Een voorbijganger gaat voorbij

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een voorbijganger gaat voorbij"

Transcriptie

1 Een voorbijganger gaat voorbij 6 personen: man vrouw buurman buurvrouw voorbijganger voorbijgangster Een man en een vrouw zitten ieder aan een kant van de tafel naar het publiek toe gekeerd. De vrouw zit eerder verleidelijk in een ongemakkelijke pose en leest. De man kijkt verveeld naar het publiek. Hij kijkt sporadisch naar de vrouw en wordt duidelijk geïrriteerd door haar houding. MAN: Zit fatsoenlijk. VROUW: Wat? MAN: Zit fatsoenlijk. Er zitten mensen in de zaal. VROUW: Wat bedoelt ge? MAN: Ge zit de mensen op te geilen VROUW: Dat is niet waar. Ik zit te lezen. MAN: Ja, ge zit te lezen. Maar hoe? VROUW: Comfortabel... Ik zit comfortabel. Ik zit comfortabel te lezen. MAN: Maar uw borsten zitten niet comfortabel. Ze puilen uit. VROUW: Zorgt gij dan maar dat uw ogen niet uitpuilen. MAN: Ha! Alsof uw borsten mij interesseren. VROUW: Ge kunt er toch niet over zwijgen. MAN: Omdat ze niet fatsoenlijk zijn! VROUW: (Kijkt op) Wat bedoelt ge? Zijn ze te klein?

2 MAN: Neen, ze zijn niet te klein. VROUW: Te groot? MAN: Neen. Ze zijn niet fatsoenlijk. Ze zijn... te opzichtig. VROUW: Dus toch te groot? MAN: Neen,... uw bloes is te klein. VROUW: (Leest verder) Waarom zit ge dan de hele tijd over mijn borsten te zagen? MAN: Omdat... (weet niet wat zeggen) VROUW: Omdat ge jaloers zijt. MAN: Jaloers? Op wie? VROUW: Op mij. Op mijn borsten. MAN: Waarom zou ik jaloers zijn op uw borsten? VROUW: Omdat ze schoon zijn... en omdat gij er geen hebt. (Hij vergelijkt beider borstpartijen en wilt haar aanraken. Zij zit nog steeds in dezelfde ongemakkelijke houding en blijft onbeweeglijk) VROUW: Vader, de mensen kijken. MAN: Ik wil u beter leren kennen. VROUW: Ge kent me toch. We zijn al jaren getrouwd. MAN: Ja, maar niet met elkaar. Trouwens, ik wil gewoon weten hoe borsten voelen. VROUW: Ik dacht dat ge helemaal geen interesse had in mijn borsten. MAN: Ik deed maar alsof. VROUW: Wel, doe zo voort en blijf van mijn borsten af. MAN: Ik moet weten hoe ze voelen. Ik moet weten hoe groot ze worden, hoeveel ze wegen... VROUW: Gedraag u als een man en gedraag u zo niet als een man. MAN: Dat is het juist!... Ik ben geen man!... Ik krijg borsten! VROUW: Vrouwenborsten?! Zijt ge niet verlegen?! MAN: Ja.

3 VROUW: En dat op uw leeftijd. MAN: Ja. (Pauze) MAN: Hoe oud waart gij toen ge borsten kreeg? VROUW: Alleszins veel jonger dan gij. Vrouwen zijn vroeger rijp. MAN: Ja, natuurlijk... Ik heb nog slecht nieuws... VROUW: Lap, hij is al zwanger! MAN: Neen, nog niet. VROUW: Wat is er dan? MAN: Mijn penis verschrompelt. Hij wordt alsmaar kleiner en kleiner. VROUW: Ge zei juist dat ge nieuws had. MAN: Hij is nu nog net zo groot als toen ik vier jaar oud was. VROUW: Schattig. MAN: Hallo! Ik krijg tieten en mijn piemel verdwijnt!! VROUW: Hebt ge weer met uw chromosomen zitten spelen? MAN: Natuurlijk niet. Ik zou niet weten hoe. VROUW: Hij weet weer van niks, zoals altijd. Mannen!... Ze kunnen zelfs niet meer zichzelf zijn. Een man komt op en loopt voorbij. Hij groet vriendelijk. VOORBIJGANGER: Een goedemiddag. MAN: Goedemiddag. VROUW: (Tot voorbijganger) Hij is zijn penis kwijt! VOORBIJGANGER: (voorbijganger stokt en keert zich naar haar) Pardon? VROUW: Hij heeft zijn piemel verloren. VOORBIJGANGER: Echt? (Tot hem) Waar heeft u hem het laatst gezien? MAN: Ze overdrijft. Ik ben hem helemaal niet verloren. Ik bedoel: niet helemaal.

4 VOORBIJGANGER: Niet helemaal? MAN: Zoiets ja. VOORBIJGANGER: En hoe bent u hem kwijtgeraakt? MAN: Zeg, wie bent u eigenlijk? VOORBIJGANGER: Ik? Oh, excuseer. (Hij schudt hem de hand) Fred Walravens, voorbijganger. MAN: Voorbijganger? VOORBIJGANGER: Ja, zo staat het in de toneeltekst. (Hij haalt een boekje uit zijn boekentas) Kijk maar. Als u wilt kunt u er meteen eentje kopen. Ik kan u bij onmiddellijke aankoop 10 procent korting geven. MAN: Neen, danku. VOORBIJGANGER: Wel, hier is mijn kaartje, voor het geval u zich mocht bedenken. Fred Walravens, voorbijganger... Maar in bijberoep verkoop ik toneelteksten. MAN: En wat komt u hier eigenlijk doen? VOORBIJGANGER: Wel,... ik kom voorbij. MAN: U komt voorbij? En hoe komt het dan dat u nog altijd hier staat? Het ziet er niet naar uit dat u aan het voorbijgaan bent. VOORBIJGANGER: Ik neem mijn pauze. En ik dacht: laat ik van mijn pauze profiteren om even binnen te springen en mevrouw Van Ginderachter meteen een toneelbrochure te verkopen. VROUW: Mevrouw Van Ginderachter? VOORBIJGANGER: Ja, toen ik hier daarnet toevallig voorbijkwam, hoorde ik dat mevrouw Van Ginderachter hier woonde. MAN: Wie heeft u dàt verteld? VOORBIJGANGER: De buurman, denk ik. Een man met borsten. VROUW: Onze buurman heeft geen borsten. MAN: Ik heb borsten. VOORBIJGANGER: Toch wel. Hij heeft een stevige boezem. VROUW: Bent u zeker dat het niet de buurvrouw was? Ze heeft een beetje een snor.

5 MAN: De buurvrouw? Die heeft toch geen borsten. VROUW: Ja, dat is waar ook. MAN: Hoe weet u dat het de buurman was? VOORBIJGANGER: Hij sprak me aan en zei: ik ben de buurman, mevrouw Van Ginderachter woont hiernaast en blijf van mijn borsten af. VROUW: (Tot zichzelf) Waarom zou hij dat gezegd hebben? VOORBIJGANGER: Omdat ik aan zijn borsten kwam. VROUW: Ik bedoel: waarom zou hij u verteld hebben dat mevrouw Van Ginderachter hier woont? MAN: Mevrouw Van Ginderachter woont hier niet meer! Ik heb haar vorig jaar buitengestampt! En weet ge waarom? Heh? VOORBIJGANGER: Neen. MAN: Wel, dat wilt ge niet weten! VOORBIJGANGER: Toch wel, ik ben heel nieuwsgierig. VROUW: Neen, dat wilt ge niet weten! Dat wilt ge niet weten met wie ze hier in bed lag! MAN: Mijn eigen vrouw! VOORBIJGANGER: Ze lag met uw vrouw in bed?! MAN: Neen, slimme! Mevrouw Van Ginderachter is mijn vrouw! Mijn eigen vrouw lag met iemand anders in bed, en ik was het niet. VOORBIJGANGER: Dat is wel jammer voor u. MAN: Dat moogt ge wel zeggen. Ik heb ze direct alletwee buitengesmeten. VROUW: Waarom moest u mevrouw Van Ginderachter hebben? U wilde haar een toneeltekst verkopen? VOORBIJGANGER: Inderdaad. Ze heeft de tekst dringend nodig. Al haar replieken staan hier in. VROUW: Mag ik die tekst eens zien? VOORBIJGANGER: (geeft een toneeltekst)dat is dan 180 frank. 200 min de tien procent bij onmiddelijke aankoop. VROUW: (lezend) Vader, geef meneer eens 180 frank. (man geeft voorbijganger geld)

6 VOORBIJGANGER: Dank u. U bent zeker dat mevrouw Van Ginderachter hier niet meer woont? MAN: Ja, we zijn zeker! Ze woont hier niet meer! VOORBIJGANGER: Wel, wel. MAN: Nee, toch niet. VOORBIJGANGER: Dan heeft het geen zin dat ik nog langer blijf. MAN: Neen, ik denk het niet, nee. VOORBIJGANGER: Dan ga ik maar eens... voorbij. MAN: Ja, doet u dat. (voorbijganger gaat voorbij) VROUW: Zeg, dat is allemaal wel interessant wat er hier instaat. Hier staat zelfs de tekst in die wij zeggen. MAN : Wat bedoelt ge? Staan daar al onz replieken in? VROUW: Ja. Woord voor woord. Hier zie, kijk. Hier staat: wat bedoelt ge? Staan daar al onz replieken in? En hier mijne repliek: ja, woord voor woord. MAN: Maar als dat ook onze tekst is, dan moest hij dat toch ook aan ons verkopen en niet alleen aan mevrouw Van Ginderachter! VROUW: Awel, hij heeft er ons toch één verkocht! MAN: Ah, ja. VROUW: De buurvrouw komt. MAN: Hoe weet ge dat? VROUW: Dat staat in de tekst. (een man met snor komt op) BUURVROUW: Een goededag altegader. MAN / VROUW: Dag buurvrouw. MAN: Waar is buurman? VROUW: Hij komt er aan. Tenminste, dat staat in de tekst.

7 (een vrouw komt op) MAN: Ha, buurman!... Waarom hebt gij aan die voorbijganger gezegd dat mijn vrouw hier nog woont? BUURMAN: Dat heb ik niet gezegd! MAN: Ha, neen?! BUURMAN: Ik heb gezegd dat mevrouw Van Ginderachter hier woont. MAN: Maar die woont hier toch niet! Ik heb die vorig jaar toch buitengezet! BUURMAN: Ha, uw vrouw, ja. Nee, die woont hier niet meer. Maar wij hadden het over de ander mevrouw Van Ginderachter. MAN: Welke ander? Ge bedoelt haar? BUURMAN: Nee... Zeg kom, ge moet voor mij niks meer verbergen. Ik weet toch alles. MAN: Wat weet gij? BUURMAN: Dat gij mevrouw Van Ginderachter zijt. MAN: Ik?! BUURMAN: (lacht) Kom, kom. Ik weet wel dat ge daar niet veel meer in uw broekske hebt zitten. En dat ge eigenlijk al meer mevrouw dan meneer zijt. MAN: Hoe weet gij dat? BUURMAN: (haalt de toneeltekst tevoorschijn) Het staat hier allemaal in. t Is een heel interessant boekske. Ik heb het van die voorbijganger gekocht. Ge zou het ook eens moeten lezen. MAN: Zeg, maar gij moet niet lachen, gij. Gij ziet er zelf eerder een vrouw uit. BUURMAN: Klopt. Bij mij heeft het desintegratieproces zich al volledig voltrokken. Maar ik ben er niet rouwig om. Bekijk dat figuur eens. En ik kan zoveel met mijn borsten spelen als ikzelf wil. MAN: En hoe is dat gebeurd? BUURVROUW: Van korstjes krijgt ge borstjes en van chocolade worden ze dikker. VROUW: (leest) De mannelijke hormonen worden afgebroken door de luchtvervuiling. MAN: Wie zegt dat? VROUW: Het staat in de toneeltekst.

8 MAN: Ja? En waarom heeft buurvrouw dan geen boezem en wel een snor? BUURVROUW: Ik ben geen man. VROUW: Alleen het zwakke geslacht wordt aangetast. MAN: Bedoelt ge dat wij het zwakke... VROUW: Inderdaad. BUURVROUW: Het mannelijke geslacht is trouwens al zo goed als uitgestorven. BUURMAN: Juist. Gij zijt... (leest) het allerlaatste exemplaar op aarde dat nog de laatste fase van het transformatieproces door moet. MAN: De allerlaatste? (tot vrouw) Ziet ge nu, ik heb u nog gezegd dat ik een uniek exemplaar ben. BUURMAN: Dat staat hier niet in de tekst. MAN: Nee, en toch zeg ik u dat ik het nog gezegd heb. BUURVROUW: Wijsneus. VROUW: Maar als alle mannen vrouwen worden... BUURMAN: (maakt zin af) hoe zit dat dan met de voortplanting? Wel, ik heb mijn voorzorgen genomen. Ik had wat sperma ingevroren. En ik kan u met enige trots melden dat mijn vrouw en ik beiden zwanger zijn, en dan nog wel van mezelf. MAN: Had ge mij niet eerder kunnen verwittigen. Voor mij is het ondertussen al te laat. Ik produceer geen sperma meer. BUURMAN: Een mens kan niet aan alles denken. MAN: Wat moet ik nu doen? Ge moet me wat van uw sperma geven! VROUW: Ja, en mij ook! Ik wil ook uw sperma. BUURMAN: Helaas, mijne dames, alles is op. BUURVROUW: Nergens ter wereld is er nog sperma te verkrijgen. De spermabanken zijn failliet. De beurzen zijn ingestort. VROUW: Hoezo? De spermabanken zijn failliet? BUURVROUW: Zwarte donderdag. BUURMAN: De vraag was te groot. Zelfs mijn voorraad werd opgeëist.

9 VROUW: Mijn god! Dan moet ik kinderloos sterven! En ik heb nu juist zo een vruchtbaar lichaam! MAN: En ik juist niet. (huilbui) VROUW: Is er dan echt niemand meer? De zaal. Is er nog een man in de zaal? BUURVROUW: Daar zou ik niet op rekenen. (ze toont met wijsvinger en duim twee centimeter) VROUW: (tot publiek) Is er nog een echte man in de zaal?!... Kom dan naar voor en trek uw broek af! MAN: Niemand boegeert! BUURVROUW: Wat heb ik u gezegd? (ze toont weer twee centimeter) MAN: Denkt ge? BUURVROUW: Als ze nog iets in hun broek zouden hebben waar ze trots op zijn, dan zouden ze het wel laten zien. (huilbui) MAN: Wacht! Er is nog één kans! VROUW: Wat? MAN: Fred Walravens! De voorbijganger! VROUW: Natuurlijk! FRED!! KOM TERUG!! MAN: KOM NOG EENS VOORBIJ!! VROUW: IK HEB U NODIG! MAN: WIJ HEBBEN U NODIG! (een vrouw komt op) VOORBIJGANGSTER: Een goedendag. MAN / VROUW: Fred?! BUURVROUW: God, gij zijt veranderd. VOORBIJGANGSTER: Zeg maar Frieda.

10 (huilbui) VOORBIJGANGSTER: Wel, het leven gaat voort. En dat zou ik ook maar eens moeten doen. Nog een goedendag verder. (voorbijgangster gaat voorbij)

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne ***********

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** jon fosse - de naam JON FOSSE DE NAAM NAMNET (1995) Een toneelstuk Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** Copyright : Jon Fosse 1995, Colombine Teaterförlag

Nadere informatie

De heks van het bos door Nellie de Kok. Samenvatting

De heks van het bos door Nellie de Kok. Samenvatting De heks van het bos door Nellie de Kok Samenvatting De heks van het bos tovert iedereen om die ze in het bos tegen komt. Katrijn heeft de dokter gebeld als ze merkt dat Jan zijn stem is verloren. Natuurlijk

Nadere informatie

Scène 1: Ik ging juist een ei bakken.

Scène 1: Ik ging juist een ei bakken. Scène 1: ( Een man en een vrouw komen de scène op. De man blijft ergens midden op de toneelvloer staan. De vrouw zet zich neer op een stoel achterin de ruimte.) HELP!!! Ik wil hier niet zijn. Geweldig!

Nadere informatie

De gestolen Juwelen. maarten stevens

De gestolen Juwelen.  maarten stevens De gestolen Juwelen www.uwmoordspel.nl maarten stevens Rollen: is al jaren in dienst bij van Brettelsgaan tot Bovensbergen. Ze doet de huishouding en haalt de boodschappen voor mevrouw. Niemand kan voorstellen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees verhaal. in de klas

HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees verhaal. in de klas ? HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees in de klas Slide 1 Dag allemaal! Dit ben ik! Die mevrouw in dat schilderij. Met die prachtige kraag en die dure zwarte jurk. Ik heb jullie nodig! Er is vannacht iets

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

rivier diep berg hoog Robert van Dijk

rivier diep berg hoog Robert van Dijk rivier diep berg hoog Robert van Dijk Ben jij misschien...? O, ben jij...? Echt? Tenminste... Van de advertentie? En jij van...?... de brief? De brief ja Aangenaam Zeker Goh Wat? Gewoon Heb je gehuild

Nadere informatie

Hé, man Goedemorgen. Ja, goedemorgen. Ik hoorde jullie praten, met al dat broeder en zuster gedoe. Hou op,

Hé, man Goedemorgen. Ja, goedemorgen. Ik hoorde jullie praten, met al dat broeder en zuster gedoe. Hou op, Het team Hé, broeder, Kan ik je even spreken? Ja, wacht even, oké, oké, ja, zeg het maar. Nou, ja, het zit eigenlijk zo: je hebt mij heel erg pijn gedaan. O? Ja. Ik heb één van je oude toespraken beluisterd.

Nadere informatie

8 Antwoorden op veel voorkomende vragen

8 Antwoorden op veel voorkomende vragen 36 Voorbeeldzinnen Als je dit leest, weet je dat het belangrijk is om te weten wat je zegt. Daarom krijg je hier 36 voorbeeldzinnen die je kan gebruiken om het gesprek leuker te maken. 8 Antwoorden op

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Als ze papa en mama hebben uitgezwaaid, gaan de opa s en oma s aan tafel met elkaar kletsen. Ze letten niet op Kolletje en merken ook niet dat Dirk

Als ze papa en mama hebben uitgezwaaid, gaan de opa s en oma s aan tafel met elkaar kletsen. Ze letten niet op Kolletje en merken ook niet dat Dirk Oppassen Kolletje, doe jij even open? roept mama van boven als er aangebeld wordt. Kolletje loopt naar de deur. Ze weet al wie er zullen staan: opa Snor en oma Orselia. Ze komen oppassen, omdat papa en

Nadere informatie

Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl

Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.jannyvandermolen.nl www.elsvanegeraat.nl isbn 978 90 216 7308 0 / nur 277 Tekst: Hans Kuyper en Janny van der Molen 2014 Illustraties: Els van Egeraat 2014 Vormgeving:

Nadere informatie

Krent. kerstmis kan een mens tot inkeer brengen. Door Ron Jansen

Krent. kerstmis kan een mens tot inkeer brengen. Door Ron Jansen Krent kerstmis kan een mens tot inkeer brengen Door Ron Jansen Het stuk is geschikt voor minimaal 15 kinderen en maximaal voor een hele klas. Het stuk is niet religieus getint en dus ook geschikt voor

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk.

Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk. Even uw aandacht Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk. Dit tekstfragment mag niet gebruikt worden voor opvoering. Het mag niet worden gedownload, afgedrukt of verder verspreid. Indien

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

De kippendief. door Nellie de Kok

De kippendief. door Nellie de Kok door Nellie de Kok 1 door Nellie de Kok samenvatting In de bibliotheek staan allerlei mooie boeken. Aan de kinderen wordt gevraagd wat voor boeken je daar allemaal kunt lenen. Kaatje werkt in de bibliotheek

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Zwarte bergen door Karin Hilterman

Boekverslag Nederlands Zwarte bergen door Karin Hilterman Boekverslag Nederlands Zwarte bergen door Karin Hilterman Boekverslag door een scholier 1818 woorden 17 januari 2005 7,2 43 keer beoordeeld Auteur Genre Karin Hilterman Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Een boef in het bos. Sylvia Vanden Heede met tekeningen van Thé Tjong-Khing

Een boef in het bos. Sylvia Vanden Heede met tekeningen van Thé Tjong-Khing Een boef in het bos Sylvia Vanden Heede met tekeningen van Thé Tjong-Khing www.vosenhaas.com www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Plakzijde Schutblad links Schutblad rechts Ziek Eerder verscheen: Niks zeggen! Bekroond met een Vlag en Wimpel 2008 www.gideonsamson.nl www.leopold.nl Gideon Samson Ziek Leopold / Amsterdam Voor Jolijn,

Nadere informatie

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis.

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. 1 Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. Dat is nu al de derde keer in een paar dagen. We moeten vandaag op de eerste verdieping zijn, kamer 105. Mevrouw dr. W.H.F. Scheltema, internist,

Nadere informatie

Dan komt Pat op het bed terecht. Maar het gaat niet helemaal goed. Ho, buur, roept Pat, dit gaat mis!

Dan komt Pat op het bed terecht. Maar het gaat niet helemaal goed. Ho, buur, roept Pat, dit gaat mis! Mat slingert het touw omhoog en het komt precies om de lamp terecht. Mat pakt een touw en begint ermee te slingeren. Wat ga je doen, buur? vraagt Pat. Wacht maar af, zegt Mat. Mat trekt het touw strak.

Nadere informatie

Burny Bos. Knofje. Alle verhalen. Met illustraties van Harmen van Straaten. Leopold / Amsterdam

Burny Bos. Knofje. Alle verhalen. Met illustraties van Harmen van Straaten. Leopold / Amsterdam Burny Bos Knofje Alle verhalen Met illustraties van Harmen van Straaten Leopold / Amsterdam Knofje_bundel_pr2 06-05-09 15:45 Pagina 4 Een geheime hut Kijk. Daar loopt Knofje. Dat meisje met dat staartje.

Nadere informatie

Spreekbeurt Maatschappijleer Seksuele Intimidatie

Spreekbeurt Maatschappijleer Seksuele Intimidatie Spreekbeurt Maatschappijleer Seksuele Intimida Spreekbeurt door een scholier 1814 woorden 23 maart 2003 6,3 99 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Seksuele Intimida: Ik wil mijn spreekbeurt houden over

Nadere informatie

Enorm succes. Slotenmaker

Enorm succes. Slotenmaker Slotenmaker Gevangene tegen cipier: `Kunt u een slotenmaker voor mij laten komen? Een slotenmaker? zegt de cipier verbaasd. `Wat moet u daarmee? Ziet u dan niet dat ik opgesloten zit? Enorm succes Hoe

Nadere informatie

Ik ben de voet, en ik loop heel goed.

Ik ben de voet, en ik loop heel goed. Eén lliichaam, velle lleden Ik ben de voet, en ik loop heel goed. www.bijbelidee.nl (( voorbeelld )) Eén lliichaam, velle lleden Voorbereiding Op het werkblad staan een oor, mond, oog, neus, hand,voet,

Nadere informatie

KEN IK U NIET ERGENS VAN. Dialoog tussen een man en een vrouw. Tim Gladdines September Een café-situatie. V: Ken ik u niet ergens van?

KEN IK U NIET ERGENS VAN. Dialoog tussen een man en een vrouw. Tim Gladdines September Een café-situatie. V: Ken ik u niet ergens van? KEN IK U NIET ERGENS VAN Dialoog tussen een man en een vrouw. Tim Gladdines September 2011 Een café-situatie. V: Ken ik u niet ergens van? M: Pardon? V: Ken ik u niet ergens van? M: U vraagt aan mij of

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

6,3. Boekverslag door een scholier 2226 woorden 9 juni keer beoordeeld. Ulrike Bocquillon. Moedige Youki

6,3. Boekverslag door een scholier 2226 woorden 9 juni keer beoordeeld. Ulrike Bocquillon. Moedige Youki Boekverslag door een scholier 2226 woorden 9 juni 2012 6,3 213 keer beoordeeld Auteur Vak Ulrike Bocquillon Frans Moedige Youki Hoofdstuk 1: Josiane Nicollet een dame van 80 jaar woont in Parijs in de

Nadere informatie

2 spelers in de poppenkast. (het kan gespeeld woorden door 1 persoon) Speler 1: Katrijn en de koningin Speler 2: Jan Klaassen

2 spelers in de poppenkast. (het kan gespeeld woorden door 1 persoon) Speler 1: Katrijn en de koningin Speler 2: Jan Klaassen Het schilderij voor de koningin door Nellie de Kok Samenvatting De koningin heeft gevraagd of Katrijn voor haar een schilderij wil maken. Katrijn wil dat wel graag, maar ze heeft geen idee wat ze op het

Nadere informatie

Als Jasmijn weer eens verliefd is, komt ze meteen naar Lonnie toe.

Als Jasmijn weer eens verliefd is, komt ze meteen naar Lonnie toe. Nieuwe buren Er zijn nieuwe buren bij ons in de straat komen wonen. Jasmijn hijgt van het harde fietsen. Ze wil het nieuwtje zo gauw mogelijk aan haar vriendin vertellen. En?, vraagt Lonnie lachend. Leuke

Nadere informatie

Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld

Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Bescherm ons tegen het kwaad in de wereld Zaterdag 12 mei 2018 Nu Hemelvaartsdag

Nadere informatie

Na een paar weken is de marionet eindelijk klaar. Vol trots neemt Bas hem mee naar school. In de

Na een paar weken is de marionet eindelijk klaar. Vol trots neemt Bas hem mee naar school. In de Pino, jij bent b van mij "Hé Bas, ga je mee voetballen? We hebben jou al een paar dagen gemist op ons voetbalpleintje." Roy staat met zijn voetbal in de werkplaats van Bas zijn vader, waar Bas bij de werkbank

Nadere informatie

ONDER DE PARAMARIBOOM

ONDER DE PARAMARIBOOM ONDER DE PARAMARIBOOM Johan Fretz in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord De grote mensen vroegen me altijd waar ik vandaan kwam. Dordrecht, zei ik dan. Maar dat was niet

Nadere informatie

Ik geloof dat er in mijn achterband

Ik geloof dat er in mijn achterband Ik geloof dat er in mijn achterband Sinterklaastoneelstukje geschreven door Ron Jansen In een slaperig plattelandsdorpje komen op een zekere dag, vlak voor Sinterklaas, twee pieten aangelopen, met de fiets

Nadere informatie

MOEDERSNACHT (Mütternacht)

MOEDERSNACHT (Mütternacht) lisa engel - moedersnacht Lisa Engel MOEDERSNACHT (Mütternacht) Vertaling Tom Kleijn ************ personen MOEDER GROOTMOEDER plaats FEESTZAAL tijd HEDEN/OERTIJD ************ Copyright: Rowohlt Verlag

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Grote Truc! Korte sketch voor 2 personen. Geschreven door: Loek de Waal

Grote Truc! Korte sketch voor 2 personen. Geschreven door: Loek de Waal Grote Truc! Korte sketch voor 2 personen Geschreven door: Loek de Waal Rollen: :. Vindt zichzelf erg goed in goochelen. Beetje onhandig maar van goede wil. De rollen zijn zowel door mannen als vrouwen

Nadere informatie

Annie van Gansewinkel. Vast

Annie van Gansewinkel. Vast Annie van Gansewinkel Vast 4 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen De groeten Je krijgt de groeten van je vader. Jim haalt zijn schouders op. Hij blijft tegen de bal schoppen. De bal knalt tegen

Nadere informatie

Even uw aandacht. Veel leesplezier!

Even uw aandacht. Veel leesplezier! Even uw aandacht Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk. Dit tekstfragment mag niet gebruikt worden voor opvoering. Het mag niet worden gedownload, afgedrukt of verder verspreid. Indien

Nadere informatie

AMSTERDAM ANTWERPEN EM. QUERIDO S UITGEVERIJ 2018

AMSTERDAM ANTWERPEN EM. QUERIDO S UITGEVERIJ 2018 AMSTERDAM ANTWERPEN EM. QUERIDO S UITGEVERIJ 2018 1 Mijn broer houdt zijn vork en zijn mes gereed. Hij heeft honger, zegt hij. Ik niet zo, zeg ik. Ik vind het veel te warm voor warm eten. Op de blote

Nadere informatie

ver moeiender dan ik had verwacht. Wat een klas. Nee,

ver moeiender dan ik had verwacht. Wat een klas. Nee, DAGBOEKfragment Vrijdag 13 januari, 19.17 uur, hoofd van Pat Ik ben moe. Een week met acht uur lesgeven in 1C is veel ver moeiender dan ik had verwacht. Wat een klas. Nee, eigenlijk klopt dat niet. Het

Nadere informatie

Aristoteles: Oh ja? Maar ik heb ook wel eens gehoord van utilitarisme, wat is dat dan?

Aristoteles: Oh ja? Maar ik heb ook wel eens gehoord van utilitarisme, wat is dat dan? Praktische-opdracht door een scholier 2095 woorden 29 mei 2013 3,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Filosofie Cogito Symposium Nienke Raaijmakers H4A Vrijdagmiddag vijf uur. Ik ben net thuis van school, en

Nadere informatie

P. Beugelink 23 jaar, getrouwd met W. van Jeveren, 2 maanden geleden bevallen van haar eerste kind, gestopt met werken na geboorte

P. Beugelink 23 jaar, getrouwd met W. van Jeveren, 2 maanden geleden bevallen van haar eerste kind, gestopt met werken na geboorte Opdracht week 2 Interviews P. Beugelink 23 jaar, getrouwd met W. van Jeveren, 2 maanden geleden bevallen van haar eerste kind, gestopt met werken na geboorte zwanger zijn, in verwachting zijn Emotioneel,

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat

LES 11. Het onzichtbare koninkrijk. Sabbat Het onzichtbare koninkrijk Heeft iemand ooit iets tegen je gezegd waardoor je anders gaat nadenken dan je daarvoor deed? Hoe heeft dat je leven veranderd? Denk aan een een jongen van jouw leeftijd die

Nadere informatie

in het midden Dit ben ik - maxx! computer tomografie voor kinderen.

in het midden Dit ben ik - maxx! computer tomografie voor kinderen. in het midden Dit ben ik - maxx! computer tomografie voor kinderen. 1 onze dank aan: Prof. Dr. Brigitte Stöver, Chariteé University Hospital Berlin, Germany, voor de wetenschappelijke en medische supervisie

Nadere informatie

DE WAARHEIDSKOFFER. Is dat alles?, vraagt ze. Komaan, dat kan beter. Gebruik maar hetgeen ze tegen jou zeggen.

DE WAARHEIDSKOFFER. Is dat alles?, vraagt ze. Komaan, dat kan beter. Gebruik maar hetgeen ze tegen jou zeggen. DE WAARHEIDSKOFFER Jacob loopt zo snel hij kan. Weg van de school, weg van zijn pester. Zijn lelijke woorden klinken nog na in zijn hoofd. Hij had gevochten tegen zijn tranen want hij weet dat dat het

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

DE WAARHEIDSKOFFER. Is dat alles?, vraagt ze. Komaan, dat kan beter. Gebruik maar hetgeen ze tegen jou zeggen.

DE WAARHEIDSKOFFER. Is dat alles?, vraagt ze. Komaan, dat kan beter. Gebruik maar hetgeen ze tegen jou zeggen. DE WAARHEIDSKOFFER Jacob loopt zo snel hij kan, weg van zijn school, weg van zijn pester. Hij heeft zijn tranen de hele namiddag ingehouden, maar nu rollen ze over zijn wangen. Jacob wil niet naar huis,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot

Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot Boekverslag door een scholier 1890 woorden 23 augustus 2003 4,4 17 keer beoordeeld Auteur Genre Willem Elsschot Roman Eerste uitgave 1933 Vak Nederlands

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen?

1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? 1 Samuel 24 Ik krijg je nog wel Of zou jij het anders doen? Gezinsdienst Liturgie Zingen: - Gez 75,1.2.5 Nu gaan de bloemen nog dood - EL 445 Ik zag een kuikentje - Gez 171 Wees stil voor het aangezicht

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets.

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets. Stomme trutten Kijk, die stomme trutjes zijn er weer. Kelly wijst naar buiten. Sanne kijkt nieuwsgierig uit het raam. Voor het huis aan de overkant staan twee meisjes. Meisjes met blonde paardenstaartjes.

Nadere informatie

Ik wil je dan graag aanmoedigen. Begin gewoon. Begin opnieuw. Bid bijvoorbeeld deze zin: Ik wil graag bidden.

Ik wil je dan graag aanmoedigen. Begin gewoon. Begin opnieuw. Bid bijvoorbeeld deze zin: Ik wil graag bidden. INLEIDING Stil zijn. Geen woorden. Of een paar woorden. Een enkele zin misschien. Maar vooral: stil zijn, tot rust komen, contact maken met mijn eigen hart en met het hart van God. Als je mij op dit moment

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N

E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N Personen Pa Ma Kind 1 Kind 2 Dominee Vrouw van de Dominee Zondagsschooljuf Man van de zondagsschooljuf Buurman Smit Buurvrouw Smit Het Ding (speelt wel mee,

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

In de Hema. O, zegt Kiia. Dat heb ik niet gehoord. Nee, dat blijkt, lacht de vrouw.

In de Hema. O, zegt Kiia. Dat heb ik niet gehoord. Nee, dat blijkt, lacht de vrouw. In de Hema Wat vind je van deze?, vraagt Kiia. Ze kijkt aandachtig in de spiegel. Naar de geruite pet op haar hoofd. Mam?, vraagt Kiia weer. Hoe vind je hem? Ze stopt een pluk van haar blonde haar onder

Nadere informatie

DE WILDE EEND. naar Henrik Ibsen door Simon Stone met Chris Ryan

DE WILDE EEND. naar Henrik Ibsen door Simon Stone met Chris Ryan de wilde eend ibsen # stone # tk DE WILDE EEND naar Henrik Ibsen door Simon Stone met Chris Ryan ondernemer zijn zoon fotograaf Ekdal vader van Gina vrouw van Hedvig haar dochter Copyright Nederlandse

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

Vieze handen. Je hoeft niet zo n gezicht te trekken. Het is elke keer hetzelfde met jou. Kijk nou hoe je eruitziet!

Vieze handen. Je hoeft niet zo n gezicht te trekken. Het is elke keer hetzelfde met jou. Kijk nou hoe je eruitziet! Vieze handen Wat zie jij eruit! Marts vader kijkt naar hem alsof hij een en al viezigheid is. Mart werpt een blik op zijn handen. Daar zit nog smeer op, dat is waar. Maar als je een motorblok uit elkaar

Nadere informatie

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139 God kent mij Gemeente van onze opgestane Heer Jezus Christus, Een keer reed ik s avonds laat met de auto naar huis, over een lange, vrij donkere weg. En

Nadere informatie

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel:

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel: Het leesspel Dit spel is gebaseerd op vragen over boeken zoals weergegeven in het boekje Vertel eens van Aiden Chambers en op vragen over boeken uit het boek Open Boek van Jos Walta. Voorbereiding: Kopieer

Nadere informatie

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen En zei: vandaag word mevr. Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk! 31 4 Wat cijfers ons leren 41 5 En toen veranderde mijn wereld 51 6 Bij wie

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Perzië voor Christus

Perzië voor Christus Perzië - 486 voor Christus Meer dan tweeduizend jaar geleden leefde er een koning. Zijn naam was Ahasveros. Deze koning was één van de rijkste mensen ter wereld. Hij was koning over een heel groot rijk.

Nadere informatie

1. Vliegtuig neergestort

1. Vliegtuig neergestort 1. Vliegtuig neergestort Edwin kijkt op zijn horloge. Hij moet nu snel komen, anders gaan we Weet je wel zeker dat hij ook het eerste uur moet beginnen? vraagt Vera. Ja duhuh, dat heeft-ie gister nog tegen

Nadere informatie

Melkweg. Naar de dokter. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: De huisarts

Melkweg. Naar de dokter. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: De huisarts Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Naar de dokter Gezondheid: De huisarts Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Van kop tot teen, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 11*

Het leven van Max en z,n mama *week 11* Het leven van Max en z,n mama *week 11* Op naar de drie maanden toe, want Max is nu 11 weken oud. Daarna nog een maand van aftellen, dan zitten de vier maanden erop die Daan heeft geleefd. Hopelijk wordt

Nadere informatie

Pijlen van vriendschap Sabbat

Pijlen van vriendschap Sabbat LES Pijlen van vriendschap Sabbat Doe Lees 1 Samuël 20. Heb je ooit een geheime manier van communiceren geleerd? Of gebarentaal? Heb je een geheime manier om te praten met je beste vriend(in)? Twee vrienden

Nadere informatie

SCENARIO THE HAUNTED MINE

SCENARIO THE HAUNTED MINE SCENARIO THE HAUNTED MINE PERSONAGES EN HUN KENMERKEN EVA Eva is een speels en een zelfzeker personage. Ze maakt al een paar dagen een dagboek met haar smartphone voor een opdracht van school. Eva is het

Nadere informatie

Help me, Zoey, zeg ik. Zoey kijkt verbaasd. Waarmee?, vraagt ze.

Help me, Zoey, zeg ik. Zoey kijkt verbaasd. Waarmee?, vraagt ze. 1 Ik wou dat ik een vriendje had. Ik wou dat hij in mijn kast zat. Dan kon ik hem tevoorschijn halen wanneer ik maar wilde. Hij zou naar me kijken alsof ik mooi ben. Zwijgend. Hij zou zijn leren jack uittrekken

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

DE NACHT ZINGT ZIJN EIGEN ZANG

DE NACHT ZINGT ZIJN EIGEN ZANG jon fosse - de nacht zingt zijn eigen zang Jon Fosse DE NACHT ZINGT ZIJN EIGEN ZANG NATTA SYNG SINE SONGAR(1997) Een toneelstuk Vertaling Tom Kleijn *********** PERSONEN Jonge Vrouw Jonge Man Vader Moeder

Nadere informatie

De boerderij naast de onze is van meneer en mevrouw Kreitjes. Ze hebben twee kinderen, twee jongens. Flip en Willem heten ze. Zo nu en dan ga ik bij

De boerderij naast de onze is van meneer en mevrouw Kreitjes. Ze hebben twee kinderen, twee jongens. Flip en Willem heten ze. Zo nu en dan ga ik bij De boerderij naast de onze is van meneer en mevrouw Kreitjes. Ze hebben twee kinderen, twee jongens. Flip en Willem heten ze. Zo nu en dan ga ik bij ze spelen op hun boerderij. Ik ben een meisje en ik

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Lesbrief 24. Een wasmachine kopen. Wat leert u in deze les? Wat u kunt zeggen als u een wasmachine wilt kopen. Zeggen hoe groot iets is. Vergelijkingen. Veel

Nadere informatie

Het Rosie Pr0ject. in makkelijke taal. Graeme Simsion

Het Rosie Pr0ject. in makkelijke taal. Graeme Simsion Het Rosie Pr0ject in makkelijke taal Graeme Simsion Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Don Tillman. Ik ben professor op een universiteit in Australië. Daar werk ik al tien jaar.

Nadere informatie

Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school.

Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school. Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school. We vieren de verjaardag van elke juf. We gaan spellen doen op het

Nadere informatie

Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (3): Ontmoeten de vogels Juni 2014

Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (3): Ontmoeten de vogels Juni 2014 Billie de Beer en de Tuinstedebrigade (3): Ontmoeten de vogels Juni 2014 Janneke Blaauwbroek & Michael Janse, juni 2014 Pagina 1 Billie de Beer woont nu al een paar dagen bij de hamsters in Tuinstede.

Nadere informatie

De meester is een Vampier

De meester is een Vampier De meester is een Vampier Door Wout Terpstra Het is maandag en Tom werd wakker. Hij vindt het altijd heel leuk op school. Maar vandaag weet hij het niet. Want ze krijgen een nieuwe meester. Tom!Tom! Ben

Nadere informatie