Memorie van antwoord consultatieronde Nota Jeugdbeleid De volgende partijen is gevraagd om een reactie op de Nota Jeugdbeleid :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Memorie van antwoord consultatieronde Nota Jeugdbeleid 2013-2014. De volgende partijen is gevraagd om een reactie op de Nota Jeugdbeleid 2013-2014:"

Transcriptie

1 Memorie van antwoord consultatieronde Nota Jeugdbeleid De volgende partijen is gevraagd om een reactie op de Nota Jeugdbeleid : Besturen, directies en intern begeleiders primair onderwijs Alblasserdam Samenwerkingsverband Primair Onderwijs ZHZ Directie, management en maatschappelijk werk( st)ers Rivas Directie en jongerenwerkers Jeugd-Punt Directie, management en uitvoerenden Integrale Jeugdgezondheidszorg Rivas Verloskundigen praktijk Vita Novus Verloskundigen praktijk De bakermolen Logopedistenpraktijk Duim Directie en management Wasko Bouman GGZ Directie en medewerkers Stichting Welzijn Alblasserdam RST zorgverleners Agathos Thuiszorg Ds. Kerstencentrum Wijkagenten politie Woonconsulenten Woonkracht 10 Manager Bureau Jeugdzorg Dordrecht Mee Drechtsteden Jeugdgemeenteraad Alblasserdam Yulius Peuterspeelzaal Kiekeboe Van de WMO adviesraad hebben we een uitgebreide reactie per brief ontvangen. Wij gaan nog met hen in gesprek daarover. Van de volgende partijen hebben we, per mail of mondeling, een reactie ontvangen.

2 Memorie van Antwoord bij de inspraakreacties op het concept Wmo beleidsplan Samen bouwen we verder aan de Wmo Hoofdstuk/ Algemeen RST zorgverleners Namens onze manager thuiszorg, de volgende reactie op de nota: - bij 2.1. zou ze toegevoegd willen zien dat ook kraamzorgorganisaties/kraamverzorgenden een rol vervullen bij pre-natale huisbezoeken. Wij danken u voor de bijdrage. Wij hebben het woord verloskundigen vervangen door kraamverzorgenden. Algemeen Huidige situatie Vita novus verloskundigen Ds. Beukelmanschool Tijdens de BIO op 9 april kregen we van Vita Novus mondeling dezelfde opmerking als van RST hierboven. Enkele opmerkingen: Op blz. 5 lees ik in de tweede regel van boven: Het overgrote deel van onze kinderen zit in Papendrecht op school. Ik vraag me af: is dat werkelijk zo? Alle kinderen van de Beukelmanschool (toch niet een marginaal onderdeel van het Alblasserdamse onderwijs) gaan niet naar Papendrecht, maar naar Rotterdam (Wartburg College) of naar Lekkerkerk (Driestar College) op het VO. Misschien moet de betreffende alinea hierom wat herzien worden. Op blz. 6 lees ik onder punt 2.2., nr. 1):. consultatiebureau, maatschappelijk werkende maar professionales van Gereformeerde huize van. Volgens mij is die zin beter als er staat: consultaties, maatschappelijk werkenden, maar ook professionals van reformatorische huize van Op blz. 6, punt 2.3. lees ik in de laatste regel van de eerste alinea stichting gereformeerd Jeugdwerk Alle drie deze woorden moeten met een hoofdletter. Wij hebben het woord verloskundigen vervangen door kraamverzorgenden Wij danken de Ds. Beukelmanschool voor hun kritisch meelezen. Wij hebben uw suggesties allemaal overgenomen. Verder akkoord. Succes met het verder verwerken van de hele nota Algemeen Samenwerkingsv erband Primair Onderwijs ZHZ Met belangstelling heb ik een aantal paragrafen uit de beleidsnotitie gelezen. Het SWV-PO kan zich vinden in de beschrijving van de Wij danken u voor uw reactie en zijn blij dat u zich kunt vinden in de nota.

3 zorgstructuur zoals deze nu is (in)gericht op het aansluiten van onderwijs en zorg. Evaluatie overlast Wijkagent Ik ben blij te lezen dat we op zoek gaan naar plaatsen waar de mag verblijven. Wat ik echter niet lees is dat de plaatsen ook gefaciliteerd gaan worden middels een zogenaamde JOP of iets dergelijks. Wij hebben pas een bijeenkomst gehad voor de nieuwe gebiedsscan die wordt opgesteld voor de gemeente. Ook in de gebiedsscan zal een sterk signaal worden opgenomen dat er op dat gebied actie verwacht wordt vanuit gemeente / politiek. Wij danken u voor uw reactie. Tijdens het recente Regulier Integraal Veiligheidsoverleg (RIVO) is uw reactie aan de orde geweest. Momenteel zijn wij bezig met een inventarisatie van mogelijke hangplekken in Alblasserdam. Ook de vraag of en wanneer dergelijke plekken vergunningplichtig zijn wordt daarbij meegenomen. Evaluatie overlast Jongerenwerk Ik heb nog een opmerking bij 3.4 het zoeken van locaties waar gehangen kan worden: Vergeet niet de jongerenwerker en de jongeren hierbij te betrekken. Anders krijg je weer van die plekken waar niemand naar toe gaat, zoals onze enige bestaande JOP. Succes is af te meten aan de mate van betrokkenheid van de deelnemers denk ik zo. Wij danken u voor uw betrokkenheid. En wij zijn het meer dan eens met u dat het succes van rondhangplekken afhankelijk is van de gebruikers maar ook van de omwonenden. In het, opbouwen van, de relatie tussen en bewoners is het succes gelegen. Pre nataal prenatale zorg; door de formulering lijkt het alsof een huisbezoek door verloskundige een gemeentelijke verplichting is. Dit is niet zo, wel is prenatale voorlichting aan aanstaande ouders een verplichting van B&W. Er is een uitvoeringsprogramma gemaakt dat prenatale voorlichting heet. Als je meer info wilt kun je terecht bij Anne van Dorst. Het budget voor 2013 is al vastgesteld. Wij danken de voor het kritisch lezen van de Nota en hun inhoudelijke bijdragen. Wij hebben de tekst aangepast en verduidelijkt Huidige situatie 5 12 jarigen Op afroep kunnen andere disciplines als consulenten Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten,van de Gezondheid & Jeugd (GGD ZHZ) en Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (LVS) zijn sinds 1 januari 2013 onderdeel van de Gezondheid & Jeugd of Bureau Jeugdzorg worden uitgenodigd. Uit evaluaties met betrokkenen blijkt een grote tevredenheid. Wij hebben deze alinea gewijzigd en de juiste benaming van de ingepast.

4 Huidige situatie Huidige situatie Huidige situatie In de huidige tijd moet je voor je 27 e of op school zitten, of werken. Een bijstanduitkering is er niet meer bij Dit klopt niet. Jongeren hebben wel recht op een uitkering. Wel is in de wet de verplichting opgenomen aan de jongere om eerst zelf vier weken naar werk te zoeken, alvorens aanspraak op ondersteuning kan ontstaan. Voor deze jongeren zijn speciale trajecten nodig om hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Trajecten is wel een verkeerd woord. Het verondersteld dat de afstand kan worden verkleind. In veel gevallen blijft die even groot, alleen kunnen zij wel werken, mits de juiste begeleiding voor die jongeren op het werk kan worden georganiseerd. In andere gevallen lukt het wel om door andere vorm van onderwijs (vaak meer praktijkgericht) de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Waar dit nu nog een verantwoordelijkheid van de SDD is komt die groep jongeren binnenkort onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Hoe dit vormgegeven gaat worden is nu nog niet duidelijk. Wij hebben de tekst in de lijn van uw opmerking aangepast. Wij zijn van mening dat het woord trajecten hier op zijn plaats is gezien het feit dat wij een deel van de oplossing van dit probleem in het W8chtkamer project zien. Binnen dit project is sprake van trajecten. Omdat de participatiewet is uitgesteld hebben wij de tekst over de SDD verwijderd. Er is op dit moment te veel onduidelijk op dit gebied. De SDD is ook de gemeente (verlengd lokaal bestuur). Wat wel gaat gebeuren is dat de groep die begeleiding nodig heeft gaat vergroten. Vroeger konden deze jongeren in de beschermde omgeving van de WaJong verblijven, maar die ingang is voor een steeds kleinere beschikbaar. Evaluatie website CJGgroep jaar Toeleiding tot de arbeidsmarkt het aantal bezoekers hoeft niet iets over het succes van een website te zeggen. Mogelijk wel over de vindbaarheid/(her)kenbaarheid van een website OPMERKING Elk regelregiem heeft kaders. En dus altijd mensen die er in passen en mensen die er niet inpassen. Dat was voor 2012 ook zo. Als gevolg van de Participatiewet is de verwachting dat mee mensen / jongeren geen aanspraak kunnen maken Uit onze analyses (Google analytics) blijkt dat mensen de site niet alleen kunnen vinden maar er ook daadwerkelijk gebruik van maken. Daarmee is de site voor ons een succes. Deze opmerking heeft niet tot tekstuele wijzigingen geleid. Mede ook doordat de Participatiewet is uitgesteld. Wij zijn het met de eens dat de aanpak op meerdere sporen moet worden gericht.

5 op een uitkering (de Wajong wordt bijvoorbeeld nagenoeg uitgekleed). Maar vergeet de gevolgen van de veranderingen in het beroepsonderwijs niet (Focus op vakmanschap / Entreeonderwijs). De verwachting is dat hierdoor meer jongeren niet kunnen voldoen aan de verwachtingen en uitvallen. Het aantal VSV-ers in Alblasserdam bedroeg in het schooljaar 2011/ jongeren. Dit kunnen er meer gaan worden. VSV-ers zijn jongeren zonder startkwalificatie. Bij hen is het risico groot dat zij zonder baan thuis komen te zitten. De aanpak moet op meerdere sporen worden gericht: o Voorkomen van VSV en zorgen dat jongeren wel een startkwalificatie behalen. Dit vergroot de kans (op het zelf vinden van) werk enorm. Wat hier erg helpt is dat jongeren de juiste studiekeuze maken, maar ook de het mbo voldoende (zorg)ondersteuning kan bieden tijdens de schoolloopbaan. Jongeren die dreigen uit te vallen moeten zo snel mogelijk worden opgevangen. o Ondersteunen van jongeren die geen startkwalificatie kunnen halen (bijvoorbeeld de Licht Verstandelijk Beperkte-groep). Hier gaat het vaak om het bieden van de juiste zorgondersteuning, zodat de jongeren wel mee kunnen blijven doen. o Specifieke projecten voor jongeren die wel een diploma (startkwalificatie) hebben maar (nog) geen werk. In de aanpak werken instellingen in de domeinen zorg / onderwijs / werk-inkomen nauw met elkaar samen om oplossingen te zoeken. Het W8chtkamerproject is nu juist een aanpak die past binnen de sociale infrastructuur en de schaalgrootte van Alblasserdam. Overigens komen de genoemde doelgroepen voor in andere projecten die we nu nog in ontwikkeling hebben jaar Toeleiding tot de arbeidsmarkt De groep jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt wordt steeds groter. Het op dit moment ontbreken van voldoende en geschikte werkgelegenheid draagt hier aan bij. Het gaat om de jongeren tot 27 jaar die geen werk hebben of scholing volgen. Wij hebben uw suggestie om scholing te vervangen door startkwalificatie overgenomen.

6 Noem het Startkwalificatie (dus..of nog niet beschikken over een startkwalificatie.

Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018. RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland

Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018. RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018 RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en VSV per 1 januari 2014 Organisatie Bestuurlijk: Leerplicht,

Nadere informatie

Beleidsplan jeugd Over jeugd, wetten en toekomst

Beleidsplan jeugd Over jeugd, wetten en toekomst Beleidsplan jeugd 2013 2014 Over jeugd, wetten en toekomst Status: Definitief ter vaststelling college. Portefeuillehouder: Ad Cardon Ambtelijk opdrachtgever: Saskia van Eck Primaathouder: Ben Kraal Datum:

Nadere informatie

Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie

Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie Vraag 1 van 4 Hoe beoordeelt u de nieuwe taak voor de RMC-functie om leerlingen uit pro en vso vanaf 16 jaar te monitoren?

Nadere informatie

Onderwerp Inhoudelijke Verantwoording Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin 2011

Onderwerp Inhoudelijke Verantwoording Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin 2011 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Inhoudelijke Verantwoording Brede Doeluitkering Centrum voor Jeugd en Gezin 2011 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings

Nadere informatie

Meldpunt geen stage. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp

Meldpunt geen stage. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Openbaar Onderwerp Meldpunt geen stage Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Wij vinden het van groot belang dat alle jongeren in onze gemeente de kans krijgen zich

Nadere informatie

Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters

Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters Burgerronde gemeenteraad Datum: 11 juni 2014 Aanleiding Zorg van fracties over voortijdig schoolverzuim Doel van het onderzoek: zicht op de problematiek Aanpak: drieledig

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Ter attentie van de leden van de Vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ter attentie van de leden van de Vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap De Kinderombudsman Visie op het verlengen van de kwalificatieplicht tot 21 jaar 7 september 2015 Ter attentie van de leden van de Vaste Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Aanleiding De

Nadere informatie

Landelijke doelstelling

Landelijke doelstelling 1 Landelijke doelstelling Op 9 augustus 2012 is per RMC-regio een convenant ondertekend. Voor RMC Oost Groningen (RMC regio1) is het convenant ondertekend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en

Nadere informatie

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 14 april nummer 15

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 14 april nummer 15 GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN voor de vergadering van burgemeester en s van 14 april 2009 nummer 15 L.M. Huizer, A.L. Cardon, S.J. Veerman, J.M. Dekker, A.B. Blase, burgemeester secretaris Afwezig: --

Nadere informatie

Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht

Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht 2018-2022 Taken Regionaal Bureau Leerplicht Het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) voert voor de gemeenten in de Duin & Bollenstreek en de Leidse Regio de leerplichtfunctie

Nadere informatie

Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters

Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters Informatiebijeenkomst gemeenteraad Datum: 22 april 2014 Aanleiding Zorg van fracties over voortijdig schoolverzuim Doel van het onderzoek: zicht op de problematiek

Nadere informatie

PROTOCOL MELDING EN REGISTRATIE VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS REGIO ZUID-HOLLAND ZUID

PROTOCOL MELDING EN REGISTRATIE VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS REGIO ZUID-HOLLAND ZUID PROTOCOL MELDING EN REGISTRATIE VOORTIJDIG SCHOOLVERLATERS REGIO ZUID-HOLLAND ZUID Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Voorwoord 2 Hoofdstuk 1 Inleiding. 3 Hoofdstuk 2 Melding en registratie. 5 Bijlage 1 Stroomschema

Nadere informatie

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht Ingradodag 31 maart Ontwikkelingen Nieuw landelijk beleid op 1. RMC vernieuwing 2. Regionale aanpak VSV 3. Jongeren in een kwetsbare positie

Nadere informatie

Rapport 833 Derriks, M., & Kat, E. de. (2020). Jeugdmonitor Zeeland Amsterdam: Kohnstamm Instituut.

Rapport 833 Derriks, M., & Kat, E. de. (2020). Jeugdmonitor Zeeland Amsterdam: Kohnstamm Instituut. Samenvatting Rapport 833 Derriks, M., & Kat, E. de. (2020). Jeugdmonitor Zeeland Amsterdam: Kohnstamm Instituut. De Jeugdmonitor Zeeland De Jeugdmonitor Zeeland is een plek waar allerlei informatie bij

Nadere informatie

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk INDELING PRESENTATIE

Nadere informatie

Wat is een plusvoorziening? Wat is de plusvoorziening in RMC-regio 36b?

Wat is een plusvoorziening? Wat is de plusvoorziening in RMC-regio 36b? Wat is een plusvoorziening? Een plusvoorziening is een combinatieprogramma van zorg en hulpverlening, onderwijs en (indien nodig) arbeidstoeleiding, waarbij een duidelijke structuur voor en verbondenheid

Nadere informatie

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Workshop verzorgd door: Rob Gilsing (SCP) Hans Migchielsen (Jeugd en Onderwijs) Opzet: inhoudelijke karakterisering lokaal educatieve agenda: Landelijk (relatie

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Jaarverslag Leerplicht/RMC 2017-2018 S.A.W. Visser De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 54 66 1 19-12-2018 - Geachte heer, mevrouw, Hierbij presenteren wij u het jaarverslag

Nadere informatie

Aan de voorzitters van de Commissie Jeugd en Burgerschap en de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale zaken

Aan de voorzitters van de Commissie Jeugd en Burgerschap en de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale zaken Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker RIS153766_28-MEI-2008 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitters van de Commissie Jeugd en Burgerschap en

Nadere informatie

Netwerkcafé 17 november 2014 Centrum Jeugd en Gezin gemeente De Bilt

Netwerkcafé 17 november 2014 Centrum Jeugd en Gezin gemeente De Bilt Netwerkcafé 17 november 2014 Centrum Jeugd en Gezin gemeente De Bilt Voorstellen Jolanda Verkade Advies dwars door de 3 decentralisaties Passie en specialisatie is het Jeugddomein 15 jaar managementervaring

Nadere informatie

~"t'~ Emmen. ~~ Gemeente IIII~ I~II~II~IIIIIII~II~ 1I11~1"1. De Raad van de gemeente Emmen Postbus RA EMMEN

~t'~ Emmen. ~~ Gemeente IIII~ I~II~II~IIIIIII~II~ 1I11~11. De Raad van de gemeente Emmen Postbus RA EMMEN Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl Gemeente "t' Emmen De Raad van de gemeente Emmen Postbus 30.001 7800 RA EMMEN

Nadere informatie

Welkom. Chris Vervloet. Senior Werkcoach UWV Werkbedrijf Coördinator Jongerenloket Blink! T: 013-7504343 E: chris.vervloet@uwv.nl

Welkom. Chris Vervloet. Senior Werkcoach UWV Werkbedrijf Coördinator Jongerenloket Blink! T: 013-7504343 E: chris.vervloet@uwv.nl Welkom Chris Vervloet Senior Werkcoach UWV Werkbedrijf Coördinator Jongerenloket Blink! T: 013-7504343 E: chris.vervloet@uwv.nl Jongerenloket BLINK! Klantbenadering / uitgangspunt: Talent, vertrouwen en

Nadere informatie

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd Themaconferenties WSNS-coördinatoren en bestuurders Dinsdag 22 september 2009, Rotterdam Woensdag 30 september 2009, Weert Maandag 5 oktober 2009,

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015. Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio

Jaarverslag 2014-2015. Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio Jaarverslag 2014-2015 Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio 1 2 Jaarverslag RBL Oosterschelderegio 2014-2015 Inleiding Op 1 april 2015 bestond het RBL 5 jaar. We hebben dit gevierd met een

Nadere informatie

RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK

RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK RMC toelichting functie Uitvoering RMC leerplicht inhoud en cijfers VSV aanpak organisatie activiteiten cijfers Ontwikkelingen nieuwe VSV aanpak kwetsbare jongeren verandering

Nadere informatie

De verbinding tussen Jongerenwerk en RMC in de gemeente s-hertogenbosch in de aanpak voortijdig schoolverlaten via T.O.M.

De verbinding tussen Jongerenwerk en RMC in de gemeente s-hertogenbosch in de aanpak voortijdig schoolverlaten via T.O.M. Waar gaat het over? De verbinding tussen Jongerenwerk en RMC in de gemeente s-hertogenbosch in de aanpak voortijdig schoolverlaten via T.O.M. Henny Wibbelink Teammanager afd. Jeugd & Onderwijs h.wibbelink@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

DE VERKIEZINGEN STAAN

DE VERKIEZINGEN STAAN DE VERKIEZINGEN STAAN VOOR DE DEUR In contact komen en blijven om mee te praten over beleid Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Elke stap die de partijen nemen, biedt mogelijkheden om te

Nadere informatie

Bespreekstuk JOIN Hoogeveen

Bespreekstuk JOIN Hoogeveen Bespreekstuk JOIN Hoogeveen Inleiding Op 10 juni 2010 heeft de gemeenteraad van Hoogeveen op advies van JOIN Hoogeveen besloten geen goed- of afkeuring uit te spreken over het visiedocument Integraal Jeugdbeleid.

Nadere informatie

Voortijdige Schoolverlaters Zoetermeer. Schooljaar 2014-2015

Voortijdige Schoolverlaters Zoetermeer. Schooljaar 2014-2015 Voortijdige Schoolverlaters Zoetermeer Schooljaar 2014-2015 Juridische Aangelegenheden en Bestuursondersteuning / Onderzoek en Statistiek Voortijdige schoolverlaters Zoetermeer Schooljaar 2014-2015 Januari

Nadere informatie

RMC Noord-Kennemerland. Presentatie PORA 6 januari 2016

RMC Noord-Kennemerland. Presentatie PORA 6 januari 2016 Presentatie PORA 6 januari 2016 Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voorstellen Doel -functie Wanneer is er sprake van (dreigend) voortijdig schoolverlaten? -een jongere die nog geen 23 is én -niet in

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. ONTWIKKELINGEN

1. INLEIDING 2. ONTWIKKELINGEN DOORSTROOM ENTREEOPLEIDINGEN EN MBO VAN KWETSBARE JONGEREN 1. INLEIDING De toeleiding van kwetsbare jongeren, met een meer dan gemiddelde afstand tot de arbeidsmarkt, geniet momenteel een grote mate van

Nadere informatie

RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN

RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN RMC EN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN VOORTIJDIG SCHOOLVERLATEN Iedere jongere tussen de 12 en 23 jaar die het onderwijs verlaat zonder een startkwalificatie wordt aangemerkt als een Voortijdige Schoolverlater.

Nadere informatie

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst

Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Organisatiestructuur jeugdbeleid: De jeugd en haar toekomst Inleiding Op de slotbijeenkomst is in de workshop Organisatiestructuur naar voren gekomen dat de taken en de verantwoordelijkheden van de deelnemers

Nadere informatie

RMC, werk aan je toekomst! Voortijdig SchoolVerlaten. Uitleg over RMC en startkwalificatie

RMC, werk aan je toekomst! Voortijdig SchoolVerlaten. Uitleg over RMC en startkwalificatie RMC, werk aan je toekomst! Voortijdig SchoolVerlaten Uitleg over RMC en startkwalificatie ALGEMEEN Elk jaar verlaten jongeren voortijdig, dus zonder een diploma van een beroepsopleiding, het onderwijs.

Nadere informatie

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Rotterdam, 14 december 2013 Programma Inleiding Overzicht stand van zaken Voorstellen sprekers landelijk, provinciaal

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Primair onderwijs over LVS, 2017

Klanttevredenheidsonderzoek. Primair onderwijs over LVS, 2017 Klanttevredenheidsonderzoek Primair onderwijs over LVS, 2017 Oktober 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Klanttevredenheidsonderzoek LVS primair onderwijs 2017 3 1.2 Respondenten 3 2 Resultaten 3 2.1

Nadere informatie

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking tussen het

Nadere informatie

BESLUITNOTA. Sluitende aanpak jongeren naar startkwalificatie en werk. Regio Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren

BESLUITNOTA. Sluitende aanpak jongeren naar startkwalificatie en werk. Regio Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren BESLUITNOTA Sluitende aanpak jongeren naar startkwalificatie en werk Regio Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren Aan : Bestuurlijk overleg: gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren provincie

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Aan de Gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105

Nadere informatie

Bouwen op de kracht van burgers. Naar een krachtige en samenhangende aanpak op het sociale domein

Bouwen op de kracht van burgers. Naar een krachtige en samenhangende aanpak op het sociale domein Bouwen op de kracht van burgers Naar een krachtige en samenhangende aanpak op het sociale domein Aanleiding en Aanpak Door val van het kabinet vertraging bij de decentralisaties Mogelijkheid om te onderzoeken

Nadere informatie

In deze notitie wordt bovengenoemde concrete actie nader uitgewerkt.

In deze notitie wordt bovengenoemde concrete actie nader uitgewerkt. Notititie Interne Zorgstructuur Voorschool d.d. 2 mei 2006 Vastgesteld Adviesgroep GOA 0-6 d.d. 6 juni 2006 1. Inleiding In oktober 2005 heeft de gemeenteraad de nota Haagse Klasse, Beleidskader voor het

Nadere informatie

opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten

opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten opvolgingsonderzoek re-integratie en voortijdig schoolverlaten juli 2012 1 inleiding 1-1 aanleiding De rekenkamer voert onderzoeken uit naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het

Nadere informatie

Datum: 28 augustus Rolf de Folter (voorzitter), Mineke Boon, Wim van Krimpen, Bram Schep, Harry Struik en Monica Tanis (leden) Aanwezig

Datum: 28 augustus Rolf de Folter (voorzitter), Mineke Boon, Wim van Krimpen, Bram Schep, Harry Struik en Monica Tanis (leden) Aanwezig DEEFFIINIITTIIEEFF VEERSSLLAG VEERGADEERIING WMO ADVIIEESSRAAD Datum: 28 augustus 2017 Aanwezig Te gast Rolf de Folter (voorzitter), Mineke Boon, Wim van Krimpen, Bram Schep, Harry Struik en Monica Tanis

Nadere informatie

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014 Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Raadscarrousel Drechtsteden 2 oktober 2012 Opbouw presentatie 1. Maatschappelijke Zorg (Wmo prestatievelden 7, 8 en

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding Plan van Aanpak Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding De gemeente Lelystad heeft in juni 2013 een plan gemaakt inzake de aanpak van multiproblematiek

Nadere informatie

Centrale toegang. Commissie sociaal 15 oktober 2013

Centrale toegang. Commissie sociaal 15 oktober 2013 Centrale toegang Commissie sociaal 15 oktober 2013 Aanleiding Beleidsplan maatschappelijke ondersteuning Hengelo 2012-2015 (d.d. 9 oktober 2012) Model 5: de gemeente verzorgt zelf de toegang Toegang tot

Nadere informatie

*Z8365EB173B* Datum : 26 januari 2017 Van : Het college Bijlagen : Onderwerp : Advies op beleidsplan WMO en Jeugdwet WMO Raad Neerijnen

*Z8365EB173B* Datum : 26 januari 2017 Van : Het college Bijlagen : Onderwerp : Advies op beleidsplan WMO en Jeugdwet WMO Raad Neerijnen *Z8365EB173B* Datum : 26 januari 2017 Van : Het college Bijlagen : Onderwerp : Advies op beleidsplan WMO en Jeugdwet 2017-2020 WMO Raad Zaak- / Docnummer : 17-22420-19621 KENNISNEMEN VAN: Advies van de

Nadere informatie

Evaluatie oud vsv Marith Heezen

Evaluatie oud vsv Marith Heezen Evaluatie oud vsv - 206 Marith Heezen 6-09-206. Aanleiding Evenals in 205 heeft Team VSV in 206 een actie uitgevoerd rond oud vsv'ers. In 205 richtte de actie zich op oud vsv'ers uit schooljaren 202-203

Nadere informatie

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Beleidskader RMC 2017-2020 Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Inleiding Voor u ligt het beleidskader RMC van de regio Zuidoost-Brabant. RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt. Gemeenten

Nadere informatie

Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) regio West-Kennemerland

Conceptbegroting Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) regio West-Kennemerland Conceptbegroting 2018 Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en Voortijdig Schoolverlaten (VSV) regio West-Kennemerland Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Conceptbegroting 2018 4 2 Toelichting op de conceptbegroting

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

Jaarverslag tabellen Leerplicht en RMC

Jaarverslag tabellen Leerplicht en RMC verbind Ontwikkeling Leerplicht / RMC Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 000 GA Zwolle Telefoon (03) 49 20 34 Fax (03) 49 20 41 m.van.esterik@zwolle.nl www.zwolle.nl Jaarverslag 2011-2012 tabellen

Nadere informatie

Naar nieuw Jeugd-, Onderwijs- en Zorgbeleid

Naar nieuw Jeugd-, Onderwijs- en Zorgbeleid Naar nieuw Jeugd-, Onderwijs- en Zorgbeleid Het gemeentelijke beleid is in beweging. De decentralisaties in het sociale domein brengen nieuwe taken voor gemeenten met zich mee én bieden ruimte om de zaken

Nadere informatie

Model convenant Zorg- en adviesteam in het onderwijs

Model convenant Zorg- en adviesteam in het onderwijs Model convenant Zorg- en adviesteam in het onderwijs CONVENANT Zorg- en adviesteam School/Scholen/SWV xxx Deelnemende organisaties: Deelnemer 1 Deelnemer 2 Deelnemer 3 Deelnemer 4 Deelnemer 5 Deelnemer

Nadere informatie

Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school

Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school Convenant Veiligheid in en om de school Veiligheid in en om de school Gemeenten Weert, Nederweert en Cranendonck Convenant voor: Voortgezet Onderwijs Voortgezet Speciaal Onderwijs Middelbaar Beroeps Onderwijs

Nadere informatie

Traject van de toekomst

Traject van de toekomst Gebundelde kracht in een kansrijk MBO 10 januari 2013 Traject van de toekomst Bovenschoolse opvang Groningen Hans Everhardt Programmamanager VSV regiogelden Aanleiding Traject vd Toekomst Regionale analyse

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet Pagina 1 van 6 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening Aan de raad. Participatiewet Beslispunten *Z00288A120 E* 1. Vast te stellen de Re-integratieverordening

Nadere informatie

Startnotitie Integraal Jeugdbeleid Westvoorne

Startnotitie Integraal Jeugdbeleid Westvoorne Startnotitie Integraal Jeugdbeleid Westvoorne 2015-2020 Inleiding Voor u ligt de startnotitie Integraal Jeugdbeleid 2015-2020 van de gemeente Westvoorne. In het coalitieprogramma voor de periode 2014-2018

Nadere informatie

Jaarplan Leerplicht. Schooljaar 2013-2014. Gemeente Velsen

Jaarplan Leerplicht. Schooljaar 2013-2014. Gemeente Velsen Jaarplan Leerplicht Schooljaar 2013-2014 Gemeente Velsen 1 2 Inleiding Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt. In Nederland

Nadere informatie

Jeugdzorg verandert. Decentralisatie +

Jeugdzorg verandert. Decentralisatie + Jeugdzorg verandert Decentralisatie + Wet op de jeugdzorg 2009-2012 Evaluatie transitie van de jeugdzorg Doel nieuwe wet Realiseren van inhoudelijke en organisatorische verandering in de jeugdzorg Terugdringen

Nadere informatie

Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid

Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid 2016-2019 Bijlage bij adviesnota AB 2 juli 2015 20 mei 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Gezondheidsbescherming

Nadere informatie

De Zijl Bedrijven Van sociale werkvoorziening tot Brug naar Werk. Jan-Jaap de Haan Wethouder Leiden

De Zijl Bedrijven Van sociale werkvoorziening tot Brug naar Werk. Jan-Jaap de Haan Wethouder Leiden De Zijl Bedrijven Van sociale werkvoorziening tot Brug naar Werk Jan-Jaap de Haan Wethouder Leiden november 2012 1 Bouwen op de kracht van burgers Principes VNG (1) 1. Ondersteuning op maat door integrale

Nadere informatie

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina

Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september Terug naar eerste pagina Onderwijs- en jeugdbeleid 24 september 2009 Programma 1. Opening door wethouder Everink 2. Toelichting op gemeentelijk onderwijs- en jeugdbeleid Locale Educatieve Agenda (LEA) Centrum voor Jeugd en Gezin

Nadere informatie

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 2 december 2008. nummer 47

GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN. voor de vergadering van burgemeester en wethouders. van 2 december 2008. nummer 47 GEMEENTE ALBLASSERDAM NOTULEN voor de vergadering van burgemeester en wethouders van 2 december 2008 nummer 47 L.M. Huizer, A.L. Cardon, S.J. Veerman, J.M. Dekker, A.B. Blase, burgemeester wethouder wethouder

Nadere informatie

Programmabegroting RBL Oosterschelderegio

Programmabegroting RBL Oosterschelderegio Bijlage 1 Programmabegroting RBL Oosterschelderegio 2019-2022 Programmabegroting 2019-2022 RBL concept 1 Programmabegroting 2019-2022 RBL Oosterschelderegio Programma Leerplicht Hoofdkenmerken/ doelstelling

Nadere informatie

Voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Oss

Voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Oss Voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Oss Werk Inkomen Veiligheid Onderwijs Wonen Welzijn en zorg Inleiding Jongeren tussen de 16 en 27 jaar die niet in staat zijn om zelfstandig en met steun van hun

Nadere informatie

nr(s) geregistreerde stuk(ken): blad: 1/5 datum nota:

nr(s) geregistreerde stuk(ken): blad: 1/5 datum nota: nr(s) geregistreerde stuk(ken): 103604 blad: 1/5 datum nota: 15-12-2015 programma: 11.Jeugd(zorg) en onderwijs werkdoel: 464 - Handhaven leerplicht onderwerp: Jaarverslag leer- en kwalificatieplicht en

Nadere informatie

Denk alvast over de volgende vraag na:

Denk alvast over de volgende vraag na: Denk alvast over de volgende vraag na: Wat is uw beste schoolervaring als leerling/student? (dus toen u zelf nog in de schoolbank zat; welk vak, school, opleiding, docent etc) Jos Gipmans Manager Cursisten

Nadere informatie

Algemene beschouwingen GroenLinks Drechtsteden

Algemene beschouwingen GroenLinks Drechtsteden 15 januari 2012 Algemene beschouwingen GroenLinks Drechtsteden Voorzitter; Bij de vaststelling van de primaire begroting op 3 juli 2012 hebben wij geconstateerd dat het een beleidsarme begroting was, vanwege

Nadere informatie

Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK)

Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) Het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving bevat normen waaraan goed beleid of goede regelgeving

Nadere informatie

Beleidsregels (Voor)Schoolmaatschappelijk werk 2018

Beleidsregels (Voor)Schoolmaatschappelijk werk 2018 Beleidsregels (Voor)Schoolmaatschappelijk werk 2018 De Concerndirecteur van het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling. Gelezen het voorstel d.d. 12 mei 2017 en de daarop uitgebrachte adviezen; Gelet op

Nadere informatie

Wethoudersoverleg Sociaal Domein

Wethoudersoverleg Sociaal Domein Wethoudersoverleg Sociaal Domein Onderdeel : Jeugd Agendapunt : 9 Nummer : 13.0004438 Onderwerp: Plan van aanpak Passend Onderwijs Bijlagen: Inleiding: Vanaf 1 augustus 2014 zijn scholen verplicht een

Nadere informatie

ZGW : 27590. Voorstelronde De aanwezigen stellen zich kort voor. Het overzicht van aanwezige organisaties is opgenomen in de bijlage.

ZGW : 27590. Voorstelronde De aanwezigen stellen zich kort voor. Het overzicht van aanwezige organisaties is opgenomen in de bijlage. Aanwezig namenlijst laatste pagina Afwezig Kenmerk ZGW : 27590 Datum Notulen Door 13 april 2016 Henny Jansen Datum Vergadering Vergadering van 12 april 2016 Aftrap Mevrouw Bouchier, projectleider van de

Nadere informatie

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid Advies B en W (openbaar) 1900 Afdeling Welzijn zaaknummer Z-14-11603 registratienummer ADV-14-02729 opsteller advies Mevrouw C. Potters-Kemp doorkiesnummer 010-5931898 directeur/afdelingshoofd mevrouw

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND ^ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 12 november 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 191113/202 afdeling: Welzijn Onderwerp: KEG Werkt

Nadere informatie

Portefeuillehouders. Wethouder S. Luijten. 4. Onderwijs. Raad 31 okt 02 nov Programmabegroting

Portefeuillehouders. Wethouder S. Luijten. 4. Onderwijs. Raad 31 okt 02 nov Programmabegroting Portefeuillehouders Wethouder S. Luijten 4. Onderwijs 59 Taakveld 4 Onderwijs Wat gaan we bereiken en wat gaan we doen? De gemeente stimuleert samen met haar partners een doorgaande ontwikkellijn voor

Nadere informatie

Iedere jongere telt! Kenniscarrousel Regio 17 november 2016 Tjolina Proost en Marjet van Elten

Iedere jongere telt! Kenniscarrousel Regio 17 november 2016 Tjolina Proost en Marjet van Elten Iedere jongere telt! Kenniscarrousel Regio 17 november 2016 Tjolina Proost en Marjet van Elten 1 Regio Gooi en Vechtstreek 21 november 2016 Opzet workshop I. Introductie Programma Match op Meedoen II.

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP plan van aanpak Centrum voor Jeugd en Gezin 2012 2013 DATUM 21 juni 2012 KOPIE AAN S. Rijninks BIJLAGE 1 REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Bijeenkomst samenwerkingsverband PO Duin en Bollenstreek

Bijeenkomst samenwerkingsverband PO Duin en Bollenstreek Bijeenkomst samenwerkingsverband PO Duin en Bollenstreek Transitie van de jeugdzorg naar gemeenten. Wat betekent dat voor kinderen, ouders en onderwijs? Marion Goedhart, trekker transitie jeugdzorg gemeenten

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 30 mei 2016 Agenda nr: 5 Onderwerp: Vaststellen Jaarverslag Leerplicht-RMC/Voortijdig schoolverlaten

Raadsvergadering d.d.: 30 mei 2016 Agenda nr: 5 Onderwerp: Vaststellen Jaarverslag Leerplicht-RMC/Voortijdig schoolverlaten Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 mei 2016 Agenda nr: 5 Onderwerp: Vaststellen Jaarverslag Leerplicht-RMC/Voortijdig schoolverlaten 2014-2015 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Adviesnota Bestuur Datum: 15 juni 2015

Adviesnota Bestuur Datum: 15 juni 2015 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân Adviesnota Bestuur Datum: 15 juni 2015 Adviesnota voor: Algemeen Bestuur (AB) Dagelijks Bestuur (DB) Onderwerp: Vaststellen plan van aanpak participatiewet

Nadere informatie

Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel.

Er zijn geen financiële en/of personele consequenties verbonden aan dit voorstel. Zaaknummer: OWZAP01 Onderwerp stand van zaken Centrum voor Jeugd en Gezin Heusden Collegevoorstel Inleiding Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Heusden is volop in ontwikkeling. In het bijgevoegde memo

Nadere informatie

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL 1 INLEIDING De Wmo Adviesraad is op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bij besluit van de gemeenteraad van 27-9-2007 (de z.g. participatieverordening) door

Nadere informatie

Jeugdhulp. Regio Gooi en Vechtstreek. Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs

Jeugdhulp. Regio Gooi en Vechtstreek. Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Jeugdhulp Regio Gooi en Vechtstreek Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs m.vanelten@regiogv.nl 06-13122989 1 Regio Gooi en Vechtstreek 29 maart 2016 programma 1. Ingewikkelde tijd 2. Regio

Nadere informatie

Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk. Schooljaar

Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk. Schooljaar Jaarverslag leerplicht gemeente Rijswijk Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Aantal leerplichtigen in Rijswijk... Error! Bookmark not defined. Verzuimmeldingen leerplicht... 3 Schoolverzuim... 3 Absoluut verzuim...

Nadere informatie

Maastricht Heuvelland. JMW Jegers. Telefoonnummer: Raadsbesluit

Maastricht Heuvelland. JMW Jegers. Telefoonnummer: Raadsbesluit Raadsvergadering 5 september 2017 Volgnummer 26-2017 Onderwerp Programmanummer Vaststellen Jaarverslag Leerplicht-RMC/voortijdig schoolverlaten 2015-2016 Maastricht Heuvelland 9 Onderwijs Registratienummer

Nadere informatie

Jongerenloket en zorg- en adviesteam

Jongerenloket en zorg- en adviesteam Jongerenloket en zorg- en adviesteam Het mbo heeft als belangrijke taak om toekomstige beroepsbeoefenaars op te leiden. Scholen doen er van alles aan deze taak naar beste kunnen in te vullen. Zij verzorgen

Nadere informatie

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 RMC regio Haaglanden Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 Programma Eerste deel Korte toelichting op brief extra kansen voor jongeren

Nadere informatie

1 oktober 2013 RV/13/00356

1 oktober 2013 RV/13/00356 Datum vergadering Gemeenteraad 1 Voorstelnummer Agendapunt 1 oktober 2013 RV/13/00356 Datum vergadering Voorbereidende Voorstelnummer gemeenteraad 17 september 2013 RV/13/00356 Agendapunt Voorstel ingebracht

Nadere informatie

Centrum Jeugd & Gezin Maasland

Centrum Jeugd & Gezin Maasland 1 Centrum Jeugd & Gezin Maasland Presentatie BJZ Centrum Jeugd & Gezin Maasland "Meer dan een gebouw alleen" 5 juni 2012 2 Het Centrum Jeugd & Gezin Maasland voor Kinderen en jongeren (0-23 jaar) Ouders

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE. Boekel

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE. Boekel RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE Boekel Plaats : Boekel Gemeentenummer : 0755 Onderzoeksnummer : 292944 Datum onderzoek : 9 mei 2017 Datum vaststelling

Nadere informatie

Child Friendly Cities...1. Gemeente Huizen...2. Gemeente Gilze en Rijen...2. Gemeente Hoogeveen...2. Gemeente Den Haag...3

Child Friendly Cities...1. Gemeente Huizen...2. Gemeente Gilze en Rijen...2. Gemeente Hoogeveen...2. Gemeente Den Haag...3 Voorbeelden van Child Friendly Cities Bent u benieuwd wat gemeenten doen om kindvriendelijker te zijn? Lees de voorbeelden van de gemeenten Huizen, Hoogeveen, Gilze en Rijen, Den Haag, Capelle aan den

Nadere informatie

IrisZorg Preventieve wijkgerichte

IrisZorg Preventieve wijkgerichte IrisZorg Preventieve wijkgerichte hulpverlening 1. Wie zijn Bianca Lubbers en Vincent Stijns? 2. Wat is IrisZorg? 3. Wat is IRIS in de Buurt? 4. Wat doet IRIS in de Buurt? casuïstiek 5. Maatschappelijk

Nadere informatie

Advies 10 Notitie Jeugdbeleid

Advies 10 Notitie Jeugdbeleid Betreft : reactie op Notitie jeugdbeleid Datum : 22 december 2016 1 Inleiding Het beleid en het daarop gebaseerde uitvoeringsplan uitgewerkt in de Notitie Jeugdbeleid geldt voor de periode 2017 2018. De

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE. Nederweert

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE. Nederweert RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEIT VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE IN 2017 IN DE GEMEENTE Nederweert Plaats : Nederweert Gemeentenummer : 0946 Onderzoeksnummer : 292866 Datum onderzoek : 20 april 2017

Nadere informatie

Samenwerken en Afstemmen in de doorgaande lijn

Samenwerken en Afstemmen in de doorgaande lijn Samenwerken en Afstemmen in de doorgaande lijn BALV 30 november 2016 Ben Plandsoen wethouder gemeente Leek, Westerkwartier Werkagenda Werkagenda Passend Onderwijs en Gemeenten 6 thema s: basisvoorzieningen

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Mentorenproject jongeren 2008-2011 Oplegvel Collegebesluit Portefeuille M. Divendal Auteur Mevr. J. van der Meer Telefoon 5115091 E-mail: jmeer@haarlem.nl STZ/JOS Reg.nr. 136463 Bijlagen A +

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht CJG Papendrecht (1 e kwartaal 14)

Activiteitenoverzicht CJG Papendrecht (1 e kwartaal 14) Activiteitenoverzicht CJG Papendrecht (1 e kwartaal 14) JANUARI 14 Ontmoetingsochtend Borstvoeding Kijkje in een verlossuite (Albert Schweitzer Ziekenhuis, locatie Dordwijk) Informatieavond 'Bevallen in

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp Beleid en verdeling rijksmiddelen Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC)Voortijdig Schoolverlaten, kwalificatieplicht en aanvullend VSV beleid 2013 Portefeuille J.

Nadere informatie