STAGEVERSLAG Advocatenkantoor Devroe

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STAGEVERSLAG Advocatenkantoor Devroe"

Transcriptie

1 STAGEVERSLAG Advocatenkantoor Devroe Academiejaar Hannah Boelens Afstudeerrichting: Rechtspraktijk Stagebegeleider: Mevr. Ingrid Vervondel Stagementor: Mter. Jan Devroe

2 Inhoud 1 Voorwoord Situering van mijn stageplaats Beschrijving uitgevoerde taken per competentie Gedragscompetenties Initiatief nemen Oplossingsgerichtheid Levenslang leren Klantgerichtheid Vakspecifieke competenties Informaticatoepassingen gebruiken Informatie opzoeken, gebruiken en beheren Communicatiekanalen organiseren Vakinhoudelijke kennis en vaardigheden Evaluatie stage Persoonlijke ervaringen Kritische analyse Dankwoord... 17

3 1 Voorwoord In het kader van het behalen van mijn diploma Bedrijfsmanagement Rechtspraktijk, diende ik stage te lopen in het laatste semester van mijn studies. Ik was geïnteresseerd in de advocatuur, maar ik was ook geïnteresseerd in het beroepsleven van een rechtspracticus in een bedrijf. Daarom nam ik contact op met verschillende stageplaatsen. Zo ging ik op gesprek bij advocatenkantoor Devroe, maar ook bij een school, bij een gerechtsdeurwaarder en bij een bedrijf. Toen ik alle gesprekken had doorlopen, ging mijn voorkeur direct naar een stage bij advocatenkantoor Devroe. Ik was ervan overtuigd dat ik zeer veel ging leren uit deze stage. In dit stageverslag geef ik eerst een voorstelling van mijn stageplaats, advocatenkantoor Devroe. Nadien geef ik een grondige beschrijving van de uitgevoerde taken tijdens mijn stage per competentie voor mijn studie.

4 2 Situering van mijn stageplaats In dit eerste hoofdstuk zal ik mijn stageplaats voorstellen aan de hand van een historiek. Het betreft een klein advocatenkantoor. Gedurende zijn studies deed meester Jan Devroe vakantiejob bij Dexia. Toen hij afstudeerde als Licentiaat in de Rechten aan de Universiteit van Leuven, lagen zijn interesses niet in de advocatuur. Uiteindelijk legde hij toch de eed af als advocaat aan de Balie van Gent. Hij volgde zijn stage bij het advocatenkantoor van meester Stefaan Gobert. Hij werkte als advocaat-staigiair in dit kantoor, maar nadat zijn werkuren, werkte hij nog als advocaat voor zichzelf. Hij huurde een kantoor te Lochristi. In 1994, toen zijn driejarige stage eindigde, had hij reeds een eigen cliënteel opgebouwd. Er kwam in het kantoor een stagiair-advocate werken, teneinde de werklast te verlichten en het werk te kunnen spreiden. In 2007 legde meester Yeliz Güner de eed af aan de Balie van Gent. Ook zij startte haar stage bij het advocatenkantoor van meester Stefaan Gobert in Sint-Denijs-Westrem. In 2008 ging zij weg in dit kantoor, om haar stage te vervolledigen bij meester Devroe. Toen deze stage een aanvang nam, kocht meester Devroe een pand op Zevenekendorp 16, waar zijn kantoor nog steeds gevestigd is. Meester Yeliz Güner startte als stagiair-advocaat in het kantoor van meester Devroe, waar zij tot op heden werkzaam is als zelfstandige advocate.

5 3 Beschrijving uitgevoerde taken per competentie In dit hoofdstuk zal ik al mijn uitgevoerde taken beschrijven per competentie. De competenties zijn onderverdeeld in twee categorieën, namelijk gedragscompetenties en vakspecifieke competenties.

6 3.1 Gedragscompetenties Initiatief nemen Ik interpreteer deze competentie als zijnde initiatief nemen om zelf werk te vragen, om zelf werk te zien wanneer dit niet tot het takenpakket behoort en om oplossingen te zoeken wanneer dit niet gevraagd wordt. Gedurende mijn stage, kreeg ik van mijn stagementor telkens een takenpakket. Wanneer ik dit afwerkte, ging ik spontaan om nieuwe taken vragen. Ik wilde tijdens deze stage zoveel mogelijk leren, dus vroeg ik veel om werk. Ook wanneer ik wist dat mijn stagementor niet beschikbaar was of druk bezig was, nam ik spontaan de telefoon op of ging ik de deur gaan openen als er iemand was, zonder dat dit aan mij gevraagd werd. Ik vind het vanzelfsprekend dat ik het werk verlichtte voor mijn stagementor, maar ook naar de klanten toe vind ik het vanzelfsprekend dat iemand hen steeds te woord staat. Gedurende mijn stage kreeg ik een opdracht in verband met een echtscheidingsprocedure, waarin de geboorteaktes van beide partijen nodig waren. De ene partij had de Belgische nationaliteit, maar was geboren in Syrië en zijn geboorteakte was niet voorhanden. Omdat het momenteel onmogelijk is om geboorteaktes uit Syrië te verkrijgen door de instabiele oorlogssituatie, was de enige mogelijkheid om een akte van bekendheid aan te vragen. Mijn stagementor had in het verleden reeds een verzoekschrift voor een akte van bekendheid opgemaakt, maar dit was in het kader van een huwelijk en niet van een echtscheiding, waardoor dezelfde procedure niet van toepassing was. Ik belde daarom zelf naar het bevoegde vredegerecht om te vragen welke procedure ik diende te volgen om een akte van bekendheid in het kader van een echtscheidingsprocedure te verkrijgen. In een andere zaak was mijn stagementor niet op de zitting kunnen verschijnen en er was reeds een vonnis uitgesproken, dat hij wilde weten. Daarom belde ik op eigen initiatief naar het betreffende gerecht om het vonnis te weten te komen.

7 3.2 Oplossingsgerichtheid Deze competentie betekent dat ik zelf een probleem analyseer, om zo tot een oplossing te komen. Tijdens mijn stage schreef ik besluiten, stelde ik dagvaardingen en verzoekschriften op, schreef ik brieven en beantwoordde ik inkomende telefoongesprekken. Wanneer er iemand belde met een vraag of inlichting, deed ik mijn best om die persoon te helpen en hen een oplossing aan te bieden. Wanneer ik dit niet zelf kon, verbond ik door met mijn stagementor. In de beginperiode van mijn stage, diende ik besluiten te schrijven op basis van oplossingen die werden aangeboden door mijn stagementor, omdat ik zelf de kennis niet had om zelf oplossingen aan te bieden. Dit was omdat ik een stage deed van een rechtenstudent in plaats van een stage voor rechtspraktijk, omdat mijn stagementor mij zoveel mogelijk wilde leren. Later gaf hij mij een richtlijn, maar zorgde ik zelf voor de oplossing, zoals toen ik besluiten moest schrijven in een zaak over een verkoop van een moto. De betaling van deze moto werd betwist en er was geen bewijs van betaling, behalve een persoon die getuige was geweest van deze geldoverdracht. Het ging echter over een bedrag van meer dan 375, waardoor getuigenbewijs wettelijk niet toegelaten kon worden. Ik zocht zelf voor oplossingen waardoor het getuigenbewijs toch kon toegestaan worden. Ik woog verschillende mogelijkheden af en kwam uiteindelijk tot een oplossing. Ook diende ik besluiten te schrijven in een zaak omtrent een parkeerretributie. Mijn stagementor wist zelf niet meer wat we nog konden doen om de zaak te winnen. Ik herinnerde mij dat er iets in de actualiteit was geweest omtrent ongeldige parkeerretributies. Ik zocht alle informatie op die ik kon vinden en kwam zo tot een oplossing.

8 3.3 Levenslang leren Deze stage op zich is voor mij een leerproces. Door deze stage besefte ik dat levenslang leren ook voor advocaten zeer belangrijk is en dat, onafhankelijk van de ervaring of kennis dat iemand bezit, het belangrijk is om te blijven leren en bijscholing te volgen. Ook tijdens mijn stage ondervond ik dat ik telkens opnieuw bijleerde. Ik was zelf leergierig en wilde zoveel mogelijk leren. Ik vroeg zelf om zoveel mogelijk mee te gaan naar verschillende rechtbanken, expertises, plaatsafstappingen Ik was bereid om langer te blijven of vroeger te beginnen werken om hiernaar mee te kunnen gaan. Ik ben meegegaan naar zittingen in Brussel, Gent, Dendermonde, Veurne, Wetteren en Oostende. Op die manier leerde ik ook de gebruiken in de verschillende rechtbanken. Zo is het in sommige rechtbanken uit den boze om geen toga te dragen, terwijl het in andere rechtbanken niet gebruikelijk is om nog een te dragen. Een ander gebruik waarin ik verschillen merkte, is in uitstel van een zaak. In de meeste rechtbanken wordt de zaak opgeroepen en dan geven de advocaten hun akkoord om de zaak uit te stellen. In Brussel moet men niet wachten tot hun zaak wordt opgeroepen. De confraters zoeken elkaar op, verklaren hen akkoord tot uitstel en gaan dit melden bij de zaalwachter. Daardoor worden uren wachttijd vermeden. Ik ben ook meegegaan naar verschillende expertises over onroerende goederen, maar ook naar medische expertises. Ik voel zelf dat ik evolueerde gedurende mijn stage. Bij de aanvang van mijn stage, verliep alles stroever en had ik nog veel vragen. Naarmate de stage vorderde, kon ik zelfstandig goed werk verrichten.

9 3.3.1 Klantgerichtheid Tijdens mijn stage, kwam ik weinig rechtstreeks in contact met klanten. Ik kwam voornamelijk in contact met hen tijdens telefoongesprekken en briefwisseling. Wanneer mijn stagementor afwezig of niet beschikbaar was, beantwoordde ik de telefoon. Ik beantwoordde deze vriendelijk en probeerde iedereen te helpen waar ik kon. Wanneer ik briefwisseling diende op te maken, deed ik dit zelfstandig duidelijk en correct. Nadien raadpleegde ik mijn stagementor om na te gaan of alles in orde is. Het ging dan voornamelijk om brieven naar schuldenaars in het kader van vorderingen van cliënten en om brieven in het kader van een schuldaflossing. Wanneer er mensen langskwamen voor een afspraak of tijdens de vrije consultatie, onthaalde ik hen vriendelijk en duidelijk. Ik begeleidde hen naar de wachtzaal en verwittigde dan de advocaat voor wie men langskwam. Ik kwam ook met klanten in contact tijdens expertises of voor en na een zitting. Het gebeurde vaak dat ik voor de zitting alleen was met hen en dat zij stress hadden voor de zitting. Dan probeerde ik hen gerust te stellen.

10 3.4 Vakspecifieke competenties Informaticatoepassingen gebruiken Tijdens mijn stage gebruikte ik mijn eigen laptop. Ik maakte dagelijks gebruik van het tekstverwerkingsprogramma Word Hier kon ik reeds goed mee werken, onder andere dankzij mijn studies en het vak ICT. Ik gebruikte dit programma bij het schrijven van besluiten, dagvaardingen, verzoekschriften, aanmaningsbrieven In het kader van het opstellen van afbetalingsplannen (bij een WCO of een collectieve schuldenregeling) en schadebegrotingen, maakte ik gebruik van Excel Ook hiermee kon ik voor mijn stage reeds goed overweg. Ik werkte sporadisch ook in het programma Toga. Dit is een softwaretoepassing voor advocaten. Het bestaat uit verschillende modules, namelijk: - Dossierbeheer: hierin kunnen alle gegevens van een bepaald dossier in teruggevonden worden. Ook alle briefwisseling die gebeurt aangaande dit dossier, is hierin terug te vinden. - Contactenbeheer: hierin worden alle contactpersoon aangaande een bepaald dossier opgelijst. In het kader van een WCO-procedure, voegde ik bijvoorbeeld alle schuldeisers toe aan dit programma. - Documenten: hierin kunnen alle modellen opgeslagen worden, zoals modellen voor verzoekschriften, besluiten, brieven, dagvaardingen... Ook alle documenten voor een bepaald dossier worden hierin opgeslagen, waardoor het makkelijker is om een tekst terug te vinden, door een simpele zoekfunctie. - Agenda: dit is een soort van herinneringsagenda. Zoals wanneer er conclusietermijnen bepaald worden in een zaak, komen deze in de agenda, waardoor er nooit een conclusietermijn overschreden wordt. - Kosten en prestaties: aan de hand hiervan, worden alle verrichtingen in verschillende dossier bijgehouden, waardoor het makkelijk is om nadien de erelonen te bepalen. Dit kan manueel of automatisch bijgehouden worden. - Rekenfuncties: in dit programma zijn er tal van rekenfuncties opgenomen, zoals in het kader van een huurovereenkomst. Als er een bepaalde huurprijs afgesproken die jaarlijks geïndexeerd wordt, kunnen alle bedragen voor de komende jaren automatisch berekend worden, rekeninghoudend met de index. - Boekhouding - Berichten Ik heb geen enkel probleem ondervonden bij het toepassen van informaticaprogramma s.

11 3.4.2 Informatie opzoeken, gebruiken en beheren Besluiten, dagvaardingen en verzoekschriften dienen gebaseerd te zijn op bestaande wetgeving, rechtspraak of rechtsleer. Deze zaken kunnen opgezocht worden via internet, in boeken, in wetboeken Vooraleer op te zoeken, probeerde ik eerste de probleemstelling te begrijpen. Daarvoor nam ik het hele dossier eerst grondig door.wanneer ik twijfelde of iets niet wist, ging ik ten rade bij mijn stagementor. Daarna begon ik aan de opzoekingen. Eerst en vooral zocht ik in de boeken die voorhanden waren in de bibliotheek van het kantoor. Dit is een relatief uitgebreide bibliotheek waar zowel wetboeken, als geannoteerde wetboeken en andere boeken ondergebracht zijn. Deze staan per onderwerp. Ik ging eerst op zoek in deze boeken, alvorens het internet te raadplegen. Ik werkte graag met de geannoteerde wetboeken, omdat de wettelijke basis dan wordt weergegeven met de verschillende rechtspraak en rechtsleer erbij. Het is ook altijd belangrijk om eventuele wetswijzigingen na te gaan. Dit deed ik voornamelijk via internet. Als ik de juiste wetgeving of rechtspraak aangaande het onderwerp gevonden had, diende deze verwerkt te worden en dienden de relevante artikelen en antecedenten gebruikt te worden in de besluiten, dagvaardingen of verzoekschriften. In het begin van mijn stage, merkte ik dat ik nog niet volledig vertrouwd was met het opzoeken van wetgeving in boeken, maar naarmate de stage vorderde, geraakte ik hier meer vertrouwd mee.

12 3.4.3 Communicatiekanalen organiseren Met deze competentie wordt bedoeld of ik al dan niet vaardig kan communiceren. Ik denk dat ik hierin helemaal niet tekortschiet. Ik stond cliënten, rechters, gerechtsdeurwaarders en andere advocaten telefonisch te woord. Ik legde telefonisch afspraken vast en beheerde de agenda. In het begin van mijn stage kende ik nog niet alle beroepsspecifieke woordenschat, maar dit verbeterde snel.

13 3.4.4 Vakinhoudelijke kennis en vaardigheden Aangezien ik een stage deed van een rechtenstudent, mocht ik besluiten, dagvaardingen en verzoekschriften opmaken. Hierbij is het nodig om juridische kennis te hebben. Ik beschik over minder juridische kennis dan een rechtenstudent. Tijdens mijn stage was ik hierover onzeker, maar dit beterde naarmate de stage vorderde. Ik deed mijn uiterste best om mijn kennis van rechtspraktijk toe te passen en om toe te passen wat ik tijdens de stage geleerd had. Wanneer ik besluiten schreef, stuurde ik deze door naar mijn stagementor. Hij printte deze af en overliep elk woord met mij. Wat beter kon of wat fout was, duidde hij aan en verwerkte ik opnieuw. Ik vond dit een zeer goede manier van werken, omdat ik zelf mijn fouten verbeterde. Zo leerde ik er zelf heel veel uit en maakte ik nadien niet meer dezelfde fouten.

14 4 Evaluatie stage In dit hoofdstuk worden mijn persoonlijke ervaringen bij deze stage vermeld. Wat ik geleerd heb uit deze stage, wat mijn ervaring in met werken en met de bedrijfscultuur Daarnaast wordt er een kritische analyse gemaakt van de stage en worden verbanden gelegd met de studie rechtspraktijk

15 4.1 Persoonlijke ervaringen In juni 2012 stuurde ik motivatiebrieven naar verschillende bedrijven en kantoren waar ik eventueel stage wilde lopen. In juli had ik een motivatiegesprek bij advocatenkantoor Devroe. Ik had aanvankelijk veel zenuwen, aangezien het mijn eerste gesprek was. Ik voelde me meteen gerustgesteld toen ik binnen was. Meester Devroe zei meteen dat ik bij hem mocht beginnen op basis van mijn motivatiebrief en cv, aangezien hij hierin reeds merkte dat ik leergierig en ambitieus was, maar ook sociaal geëngageerd. Dit vond hij een groot pluspunt. We spraken af dat ik in september ging laten weten of ik al dan niet stage wou lopen bij het kantoor. Bij de aanvang van mijn stage voelde ik mij onwennig. Ik wist niet wat te verwachten en twijfelde aan mijn eigen kunnen. Dit gevoel veranderde echter snel. In het kantoor wilde iedereen mij geruststellen en merkte ik dat men mij zoveel mogelijk wilde leren. Ik wist dat ik een leerrijke stage tegemoet ging. Ik had ook schrik voor de overgang van student naar het werkleven. Ik merkte echter dat ik snel gewend was aan het leven als werkend iemand. Toch weerhoudt dit mij niet om verder te studeren volgend jaar. Aangezien mijn stagementor erop stond dat ik dezelfde stage deed als deze van een rechtenstudent, twijfelde ik vaak aan mijn kennis. Hij wist dat ik niet dezelfde kennis had als een rechtenstudent en begeleidde mij hierin, maar ik voelde dat de lat erg hoog lag. Dit stimuleerde mij echter om nog meer mijn best te doen. Na deze stageperiode van drie maanden voel ik dat ik nóg meer heb bijgeleerd dan ik verwachtte. Ik heb besluiten, dagvaardingen en verzoekschriften geschreven op eigen houtje. Dit had ik niet durven dromen bij de aanvang van deze stage. Ook de sfeer op mijn stageplaats vond ik zeer aangenaam. Iedereen op kantoor was altijd bereid om mij te helpen. De onderlinge sfeer was eerder informeel, maar toch niet familiair. Ik vond dat er een goed evenwicht was en voelde mij goed op mijn stageplaats. Dankzij deze stage ben ik overtuigd dat ik ga verder studeren voor een Master in de Rechten.

16 4.2 Kritische analyse Ik wilde stage lopen bij dit kantoor, omdat ik wist dat de lat hoog ging gelegd worden en dat ik op die manier veel ging bijleren. Mijn stagementor was ervan overtuigd dat een stagiair moet aangenomen worden om iets bij te leren en niet dat de stagiair een goedkope werkkracht is voor het kantoor. Bij mijn motivatiegesprek zei hij; Het is de bedoeling dat ik u iets bij leer en als u mij iets bijbrengt, zoveel te beter, maar dat is niet de hoofdbedoeling van de stage. Dit vond ik een interessante ingesteldheid. Het bewees dat ik veel ging leren. Aangezien mijn stagementor wilde dat ik dezelfde stage liep als een rechtenstudent, ondervond ik dat ik een beperkte juridische kennis had. Ik deed echter mijn uiterste best om alle kennis die ik had, toe te passen. Ik leerde gaandeweg meer. Ik merkte dat ik een beperkte juridische kennis heb, maar dit is wel een goede basiskennis. Wanneer ik ondervond dat ik onvoldoende wist over iets, kon ik altijd met vragen terecht bij mijn stagementor. Een goed aspect aan de studie rechtspraktijk is dat studenten leren om wetboeken te gebruiken. Ik deed vaak opzoekingen in allerlei wetboeken. Het hielp veel dat ik reeds wist hoe de structuur is van een wetboek. Een ander vak waaraan ik veel gehad heb, is Burgerlijk Procesrecht. Tijdens mijn studies ervoer ik dit vak als saai en overbodig, maar nu merkte ik dat ik er veel aan gehad heb, voornamelijk aan de materiële en territoriale bevoegdheid van gerechten. Ik heb ook ondervonden dat het beroep als advocaat anders is dan velen denken. Er komt veel meer bij kijken dan ik verwachtte. Het is ook een beroep waarin men veel moet wachten. Alle zittingen beginnen op een bepaald uur en dan moet men wachten tot zijn zaak aan bod komt.

17 5 Dankwoord In eerste instantie wens ik meester Jan Devroe te bedanken voor deze leerrijke ervaring. Hij heeft mij steeds ondersteund en begeleid tijdens het verloop van deze stage. Hij zorgde eveneens voor nieuwe uitdagingen, waar ik zeer veel uit geleerd heb. Daarenboven zorgde hij ervoor dat ik iets leerde over het beroep van advocaat, met het oog op een verdere studie Rechten. Daarnaast wil ik ook meester Yeliz Güner bedanken. Ook zij zorgde ervoor dat ik deze boeiende stage kon lopen. Ook mijn stagebegeleider mevrouw Vervondel en Arteveldehogeschool wil ik bedanken voor de kans die ik kreeg tot deze interessante stage en de nodige begeleiding hieromtrent.

Stageverslag Michaël Deslypere

Stageverslag Michaël Deslypere Stageverslag Michaël Deslypere MANPOWER Stagementor: Valerie Milissen Stagebegeleider: Pieterjan Bonne 2 Inhoudsopgave 1.Voorwoord... 3 2.Situering/voorstelling van de stageplaats... 4 3.Beschrijving van

Nadere informatie

l. Stageverslag. Enisa Mujkic. A new agency world

l. Stageverslag. Enisa Mujkic. A new agency world 2014-2015 l Stageverslag Enisa Mujkic A new agency world Inhoudsopgave VOORWOORD... 3 VOORSTELLING STAGEPLAATS... 4 BESCHRIJVING VAN DE UITGEVOERDE TAKEN PER COMPETENTIE... 6 PERSOONLIJKE ERVARINGEN...

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN PARTICULIERE CLIËNT

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN PARTICULIERE CLIËNT OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN PARTICULIERE CLIËNT 1. Partijen De overeenkomst is gesloten tussen: Advocatenkantoor CHRISTOFFELS ADVOCATEN, gevestigd te 3620 Lanaken, Koning Albertlaan 53, hierna genoemd

Nadere informatie

Rapport. Datum: 10 maart 2006 Rapportnummer: 2006/083

Rapport. Datum: 10 maart 2006 Rapportnummer: 2006/083 Rapport Datum: 10 maart 2006 Rapportnummer: 2006/083 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te Gouda vanaf november 2002 onvoldoende heeft getracht om de

Nadere informatie

Zelf- en peerevaluatie gip ( juni 2017)

Zelf- en peerevaluatie gip ( juni 2017) Naam: Sara Michiels Zelf- en peerevaluatie gip ( juni 2017) Opmerking vooraf: wees kritisch bij deze evaluatie. Wanneer er om een verantwoording gevraagd wordt, antwoord je niet met goed, moeilijk, prima

Nadere informatie

Stageverslag. Eccentric Unit 7 Stagementor: Kathy De Weirt Stagebegeleider: Koenraad Heyerick

Stageverslag. Eccentric Unit 7 Stagementor: Kathy De Weirt Stagebegeleider: Koenraad Heyerick Stageverslag Eccentric Unit 7 Stagementor: Kathy De Weirt Stagebegeleider: Koenraad Heyerick KMOmanagement Pauline Huysman 2016 Inhoudsopgave INLEIDING... FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. VOORWOORD...

Nadere informatie

Zelf- en peerevaluatie gip ( juni 2017)

Zelf- en peerevaluatie gip ( juni 2017) Naam: Evelyn Ongenaert Zelf- en peerevaluatie gip ( juni 2017) Opmerking vooraf: wees kritisch bij deze evaluatie. Wanneer er om een verantwoording gevraagd wordt, antwoord je niet met goed, moeilijk,

Nadere informatie

STAGES A&O PSYCHOLOGIE

STAGES A&O PSYCHOLOGIE STAGES A&O PSYCHOLOGIE INFOSESSIE 20/10/2017 Prof. dr. Joeri Hofmans & Prof. dr. Sara De Gieter STAGE A&O PSYCHOLOGIE ALGEMEEN Doel: 1e praktijkervaring als A&O-psycholoog 30 SP en 875 uren stagetijd:

Nadere informatie

Echtscheidingsrecht in hoofdlijnen

Echtscheidingsrecht in hoofdlijnen Echtscheidingsrecht in hoofdlijnen In België kan men onder andere aan de hand van twee verschillende procedures uit de echt scheiden: - de procedure EOT (Echtscheiding Onderlinge Toestemming) - de procedure

Nadere informatie

Jurist voor de FOD Justitie- directoraat Wetgeving en fundamentele rechten en vrijheden (niveau A1) - m/v

Jurist voor de FOD Justitie- directoraat Wetgeving en fundamentele rechten en vrijheden (niveau A1) - m/v Jurist voor de FOD Justitie- directoraat Wetgeving en fundamentele rechten en vrijheden (niveau A1) - m/v Jobinhoud Profiel Werkgever Aanbod Solliciteren Kandidaten met een handicap Selectieprocedure Lijst

Nadere informatie

V O N N I S OPENBARE TERECHTZITTING VAN : 18 APRIL de kamer. 1 e blad ARBEIDSRECHTBANK GENT

V O N N I S OPENBARE TERECHTZITTING VAN : 18 APRIL de kamer. 1 e blad ARBEIDSRECHTBANK GENT 1 e blad OPENBARE TERECHTZITTING VAN : 18 APRIL 2011 ARBEIDSRECHTBANK GENT V O N N I S 2de kamer A.R. 11/689 Rep.nr. De arbeidsrechtbank Gent, tweede kamer, spreekt het volgend vonnis uit : INZAKE : RIJKSDIENST

Nadere informatie

ASSISTENT DOSSIERBEHEER NIVEAU C

ASSISTENT DOSSIERBEHEER NIVEAU C ASSISTENT DOSSIERBEHEER NIVEAU C FOD Justitie dienst HR Magistratuur, notarissen, gerechtsdeurwaarders Jobinhoud Profiel Werkgever Aanbod Deelnemingsvoorwaarden Solliciteren Kandidaten met een handicap

Nadere informatie

OPENBARE TERECHTZITTING VAN 4 OKTOBER In de zaak :

OPENBARE TERECHTZITTING VAN 4 OKTOBER In de zaak : 1e blad. Rep.Nr. ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST 11de KAMER OPENBARE TERECHTZITTING VAN 4 OKTOBER 2010. Collectieve schuldenregeling vorderingen collectieve schuldenregeling Definitief Op tegenspraak t.a.v.

Nadere informatie

De Orde van Vlaamse Balies bestaat uit een dynamisch team van ongeveer 25 medewerkers en is voor de studiedienst op zoek naar

De Orde van Vlaamse Balies bestaat uit een dynamisch team van ongeveer 25 medewerkers en is voor de studiedienst op zoek naar Orde van Vlaamse Balies VACATURES Staatsbladsstraat 8 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be De Orde van Balies (OVB), met zetel te Brussel, vertegenwoordigt meer dan

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN 1. Partijen De overeenkomst is gesloten tussen: Advocatenkantoor CHRISTOFFELS ADVOCATEN, gevestigd te 3620 Lanaken,

Nadere informatie

DE PROCEDUREGIDS. Stappenplan voor civiele, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke geschillen. Frederic Eggermont Saskia Kerkhofs

DE PROCEDUREGIDS. Stappenplan voor civiele, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke geschillen. Frederic Eggermont Saskia Kerkhofs DE PROCEDUREGIDS DE PROCEDUREGIDS Stappenplan voor civiele, strafrechtelijke en bestuursrechtelijke geschillen Frederic Eggermont Saskia Kerkhofs Antwerpen Cambridge De proceduregids. Stappenplan voor

Nadere informatie

Voor elke competentie dient u ten eerste aan te geven in welke mate deze vereist is om het stageproject succesvol te (kunnen) beëindigen.

Voor elke competentie dient u ten eerste aan te geven in welke mate deze vereist is om het stageproject succesvol te (kunnen) beëindigen. FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN NAAMSESTRAAT 69 BUS 3500 3000 LEUVEN, BELGIË m Stageproject bijlage 1: Leidraad bij het functioneringsgesprek Naam stagiair(e):.. Studentennummer:. Huidige opleiding

Nadere informatie

KEI GOED.. Wat verandert er door KEI?

KEI GOED.. Wat verandert er door KEI? KEI GOED.. U heeft vast al gehoord van KEI. KEI staat voor: Kwaliteit En Innovatie Rechtspraak en heeft betrekking op het digitaal procederen. Digitaal procederen zal verplicht worden in civiele en bestuursrechtelijke

Nadere informatie

U bent gedagvaard. >voor de politierechtbank >voor de correctionele rechtbank. Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie.

U bent gedagvaard. >voor de politierechtbank >voor de correctionele rechtbank. Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie. Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk Federale Overheidsdienst Justitie U bent gedagvaard >voor de politierechtbank >voor de correctionele

Nadere informatie

Functiebeschrijving Administratief medewerker dienst Burgerzaken Voltijds

Functiebeschrijving Administratief medewerker dienst Burgerzaken Voltijds Functiebeschrijving Administratief medewerker dienst Burgerzaken Voltijds 1. FUNCTIE Concrete functie: administratief medewerker dienst Burgerzaken Niveau: C1 - C3 Brutomaandwedde volgens barema (min.

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. De aangetekende brief. 2. Hoe geraakt u aan uw geld zonder advocaat? 3. Andere gevallen waarin de tussenkomst van een

Inhoudstafel. 1. De aangetekende brief. 2. Hoe geraakt u aan uw geld zonder advocaat? 3. Andere gevallen waarin de tussenkomst van een Inhoudstafel Deel I: U werkt zonder advocaat 1. De aangetekende brief 1.1. Wat is het belang van een aangetekende brief?....................... 3 1.1.1. Bewijs.................................................

Nadere informatie

Stage Master Geschiedenis Procesevaluatie

Stage Master Geschiedenis Procesevaluatie Stage Master Geschiedenis Naam student(e) : Studentnummer : Naam stagebedrijf : Naam organisatiebegeleider : Naam docentbegeleider : Tussenevaluatie Eindevaluatie 1 2 3 4 1 2 3 4 Belangstelling : Inzicht:

Nadere informatie

ORDE VAN ADVOCATEN TE ANTWERPEN MODEL STAGECONTRACT

ORDE VAN ADVOCATEN TE ANTWERPEN MODEL STAGECONTRACT ORDE VAN ADVOCATEN TE ANTWERPEN MODEL STAGECONTRACT TUSSEN : --------------- Advocaat, kantoor houdende te ----------------- (hierna genoemd de "Patroon"), EN:, wonende te ----------------- (hierna genoemd

Nadere informatie

BEGELEIDINGSINSTRUMENT STAGE HOGER ONDERWIJS

BEGELEIDINGSINSTRUMENT STAGE HOGER ONDERWIJS BEGELEIDINGSINSTRUMENT STAGE HOGER ONDERWIJS In het kader van hun opleiding aan de universiteit of hogeschool kunnen studenten stage lopen bij een ondernemer. De stage stelt de student in staat om de op

Nadere informatie

De afdeling Neonatologie

De afdeling Neonatologie De afdeling Neonatologie De afdeling Neonatologie als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over de afdeling Neonatologie 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.4 Patiëntenpopulatie 36 2 Zorgverloop

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

526C. Vrijetetring van e;q3faitierea.1 an, 280, 2' Wetboek reoistratierechten, B.V. 8914/2006 INZAKE: Mevrouw H. A, wonende te 9070 Destelbergen,

526C. Vrijetetring van e;q3faitierea.1 an, 280, 2' Wetboek reoistratierechten, B.V. 8914/2006 INZAKE: Mevrouw H. A, wonende te 9070 Destelbergen, 526C MCM MET avnefitekeno ArseRRirr - Art. 792 G.W. Vrijetetring van e;q3faitierea.1 an, 280, 2' Wetboek reoistratierechten, B.V. 8914/2006 INZAKE: Mevrouw H. A, wonende te 9070 Destelbergen, Eiseres,

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 september 2007 Rapportnummer: 2007/205

Rapport. Datum: 28 september 2007 Rapportnummer: 2007/205 Rapport Datum: 28 september 2007 Rapportnummer: 2007/205 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) te Groningen geen duidelijkheid verstrekt over haar

Nadere informatie

ASSISTENT DOSSIERBEHEER (niveau C) - m/v/x

ASSISTENT DOSSIERBEHEER (niveau C) - m/v/x ASSISTENT DOSSIERBEHEER (niveau C) - m/v/x FOD Justitie DIENST HR Magistratuur, notarissen, gerechtsdeurwaarders Jobinhoud Profiel Werkgever Aanbod Solliciteren Kandidaten met een handicap Selectieprocedure

Nadere informatie

WEGWIJS collectieve schuldenregeling

WEGWIJS collectieve schuldenregeling WEGWIJS collectieve schuldenregeling Inhoudstafel 1. Hoe verloopt de opstart van pg. 3 een collectieve schuldenregeling? (CSR) 2. Het opmaken van een aanzuiveringsregeling pg. 4 (=afbetalingsplan) 3. Na

Nadere informatie

Procesverslag EE4- Building a SSV - Team PM1 9 mei 2014

Procesverslag EE4- Building a SSV - Team PM1 9 mei 2014 Procesverslag EE4- Building a SSV - Team PM1 9 mei 2014 Inhoudsopgave I. Inleiding... 2 II. Planning... 3 III. Samenwerking... 4 IV. Vaardigheden... 5 V. Conclusie... 6 VI. Literatuur... 8 1 I. Inleiding

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Dossier- en gegevensbeheerder tewerkstellingsmaatregelen sociale economie

Functiebeschrijving: Dossier- en gegevensbeheerder tewerkstellingsmaatregelen sociale economie Functiebeschrijving: Dossier- en gegevensbeheerder tewerkstellingsmaatregelen sociale economie Functiefamilie Dossier- en gegevensbeheerders Voor akkoord Naam leidinggevende Els Claeys Datum + handtekening

Nadere informatie

BACHELOR RECHTSGELEERDHEID AFSTUDEERRICHTING JURIDISCHE BESTUURSKUNDE. Bestuurskundig onderzoeksproject

BACHELOR RECHTSGELEERDHEID AFSTUDEERRICHTING JURIDISCHE BESTUURSKUNDE. Bestuurskundig onderzoeksproject Rijksuniversiteit Groningen Vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde BACHELOR RECHTSGELEERDHEID AFSTUDEERRICHTING JURIDISCHE BESTUURSKUNDE Bestuurskundig onderzoeksproject Versie september

Nadere informatie

EEN WAARDEVOLLE OPSTAP NAAR DE PRAKTIJK

EEN WAARDEVOLLE OPSTAP NAAR DE PRAKTIJK & STUDENTSTAGE EEN WAARDEVOLLE OPSTAP NAAR DE PRAKTIJK Ben je universitair rechtenstudent in de laatste fase van jouw studie? Dan krijg je de kans om bij ons een studentstage te volgen. MENTALITEIT Wij

Nadere informatie

rechtbank eerste aanleg Leuven correctionele zaken Kamer 20 Vonnis Vonnisnummer / Griffienummer 1382/2019 Repertoriumnummer / Europees

rechtbank eerste aanleg Leuven correctionele zaken Kamer 20 Vonnis Vonnisnummer / Griffienummer 1382/2019 Repertoriumnummer / Europees Vonnisnummer / Griffienummer 1382/2019 Repertoriumnummer / Europees 2019/1796 Datum van uitspraak 27 juni 2019 Naam van de beklaagde(n) Systeemnummer parket Dossiernummer 19L000693 Notitienummer parket

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN AAN DE OCCASIONELE REDDERS

COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN AAN DE OCCASIONELE REDDERS COMMISSIE VOOR FINANCIËLE HULP AAN SLACHTOFFERS VAN OPZETTELIJKE GEWELDDADEN EN AAN DE OCCASIONELE REDDERS A.R. M12-5-0321 Beslissing van 9 januari 2014 De vijfde kamer van de Commissie, samengesteld uit:

Nadere informatie

Behalve de vermeldingen in artikel 43 voorgeschreven, bevat het beslagexploot op straffe van nietigheid:

Behalve de vermeldingen in artikel 43 voorgeschreven, bevat het beslagexploot op straffe van nietigheid: Uittreksel Gerechtelijk Wetboek-beslag Art. 1386 Vonnissen en akten kunnen alleen ten uitvoer worden gelegd op overlegging van de uitgifte of van de minuut, voorzien van het formulier van tenuitvoerlegging

Nadere informatie

Rechtbank van eerste aanleg Leuven, strafzaken

Rechtbank van eerste aanleg Leuven, strafzaken Afschnfi ear tm -rrnde tergrfftte 0errechtb~ii:?n :r >. r is leaven. Vonnisnummer/ Griffienummer 1934/2015 Repertoriumnummer/ Europees 2015/4292 2015/4293 Datum van uitspraak 7 oktober 2015 Notienummer

Nadere informatie

ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en

ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en fiscaliteit - Herstructureringen en overgang van ondernemingen

Nadere informatie

EVALUATIEDOCUMENT VAN DE STAGEMEESTER/-PLAATS door de Stagiair Algemeen Tandarts

EVALUATIEDOCUMENT VAN DE STAGEMEESTER/-PLAATS door de Stagiair Algemeen Tandarts FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEIDSBEROEPEN EN CRISISBEHEER OPLEIDING ALGEMEEN TANDARTS ERKENNING ALGEMEEN TANDARTS Erkenningscommissie

Nadere informatie

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student?

Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Keuzestage - BAKO - Wat verwachten we van de student? Tijdens de keuzestage heb je de mogelijkheid om ook andere invullingen van het leraar zijn te leren kennen en zo bijvoorbeeld stage te lopen in het

Nadere informatie

AANVULLEND PROFESSIONEEL TARIEF

AANVULLEND PROFESSIONEEL TARIEF 2,0773 AANVULLEND PROFESSIONEEL TARIEF 2013 Artikel Verwijzing naar Vademecum Opmerkingen A 1 Port. Port bij het doorsturen van opgemaakte stukken naar een plaatselijk bevoegde gerechtsdeurwaarder A 2

Nadere informatie

Functienaam: TWEETALIGE ADMINISTRATIEF BEDIENDE (N/F) Functieomschrijving: Expertisebureau Vonck wenst zijn team te versterken met een tweetalige

Functienaam: TWEETALIGE ADMINISTRATIEF BEDIENDE (N/F) Functieomschrijving: Expertisebureau Vonck wenst zijn team te versterken met een tweetalige Functienaam: TWEETALIGE ADMINISTRATIEF BEDIENDE (N/F) Functieomschrijving: Expertisebureau Vonck wenst zijn team te versterken met een tweetalige administratieve collega (N/F), voor algemene administratieve

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Afdeling: Subafdeling:

FUNCTIEBESCHRIJVING. Afdeling: Subafdeling: Identificatie van de functie Graadnaam: administratief medewerker Functienaam: administratief medewerker Functiefamilie: administratief uitvoerend Functionele loopbaan: C1-C3 Dienst: Thuiszorg en onthaal

Nadere informatie

een WaardevOlle Opstap naar de praktijk

een WaardevOlle Opstap naar de praktijk & STUDENTSTAGE een WaardevOlle Opstap naar de praktijk Ben je universitair rechtenstudent in de laatste fase van je studie? Dan krijg je de kans om bij ons een studentstage te volgen. mentaliteit Wij gaan

Nadere informatie

DOWNTOWN Magazine NYC Stageverslag. Stagebegeleider: Deborah Branswijck. Student: Umit Birdane

DOWNTOWN Magazine NYC Stageverslag. Stagebegeleider: Deborah Branswijck. Student: Umit Birdane DOWNTOWN Magazine NYC Stageverslag 2014 2015 Stagebegeleider: Deborah Branswijck Student: Umit Birdane Voorwoord Bij het tot stand brengen van mijn stageverslag heb ik aanwijzingen, toelichtingen en steun

Nadere informatie

FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Administratief medewerker

FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Administratief medewerker FUNCTIE- EN COMPETENTIEPROFIEL Administratief medewerker Algemene info Graad (functietitel): Functionele loopbaan: Administratief medewerker C1 C2 C3 Visie De gemeente Lovendegem streeft naar een optimale

Nadere informatie

REGELINGSAKTE EN FAMILIERECHTELIJKE OVEREENKOMST VOORAFGAAND AAN ECHTSCHEIDING DOOR ONDERLINGE TOESTEMMING

REGELINGSAKTE EN FAMILIERECHTELIJKE OVEREENKOMST VOORAFGAAND AAN ECHTSCHEIDING DOOR ONDERLINGE TOESTEMMING REGELINGSAKTE EN FAMILIERECHTELIJKE OVEREENKOMST VOORAFGAAND AAN ECHTSCHEIDING DOOR ONDERLINGE TOESTEMMING TUSSEN: Mevrouw X En Meneer Y EN IS OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT: Partijen willen overgaan tot echtscheiding

Nadere informatie

Stagereglement Togamaster

Stagereglement Togamaster Stagereglement Togamaster Doelstelling, stageplaatsaanbieder, begeleiding, inhoud van de stage. I. De doelstelling van de stage 1. De stage heeft tot doel de student in een leerproces, bij en onder toezicht

Nadere informatie

De filosofie van het kantoor is gericht op een persoonlijke, snelle en doelmatige aanpak van de problemen en vragen van ons cliënteel.

De filosofie van het kantoor is gericht op een persoonlijke, snelle en doelmatige aanpak van de problemen en vragen van ons cliënteel. Wie zijn wij In 2007 besloten Geert Pauwels en Georges Michiels een associatie te vormen. Tot dan hadden zij respectievelijk in Hasselt en Tongeren succesvolle solopraktijken uitgebouwd. Het hoofdkantoor

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:6614

ECLI:NL:RBDHA:2017:6614 ECLI:NL:RBDHA:2017:6614 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 19-06-2017 Datum publicatie 13-07-2017 Zaaknummer C/09/520036 / FA RK 16-7841 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Personen-

Nadere informatie

Hof van beroep Antwerpen

Hof van beroep Antwerpen Repertoriumnummer 2013 / Uitgifte Uitgereikt aan Uitgereikt aan Uitgereikt aan Datum van uitspraak 25 februari 2013 Rolnummer 2011/AR/2083 op BUR Rechtsmiddelen op BUR op BUR Niet aan te bieden aan de

Nadere informatie

Wet van 10 mei 2007 betreffende de transseksualiteit

Wet van 10 mei 2007 betreffende de transseksualiteit Wet van 10 mei 2007 betreffende de transseksualiteit (BS 11 juli 2007) Hoofdstuk I Algemene bepaling Artikel 1 Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet. Hoofdstuk Il

Nadere informatie

Burgerlijk procesrecht en faillissementsrecht 4 BURGERLIJK PROCESRECHT EN FAILLISSEMENTSRECHT 4 (CJU17.4/CREBO:56179)

Burgerlijk procesrecht en faillissementsrecht 4 BURGERLIJK PROCESRECHT EN FAILLISSEMENTSRECHT 4 (CJU17.4/CREBO:56179) BURGERLIJK PROCESRECHT EN FAILLISSEMENTSRECHT 4 (CJU17.4/CREBO:56179) sd.cju17.4.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

De afdeling Neonatologie

De afdeling Neonatologie De afdeling Neonatologie De afdeling Neonatologie als stageplaats voor studenten. Inhoud 1 Over de afdeling Neonatologie 36 1.1 Welkom 36 1.2 Situering & organogram 36 1.3 Patiëntenpopulatie 36 2 Zorgverloop

Nadere informatie

De verzoeningsprocedure voor de vrederechter

De verzoeningsprocedure voor de vrederechter VREDEGERECHTEN ARRONDISSEMENT LEUVEN De verzoeningsprocedure voor de vrederechter A. Wat is een minnelijke schikking? De nabijheidsfunctie van de vrederechter komt allicht het meest tot uiting in de zaken

Nadere informatie

Mee eens. Mee oneens. Zeer mee oneens. N.v.t. mee eens

Mee eens. Mee oneens. Zeer mee oneens. N.v.t. mee eens Algemeen Het kantoor is makkelijk te bereiken per openbaar vervoer Het kantoor is makkelijk te bereiken per auto De wachtruimte ziet er netjes uit Het kantoor is open op de aangegeven tijden Ik ben tevreden

Nadere informatie

6tt161. 4fi HET HOF VAN BEROEP TE BRUSSEL. zetelend in burgerlijke zaken, na beraad, wijst volgend arrest

6tt161. 4fi HET HOF VAN BEROEP TE BRUSSEL. zetelend in burgerlijke zaken, na beraad, wijst volgend arrest Nr.: 6tt161 A.R. Nr.: 2012/ AR/ 1017 Rep. m.: 2012/ 4fi Afschrift in uitvoering van het Gerechtelijk Wet.boek Vrij van recht art. 280-2 WJUlG. HET HOF VAN BEROEP TE BRUSSEL l'r kamer, zetelend in burgerlijke

Nadere informatie

Snel op weg naar de (digitale) rechtbank van 2016

Snel op weg naar de (digitale) rechtbank van 2016 Snel op weg naar de (digitale) rechtbank van 2016 Paul Aantjes MBA Marketing Manager Zakelijke Dienstverlening Inhoudsopgave 1. Omgeving Nederlandse advocatuur, uitdagingen 2013! 2. Visie orde van Advocaten

Nadere informatie

Arresten en documenten Gerechtelijk recht

Arresten en documenten Gerechtelijk recht Paul Lemmens en Stefaan Raes Arresten en documenten Gerechtelijk recht Acco Leuven / Amersfoort INHOUD WOORD VOORAF A. GERECHTELIJK RECHT - ALGEMEEN 15 1. Onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechter

Nadere informatie

Naslagwerk kennisbijeenkomsten voor schuldhulpverleners

Naslagwerk kennisbijeenkomsten voor schuldhulpverleners Naslagwerk kennisbijeenkomsten voor schuldhulpverleners Waarom heeft de rechtbank zoveel informatie nodig voor een WSNP zitting? Hoe gaat het CJIB om met problematische schulden als een boete moet worden

Nadere informatie

Arteveldehogeschool Campus Kan9enberg Voetweg Gent STAGEVERSLAG. Elke Janssens & Jochen Van Lysebe<ens

Arteveldehogeschool Campus Kan9enberg Voetweg Gent STAGEVERSLAG. Elke Janssens & Jochen Van Lysebe<ens Arteveldehogeschool Campus Kan9enberg Voetweg 66 9000 Gent STAGEVERSLAG Naam student: Afstudeerrich9ng: Nathalie Van Kenhove Marke1ng Stagebegeleider: Stagementor: Johan Peeters Elke Janssens & Jochen

Nadere informatie

TWEEDUIZEND EN TWAALF. bediendecontract. tegenspraak. definitief. In de zaak : BVBA B.,

TWEEDUIZEND EN TWAALF. bediendecontract. tegenspraak. definitief. In de zaak : BVBA B., 1e blad. rep.nr ARBEIDSHOF TE BRUSSEL ARREST 3e KAMER OPENBARE TERECHTZITTING VAN 21 FEBRUARI TWEEDUIZEND EN TWAALF. bediendecontract tegenspraak definitief In de zaak : BVBA B., Appellante, die op de

Nadere informatie

Verzoekster klaagt erover dat de Informatie Beheer Groep (IB-Groep):

Verzoekster klaagt erover dat de Informatie Beheer Groep (IB-Groep): Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat de Informatie Beheer Groep (IB-Groep): 1. haar in 2007 per e-mailbericht onjuiste informatie heeft verstrekt over haar rechten met betrekking tot de OV-Studentenkaart;

Nadere informatie

Aanvraag tot kwalificatie van de arbeidsrelatie

Aanvraag tot kwalificatie van de arbeidsrelatie Administratieve Commissie ter regeling van de arbeidsrelatie (CAR) Nederlandstalige kamer Administratief Centrum Kruidtuin - Finance Tower Kruidtuinlaan 50 bus 165, 1000 Brussel Dossier nr: 028-NL-2014-09-7-

Nadere informatie

OVEREENKOMST ADVOCAAT - PRIVATE CLIËNT

OVEREENKOMST ADVOCAAT - PRIVATE CLIËNT OVEREENKOMST ADVOCAAT - PRIVATE CLIËNT TUSSEN : Mr. du Moulin Evelyne, optredend als zaakvoerder van de BVBA ADVOCATEN DU MOULIN & PARTNERS - hierna genoemd advocaat - EN : - hierna genoemd de cliënt -

Nadere informatie

Gespecialiseerde opleiding voor stagemeesters

Gespecialiseerde opleiding voor stagemeesters Gespecialiseerde opleiding voor stagemeesters ref.: SPE-092 Doelgroep Sessies 1 (voormiddag) en 2: - beginnende of toekomstige stagemeesters, die nog geen eerdere editie van deze opleiding hebben gevolgd

Nadere informatie

Competentiegerichte functiebeschrijving Administratief medewerk(st)er Onthaal. Administratief medewerk(st)er onthaal Burger- en welzijnszaken/onthaal

Competentiegerichte functiebeschrijving Administratief medewerk(st)er Onthaal. Administratief medewerk(st)er onthaal Burger- en welzijnszaken/onthaal Competentiegerichte functiebeschrijving Administratief medewerk(st)er Onthaal 1. Identificatiegegevens: Functiebenaming: Sector/Dienst: Niveau/weddeschaal: Categorie (duid aan) Administratief medewerk(st)er

Nadere informatie

Rapport centraal en individueel marktonderzoek

Rapport centraal en individueel marktonderzoek Rapport centraal en individueel marktonderzoek Docent Rita vos 2014-2015 Inleiding In het tweede semester van het eete jaar hebben we voor het vak marktonderzoek een opdracht gekregen. Bij deze opdracht

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021

Rapport. Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 Rapport Rapport over een klacht over de Sociale Verzekeringsbank te Zaanstad. Datum: 5 februari 2015 Rapportnummer: 2015/021 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is

Nadere informatie

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen.

ID 343 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok. Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) Pedagogische Wetenschappen. ID 33 Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok Master eerste studiefase (hoofdinschrijving) opleiding Pedagogische Wetenschappen optie: Land (bestemming) Aan welke universiteit/onderwijsinstelling

Nadere informatie

Arbeidshof te Brussel

Arbeidshof te Brussel Repertoriumnummer Uitgifte Uitgereikt aan 2015 / Datum van uitspraak 02 november 2015 Rolnummer op JGR 2015/BB/35 Arbeidshof te Brussel elfde kamer Arrest Arbeidshof te Brussel 2015/BB/35 p. 2 COLLECTIEVE

Nadere informatie

Vacature Stafmedewerker Centraal

Vacature Stafmedewerker Centraal Studentenraad KU Leuven vzw s Meiersstraat 5 3000 Leuven www.sturakuleuven.be Over Stura KU Leuven Vacature Stafmedewerker Centraal Studentenraad KU Leuven (Stura KU Leuven) vzw is de officiële studentenraad

Nadere informatie

OVEREENKOMST VOOR DE STAGE MASTER KUNSTWETENSCHAPPEN

OVEREENKOMST VOOR DE STAGE MASTER KUNSTWETENSCHAPPEN OVEREENKOMST VOOR DE STAGE MASTER KUNSTWETENSCHAPPEN - Gegevens organisatie/ bedrijf Naam:..... Adres maatschappelijke zetel: Ondernemingsnummer: Hierbij vertegenwoordigd door:... Functie vertegenwoordiger:.....

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de beheerder van het regionale politiekorps Midden en West Brabant (de burgemeester van Tilburg).

Rapport. Rapport over een klacht over de beheerder van het regionale politiekorps Midden en West Brabant (de burgemeester van Tilburg). Rapport Rapport over een klacht over de beheerder van het regionale politiekorps Midden en West Brabant (de burgemeester van Tilburg). Datum: 18 mei 2011 Rapportnummer: 2011/149 2 Klacht Verzoeker klaagt

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND

ALGEMENE VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND ALGEMENE DEFINITIES Verzekeringsnemer Verzekerde Verzekeraar Contract Schadegeval De natuurlijke of rechtspersoon die het contract sluit, verder u genoemd. Iedere persoon die beroep kan doen op de waarborgen,

Nadere informatie

Evaluatie stagemeester industriestage

Evaluatie stagemeester industriestage Evaluatie stagemeester industriestage 2016-2017 Naam stagemeester & stageplaats: Naam student: Datum: Beste stagemeester Rond deze tijd, na ongeveer 3 maand stage, willen wij graag de stagiair feedback

Nadere informatie

De reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag: aanpassing van de regelgeving noodzakelijk?

De reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag: aanpassing van de regelgeving noodzakelijk? De reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag: aanpassing van de regelgeving noodzakelijk? De zaak Plessers (C-509/17) We work for people, not clients Duurzaam samenwerken Excellent juridisch

Nadere informatie

De opgenomen interviews kunnen bij mijzelf verkregen worden. U kan me hiervoor contacteren via het volgende adres,

De opgenomen interviews kunnen bij mijzelf verkregen worden. U kan me hiervoor contacteren via het volgende  adres, Bijlagen De opgenomen interviews kunnen bij mijzelf verkregen worden. U kan me hiervoor contacteren via het volgende e-mailadres, swinnenlaura@hotmail.com. 1.1 Interviewvragen Goedendag, Mijn naam is Laura

Nadere informatie

Afstamming. U hebt vragen over uw afstamming of over de afstamming van uw kind

Afstamming. U hebt vragen over uw afstamming of over de afstamming van uw kind Afstamming U hebt vragen over uw afstamming of over de afstamming van uw kind Inhoud Afstamming in het Belgische recht...3 Afstamming krachtens de wet...4 Afstamming langs moederszijde...4 Afstamming langs

Nadere informatie

RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG LIMBURG

RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG LIMBURG RECHTBANK VAN EERSTE AANLEG LIMBURG Info zoals opgenomen op de website (m.i.v. 16.08.2017) : www.rechtbankentribunaux.be/rechtbank eerste aanleg Limburg INLEIDING FAMILIEZAKEN VANAF 1 SEPTEMBER 2017 U

Nadere informatie

Het verloop van een burgerlijk proces voor de vrederechter

Het verloop van een burgerlijk proces voor de vrederechter VREDEGERECHTEN ARRONDISSEMENT LEUVEN Het verloop van een burgerlijk proces voor de vrederechter De meeste gewone burgerlijke processen verlopen zoals hieronder uiteengezet. Een aantal andere zaken kennen

Nadere informatie

Stagewijzer. Stagiairs

Stagewijzer. Stagiairs Stagewijzer Stagiairs Stagewijzer voor stagiairs De gemeente Emmen vindt het belangrijk om te investeren in toekomstige jonge professionals. We besteden daarom veel zorg aan de werving en begeleiding van

Nadere informatie

Vormingsavond inclusief onderwijs

Vormingsavond inclusief onderwijs Vormingsavond inclusief onderwijs Op dinsdagavond 5 december was het dan eindelijk zo ver: de langverwachte vormingsavond over inclusief onderwijs kon uiteindelijk toch nog plaatsvinden. En tot onze grote

Nadere informatie

afdeling Oudenaarde STRAFZAKEN

afdeling Oudenaarde STRAFZAKEN 1 Vonnlsnummer: 2019/ CA Rolnummer : 180002508 Systeemnummer : 14R09894 Notltlenumn1er : OU66.LS.3424/2014 Beklaagden : )-\)_ :is,) 0 TWAALFDE KAMER Datum vonnis: 18junl2019 Rechtbank van eerste aanleg

Nadere informatie

Rapport. Datum: 22 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/175

Rapport. Datum: 22 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/175 Rapport Datum: 22 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/175 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat ambtenaren van het regionale politiekorps Limburg-Noord: - niet hebben gereageerd op een melding van verzoekers

Nadere informatie

BIJLAGE 4. DEONTOLOGISCHE REGELEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN BIJ DE BALIE TE BRUSSEL

BIJLAGE 4. DEONTOLOGISCHE REGELEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN BIJ DE BALIE TE BRUSSEL BIJLAGE 4. DEONTOLOGISCHE REGELEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN BIJ DE BALIE TE BRUSSEL Toelichting: Zie artikel 459 Ger.W. Onderafdeling 5. Ereloongeschillen 1. Algemene

Nadere informatie

Rapport. Datum: 12 juli 2007 Rapportnummer: 2007/149

Rapport. Datum: 12 juli 2007 Rapportnummer: 2007/149 Rapport Datum: 12 juli 2007 Rapportnummer: 2007/149 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Stichting Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (het CBR) hem onheus heeft bejegend toen hij begin mei 2006

Nadere informatie

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans Reflectieverslag Stages of concern Jan-Hessel Boermans Motivatie Sinds augustus 2010 ben ik werkzaam in het onderwijs als groepsleerkracht op een cluster 4 school. Een baan met veel afwisseling en een

Nadere informatie

SNEL EN GOEDKOOP ONBETWISTE B2B-SCHULDEN INNEN DANKZIJ NIEUWE PROCEDURE. in samenwerking met:

SNEL EN GOEDKOOP ONBETWISTE B2B-SCHULDEN INNEN DANKZIJ NIEUWE PROCEDURE. in samenwerking met: SNEL EN GOEDKOOP ONBETWISTE B2B-SCHULDEN INNEN DANKZIJ NIEUWE PROCEDURE in samenwerking met: VOORWOORD VAN PHILIPPE LAMBRECHT, BESTUURDER-SECRETARIS-GENERAAL VBO Diensten en goederen die geleverd werden

Nadere informatie

HANDLEIDING BASISREGISTRATIE ERKENDE INSTELLINGEN VOOR SCHULDBEMIDDELING

HANDLEIDING BASISREGISTRATIE ERKENDE INSTELLINGEN VOOR SCHULDBEMIDDELING HANDLEIDING BASISREGISTRATIE ERKENDE INSTELLINGEN VOOR SCHULDBEMIDDELING Datum: 21/12/2015 - Versie: 3.0 Auteur: Vlaamse overheid Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling Welzijn en Samenleving

Nadere informatie

vonn1s 17/ 17/ 16/78/A Kamer AFl rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen sectie familie- en jeugdrechtbank 16 oktober 2017

vonn1s 17/ 17/ 16/78/A Kamer AFl rechtbank van eerste aanleg Antwerpen, afdeling Antwerpen sectie familie- en jeugdrechtbank 16 oktober 2017 t. '\..I. I I F0 nr.: lo., epertoriumnummer Uitgifte Afgeleverd aan Afgeleverd aan 17/ - Griffienummer 17/ Rolnummer 16/78/A Referentie bestelling Referentie bestelling CD nummer CD nummer RDnummer RD

Nadere informatie

INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN DE CLIËNTEN. (Mr. Sandrine Doise)

INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN DE CLIËNTEN. (Mr. Sandrine Doise) 1. Algemeen. INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN DE CLIËNTEN (Mr. Sandrine Doise) Op 14 augustus 2013 werd de wet van 17 juli 2013 houdende de invoeging van Boek III Vrijheid van vestiging, dienstverlening en algemene

Nadere informatie

PC Advocaten Nieuwsbrief NIEUW : DE SCHRIFTELIJKE GETUIGENVERKLARING. Contact ZZINLEIDING

PC Advocaten Nieuwsbrief NIEUW : DE SCHRIFTELIJKE GETUIGENVERKLARING. Contact ZZINLEIDING NIEUW : DE SCHRIFTELIJKE GETUIGENVERKLARING ZZINLEIDING Het bewijs door getuigen in burgerlijke zaken; zo eenvoudig als het klinkt, zo ingewikkeld de regeling. Allereerst is het bewijs door getuigen sterk

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het gerechtsdeurwaarderskantoor S. te P. Datum: 17 oktober Rapportnummer: 2012/172

Rapport. Rapport over een klacht over het gerechtsdeurwaarderskantoor S. te P. Datum: 17 oktober Rapportnummer: 2012/172 Rapport Rapport over een klacht over het gerechtsdeurwaarderskantoor S. te P. Datum: 17 oktober 2012 Rapportnummer: 2012/172 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het gerechtsdeurwaarderskantoor S. uit

Nadere informatie

Voorwoord... xv HOOFDSTUK II. DOELSTELLINGEN VAN DE HERVORMING... 5 HOOFDSTUK III. ARTIKEL 229 VAN HET BURGERLIJK WETBOEK... 17

Voorwoord... xv HOOFDSTUK II. DOELSTELLINGEN VAN DE HERVORMING... 5 HOOFDSTUK III. ARTIKEL 229 VAN HET BURGERLIJK WETBOEK... 17 INHOUD Voorwoord............................................... xv DEEL I. DOELSTELLINGEN VAN DE HERVORMING. DE ECHTSCHEI- DING OP GROND VAN ONHERSTELBARE ONTWRICHTING VAN HET HUWELIJK Frederik Swennen.....................................

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN BLIENBERG ADVOCATEN

ALGEMENE VOORWAARDEN BLIENBERG ADVOCATEN ALGEMENE VOORWAARDEN BLIENBERG ADVOCATEN 1 Kosten en ereloon 1.1. De staat van kosten en erelonen van het advocatenkantoor kan drie elementen bevatten: de kosten van het advocatenkantoor, de gerechtskosten

Nadere informatie

PLAATSAANBIEDINGEN maart 2015

PLAATSAANBIEDINGEN maart 2015 Hogere Leergangen voor Fiscale en Sociale Wetenschappen cvo Academiejaar 2014-2015 5 maart 2015 PLAATSAANBIEDINGEN maart 2015 VACATURE 2014-2015/010 Junior accountant dossierbeheerder in een boekhoud-

Nadere informatie