Digitale huismodule. Quintel Intelligence. Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitale huismodule. Quintel Intelligence. Inleiding"

Transcriptie

1 Inleiding s Ochtends word je gewekt door je smartphone. Je doet een lamp aan en zet de verwarming een graadje hoger. Snel onder de douche, haar föhnen. Dan kopje thee zetten of een glas melk uit de koelkast halen. Rooster nog even checken via je tablet en op weg naar school. Allerlei apparaten en voorzieningen die ons het leven plezierig, makkelijk en comfortabel maken, gebruiken energie. De meeste mensen - ook jij waarschijnlijk - staan daar helemaal niet zo bij stil. Energie is gewoon altijd beschikbaar als je het nodig hebt. Maar hoe zit dat in de toekomst? Onze oude vertrouwde energiebronnen raken op. Spanningen in de wereldpolitiek zorgen ervoor dat de toelevering van energie uit het buitenland lang niet altijd even vanzelfsprekend en betrouwbaar is. Is er in de toekomst dan wel sprake van voldoende energiebronnen om onze comfortabele levensstandaard op deze wijze te blijven hanteren? NEE als we het huidige verbruik doorzetten, dan raken de fossiele brandstoffen langzaam op. De verbranding daarvan zorgt voor een substantiële hoeveelheid koolstofdioxide; een broeikasgas dat de klimaatsverandering ten negatieve sterk beïnvloedt. Tevens neemt de bevolkingsgroei toe, waardoor de vraag naar energie alleen maar zal toenemen. TENZIJ we overstappen op duurzame, hernieuwbare energiebronnen en leren zuiniger en slimmer met energie om te springen. Het is daarom belangrijk dat we onze samenleving duurzamer gaan inrichten: energie besparen en overstappen op meer duurzame energiebronnen. Kortom er moet een energietransitie gaan plaatsvinden; een overgang van grijze energie naar duurzame (hernieuwbare) energiebronnen. Wat kunnen jongeren - zoals jij - nu zelf bijdragen aan deze energietransitie? En dan vooral gericht op het huishouden? Ook bij jullie thuis zal steeds kritischer gekeken worden naar het energiegebruik en -verbruik. Misschien kan de verwarming een graadje lager gezet? Of iedereen een minuutje korter douchen? En zonnepanelen is dat een goede investering?

2 Digitale huismodule ontwikkelde een digitale huismodule, waarmee je kunt onderzoeken op welke manier(en) je energie in een huishouden kunt besparen en welke hernieuwbare energiebronnen je binnen een huishouden kunt toepassen. Door te spelen met de schuifjes, pas je het energieverbruik van een huis aan. Door goed te kijken naar de veranderingen, krijg je inzicht in het energiegebruik en -verbruik, de energiebesparing en de investeringen. Trek je eigen conclusies uit wat je ziet en ontdekt. En bepaal voor jezelf welke acties er in jouw huishouden haalbaar zijn om het energieverbruik omlaag te brengen en te kiezen voor duurzame (hernieuwbare) energiebronnen. De module maakt gebruik van cijfers gebaseerd op de werkelijke kosten en investeringen. Instructieblad Werken met de huismodule In deze les gebruik je drie documenten: - in dit instructieblad staat precies wat je moet doen. Volg gewoon de stappen op de volgende pagina s en beantwoord de vragen. - nu en dan wordt er verwezen naar het werkblad. Dit is een apart blad waarop je de antwoorden kunt invullen. - een toelichting bij alle functies van het dashboard: kom je vanzelf tegen als je onderstaande stappen volgt. Stap 1: bekijk de introductievideo Bekijk de video: Deze video is een introductie op het thema Energie besparing in de huishouding. Stap 2: bekijk de online huismodule Ga naar het volgende internetadres: Je komt binnen op het scherm met de titel Hoe ziet jouw energietoekomst eruit?. Voordat je begint te spelen met de schuifjes, is het heel belangrijk eerst de tekst goed door te lezen!! Alles goed doorgelezen? Klik dan onder Bouw jouw huis van de toekomst op het plaatje van het huis. Je wordt nu doorverwezen naar de huismodule van het energie Transitie Model (ETM).

3 Het huis dat je in het scherm ziet staan is een gemiddeld vrijstaand huis in Nederland met 3 bewoners. Het huis heeft een HR (Hoog Rendement) ketel en een gemiddeld aantal elektrische apparaten. Met de schuifjes kun je het energieverbruik omlaag brengen. Maar let op! Je kunt ook investeren in meer duurzame energie(bronnen) waardoor je bijvoorbeeld de CO2-uitstoot omlaag kunt brengen. Investeringen kosten geld. Aan investeringen doen kleven ook altijd risico s. Een investering kan namelijk ook geld kosten als je de boel niet goed doorgerekend hebt. Het beste is als de terugverdientijd van je investering niet al te lang duurt. Stap 3: introductie huismodule Klik aan de rechterbovenkant van het scherm op Help. Kies daarna voor Hoe de site te gebruiken. Lees de teksten bij het helpscherm aandachtig door. Klik na het lezen steeds op Volgende totdat je alle 5 helpschermen hebt gelezen. Kijk onderaan de site voor het dashboard; het dashboard is een overzicht met metertjes en geeft de waarden weer voor CO₂uitstoot, investeringen, energierekening, energieverbruik, inzet duurzame energie en je totaalscore. Hoe hoger je scoort, des te minder gas en elektriciteit je verbruikt. De energierekening gaat omlaag. Een hoge score vertelt ook iets over de mate waarin je duurzame energiebronnen toepast en de vermindering van de uitstoot van CO₂. Investeringen hebben een negatief effect op je score. Moet je veel investeren, dan daalt je score. Probeer dus goed doordacht en met beleid te investeren. Stap 4: aan de slag met de online huismodule Voer nu onderstaande opdrachten uit. Gebruik het werkblad om daarop je antwoorden in te vullen. Startopdracht High Score Ben jij diegene die binnen 10 minuten de hoogste score behaald? Vergelijk de uitkomsten met je klasgenoten? Bespreek de resultaten in de klas Zet de schuifjes na je high score weer terug via Instellingen > Reset je scenario.

4 Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Ga naar het dashboard, noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan op het werkblad van de online huismodule Opdracht 2 Spelen met de schuifjes Door te spelen met de schuifjes ga je effecten zien in energieverbruik en kosten. Je zult zien dat alles met elkaar verband houdt. Pas je het ene aan, dan heeft dat direct gevolg voor het andere. Probeer met de schuifjes op het scherm zo goed mogelijk te achterhalen wat het effect is van elke verandering. Welke acties leveren de meeste energiebesparing (elektriciteit en/of gas) op? En met welke maatregel(en)kun je het percentage energie dat hernieuwbaar is (duurzame energie) vergroten? Vul je antwoorden in op het werkblad. Je kunt altijd de schuifjes weer terugzetten via Instellingen > Reset je scenario. Tips Het gaat erom dat je uitzoekt welke energiebesparingen juist meer of minder effect hebben. Wist je trouwens dat je mᵌ (kubieke meter)en kwh (kilowatt uur) met elkaar kunt vergelijken: 10 kwh elektriciteit komt ongeveer overeen met 1 mᵌ gas. Kom je een term of begrip tegen dat je niet kent, zoek de betekenis dan op via internet of via een andere bron (bijvoorbeeld boek of docent). Opdracht 3 Bewustwording In elk huishouden worden apparaten gebruikt. Maar hoe bewust ga jij om met de apparatuur bij jou thuis? Is het altijd nodig om online te zijn? Of radio en televisie constant aan te hebben? En de verlichting? Doe je die uit als je de kamer verlaat? Welke minimale verandering in procenten is er bij de vraag naar energie nodig om het meisje op de slaapkamer achter de computer te zien verschijnen. En welk effect heeft dit op het elektriciteitsverbruik in dit huishouden? En op de kosten? Bekijk de vragen op het werkblad en vul daar ook de antwoorden in. Energieverbruik Gasverbruik beslaat zo'n 70% van het totale energieverbruik in een gemiddeld Nederlands huishouden. Het gaat dan per huishouden om zo'n 1600 m3 aardgas per jaar. Ongeveer driekwart van het gas wordt gebruikt voor de verwarming van het huis. Gas wordt ook gebruikt voor warm water en om mee te koken. Stroom is ongeveer 30% van alle energie die wordt verbruikt in een gemiddeld Nederlands huishouden. Zo'n 3500 kwh gaat er per jaar doorheen. De wasmachine, koelkast, diepvries, televisies en natuurlijk de verlichting in huis zijn de grootste verbruikers. De kosten liggen voor een gemiddeld huishouden rond de 1000,- per jaar. Besparen op het stroomverbruik is de moeite waard. Door bewuster om te gaan met elektrische apparatuur bespaar je al snel op de elektriciteitsrekening.

5 In ieder huishouden zijn vele elektrische apparaten aanwezig. Maar bijna niemand bedenkt wat ze nu op jaarbasis gemiddeld verbruiken aan energie. Voor een aantal veelgebruikte apparaten zie je in onderstaande tabel het gemiddelde verbruik aan energie in een jaar. Apparaat / voorziening Verlichting Koelkast & diepvries Wasmachine Wasdroger Vaatwasser CV-ketel (modern model) Computer Videorecorder Airco Flatscreen televisie LCD-LED Flatscreen televisie Plasma Gemiddeld energieverbruik op jaarbasis 540 kwh 590 kwh 215 kwh 500 kwh 305 kwh 270 kwh 140 kwh 110 kwh kwh 155 kwh 485 kwh Opdracht 4 Hoe zie jij de toekomst? Bekijk de vragen op je werkblad en beantwoord ze stuk voor stuk. Experimenteer daarbij met de verschillende aannames voor de energievraag van huishoudens. Wat levert volgens jou de grootste energiebesparing op? Vul je antwoorden in op het werkblad. Reset elke keer als je met een schuifje hebt gewerkt. Alle vragen bekeken en beantwoord? Ga dan kijken welke score je behaald hebt bij jouw aannames over de toekomst. Welke aannames maak jij ten aanzien van energiegebruik en duurzame energie? Vul de bijbehorende waarden in op het werkblad. Opdracht 5 Creëer jouw energieneutraal huis In een huis wordt er energie gebruikt voor allerlei doeleinden; verlichten, verwarmen, koken, koelen, schoonmaken, gemak en vermaak. Wanneer een huis evenveel energie opwekt als dat het verbruikt, dan is er sprake van een nul-energiewoning, oftewel een energieneutraal huis. Het huis wekt zijn eigen energiebehoefte op, je hoeft geen energie meer in te kopen en maakt alleen nog maar gebruik van duurzame (hernieuwbare) energiebronnen. Je percentage duurzame energie staat op 100%. Als je meer stroom maakt dan je nodig hebt, kan dit getal groter worden dan 100%. Je hebt dan een huis dat netto energie positief is! Kader Fossiele brandstoffen?? In deze opdracht ga je proberen het energieverbruik in het huishouden dusdanig omlaag te brengen, dat het huis verandert in een energieneutraal huis. Hoe kun je in het model zien dat het om een energieneutraal huis gaat? Ga op onderzoek uit en speel met de schuifjes. Schrijf je bevindingen op het werkblad.

6 Opdracht 6 Verzamelen en vergelijken Is volgens jou voor de gemiddelde Nederlander een energieneutraal huis haalbaar? En ziet de toekomst (qua energieverbruik) en beter uit dan de huidige situatie? Zet alle gegevens in de verzameltabel op het werkblad en vergelijk!

Digitale huismodule. Quintel Intelligence. Inleiding

Digitale huismodule. Quintel Intelligence. Inleiding Inleiding s Ochtends word je gewekt door je smartphone. Je doet een lamp aan en zet de verwarming een graadje hoger. Snel onder de douche, haar föhnen. Dan kopje thee zetten of een glas melk uit de koelkast

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DE LEERLINGENHANDLEIDING HAVO/VWO Naam: Klas: Datum: Pagina 2 INLEIDING De mens maakt op grote schaal gebruik van fossiele brandstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele brandstoffen

Nadere informatie

Les De kosten van energie

Les De kosten van energie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les De kosten van energie Werkblad Les De kosten van energie Werkblad Elke dag gebruiken we heel wat energie om het huis warm te houden en te verlichten, televisie te kijken,

Nadere informatie

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen Thuis Slim Advies Haal meer winst uit energie Zon Wind Water Gratis tips om energie te besparen Gratis tips om energie te besparen. Haal meer winst uit energie Voorwaarden van verspreiding Je mag dit E-book

Nadere informatie

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert.

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Het groene boekje Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Bespaartips in en rondom het huis Inleiding 5 Verwachte besparing gemiddelde eengezinswoning 6 A. BESPAREN IN EEN HANDOMDRAAI 9 Verwarmen

Nadere informatie

101 Energiebespaartips

101 Energiebespaartips 101 Energiebespaartips (... om lekker en betaalbaar te wonen!) Geld besparen! Lekker wonen! BLG Wonen Jos Klijnenlaan 288 6164 AZ Geleen Goed voor het milieu! Geld besparen én lekker wonen Aan het eind

Nadere informatie

DEH Energie platform. gebruikershandleiding

DEH Energie platform. gebruikershandleiding DEH Energie platform gebruikershandleiding Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Wat is energie eigenlijk? 3 2. Hoe zie ik in één oogopslag hoeveel energie mijn huishouden verbruikt? 4 3. Hoeveel energie verbuikte

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Les 22. De rekening. Wat leert u in deze les? Advies vragen. Advies geven. Waarom-vragen beantwoorden met omdat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

slimwoner in 22 stappen

slimwoner in 22 stappen How to Green... slimwoner in 22 stappen Slimwoner van Natuur & Milieu helpt je stap voor stap jouw huis energiezuiniger maken. Een Slimwoner weet als geen ander dat prettig wonen en energiebewust leven

Nadere informatie

Deze en andere tips kunt u nalezen in de bespaarfolder. Advies op maat? www.bespaartest.nl.

Deze en andere tips kunt u nalezen in de bespaarfolder. Advies op maat? www.bespaartest.nl. ENERGIEBESPARINGSTIPS Hieronder een actielijst met tien tips die iedereen kan uitvoeren. Print uit, vink aan en hang hem op een duidelijk zichtbare plaats in uw huis (koelkast, deur, prikbord). 1. Thermostaat

Nadere informatie

energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik.

energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik. energiemonitoring Wat kan inzicht betekenen voor je energieverbruik. energiecontroller iungo Wat kost een wasbeurt? Of hoeveel energie verbruikt je vriezer? Energie is een belangrijke, maar vaak onzichtbare

Nadere informatie

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport:

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport: V.v.E. INSULINDE De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT Rapport: Haalbaarheidsonderzoek plaatsing zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex INSULINDE Groeidocument start januari 2015 R. Böhm

Nadere informatie

Permacultuur in het huis

Permacultuur in het huis Permacultuur in het huis Van energieverbruikende naar energieproducerende huizen 1 Permacultuur cursus over het huis... 3 Inleiding... 3 Energie en elektriciteit... 3 De watt... 3 De joule... 3 De kilowattuur

Nadere informatie

ArbeidsErvaring Project 2014-2015

ArbeidsErvaring Project 2014-2015 ArbeidsErvaring Project 2014-2015 DUURZAAMHEID Een project in het kader van arbeidservaring en duurzaamheid voor 3 e klassen HAVO en VWO van het Revius Lyceum Doorn Naam: Klas:.. 2 VOORWOORD Het Arbeidservaring-

Nadere informatie

TEAM 5 ENERGIE. onderzoek naar energiegebruik en schone energie JULLIE GAAN ONDERZOEK DOEN NAAR ENERGIEGEBRUIK EN SCHONE ENERGIE OP SCHOOL

TEAM 5 ENERGIE. onderzoek naar energiegebruik en schone energie JULLIE GAAN ONDERZOEK DOEN NAAR ENERGIEGEBRUIK EN SCHONE ENERGIE OP SCHOOL TEAM 5 ENERGIE onderzoek naar energiegebruik en schone energie JULLIE GAAN ONDERZOEK DOEN NAAR ENERGIEGEBRUIK EN SCHONE ENERGIE OP SCHOOL VERSIE 2 2012 2 TEAM 5 - energiegebruik en schone energie UITNODIGING

Nadere informatie

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN ENERGIEKRANT WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! 10 voor Energie is een initiatief van de aangesloten gemeenten van Milieu & Afval Regio Breda. INWONERS AAN HET WOORD 10 voor Energie!

Nadere informatie

DoMUS. Neem de uitdaging aan! Vind de juiste balans tussen milieubewust en gelukkig leven

DoMUS. Neem de uitdaging aan! Vind de juiste balans tussen milieubewust en gelukkig leven DoMUS Neem de uitdaging aan! Vind de juiste balans tussen milieubewust en gelukkig leven Colofon: Spelontwerp: Tekstredactie: Programmering: Illustraties & vormgeving: Inhoudelijke bijdragen: Coördinatie:

Nadere informatie

ENERGIETYPES. Doe de test! energietypes 1

ENERGIETYPES. Doe de test! energietypes 1 ENERGIETYPES Doe de test! Heb je een GSM? Een MP3-speler? Een computer? Een bromfiets? Een eigen tv-toestel misschien? Dan gebruik je ook veel energie. Sta je er bij stil of is energie vanzelfsprekend

Nadere informatie

Energielastenbeschouwing. Verschillen in energielasten tussen huishoudens nader onderzocht

Energielastenbeschouwing. Verschillen in energielasten tussen huishoudens nader onderzocht Energielastenbeschouwing Verschillen in energielasten tussen huishoudens nader onderzocht Energielastenbeschouwing Verschillen in energielasten tussen huishoudens nader onderzocht Utrecht, november 2009

Nadere informatie

Skilling up for power down

Skilling up for power down Skilling up for power down Lessenreeks: meer veerkracht met minder energie DEEL 4: energie 1. Situering In het eerste deel over piekolie en klimaatverandering zijn reeds een aantal gegevens in verband

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Doe-het-zelf energie audit

Doe-het-zelf energie audit Doe-het-zelf energie audit Hoe ga jij om met energie? Doe de test en ontdek hoe je scoort. Isoleren en ventileren 1. In een woning heb je verschillende ruimtes. Sluit jij alles af of laat je de deuren

Nadere informatie

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite!

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite! EcoHuis Antwerpen Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Inhoudsopgave Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Slim sparen 3 Minder energie? Een kleine moeite! Geld sparen, vraagt niet veel

Nadere informatie

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand?

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte 3 Hoe komt de prijs tot stand? De energierekening is voor vrijwel iedereen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse

Nadere informatie

..en wij zijn de tomaten!

..en wij zijn de tomaten! ..en wij zijn de tomaten! Een lesprogramma over energie voor de bovenbouw van het basisonderwijs. CNME GELDERLAND Handleiding energieprogramma pag. 1 Het Groene Wiel 1998-1999 ENERGIE Inhoud IN HET KORT...

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DOCENTENHANDLEIDING VOORTGEZET ONDERWIJS

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DOCENTENHANDLEIDING VOORTGEZET ONDERWIJS DE DOCENTENHANDLEIDING VOORTGEZET ONDERWIJS Pagina 2 INLEIDING Voor u ligt de docentenhandleiding bij het lesmateriaal over de energie[r]evolutie. Dit lesmateriaal is ontwikkeld voor de onderbouw van het

Nadere informatie

01. De voordelen van een pelletkachel

01. De voordelen van een pelletkachel 01. De voordelen van een pelletkachel Je huis verwarmen met een pelletkachel al of niet aangesloten op de centrale verwarming heeft een aantal duidelijke voordelen t.o.v.aardgas/stookolie en houtblokken.

Nadere informatie