Sportfondsen Exploitaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sportfondsen Exploitaties"

Transcriptie

1 Sportfondsen Exploitaties Samenwerken aan Optimale Waarde NEDERLAND NEDERLAND n of diensten? Neem dan contact met ons op: rtfondsen.nl - GROEP Wilt u meer weten over een van onze producte Telefoon: (020)

2

3 Sportfondsen: Toonaangevend U kent Sportfondsen mogelijk als exploitant van meer dan 300 uiteenlopende voorzieningen in de sport-, cultuur- en recreatiebranche. Maar Sportfondsen is niet alleen exploitant, u kunt ons ook inschakelen als dienstverlener. Sportfondsen Nederland als dienstverlener Sportfondsen Nederland is een aantrekkelijke dienstverlener. U profiteert tegelijkertijd van up-to-date vakkennis, collectiviteitsvoordelen en bijna 90 jaar ervaring. Onze diensten liggen op het gebied van: Exploitatie, Financiële diensten, Bouw- en installatietechniek, Marketing & communicatie en HR-services. Op onze website vindt u informatie over deze diensten. Deze brochure informeert u over de exploitatiediensten van Sportfondsen Nederland. Onze exploitatiediensten Sportfondsen Nederland biedt de volgende exploitatiediensten aan: De risicodragende exploitatie De niet-risicodragende exploitatie De risicodelende exploitatie Adviesdiensten Exploitatieconcepten Productformules Sportfondsen Dashboard. Deze diensten maken wij samen met u op maat voor uw accommodatie. Uw keuzemogelijkheden zijn groot. Een toelichting op deze diensten vindt u op de volgende pagina s.

4

5 Exploitaties Sportfondsen Nederland biedt de volgende soort exploitaties aan: De risicodragende exploitatie De niet-risicodragende exploitatie De risicodelende exploitatie. De risicodragende exploitatie Sportfondsen Nederland exploiteert de voorziening voor eigen rekening en neemt daarbij het gemeentelijk exploitatierisico over. De gemeente koopt het exploitatierisico af en betaalt daarvoor een risico fee. Bij deze dienst geeft u de exploitatie voor een bepaald aantal jaren uit handen aan Sportfondsen Nederland, op basis van vooraf vastgestelde condities. Voor deze optie kiezen vooral gemeenten die de exploitatie van maatschappelijke voorzieningen op afstand willen coördineren en voor (financiële) zekerheid willen gaan. Uw voordelen Wij nemen al uw zorgen uit handen. U staat nooit voor onverwachte financiële risico s. De Sportfondsenervaring en -expertise zetten wij over de volle breedte van de exploitatie in, waardoor Optimale Waarde ontstaat voor alle belanghebbenden.

6 De niet-risicodragende exploitatie Voor een vooraf vastgestelde periode betaalt u jaarlijks een exploitatiebijdrage. Is er in een exploitatiejaar sprake van een positief resultaat, dan vloeit dit terug naar u als opdrachtgever. Vallen de resultaten tegen en komt het resultaat boven de afgesproken jaarlijkse exploitatiebijdrage uit? Dan legt u als opdrachtgever dit verschil bij. Verrekening kan jaarlijks plaatsvinden, aan het einde van een meerjarencontractperiode of tussentijds. De risicodelende exploitatie Bij deze exploitatievorm delen de gemeente en Sportfondsen Nederland winst en verlies met elkaar. We maken vooraf duidelijke afspraken over deze verdeling en de zeggenschap en wijze van exploitatie. De voordelen van deze exploitatievorm komen overeen met die van de niet-risicodragende variant. Uw voordelen Samen met u stellen wij een realistisch plan op, waarin het gemeentelijk beleid ligt verankerd op het gebied van sport en gezondheid. Als gemeente, stichting of sportbedrijf houdt u invloed op uw maatschappelijke voorziening maar laat u het dagelijks beheer ervan volledig aan sportfondsen over. De Sportfondsengroep heeft voor deze servicevariant een definitieve vrijstelling voor de vennootschapsbelasting verworven. Dit financiële voordeel komt uw accommodatie ten goede. U bepaalt zelf de contouren van de bedrijfsvoering, maar profiteert tegelijkertijd van up-todate vakkennis, collectiviteitsvoordelen en bijna 90 jaar ervaring.

7 Collectiviteit Sportfondsen ontleent een groot deel van zijn kracht aan collectiviteit. Met een geoliede organisatie en meer dan 300 accommodaties kunnen we efficiënt hoogwaardig exploiteren zodat kwaliteit betaalbaar blijft. Wij zijn gericht op de zorg voor ons personeel, op techniek en onderhoud, op de communicatie en marketing en tot slot op collectieve inkoop. Het collectief maakt de optimale exploitatie van de lokale accommodatie mogelijk, en zorgt voor verantwoorde exploitatielasten! Innovatief Sportfondsen introduceerde het leszwemmen in Nederland. Wij bouwden de eerste overdekte zwembaden, het eerste hypermoderne golfslagbad. Wij lieten Nederland in 1929 al kennismaken met zonnebanken en whirlpools. Ook nu innoveren we onvermoeibaar verder. Met nieuwe exploitatieconcepten voor uiteenlopende publieksvoorzieningen en aansprekende productformules voor de veeleisende consument.

8 Optimale Waarde Voor welk type exploitatie u ook kiest, Sportfondsen Nederland streeft altijd naar een balans tussen alle stakeholders van een accommodatie. Wij noemen dat het creëren van Optimale Waarde. Missie: het creëren van Optimale Waarde Sportfondsen Groep is een toonaangevende, maatschappelijk betrokken en innovatieve exploitant en dienstverlener. Het doel is een optimale exploitatie te bereiken, waardoor Optimale Waarde ontstaat voor alle belanghebbenden: consument, gemeente, personeel en bestuur. Sportfondsen dienstverlening initieert en ondersteunt de optimale exploitatie. Optimale Waarde voor de consument De moderne consument rekent op herkenbare productformules in een veilige en professionele omgeving. Hij zoekt een belevenis, wil werken aan zijn gezondheid en vindt het liefst meerdere activiteiten onder één dak. Sportfondsen Nederland speelt in op trends en ontwikkelt betaalbare diensten en producten die een bezoek aan de accommodatie tot een belevenis maken en die uitnodigen om terug te komen. Daarbij voldoen onze accommodaties aan wettelijke en maatschappelijke eisen, zoals het Keurmerk Veilig & Schoon. Optimale Waarde voor het verenigingsleven Verenigingen krijgen steeds vaker een opvoedkundige taak (naschoolse opvang), maar komen steeds moeilijker aan kaderleden. (Nieuwe) wetgeving dwingt verenigingen bovendien professioneler te gaan werken. Sportfondsen Nederland zet haar dienstenpakket in voor verenigingsondersteuning en helpt aansprakelijkheden afdekken door kadertaken over te nemen, zoals de ledenadministratie en de inning van contributiegelden.

9 Optimale Waarde voor de gemeente Gemeenten gaan steeds zakelijker te werk, zijn terecht kritisch, staan dicht bij de burger en willen inzichtelijke tegenprestaties voor hun geld. Sportfondsen Nederland neemt voor gemeenten de organisatie over en kan zo de financiële risico s minimaliseren. Dit leidt ook tot efficiencywinst, een professionele invulling van de maatschappelijke functie en dus tot tevreden burgers. En dat alles zonder financiële verrassingen. Optimale Waarde voor bedrijven Gezonde en fitte medewerkers zijn een succesfactor voor iedere organisatie. Bedrijven zoeken naar wegen om personeel te stimuleren gezond te leven. Zij willen daarbij graag samenwerken met professionele aanbieders. Sportfondsen Nederland ontwikkelt formules en maakt deze geschikt en bereikbaar voor het personeel van bedrijven. Voor het bedrijfsleven is dat een risicovrije en aantrekkelijke manier om employee benefits te bieden. Optimale Waarde voor het personeel Personeel zoekt houvast in een stabiele organisatie. Medewerkers willen bij een groter geheel horen met lokale uitdagingen en willen graag actief bijdragen aan het welbevinden van de klant. Sportfondsen Nederland biedt zowel lokaal als landelijk een collegiale werkomgeving met uitdagend en verantwoordelijk werk, stimuleert persoonlijke ontwikkeling en biedt daartoe de vereiste HR-instrumenten met eigentijdse diensten en producten.

10

11 Adviesdiensten Aanvullend kent Sportfondsen Nederland de volgende adviesdiensten op het gebied van: Organisatie en directievoering Privatiseringsprocessen Draagvlak- en marktstudies Interimmanagement. Organisatieadvies en directievoering Bent u op zoek naar een ervaren partner voor bedrijfskundig- en organisatieadvies? De regiomanager van Sportfondsen Nederland is bij uitstek de aangewezen bedrijfsadviseur voor planmatige bedrijfsvoering, gericht op optimale bedrijfsresultaten. Daarbij kunt u denken aan advies en ondersteuning bij het ontwikkelen van een bedrijfsvisie, uw doelstellingen en strategie en daarop aansluitende financiële ramingen en exploitatiebegroting. De regiomanager ondersteunt u ook bij het opstellen van operationele plannen en het verbeteren van de bedrijfsvoering op het gebied van personeel en organisatie, marketing, PR en communicatie, financiën en de dagelijkse bedrijfsvoering. Ook op het gebied van integrale kwaliteitszorg krijgt u daadkrachtige ondersteuning van uw regiomanager. Organisatieadvies kan ook via directievoering worden uitgevoerd, waarbij u de bestuursaansprakelijkheid juridisch onderbrengt bij de statutaire verantwoordelijkheid van de regiomanager. Ondersteuning bij privatiseringsprocessen Of het nu gaat om de meest efficiënte beheervorm voor een (groep van) accommodatie(s) of de haalbaarheid daarvan, Sportfondsen heeft een ruime ervaring in het begeleiden van privatiseringstrajecten. Op basis van lokale verkenning, onderzoek en brede analyse is Sportfondsen in staat de voor- en nadelen van de verschillende varianten gekwantificeerd en onderbouwd aan u te presenteren. Maar naast het onderzoek kunnen wij het gehele privatiseringstraject begeleiden. Voor het bereiken van het beoogde resultaat, de strategie, de inrichting en de planning van het traject zet Sportfondsen de diverse disciplines van het Shared Service Center in.

12 Als opdrachtgever heeft u echter één aanspreekpunt. Deze onafhankelijke deskundige heeft ervaring in onderzoek naar bedrijfsvoering van professionele sport- en recreatieve voorzieningen en combineert deze ervaring met kennis van verzelfstandigingsprocessen. Draagvlak- en marktstudies Om goed en gedegen onderzoek te kunnen doen, beschikt Sportfondsen over een uitgebreide database met uniform geadministreerde financiële gegevens van ruim 300 sportaccommodaties. Deze database hebben wij in de loop van ons bestaan uiterst zorgvuldig opgebouwd. Zo kunt u uw accommodatie gemakkelijk vergelijken met landelijke gemiddeldes. Het maakt inzichtelijk hoe uw accommodatie presteert (ten opzichte van soortgelijke accommodaties), waar verbeteringen mogelijk zijn en welke potentie uw organisatie heeft. Interimmanagement De managers die Sportfondsen Nederland inzet voor interim projecten hebben altijd een ruime ervaring in het leiden van een zwemaccommodatie, een multifunctioneel centrum of een sport- of welzijnsaccommodatie. De interimmanager heeft affiniteit met de gebruikers, de maatschappelijke functie van het bedrijf en beschikt over actuele kennis van de ontwikkelingen in de branche. Ook heeft hij bewezen over voldoende abstractievermogen te beschikken om op adequate wijze de schakel te kunnen zijn tussen u als opdrachtgever, het lokaal management en de betrokken medewerkers. Onze interimmanagers zijn bedrijfsmatig ingesteld, werken klantgericht en zijn in staat om de volledige breedte van het werkterrein te overzien om van daaruit ook te komen tot evenwichtige analyses en aanbevelingen.

13

14

15 Succesvolle en dynamische exploitatieconcepten De basis voor een succesvolle exploitatie van sport- en recreatieaccommodaties zijn uiteraard eigentijdse voorzieningen met een goede uitstraling. Maar dat is niet voldoende. Sportfondsen Exploitaties ziet erop toe dat de accommodatie in alle opzichten uitstraling, voorzieningen, personele bezetting - is ingericht op Optimale Waarde voor de gebruiker. We vinden het vanzelfsprekend dat een accommodatie voor iedereen toegankelijk is en dat verschillende doelgroepen er terecht kunnen voor hun activiteiten. De aantrekkingskracht en rentabiliteit van een accommodatie kunt u sterk verbeteren door wellness-, sport- en recreatiemogelijkheden gecombineerd aan te bieden. Beproefde formules die Sportfondsen Nederland op veel locaties in Nederland met succes exploiteert zijn onder meer: Sportfondsen, altijd een belevenis Sportfondsen is het toonaangevende merk voor zwemaccommodaties, met als thema altijd een belevenis!. Consumenten, scholen en sportverenigingen kunnen tegen aantrekkelijke tarieven gebruik maken van kwalitatief hoogwaardige faciliteiten, met een breed aanbod aan activiteiten, ruime openingstijden en verantwoorde begeleiding. Kortom, plezier en ontspanning in een veilige en schone omgeving. SportPlaza, sportplezier & ontspanning SportPlaza is het vrijetijdsconcept dat inwoners, scholen en sportverenigingen een keur aan faciliteiten biedt. Wie dat wil, kan de ene keer individueel sporten, de andere keer deelnemen aan groepsactiviteiten en daarna bijvoorbeeld nog wat baantjes zwemmen. Het concept SportPlaza staat voor de multifunctionele accommodatie met een scala aan faciliteiten voor vrijetijdsbesteding. Het concept biedt bovendien een lidmaatschapsformule die recht geeft op onbeperkte beoefening van de meeste sporten in de accommodatie. Het mes snijdt aan twee kanten: de accommodatie spreekt een bredere doelgroep aan en meerdere kostendragers ondersteunen de exploitatie.

16

17 Professionele productformules Bij Sportfondsen staat de wens van de bezoeker centraal. Jip s WaterWereld Water, het leukste speelgoed dat er is! Voor kinderen tot acht jaar heeft Sportfondsen Nederland Jip s WaterWereld ontwikkeld. Jip s WaterWereld is herkenbaar en leuk door het cartoonnijlpaardje Jip. Jip speelt in op de beleving van het kind. Deze formule verbindt de verschillende zwemactiviteiten voor jonge kinderen en hun ouders. Het is ook een formule waarbij alle activiteiten voor deze jongste doelgroep thematisch zijn verbonden: al voor de geboorte begint het met Jip s Zwangerschapszwemmen, gevolgd door Jip s Baby- en Peuterzwemmen, Jip s WaterWennen voor Kleuters en Jip s Zwem-ABC volgens het Nationaal Zwemleskompas. Ook bieden onze accommodaties speciale Jip kinderfeestarrangementen, organiseren zij regelmatig Jip themaweken en genieten kinderen in de horeca van Jip Hippomeals. Nationaal Zwemleskompas ZwemABC voor plezier en veiligheid Goed zwemonderwijs is een van de kernactiviteiten van Sportfondsen Nederland. Maar wij vinden de communicatie met de zwemleskinderen en hun ouders of verzorgers al even belangrijk. Het Nationaal Zwemleskompas is een klantgerichte benadering van ouders of verzorgers, een efficiënte manier van werken en biedt vooral aandacht aan ieder kind. Zo neemt Sportfondsen Nederland haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en draagt het Nationaal Zwemleskompas bij aan de concurrentiekracht van de sportfondsengroep.

18 ClubAqua ClubAqua is hét aquafitnessprogramma van Sportfondsen Nederland, ontwikkeld in samenwerking met Katrien Lemahieu (aquafitnesstrainer en eigenaresse van Kataqua). Onder ClubAqua vallen vier professionele en leuke beweegprogramma s. ClubAquajogging Joggen in diep water, zonder de bodem te raken. De deelnemer blijft drijven door een zogenaamde wetbelt. Zo kan de deelnemer in het water bewegingen maken als langlaufen, fietsen en hardlopen. De oefeningen op muziek zijn toegankelijk, afwisselend en voor elk niveau. ClubAquavitaal Het beweegprogramma speciaal voor vitale senioren. In ondiep water oefent de deelnemer alledaagse bewegingen als reiken, draaien, zitten en staan. Op passende muziek werkt de deelnemer aan de verbetering van lenigheid, kracht en snelheid. ClubAquacycling Fietsen in het water op een speciale aquacycling bike. Het is een intensieve conditietraining met een hoge vetverbranding. De oefeningen zijn mogelijk voor elk niveau, want de deelnemer bepaalt zelf de weerstand van de aquacycling bike. ClubAquarobics Een combinatie van cardio-, spieren danstraining in het water. Op stimulerende muziek werkt de deelnemer aan zijn of haar conditie. Fun staat voorop, maar onderschat de intensiteit niet! ClubAqua werkt met een aantrekkelijk format als basis. De professionele trainers van Kat-aqua zorgen ervoor dat instructeurs het format goed onder de knie krijgen en dragen ideeën aan voor de variaties. Instructeurs beschikken over lesmaterialen zoals muziek, instructievideo s en uitgewerkte oefenstof. De beweegprogramma s van Club-Aqua duren telkens vier maanden en zijn gekoppeld aan een thema. Vooraf leggen uw instructeurs meetbare doelstellingen vast, bijvoorbeeld conditieverbetering of afvallen. Iedere les is een stap op weg naar het uiteindelijke doel. Doordat de doelstellingen meetbaar zijn, is de vooruitgang duidelijk waar te nemen. Dit vergroot de motivatie en het plezier van de deelnemers.

19

20

21 Beter sturen met het Sportfondsen Dashboard Als opdrachtgever wilt u dat de manager van uw accommodatie zijn kostbare tijd aan de juiste dingen besteedt. Dan is het gemakkelijk om in één oogopslag te kunnen zien wat zijn aandacht nodig heeft. Het Sportfondsen Dashboard maakt dat mogelijk. De informatie van de belangrijkste aandachtsgebieden zit erin verwerkt en met diverse soorten meters weet u in één oogopslag wat goed gaat en wat beter kan. Het Dashboard geeft u direct en online inzicht in hoe uw accommodatie ervoor staat op het gebied van financiën, interne- en klantgerelateerde zaken en innovatie. Deze vier focusgebieden in het dashboard zijn elk uitgewerkt in concreet meetbare zaken. Alle onderdelen van het Dashboard kunt u per afdeling, vestiging of accommodatie inrichten. Ook de tijdsperiode kunt u instellen. Op die manier krijgt u meer informatie over ieder onderdeel van uw accommodatie. Bovendien kunt u een rapportageperiode selecteren. Hoe ziet het Dashboard eruit? Het Dashboard bestaat uit drie niveaus: 1. U komt binnen op een startpagina met vier stoplichten: Financieel, Intern, Klant en Innovatie. Deze geven voor ieder focusgebied aan hoe de prestaties zijn. 2. Via ieder stoplicht komt u in een meteroverzicht. Deze meters geven voor de onderdelen van dit focusgebied aan hoe het gaat. 3. Per meter vindt u daarna uitleg bij uw score. Maar u leest hier ook verbetertips, informatie over ontwikkelingen en achtergrondinformatie. Aan de slag bij oranje Het Dashboard geeft direct een eerste indicatie van de prestaties van de verschillende focusgebieden. Is een stoplicht groen, dan geven alle meters positieve waarden aan. Het gaat dus goed met dit onderdeel van uw accommodatie. Staat het stoplicht op oranje of rood? Dan moet u aan de slag. Bij oranje is er één bepaald onderdeel dat uw aandacht vraagt, bij rood is er een serieus probleem bij een of meer onderdelen.

22 Betrouwbare gegevens voor iedere meter De meters geven de verschillende kritische prestatie-indicatoren aan, die Sportfondsen Nederland met haar accommodaties heeft vastgesteld. De meeste gegevens van de meters komen automatisch tot stand. Ze komen bijvoorbeeld uit AccountView, het Personeel Informatie Systeem en klanttevredenheidsonderzoeken. Voor andere meters komen de gegevens uit nieuwe databases. Deze databases kunnen Sportfondsen Nederland en de accommodaties zelf onderhouden. Meer informatie opvragen Door op een meter te klikken, krijgt u meer informatie. U komt terecht in vier tabbladen, waar u het antwoord vindt op de volgende vragen: Hoe werkt deze meter precies? Wat betekent mijn score? Hoe ontwikkelt deze indicator zich in het algemeen? Met welke ontwikkeling moet ik rekening houden? Hoe kan ik mijn resultaat verbeteren? Hoe komt deze indicator tot stand? Welke gegevens zijn de basis? Alles monitoren Met het Dashboard kunt u alle gegevens van uw accommodatie monitoren. Veel meters kunt u direct gebruiken. Voor sommige meters levert u als accommodatie gegevens aan. Denk bijvoorbeeld aan verschijningsdata van marketing- of communicatieplannen of aan de frequentie van bepaalde overleggen. Onze medewerkers helpen u graag om met het Dashboard aan de slag te gaan en de gegevens in te voeren. Samen met het Dashboard ontvangt u de Jaarplanmodule. Met deze module kunt u het jaarplan van uw accommodatie opnemen in het Dashboard. Zo monitort u direct de vorderingen daarvan.

23 Meer weten over de diensten van Sportfondsen Nederland? Wilt u meer weten over onze diensten? Of heeft u interesse in een van onze producten? Neemt u dan gerust contact op met ons. Onze specialisten staan u graag bij met raad en daad. Sportfondsen Nederland B.V. Postbus AH Amsterdam Tel: Fax:

24 NEDERLAND CONCEPTEN B.V. NEDERLAND B.V. Sportfondsen Nederland B.V. Paasheuvelweg BG Amsterdam Postbus AH Amsterdam Tel: (020) Fax: (020)

Bouw & Techniek Wilt u meer weten over een van onze producten of diensten? Neem dan contact met ons op:

Bouw & Techniek Wilt u meer weten over een van onze producten of diensten? Neem dan contact met ons op: Bouw & Techniek Technisch uitblinken met Sportfondsen Nederland NEDERLAND GROEP Sportfondsen uw bouwkundig en installatietechnisch adviseur Sportfondsen Nederland exploiteert niet alleen ruim 300 uiteenlopende

Nadere informatie

Ieder kind telt! Strategisch Beleidsplan 2011-2015

Ieder kind telt! Strategisch Beleidsplan 2011-2015 Ieder kind telt! Strategisch Beleidsplan 2011-2015 Inhoud Woord vooraf... 2 Ieder kind telt... 3 Onderwijs & kwaliteit... 6 Personeel & organisatie... 8 Financiën & huisvesting... 10 Communicatie... 11

Nadere informatie

Netto-plus 2013. Hét platform voor groei en ontwikkeling van individu en organisatie

Netto-plus 2013. Hét platform voor groei en ontwikkeling van individu en organisatie Netto-plus 2013 Hét platform voor groei en ontwikkeling van individu en organisatie Welkom bij Netto-plus! Netto-plus helpt, adviseert en begeleidt het individu in zijn persoonlijke ontwikkeling en heeft

Nadere informatie

Toezicht houden onder de loep. Het intern toezicht in het primair onderwijs

Toezicht houden onder de loep. Het intern toezicht in het primair onderwijs Toezicht houden onder de loep Het intern toezicht in het primair onderwijs Toezicht houden onder de loep Het intern toezicht in het primair onderwijs 2 toezicht houden onder de loep Inhoudsopgave Voorwoord

Nadere informatie

Ondernemen in de Zorg

Ondernemen in de Zorg Ondernemen in de Zorg 1 Ondernemen in de Zorg Ondernemen in de zorg Voorwoord Ondernemen in de Zorg Zelfstandig ondernemers zonder personeel die behoefte hebben aan advies, een breed netwerk en collectieve

Nadere informatie

Dienstverleningsconcept Woudenberg

Dienstverleningsconcept Woudenberg Dienstverleningsconcept Woudenberg augustus 2010 Dienstverleningsconcept Woudenberg Marije Eillebrecht-van der Kam Besproken in MT: 31 augustus 2010 Besproken in College: 5 oktober 2010 Augustus 2010 2

Nadere informatie

De route naar de antwoorden in het sociaal domein

De route naar de antwoorden in het sociaal domein De route naar de antwoorden in het sociaal domein Onderzoeksaanbod 2014-2015 onderzoek 2 Inhoudsopgave Introductie.... 5 Overzicht onderzoeksaanbod sociaal domein... 6 Hoofdstuk 1 - Zicht op prestaties...

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Start je eigen Ergosun vestiging. als franchisenemer

Start je eigen Ergosun vestiging. als franchisenemer Start je eigen Ergosun vestiging als franchisenemer Je hebt een droom: je eigen zaak opstarten en uitbouwen tot een succesverhaal in je eigen buurt. Waarom dan geen zonnebankcenter? Een zonnebankcenter

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Bibliotheek Noordwest Veluwe 2013-2016

Beleidsplan. Stichting Bibliotheek Noordwest Veluwe 2013-2016 Beleidsplan Stichting Bibliotheek Noordwest Veluwe 2013-2016 Voorwoord Inhoud Voor u ligt het beleidsplan 2013-2016 van de Stichting Bibliotheek Noordwest Veluwe. In een periode die gekenmerkt wordt door

Nadere informatie

Aan de slag met Citymarketing Zutphen!

Aan de slag met Citymarketing Zutphen! Aan de slag met Citymarketing Zutphen! De som van alles wat Zutphen +tot Zutphen maakt ( 1 Aan de slag met Citymarketing Zutphen! De som van alles wat Zutphen tot Zutphen maakt 2 ) ( 3 Notitie over citymarketing

Nadere informatie

Kosten-batenwebtool voor investeringen in e-dienstverlening

Kosten-batenwebtool voor investeringen in e-dienstverlening Kosten-batenwebtool voor investeringen in e-dienstverlening Auteur: KING Datum: 2010 Versie: 0.9 Datum: 21 december 2010 2 Inhoud 1. E-overheid: de kosten en de baten Nieuwegein: Meer grip op ict-investeringen

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Inhoudsopgave Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Hoe werkt ontwikkelen in dienstverlening? 7 Duurzaam ontwikkelmodel dienstverlening 9 De medewerker dienstverlening

Nadere informatie

SUCCES ÉN GELUK IN DE WERELD VAN VANDAAG ÉN MORGEN SAMENVATTING STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2014-2018 FEBRUARI 2014

SUCCES ÉN GELUK IN DE WERELD VAN VANDAAG ÉN MORGEN SAMENVATTING STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2014-2018 FEBRUARI 2014 SUCCES ÉN GELUK IN DE WERELD VAN VANDAAG ÉN MORGEN SAMENVATTING STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2014-2018 FEBRUARI 2014 1 2 INHOUD Algemene gegevens... 4 Voorwoord... 5 Inleiding - waarom een strategisch beleidsplan?...

Nadere informatie

Niemand kan het. alleen!

Niemand kan het. alleen! Niemand kan het alleen! 1 Niemand kan het alleen! 2 1 Voorwoord In Nederland werken we met veel partijen hard aan de toekomst van de jeugd. We bouwen aan goed onderwijs, toegankelijke jeugdzorg, jeugdbeleid

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Bibliotheek Raalte 2012-2015

Meerjarenprogramma Bibliotheek Raalte 2012-2015 1 Meerjarenprogramma Bibliotheek Raalte 2012-2015 Maatschappelijk rendement voorop Datum: April 2012 Auteur: Frederique Westera 2 Inhoud 1. MANAGEMENT SAMENVATTING... 3 2. INLEIDING... 6 3. TRENDS EN ONTWIKKELINGEN...

Nadere informatie

Gids voor bibliotheken en provinciale serviceorganisaties

Gids voor bibliotheken en provinciale serviceorganisaties Gids voor bibliotheken en provinciale serviceorganisaties uitgave september 2013 Colofon Auteurs Kernteam de Bibliotheek op school: SIOB, Astrid van Dam Stichting Bibliotheek.nl, Jan Klerk Kunst van Lezen,

Nadere informatie

Invest. ltifun. multi. doende! Investeren in gebouwen voor kinderopvang en onderwijs

Invest. ltifun. multi. doende! Investeren in gebouwen voor kinderopvang en onderwijs Zo estere Invest doende! multi ltifun Investeren in gebouwen voor kinderopvang en onderwijs Zo doende! Investeren in gebouwen voor kinderopvang en onderwijs 3 Zo doende! Investeren in gebouwen voor kinderopvang

Nadere informatie

Samen. Inhoud. Leven in. Bronckhorst. Verkiezingsprogramma raadsperiode 2014-2018. Van vrijblijvend naar betrokken: mensen maken hun leefomgeving

Samen. Inhoud. Leven in. Bronckhorst. Verkiezingsprogramma raadsperiode 2014-2018. Van vrijblijvend naar betrokken: mensen maken hun leefomgeving Samen Leven in Bronckhorst Verkiezingsprogramma raadsperiode 2014-2018 Inhoud Van vrijblijvend naar betrokken: mensen maken hun leefomgeving Van grenzen naar ruimte: minder regels en meer mogelijkheden

Nadere informatie

flexibele onderhoudsprogrammatuur

flexibele onderhoudsprogrammatuur flexibele onderhoudsprogrammatuur Asset Facility Management B.V. info@asset.nl www.asset.nl Margrietstraat 1 Postbus 4 5400 AA Uden telefoon 0413 26 04 55 fax 0413 25 20 40 Homerun for Windows: dé software

Nadere informatie

Zwemparadijs BEDRIJFSOPLEIDINGSPLAN 2011-2013

Zwemparadijs BEDRIJFSOPLEIDINGSPLAN 2011-2013 Zwemparadijs BEDRIJFSOPLEIDINGSPLAN 2011-2013 Dit Bedrijfsopleidingsplan (BOP) fungeert als voorbeeld voor bij SFRecreatie aangesloten bedrijven die volgens het format van SFRecreatie een BOP willen opstellen.

Nadere informatie

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT. Governance en besturing: Sturen op ICT samenwerking

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT. Governance en besturing: Sturen op ICT samenwerking SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Governance en besturing: Sturen op ICT samenwerking Slim Samenwerken aan ICT Governance en besturing: Sturen op ICT samenwerking Colofon Samenstelling Uitgebracht in opdracht

Nadere informatie

WEERT HEEFT ANTWOORD DIENSTVERLENING IN DE GEMEENTE WEERT

WEERT HEEFT ANTWOORD DIENSTVERLENING IN DE GEMEENTE WEERT WEERT HEEFT ANTWOORD DIENSTVERLENING IN DE GEMEENTE WEERT Weert heeft Antwoord Dienstverlening in de gemeente Weert 2011-2014 Gemeente Weert, 14 juni 2011. portefeuillehouder dienstverlening: burgemeester

Nadere informatie

het achmea management traineeship assignments die er toe doen Naar het buitenland Finance, business, organisation Gedrag

het achmea management traineeship assignments die er toe doen Naar het buitenland Finance, business, organisation Gedrag 1 2 welkom bij achmea Veel doen, veel zien en vooral heel veel meemaken in korte tijd. Waarbij je ongetwijfeld voor verrassingen komt te staan. Dat kenmerkt het Achmea Management Traineeship. In de twee

Nadere informatie

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen Finance & Control Opleidingenoverzicht Postbachelor- en masteropleidingen Een plaats op het erepodium! Wat zijn uw ambities? Beste lezer, Applaus en erkenning Uiteindelijk willen we allemaal applaus, erkenning

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Onderneem t zelf in welzijn! Ingrediënten voor een ondernemende organisatie

Onderneem t zelf in welzijn! Ingrediënten voor een ondernemende organisatie Onderneem t zelf in welzijn! Ingrediënten voor een ondernemende organisatie Auteurs: Daan de Bruijn, Els Meijsen en Gery Lammersen Redactie: Tib/teksten Eindredactie: afdeling communicatie, MOVISIE Vormgeving:

Nadere informatie

Mensen verbinden de bank. De HR-visie van de Rabobank

Mensen verbinden de bank. De HR-visie van de Rabobank Mensen verbinden de bank De HR-visie van de Rabobank Mensen Verbinden de Bank De HR-visie van de Rabobank 2 Woord vooraf Samen bereik je meer dan alleen. Dat was het credo van Friedrich Wilhelm Raiffeisen

Nadere informatie

DAADWERKELIJK. in bedrijf. Het integratie- en inrichtingsplan voor het gemeentelijk Werkbedrijf. CONCEPT. Aangepaste versie 1.2

DAADWERKELIJK. in bedrijf. Het integratie- en inrichtingsplan voor het gemeentelijk Werkbedrijf. CONCEPT. Aangepaste versie 1.2 DAADWERKELIJK in bedrijf Het integratie- en inrichtingsplan voor het gemeentelijk Werkbedrijf. Aangepaste versie 1.2 Verstuurd ten behoeve van adviesaanvraag BOR gemeenten en OR Breed Inclusief wijziging

Nadere informatie