Maanvrouw Een cursus van Noovée om jezelf te verbinden met de energie van de maan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maanvrouw Een cursus van Noovée om jezelf te verbinden met de energie van de maan"

Transcriptie

1 Maanvrouw Een cursus van Noovée om jezelf te verbinden met de energie van de maan

2

3 Copyright 2022, Noovée, Nijmegen Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld berusten alle rechten op de informatie (tekst, beeld, geluid, video, etc.) die in deze cursus staat, bij Noovée. Niets uit deze cursus mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Noovée.

4 Voor alle vrouwen die naar de maan kijken, groots durven te dromen, spirituele paden bewandelen en de nieuwsgierigen. Voor de zieners, de healers en de magischen. Voor de heksen, de priesteressen en godinnen. Voor de eenzamen, de gevoeligen, de introverten en extraverten. Voor de moeders, de dochters, de zussen en de zoekenden. Voor jullie is deze cursus.

5 Iedereen kent de maan. Van vroeger, toen je dacht dat de maan een gezichtje had. De maan wordt beschreven in liederen, verhalen en poëzie. De maan is het symbool van de nacht, van het mysterie en van één wereld: iedereen kijkt naar dezelfde maan. Het is de maan die ons verbonden kan laten voelen met het universum en met mensen ver van hier. Zij wordt al eeuwenlang aanbeden, bemind en ontdekt. Ik hoef niet op de maan te lopen om te weten hoe magisch zij is. Ik voel haar iedere dag, diep in mijn beenderen en stromen door mijn aderen. Het is haar energie die mij uit diepe dalen heeft geholpen en die mij laat glimlachen als ze weer eens prachtig boven de weilanden uit torent met haar schijnsel. De maan is onderdeel van mijn dagelijks leven. Zij geeft mijn leven magie, laat mij begrijpen waarom iets is zoals het is en helpt mij in mijn dagelijkse activiteiten. Zonder haar was mijn bedrijf er niet, zonder haar was ik niet de vrouw die ik nu ben. Ik wil jou laten ontdekken hoe magisch de maan is met haar cyclus. Hoe fijn het is om mee te stromen met die energie. En hoeveel je kunt ontdekken over jezelf door meer met haar verbonden te zijn. Geniet van de reis die je gaat maken. Welkom, Maanvrouw. Met liefde geschreven, Elise

6

7 Tijdens de cursus Maanvrouw ga jij jouw unieke relatie en verbinding met de maan leren kennen, erkennen en begrijpen. Je gaat leren welke kracht je kunt vinden in het werken met de maanfases. En je gaat meer en meer accepteren wie jij bent. Dat je nou eenmaal soms niet even vrolijk bent. Of dat je juist ineens barst van energie. Net zoals de maan hebben wij onze fases. En die mogen er zijn. Wij mogen er zijn. Jij mag er zijn. De cursus duurt één maancyclus. In principe. Want je kunt iedere maancyclus weer opnieuw beginnen. Je kunt iedere maancyclus het moonjournal weer gebruiken en gaan bijhouden en het mooncoloring inkleuren. Je hebt dus zojuist iets aangeschaft waar je járen mee kunt doen! Hoe leuk is dat! Juist door deze cursus te herhalen kom je er nóg beter achter welke invloed de maan op jou heeft. Ik adviseer je dan ook om het moonjournal ten minste 3 maanden bij te houden om deze invloed goed te kunnen zien. Extra downloads Naast de E-books die je iedere les kunt downloaden, staat er ook een maankalender voor je klaar in de academie en het moonjournal. Hang de maankalender op zodat je bewust wordt van de maanfases en het moonjournal kan je gebruiken tijdens de cursus om de maanfases te leren kennen.

8 Time to work your Moonmagic Deze cursus is erop gericht om jou bewust te laten worden van de maancyclus. Niet alleen de volle maan komt aan bod, maar ook de andere maanfases. Zij zijn immers allemaal even belangrijk. Jezelf verbinden met de maan betekent werken met alle maanfases. Juist door die verbinding kan je enorm goed werken met de maanenergie in je dagelijks leven. Door met de hele maancyclus te werken creëer je balans en deze balans zorgt ervoor dat je één wordt met de maan. En dat is zo fijn! Vrouwenkracht De maan heeft een prachtige energie en wij vrouwen mogen samenwerken met haar. Hoe bewuster je wordt van haar energie, hoe bewuster je wordt van je eigen energie. Geniet van de maancyclus en alle fases van de maan. Eer haar. Respecteer haar. Daarmee eer je jouw vrouw zijn en respecteer je jezelf. Wij zijn de maan. En zij is ons. De maanfases bijhouden Dit lijkt té simpel, maar dit gaat er echt voor zorgen dat jij je bewuster wordt van de maanenergie. Als iemand jou nú zou vragen welke maanfase het is, weet je het dan? Ja? Dan ben je al goed bezig! Niet? Tijd om ergens waar je veel komt een maankalender op te hangen of de maanfases in je agenda te schrijven.

9 Waarom dit belangrijk is? Later kan je dit gaan koppelen aan hoe jij je voelt, wat er gebeurt enzovoort. En dan ga je steeds vaker denken: Waarom zijn mensen zo kribbig vandaag? je denkt even na- Oh ja! Het is volle maan, over een paar dagen is het wat minder. Tijd voor mij om te mediteren op het beschermen van mijzelf, zodat ik het mij niet aantrek. De maanfases worden dan een onderdeel van je leven en daarmee een agenda die je altijd onthoudt. Maanrituelen uitvoeren In dit E-book dat hoort bij de Maanvrouw cursus van Noovée vind je per maanfase informatie over de maan, maar ook rituelen en activiteiten om te doen. Er is geen betere manier om je te verbinden met de maanenergie dan door activiteiten te doen die passen bij de maanenergie van dat moment. Probeer ze dus echt uit te voeren! Het kan zijn dat niet alles bij je past, maar dat is helemaal niet erg. Weten wat niet bij je past geeft ruimte voor groei. Het sacred space Niets zo fijn als een plekje hebben voor jezelf, waar alles aanwezig is om bezig te zijn met de maan en haar energie. Dit noemen we een sacred space: hier staan of liggen allemaal tools die je kunt gebruiken bij je maanrituelen en die jij vindt passen bij de maanenergie. Creëer zo n plekje buiten of binnen, bij voorkeur iets wat je kan laten staan.

10

11 Nieuwe maan Activiteiten: Cleansing, doelen stellen, zaaien, meditatie, licht eten, rode tent. Rituelen voor zachte loslating. Energie: Groei, transformatie, schoonheid en communicatie. Tools: Palo santo, witte salie, Florida water, donkere maansteen, labradoriet, obsidiaan, wensenlijstje, lichte kaarsen, groene maansteen, regenboog maansteen, bergkristal, apofyliet, munt, brandnetel. De nieuwe maan is de maanfase die aankondigt dat de maancyclus weer opnieuw is begonnen. Zij is afgesloten met de donkere maan, het moment dat zij geheel donker was. Zodra zij weer lichter wordt is het de nieuwe maan. De nieuwe maan duurt totdat de maan halverwege verlicht is, daarna zal zij wassend zijn. Tijdens de nieuwe maan mag je opnieuw beginnen. Je mag nieuwe doelen stellen, en het is een goede tijd om jezelf en je huis te cleansen. Cleansing is het ritueel van zuivering en reiniging. Je zorgt ervoor dat energie die niet bij jou of in je huis hoort weg gaat en er ruimte komt voor positieve en liefdevolle energie. Cleansing is al een oud gebruik en kan op vele manieren gedaan worden met allerlei verschillende tools.

12 Het cleansing ritueel Met de nieuwe maan laten we de energie los waar we op dit moment niets aan hebben. Zo maak je jezelf klaar voor een nieuwe maancyclus. Ook kan je hierin doelen meenemen waaraan je wilt gaan werken tijdens deze maancyclus. Dit doen we door middel van een activiteit die anderen reinigen of smudgen noemen. Zelf geef ik de voorkeur aan cleansing. Voorbereiding: Steek de cleansing tool naar keuze aan. Ik vind het persoonlijk altijd handig om hiervoor eerst een kaars aan te steken en hier bijvoorbeeld de palo santo een tijdje in te houden. Dan gaat deze goed branden. Vervolgens blaas je de vlam van de palo santo uit en heb je mooie rookontwikkeling. Dit is precies wat je wilt: de rook heeft de reinigende werking. Kun je niet goed tegen rook? Dan is het misschien handig om eens naar Florida water te kijken om te gebruiken bij het cleansing ritueel. Stap 1: Ga rechtop zitten of staan zodat je goed kunt ademen. Adem een paar keer rustig in en uit. Stap 2: Houdt je handen open of omhoog. Hiermee sta je open voor het universum. Stel je

13 geest open: voel je ademhaling, je lichaam en ervaar de wereld met een open mind. Stap 3: Pak je cleansing tool erbij en wapper rustig de rook om je heen. Zodra de rook lekker om je heen hangt, kan je je ogen even sluiten om het moment echt te ervaren. Houdt er rekening mee dat je je gehele lichaam wilt omringen met de rook. Begin dus bijvoorbeeld bij je voeten en eindig bij je hoofd. Neem hier rustig de tijd voor: dit is immers een intiem moment tussen jou en het universum. Stap 4: Leg je cleansing tool weg (op een veilige plaats zoals een vuurvaste schaal) en adem een paar keer goed in en uit. Voel hoeveel je lichter je nu bent. Stap 5: Wanneer je een doel hebt voor de aankomende maancyclus kan je dit doel nu hardop uitspreken. Door iets hardop uit te spreken naar het universum kunnen wij vertrouwen op de steun van het universum. Stap 6: Neem je rust, geniet van het moment en wanneer jij voelt dat het klaar is, is het ook klaar. Twijfel niet: het is goed. Jij voelt hoe het moet zijn. Het is vaak aan te raden om rustig even te blijven zitten na een cleansing om goed te aarden. Zet hiervoor bijvoorbeeld stevig je voeten op de grond.

14 Cleansing tools Cleansing betekent het energetisch reinigen en zuiveren van iets. Dat iets kan een ruimte zijn, een dier, een mens of een voorwerp. Wat je met een cleansing doet is dat je de energie, die is vast blijven kleven in het aura, weghaalt. Tenminste, als het een energie is die je niet fijn vindt. Want een hele liefdevolle energie die is blijven plakken in je aura nadat je bij een vreugdevolle bruiloft bent geweest, die wil je niet kwijt. Het gaat dus echt om energie die je niet fijn vindt en waar je vanaf wil. Zie jouw energie als jouw huis: Wat je niet in huis wil, haal je weg. En zo is het met energie dus ook. Over het algemeen blijft er als het goed is niet heel veel in je aura plakken. Onze aura is van zichzelf redelijk goed beschermd. Maar af en toe ontkom je er niet aan dat er wat blijft plakken in je aura. Dit kan je herkennen als een zwaar gevoel als je ergens - of bij iemand - bent geweest, een droevige sfeer in huis na een ruzie of een regelmatig terugkerende hoofdpijn wanneer je te maken hebt met vervelende situaties.

15

16 Witte salie: Het woord salie (sage in het Engels) komt van het Latijnse woord salvia, afgeleid van salvere. Dit is een werkwoord in het Latijns en betekent het genezen of goed en gezond voelen. Sinds de prehistorie wordt (witte) salie al gebruikt bij cleansing rituelen. Salie gebruik je wanneer je voelt dat de energie in een ruimte erg zwaar is. Meestal voel je dit in je hoofd, zo n wollig en vol hoofd. Of je voelt het in je lichaam, een zwaar lichaam en je hebt moeite met je rug recht te houden. Ook wanneer er grote ruzie is geweest of als je het idee hebt dat er spirits in huis zijn die je er liever niet hebt is salie een goede tool om te gebruiken bij een cleansing. Wat ik altijd erg bijzonder vind is dat het gebruik van salie ook voor meer dan het weghalen van de negatieve energie wordt ingezet. De rook van salie is antiseptisch, helpt bij het verminderen van bacteriën en zorgt ervoor dat er meer negatieve ionen in de lucht komen. Negatieve ionen hebben een positieve invloed op ons mensen, laat je dus niet verwarren door de naam. Een ion is een elektrisch geladen atoom en deze ionen zorgen ervoor dat de zuurstofopname door het lichaam makkelijker gaat. Dit resulteert in een vitaler gevoel en het is gewoon beter voor werkelijk alles in je lichaam. Deze negatieve ionen vind je overal in de natuur, met name waar meerdere elementen met elkaar in botsing komen zoals de zee en een waterval.

17 Door meer negatieve ionen in de lucht wordt de lucht frisser en denk maar eens aan een heerlijke wandeling aan het strand; daar voelen we ons allemaal véél lekkerder door. Buiten dat dit komt door het mooie uitzicht zorgen negatieve ionen hier dus ook voor. In ons huis veroorzaken veel van de elektrische apparaten, bluetooth en wifi voor een hoge hoeveelheid positieve ionen en die willen we dus liever niet. Salie helpt om meer negatieve ionen in huis te krijgen en je dus lekkerder te voelen. Palo santo: Dit wordt ook wel heilig hout genoemd en heeft een heerlijke, houtige en kruidige geur. Mijn persoonlijke favoriet! Palo santo is een fijne cleansing methode die je dagelijks kunt inzetten. Zij helpt de wat zachtere energieën weg te halen die niet thuishoren in je aura én brengt een positieve sfeer. Yerba Santa: Yerba Santa is een heilig kruid dat wordt ingezet bij reiniging, het aangeven van energetische grenzen én het weer vol van liefde maken van een ruimte. Idealiter is yerba santa te gebruiken ná het gebruik van witte salie. Waar de witte salie de ruimte zuivert, vult de yerba santa de ruimte met liefde en licht. Ook is yerba santa perfect voor op het altaar of als offer. Yerba santa geeft de energie van bescherming, liefde, opoffering en oerkracht.

18 Florida water: Florida water komt uit Peru en wordt gebruikt bij rituelen ten behoeve van reiniging en zuivering. Doe een scheutje Florida water in je sopje, sprenkel het bij de voordeur en/of reinig jezelf door wat Florida water in je badwater te doen. Florida water is voor alle energieën geschikt: Van de lichtere energieën tot de zwaardere energieën. Sweetgrass: Sweetgrass wordt ook wel de haren van Moeder Aarde genoemd, maar kent ook namen als heilig gras, buffelgras en vanillegras. De werking van sweetgrass is tegenovergesteld aan dat van bijvoorbeeld salie. Waar salie een ruimte reinigt en leeg maakt, vult sweetgrass deze ruimte met de energie van blijdschap, harmonie en zachtheid. Sweetgrass gebruik je op dezelfde manier als palo santo en witte salie: steek de vlecht aan één kant aan, laat even branden en blaas dan de vlammen uit. Loop met de rook door een ruimte. Naderhand doven in droog zand of door het einde af te knippen. Holy water: Holy water is een bekende vorm van reinigingswater en is ideaal in gebruik wanneer je niet van rook houdt. Het is een symbool van zuivering en wordt al eeuwenlang gebruikt om fysiek maar ook spiritueel vuil te verwijderen. Een bekend gebruik is het heilige water als je een kerk in wandelt of je je kinderen laat dopen.

19 Loslaten Er zijn momenten, gebeurtenissen, herinneringen en mensen in het leven die je blijven achtervolgen. Ook al wil je er heel graag klaar mee zijn, je merkt dat je er vaker aan denkt dan je zou willen. Het beinvloed je dagelijks leven nog regelmatig op een negatieve manier en ook al weet je heel goed dat het klaar is, het blijft knagen. Om deze reden bestaan er loslaat rituelen. Deze rituelen zorgen ervoor dat je eerst weer eens goed kijkt naar hetgeen dat je wilt loslaten. Je moet eerst iets vasthouden voordat je het kunt loslaten En dat is wat je bij een loslaat ritueel moet doen. Enkel even snel een touw doorknippen gaat je niet helpen, je zal dieper moeten graven en de pijn weer even moeten ervaren wanneer je iets echt wilt gaan loslaten. Er zijn wat mij betreft twee verschillende manieren om los te laten: een zachte loslating en een zware loslating. Het verschil hiertussen is de mate van pijn die het je heeft bezorgt en in hoeveel liefde je iets los kunt laten. Wanneer je bijvoorbeeld nog een enorme wrok tegenover een bepaald persoon voelt, zal je deze persoon niet met liefde kunnen loslaten voor je gevoel.

20 Daarbij komt de zwaardere loslating om de hoek kijken. Hiervoor is de donkere maanfase meer geschikt. Tijdens de nieuwe maan is het een goed moment voor de zachte loslating. Denk hierbij aan gebeurtenissen die je deels al verwerkt hebt, maar toch nog soms de hoek om komen kijken waardoor je weer pijn ervaart. Tevens is deze maanfase ook geschikt om bijvoorbeeld je negatieve zelfbeeld los te laten. Helaas is het zo dat er maar weinig mensen tevreden zijn wanneer zij in de spiegel kijken. En echt, ik heb ook van die dagen dat zelf m n haar niet lekkr lijkt te zitten en ik m n tenen zelfs lelijk vind. Dus probeer ik rond de nieuwe maan altijd aan mijnzelfbeeld te werken. Het zelfbeeld is dan ook iets waar tijdens deze cursus regelmatig de focus op wordt gelegd. Het is immers zo dat de maan een spiegel is, zij weerkaatst het licht van de zon op de aarde. De maancyclus is dus heel geschikt om aan jezelf te werken. Het loslaat ritueel die je op de volgende pagina s zal vinden kan je ook gebruiken wanneer je bepaalde overtuigingen over jzelf wilt loslaten. Tijdens de wassende maan gaan we ons zelfbeeld opbouwen aan de hand van affirmaties en met de donkere maan werken we aan onze schaduwkant.

21 Wanneer je iets wilt loslaten is het dus belangrijk om te kijken hoe jij je erover voelt. Voel je een zware wrok? Of is het iets wat soms voorbij komt en je enkel een beetje irriteert? De verschillen in je gevoel zijn groot en het is dan ook belangrijk dat je altijd goed kijkt naar hoe jij je over iets voelt. Niemand kan je vertellen welke manier van loslaten passend voor jou is, ik kan je enkel vertellen wat je zou kunnen doen en wat de mogelijkheden zijn. Kies wat bij jou past en wat jij denkt dat passend is in jouw situatie.

22 Mijn losgelaten herrinnering Toen ik ongeveer 18 jaar oud was verloor ik mijn vriendinnengroep van de ene op de andere dag. Ze wilden ineens niets meer met mij te maken hebben. Het waren mijn beste vriendinnen. Tot op de dag van vandaag heb ik hier van hen geen reden voor gekregen; de vriendschap was over aan de hand van een smsje. Dit heeft mij veel loslaat-momenten gekost. Van zachte loslatingen tot zware momenten van loslaten. Het ene moment verbandde ik herinneringen in het vuur, op het andere moment schreef ik een brief. Ook knipte ik koorden door en toen het moment daar was huilde ik totdat mijn tranen op waren. Nog steeds is het iets wat ik met mij meeneem, het is onderdeel van mijn leven en heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Maar terwijl ik dit schrijf voel ik geen wrok meer, ik voel alleen nog maar trots. Trots op wie ik ben geworden en trots op hoe ik ermee om ben gegaan. Loslaten betekent niet er nooit meer aan denken. Loslaten betekent dat het je niet langer belemmert om te groeien, om te zijn wie je bent. Wanneer je een spiritueel pad bewandelt zullen er altijd momenten komen waarin je je bewust wordt dat je mag gaan loslaten En zelfs dat je soms moet loslaten om verder te kunnen groeien.

23 Een zacht loslaat ritueel Wanneer je voelt dat je iets op een zachte manier los wilt laten is dit ritueel erg fijn. Waar het zwaardere loslaat ritueel verderop in dit E- book meer energie van je zal vragen en ook meer de diepte in gaat, is dit een goed ritueel om altijd eerst te doen voordat je met zwaardere rituelen begint. Voor dit ritueel heb je nodig: - Een witte kaars - Een vuurvaste schaal - Pen en papier - Een bad of douche met ontspannende olie, badzout oid. Denk hierbij aan lavendel geuren. - Cleansing tools Stap 1: Net zoals voor ieder ritueel is het fijn om jezelf te reinigen en bij dit ritueel begin je met een bad of douche om goed te ontspannen. Gebruik hiervoor een geur die jou laat ontspannen. Dit kan een wierook zijn, een olie, badzout of badschuim. Net waar jij een rustgevend gevoel van krijgt. Na dit moment reinig je jezelf bijvoorbeeld met palo santo. Stap 2: Schrijf op het papier wat je los wilt laten. Denk er rustig over na, maak er geen haastwerk van en neem je tijd. Denk erover na hoe het is gelopen, wat er is gezegd, gedaan of gebeurd. Probeer het allemaal te visualiseren zodat je het echt levendig voor je hebt.

24 Bedenk wat persoon A zei tegen persoon B, kijk of je terug kunt halen waar het gezegd werd of waar het gebeurde. Waar was jij op dat moment. Weet je nog wat je aan had? Wat je aan het doen was? Probeer ook terug te gaan naar wat je voelde, het verdriet, pijn, onrust. Ga echt terug naar de momenten die belangrijk zijn geweest voor wat je wilt loslaten. Doorleef de emoties weer. Je mag dit alles uitgebreid opschrijven of schrijf het op in steekwoorden. Stap 3: Houdt het papier in de vlam en zie hoe de vlammen de geschreven woorden opslokken en leg het papier in de vuurvaste schaal. Kijk goed wat het papier doet, hoe het zal bewegen, hoe het zal vouwen. Hoe het vuur alles zal verbranden, de woorden, de zinnen, de emotie. Stap 4: Nadat alles helemaal is verbrand en koud is geworden ga je de as verstrooien op een plek die jij uitkiest, zolang het maar niet in je eigen tuin is. Bij voorkeur zoek je een weidse plek, een weiland, water, een park. Laat de as met de wind mee gaan en laat de wind jouw ondersteunen bij het loslaten. Vergeet de wind niet te bedanken voor het meenemen van jouw verhaal. Vertrouw erop dat hij ervoor zal zorgen en voel hoe er gewicht van je schouders is afgevallen.

25 Moonjournal In deze cursus staat informatie over de maan en het moonjournal centraal. Door bij te houden hoe jij je voelt in het moonjournal, kun je ontdekken wat jouw relatie is met de maan. En dat is precies het moderne werken met de maan, met de tradities van vroeger: jouw eigen, unieke verbinding met de maan aangaan. Vroeger gingen mensen letterlijk zitten onder de maan, een hele cyclus lang. Ze moesten de stand van de maan bijhouden en leerden zo haar krachten kennen. Ze hadden immers geen maankalenders die ze via Google konden opzoeken. Ze moesten het echt zelf zien en leren. In ons leven is het niet meer te doen om even een hele cyclus iedere nacht buiten te gaan zitten, maar met het moonjournal komen we daar wel dichtbij. Iedere dag bijhouden hoe jij je voelt en nadenken over de maanfase. Dit betekent trouwens niet dat je enkel binnen moet gaan zitten. Probeer tijdens het volgen van deze cursus wat vaker de maan op te zoeken. Drink een kop thee met haar samen, kijk waar ze staat, kijk naar de sterren om haar heen en ervaar hoe jouw omgeving is ten tijde van een bepaalde maanfase.

26 Natuurlijk vergt het discipline om het moonjournal bij te houden, maar ik weet zeker dat je er ontzettend veel profijt van gaat hebben. Het is heel waardevol om als vrouw meer te weten over de maan, wij zijn namelijk ontzettend verbonden met haar. En door daar bewuster van te worden kunnen wij krachtiger worden. Tijdens de aankomende maancyclus ga je dus kijken naar jouw gevoelens, de omgeving en dagelijkse activiteiten. Laat alles wat je gelezen hebt over de maan los en ga echt invoelen bij jezelf. Probeer het moonjournal iedere dag even in te vullen. Dit kan je doen aan het eind van de dag of aan het begin van de volgende dag. Wanneer je dit gaat invullen is écht belangrijk, je wilt er namelijk een soort ritueel van maken. Mijn favoriete moment is om dit in de ochtend te doen. Met een kopje koffie, even mijn moonjournal invullen van de vorige dag. Ook voelt het voor mij alsof ik wat beter overzicht heb over hoe de vorige dag was na een nacht slapen. Waar iets de vorige dag nog een groot probleem leek buiten mijzelf om, merk ik de volgende ochtend dat ik wel degelijk invloed had op de situatie. Bijvoorbeeld door een vooroordeel, een chagrijnige dag of is mijn menstruatie ineens doorgekomen. Maar hier heb je in de ochtend wel tijd voor nodig. Of moet je tijd voor maken. Daarom vinden sommige mensen het toch fijner om het voor het slapengaan te doen, wanneer er weer rust is in huis.

27 Kijk dus wat voor jou het beste moment is of probeer het uit. De ene week in de ochtend, de andere week in de avond. Het kan misschien veel lijken om het iedere dag in te vullen, maar juist door dat wel te doen werk je met de hele maancyclus en niet alleen bijvoorbeeld met de volle maan. Het is immers ook geen uren werk per dag. Aan een paar minuten heb je genoeg. En is dat niet precies de reden waarom je deze cursus wilde gaan doen? Verbinding met de maan maken leer je door te doen en te ervaren. En na de cursus kan je dit blijven doen en hier een vaste routine van maken.

28 Mama met de nieuwe maan Als nieuwe moeder is het mij ineens véél duidelijker geworden hoe lastig het is om je spiritualiteit te integreren in het leven als ouder. Mijn tarotkaarten liggen soms wat te verstoffen en tijd om een uitgebreid ritueel te doen, dat is lastig te vinden. En toch valt het mij op dat de maan juist heel goed in het leven als moeder past. Zo slaapt onze zoon echt anders met volle maan. Dan slaapt hij óf heel veel óf heel weinig. Baby s en kinderen hebben nog een intern kompas als het gaat om de natuurlijke cyclussen in het leven. En daar kan je als ouder heel mooi in mee stromen. Tot het moment dat een kind gaat leren dat hij (ik gebruik overal hij, maar maak daarvan wat voor jou passend is) mee moet doen met wat social wenselijk is zal een kind nog meegaan in deze natuurlijke cyclussen. Een kind ziet en voelt nog álles vanaf dat het geboren wordt. Iets wat wij volwassenen vaak hebben afgeleerd in onze kindertijd. Ineens was het niet meer wenselijk om een denkbeeldig vriendje te hebben en leerde je dat je altijd om dezelfde tijd moet slapen, eten en spelen. Terwijl kinderen nog open staan voor de energie en eigenlijk zo kunnen bepalen wat zij nodig hebben.

29 Als nieuwe moeder van een baby, merk ik ook heel erg hoe de energie van invloed is op hem. Wanneer ik gestressed ben, huilt hij vaker. Zijn vader is dan bijvoorbeeld wat relaxter en wanneer hij dan door hem wordt vastgehouden is het huilen over. En dus die maan, waarvan ik ontdekte dat het niet alleen de volle maan is die hij aanvoelt. Door hem wat meer te laten zijn, merk ik dat het ietsje makkelijker gaat allemaal. Tot zover dat mogelijk is met een baby, want laten we eerlijk zijn; pittig blijft het.- Inmiddels bereid ik mij voor op de volle maan. Ik zorg voor een goede energie in huis, in de hoop dat het voor hem makkelijker wordt om mee te stromen met de energie van deze maanfase. En als dat betekent dat we wat minder slapen, dan geniet ik van het maanlicht door de ramen terwijl ik s nachts met hem lig te kletsen omdat hij klaarwakker is. Ook plan ik in de dagen om de volle maan zo min mogelijk, want als hij dan slechter slaapt kunnen we dit overdag inhalen. Zelfs onze opvang houdt er zonder dat ze het weten rekening mee. Zij hebben ontdekt dat de kindjes met de volle maan wat onrustiger zijn, dus spelen ze vaker buiten. En dat is een hele gewone opvang en tóch doen zij dus al precies wat werkt: mee stromen. En de kindjes juist buiten laten spelen.

30 Connectie maken met de natuur, iets wat gelukkig heerlijk kan in de natuurspeeltuin bij de opvang. Met de nieuwe maan heerst er meer rust, terwijl de afnemende maan voor een korter lontje lijkt te zorgen bij onze zoon. Dan wil hij wat vaker entertaint worden en volgens de maanfases klopt dat ook: met de afnemende maan is het tijd voor inkeer, meer rust, dus meer ruimte en tijd voor hem. Het is heel bijzonder om nu zelf te ontdekken wat de invloed is van de natuurlijke cyclussen bij een baby/kind. Gelukkig heb ik de vrijheid als ondernemer om mee te stromen met de energie en mijn werkdagen hieromheen te plannen. Wanneer je dit niet kunt is het fijn om tijdens de ochtend en avond eens te kijken of je wat met de energie kunt. Een extra wandeling maken met de volle maan en een leuk uitje rond de nieuwe maan. Maar het is bij lange na niet voor ieder kind hetzelfde. Wanneer je je moonjournal bijhoudt, is het dus de moeite waard om er ook eentje voor je kind(eren) bij te houden. Zo kan je ontdekken wat hun maanritme is. Ook als niet-ouder kan je hier veel van leren, terwijl je misschien dit stuk in eerste instantie wilde overslaan om te lezen. Want hoe bijzonder is het dat we allemaal open voor de natuur cyclussen geboren zijn? Iets wat we afleren en vergeten naarmate we ouder worden.

31 Eigenlijk is dus je spirituele ontwikkeling een stukje teruggaan naar je kindertijd, naar het kind in jezelf. Die zich verwonderde over de wereld. Iets wat kan helpen bij het ontwikkelen van je spirituele zelf is dus om die verwondering weer te gaan voelen. Hiervoor zijn een aantal dingen prettig om te doen: - Kijk even geen nieuws meer. Al die negativiteit maakt dat de energie van verwondering verdwijnt. - Spring eens in een regenplas, zonder je zorgen te maken over natte kleren. Leer weer om te spelen! - Doe iets wat je leuk vindt. Kleuren, schilderen, haken, breien, lego.. Maak iets! Door iets creatiefs te doen, maakt jouw innerlijke kind een sprongetje.

32 Crystal tools Edelstenen zijn superfijne tools om te werken met de kracht van loslaten en cleansing. De volgende stenen helpen je om goed te aarden tijdens deze maanfase en ter ondersteuning bij het loslaten en cleansen. Kyaniet Kyaniet wordt ook wel distheen genoemd. Ze heeft een kalmerende en evenwichtige werking. Kyaniet is opgebouwd uit dunne kristallen met meestal een blauwe kleur. De kristallen komen samen in een puntvorm. Kyanietpunten zijn zeer breekbaar, dus wees er voorzichtig mee! Wegens haar gelaagde structuur is kyaniet een fijne steen om bij je te dragen wanneer je op zoek bent naar de diepere lagen van jezelf. Maar waar kyaniet vooral om bekend staat is de kracht van snelle energie overbrenging. Kyaniet en het derde oog chakra Zij opent je derde oog chakra heel snel, waardoor je in no-time veel inzichten binnen kan krijgen. Let er wel op dat iets wat snel gaat, niet altijd blijvend is. De ondersteuning van andere stenen die een positieve invloed hebben op het derde oog chakra zoals seleniet en amethist is aan te raden wanneer je kyaniet gebruikt om je derde oog chakra te openen. Zij zullen ervoor zorgen dat je goed om kunt gaan met de inzichten die binnen zullen komen.

33 Kyaniet is ook een verbinder van het astrale lichaam en het fysieke lichaam. Wanneer je zoekt naar jouw plek op deze aarde of zoekende bent wat jij graag zou willen doen (qua werk bijvoorbeeld), is kyaniet een goede steen om bij je te dragen. Zij maakt je bewustzijn alerter en opent het onderbewustzijn, dus kyaniet naast het bed zorgt ervoor dat je dromen beter kunt onthouden. Een steen voor het keelchakra Naast de positieve werking op het derde oog chakra, ondersteunt kyaniet ook het keelchakra. De steen helpt je om te uiten hoe je je voelt en helpt bij het verwoorden van de dingen die je wil bereiken. Ook helpt kyaniet bij het uitspreken van intenties en wensen naar het universum. Het staat ook bekend als een meditatieve steen die helpt bij versterken van kracht en het afnemen van onrust.

34 Tijgeroog Tijgeroog steen heeft een opaak geel- tot roodbruine zijdeglans. Deze steen wordt voornamelijk gevonden in India, Mexico, Zuid- Afrika en de VS. Met een hardheid van 7 op de schaal van Mohs en is daarmee een goede steen om bij je te dragen aangezien deze vrij hard is. Deze prachtige steen, met haar stoere naam en tijgerachtige uiterlijk, beschermt jou tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in jezelf en anderen. Tijgeroog helpt jou om afstand te nemen van bepaalde zaken om zo beter het overzicht te bewaren. Heb je het gevoel dat je geen beslissing kan nemen in bepaalde situaties? Tijgeroog geeft jou de kracht en moed om naar het groter geheel te kijken en makkelijker de knoop door te hakken. De tijger die jou beschermd Tijgeroog is dé steen die jouw kracht, moed en vertrouwen geeft om je doelen te bereiken. Ze is een fijne edelsteen om bij je dragen wanneer je worstelt met dilemma s, twijfels, besluiteloosheid en angsten. Deze steen zal je rust geven waardoor je beter naar het grote geheel kunt kijken en helpt jou om de kracht te vinden om een beslissing te maken. Daarnaast is vooral de goudgele tijgeroog steen fijn om bij je te dragen tijdens examens. Het zal jouw analytisch vermogen vergroten en je helpen om moeilijke vraagstukken te doorgronden.

35 Voor rust en ontspanning Deze steen bevordert rust en helpt jou wanneer je overprikkeld bent. Heb je het gevoel dat je erg gespannen bent en voelt jouw lijf verkrampt aan? De tijgeroog ontspant bij spanningen. Zij helpt bij het afvoeren van energie naar moeder aarde door haar aardende werking. Doe tijgeroog nooit in water om hiervan te drinken als zijnde edelstenenwater. Deze steen bevat stoffen die absoluut niet geschikt zijn voor inname. Leg de tijgeroog naast een karaf of glas water om het water de energie van deze steen in zich op te laten nemen. Tijgeroog is veilig om bij je te dragen. Kinderen en de tijgeroog Tijgeroog en kinderen is ook een hele fijne combinatie. De edelsteen kan baat brengen aan kinderen die last hebben van verlegenheid of faalangst. Ook is zij een hele fijne steen wanneer kinderen moeite hebben met slapen als hun ouders er niet bij zijn. De tijgeroog steen geeft ze de kracht om minder bang te zijn en hun innerlijke tijger wat meer te laten zien!

36 Boomagaat Boomagaat is een agaatsoort die zeer aardend, beschermend en stabiliserend werkt. Haar eigenschappen kan je vergelijken met die van een boom: De energie van deze steen verstevigd jouw wortels, maar laat je ook meebewegen zoals takken in de wind. Zij helpt om wat afstand te nemen van zaken waar je te dicht op zit, bevordert het rationele denken, de concentratie en brengt balans in het lichaam. De boomagaat wordt voornamelijk gevonden in Brazilië, Uruguay en India. Het is een vrij harde steen die je prima bij je kunt dragen en samen met bergkristal prachtig als sieraad is. Verwar de boomagaat niet met de mosagaat. De boomagaat is ten opzichte van de mosagaat veel witter en qua energie is de boomagaat wat steviger van energie. Wakker worden met boomagaat Heb je problemen om wakker te worden uit dromen of meditaties? Zorg dat deze steen bij je in de buurt ligt en het ontwaken gaat makkelijker. Deze steen helpt je om de overgang tussen slapend en wakker beter door te maken. Hiermee is deze steen ook geschikt voor kinderen die het lastig vinden om wakker te worden. Logischerwijs zorgt deze aardende steen er ook voor dat jij een nuchtere houding behoudt tijdens je spirituele en geestelijke groei.