Om ratten te verdelgen, moeten we ze beter leren kennen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Om ratten te verdelgen, moeten we ze beter leren kennen!"

Transcriptie

1 Om ratten te verdelgen, moeten we ze beter leren kennen! 1. Hoeveel weegt een rat? A g B. 220 g C. 450 g 2. Hoe groot is een rat (zonder de staart)? A. 25 cm B. 65 cm C. 15 cm 3. Welk zicht heeft een rat? A. een zeer goed zicht B. een zeer slecht zicht C. een goed nachtzicht 4. Welk gehoor heeft een rat? A. een goed gehoor B. hij is stokdoof C. een middelmatig gehoor 5. Welke reukzin heeft een rat? A. een middelmatige reukzin B. een buitengewone reukzin C. is niet zeer gevoelig aan geuren 6. Hoeelang leeft een rat? A. 1 jaar B. 3 jaar C. 15 jaar 7. Hoeveel afstammelingen kan een rat per jaar hebben? A. 150 B. 36 C Hoeveel uitwerpselen produceert een rat per jaar? A B C. 720

2 9. Hoeveel kilometers kan een rat zwemmen? A. meer dan 2 kilometer B. ongeveer één kilometer C. alleen enkele meters 10. Kan een rat door een gat met een diameter van A. 10 cm gaan? B. 8 cm gaan? C. 3 cm gaan? 11. Welk van deze oppervlakten kan een rat beklimmen? A. een stenen muur B. een ruit C. een metaalachtige oppervlakte 12. Hoe hoog kan een rat springen? A. 1 meter B. 2 meter C. 40 cm 13. Is de rat: A. zeer verstandig? B. zeer voorzichtig? C. zeer territoriaal? 14. Is de rat: A. een herbivoor? B. een alleseter? C. uitsluitend een vleeseter? 15. Hoe snel kan een rat lopen? A. 10 km / u B. 30 km / u C. 65 km / u ANTWOORDEN : 1. C Een beetje zwaarder dan een grote chocoladereep! Dit betekent dat een rat geen zware gewichten kan duwen, noch een hond of een kat kan aanvallen behalve indien deze hem proberen te vangen. 2. A 25 cm! dus ongeveer gelijkwaardig aan de grootte van een schoen met maat 43 ½. Dit is klein genoeg om overal door te gaan en om zich gemakkelijk te verbergen maar het is geen wild dier!! 3. B Zeer slecht, inderdaad hij ziet bewegingen, schaduwen maar geen kleuren. Gevolg: hij loopt liever op de tast langs de muren waarvoor hij gebruik maakt van zijn snorhaartjes zoals een witte stok. Dit betekent dat hij niet houdt van onverwachte hindernissen zoals nieuwe voorwerpen op zijn weg. Dat maakt hem zeer voorzichtig. Dus om hem in de val te laten

3 lopen, moet men niets aan zijn omgeving veranderen, maar de vallen moeten langs de muren, op zijn traject, geplaatst worden. 4. A Het gehoor van de rat is uitstekend! Vooral wat betreft de scherpe geluiden en meer bepaald de ultrasone trillingen. De rat, zoals veel andere knaagdieren, voelt en communiceert met deze klanken. De lage klanken zijn weinig waarneembaar. Weet u dat de veren van de kerkuil en de uil geen scherpe klanken produceren tijdens het vliegen, dit geeft de indruk dat ze in stilte vliegen en dat ze voor ratten en muizen bijna niet waarneembaar zijn. 5. B De reukzin is het meest ontwikkelde orgaan bij de rat. Door de geur kan een rat weten of een soortgenoot ziek is, tot zijn groep behoort, wat zijn leeftijd is, hoe zijn humeur is Hij kan bepalen welke de grenzen van zijn gebied zijn, wanneer die of die rat gepasseerd is, wat de kwaliteit van zijn voedsel is en nog een heleboel andere inlichtingen. Het is eigenlijk zijn voornaamste communicatie- en waarnemingsmiddel met de buitenwereld! Weet U dat hun reukzin zo ontwikkeld is dat een Belgische onderzoekingsorganisatie (apopo) erin geslaagd is ratten af te richten (uit Gambia) om grondmijnen op te sporen. Deze worden gebruikt in Mozambique. Hiermee moet rekening gehouden worden tijdens de plaatsing van het lokaas: het is niet het zicht dat belangrijk is maar wel de geur zodat de rat het zo sterk mogelijk zou kunnen ruiken. Ratten houden van vetstoffen (olie, enz..). 6. B De rat leeft ongeveer 3 jaar maar dikwijls minder. Zijn bestendigheid is toegewezen aan zijn vruchtbaarheid en aan zijn buitengewone aanpassingscapaciteit aan het menselijke milieu.

4 7. C 6 à 7 drachten van 10 à 12 jongen per jaar, wetende dat ratten in staat zijn om zich om de twee maand voort te planten. Maak zelf de rekening wat één koppel overlevende ratten kan voortbrengen en dat is waarmee we geconfronteerd worden! Ratten nestelen in hollen of in gebouwen, in droge, donkere en veilige omstandigheden. 8. A Elk uitwerpsel is een bron van infectie en besmetting. De ratten laten ze overal waar ze passeren achter: kleren, voedsel, voorwerpen. Deze uitwerpselen laten ook toe het aantal ratten te berekenen en sinds hoelang ze daar zijn. 9. B Ja, het is op deze manier dat ze eilanden bezetten door de schepen te verlaten die verankerd liggen in de havens. Ze kunnen eveneens duiken. Water is geen obstakel voor hen. 10. C Ongelooflijk maar waar! Alle gaten moeten absoluut dichtgestopt worden want zijn gevoeligheid laat hem toe heel gemakkelijk elke opening op te sporen. 11. A Bakstenen maar ook hout of leidingen. In feite alles met oneffenheden. Zijn kleine klauwen en het vermogen om zijn lichaam plat te maken laten hem toe overal op te klauteren zoals een eekhoorntje.

5 12. A De rat is in staat één meter hoog te springen niet hoger! Hij compenseert door te klimmen. Maar hij kan, zonder risico, van om het even welke hoogte vallen. 13. ABC Inderdaad, de rat is uitzonderlijk verstandig, in staat om lessen te trekken uit zijn ervaringen, en een gedeelte van het resultaat van deze ervaringen door te geven. Hij is zeer voorzichtig, ontwijkt de vallen en ook sommige soorten vergif. Hij laat eerst de jonge of de rat die het lokaas gevonden heeft proeven. Indien dit giftig is, zal geen enkele rat ervan eten. Daarom zijn de enige doeltreffende vergiffen deze die na 24 uren beginnen te werken zodat ratten de dood van een soortgenoot niet kunnen associëren met het giftige lokaas zelf. De rat is territoriaal: omdat hij een slecht zicht heeft moet hij zijn gebied perfect kennen!! Hij kan kolonies van meer dan 300 individu s vormen. 14. B De rat is een alleseter, hij eet van alles en als hij er de gelegenheid toe heeft, doodt hij vogels, muizen, Guinese biggetjes, Hij eet echt alles wat voor komt, zelfs zijn soortgenoten die ziek zijn of deze die niet tot zijn eigen groep behoren. Het is belangrijk te weten dat de tanden van de rat zeer hard zijn en ze in staat zijn aan alle houtsoorten, pleisterwerk, plastiek, bakstenen, cement, aluminium, enz. te knagen. Maar ijzeren traliewerk lijkt aan hem te weerstaan. Dus wees voorzichtig met het wegzetten van voedsel en vuilnisbakken! Hij eet 25 à 30 gr per dag maar proeft en beschadigt veel meer! Wist U dat een sterk vergif voor ratten chocolade is!! Inderdaad, chocolade bevat theobromine, een zeer giftige substantie voor hen! Dus u weet wat u kunt doen met uw voorraad chocolade!! 15. B Dit is zeer snel, het record op de 100 m voor een mens is 32 km/u!

6 En waarom ze uitroeien? Voornamelijk om hygiënische redenen! De rat besmet met een grote hoeveelheid kiemen, vooral door zijn uitwerpselen en parasieten. Een verschrikkelijke tegenstander en nochtans kwetsbaar!! Inderdaad, hij overleeft alleen in menselijke omgeving!! In de natuur kan hij het slachtoffer zijn van een heleboel vijanden zoals uilen, kerkuilen, steenmarters, boommarters, bunzingen, hermelijnen, vossen en anderen tegenover wie hij absoluut geen kans heeft. Hoe zullen we erin slagen de weerstand van de rat te breken? Door de kennis te gebruiken die we hebben : Onze wapens : preventie, hygiëne, vallen en giftige lokazen. We moeten vermijden dat de rat voedsel kan vinden, zoals vuilnisbakken en het eten van de kat en de hond bij voorbeeld. Zo kan hij zich niet meer voeden bij ons. Hetzelfde geldt voor zijn huisvesting, we moeten vermijden dat de rat een huisvesting kan vinden: weinig gebruikte plaatsen (bergingen, werkplaatsen enz), houtstapels, volgestapelde plaatsen, gaten en holtes, toegangen naar garages, kelders en daken, Helaas, dat is niet voldoende! De strijd moet gezamenlijk zijn, spreek erover met uw buren, de ratten kunnen bij de ene wonen en bij de andere eten, de planten in de tuin kunnen eveneens als voedsel dienen! Dus moeten ze gevangen of vergiftigd worden: -Vallen: deze zijn doeltreffend in het begin, maar de ratten leren ze gemakkelijk te wantrouwen als ze een van hun zien sterven. Er bestaan vallen die toelaten de ratten levend te vangen, zoals de vangnetten, deze werken ofwel met een vergrendeling ofwel met een opening die enkel de ingang toelaat, maar het probleem is dat ze daarna dan moeten gedood worden. -Vergif: dit is het meest doeltreffend omdat het zeer flexibel is, het moet geplaatst worden op elk plekje waar de rat langs komt, in hun gangenstelsel, maar wel buiten het bereik van vogels als het granen zijn. Het moet eveneens buiten het bereik van huisdieren zoals Guinese biggetjes, konijnen of kippen geplaatst worden. En zoals we weten, eens ingeslikt begint het te werken na 24 uur. Indien nodig kunt u gratis bij de gemeente giftige lokazen bekomen. Ze zijn beschikbaar bij de gemeentelijke opslagplaats Rinsdelle (Rinsdelleplein 24, tussen 7 en 12u, en tussen 14 en 15u30). Moest uw woning nog door ratten bezocht worden kunt u dit aan de dienst leefmilieu melden : 02/ , die u raad kan geven.

Vos. De kop-romplengte van 58 tot 90 cm met een staart van 32 tot 48 cm.

Vos. De kop-romplengte van 58 tot 90 cm met een staart van 32 tot 48 cm. Inheemse Roofdieren Vos De kop-romplengte van 58 tot 90 cm met een staart van 32 tot 48 cm. vos kan zich makkelijk aanpassen aan een leefgebied maar zijn favoriet is toch wel een bos met open gebieden.

Nadere informatie

HAmster. Kids for Animals Hamster spreekbeurt. Hamster kennis. Gedrag. Een hamster als huisdier

HAmster. Kids for Animals Hamster spreekbeurt. Hamster kennis. Gedrag. Een hamster als huisdier HAmster Hamster kennis Hamsters zijn populaire huisdieren. De kleine knaagdieren zijn er in verschillende soorten. Het bekendst zijn de Syrische hamster (goudhamster) en de Russische dwerghamster. Syrische

Nadere informatie

ONGEDIERTE BESTRIJDING ACTIE KIJK SNEL BINNENIN

ONGEDIERTE BESTRIJDING ACTIE KIJK SNEL BINNENIN ONGEDIERTE BESTRIJDING ACTIE % KIJK SNEL BINNENIN Het najaar is weer begonnen. De gewassen worden geoogst, de temperatuur daalt en het ongedierte trekt weer naar binnen. Voorkom ergernissen door een optimale

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE HAVO / VWO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK ELAND Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen

Nadere informatie

dieren in de dierentuin

dieren in de dierentuin dieren in de groep 4-5 Geachte leerkracht, Dit lespakket ondersteunt u bij het voorbereiden van uw schoolreisje naar Burgers Zoo. Daarnaast kan het ook prima worden ingezet als u een thema over en of exotische

Nadere informatie

Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen !! Nationaal Park Hoge Kempen Wat is een vogel? Wat is het verschil tussen roofvogels en uilen? Zijn er grote verschillen tussen roofvogels? Hoe kan ik roofvogels herkennen? Wat is de grootste roofvogel?

Nadere informatie

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van

LESPAKKET ECOLOGIE. Naam. Dierenrijk is onderdeel van LESPAKKET ECOLOGIE VMBO Naam Docent Klas LEKKER BEESTEN TUSSEN DE DIEREN Dierenrijk is onderdeel van WELKOM IN DIERENRIJK SPOREN Om ervoor te zorgen dat je een leuke en leerzame excursie hebt, volgen hier

Nadere informatie

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01

14 Speuren naar dieren Handleiding voor begeleiders 01 Handleiding voor begeleiders 01 Ten opzichte van 50 jaar geleden zijn veel diersoorten verdwenen. Dit is vooral een gevolg van de toename van de bevolking en de steeds grotere ruimte waarop mensen beslag

Nadere informatie

SPREEKBEURT MONGOOLSE GERBIL

SPREEKBEURT MONGOOLSE GERBIL l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MONGOOLSE GERBIL ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MONGOOLSE

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

topsnap De muizenval. Gebruiksaanwijzing

topsnap De muizenval. Gebruiksaanwijzing topsnap De muizenval. Gebruiksaanwijzing De topsnap-val Benoeming van de onderdelen Ingang Voorkamer 7 Drukpunten 3 5 6 Scheidingswand met kleine opening 4 Ontspanplaat 2 10 Aashouder 1 3 Slagbeugel 8

Nadere informatie

dieren Werkstuk Arianne van der Graaf dieren 26-2-2007

dieren Werkstuk Arianne van der Graaf dieren 26-2-2007 dieren Arianne van der Graaf dieren 26-2-2007 Inhoudsopgave Woord vooraf...3 Mijn dieren...4 Nog meer dieren...5 De leeuw...5 De huiskat...5 De olifant...6 De giraf...7 De ijsbeer...8 De hond...8 De vlieg...9

Nadere informatie

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool

Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool Opdrachten Jaar van de Bever voor groep 3,4,5 van de basisschool 2012 is het jaar van de bever. Vroeger kwam de bever in een groot deel van Nederland voor, maar er kwamen er steeds minder. De bevers werden

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MUIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten.

Spoelwormen leven in de darmen van honden en katten. Darmparasieten komen zowel bij honden als bij katten zeer regelmatig voor. De vaakst voorkomende besmettingen zijn die met spoelwormen en lintwormen. Af en toe zien we ook infecties met giardia. Ook aan

Nadere informatie

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur

7-12 jaar Scharrelavontuur. 7-12 jaar Scharrelavontuur Geluiden Wees 1 minuut helemaal stil. Luister naar de geluiden om je heen. Hoeveel geluiden heb je gehoord? Welke geluiden heb je herkend? Je eigen geur maken Verzamel verschillende soorten blaadjes, mos,

Nadere informatie

WOLF. Huilend roofdier

WOLF. Huilend roofdier WOLF Huilend roofdier Wolven hebben vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die haar oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Meerjarencontract dierplaagbeheersing Een slimme oplossing voor agrariёrs

Meerjarencontract dierplaagbeheersing Een slimme oplossing voor agrariёrs Meerjarencontract dierplaagbeheersing Een slimme oplossing voor agrariёrs Ecologische rattenbestrijding Wespenbestrijding Monitoring en bestrijding knaagdieren In de agrarische sector zijn er veel bedrijven

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips Lesbrief Arie Aardvarken In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat uit een interactieve rondleiding

Nadere informatie

KOMODOVARAAN. Door: Jade Boezer

KOMODOVARAAN. Door: Jade Boezer KOMODOVARAAN Door: Jade Boezer 1 Voorwoord Mijn werkstuk gaat over Komodovaranen. Ik doe het erover omdat ik een onderwerp zocht voor mijn werkstuk en nog niets over Komodovaranen wist. Toen ik aan het

Nadere informatie

COLOFON. Uitgave Stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen

COLOFON. Uitgave Stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen DE RAT COLOFON Uitgave Stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - Milieudienst stad Halen Beelden - https://pixabay.com/nl/ en Google Afbeeldingen (met gebruiksrecht) Ontwerp

Nadere informatie

Informatieavond ratten

Informatieavond ratten Informatieavond ratten Herkennen van knaagdieren Bruine rat Sinds 18 e eeuw in Europa Grazige steppen Centraal Azië rug meestal grijsbruin buik lichter van kleur kleurvariaties zijn mogelijk stevige bouw

Nadere informatie

Groep: Schrijf achter elk dier waar je denkt dat het woont. a) De mensen in het clipje laten aan andere mensen zien dat het hun huis en tuin is.

Groep: Schrijf achter elk dier waar je denkt dat het woont. a) De mensen in het clipje laten aan andere mensen zien dat het hun huis en tuin is. Naam: Groep: LES 3 - WERKBLAD 1 Kamertje te huur! SAMENWONEN Bekijk het clipje: Samenwonen. a) Met wie woon jij samen in en om jouw huis? Schrijf de namen op van de mensen die in jouw huis wonen. Welke

Nadere informatie

DE MELKSLANG. Na-aap slang

DE MELKSLANG. Na-aap slang DE MELKSLANG Na-aap slang De melkslang heeft mooie, opvallende kleuren. Met zijn rode, zwarte en witte ringen zie je hem zeker niet over het hoofd. En dat is nou precies de bedoeling! DIERENPASPOORT MELKSLANG

Nadere informatie

inhoud DE ÉÉN Z N DOOD IS DE ANDER ZIJN BROOD.

inhoud DE ÉÉN Z N DOOD IS DE ANDER ZIJN BROOD. Ratten inhoud 1. Ratten 3 2. De zwarte rat 4 3. De bruine rat 7 4. De tamme rat 11 5. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen en foto s 16 Colofon en voorwaarden 17 DE ÉÉN Z N DOOD IS DE ANDER ZIJN BROOD. 1.

Nadere informatie

ACTIE ACTIE ACTIE ACTIE ACTIE ACT

ACTIE ACTIE ACTIE ACTIE ACTIE ACT ONGEDIERTE BESTRIJDING 2015 Muskil GRAAN Lost uw muizen probleem op in slechts enkele dagen 12, 9, + Met GRATIS voerdoos MUSK1102-8 x 25 gr 20% KORTING Deze kortingscoupon is geldig t/m 30 nov 2015. Geldig

Nadere informatie

Ratten voorkomen en bestrijden

Ratten voorkomen en bestrijden Ratten voorkomen en bestrijden In deze folder vindt u alle belangrijke informatie over de bruine en de zwarte rat en wat u kunt (laten) doen om ze te bestrijden. Voorkom rattenoverlast Eeuwenlang heeft

Nadere informatie

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten

Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten Onderzoek op de Boerderij 2010 Buitenopdrachten paard sporen stap draf Paarden hebben hoefijzers. Pak eens een hoefijzer uit de emmer en bekijk hem goed. 1 Waar zijn de gaatjes voor? Waar zijn hoefijzers

Nadere informatie

Werkblad schedels groep 1

Werkblad schedels groep 1 Werkblad schedels groep 1 De lengte van het dier is ongeveer 5 keer de lengte van de schedel Hoe lang is de schedel? Meet langs de zijkant Hoe breed is de oogkas? Schedel nr 1 Schedel nr 2 Schedel nr 3

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT. Veel plezier! Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. makkelijk moeilijk

ONTDEKKINGSTOCHT. Veel plezier! Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. makkelijk moeilijk ONTDEKKINGSTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn h f makkelijk moeilijk h Volg de wandelroute, dan komen jullie alle dieren tegen! Veel plezier!

Nadere informatie

Bescherm uw huisdier en uw gezin

Bescherm uw huisdier en uw gezin Ontwormen van honden en katten Bescherm uw huisdier en uw gezin Waarom ontwormen? Honden en katten maken deel uit van ons gezin. We aaien ze, knuffelen en spelen met ze. Maar dit is niet altijd zonder

Nadere informatie

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België Kijk je mee? Oerwoud 2006, Parasol N.V. België Pag. 2 Inhoudsopgave In het oerwoud 3 De luiaard 4 De toekan 5 De jaguar 6 De leguaan 7 De tapir 8 De papegaai 9 De aap 10 De adder 11 Lianen 12 Woordenlijst

Nadere informatie

Herkennen van knaagdieren. Informatieavond ratten. Herkennen van knaagdieren. Herkennen van knaagdieren

Herkennen van knaagdieren. Informatieavond ratten. Herkennen van knaagdieren. Herkennen van knaagdieren Herkennen van knaagdieren Informatieavond ratten Zwarte rat Sinds Middeleeuwen eeuw in Europa Oerwouden zuidoost Azië, in bomen rug en buik blauwgrijs tot zwart kleurvariaties zijn mogelijk slanke bouw

Nadere informatie

NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS

NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS 5 Thema 1 Planten maken voedsel voor iedereen 2 Je gaat vast wel eens naar de winkel. Samen met je vader of moeder boodschappen doen. Misschien mag je zelf iets

Nadere informatie

DE IJSBEER. Super speurneus

DE IJSBEER. Super speurneus DE IJSBEER Super speurneus Hij is groot, wit en ziet eruit als een echte knuffelbeer. Toch zou je deze reus niet graag tegenkomen in de sneeuw. Gelukkig gebeurt dit ook niet snel, want waar deze poolreiziger

Nadere informatie

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond Stokstaartje Inhoud 1. wat is een stokstaartje 2. mijn familie onder de grond 3. de jacht en het eten 4. de geboorte 5. het lijf 6. extra/vragen 1. Wat is een stokstaartje De wetenschappelijke naam van

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief

Arie Aardvarken. Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat

Nadere informatie

Doel: Na deze opdracht weet je wat een voedselkringloop is en hoe het leven van planten en dieren met elkaar samenhangt.

Doel: Na deze opdracht weet je wat een voedselkringloop is en hoe het leven van planten en dieren met elkaar samenhangt. Thema: Bestaat vrede? Vak: Ruimte, aarde en milieu De ecologische kringloop De voedselkringloop Moeilijkheid: *** Tijdsduur: ** Juf Nelly De kringloop in de natuur Doel: Na deze opdracht weet je wat een

Nadere informatie

CHEETAH VAN DE POLDER

CHEETAH VAN DE POLDER WERKBLAD DE HAAS: CHEETAH VAN DE POLDER NAAM GROEP 1. CHEETAH VAN DE POLDER 2. ALS EEN HAAS ER VAN DOOR Bekijk het clipje Bekijk het clipje De haas, cheetah van de polder. Leven van de haas in de polder.

Nadere informatie

Egel. Kids for Animals Egel spreekbeurt. Egel kennis. Schemerdier. Houdt van planten

Egel. Kids for Animals Egel spreekbeurt. Egel kennis. Schemerdier. Houdt van planten Egel Egel kennis Misschien heb je wel eens een egel gezien in de tuin. Het is een klein rond stekelig beestje dat rustig door bladeren en struiken schuifelt om eten te zoeken. De haren op zijn buik zijn

Nadere informatie

Samenvatting van de Productkenmerken NORA PASTA

Samenvatting van de Productkenmerken NORA PASTA HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN BIJLAGE I bij het besluit d.d. 19 december 2014 tot wijziging van de toelating voor het middel NORA PASTA, toelatingnummer NL-0001435-0000

Nadere informatie

Gezonde dieren. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2

Gezonde dieren. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2 Gezonde dieren De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Gezonde dieren WEGWIJZER Deze module bestaat

Nadere informatie

DE WOLF. Huilend roofdier

DE WOLF. Huilend roofdier DE WOLF Huilend roofdier De wolf heeft vaak een hele slechte naam. Denk maar eens aan de wolf in het verhaal van Roodkapje, die oma heeft opgegeten. Of Midas de wolf, die tevergeefs op de drie biggetjes

Nadere informatie

Samenvatting van de Productkenmerken NORA PASTA

Samenvatting van de Productkenmerken NORA PASTA HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN BIJLAGE I bij het herstelbesluit d.d. 10 juli 2015 voor het middel NORA PASTA, toelatingnummer NL-0001435-0000 Samenvatting van de

Nadere informatie

Ratten voorkomen en bestrijden

Ratten voorkomen en bestrijden Bezoekadres Koningsplein 3 5721 GJ Asten Postadres Postbus 290 5720 AG Asten T (0493) 671 212 F (0493) 671 213 Meer weten? www.asten.nl gemeente@asten.nl Neem dan contact op met de gemeente Asten via tel.

Nadere informatie

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden

Oude bomen. Opdracht 1 - Bijzondere bomen. Opdracht 2 De leeftijd van een boom meten. Benodigdheden Oude bomen meetlint In Amsterdam staan veel bomen. Sommige van die bomen zijn al heel oud en hebben veel meegemaakt. Bomen kunnen veel betekenen voor mensen. Denk bijvoorbeeld aan de kastanjeboom in de

Nadere informatie

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje.

4-7 jaar Scharrelavontuur. 4-7 jaar Scharrelavontuur. Sterke geuren. Aardegeuren. Pluk een blaadje van een plantje. Sterke geuren Pluk een blaadje van een plantje. Wrijf erover met je vingers, en verkreukel het blaadje een beetje. Ruik nu eens. Laat elkaar je blaadje ruiken. Waar ruikt het naar? Aardegeuren Ga op de

Nadere informatie

Sommige pubers kunnen echt ongelooflijk hard stinken. Dat is allesbehalve lekker. Heb jij er ook last van?

Sommige pubers kunnen echt ongelooflijk hard stinken. Dat is allesbehalve lekker. Heb jij er ook last van? Zweterige oksels Sommige pubers kunnen echt ongelooflijk hard stinken. Dat is allesbehalve lekker. Heb jij er ook last van? Zweten is heel normaal en zelfs goed voor je. Het zuivert je lichaam en zorgt

Nadere informatie

LEVEN IN HET DONKER LES 1. Dagdieren en nachtdieren

LEVEN IN HET DONKER LES 1. Dagdieren en nachtdieren Aarde LES 1 LEVEN IN HET DONKER Hoi, ik heet Melvin. Ik kon vannacht niet slapen. Ineens hoorde ik buiten gepiep en toen gefladder. Ik rende naar het raam om te kijken. Weet je wat ik zag? Een uil. Met

Nadere informatie

Informatieles Vleermuizen

Informatieles Vleermuizen Informatieles Vleermuizen De les is bedoeld voor groep 5 t/m 8 van het primair onderwijs en leerjaar 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Er komen verschillende facetten over het leven van de vleermuis

Nadere informatie

HET STOKSTAARTJE. Aardmannetje

HET STOKSTAARTJE. Aardmannetje HET STOKSTAARTJE Aardmannetje Hij roept altijd een vertederend gevoel op, een stokstaartje. Maar vergis je niet! Een stokstaartje is geen knuffeldier, hij is een klein roofdier. Deze schildwacht van de

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Pandabeer

Werkstuk Biologie De Pandabeer Werkstuk Biologie De Pandabeer Werkstuk door een scholier 1603 woorden 11 juni 2009 6,3 579 keer beoordeeld Vak Biologie Hoofdstukken: Inleiding Hoofdstuk1:Uiterlijk van de panda Hoofdstuk2:De leefomgeving

Nadere informatie

Verschillende eters vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Verschillende eters vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 23 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/63321 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Knaagdierbestrijding door middel van klemmen

Knaagdierbestrijding door middel van klemmen Knaagdierbestrijding door middel van klemmen Door wijzigingen in wet- en regelgeving op het gebied van rodenticiden bent u bij de bestrijding van knaagdieren steeds vaker aangewezen op het gebruik van

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon

inhoud 1. De mier 2. De teek 3. De regenworm 4. De pissebed 5. De hoofdluis 6. De vlieg 7. De mug 8. De vlo 9. Filmpje Pluskaarten Colofon Kleine beestjes inhoud. De mier 2. De teek 4. De regenworm 5 4. De pissebed 6 5. De hoofdluis 7 6. De vlieg 8 7. De mug 9 8. De vlo 0 9. Filmpje Pluskaarten 2 Colofon 4 Bronnen en foto s 5 . De mier Een

Nadere informatie

Samenvatting van de Productkenmerken. PROBLOC (Ratattract)

Samenvatting van de Productkenmerken. PROBLOC (Ratattract) HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN BIJLAGE I bij het besluit d.d. 19 december 2014 tot wijziging van de toelating voor het middel PROBLOC, toelatingnummer NL-0001231-0000

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Leven onder de grond. Wie woont onder de grond? Stel vragen: Ben jij al onder de grond geweest? In een kelder, een tunnel, een grot?

Leven onder de grond. Wie woont onder de grond? Stel vragen: Ben jij al onder de grond geweest? In een kelder, een tunnel, een grot? Leven onder de grond Wie woont onder de grond? Ben jij al onder de grond geweest? In een kelder, een tunnel, een grot? Waarom zouden sommige dieren onder de grond wonen? Noem zoveel mogelijk dieren die

Nadere informatie

Vogels. Duiven Eenden Ganzen

Vogels. Duiven Eenden Ganzen Vogels Duiven Eenden Ganzen Kippen Meeuwen In deze folder vindt u meer informatie over bovenstaande vogels. U leest hoe u ze herkent, wat voor overlast ze kunnen veroorzaken, wat u kunt doen om overlast

Nadere informatie

SPREEKBEURT KERKUIL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KERKUIL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KERKUIL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KERKUIL BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Katachtigen. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs D M K B - B & E - 2 0 1 2

Katachtigen. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs D M K B - B & E - 2 0 1 2 Katachtigen Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs D M K B - B & E - 2 0 1 2 Iedereen kent natuurlijk de poes als huisdier. Dit dier lijkt veel op de katachtigen die in Ouwehands Dierenpark leven. Denk

Nadere informatie

Toolbox: knaagdierbestrijding door middel van klemmen

Toolbox: knaagdierbestrijding door middel van klemmen Toolbox: knaagdierbestrijding door middel van klemmen Klemmen zijn een uiterst geschikt middel om ratten en muizen mee te bestrijden. Het succes van een bestrijding met klemmen hangt sterk af van de wijze

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk door Rikaatje 1148 woorden 25 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou De Sneeuwuil Gemaakt door: Rika van Breemen 1HVC 2017 Inleiding

Nadere informatie

Verrassingsfiets. Kijk wat er gebeurt. Stel vragen: Hoeveel beentjes zitten er in je arm?

Verrassingsfiets. Kijk wat er gebeurt. Stel vragen: Hoeveel beentjes zitten er in je arm? Verrassingsfiets Hoeveel beentjes zitten er in je arm? Stap op de fiets en trap. Kijk wat er gebeurt. Zou een hond er binnenin ook zo uitzien? Kun jij je ribben tellen? Een volwassen mens telt 206 botjes.

Nadere informatie

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GUPPY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Beestige bundel van: 1

Beestige bundel van: 1 Beestige bundel van: 1 2 Ordening van organismen organisme = een levend wezen, iets wat leeft. Er zijn meer dan anderhalf miljoen soorten organismen. Om een overzicht te krijgen worden deze organismen

Nadere informatie

Info plus Vogels. Project Dieren C- verrijking week 6. Kenmerken

Info plus Vogels. Project Dieren C- verrijking week 6. Kenmerken Project Dieren C- verrijking week 6 Info plus Vogels Kenmerken vergroting van een pauwenveer Alle vogels hebben veren. Geen enkel ander dier heeft veren. De voornaamste functie van veren is dat ze goed

Nadere informatie

De woestijn. Uitgestrekt, droog en heet!

De woestijn. Uitgestrekt, droog en heet! De woestijn Uitgestrekt, droog en heet! Bij een woestijn denken we vaak vooral aan zand, zand en nog eens zand. Maar er zijn ook heel andere woestijnen op aarde. Er zijn bijvoorbeeld ook kleiwoestijnen,

Nadere informatie

Biblioteca Nacional Aruba BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA. Yuwana

Biblioteca Nacional Aruba BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA. Yuwana BIBLIOTECA NACIONAL ARUBA Yuwana De naam... 3 Inleiding... 3 Uiterlijk... 3 De staart... 4 Voeding... 4 Voortplanting... 4 Slapen... 5 Natuurlijke vijanden... 5 Huisdieren... 6 Beschermde dieren... 6 Literatuur:...

Nadere informatie

Uilen. Inleiding. Zintuigen van de uil. De jonkies van een uil. Soorten uilen

Uilen. Inleiding. Zintuigen van de uil. De jonkies van een uil. Soorten uilen Uilen Inleiding Ik wil mijn spreekbeurt houden over de uil, omdat ik het een leuk dier vind en ik vind de uil altijd heel wijs kijken. Uilen zijn nachtdieren. Daarom zie je ze zelden. Er leven 134 soorten

Nadere informatie

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen.

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen. Katten Katten Katten Katten jagen erg graag op speeltjes. Het zijn echte speelvogels! Ook krabpalen vinden we geweldig: zo kunnen we onze nagels uittesten. Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Honden Als je aan mensen vraagt wat hun lievelingsdier is, noemen veel mensen de hond. Honden zijn namelijk niet alleen lieve en mooie beesten, maar ook erg geschikt als huisdier. Er zijn erg veel verschillende

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

De filosofie van het voeren

De filosofie van het voeren Terug naar Voorwoord Terug naar Inhoudsopgave Verder naar volgende hoofdstuk De filosofie van het voeren Inhoudsopgave van dit hoofdstuk: Het algehele beeld Hoe voeding in de Natuur er uit zou zien...

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam.

2. Maak met de 4 buizen een vierkant op de grond. Dit is het zoekraam. Opdracht 1. Gebruik je ogen goed. In het bos kun je van alles ontdekken! Komen er onder de bomen verschillende soorten insecten en of bodemdiertjes voor? Het beste bos 1. Materiaal tas 1: zoekraam, 1 schepje,

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee

Nieuwsbrief December 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee Zorg met Passie voor uw Huisdier; 'Samen Beter' Nieuwsbrief December 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee De maand december is weer begonnen en zoals altijd is dit een drukke tijd, waar veel 'feestdagen'

Nadere informatie

RATELSLANGEN PEKARI S

RATELSLANGEN PEKARI S groep 8 DESERT Deze DESERT-speurtocht bevat open en meerkeuze vragen. Bij de meerkeuze vragen is steeds maar één antwoord goed (tenzij anders vermeld). Denk er ook aan dat je de paden niet mag verlaten

Nadere informatie

Hoi door op de onderstaande link te klikken of door het in de browser balk te plakken kom je bij een proefexamen versie voor het examen KBA.

Hoi door op de onderstaande link te klikken of door het in de browser balk te plakken kom je bij een proefexamen versie voor het examen KBA. Proefexamen: Hoi door op de onderstaande link te klikken of door het in de browser balk te plakken kom je bij een proefexamen versie voor het examen KBA. Klik dan op de tweede balk genaamd proefexamen.

Nadere informatie

DE SIBERISCHE TIJGER

DE SIBERISCHE TIJGER DE SIBERISCHE TIJGER In de sneeuw! Er zijn veel verschillende soorten katten op de wereld. Denk maar eens aan de huiskat, leeuw, sneeuwpanter of cheeta. Allemaal behoren ze tot de familie van de katachtigen.

Nadere informatie

Samenvatting van de Productkenmerken STRONG

Samenvatting van de Productkenmerken STRONG HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN BIJLAGE I bij het besluit d.d. 19 december 2014 tot wijziging van de toelating voor het middel STRONG, toelatingnummer NL-0005185-0000

Nadere informatie

Relaties tussen organismen vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Relaties tussen organismen vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 20 December 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73585 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Lid van de maand 2 De eekhoorn 3 Wat vinden jullie? 4 Wat vind jij? 5 Doe het zelf 6. Kleurplaat. Leer tekenen 8 Spelletjes 9 Dierenproeven?

Lid van de maand 2 De eekhoorn 3 Wat vinden jullie? 4 Wat vind jij? 5 Doe het zelf 6. Kleurplaat. Leer tekenen 8 Spelletjes 9 Dierenproeven? Artikel Pagina Doe het zelf: hier waak ik p.6 Lid van de maand 2 De eekhoorn 3 Wat vinden jullie? 4 Wat vind jij? 5 Doe het zelf 6 Kleurplaat 7 Leer tekenen 8 Spelletjes 9 Dierenproeven? 10 Kleurplaat

Nadere informatie

DE ORANG OETAN. Bosmens

DE ORANG OETAN. Bosmens DE ORANG OETAN Bosmens Sommige mensen hebben last van hoogtevrees. Dit langharige bosmens heeft het omgekeerde. Hoog in de bomen van het tropische regenwoud zoekt hij naar rijp fruit om te eten. Hij komt

Nadere informatie

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken.

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken. Kreeftachtigen Er zijn veel verschillende soorten kreeftachtigen. Van ieder soort leven er vaak zeer grote aantallen in zee. Kreeftachtigen zijn bijvoorbeeld de roeipootkreeftjes, de zeepissebedden en

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Neushoorn Inleiding De neushoorn is een groot en zwaar landdier en kan wel 60 jaar oud worden. De witte neushoorn is de grootste en weegt wel 3000 kilo. Alleen de olifant is groter. De neushoorn is één

Nadere informatie

Opdracht Aardrijkskunde Vossen

Opdracht Aardrijkskunde Vossen Opdracht Aardrijkskunde Vossen Opdracht door een scholier 2088 woorden 31 mei 2017 7,9 3 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs Geboorte Een vos is 6 tot 8 weken zwanger Er worden meestal

Nadere informatie

Gevlederde Vrienden. Vleermuizen in en om het huis

Gevlederde Vrienden. Vleermuizen in en om het huis Gevlederde Vrienden Vleermuizen in en om het huis Nu de zomer in aantocht is en het terrasjesweer begint, zal je op mooie zomeravonden tegen valavond thuis de acrobatische toeren kunnen bewonderen van

Nadere informatie

presenteert: Zoogdieren Bewerking: Joeri Cortens

presenteert: Zoogdieren Bewerking: Joeri Cortens presenteert: Zoogdieren Bewerking: Joeri Cortens Zoogdieren : evolutie Innovaties: * endotherm - haar * jongen zogen * voedselspecialisatie - tanden - kauwspieren 2 Waarom zijn de meeste zoogdieren nachtactief?

Nadere informatie

Prik de Egel. Maak kennis met Prik de Egel.

Prik de Egel. Maak kennis met Prik de Egel. Prik de Egel Maak kennis met Prik de Egel. De leergierige egel is geen fan van de koude wintermaanden: hij zoekt een knusse plek en slaapt daar gezellig de winter uit. Hij houdt van plekjes waar hij zich

Nadere informatie

Kortom, iedere gifkikker heeft zo zijn eigen middeltjes om te zorgen dat hij genoeg te eten krijgt, zonder zelf opgegeten te worden.

Kortom, iedere gifkikker heeft zo zijn eigen middeltjes om te zorgen dat hij genoeg te eten krijgt, zonder zelf opgegeten te worden. 1 Eten en (niet) gegeten worden 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 De meest onwaarschijnlijke kleuren van alle dieren vind je bij de kikkers.

Nadere informatie

3,7. Praktische-opdracht door een scholier 1235 woorden 12 januari keer beoordeeld. Inleiding

3,7. Praktische-opdracht door een scholier 1235 woorden 12 januari keer beoordeeld. Inleiding Praktische-opdracht door een scholier 1235 woorden 12 januari 2003 3,7 67 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding We gaan het gedrag van muizen onderzoeken. Dit is naar aanleiding van iemand die beweert:

Nadere informatie

IN DEN BEGINNE WAREN DE WERELDEN VAN DE LEVENDEN EN DODEN NOG NIET GESCHEIDEN

IN DEN BEGINNE WAREN DE WERELDEN VAN DE LEVENDEN EN DODEN NOG NIET GESCHEIDEN IN DEN BEGINNE WAREN DE WERELDEN VAN DE LEVENDEN EN DODEN NOG NIET GESCHEIDEN In den beginne waren de werelden van de levenden en de doden niet gescheiden. Het leven na de dood en Bijna Dood Ervaringen

Nadere informatie

Verschillende eters vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62401

Verschillende eters vmbo-b12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62401 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 09 June 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62401 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie