, A «- , 18 APR. ZOU. : l ) : 'X 3. Sec:r./ BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER DATUM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ", A «- , 18 APR. ZOU. : l ) : 'X 3. Sec:r./ BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER DATUM"

Transcriptie

1 W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G ISO 9001 ISO OHSAS WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus KH Roermond KvK-nr Bank: NL61NWAB , A «- Tel: Fax: BÎSTÍ. ' 2013 Waterschap Roer en Overmaas t.a.v.het Algemeen Bestuur Postbus AD SITTARD Ni, 18 APR. ZOU Sec:r./ : l ) : 'X 3 info@wbl.nl M»n d.d UW KENMERK UW BRIEF VAN ONS KENMERK BIJLAGE(N) ONDERWERP porten/ geen Managementrapportage (MARAP) t/m december 2013 BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER DATUM W.A.S. Pörteners W.A.S.Porteners@wbl.nl 16 april 2014 Geacht Bestuur, 1. Inleiding Op 2 april 2014 is de Managementrapportage (MARAP) t/m december 2013 (4 9 kwartaal) besproken en vastgesteld in het Algemeen Bestuur van het WBL. Hierbij sturen wij u ter informatie een korte samenvatting van de belangrijkste punten van deze MARAP. Indien u geïnteresseerd bent in de gehele MARAP dan is deze toegankelijk via de internetsite: (zie 'Over ons/bestuur/vergaderagenda' vergaderdata). Bij deze Marap over 2013 is relevant dat in vergelijking met 2012 de bijdrage van de waterschappen voor 2013 is verlaagd met 9 0 Zo. Tevens is relevant dat in het huidige resultaat nog geen rekening is gehouden met de verrekening met GMB met betrekking tot de thermische drukhydrolyse. De te declareren kosten zullen orde grootte C bedragen, waardoor het exploitatieresultaat op WBL-niveau nagenoeg nihil zal zijn. 2. Exploitatieoverschor7-tekort t/m 4 e kwartaal 2013 Vergeleken worden de begrootte netto kosten versus de gerealiseerde netto kosten; de gerealiseerde bijdrage van de Waterschappen is doorgaans gelijk aan de geplande bijdrage. De gerealiseerde netto kosten t/m december 2013 zijn C hoger dan gepland (begroot); zie ook onderstaande tabel. Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas ir i r rf 11 ui i fi if r i in FMI

2 Netto kosten per unit Tot en met kwartaal 4 Totaal jaar Realisatie Realisatie Begroting Verschil Realisatie Actueel Primitief Bedragen xc Begr.2013 Begr.2013 Bouwen en Renoveren IT, Produkt- Procesontwikkeling Operations Onderhoud Human Resource Management Financiën Planning Concerncontrol Directie Bestuur Bovenformatief Kapitaallasten Totaal netto kosten Bijdrage Ws-en Exploitatie saldo Personeelsformatie aantal fte's per ultimo ziekteverzuim in "/o 136,91 2,79 150,19 150,31 De hogere netto kosten dan gepland worden verklaard uit:» lagere netto kosten ad C voor de unit bouwen en renoveren door enerzijds lagere personele kosten dan begroot (deels niet invullen van ontstane vacatures) en anderzijds doordat meer personeelslasten zijn toegerekend aan onderhanden projecten (geactiveerde lasten);» hogere netto kosten unit operations ad C Deze worden grotendeels veroorzaakt door hogere kosten voor afzet van ontwaterd slib (Hoensbroek en Roermond) en hogere kosten voor transport nat slib (maatregel slibontwatering Abdissenbosch niet doorgevoerd). Daarnaast is relevant dat de hogere kosten dan begroot voor de exploitatie van de thermische drukhydrolyse Venlo met de leverancier verrekend moeten worden. Naar verwachting zal hiervoor een bedrag ordegrootte C gedeclareerd kunnen worden. De verrekening over 2013 wordt in overleg met de leverancier nader uitgewerkt.» lagere netto kosten unit onderhoud ad C Deze lagere netto kosten bestaan uit: o lagere kosten ad C met name voor onderhoud transportstelsel en onderhoud zuiveringsinstallaties; o lagere opbrengsten doordat de beoogde hogere opbrengst voor onderhoud IBA's door het in rekening brengen van alle gemaakte kosten, niet bij de gemeenten in rekening kon worden gebracht. Hieromtrent heeft bestuurlijke besluitvorming plaatsgevonden. Geconcludeerd kan worden dat de unit onderhoud er in is geslaagd om bovengenoemde tegenvaller aan de opbrengstenkant te compenseren;» lagere kosten ad ê voor unit informatietechnologie, product- en procesontwikkeling met name door een lagere personele bezetting dan begroot en het slechts deels invullen van de vacatureruimte.

3 -3-» lagere kosten ad C unit human resource management met name door lagere kosten als gevolg van minder inhuur diensten door derden dan begroot en deels door lagere personeelskosten dan begroot;» lagere kosten ad voor de directie als gevolg van minder gebruik van extern onderzoek en van adviesverlening door derden;» hogere netto kosten voor kapitaallasten ad ë Zie punt 5 voor een nadere toelichting;» de netto kosten van de overige units zijn in totaal C lager dan begroot, met name doordat er in werkelijkheid minder bovenformatief geplaatst personeel is geweest dan begroot. 3. Begrotingswijzigingen Marap t/m 4 e kwartaal 2013 Bij de Marap t/m december 2013 zijn de onderstaande door de directeur goedgekeurde (budgettair neutrale) wijzigingen in de begroting doorgevoerd: binnen de units human resource management, financiën planning concerncontrol, directie, is per unit budgettair neutraal, budget overgeheveld van de post goederen en diensten van derden naar de post personeelslasten; vanuit de post onvoorzien directeur is C overgeheveld naar de post extern advies van de unit bestuur. De bovenstaande omschreven en doorgevoerde wijzigingen zijn tevens in navolgende tabel weergegeven: Bestuurs- Begroting 2013 Begrotings Begroting Begroting 2013 Beg roting na wijziging wijziging e kwartaal t/m 4e kwartaal na wijziging Netto-kosten per unit: Bouwen en Renoveren IT, Produkt- Procesontwikkeling Operations Onderhoud Human Resource Management Financiën Planning Concerncontrol Directie Bestuur Bovenformatief Kapitaallasten TOTAAL netto-kosten Investeringsuitgaven ťm 4 e kwartaal 2013 Voor het jaar 2013 is een uitgavenbudget vastgesteld van C 31,64 min. Op grond van genomen ABbesluiten is dit uitgavenbudget per saldo verlaagd metë 17,32 min totí 14,32 min. De tijdens het jaar doorgevoerde verlaging van de investeringsuitgaven betreffen met name het niet of later doorgaan van de projecten clustering Simpelveld-Wijlre en transportleiding Simpelveld-Wijlre ad C 8,5 min., aanpassingen rwzi Roermond ad é 4,5 min., herziening/ vervanging rekenkamer, front 8. backoffice ad ŭ 1,6 min., vervangen pompen 2013 ad ê 1,2 min.

4 De gerealiseerde investeringsuitgaven t/m het 4e kwartaal van 2013 bedragen C 13,17 min en zijn daarmee Ç. 1,15 min lager dan gepland. Dit verschil wordt met name verklaard uit de 6 0,90 min lagere uitgaven voor IT-projecten (met name project Wauter, vervangingsinvestering front- en backoffice) en uit ê 0,25 min lagere uitgaven op het totaal aan overige projecten. Voor het effect van de lagere investeringsuitgaven in 2013 op de kapitaallasten 2013 zie de onderstaande toelichting. Kapitaallasten In dezen is van belang te beseffen dat de lagere investeringsuitgaven in 2013 voornamelijk effect sorteren in de jaren na De projecten die tot hogere afschrijvingskosten leiden in 2013 zijn al voor 2013 gestart en zijn in de 1e helft van 2013 in gebruik genomen. Overeenkomstig de nota financieel beleid is voor bepaling van de afschrijving het moment waarop het actief/project in gebruik is genomen van belang. Is dit in de 1e helft van het jaar dan wordt in 2013 met de afschrijving gestart. Is dit in de 2e helft van 2013 dan start de afschrijving in De onder punt 4 toegelichte verlaging van de geplande investeringsuitgaven heeft dan ook geen effect op de afschrijvingskosten voor 2013 omdat de afschrijvingskosten voor deze projecten pas zijn begroot voor de jaren na Effect op de kapitaallasten in 2013 treedt met name op voor projecten die eind 2012 resp. begin 2013 zijn opgeleverd. De kapitaallasten 2013 zijn C ,- hoger dan geraamd, bestaande uit: - hogere afschrijvingen ad C ,- worden veroorzaakt door: i. projecten die eerder gereed zijn gekomen resp. eerder in gebruik zijn genomen (circa C ). De belangrijkste zijn: vrijvervalriool MAA-rwzi Limmel, slibbuffer rwzi Susteren, vervanging Front 6\ Back-office, aanpassen gemalen met breektank, renovatie 4e etage laagbouw kantoor (deze renovatie heeft overigens geleid tot extra huuropbrengsten); ii. project ontmantelen (slopen) droger Venlo heeft meer gekost dan gepland (ê ). Deze kosten dienen in 2013 volledig te worden afgeschreven; iii. daarnaast zijn een aantal kleinere projecten later gereed, hebben lagere uitgaven of zijn niet ten uitvoer gekomen (-/- C ); - lagere rentekosten ad ^ ,- bestaande uit rentevoordeel op de eind 2013 afgesloten langlopende geldlening, als gevolg van de lagere investeringsuitgaven in 2013; - lagere opbrengsten ad ê doordat minder bouwrente wordt toegerekend aan onderhanden projecten. Er zijn in 2013 minder grote projecten in uitvoering waardoor de te activeren bouwrente lager is dan begroot.

5 Operations Prestaties: Zuiveren afvalwater Bedrijfsvoering waterlijn en sllblijn plan t/m december 2013 realisatie t/m december 2013 CZV-verwijdering 92,2 92,0 P-verwijdering 76,0 75,8 N-verwijdering 78,8 79,1 Drogestofgehalte ontwaterd slib 26,3 25,7 Prestaties: Verwerken en afzetten van zuiveringsslib Bedrijfsvoering plan t/m december 2013 realisatie t/m december 2013 Totaalrendement droger 1) 57,7 56,7 1) totaal rendement : technisch rendement x proces rendement/100 Rechtmatigheid: 1 Tijdens de extreem warme periode in juli zijn er problemen ontstaan met de beluchting van de areatietanks van de rwzi Susteren. Dit heeft geleidt tot een tijdelijk verhoogde fosfaatconcentratie in het effluent.» Eind september heeft er een gemeentelijke overstort aan de Groot Bollerweg te Venlo plaatsgevonden. De overstort werd veroorzaakt door een gesloten afsluiter in het ontvangstwerk van de rwzi Venlo. Hierdoor kon niet voldoende afvalwater worden ingenomen. Na constatering van deze situatie zijn direct passende maatregelen genomen die voorkomen dat deze afsluiters niet meer onbewust kunnen worden gesloten. Naleving wet- en regelgeving: «De wet- en regelgeving ondergaat momenteel een aantal wijzigingen in het kader van onder andere het Activiteiten Besluit. Deze wijzigingen vereisen mogelijk ook wijzigingen in het vergunningenbeheer. Om de impact van deze wijzigingen in relatie tot het beheer van de aan het WBL verleende vergunningen te toetsen heeft er een nulmeting van het WBL vergunningenbeheer plaatsgevonden. Hierbij zijn een aantal aandachtpunten geconstateerd. Om de aandachtpunten gestructureerd op te pakken is een plan van aanpak opgesteld. Door de uitvoering van dit plan wil het WBL ook in de toekomst op effectieve en efficiënte wijze aan de wet- en regelgeving blijven voldoen. In de 2 e helft 2013 is een financieel model ontwikkeld waarin de financiële resultaten en prognoses worden gebaseerd op OPEX (operating expenditures) sheets per locatie. Input voor dit model wordt verkregen van de systemen Coda (financiën) en Prins (prestatieregistratie). Dit model wordt per 2014 in gebruik genomen waarbij door de betrokken units continu gewerkt wordt aan het verbeteren van de betrouwbaarheid van de gegevens.

6 Onderhoud Het tijdig en op een juiste wijze uitvoeren van periodiek onderhoud heeft tot gevolg dat correctief onderhoud en storingen afnemen en functioneel falen tot een acceptabel niveau wordt teruggebracht (gebaseerd op Betrouwbaarheid, Beschikbaarheid, Onderhoudbaarheid, Veiligheid, Gezondheid, Milieu). Dit betekent ook dat op een verantwoorde wijze het bestaan van correctief onderhoud en storingsonderhoud kan worden geaccepteerd. Het is hierbij wel van belang dat de geplande correctieve acties efficiënt en effectief worden gepland en uitgevoerd. Als vervolg op het in 2011 ingezette bundelen van locatie/object gebonden activiteiten waardoor deze beter planbaar worden gemaakt, is in 2012 gestart met het bundelen van correctief onderhoud. Onderstaand is de kwantitatieve status van de uit te voeren werkzaamheden weergegeven:» Realisatie preventief onderhoud is conform planning;» Realisatie correctief onderhoud loopt iets achter op planning. Hiervoor zijn in de tweede helft van het jaar corrigerende maatregelen getroffen, onder andere door inzet van uren van toezichthouders van de unit B&R;» Het storingsonderhoud geeft over de periode tot en met december een dalende trend aan t.o.v. dezelfde periode in het afgelopen jaar.

7 -7- In deze grafiek is het aantal storingen in 2013 (paars) en in 2012 (blauw) weergegeven. 400 Storingen Onderhoud WBL Realisatie2013 [Aanlallen] -Realisatie 2012 [Aantallen] Storing Onderhoud Extern (gemalen gemeenten, IBA en WPM) (kwantitatief): In de grafiek is het aantal storingen in 2013 (paars) en in 2012 (blauw) weergegeven. Storingen Onderhoud klanten w n I " Realisatie 2013 [Aanlallen] Realisatie 2012 ļaanl allen] I I» 4 \ 6 J» 9 10 IJ lí Het grotere aantal storingen (50 o Zo van het totaal) vanaf de maand mei 2013 wordt veroorzaakt door de gemalen van de gemeente Valkenburg, waarvan per mei het beheer en onderhoud door de gemeente Valkenburg is opgedragen aan het WBL.

8 8. HRM, bestuurs- en juridische ondersteuning, facilitaire zaken Het WBL streeft ernaar dat iedereen tot aan het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd vitaal, gezond en met plezier aan het werk is. Om dit te kunnen realiseren wordt een actief personeelsbeleid gehanteerd, waarin het bevorderen van gezondheid en welzijn van medewerkers centraal staat. Mede gelet op de vergrijzing van onze organisatie is duurzame inzetbaarheid van mensen een belangrijk speerpunt in onze organisatie. In de maanden mei en juni is daarom een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) uitgevoerd binnen onze organisatie, waaraan 91 0 A van de mensen (in totaal 125 personen) heeft deelgenomen. Alle medewerkers die hebben deelgenomen aan dit onderzoek hebben een individueel advies gekregen naar aanleiding van het uitgevoerde onderzoek. Naar aanleiding van het onderzoek is een uitgebreid rapport met bevindingen opgesteld. Het rapport geeft een gedegen inzicht in de gezondheid en vitaliteit van de mensen in onze organisatie en/of mogelijke risico's ten aanzien van het (langdurig) uitvallen van medewerkers. Uit het onderzoek naar het werkvermogen ( s de mate waarin medewerkers aan de fysieke en mentale eisen van het werk kunnen voldoen) blijkt dat: - 2ĩ 0 Zo van de medewerkers beschikt over een uitstekend werkvermogen; - ôc/o van de medewerkers beschikt over een goed werkvermogen; Zo heeft een matig werkvermogen en - slechts 1 "/o heeft een slecht werkvermogen. De gemiddelde score van het werkvermogen van het WBL ligt binnen de bandbreedte van punten, hetgeen inhoudt dat het WBL gemiddeld gezien beschikt over een goed werkvermogen, mede gelet op de gemiddelde leeftijd van 48,85 jaar in onze organisatie. Het huidige WBL ziekteverzuimpercentage van 2,64 0 7o (t/m december 2013) bevestigt dit ook. Inmiddels is, in samenspraak met de VGW-commissie, een plan van aanpak opgesteld om de aangedragen aanbevelingen verder uit te werken. Om de duurzame inzetbaarheid van mensen goed te kunnen blijven monitoren wordt 1x per 2 jaar een uitgebreid preventief medisch onderzoek uitgevoerd en 1x per jaar een on line vragenlijst uitgezet. 9. Financiën, Planning, Concerncontrol Met de invoering van het Handboek Inkoop en Aanbesteding is afgesproken dat verantwoording met betrekking tot nieuwe opdrachten omtrent de toegepaste wijze van inkoop- en aanbesteding steeds per kwartaal plaats vindt. Met betrekking tot inkoop en aanbesteding is relevant dat in 2013 in totaal 150 nieuwe opdrachten zijn verstrekt resp. nieuwe contracten zijn afgesloten, met een opdrachtwaarde van Ç 15,1 min. Van dit volume is C 10,3 min terug te voeren op 6 opdrachten op basis van nationale ì Europese aanbestedingen. Met betrekking tot de meervoudige onderhandse aanbesteding blijkt dat bij 13 van de 21 opdrachten gebruik is gemaakt van de hardheidsclausule (afzien op grond van moverende redenen van het opvragen van meerdere offertes).

9 Daarnaast is bij de interimcontrole door de accountant (december 2013) middels een steekproef controle uitgeoefend op de naleving van het inkoop- en aanbestedingsbeleid. Rapportage hieromtrent vindt plaats bij de behandeling van de Jaarrekening Uit de middels verantwoordingsformulieren afgelegde verantwoording blijkt dat al deze inkopen rechtmatig hebben plaatsgevonden. Namens het Algemeen Bestuur, Hoogachtend, de directeur, de voorzitter, ing. E.M. Pelzer MMO dr. J.J. Schrijen

1 8 DEC. 2013 BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER E-MAIL DATUM. 1. Inleiding Op 11 december 2013 is de Managementrapportage (MARAP) t/m september 2013 (3 e

1 8 DEC. 2013 BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER E-MAIL DATUM. 1. Inleiding Op 11 december 2013 is de Managementrapportage (MARAP) t/m september 2013 (3 e W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G Waterschap Roer en Overmaas het Algemeen Bestuur Postbus 185 6130 AD SITTARD 1 8 DEC. 2013 ISO 9001 iso 14001 OHSAS 18001 r WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG

Nadere informatie

o i. CCD oniï É. 1 JU. LUIt»

o i. CCD oniï É. 1 JU. LUIt» W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G 13 ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464

Nadere informatie

2042' Waterschap Roer en Overmaas 0 7 JUNI 2012. Cc. aen 1.. BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER E-MAIL DATUM

2042' Waterschap Roer en Overmaas 0 7 JUNI 2012. Cc. aen 1.. BEHANDELD DOOR TELEFOONNUMMER E-MAIL DATUM W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G 2042' P, WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464

Nadere informatie

WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464. - «ifpl NO. 2012.

WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464. - «ifpl NO. 2012. W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464 Waterschap

Nadere informatie

CONCEPT-brief aan de waterschappen

CONCEPT-brief aan de waterschappen CONCEPT-brief aan de waterschappen - - Waterschap Roer en Overmaas Waterschap Peel en Maasvallei AB-vergadering: 4 september 203 Onderwerp: Managementrapportage (MARAP) t/m juni 203 Geacht Bestuur,. Inleiding

Nadere informatie

CONCEPT!! *2011.07782* Waterschap Roer en Overmaas Algemeen Bestuur t.a.v. Postbus 185 6130 AD SITTARD DIR. (MARAP) t/m juni 2011.

CONCEPT!! *2011.07782* Waterschap Roer en Overmaas Algemeen Bestuur t.a.v. Postbus 185 6130 AD SITTARD DIR. (MARAP) t/m juni 2011. Waterschap Roer en Overmaas Algemeen Bestuur t.a.v. Postbus 185 6130 AD SITTARD CONCEPT!! WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464

Nadere informatie

Voorstel aan het AB * * Van Dagelijks Bestuur Corsanr. porten/ Onderwerp Werkbegroting 2015; 1e begrotingswijziging 2015

Voorstel aan het AB * * Van Dagelijks Bestuur Corsanr. porten/ Onderwerp Werkbegroting 2015; 1e begrotingswijziging 2015 FPC Algemeen Fout! Ongeldige bestandsnaam. Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. porten/2015.05769 Onderwerp Werkbegroting 2015; 1e begrotingswijziging 2015 Agendapuntnr. 11 AB-vergadering

Nadere informatie

0<mer ingen. BEHANDELD DOOR : WAS. Pörteners TELEFOONNUMMER : +31 655742253 E-MAIL. DATUM : 19 september 2011

0<mer ingen. BEHANDELD DOOR : WAS. Pörteners TELEFOONNUMMER : +31 655742253 E-MAIL. DATUM : 19 september 2011 W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G 7229 WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60 464 Waterschap Roer en Overmaas Algemeen

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. llllllllllllllllll IIIMI. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. zander/2016.05872

Voorstel aan het AB. llllllllllllllllll IIIMI. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. zander/2016.05872 W A T E R S C H A P S B E D R J F L I M B U R G Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. zander/2016.05872 Onderwerp Werkbegroting 2016; 1e Begrotingswijziging 2016 Agendapuntnr. 5.1 AB-vergadering

Nadere informatie

CONCEPT-brief aan de waterschappen

CONCEPT-brief aan de waterschappen CONCEPTbrief aan waterschappen Waterschap Roer Waterschap Peel en en Maasvallei Overmaas ABvergaring: 6 cember 2012 Onrwerp: Managementrapportage (MARAP) tlm september 2012 Geacht Bestuur, 1. Inleiding

Nadere informatie

CMFB 25-08-2009 Agendapunt: CMFB 5

CMFB 25-08-2009 Agendapunt: CMFB 5 CMFB 25-08-2009 Agendapunt: CMFB 5 Sittard, 29 juli 2009 AAN DE COMMISSIE MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID Onderwerp: Managementrapportage WBL t/m 1e kwartaal 2009./. Hierbij doen wij u ter kennisneming toekomen

Nadere informatie

Voorstel aan het Algemeen Bestuur:

Voorstel aan het Algemeen Bestuur: DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond 0BDIRECTIE Tel: 0475-394240 Fax: 0475-311605 www.wbl.nl info@wbl.nl Corsanr. UNIT STAF STAF WH ZVB P&C P&O pc/ps-2010.09160 Voorstel aan het

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2012.10858. Onderwerp Afsluiten kredieten + kredietvotering nieuwe projecten 2013

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2012.10858. Onderwerp Afsluiten kredieten + kredietvotering nieuwe projecten 2013 FPC Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2012.10858 Onderwerp Afsluiten kredieten + kredietvotering nieuwe projecten 2013 Agendapuntnr. 7 AB-vergadering 6-12-2012 Besluit 1. Ten aanzien

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. schoen/ Agendapuntnr. 4.3 AB-vergadering 19 juli 2017

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. schoen/ Agendapuntnr. 4.3 AB-vergadering 19 juli 2017 FPC Algemeen Fout! Ongeldige bes tandsnaam. Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. schoen/2017.07701 Onderwerp Marap 1e kwartaal 2017 + 2e begrotingswijziging Agendapuntnr. 4.3 AB-vergadering

Nadere informatie

Aan de leden van het Algemeen Bestuur van Waterschap Roer en Overmaas Postbus 185 6130 AD SITTARD. Concept-brief!! Geldt ook als concept voor WPM

Aan de leden van het Algemeen Bestuur van Waterschap Roer en Overmaas Postbus 185 6130 AD SITTARD. Concept-brief!! Geldt ook als concept voor WPM STAF PLANNING EN CONTROL Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond STAF PLANNING EN CONTROL Tel: 088-84201102 Fax: 0475-311605 www.wbl.nl info@wbl.nl Aan de leden van het Algemeen Bestuur van

Nadere informatie

Algemeen Bestuur WBL: vergadering d.d. 30 mei 2012

Algemeen Bestuur WBL: vergadering d.d. 30 mei 2012 Financieel verslag 2011 Waterschapsbedrijf Limburg Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond Tel. 088-8420000 Algemeen Bestuur WBL: vergadering d.d. 30 mei 2012 Inhoud Financieel verslag 2011

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Verlenging LGR beheer en onderhoud gemalen Gemeente Simpelveld

Voorstel aan het AB. Verlenging LGR beheer en onderhoud gemalen Gemeente Simpelveld BRO Algemeen Fout! Ongeldige bestandsnaam. Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. schoen/2015.07577 Onderwerp Verlenging LGR beheer en onderhoud gemalen Gemeente Simpelveld Agendapuntnr. 5

Nadere informatie

Verslag Algemeen Bestuur

Verslag Algemeen Bestuur DIR Verslag Algemeen Bestuur Datum 25-05-2011 Tijdstip 15.00 uur Locatie kamer 117-118 Archiefnr. porten/2011.07431 Onderwerp Verslag vergadering Algemeen Bestuur d.d. 25-5-2011 CONCEPT!! Aanwezig: WRO

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. De vaststelling van het jaaruitgavenbudget (JUB) 2017 zal plaatsvinden in de AB-vergadering van

Voorstel aan het AB. De vaststelling van het jaaruitgavenbudget (JUB) 2017 zal plaatsvinden in de AB-vergadering van W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2016.06964 Onderwerp Vaststellen en aanpassen van kredieten op basis van MIP 2017-2026 Agendapuntnr.

Nadere informatie

Voorstel aan het Algemeen Bestuur:

Voorstel aan het Algemeen Bestuur: 7DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond DIRECTIE Tel: 0475-394240 Fax: 0475-311605 www.wbl.nl info@wbl.nl Corsanr. UNIT STAF STAF LAB VH WH ZVB P&C P&O 2010.09142 Voorstel aan het

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2015.05668. Onderwerp Vaststellen kredieten en uitgavenbudget 2015

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2015.05668. Onderwerp Vaststellen kredieten en uitgavenbudget 2015 FPC Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2015.05668 Onderwerp Vaststellen kredieten en uitgavenbudget 2015 Agendapuntnr. 13 AB-vergadering 27-5-2015 Besluit 1. Ten aanzien van het

Nadere informatie

Voorstel aan het Algemeen Bestuur:

Voorstel aan het Algemeen Bestuur: DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond DIRECTIE Tel: 0475-394240 Fax: 0475-311605 www.wbl.nl info@wbl.nl Corsanr. UNIT STAF STAF WH ZVB P&C P&O pc/ps-2010.05449 Voorstel aan het Algemeen

Nadere informatie

LIMBURG. Voorstel aan het AB

LIMBURG. Voorstel aan het AB WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2018.07927 Portefeuillehouder M. Bouts Onderwerp Vaststellen en afsluiten kredieten op basis van MIP 2019-2028 Agendapuntnr.

Nadere informatie

Onderwerp: Meerjarenraming en ontwerpbegroting 2017 WBL

Onderwerp: Meerjarenraming en ontwerpbegroting 2017 WBL Onderwerp: Meerjarenraming -2021-2026 en Algemeen Bestuur ontwerpbegroting WBL Portefeuillehouder: Ger Driessen Datum: 22-06-2016 Vergaderingnummer: 7 Agendapunt: 10 Registratienummer: 2016.04110 Voorstel

Nadere informatie

Graag vernemen wij uw advies ter zake. Het dagelijks bestuur, 120138/LUT 4/4

Graag vernemen wij uw advies ter zake. Het dagelijks bestuur, 120138/LUT 4/4 Het bijgevoegde rapport geeft u een beeld van de berekening van de omvang van de (financiële) risico s 2011 volgens de vastgestelde methodiek. Ook verschaft het rapport informatie over de opbouw van de

Nadere informatie

./. Hierbij doe ik u toekomen een concept-notitie aan de commissie Financiën inzake de eerste triaalrapportage per 30 april 2007.

./. Hierbij doe ik u toekomen een concept-notitie aan de commissie Financiën inzake de eerste triaalrapportage per 30 april 2007. DB 21-05-2007 Agendapunt: o16 Sittard, 15 mei 2007 AAN HET DAGELIJKS BESTUUR Onderwerp: Eerste triaalrapportage per 30 april 2007; 7e begrotingswijziging 2007./. Hierbij doe ik u toekomen een concept-notitie

Nadere informatie

VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG

VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond DIRECTIE Tel: 0475-394240 Fax: 0475-311605 www.wbl.nl info@wbl.nl VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG DATUM EN TIJDSTIP:

Nadere informatie

Mededeling aan het AB

Mededeling aan het AB FPC Mededeling aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. schoen/2013.09706 Onderwerp Overzicht besluitvorming en kostenontwikkeling slibverwerking Agendapuntnr. 3.1 AB-vergadering 4-9-2013 Het Algemeen

Nadere informatie

DB-vergadering 25-05-2009 Agendapunt 6

DB-vergadering 25-05-2009 Agendapunt 6 DB-vergadering 25-05-2009 Agendapunt 6 Onderwerp Evaluatie Uitvoeringsregels Inkoop en Aanbesteding Portefeuillehouder(s) R.L.M. Sleijpen Afdeling Middelen Bestuursprogramma / Waterbeheersplan Niet van

Nadere informatie

Voorstel aan het AB * * Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/

Voorstel aan het AB * * Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/ FPC Algemeen Fout! Ong eldig e b estand sn aam. Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2017.07266 Onderwerp Vaststellen en afsluiten van kredieten op basis van MIP 2018-2027 Agendapuntnr.

Nadere informatie

Marap. 2011 3 e kwartaal. Pagina 1 van 79

Marap. 2011 3 e kwartaal. Pagina 1 van 79 Marap 3 e kwartaal Pagina 1 van 79 Pagina 2 van 79 Marap Totaal WBL (excl. BsGW) t/m kwartaal 3 Kwartaal 3 Bedragen x 1.000 Tot en met kwartaal 3 Totaal jaar Begroting 2010 Begroting 2010 Actuele Begr.

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Uitbreiding rwzi Hoensbroek votering verhoging uitvoeringskrediet

Voorstel aan het AB. Uitbreiding rwzi Hoensbroek votering verhoging uitvoeringskrediet BRO Proj ecten Fout! Ongeldige best andsnaam. Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. spiert/2015.05799 Onderwerp Uitbreiding rwzi Hoensbroek votering verhoging uitvoeringskrediet Agendapuntnr.

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 25 juni 2013 NUMMER : WM/MFI/NKu/7725 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

!01 20571 9. wrtieitr&crtap M en Overmaas 0 1 AUG. 2012 AOJ. Cc, aem Dfr. Dit BEHANDELD DOOR E-MAIL. DATUM : 30jUÜ2012

!01 20571 9. wrtieitr&crtap M en Overmaas 0 1 AUG. 2012 AOJ. Cc, aem Dfr. Dit BEHANDELD DOOR E-MAIL. DATUM : 30jUÜ2012 W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G!01 20571 9 ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: 63.67.60.464

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 14-01-2014 Agendapunt 4 Steller / afdeling N. Rossel / Stafunit Algemene Dienst Openbaar Ja Bestuurder J.J. Schrijen Bijlage(n) 3 Programma Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 22-04-2014 Agendapunt 9 Steller / afdeling J. Louwsma / Beheer Openbaar Ja Bestuurder R.L.M. Sleijpen Bijlage(n) 2 Programma Bedrijfsvoering Registratiecode

Nadere informatie

iii.iek. rv". XT-. r.' O;r. Opmerkingen BEHANDELD DOOR DOORKIESNUMMER E-MAIL DATUM

iii.iek. rv. XT-. r.' O;r. Opmerkingen BEHANDELD DOOR DOORKIESNUMMER E-MAIL DATUM W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G Aan het Algemeen Bestuur van het Waterschap Roer en Overmaas Postbus 185 6130 AD SITTARD iii.iek. XT-. r.' Opmerkingen 201004677 H..er en üvermaas rv".

Nadere informatie

18-2-2015. Opdrachtgever: Erica Mosch. Voldoen aan de afnameverplichting.

18-2-2015. Opdrachtgever: Erica Mosch. Voldoen aan de afnameverplichting. Onderwerp: Evaluatie renovatie rioolgemalen 2010 tot en met 2014 en voorstel renovatie 2015 tot en met 2019 Nummer: Bestuursstukken\1783 Agendapunt: 5 DB: Ja 2-2-2015 BPP: Nee FAZ: Ja 18-2-2015 VVSW: Ja

Nadere informatie

is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas ISO 9001 ISO OHSAS 18001

is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas ISO 9001 ISO OHSAS 18001 t is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 De gemeenschappelijke regeling Waterschapsbedrijf Limburg is een uitgave van

Nadere informatie

Voorstel In te stemmen met de verlenging van het contract met Ernst & Young met één jaar.

Voorstel In te stemmen met de verlenging van het contract met Ernst & Young met één jaar. Onderwerp: Verlenging contract E&Y met één jaar Algemeen Bestuur Portefeuillehouder: A. Kersten Datum: 23 september 2009 Vergaderingnummer: Agendapunt: Voorstel In te stemmen met de verlenging van het

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Totaal kapitaallasten Totaal personeelslasten

Voorstel aan het AB. Totaal kapitaallasten Totaal personeelslasten FPC Algemeen Fout! Ongeldige bestandsnaam. Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. schoen/2015.06856 Onderwerp Vaststelling Jaarrekening 2014 Agendapuntnr. 9 AB-vergadering 27-5-2015 Besluit

Nadere informatie

DB-vergadering 27-07-2009 Agendapunt 7. Onderwerp Aanwijzing accountant ten behoeve van controlewerkzaamheden dienstjaar 2009

DB-vergadering 27-07-2009 Agendapunt 7. Onderwerp Aanwijzing accountant ten behoeve van controlewerkzaamheden dienstjaar 2009 DB-vergadering 27-07-2009 Agendapunt 7 Onderwerp Aanwijzing accountant ten behoeve van controlewerkzaamheden dienstjaar 2009 Portefeuillehouder(s) R.L.M. Sleijpen Afdeling Middelen Bestuursprogramma /

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. vaasen/2015.10125. Onderwerp. Project revisie en actualisatie ATEX (P11162)

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. vaasen/2015.10125. Onderwerp. Project revisie en actualisatie ATEX (P11162) W A Ï E R S C H A P S B E D R L I M B U R G Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. vaasen/2015.10125 Onderwerp Project revisie en actualisatie ATEX (P11162) Agendapuntnr. 3.5 AB-vergadering

Nadere informatie

Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010.

Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010. Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010. A. Hiemstra (Algemene Waterschapspartij) Jaarrekening 1. Vraag: In 2009 is het aantal ingevulde fte s 314, in de begroting van

Nadere informatie

B1303722. 28 november 2013 7. Datum: Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Burap 2-2013

B1303722. 28 november 2013 7. Datum: Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Burap 2-2013 Datum: Agendapunt nr: 28 november 2013 7. B1303722 Aan de Verenigde Vergadering Burap 2-2013 Aard voorstel Besluitvormend voorstel met investerinq Aantal Bijlagen 2 Voorstel behandeld door Datum Verenigde

Nadere informatie

Cc. aan. Ter afd?.an ~FW. BEHANDELD DÓÓR Afgedaan ddporkiesnummer E-MAIL DATUM

Cc. aan. Ter afd?.an ~FW. BEHANDELD DÓÓR Afgedaan ddporkiesnummer E-MAIL DATUM W A T E R S C H A P S B E D R I J F DIRECTIE L I M B U R G 201002657 DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond Tel: 0475-394240 Fax:0475-311605 Aan de leden van het Algemeen Bestuur van

Nadere informatie

Datum : 18 oktober 2017 Versie : 1.0. Datum: 18 oktober 2017 Versie: 1.0 Registratienummer:

Datum : 18 oktober 2017 Versie : 1.0. Datum: 18 oktober 2017 Versie: 1.0 Registratienummer: 2e wijziging programmabegroting 2017 Datum : 18 oktober 2017 Versie : 1.0 Datum: 18 oktober 2017 Versie: 1.0 Registratienummer: 2017027729 Inhoudsopgave 1 Inhoud wijziging programmabegroting... 3 2 Begrotingswijziging

Nadere informatie

Hollandse Delta. Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 11. B1303727. Aan de Verenigde Vergadering

Hollandse Delta. Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 11. B1303727. Aan de Verenigde Vergadering Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 11. B1303727 waterschap Hollandse Delta Aan de Verenigde Vergadering Aanvraag projectinvesteringskrediet "Renovatie slibontwateringsinstallatie rwzi Hoogvliet". Aard

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2015

Financieel Jaarverslag 2015 Financieel Jaarverslag 2015 is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 Het jaarverslag 2015 is een uitgave van: Waterschapsbedrijf

Nadere informatie

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Medio 2013 heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met als bijlage de herziene begroting 2013, van de Veiligheidsregio Zeeland vastgesteld. Deze begroting

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. schoen/ Agendapuntnr. 4.3 AB-vergadering

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. schoen/ Agendapuntnr. 4.3 AB-vergadering FPC Algemeen Fout! Ongeldige bes tandsnaam. Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. schoen/2017.06939 Onderwerp Vaststellen jaarrekening 2016 Agendapuntnr. 4.3 AB-vergadering 31-5-2017 Besluit

Nadere informatie

Het plan geeft ons aanleiding tot het maken van de volgende opmerkingen:

Het plan geeft ons aanleiding tot het maken van de volgende opmerkingen: VERSPREIDEN AAN: directie + (gemandateerde) ondertekenaar + HSo + Coörd. VenP + auteur extern: gemeente (dhr. H. Goessen) + WBL (dhr. J. Bakker) Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Gemeente fi Bergen op Zoom

Gemeente fi Bergen op Zoom Gemeente fi Bergen op Zoom Voorlegger Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam Nota Investeren

Nadere informatie

Illlllllllllllllllllllill

Illlllllllllllllllllllill Voorstel aan Dagelijks Bestuur Illlllllllllllllllllllill routina met data: paraaf: overleg portefeuillehouder 19 november 2012 afdelingshoofd dagelijks bestuur 18-12-2012 commissie wb commissie bcwvm algemeen

Nadere informatie

Verslag Algemeen Bestuur

Verslag Algemeen Bestuur WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Verslag Algemeen Bestuur Datum 4-4-2018 Tijdstip 16.00 uur Corsanr. Onderwerp Aanwezig Afwezig Unit-manager Notulist vrosch/2018.07152 Verslag Algemeen Bestuur Broeck, P.F.C.W.

Nadere informatie

Marap. 2012 t/m 3 e kwartaal. Pagina 1 van 64

Marap. 2012 t/m 3 e kwartaal. Pagina 1 van 64 Marap t/m 3 e kwartaal Pagina 1 van 64 Pagina 2 van 64 Inhoud Marap t/m 3e kwartaal - Totaal exploitatie Waterschapsbedrijf Limburg. 5 - Balans 7 - Investeringen 9 - - Bouwen en renoveren. 11 - IT en product-

Nadere informatie

Verslag Algemeen Bestuur

Verslag Algemeen Bestuur DIR Verslag Algemeen Bestuur Datum 22-12-2014 Tijdstip 15.00 uur Corsanr. Onderwerp AB-leden VROSCH/2014.11377 Verslag Algemeen Bestuur Schrijen, J.J. (voorzitter) Dupont, R.E.W.M. (lid) Nusteling, A.M.C.

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 24 juni 2014 NUMMER : WM/MFI/NKu/8247 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

LIMBURG WATERSCHAPSBEDRI-JF. Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas

LIMBURG WATERSCHAPSBEDRI-JF. Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas WATERSCHAPSBEDRI-JF donderdag 1 maart12 Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas Onderwerpen Huidige situatie Ontwikkelingen

Nadere informatie

EMCOBGROEP. College van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn

EMCOBGROEP. College van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn EMCOBGROEP DOOR NAAR W f R K W E R K 1 5. 5 4 6 2 INK d.d. 2/3/215 Abel Tasmanstraat 7 Postbus 24 781 CA Emmen Tel. (591)6366 Fax (591)63663 www.emco-groep.nl College van Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

Marap. 2012 t/m 2 e kwartaal. Pagina 1 van 67

Marap. 2012 t/m 2 e kwartaal. Pagina 1 van 67 Marap t/m 2 e kwartaal Pagina 1 van 67 Pagina 2 van 67 Inhoud Marap t/m 2e kwartaal - Totaal exploitatie Waterschapsbedrijf Limburg. 5 - Balans 7 - Investeringen 9 - - Bouwen en renoveren. 11 - IT en product-

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. mmwjan/2014.07714. Onderwerp. Optimalisatie organisatiestructuur

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. mmwjan/2014.07714. Onderwerp. Optimalisatie organisatiestructuur HRM Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. mmwjan/2014.07714 Onderwerp Optimalisatie organisatiestructuur Agendapuntnr. 5 AB-vergadering 18-6-2014 Besluit In te stemmen met de optimalisatie

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk CC De gemeenteraad - 23 maart 2012 Interim-controle 2011 Deloitte Het college 112623 Paraaf Datum Controller RP 22-3-2012 Directie Geachte

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012.

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control Datum: 26 november 2012. Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Verbeterpunten Planning en Control 2012 Datum: 26 november 2012 Portefeuillehouder: dhr. E. Goldsteen Decosnummer: 124 Informant: Jan van der

Nadere informatie

uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 15.3003742 2 4 juni 2015

uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 15.3003742 2 4 juni 2015 Gemeenteraad Heerenveen HEERENVEEN uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 15.3003742 2 4 juni 2015 Onderwerp: Jaarrekening 2014 en 1e kwartaalrapportage 2015 Caparis NV Geachte raad, Jaarrekening

Nadere informatie

DB-vergadering 14-10-2009 Agendapunt 3

DB-vergadering 14-10-2009 Agendapunt 3 DB-vergadering 14-10-2009 Agendapunt 3 Onderwerp Lijst van te verzenden stukken Portefeuillehouder(s) J.H.J. van der Linden Afdeling Nieuwe Werken en Onderhoud Bestuursprogramma Niet van toepassing. Waterbeheersplan

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur Algemeen Bestuur Onderwerp: Jaarstukken 2014 Portefeuillehouder: B. de Jong Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 8 juli 2015 Afdeling: MO Medewerker: A Peek Dossiernummer: 927419 versie 7 Behandeld in Datum

Nadere informatie

Nota waardering en afschrijving vaste activa

Nota waardering en afschrijving vaste activa Nota waardering en afschrijving vaste activa Concept Datum 30 maart 2012 Opgemaakt door afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Blad 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Algemeen... 3 1.2. Ingangsdatum...

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte

JAARVERSLAG 2012. Rekenkamercommissie Raalte JAARVERSLAG 2012 Rekenkamercommissie Raalte Voorwoord. Voor u ligt het Jaarverslag 2012 van de rekenkamercommissie Raalte. Naast de wettelijke verplichting om een jaarverslag op te stellen doet de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Inwonerszaken 1511 BE Oostzaan

Inwonerszaken 1511 BE Oostzaan Aan Adres het CDA Oostzaan t.a.v. de heer E. de Jong Kerkbuurt 44 Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1511 BD Oostzaan Postadres Postbus 15, 1510 AA Oostzaan Telefoon 075-684 7777 Fax 075-684 7778 E-mail

Nadere informatie

BsGW Belastingsamenwerking

BsGW Belastingsamenwerking BsGW Belastingsamenwerking De gemeenteraad van de gemeente Bergen Postbus 140 5854 ZJ Bergen INGEKOMEN. Gemeente BERGEN % kopie i&ia^jtïffit * 8 AUG 2012 BsGW Belastingsamenwerking Maria Theresialaan 99

Nadere informatie

Artikel 1. Definities

Artikel 1. Definities Verordening 212 Het algemeen bestuur van de ISD Bollenstreek besluit, gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, vast te stellen: Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor

Nadere informatie

Mededeling aan het AB

Mededeling aan het AB HRM Algemeen Fout! Ongeldige bes tandsnaam. Mededeling aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. mmwjan/2017.07722 Onderwerp Analyse ziekteverzuim; aanpak inhuur naar vast. Agendapuntnr. 3.5 AB-vergadering

Nadere informatie

Jaarrapport Noordelijk Belastingkantoor. Jaarrapport, controleverklaring en accountantsverslag

Jaarrapport Noordelijk Belastingkantoor. Jaarrapport, controleverklaring en accountantsverslag Bestuur Onderwerp: Jaarrapport 2017-2018 Noordelijk Belastingkantoor Vergadering d.d. 15-04-2019 Agendapunt 4 Status Opgesteld door Afgestemd met Besluitvormend Paulien Geerdink en Marco Bos MT Noordelijk

Nadere informatie

Voorstel aan het DB. Directie (Guus Pelzer) Van. Corsanr. vrosch/2012.08091. Onderwerp. Extern communicatieplan WBL

Voorstel aan het DB. Directie (Guus Pelzer) Van. Corsanr. vrosch/2012.08091. Onderwerp. Extern communicatieplan WBL DIR Voorstel aan het DB Van Directie (Guus Pelzer) Corsanr. vrosch/2012.08091 Onderwerp Extern communicatieplan WBL Agendapuntnr. DB-vergadering 11-6-2012 Besluit Instemmen met het door WBL opstellen van

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 15-07-2014 Agendapunt 6 Steller / afdeling W. Coenen / Projecten en Waterkeringen Openbaar Ja Bestuurder J.H.J. van der Linden / L.H. Dohmen Bijlage(n)

Nadere informatie

DIR DIR Algemeen Algemeen

DIR DIR Algemeen Algemeen DIR DIR Algemeen Algemeen ISO 9001 ISO 14001 OHSAS 18001 WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresialaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534.83 Bank: NL61NWAB0636760464 Tel: 088-8420000 Fax:

Nadere informatie

Toetsingskader Rechtmatigheid 2013 Waterschap Peel en Maasvallei

Toetsingskader Rechtmatigheid 2013 Waterschap Peel en Maasvallei Toetsingskader Rechtmatigheid 2013 Waterschap Peel en Maasvallei ļw Water set- ap Peel en Ma as val Proces bijdrage aan WBL-BsGW 4310a Bijdrage Waterschapsbedrijf Limburg 4310a Kosten taakontwikkeling

Nadere informatie

Vast te stellen de volgende Budgethoudersregeling Veiligheidsregio Zeeland 2015.

Vast te stellen de volgende Budgethoudersregeling Veiligheidsregio Zeeland 2015. Regeling Budgethouders 2015 Het dagelijks bestuur van Veiligheidsregio Zeeland; Gelet op: Afdeling 10 van de Algemene wet bestuursrecht; De gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Zeeland 2013; De

Nadere informatie

OIM. Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. : college van B&W Datum : 15-12-2015 Pfh. Van

OIM. Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. : college van B&W Datum : 15-12-2015 Pfh. Van Raadsvoorstel OIM Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van : college van B&W Datum : 15-12-2015 Pfh. : F. Forster Steller : N.A. van Slooten tel.nr. : 06 53986047 e-mail : hvslooten@delft.n1 Program ma :

Nadere informatie

gegevens over de eerste vier maanden wordt een prognose gegeven voor 2015.

gegevens over de eerste vier maanden wordt een prognose gegeven voor 2015. Agendapunt voor de vergadering 29juni2015 van het algemeen bestuur RUD Drenthe Datum:.26-05-2014 Opsteller: T. de Boer / G. Schepers Johan Vogelaar, directeur RUD Drenthe Openbaar Advies van de raad van

Nadere informatie

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer.

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer. Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 9 juni 2004 / 102/2004 Onderwerp Notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 Programma / Programmanummer Inkomen / 3230 Portefeuillehouder

Nadere informatie

WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresíalaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534 83 Bank: NL61NWAB0636760464 2014.

WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresíalaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534 83 Bank: NL61NWAB0636760464 2014. W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G ISO 9001 ISO 11001 OHSAS 1B001 WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG Maria Theresíalaan 99 Postbus 1315 6040 KH Roermond KvK-nr. 504.534 83 Bank: NL61NWAB0636760464

Nadere informatie

DB-vergadering 20-12-2011 Agendapunt 6

DB-vergadering 20-12-2011 Agendapunt 6 DB-vergadering 20-12-2011 Agendapunt 6 Onderwerp Bezwaarschrift Lijst Geldelijke Regelingen herinrichting Mergelland Oost Portefeuillehouder(s) J.H.J. van der Linden Afdeling Middelen Bestuursprogramma

Nadere informatie

/ IJssels. Intern controleplan Samenwerking

/ IJssels. Intern controleplan Samenwerking Intern controleplan 2018 ^ Gemeente / IJssels gemeente Montfoort Vast te stellen door Managementteam UW Dagelijks Bestuur UW College van B&W IJsselstein College van B&W Montfoort Vastgesteld dd 28 maart

Nadere informatie

Accountantsverslag 2012

Accountantsverslag 2012 pwc I Accountantsverslag 2012 Permar Energiek B.V. 24 mei 2013 pwc Permar Energiek B.V. T.a.v. de Raad van Commissarissen en de Directie Horaplantsoen 2 6717LT Ede 24 mei 2013 Referentie: 31024B74/DvB/e0291532/zm

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland OVER OOSTZAAN Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland WORMERLAND. GESCAND OP 13 SEP. 2013 Gemeente Oostzaan Datum : Aan: Raadsleden gemeente Oostzaan Uw BSN : - Uw brief van :

Nadere informatie

Onderwerp Concept AB-voorstel inzake frictiekosten in relatie tot de fusie / frictiekosten ICT / informatievoorziening

Onderwerp Concept AB-voorstel inzake frictiekosten in relatie tot de fusie / frictiekosten ICT / informatievoorziening Concept AB-voorstel inzake frictiekosten in relatie tot de fusie / frictiekosten ICT / informatievoorziening schriftelijk GEEN Venlo, Sittard, 14 september 2015 AAN DE VOORBEREIDINGSCOMMISSIE FUSIE Onderwerp

Nadere informatie

Richtlijn begrotingswijzigingen

Richtlijn begrotingswijzigingen Richtlijn begrotingswijzigingen Richtlijn begrotingswijzigingen... 1 Inleiding... 1 Wanneer vindt een aanpassing van de programmabegroting plaats... 1 Procesgang begrotingswijziging... 1 Procesbeschrijving

Nadere informatie

Energie uit afvalwater

Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater 15 november 2011 Giel Geraeds en Ad de Man Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas Onderwerpen Introductie

Nadere informatie

Raadsvoorstel2008/19954

Raadsvoorstel2008/19954 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel2008/19954 Onderwerp Jaarstukken 2007 Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler C. M. Bakker Collegevergadering 20 mei 2008 Raadsvergadering 26 juni 2008 1. Samenvatting

Nadere informatie

rapport Rekenkamercommissie inzake strand

rapport Rekenkamercommissie inzake strand Hill INI I U115/00598 Illinium Ciller ÇASTRICUM Akersloot B ak k u m Castricum Aan de Rekenkamercommissie Castricum L i m m en de Woude Afdeling Staf Contactpersoon LP. 't Hart Telefoonnummer 0619429635

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging september 2018 (BBV)

Voorstel begrotingswijziging september 2018 (BBV) 1 Voorstel begrotingswijziging 2018 september 2018 (BBV) 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.2058 *B.18.2058* Landgraaf, 16 november 2018 ONDERWERP: 3e -5e begrotingswijziging 2018 en 1e begrotingswijziging 2019 BsGW

Nadere informatie

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015

Ontwerp. 1 e Begrotingswijziging september 2015 Ontwerp 1 e Begrotingswijziging 3 september Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Voorwoord 3 1.2 Inhoud swijziging 2. Begrotingswijziging naar Programma's 2.1 Programma Waarderen 2.2 Programma Heffen 2.3 Programma

Nadere informatie

Postreg.nr. Directeur: Tel.nr Y.C.M. de Rijk

Postreg.nr. Directeur: Tel.nr Y.C.M. de Rijk Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer V.2007054 Datum: Behandelend R.M.Maris ambtenaar 28062007 Postreg.nr. Directeur: Tel.nr 0345636282 Y.C.M. de Rijk ONDERWERP: Verordening budget en kredietbewaking

Nadere informatie

CONCEPT-VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG

CONCEPT-VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus 314 6040 AH Roermond DIRECTIE Tel: 0475-394240 Fax: 0475-311605 www.wbl.nl info@wbl.nl CONCEPT-VERSLAG VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR WATERSCHAPSBEDRIJF LIMBURG DATUM

Nadere informatie

b e s l u i t : 1 Inleidende bepaling 2 Begroting en verantwoording Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld;

b e s l u i t : 1 Inleidende bepaling 2 Begroting en verantwoording Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld; Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 07-104; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; overwegende dat de verordening op de uitgangspunten

Nadere informatie