ONS EERSTE JAAR. Like

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONS EERSTE JAAR. Like"

Transcriptie

1 ONS EERSTE JAAR Like

2 Digitale media roepen vragen op. Wat is de rol van kunst wanneer er elke dag meer foto s op internet worden gezet dan er in de archieven van alle musea samen zitten? Communiceren we door mobiele telefonie en Twitter beter met elkaar? Of anders? Hoe verspreiden ideeën zich? Hoe vind je je grote liefde online en hoe verdien je je brood? IGITALE MEDIA en het internet Digitale media en het internet hebben onze levens de afgelopen decennia compleet veranderd. Dankzij satellieten weet je waar je bent, dankzij mobiel internet stuur je iemand even een foto, en een steeds groter deel van de wereld kijkt voor haar werk naar een scherm. Medialab SETUP onderzoekt sinds 2010 hoe de maatschappij met deze verandering omgaat, en hoe de samenleving die kan sturen. Dat doen we soms speels, soms serieus, maar sowieso vol verwondering en reflectie. En altijd in Utrecht, waar procentueel de grootste creatieve klasse van Nederland woont. SETUP wil antwoorden vinden en brengt daarom mensen samen om hun ideeën over die nieuwe wereld te delen. Dat proberen we op een frisse manier te doen. Bij SETUP kun je zomaar sterren gaan kijken met ipads, in een boksring debatteren over games of een weekend videos maken voor een vier verdiepingen hoog beeldscherm in hartje Utrecht. Je kunt leren programmeren en bouwen. We tonen nieuwe vormen in cultuur, journalistiek, educatie, ondernemen, en gewoon leven. Dit boekje is een terugblik op een eerste jaar vol verwondering en plezier waarin we verspreid over zo n 80 events ruim 2000 mensen aan elkaars ideeën voorstelden. Van de Utrechtse ambtenaren tot de hackergemeenschap, van vrouwelijke geeks tot de huidige generatie journalisten. Veel leesplezier! Tijmen Schep, namens het hele SETUP team.

3 Het afgelopen jaar heeft ons laten zien dat een medialab in Utrecht onmisbaar is geworden. SETUP profileert zich met name op het internet. Met onze volgers op Twitter en Facebook verspreiden nieuwe initiatieven en events zich razendsnel. Een belangrijk deel van onze achterban bestaat uit smaakmakers binnen de nieuwe media. De verslagen van onze events zijn eveneens terug te lezen en vormen een bron van informatie en inspiratie voor de lezers. Gezamelijk vormen ze een rijk archief van een jaar SETUP. Maar ook offline media weten SETUP te vinden. Letterlijk, tijdens een event als Hacking Journalism. Maar ook met recensies en artikelen in landelijke kranten als NRC- Handelsblad en Spits Nieuws. Websites als Bright en diverse spraakmakende blogs publiceren regelmatig over onze activiteiten. In het rapport van de visitatiecommissie aan de gemeente Utrecht wordt SETUP genoemd als veelbelovende voedingsbodem voor de ontwikkelingen van nieuwe media in de stad. Utrecht kent de grootste creatieve klasse van Nederland. Uit de sectoranalyse van Virtueel Platform over de e-cultuur zijn de belangrijkste huidige wensen: inspiratie, voorbeelden en een betere koppeling tussen makers en afnemers. Op al die vlakken is SETUP zeer actief. Vanuit de pilot zijn we uitgegroeid tot een verankerde instelling in het hart van de Utrechtse e-cultuur sector, vol met ideeën voor de toekomst. Het bedenken en uitwerken van ideeën doen we samen met onze achterban, waardoor we al meer dan 80 events hebben kunnen realiseren.

4 Hacking Journalism Wil de datajournalist een verhaal vertellen aan de gebruiker of onsluit hij data? Journalisten (NRC, nu.nl, DePers, NOS), wetenschappers (UU, UVA, Universiteit Leiden) en computer-experts (Open Data Enschede) bogen zich in het Louis Hartlooper Complex over deze vraag. Met de mogelijkheden van digitale media wordt de gereedschapskist voor journalisten verder uitgebreid. Dit levert nieuwe dilemma s op voor de selectie en betrouwbaarheid van het materiaal. Tijdens Hacking Journalism werden de verschillende disciplines bij elkaar gebracht. Het was duidelijk dat alle groepen zeer openstonden voor nieuwe samenwerkingen. Bij de onderwijsinstellingen ontstond er draagvlak voor een specialistische minor in Datajournalistiek. Hiermee liet SETUP zien dat er met name in dit veld behoefte is aan een dialoog over de mogelijkheden van de nieuwe technologie. GAMESTORM Durf te experimenteren. In de Gamestorms van SETUP gaan ambtenaren aan tafel met game-ontwikkelaars, om te kijken hoe ambtelijke problemen kunnen worden opgelost door te denken als een ontwerper. Hoe krijgen we goede ideeën naar boven? Hoe omzeilen we rigide hiërarchische structuren? Door binnen korte tijd gezamenlijk een speelbare demo op te zetten, krijgen beide partijen inzicht in de denkwijze en het veld van de ander. In de gamificatie van het ambtelijk apparaat maken we de werking op speelse wijze concreet. De Gamestorms leveren originele ideeën op en geven een realistische kijk op de haalbaarheid. Het zijn vooral de deelnemers die zich verbazen over hun eigen creatieve mogelijkheden. Op basis van enkele geslaagde ontwerpen, zal dit project verder worden uitgerold binnen de gemeente Utrecht en kijken we of de games ook daadwerkelijk in de praktijk gaan werken.

5 BRING YOUR OWN BEAMER Tijdens Bring Your Own Beamer wierpen jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland letterlijk hun licht op de invulling van digitale kunst anno Zij projecteerden met eigen beamers voor 1 avond hun werk op de witte muren van het Centrum voor de Beeldende Kunsten Utrecht. Deze speeddate tussen videokunstenaars en een zeer divers publiek bleek zeer succesvol. Bezoekers bepaalden zelf aan welke kunstenaars zij hun entreegeld besteedden. Met deze vernieuwende aanpak betaalt het publiek alleen voor de kunst die hem/haar aanspreekt. Exposities als BYOB hebben de toekomst, zo blijkt; zowel kunstopleidingen als kunstinstellingen waren zeer enthousiast. Het is een perfect platform voor jonge en net afgestudeerde kunstenaars. Inmiddels heeft het concept nationale navolging gehad en zijn er ook in andere steden soortgelijke avonden georganiseerd. ifanfare Digitale decibels en apps in a-majeur. Met de SETUP ifanfare onderzochten we de muzikale mogelijkheden van tablets en smartphones. In het jazzpodium van de SJU kwamen muzikanten, muziekwetenschappers, kunstenaars en andere geïnteresseerden bijeen om een brug te slaan tussen oude en nieuwe vormen van muziek. Tijdens de workshops werd er bevlogen geëxperimenteerd met deze -voor velen onbekende- technologieën, die uiteindelijk tot een ongekende slotperformance leidden. SETUP vatte het resultaat in een menukaart van de beste muziek apps. Deze eerste gadget-jam-sessie van Nederland sprak tot de verbeelding: ifanfare vond veel weerklank in de media, waaronder een recensie in het NRC Handelsblad. Het riep ook vragen op over de mogelijkheden van smartphones in het traditionele muziekonderwijs. Genoeg redenen om dit event een muzikaal vervolg te geven.

6 STERRENKIJKEN Samen met museum en sterrenwacht Sonnenborgh keken we een avond lang omhoog. We onderzochten de mogeljkheden om met tablets en smartphones de sterrenhemel te onderzoeken. Professionele astronomen gaven inzicht in de onderliggende principes van deze aloude wetenschap, om vervolgens te kijken in hoeverre de moderne astro-apps hieraan kunnen bijdragen. Vanaf het Neude speurden we een virtuele hemel af, om planeten, sterren en andere hemellichamen te identificeren. Het resultaat werd direct vergeleken met een echte sterrenkijker. Met dit event lieten we zien hoe technologie een brug kan slaan tussen traditionele wetenschap en populaire toepassingen, en hoe het van iedere geïnteresseerde een amateur-astronoom kan maken. SKILLSWAPS Complexe technologie of onbegrijpelijke software? In SETUP s skillswaps leren digitaal creatieven werken met nieuwe technologie. We geven iedere expert de mogelijkheid om zijn/haar kennis en vaardigheden over te dragen op een nieuw en leergierig publiek. In een huiskamer-sfeer gaan we aan actief de slag met software en code (Drupal, OpenFrameWorks, Ruby), of verdiepen we ons in fascinerende creatieve technieken. Met inspirerende workshops hebben we bijvoorbeeld spetterende live audiovisuals gemaakt, GPS-tours voor de stad Utrecht ontwikkeld, interactieve fashion accessoires ontworpen en onze eigen creaties met 3D-projectie op gebouwen vertoond. Met Skillswaps bieden we de handvatten om creativiteit te ondersteunen. Samen hebben we genoeg kennis om iedereen te leren werken met nieuwe technologie. In iedereen schuilt een VJ, programmeur of ontwerper.

7 FESTIVAL HACKING Sprinkhanen op zonne-energie, bouwwerken van bierbekers en Facebook (dis)likes: samen namen we Festival De Beschaving over. Met digitale en analoge ongein werden bezoekers uitgenodigd om zelf als kunstenaar of artiest de mogelijkheden van het onverwachte en het onbedoelde op te zoeken. NACHTELIJK BUITENSPELEN Stoepkrijt-tekeningen, lego-monumenten en random kunstobjecten: creatief Utrecht trok een nacht de binnenstad in om haar straten mooier te maken én te voorzien van kritische kanttekeningen omtrent privacy en controle. Het doel? Een glimlach van eenieder die er mee in aanraking komt. URBAN SCREEN SETUP presenteert het hoogste Urban Screen van Utrecht! Creatievelingen deelden kennis en vaardigheden om samen een scherm van 4 verdiepingen hoog te voorzien van prachtige visuals. Bij zonsondergang kon Utrecht kennis maken met het werk van haar eigen creatieve talenten. ME AND MY SLEEP APP Kan nieuwe technologie ons helpen tijdens het slapen? In een luxe beddenwinkel hebben we sleep apps voor de smartphone getest, die ons slaapritme en -gedrag inzichtelijk maken en ondersteunen. Met een kop koffie werden de resultaten de volgende ochtend voorgelegd aan slaap-experts.

8 Paperjammed on Social Media In samenwerking met Paperjammed werden professionals en afstuderende studenten bijeen gebracht rondom diverse vraagstukken over sociale media en interactieve communnicatie. Tijdens de vervolgeditie kregen deze studenten ook de kans om hun eigen scripties te presenteren. BOKSRINGDEBATTEN Standpunten over actuele thema s binnen het veld van nieuwe media worden uitgevochten in een boksring. Onder vette beats en visuals proberen de tegenstanders elkaar met verbale linkse en rechtse hoeken te vloeren. Beproefd recept waarin ook het publiek zich strijdlustig weet te tonen. KEYNOTE SPEAKERS Tijdens diverse lezingen mocht SETUP enkele grote namen uit het veld van de nieuwe media verwelkomen. Zo sprak media-wetenschapper Lev Manovich over datavisualisatie en cultural analytics. Geert Lovink was te gast tijdens een event over het domein van de kunsten binnen het digitale tijdperk. GIRL GEEK DINNER In samenwerking met Girlgeekdinner lieten we zien dat ook het domein van de nieuwe media haar eigen schare vrouwelijke geeks kent. Dit sociale diner werd voorzien van presentaties door vooraanstaande geeks, die spraken over hun werk én de aanwezigheid van gender in technologie.

9 SETUP GROEIT. Als netwerk voor de Utrechtse e-cultuur. Als laagdrempelig podium voor (ex-)studenten om werk te tonen en testen. Als intermediair voor uiteenlopende organisaties. Als partner om formats te ontwikkelen voor instellingen en bedrijven. Een jaar van Bezoekers Twitter volgers 780 Facebook vrienden Bekeken Flickr foto s Gelezen Storify verslagen Bekeken Youtube video s

10 Naast het organiseren van events in opdracht wijst SETUP organisaties die zoekende zijn in het veld van nieuwe media graag op weg naar de juiste (Utrechtse) partner. Heeft u een prangende vraag met betrekking tot nieuwe media? Neem gerust contact met ons op! VOOR U. In opdracht van de Gemeente Utrecht organiseerde SETUP Gamestormen met Utrechtse Ambtenaren. Veertig ambtenaren en gamesontwikkelaars kwamen in korte tijd tot probleemoplossende gameconcepten. SETUP organiseert niet alleen events voor digitaal-cultureel Utrecht, maar ook in opdracht van organisaties. De manier waarop wij nieuwe media onderzoeken en bespreken vanuit een specifieke context blijkt waardevol voor gemeentes, culturele instellingen, onderwijsorganisaties en bedrijven. Onze opdrachtgevers zijn op zoek naar wat fenomenen als Locative Storytelling, Gamificatie, Projection Mapping en muziek maken met smartphones betekenen voor respectievelijk het museum, de gemeente, het marketingbureau en de middelbare school. SETUP brengt graag de achterban bijeen om een vraag vanuit uw organisatie te beantwoorden, en natuurlijk doen wij dit het liefst in de vorm van een enthousiasmerende workshop waarin we ideeën direct omzetten in een tastbaar resultaat. In opdracht van het Fonds voor Cultuurparticipatie organiseerde SETUP een creatieve sessie, waarbij in aanwezigheid van zes experts uit onze achterban een interactieve aanvraagprocedure op papier werd gezet. In opdracht van de Stichting Utrechts Museumkwartier organiseerde SETUP de workshop Musea en Nieuwe Media, waarbij best practices over de interactie tussen kinderen en musea werden gedeeld door experts uit het SETUPnetwerk. In opdracht van de APS organiseert SETUP een workshop Augmented Aardrijkskunde tijdens de APS Gymnasiumdag, waarbij schoolleiders, docenten en gymnasiasten de mogelijkheden van augmented reality in het middelbaar onderwijs in praktijk brengen.

11 Neude AD Utrecht Telefoon: EEN JAAR SETUP SETUP wordt mede mogelijk gemaakt door

Activiteitenplan 2013-2014

Activiteitenplan 2013-2014 1 Activiteitenplan 2013-2014 A Tweejarig activiteitenplan SETUP: 2013 2014 In dit document beschrijven we wat wij in 2013-2014 aan activiteiten voorzien. SETUP organiseert zelf events, maar we laten ook

Nadere informatie

CASUSBESCHRIJVING. 2013 Museumkompas Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement

CASUSBESCHRIJVING. 2013 Museumkompas Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement CASUSBESCHRIJVING 2013 Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement Inhoudsopgave Pagina 1. Beschrijving Centraal Museum Utrecht 3 1.1 Locatie 3 1.2 Wie is

Nadere informatie

Trendrapport PO en VO

Trendrapport PO en VO Trendrapport PO en VO Technologieën van de toekomst Trendrapport mbo 1 2 Trendrapport PO en VO 3D bril te gebruiken voor voorkant Voorwoord Beam me up, Scotty De kracht van science fiction is dat het ons

Nadere informatie

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst Cluster Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst voorwoord De afgelopen jaren heeft het Cluster Jongerenmarketing geprobeerd een beter beeld te krijgen van jongeren en hoe deze doelgroep

Nadere informatie

APPRIL, festival about apps

APPRIL, festival about apps Sessieorganisatie 2014 APPRIL, festival about apps Appril combineert kennis, kunde, creativiteit en plezier in de vorm van lezingen, workshops, borrels, recruitment sessies, netwerkdiners en feestjes.

Nadere informatie

Groter dan de som. Voorwoord. Groter dan de som. Businessplan stichting voordekunst 2015 2018 2/26

Groter dan de som. Voorwoord. Groter dan de som. Businessplan stichting voordekunst 2015 2018 2/26 Businessplan 2015 2018 Groter dan de som. Businessplan stichting voordekunst 2015 2018 2/26 Voorwoord Groter dan de som Hierbij presenteren wij Groter dan de som, het businessplan stichting voordekunst

Nadere informatie

Sociale media. praktijkervaringen van en voor gemeentebestuurders

Sociale media. praktijkervaringen van en voor gemeentebestuurders Sociale media praktijkervaringen van en voor gemeentebestuurders Inhoud Netwerken via sociale media Twitteren tijdens de raadsvergadering Gemeentelijke communicatie via sociale media Burgers betrekken

Nadere informatie

Inhoud. 1. Woord vooraf... 2 2. Welkomstwoord door Nederlandse voorzitter van CVN Wim van Gelder en dagvoorzitter Dorien Scheerhout...

Inhoud. 1. Woord vooraf... 2 2. Welkomstwoord door Nederlandse voorzitter van CVN Wim van Gelder en dagvoorzitter Dorien Scheerhout... Inhoud 1 1. Woord vooraf... 2 2. Welkomstwoord door Nederlandse voorzitter van CVN Wim van Gelder en dagvoorzitter Dorien Scheerhout...3 2a. Welkomstwoord Wim van Gelder... 3 2b. Welkomstwoord Dorien Scheerhout...

Nadere informatie

Leerplek van de toekomst. De Battle

Leerplek van de toekomst. De Battle Leerplek van de toekomst De Battle Voorwoord Nieuwe leerplek gezocht! Om zijn positie in onderwijsland te onderstrepen, wil Canon graag de studenten van nu aan het woord laten en deze groep mee laten

Nadere informatie

HvA AMSTELCAMPUS Kwantitatief onderzoek naar de bekendheid en beleving van de Amstelcampus onder HvA-studenten

HvA AMSTELCAMPUS Kwantitatief onderzoek naar de bekendheid en beleving van de Amstelcampus onder HvA-studenten HvA AMSTELCAMPUS Kwantitatief onderzoek naar de bekendheid en beleving van de Amstelcampus onder HvAstudenten FERNANDO MCDOUGAL CAROLINE VAN TEEFFELEN AMSTERDAM, JULI 204 2 INHOUDSOPGAVE VOORAF ACHTERGROND

Nadere informatie

Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren

Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren Praktische handreiking voor het gebruik van sociale media in het werkveld herdenken, vieren en herinneren Mieke van Heesewijk, Stichting Netwerk Democratie Eindredactie: Mieke Sobering Rechten Op dit rapport

Nadere informatie

Mediawijsheid. Informatie en inspiratie voor gemeentelijk beleid. Peter Nikken, Lydia Jongmans

Mediawijsheid. Informatie en inspiratie voor gemeentelijk beleid. Peter Nikken, Lydia Jongmans Mediawijsheid Informatie en inspiratie voor gemeentelijk beleid Peter Nikken, Lydia Jongmans Mediawijsheid Informatie en inspiratie voor gemeentelijk beleid Peter Nikken, Nederlands Jeugdinstituut Lydia

Nadere informatie

Centrum voor de Kunsten HOORN

Centrum voor de Kunsten HOORN Centrum voor de Kunsten HOORN CONTRASTEN VERNIEUWEN augustus 2013 C-ROOTS, AMSTERDAM Hoorn vooraf Een nieuw Centrum voor de Kunsten in Hoorn met een regionale aantrekkingskracht. Wat in staat is als richtinggevend

Nadere informatie

Open data, Open gevolgen

Open data, Open gevolgen Open data, Open gevolgen Open data, Open gevolgen Josta de Hoog Mark van Twist Albert Meijer Martijn van der Steen Jorren Scherpenisse Lange Voorhout 17 2514 EB Den Haag (070) 302 49 10 www.nsob.nl info@nsob.nl

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR TOEPASSINGEN VAN SOCIALE MEDIA OP DE THORBECKE SCHOLENGEMEENSCHAP ZWOLLE

ONDERZOEK NAAR TOEPASSINGEN VAN SOCIALE MEDIA OP DE THORBECKE SCHOLENGEMEENSCHAP ZWOLLE 1 ONDERZOEK NAAR TOEPASSINGEN VAN SOCIALE MEDIA OP DE THORBECKE SCHOLENGEMEENSCHAP ZWOLLE 2 Pre-University College Humanities www.ru.nl/puchumanities Zwolle en Nijmegen 2013 Student: Sanne Versteeg (MA)

Nadere informatie

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo.

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo. Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens

Nadere informatie

APPRIL, festival about apps

APPRIL, festival about apps Sponsordocument 2014 APPRIL, festival about apps Appril is een festival over apps en mobiel internet gedurende de hele maand april. Met zo n 100 evenementen, workshops, lezingen en bijeenkomsten is appril

Nadere informatie

Deamateurkunstenaarlaatzichzien

Deamateurkunstenaarlaatzichzien Deamateurkunstenaarlaatzichzien Beeldvandekenmerkenvanamateurfotografen,-schildersen-schrijvers Utrecht,december2011 EstiHendriksen,DianaChin-a-Fat,AnnekeMengerink,DavidTonnaerenHans Heimans Colofon Onderzoek

Nadere informatie

Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs?

Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs? Hoe veranderen sociale media en smartphones het onderwijs? 2 Index Onderzoek Tieners en sociale media........... 3 Sociale media in het onderwijs.................. 6 Facebook = liken en leren........................

Nadere informatie

STARTUPS: INVESTEREN OF NEGEREN?

STARTUPS: INVESTEREN OF NEGEREN? STARTUPS: INVESTEREN OF NEGEREN? SEMINAR HER Student: Quinten de Beet - Concepting - 1593975 Docent: Marvin Fernandes 1 INLEIDING Start ups zijn overal Het is een spannende tijd. Overal schieten nieuwe

Nadere informatie

Projectplan 2013-2015

Projectplan 2013-2015 Projectplan 2013-2015 Ede, mei 2013 1. Inleiding... 3 Wat is Netwerk TijdVoorActie?... 3 Achtergrond... 4 Netwerk Dien je Stad... 5 2. Netwerk TijdVoorActie... 5 Missie... 5 Doel... 5 Subdoelen... 6 Netwerk...

Nadere informatie

Competentieprofiel Davy Yong INLEIDING

Competentieprofiel Davy Yong INLEIDING POTFOLIO INLEIDING Hier voor u ligt mijn portfolio. De afgelopen jaren heb ik mezelf ontwikkeld tot een volwaardig docent en toekomstig kunstenaar. In dit document leest u welke opdrachten ik heb uitgevoerd

Nadere informatie

Anyta Mulder - ZorgAccent: Een partner die snapt waar het in communicatie om draait!

Anyta Mulder - ZorgAccent: Een partner die snapt waar het in communicatie om draait! ANIMATIES - WEBSITES - VORMGEVING - VIDEOCLIPS - PROMOTIEFILMS FILMEN - 3600 PRESENTATIES - STORYTELLING Anyta Mulder - ZorgAccent: Een partner die snapt waar het in communicatie om draait! Tips & trucs

Nadere informatie

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert Social citymarketing Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Door: Fabian Savert Titel: Social Citymarketing Ondertitel: Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Auteur: Fabian Savert

Nadere informatie

Professionals en ondersteuning

Professionals en ondersteuning Professionals en ondersteuning bij mediaopvoeding 1 2013 Nederlands Jeugdinstituut / Stichting Mijn Kind Online Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

EXPERTMEETING VIRTUEEL PLATFORM EN WAAG SOCIETY, AMSTERDAM 13 JUNI 2002 CREATIEVE LEEROMGEVINGEN

EXPERTMEETING VIRTUEEL PLATFORM EN WAAG SOCIETY, AMSTERDAM 13 JUNI 2002 CREATIEVE LEEROMGEVINGEN EXPERTMEETING VIRTUEEL PLATFORM EN WAAG SOCIETY, AMSTERDAM 13 JUNI 2002 CREATIEVE LEEROMGEVINGEN Virtueel Platform 0) Inhoudsopgave 1) Inleiding 2 2) Presentatie Henk van Zeijts 3 Inspiratiebronnen Creative

Nadere informatie

Enterprise Social Networking Maakt samenwerking effectief

Enterprise Social Networking Maakt samenwerking effectief Enterprise Social Networking Maakt samenwerking effectief Met de lessen van ons eigen platform TeamKPN Whitepaper Inhoudsopgave Enterprise Social Networking: de volgende stap Definitie De 4 redenen voor

Nadere informatie

Voorwoord. Veel plezier! Toine Maas, Directeur Kennisnet

Voorwoord. Veel plezier! Toine Maas, Directeur Kennisnet Voorwoord Toegang tot internet en daarmee tot sociale media is voor tieners net zo vanzelfsprekend als water uit de kraan. Jongeren en (sociale) media zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: ze staan

Nadere informatie

Onderwijs organiseren in disruptieve tijden

Onderwijs organiseren in disruptieve tijden Onderwijs organiseren in disruptieve tijden Gemak én eigen verantwoordelijkheid voor de moderne student Whitepaper Slim faciliteren van de student 3.0 Inleiding Inhoudsopgave Leeswijzer 2 Inleiding 3 Studenten

Nadere informatie