STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 3. Insectenstofzuiger Vlikken. Schoonheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 3. Insectenstofzuiger Vlikken. Schoonheid"

Transcriptie

1 MONTY S FLYING CIRCUS NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 3 Schoonheid De man van... Vrijwilligersdag 7 mei Insectenstofzuiger Vlikken Gps_loggervogels 2011 Een bijzonder moment Door Ben Koks Schoonheid Harold van der Meer Schoonheid kent vele uitingsvormen. Zo ook in de natuur. Op 30 mei maakte Harold van der Meer, van een paartje grauwe kieken nabij Bellingwolde, deze spannende plaat. Let op de wijze waarop dit acrobatische stel een prooi door de lucht slingeren. Timing in optima forma! Bekijk ook het wijfje goed; haar vleugels zijn nauwelijks meer in staat haar te dragen, zo veel rui aan arm- en slagpennen. De schoonheid van deze details waarnemen aan onze beschermingssoort blijft mateloos boeien. Tijdens deze prooiovergave waren een aantal kwikmedittende kwartels te horen en was er een deken van leeuwerikzang. Een dergelijk koor van oorstrelende geluiden maakt het veldwerk een stuk aangenamer. De veldleeuwerik laat ondanks enorme investeringen in agrarisch natuurbeheer wederom een achteruitgang zien in de best bekeken akkers van Nederland. Henk Jan, Marije en Leontien zijn halverwege hun seizoen en maken weer een sprong in het vergaren van leeuweriken kennis; de schoonheid van veldwerk! Leontien heeft een stukje geschreven over een Smelleken en de thrill van een kill. Een prachtig moment tijdens haar uren in het veld. Marycha kon het niet laten een klein moment van een schitterende veldwerkdag te vatten in één foto met een mooie poëtische tekst. Geniet beste mensen! Ik sluit af met weer een oproep om jullie waarnemingen vooral door te blijven geven. Al jullie waarnemingen zijn de puzzelstukjes van een groter geheel met als resultaat een geweldig draaiend seizoen. Radertjes die goed draaien zijn nodig om als actieve werkgroep het verschil te maken. Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief, postbus 46, 9679 ZG, Scheemda Bezoekadres: Plattelandshuis Oost Groninge, Nassaustrtaat 14, 9671 BW, Winschoten Design by Studio-Pgraphix

2 pagina 2 De man van 30 miljoen gaat op vakantie Door Ben Koks Met Douwe Hollenga was het goed garen spinnen. Vlak voor zijn benoeming als gedeputeerde van de Provincie Groningen, kwam ik hem tegen op het afscheidssymposium van de toenmalige gedeputeerde Ali Edelenbos. Als import Groninger heb ik toen in een discussie over megastallen in waardevolle cultuurlandschappen geprobeerd de spreekwoordelijk kat uit de boom te kijken. De carrière van Douwe was tot op dat moment grotendeels gekleurd door zijn werk voor de boerenstandsorganisatie LTO. Als dat maar goed gaat, was mijn eerste gedachte! Eerder dan zijn ambtenaren was Douwe overtuigd dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van grote betekenis zou gaan worden voor Natuur en Landschap in het landelijk gebied. Samen met oud Kamerlid Harm Evert Waalkens en mijzelf werd een traject uitgestippeld waarmee uiteindelijk 30 miljoen werd binnengesleept voor akkervogels! Met name Groningen en Brabant hebben hiervan fors geprofiteerd. Dankzij die geslaagde samenwerking liggen er nu in Groningen ongeveer twee keer zoveel hectares aan akker- en faunaranden dan anders gerealiseerd had kunnen worden. Het mooie van Douwe was dat hij als gedeputeerde open stond voor tal van suggesties, altijd bereid om direct actie te ondernemen en je kon hoewel mijn bergschoenen geregeld onder de Oldambster klei zaten altijd zijn werkkamer binnen sluipen. Dat waren mooie tijden en ik durf hier te stellen dat we door onze geweldige samenwerking veel punten hebben binnengesleept voor de Groninger akkervogels. Op zijn afscheid is namens de Werkgroep een foto van een invallend wijfje grauwe kiekendief in koolzaad overhandigd en beloofd dat Douwe en zijn vrouw de komende zomer een keer mee gaan tijdens het vangen van grauwe kiekendieven vanwege ons zender onderzoek. Ben Koks Douwe Hollenga en assistente Agnes Delstra vergapen zich in Polder Hoop op Beter aan een groep van 600 geelgorzen.

3 pagina 3 Op een mooie dag in mei Mijn naam is Evelien de Klein en ik ben moeder van 3 zonen. Onze middelste zoon van 6 jaar is al van peuter af aan gefascineerd door wilde dieren. Zijn grootste voorkeur gaat uit naar roofvogels maar ook dinosaurussen, haaien en grote reptielen spreken hem erg aan. Door een lezing van Ben Koks kwam ik in aanraking met de Werkgroep de Grauwe Kiekendief. Het leek me gelijk iets voor Milan en Ben vond dit een leuk idee. En zo kwam het dat we 7 mei naar de vrijwilligers dag in Oost Groningen gingen. Theo van Kooten Door Evelien de Klein Voor mij was de dag bijna net zo spannend als voor Milan. Milan heeft zijn vogelfascinatie niet van mij geërfd. Doorgaans heb ik er moeite mee om een mus van een koolmees te onderscheiden en dan nu mee met echte vogelfanaten De groep vrijwilligers was erg divers en ook qua leeftijd erg uiteenlopend, iets wat ik niet verwacht had maar wel erg leuk vond. Mooi om te zien dat er mensen zo begaan zijn met de natuur om ons heen. De rondleiding door de grasdrogerij was interessant en de koffie ging er ook wel in. Na de rondleiding werden we in groepjes naar bepaalde plekken gestuurd. Wij gingen naar een plek bij Nieuw Scheemda om de Grauwe Kiekendief te spotten. Het was een plek waar een aantal vrouwtjes en mannetjes zaten dus dit was voor Milan wel heel erg leuk. Het weer zat mee en we hebben beiden flink wat opgestoken over deze mooie vogel. Rond de middagklok had Milan het wel bekeken, we gingen nog even naar een plek in Noordbroek maar hier hebben we ze niet zien vliegen. Rond half 2 was Milan er wel klaar mee, vond het wel verbazend dat hij het zo lang heeft vol gehouden. Milan was helemaal enthousiast en heeft op school verteld over de Grauwe Kiekendief. De poster hangt boven zijn bed en hij wil erg graag nog een keer mee kijken naar een nest. Zelf vond ik het een boeiende leerzame aangelegenheid. Denk dan ook dat jullie ons in de toekomst nog wel een keer tegenkomen!

4 pagina 4 Op een mooie dag in mei Door Milan de Klein Ik ben Milan de Klein en ik ben 6 jaar. Ik zit op de Inspecteur Americaschool in Noordbroek in groep 3. Dierenboeken vind ik het allermooiste. Ik houd van roofvogels, die zijn heel mooi. Evelien de Klein Groot en klein op zoek naar grauwe kiekendieven. De zeearend vind ik heel mooi. Ik mocht met mama naar de grauwe kiekendief kijken. We begonnen bij een grasboerderij. Daar kwamen een paar mensen en we gingen koffie drinken, ik mocht warme chocomelk, die was heel lekker. Daarna gingen we rondlopen op de boerderij, ik wilde graag naar de Grauwe Kiekendief kijken. Toen gingen we naar een weiland om naar de Grauwe Kiekendief te kijken. We gingen met de verrekijker kijken en zagen we grauwe kiekendieven vliegen. Het mannetje is wit is grijs en het vrouwtje is bruin. Ze gingen een bruine Kiekendief weg jagen. Het kijken duurde wel heel lang maar was wel leuk. Thuis ging ik spelen dat ik een Grauwe Kiekendief was.

5 pagina 5 De Insectenstofzuiger Door Marije Kuiper Ziet u iemand met een paar vreemde attributen door het veld lopen? Een grote oranje plastic ring, een witte bak, rode gehoorbeschermers, en iets dat verdacht veel lijkt op een bladblazer? Dat kan kloppen! Dit is de nieuwe methode waarmee we dit jaar onderzoek doen naar het insectenaanbod in gewassen en akkerranden. De bladblazer heeft ook een bladzuigfunctie, waarmee je normaal gesproken bladeren kunt opzuigen die in het apparaat worden versnipperd en in een zak verzameld. Door nu een fijnmazig netje in de zuigmond te bevestigen, kunnen er ook insecten mee worden opgezogen die levend en wel in het net belanden, samen met allerlei los plantenmateriaal. Het net wordt leeggeschud in een witte bak, waar alles wat wriemelt eruit wordt gepikt en genoteerd. Om te zorgen dat overal hetzelfde oppervlak wordt bemonsterd, gebruiken we een plastic ring waarbinnen de bodem en de vegetatie goed worden leeggezogen. Per rand of perceel worden 5 van deze monsters genomen. Vorig jaar hebben we gekeken welke soorten insecten er in akkerranden voorkomen, dit jaar kijken we ook naar enkele gewassen ter vergelijking. We willen graag nog meer te weten te komen over waar vogels de meeste insecten kunnen vinden. Deze methode geeft een goede momentopname van het insectenaanbod op een bepaalde plek. Elke 14 dagen worden de randen en percelen opnieuw bemonsterd, zodat we aan het eind van het seizoen niet alleen een vergelijking kunnen maken tussen gewassen en akkerranden, maar ook het verloop van het insectenaanbod door de tijd kunnen bekijken. We houden u uiteraard op de hoogte van de resultaten.

6 pagina 6 Vlikken om op te smikken... Door Leontien Cenin Leontien Cenin De eerste weken veldwerk zitten er alweer op. Er is een hoop gebeurd en er zit veel variatie in ons dagelijkse werk. Samen met Henk Jan en Marije ben ik in april begonnen Om op te eten met vegetatiemetingen in verschillende gewassen en het bekijken van het insectenaanbod. Dit blijven we het hele veldseizoen doen zodat we een goed beeld krijgen van de aanwezige insecten en veranderingen in de gewassen. De eerste dagen was alles even wennen, elke haas en ree was bijzonder! In het westen is dat niet iets wat je alle dagen ziet. Inmiddels is dit voor mij normaal geworden en kijk ik er nauwelijks meer van op. Maar we houden ons natuurlijk vooral met de veldleeuweriken, snel gezegd: vlikken, bezig. Zo zijn we dagelijks op zoek naar nesten. Eerst was ik wat onzeker want wanneer heeft een vogel echt een nest met jongen? En trap ik het nest niet zomaar kapot? Maar Henk Jan is een goede leermeester en het gaat inmiddels goed! (en ik heb gelukkig nog niets kapot getrapt) Als we een nest met jongen hebben gevonden, maken we een protocol: twee keer een uur observeren. Dan noteren we wat de volwassen vogels doen, waar en hoe vaak ze eten halen. Tijdens het observeren zie ik ook andere dingen; een kievit slaat alarm en jaagt een bruine kiek weg of een kat sluipt door het gewas. Ik probeer daar dan niet naar te kijken en me alleen te focussen op het gedrag van vlikken. Maar laatst gebeurde er iets waar ik wel naar moest kijken! vervolg

7 pagina 7 Vervolg Vlikken om op te smikken... In mijn ooghoek zag ik een kleine roofvogel van achter mijn auto (deze dient als een soort schuiltent) een vogeltje opjagen. Het vogeltje viel tegen mijn auto en de roofvogel verdween uit het zicht. Ik was een beetje in twijfel, zal ik de auto uitstappen en kijken wat voor een soort vogeltje het was of zal ik toch maar wachten? Het antwoord kwam snel want de roofvogel vloog ineens voor mijn auto op met een prooi in haar poten. Even verderop in de akkerrand begon zij haar prooi lekker op te smikkelen. Wat bleek het was een vrouwtje smelleken*! Van het protocol kwam niet veel meer terecht, dacht ik. Ik was te veel afgeleid. Voor de zekerheid toch maar 15 minuten langer kijken. Ik zag alleen het mannetje veldleeuwerik nog een keer zingen. Samen met Henk Jan ben ik naar de plek des onheil gegaan, daar lagen alleen nog maar wat veertjes van het vrouwtje veldleeuwerik! Voor mijn ogen was ze opgegeten door een smelleken! Wat die ochtend eerst nog gaaf en spectaculair was, werd nu toch ook een beetje een teleurstelling. Gek eigenlijk, het had in principe natuurlijk niet uit moeten maken of het nou een veldleeuwerik of graspieper was. Maar toch, door het volgen van de vlikken lijkt het net wat erger en het betekende weer een mislukt nest. Door mezelf voor te houden: dat is nou eenmaal de natuur, kon ik toch enthousiast blijven over deze bijzondere waarneming. Ben Koks Dit wijfje smelleken werd in het voorjaar nabij Numero Dertien (Oost- Groningen) op de foto gezet, ze hield een zingende veldleeuwerik nauwlettend in de gaten. Gelukkig is het veldseizoen nog lang niet afgelopen, het mannetje vindt hopelijk nog een ander vrouwtje en ik blijf mijn ogen goed open houden! * Het smelleken is gedurende de najaars- en voorjaarstrek een geregelde voorbijganger van de Groninger akkers. Op en rond de betere winterveldjes zijn ze in de periode van november tot begin maart regelmatig te zien. Het zijn eigenlijk miniatuurslechtvalkjes en kenmerkend is hun jakkerende vlucht. In Oost-Groningen trekken ze nog tot laat in mei door en verschalken ze onder andere veldleeuweriken en gele kwikstaarten.

8 pagina 8 GPS-logger vogels terug uit Afrika! Door Almut Schlaich Dit jaar zijn we weer bezig om met behulp van antennes de grauwe kiekendieven met GPSloggers terug te vinden om zo de data, die tijdens de trek en winter zijn opgeslagen, uit te lezen. Vier van de zeven vogels zijn in ons gebied teruggekomen, waaronder vrouwtje Rita en mannetje Edwin. Beide hebben ze in 2009 een logger gekregen en zij zijn al voor de tweede keer naar dezelfde omgeving teruggekeerd! Een nadeel van ingewikkelde technieken is dat er altijd iets kapot kan gaan. Zo lijkt de batterij van de logger van Edwin niet goed meer te werken. Hoe lang dit al het geval is en hoeveel data hij tijdens het laatste jaar verzameld heeft is afwachten. Daar komen we pas achter als we hem terug kunnen vangen en de logger naar de echte Edwin in Amsterdam sturen. Hopelijk kan hij er nog gegevens uit halen! Van Rita kunnen we al de hele trek naar Afrika tot en met haar verblijf in de wintergebieden laten zien (blauwe punten op de kaart). Van de logger vogels van 2010 zijn tot nu Rik en Elzo terug, maar jammer genoeg is Rik verdwenen, helemaal buiten het bereik van onze antennes. Voorlopig is zijn trek naar het zuiden in het najaar van 2010 al wel uitgelezen (groene punten op kaart). Op dit moment geeft Elzo het beste beeld. Van hem is de hele trek naar Afrika, zijn winter daar en de reis terug al gedownload (rode punten op de kaart). En wat we hier kunnen zien is zeer spannend! Hij vliegt in het najaar van 2010 via Spanje, over de Middellandse Zee naar Algerije. Na een stop-over daar gaat hij verder naar de Sahel, waar hij in Burkina-Faso ten noorden van de hoofdstad Ouagadougou overwintert. We hadden hem op onze Afrika reis daar tegen kunnen komen!!! Maar nog gekker is wat Elzo op de weg terug doet. Hij vliegt niet, zoals je zou verwachten, dezelfde weg terug maar hij gaat via Italië en maakt daarna een hele grote bocht naar het Oosten. Daarbij komt hij zelfs langs Zagreb, Wenen en Praag! Wat mooie en boeiende gegevens, dit was met een satellietzender niet te zien geweest! Het probleem of, om het niet zo negatief te laten klinken, het nadeel van de GPS-loggers is dat om al die data te krijgen de zendervogels wel moeten terugkeren naar dezelfde plaats als voorgaande jaren en dat ze binnen de bereik van de antennes gaan zitten. Rik is het beste voorbeeld dat vogels die niet op onze scherm verschijnen niet dood hoeven te zijn. We weten zeker dat hij hier is aangekomen, maar waar is hij nu naar toe??? Misschien zit hij tientallen kilometers verder op en wij weten dat niet. Hetzelfde geldt voor de vogels die nog helemaal niet in ons gebied aangekomen zijn. We zien bij de satellietzender vogels wat voor rondjes sommige vogels maken voor ze echt ergens blijven. En Klaus-Dieter laat zien dat ook mannetjes niet altijd in hetzelfde gebied terug komen. Satellietzender vrouw Jo is een mooi, maar extreem voorbeeld van wat voor omzwervingen er gemaakt worden om... lees meer over satellietzender-vrouw

9 pagina 9 Vervolg: GPS-logger vogels terug uit Afrika! Dit laat me afsluiten met een oproep aan alle mensen in het veld: OGEN OPEN EN ALLE MANNETJES HEEL ERG GOED OP DE RUG KIJKEN!!! En als ergens in de randgebieden een vogel opduikt die wat op de rug lijkt te hebben, graag meteen doorgeven aan Almut: Routes van de GPS-logger vogels zoals ze tot nu gedownload zijn: Rik Rita Elzo Volg het laatste nieuws over de satellietvogels Marycha Franken Mannetje Edwin met logger terug in het Groninger landschap.

10 pagina 10 Een bijzonder moment Door Marycha Zo groot en stoer in de lucht, zo klein en kwetsbaar in je hand. De felle gele ogen houden elke beweging nauwlettend in de gaten. De spanning tijdens het wachten, de vreugde van de vangst en de concentratie bij het omdoen van de logger. Dit ruimschoots overtroffen door het bijzondere moment dat de vogel zijn vleugels spreidt, zich licht afzet tegen je hand, en bijna de fotograaf onderpoept. Hij vliegt weg en zal ons hopelijk veel leren over het leven als grauwe kiekendief. Harold van der Meer Een nieuwe GPS logger vogel; Paul

11 Satellietzender-vrouw Jo De meest spectaculaire data in deze update (website 14/05/11) kwam van de Oost- Groningse zendervrouw Jo. Nadat ze door ons - de vorige keer - in Oost-Groningen als een blijvertje was betiteld bleek ze daar zelf helemaal geen zin in te hebben. De spectaculaire afgelopen 10 dagen van Jo in "vogelvlucht": Migratie vanaf Oost-Groningen (nacht van 04 op 05-05) naar midden-dk (we zagen 2 nachten: 05 op nabij Brædstrup - Horsens en 06 op bij Ansager - Varde), weer terug via N-Dld (07 op bij Wittmund - Ost-Friesland) naar Groningen (08 op in het natuurgebied Peizermaden onder de rook van Groningen), vervolgens naar N-Dld (09 op in landbouwgebied tussen Cuxhaven en Glückstadt), via de grensregio Z-DK/Sleeswijk-Holstein (10 op 11-05) naar midden-dk (11 op bij Herning) en zelfs naar N-DK (rondom Aalborg en slaapplaats 12 op bij Mou). Jo trok daarna weer verder ZZW via Egtved - Vejle (13 op 14-05) naar onze vertrouwde ZW-Deense regio Syddanmark (Skærbæk en nabij Løgumkloster - middagsignaal 14-05). Bekend is dat vrouwtjes grauwen wel eens minder plaatstrouw naar hun bekende broed gebied teruggaan dan mannetjes - bij o.a. oud zenderkiek Merel zagen we dat in drie opeenvolgende zomers - maar een haast onwaarschijnlijke heen-en-weer-trekbeweging van ruim 1750 km die we nu van Jo zagen konden we nog niet eerder waarnemen. Zal deze "nomade" - zoals Jo onlangs genoemd werd door onze kiekendokter Chris Trierweiler - na al haar omzwervingen nu haar broedplekje dan toch bij onze Deense vrienden vinden?...toch weer in Oost Groningen terug te komen! Voor dit jaar definitief?! TERUG

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014 Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek Februari 2014 Het is begonnen. Misschien iets vroeger dan anders, maar de laatste zonnige dagen levert al baltsgedrag op van buizerds. Het is dan ook deze soort

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar)

02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) BELLA (II) 02-01-2006-28-04-2014 (8 jaar) In 2007 kwam je voor het eerst lessen op onze hondenschool. Je had als pup eerder getraind op een andere school maar moest daar stoppen vanwege ED operaties aan

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen.

Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen. Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen. Beste mensen, Het MAS+ toegelicht en een oproep tot deelname! De Lente begint - al knipperend - te ontwaken. Het

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3 Voorbereiding post 3 Vogels op reis Groep 1-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 3: Vogels op reis voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel Opruimen

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal,

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal, 0 Hallo allemaal, Wat leuk dat jullie vandaag met mijn koffer op pad gaan! Mijn naam is Berend Buizerd. Ik woon in Weerribben-Wieden. Ik voel me hier heel goed thuis. Mijn belevenissen heb ik in dit boekje

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

HET VOGELTREKSTATION INFORMATIE VOOR EEN SPREEKBEURT OF WERKSTUK

HET VOGELTREKSTATION INFORMATIE VOOR EEN SPREEKBEURT OF WERKSTUK HET VOGELTREKSTATION INFORMATIE VOOR EEN SPREEKBEURT OF WERKSTUK Vogels zijn er in alle soorten en maten, zoals bijvoorbeeld de zeearend, die wel 90 centimeter groot kan worden. Of de Kleine Karekiet die

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

La vita è bella! Het leven is mooi

La vita è bella! Het leven is mooi La vita è bella! Het leven is mooi Hier zien jullie een aantal foto s van vrienden en activiteiten die ik met vrienden heb gedaan. Links bovenin: Bezoeken van een AS Roma voetbalwedstrijd met collega s

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B

Maatschappelijke Zorgboerderij. Amatheon. Nikki van Berlo. Jasmijn Borms. Joy Willems T4B Maatschappelijke Zorgboerderij Amatheon Nikki van Berlo Jasmijn Borms Joy Willems T4B Inleiding Ons groepje bestaat uit Nil

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Grauwe kiekendieven houden stand in het intensieve Oost Groningse akkerland

Grauwe kiekendieven houden stand in het intensieve Oost Groningse akkerland Grauwe kiekendieven houden stand in het intensieve Oost Groningse akkerland Oost-Groningen Populatieontwikkeling Nederland EU-braak Agrarisch Natuurbeheer Vestiging tijdens grootschalige braaklegging EU

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting

Dierenvrienden? door Nellie de Kok. Samenvatting Dierenvrienden? door Nellie de Kok Samenvatting De hond is de baas in het huis, totdat er een kat bijkomt. Ze proberen allebei om bij de bazin in een goed blaadje te komen. De kat krijgt het voor elkaar

Nadere informatie

Ooit de parels van de Gedichtenwedstrijd 2015

Ooit de parels van de Gedichtenwedstrijd 2015 Ooit de parels van de Gedichtenwedstrijd 2015 Een organisatie van de bib & Davidsfonds Hoeilaart De laureaten Categorie 8 & 9-jarigen - Eervolle vermelding Heel lang geleden Ooit was ik zo mooi. ik zat

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Met vogels op trektocht

Met vogels op trektocht Met vogels op trektocht Leerdagboek van:... Een (on)bekend geluid Wat voor geluid hoor je? Waar komt het geluid vandaan? Dit wil ik opschrijven over de vogel: Denk aan vragen als: Hoe ziet de vogel eruit?

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Het kweken met de Zosterops palpebrosus

Het kweken met de Zosterops palpebrosus Het kweken met de Zosterops palpebrosus De naam Zosterops palpebrosus heb ik zelf niet verzonnen het is de latijnse naam voor Indische brilvogel of Gangesbrilvogel, waarbij Zosterops staat voor brilvogel.

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Voorstelling van de vogel.

Voorstelling van de vogel. Voorstelling van de vogel. Hallo allemaal! Zoals jullie zien ben ik een vogel, maar ik ben niet zomaar een vogel. Ik val heel hard op door mijn kleuren: blauw en oranje; dat is een beetje mijn streepjescode.

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB december 2013

Nieuwsbrief SHIB december 2013 Nieuwsbrief SHIB december 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB Terug- en vooruitblik Als maakster van deze nieuwsbrief sta ik verbaasd, het

Nadere informatie

LESMAP BIJ DE VOORSTELLING

LESMAP BIJ DE VOORSTELLING LESMAP BIJ DE VOORSTELLING Kinder- en poppentheater PROPOP Steenweg op Oosthoven 114-2300 Turnhout Tel: 014-42.33.22 - fax 014: - 42.43.55 website: www.propop.be email: info@propop.be 1. Over Ati Ati is

Nadere informatie

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat

Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat De Koala Inleiding. Mijn spreekbeurt gaat over een exotisch dier, de Koala. Ik heb de koala als onderwerp voor mijn spreekbeurt gekozen omdat Ik ga over de volgende punten iets vertellen: Wat is een koala?

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

De Skiere Hoanskrobber in Friese akkers

De Skiere Hoanskrobber in Friese akkers De Skiere Hoanskrobber in Friese akkers Een sierlijke grijsblauwe roofvogel jaagt tegen de wind in op zoek naar een prooi. Op twee meter hoogte speurt hij op gehoor akkerranden en kwelders af op veldmuizen.

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen In veel zinnen in de tekst staan verwijswoorden. Een verwijswoord verwijst naar een ander woord. Bijvoorbeeld: hij, hem, zij, het, die, hun, daar,

Nadere informatie

NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND

NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND Gortdroog voorjaar speelt weidevogels parten, enkele deelgebieden nader bekeken, Grutto s en grutto nesten Grutto nest met 5 eieren gevonden door Tinus Mooy. Het gortdroge voorjaar

Nadere informatie

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum Luister maar Met illustraties van Rike Janssen Arie van der Veer & Ellen Laninga Boekencentrum Verhalen uit het Oude Testament 4 Het begin van de wereld God maakt de wereld Genesis 1:1-2:4 Lang, heel

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Jaarverslag steenuilen 2013. uitgebreide versie

Jaarverslag steenuilen 2013. uitgebreide versie Jaarverslag steenuilen 2013 uitgebreide versie Jaarverslag steenuilen 2013 uitgebreid Broedseizoen 2013 zit er weer op. Tijd om de balans op te maken en dit met jullie te delen. We hebben qua aantallen

Nadere informatie

De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer

De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer 1 De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer Giraffe hangt de laatste ballen in de boom. Reiger

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kleuren Inleiding Hallo allemaal. Ik hou mijn spreekbeurt over kleuren omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ook omdat kinderen er niet zo snel op komen denk ik. Ik heb mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne

Non smoking sponsor. Posted on 4 december 2012 by Yvonne Non smoking sponsor Posted on 4 december 2012 by Yvonne Hoe geweldig het ook is op Orchid Garden, het heeft natuurlijk twee kanten.. Deze school had er niet hoeven zijn als er niet zo verschrikkelijk veel

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

Dit dier lijkt op mij

Dit dier lijkt op mij Dit dier lijkt op mij Ik heb een vos gekozen omdat ik meestal wel slim ben en soms een beetje sluw ben en als ik boos ben ga ik in de aanval. En ik ben erg nieuwsgierig net als een vos. Gemaakt door Rosalie

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Nieuwsbrief community 3/4

Nieuwsbrief community 3/4 Nieuwsbrief community 3/4!" # "$% &'() * "" ) " " "+,- ". ". /0 "."1,- )!+23 +44 (* 5 6 Pagina 1 5 7 ' #8 '9 "" : 79 ; '9 ' )" ) & < # 04444% ) > ".8.'?. %." +44 (*!+@ 8 De allereerste keer

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al Hoofdstuk 1 Echt? Saartjes mond viel open van verbazing. Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek. We gaan naar Frankrijk. Zon, zee, strand, leuke

Nadere informatie

Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings

Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Spoor ❶ Het begin Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings B & W: Bid en Werk De vakantieperiode is voor bijna iedereen weer voorbij. Een heerlijke

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN

OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN Groep 6a De spreekbeurt: De spreekbeurt op school vond ik al erg leuk. Toen wist ik al dat dit de leukste spreekbeurt van het jaar werd. Yanoux Ik vond de spreekbeurt van Ellis

Nadere informatie

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum DE HUMBOLDT PINGUÏN Een levend kostuum Er zijn verschillende soorten pinguïns. Die verschillen maar weinig van elkaar. Ze hebben immers allemaal een donkere rug en een witte buik. Toch zie je, als je goed

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

De meeuwen van de Afsluitdijk

De meeuwen van de Afsluitdijk De meeuwen van de Afsluitdijk Eerste druk, oktober 2011 2011 Ellen D. IJzendoorn Kleuringbewerking cover: Kasper Smoolenaars ISBN: 978-90-484-9016-5 NUR: 277 Uitgever: Literoza, Zoetermeer www.literoza.nl

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis

inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 4. Wintergasten 5. Standvogels 6. Deeltrekkers 7. Op reis Vogels op reis inhoud 1. Vogels op reis 3 2. Vogeltrek 4 3. Zomervogels 5 4. Wintergasten 6 5. Standvogels 7 6. Deeltrekkers 8 7. Op reis 9 8. Het ontstaan van de trek 12 9. De goede richting 13 10. Een

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BIDSPRINKHAAN

Nadere informatie

HET ZENDEREN VAN VOGELS

HET ZENDEREN VAN VOGELS HET ZENDEREN VAN VOGELS De lezing van Ben Koks op de Algemene Ledenvergadering van de Vogelwacht Utrecht in maart 2006 was een eerste kennismaking met het zenderen van vogels. Tijdens de ledenexcursies

Nadere informatie

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Elke

Nadere informatie

In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6

In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6 In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6 Klavertje Een: De hut van Marion van de Coolwijk, AVI 2 Klavertje Twee: De draak van Harmen van Straaten,

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Nieuwsbrief Odoorner Luchtvaart Club

Nieuwsbrief Odoorner Luchtvaart Club Nieuwsbrief Odoorner Luchtvaart Club Contact: nieuwsbrief@flyolc.nl Redactie: Piet Sloot Januari 2016 De redactie wenst iedereen een goed, gezond en vooral een fijn vliegjaar. Bate Hardenberg heeft de

Nadere informatie

Rode bosmier SOORTEN MIEREN

Rode bosmier SOORTEN MIEREN Rode bosmier De rode bosmier ontdek je soms al snel. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt en dan ergens gaat zitten. Opeens zitten ze overal. In je broekspijpen, op je arm, tot in je sokken aan toe! En

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Saam bou aan die toekoms

Saam bou aan die toekoms Nieuws over Stichting Table Mountain en onze jubileum reis naar Zuid-Afrika. View this email in your browser Saam bou aan die toekoms Lieve mensen, Over één dag is het zover: op 12 december vliegen we

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Apenheul Geschiedenis Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

EINSTEIN. Weet je wat, ik neem mijn neef mee naar het laboratorium. Daar werken mijn assistenten met stikstof. Dat vindt hij vast mooi.

EINSTEIN. Weet je wat, ik neem mijn neef mee naar het laboratorium. Daar werken mijn assistenten met stikstof. Dat vindt hij vast mooi. EINSTEIN ballon weer opblaast. Maar mijn assistenten vertellen dat het komt doordat de stikstof heel erg koud is en dat de lucht in de ballon dan kleiner wordt. Later warmt de lucht weer op en wordt weer

Nadere informatie

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente

Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Lees je wijzer met de ooievaar! Tekstbegrip oefenen met de vogels van Beleef de Lente Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels

Nadere informatie