Zaterdag 25 januari 2014, in het hoofdkantoor van hoofdsponsor Aegon Nederland te Den Haag.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zaterdag 25 januari 2014, in het hoofdkantoor van hoofdsponsor Aegon Nederland te Den Haag."

Transcriptie

1 Celebrate Rowing tijdens het Nationaal RoeiCongres. Het Nationaal RoeiCongres is hét jaarlijkse moment waarop bestuurders, vrijwilligers, coaches en roeiers van alle roeiverenigingen samenkomen. Graag nodigen we je uit om deel te nemen aan het Nationaal RoeiCongres, op: Zaterdag 25 januari 2014, in het hoofdkantoor van hoofdsponsor Aegon Nederland te Den Haag. Het programma is geïnspireerd door het komende Wereldkampioenschap Roeien op de Bosbaan en ontwikkeld aan de hand van het KNRB Meerjarenbeleidsplan Programma Nationaal RoeiCongres uur Inloop met koffie en thee uur Opening en plenaire sessie met introductie van communicatieplatform voor alle roeiers en geïnteresseerden in het roeien door Erik Kraak, Commissaris Communicatie en Sponsoring KNRB Hessel Evertse, Technisch Directeur KNRB discussieert over Nederland Groot Roeiland! introductie nieuwe opzet DRBC presentatie van organisatie van de WK uur Lunch uur Workshop ronde uur Pauze uur Workshopronde uur Borrel met prijsuitreiking Tijdens het Nationaal RoeiCongres komt roeiend Nederland samen om te leren, ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. In de plenaire bijeenkomst onder leiding van dagvoorzitter Erik Peekel laten we ons inspireren door nieuwe communicatie mogelijkheden, een prikkelende stelling en het enthousiasme van de WK organisatie. Na de lunch bestaat de mogelijkheid tot het volgen van workshops, gesprekken met bestuursleden of brainstormsessies in 2 rondes. Terugkoppeling van de Aegon Bestuursbokaal vindt plaats in de ochtend voor de desbetreffende 2 bestuursleden, indeling volgt per mail. Studenten besturen kunnen daarna deelnemen aan de workshop rondes. Je kunt je voor het RoeiCongres en onderstaande workshops hier inschrijven. De inschrijving sluit op 13 januari 2014 of eerder als het maximum van 225 deelnemers is bereikt. Voor informatie:

2 Nadere informatie workshops, presentaties en brainstormsessies: In gesprek met KNRB bestuur. In gesprek met IJsbrand Haagsma, commissaris wedstrijden van KNRB en Lisette van der Boog, lid commissie wedstrijden. Duur 75 minuten Ronde 1, maximaal 10 deelnemers Door: IJsbrand Haagsma Verandering Standaardprogramma en klasserende velden. Stelling 1: De skiff moet nog maar op een dag uitgeschreven worden, om wedstrijden in grote scull nummers te stimuleren. Stelling 2: Om doorstroom te stimuleren moet er een nieuwe niveau-indeling gemaakt worden op basis van aantal-roei jaren samen met een klein aantal overwinningen (tot max. 3) - waarbij er drie niveaus zullen komen die ook de indeling voor klassementen vormen. In gesprek met Geri Donkervoort, commissaris Sportontwikkeling van KNRB. Duur 75 minuten Ronde 1, maximaal 10 deelnemers Door: Geri Donkervoort Hoe krijgen we oud-studenten weer terug in het roeien? In Nederland lopen er zeker oud-roeiers rond. Voor de roeiwereld zou het interessant en aantrekkelijk zijn als een groot aantal van deze groep weer terugkeert in het roeien. De roeiverenigingen zouden juist door deze groep kunnen groeien. Niet alleen door een ledenstijging maar juist ook vanwege werkervaring, waardoor besturen en commissies makkelijker van nieuw bloed kunnen worden voorzien. Wat kunnen verenigingen bieden om het voor deze groep aantrekkelijk te maken (uiteindelijk) lid te worden? Zijn oud-leden verenigingen bereid mee te werken t.a.v. de contactgegevens? In gesprek met Chris IJsbrandy, Commissaris Topsport van KNRB Duur 75 minuten. Ronde 2, maximaal 10 deelnemers Door: Chris IJsbrandy Chris IJsbrandy gaat in gesprek met verenigingen over de wijze waarop we in Nederland de doorstroming van het junioren roeien naar het senioren roeien zouden kunnen verbeteren en ex-junioren eerder succesvol kunnen maken. Stelling 1: Als Nederland op junioren-wk's succesvoller wil zijn zullen we onze basis moeten vergroten (meer jeugdleden/schoolroeien). Wat zouden we eraan kunnen doen om (wedstrijd)roeien bij de jeugd te populariseren? Stelling 2: Als Nederland op U23 WK's succesvoller wil zijn zullen we ex-junioren direct in een 'fast-track' door moeten ontwikkelen. Hoe zou de fast-track voor jeugdige talenten eruit moeten zien?

3 In gesprek met Erik Kraak, commissaris Communicatie en Sponsoring van KNRB Ronde 2, maximaal 10 deelnemers Vandaag lanceert de KNRB een nieuw portal met als doelstelling een communicatieplatform te creëren voor alle roeiers en geïnteresseerden in het roeien, dus ook mensen die nog niet roeien. Het platform is bedoeld als een interactieve ontmoetingsplaats waar iedereen kan vinden wat roeien is en waar roeiactiviteiten gebeuren en waar iedereen ook informatie kan delen. Om het platform echt tot leven te brengen is medewerking en input van verenigingen nodig. De KNRB wil vooral een faciliterende rol spelen. De sessie is bedoeld om met verenigingen in gesprek te gaan over de rol die de verschillende partijen kunnen en moeten spelen om het roeien populairder te maken en om iedereen in de roeiwereld aan elkaar te verbinden. Stelling 1: Van en voor alle verenigingen? Stelling 2: Welke informatie hoort op platform en welke op je eigen verenigingssite? Stelling 3: Hoe kan goede interactie op het platform worden bereikt?

4 Topsport Het coachen van grotere groepen wedstrijdroeiers. Ronde 1 Door: Willem Jan de Widt Bij het begeleiden van roeiers wordt doorgaans één coach op 2 tot 4 roeiers als optimaal beschouwd. Bij sommige studentenverenigingen lijkt het wel of er per ploeg soms zelfs meer coaches dan roeiers zijn. Ook erg gezellig. Eén coach voor een acht klinkt op zich niet onlogisch, maar wat als er maar één coach beschikbaar is voor acht skiffeurs? En één coach voor twee achten of zestien skiffeurs? Is dat onmogelijk? Naar mijn mening kan het. In deze presentatie leg ik uit hoe we dit doen bij Willem III, met de J18 junioren. Boordroeien met junioren brainstormsessie. Ronde 2, maximum 10 deelnemers Door: Willem Jan de Widt De afgelopen jaren was er bij het junioren roeien in Nederland steeds meer aandacht voor scullen. Er was steeds minder interesse in boordroeien. Dikwijls wordt ook beweerd dat de asymmetrie van het boordroeien slecht zou zijn voor junioren, die lichamelijk nog niet helemaal zijn volgroeid. Velen vinden boordroeien simpelweg minder interessant. En er wordt ook nogal eens gesuggereerd dat de jongens en meisjes dat beter kunnen leren als ze gaan studeren. Dit is jammer. Niet alleen zien we in landen met succesvolle juniorselecties veel heel goede boordroeiploegen, in deze landen beginnen ze er al heel jong mee. Bijvoorbeeld de slag van de Duitse juniorenacht, die vorig jaar in Trakai wereldkampioen werd. Deze jongen startte als schoolroeier op zijn 13e met roeien in de acht. Ook de Angelsaksische landen beginnen jong met boordroeien in grote nummers. Maar er zijn nog meer redenen om junioren te laten boordroeien naast het scullen. Wanneer heb je talent en wanneer ben je een talent.. Workshop ronde 2, maximaal 50 deelnemers Door: Marit van Eupen. Presentatie met uitleg over de kenmerken van een talent en talentontwikkeling in kaart gebracht.

5 Sport participatie Effectief omgaan met vrijwilligers: zo doen wij dat Ronde 1 en 2, maximaal 12 deelnemers per ronde Door: Marieke Dresmé en Rick Schutte (TEN HAVE Change Management) Voor: bestuurders van roeiverenigingen Ontwikkelingen in de samenleving maken dat sportverenigingen een steeds grotere maatschappelijke rol spelen en nieuwe uitdagingen tegen komen. Elke roeivereniging heeft haar eigen uitdagingen; zowel op sportief vlak als op het gebied van de bedrijfsvoering. Vraagstukken met betrekking tot het adequaat managen van uw vereniging, het creëren van een gewenste sfeer en cultuur op uw vereniging en de omgang met vrijwilligers binnen uw vereniging, zijn aan de orde van de dag. Iedere vereniging heeft te maken met vrijwilligers, vrijwilligheid is figuurlijk gezegd het anker van een vereniging en maakt letterlijk dat een vereniging draait. Iedere roeivereniging heeft haar eigen kwaliteiten en ervaringen met betrekking tot de omgang met vrijwilligers waar anderen van kunnen leren en vice versa. Op interactieve wijze willen wij met u stilstaan bij vragen als; waarom hebben wij onvoldoende vrijwilligers, hoe behouden wij onze vrijwilligers, hoe werven wij nieuwe vrijwilligers en hoe houden wij een optimale balans tussen vrijwilligheid en het gericht realiseren van onze doelstellingen. In dit licht nodigen wij u uit om tijdens het middagprogramma van het Roeicongres samen te kijken de volgende vraag: Hoe gaan wij, als roeivereniging, om met onze vrijwilligers? De uitkomsten uit de discussies kunnen u handvatten bieden bij het optimaliseren van de omgang met en het benutten van vrijwilligers binnen uw vereniging. Het uiteindelijke doel is om u optimaal te kunnen faciliteren bij het besturen van uw vereniging en zo bij te dragen aan de verdere professionalisering van de roeisport en -verenigingen. Wie zijn wij? TEN HAVE Change Management is een organisatieadviesbureau met als specialisatie verandermanagement. We helpen onze opdrachtgevers op basis van een zorgvuldige diagnose bij het ontwerpen en begeleiden van de verandering die leidt tot een gerichte aanpak en uiteindelijk het gewenste resultaat. Om gericht te kunnen werken aan de realisatie van een veranderdoel is het begrijpen van de context van de organisatie cruciaal. Met dit als vertrekpunt wordt integraal gekeken naar de situatie en de bijbehorende veranderopgave. Dit gebeurt aan de hand van het Veranderkrachtmodel. Veranderkracht helpt bij het integraal kijken en werken aan verandering en daarmee aan het succesvol realiseren van de doelen die hierbij gesteld zijn. Het Veranderkrachtmodel is ontwikkeld op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Voor meer informatie over het Veranderkrachtmodel en TEN HAVE kunt u kijken op en

6 Presenteren van de jaarrekening wordt een feest. Duur: 2,5 uur Ronde 1 en 2, maximaal 16 deelnemers Voor: jonge beginnende penningmeesters Door: Rutger Mollee en Victor Maes "Workshop presenteren van de jaarcijfers voor en door penningmeesters". Hoe houd je de aandacht van je publiek vast en begrijpen uw leden het verhaal achter de cijfers. Onderwerpen: - Presentatietechniek - Opbouw van het verhaal en Powerpoint presentatie - Hoe vertel je het verhaal achter de cijfers Deze workshop duurt beide rondes, voor de pauze theorie, na de pauze ga je zelf aan de slag. Je krijgt oefeningen en gaat zelf presenteren. Rutger Mollee is voorzitter van Oud Aegir, presentatiecoach bij "Speak to Inspire" en eigenaar van Mollee Communicatie. Victor Maes is penningmeester van de KNRB en oud-penningmeester van de ASR Nereus, KAR&ZV De Hoop, vele andere verenigingen en ondernemer. Workshops Action Type per workshop Ronde 1 en 2 Door: Jan Diederik van den Berg Voor: Ervaren instructeurs en coaches maar ook voor andere met een interesse voor coachen (workshop 1) en motoriek en bewegen (workshop 2). Voorbereiding: Probeer via internet je eigen MBTI -profiel te bepalen, om zo te ervaren wat Action Type voor jezelf zou kunnen inhouden. Bijvoorbeeld via de volgende link (Engels): Ronde 1: Inleiding werken met Action Type in roeien. Action Type is een geweldig hulpmiddel voor instructeurs, trainers maar vooral voor coaches die sportteams en vooral individuele atleten maximaal willen laten presteren. En dat is wat we natuurlijk allemaal willen met het komende WK in Amsterdam Hoewel de tijd van de workshop te kort is om echt uitgebreid in te gaan op alle aspecten van het werken met Action Type is het toch de bedoeling om een idee te geven wat je met Action Type kunt doen. Onder andere zal aan bod komen: De geschiedenis en de link met MBTI ; Temperamenten; Leerstijlen; Communicatie; Concentratie; Teamlenzen. Ronde 2: Inleiding motorische voorkeurstijlen in roeien en Action Type. Hoewel Action Type is gebaseerd op een persoonlijkheidsprofiel van mentale functies, lijkt het erop dat motorische voorkeuren van een atleet verband houden met zijn mentale voorkeuren. Tijdens de workshop worden de volgende items uitgelicht: Wat zijn motorische voorkeuren; Hoe verhoudt het gebruik van spierketens zich tot deze voorkeuren; Relatie met Actiontype profielen; Wat is het nut van voorkeurstijlen bij het coachen? Deze workshop kan onafhankelijk van de eerste workshop gevolgd worden. Enige kennis van Action Type is echter wel handig. Ook bij deze workshop geldt dat het slechts een inkijkje

7 geeft in de mogelijkheden van het systeem en hopelijk de interesse wekt om er mee te gaan werken. Lessen van de Aegon Bestuursbokaal. Ronde 1, maximaal 18 deelnemers Door: Camiel Selker Voor: besturen van burger verenigingen De afgelopen zeven jaar heeft een professionele vakjury de Nederlandse studenten roeiverenigingen beoordeeld op de gebieden van strategie, continuïteit, verenigingsstructuur, operationele uitvoering en de aanpak van veel voorkomende knelpunten (sponsoring, roeiwater, capaciteit, kwaliteit). Een werkgroep van Aegon en de KNRB begeleidt de verenigingen bij de professionalisering van het bestuur. In deze workshop wordt een overzicht gegeven van de lessen die in de afgelopen zeven jaar zijn geleerd en van belang zijn voor burger verenigingen en worden specifieke uitdagingen interactief besproken. Surfboat roeien. Kennis maken met en enthousiast worden voor een alternatieve roeiwijze. Workshop ronde 1 en 2, per ronde 10 deelnemers Door: Marcel Stroo, Surfboat Holland Surfboatroeien, is een Australische roeisport, afkomstig uit de 'surf life saving' wereld. Surfboatrowing is een 'extreme sport' en heeft de techniek van het gewone roeien, gecombineerd met het surfen op de golven. Surfroeien is alleen geschikt voor roeiers die niet bang zijn voor een beetje water, en "it separates the boys from the men" (m/v). Top roeiers als Gerrit-Jan Eggenkamp, Gijs Vermeulen en andere bekende namen hebben hun weg naar het Nederlandse strand al gevonden, en zijn al echte 'Boaties'. In September '14 zal Surfboat Holland wederom deelnemen aan de WK surfboatroeien in Biarritz, Frankrijk. "WHITEWATER", "HIGH SIDE", "LOPEN IN DE BOOT!", en "WEDGIES!".. Nieuwsgierig? Laat je dan meenemen in een adrenaline rush van film, foto's en krijg zo een duidelijk beeld van deze geweldige sport. Aanvullende bevoegdheid. Ronde 2, maximum aantal deelnemers 10 Door: Kamprechters commissie KNRB In de workshop Aanvullende bevoegdheid wil de kamprechtercommissie de verenigingen die wedstrijden organiseren uitnodigen om mee te denken over de inhoud van de aanvullende bevoegdheid voor een hoofd van de jury. In het hoofdstuk over wedstrijdfunctionarissen van het Reglement voor Roeiwedstrijden staat dat het hoofd van de jury een kamprechter moet zijn met een aanvullende bevoegdheid. Deze verplichting treedt in werking op een nader te bepalen moment. Op dit moment is de aanvullende bevoegdheid nog niet geregeld. Er is nog niet precies vastgesteld wat deze bevoegdheid moet inhouden en we willen hier graag met wedstrijdorganisaties over brainstormen.

8 Met name verenigingen die niet-nationale wedstrijden organiseren worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze workshop. Introductie tot Waarderend Leiderschap in Sport Ronde 1 en 2, maximaal 10 deelnemers per ronde. Door: Jelle Luijnenburg Een vereniging bestaat bij de gratie van haar leden. Leden die er bij willen horen en mee willen doen met het organiseren van activiteiten. Hoe ga je als bestuurder/organisator met deze mensen om? Hoe zet je de leden in hun kracht bij het organiseren van activiteiten? Gebaseerd op Appriciative Inquiry / Waarderend onderzoeken, deze stroming van positieve psychologie begint steeds meer voet aan de grond te krijgen in het bedrijfsleven omdat het duurzame resultaten oplevert. Het zorgt voor energie! Een klikvoetenbord in iedere boot?!. Ronde 1, maximaal 10 deelnemers Door: Alwin Snijders, materiaal commissaris Het Spaarne Doelgroep: Materiaalcommissarissen Na de onsuccesvolle pogingen met langlaufbindingen in de jaren '90 van de vorige eeuw, is een jaar of vijf geleden eindelijk een echte stap gezet naar een voetenbord systeem waarbij roeiers eenvoudig met hun eigen schoenen in boten kunnen roeien. Inmiddels is een aantal producenten in de markt met een kliksysteem. Bij deze systemen vormt een koppelblokje op de schoen in combinatie met een vergrendeling op de schoenenplaat (of een constructie die een schoenenplaat vervangt) de constante. Waar de (Nederlandse) roeiverenigingen in zijn algemeenheid terughoudend zijn om breed vernieuwingen door te voeren en eerst de kat bij de topsport uit de boom kijken (denk aan de overgang naar bigblades), heeft Het Spaarne eind november besloten de overstap voor alle gladde boten die niet voor de opleiding worden gebruikt in een keer te gaan maken. Tijdens de workshop zal Alwin uiteen zetten waarom deze overstap nu wordt gemaakt en waarom Het Spaarne voor het systeem van Shimano heeft gekozen. Onderwerpen die hierbij aan bod zullen komen zijn onder andere veiligheid, comfort, hygiëne en onderhoud. Mega-reünie WK 2014 Ronde 2, aantal deelnemers 18 Door: Arjenne Bastiaansen, manager side events WK 2014 Voor: verenigingsvertegenwoordigers van alle verenigingen die geïnteresseerd zijn om nieuwe leden met roei ervaring of juist oud-leden aan zich te binden; (oud-)toeproeiers die ooit op een studentenvereniging hebben geroeid. Tijdens de WK roeien wil de WK organisatie op de Bosbaan graag een Mega-reünie organiseren voor alle eerstejaars studentenachten van de afgelopen 60 jaar. Het eerstejaars wedstrijdroeien is voor velen een bijzondere en impactvolle periode in hun leven geweest. Ploeggenoten van toen zijn uit het oog verloren, en het roeien een beetje vergeten. Het WK, voor het eerst sinds 1977 weer in eigen land, is een mooie gelegenheid om herinneringen op te halen en de ploeggenoten van weleer terug te vinden en te ontmoeten. Dit is een mooi startpunt om deze groep ook weer aan het roeien te binden: via oud-leden

9 verenigingen of opnieuw roeiend bij een vereniging in de huidige woonplaats met leeftijdsgenoten die ook al kunnen roeien. Graag wil de WK-organisatie tijdens een brainstormsessie haar plannen delen met verenigingsvertegenwoordigers die hier kansen in zien, we bespreken hoe dit het beste aangepakt kan worden en hoe dit verenigingen het beste zou kunnen helpen de achterban te versterken en / of leden aan te trekken. Studenten dag WK 2014 Ronde 1, maximaal 18 deelnemers Door: o.a. Irene Eijs, directeur marketing communicatie, sponsoring en side events. Voor: vertegenwoordigers van studentenroeiverenigingen en studentenorganisaties, toproeiers die lid zijn van studentenvereniging, studentenroeiers Studenten vormen een belangrijke groep binnen het Nederlandse roeien. Aangezien het WK roeien vlak voor of tijdens de kennismakingstijd valt voor (roei)studenten (24-31 augustus 2014) ligt het voor de hand om daar tijdens het WK wat mee te doen. De WK-organisatie wil mede daarom op 1 dag van het WK specifieke activiteiten / side events voor studenten organiseren en daarmee het evenement laagdrempelig en aantrekkelijk maken voor nieuwkomers. Ook voor de al roeiende studenten gaat het erom die dag een mooie beleving te laten worden. Graag wil de WK-organisatie tijdens een brainstormsessie ideeën en inspiratie opdoen voor een goed en breed aansluitend programma voor studenten, en haar eerste plannen delen met de aanwezigen. Na de eerste deel bespreken we vervolgens hoe de meest kansrijke ideeën het beste aangepakt kunnen worden en hoe dit studentenverenigingen het beste zou kunnen helpen om (nieuwe) leden te binden.

10 Imago & beleving Scoren met communicatie Ronde 1, maximaal 30 deelnemers Door: Martin van Berkel Er gebeurt veel op de club. Zowel op sportief vlak als daar buiten. Zijn alle gebeurtenissen en ontwikkelingen bekend bij de mensen die dit zouden moeten weten? Wie zijn eigenlijk de mensen die dit moeten weten? En welke communicatiemiddelen kan de club het beste inzetten om de boodschappen optimaal over te brengen? Goede communicatie draagt bij aan een goed imago, versterkt de clubbinding en maakt de club interessant voor potentiële leden en relaties. In deze workshop maken clubs aan de hand van de concrete praktijk de vertaalslag naar een optimale inzet van traditionele en moderne communicatiemiddelen. Martin van Berkel is werkzaam bij Rotterdam Sportsupport als communicatieadviseur, is de auteur van het boek Social media voor sportverenigingen en de oprichter van Clubbereik. Met Clubbereik adviseert en ondersteunt Martin sportverenigingen om succesvol te zijn met communicatie. Meer informatie: Scoren met social media Ronde 2, maximaal 30 deelnemers Door: Martin van Berkel Ruim 10 miljoen Nederlanders zijn actief met social media. Het grote bereik en het gratis en interactieve karakter maken van social media een niet meer weg te denken communicatievorm. Social media kunnen ook voor sportverenigingen veel betekenen. Netwerken als Facebook en Twitter dragen bij aan het bereiken van vele doelen, zoals het werven van leden en vrijwilligers, het versterken van het zakelijk netwerk en het reduceren van communicatiekosten. Bovenal kunnen social media het bereik en de clubbinding vergroten. Tijdens deze workshop wordt u geïnspireerd over hoe social media ook voor uw club (meer) succes kunnen opleveren. Martin van Berkel is werkzaam bij Rotterdam Sportsupport als communicatieadviseur, is de auteur van het boek Social media voor sportverenigingen en de oprichter van Clubbereik. Met Clubbereik adviseert en ondersteunt Martin sportverenigingen om succesvol te zijn met communicatie. Meer informatie:

11 Hoe maak ik goede digitale nieuwsbrieven? Ronde 1 en 2, maximaal 10 deelnemers per ronde Door: Lotte Wieland en Anne Sikken Voor: Iedereen die effectieve nieuwsbrieven wil gaan versturen. blijft een van de meest succesvolle vormen van online communicatie. Met deze workshop willen we een interactieve introductie geven in de wereld van marketing. We tonen best practices uit onze eigen ervaring en do s en don ts op het gebied van design. Daarnaast willen we ook kort uitleggen welke goede (gratis) systemen er zijn, hoe je web analytics kunt gebruiken in combinatie met en wie je vanuit juridisch oogpunt nou wel of niet mag mailen. Aan de hand van jullie eigen nieuwsbrieven laten we graag zien hoe je effectieve nieuwsbrieven schrijft. Daarom ontvangen we van deelnemers die zelf al nieuwsbrieven versturen graag voor 13 januari 2014 je laatst verstuurde nieuwsbrief.(margriet.zietseknrb.nl) Wij analyseren je nieuwsbrief dan voor 25 januari en laten je tijdens de workshop weten wat er beter kan. Op die manier creëren we een interactieve setting, waarbij elke deelnemer met praktische tips naar huis gaat. Ook als je zelf nog geen nieuwsbrieven verzend, ben je natuurlijk welkom om deel te nemen aan deze workshop. We hopen je dan van ideeën te voorzien, waardoor je na de workshop direct aan de slag kunt met marketing. Effectief netwerken.. Ronde 2, maximaal 18 deelnemers Door: Vanessa van Gulick, Antea Group (Oranjewoud per 1 januari 2014) Voor: iedereen die meer uit zijn netwerk wil halen, openstaat voor nieuwe kansen en mogelijkheden en zijn zakelijke en sociale contacten graag uitbreidt. Antea Group is een landelijke projectenorganisatie, netwerken is zeer belangrijk niet alleen intern maar ook extern. Het interne opleidingscentrum van Antea Group biedt daarom de training "Effectief netwerken" aan. Het meest interactieve deel van deze training bieden we aan tijdens deze workshop. Netwerken is (on)bewust een middel om je ambities te verwezenlijken! Netwerken is leuk, effectief en geeft inspiratie. Bovendien levert het nieuwe relaties en inzichten op,netwerken kan en gebeurt overal en zeker ook binnen Antea Group. Antea Group is immers een netwerkorganisatie. Iedereen netwerkt, maar is zich vaak niet bewust van de kracht en het nut van netwerken. Deze workshop draagt bij aan een stuk bewustwording: Door deze netwerken optimaal te benutten ben je in staat meer opdrachten, plezier, inspiratie en contacten te genereren. In deze workshop ervaar je dat de kracht van je netwerk zit in de diversiteit en breedte ervan, niet alleen voor jezelf maar ook voor een ander.

JAARPLAN 2015. documentversie KNRB Bestuur d.d. 6 november 2014. AV d.d. 15november 14 Bijlage Agendapunt X

JAARPLAN 2015. documentversie KNRB Bestuur d.d. 6 november 2014. AV d.d. 15november 14 Bijlage Agendapunt X JAARPLAN 2015 documentversie KNRB Bestuur d.d. 6 november 2014 AV d.d. 15november 14 Bijlage Agendapunt X Inhoudsopgave JAARPLAN 2015... 1 Inhoudsopgave... 2 1. Voorwoord... 3 2. Algemeen... 5 Organisatie

Nadere informatie

InCompany workshops 2015. Empower your talents and Fuel your future

InCompany workshops 2015. Empower your talents and Fuel your future InCompany workshops 2015 Empower your talents and Fuel your future TOON LEF, MAAK HET VERSCHIL EN FUEL YOUR FUTURE Werk is tegenwoordig te vergelijken met topsport. Goede kwaliteit leveren, je best doen

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INHOUDSOPGAVE WORKSHOPS THINK DIFFERENT? FUTURE PROOF? TOON LEF EN MAAK HET VERSCHIL! FUEL YOUR FUTURE HOE? Gezien de veranderingen in je vak, ben je gespitst op

Nadere informatie

Een voorbeeld voor. De betekenis van de Krajicek Scholarship. Jeroen Vermeulen & Paul Verweel

Een voorbeeld voor. De betekenis van de Krajicek Scholarship. Jeroen Vermeulen & Paul Verweel Een voorbeeld voor jongeren in de wijk De betekenis van de Krajicek Scholarship Jeroen Vermeulen & Paul Verweel Een voorbeeld voor jongeren in de wijk De betekenis van de Krajicek Scholarship Jeroen Vermeulen

Nadere informatie

Attract. Retain. and. Handboek 2007-2009

Attract. Retain. and. Handboek 2007-2009 Attract and Retain Handboek 2007-2009 Lifelong Learning Programme Grundtvig Multilateral Project AaR Attract and Retain 134672-Llp-1-2007-1-nl-GRUNDTVIGGMP Grant Agreement: 2007-3457/001-001 Dit project

Nadere informatie

De rol van ledenraden in de governance van zorgverzekeraars

De rol van ledenraden in de governance van zorgverzekeraars Grote Bickersstraat 76 1013 KS Amsterdam Postbus 1903 1000 BX Amsterdam tel 020 522 59 99 e-mail info@veldkamp.net www.veldkamp.net De rol van ledenraden in de governance van zorgverzekeraars Een kwalitatief

Nadere informatie

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Moving Forward. Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt Methodiekbeschrijving voor (zelf) organisaties die vrouwen helpen deel te nemen aan het economisch verkeer en richting te geven aan hun toekomst. Moving Forward Brengt vrouwen een stap dichter bij de arbeidsmarkt

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK.

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. Herziene editie 2014-2015 Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4

Nadere informatie

Campagnevoeren Praktische bouwstenen voor een succesvolle verkiezingscampagne

Campagnevoeren Praktische bouwstenen voor een succesvolle verkiezingscampagne Handreiking Campagnevoeren Praktische bouwstenen voor een succesvolle verkiezingscampagne Colofon Uitgever: CDA-bureau Afdeling Communicatie Postbus 30453 2500 GL Den Haag 070-3424888 cda@cda.nl www.cda.nl

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart 3.0

Marketing vanuit je hart 3.0 Wegwijzer naar een Welvarend bedrijf Marketing vanuit je hart 3.0 Voor zelfstandige ondernemers die hun droom willen realiseren Ingrid Langen Dit e-boek mag je delen en/of publiceren mits je mij als bron

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Cultuursensitiviteit op de werkvloer. voor leidinggevenden en hun teamleden in de geestelijke gezondheidszorg. Handreiking

Cultuursensitiviteit op de werkvloer. voor leidinggevenden en hun teamleden in de geestelijke gezondheidszorg. Handreiking Cultuursensitiviteit op de werkvloer voor leidinggevenden en hun teamleden in de geestelijke gezondheidszorg Handreiking Colofon Auteur Fatma Kaya (Kaya Concept) Eindredactie Marty PN van Kerkhof, www.martypnvankerkhof.nl

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie

VPTZ Academie. Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers

VPTZ Academie. Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers VPTZ Academie Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers Inhoudsopgave VPTZ Academie Voor professionele organisaties en deskundige vrijwilligers VPTZ Academie 3 Even voorstellen 4 Accommodaties

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Inhoudsopgave Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Hoe werkt ontwikkelen in dienstverlening? 7 Duurzaam ontwikkelmodel dienstverlening 9 De medewerker dienstverlening

Nadere informatie

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers Zelfmanagement voor studenten met ASS Handleiding Trainers 1 Colofon 2013 HAN. HAN SENECA heeft bij het samenstellen van deze handleiding de uiterste zorg nagestreefd. Desondanks kan niet volledig worden

Nadere informatie

DE SUCCESFORMULE: Voor professionals over jongeren. 20 succesformules. Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie.

DE SUCCESFORMULE: Voor professionals over jongeren. 20 succesformules. Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie. DE SUCCESFORMULE: Talentontwikkeling x Innovatie x Participatie Toekomstbestendig NJR het Bureau is het jongerenadviesbureau voor professionals over jongeren. NJR het Bureau ontwikkelt: ǃ Beleidsadvies

Nadere informatie

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs.

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. Auteurs: Maartje Reitsma Aleid Schipper praktijkvoorbeeld * uitgelicht * succesfactor * regelgeving Deze handreiking, gebaseerd op de resultaten

Nadere informatie

VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUISZORG, THUISZORG EN KRAAMZORG

VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUISZORG, THUISZORG EN KRAAMZORG VERPLEEG- EN VERZORGINGSHUISZORG, THUISZORG EN KRAAMZORG DIT IS EEN PUBLICATIE VAN Inhoudsopgave Voorwoord 4 1 Inleiding 5 2 Jongeren & de care 6 Hoe denken jongeren over de care? 6 3 Het Care Segmentatiemodel

Nadere informatie

Onze dienstverlening voor coaches

Onze dienstverlening voor coaches Onze dienstverlening voor coaches Platform voor mensen en organisaties met een hulp- of ontwikkelvraag Mensen en organisaties in contact brengen met de beste coaches Ondersteunend initiatief voor de ondernemende

Nadere informatie

Gids voor: Het Nieuwe Werken

Gids voor: Het Nieuwe Werken Gids voor: Het Nieuwe Werken Gids voor: Het Nieuwe Werken 1 Inhoud Voorwoord... 4 Inleiding 7 Wat is het nieuwe werken?... 7 Argumenten om met het nieuwe werken aan de slag te gaan... 7 Investeren voor

Nadere informatie

Sociaal Kapitaal. De meerwaarde van sociale media voor gemeenten. David Kok [red.]

Sociaal Kapitaal. De meerwaarde van sociale media voor gemeenten. David Kok [red.] Sociaal Kapitaal 1 2 Sociaal Kapitaal De meerwaarde van sociale media voor gemeenten David Kok [red.] Eburon Delft 2012 3 Twitteren over dit boek? Gebruik de hashtag #sociaalkapitaal ISBN 978-90-5972-704-5

Nadere informatie

Magazine voor voortgezet onderwijs / februari 2013 / jaargang 7. magazine 4

Magazine voor voortgezet onderwijs / februari 2013 / jaargang 7. magazine 4 Magazine voor voortgezet onderwijs / februari 2013 / jaargang 7 magazine 4 k Chris van Meurs (Scholen aan Zee) zet deuren open k Dossier pesten: onderzoek, ervaringen, programma s k Aandacht voor jongensachtig

Nadere informatie

voor ouders, school en kinderopvang

voor ouders, school en kinderopvang Trainingen Cursussen Bijeenkomsten voor ouders, school en kinderopvang 20.000 deelnemers per jaar, Kwaliteit in uitvoering Al 30 jaar vertrouwd, Actueel en vernieuwend 2 Voor Onderwijs & Kinderopvang Ouders

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Patroontaal in duurzame regionale netwerken 1

Patroontaal in duurzame regionale netwerken 1 Patroontaal in duurzame regionale netwerken 1 Regionale netwerken voor duurzaamheid groeien wanneer jij werkt aan jouw droom en jouw ambities En daarvoor nieuwe verbindingen maakt met anderen Die dat zelfde

Nadere informatie

Noviteiten Novius. Business & Information Management NUMMER 3. In dit derde nummer bestaat het palet uit: Wij wensen u veel leesplezier en inspiratie.

Noviteiten Novius. Business & Information Management NUMMER 3. In dit derde nummer bestaat het palet uit: Wij wensen u veel leesplezier en inspiratie. Voor u ligt de derde uitgave van Noviteiten. De externe nieuwsbrief van Novius met een inspirerend aanbod van artikelen. We zullen u op deze wijze regelmatig bijpraten over voor u relevante onderwerpen

Nadere informatie