Contactpersoon: Geneviève Wertz De Circusschool van Brussel Picardstraat 11, 1000 Brussel Tel: Fax:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Contactpersoon: Geneviève Wertz De Circusschool van Brussel Picardstraat 11, 1000 Brussel Tel: 02 640 15 71 Fax: 02 647 51 14"

Transcriptie

1 De Pedagogische Opleiding in de Circuskunst Contactpersoon: Geneviève Wertz De Circusschool van Brussel Picardstraat 11, 1000 Brussel Tel: Fax:

2 INHOUD 1. Inleiding 2. Pedagogische aanpak 3. Doelstellingen 4. Doelpubliek 5. Pedagogisch team 6. Inhoud van de opleiding 6.1. Lessen (techniek, expressie, theorie, vrije oefening) 6.2. Stages 6.3. Open lessen 6.4. Proefateliers 6.5. Eindwerk en animaties 6.6. Evaluaties 6.7. Seminaries

3 1. Inleiding Sinds zijn oprichting in 1981 heeft de Circusschool van Brussel bijgedragen tot de ontwikkeling van de circuskunsten door haar aanbod van kinder- en volwassencurssussen uit te breiden. Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag en aan de kwaliteit van het onderricht, start de Circusschool in 1989 met een Pedagogische Opleiding in de Circuskunsten, een cursus van 1235 uren op één jaar. Op 15 jaar tijd hebben meer dan 150 Europese studenten deze opleiding gevolgd. 2. Pedagogische aanpak De Circusschool gebruikt de circuskunsten als middel voor de persoonlijke ontwikkeling en tracht hierbij bij te dragen tot de autonomie van de leerling. Het accent ligt op de globale aanpak en stoelt op volgende kennis: Het lichamelijk bewustzijn, de beweging. Expressie en artistiek gevoel. Zelfkennis. Het artistiek denkproces, creativiteit en improvisatie. Sociaal contact en communicatie. Het lichamelijk evenwicht, zijn plaats vinden binnen een groep, zich uitdrukken en via techniek vooruit gaan op een ludieke en creatieve wijze met gemeenschappelijk respect zijn de voornaamste opties van de aanpak van de Circusschool. 3. Doelstellingen Deze opleiding is een technische en multidisciplinaire vorming voor de animatoren. Via praktische lessen, oefensessies en werken bekomen ze de nodige competenties om zelf les te geven in meerdere disciplines, die rijk en gevarieerd zijn op een basisniveau en voor sommigen op een hoger niveau. Via theorethische lessen, seminaries en stages brengen we hun een pedagogische aanpak bij, waarbij de globale ontwikkeling van de persoon gerespecteert wordt.

4 Via praktische en theoretische evaluaties en een regelmatige opvolging van de student bij zijn/haar stages begeleiden we hen in hun pedagogische, methodische en didactische vorming. De nodige middelen voor zijn initiatie in de circuskunsten worden overgedragen in diverse contexten: animaties, sociale projecten, werken met mindervaliden, werken in een schoolomgeving,... Via acteursspel, drama en dans moedigen we een expressieve en creatieve theatrale aanpak van de circustechnieken aan. De opleiding groepeert 3 niveaus: het individueel werk (op een fysiek, gevoelig, mentaal en expressief niveau met de ontwikkeling van de technische en creatieve competenties) het groepswerk (groeps- en partnerwerk) de overdracht van de didactische en pedagogische kennis (via de stages) 4. Doelpubliek De opleiding richt zich tot alle personnen in het bezit van een pedagogisch diploma (opvoeders, onderwijzers, animatoren, leerkrachten lichamelijke opvoeding) of met een relevante professionele ervaring in animaties met kinderen of adolecenten. De kandidaten worden gekozen op basis van een tweedaagse auditie, met volgende criteria: De motivatie (onderhoud met het pedagogisch team). De fysieke mogelijkheden (praktische lessen). De groepshouding. Minstens 21 jaar zijn tijdens het cursusjaar. Praktische gegevens: Maximaal 14 studenten worden toegelaten tot de opleiding. De kost van de auditie: 90 Euro. Inschrijvingsgeld: 1750 Euro. 5. Pedagogisch team De lesgevers (11 in totaal) maken deel uit van de artistieke, pedagogische of medische wereld. Het merendeel onder hen heeft makkelijk 15 jaar ervaring met lesgeven. Ze werken in samenwerking met de lesgevers uit de verschillende sectoren van de Circusschool en ontwikkelen zo een pedagogisch geheel en een dynamische aanpak.

5 Bondewel Gab Licentiaat in lichamelijke opvoeding, volgde de pedagogische opleiding van de Circusschool van Brussel. Jongleur en directeur van de Circusschool WOESH in Brugge. Crespin Ariane Afgestudeerd aan het Instituut Jaques Dalcroze van België De Gottal Françoise Speciale prijs aan het conservatorium van Brussel, volgde de pedagogische opleiding aan de Circusschool van Brussel, actrice. Leroy Frédéric Licentiaat in lichamelijke opvoeding, trainer van de mannelijke gymnasten eerste divisie. Martinez Bety Formatirice in de circuskunsten, volgde de pedagogische opleiding aan de circusschool van Brussel en is de verantwoordelijke van de circusschool AM ART. Pierard Tom Regent in lichamelijke opleiding, diabolist. Seeuws Axel Regent in lichamelijke Opvoeding, tra iner in trampoline en leerkracht aan de Hogeschool voor Circuskunsten van Brussel (ESAC). Van Den Bossche Mira Kinesitherapeute, actrice en danser en leerkracht in de techniek Matthias Alexander. Van Maele Isabelle Licentiaat in lichamelijke opvoeding, volgde de pedagogische opleiding en de pedagogische opleiding van de Circusschool, begeleidster bij Circus in Beweging. Wawrzyniak Sandrine Licentiaat lichamelijke opvoeding, volgde de pedagogische opleiding van de Circusschool van Brussel, artiste en verantwoordelijke voor het project Carabistouille. Wertz Geneviève Licentiaat lichamelijke opvoeding, afgestudeerd aan het Instituut Jaques Dalcroze, volgde de pedagogische opleiding van de Circusschool van Brussel.

6 6. Inhoud van de opleiding Een voltijdse opleiding van september tot eind augustus. 35 weken les, 19 uur per week. 400 uren seminaries, vrije oefensessies en werkvoorbereidingen. 4 weken stage (130 uren) + 40 wekelijkse stage uren. 4 schoolanimaties. De creatie van een één uur durende voorstelling rond een thema dat zich richt naar een jong publiek De lessen. De lessen worden opgedeeld in 3 delen: - het technische proces - het creatieve denkproces - de methodologie. 1. Circustechnieken. Acrobatie (grond-, dynamsich, acro-porté ) 4u/week Trapeze 2u/week Evenwicht (monocycle, koortdansen, bal, rola-bola, stelten) 3 u/week Jongleren (bal, kegel, diabolo, bord, sjaal) 2u45/week 2. Expressie. Acteurspel (beweging, masker, personnage) 2u/week Dans/beweging (contactdans, creatieve dans, relaxatie) 2u/week 3. Theoretische lessen. Bewegingsanatomie (kinesie, lichaamsbesef) 34 uren Methodologie 34 uren 4. Vrije oefensessies en voorbereiding 400 uren. 5. Drama. Het jaar begint met een dramaweek. Deze periode is gewijd aan de groepsdynamiek 30 uren. 6. Communicatie. Rollenspelen (15 uur in januari) staan de student toe om zijn rol als animator, zijn pedagogische aanpak, zijn groepsattitude en zijn communicatiewijze te verbeteren Stages Gedurende het hele jaar geven de studenten multidisciplinaire kinderstages. Via deze stages willen we het volgende bereiken: - de mogelijkheid bieden om de pedagogische aanpak van de circustechnieken zo snel mogelijk in praktijk te brengen

7 - het verschil tussen de wekelijkse stages en de vakantiestages in de verf zetten - het verrijken van hun ervaring met groepen van verschillende leeftijden - via supervisie consequent evalueren om zodoende elke student de kans te bieden om progressief verder te evolueren. 1. Wekelijkse stages Elke week volgt de student eenzelfde groep kinderen vanaf het begin tot het einde van het jaar. Progressief zal de student deelnemen aan de stage (observatie, bijstand en medewerking). 2. Specifieke stage Deze stage is facultatief en geeft de student de mogelijkheid om zich te verdiepen in een project (handicirque, cirquétude,...) die aanleunt bij zijn opleiding, motivatie en objectieven. 3. Vakantiestage Deze progressieve stage laat de student toe om zich de dynamiek van een stage waarbij hij de kinderen zelf opvangt eigen te maken. De groepsleeftijd verandert bij elke stage. Nieuwjaar: een observatieweek, bijstand en begeleiding van bepaalde facetten van de stage. Pasen: een begeleidingsstage van een week voor een groep kinderen door 2 studenten. Zomer: 2 weken van individuele begeleidingsstage Open lessen Elke student geeft tijdens het eerste trimester een les in aanwezigheid van het pedagogisch team en de directie. De objectieven zijn: De evolutie aantonen vanaf het begin van het jaar Het technisch niveau van de studenten te tonen Een uitwisseling tussen de opleiders mogelijk te maken met het oog op de coherentie en de inhoud van de opleiding Proefateliers Het tweede trimester stellen de studenten alle circustechnieken voor aan het pedagogisch team en de directie. Aan de basisinstructies (technische kennis, creatief denkproces, individueel en groepswerk, begin en einde van een presentatie, presentatie op scene) worden per techniek specifieke instruktie toegevoegd. De studenten krijgen 15 dagen voorbereiding. Elk atelier maakt deel uit van een geschreven evaluatie.

8 6.4. Eindwerk en animaties Dit wordt in de vorm van een voorstelling gepresenteerd. De objectieven: De complete organisatie van een voorstelling beheren. Zich op scene begeven, met de bijkomende bedoeling dit aan kinderen te kunnen overbrengen. Zich uit te drukken door middel van circustechnieken. Individuele en groepspresentatie van de diverse technieken. Een rode draad of een thema zoeken, die kinderen aanspreekt, op visueel en inhoudelijk vlak. Het beheer van de praktische organisatie (praktische regie, klank & licht, kostumes, decor, ontvangst, uurregeling, repetities,...). De voorbereidig duurt 3 weken. Een begeleider beheert de coördinatie en de regie. De lesgevers begeleiden per techniek een onderdeel van de voorstelling. De voorstelling wordt 3 keer gespeeld in de Circusschool. Vervolgens wordt een animatie in circustechnieken en een presentatie van de voorstelling aangeboden door de studenten aan scholen en instituten voor mindervaliden. De studenten passen de voorstelling en de animatie aan, naargelang het niveau van de doelgroep Evaluaties De regelmatige evaluaties maken een aanpassing in de evolutie en de vooruitgang van de student mogelijk. De criteria zijn de volgende: Technische kennis Het creatief denkproces De groepsattitude en de technische aanpak. 1. De cursussen Evaluaties elke 6 weken. Elke student maakt een zelf-evaluatie op basis van zelfde criteria. 2. De stages Regelmatige evaluaties tijdens het jaar en na elke vakantiestage. De specifieke criteria zijn: De geschreven voorbereiding De inhoudelijke kennis De houding De communicatie

9 Het beheer De oefenateliers De evaluatie gebeurt op basis van voorgeschreven instructies in de oefenateliers. De ateliers worden opgenomen op video, die een diepgaande studie van de presentatie mogelijk maakt. 4. De voorstelling De evaluatie is gebasseerd op: De voorbereiding, de organisatie en het induvidueel beheer De presentatie (technische kennis, artistiek denkproces, aanwezigheid, thema,...) Het geheel van de evaluaties maakt deel uit van de deliberatie op het einde van het jaar. De geslaagde studenten bekomen een certificaat van de school Seminaries Regelmatige contacten in de circuswereld openen mogelijkheden op het vlak van onderzoek, verrijking en vervollediging van de opleiding (bvb. Cooperatieve spelen, de bewegingmethode van Veronica Sherborne, beheer van een project, financiering van een school, circusgeschiedenis,...) Elke student stelt een boek voor met als onderwerp: circustechnieken, beweging, theater, een pedagogische methode, een ervaring,...

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013 C.P.R. REDDEND ZWEMMEN Vlaamse Reddingscentrale PN231SO/1314 reeks 1 en 2 Dit is de jaarlijks verplichte nascholing voor leraren met een diploma van

Nadere informatie

CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS

CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS PEDAGOGISCH DOSSIER CREATIEVE & MULTIDISCIPLINAIRE ATELIERS Podiumkunste VOORSTELLING Het gezelschap Transe-en-Danse heeft, doorheen de creatie van haar voorstellingen, een bijzondere manier van werken

Nadere informatie

WERKGROEP 3 «PEDAGOGIE»

WERKGROEP 3 «PEDAGOGIE» WERKGROEP 3 «PEDAGOGIE» PLAN VAN DE UITEENZETTING PRESENTATIE VAN DE PEDAGOGISCHE OPLEIDING VAN DE OPLEIDERS: FOROP1 EN FOROP 2 Het betrokken doelpubliek De doelstelling van de opleiding De specificiteiten

Nadere informatie

7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST. Algemeen TSO BSO

7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST. Algemeen TSO BSO 7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST 8 Se-n-Se INTERNAATSWERKING Se-n-Se LEEFGROEPENWERKING 9 EEN SPRINGPLANK NAAR HET ECHTE LEVEN Se-n-Se INTERNAATSWERKING TSO WELKOM IN INTERNAATSWERKING BIJ

Nadere informatie

Gender en interculturaliteit

Gender en interculturaliteit ECTS-fiche: Gender en interculturaliteit Opleiding: Afstudeerrichting: Opleidingsonderdeel: Studiepunten (ECTS): 3 Taal: Plichtvak/keuzevak: Lerarenopleiding/ BA en MA Pedagogische wetenschappen Niet relevant

Nadere informatie

Cursus Animator/ Hoofdanimator in het jeugdwerk

Cursus Animator/ Hoofdanimator in het jeugdwerk Cursus Animator/ Hoofdanimator in het jeugdwerk Ben je lid van een jeugdvereniging en wil je jezelf vormen tot een competente leidinggevende? Of werk je graag met kinderen en jongeren en wil je je hierin

Nadere informatie

EEN INSPIRERENDE LERAAR IS BREED GEORIËNTEERD

EEN INSPIRERENDE LERAAR IS BREED GEORIËNTEERD Dans Muziek Drama Een kunstenaarscarrière en een onderwijsopdracht gaan hand in hand. De Specifieke lerarenopleidingen Dans, Drama en Muziek betekenen meer dan alleen een pedagogisch diploma. Je leert

Nadere informatie

Opleiding. Duur van de cursus: 1 dag. Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf.

Opleiding. Duur van de cursus: 1 dag. Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf. Opleiding Hoe succesvol jaarlijkse evaluatie/functioneringsgesprekken voeren? Verandert het onderhoud van evaluatie in hoeksteen van het individuele management! Duur van de cursus: 1 dag Opties: Formule

Nadere informatie

FANTASIE IN BEWEGING

FANTASIE IN BEWEGING FANTASIE IN BEWEGING Dingjan Peuterdansonderwijs; fantasie in beweging Hoe werkt Dingjan Peuterdansonderwijs? Een lange rij peuters lopen achtereen, elkaar vasthoudend aan de schouders, als plots een paar

Nadere informatie

Iedereen STEM ook in buitengewoon onderwijs. 21/03/2018 Boeverbos

Iedereen STEM ook in buitengewoon onderwijs. 21/03/2018 Boeverbos Iedereen STEM ook in buitengewoon onderwijs 21/03/2018 Boeverbos 1 Iedereen STEM ook in buitengewoon onderwijs Jo Desutter Pedagogisch begeleider STE(A)M 2 Wat is STEM? Aanduiding domein Aanduiding studies

Nadere informatie

Cirkus in Beweging Projecten Sociaal circus

Cirkus in Beweging Projecten Sociaal circus Cirkus in Beweging Projecten Sociaal circus Atobaf (p. 1) Attractief en circus (p. 2) Inclusie (p. 3) Pee en Nel (p. 4) Retrocircus (p. 5) Steltengroep Vogels (p. 6) Atelier ATOBAF Rika Taeymans Jan Peyls

Nadere informatie

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / KUNSTONDERWIJS OP T RIJKS N ACCENT OP IEDERS TALENT Vanuit onze visie op kunst- en cultuuronderwijs streven we naar een rijk aanbod. De school heeft daarom een aantal programmalijnen.

Nadere informatie

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Opleiding Begeleider in de kinderopvang Schooljaar 2015-2016 versie mei 2015 leerlijk boeiend creatief Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Kroonmolenstraat 4-9100 Sint-Niklaas Tel. 03

Nadere informatie

Beste Stagiair. Eerst en vooral, fijn dat je er voor wil gaan als hoofdanimator!

Beste Stagiair. Eerst en vooral, fijn dat je er voor wil gaan als hoofdanimator! Beste Stagiair Eerst en vooral, fijn dat je er voor wil gaan als hoofdanimator! Na de eerste stap, namelijk een spetterende cursus, ben je klaar om er volledig in te duiken tijdens je stage! Na de cursus,

Nadere informatie

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK BIJZONDERE ORTHOPEDAGOGIEK VAN PERSONEN MET EEN MENTALE, PSYCHISCHE, FYSIEKE OF SENSORIELE HANDICAP II

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK BIJZONDERE ORTHOPEDAGOGIEK VAN PERSONEN MET EEN MENTALE, PSYCHISCHE, FYSIEKE OF SENSORIELE HANDICAP II UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK BIJZONDERE ORTHOPEDAGOGIEK VAN PERSONEN MET EEN MENTALE, PSYCHISCHE, FYSIEKE OF SENSORIELE HANDICAP II Bundel voor orthopedagogen Academiejaar 2001-2002 1. Inleiding

Nadere informatie

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht.

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht. Springstof trainingen in verbeeldingskracht Aanbod 2017/2018 Inleiding 'Every child is an artist, the problem is to stay one when you grow up' - PABLO PICASSO - Kinderen zijn van nature creatief. Door

Nadere informatie

Circus Tico. Brochure 2010

Circus Tico. Brochure 2010 Circus Tico Brochure 2010 Overzicht Aanbod Vormingen Jeugdwerk en werkveld Kampen Initiaties Circusstage Combi Kampen Straattheater Initiatie Technieken Circus Overal Circusspel Specifieke Initiaties Kleuterinitiatie

Nadere informatie

... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG

... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG versie 14/06/2018 2... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG Beste cursist Begeleiders in de kinderopvang zijn vandaag de dag bijzonder in trek. Wat de vorm van die opvang ook is: kinderen hebben

Nadere informatie

Teamteaching Sem II - 2 BaLO

Teamteaching Sem II - 2 BaLO Teamteaching Sem II - 2 BaLO Semester II Teamteaching Semester II Teamteaching 1. Waarom? 2. Definitie 3. Voordelen 4. Verschillende mogelijkheden binnen teamteaching 5. Organisatie door de opleiding 1.

Nadere informatie

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Doel van de functie : In lijn met het pedagogisch project van de school didactisch verantwoord bewegingsopvoeding geven, teneinde bij te dragen

Nadere informatie

Persdossier. Perscontact Hélène Leroy 0476/43.45.66 communication@ecoledecirquedebruxelles.be 1

Persdossier. Perscontact Hélène Leroy 0476/43.45.66 communication@ecoledecirquedebruxelles.be 1 Persdossier De sterren van de piste De circuskunsten ten dienste van personen met een handicap Christophe Smets Perscontact Hélène Leroy 0476/43.45.66 communication@ecoledecirquedebruxelles.be 1 INLEIDING

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Master in de educatieve studies

Master in de educatieve studies LEUVEN t Master in de educatieve studies Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten

Nadere informatie

Opleiding. Wordt uw eigen coach! Duur van de cursus: 1 dag. Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf

Opleiding. Wordt uw eigen coach! Duur van de cursus: 1 dag. Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf Opleiding Self-Coaching: een werktuig voor iedereen Wordt uw eigen coach! Duur van de cursus: 1 dag Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf Verkrijgbaar in: Contact

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO IVV Sint-Vincentius Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Je bent sociaal

Nadere informatie

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE TIENSESTRAAT 102 B 3000 LEUVEN Brochure Permanente Vorming in de Psychologische Interventies 1. Wat is de Permanente

Nadere informatie

Dingjan Peuterdansonderwijs, fantasie in beweging. Hoe werkt Dingjan Peuterdansonderwijs?

Dingjan Peuterdansonderwijs, fantasie in beweging. Hoe werkt Dingjan Peuterdansonderwijs? Dingjan Peuterdansonderwijs, fantasie in beweging Hoe werkt Dingjan Peuterdansonderwijs? Een lange rij peuters lopen achtereen, elkaar vasthoudend aan de schouders, als plots een paar kindjes op de grond

Nadere informatie

muzische vorming in kleuterschool

muzische vorming in kleuterschool muzische vorming in kleuterschool Inleiding: muzisch werken met kleuters Daar waar vroeger enkel leerkrachten uit de lagere school konden inschrijven voor de navorming komen we nu ook tegemoet aan de noden

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Fascia College Cursistenovereenkomst

Fascia College Cursistenovereenkomst Fascia College Cursistenovereenkomst Volgens de richtlijnen van de kmo-portefeuille dient dit document door elke cursist ingevuld en ondertekend te worden, uiterlijk bij het begin van de eerste sessie.

Nadere informatie

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen

8 uitgangspunten. Leerbedrijf BAVA => BaVa Leerwerktraject => LWT Leerwerkhuis => LWH De Vip groep => VIP. 1 doelgroepomschrijvingen 8 uitgangspunten De deelnemende scholen willen uitgaan van dezelfde uitgangspunten. Helaas is het nog niet mogelijk om al die punten te verwezenlijken. De verschillende scholen geven aan hoever de zaken

Nadere informatie

Examenprogramma Begeleider Verblijf

Examenprogramma Begeleider Verblijf Examenprogramma Begeleider Verblijf De Vereniging Ons Tehuis gaat over tot de organisatie van een wervingsexamen voor de functie begeleider verblijf. 1 WIE KAN DEELNEMEN? Je bent minstens 18 jaar Je kan

Nadere informatie

Opleiding. De occasionele trainer. Duur van de cursus: 2 dagen. Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf

Opleiding. De occasionele trainer. Duur van de cursus: 2 dagen. Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf Opleiding De occasionele trainer Hoe de overdracht van know-how binnen uw onderneming waarborgen Duur van de cursus: 2 dagen Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf

Nadere informatie

Protocol toelatingsproeven Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Protocol toelatingsproeven Koninklijk Conservatorium Antwerpen Bijlage 3 Protocol toelatingsproeven Koninklijk Conservatorium Antwerpen Algemeen Kandidaten schrijven zich voor aanvang van de toelatingssessie via elektronische weg in om deel te nemen aan de toelatings-

Nadere informatie

Zaveldal buitengewoon secundair onderwijs in BRUSSEL zoekt Individuele leerkracht (TIJDELIJK ONDERWIJS AAN HUIS)

Zaveldal buitengewoon secundair onderwijs in BRUSSEL zoekt Individuele leerkracht (TIJDELIJK ONDERWIJS AAN HUIS) Zaveldal buitengewoon secundair onderwijs in BRUSSEL zoekt Individuele leerkracht (TIJDELIJK ONDERWIJS AAN HUIS) Zie website VDAB FUNCTIEOMSCHRIJVING Zaveldal is een school voor buitengewoon secundair

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische competentie stage 3 Code E6 DCS3 Lestijden 40 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

aanstekelijk onderwijs

aanstekelijk onderwijs aanstekelijk onderwijs Als coöperatieve school werken leerlingen, hun ouders en het schoolteam democratisch samen. We geven leerlingen inspraak over hun leertraject en betrekken hen bij het hele schoolproject.

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering waarom? externe drivers 1 Technologie Digitalisering Globalisering Wat zijn de dominante factoren die leren en werken veranderen in de 21ste eeuw? externe drivers Voortgaande digitalisering veroorzaakt

Nadere informatie

Bouwstenen & Oefeningen Werkmap Draagkracht

Bouwstenen & Oefeningen Werkmap Draagkracht Bouwstenen & Oefeningen Werkmap Draagkracht Kennismakingsmodules kandidaten gezinsopvang Gesuperviseerde Beroepspraktijk werkenden gezinsopvang, Bink-opleiding in CVO s Parallellen en verschillen KMM,

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. opties/uurroosters/ studiemogelijkheden. voor alle info: dans@samwdlier.net

INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. opties/uurroosters/ studiemogelijkheden. voor alle info: dans@samwdlier.net opties/uurroosters/ voor alle info: studiemogelijkheden WOORD kunst Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans wdlier.be - 2500 LIER Gasthuisvest 50, 2500 Lier - Tel. (03)480 45 79 - Fax (03)488 60

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken

De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken 1 De Onthaalouderacademie Wat is de Onthaalouderacademie? De Onthaalouderacademie: onthaalouders sterker maken De sector van de kinderopvang is in beweging. Er worden heel wat initiatieven genomen om de

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Beleidsplan OBS de Rietschoof

Beleidsplan OBS de Rietschoof Beleidsplan OBS de Rietschoof Hoe ziet het beleidsplan eruit? Basisschool de Rietschoof heeft een opzet voor het cultuurbeleidsplan, maar ook een bovenschoolscultuurbeleidsplan. De opzet voor het cultuurbeleidsplan

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Vlaamse Trainersschool Sporttakgerichte Opleidingen Erkenningprocedure docenten 101015_erkenningsprocedure_docenten_vts 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Doel... 3 2. Docentenprofiel... 4 2.1 Algemene

Nadere informatie

In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO.

In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO. In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO. In de eerste klas krijgen alle leerlingen tijdens de LO lessen een Rots en Water

Nadere informatie

PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDING OPVOEDER / BEGELEIDER

PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDING OPVOEDER / BEGELEIDER PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDING OPVOEDER / BEGELEIDER www.vti-leuven.be/volwassenenonderwijs LEUVEN WAT DOET EEN OPVOEDER / Met een diploma van opvoeder/begeleider op zak kan je op heel diverse plaatsen terecht.

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Bij Organisatie:

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Bij Organisatie: STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module Organisatie en communicatie Plaats van de module in de opleiding: De cursist krijgt zicht op het belang van

Nadere informatie

Examenprogramma Begeleider Verblijf

Examenprogramma Begeleider Verblijf Examenprogramma Begeleider Verblijf De Vereniging Ons Tehuis gaat over tot de organisatie van een wervingsexamen voor de functie begeleider verblijf. 1 WIE KAN DEELNEMEN? Je bent minstens 18 jaar Je kan

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK. Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II

UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK. Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II UNIVERSITEIT GENT VAKGROEP ORTHOPEDAGOGIEK Bijzondere orthopedagogiek van personen met een mentale, psychische, fysieke of sensoriële handicap II 2DE LICENTIE ORTHOPEDAGOGIEK ACADEMIEJAAR 2001-2002 1.

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Wie zijn wij? Onze academie is op

Nadere informatie

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE TIENSESTRAAT 102 B 3000 LEUVEN Brochure Permanente Vorming in de Psychologische Interventies 1. Wat is de Permanente

Nadere informatie

Stageconcepten. Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase

Stageconcepten. Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase Stageconcepten Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase De studenten van het eerste jaar lopen het hele jaar stage in eenzelfde klas. De stage gaat door bij 3-, 4- of 5-jarigen (niet in een klas

Nadere informatie

Dingjan Peuterdansonderwijs; fantasie in beweging. Hoe werkt Dingjan Peuterdansonderwijs?

Dingjan Peuterdansonderwijs; fantasie in beweging. Hoe werkt Dingjan Peuterdansonderwijs? Dingjan Peuterdansonderwijs; fantasie in beweging Hoe werkt Dingjan Peuterdansonderwijs? Een lange rij peuters lopen achtereen, elkaar vasthoudend aan de schouders, als plots een paar kindjes op de grond

Nadere informatie

Doelen en organisatie voor navorming in de kleuterschool

Doelen en organisatie voor navorming in de kleuterschool Navormingsaanbod: muzisch werken met kleuters Kleuters hebben zo hun eigenaardigheden. Ze zitten motorisch anders in elkaar dan kinderen of volwassenen, ze denken anders en kijken daardoor op een andere

Nadere informatie

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie.

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie. Zorgcontinuüm Het zorgcontinuüm omvat de stappen die een school zet om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de verschillende actoren (leerling, ouders, leerkrachten,

Nadere informatie

LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar

LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar LIO-vacatures Pabo HvA en UPvA schooljaar 2019-2020 Voltijdstudenten van de Pabo HvA en UPvA lopen hun LIO-stage in het vierde studiejaar, deeltijdstudenten van Pabo HvA in het derde jaar. Deze stage vindt

Nadere informatie

Waar talent, passie en creativiteit evident zijn. en hoe we leerkrachten, begeleiders en onderwijsinstellingen hierin op weg helpen!

Waar talent, passie en creativiteit evident zijn. en hoe we leerkrachten, begeleiders en onderwijsinstellingen hierin op weg helpen! Waar talent, passie en creativiteit evident zijn en hoe we leerkrachten, begeleiders en onderwijsinstellingen hierin op weg helpen! Wat zijn talenten? De linker- of de rechterkolom? rekenen, schrijven,

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Jeugd- en Gehandicaptensector: iets voor jou? Leefgroepenwerking Se-n-Se specialisatiejaar TSO

IVV Sint-Vincentius. Jeugd- en Gehandicaptensector: iets voor jou? Leefgroepenwerking Se-n-Se specialisatiejaar TSO IVV Sint-Vincentius Jeugd- en Gehandicaptensector: iets voor jou? Leefgroepenwerking Se-n-Se specialisatiejaar TSO Je bent sociaal voelend en je wil in de toekomst graag werken met kinderen, jongeren en

Nadere informatie

KUNSTENBAD. Studiedag GO! 16 juni 2015 KUNSTENBAD BEELD EN DANS EN DRAMA EN MEDIA EN MUZIEK

KUNSTENBAD. Studiedag GO! 16 juni 2015 KUNSTENBAD BEELD EN DANS EN DRAMA EN MEDIA EN MUZIEK Studiedag GO! 16 juni 2015 IN DE PRAKTIJK inzetten van leerkrachten 1 hoofdleerkracht met vak-assistenten team van vakspecialisten 1 leerkracht geeft de 5 domeinen www.dekunstpiloten.be leerdoelen

Nadere informatie

Zaveldal buitengewoon secundair onderwijs in BRUSSEL zoekt leerkracht ASV OV3.

Zaveldal buitengewoon secundair onderwijs in BRUSSEL zoekt leerkracht ASV OV3. Zaveldal buitengewoon secundair onderwijs in BRUSSEL zoekt leerkracht ASV OV3. FUNCTIEOMSCHRIJVING Zaveldal is een school voor buitengewoon secundair onderwijs die de opleidingsvorm 3 aanbiedt (= toewerken

Nadere informatie

2014/2015. Koninklijk Conservatorium Antwerpen. specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans

2014/2015. Koninklijk Conservatorium Antwerpen. specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Academiejaar 2014/2015 Koninklijk Conservatorium Antwerpen specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Wil je na

Nadere informatie

Zaveldal buitengewoon secundair onderwijs in BRUSSEL zoekt leerkracht OV1 TYPE 3

Zaveldal buitengewoon secundair onderwijs in BRUSSEL zoekt leerkracht OV1 TYPE 3 Zaveldal buitengewoon secundair onderwijs in BRUSSEL zoekt leerkracht OV1 TYPE 3 Zie website VDAB FUNCTIEOMSCHRIJVING Zaveldal is een school voor buitengewoon secundair onderwijs die de opleidingsvorm

Nadere informatie

POSTGRADUAAT TROPISCHE GENEESKUNDE (TG) Senin, 02 Pebruari 2009

POSTGRADUAAT TROPISCHE GENEESKUNDE (TG) Senin, 02 Pebruari 2009 POSTGRADUAAT TROPISCHE GENEESKUNDE (TG) Senin, 02 Pebruari 2009 POSTGRADUAAT TROPISCHE GENEESKUNDE (TG) 1. ALGEMENE INFORMATIE Het Postgraduaat Tropische Geneeskunde geeft gediplomeerde verpleeg- en vroedkundigen

Nadere informatie

SCHOLEN VERGELIJKEN (1)

SCHOLEN VERGELIJKEN (1) SCHOLEN VERGELIJKEN (1) Welke cursussen kan je volgen in welke scholen? In welke scholen zijn de cursussen duur? Wanneer starten de cursussen? Via websites kan je veel informatie vinden. Wat moet je doen?

Nadere informatie

Productiegroep Jeugdtheaterschool Informatie over de Jeugdtheaterschool Over de docent Een prachtig vormgegeven, waarachtig

Productiegroep Jeugdtheaterschool Informatie over de Jeugdtheaterschool Over de docent Een prachtig vormgegeven, waarachtig Jeugdtheaterschool 2018 / 2019 Jeugdtheaterschool Annatheater Onze Jeugdtheaterschool is een plek waar kinderen en jongeren van alle leeftijden op verschillende niveaus acteerlessen kunnen volgen. Altijd

Nadere informatie

Dingjan Peuterdansonderwijs, fantasie in beweging

Dingjan Peuterdansonderwijs, fantasie in beweging Dingjan Peuterdansonderwijs, fantasie in beweging Dingjan Peuterdansonderwijs en peuterdans Een lange rij peuters lopen achtereen, elkaar vasthoudend aan de schouders, als plots een paar kindjes op de

Nadere informatie

Opleiding. Uw personeel succesvol motiveren! Duur van de cursus: 1 dag. Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf

Opleiding. Uw personeel succesvol motiveren! Duur van de cursus: 1 dag. Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat in het bedrijf Opleiding Uw personeel succesvol motiveren! Hoe medewerkers naar individuele prestaties en groepsresultaat leiden Duur van de cursus: 1 dag Opties: Formule In-house (tot 3 deelnemers) Opleiding op maat

Nadere informatie

Opleiding ALO Voltijd. Leraar Lichamelijke Opvoeding STAGE IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS 2

Opleiding ALO Voltijd. Leraar Lichamelijke Opvoeding STAGE IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS 2 Opleiding ALO Voltijd Leraar Lichamelijke Opvoeding STAGE IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS 2 UITGAVE AUGUSTUS 2017 1. Stagehandleiding praktijkbegeleiders LO Hartelijk dank voor uw medewerking bij het opleiden

Nadere informatie

Deeltijds Kunstonderwijs

Deeltijds Kunstonderwijs Deeltijds Kunstonderwijs DKO legt het accent op muzische en culturele vorming en ontplooiing. Het kunnen of beheersen is een belangrijke factor, maar niet minder het kijken en luisteren naar of het ervaren

Nadere informatie

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Elementen van de Stam Alle elementen van de stam zijn fundamenteel in de vorming van de leerling

Nadere informatie

Opleiding ALO Deeltijd. Leraar Lichamelijke Opvoeding STAGE IN HET PRIMAIR ONDERWIJS 2

Opleiding ALO Deeltijd. Leraar Lichamelijke Opvoeding STAGE IN HET PRIMAIR ONDERWIJS 2 Opleiding ALO Deeltijd Leraar Lichamelijke Opvoeding STAGE IN HET PRIMAIR ONDERWIJS 2 UITGAVE AUGUSTUS 2016 1 1. Stagehandleiding praktijkbegeleiders LO Hartelijk dank voor uw medewerking bij het opleiden

Nadere informatie

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg naam student: Stan Verhees.. A1 CREËREND VERMOGEN 1 De student kan zelfstandig een beeldend proces op gang brengen, dit proces kwalitatief

Nadere informatie

2015-2016. Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Peter Benoit Harelbeke

2015-2016. Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Peter Benoit Harelbeke 2015-2016 Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Peter Benoit Harelbeke SAMWD Peter Benoit - Toekomststraat 29 8530 Harelbeke - Tel 056 694 570 Muziek Jongeren Pre-notenleer vanaf 6 en 7 jaar Ben

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

Brochure Montessori Academie 2015-2016

Brochure Montessori Academie 2015-2016 Brochure Montessori Academie 2015-2016 De Montessori Academie is een onderdeel van het Montessori Kenniscentrum. Vanuit de Montessori Academie wordt jaarlijks een aantal cursussen aangeboden. In deze brochure

Nadere informatie

Aan de slag met het evaluatiemoment

Aan de slag met het evaluatiemoment KENNISDOSSIER KADERVORMING Aan de slag met het evaluatiemoment Modellen en denkoefeningen om je te ondersteunen bij een kadervormingsbeleid Inhoudsopgave 0 Inleidend... 1 0.1 Wat vraagt afdeling Jeugd?...

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP Wie zijn wij? Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP 4 departementen met 24 professionele bacheloropleidingen 2 schools of arts (conservatorium, academie) meer dan 9000 studenten AP: 4 departementen

Nadere informatie

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Lede Markt 5 9340 Lede Tel: 053 60 68 70 academie@gamw.lede.be http://www.gamw.lede.be Voor elk wat wils! De

Nadere informatie

TRAJECTBOEKJE ANIMATOR

TRAJECTBOEKJE ANIMATOR 1 TRAJECTBOEKJE ANIMATOR boekje van: 2 In het trajectboekje wordt steeds over hij, hem of zijn gesproken om de leesbaarheid te verhogen. Uiteraard is dit boekje ook bestemd voor meisjes. Vlaanderen is

Nadere informatie

TRAJECTBOEKJE ANIMATOR

TRAJECTBOEKJE ANIMATOR 1 TRAJECTBOEKJE ANIMATOR boekje van: 2 In het trajectboekje wordt steeds over hij, hem of zijn gesproken om de leesbaarheid te verhogen. Uiteraard is dit boekje ook bestemd voor meisjes. Vlaanderen is

Nadere informatie

DE CLOWN EN DE KUNST VAN HET BEWEGEN

DE CLOWN EN DE KUNST VAN HET BEWEGEN DE CLOWN EN DE KUNST VAN HET BEWEGEN STAGE VAN 3 WEKEN PARIJS 1 Algemene presentatie De clown is een personnage ontstaan vanuit zijn eigen persoonlijkheid, die zijn menselijkheid ervaart en deelt in empathie

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van K.T.A. Alicebourg te Lanaken

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van K.T.A. Alicebourg te Lanaken Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

CRITERIA VOOR HET TOEKENNEN VAN ATTESTEN AAN JEUGDWERKERS

CRITERIA VOOR HET TOEKENNEN VAN ATTESTEN AAN JEUGDWERKERS Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 Brussel Contactpersoon: Hilde Van Dyck T 02 553 41 42 F 02 553 41 17 E-mail: hilde.vandyck@cjsm.vlaanderen.be

Nadere informatie

Sherborne Developmental Movement

Sherborne Developmental Movement Sherborne Developmental Movement Internationale Verdiepingscursus Advanced Practitioners Course (APC) georganiseerd door de Sherborne Vereniging België vzw 2 tot 4 juli 2015, Brugge, België "Movement experiences

Nadere informatie

BITO-eindwerkprijs Reglement

BITO-eindwerkprijs Reglement Reglement 2017-2018 Belgisch Instituut der Transportorganisatoren vzw Stapelhuisstraat 5a, 1020 Brussel T : [02/230.30.43 C : mail@bito-ibot.be Reglement 2017-2018 2 INHOUD BITO-eindwerkprijs 3 Eindwerken

Nadere informatie

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3

Opvoedingsproject. A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2. A.1 De christelijke identiteit p. 2. A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 Opvoedingsproject A. ONS OPVOEDINGSPROJECT p. 2 A.1 De christelijke identiteit p. 2 A.2 Gevarieerd en goed begeleiden p. 3 A.3 Zorg voor elk kind = accent op talent p. 4 A.4 Een sterke teamspirit, een

Nadere informatie

DANS INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. voor alle info:

DANS INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. voor alle info: Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Gasthuisvest 50, 2500 Lier - Tel. (03)480 45 79 e-mail: info@samwdlier.net - www.samwdlier.be filialen in Berlaar, Boechout, Lint, Malle, Nijlen, Ranst en

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal Gegevens Student: Naam student: Leon Stoffelen Studentnummer: 245675 E-mailadres: leonstoffel@live.nl Studiejaar+ Klas: 4 e jaar

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Didactische Competentie algemeen. Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische Competentie algemeen Code E1 DCa Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

Het Huis der Talen. «Immersie onderwijs in de provincie Luik» Luik 10.06.2013. Agnes De Rivière

Het Huis der Talen. «Immersie onderwijs in de provincie Luik» Luik 10.06.2013. Agnes De Rivière Het Huis der Talen «Immersie onderwijs in de provincie Luik» Luik 10.06.2013 Agnes De Rivière Wie zijn wij? Opgericht in 2008 Platform Ondersteuning van de economische ontwikkeling in de regio. Promotie

Nadere informatie

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE

ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN ONDERZOEKSGROEP KLINISCHE PSYCHOLOGIE TIENSESTRAAT 102 B 3000 LEUVEN Brochure Permanente Vorming in de Psychologische Interventies 1. Wat is de Permanente

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Wijnkenner modulenaam Degustatie wereldwijnen code module 9649 goedkeuring door aantal lestijden 80 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud

Nadere informatie

infobrochure methodeonderwijs De Lotus

infobrochure methodeonderwijs De Lotus infobrochure methodeonderwijs De Lotus Mosselerlaan 62 3600 GENK 089 35 16 21 directie.middenschool@gocampusgenk.be Inhoudsopgave Inleiding Zelfgestuurd leren Kernteam Kringgesprek Coöperatieve werkvormen

Nadere informatie