JAAR OLDAMBT MARKETING OVERZICHT

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAAR OLDAMBT MARKETING OVERZICHT"

Transcriptie

1 JAAR OVERZICHT 2014 MARKETING OLDAMBT

2 INLEIDING Het tweede seizoen waarin Stichting Marketing Oldambt (SMO) actief is geweest met de toeristische promotie van Oldambt zit er op. In dit jaar is weer veel gedaan en ook veel bereikt. Door o.a. de betrokkenheid bij de uitvoering van het Actieprogramma Binnenstad Winschoten is Winschoten aangehaakt bij de gezamenlijke promotie. Door activiteiten slim te combineren was SMO heel effectief in de promotie van zowel Winschoten als het hele Oldambt. In maart werd Trips & Travel uitgezonden, de Recreatie- & Shoppinggids verscheen in 2014 en ook de Recreatiekaart. Oldambt was het hele jaar vertegenwoordigd op de Landesgartenschau in Papenburg en samen met Westerwolde en Veenkoloniën werd een mooie brochure speciaal voor onze Oosterburen gemaakt. De onderzoeken die gemeente Oldambt heeft laten uitvoeren door Grontmij en ZKA geven beide expliciet aan dat SMO een positieve bijdrage heeft in de ontwikkeling van toerisme en recreatie in Oldambt. Er is economische gezien een lichte opgang zichtbaar in de sector. Zeker in het staartje van een economische recessie, is dit een zeer hoopvolle constatering. Natuurlijk is dan ook de succesvolle regiocampagne rond de grote Oldambster evenementen in 2014 voortgezet deze keer financieel aangevuld met een LEADER-subsidie en extra ondersteuning voor de evenementen in Winschoten vanuit het actieprogramma. SMO kijkt weer tevreden terug op het afgelopen jaar. In dit jaaroverzicht presenteer SMO u een compleet beeld van haar activiteiten in Edwin van der Woude Directeur Stichting Marketing Oldambt

3 MISSIE DOEL Het promoten van het Oldambt als toeristisch en recreatief gebied ten einde een bijdrage te leveren aan een positieve economische ontwikkeling van de toeristische en recreatieve sector en aanverwante sectoren in de gemeente Oldambt. Een substantiële bijdrage leveren in de stijging van de werkgelegenheid in de T&R-sector in de gemeente Oldambt van 10% in 2016 t.o.v Afgeleiden van deze doelstelling: Toename aantal dagrecreanten Toename aantal overnachtingen Toename bestedingen per persoon

4 PROPOSITIE Gefaciliteerd genieten van het water in een karaktervolle omgeving Dit is (gelukkig) niet onze slogan. Dit is wat we in de kern over willen brengen. Gefaciliteerd genieten De kenmerkende rust en ruimte heeft alleen waarde als je gefaciliteerd wordt om er van te genieten. Anders betekent het: saai en niets te doen. Het gemak om te genieten - zo vlak in de buurt moet benadrukt worden. Water Water is de kapstok om mensen te attenderen op het gebied. Water is het onderscheidende element ten opzichte van omliggende gebieden. In Oldambt kent het vele vormen: Oldambtmeer, jachthavens, Dollard, vaarverbindingen en Fontana. Karaktervolle omgeving Winschoten, Heiligerlee, cultuurhistorie, Graanrepubliek, het weidse landschap, natuur en kunst en cultuur bieden de karaktervolle omgeving die het totaalproduct Oldambt onderscheidend maakt.

5 PROPOSITIE Oldambt is een heerlijk waterrijk gebied en een goede uitvalsbasis om de karaktervolle omgeving te ontdekken. Het biedt u een prettige omgeving om te ontspannen en te genieten van het water. Een keur aan fietspaden biedt u de mogelijkheid één te worden met de cultuurhistorie van het gebied. U ziet de stille getuigen van de Graanrepubliek in de vorm van herenboerderijen en eindeloze akkers. Midwolda en Oostwold bieden een rijk aanbod van overnachtingsmogelijkheden en kleinschalig toeristisch bedrijfsleven. De jachthavens en het Oldambtmeer geven u de ruimte voor actief watersporten, maar ook om te genieten van dit karaktervolle gebied. Waar Winschoten u de mogelijkheid geeft te shoppen onder prachtige torens en historische molens, biedt Bad Nieuweschans u het ultieme genieten in wellnesscentrum Fontana. Kortom, er valt veel te genieten in Oldambt.

6 ONZE AANPAK 1. Regiopromotie 2. Toeristinformatie 3. Evenementen & festivals 4. Versterken ondernemers Met de Regiopromotie willen we positieve aandacht op het gebied vestigen. Wanneer we daarin slagen, bieden we passende Toeristinformatie. Evenementen spelen een belangrijke rol in Oldambt; in de regiopromotie en als toeristisch-recreatief product. We stimuleren en ondersteunen evenementen en festivals. Marketing Oldambt wil een rol spelen in het Versterken van de promotie van ondernemers in het gebied, waardoor de gezamenlijk (gebieds)promotie als geheel effectiever wordt.

7 REGIO PROMOTIE

8 MERKEN In 2013 is in overleg met ondernemers gekozen voor een merkarchitectuur met Oldambt als toeristisch hoofdmerk en Blauwestad, Winschoten en Bad Nieuweschans als submerk. Blauwestad wordt gebruikt door projectbureau Blauwestad en door Marketing Oldambt wanneer het het gebied Blauwestad/Oldambtmeer betreft. In 2014 is ook voor Winschoten het submerk uitgerold en omarmd door de ondernemersvereniging in de binnenstad. Mogelijk komt er voor Bad Nieuweschans, als derde toeristisch kerngebied, op termijn tevens een eigen merkbeeld. In de voorbeelden hiernaast is mooi te zien, dat niet alleen de adoptie van de merkarchitectuur, maar ook de totale communicatiestijl voor een professionele en eenduidige uitstraling zorgt.

9 LEADER Voorbeeld Westerwolde Eigen merkbeeld HIER-tekst Kaartje met locatieaanduiding Er gaat niets boven Groningen-balk In 2014 hebben we samen met Westerwolde, Veenkoloniën en de Compagnons (met als penvoerder Marketing Groningen) een LEADERsubsidie weten aan te spreken voor onze regiopromotie. Door een aantal verbindende stijlelementen en een gecoördineerde aanpak, zijn we op een elkaar versterkende wijze naar buiten getreden. Echter met het behoud van onze gebiedsidentiteit.

10 CONCEPT EVENEMENTEN Voor de invulling van de regiopromotie is gekozen voor een professioneel, herkenbaar concept. Telkens staat een groot evenement centraal. Dit dient als bewijsvoering (er is altijd wat te doen in Oldambt) en tevens stimuleert het om het gebied te bezoeken. Er wordt altijd verwezen naar de toeristische website oldambt.groningen.nl (leidend naar de toeristinformatie). En we sluiten aan bij de inspanningen van Marketing Groningen, door de ondersteuning van het bescheiden gebruik van Er gaat niets boven Groningen.

11 DOELGROEPEN Primair richten we ons op iedereen die verblijft in een straal van 60 km rond Winschoten. Dit is de afstand die een recreant gemiddeld bereid is af te leggen voor dagrecreatie. Een groot deel van de cirkel bevindt zich in Duitsland. Potentiële recreanten en toeristen buiten de 60 km benaderen we indirect via de communicatie-activiteiten van Marketing Groningen. In 2014 hebben we een verfijning in de doelgroepkeuze gemaakt, door ook leefstijlsegmenten te duiden. Dit geeft ons de mogelijkheid de communicatie beter te laten aansluiten bij de behoefte van de doelgroep.

12 ETALAGE-EVENTS Etalage-evenementen Energiewachttour Waterweekend Blauwestad Keltisch Midzomer Festival Groenmarkt Nacht van Winschoten Festival Hongerige Wolf Waterbei Straattheaterfestival Pura Vida Fashion Event Winschoten RUN 100km Ultraloop Duitse dag Adrillen Regiopromotie kent primair communicatiedoelstelling op kennis- en houdingniveau. Of wel: we willen dat Oldambt voor een dagje uit in overweging wordt genomen door een positief beeld te geven. Hiervoor zetten wij zogenaamde etalageevenementen centraal in de regiocampagne. Het mes snijdt aan 2 kanten: regiopromotie (kennis en houding) en evenementpromotie (gedrag bezoekers trekken / kennismaking met Oldambt).

13 TRIPS & TRAVEL Samen hebben we de aflevering voor de Provincie Groningen geheel naar Oldambt gehaald. Zeer succesvolle samenwerking met ondernemers, gemeente en een aantal stichtingen. De aflevering werd op RTL4 uitgezonden in maart en is bekeken door ongeveer Nederlanders. Na de uitzending bleef het materiaal beschikbaar voor promotionele doeleinden (ook voor ondernemers). De aflevering is nog steeds te zien op oldambt.groningen.nl.

14 CAMPAGNEFLIGHT ENERGIEWACHTTOUR Inzet promotieteam Uitdelen waterflesjes Uitdelen Recreatie- & Shoppinggidsen

15 CAMPAGNEFLIGHT WATERWEEKEND Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer, Kanaalstreek en DvhN (Oost, Noord en Zuid) Online bannering DvhN Buitenreclame driehoeksborden Oldambt Programmaboekje Radio-commercial Radio Noord + youtube en social media

16 CAMPAGNEFLIGHT KELTISCH MIDZOMER TV-commercial TV Noord + youtube en social media Buitenreclame driehoeksborden Oldambt Advertentie - ¼ pagina Gezinsbode, Kanaalstreek, Zuidoosthoeker en Gezinsblad)

17 CAMPAGNEFLIGHT GROENMARKT Online bannering website RTV Noord Advertentie - ¼ pagina Der Wecker Online bannering app RTV Noord Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer, Kanaalstreek, Zuidoosthoerker en Gezinsblad. Radio-commercial Radio Noord + youtube en social media

18 CAMPAGNEFLIGHT NACHT WINSCHOTEN Online bannering website DvhN en RTV Noord Buitenreclame driehoeksborden Oldambt Online bannering app RTV Noord Radio-commercial Radio Noord + youtube en social media Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer en DvhN (Oost, Noord en Zuid) Advertentie - ¼ pagina Der Wecker en Neue Ostnabrucker Zeitung

19 CAMPAGNEFLIGHT HONGERIGE WOLF Online bannering website DvhN TV-commercial TV Noord TV Drenthe + youtube en social media Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer, Gezinsbode, Kanaalstreek, Zuidoosthoeker, Gezinsblad en DvhN (Oost en Noord)

20 CAMPAGNEFLIGHT WATERBEI Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer, Oldambt Nieuws) TV-commercial TV Noord + youtube en social media Online bannering website DvhN en RTV Noord Online bannering app RTV Noord Advertentie - ¼ pagina Der Wecker en Neue Ostnabrucker Zeitung

21 CAMPAGNEFLIGHT PURA VIDA Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer, Gezinsbode, Kanaalstreek, DvhN (Oost en Noord) Advertentie - ¼ pagina Von Haus zu Haus Online bannering website DvhN en RTV Noord Radio-commercial Radio Noord + youtube en social media Online bannering app RTV Noord

22 CAMPAGNEFLIGHT FASHION EVENT Buitenreclame driehoeksborden Oldambt Elite Model Look Diverse media (landelijk) Flyers (A6) Posters Ondernemers, scholen

23 CAMPAGNEFLIGHT RUN 100KM ULTRA Advertentie - ¼ pagina (Eemsbode, HS krant, Veendammer, DvhN (Zuid)) Promotieteam Uitdelen waterflesjes Uitdelen Recreatie- & Shoppinggidsen

24 CAMPAGNEFLIGHT DUITSE DAG Advertentie - ¼ pagina Von Haus zu Haus, Emsland Koerier) Promotieteam In Duitse steden (flyeren)

25 CAMPAGNEFLIGHT ADRILLEN Online bannering app RTV Noord Advertentie - ¼ pagina Der Wecker Advertentie - ¼ pagina Streekblad, Eemsbode, HS krant, Veendammer, Gezinsbode, Kanaalstreek, DvhN (Noord) Online bannering website DvhN en RTV Noord Radio-commercial Radio Noord + youtube en social media Programmaboekje

26 TOERIST INFORMATIE

27 TOERISTINFO Als we Oldambt onder de aandacht hebben gebracht moeten we voorzien in verdiepende toeristische informatie. Het belangrijkste middel hierin is de website oldambt.groningen.nl (vanaf april 2013). Verder bouwden we de communicatie via Twitter en Facebook verder uit. Fysiek konden mensen terecht bij de VVV-winkel in Winschoten en bij de TIP s. Als drukwerk is de Recreatie-kaart toegevoegd aan het spectrum. We zijn verder gegaan met Geocaching. En we hebben de brochure Das Alles ist Groningen met de andere regio s in oost- Groningen uitgebracht.

28 WEBSITE Gelanceerd in april 2013 op basis van het CMS van Marketing Groningen. Professionele vormgeving, goede performance, gebruiksvriendelijk en veel stuurinformatie. Prognose was maximaal bezoeken in het eerste jaar realisatie in het eerste jaar bijna en in (+78%!). Bouncepercentage ligt nog steeds wel hoog (62%). Gecombineerde inzet met andere media w.o. sociale media. Het effect van de campagneflights is goed te bepalen aan de hand van bezoekersaantallen. Afgelopen jaar is eveneens een Duitse toeristische website gelanceerd, waardoor aantal Duitse bezoekers verdrievoudigd is. Uitagendaoldambt.nl is in bezoekersaantallen stabiel gebleven met ruim sessies.

29 ANALYTICS oldambt.groningen.nl

30 ANALYTICS oldambt.groningen.nl/de

31 ANALYTICS uitagendaoldambt.nl

32 SOCIAL MEDIA In 2014 (naast facebook.com/oldambt) eveneens facebook.com/beleefwinschoten op 14 juni gelanceerd. Deze laatste heeft inmiddels al meer followers dan oldambt (resp en 1.630) De voorzichtige eerste stappen met webcare via twitter zijn inmiddels gezet. facebook.com / twitter.com

33 GARTENSCHAU Van mei tot oktober 2014 vond de Landesgartenschau Papenburg plaats. Voor deze gelegenheid hebben we met de Veenkoloniën en Westerwolde (en de gemeentes) een Duitse brochure gemaakt voor de bezoekers met de naam Das Alles is Groningen. De verspreiding ging grotendeels via het Oldambtpaviljoen op de Gartenschau. Het interieur met (multimediale) informatie over Blauwestad, Winschoten en het gehele Oldambt is verzorgd door Marketing Oldambt. De brochure is ook in het Nederlands vertaald en aangeboden aan Nederlandse bezoekers.

34 RECREATIEKAART In samenwerking met ondernemers en de gemeente Oldambt hebben we in 2014 de Recreatiekaart van Oldambt opnieuw uitgebracht. In 2015 zal deze ook in digitale variant en in het Duits worden uitgebracht.

35 GEOCACHING In 2013 hebben we geëxperimenteerd met Geocaching. Een nieuwe manier om mensen, met moderne GPStechniek, de mooie plekken in het Oldambt te laten zien. In 2014 zijn onze 9 caches bijna keer bezocht. En niet alleen door Nederlanders. 25% van de (be)zoekers is niet-nederlands.

36 EVENEMENTEN & FESTIVALS

37 EVENEMENTEN Oldambt kenmerkt zich door een rijk en gevarieerd aanbod aan evenementen. Grote evenementen, die we een prominente plek geven in de regiocampagne. Maar ook vele kleinere en middelgrote evenementen. Alle evenementen samen vormen een belangrijk deel van het recreatief aanbod dat we in Oldambt te bieden hebben. Marketing Oldambt verzamelt bij voortduring het aanbod aan evenementen en verspreid deze op verschillende wijzen: Uitagenda, website en huis-aan-huisbladen.

38 UITAGENDA In 2014 hebben we de verspreiding van de uitagenda efficiënter en effectiever gemaakt. De papieren uitagenda wordt niet meer huis-aan-huis verspreid, daarvoor in de plaats wordt de agenda iedere maand op pagina 2 in de Oldambster afgedrukt. De papieren agenda is alleen in het hoogseizoen verspreid via ondernemers en andere publiektoegankelijke punten. Met sociale media worden volgers voortdurend op de hoogte gehouden van leuke activiteiten. In 2015 komt daar nog de digitale nieuwsbriefvariant van de uitagenda bij.

39 VERSTERKEN ONDERNEMERS

40 ONDERNEMERS T&R ondernemers zijn voor Marketing Oldambt belangrijke stakeholders. Marketing Oldambt kan een rol spelen in het versterken van hun communicatie, waardoor de communicatieve kracht als gebied in zijn geheel veel groter wordt. Deze rol hebben we in 2014 vervuld door: Nauwere samenwerking met ondernemersvereniging Blauwe Lint. Het bieden van communicatiemogelijkheden op o.a. de website en de recreatiekaart. Aanbieden van een ondersteunende Oldambt-stijl (gebruik van logo door derden). Door participatie is het actieprogramma Binnenstad Winschoten kunnen we nu ook de ondernemers (in veel gevallen via de ondernemersvereniging H&N) ondersteunen bij hun communicatie.

41 WIN SCHOTEN

42 ACTIEPROGRAMMA Promotionele Activiteiten Extra Evenementenondersteuning Promotieteam Duitsland Recreatie- en Shoppinggids Nieuwe media / publiciteit Haalbaarheid busverbinding Duitsland In het kader van het Actieprogramma Versterking Binnenstad Winschoten, heeft Marketing Oldambt een rol gekregen in de uitvoering van extra binnenstadpromotie. Hiervoor zoeken we de samenwerking met ondernemersvereniging H&N, SMBW en SPW om tot een zo integrale mogelijke aanpak te komen (ook gecombineerd met de reeds ingezette regiopromotie van heel Oldambt). In 2013 was al het nieuwe merkbeeld voor Winschoten onthuld in dezelfde lijn als het Oldambt en het Blauwestad logo in 2014 is deze daadwerkelijk en veelvuldig gebruikt.

43 EVENEMENTEN Vanuit het actieprogramma zijn de bestaande Winschoter evenementen extra aangezet in de campagneflights van Marketing Oldambt. Het betreft: Groenmarkt Nacht van Winschoten Waterbei Straattheaterfestival RUN 100km Ultraloop Adrillen Communicatie-inzet: Print media (advertenties) Radio- en tv-commercials Buitenreclame (driehoeksborden) Online advertising Flyers Facebook campagne Inzet promotieteam

44 EVENEMENTEN Naast het extra aanzetten van de bestaande evenementen in Winschoten. Zijn er 2 nieuwe evenementen georganiseerd en gepromoot in Winschoten. Het betreft: Fashion Event Winschoten (opvolger van Ciao Bella) met als hoogtepunt de Elite Model Look Casting De Duitse Dag Beide evenementen zijn succesvol verlopen en zullen in 2015 opnieuw door ons worden geïnitieerd.

45 PROMOTIETEAM Inzet promotieteam (focus op Duitse consument): Bloemetjesmarkt Groningen (april) Landesgartenschau Papenburg (mei - augustus) Centrum Leer (juli) Groenmarkt Stadspark Winschoten (juli) Vakantiemarkt Veendam (juli, augustus) Promotie Fashion Event Winschoten: Assen, Groningen, Stadskanaal, Veendam (augustus) Fashion Event Winschoten (september) RUN 100 Km Ultraloop (september) Promotie Duitse Dag in Leer, Papenburg en Emden (3 oktober) Promotie 199ste Adrillen Jaarmarkt (oktober)

46 PRINT Met een bijdrage vanuit het Actieprogramma Binnenstad Winschoten is het voor de binnenstad ondernemers eenmalig mogelijk gemaakt te worden vermeld in de Recreatie- & Shoppinggids en daarmee is eveneens de gids zelf mogelijk gemaakt. Daarnaast is de Voorjaarskrant door ons in lijn gebracht met de overige uitingen.

47 ONLINE Ook is vanuit het actieprogramma door Marketing Oldambt de facebook-pagina BeleefWinschoten opgezet en ondersteunen we waar gewenst de initiatieven rond Winschoten24. De Facebookpagina heeft in zeer korte tijd bijna volgers weten te binden. Verder zijn voor Winschoten24 voorbereidingen getroffen voor het inzetten van een nieuwsbrief, waarbij een koppeling wordt gemaakt met de nieuwsbrieven van Marketing Oldambt (Uitagenda en Toerisme) en De Klinker.

48 EN VERDER Productie raamsticker van Winschoten-logo voor ondernemers. Productie Gratis Wifi-flyer. Frameborden invalswegen Winschoten. Idee-ontwikkeling Winschoten als eindbestemming Wiederline. Publiciteit met name door Elite Model Look Casting. Opdrachtverstrekking afstudeeronderzoek Duitse markt.

49 CONTRACT ACTIVITEITEN

50 EVENEMENTEN In 2014 hebben we opnieuw een aantal (aan onze kernactiviteiten gerelateerde) activiteiten in contract uitgevoerd. Zo organiseerden wij in opdracht van gemeente Oldambt drie evenementen: Drakenbootrace Dag van het Park Groenmarkt Alle drie activiteiten zijn naar tevredenheid van de opdrachtgever verlopen en zullen in 2015 opnieuw door ons worden georganiseerd. Daarnaast hebben we, in voorbereiding op het theaterseizoen 2014/15, de programmering van Cultuurhuis De Klinker verzorgd.

51 RESUL TATEN

52 ONDERZOEKEN Hoewel het steeds beter te bepalen is in welke mate (online) promotionele activiteiten effectief zijn, is het nog steeds erg lastig om te bepalen in welke mate het heeft bijgedragen aan de werkgelegenheid en extra omzet in T&R-sector. Vooral omdat het niet te isoleren is van andere (economische) invloeden. In 2014 heeft gemeente Oldambt 2 onderzoeken laten uitvoeren, te weten Productiviteitsmonitor Toerisme (ZKA) en Klantonderzoek Groeten uit Oldambt (Grontmij), die hier wel wat meer inzicht geven in de ontwikkeling op deze grootheden t.o.v In de onderzoeksrapporten is o.a. te lezen dat: De productiviteit van het toerisme in Oldambt in sommige categorieën iets is verbeterd, de totale productiviteit is echter niet toegenomen. Met name in de verblijfsrecreatie is het aanbod toegenomen en daarmee de productiviteit afgenomen. De totale omzet is echter wel toegenomen. (ZKA) Dagrecreatie kent een toename in het aantal bezoekers (27% (Grontmij)). Het rapport meldt expliciet: Wellicht heeft de inspanning van Marketing Oldambt hieraan bijgedragen en De groei in dagrecreatie stemt positief, omdat dit de basis vormt voor verblijfstoerisme. (ZKA) Het aantal Duitse gasten is gestegen met ca. 20% (Grontmij) Ook in het rapport van Grontmij wordt Marketing Oldambt expliciet genoemd: Toename dagtoeristen wordt ook door promotie van Stichting Marketing Oldambt bevorderd. Marketing Oldambt wordt als belangrijk gezien. In het ZKA rapport worden de Evenementen in Oldambt getypeerd als van-groot-belang zijnde: het geeft voor veel bezoekers een reden om het gebied een keer te bezoeken.

53 CON CLUSIE

54 CONCLUSIE Terugkijkend op 2014, zijn we opnieuw zeer tevreden. We hebben een professionele regiocampagne doorgezet, Winschoten is aangehaakt bij onze regiopromotie, de band met ondernemers is sterker geworden, we hebben mooie nieuwe uitgaven gerealiseerd, zoals de Recreatiekaart en zijn online opnieuw succesvol. De onderzoeken van Grontmij en ZKA zijn hoopgevend voor de toekomst van de T&R-sector in Oldambt en ondersteunen onze beleving dat we als Marketing Oldambt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling in de economie en de werkgelegenheid in deze sector. In het algemeen constateren we dat we nog steeds de goede lijn te pakken hebben. Deze zullen we dan ook weer vasthouden in Niet uit het oog verliezend dat het altijd beter kan

55 2015 Wat staat er (naast de reguliere activiteiten) op stapel voor 2015? Een greep uit het jaarplan: Opfrissing van de huisstijl Verhuizing naar De Klinker van VVV-winkel en back office Doorontwikkeling online media (meer integraliteit) Uitzetten ambassadeursactie gericht op inwoners Uitbrengen Vaarbrochure (print en digitaal) Uitbrengen Oldambt-app Ondersteunen nieuw evenement Brood & Spelen (werktitel) Aanhaken op Wiederline-promotie marketing uitrollen voor Toerisme En meer

56

Stichting Marketing Oldambt Jaaroverzicht 2013 MARKETING OLDAMBT JAAROVERZICHT 2013

Stichting Marketing Oldambt Jaaroverzicht 2013 MARKETING OLDAMBT JAAROVERZICHT 2013 MARKETING OLDAMBT JAAROVERZICHT 2013 1 Inleiding Het eerste seizoen waarin Stichting Marketing Oldambt (SMO) actief is geweest met de toeristische promotie van Oldambt zit er op. Hoewel de start in 2013

Nadere informatie

MARKETING OLDAMBT JAAR OVERZICHT

MARKETING OLDAMBT JAAR OVERZICHT MARKETING OLDAMBT JAAR OVERZICHT 2015 INLEIDING Het derde seizoen waarin Stichting Marketing Oldambt (SMO) actief is geweest met de toeristische promotie van Oldambt zit er op. De organisatie vindt steeds

Nadere informatie

MARKETING OLDAMBT JAAR OVERZICHT

MARKETING OLDAMBT JAAR OVERZICHT MARKETING OLDAMBT JAAR OVERZICHT 2016 INLEIDING Alweer het vierde toeristische seizoen van de Stichting Marketing Oldambt (SMO) zit er op. In 2016 is opnieuw veel gedaan en veel bereikt. Ook in dit jaar

Nadere informatie

Handleiding logogebruik door derden

Handleiding logogebruik door derden Handleiding logogebruik door derden Handleiding logo gebruik door derden versie 250613 1 1 Voorwoord In Oldambt hebben we veel te bieden voor iedereen die zijn vrije tijd op een aangename manier wil besteden.

Nadere informatie

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen Voorstel Marketing en Promotie Veluwe Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen VOORSTEL MARKETING & PROMOTIE VELUWE VRAAGSTELLING: Opstellen van een toeristisch marketingactiviteitenprogramma voor

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017

, 1. Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe. Save, A-Nexe, NDiate). iiii ilt. Nieuwsbrief september 2017 Nieuwsbrief september 2017 Drenthebelletje De nieuwsbrief van Marketing Drenthe tging 12 resentatie meerjarenplan 18 iiii111111111ilt 11111111, 1 ne e. campabne mee op landelijke pub Save, A-Nexe, NDiate).

Nadere informatie

Evenementen. pakketten. VVV Zuid-Limburg

Evenementen. pakketten. VVV Zuid-Limburg VVV Zuid-Limburg App Belangenbehartiging politiek Acties voor Inwoners Promotie regio via infopunten Kennis delen Promotie van evenementen Toeristische promotie gemeentes Social media Presentaties en gastcollege

Nadere informatie

Toezeggingen. Leden van het college, DT, Van: Richtje de Vries Datum: 28 maart 2013 Betreft:

Toezeggingen. Leden van het college, DT, Van: Richtje de Vries Datum: 28 maart 2013 Betreft: Toezeggingen Aan: Raadsleden CC: Leden van het college, DT, Van: Richtje de Vries Datum: 28 maart 2013 Betreft: Motie CDA (pro)motie Portefeuillehouder: mevrouw L.A.M. Kompier Afstemming: ja Vraagsteller:

Nadere informatie

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen

Voorstel Marketing en Promotie Veluwe. Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen Voorstel Marketing en Promotie Veluwe Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen VOORSTEL MARKETING & PROMOTIE VELUWE VRAAGSTELLING: Opstellen van een toeristisch marketingactiviteitenprogramma voor

Nadere informatie

Toeristische marketing en informatie

Toeristische marketing en informatie Toeristische marketing en informatie Meer bezoekers Meer omzet Hoofdtaak van VVV Midden-Limburg is het gebied Midden-Limburg zowel regionaal, boven regionaal, nationaal en internationaal bekendheid te

Nadere informatie

Monitor Recreatie & Toerisme 4-meting maart 2014

Monitor Recreatie & Toerisme 4-meting maart 2014 Monitor Recreatie & Toerisme 4-meting 2013 maart 2014 Inleiding Het aanjaagprogramma Recreatie & Toerisme is in november 2009 van start gegaan. Om het effect van de werkzaamheden te meten wordt jaarlijks

Nadere informatie

Tarieven Adverteren. RTV Focus Zwolle

Tarieven Adverteren. RTV Focus Zwolle Tarieven Adverteren RTV Focus Zwolle P3. Wat is RTV Focus Zwolle? P4. Banners op nieuwssite P5. Nieuwspagina P6. Homepagina P7. Video commercial P9. Wekelijkse nieuwsupdate Zwolle P10. Radiocommercial

Nadere informatie

Samen sterker voor Woudenberg!

Samen sterker voor Woudenberg! Kick-off bijeenkomst Samen sterker voor Woudenberg! WELKOM Brainstorm-avond Samen Sterker voor Woudenberg DES Woudenberg RBT Heuvelrug & Vallei woensdag 16 september 2015 Agenda 19.00 u Inloop & ontvangst

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 1

Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 1 Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 1 Informatie voor partners van de Liemers, helemaal goed! pagina 2 De Liemers, helemaal goed! De promotie van de Liemers richt zich op vier

Nadere informatie

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE COMPLETE WEBSITE voor ondernemers 47,50,- per maand zonder opstartkosten. Een complete website voor uw onderneming en die ook nog goed vindbaar is, dat is wat we willen! Maar hoe? EEN ALL-IN WEBSITE ONZE

Nadere informatie

Opening Toeristisch Seizoen 2017 Welkom in Soest! Op de Utrechtse Heuvelrug

Opening Toeristisch Seizoen 2017 Welkom in Soest! Op de Utrechtse Heuvelrug Welkom in Soest! Op de Utrechtse Heuvelrug Partner Nationaal Park Heuvelrug Kontakt der Kontinenten Lars Beckers (commercieel manager Kontakt der Kontinenten) Partner Nationaal Park Heuvelrug Opening Sander

Nadere informatie

Samenwerkingsmogelijkheden. INKOM Maastricht

Samenwerkingsmogelijkheden. INKOM Maastricht Samenwerkingsmogelijkheden INKOM Maastricht Nieuwe start voor duizenden studenten Voor de aankomende student is in Maastricht vaak alles nieuw: Een nieuwe stad, nieuwe mensen. De INKOM betekent voor velen

Nadere informatie

Stichting Peelpromotie. Beleidsplan

Stichting Peelpromotie. Beleidsplan Stichting Peelpromotie Beleidsplan 2017-2020 Maart 2017 Inhoud pag. Inleiding 3 2. Pijlers 5 2.1 Digitale vindbaarheid 5 2.2 Verhalen van De Peel 6 2.3 Regionale initiatieven en producten 7 2.4 Gebiedspromotie

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

APELDOORN PROMOTIE MAAKT JE ZICHTBAAR. Promotiemiddelen 15

APELDOORN PROMOTIE MAAKT JE ZICHTBAAR. Promotiemiddelen 15 APELDOORN PROMOTIE MAAKT JE ZICHTBAAR Promotiemiddelen 15 1 MAAKT JE ZICHTBAAR Promoot je evenement of onderneming via Apeldoorn Promotie Apeldoorn Promotie maakt je activiteiten zichtbaar Apeldoorn Promotie

Nadere informatie

Wéét wat er te doen is Een actueel en volledig aanbod van lokale evenementen trekt de aandacht van úw doelgroep.

Wéét wat er te doen is Een actueel en volledig aanbod van lokale evenementen trekt de aandacht van úw doelgroep. De seizoenskalender van Uitgaanspunt verschijnt huis-aan-huis bij het aanbreken van het nieuwe seizoen. De kalender is dubbelzijdig bedrukt op 170 grams papier in het formaat 'A3 gevouwen naar A4'. Wéét

Nadere informatie

Tarieven Adverteren. RTV Focus Zwolle

Tarieven Adverteren. RTV Focus Zwolle Tarieven Adverteren RTV Focus Zwolle Wat is RTV Focus Zwolle? RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle

Nadere informatie

Marketing 8 november 2012

Marketing 8 november 2012 Marketing 8 november 2012 Terugblik - Gesprekken met sleutelfiguren - Bijeenkomst Natuurlijk samen re-creëren 10 september 2012 - Leefstijlonderzoek - Mini-workshops - Graagmuur Doel van de workshop Marketing

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014 RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4541230 Aan : Gemeenteraad Datum : 15 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder G.J. van der Werff Programma : 10. Economie en wonen TITEL

Nadere informatie

Prestatieindicatoren Twents Bureau voor Toerisme 2012-2015

Prestatieindicatoren Twents Bureau voor Toerisme 2012-2015 Prestatieindicatoren Twents Bureau voor Toerisme 2012-2015 Activiteit Doelstelling Samenwerking Prestatie-Indicatoren 2012-2015 1) Campagne Algemene imagocampagne waarbij het betere landleven, kwaliteit

Nadere informatie

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen

Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Het Land van Heerlijke Ontmoetingen Nieuwsbrief April 2015 Toeristische Gids Land van Cuijk 2015 Deze week wordt de Toeristische Gids 2015 verspreid. De gids is een handig naslagwerk voor toeristen en

Nadere informatie

Monitoring Sail Kampen 2014. basisdashboard

Monitoring Sail Kampen 2014. basisdashboard Monitoring Sail Kampen 2014 basisdashboard Onderdelen Bezoekersaantallen Sponsoren Communicatiemiddelen IJsseldelta Marketing Werkgelegenheid Publiciteitsbereik- en waarde online en offline SEO campagne

Nadere informatie

TOP AANBOD. Online Marketing

TOP AANBOD. Online Marketing TOP AANBOD Online Marketing Éen aanspreekpunt voor al uw marketing activiteiten! TAOM is gespecialiseerd in online marketing & zorgt ervoor dat uw bedrijf op een heldere, krachtige en duidelijke manier

Nadere informatie

Samen sterker voor Renswoude!

Samen sterker voor Renswoude! Februari 2016: de maand van Renswoude Samen sterker voor Renswoude! Samen sterker voor Renswoude RBT Heuvelrug & Vallei Ondernemersvereniging Renswoude Donderdag 11 februari 2016 Agenda 19.30 Opening &

Nadere informatie

WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80

WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80 Geen bedreiging voor koopcentrum Winschoten Nieuw bloed voor de Winschoter bloedsomloop WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80 WINSCHOTER WERELDBAZAR Overdekte markt 550 units inpandig van 30, 40 en 50m2

Nadere informatie

INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE

INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE DE TRIPLE I VAN VVV NOORDOOST-BRABANT INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE Kijk je even in deze folder? Sluit prima aan bij onze digitale ambities dus wellicht iets voor ons... Triple I Brabant Triple I

Nadere informatie

Plan van Aanpak Profilering Hof van Twente

Plan van Aanpak Profilering Hof van Twente Plan van Aanpak Profilering Hof van Twente Datum: : 13-6-2017 Van Onderwerp: : Marco van Hoek, Wendy Kolste : Plan van aanpak Aanleiding Ondernemers, inwoners, maatschappelijke organisaties en de gemeente

Nadere informatie

Het Land van Kasteelmusea. Eric Neef

Het Land van Kasteelmusea. Eric Neef Het Land van Kasteelmusea 2 3 Sjûkelân Franeker Sjaerdema Hertog van Saksen René Descartes Het Sjaerdemaslot 18 e eeuw 4 5 Verhalen Voorstraat Franeker, stad van stinsen zoals de Martenastins, museum van

Nadere informatie

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen is een vereniging die een unieke plaats in de Groninger studentenwereld inneemt, doordat zij de belangen van álle

Nadere informatie

Aantal bijzondere woongebouwen. 76 (jaar 2011) (jaar 2011) 722 (jaar 2011) Dorpen (aantal 18) (bron: Tynaarlo in cijfers)

Aantal bijzondere woongebouwen. 76 (jaar 2011) (jaar 2011) 722 (jaar 2011) Dorpen (aantal 18) (bron: Tynaarlo in cijfers) Bijlage 2B Tynaarlo Kernenbeleid uitwerking Uitwerking feitelijke gegevens team Fysiek Aantal woonruimten, gespecificeerd naar aantal woningen, wooneenheden, bijzondere woongebouwen en recreatiewoningen

Nadere informatie

Citymarketingplan 2016

Citymarketingplan 2016 Citymarketingplan 2016 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Hoofdstuk 1 Citymarketingplan 2014-2018 Pagina 4 1.1 Organisatie Stichting Woerden Marketing Pagina 4 Hoofdstuk 2 Doelstellingen 2016 Pagina 5 Hoofstuk

Nadere informatie

Resultaten workshop Gebiedsmarketing

Resultaten workshop Gebiedsmarketing Resultaten workshop Gebiedsmarketing De meeste bezoekers die het Hondsruggebied bezoeken behoren tot de leefstijl groepen groen en geel. De paarse groep zoekt meer kwaliteit en spannende activiteiten.

Nadere informatie

Activiteitenplan 2016

Activiteitenplan 2016 1 Activiteitenplan 2016 Activiteitenplan 2016 De VVV informatie heeft bij de consument een uitstekend imago. Betrouwbaar, volledig en actueel. Het merk is bij 98% van de bevolking bekend. Het uitzenden

Nadere informatie

ACHTERGROND. Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland

ACHTERGROND. Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland ACHTERGROND Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland Beleid en keuzes komen voort uit: Collegeprogramma Zelfstandig en Uniek 2011-2015 Nota Profielversterkend Ombuigen Economische Agenda

Nadere informatie

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS Waarde voor ondernemers POWERED BY Stop met adverteren met events bereik je meer! Hoe bereik ik nieuwe klanten voor mijn

Nadere informatie

Jaarverslag BTLH 2011 \

Jaarverslag BTLH 2011 \ Jaarverslag BTLH 2011 \ BUREAU -TOERISME LAAGHOLLAND Jaar verslag Bureau Toerisme Laag Holland 2010-2011 2010: In Oktober 2010 is Mardiek Voorneveld begonnen als directeur van bureau toerisme Laag Holland,

Nadere informatie

Inleiding pagina 3. Hoofdstuk 1 Citymarketingplan 2014-2018 Pagina 4

Inleiding pagina 3. Hoofdstuk 1 Citymarketingplan 2014-2018 Pagina 4 Inleiding pagina 3 Hoofdstuk 1 Citymarketingplan 2014-2018 Pagina 4 Hoofdstuk 2 Citymarketingplan 2015 Pagina 6 2.1 Woerden Marketing Pagina 6 2.2 Diverse projecten Citymarketing Pagina 8 2.3 Woerden Marketing.nl

Nadere informatie

Het Fair Fashion Festival 2015

Het Fair Fashion Festival 2015 Het Fair Fashion Festival 2015 Wij streven ernaar de aandacht van de consument voor F air T rade fashion te verhogen door middel van het Fair Fashion Festival. Onder het begrip fashion verstaan wij: kleding,

Nadere informatie

Meer online bezoekers via NieuwsRegio.nl

Meer online bezoekers via NieuwsRegio.nl Meer online bezoekers via NieuwsRegio.nl NieuwsRegio.nl is hét platform om uw bedrijf in de regio Nieuwkoop digitaal op de kaart te zetten. NieuwsRegio heeft dagelijks meer dan 1.500 bezoekers en meer

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

De Wolf & Partners accountants en adviseurs heeft het initiatief genomen om over dit onderwerp een branche-update te presenteren.

De Wolf & Partners accountants en adviseurs heeft het initiatief genomen om over dit onderwerp een branche-update te presenteren. 1. Branche-update 1.1 Waarom deze branche-update? Het zijn turbulente tijden voor de MKB ondernemer in de modebranche. De derde recessie in vier jaar wordt gecombineerd met een complete verandering van

Nadere informatie

Update regiomarketing Heuvelrug

Update regiomarketing Heuvelrug Presentatie Gemeente Zeist 14 september 2017 Update regiomarketing Heuvelrug Michiel van der Schaaf (directeur RBT Heuvelrug & Vallei) Waarom recreatie & toerisme? 1. Toegevoegde waarde: 627.000.000 per

Nadere informatie

FLOWERS OF AMSTERDAM 12 JANUARI 2015, LISSE

FLOWERS OF AMSTERDAM 12 JANUARI 2015, LISSE FLOWERS OF AMSTERDAM 12 JANUARI 2015, LISSE 1 Lies Spruit Burgemeester gemeente Lisse 2 Frans van der Avert Algemeen directeur Amsterdam Marketing 3 Fusie tot Amsterdam Marketing Congressen Cultuur marketing

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

2. Adverteren door middel van een Banner op Taart&Trends site.

2. Adverteren door middel van een Banner op Taart&Trends site. TT06 Adverteren en Exposure Taart&Trends 2015 1. Exposure: 1.1. Alle deelnemers krijgen (na betaling) standaard een naamsvermelding op de standhouderspagina van Taart en Trends-website. Wilt u een actieve

Nadere informatie

HOOFDTHEMA STAD EN CULTUUR

HOOFDTHEMA STAD EN CULTUUR In samenwerking met SBS 6 & Zoover presenteren wij een crossmediaal reisprogramma waarin we het beste van TV combineren met een website, social media en de Hoe leuk is app van Zoover. En daarmee hopen

Nadere informatie

May 11, 14 Adverteermogelijkheden 2014

May 11, 14 Adverteermogelijkheden 2014 1 ALLES OVER HAARLEM vernieuwende blog Haarlemcityblog.nl is een vernieuwend online blog over Haarlem en omgeving voor mannen en vrouwen tussen de 25 en 45 jaar, wonend in Haarlem of bezoekers van onze

Nadere informatie

TRENDRAPPORT KUST 2013-2014

TRENDRAPPORT KUST 2013-2014 TRENDRAPPORT KUST 2013-2014 Inhoudsopgave Kerncijfers kusttoerisme... 1 Deel 1: Aanbod Logiescapaciteit in bedden... 9 Hotels... 10 Gastenkamers... 12 Jeugdlogies en vakantiecentra... 13 Kampeerbedrijven

Nadere informatie

Gevolgen voor onze BV uitkomsten. Amsterdam bezoeken, Holland zien 31-1-2011. Metropool Amsterdam Toeristische Marketing & Productontwikkeling

Gevolgen voor onze BV uitkomsten. Amsterdam bezoeken, Holland zien 31-1-2011. Metropool Amsterdam Toeristische Marketing & Productontwikkeling Gevolgen voor onze BV uitkomsten In 2012 één regio met een integraal werkende organisatie (ATCB/MTCB) Hoger rendement op ingezette mensen en middelen Extra jaarlijkse overheidsomzet 0,7-1 miljoen Extra

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

Plan van Aanpak Organisatie. Januari 2015, dynamisch handvat

Plan van Aanpak Organisatie. Januari 2015, dynamisch handvat Plan van Aanpak 2016 Januari 2015, dynamisch handvat 1. Organisatie Vanaf 2016 wordt de organisatie van Venray Bloeit anders ingericht. De nieuwe organisatiestructuur ziet er als volgt uit: Stuurgroep

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen.

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen. Raadsbrief Made, 18 april 2011 Registratienr.: Onderwerp: Evaluatie Toerisme 2010 Portefeuillehouder: Ambtelijke coördinatie: Steller: M. Vos-Kroeze Grondgebied S. van Dijk Aanleiding: Met deze brief brengen

Nadere informatie

JAARVERSLAG Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken Van Gogh Museum De Mesdag Collectie Bibliotheek & Documentatie 429

JAARVERSLAG Bezoekcijfers. Totaal aantal bezoeken Van Gogh Museum De Mesdag Collectie Bibliotheek & Documentatie 429 1 Bezoekcijfers Totaal aantal bezoeken 2015 Van Gogh Museum 1.908.744 De Mesdag Collectie 15.743 Bibliotheek & Documentatie 429 2 Bezoekersrecord Het Van Gogh Museum sluit het jubileumjaar 2015 af met

Nadere informatie

strategie concept creatie

strategie concept creatie strategie concept creatie Wij houden van competities, daag ons uit voor uw pitch?tip: Waarom wij? Innovatie in Design Een merk is de spiegel van uw creatie. Het vertegenwoordigt uw product en uw bedrijf.

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief.

In deze nieuwsbrief. pagina 1 van 8 Subscribe Share Past Issues Tra Blijf op de hoogte van het toeristisch nieuws midden in Limburg View this email in your browser In deze nieuwsbrief (Inter-)nationale promotie kerst evenementen

Nadere informatie

(Digitale) Dorpsmarketing in Luttenberg / Salland. Trends en tips

(Digitale) Dorpsmarketing in Luttenberg / Salland. Trends en tips (Digitale) Dorpsmarketing in Luttenberg / Salland Titel Trends en tips Gerben Derks Zelfstandig Business Developer www.gerbenderks.nl Werkzaam geweest in marketing en events voor o.a. Grolsch en ABN Amro

Nadere informatie

Presentatie WIJZIJNHEERDE Door Cees Bol voorzitter WIJZIJNHEERDE Door

Presentatie WIJZIJNHEERDE Door Cees Bol voorzitter WIJZIJNHEERDE Door Presentatie WIJZIJNHEERDE Door Cees Bol voorzitter WIJZIJNHEERDE Door Landelijk NBT 2,9 miljoen vakanties in Gelderland 15,7 miljoen Overnachtingen Europees/Marketing via Visit Veluwe To Do, To See, To

Nadere informatie

STARTNOTITIE EVENEMENTENBELEID

STARTNOTITIE EVENEMENTENBELEID STARTNOTITIE EVENEMENTENBELEID 2011-2015 INHOUD 1. INLEIDING 3 2. UITGANGSPUNTEN, DOELSTELLINGEN en KADERS 3 3. HET PROCES 5 4. HET PRODUCT 6 5. DE RISICO S 6 6. TIJD en PLANNING 6 7. COMMUNICATIE 6 Startnotitie

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen. met betrekking tot het bestemmingsplan Oostwold Huningaweg 11

Reactienota zienswijzen. met betrekking tot het bestemmingsplan Oostwold Huningaweg 11 Reactienota zienswijzen met betrekking tot het bestemmingsplan Oostwold Huningaweg 11 1. Inleiding Deze nota behandelt de ingekomen zienswijzen op het ontwerp bestemmingsplan Oostwold Huningaweg 11. 2.

Nadere informatie

Toerisme in Cijfers. INSTITUUT SERVICE MANAGEMENT T.a.v. Toerdata Noord CG Leeuwarden drs. P.H. Huig tel: fax:

Toerisme in Cijfers. INSTITUUT SERVICE MANAGEMENT T.a.v. Toerdata Noord CG Leeuwarden drs. P.H. Huig tel: fax: Toerisme in Cijfers 2009 Toerdata Noord is een samenwerkingsverband op toeristisch recreatief gebied van de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe. De uitvoering is in handen van het Instituut Service

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. http://us7.campaign-archive2.com/?u=1afd9e68330787993d815b9e1&id=3cc3a7cc13...

In deze nieuwsbrief. http://us7.campaign-archive2.com/?u=1afd9e68330787993d815b9e1&id=3cc3a7cc13... pagina 1 van 9 Subscribe Share Past Issues Tra Blijf op de hoogte van het toeristisch nieuws midden in Limburg View this email in your browser In deze nieuwsbrief Maasplassen Nautique Fietsnetwerk provincie

Nadere informatie

Gelderland levert je mooie streken. Geldersestreken2016

Gelderland levert je mooie streken. Geldersestreken2016 Gelderland levert je mooie streken Geldersestreken2016 Wat doen we? Het bezoek aan de Gelderse streken (Veluwe, Achterhoek, regio Arnhem Nijmegen en Rivierenland) in zijn geheel bevorderen: meer toeristen

Nadere informatie

Het imago van Veghel. Samen maken we er werk van

Het imago van Veghel. Samen maken we er werk van Het imago van Samen maken we er Burgemeester Ina Adema Beste aren, Samen hebben we gemaakt tot wat het op dit moment is: een levendige om geving waar we prettig kunnen leven, wonen en werken. Dat bijzondere

Nadere informatie

Introductie VOC Lokaal Radio VOC Lokaal Televisie. TV Spot Kabelkrant Billboarding. VOC Lokaal Online Tarieven Wie, wat, waar

Introductie VOC Lokaal Radio VOC Lokaal Televisie. TV Spot Kabelkrant Billboarding. VOC Lokaal Online Tarieven Wie, wat, waar 011 - 3. Introductie 4. VOC Lokaal Radio 6. VOC Lokaal Televisie a. TV Spot b. Kabelkrant c. Billboarding 8. VOC Lokaal Online 9. Tarieven 10. Wie, wat, waar 11. Contact 2. VOC Lokaal is het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Sponsor-informatiemap. SIVO dans- en muziekfestival Odoorn 30 e Festival 30 juli t/m 3 augustus 2014

Sponsor-informatiemap. SIVO dans- en muziekfestival Odoorn 30 e Festival 30 juli t/m 3 augustus 2014 Sponsor-informatiemap SIVO dans- en muziekfestival Odoorn 30 e Festival 30 juli t/m 3 augustus 2014 Voorwoord van onze voorzitter 30 jaar SIVO SIVO staat voor stichting internationale volksculturen Odoorn.

Nadere informatie

Richtlijnen Advertising

Richtlijnen Advertising Notitie Serviceorganisatie Bezoekadres: Wijnhaven 69, Rotterdam Postadres: Postbus 1130 3000 BC Rotterdam Internet: rotterdam.nl Van: Matilde Mauricio Monteiro Telefoon: 010 267 6000 E-mail: rotterdamhuisstijl@rotterdam.nl

Nadere informatie

Ambassadeursschap Pagina 8 Gastheerschap Pagina 8 Netwerken Pagina 8-9

Ambassadeursschap Pagina 8 Gastheerschap Pagina 8 Netwerken Pagina 8-9 Jaarverslag 2014 1 Inhoudsopgave Samenstelling 2014 Pagina 3 Raad van Toezicht 2014 Pagina 3 Team Woerden Marketing 2014 Pagina 5 Samenwerking TIP 2014 Pagina 6 Projectverslagen Woerden marketing 2015

Nadere informatie

Zeeland Recreatieland

Zeeland Recreatieland Zeeland Recreatieland Presentatie onderzoeksresultaten 25 februari 2015 Economisch belang toeristisch cluster Bestedingen 1,72 miljard Economisch belang toeristisch cluster Huidige werkgelegenheid 15.872

Nadere informatie

Factsheet UITpunt van Uit-in-Noord-Holland

Factsheet UITpunt van Uit-in-Noord-Holland Factsheet UITpunt van Uit-in-Noord-Holland Augustus 2012 Karina Brouwer 2 Inhoudsopgave Wat is Uit-in-Noord-Holland?... 5 Bezoekersaantallen...5 Agenda...7 Editorial...7 Tips...7 Acties...7 Nieuwsbrief...7

Nadere informatie

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept HollandCity. Vanuit het HollandCity

Nadere informatie

SAMENVATTING MONITOR VRIJETIJDSECONOMIE RIVIERENLAND 2014

SAMENVATTING MONITOR VRIJETIJDSECONOMIE RIVIERENLAND 2014 SAMENVATTING MONITOR VRIJETIJDSECONOMIE RIVIERENLAND 2014 In 2015 heeft het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland, in opdracht van Regio Rivierenland, de Monitor Vrijetijdseconomie over 2014 laten

Nadere informatie

Kustforum. Onze kust : een petanque kust?

Kustforum. Onze kust : een petanque kust? Onze kust : een petanque kust? - BELANG VAN KUSTTOERISME - IS DE KUST EEN BESTEMMING VOOR OUDEREN? - KUST: MINDER GOED IMAGO BIJ JONGEREN - ACTIES VOOR HIP EN JONG IMAGO BELANG VAN KUSTTOERISME 2008 5,1

Nadere informatie

A. Business model canvas. B. Marketing en acquisitieplan. C. Actiepunten. BOUWSTENEN VOOR een operationeel AQUISITIE plan

A. Business model canvas. B. Marketing en acquisitieplan. C. Actiepunten. BOUWSTENEN VOOR een operationeel AQUISITIE plan BOUWSTENEN VOOR een operationeel AQUISITIE plan A. Business model canvas Je vult het business model canvas in en komt tot een duidelijke beschrijving van de waarde propositie en het beoogde klant segment

Nadere informatie

Stand van Zaken Campagne Hart van Europa

Stand van Zaken Campagne Hart van Europa Stand van Zaken Campagne Hart van Europa September 2013 1. De Partners de solide basis van onze Euregionale samenwerking! Hart van Europa is een samenwerkingsverband tussen: Toerisme Limburg (BE) Fédération

Nadere informatie

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept HollandCity. Vanuit het HollandCity

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

MANUAL EEN HANDLEIDING IN HET GEBRUIK

MANUAL EEN HANDLEIDING IN HET GEBRUIK MANUAL EEN ANDLEIDING IN ET GEBRUIK VAN ET LOGO ER GAAT NIETS BOVEN GRONINGEN 2 INOUDSOPGAVE 1 Voorwoord 3 2 et logo 4 3 Toepassing 5 4 Gebruik van het logo door derden 7 5 Toestemming voor gebruik 9 3

Nadere informatie

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden

Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Participatie mogelijkheden Marketingplan 2017 Nederlandse Hanzesteden Internationale Hanzestedenlijn De Hanzestedenlijn is één van de verhaallijnen binnen het concept HollandCity. Vanuit het HollandCity

Nadere informatie

8 & 9 APRIL TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE

8 & 9 APRIL TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE 8 & 9 APRIL 2014 TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE 2014 Netwerken in een sterke regio! Samenwerken, netwerken en op de hoogte zijn van elkaars kennis en kunde is belangrijker dan ooit. Dit besef leeft sterk

Nadere informatie

Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk

Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk Dit masterplan is opgesteld door de programmacommissie Meerjarenprogramma Beleef Bestemming Bergeijk, waarin bestuursleden zitting hadden van de navolgende

Nadere informatie

De Gouden Televizier-Ring 2014. De Nederlandse Oscar

De Gouden Televizier-Ring 2014. De Nederlandse Oscar De Gouden Televizier-Ring 2014 De Nederlandse Oscar De Gouden Televizier-Ring heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een event van grote allure en grandeur. Dit jaar wordt de meest begeerde

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / A. Scholtens BP Lie. Nota Vrijetijdseconomie Werk en inkomen

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / A. Scholtens BP Lie. Nota Vrijetijdseconomie Werk en inkomen SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200208 408760 / 408760 ONDERWERP Nota Vrijetijdseconomie. A. Scholtens BP Lie AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Communicatieplan publiekscampagne dementievriendelijk Teylingen

Communicatieplan publiekscampagne dementievriendelijk Teylingen Communicatieplan publiekscampagne dementievriendelijk Teylingen Aanleiding De pilot Zorgpact is een samenwerking tussen welzijn, zorgorganisaties, woningcorporaties, huisartsen en de gemeente. Binnen dit

Nadere informatie

Draaiboek voor de verenigingen Aegon Open Roeidag 2015

Draaiboek voor de verenigingen Aegon Open Roeidag 2015 Draaiboek voor de verenigingen Aegon Open Roeidag 2015 Begin met het formeren van een werkgroep/projectteam en verdeel onderling de werkzaamheden. Inhoud 1. Planning en programma... 2 2. Organisatie...

Nadere informatie

Visie en missie 2014. Korte Historie

Visie en missie 2014. Korte Historie Visie en missie 2014 Korte Historie Na maanden voorbereiding heeft in juni 2013 de lancering van de website www.mooisteenwijkerland.nl plaatsgevonden. Gelijktijdig is het Facebook account opgestart. Vanaf

Nadere informatie

Communicatiemiddelen. Voor bedrijven en organisaties. www.komon.nl www.twitter.com/_komon

Communicatiemiddelen. Voor bedrijven en organisaties. www.komon.nl www.twitter.com/_komon Communicatiemiddelen Voor bedrijven en organisaties www.komon.nl www.twitter.com/_komon Communicatiemiddelen Ieder communicatiemiddel heeft een eigen effect. Het is belangrijk te bepalen welke communicatiemiddelen

Nadere informatie

Doel. Economie en leefbaarheid van het eiland te versterken door het vergroten van de toeristisch recreatieve uitgaven

Doel. Economie en leefbaarheid van het eiland te versterken door het vergroten van de toeristisch recreatieve uitgaven Doel Economie en leefbaarheid van het eiland te versterken door het vergroten van de toeristisch recreatieve uitgaven Merk Voorne-Putten Gewenst imago Eiland, begrensd door water, biedt grensoverschrijdende

Nadere informatie

CAMPAGNE 13 T/M 18 MAART 2017

CAMPAGNE 13 T/M 18 MAART 2017 CAMPAGNE 13 T/M 18 MAART 2017 LANDELIJKE CROSSMEDIALE PROMOTIECAMPAGNE De nationale Week van Zorg en Welzijn wordt jaarlijks georganiseerd ter promotie van de zorg- en welzijnssector. Van maandag 13 tot

Nadere informatie

1. In te stemmen met de meerjarenovereenkomst 2013-2017. 2. Wethouder van de Wiel te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst.

1. In te stemmen met de meerjarenovereenkomst 2013-2017. 2. Wethouder van de Wiel te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst. Reg. nr.: 1310533 Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp Meerjarenovereenkomst VVV Noordoost-Brabant 2013-2017 Samenvatting De huidige overeenkomst met de VVV (destijds de Regio-VVV genaamd) is verlopen.

Nadere informatie

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT?

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? Onderzoek naar Toerisme & Recreatie in Bedum AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK Onderwerp dat door burgers is aangedragen Veel beleidsvrijheid van de gemeente, passend in regionale

Nadere informatie

STICHTING PROMOTIE WESTERWOLDE (SPW): ACTIEPLAN 2015

STICHTING PROMOTIE WESTERWOLDE (SPW): ACTIEPLAN 2015 STICHTING PROMOTIE WESTERWOLDE (SPW): PLAN 2015 DOELSTELLING De doelstelling van SPW is het bevorderen/stimuleren en promoten van toerisme en recreatie in Westerwolde en omgeving, alles in de breedste

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie