UTRECHT: MEEST CONCURRERENDE EUROPESE REGIO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UTRECHT: MEEST CONCURRERENDE EUROPESE REGIO"

Transcriptie

1 UTRECHT: MEEST CONCURRERENDE EUROPESE REGIO Utrecht: Prettig wonen, goed bereikbaar Wie woont en werkt in Utrecht in omgeving zal het beamen: het is er goed toeven. Rustig verscholen wonen in het groen van de Utrechtse Heuvelrug of juist middenin de drukte van de bruisende binnenstad; in Utrecht kan het allemaal. Voeg daar aan toe de centrale ligging, de goede bereikbaarheid, het uitgebreid culturele aanbod en de vele recreatiemogelijkheden in en om de stad en de keuze voor Utrecht is snel gemaakt. Volgens de Europese Commissie is Utrecht de meest concurrerende regio van Europa*. Daarmee voert Utrecht een lijst aan van 271 regio's en laat daarmee bijvoorbeeld Amsterdam, Londen en Parijs achter zich. Utrecht scoort hoog in de ranking van het Joint Research Center op maatstaven als innovatie, kwaliteit van de instellingen, infrastructuur (inclusief digitale netwerken), gezondheidszorg en menselijk kapitaal. De index geeft een uitstekend inzicht in de positie en de mogelijkheden van de Utrechtse regio, zowel op de korte als op de langere termijn. Het Utrecht Science Park en de Utrechtse regio zijn goed ingebed in een breder nationaal en internationaal verband. Zo is er een strategische samenwerking met de TU Eind - hoven. Ook is sprake van een intensieve samenwerking met de Life Sciences-parken van Leiden en Amsterdam en met de campussen van Delft/Rotterdam en Wageningen UR voor activiteiten rond duurzaamheid. Met Climate-KIC wordt invulling gegeven aan gezamenlijke internationale profilering op de gebieden bio-based economy en water. * Onderzoek Joint Research Centre Europese Commissie 2010

2 FACTS & FIGURES bedrijven: >60, waarvan >30 in Life Sciences Medewerkers: Dagelijks > medewerkers Studenten: Dagelijks > studenten Oppervlakte: Ruim 300 ha Incubator: Alexander numan gebouw, Martinus van Geunsgebouw UtrechtInc: >20 starters zijn gehuisvest in UtrechtInc Studentenhuisvesting: >2000 studentenwoningen, met groei naar 5000 Faciliteiten: Horeca, winkels, sportaccommodaties, kinderopvang, gezondheidszorg, personeelsdiensten en zalenverhuur. bereikbaarheid: Vanaf CS elke 3 minuten bus naar USP, directe afrit vanaf snelweg (A28) Life Sciences bedrijven Agamyxis b.v. AQTIS Medical bioceros b.v. Campus Recruitment Cor Life Sciences b.v. Crimsonbase b.v. Cristal Delivery Crossbeta biosciences b.v. Danone (2012) Delta Phenomics b.v. Elana b.v. Genmab b.v. Genome Diagnostics b.v. Genome Products b.v. Invisios InteRnA technologies b.v. Merus biopharmaceuticals b.v. Milabs neurophyxia neural navigator Octopus b.v. Orac Europe b.v. PanGenetics b.v. Phytogenix b.v. Podiceps b.v. Rna b.v. Topselect Trajectum Pharma b.v. Thuja Capital U-cytech U-Diagnostics b.v. U-Protein Express b.v. Utrecht Holdings Instituten/kennisinstellingen Artemis Centraal bureau Schimmel Cultures Deltares Hogeschool Utrecht Hubrecht Institute Immuno Valley IRAS MKb-loket netherlands Proteomics Center Pontes Medical SROn Stichting Incubator TnO Universitair Medisch Centrum Utrecht Universiteit Utrecht Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid Utrecht Life Sciences Utrecht Valorisation Centre DIT PROJECT UTRECHT SCIEnCE PARK IS MEDE GEFInAnCIERD MET STEUn VAn HET EUROPEES FOnDS VOOR REGIOnALE OnTWIKKELInG VAn DE EUROPESE COMMISSIE HET IS EEn SAMEnWERKInGSVERbAnD TUSSEn UnIVERSITEIT UTRECHT, HOGESCHOOL UTRECHT, UnIVERSITAIR MEDISCH CEnTRUM UTRECHT, GEMEEnTE UTRECHT En PROVInCIE UTRECHT.: 2011 Foto s: Gemeente Utrecht, Genmab b.v., Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht Ontwerp: WAT ontwerpers Utrecht Science Park Alexander numangebouw Yalelaan CM Utrecht T +31 (0) MORE THAN JUST A LOCATION

3 KLOPPEND HART VAN EUROPA'S MEEST COMPETITIEVE REGIO

4 DE KRACHT VAN UTRECHT PARK Het Utrecht Science Park vormt de spil in een netwerk van kennisintensieve bedrijven en instellingen in de provincie Utrecht. De kracht van het Utrechtse onderzoek rust op twee pijlers: Life Sciences en Duurzaamheid. Het zijn de twee thema s waarin Utrecht excelleert. Partners Het Utrecht Science Park is een samen - werkingsverband tussen Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Gemeente Utrecht en Provincie Utrecht. Het centraal gelegen Utrecht Science Park is het kloppend hart van nederland. Universiteit, Hogeschool, UMC, gemeente en provincie Utrecht vormen gezamenlijk de stevige basis voor een bloeiende samenwerking op gebieden Life Sciences en Duurzaamheid. De Utrechtse regio is internationaal sterk. De Universiteit Utrecht behoort tot de top 50 van de wereld en het Utrechtse onderzoek is internationaal toonaangevend. De Utrechtse regio is bovendien door de Europese Commissie tot de meest competitieve van Europa uitgeroepen. Tientallen organisaties floreren vanuit hun basis in het Utrecht Science Park. Op de campus zelf zijn dat bedrijven en instituten als Danone, Genmab, TnO, Deltares, Hubrecht Institute en SROn. Direct in de omgeving van de campus bevinden zich het KnMI en het RIVM. De netwerkfunctie van Utrecht Science Park strekt zich dan ook uit tot ver buiten de campus. Gemeenten als bunnik, Zeist, Houten, de bilt en Amersfoort zijn satellieten waarmee steeds intensiever wordt samengewerkt. Het Utrecht Science Park spitst zich toe op twee thema's die beide bijdragen aan een betere kwaliteit van leven in alle opzichten: Life Sciences en Duurzaamheid. De kennis en expertise van de partners en aanwezige bedrijven en organisaties gecombineerd met state of the art laboratoria en andere cruciale faciliteiten creëren de perfecte basis voor topprestaties in onderzoek, ontwikkeling en innovatie. Dankzij de heldere keuze voor deze twee thema's en de ambities om daarbinnen tot de top te behoren weet het Utrecht Science Park zich nationaal en internationaal sterk te positioneren.

5 LIFE Het Utrechtse Life Sciences onderzoek, zowel fundamenteel als klinisch, behoort tot de internationale top. binnen het Utrecht Science Park ligt de nadruk op twee thema's die van groot belang zijn voor onze samenleving: 'Public Health' en 'Cancer, Regenerative Medicine & Stem Cells'. De Life Sciences in Utrecht concentreren zich rondom Public Health en Cancer, Regenerative Medicine & Stem Cells Utrecht excelleert in de Life Sciences. In Utrecht bevinden zich op een relatief klein oppervlak alle belangrijke spelers: een universitair ziekenhuis, een kinderziekenhuis, een bèta- en geneeskundefaculteit en de enige faculteit diergeneeskunde in nederland. Daarnaast zijn er nog het Hubrecht Institute, een internationaal topcentrum voor fundamenteel onderzoek; het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en tientallen andere partijen waaronder Genmab, TnO, Glaxo SmithKline, Merus biopharmaceuticals en Crossbeta biosciences. In Utrecht staan twee onderwerpen centraal: Public Health en Cancer, Regenerative Medicine & Stem Cells. Speerpunt binnen Public Health is o.a. het onderzoek naar zoönosen ziekten die van dier op mens overgaan. Deze groep ziekten vormt een belangrijke bedreiging voor de volksgezondheid overal ter wereld en is tevens een bron van grote economische schade. Daarnaast omvat Public Health onderzoek naar aandoeningen aan het vaatstelsel, gezondheidsrisico s van stoffen in het milieu en immunologische aandoeningen zoals allergieën. binnen Cancer, Regenerative Medicine & Stem Cells ligt de nadruk op de biologie van kanker en stamcellen en het klinisch gebruik van stamcellen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingmethoden. De Universiteit Utrecht, het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de Hogeschool Utrecht en voedingsconcern Danone hebben gezamenlijk Utrecht Life Sciences opgezet, een initiatief dat Life Sciences kennis en expertise bundelt. Door strategische samenwerking mogelijk te maken tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheid wil Utrecht Life Sciences als katalysator fungeren voor innovatie op het gebied van de humane en veterinaire geneeskunde. De strategische partners in onderwijs, onderzoek en ondernemerschap zijn gevestigd op, of in de directe nabijheid van, het Utrecht Science Park. De centrale rol van universiteit, hogeschool en het universitair medisch centrum op Utrecht Science Park zorgt voor een grote, gevarieerde en dynamische studenten - populatie. Deze jonge hoopopgeleide mensen vormen een belangrijke en aantrekkelijke workforce voor de verschillende Life Sciences bedrijven en instituten.

6 Elmo Wissing, Project Director, Danone Research - Centre for Specialised Nutrition Utrecht Science Park is een uitstekende thuisbasis voor ons onderzoek in babyvoeding en medische voeding. Het biedt een optimale combinatie van software en hardware : centraal gelegen, state-ofthe-art expertise, en een multi-disciplinaire omgeving die een uitstekende voedingsbodem is voor de life-science innovaties van de toekomst. Hans Clevers Directeur Hubrecht Institute Excellent presteren. Dat is de voorwaarde voor een internationale toppositie. De Utrechtse Life Sciences zijn daarvan een voorbeeld bij uitstek.

7 Jacqueline Cramer Directeur Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid De partners van het Utrecht Science Park dragen zowel bij aan actuele oplossingen voor een fysieke duurzame omgeving als voor een duurzamere samenleving. Dat maakt het totaal van al deze partijen in Utrecht uniek en sterk. Bert Weckhuysen - Professor Inorganic Chemistry and Catalysis De olie raakt op, het klimaat verandert. Het Utrecht Science Park biedt een inspirerende omgeving om alternatieve energie en materialen op een duurzame manier te produceren. Jan van de Winkel, President & CEO Genmab In het Utrecht Science Park vind je het beste van twee werelden; enerzijds uitstekend fundamenteel onderzoek en anderzijds innovatief ondernemerschap, gericht op praktische toepassingen. Het succes van Genmab wordt mede bevorderd door deze stimulerende en dynamische omgeving.

8 DUURZAAMHEID Watermanagement, producten op basis van biomassa, kennis van klimaatverandering, alternatief energiegebruik en duurzame stedelijke ontwikkeling. Het zijn thema's die het Utrechtse sustainability onderzoek kenmerken. Onderscheidende thema's met een veelbelovende toekomst. Het hoge niveau van kennis en zelf ontwikkelde technologieën worden meteen ingezet en getest op het terrrein zelf, voordat het op de markt wordt gebracht. Op Utrecht Science Park komt een breed spectrum aan kennis en expertise op het terrein van Duurzaamheid samen. Hierbij gaat het om duurzaamheid in relatie tot zowel de fysieke omgeving als de samenleving. Deze breedte van het Utrechtse academisch en toegepast onderzoek is een krachtig onderscheidend kenmerk. Denk aan de aanwezigheid van geowetenschappen, bètawetenschappen, rechtsgeleerdheid en economie, en bedrijven als TnO en Deltares. De verschillende organisaties benaderen gezamenlijk vraagstukken onder de noemer People, Planet, Profit. Dat doen ze op een integrale manier. Of het nu gaat om klimaat-onderzoek, duurzame energie- en productietechnologieën, of duurzaam bouwen en wonen. In het project Catchbio werken onderzoekers van de universiteit en bedrijven als basf samen aan katalyse om toe te passen bij de omzetting van biomassa. In Utrecht wordt Climate-KIC gecoördineerd, een prestigieus internationaal onderzoeksprogramma naar klimaatverandering, water management, steden met lage CO2-uitstoot en het gebruik van biomassa als alternatief voor fossiele energie bronnen. Veel initiatieven komen samen in het Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid van universiteit, TnO en Deltares, samen met partners in de regio zoals KnMI en KWR Watercycle Research Institute. In 2013 wordt het Gemeenschappelijk Milieulaboratorium van Universiteit Utrecht, TnO en Deltares opgeleverd. De Hogeschool Utrecht besteedt in al haar opleidingen aandacht aan Duurzaamheid binnen het programma 'De Omslag' en heeft expertise op het gebied van bouwen en wonen. De aanwezige kennis wordt nadrukkelijk praktisch ingezet: het is de drijfveer achter een duurzame Utrecht Science Park campus. nieuwe technologieën en concepten worden namelijk toegepast en getest op het terrein zelf, waarna het vervolgens in de markt wordt gezet. Een buitengewoon effectieve aanpak: kennis wordt gereed gemaakt voor de markt en het fysieke Utrecht Science Park wordt klimaatneutraal. bovendien is Utrecht als meest duurzame regio van nederland geïdentificeerd in de Rabobank Monitor 2010.

Voortgangsrapportage Strategische Agenda 2013-2020. November 2014. Een Groene, Gezonde en Slimme Regio

Voortgangsrapportage Strategische Agenda 2013-2020. November 2014. Een Groene, Gezonde en Slimme Regio November 2014 Een Groene, Gezonde en Slimme Regio Voorwoord Op 30 september 2013 hebben Provinciale Staten besloten om de strategische agenda 2013-2020 van de Economic Board Utrecht (EBU) vast te stellen

Nadere informatie

LEIDEN BIO SCIENCE PARK

LEIDEN BIO SCIENCE PARK LEIDEN BIO SCIENCE PARK Key to discovery Nederlands PROFIEL HOLLANDSE CAMPUS ONTSTAAN TOEKOMST kenmerken, gebouwen, ligging, indeling, concept geschiedenis, beroemde geleerden, groei, uitbreiding, visie

Nadere informatie

Position paper universiteiten Noordoost Nederland

Position paper universiteiten Noordoost Nederland Position paper universiteiten Noordoost Nederland De universiteiten in Noordoost Nederland werken op verschillende gebieden (onderwijs en onderzoek) samen teneinde kansen in onderzoek, onderwijs en valorisatie

Nadere informatie

Focus op Kennis en Creativiteit

Focus op Kennis en Creativiteit Afdeling Economie, Cultuur en Maatschappij Focus op Kennis en Creativiteit Economische Visie provincie Utrecht 2020 Focus op Kennis en Creativiteit Economische Visie provincie Utrecht 2020 Provincie Utrecht

Nadere informatie

Provincie Limburg, oktober 2012. Human Capital Agenda Life Sciences & Health Limburg

Provincie Limburg, oktober 2012. Human Capital Agenda Life Sciences & Health Limburg Provincie Limburg, oktober 2012 Human Capital Agenda Life Sciences & Health Limburg Inhoudsopgave 1 Inleiding p. 3 2 Het belang van de sector Life Sciences & Health voor Limburg p. 6 2.1 Bedrijvigheid

Nadere informatie

INVESTEREN IN HET NOORDELIJK KNOOPPUNT VAN KENNIS

INVESTEREN IN HET NOORDELIJK KNOOPPUNT VAN KENNIS INVESTEREN IN HET NOORDELIJK KNOOPPUNT VAN KENNIS Slotdocument Conferentie Toekomst Hoger Onderwijs Groningen Gemeente Groningen Hanzehogeschool Groningen Rijksuniversiteit Groningen INHOUDSOPGAVE Inleiding

Nadere informatie

Human Capital Agenda Life Sciences & Health Limburg

Human Capital Agenda Life Sciences & Health Limburg Human Capital Agenda Life Sciences & Health Limburg Colofon Uitgave Provincie Limburg bezoekadres: Limburglaan 10 te Maastricht postadres: Postbus 5700, 6202 MA Maastricht tel.: +31 (0)43 389 99 99 e-mail:

Nadere informatie

Overzicht van innovatiecontracten en human capital agenda s, inclusief doorsnijdende thema s

Overzicht van innovatiecontracten en human capital agenda s, inclusief doorsnijdende thema s BIJLAGE 1b : Overzicht van innovatiecontracten en human capital agenda s, inclusief doorsnijdende thema s VERSIE 21 MAART Doorsnijdende thema s ICT... 2 Biobased economy... 4 Nanotechnologie... 5 Maatschappelijke

Nadere informatie

Business case Open Innovatie in het Ecosysteem van de Kennis-As Limburg. Toepassingsprogramma, concrete interventies en wetenschappelijk onderzoek

Business case Open Innovatie in het Ecosysteem van de Kennis-As Limburg. Toepassingsprogramma, concrete interventies en wetenschappelijk onderzoek Business case Open Innovatie in het Ecosysteem van de Kennis-As Limburg Toepassingsprogramma, concrete interventies en wetenschappelijk onderzoek 1 Factoren Vestigingsklimaat Zwaartepunten van 1 e tranche

Nadere informatie

Strategisch Plan 2011-2014 Wageningen UR

Strategisch Plan 2011-2014 Wageningen UR Strategisch Plan 2011-2014 Wageningen UR Strategisch Plan 2011-2014 Wageningen UR To explore the potential of nature to improve the quality of life 00 Strategisch Plan 2011-2014 Inhoudsopgave Woord

Nadere informatie

Kennis-As Limburg Groeimotor van de regio

Kennis-As Limburg Groeimotor van de regio Biob a H e a l s e d E co n t o I n t e r hy L i v i n g my n S u s t at i o n a l i s aina at i o n b Ser v ices ility Educ at i o n Kennis-As Limburg Groeimotor van de regio Agro,-Food,-Health Materials

Nadere informatie

New Earth, New Chemistry. Actieagenda Topsector Chemie

New Earth, New Chemistry. Actieagenda Topsector Chemie New Earth, New Chemistry Actieagenda Topsector Chemie New Earth, New Chemistry Actieagenda Topsector Chemie Actieagenda topsector Chemie, juni 2011 3 4 Actieagenda topsector Chemie, juni 2011 Inhoud Executive

Nadere informatie

Expression of Interest ICES-KIS 3. Versterking van het fundamenteel ICT onderzoek op het CWI

Expression of Interest ICES-KIS 3. Versterking van het fundamenteel ICT onderzoek op het CWI Expression of Interest ICES-KIS 3 Versterking van het fundamenteel ICT onderzoek op het CWI 1 ICES-KIS 3 aanvraag: Versterking van het fundamenteel ICT onderzoek op het CWI Inleiding De Europese regeringsleiders

Nadere informatie

Universiteit Utrecht. Jaarverslag 2010. Jaarverslag 2010 Universiteit Utrecht 1

Universiteit Utrecht. Jaarverslag 2010. Jaarverslag 2010 Universiteit Utrecht 1 Universiteit Utrecht Jaarverslag 2010 Jaarverslag 2010 Universiteit Utrecht 1 2 Universiteit Utrecht Jaarverslag 2010 Voorwoord Onze ambitie als vooraanstaande universiteit om onderwijs en onderzoek van

Nadere informatie

Masterplan. Maastricht Health Campus

Masterplan. Maastricht Health Campus Masterplan Maastricht Health Campus Masterplan Maastricht Health Campus 4 Management Samenvatting Visie De Maastricht Health Campus (voorheen Maastricht Life & Science Campus) zal in de toekomst een internationaal

Nadere informatie

Research and Innovation Strategy for Smart Specialization (RIS3) Noord-Nederland. Concept. 14 februari 2013

Research and Innovation Strategy for Smart Specialization (RIS3) Noord-Nederland. Concept. 14 februari 2013 Research and Innovation Strategy for Smart Specialization (RIS3) Noord-Nederland Concept 14 februari 2013 Inhoudsopgave 1. De ambitie... 3 2. De filosofie van Noord-Nederland... 4 3. Onderbouwing: van

Nadere informatie

The Next Step: Coalition of the Willing

The Next Step: Coalition of the Willing The Next Step: Coalition of the Willing Door samenwerking, kennisdeling en alliantievorming naar innovatief ondernemerschap in de Regio Zwolle Hoofdlijn van de strategie en governance voor het regionale

Nadere informatie

KOERS 2013-2016 Conceptmeerjarenplan Brainport Development NV

KOERS 2013-2016 Conceptmeerjarenplan Brainport Development NV KOERS 2013-2016 Conceptmeerjarenplan Brainport Development NV Versie datum 20-10-2011 v.06 Door het bestuur van de stichting Brainport, in haar vergadering van 8 december 2011, vastgesteld als conceptmeerjarenplan

Nadere informatie

VOORWOORD. Innovation for life!

VOORWOORD. Innovation for life! STRATEGIE 2015-2018 VOORWOORD Al ruim tachtig jaar is TNO actief in het Nederlandse innovatielandschap. De gedachte dat voor innovatie fundamentele kennis vertaald moet worden naar toepassingen in de praktijk,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 27 406 Nota «De kenniseconomie in zicht» Nr. 209 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Sarphati Institute. Triple Helix Research Centre for New Epidemics. Verbinding van wetenschap, beleid en praktijk voor een gezonder Amsterdam

Sarphati Institute. Triple Helix Research Centre for New Epidemics. Verbinding van wetenschap, beleid en praktijk voor een gezonder Amsterdam Sarphati Institute Triple Helix Research Centre for New Epidemics Verbinding van wetenschap, beleid en praktijk voor een gezonder Amsterdam Plan op hoofdlijnen Amsterdam 20 januari 2014 (2b) Inhoud Samenvatting

Nadere informatie

Naar een nieuw Operationeel Programma 2014 2020 Investeren en verbinden in Zuid Nederland

Naar een nieuw Operationeel Programma 2014 2020 Investeren en verbinden in Zuid Nederland Naar een nieuw Operationeel Programma 2014 2020 Investeren en verbinden in Zuid Nederland Het Europees regionaal beleid is geen vorm van liefdadigheid, maar een investeringsbeleid. Woorden van Johannes

Nadere informatie

GEAVANCEERDE INSTRUMENTATIE SPEERPUNT VAN DE KENNISINSTELLINGEN IN AMSTERDAM

GEAVANCEERDE INSTRUMENTATIE SPEERPUNT VAN DE KENNISINSTELLINGEN IN AMSTERDAM GEAVANCEERDE INSTRUMENTATIE SPEERPUNT VAN DE KENNISINSTELLINGEN IN AMSTERDAM Inhoudsopgave 3 Samenvatting en conclusies 6 Inleiding 9 Geavanceerde instrumentatie in de AMA 14 De maatschappelijke betekenis

Nadere informatie

Driven to move the future 1

Driven to move the future 1 Driven to move the future 1 DRIVEN TO MOVE THE FUTURE Visie 2014-2018 2 Driven to move the future Driven to move the future 3 Technology, Talent & Traffic CONTENT 05 Introductie 33 08 The world s 39 13

Nadere informatie

Bijlage bij: Economisch offensief Almere. Collegebesluit. Klik op titelbijlage om de link te activeren

Bijlage bij: Economisch offensief Almere. Collegebesluit. Klik op titelbijlage om de link te activeren Bijlage bij: offensief Almere Collegebesluit Klik op titelbijlage om de link te activeren ECONOMISCH voorwoord 025 e Visie 026 In zal Almere één van de vijf grootste steden van Nederland zijn.

Nadere informatie

Van kennis naar kunde naar kassa

Van kennis naar kunde naar kassa Van kennis naar kunde naar kassa INNOVATIEAGENDA 2010 voor de regio Zuidoost-Nederland TTR-ZON Innovatieagenda 07-07-05 1/23 SAMENVATTING Binnen de Europese Unie neemt de regio Zuidoost-Nederland 1 een

Nadere informatie

Zuid-Limburg: het verhaal

Zuid-Limburg: het verhaal Zuid-Limburg is een complete stad in een wijds landschap. Op een drielandenpunt - België, Duitsland en Nederland - wonen 600.000 mensen in vier stadsdelen, die onderling zeer van karakter verschillen:

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

Duurzaam Leeuwarden, de sterke stad

Duurzaam Leeuwarden, de sterke stad Slim met energie en water Duurzaam Leeuwarden, de sterke stad VISIEDOCUMENT Slim met energie en water DUURZAAM LEEUWARDEN, DE STERKE STAD Visiedocument Oktober 2010 De duurzame ambitie van Leeuwarden

Nadere informatie

De kracht van kwaliteit

De kracht van kwaliteit De kracht van kwaliteit Economische Visie Den Haag Economische Visie Den Haag Inhoud Voorwoord: economie voorop! 3 Leeswijzer 5 Samenvatting 6 1. Strategie voor de Haagse economie 7 1.1 Ambitie 7 1.2 Uitdagingen

Nadere informatie