In deze editie: De afgelopen maanden heeft de redactie (onder begeleiding van Koos de Wilt, Susan Stam en Geertje Marije Takkenberg)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze editie: De afgelopen maanden heeft de redactie (onder begeleiding van Koos de Wilt, Susan Stam en Geertje Marije Takkenberg)"

Transcriptie

1 winter yeah! 5 nr 1 - december 2014 In deze editie: Ontdeugende vragen aan Bart De kamer van Russel Film en boek Rio 2 / Hotel de grote L Interview met Hannah, Elisa en Anna Vakantieplek????? Fijnproever en recept Michiel In en uit... Nicolaas Maesschool, goedemorgen. Ik wilde even melden dat mijn zoon echt heel erg ziek is. Hij kan niet naar school vandaag. Ik zal het doorgeven. Met wie spreek ik eigenlijk? Eh... Met mijn vader. Wij presenteren: de eerste editie van de officiële, enige, echte: MAESKRANT! Gemaakt dóór leerlingen van de Nicolaas Maesschool, vóór leerlingen van de Nicolaas Maesschool (en nieuwsgierige ouders die met toestemming van hun kinderen mogen meelezen :-). Heel graag horen we van jullie wat jullie ervan vinden. Leuk? Informatief? Stom? Missen jullie dingen? Hebben jullie tips of een gouden idee? Willen jullie zelf ook een keer een artikel schrijven? van Nieve uit 6b van Maxim uit 7b wist je dat Het allersnelste insect de kakkerlak is? Hij kan wel 6.5 km per uur en dat is ongeveer net zo snel als wij lopen. Keizer-pinguïns van vis houden? Daarvoor moeten ze wel een beetje diep kunnen duiken, maar dat kan de keizer-pinguïn ook. Hij kan wel 500 meter diep duiken en kan makkelijk 18 minuten onder water blijven. De afgelopen maanden heeft de redactie (onder begeleiding van Koos de Wilt, Susan Stam en Geertje Marije Takkenberg) keihard gewerkt. Talloze brainstormsessies. Diepgaande interviews. Gehaalde en gemiste deadlines. Eelt op de vingers van het typen. Dit is het resultaat. Vanaf vandaag zal de krant elke zes weken verschijnen. Nu nog online, maar we hopen snel sponsors te vinden, zodat we hem voor jullie kunnen printen. Tot dan kunnen jullie hem online lezen of thuis printen. Schrijf het op en gooi het (voorzien van je naam en groep) in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. De leukste reacties worden uiteraard in de volgende editie gepubliceerd. Heel veel leesplezier en wees op je hoede: onze redacteuren kunnen je op elk moment overvallen met een brutale vraag!

2 Dit vragen heel veel mensen zich af; wie is er nou eigenlijk leuker, de Kerstman of Sinterklaas? Wij van de redactie vroegen dit ons ook af, dus gingen wij op onderzoek uit. Kerstman vs Sinterklaas door Marie Kiki 6A: Kerstman, omdat hij gezelliger is, ik vind de sfeer ook zo leuk en de rendieren vind ik ook heel leuk. Antonie 7B: Sinterklaas, ik heb hem op de stoomboot gezien maar de kerstman heb ik nog nooit gezien. Milan 8B: Sint, het is meer Nederlands en ik vier het ook meer dan Kerst. Madelief 8A: Sinterklaas, dan krijg ik kadootjes en met kerst niet, en je krijgt dan ook vaker kadootjes en wat ik ook leuk vind is dat je je schoentje kan zetten en dat we dan de surprises doen op school. Zihang 3A: Allebei, Kerstman komt niet maar geeft wel kadootjes en Sinterklaas komt wel en geeft kadootjes. Bella 4A: Sinterklaas, veel kadootjes en veel snoep. Mats 5A: Sinterklaas, schoen zetten en dat ik kadootjes krijg. Pippa, Evie en Bibi 5B: Sinterklaas, kadootjes en meerdere pieten, weten jullie hoe Sinterklaas is ontstaan? ja, Sinterklaas ging langs een huis waar arme mensen woonden en hij vond het zielig dat zij niks hadden en toen gaf hij hen kadootjes. Ronald leraar: Kerstman, ik vind de kerstboom heel erg gezellig en ik vind het fijn dat alles aan het einde van het jaar is want daarna krijgen we ook nieuwjaar. Philip K2: Sint, kadootjes en hij heeft een mooie staf en hoed. Debora lerares: Kerstman, ik heb de Sint nooit leuk gevonden, het is dan ook lekker gezellig weet je wat voor feest het is? feest van het licht. Violet 3B: Sinterklaas, ik vind de kadootjes en pepernoten leuk, hoe heet zijn paard? Witje. Mimi K3: Sint, ik vind het leuk dat we mogen verkleden als sint en piet en meer kadootjes waarom krijg je kadootjes? omdat ik heel lief ben. Oscar K3: Sint, veel kadootjes en ik vind zijn geheimen zo bijzonder. Jenna K2: Kerstman, kadootjes en ik vind de sneeuw heel erg leuk en ik vind hem heel lief waarom krijg je kadootjes? als ik heel lief doe.

3 yeah! 10 weetjes over Sinterklaas en de Kerstman 1. Hoe is het zwarte-pietenpak ontstaan? Zwarte Piet loopt in de kleding van een 16e-eeuwse page. Pages waren de persoonlijke dienaren van hooggeplaatste heren zoals hertogen en prinsen. Het pietenpak is dus eigenlijk een pagepak. 2. Waarom rijdt Sinterklaas op een schimmel? De Germaanse god Wodan reed op een groot wit paard. Vroeger vonden hogeheren dat voornaam en apart staan en daarom reden zij graag op witte paarden of schimmels. 3. Waarom gaan Sint en Piet s nachts over de daken? Sinterklaas wil als gever nooit gezien worden en brengt in het donker met Piet alle cadeautjes en lekkers door de schoorsteen in de huiskamer. Ook de god Wodan hield op deze manier contact met de mensen op aarde. Wellicht ligt daar de oorsprong van dit gebruik. 4. Waarom zijn mensen nu zo boos dat zwarte Piet zwart is? Sommige mensen vinden dat zwarte pieten niet zwart moeten zijn, maar bijvoorbeeld geel. Ze vinden het kwetsend voor mensen met een donkere huidskleur. Het komt racistisch over als er wordt gezegd dat hoe de pieten zich gedragen (namelijk nogal grappig en soms een beetje dom) te maken heeft met de zwarte huidskleur van de pieten. Andere mensen vinden dat zwarte Piet zwart is van het roet van de schoorsteen en dat het niks met huidskleur te maken heeft. 5. Hoe oud zijn Sinterklaas en de Kerstman eigenlijk? Sint Nicolaas is in het jaar 270 geboren. Dus nu, in 2014, is hij 1744 jaar oud. De Kerstman kwam voor het eerst in een boek voor van Washington Irving voor in Daarmee is de Kerstman ongeveer 205 jaar. Eigenlijk is de Kerstman nog maar een baby vergeleken met de Sint. 6. Door wie is de Kerstman bedacht? Veel mensen denken dat de in rood en wit geklede Kerstman een bedenksel is dat ooit door Coca Cola bedacht werd als reclame. Dat klopt niet. Santa Claus is afgeleid van onze Sinterklaas en is in de negentiende eeuw in Amerika ontstaan. Coca Cola heeft de Kerstman wel vaak in reclame gebruikt en doet dat nu nog steeds. Madelief schreef de tekst en Charlotte maakte de foto s van de verlanglijstjes!

4 yeah! de feestbeesten van groep 7a en 7b

5 Gaan met die baan! Interview met ouders die interessant werk hebben. Maar ís het wel zo interessant? Deze editie: Jozefien Berings ( 4A) interviewt Nicole Dohmen, moeder van Lin (4B) en Morris (3B). Nicole is fotografe. Hoe vind je het om fotograaf te zijn? Superleuk! Omdat je zelf kunt bepalen waar je foto s van maakt, dus het is een heel divers en vrij beroep. Ik vind portretten prachtig, daar ligt ook mijn voorkeur, alhoewel ik ook heel blij word van vrij werk. Hoe vinden je kinderen het? Mijn kinderen, Lin en Morris, vinden het, geloof ik wel leuk... Fotografeer je ook weleens je kinderen? Heel vaak! Heb je hier een opleiding voor moeten doen? Ja, fotoacademie in Amsterdam, toen ik 34 was.. ( dus jullie hoeven nog niet de juiste keuzes te maken, meteen..) Verdien je er veel geld mee? Je kan er veel geld mee verdienen als je heel goed bent... Deze editie: Jozefien Berings ( 4A) interviewt Nicole Dohmen, moeder van Lin (4B) en Morris (3B). Nicole is fotografe. Wat vind je het leukst om te fotograferen? Het leukst vind ik portretten met karakter... Fotografeer je ook wel eens beroemdheden? Soms... Hoeveel uur werk je per week? 20 uur per week... Wat is je grote droom om te fotograferen? Mijn droom is om foto s te maken waar ik blij van word en die me raken... Als je geen fotografe was, was zou je dan willen zijn? Iets in de mode... Vind je dat je het zelf goed kan? Ik vind dat ik het wel goed kan! Maar een goede foto kan ik heel mooi vinden en jij heel lelijk... Heb je er plezier in? Ik heb er heeeeel veel plezier in! Waarom heb je voor het beroep fotograaf gekozen? Omdat ik het leuk vind dat ik een herinnering vastleg in iemand s leven voor later als je groot bent... Hoe zou je het vinden om een dagje met een beroemde fotograaf mee te mogen? Heel cool! Met Annie Leibovitz, graag, kun je dat regelen? Zou je schoolfotograaf willen zijn van onze school? Euh... Je bedoelt dat ik dan 500 kinderen moet fotograferen voor mijn plezier? Conclusie: Ja! Dit is een interessante baan! Heb of ken jij ook een vader of moeder op school met een interessant beroep en wil je daar een interview mee doen? Mail naar of stop een briefje in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Vermeld wel je naam en groep!

6 door Gijs Berings Interview met Rover Interview van Gijs Berings (7B) met Rover Beerepoot: twee jaar geleden groep acht op de Nicolaas Maesschool, nu klas 2 van het Fons Vitae Lyceum.. Hallo, ik ben Gijs Berings en ik ga nu iemand van HAVO tweede klas interviewen. Wat is je naam? Rover Beerepoot. Op welke school zit je nu? Fons Vitae. Wat is anders aan je nieuwe school? Het is een oud gebouw. Oude school. Wat mis je het meeste aan de Nicolaas Maesschool? De rust. Zie je je oude vrienden nog en wat doe je met ze? Ik zie er een paar, die zitten bij me in de klas en dan gaan we naar het Museumplein of het Leidseplein of de Dam ofzo. Chill. Wat verschilt er van je klas op de Nicolaas Maesschool met je klas nu? Kinderen zijn brutaler tegen hun ouders. Hoe heb je deze school gevonden? Ik heb rondgekeken, maar uiteindelijk voor deze school gekozen omdat er veel vrienden van mijn oude klas naartoe gingen. Wat vind je leuk aan je nieuwe school? Andere (relaxte!) schooltijden, nieuwe vrienden, je went wel snel aan alles. Wat viel er tegen? Het harde werken, de snelheid van de lessen, het huiswerk. Je hebt elke dag wel huiswerk. Een uurtje ofzo. Wat is de gouden tip voor de kinderen die volgend jaar naar de brugklas moeten? Goed opletten in de klas en goed je huiswerk bijhouden. Maar als je dat dan een keer niet doet? Je huiswerk maken. Op de middelbare school? Dan gaan ze het melden. Er is een app (META) waar je je huiswerk en je cijfers kunt zien. En dat kunnen je ouders ook zien. Ze nemen contact op als je het vaak vergeet ofzo... Een keer vergeten is niet zo erg, twee keer ook niet, maar het wordt wel genoteerd altijd. Dat is best stom. Goeie tip. Dit was het interview. Doei Ken of ben jij ook een oud-leerling van de Nicolaas Maesschool en wil je daar graag een interview mee doen? Mail naar of stop een briefje in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Vermeld wel je naam en groep!

7 yeah! film / boek RIO 2 In het tweede deel van RIO ontdekken Blu en Jewel dat ze niet de enige blauwe ara s ter wereldzijn. Samen met hun drie kinderen beginnen ze aan een lange reis naar de Amazone om hun familie te ontmoeten. Eindelijk aangekomen in de jungle ontmoeten ze de lang verloren familie van Jewel en komt er een vette, coole en grappige dans van alle blauwe ara s. Er wordt een coole talentenjacht gehouden in de jungle met allemaal soorten dieren, zoals schildpadden die capoeira doen en de kapibara s die gaan dansen. Ook krijgen ze te maken met een gemene Nigel (de dikke lelijke kaketoe). En terwijl Blu probeert te wennen aan zijn nieuwe omgeving komt hij oog in oog te staan met zijn meest gevreesde vijand: zijn schoonvader Eduardo. Blu doet alles verkeerd zoals bij de voetbalwedstrijd. De rode ara s en de blauwe ara s vechten voor het bos, maar doordat Blu een eigen doelpunt maakt verliezen ze het bos. Uiteindelijk werken de rode en de blauwe ara s toch samen in het gevecht tegen mensen die het oerwoud willen kappen. Ze winnen de strijd en kunnen gelukkig in het oerwoud blijven wonen. Als je RIO 2 nog niet hebt gezien, de film draait nog in Amsterdam, maar je kunt hem ook op DVD of Blu-Ray zien. Het is een grappige en een leuke film in 3D. Boek- en filmrecensie door Maxim (7b) Hotel de grote L, door Sjoerd Kuyper Kos is een jongen van dertien jaar. Hij vertelt over zijn droevige maar ook grappige periode in zijn leven. Wat zielig is, dat moeder dood is en zijn vader krijgt ook nog een hartaanval. Dat gebeurt net ook op het moment dat Kos het winnende doelpunt maakt in de kampioens wedstrijd met voetbal. Als vader in het ziekenhuis ligt, gaat zijn hotel bijna failliet. Kos probeert de zaak draaiende te houden, samen met zijn zussen Libbie, Briek en Pel. Kos vindt het moeilijk om zijn zussen te vertellen wat ze moeten doen en dat lukt ook niet. Als dan ook nog blijkt dat vader grote schulden heeft, dreigt het hotel te sluiten. De enige oplossing die ze kunnen bedenken is dat iemand Miss Noordzee moet worden, want daar kunnen ze veel geld mee winnen, wel 5000 euro. Uiteindelijk gaat Kos zelf als meisje verkleed naar de Miss Noordzee verkiezing. Het was een heel leuk boek dat ik iedereen kan aanraden! Als je niet van lezen houdt kan je in 2015 de film zien.

8 yeah! Ondeugende vragen aan Bart! door Sem uit 8b Vraag 1= Wie is jouw lievelings vrouw op school? Therese. Vraag 2= Wat doe jij vaak op de wc? Plassen. Vraag 3= Wat voor kleur sokken heb je aan? En stinken ze? Grijs of zwarte sokken en ze stinken niet. interview Vraag 4= Wat voor kleur onderbroek heb je aan? Blauw. Vraag 5= wat doe je voornamelijk op het toilet? Lezen. Vraag 6= Hoe oud ben je? 52 Vraag 7= Ben je wel eens de klas uit gestuurd en waarvoor? Ja, heel vaak. Vraag 8= Ben je wel eens naar een stripclub geweest? Nee. Vraag 9= Vind je je kinderen thuis of op school irritant? Nee. Vraag 10= Welke ondeugende vraag heb ik nog niet gesteld? Of ik scheten laat in de lift? Vraag 11= Laat jij scheten in de lift? Nee, maar ik vermoed collega s wel. in of uit in uit van Lizzy 7b en Emily 7a

9 en zelfs vanuit buiten de stad. Het is een leuke mix. Viel het mee of tegen? Elisa: Eerlijk gezegd was ik in het begin best nerveus maar toch viel het uiteindelijk best mee. Ik dacht ook dat ik het nog veel drukker zou hebben met huiswerk enzo. Wat mis je wel? Elisa: Soms mijn oude klas we hadden het erg gezellig maar de nieuwe klas is ook erg leuk. Verder niets ik was toe aan de middelbare school. Elisa Zeelenberg zat vorig jaar in groep 8B van de Nicolaas Maesschool. Nu zit ze op het Amsterdams Lyceum. Anna (5A) interviewt haar zus en vraagt hoe haar leven is veranderd. Haar vader hielp een beetje... Zie je je oude vriendinnen nog wel? Elisa: Vijf vriendinnen zie ik nog vaak, omdat we samen zangles hebben: Marthe, Rosa Kleijn, Rosy, Daantje en Kia. De anderen minder. Dat komt omdat ik het druk heb en ook veel andere vriendinnen krijg. Waarom heb je voor het Amsterdams Lyceum gekozen? Elisa: Het Amsterdams was mijn eerste keuze nadat ik naar de open dag ben geweest. De sfeer was erg gezellig. Er waren veel aardige mensen en ik voelde me er meteen thuis. Ook de talen en de reizen vind ik leuk! Er zijn reizen naar Rome, New York en Granada omdat Italiaans, Engels en Spaans extra aangeboden worden. Dat sprak me erg aan want ik hou van reizen en ik ben erg nieuwsgierig daarom wil ik vreemde talen leren. En wat is er anders aan de nieuwe school? Elisa: Op de middelbare heb je voor elk vak een andere leraar. Dat is best wennen. We moeten tussen de lessen door bijna altijd van lokaal en leraar wisselen. Sommige dagen heb ik heel veel lessen en ook huiswerk; andere dagen kan ik soms uitslapen en hebben we maar kort les. De grootste verandering voor mij is de zware schooltas die ik elke dag moet dragen. Hij weegt soms wel twaalf kilo met alle boeken erin. s Avonds heb ik soms zoveel last van mijn schouders dat ik mijn vader me laat masseren. Dat helpt ;-) En de leerlingen komen niet alleen uit Oud Zuid maar uit andere delen van Amsterdam We hebben wel huiswerk maar nog niet zoveel. Dat zal wel veranderen binnenkort, denk ik. Ik heb ook al nieuwe vriendinnen gemaakt zoals Anne, Julia, Jip, Annebeth en Hannah En nog steeds Thalia, natuurlijk. Op deze school is iedereen natuurlijk ook wat ouder en dus ook ineens volwassener. Dat merk ik ook aan mijn vriendinnen. Hoe zijn de jongens? Elisa: Die zijn wel aardig maar een stuk kinderachtiger dan de meisjes. En soms doen ze ook een beetje stoer. Wat zijn je leukste vakken? Elisa: Engels, want ik heb een leuke lerares en ik kan het gelukkig al redelijk spreken omdat ik thuis nog veel Engels met mijn vader praat. Spaans vind ik ook erg leuk omdat het voor mij echt een compleet nieuwe taal is en ik hou van manier waarop het klinkt. Wiskunde vind ik gek genoeg ook leuk. Dat komt echt niet door de leraar maar ik vind het leuk om de problemen op te lossen. Wie is je favoriete leraar of lerares? Elisa: Miss Hannover. Zij komt uit Amerika en geeft ons Engelse les. Ze is heel grappig en geeft geen strafwerk. In plaats daarvan moet je trakteren. Dat vind ik een leuke manier van straffen en veel creatiever dan bijvoorbeeld vijfhonderd regels opschrijven. Wat mis je niet? Elisa: Dat mijn ouders op het schoolplein staan te wachten als de school uitgaat. Dat was in het begin wel leuk maar hoeft van mij niet meer. Het geeft me veel meer een gevoel van vrijheid nu ik zelf bepaal wanneer ik naar huis fiets. Wie waren je favoriete leraren? Elisa: Wim en Tischa die ik in groep 7/8 had waren mijn favoriete leraren. Jos was ook altijd heel erg lief voor ons. Ik zal hem ook nooit vergeten. En natuurlijk Anja - mijn eerste juf op de Nicolaas Maes en Therese was ook super lief en grappig. Heb je goede tips voor wie volgend jaar naar middelbare school gaat? 1. Kies school die bij je past, niet een school die zogenaamd stoer is. 2. Laat maar rustig op je afkomen. Wees niet nerveus. 3. Maak eerst je huiswerk en ga daarna lekker chillen. Haar rugtas is heel zwaar - Elisa moet elke dag 12 kilo tillen!

10 1 2 Door Lila Lenior 7B Deze maand in de spotlight... Hannah uit 6b heeft deze hobby. Ze heeft eerst mee gedaan aan de film De zee en het meisje daarna deed ze mee aan de musical Waanzinnig gedroomd waar het deze keer om gaat. De musical Waanzinnig gedroomd is de eerste echte Kinderen voor Kinderen familie musical. In deze musical komen de grootste hits uit 35 jaar Kinderen voor Kinderen voorbij. De musical gaat over de wereld van kinderen met hun eigen verhalen. Een wereld vol fantasie, want als je geen fantasie hebt, hoe kun je dan een mooiere wereld voor jezelf dromen? Hoe heet je, hoe oud ben je en in welke klas zit je? Ik heet Hannah Bruijs, ben nu 9 jaar en zit in klas 6b. Hoe ben je er opgekomen om in films/musicals te spelen? Het leek mij heel erg cool en ik wilde het ook wel eens proberen. Ben je de enige muzikale thuis? Nee, we zijn allemaal wel muzikaal. Mijn zusje Emma speelt gitaar mijn moeder piano en mijn vader heeft voorbereidend jaar conservatorium gedaan voor basgitaar. Met welke leeftijd ben je begonnen met in films/musicals te spelen? Eind zeven, begin 8 jaar Wat vind je er zo leuk aan om in films/musicals te spelen? Ik hou heel erg van zingen dansen en acteren en vind het heel leuk als ik dat dan ook nog mag combineren. Heb je soms een beetje plankenkoorts? Nee eigenlijk nooit. Moet je vaak repeteren? Voor de musical waanzinnig gedroomd waar ik nu in speel moet ik best vaak repeteren, soms zelfs onder schooltijd. Vind je zelf dat je goed kunt zingen? soms wel en soms ook helemaal niet Speel je zelf ook een instrument? Ja, ik speel blokfluit een heel klein beetje gitaar en een ietsie pietsie piano. 1 Voorproefje Waanzinnig Gedroomd 2 Hannah 3 Poster Waanzinnig gedroomd 4 Opnames voor film De zee en het meisje 3 4 Doe jij ook iets bijzonders en wil je graag een keertje In de Spotlights staan? Mail naar of stop een briefje in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Vermeld wel je naam en groep!

11 yeah! dierenliefde

12 yeah! wist je dat Koeien maar 20 minuten per dag slapen? Maar dat is ook een beetje logisch, want koeien hoeven alleen maar een beetje te grazen en wij moeten van alles doen: hockey, judo, voetbal en ballet bijvoorbeeld. Honden wel een miljoen keer beter ruiken dan een mens? En een hond met een lange neus kan nog beter ruiken. Er wel 3150 soorten slangen zijn? Slangen zijn gevaarlijk, maar de meesten niet. Maar 15 procent is giftig. Er in de wereld nog maar 3000 tijgers over zijn? Er zijn er teveel gestroopt. Daarom zijn er nog maar 6 van 9 soorten over. De rest is al uitgestorven. Nu zijn het gelukkig ook beschermde diersoorten. De nek van een giraffe heel erg lang is? Daarom zou je ook denken dat hij meer nekwervels heeft dan een mens, maar dat is niet zo. Hij heeft er precies zoveel als een mens. Sprinkhanen ver kunnen springen, maar zelfs ook kunnen vliegen? Vliegen kunnen ze alleen maar als ze in gevaar zijn. Er heel veel soorten vlinders op de wereld zijn? Er zijn wel vlindersoorten op de aarde. Otters veel vis eten? Ook staan ratten, vogels, kikkers en eieren op het menu van de otter. DIEREN WEETJES DOOR MAXIM UIT 7B

13 DE VAKANTIE VAN ANNA RENNE UIT 7B Waar ben je heen geweest in de vakantie? Ik ben geweest in Italie (Elba), Frankrijk en Barcelona. Welk land vond je het leukste en waarom? Ik vond alles wel heel leuk maar als ik zou moeten kiezen dan kies ik Elba omdat ik het zeilen heel leuk vond en omdat ik Elba een heel mooi eiland vind. Wat vond je van Frankrijk? Ik vond het wel heel leuk alleen ook jammer want mijn opa had een nieuw huis en het oude huis zat wel heel erg in de familie maar toch vond ik het wel heel leuk. Wat heb je op zeilen allemaal gedaan? Ik heb zelf gestuurd, ik ben naar de haven geweest en daar heb ik ook gegeten en ook heel veel vrienden gemaakt. Ik heb ook gezwommen en gesnorkeld en ik zag heel veel mooie vissen. Ik heb ook in die zeilboot geslapen. En toen we gingen varen heb ik zelfs dolfijnen gezien! Wat heb je gedaan in Frankrijk? Gezwommen, naar het strand geweest. Ik ben ook naar de kermis geweest, en naar mijn neefjes. Dat was heel gezellig! Wat heb je in Barcelona gedaan? Ik heb gewinkeld, ik ben ook naar heel veel monumenten geweest. En natuurlijk heb ik daar ook gezwommen. Wat vond je van Barcelona? Dat vond ik ook heel leuk want ik was alleen met mijn moeder dus was het een soort moeder dochter vakantie en dat vind ik altijd leuk. Heb je ook nog wat in Nederland gedaan? Ja, ik ben mee geweest naar mijn vaders kantoor want dat vind ik altijd wel leuk. En ik ben met allemaal vriendinnetjes gaan spelen. Na die grote vakantie had je toen wel weer een beetje zin in school? Ja en nee want ik wilde nog wel meer vrij hebben en niks doen maar ik wilde ook graag al mijn vriendinnen weer zien. En wat vind je nu in groep 7? Nou het is heel anders dan groep 6 maar dat het anders is vind ik ook wel weer heel leuk! Door Lizzy uit 7b Heb jij ook een bijzondere vakantie gehad en wil je daar over vertellen? Mail naar of stop een briefje in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Vermeld wel je naam en groep!

14 Nicolaas Maes Lacht! Nicolaas Maesschool, goedemorgen. Ik wilde even melden dat mijn zoon echt heel erg ziek is. Hij kan niet naar school vandaag. Ik zal het doorgeven. Met wie spreek ik eigenlijk? Eh... Met mijn vader. Leraren helpen je met problemen die je zonder hen nooit had gehad. Nieuw schoolreglement: Smijt niet met propjes. Tassen komen veel harder aan. Loop niet in de gang. Fietsen gaat veel sneller. Babbel niet in de klas. Roepen hoor je veel beter. Smijt niet met gummetjes. Kauwgum plakt veel beter. Meester Wim: Alle woorden die beginnen met on zijn negatief. Wie weet er een voorbeeld? Leerling: Onderwijzer, meneer. Heb respect voor je leraren: zij hebben hun diploma gehaald zonder google en Wikipedia! School is moeten, Moeten is dwang, Dwang is slavernij, Slavernij is verboden WAAROM SCHOOL? Heb jij ook een leuke mop die over school gaat? Mail hem naar: of stop hem in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Zet wel je naam en je groep er even bij! Kan iemand mij een voorbeeld geven van de uitdrukking: eerlijk duurt het langst? Vraagt juf Deborah. Dan steekt Cylian zijn vinger op, hij zegt: als ik afkijk, ben ik zo klaar met de les, maar als ik eerlijk alles zelf maak, ben ik urenlang bezig! Juf Loes zegt tegen de klas: Ik stel twee vragen, als jullie de eerste weten, hoeven jullie de tweede niet te doen. De eerste vraag is: hoeveel haren heeft een kat? Het blijft stil. Dan steekt Madeleine haar vinger op. Ze zegt haren. Dan zegt Loes: Hoe weet je dat zo precies? Ja da-ag, dat is al de tweede vraag! prijsvraag? Op welke dag is de Kleine Nicolaas geopend? Mail je antwoord naar of stop het in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Onder de goede inzenders verloten we een exemplaar van: Het Grote Rijksmuseum Voorleesboek

15 Fijnproevers Vragen aan Michiel door Marie Waarom vind je het zo lekker? Het is zo lekker omdat het je doet denken aan warme landen zoals Italië. Waarom dit recept, is er een speciale reden voor? Het is heel erg makkelijk om het te maken en natuurlijk lekker om op het einde de beslagkom uit te likken! Nog tips voor ik het ga maken? Nou, een geheime tip: doe het niet met lange vingers maar met Italiaanse amandel koekjes (cantuccini) want dan wordt het niet zo zompig! Nodig mascarpone, 6 eieren, 150 gr suiker, cantuccini, cacaopoeder, koffie. Benodigdheden: 2 kommen, lepel, mixer, zeefje en een bakvorm. Haal nu de koekjes erbij en maak de koffie klaar. Doop de koekjes erin en leg ze in de bakvorm totdat de hele bodem bedekt is. Ga nu verder met het eiwit en de crème: klop het eiwit voorzichtig door de crème. Doe het beslag over de koekjes heen. Zorg dat er geen plek overblijft! Je kan nog een paar lagen maken als je wilt! Leg de tiramisu met een folie er over heen in de koelkast en wacht 2 uur, als hij klaar is strooi je er met het zeefje nog wat cacaopoeder eroverheen en... Klaar is Kees!! LET OP: VERGEET NIET DE BESLAGKOM UIT TE LIKKEN! Tiramisu van Michiel Pak de 2 kommen en pak de 6 eieren. Scheid de eieren en doe in een kom eigeel en een eiwit. Begin met de kom met eigeel: doe er 150gr suiker in en mix het goed. Doe de mascarpone erbij en mix het tot het een soort crème wordt. Ga nu verder met het eiwit: klop het eiwit tot je de kom ondersteboven kan houden en het er niet uitvalt. Heb jij een recept dat jij heel erg lekker vind? Doe het dan in de rode brievenbus of mail je antwoord naar Wij zullen een recept uitkiezen en het zelf maken en op het einde een cijfer geven! Dus stuur een brief en wie weet zien wij jou wel terug!

16 yeah! DE STREPEN OP HET SCHOOLPLEIN Als je naar school gaat of naar huis dan loop je over strepen. Waarvoor zijn die nou eigenlijk? Lieke de Goede uit groep 6a zit in de leerlingenraad. We interviewen haar. 1. Waarom staan er strepen op het schoolplein? Antwoord: Om te zorgen dat het verkeer verdeeld is zodat er geen botsingen komen. 2. Wanneer hebben jullie het bedacht? Antwoord: Het was al heel lang bedacht en een halfjaar geleden zijn ze gezet. 3.Heeft het denk je ook gewerkt? Antwoord: Het werkt nu al goed maar ze hopen dat het beter wordt. 4. Willen jullie er nog wat aan veranderen? Antwoord: Nou we willen misschien een fietspad maken waar je niet op mag fietsen. Heel erg bedankt voor het interview Lieke. door Heleen uit 7A

17 Saar de Wilt (5A) zit sinds kort op voetbal, bij sc Buitenveldert, samen met haar vriendin en klasgenote Sophia Biermann. Saar beantwoordt alle vragen over deze jongenssport. Een meisje over voetballen! 9 vragen over mijn sport 1. Is voetbal niet een jongenssport? Dat zeggen veel jongens. Wat een onzin! Ik vind dat meisjes wel kunnen voetballen en meisjes zijn wel veel beter dan de jongens in samenwerken en elkaar iets gunnen! Bijvoorbeeld als Sophia een doelpunt maakt dan ben ik niet jaloers. 2. Welke sporten heb je eerder gedaan en wat vond je daarvan? Wat was er leuk aan en wat minder? Eerder heb ik kungfu gedaan. Ik vond het leuke eraan dat je grappige bewegingen moest doen. Wat ik niet leuk vond was je benen in de lucht doen, want het was heel zwaar. 3. Hoe gaat het in zijn werk met trainen en spelen? Door de week is het trainen. Bij voetbal moet je eigenlijk 2 keer per week, maar ik doe het 1 keer per week. Ik moet maandag turnen. Op zaterdag is de wedstrijd. Soms ga ik ook met een vriendin en met papa voetballen op het Museumplein. Dan kan ik mijn trappen oefenen. 4. Wat is er leuk aan voetbal? En wat is er niet leuk aan? Ik vind voetbal leuk, omdat je met veel leuke meiden kan spelen en winnen. Wij hebben 16-0 gewonnen maar wel jammer dat er geen bal op me af ging want ik was keeper. Ik vind alles leuk aan voetbal en helemaal met vriendinnen. 5. Welke plek in het veld vind je het leukste? Ik vind keepen heel leuk, omdat ik hoge sprongen kan maken en de bal te pakken ook vind ik het leuk om middenvelder te zijn. 6. Met wie voetbal je? Door de week voetbal ik soms op het Museumplein met vriendinnen, maar ik speel met Sophia. 7. Wie zijn je voorbeelden en waarom? Mijn grootste voorbeelden zijn Arjan Robben, Wesley Sneijder en Jasper Cillessen. Robben maakt veel goals, Sneijder omdat hij goed goals kan maken en ook goed kan verdedigen. Cillessen kan zo goed keepen! 8. Waarom is sporten belangrijk? Sporten is belangrijk omdat je spieren beter werken en je krijgt veel energie. 9. Wil je iets bereiken met je sport? Ik hoop dat ik ooit een hele goede keeper word en speler. Doe jij ook aan een bijzondere sport en wil je daar over vertellen? Mail naar of stop een briefje in de rode brievenbus in de schoolbibliotheek. Vermeld wel je naam en groep!

18 yeah! RUSSEL ZIT IN 8A EN DE FOTO S ZIJN GENOMEN DOOR CHARLOTTE RUSSELLS KAMER

19 even voorstellen wij maken de maeskrant 10 jaar 7b kaasfondue, Marco Borsato, gezellig, giraf, stokstaartje, lachen, vrolijk, vriendinnen, theater, streetdance, turnen, the incredibles. -Vrolijk -serieus -dol op grapjes -eerst doen dan denken -kan niet uitslapen -behulpzaam -snelle prater(en lezer) -sportief -plaagt graag ouders(en zus) - wil graag een hondje -lievelingsdier panda -houdt van lekker eten. lila charlotte Sem, computer nerd, aardig, lief, hockey, voetbal, muzikaal, ruzie met mijn zus, moederskindje, wil winnen, pinoke, gamer, kooi, hou van geschiedenis, koken en vind veel activiteiten leuk na school zoals mad science. sem 15 Steekwoorden over mezelf -Marie -12 -Wan-Tan soep -Gek *-* -Humoristisch (hoe je het ook wilt noemen) -UnicornPowaah (is mijn woord!) -Hockeyer! marie -Nietgoedin15steekwoordenovermezelfbedenken -Snowboarden ^-^ -Sneeuw -Geel! -Geluksgetal2! -Amsterdam! -Nicolaas-Maes -Willaterschrijverofjournalisteworden! Gijs, Heleen, Jozefien, Anna, Lieke, Saar, Lizzy en Emily hebben ook mee geschreven. maxim Krullen, slangen, aardig, judo, hockey, tennis, voetbal, TV, pizza, hamburgers, games, buitenspelen, LEGO.

20 yeah! NICOLAAS MAES GOT TALENT 2014 ONDER BOUW

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

KLEURPLAAT VLIEGENDE WOLVEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN.

KLEURPLAAT VLIEGENDE WOLVEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN. MIRA, Schoolkrant De Vrije Ruimte 27 oktober 2010 MOPPEN. Twee slangen komen elkaar tegen in het moeras. De ene slang zegt tegen de andere: Ik hoop dat ik niet giftig ben. Vraagt de andere: Waarom? Zegt

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

GROEP VAN DE WEEK!! GROEP 5 B!!

GROEP VAN DE WEEK!! GROEP 5 B!! GROEP VAN DE WEEK!! GROEP 5 B!! Wij zitten in groep 5 B in het schooljaar 2014/2015. Marvin-Kirsten-Adesh-Tim-Ise-Bart-Phéline-Lotte-Oumaima-Vera-Louise-Sanne-Bloem Esra-Madelief-Ilona-Niimo-Yuri-Thomas-Denise-Roos-Thijmen-Remco-Bas-Pepijn

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12 01 Goedemorgen Sinterklaas 2 02 De vriend van ieder kind 3 03 Taai taai 4 04 Zwarte Piet, kijk goed uit! 5 05 Vergeten 6 06 Lieve Sinterklaas 7 07 Go Go Amerigo 8 08 Kijk, Sinterklaas is aangekomen 9 09

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

estafette estafette Tijd voor vrije tijd! Tijd voor vrije tijd! Mireille Geus Mireille Geus Tijd voor vrije tijd!

estafette estafette Tijd voor vrije tijd! Tijd voor vrije tijd! Mireille Geus Mireille Geus Tijd voor vrije tijd! Tijd voor vrije tijd! Slapen moet, naar school gaan moet. En vrij zijn, doen wat je wilt, dat moet ook. Dat staat zelfs in een afspraak tussen heel veel landen. Kinderen hebben recht op vrije tijd. Mireille

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Bette Westera met illustraties van Barbara de Wolf

Bette Westera met illustraties van Barbara de Wolf Sinterklaas is in het land en Mees heeft een heleboel vragen: Hoe oud is Sinterklaas? Waarom zijn de Pieten niet meer allemaal zwart? Is het paard waarop Sinterklaas rijdt niet gewoon Bingo van de manege?

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Inleiding. Veel plezier!

Inleiding. Veel plezier! Inleiding In dit boek lees je over Danny. Danny is een jongen van 14 jaar. Er zijn veel dingen die Danny verkeerd doet. Hij rent door de school. Hij scheldt zomaar een klasgenoot uit. Of hij spuugt op

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Tips voor een goede spreekbeurt

Tips voor een goede spreekbeurt Diabetes?! Een spreekbeurt die je alles vertelt over diabetes: Wat is het? Hoe ontstaat het? En vooral ook: Wat betekent het voor jou, je broer, zus, vader of moeder. Tips voor een goede spreekbeurt Vertel

Nadere informatie

muziek en tekst: Marco Lenaerts

muziek en tekst: Marco Lenaerts DE LIEDJESTEKSTEN VAN 'RADIO SINTERKLAAS' EEN CD VAN THEATER RAT muziek en tekst: Marco Lenaerts PIETENSCHOOL Wil je een toffe job? Geef het zoeken maar niet op. Wil je werken voor de Sint? Was dat je

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Schoolkrant de Kidskijker. 1 e editie 2014-2015

Schoolkrant de Kidskijker. 1 e editie 2014-2015 Schoolkrant de Kidskijker 1 e editie 2014-2015 Inleiding Het jaar 2014 zit er al weer bijna op. De donkere dagen voor de Kerst zijn in volle gang. Deze Kerst-schoolkrant is de eerste echte schoolkrant

Nadere informatie

De viool en de gitaar en de dwarsfluit.

De viool en de gitaar en de dwarsfluit. De viool en de gitaar en de dwarsfluit. Er was is een vrouw die had een familie. De familie heette de viool. Ze had 2 baby violen en 2 zussen en 1 moeder en vader.,maar toen ze bij ons kwamen was pa niet

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de

In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de Kinder GemeenteRaad! Hallo, ik ben Lisa en ik zit in

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Brugklasbrochure voor leerlingen

Brugklasbrochure voor leerlingen Brugklasbrochure voor leerlingen 2015 2016 Beste leerling van groep 8, Beste leerling van groep 8, Binnenkort moet je beslissen naar welke middelbare school je wilt. De keuze die je gaat maken is belangrijk

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

Lesbrief. De vis op het droge. Laros & de Jong beeldmakerij. De vis op het droge. spreekwoorden en spelen met woorden

Lesbrief. De vis op het droge. Laros & de Jong beeldmakerij. De vis op het droge. spreekwoorden en spelen met woorden Laros & de Jong beeldmakerij spreekwoorden en spelen met woorden Beste leerkracht, Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de poppentheatervoorstelling de Vis op het Droge van Beeldmakerij Laros & de

Nadere informatie

Noa (D1) en Yasmine (D2) interviewen Esmee Putting :

Noa (D1) en Yasmine (D2) interviewen Esmee Putting : Noa (D1) en Yasmine (D2) interviewen Esmee Putting : 1.Wat vind je leuk aan korfbal? Dat het een teamsport is. Dat het een gemengde sport is. Dat het twee vakken heeft, 1 verdedigen en 1 aanvallen. 2.Wat

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 18. Het 10-minutengesprek. Wat leert u in deze les? Vergelijkingen maken. Zeggen hoe vaak iets gebeurt. Verkleinwoordjes. Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

ISABEL EN BAS VAN RHIENEN (6)

ISABEL EN BAS VAN RHIENEN (6) Als tweeling ben je nooit alleen. Maar je bent ook altijd de helft van iets. Vijf broers en zussen vertellen hoe ze samen zichzelf zijn. Tekst Nanneke van Drunen Foto s Edith Verhoeven ISABEL EN BAS VAN

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

Het allerleukste meisje

Het allerleukste meisje > > 0 0 0 Het allerleukste meisje Er zijn meisjes die het liefst met poppen spelen er zijn meisjes die vaak voor de spiegel staan er zijn meisjes die zich als een bruid verkleden en dan wensen dat ze ooit

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: lekker luieren

gedragsregel in verhaal: lekker luieren gedragsregel in verhaal: lekker luieren De zomerstage van dit jaar zit erop voor de zwemmers en natuurlijk ook voor Henk Haai. Ze hebben allemaal keihard getraind en hebben mooie prestaties neergezet op

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

Kennismaking met een andere wereld

Kennismaking met een andere wereld Kennismaking met een andere wereld Sophie werkte bijna twee maanden met Quechua scholieren in Arampampa, in het noorden van Potosí, Bolivia. Haar eerste kennismaking met Latijns Amerika en inheemse leeftijdsgenoten

Nadere informatie

Mijn naam is:! Mijn Pietennaam is:

Mijn naam is:! Mijn Pietennaam is: Mijn naam is: Mijn Pietennaam is: Dit boekje is gemaakt door Bas Wesseling, leerkracht op RKBS Klippeholm en docent aan PABO INHolland, i.s.m Bazar Media. Inhoudsopgave Vak Onderwerp Bladzijde Rekenen

Nadere informatie

NIEUWS UIT GROEP 6. Sportdag

NIEUWS UIT GROEP 6. Sportdag Zomer-editie van de: GigaGooischeSchoolkrant 2008-2009 NIEUWS UIT GROEP 6 Sportdag Door: Daan en George Het was een goede dag voor sportdag want het was heel warm. Er was mathandbal,voetbal, hockey, sprinten,

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie Iedereen welkom 1 Hallo, Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie wil doen. Klopt dat? Weet je wel wat dat is: communie? Het is zo n moeilijk woord. Wees gerust het is geen ziekte

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Wist u datjes van groep 7

Wist u datjes van groep 7 Wist u datjes van groep 7 Ik vond afgelopen jaar het verkeersexamen het leukste omdat ik geslaagd ben en het leuk vond om te fietsen met spanning in de klas. Ik vond het ook leuk dat de hele klas het gehaald

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

IK BEN LARS!!! GROETJES LARS KLOOTWIJK

IK BEN LARS!!! GROETJES LARS KLOOTWIJK IK BEN LARS!!! Ik zit in groep 8,ik ga naar RSG t rijks mijn niveau is : havo/vwo. Ik ben 2 keer naar een open dag van het Rijks geweest de eerste keer met een vriend en de tweede keer alleen dat was ook

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

DE CASEMBROOTKOORKRANT

DE CASEMBROOTKOORKRANT DE CASEMBROOTKOORKRANT Toen Nu 2002 2012 JUBILEUMJAAR!!! Ja Ja, het Casembrootkoor bestaat al weer 10 Jaar!!! Hoe het begon? Ik zal het je vertellen! De moeder van Quincy uit het koor nu, vroeg aan juf

Nadere informatie

Bijlage 1a thema 4 - sportattributen

Bijlage 1a thema 4 - sportattributen Bijlage 1a thema 4 - sportattributen 3e leerjaar thema 4 Mijn sport is top! Bijlage 1b thema 4 - sportattributen 3e leerjaar thema 4 Mijn sport is top! Bijlage 1c thema 4 - sportattributen 3e leerjaar

Nadere informatie

De Schoolkrant. De Schoolkrant

De Schoolkrant. De Schoolkrant De Schoolkrant De Schoolkrant December 2014 SO Alphons Laudy Van de redactie Dit is de tweede schoolkrant van dit schooljaar Deze keer zijn de volgende thema s aan bod geweest: Herfst, Sint en Kerst. Deze

Nadere informatie

In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7!

In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7! In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7! Hallo, ik ben Lisa en ik zit in groep 6. Ik ben 10 jaar.

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Sinterklaas en Zwarte Piet

Sinterklaas en Zwarte Piet nieuwsbrief@looijetomaten.nl 22/11/2013 Sinterklaas en Zwarte Piet Door Teddy Hriskova is aangekomen, mogen de kinderen een aantal keer per week hun schoen zetten. In december hebben we veel feestdagen.

Nadere informatie

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test

Beeld Hoofdstuk 5. Uitgeschreven tekst. NL test Beeld Hoofdstuk 5 Uitgeschreven tekst NL test www.ncrv.nl/ncrvgemist/8-1-2011/nl-test-2011-afl-1 (fragment tot 8:53 min.) NL test (NCRV) Duur fragment: 8:53 min. Duur uitzending: 24:49 min. Datum uitzending:

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Sint in de stad. Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi

Sint in de stad. Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi Sint in de stad Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi H et is bijna Sinterklaas in Blauwwaterland. Nog zeven nachtjes slapen en het is zover! De tv mag even aan in de klas. Voor deze bijzondere

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Wie zijn wij? Wij zitten met 27 kinderen in onze groep!

Wie zijn wij? Wij zitten met 27 kinderen in onze groep! Wie zijn wij? Wij zitten met 27 kinderen in onze groep! Op maandag dinsdag en woensdag hebben wij Juf Margareth en op donderdag en vrijdag, Juf Sjan. Op dinsdag is Juf Sjan er ook voor de groepen 5. Zij

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

Een nieuwe generatie Disney-schurken

Een nieuwe generatie Disney-schurken 17 SEPTEMBER 2015 TV Een nieuwe generatie Disney-schurken 19 fden nog lang Door Menno Woudt - En ze lee ookje. Maar hoe en gelukkig. Zo eindigt elk spr echt verder? gaan al die verhalen eigenlijk scendants

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Workshop BSO Rakker-Pret.

Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop BSO Rakker-Pret. Workshop-programma Toneel Vissen Boskunstwerk Kerstmobiel Experimenten uitvoeren Kleien Overzicht workshops Kalender 2013 Weerkalender Poppenkastpop sint of Piet Bootjes wedstrijd

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6 Vragen voor Sint met werkblad, puzzels en filmpjes groep 5/6 inhoud Inleiding 3 1. Zeven vragen voor Sint 4 2. Werkblad 12 3. Zoek de 10 verschillen 13 4. Sintpuzzel 14 5. Superwoordzoeker 15 inleiding

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Wandelen voor Water. 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen. Wandelen voor Water

Wandelen voor Water. 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen. Wandelen voor Water 6 Kilometer lopen met 6 liter water op je rug. Net als kinderen in derde wereld landen Wandelen voor water 21 Maart 2014 gingen groep 8 en groep 7 van onze school wandelen voor water. Dat hield in dat

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes. Ze heeft vroeger gewoon

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen

Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Lesmateriaal bij de voorstelling: Zwemmen Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Zwemmen Zonder Mouwen; een muzikale 8+ voorstelling die zich afspeelt in en rondom

Nadere informatie

met tekeningen van ivan & ilia

met tekeningen van ivan & ilia met tekeningen van ivan & ilia Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Dit vriendenboekje is van: Lieke... Eva rood en roze konijn word ik juf mijn zelfdat er geen gemaakte armbandjes arme mensen meer zijn Ik speel

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

groep 8 de toetsen nieuwe school

groep 8 de toetsen nieuwe school De dijk Wij gingen met de hele klas naar de dijk. We gingen podiumkunsten doen en je mocht zelf kiezen of je ging zingen of dansen. Ik had dansen gekozen en dat was super leuk. Alleen de danslerares was

Nadere informatie