen schilderkunst, animatie en live-action Een productie- en filmanalyse van Raoul Servais' "Nachtvlinders" Wetenschappelijke verhandeling

Nadere informatie

Disneyfication. Iris Visser. Academie Minerva Hanze Hogeschool Groningen Communicatie Vormgeving Time Based Media. Begeleiding: Frederiek Bennema

Disneyfication. Iris Visser. Academie Minerva Hanze Hogeschool Groningen Communicatie Vormgeving Time Based Media. Begeleiding: Frederiek Bennema Disneyfication Iris Visser Academie Minerva Hanze Hogeschool Groningen Communicatie Vormgeving Time Based Media Begeleiding: Frederiek Bennema Groningen, september 2010 Inhoudsopgave Introductie p. 1 1.

Nadere informatie

Wij gaan niet voor subtiliteit. Interviews Wilma Franchimon André Heuvelman Tim Tomassen Leo Vervelde. Theatercollectief CLUB GEWALT:

Wij gaan niet voor subtiliteit. Interviews Wilma Franchimon André Heuvelman Tim Tomassen Leo Vervelde. Theatercollectief CLUB GEWALT: Magazine 2014-2015 #1 Studentenportretten Megan Davis Jordy Dik Leif de Leeuw Monika Neverauskaite Interviews Wilma Franchimon André Heuvelman Tim Tomassen Leo Vervelde Theatercollectief CLUB GEWALT: Wij

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Leiderschap

Jaarverslag 2011. Leiderschap Jaarverslag 2011 Leiderschap bc André van Duin als Evita in zijn show Ja hoor... daar is ie weer! roy beusker Inhoud 3 1 Werk aan de winkel! pag. 5 2 Leiderschap is meesterschap pag. 11 Harry Starren 3

Nadere informatie

Telefonie en de Film

Telefonie en de Film Telefonie en de Film Annemarieke van Maris, Juli 2008 a_van_maris@hotmail.com In opdracht van Museum voor Communicatie, ter voorbereiding op de presentatie Star/Ring in het Museum voor Communicatie. Illustratie

Nadere informatie

Educatief basisdossier Sylvain De Bleeckere

Educatief basisdossier Sylvain De Bleeckere Educatief basisdossier Sylvain De Bleeckere 1 KDF, Brussel en Sylvain De Bleeckere, Hasselt, 2013 Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of

Nadere informatie

Eurosonic Noorderslag. Skip&Die en Nobody Beats The Drum op

Eurosonic Noorderslag. Skip&Die en Nobody Beats The Drum op een uitgave van buma stemra winter 2013 Cata.Pirata (Skip&Die) Skip&Die en Nobody Beats The Drum op Eurosonic Noorderslag Buma Music Academy gelanceerd Klas Torstensson Muziek apps Vernieuwde portal Town

Nadere informatie

Café Derby. Gratis filmmagazine EVEREST FILMFESTIVAL OOSTENDE THE SCORCH TRIALS LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT KOEN DE GRAEVE.

Café Derby. Gratis filmmagazine EVEREST FILMFESTIVAL OOSTENDE THE SCORCH TRIALS LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT KOEN DE GRAEVE. Gratis filmmagazine nieuws interviews artikels recensies Een duizelingwekkende dosis cinema Café Derby Terug naar de eighties met Lenny Van Wesemael EVEREST FILMFESTIVAL OOSTENDE THE SCORCH TRIALS LE TOUT

Nadere informatie

2 Suzanne Keurntjes maar zonder Hans, Joost, Vincent, Niek, Saskia, Jeroen, Teun, Joanne, Coos, Paulus, Marlies, Rossella, Jean- Paul, Kim, andere Marlies, Dahlia, Vicky, Dré, Fons, Jacqueline, Peter,

Nadere informatie

de prikkel Werelds NTI-NLP Meer greep op wereld door systemisch leidinggeven COLUMN Nieuwe opzet Systemische Leergang

de prikkel Werelds NTI-NLP Meer greep op wereld door systemisch leidinggeven COLUMN Nieuwe opzet Systemische Leergang voorjaar 2010 jaargang 10 Nederlands Trainingsinstituut voor Neuro-Linguïstisch Programmeren NTI-NLP is hèt instituut in persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie voor zowel zakelijk als persoonlijk

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

Inhoud. Dr. Gunther von Hagens: De cyclus van ontstaan en vergaan als onderwerp van anatomische

Inhoud. Dr. Gunther von Hagens: De cyclus van ontstaan en vergaan als onderwerp van anatomische Inhoud Van nul tot honderd het lichaam door de jaren heen Dr. Gunther von Hagens: De cyclus van ontstaan en vergaan als onderwerp van anatomische reflecties Dr. Angelina Whalley: Een kijk op het ouder

Nadere informatie

De Vrijheid van de Sudbury Valley School. Daniel Greenberg en anderen. 35 jaar ervaringen en inzichten

De Vrijheid van de Sudbury Valley School. Daniel Greenberg en anderen. 35 jaar ervaringen en inzichten De Vrijheid van de Sudbury Valley School Daniel Greenberg en anderen 35 jaar ervaringen en inzichten Daniel Greenberg en anderen De Vrijheid van de Sudbury Valley School vijfendertig jaar ervaringen en

Nadere informatie

Tex Gunning. nivoz-lezing

Tex Gunning. nivoz-lezing We weten wat van waarde is. Het wordt tijd dat we durven te varen op dat kompas! Tex Gunning 2011 39 Tex Gunning 2011 nivoz-lezing 40 2011: een jaar in perspectief Halverwege december 2010 stak in Tunis

Nadere informatie

Nicole Bus. Special. The. Real Life. ilovemyjeans. vaders Elke dag zeg ik bewust; ik houd van. Your nr.1 Urban Glossy. Nieuwe rubriek Home make-over

Nicole Bus. Special. The. Real Life. ilovemyjeans. vaders Elke dag zeg ik bewust; ik houd van. Your nr.1 Urban Glossy. Nieuwe rubriek Home make-over mei 2011 Jaar 6 - nr. 5 Your nr.1 Urban Glossy ilovemyjeans The Special Nieuwe rubriek Home make-over vaders Elke dag zeg ik bewust; ik houd van jou, jij bent mooi Real Life Tanika is 24 uur per dag aan

Nadere informatie

Multitalent. Juist mijn veelzijdigheid heeft me veel opgeleverd. Geestdrift op bezoek bij de Speld

Multitalent. Juist mijn veelzijdigheid heeft me veel opgeleverd. Geestdrift op bezoek bij de Speld Facultair magazine voor Geesteswetenschappen Utrecht Jaargang 9 Nummer 2 mei 2013 Multitalent Arjen Lubach: Juist mijn veelzijdigheid heeft me veel opgeleverd Geestdrift op bezoek bij de Speld Online colleges:

Nadere informatie

nr 443 jaargang 42 maart 2015

nr 443 jaargang 42 maart 2015 SJOFAR Is de voortzetting van Gospel Music Magazine, Music & Art, Bottomline en Signs. Esther Bürger speelt klassiek op het Christian Artists Seminar Foto: Edwin Roos-Nijntjes nr 443 jaargang 42 maart

Nadere informatie

De NIEUWE K 19. DNK kakelverse editie. Aan deze Nieuwe K werkten mee: Colofon: DNK #19. Nieuwe organisatie. Studeren op je aan het Spui.

De NIEUWE K 19. DNK kakelverse editie. Aan deze Nieuwe K werkten mee: Colofon: DNK #19. Nieuwe organisatie. Studeren op je aan het Spui. De NIEUWE K 19 ADK KC KABK DIVERSEN Nieuwe organisatie Academie der Kunsten pagina 2 Studeren op je toekomstige werkplek aan het Spui Het Wayshowing Project in Vilnius, Litouwen PR De Studio Interview

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie