SKILIFTEN. Sleepliften

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SKILIFTEN. Sleepliften"

Transcriptie

1 SKILIFTEN Een skilift is een verzamelnaam voor mechanische liften, bestaande uit een sleeplift, kabelbaan of een stoeltjeslift. De laatstgenoemde wordt ook wel zetellift wordt genoemd. Een skilift wordt door skiërs gebruikt om hoger gelegen sneeuwgebieden te bereiken, dan wel, bij plaatselijk gebrek aan sneeuw, de sneeuwvrije gebieden te overbruggen. Zo kunnen in de zomer ook zomertoeristen in de bergen worden vervoerd. De liften kunnen ook worden gebruikt om goederen naar of van hoger gelegen skihutten en restaurants te vervoeren. Sleepliften Sleepliften slepen de skiër of snowboarder over de sneeuw omhoog. Skiliften bestaan in verschillende vormen ten eerste met beugels, de zogenaamde ankerliften, of uit ronde plastic doppen' zogenaamde 'pannenkoekliften'. Sleepliften worden over het algemeen als minder comfortabel beschouwd en zeker voor snowboarders zijn deze liften niet eenvoudig en soms zelfs pijnlijk om te nemen. Zeker in Frankrijk en Zwitserland kom je nog zeer steile sleepliftjes tegen waar enkel goede skiërs en boarder makkelijk bovenkomen. Voordeel Sleepliften hebben een voordeel boven stoeltjesliften en dat is dat je vaak beter beschut bent tegen wind (als de stoeltjesliften geen kap hebben) en omdat je toch een beetje geconcentreerd mee moet skiën je warmer blijft dan in een stoeltjeslift. Nadeel Het grote nadeel van sleepliften boven andere liften is natuurlijk de beperkte capaciteit. Je gaat slechts een voor een of soms per tweetal omhoog. Ook is het gebruik van een sleeplift zeker voor beginners zeer vermoeiend. Misverstand Een misverstand bij beginnende wintersporters is dat je op een sleeplift moet gaan zitten. Om omhooggetrokken te worden moet je de pannenkoek tussen je benen klemmen en rechtop blijven staan, de lift trekt je dan vanzelf' omhoog. Bij een ankerlift haak je het anker achter je rug, en dan kan een iemand anders aan de andere kant van het anker tegelijk omhoog getrokken worden. Hierbij is het voor twee beginners van verschillende lengte geen makkelijke opgave om goed te blijven staan. Varianten Er bestaan verschillende type sleepliften. Er bestaan 'loskoppelbare' pannekoekliften' waarbij de pannekoek aan een metalen stok in het dalstation de kabel door laat slippen en pas 'pakt' als je de pannekoek op de goede manier pakt. Hiernaast bestaan de ankerliften meestal uit een automatische katrolsysteem waarin het touw waarmee het anker vast zit zit. Deze draaien continu met de kabels mee en als je instapt moet je simpelweg het anker vast pakken.

2 Stoeltjesliften Stoeltjesliften zijn liften waar een je al zittend op een bank mee omhoog genomen wordt. Dit zijn de meest gebruikte skiliften in skigebieden. Vroeger bestonden er één- en tweepersoonstoeltjesliften, tegenwoordig worden er alleen nog maar stoeltjesliften voor vier of meer personen gemaakt. Loskoppelbaar Oudere stoeltjesliften hebben bankjes die vastzitten aan een kabel en komen dus relatief hard aan bij het instappen (denk aan je kuiten!). Eenmaal in de lucht gaan ze met dezelfde snelheid omhoog wat relatief langzaam is. Moderne stoeltjesliften koppelen los voor het instappen en uitstappen, de kabel kan dus op volle snelheid doordraaien. De stoeltjes komen op een soort rails en komen langzaam in het station aan en maken in en uitstappen op deze manier een stuk prettiger, terwijl de kabel zeer hard draait. Dit zijn liften met een zeer hoge capaciteit. In en uitstappen Het instappen in moderne stoeltjesliften is dankzij dit systeem een stuk eenvoudiger geworden. Bij sommige skiliften sta je voor het instappen ook nog eens op een lopende band. Als de bank aankomt ga je rustig zitten. Wacht tot iedereen goed zit, houd rekening met kinderen en beginners, en als iedereen eenmaal goed zit doe je de beschermbeugel en eventueel windkap naar beneden. Deze gaat pas weer open voordat je bijna bij het eindsattion aankomt. Bij oudere liften die niet loskoppelen is het instappen iets lastiger omdat de stoeltjeslift sneller en harder aankomt. Houd bij deze de lift met een hand tegen en ga er eveneens rustig inzitten. Rugzak Bij geen enkele stoeltjeslift is het toegestaan om je rugzak op je rug te houden. Zorg er dus voor dat je bij het instappen de rugzak op je buik houdt en als je eenmaal zit op je knieen houdt. Dit verbod heeft twee redenen, ten eerste kunnen de bandjes en clips van een rugzak aan de lift blijven hangen waardoor uitstappen onmogelijk is of dat je aan de lift blijft hangen (meerdere ernstige (en dodelijke) ongelukken zijn hiermee gebeurt), ten tweede zorgt een rugzak op je rug ervoor dat er nog maar weinig plek overblijft om te zitten, hierdoor is de kans om van de stoel af te glijden een stuk groter. Kappen en verwarming Moderne stoeltjesliften (vooral in Oostenrijk) hebben kappen tegen de wind en soms zelfs stoelverwarming. Skigebieden instaleren dit allemaal in een race om de beste en mooiste infrastructuur te kunnen bieden. Verder gaan sommige moderne liften automatisch open en dicht en bestaan er liften met magneten in de rugleuning waar kleine kinderen met een speciaal jack tegen het per ongeluk uit de lift vallen worden beschermd.

3 Eitjesliften Eitjesliften zijn in feite kleine cabineliften, in kleine eivormige' liftjes ga je omhoog. De meeste eitjesliften werken technisch op precies dezelfde manier als stoeltjesliften, alleen in plaats van op een stoeltje te zitten, sta of zit je in een kleine cabine. Enkele eitjesliften werken als gondelbanen, bijvoorbeeld de beroemde eitjeslift van la Grave. Deze liften worden in het hooggebergte en op plekken met veel wind vaak gebruikt. Het voordeel is natuurlijk dat deze liften warmer zijn, omdat je beschermd bent tegen de elementen. Het nadeel is dat je bij elke keer instappen telkens je ski's of snowboard moet uittrekken. Eitjesliften worden vaak gebruikt in het hooggebergte om wintersporters te beschermen tegen de elementen. Tegenwoordig zien we in verschillende skigebieden ook 'mix' liften ontstaan met eitjes en stoeltjes die om en om omhoog gaan. Zo heeft iedereen de eigen keuze, of beschermd tegen de elementen maar wel de ski's uit moeten trekken of op een stoeltje en de ski (of board) aan te kunnen houden. Cabineliften bestaan in veel verschillende groottes. Van vier-persoons tot cabineliften waar je met tientallen personen tegelijk in kan

4 Gondelbanen Gondelbanen zijn liften waarbij je in een grote gondel (of in meerdere eitjes vlak achter elkaar) omhoog gaat. Deze gondels kunnen tot 200 wintersporters (Vanoise Express) in een keer omhoog brengen. Gondelbanen, cabinebanen of telefriques werken anders dan stoeltjesliften of eitjesliften omdat deze liften over een kabel lopen en door een andere kabel getrokken worden met vaak een andere gondel als tegengewicht. Deze liften zijn vaak extreem snel en kunnen een enorme hoeveelheid mensen vervoeren. Het nadeel van deze liften is eveneens als bij de eitjesliften dat je telkens al je ski en snowboard materiaal moet uittrekken. Hiernaast is het feit dat deze liften geen continuë stroom van wintersporters aankunnen ook een minpunt. Het stijgen gaat pulsematig' dus als je in de rij staat is het elke keer wachten tot een gondel weer beneden is voordat je weer door kunt lopen. Vaak ontstaan er flinke rijen bij deze liften. Gondelliften worden vaak in dalstations gebruikt om snel veel wintersporters het gebied in te krijgen. Of in het hooggergte want gondelbaen zijn uitermate geschikt om over diepe dalen en ruige bergwanden te voeren. Een van de meest beroemde gondelliften is de lift van de Aiguille du Midi in het Franse Chamonix die op ruim 3800 meter hoogte uitkomt.

5 Treintjes In sommige skigebieden bestaan al dan niet ondergrondse treintjes om naar boven gebracht te worden. Deze treintjes brengen wintersporters zeer snel en comfortabel naar hoger gelegen pistes. Het grote voordeel van deze meestal ondergrondse liften is het feit dat deze het landschap niet aantasten qua uiterlijk en ze nemen geen plaats in. Deze liften kunnen bijvoorbeeld prima onder skipistes gebouwd worden. Deze treintjes rijden op een rails en worden of met een sleepkabel of door en groot tandwielrad tegen terugglijden behoed. Veel treintjes zijn niet speciaal voor wintersporters gemaakt maar ook voor zomers toerisme, veelal bergwandelaars, mountainbikers of toeristen die va het uitzicht willen genieten. Tandradtreintjes worden in de bergen al zeer lang gebruikt. Kabeltreinen zijn relatief nieuw Magisch tapijt In kinderweides worden tegenwoordig steeds vaker, al dan niet overdekte, magische tapijten geïnstalleerd. Kinderen gaan op dit bewegende tapijt staan en worden zo naar boven gebracht. Het grote voordeel hiervan is dat de kans op vallen (mogelijk bij bij een sleeplift of touwlift) op een magisch tapijt heel klein is. Ideaal voor de allerkleinste beginnende skiërtjes of voor beginnende snowboarders tijdens de eerste skiles of snowboardles.

SnowFriends.nl is een initiatief van Jeroen Gouma.

SnowFriends.nl is een initiatief van Jeroen Gouma. SnowFriends.nl is een initiatief van Jeroen Gouma. SnowFriends.nl organiseert in 2018 al voor de 11 e keer een wintersport vakantie voor alleengaanden. Je hoeft dus geen vrijgezel te zijn om mee te gaan.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Skiën Inhoud De geschiedenis van het skiën Inleiding Benodigdheden Sturen en vallen + aan en uit doen van de ski s Skiles Skiliften Verschillende sneeuwsporten Wedstrijd skiën Dingen die handig zijn om

Nadere informatie

SnowFriends.nl is een initiatief van Jeroen Gouma.

SnowFriends.nl is een initiatief van Jeroen Gouma. SnowFriends.nl is een initiatief van Jeroen Gouma. SnowFriends.nl organiseert in 2016 al voor de 9 e keer een wintersport vakantie voor alleengaanden. Je hoeft dus geen vrijgezel te zijn om mee te gaan.

Nadere informatie

Inleiding. SKIPAS prijzen.

Inleiding. SKIPAS prijzen. Inleiding. Als ik begin aan deze tweede Skinfo, verdwijnt de sneeuw hier in Nederland in ras tempo. Twee keer achter elkaar kregen we een aardige hoeveelheid sneeuw over ons heen en dat leverde weer mooie

Nadere informatie

MLADE BUKY. Dit gezellige, kleinschalige skigebiedje is met name geschikt voor beginners en kinderen. Ook beginnende snowboarders kunnen hier terecht.

MLADE BUKY. Dit gezellige, kleinschalige skigebiedje is met name geschikt voor beginners en kinderen. Ook beginnende snowboarders kunnen hier terecht. MLADE BUKY Het dorp ligt 3,5 km ten oosten van Janske Lazne Hoogte: 490-580 m Dit gezellige, kleinschalige skigebiedje is met name geschikt voor beginners en kinderen. Ook beginnende snowboarders kunnen

Nadere informatie

Italië - Dolomieten Skiën singlereis 10 dagen

Italië - Dolomieten Skiën singlereis 10 dagen Italië - Dolomieten Skiën singlereis 10 dagen Skireis vanaf 669 Skiën in Italë - Brenta Dolomieten Voor sportieve singles biedt Aktiva Tours deze winter een prachtige wintersportreis naar het Italiaanse

Nadere informatie

WINTERSPORT Risoul, La Forêt Blanche

WINTERSPORT Risoul, La Forêt Blanche WINTERSPORT 2018 Risoul, La Forêt Blanche Inhoud Voorwoord... 2 De deal... 3 Risoul... 3 Skigebied... 4 Verblijf... 5 Kamer indeling... 6 Après-ski... 6 Praktische informatie... 7 Geld... 7 Materiaalhuur

Nadere informatie

3-kamer appartement Zell am See Salzburgerland Oostenrijk

3-kamer appartement Zell am See Salzburgerland Oostenrijk 3-kamer appartement Zell am See Salzburgerland Oostenrijk 428.400 200m van de ski lift - 4 sterren resort - wellness met zwembad - volledige inrichting inclusief - luxe design appartementen - goed rendement

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

5-kamer penthouse Zell am See Salzburgerland Oostenrijk

5-kamer penthouse Zell am See Salzburgerland Oostenrijk 5-kamer penthouse Zell am See Salzburgerland Oostenrijk 953.900 200m van de ski lift - 4 sterren resort - wellness met zwembad - volledige inrichting inclusief - luxe design appartementen - goed rendement,

Nadere informatie

WISPO 2016. 1. Wat is de WISPO

WISPO 2016. 1. Wat is de WISPO WISPO 2016 1. Wat is de WISPO Elk jaar organiseert NOVA een wintersport vakantie. De WISPO-commissie 2016 organiseert dit jaar een reis naar St. Jean d Arves. Vorig jaar zijn we met een grote groep fanatieke

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Inleiding. Ligging hotel. Skigebied.

Inleiding. Ligging hotel. Skigebied. Inleiding. De tweede Skinfo van dit seizoen. De beslommeringen van het Eifelweekend liggen achter ons en nu is er dus tijd en gelegenheid om weer vooruit te kijken naar onze volgende activiteit. We zullen

Nadere informatie

SnowFriends.nl is een initiatief van Jeroen Gouma.

SnowFriends.nl is een initiatief van Jeroen Gouma. SnowFriends.nl is een initiatief van Jeroen Gouma. SnowFriends.nl organiseert in 2015 al voor de 10 e keer een wintersport vakantie voor alleengaanden. Je hoeft dus geen vrijgezel te zijn om mee te gaan.

Nadere informatie

WAT ZIJN ONZE TUI TOPPERS SKI?

WAT ZIJN ONZE TUI TOPPERS SKI? SKI WINTER 2018/2019 WAT ZIJN ONZE SKI? Topaanbiedingen voor een onvergetelijke skivakantie 8 geselecteerde hotels & residenties 8 populaire skigebieden in 3 verschillende landen Uitzonderlijke promoprijzen

Nadere informatie

Technische fiche van een snowboard

Technische fiche van een snowboard Technische fiche van een snowboard Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende typen boards op de markt en elke fabrikant heeft weer zijn eigen fancy namen voor bepaalde technische features. Hoe zit een

Nadere informatie

Zwitserland. 27 Vanaf 38, p.p.p.n. Mooi panoramazicht op de bergen. Skigebied op loopafstand. CH1884.840.2

Zwitserland. 27 Vanaf 38, p.p.p.n. Mooi panoramazicht op de bergen. Skigebied op loopafstand. CH1884.840.2 Zwitserland Zwitserland Wallis **** Vakantiehuis met 7 kamers voor 14 personen Zwitserland Villars **** Appartement met 3 kamers voor 4 personen Vanaf 27, p.p.p.n. Chalet met mooi panoramazicht. Wifi en

Nadere informatie

REISVOORSTEL: AVORIAZ 8 DAAGSE REIS

REISVOORSTEL: AVORIAZ 8 DAAGSE REIS REISVOORSTEL: AVORIAZ 8 DAAGSE REIS SKISTUDS: -Persoonlijke service op maat -Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding -Laagste prijsgarantie op skimateriaal en skiles -25 jaar ervaring -Eigen online Groepspagina

Nadere informatie

Belvilla trend report

Belvilla trend report Belvilla trend report #1-2016 - Wintersport Populairste wintersportbestemmingen 1 Oostenrijk 73,6% (71,5% in 2014-2015) 3 Frankrijk 2,8% (3,9% in 2014-2015) 2 Duitsland 21,2% (21,4% in 2014-2015) 4 Zwitserland

Nadere informatie

Open water zwemmen. Tips en trainingssuggesties

Open water zwemmen. Tips en trainingssuggesties Open water zwemmen Tips en trainingssuggesties 1. Starten 2. Oriënteren en kijken 3. 4. Boei ronden 5. Wetsuit uitdoen 6. Trainingssuggesties Starten. Als het onbekend is hoe diep het water is, laat jezelf

Nadere informatie

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7 Deel 2: Themalessen Les 1 De dierentuin We gaan een bezoekje brengen aan de dierentuin. Daar kun je dieren van over de hele wereld bekijken. Daarom is het net een wereldreis. In de dierentuin zijn heel

Nadere informatie

Wekelijkse Work Out!

Wekelijkse Work Out! Wekelijkse Work Out! Maandag - Conditie Wandeling Dinsdag - Driehoek Push Up Woensdag - Squat Donderdag - De Curl - Up Vrijdag - Boksen Zaterdag - Dips Zondag -Conditie Jumps INTRO Deze work out oefeningen

Nadere informatie

Chalet Katschberg Salzburgerland Oostenrijk alpreal real estate (0) (0)

Chalet Katschberg Salzburgerland Oostenrijk alpreal real estate (0) (0) Chalet Katschberg Salzburgerland Oostenrijk 379.000 ski in ski out zwembad geschikt voor 8 personen nieuw ingericht volledig georganiseerde verhuur aantrekkelijk geprijsd sauna Te koop: recreatiewoning

Nadere informatie

WISPO 2010. 1. Wat is de WISPO

WISPO 2010. 1. Wat is de WISPO WISPO 2010 1. Wat is de WISPO Elk jaar organiseert NOVA voor alle studenten van de Haagse Hogeschool Delft een wintersport vakantie. De WISPO-commissie 2010 heeft dit jaar een reis georganiseerd naar Saint

Nadere informatie

Huis, 2-onder-1-kap, Bramberg, Salzburgerland, Oostenrijk 365.000

Huis, 2-onder-1-kap, Bramberg, Salzburgerland, Oostenrijk 365.000 Huis, 2-onder-1-kap, Bramberg, Salzburgerland, Oostenrijk 365.000 ruime tuin - garage - enkele minuten van de skilift - zeer geschikt voor verhuur - gebouwd in 2012-5 slaapkamers Te koop is deze 2kapper

Nadere informatie

In dit nummer: Inleiding. 2. Weerbegrippen 1. 2, Wetterkreuz spaarbekken. Wintersport weetjes. Skifit oefeningen. 6

In dit nummer: Inleiding. 2. Weerbegrippen 1. 2, Wetterkreuz spaarbekken. Wintersport weetjes. Skifit oefeningen. 6 o k t o b e r / n o v e m b e r 2 0 1 2 In dit nummer: Inleiding. 2 Weerbegrippen 1. 2, 3 Wetterkreuz spaarbekken. 4 Wintersport weetjes. 5 Skifit oefeningen. 6 PAGINA 2 Inleiding. Hier is de tweede aflevering

Nadere informatie

Mont Blanc voor beginners

Mont Blanc voor beginners Mont Blanc voor beginners Jan van der Meer Februari 2007 Vraag door Luc Verstreken : Dag Jan, Ik ben 46 jaar, geen ervaren bergbeklimmer, en ook geen sportman. Ik zou voor mijn 50e de Mont Blanc willen

Nadere informatie

luxe 3-kamer appartement Zell am See Salzburgerland Oostenrijk

luxe 3-kamer appartement Zell am See Salzburgerland Oostenrijk luxe 3-kamer appartement Zell am See Salzburgerland Oostenrijk 597.000 sauna - met uitzicht op het meer van Zell am See - loopafstand van de skigondel en het centrum - zomeren winterbestemming - goede

Nadere informatie

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website www.act-online.nl) Afsluitende aandachtoefening bij bijeenkomst 1: De start (Hoofdstuk 2) Afsluitende aandachtoefening

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

inhoud blz. De zeppelin 1. Graaf von Zeppelin 2. Hoe vliegt een zeppelin? 3. Zeppelin of blimp 4. De ramp met de Hindenburg 5. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. De zeppelin 1. Graaf von Zeppelin 2. Hoe vliegt een zeppelin? 3. Zeppelin of blimp 4. De ramp met de Hindenburg 5. Filmpjes Pluskaarten De zeppelin inhoud blz. De zeppelin 3 1. Graaf von Zeppelin 4 2. Hoe vliegt een zeppelin? 7 3. Zeppelin of blimp 10 4. De ramp met de Hindenburg 12 5. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen en foto s 16 Colofon

Nadere informatie

PERSOONLIJKE UITNODIGING

PERSOONLIJKE UITNODIGING PERSOONLIJKE UITNODIGING Beste Wintersporter, Sliedrecht, 3 oktober 2016 Na een aantal jaren van jammerlijke afwezigheid, eindelijk weer eens goed nieuws te melden vanuit uw favoriete reisbureau! WE GAAN

Nadere informatie

3 kamer appartement Katschberg Salzburgerland Oostenrijk

3 kamer appartement Katschberg Salzburgerland Oostenrijk 3 kamer appartement Katschberg Salzburgerland Oostenrijk 219.000 ski in ski out zwembad 6 persoons appartement nieuw ingericht volledig georganiseerde verhuur aantrekkelijk geprijsd goed rendement Te koop:

Nadere informatie

Franse gletsjer smelt drie keer zo snel dan normaal!!!!

Franse gletsjer smelt drie keer zo snel dan normaal!!!! Inleiding. In het weekend van 5 en 6 december start in de meeste skigebieden het skiseizoen 2015/2016. Dat gebeurt ook in Hinterglemm. Aangezien vrouw Holle nog niet echt heeft uitgepakt, heeft de organisatie

Nadere informatie

Châtel Winter 2009-2010

Châtel Winter 2009-2010 Wintersport in Frankrijk Frankrijk is het land van de uitgestrekte skigebieden. Het Mekka voor de echte ski- en snowboardliefhebbers. De single wintersport in Frankrijk staat voor sneeuwzekerheid en eindeloze

Nadere informatie

Val Sinestra. Info over wandelen, skiën, snowboarden en langlaufen winter 11/ 12

Val Sinestra. Info over wandelen, skiën, snowboarden en langlaufen winter 11/ 12 Val Sinestra Info over wandelen, skiën, snowboarden en langlaufen winter 11/ 12 Het sportcentrum Scuol heeft veel meer te bieden dan alleen skiles; carving-, tiefschnee-, tourenski-, snowboard- & langlaufles,

Nadere informatie

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed nog meer mogelijkheden In dit BedBoekje gaat het met name om de gewone elektrische hoog-laag bedden. Hoewel deze bedden

Nadere informatie

Vakantiehuis, Bramberg am Wildkogel, Salzburgerland, Oostenrijk

Vakantiehuis, Bramberg am Wildkogel, Salzburgerland, Oostenrijk Vakantiehuis, Bramberg am Wildkogel, Salzburgerland, Oostenrijk 395.000 nabij de Panoramabahn skilift - zeer zonnig - ruime woonkamer met kachelofen - Oostenrijkse uitstraling met bar in de kelder - garage

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Tandwielen. Katrollen

Tandwielen. Katrollen Met tandwielen kun je beweging van het ene apparaat overbrengen op een ander. Er zijn veel verschillende soorten tandwielen en de meeste apparaten maken er gebruik van. Met het aantal tandwielen kun je

Nadere informatie

Dit kan alleen of met 2 personen.

Dit kan alleen of met 2 personen. Wil je de cliënt beter vast houden begeleidt dan op het schouderblad En onder de arm door. Handvatting als hiernaast, pak je eigen pols vast en zet je schouder aan de voorkant tegen de schouder van de

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Freeride cursus. volpension. Locatie:

Freeride cursus. volpension. Locatie: Freeride cursus Locatie: Vanuit NSAC- chalet Periode: 23 t/m 30 maart 2013 Aantal deelnemers: 9 Prijs: 715,- Incl.: Hoofdinstructeur,Toerski- instructeur, skipas, 7 dagen volpension Deze cursus op T2 niveau

Nadere informatie

Tekeningen maken. Twistie maken

Tekeningen maken. Twistie maken Tekeningen maken. Twistie maken Een Twistie is een zelf gemaakte meerkleurige glasstaaf. Je kunt met een twistie heel veel leuke kralen maken. Voor het maken van een twistie gebruik ik bij voor keur de

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Meerdaagsearrangement Winterberg. Starliner. De online ster in busvervoer

Meerdaagsearrangement Winterberg. Starliner. De online ster in busvervoer Meerdaagsearrangement Winterberg al vanaf: 99,- p.p Bedrijfsuitje Personeelsuitje Schoolreisjes Teambuilding Vrijgezellenfeest Starliner De online ster in busvervoer Starliner is dé partner voor de organisatie

Nadere informatie

Staan. Maak de slackline korter, doordat er iemand op gaat zitten. Maak het moeilijker, door met twee benen tegelijk op de slackline te staan.

Staan. Maak de slackline korter, doordat er iemand op gaat zitten. Maak het moeilijker, door met twee benen tegelijk op de slackline te staan. Staan Staan is leuk en super belangrijk! Door dit te oefenen maak je namelijk een basis voor jezelf. Hoe makkelijker het is om te blijven staan, hoe sneller je andere trucjes kunt aanleren! Hoe lang kun

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

veilige reis fijne reis kies het juiste autostoeltje

veilige reis fijne reis kies het juiste autostoeltje veilige reis fijne reis kies het juiste autostoeltje Zit jouw kind veilig in de auto? Als je het juiste autostoeltje op de juiste manier gebruikt, bescherm je je kind als er een ongeluk gebeurt. Het klinkt

Nadere informatie

Top 10 VET verbrandende oefeningen! Geef je lichaam meer tone en verbrand VET met de 10 meest effectieve oefeningen die je overal kan doen!

Top 10 VET verbrandende oefeningen! Geef je lichaam meer tone en verbrand VET met de 10 meest effectieve oefeningen die je overal kan doen! Top 10 VET verbrandende oefeningen! Geef je lichaam meer tone en verbrand VET met de 10 meest effectieve oefeningen die je overal kan doen! Klaar voor de start? Om het maximale uit je workout te halen

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Patiënteninformatie Sportprogramma voor stomadragers Sporten om te herstellen en fit te blijven U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is.

Nadere informatie

Overzicht Skigebieden Oostenrijk

Overzicht Skigebieden Oostenrijk Overzicht Skigebieden Oostenrijk Saalbach Hinterglemm Aantal inwoners: 6.500 Hoogte (meter): 840 2.096 Piste (km): 200 Liften: 58 Seizoen: t/m eind april Skicircus Saalbach Hinterglemm Het skicircus Saalbach

Nadere informatie

Nr. 15. Appartement Le Schuss 15 Villars-sur-Ollon in Zwitserland

Nr. 15. Appartement Le Schuss 15 Villars-sur-Ollon in Zwitserland Nr. 15 Appartement Le Schuss 15 Villars-sur-Ollon in Zwitserland Beschrijving appartement "Schuss 15 [80 m2] is een nieuw ingericht en geheel gerenoveerd appartement voor 4-6 personen op de 1e verdieping

Nadere informatie

WISPO Wat is de WISPO? 2. Risoul

WISPO Wat is de WISPO? 2. Risoul WISPO 2018 1. Wat is de WISPO? Elk jaar organiseert NOVA een wintersport vakantie. De WISPO-commissie 2018 organiseert dit jaar een reis naar Risoul. Vorig jaar zijn we met 45 fanatieke mensen de berg

Nadere informatie

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Handleiding. Tilly Light fietsendrager Handleiding Tilly Light fietsendrager Versie 1, 2015 Tilly Light BV 2 inhoudsopgave Inhoudsopgave Onderdelen 5 Eerste gebruik 8 Op de auto plaatsen 12 Fietsen plaatsen 15 Rijden 20 Fietsen afnemen 21 Van

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl Gewichtheffen Spreidstand met de voeten op schouderbreedte + de armen naast het lichaam. Door de knieën buigen + armen recht naar voren. Hielen blijven op de grond + houd een rechte rug! Let op: je zitvlak

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Sportprogramma voor stomadragers Chirurgie Sporten om te herstellen en fit te blijven. U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is. Gedurende

Nadere informatie

Nog even dit. Nieuwe of oude gebieden?

Nog even dit. Nieuwe of oude gebieden? Nog even dit. Evenals vorig jaar zullen we onze reiskosten weer gezamenlijk dragen. Na onze skiweek geven de chauffeurs de gemaakte brandstofkosten aan mij door en delen we het totaalbedrag door het aantal

Nadere informatie

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de Begin september 2016 hebben wij, Paul, Jordi, Peter, Ed en ik (Erik) de achtdaagse toer gelopen in Val Gardena Dolomieten. Deze toer was zonder meer grandioos en grandioos geregeld. Na enig zoeken op internet,

Nadere informatie

Hier vielen de eendjes van het schip. Bereken hoeveel procent van de eendjes in zuidelijke richting dreef. Schrijf je berekening op.

Hier vielen de eendjes van het schip. Bereken hoeveel procent van de eendjes in zuidelijke richting dreef. Schrijf je berekening op. Eendjes In 1992 vielen 29 000 plastic badeendjes van een schip af. In onderstaande kaart zie je waar dat gebeurde. De eendjes dreven door de wind en de zeestromingen in allerlei richtingen. Nog steeds

Nadere informatie

Combiweek tot

Combiweek tot Combiweek 2018 03-03-2018 tot 10-03-2018 USAC leden de kans te geven om op veilige en betaalbare wijze bezig te gaan met de bergsporten tourskiën en ijsklimmen. Dat is waar de combiweek om draait. Beide

Nadere informatie

10 jaar Paradiski : Een verjaardag vol kleur en sensatie

10 jaar Paradiski : Een verjaardag vol kleur en sensatie 10 jaar Paradiski : Een verjaardag vol kleur en sensatie Sinds 20 december 2003 kunnen skiërs met de grootste skilift ter wereld, de Vanoise Express, zo n 425 kilometer aan pistes ontdekken tussen Les

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

châtel Traditioneel chaletdorp in kilometermekka Portes du Soleil sfeervol modern avoriaz Snow/XX tekst: irene bauer. beeld: edoart.

châtel Traditioneel chaletdorp in kilometermekka Portes du Soleil sfeervol modern avoriaz Snow/XX tekst: irene bauer. beeld: edoart. XX/Snow châtel Traditioneel chaletdorp in kilometermekka Portes du Soleil tekst: irene bauer. beeld: edoart.nl Het is geen geheim dat wintersporters Frankrijk vaak met name uitkiezen vanwege de uitgebreide

Nadere informatie

Zoals op de voorlichtingsavond toegezegd is, ontvangt u deze brief waarin u met uw zoon/dochter een keuze maakt voor:

Zoals op de voorlichtingsavond toegezegd is, ontvangt u deze brief waarin u met uw zoon/dochter een keuze maakt voor: Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van leerjaar 3 Ons kenmerk: Mos/Dkk/13517 Betreft: buitenschoolse activiteiten leerjaar 3 Doetinchem, september 2012 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Zoals

Nadere informatie

zaterdag 20 januari Montagnards

zaterdag 20 januari Montagnards MORZINE 19 27 januari 2007 zaterdag 20 januari Met ons groepje van 6 zijn we de sneeuwomstandigheden gaan testen. Het blijkt, dat er alleen in het gebied rondom goed kan worden geskied. Op de hellingen

Nadere informatie

Hike-to-Ride cursus. Locatie:

Hike-to-Ride cursus. Locatie: Hike-to-Ride cursus Locatie: Vanuit NSAC-chalet Periode: t/m maart 2014 Aantal deelnemers: 6-8 Prijs: 480,- Incl.: Hoofdinstructeur, Toerski-instructeur, 7 dagen volpension Je bent al bekend met het skiën/boarden

Nadere informatie

Lees deze gebruiksaanwijzing voor gebruik aandachtig door. Veiligheidsaanwijzingen en instructies voor de gebruiker:

Lees deze gebruiksaanwijzing voor gebruik aandachtig door. Veiligheidsaanwijzingen en instructies voor de gebruiker: GEBRUIKSAANWIJZING Lees deze gebruiksaanwijzing voor gebruik aandachtig door. Veiligheidsaanwijzingen en instructies voor de gebruiker: De Let op opmerkingen zijn bedoeld voor de veiligheid van de gebruiker

Nadere informatie

14.5. Impressie / Plattegrond

14.5. Impressie / Plattegrond Alle groepen Materiaal: - 7 hoepels - Bank - 2 kasten - 5 5cm matten - 2 losse grote touwen - 2 springtouwen - Ringen - Wandrek - 20 pionnen - Korf - 2 meterstokken Impressie / Plattegrond Opdracht - De

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Alpe d'huez la Sarenne

Alpe d'huez la Sarenne Alpe d'huez la Sarenne Frankrijk Isère - L'Alpe d'huez la Sarenne Alpe d'huez ligt in de Franse Alpen en biedt voor iedere wintersporter volop mogelijkheden Resort highlights Bezwijk voor de charme van

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

inhoud 1. In de lucht 3 2. Ik zweef 4 3. Een sigaar in de lucht 5 4. Brand! 6 5. In de luchtballon 7 6. Landen op water 8 7. Op reis 9 8.

inhoud 1. In de lucht 3 2. Ik zweef 4 3. Een sigaar in de lucht 5 4. Brand! 6 5. In de luchtballon 7 6. Landen op water 8 7. Op reis 9 8. In de lucht inhoud 1. In de lucht 3 2. Ik zweef 4 3. Een sigaar in de lucht 5 4. Brand! 6 5. In de luchtballon 7 6. Landen op water 8 7. Op reis 9 8. In een helikopter 10 9. Een mooie sprong 11 10. Vouw

Nadere informatie

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief til les, les 3 Inhoudsopgave : Algemene structies blz. 1 Van lig naar zit en vise versa blz. 2 A 1 : actief blz. 2 A 2 : geleid actief blz. 3 A 3 : met papegaai blz. 4 A 4 : passief blz. 4 A 5 : 2 hulpverleners

Nadere informatie

IN TOPVORM op skivakantie

IN TOPVORM op skivakantie IN TOPVORM op skivakantie Bye bye verzuring! IN DIT Ebook Nu de eerste koude komt opzetten, kan het aftellen naar de skivakanties echt beginnen. Maar tegelijk kijken we allemaal op tegen de verzuring in

Nadere informatie

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt Paardrijles Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over paard rijlessen, omdat ik zelf op paardrijden zit. Ik wil hier graag iets over vertellen, omdat paardrijden erg leuk is. Ik leer erg veel over paarden

Nadere informatie

TE KOOP K.K. BORDES LOUBAUT. Villa met uitzicht op de eeuwige sneeuw van de Pyreneeën

TE KOOP K.K. BORDES LOUBAUT. Villa met uitzicht op de eeuwige sneeuw van de Pyreneeën TE KOOP BORDES 5 09350 LOUBAUT 399.000 K.K. Villa met uitzicht op de eeuwige sneeuw van de Pyreneeën INLEIDING BORDES 5, 09350 LOUBAUT Villa met uitzicht op de eeuwige sneeuw van de Pyreneeën. De villa

Nadere informatie

De kracht van de natuur

De kracht van de natuur De kracht van de natuur inhoud blz. Natuurrampen 3 1. Aardbevingen 4 2. Vulkanen 7 3. Lawines 10 4. Tornado s 13 5. Tsunami s 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 Natuurrampen

Nadere informatie

Instructies voor marslopen

Instructies voor marslopen Instructies voor marslopen Of je nu lid bent van onze Harmonie of Drumband, tijdens straatoptredens vormen we één groot korps. Het spreekt vanzelf dat zo'n korps volgens bepaalde regels marcheert en dat

Nadere informatie

Houd de. bergen plezierig MEMENTO. PREVENTIE voor de WINTER. sports.gouv.fr/preventionhiver facebook.com/sports.gouv.

Houd de. bergen plezierig MEMENTO. PREVENTIE voor de WINTER. sports.gouv.fr/preventionhiver facebook.com/sports.gouv. Houd de bergen plezierig sports.gouv.fr/preventionhiver facebook.com/sports.gouv.fr @Sports_gouv Adviezen voordat u de skipistes opgaat Bereid u voor op de inspanning Doe een geschikte helm op en laat

Nadere informatie

Dagarrangement Winterberg. Starliner. De online ster in busvervoer

Dagarrangement Winterberg. Starliner. De online ster in busvervoer Dagarrangement Winterberg al vanaf: 25,- p.p Bedrijfsuitje Personeelsuitje Schoolreisjes Teambuilding Vrijgezellenfeest Starliner De online ster in busvervoer Starliner is dé partner voor de organisatie

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing kort

Gebruiksaanwijzing kort O-Pair² Van Raam BV Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Tel. : +31 (0)315 257370 E-mail : info@vanraam.nl Internet : www.vanraam.nl Versie 14.10 Zadelhoogte U stelt de zadelhoogte correct in, door op de

Nadere informatie

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN:

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN: LES 34. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Steile wand klimmen - De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot bovenaan de berg. Stoeicircuit: - De leerling speelt zonder conflicten het spel

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN FITNESSBANDENSET TRAININGSHANDLEIDING Let op: Wees er voor de training van verzekerd dat uw training bij uw fysieke conditie aansluit. Consulteert u, bij twijfel, de huisarts.

Nadere informatie

Oostenrijk. Lermoos. Ehrwald. Arena. Arena

Oostenrijk. Lermoos. Ehrwald. Arena. Arena Oostenrijk Oostenrijk Ehrwald Skigebied Minimale hoogte 1000 Maximale hoogte 2118 Skiën beginners *** Skiën gevorderden *** Snowboarden ** Langlaufen ***** Wandelen **** Aprés-ski ** Tiroler Zugspitze

Nadere informatie

Ski Arena Wildkogel Neukirchen. Naam gebied: Wanneer bekeken: 25-2-2010

Ski Arena Wildkogel Neukirchen. Naam gebied: Wanneer bekeken: 25-2-2010 De VGW spant zich in om de informatie volledig en juist weer te geven. Het is niettemin mogelijk, dat er informatie is opgenomen die onjuist, onvolledig of verouderd is. Aan de informatie kunnen geen rechten

Nadere informatie

Arcs Extrême. Arcs Extrême in de Franse Alpen, vakantie op het enige Club Med Snow Resort, dat uitsluitend bestemd is voor volwassenen

Arcs Extrême. Arcs Extrême in de Franse Alpen, vakantie op het enige Club Med Snow Resort, dat uitsluitend bestemd is voor volwassenen Arcs Extrême Frankrijk Savoie - Arcs Extrême Arcs Extrême in de Franse Alpen, vakantie op het enige Club Med Snow Resort, dat uitsluitend bestemd is voor volwassenen Resort highlights Op 2000 meter hoogte,

Nadere informatie

WISPO Wat is de WISPO? 2. Vaujany

WISPO Wat is de WISPO? 2. Vaujany WISPO 2019 1. Wat is de WISPO? Elk jaar organiseert NOVA een wintersport vakantie. De WISPO-commissie 2019 organiseert dit jaar een reis naar Vaujany. Vorig jaar zijn we met 42 fanatieke mensen de berg

Nadere informatie

Wildernistocht door Zweeds Lapland

Wildernistocht door Zweeds Lapland Wildernistocht door Zweeds Lapland herfstprogramma 2016 17-24 september aanmelden via yuriklaver@gmail.com INTRODUCTIE Beste lezer, voor je ligt het herfstprogramma van een reis door de magistrale wildernis

Nadere informatie

Beste leerlingen en ouders/verzorgers,

Beste leerlingen en ouders/verzorgers, Beste leerlingen en ouders/verzorgers, Door middel van deze nieuwsbrief, willen wij namens de organisatie, jullie informeren over de wintersportreis naar Saalbach Hinterglemm (Oostenrijk) die in de voorjaarsvakantie

Nadere informatie

Actuele sneeuwhoogte Sauerland : ************************************* Skigebied Poppenberg Brilon - Alpine

Actuele sneeuwhoogte Sauerland : ************************************* Skigebied Poppenberg Brilon - Alpine Actuele sneeuwhoogte Sauerland : http://www.wintersport-arena.de/de/schneehoehen/skigebiete-alpine Een greep uit het aanbod van Skiwereld Sauerland. Voor meer informatie www.wintersport-arena.de *************************************

Nadere informatie

Oefeningen na een schouder-operatie

Oefeningen na een schouder-operatie Oefeningen na een schouder-operatie Deze folder is bestemd voor patiënten na een schouderoperatie die geopereerd zijn in het Radboudumc. In deze folder staan oefeningen en adviezen voor de schouder beschreven.

Nadere informatie

G e b r u i k s a a n w i j z i n g v o o r h e t W a v e b o a r d V a n S t r e e t S u r f i n g

G e b r u i k s a a n w i j z i n g v o o r h e t W a v e b o a r d V a n S t r e e t S u r f i n g G e b r u i k s a a n w i j z i n g v o o r h e t W a v e b o a r d V a n S t r e e t S u r f i n g I n h o u d s o p g a v e 1. I n t r o d u c t i e B l z. 2 2. D e f i n i t i e s B l z. 2-3 2.1 StreetSurfing

Nadere informatie

Gasthof-Pension, Jerzens, Hochzeiger - Pitztal

Gasthof-Pension, Jerzens, Hochzeiger - Pitztal Gasthof-Pension, Jerzens, Hochzeiger - Pitztal Vraagprijs: 699.000,-- Recent gerenoveerd Gasthof-Pension met 11 kamers/appartementen en luxe eigenaarswoning. Verder is er een eigen huisbar/apres-skibar,

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

WISPO 2014. 1. Wat is de WISPO

WISPO 2014. 1. Wat is de WISPO WISPO 2014 1. Wat is de WISPO Elk jaar organiseert NOVA een wintersport vakantie. De WISPO commissie 2014 organiseert dit jaar een reis naar Flaine. Vorig jaar hebben wij het record van 115 inschrijvingen

Nadere informatie

Oefeningen voor versnelling in de haal

Oefeningen voor versnelling in de haal Techniek Bij dit stuk techniek komt versnellen van de boot aan de orde. Daarbij hoort hangen, maar ook het bewust blijven duwen tegen het water en voor je gevoel steeds harder. Daarom deze keer wederom

Nadere informatie

SkiWelt Actueel Winter 2008-09

SkiWelt Actueel Winter 2008-09 SkiWelt Actueel Winter 2008-09 SkiWelt Brixen im Thale: Nieuwe achtpersoons gondelbaan van nieuw dalstation naar Choralpe Westendorf Dalrit: 5,5 km over 1.020 hoogtemeters Met ingang van het winterseizoen

Nadere informatie

Bedenk een innovatief agrotoerisme concept! Boerenklimmen

Bedenk een innovatief agrotoerisme concept! Boerenklimmen Bedenk een innovatief agrotoerisme concept! Boerenklimmen Omgevingsverkenning Boerenklimmen 2 Huidige Aanbod Het concept bestaat uit een nieuwe actieve activiteit voor het agrotoerisme in Nederland. Deze

Nadere informatie