In deze editie: De afgelopen maanden heeft de redactie (onder begeleiding van Koos de Wilt, Susan Stam en Geertje Marije Takkenberg)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze editie: De afgelopen maanden heeft de redactie (onder begeleiding van Koos de Wilt, Susan Stam en Geertje Marije Takkenberg)"

Transcriptie

1 winter yeah! 5 nr 1 - december 2014 In deze editie: Ontdeugende vragen aan Bart De kamer van Russel Film en boek Rio 2 / Hotel de grote L Interview met Hannah, Elisa en Anna Vakantieplek????? Fijnproever en recept Michiel In en uit... Nicolaas Maesschool, goedemorgen. Ik wilde even melden dat mijn zoon echt heel erg ziek is. Hij kan niet naar school vandaag. Ik zal het doorgeven. Met wie spreek ik eigenlijk? Eh... Met mijn vader. Wij presenteren: de eerste editie van de officiële, enige, echte: MAESKRANT! Gemaakt dóór leerlingen van de Nicolaas Maesschool, vóór leerlingen van de Nicolaas Maesschool (en nieuwsgierige ouders die met toestemming van hun kinderen mogen meelezen :-). Heel graag horen we van jullie wat jullie ervan vinden. Leuk? Informatief? Stom? Missen jullie dingen? Hebben jullie tips of een gouden idee? Willen jullie zelf ook een keer een artikel schrijven? van Nieve uit 6b van Maxim uit 7b wist je dat Het allersnelste insect de kakkerlak is? Hij kan wel 6.5 km per uur en dat is ongeveer net zo snel als wij lopen. Keizer-pinguïns van vis houden? Daarvoor moeten ze wel een beetje diep kunnen duiken, maar dat kan de keizer-pinguïn ook. Hij kan wel 500 meter diep duiken en kan makkelijk 18 minuten onder water blijven. De afgelopen maanden heeft de redactie (onder begeleiding van Koos de Wilt, Susan Stam en Geertje Marije Takkenberg) keihard gewerkt. Talloze brainstormsessies. Diepgaande interviews. Gehaalde en gemiste deadlines. Eelt op de vingers van het typen. Dit is het resultaat. Vanaf vandaag zal de krant elke zes weken verschijnen. Nu nog online, maar we hopen snel sponsors te vinden, zodat we hem voor jullie kunnen printen. Tot dan kunnen jullie hem online lezen of thuis printen. Schrijf het op en gooi het (voorzien van je naam en groep) in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. De leukste reacties worden uiteraard in de volgende editie gepubliceerd. Heel veel leesplezier en wees op je hoede: onze redacteuren kunnen je op elk moment overvallen met een brutale vraag!

2 Dit vragen heel veel mensen zich af; wie is er nou eigenlijk leuker, de Kerstman of Sinterklaas? Wij van de redactie vroegen dit ons ook af, dus gingen wij op onderzoek uit. Kerstman vs Sinterklaas door Marie Kiki 6A: Kerstman, omdat hij gezelliger is, ik vind de sfeer ook zo leuk en de rendieren vind ik ook heel leuk. Antonie 7B: Sinterklaas, ik heb hem op de stoomboot gezien maar de kerstman heb ik nog nooit gezien. Milan 8B: Sint, het is meer Nederlands en ik vier het ook meer dan Kerst. Madelief 8A: Sinterklaas, dan krijg ik kadootjes en met kerst niet, en je krijgt dan ook vaker kadootjes en wat ik ook leuk vind is dat je je schoentje kan zetten en dat we dan de surprises doen op school. Zihang 3A: Allebei, Kerstman komt niet maar geeft wel kadootjes en Sinterklaas komt wel en geeft kadootjes. Bella 4A: Sinterklaas, veel kadootjes en veel snoep. Mats 5A: Sinterklaas, schoen zetten en dat ik kadootjes krijg. Pippa, Evie en Bibi 5B: Sinterklaas, kadootjes en meerdere pieten, weten jullie hoe Sinterklaas is ontstaan? ja, Sinterklaas ging langs een huis waar arme mensen woonden en hij vond het zielig dat zij niks hadden en toen gaf hij hen kadootjes. Ronald leraar: Kerstman, ik vind de kerstboom heel erg gezellig en ik vind het fijn dat alles aan het einde van het jaar is want daarna krijgen we ook nieuwjaar. Philip K2: Sint, kadootjes en hij heeft een mooie staf en hoed. Debora lerares: Kerstman, ik heb de Sint nooit leuk gevonden, het is dan ook lekker gezellig weet je wat voor feest het is? feest van het licht. Violet 3B: Sinterklaas, ik vind de kadootjes en pepernoten leuk, hoe heet zijn paard? Witje. Mimi K3: Sint, ik vind het leuk dat we mogen verkleden als sint en piet en meer kadootjes waarom krijg je kadootjes? omdat ik heel lief ben. Oscar K3: Sint, veel kadootjes en ik vind zijn geheimen zo bijzonder. Jenna K2: Kerstman, kadootjes en ik vind de sneeuw heel erg leuk en ik vind hem heel lief waarom krijg je kadootjes? als ik heel lief doe.

3 yeah! 10 weetjes over Sinterklaas en de Kerstman 1. Hoe is het zwarte-pietenpak ontstaan? Zwarte Piet loopt in de kleding van een 16e-eeuwse page. Pages waren de persoonlijke dienaren van hooggeplaatste heren zoals hertogen en prinsen. Het pietenpak is dus eigenlijk een pagepak. 2. Waarom rijdt Sinterklaas op een schimmel? De Germaanse god Wodan reed op een groot wit paard. Vroeger vonden hogeheren dat voornaam en apart staan en daarom reden zij graag op witte paarden of schimmels. 3. Waarom gaan Sint en Piet s nachts over de daken? Sinterklaas wil als gever nooit gezien worden en brengt in het donker met Piet alle cadeautjes en lekkers door de schoorsteen in de huiskamer. Ook de god Wodan hield op deze manier contact met de mensen op aarde. Wellicht ligt daar de oorsprong van dit gebruik. 4. Waarom zijn mensen nu zo boos dat zwarte Piet zwart is? Sommige mensen vinden dat zwarte pieten niet zwart moeten zijn, maar bijvoorbeeld geel. Ze vinden het kwetsend voor mensen met een donkere huidskleur. Het komt racistisch over als er wordt gezegd dat hoe de pieten zich gedragen (namelijk nogal grappig en soms een beetje dom) te maken heeft met de zwarte huidskleur van de pieten. Andere mensen vinden dat zwarte Piet zwart is van het roet van de schoorsteen en dat het niks met huidskleur te maken heeft. 5. Hoe oud zijn Sinterklaas en de Kerstman eigenlijk? Sint Nicolaas is in het jaar 270 geboren. Dus nu, in 2014, is hij 1744 jaar oud. De Kerstman kwam voor het eerst in een boek voor van Washington Irving voor in Daarmee is de Kerstman ongeveer 205 jaar. Eigenlijk is de Kerstman nog maar een baby vergeleken met de Sint. 6. Door wie is de Kerstman bedacht? Veel mensen denken dat de in rood en wit geklede Kerstman een bedenksel is dat ooit door Coca Cola bedacht werd als reclame. Dat klopt niet. Santa Claus is afgeleid van onze Sinterklaas en is in de negentiende eeuw in Amerika ontstaan. Coca Cola heeft de Kerstman wel vaak in reclame gebruikt en doet dat nu nog steeds. Madelief schreef de tekst en Charlotte maakte de foto s van de verlanglijstjes!

4 yeah! de feestbeesten van groep 7a en 7b

5 Gaan met die baan! Interview met ouders die interessant werk hebben. Maar ís het wel zo interessant? Deze editie: Jozefien Berings ( 4A) interviewt Nicole Dohmen, moeder van Lin (4B) en Morris (3B). Nicole is fotografe. Hoe vind je het om fotograaf te zijn? Superleuk! Omdat je zelf kunt bepalen waar je foto s van maakt, dus het is een heel divers en vrij beroep. Ik vind portretten prachtig, daar ligt ook mijn voorkeur, alhoewel ik ook heel blij word van vrij werk. Hoe vinden je kinderen het? Mijn kinderen, Lin en Morris, vinden het, geloof ik wel leuk... Fotografeer je ook weleens je kinderen? Heel vaak! Heb je hier een opleiding voor moeten doen? Ja, fotoacademie in Amsterdam, toen ik 34 was.. ( dus jullie hoeven nog niet de juiste keuzes te maken, meteen..) Verdien je er veel geld mee? Je kan er veel geld mee verdienen als je heel goed bent... Deze editie: Jozefien Berings ( 4A) interviewt Nicole Dohmen, moeder van Lin (4B) en Morris (3B). Nicole is fotografe. Wat vind je het leukst om te fotograferen? Het leukst vind ik portretten met karakter... Fotografeer je ook wel eens beroemdheden? Soms... Hoeveel uur werk je per week? 20 uur per week... Wat is je grote droom om te fotograferen? Mijn droom is om foto s te maken waar ik blij van word en die me raken... Als je geen fotografe was, was zou je dan willen zijn? Iets in de mode... Vind je dat je het zelf goed kan? Ik vind dat ik het wel goed kan! Maar een goede foto kan ik heel mooi vinden en jij heel lelijk... Heb je er plezier in? Ik heb er heeeeel veel plezier in! Waarom heb je voor het beroep fotograaf gekozen? Omdat ik het leuk vind dat ik een herinnering vastleg in iemand s leven voor later als je groot bent... Hoe zou je het vinden om een dagje met een beroemde fotograaf mee te mogen? Heel cool! Met Annie Leibovitz, graag, kun je dat regelen? Zou je schoolfotograaf willen zijn van onze school? Euh... Je bedoelt dat ik dan 500 kinderen moet fotograferen voor mijn plezier? Conclusie: Ja! Dit is een interessante baan! Heb of ken jij ook een vader of moeder op school met een interessant beroep en wil je daar een interview mee doen? Mail naar of stop een briefje in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Vermeld wel je naam en groep!

6 door Gijs Berings Interview met Rover Interview van Gijs Berings (7B) met Rover Beerepoot: twee jaar geleden groep acht op de Nicolaas Maesschool, nu klas 2 van het Fons Vitae Lyceum.. Hallo, ik ben Gijs Berings en ik ga nu iemand van HAVO tweede klas interviewen. Wat is je naam? Rover Beerepoot. Op welke school zit je nu? Fons Vitae. Wat is anders aan je nieuwe school? Het is een oud gebouw. Oude school. Wat mis je het meeste aan de Nicolaas Maesschool? De rust. Zie je je oude vrienden nog en wat doe je met ze? Ik zie er een paar, die zitten bij me in de klas en dan gaan we naar het Museumplein of het Leidseplein of de Dam ofzo. Chill. Wat verschilt er van je klas op de Nicolaas Maesschool met je klas nu? Kinderen zijn brutaler tegen hun ouders. Hoe heb je deze school gevonden? Ik heb rondgekeken, maar uiteindelijk voor deze school gekozen omdat er veel vrienden van mijn oude klas naartoe gingen. Wat vind je leuk aan je nieuwe school? Andere (relaxte!) schooltijden, nieuwe vrienden, je went wel snel aan alles. Wat viel er tegen? Het harde werken, de snelheid van de lessen, het huiswerk. Je hebt elke dag wel huiswerk. Een uurtje ofzo. Wat is de gouden tip voor de kinderen die volgend jaar naar de brugklas moeten? Goed opletten in de klas en goed je huiswerk bijhouden. Maar als je dat dan een keer niet doet? Je huiswerk maken. Op de middelbare school? Dan gaan ze het melden. Er is een app (META) waar je je huiswerk en je cijfers kunt zien. En dat kunnen je ouders ook zien. Ze nemen contact op als je het vaak vergeet ofzo... Een keer vergeten is niet zo erg, twee keer ook niet, maar het wordt wel genoteerd altijd. Dat is best stom. Goeie tip. Dit was het interview. Doei Ken of ben jij ook een oud-leerling van de Nicolaas Maesschool en wil je daar graag een interview mee doen? Mail naar of stop een briefje in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Vermeld wel je naam en groep!

7 yeah! film / boek RIO 2 In het tweede deel van RIO ontdekken Blu en Jewel dat ze niet de enige blauwe ara s ter wereldzijn. Samen met hun drie kinderen beginnen ze aan een lange reis naar de Amazone om hun familie te ontmoeten. Eindelijk aangekomen in de jungle ontmoeten ze de lang verloren familie van Jewel en komt er een vette, coole en grappige dans van alle blauwe ara s. Er wordt een coole talentenjacht gehouden in de jungle met allemaal soorten dieren, zoals schildpadden die capoeira doen en de kapibara s die gaan dansen. Ook krijgen ze te maken met een gemene Nigel (de dikke lelijke kaketoe). En terwijl Blu probeert te wennen aan zijn nieuwe omgeving komt hij oog in oog te staan met zijn meest gevreesde vijand: zijn schoonvader Eduardo. Blu doet alles verkeerd zoals bij de voetbalwedstrijd. De rode ara s en de blauwe ara s vechten voor het bos, maar doordat Blu een eigen doelpunt maakt verliezen ze het bos. Uiteindelijk werken de rode en de blauwe ara s toch samen in het gevecht tegen mensen die het oerwoud willen kappen. Ze winnen de strijd en kunnen gelukkig in het oerwoud blijven wonen. Als je RIO 2 nog niet hebt gezien, de film draait nog in Amsterdam, maar je kunt hem ook op DVD of Blu-Ray zien. Het is een grappige en een leuke film in 3D. Boek- en filmrecensie door Maxim (7b) Hotel de grote L, door Sjoerd Kuyper Kos is een jongen van dertien jaar. Hij vertelt over zijn droevige maar ook grappige periode in zijn leven. Wat zielig is, dat moeder dood is en zijn vader krijgt ook nog een hartaanval. Dat gebeurt net ook op het moment dat Kos het winnende doelpunt maakt in de kampioens wedstrijd met voetbal. Als vader in het ziekenhuis ligt, gaat zijn hotel bijna failliet. Kos probeert de zaak draaiende te houden, samen met zijn zussen Libbie, Briek en Pel. Kos vindt het moeilijk om zijn zussen te vertellen wat ze moeten doen en dat lukt ook niet. Als dan ook nog blijkt dat vader grote schulden heeft, dreigt het hotel te sluiten. De enige oplossing die ze kunnen bedenken is dat iemand Miss Noordzee moet worden, want daar kunnen ze veel geld mee winnen, wel 5000 euro. Uiteindelijk gaat Kos zelf als meisje verkleed naar de Miss Noordzee verkiezing. Het was een heel leuk boek dat ik iedereen kan aanraden! Als je niet van lezen houdt kan je in 2015 de film zien.

8 yeah! Ondeugende vragen aan Bart! door Sem uit 8b Vraag 1= Wie is jouw lievelings vrouw op school? Therese. Vraag 2= Wat doe jij vaak op de wc? Plassen. Vraag 3= Wat voor kleur sokken heb je aan? En stinken ze? Grijs of zwarte sokken en ze stinken niet. interview Vraag 4= Wat voor kleur onderbroek heb je aan? Blauw. Vraag 5= wat doe je voornamelijk op het toilet? Lezen. Vraag 6= Hoe oud ben je? 52 Vraag 7= Ben je wel eens de klas uit gestuurd en waarvoor? Ja, heel vaak. Vraag 8= Ben je wel eens naar een stripclub geweest? Nee. Vraag 9= Vind je je kinderen thuis of op school irritant? Nee. Vraag 10= Welke ondeugende vraag heb ik nog niet gesteld? Of ik scheten laat in de lift? Vraag 11= Laat jij scheten in de lift? Nee, maar ik vermoed collega s wel. in of uit in uit van Lizzy 7b en Emily 7a

9 en zelfs vanuit buiten de stad. Het is een leuke mix. Viel het mee of tegen? Elisa: Eerlijk gezegd was ik in het begin best nerveus maar toch viel het uiteindelijk best mee. Ik dacht ook dat ik het nog veel drukker zou hebben met huiswerk enzo. Wat mis je wel? Elisa: Soms mijn oude klas we hadden het erg gezellig maar de nieuwe klas is ook erg leuk. Verder niets ik was toe aan de middelbare school. Elisa Zeelenberg zat vorig jaar in groep 8B van de Nicolaas Maesschool. Nu zit ze op het Amsterdams Lyceum. Anna (5A) interviewt haar zus en vraagt hoe haar leven is veranderd. Haar vader hielp een beetje... Zie je je oude vriendinnen nog wel? Elisa: Vijf vriendinnen zie ik nog vaak, omdat we samen zangles hebben: Marthe, Rosa Kleijn, Rosy, Daantje en Kia. De anderen minder. Dat komt omdat ik het druk heb en ook veel andere vriendinnen krijg. Waarom heb je voor het Amsterdams Lyceum gekozen? Elisa: Het Amsterdams was mijn eerste keuze nadat ik naar de open dag ben geweest. De sfeer was erg gezellig. Er waren veel aardige mensen en ik voelde me er meteen thuis. Ook de talen en de reizen vind ik leuk! Er zijn reizen naar Rome, New York en Granada omdat Italiaans, Engels en Spaans extra aangeboden worden. Dat sprak me erg aan want ik hou van reizen en ik ben erg nieuwsgierig daarom wil ik vreemde talen leren. En wat is er anders aan de nieuwe school? Elisa: Op de middelbare heb je voor elk vak een andere leraar. Dat is best wennen. We moeten tussen de lessen door bijna altijd van lokaal en leraar wisselen. Sommige dagen heb ik heel veel lessen en ook huiswerk; andere dagen kan ik soms uitslapen en hebben we maar kort les. De grootste verandering voor mij is de zware schooltas die ik elke dag moet dragen. Hij weegt soms wel twaalf kilo met alle boeken erin. s Avonds heb ik soms zoveel last van mijn schouders dat ik mijn vader me laat masseren. Dat helpt ;-) En de leerlingen komen niet alleen uit Oud Zuid maar uit andere delen van Amsterdam We hebben wel huiswerk maar nog niet zoveel. Dat zal wel veranderen binnenkort, denk ik. Ik heb ook al nieuwe vriendinnen gemaakt zoals Anne, Julia, Jip, Annebeth en Hannah En nog steeds Thalia, natuurlijk. Op deze school is iedereen natuurlijk ook wat ouder en dus ook ineens volwassener. Dat merk ik ook aan mijn vriendinnen. Hoe zijn de jongens? Elisa: Die zijn wel aardig maar een stuk kinderachtiger dan de meisjes. En soms doen ze ook een beetje stoer. Wat zijn je leukste vakken? Elisa: Engels, want ik heb een leuke lerares en ik kan het gelukkig al redelijk spreken omdat ik thuis nog veel Engels met mijn vader praat. Spaans vind ik ook erg leuk omdat het voor mij echt een compleet nieuwe taal is en ik hou van manier waarop het klinkt. Wiskunde vind ik gek genoeg ook leuk. Dat komt echt niet door de leraar maar ik vind het leuk om de problemen op te lossen. Wie is je favoriete leraar of lerares? Elisa: Miss Hannover. Zij komt uit Amerika en geeft ons Engelse les. Ze is heel grappig en geeft geen strafwerk. In plaats daarvan moet je trakteren. Dat vind ik een leuke manier van straffen en veel creatiever dan bijvoorbeeld vijfhonderd regels opschrijven. Wat mis je niet? Elisa: Dat mijn ouders op het schoolplein staan te wachten als de school uitgaat. Dat was in het begin wel leuk maar hoeft van mij niet meer. Het geeft me veel meer een gevoel van vrijheid nu ik zelf bepaal wanneer ik naar huis fiets. Wie waren je favoriete leraren? Elisa: Wim en Tischa die ik in groep 7/8 had waren mijn favoriete leraren. Jos was ook altijd heel erg lief voor ons. Ik zal hem ook nooit vergeten. En natuurlijk Anja - mijn eerste juf op de Nicolaas Maes en Therese was ook super lief en grappig. Heb je goede tips voor wie volgend jaar naar middelbare school gaat? 1. Kies school die bij je past, niet een school die zogenaamd stoer is. 2. Laat maar rustig op je afkomen. Wees niet nerveus. 3. Maak eerst je huiswerk en ga daarna lekker chillen. Haar rugtas is heel zwaar - Elisa moet elke dag 12 kilo tillen!

10 1 2 Door Lila Lenior 7B Deze maand in de spotlight... Hannah uit 6b heeft deze hobby. Ze heeft eerst mee gedaan aan de film De zee en het meisje daarna deed ze mee aan de musical Waanzinnig gedroomd waar het deze keer om gaat. De musical Waanzinnig gedroomd is de eerste echte Kinderen voor Kinderen familie musical. In deze musical komen de grootste hits uit 35 jaar Kinderen voor Kinderen voorbij. De musical gaat over de wereld van kinderen met hun eigen verhalen. Een wereld vol fantasie, want als je geen fantasie hebt, hoe kun je dan een mooiere wereld voor jezelf dromen? Hoe heet je, hoe oud ben je en in welke klas zit je? Ik heet Hannah Bruijs, ben nu 9 jaar en zit in klas 6b. Hoe ben je er opgekomen om in films/musicals te spelen? Het leek mij heel erg cool en ik wilde het ook wel eens proberen. Ben je de enige muzikale thuis? Nee, we zijn allemaal wel muzikaal. Mijn zusje Emma speelt gitaar mijn moeder piano en mijn vader heeft voorbereidend jaar conservatorium gedaan voor basgitaar. Met welke leeftijd ben je begonnen met in films/musicals te spelen? Eind zeven, begin 8 jaar Wat vind je er zo leuk aan om in films/musicals te spelen? Ik hou heel erg van zingen dansen en acteren en vind het heel leuk als ik dat dan ook nog mag combineren. Heb je soms een beetje plankenkoorts? Nee eigenlijk nooit. Moet je vaak repeteren? Voor de musical waanzinnig gedroomd waar ik nu in speel moet ik best vaak repeteren, soms zelfs onder schooltijd. Vind je zelf dat je goed kunt zingen? soms wel en soms ook helemaal niet Speel je zelf ook een instrument? Ja, ik speel blokfluit een heel klein beetje gitaar en een ietsie pietsie piano. 1 Voorproefje Waanzinnig Gedroomd 2 Hannah 3 Poster Waanzinnig gedroomd 4 Opnames voor film De zee en het meisje 3 4 Doe jij ook iets bijzonders en wil je graag een keertje In de Spotlights staan? Mail naar of stop een briefje in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Vermeld wel je naam en groep!

11 yeah! dierenliefde

12 yeah! wist je dat Koeien maar 20 minuten per dag slapen? Maar dat is ook een beetje logisch, want koeien hoeven alleen maar een beetje te grazen en wij moeten van alles doen: hockey, judo, voetbal en ballet bijvoorbeeld. Honden wel een miljoen keer beter ruiken dan een mens? En een hond met een lange neus kan nog beter ruiken. Er wel 3150 soorten slangen zijn? Slangen zijn gevaarlijk, maar de meesten niet. Maar 15 procent is giftig. Er in de wereld nog maar 3000 tijgers over zijn? Er zijn er teveel gestroopt. Daarom zijn er nog maar 6 van 9 soorten over. De rest is al uitgestorven. Nu zijn het gelukkig ook beschermde diersoorten. De nek van een giraffe heel erg lang is? Daarom zou je ook denken dat hij meer nekwervels heeft dan een mens, maar dat is niet zo. Hij heeft er precies zoveel als een mens. Sprinkhanen ver kunnen springen, maar zelfs ook kunnen vliegen? Vliegen kunnen ze alleen maar als ze in gevaar zijn. Er heel veel soorten vlinders op de wereld zijn? Er zijn wel vlindersoorten op de aarde. Otters veel vis eten? Ook staan ratten, vogels, kikkers en eieren op het menu van de otter. DIEREN WEETJES DOOR MAXIM UIT 7B

13 DE VAKANTIE VAN ANNA RENNE UIT 7B Waar ben je heen geweest in de vakantie? Ik ben geweest in Italie (Elba), Frankrijk en Barcelona. Welk land vond je het leukste en waarom? Ik vond alles wel heel leuk maar als ik zou moeten kiezen dan kies ik Elba omdat ik het zeilen heel leuk vond en omdat ik Elba een heel mooi eiland vind. Wat vond je van Frankrijk? Ik vond het wel heel leuk alleen ook jammer want mijn opa had een nieuw huis en het oude huis zat wel heel erg in de familie maar toch vond ik het wel heel leuk. Wat heb je op zeilen allemaal gedaan? Ik heb zelf gestuurd, ik ben naar de haven geweest en daar heb ik ook gegeten en ook heel veel vrienden gemaakt. Ik heb ook gezwommen en gesnorkeld en ik zag heel veel mooie vissen. Ik heb ook in die zeilboot geslapen. En toen we gingen varen heb ik zelfs dolfijnen gezien! Wat heb je gedaan in Frankrijk? Gezwommen, naar het strand geweest. Ik ben ook naar de kermis geweest, en naar mijn neefjes. Dat was heel gezellig! Wat heb je in Barcelona gedaan? Ik heb gewinkeld, ik ben ook naar heel veel monumenten geweest. En natuurlijk heb ik daar ook gezwommen. Wat vond je van Barcelona? Dat vond ik ook heel leuk want ik was alleen met mijn moeder dus was het een soort moeder dochter vakantie en dat vind ik altijd leuk. Heb je ook nog wat in Nederland gedaan? Ja, ik ben mee geweest naar mijn vaders kantoor want dat vind ik altijd wel leuk. En ik ben met allemaal vriendinnetjes gaan spelen. Na die grote vakantie had je toen wel weer een beetje zin in school? Ja en nee want ik wilde nog wel meer vrij hebben en niks doen maar ik wilde ook graag al mijn vriendinnen weer zien. En wat vind je nu in groep 7? Nou het is heel anders dan groep 6 maar dat het anders is vind ik ook wel weer heel leuk! Door Lizzy uit 7b Heb jij ook een bijzondere vakantie gehad en wil je daar over vertellen? Mail naar of stop een briefje in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Vermeld wel je naam en groep!

14 Nicolaas Maes Lacht! Nicolaas Maesschool, goedemorgen. Ik wilde even melden dat mijn zoon echt heel erg ziek is. Hij kan niet naar school vandaag. Ik zal het doorgeven. Met wie spreek ik eigenlijk? Eh... Met mijn vader. Leraren helpen je met problemen die je zonder hen nooit had gehad. Nieuw schoolreglement: Smijt niet met propjes. Tassen komen veel harder aan. Loop niet in de gang. Fietsen gaat veel sneller. Babbel niet in de klas. Roepen hoor je veel beter. Smijt niet met gummetjes. Kauwgum plakt veel beter. Meester Wim: Alle woorden die beginnen met on zijn negatief. Wie weet er een voorbeeld? Leerling: Onderwijzer, meneer. Heb respect voor je leraren: zij hebben hun diploma gehaald zonder google en Wikipedia! School is moeten, Moeten is dwang, Dwang is slavernij, Slavernij is verboden WAAROM SCHOOL? Heb jij ook een leuke mop die over school gaat? Mail hem naar: of stop hem in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Zet wel je naam en je groep er even bij! Kan iemand mij een voorbeeld geven van de uitdrukking: eerlijk duurt het langst? Vraagt juf Deborah. Dan steekt Cylian zijn vinger op, hij zegt: als ik afkijk, ben ik zo klaar met de les, maar als ik eerlijk alles zelf maak, ben ik urenlang bezig! Juf Loes zegt tegen de klas: Ik stel twee vragen, als jullie de eerste weten, hoeven jullie de tweede niet te doen. De eerste vraag is: hoeveel haren heeft een kat? Het blijft stil. Dan steekt Madeleine haar vinger op. Ze zegt haren. Dan zegt Loes: Hoe weet je dat zo precies? Ja da-ag, dat is al de tweede vraag! prijsvraag? Op welke dag is de Kleine Nicolaas geopend? Mail je antwoord naar of stop het in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Onder de goede inzenders verloten we een exemplaar van: Het Grote Rijksmuseum Voorleesboek

15 Fijnproevers Vragen aan Michiel door Marie Waarom vind je het zo lekker? Het is zo lekker omdat het je doet denken aan warme landen zoals Italië. Waarom dit recept, is er een speciale reden voor? Het is heel erg makkelijk om het te maken en natuurlijk lekker om op het einde de beslagkom uit te likken! Nog tips voor ik het ga maken? Nou, een geheime tip: doe het niet met lange vingers maar met Italiaanse amandel koekjes (cantuccini) want dan wordt het niet zo zompig! Nodig mascarpone, 6 eieren, 150 gr suiker, cantuccini, cacaopoeder, koffie. Benodigdheden: 2 kommen, lepel, mixer, zeefje en een bakvorm. Haal nu de koekjes erbij en maak de koffie klaar. Doop de koekjes erin en leg ze in de bakvorm totdat de hele bodem bedekt is. Ga nu verder met het eiwit en de crème: klop het eiwit voorzichtig door de crème. Doe het beslag over de koekjes heen. Zorg dat er geen plek overblijft! Je kan nog een paar lagen maken als je wilt! Leg de tiramisu met een folie er over heen in de koelkast en wacht 2 uur, als hij klaar is strooi je er met het zeefje nog wat cacaopoeder eroverheen en... Klaar is Kees!! LET OP: VERGEET NIET DE BESLAGKOM UIT TE LIKKEN! Tiramisu van Michiel Pak de 2 kommen en pak de 6 eieren. Scheid de eieren en doe in een kom eigeel en een eiwit. Begin met de kom met eigeel: doe er 150gr suiker in en mix het goed. Doe de mascarpone erbij en mix het tot het een soort crème wordt. Ga nu verder met het eiwit: klop het eiwit tot je de kom ondersteboven kan houden en het er niet uitvalt. Heb jij een recept dat jij heel erg lekker vind? Doe het dan in de rode brievenbus of mail je antwoord naar Wij zullen een recept uitkiezen en het zelf maken en op het einde een cijfer geven! Dus stuur een brief en wie weet zien wij jou wel terug!

16 yeah! DE STREPEN OP HET SCHOOLPLEIN Als je naar school gaat of naar huis dan loop je over strepen. Waarvoor zijn die nou eigenlijk? Lieke de Goede uit groep 6a zit in de leerlingenraad. We interviewen haar. 1. Waarom staan er strepen op het schoolplein? Antwoord: Om te zorgen dat het verkeer verdeeld is zodat er geen botsingen komen. 2. Wanneer hebben jullie het bedacht? Antwoord: Het was al heel lang bedacht en een halfjaar geleden zijn ze gezet. 3.Heeft het denk je ook gewerkt? Antwoord: Het werkt nu al goed maar ze hopen dat het beter wordt. 4. Willen jullie er nog wat aan veranderen? Antwoord: Nou we willen misschien een fietspad maken waar je niet op mag fietsen. Heel erg bedankt voor het interview Lieke. door Heleen uit 7A

17 Saar de Wilt (5A) zit sinds kort op voetbal, bij sc Buitenveldert, samen met haar vriendin en klasgenote Sophia Biermann. Saar beantwoordt alle vragen over deze jongenssport. Een meisje over voetballen! 9 vragen over mijn sport 1. Is voetbal niet een jongenssport? Dat zeggen veel jongens. Wat een onzin! Ik vind dat meisjes wel kunnen voetballen en meisjes zijn wel veel beter dan de jongens in samenwerken en elkaar iets gunnen! Bijvoorbeeld als Sophia een doelpunt maakt dan ben ik niet jaloers. 2. Welke sporten heb je eerder gedaan en wat vond je daarvan? Wat was er leuk aan en wat minder? Eerder heb ik kungfu gedaan. Ik vond het leuke eraan dat je grappige bewegingen moest doen. Wat ik niet leuk vond was je benen in de lucht doen, want het was heel zwaar. 3. Hoe gaat het in zijn werk met trainen en spelen? Door de week is het trainen. Bij voetbal moet je eigenlijk 2 keer per week, maar ik doe het 1 keer per week. Ik moet maandag turnen. Op zaterdag is de wedstrijd. Soms ga ik ook met een vriendin en met papa voetballen op het Museumplein. Dan kan ik mijn trappen oefenen. 4. Wat is er leuk aan voetbal? En wat is er niet leuk aan? Ik vind voetbal leuk, omdat je met veel leuke meiden kan spelen en winnen. Wij hebben 16-0 gewonnen maar wel jammer dat er geen bal op me af ging want ik was keeper. Ik vind alles leuk aan voetbal en helemaal met vriendinnen. 5. Welke plek in het veld vind je het leukste? Ik vind keepen heel leuk, omdat ik hoge sprongen kan maken en de bal te pakken ook vind ik het leuk om middenvelder te zijn. 6. Met wie voetbal je? Door de week voetbal ik soms op het Museumplein met vriendinnen, maar ik speel met Sophia. 7. Wie zijn je voorbeelden en waarom? Mijn grootste voorbeelden zijn Arjan Robben, Wesley Sneijder en Jasper Cillessen. Robben maakt veel goals, Sneijder omdat hij goed goals kan maken en ook goed kan verdedigen. Cillessen kan zo goed keepen! 8. Waarom is sporten belangrijk? Sporten is belangrijk omdat je spieren beter werken en je krijgt veel energie. 9. Wil je iets bereiken met je sport? Ik hoop dat ik ooit een hele goede keeper word en speler. Doe jij ook aan een bijzondere sport en wil je daar over vertellen? Mail naar of stop een briefje in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Vermeld wel je naam en groep!

18 yeah! RUSSEL ZIT IN 8A EN DE FOTO S ZIJN GENOMEN DOOR CHARLOTTE RUSSELLS KAMER

19 even voorstellen wij maken de maeskrant 10 jaar 7b kaasfondue, Marco Borsato, gezellig, giraf, stokstaartje, lachen, vrolijk, vriendinnen, theater, streetdance, turnen, the incredibles. -Vrolijk -serieus -dol op grapjes -eerst doen dan denken -kan niet uitslapen -behulpzaam -snelle prater(en lezer) -sportief -plaagt graag ouders(en zus) - wil graag een hondje -lievelingsdier panda -houdt van lekker eten. lila charlotte Sem, computer nerd, aardig, lief, hockey, voetbal, muzikaal, ruzie met mijn zus, moederskindje, wil winnen, pinoke, gamer, kooi, hou van geschiedenis, koken en vind veel activiteiten leuk na school zoals mad science. sem 15 Steekwoorden over mezelf -Marie -12 -Wan-Tan soep -Gek *-* -Humoristisch (hoe je het ook wilt noemen) -UnicornPowaah (is mijn woord!) -Hockeyer! marie -Nietgoedin15steekwoordenovermezelfbedenken -Snowboarden ^-^ -Sneeuw -Geel! -Geluksgetal2! -Amsterdam! -Nicolaas-Maes -Willaterschrijverofjournalisteworden! Gijs, Heleen, Jozefien, Anna, Lieke, Saar, Lizzy en Emily hebben ook mee geschreven. maxim Krullen, slangen, aardig, judo, hockey, tennis, voetbal, TV, pizza, hamburgers, games, buitenspelen, LEGO.

20 yeah! NICOLAAS MAES GOT TALENT 2014 ONDER BOUW

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten. Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in

Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten. Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten Naam interviewer: Thom Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in verzorgingstehuis) Datum interview: 22 mei 2012

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 1 2 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

GROEP 8 14/ 15 ZWAAIT AF!

GROEP 8 14/ 15 ZWAAIT AF! Nigtevecht - 1 juli 2015 * FLAMBOUW NEWSPAPER Stempel GROEP 8 14/ 15 ZWAAIT AF! Lieve kinderen van groep 8. Je ziet het goed, een krant speciaal voor jullie groep! Jullie meesters en juffen hebben aan

Nadere informatie

Persoonsgegevens. Magda Naam geïnterviewde. Naam interviewer. Flora Pseudoniem geïnterviewde. Flora Datum interview 21-11- 2012 Plaats interview

Persoonsgegevens. Magda Naam geïnterviewde. Naam interviewer. Flora Pseudoniem geïnterviewde. Flora Datum interview 21-11- 2012 Plaats interview Persoonsgegevens Naam interviewer Magda Naam geïnterviewde Flora Pseudoniem geïnterviewde Flora Datum interview 21-11- 2012 Plaats interview Zaandam Kogerveld, in het huis van de geïnterviewde. Begintijd

Nadere informatie

Kinderen en posttraumatische dystrofie

Kinderen en posttraumatische dystrofie Kinderen en posttraumatische dystrofie Dit boekje is tot stand gekomen met de medewerking van Sander Keppel, mevr. W. Hagenbeek, prof. dr. W. Kuis, fysiotherapeute mevr. E. de Bont, mevr. J. Stor-Luijmes

Nadere informatie

Formulier persoonsgegevens

Formulier persoonsgegevens Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

EEN WEEK LANG ZONDER MAKE-UP

EEN WEEK LANG ZONDER MAKE-UP A P R I L 2 0 1 1 P A R T Y S + F A S H I O N + M E D I A + L I F E S T Y L E + A R T + S C I E N C E + S P O R T S EEN WEEK LANG ZONDER MAKE-UP Het ware gezicht van mevrouw Mehinagic WIJ KOMEN BIJ U ETEN!

Nadere informatie

Gedachte-Kracht. Wie had dat gedacht? Ik heb gedachte-kracht! voor als je nieuwsgierig bent naar wat je gedachten voor je kunnen doen

Gedachte-Kracht. Wie had dat gedacht? Ik heb gedachte-kracht! voor als je nieuwsgierig bent naar wat je gedachten voor je kunnen doen Gedachte-Kracht voor als je nieuwsgierig bent naar wat je gedachten voor je kunnen doen Wie had dat gedacht? Ik heb gedachte-kracht! geschreven door Nicole Hage tekeningen van Ilse van der Vliet Gedachte-Kracht

Nadere informatie

Script. Vriendschap & Liefde. Dansen en zingen! De hele klas doet mee. Ontdekken & leren. Afscheid nemen. Productie: Op Zolder Producties

Script. Vriendschap & Liefde. Dansen en zingen! De hele klas doet mee. Ontdekken & leren. Afscheid nemen. Productie: Op Zolder Producties Script Productie: Op Zolder Producties Dansen en zingen! De hele klas doet mee! Afscheid nemen Vriendschap & Liefde Ontdekken & leren SCRIPT Tekst Karlijn Broekhuizen Liedteksten Dominique Engers Muziek

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Voorwoord. Ik wens U veel leesplezier! Talitha Our Vision. Amsterdam, mei 2012. Interview Michiel - mei 2012 - Talitha 1 Onderzoek Poppodia

Voorwoord. Ik wens U veel leesplezier! Talitha Our Vision. Amsterdam, mei 2012. Interview Michiel - mei 2012 - Talitha 1 Onderzoek Poppodia Voorwoord In het kader van de minor Beeld en Meningsvorming, hebben wij (team) vanuit het lectoraat Media, Cultuur en Burgerschap, de opdracht gekregen om te onderzoeken hoe Poppodia De Kade optimaal gebruik

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Vo or pubers met power

Vo or pubers met power 1 Vo or pubers met power Puber Power. Niet voor niets is dat de titel van dit boek. Of je het nu wilt of niet, de pubertijd is een heel bijzondere tijd. Het is een tijd waarin je begint te ontdekken wie

Nadere informatie

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren Interview 5-5-2009 met een gehuwde vrouw met 5 kinderen: Int: Hoe gaat het met je? A: Ja, een beetje druk, tijd voor de kinderen, ik heb vijf dochters. Ja, eh, ja eh, mijn oudste dochter is bijna 8, ik

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Antwoorden Grammatica De sprong

Antwoorden Grammatica De sprong Antwoorden Grammatica De sprong Oefening 1 1. Studeer jij aan de universiteit van Maastricht? 2. Ik vind dat ik een mooi beroep heb. 3. Simone geeft zaterdagavond een feestje. 4. De prijs voor een liter

Nadere informatie

ná de kalender van de binnenvest

ná de kalender van de binnenvest 1 2 3 ná de kalender van de binnenvest 29 november 2007: burgemeester Lenferink ontvangt het eerste exemplaar van de kalender On the road off the road uit handen van Rosa. 1 2 3 fotografie 1 2 Ronald

Nadere informatie

magazine special homoseksualiteit Weerbaarheids training Interview Big brother2 Bianca Veilige Haven Flirtation Homo-ambassadeur Rotterdam Souad

magazine special homoseksualiteit Weerbaarheids training Interview Big brother2 Bianca Veilige Haven Flirtation Homo-ambassadeur Rotterdam Souad Chebba magazine special homoseksualiteit 2010 Interview Big brother2 Bianca Veilige Haven Flirtation Weerbaarheids training Jaarhoroscoop 2011 Homo-ambassadeur Rotterdam Souad Voorwoord Wethouder van Es

Nadere informatie

om te analyseren en je mening te geven.

om te analyseren en je mening te geven. 1: Cases om te analyseren en je mening te geven. 1. Geen zin in het leven. Dick de Groot vierde gisteren zijn 76 e verjaardag. Het was geen blijde dag. Hij miste zijn vrouw die een half jaar geleden was

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

Isa en David. Een schoolvoorbeeld van liefde op het eerste gezicht

Isa en David. Een schoolvoorbeeld van liefde op het eerste gezicht Isa en David Een schoolvoorbeeld van liefde op het eerste gezicht Isa en David Een schoolvoorbeeld van liefde op het eerste gezicht Godelieve Boselie Dankwoord Bij de eerste druk van mijn boek heb ik

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

Locatie Oosterweg 2012-2013 juni 2013 (S)COOLPAPER. Maaswaal College

Locatie Oosterweg 2012-2013 juni 2013 (S)COOLPAPER. Maaswaal College Locatie Oosterweg 2012-2013 juni 2013 4 (S)COOLPAPER Maaswaal College COLOFON Deze (S)Cool Paper is een uitgave van het Maaswaal College locatie Oosterweg. Redactieleden: Vera Thijssen, Lotte Tunnissen,

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESDOELEN Leerlingen ervan bewust maken dat de hersenen van belang zijn bij alles wat je denkt en doet. Leerlingen bewust maken van de voor-

Nadere informatie

Kanker is een cadeau?

Kanker is een cadeau? DAGBOEK Kanker is een cadeau? JIP KEIJZER Voorwoord Per jaar horen in Nederland ongeveer 2200 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar dat zij kanker hebben. 2200 x een mens, 2200 x een gezin of partner. Een

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie