JAAR OLDAMBT MARKETING OVERZICHT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAAR OLDAMBT MARKETING OVERZICHT"

Transcriptie

1 JAAR OVERZICHT 2014 MARKETING OLDAMBT

2 INLEIDING Het tweede seizoen waarin Stichting Marketing Oldambt (SMO) actief is geweest met de toeristische promotie van Oldambt zit er op. In dit jaar is weer veel gedaan en ook veel bereikt. Door o.a. de betrokkenheid bij de uitvoering van het Actieprogramma Binnenstad Winschoten is Winschoten aangehaakt bij de gezamenlijke promotie. Door activiteiten slim te combineren was SMO heel effectief in de promotie van zowel Winschoten als het hele Oldambt. In maart werd Trips & Travel uitgezonden, de Recreatie- & Shoppinggids verscheen in 2014 en ook de Recreatiekaart. Oldambt was het hele jaar vertegenwoordigd op de Landesgartenschau in Papenburg en samen met Westerwolde en Veenkoloniën werd een mooie brochure speciaal voor onze Oosterburen gemaakt. De onderzoeken die gemeente Oldambt heeft laten uitvoeren door Grontmij en ZKA geven beide expliciet aan dat SMO een positieve bijdrage heeft in de ontwikkeling van toerisme en recreatie in Oldambt. Er is economische gezien een lichte opgang zichtbaar in de sector. Zeker in het staartje van een economische recessie, is dit een zeer hoopvolle constatering. Natuurlijk is dan ook de succesvolle regiocampagne rond de grote Oldambster evenementen in 2014 voortgezet deze keer financieel aangevuld met een LEADER-subsidie en extra ondersteuning voor de evenementen in Winschoten vanuit het actieprogramma. SMO kijkt weer tevreden terug op het afgelopen jaar. In dit jaaroverzicht presenteer SMO u een compleet beeld van haar activiteiten in Edwin van der Woude Directeur Stichting Marketing Oldambt

3 MISSIE DOEL Het promoten van het Oldambt als toeristisch en recreatief gebied ten einde een bijdrage te leveren aan een positieve economische ontwikkeling van de toeristische en recreatieve sector en aanverwante sectoren in de gemeente Oldambt. Een substantiële bijdrage leveren in de stijging van de werkgelegenheid in de T&R-sector in de gemeente Oldambt van 10% in 2016 t.o.v Afgeleiden van deze doelstelling: Toename aantal dagrecreanten Toename aantal overnachtingen Toename bestedingen per persoon

4 PROPOSITIE Gefaciliteerd genieten van het water in een karaktervolle omgeving Dit is (gelukkig) niet onze slogan. Dit is wat we in de kern over willen brengen. Gefaciliteerd genieten De kenmerkende rust en ruimte heeft alleen waarde als je gefaciliteerd wordt om er van te genieten. Anders betekent het: saai en niets te doen. Het gemak om te genieten - zo vlak in de buurt moet benadrukt worden. Water Water is de kapstok om mensen te attenderen op het gebied. Water is het onderscheidende element ten opzichte van omliggende gebieden. In Oldambt kent het vele vormen: Oldambtmeer, jachthavens, Dollard, vaarverbindingen en Fontana. Karaktervolle omgeving Winschoten, Heiligerlee, cultuurhistorie, Graanrepubliek, het weidse landschap, natuur en kunst en cultuur bieden de karaktervolle omgeving die het totaalproduct Oldambt onderscheidend maakt.

5 PROPOSITIE Oldambt is een heerlijk waterrijk gebied en een goede uitvalsbasis om de karaktervolle omgeving te ontdekken. Het biedt u een prettige omgeving om te ontspannen en te genieten van het water. Een keur aan fietspaden biedt u de mogelijkheid één te worden met de cultuurhistorie van het gebied. U ziet de stille getuigen van de Graanrepubliek in de vorm van herenboerderijen en eindeloze akkers. Midwolda en Oostwold bieden een rijk aanbod van overnachtingsmogelijkheden en kleinschalig toeristisch bedrijfsleven. De jachthavens en het Oldambtmeer geven u de ruimte voor actief watersporten, maar ook om te genieten van dit karaktervolle gebied. Waar Winschoten u de mogelijkheid geeft te shoppen onder prachtige torens en historische molens, biedt Bad Nieuweschans u het ultieme genieten in wellnesscentrum Fontana. Kortom, er valt veel te genieten in Oldambt.

6 ONZE AANPAK 1. Regiopromotie 2. Toeristinformatie 3. Evenementen & festivals 4. Versterken ondernemers Met de Regiopromotie willen we positieve aandacht op het gebied vestigen. Wanneer we daarin slagen, bieden we passende Toeristinformatie. Evenementen spelen een belangrijke rol in Oldambt; in de regiopromotie en als toeristisch-recreatief product. We stimuleren en ondersteunen evenementen en festivals. Marketing Oldambt wil een rol spelen in het Versterken van de promotie van ondernemers in het gebied, waardoor de gezamenlijk (gebieds)promotie als geheel effectiever wordt.

7 REGIO PROMOTIE

8 MERKEN In 2013 is in overleg met ondernemers gekozen voor een merkarchitectuur met Oldambt als toeristisch hoofdmerk en Blauwestad, Winschoten en Bad Nieuweschans als submerk. Blauwestad wordt gebruikt door projectbureau Blauwestad en door Marketing Oldambt wanneer het het gebied Blauwestad/Oldambtmeer betreft. In 2014 is ook voor Winschoten het submerk uitgerold en omarmd door de ondernemersvereniging in de binnenstad. Mogelijk komt er voor Bad Nieuweschans, als derde toeristisch kerngebied, op termijn tevens een eigen merkbeeld. In de voorbeelden hiernaast is mooi te zien, dat niet alleen de adoptie van de merkarchitectuur, maar ook de totale communicatiestijl voor een professionele en eenduidige uitstraling zorgt.

9 LEADER Voorbeeld Westerwolde Eigen merkbeeld HIER-tekst Kaartje met locatieaanduiding Er gaat niets boven Groningen-balk In 2014 hebben we samen met Westerwolde, Veenkoloniën en de Compagnons (met als penvoerder Marketing Groningen) een LEADERsubsidie weten aan te spreken voor onze regiopromotie. Door een aantal verbindende stijlelementen en een gecoördineerde aanpak, zijn we op een elkaar versterkende wijze naar buiten getreden. Echter met het behoud van onze gebiedsidentiteit.

10 CONCEPT EVENEMENTEN Voor de invulling van de regiopromotie is gekozen voor een professioneel, herkenbaar concept. Telkens staat een groot evenement centraal. Dit dient als bewijsvoering (er is altijd wat te doen in Oldambt) en tevens stimuleert het om het gebied te bezoeken. Er wordt altijd verwezen naar de toeristische website oldambt.groningen.nl (leidend naar de toeristinformatie). En we sluiten aan bij de inspanningen van Marketing Groningen, door de ondersteuning van het bescheiden gebruik van Er gaat niets boven Groningen.

11 DOELGROEPEN Primair richten we ons op iedereen die verblijft in een straal van 60 km rond Winschoten. Dit is de afstand die een recreant gemiddeld bereid is af te leggen voor dagrecreatie. Een groot deel van de cirkel bevindt zich in Duitsland. Potentiële recreanten en toeristen buiten de 60 km benaderen we indirect via de communicatie-activiteiten van Marketing Groningen. In 2014 hebben we een verfijning in de doelgroepkeuze gemaakt, door ook leefstijlsegmenten te duiden. Dit geeft ons de mogelijkheid de communicatie beter te laten aansluiten bij de behoefte van de doelgroep.

12 ETALAGE-EVENTS Etalage-evenementen Energiewachttour Waterweekend Blauwestad Keltisch Midzomer Festival Groenmarkt Nacht van Winschoten Festival Hongerige Wolf Waterbei Straattheaterfestival Pura Vida Fashion Event Winschoten RUN 100km Ultraloop Duitse dag Adrillen Regiopromotie kent primair communicatiedoelstelling op kennis- en houdingniveau. Of wel: we willen dat Oldambt voor een dagje uit in overweging wordt genomen door een positief beeld te geven. Hiervoor zetten wij zogenaamde etalageevenementen centraal in de regiocampagne. Het mes snijdt aan 2 kanten: regiopromotie (kennis en houding) en evenementpromotie (gedrag bezoekers trekken / kennismaking met Oldambt).

13 TRIPS & TRAVEL Samen hebben we de aflevering voor de Provincie Groningen geheel naar Oldambt gehaald. Zeer succesvolle samenwerking met ondernemers, gemeente en een aantal stichtingen. De aflevering werd op RTL4 uitgezonden in maart en is bekeken door ongeveer Nederlanders. Na de uitzending bleef het materiaal beschikbaar voor promotionele doeleinden (ook voor ondernemers). De aflevering is nog steeds te zien op oldambt.groningen.nl.

14 CAMPAGNEFLIGHT ENERGIEWACHTTOUR Inzet promotieteam Uitdelen waterflesjes Uitdelen Recreatie- & Shoppinggidsen

15 CAMPAGNEFLIGHT WATERWEEKEND Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer, Kanaalstreek en DvhN (Oost, Noord en Zuid) Online bannering DvhN Buitenreclame driehoeksborden Oldambt Programmaboekje Radio-commercial Radio Noord + youtube en social media

16 CAMPAGNEFLIGHT KELTISCH MIDZOMER TV-commercial TV Noord + youtube en social media Buitenreclame driehoeksborden Oldambt Advertentie - ¼ pagina Gezinsbode, Kanaalstreek, Zuidoosthoeker en Gezinsblad)

17 CAMPAGNEFLIGHT GROENMARKT Online bannering website RTV Noord Advertentie - ¼ pagina Der Wecker Online bannering app RTV Noord Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer, Kanaalstreek, Zuidoosthoerker en Gezinsblad. Radio-commercial Radio Noord + youtube en social media

18 CAMPAGNEFLIGHT NACHT WINSCHOTEN Online bannering website DvhN en RTV Noord Buitenreclame driehoeksborden Oldambt Online bannering app RTV Noord Radio-commercial Radio Noord + youtube en social media Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer en DvhN (Oost, Noord en Zuid) Advertentie - ¼ pagina Der Wecker en Neue Ostnabrucker Zeitung

19 CAMPAGNEFLIGHT HONGERIGE WOLF Online bannering website DvhN TV-commercial TV Noord TV Drenthe + youtube en social media Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer, Gezinsbode, Kanaalstreek, Zuidoosthoeker, Gezinsblad en DvhN (Oost en Noord)

20 CAMPAGNEFLIGHT WATERBEI Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer, Oldambt Nieuws) TV-commercial TV Noord + youtube en social media Online bannering website DvhN en RTV Noord Online bannering app RTV Noord Advertentie - ¼ pagina Der Wecker en Neue Ostnabrucker Zeitung

21 CAMPAGNEFLIGHT PURA VIDA Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer, Gezinsbode, Kanaalstreek, DvhN (Oost en Noord) Advertentie - ¼ pagina Von Haus zu Haus Online bannering website DvhN en RTV Noord Radio-commercial Radio Noord + youtube en social media Online bannering app RTV Noord

22 CAMPAGNEFLIGHT FASHION EVENT Buitenreclame driehoeksborden Oldambt Elite Model Look Diverse media (landelijk) Flyers (A6) Posters Ondernemers, scholen

23 CAMPAGNEFLIGHT RUN 100KM ULTRA Advertentie - ¼ pagina (Eemsbode, HS krant, Veendammer, DvhN (Zuid)) Promotieteam Uitdelen waterflesjes Uitdelen Recreatie- & Shoppinggidsen

24 CAMPAGNEFLIGHT DUITSE DAG Advertentie - ¼ pagina Von Haus zu Haus, Emsland Koerier) Promotieteam In Duitse steden (flyeren)

25 CAMPAGNEFLIGHT ADRILLEN Online bannering app RTV Noord Advertentie - ¼ pagina Der Wecker Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer, Gezinsbode, Kanaalstreek, DvhN (Noord) Online bannering website DvhN en RTV Noord Radio-commercial Radio Noord + youtube en social media Programmaboekje

26 TOERIST INFORMATIE

27 TOERISTINFO Als we Oldambt onder de aandacht hebben gebracht moeten we voorzien in verdiepende toeristische informatie. Het belangrijkste middel hierin is de website oldambt.groningen.nl (vanaf april 2013). Verder bouwden we de communicatie via Twitter en Facebook verder uit. Fysiek konden mensen terecht bij de VVV-winkel in Winschoten en bij de TIP s. Als drukwerk is de Recreatie-kaart toegevoegd aan het spectrum. We zijn verder gegaan met Geocaching. En we hebben de brochure Das Alles ist Groningen met de andere regio s in oost- Groningen uitgebracht.

28 WEBSITE Gelanceerd in april 2013 op basis van het CMS van Marketing Groningen. Professionele vormgeving, goede performance, gebruiksvriendelijk en veel stuurinformatie. Prognose was maximaal bezoeken in het eerste jaar realisatie in het eerste jaar bijna en in (+78%!). Bouncepercentage ligt nog steeds wel hoog (62%). Gecombineerde inzet met andere media w.o. sociale media. Het effect van de campagneflights is goed te bepalen aan de hand van bezoekersaantallen. Afgelopen jaar is eveneens een Duitse toeristische website gelanceerd, waardoor aantal Duitse bezoekers verdrievoudigd is. Uitagendaoldambt.nl is in bezoekersaantallen stabiel gebleven met ruim sessies.

29 ANALYTICS oldambt.groningen.nl

30 ANALYTICS oldambt.groningen.nl/de

31 ANALYTICS uitagendaoldambt.nl

32 SOCIAL MEDIA In 2014 (naast facebook.com/oldambt) eveneens facebook.com/beleefwinschoten op 14 juni gelanceerd. Deze laatste heeft inmiddels al meer followers dan oldambt (resp en 1.630) De voorzichtige eerste stappen met webcare via twitter zijn inmiddels gezet. facebook.com / twitter.com

33 GARTENSCHAU Van mei tot oktober 2014 vond de Landesgartenschau Papenburg plaats. Voor deze gelegenheid hebben we met de Veenkoloniën en Westerwolde (en de gemeentes) een Duitse brochure gemaakt voor de bezoekers met de naam Das Alles is Groningen. De verspreiding ging grotendeels via het Oldambtpaviljoen op de Gartenschau. Het interieur met (multimediale) informatie over Blauwestad, Winschoten en het gehele Oldambt is verzorgd door Marketing Oldambt. De brochure is ook in het Nederlands vertaald en aangeboden aan Nederlandse bezoekers.

34 RECREATIEKAART In samenwerking met ondernemers en de gemeente Oldambt hebben we in 2014 de Recreatiekaart van Oldambt opnieuw uitgebracht. In 2015 zal deze ook in digitale variant en in het Duits worden uitgebracht.

35 GEOCACHING In 2013 hebben we geëxperimenteerd met Geocaching. Een nieuwe manier om mensen, met moderne GPStechniek, de mooie plekken in het Oldambt te laten zien. In 2014 zijn onze 9 caches bijna keer bezocht. En niet alleen door Nederlanders. 25% van de (be)zoekers is niet-nederlands.

36 EVENEMENTEN & FESTIVALS

37 EVENEMENTEN Oldambt kenmerkt zich door een rijk en gevarieerd aanbod aan evenementen. Grote evenementen, die we een prominente plek geven in de regiocampagne. Maar ook vele kleinere en middelgrote evenementen. Alle evenementen samen vormen een belangrijk deel van het recreatief aanbod dat we in Oldambt te bieden hebben. Marketing Oldambt verzamelt bij voortduring het aanbod aan evenementen en verspreid deze op verschillende wijzen: Uitagenda, website en huis-aan-huisbladen.

38 UITAGENDA In 2014 hebben we de verspreiding van de uitagenda efficiënter en effectiever gemaakt. De papieren uitagenda wordt niet meer huis-aan-huis verspreid, daarvoor in de plaats wordt de agenda iedere maand op pagina 2 in de Oldambster afgedrukt. De papieren agenda is alleen in het hoogseizoen verspreid via ondernemers en andere publiektoegankelijke punten. Met sociale media worden volgers voortdurend op de hoogte gehouden van leuke activiteiten. In 2015 komt daar nog de digitale nieuwsbriefvariant van de uitagenda bij.

39 VERSTERKEN ONDERNEMERS

40 ONDERNEMERS T&R ondernemers zijn voor Marketing Oldambt belangrijke stakeholders. Marketing Oldambt kan een rol spelen in het versterken van hun communicatie, waardoor de communicatieve kracht als gebied in zijn geheel veel groter wordt. Deze rol hebben we in 2014 vervuld door: Nauwere samenwerking met ondernemersvereniging Blauwe Lint. Het bieden van communicatiemogelijkheden op o.a. de website en de recreatiekaart. Aanbieden van een ondersteunende Oldambt-stijl (gebruik van logo door derden). Door participatie is het actieprogramma Binnenstad Winschoten kunnen we nu ook de ondernemers (in veel gevallen via de ondernemersvereniging H&N) ondersteunen bij hun communicatie.

41 WIN SCHOTEN

42 ACTIEPROGRAMMA Promotionele Activiteiten Extra Evenementenondersteuning Promotieteam Duitsland Recreatie- en Shoppinggids Nieuwe media / publiciteit Haalbaarheid busverbinding Duitsland In het kader van het Actieprogramma Versterking Binnenstad Winschoten, heeft Marketing Oldambt een rol gekregen in de uitvoering van extra binnenstadpromotie. Hiervoor zoeken we de samenwerking met ondernemersvereniging H&N, SMBW en SPW om tot een zo integrale mogelijke aanpak te komen (ook gecombineerd met de reeds ingezette regiopromotie van heel Oldambt). In 2013 was al het nieuwe merkbeeld voor Winschoten onthuld in dezelfde lijn als het Oldambt en het Blauwestad logo in 2014 is deze daadwerkelijk en veelvuldig gebruikt.

43 EVENEMENTEN Vanuit het actieprogramma zijn de bestaande Winschoter evenementen extra aangezet in de campagneflights van Marketing Oldambt. Het betreft: Groenmarkt Nacht van Winschoten Waterbei Straattheaterfestival RUN 100km Ultraloop Adrillen Communicatie-inzet: Print media (advertenties) Radio- en tv-commercials Buitenreclame (driehoeksborden) Online advertising Flyers Facebook campagne Inzet promotieteam

44 EVENEMENTEN Naast het extra aanzetten van de bestaande evenementen in Winschoten. Zijn er 2 nieuwe evenementen georganiseerd en gepromoot in Winschoten. Het betreft: Fashion Event Winschoten (opvolger van Ciao Bella) met als hoogtepunt de Elite Model Look Casting De Duitse Dag Beide evenementen zijn succesvol verlopen en zullen in 2015 opnieuw door ons worden geïnitieerd.

45 PROMOTIETEAM Inzet promotieteam (focus op Duitse consument): Bloemetjesmarkt Groningen (april) Landesgartenschau Papenburg (mei - augustus) Centrum Leer (juli) Groenmarkt Stadspark Winschoten (juli) Vakantiemarkt Veendam (juli, augustus) Promotie Fashion Event Winschoten: Assen, Groningen, Stadskanaal, Veendam (augustus) Fashion Event Winschoten (september) RUN 100 Km Ultraloop (september) Promotie Duitse Dag in Leer, Papenburg en Emden (3 oktober) Promotie 199ste Adrillen Jaarmarkt (oktober)

46 PRINT Met een bijdrage vanuit het Actieprogramma Binnenstad Winschoten is het voor de binnenstad ondernemers eenmalig mogelijk gemaakt te worden vermeld in de Recreatie- & Shoppinggids en daarmee is eveneens de gids zelf mogelijk gemaakt. Daarnaast is de Voorjaarskrant door ons in lijn gebracht met de overige uitingen.

47 ONLINE Ook is vanuit het actieprogramma door Marketing Oldambt de facebook-pagina BeleefWinschoten opgezet en ondersteunen we waar gewenst de initiatieven rond Winschoten24. De Facebookpagina heeft in zeer korte tijd bijna volgers weten te binden. Verder zijn voor Winschoten24 voorbereidingen getroffen voor het inzetten van een nieuwsbrief, waarbij een koppeling wordt gemaakt met de nieuwsbrieven van Marketing Oldambt (Uitagenda en Toerisme) en De Klinker.

48 EN VERDER Productie raamsticker van Winschoten-logo voor ondernemers. Productie Gratis Wifi-flyer. Frameborden invalswegen Winschoten. Idee-ontwikkeling Winschoten als eindbestemming Wiederline. Publiciteit met name door Elite Model Look Casting. Opdrachtverstrekking afstudeeronderzoek Duitse markt.

49 CONTRACT ACTIVITEITEN

50 EVENEMENTEN In 2014 hebben we opnieuw een aantal (aan onze kernactiviteiten gerelateerde) activiteiten in contract uitgevoerd. Zo organiseerden wij in opdracht van gemeente Oldambt drie evenementen: Drakenbootrace Dag van het Park Groenmarkt Alle drie activiteiten zijn naar tevredenheid van de opdrachtgever verlopen en zullen in 2015 opnieuw door ons worden georganiseerd. Daarnaast hebben we, in voorbereiding op het theaterseizoen 2014/15, de programmering van Cultuurhuis De Klinker verzorgd.

51 RESUL TATEN

52 ONDERZOEKEN Hoewel het steeds beter te bepalen is in welke mate (online) promotionele activiteiten effectief zijn, is het nog steeds erg lastig om te bepalen in welke mate het heeft bijgedragen aan de werkgelegenheid en extra omzet in T&R-sector. Vooral omdat het niet te isoleren is van andere (economische) invloeden. In 2014 heeft gemeente Oldambt 2 onderzoeken laten uitvoeren, te weten Productiviteitsmonitor Toerisme (ZKA) en Klantonderzoek Groeten uit Oldambt (Grontmij), die hier wel wat meer inzicht geven in de ontwikkeling op deze grootheden t.o.v In de onderzoeksrapporten is o.a. te lezen dat: De productiviteit van het toerisme in Oldambt in sommige categorieën iets is verbeterd, de totale productiviteit is echter niet toegenomen. Met name in de verblijfsrecreatie is het aanbod toegenomen en daarmee de productiviteit afgenomen. De totale omzet is echter wel toegenomen. (ZKA) Dagrecreatie kent een toename in het aantal bezoekers (27% (Grontmij)). Het rapport meldt expliciet: Wellicht heeft de inspanning van Marketing Oldambt hieraan bijgedragen en De groei in dagrecreatie stemt positief, omdat dit de basis vormt voor verblijfstoerisme. (ZKA) Het aantal Duitse gasten is gestegen met ca. 20% (Grontmij) Ook in het rapport van Grontmij wordt Marketing Oldambt expliciet genoemd: Toename dagtoeristen wordt ook door promotie van Stichting Marketing Oldambt bevorderd. Marketing Oldambt wordt als belangrijk gezien. In het ZKA rapport worden de Evenementen in Oldambt getypeerd als van-groot-belang zijnde: het geeft voor veel bezoekers een reden om het gebied een keer te bezoeken.

53 CON CLUSIE

54 CONCLUSIE Terugkijkend op 2014, zijn we opnieuw zeer tevreden. We hebben een professionele regiocampagne doorgezet, Winschoten is aangehaakt bij onze regiopromotie, de band met ondernemers is sterker geworden, we hebben mooie nieuwe uitgaven gerealiseerd, zoals de Recreatiekaart en zijn online opnieuw succesvol. De onderzoeken van Grontmij en ZKA zijn hoopgevend voor de toekomst van de T&R-sector in Oldambt en ondersteunen onze beleving dat we als Marketing Oldambt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling in de economie en de werkgelegenheid in deze sector. In het algemeen constateren we dat we nog steeds de goede lijn te pakken hebben. Deze zullen we dan ook weer vasthouden in Niet uit het oog verliezend dat het altijd beter kan

55 2015 Wat staat er (naast de reguliere activiteiten) op stapel voor 2015? Een greep uit het jaarplan: Opfrissing van de huisstijl Verhuizing naar De Klinker van VVV-winkel en back office Doorontwikkeling online media (meer integraliteit) Uitzetten ambassadeursactie gericht op inwoners Uitbrengen Vaarbrochure (print en digitaal) Uitbrengen Oldambt-app Ondersteunen nieuw evenement Brood & Spelen (werktitel) Aanhaken op Wiederline-promotie marketing uitrollen voor Toerisme En meer

56

Citymarketing visie 2014-2018

Citymarketing visie 2014-2018 Citymarketing visie 2014-2018 Citymarketing visie 2014-2018 Woerden Marketing Strategisch marketingplan van Stichting Woerden Marketing Maart 2014 Stichting Woerden Marketing De Bleek 6 3447 GV Woerden

Nadere informatie

ONTDEK!CITYMARKETING

ONTDEK!CITYMARKETING RAPPORT ONTDEK!CITYMARKETING CENTRUMMANAGEMENT EN LEIDEN MARKETING IN EEN NIEUWE FASE DEEL I & II 10 september 2012 INHOUDSOPGAVE Deel I NA DE BESLUITVORMING OVER LEIDEN MARKETING 2013-2016 I - 1 Inleiding:

Nadere informatie

Voorwoord 2. 1. Doelstellingen en resultaten 3 1.1 Doelstellingen 1.2 Resultaten

Voorwoord 2. 1. Doelstellingen en resultaten 3 1.1 Doelstellingen 1.2 Resultaten Jaarverslag 2009 Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Doelstellingen en resultaten 3 1.1 Doelstellingen 1.2 Resultaten 2. Strategie & Beleid 6 2.1 Marketingstrategie en onderzoek 2.2 Pers & PR 2.3 Marketingservices

Nadere informatie

Leisure Port. Jaarplan 2013

Leisure Port. Jaarplan 2013 1 Leisure Port Jaarplan 2013 Voorwoord Voor u ligt het jaarplan 2013 van Stichting Leisure Port, een samengaan van activiteiten tussen Stichting Toerisme Noord-Limburg en Stichting Promotie Noord-Limburg.

Nadere informatie

Directieverslag 1. 1. Doelstellingen en resultaten 3. 2. Strategie & Beleid 7

Directieverslag 1. 1. Doelstellingen en resultaten 3. 2. Strategie & Beleid 7 Jaarverslag 2010 Inhoudsopgave Directieverslag 1 1. Doelstellingen en resultaten 3 2. Strategie & Beleid 7 3. Business to Consumer 3.1 Marketing Recreatief Toerisme 13 3.2 Cultuur Marketing 22 4. Business

Nadere informatie

Recreatie en toerisme midden in Limburg

Recreatie en toerisme midden in Limburg Regiopromotie Midden-Limburg 2012-2016 Recreatie en toerisme midden in Limburg Verenigen Verbinden Verleiden December 2011 VVV Midden-Limburg Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Een sterke regio 1.2 Regiopromotie

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING ALMELO PROMOTIE 2012-2016

BELEIDSPLAN STICHTING ALMELO PROMOTIE 2012-2016 BELEIDSPLAN STICHTING ALMELO PROMOTIE 2012-2016 VOORWOORD Almelo profileren als aantrekkelijke stad met kwalitatief hoogwaardige, attractieve en opvallende evenementen, zo luidt de missie van Stichting

Nadere informatie

VISIE RECREATIE & TOERISME

VISIE RECREATIE & TOERISME VISIE RECREATIE & TOERISME Gemeente Wijdemeren, november 2009 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Marktanalyse 5 1.1 trends en ontwikkelingen 5 1.2 ontwikkelingen in dagtoerisme 5 1.3 ontwikkelingen in verblijfstoerisme

Nadere informatie

Economie Ingekomen stuk D4 (PA 12 maart 2014) Ons kenmerk EZ30/14.0001522. Datum uw brief

Economie Ingekomen stuk D4 (PA 12 maart 2014) Ons kenmerk EZ30/14.0001522. Datum uw brief Economie Ingekomen stuk D4 (PA 12 maart 2014) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postbus 9105 6500

Nadere informatie

Marketing/Communicatie Plan. ten behoeve van de promotie van. Leidschendam - Centrum

Marketing/Communicatie Plan. ten behoeve van de promotie van. Leidschendam - Centrum Marketing/Communicatie Plan ten behoeve van de promotie van Leidschendam - Centrum Door : Tekst en fotografie Preneurl. BV Aakwerf 2, 2725 CN Zoetermeer, T:079 3433996 E:info@preneurl.com Van : Ing. Datum

Nadere informatie

8661 Geraadpleegd. B. Duindam, Elise van Andel

8661 Geraadpleegd. B. Duindam, Elise van Andel VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: C.M. van Dam Tel.nr. : Datum: 16 december 2013 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 5 Afschrift aan: B. Duindam, Elise van Andel N.a.v. (evt. briefnrs.): 26967, 30184,

Nadere informatie

RAPPORT VisitBrabant ConnectBrabant

RAPPORT VisitBrabant ConnectBrabant RAPPORT VisitBrabant ConnectBrabant Bart de Boer Kwartiermaker 31 Maart 2014 Inleiding... 2 Voor en door partners... 2 VisitBrabant: van beweging naar organisatie... 2 Succesfactoren en momentum... 3 De

Nadere informatie

Utrecht Experience Toerisme over grenzen Strategische visie toerisme 2005-2010

Utrecht Experience Toerisme over grenzen Strategische visie toerisme 2005-2010 Utrecht Experience Toerisme over grenzen Strategische visie toerisme 2005-2010 VOORWOORD Het toeristisch beleid is de laatste acht jaar consistent uitgebouwd. We hebben ons met name gericht op de ontwikkeling

Nadere informatie

Inspireren Prikkelen Vermaken

Inspireren Prikkelen Vermaken Inspireren Prikkelen Vermaken tie a c i n u m m o c n i e i s s Een mi Anika Robben Shauni Suoss Hans Reijs Karim Zarouala Joeri Coolen Sanne Heesbeen DEEL 1 DEEL 2 Inspireren Prikkelen Vermaken Doelgroep

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Den Haag Marketing. www.denhaagmarketing.com

Jaarverslag 2011. Den Haag Marketing. www.denhaagmarketing.com Den Haag Marketing www.denhaagmarketing.com 03 1. Voorwoord 05 2. Samenvatting 07 3. Resultaten 09-11 4. Marketing 13-25 5. Haags Uitburo 27-29 6. VVV Uitburo Den Haag 31-33 7. Den Haag Topsport 35-39

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. "PS>/:U?IU/fööSL 11 DEC 2014. Dat. ontv.: Routing

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. PS>/:U?IU/fööSL 11 DEC 2014. Dat. ontv.: Routing Luttenbergstraat 2 Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Fax 038 425 48 88 overijssel.nl postbus@overijssel. nl Provinciale Staten van Overijssel PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr.

Nadere informatie

Onderwerp Jaarplan 2011 City Marketing Lelystad A B

Onderwerp Jaarplan 2011 City Marketing Lelystad A B Onderwerp Jaarplan 2011 City Marketing Lelystad A B Portefeuillehouder Fackeldey Openbaar Programma Benutten en profileren van kernkwaliteiten Directie Financiële paragraaf Aan College Bijlagen Raadsvoorstel

Nadere informatie

Strategische Marketingvisie Toerisme 2013 2016 Regio Arnhem Nijmegen

Strategische Marketingvisie Toerisme 2013 2016 Regio Arnhem Nijmegen Strategische Marketingvisie Toerisme 2013 2016 Regio Arnhem Nijmegen arnhem rijk van nijmegen veluwezoom betuwe gelderse poort land van maas en waal de liemers regionaal bureau voor toerisme arnhem nijmegen

Nadere informatie

Beleidsnota toerisme 2011-2015 Vlissingen, stad aan zee een zee aan beleving Gemeente Vlissingen

Beleidsnota toerisme 2011-2015 Vlissingen, stad aan zee een zee aan beleving Gemeente Vlissingen Beleidsnota toerisme 2011-2015 Vlissingen, stad aan zee een zee aan beleving Gemeente Vlissingen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Inleiding 03 1.1 Doelstelling 03 1.2 Positionering 04 1.3 Proces 05 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Den Haag Marketing. www.denhaagmarketing.com. foto: Maurice Haak

Jaarverslag 2012. Den Haag Marketing. www.denhaagmarketing.com. foto: Maurice Haak Den Haag Marketing www.denhaagmarketing.com foto: Maurice Haak 03 Inhoud 1. Voorwoord 05 2. Samenvatting 07 3. Resultaten 09 4. Marketing 13 5. Haags Uitburo 27 6. VVV Uitburo Den Haag 31 7. Den Haag Topsport

Nadere informatie

Kazerneplein 6-2 6822 ET Arnhem Dhr. Henk Dassen henk@huisvanpuck.nl www.huisvanpuck.nl

Kazerneplein 6-2 6822 ET Arnhem Dhr. Henk Dassen henk@huisvanpuck.nl www.huisvanpuck.nl Actieve kunstbeoefening heeft een grote kracht en waarde. Miljoenen mensen beleven er plezier aan. Kunstbeoefening inspireert, overstijgt het alledaagse en biedt de mogelijkheid tot zelfexpressie en ontwikkeling

Nadere informatie

JAARPLAN CITYMARKETING LELYSTAD 2014. December 2013

JAARPLAN CITYMARKETING LELYSTAD 2014. December 2013 JAARPLAN CITYMARKETING LELYSTAD 2014 December 2013 1 Inhoudsopgave Voorwoord door de directie 3 1. Doelstellingen 2014 5 2. Werkwijze Citymarketing 2014 7 3. Strategie 2014 9 4. Externe Marketing 9 4.1

Nadere informatie

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert

Social citymarketing. Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen. Door: Fabian Savert Social citymarketing Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Door: Fabian Savert Titel: Social Citymarketing Ondertitel: Waarom je beter vandaag kunt beginnen dan morgen Auteur: Fabian Savert

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Internet Platform Drenthe 2010

Jaarverslag. Stichting Internet Platform Drenthe 2010 Jaarverslag Stichting Internet Platform Drenthe 2010 3 Inhoudsopgave 1 Voorwoord 5 2 Bestuur en organisatie 6 3 Softwareontwikkeling 7 4 Communicatie en organisatie 10 5 Overige zaken 11 6 Drents Internetplatform

Nadere informatie

Wat betekent dit voor mij?

Wat betekent dit voor mij? Wat betekent dit voor mij? Wijzer in geldzaken Programma 2013/2014 Voorwoord Het Platform Wijzer in geldzaken heeft in 2012 grote stappen voorwaarts gezet om de financiële kennis en vaardigheden van de

Nadere informatie

Toeristische promotie en marketing: rol en opzet van het provinciaal beleid

Toeristische promotie en marketing: rol en opzet van het provinciaal beleid Toeristische promotie en marketing: rol en opzet van het provinciaal beleid 1. Inleiding Na het faillissement van het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT) is de vraag aan de orde op welke wijze

Nadere informatie

Monitoringsrapportage Gastvrij Fryslân 2014

Monitoringsrapportage Gastvrij Fryslân 2014 Monitoringsrapportage Gastvrij Fryslân 2014 Zoals vastgesteld door Deputearre Steaten fan Fryslân op 17 maart 2015 1 MONITORINGSRAPPORTAGE GASTVRIJ FRYSLÂN In de nota Gastvrij Fryslân (PS 26 maart 2014)

Nadere informatie

Amsterdam Bezoeken, Holland Zien 2. Projectplan 2013-2016

Amsterdam Bezoeken, Holland Zien 2. Projectplan 2013-2016 Amsterdam Bezoeken, Holland Zien 2 Projectplan 2013-2016 Ingediend door: Stichting Amsterdam Marketing Contactpersoon: Hans Dominicus Datum: 21 februari 2013 Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Aanleiding...

Nadere informatie

Live like a local Perspectief Toerisme 2020

Live like a local Perspectief Toerisme 2020 Live like a local Perspectief Toerisme 2020 Utrecht.nl Inhoud Beleidscontext en inleiding 3 Huidige toeristische vraag en economische betekenis 6 Relevante markttrends 12 Verwachte vraagontwikkeling tot

Nadere informatie

THESISRAPPORT. Op welke manier kunnen plattelandstoeristische ondernemers invloed uitoefenen op het aantrekken en behouden van de plattelandstoerist?.

THESISRAPPORT. Op welke manier kunnen plattelandstoeristische ondernemers invloed uitoefenen op het aantrekken en behouden van de plattelandstoerist?. THESISRAPPORT Op welke manier kunnen plattelandstoeristische ondernemers invloed uitoefenen op het aantrekken en behouden van de plattelandstoerist?. Auteurs: Marije Hulstijn Dyone Lassche Studentnummer:

Nadere informatie