/*^ of. Û"^ r^ Aan ONDE RWIJS RAAD. 31 januari O.R. 293 Exp. Bericht op schrijven d.d. 22 december 1967, A.V.O

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "/*^ of. Û"^ r^ Aan ONDE RWIJS RAAD. 31 januari 1968. O.R. 293 Exp. Bericht op schrijven d.d. 22 december 1967, A.V.O. 345059"

Transcriptie

1 ONDE RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL Û"^ r^ 31 januari 1968 /*^ of O.R. 293 Exp. Bericht op schrijven d.d. 22 december 1967, A.V.O Betreft: studierechten m.a.v.o. D/AB Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, 's-gravenhage. Aan Met belangstelling heeft de Onderwijsraad kennisgenomen van het hem bij uw schrijven dd. $2 december 1967» A.V.O » toegezonden ontwerp-koninklijk besluit, ingevolge artikel VI van de Experimentenwet, ter zake van de toekenning van studierechten aan de getuigschriften van met gunstig afgelegd eindexamen aan een school voor m.a.v.o., dan wel aan een afdeling voor m.a.v.o. met driejarige cursus. Op grond van de besprekingen in de Tweede, Derde, Vierde en Vijfde Afdeling heeft de Raad thans de eer u het volgende te berichten. De Raad moge u in herinnering brengen, dat in zijn advies dd. 6 december 1966, O.R. 267 Exp., betreffende het eindexamenreglement en -programma driejarig m.a.v.o., de Raad uitging van de gedachte, dat m.a.v.o.-3 moet worden gezien als een nieuwe vorm van u.l.o.-3, "bestemd voor de wa,t zwakkere leerlingen". Deze zienswijze was geheel in overeenstemming met de parlementaire gedachtenwisseling bij de totstandkoming van artikel 9 van de Wet op het voortgezet onderwijs. Vanuit deze achtergrond gaf de Raad te kennen, dat het eindexamenniveau m.a.v.o.-3 "zeker niet een al te zwaar karakter zal kunnen dragen". De Raad vervolgde, dat de praktijkervaring zou moeten uitwijzen, hoe verder met het m.a.v.o. kan worden gehandeld. Bij brief van 5 april 1967, A.V.O , bevestigde u, dat de omschrijving "van het eindexamenprogramma de indruk wekt, dat er hoge, mogelijk te hoge, eisen aan de kandidaten zullen worden gesteld. Het niveau en de omvang van de examenstof kunnen echter pas uit de praktijk blijken." Nu is het de Raad niet bekend, of de praktijkervaringen, in het bijzonder met het eindexamen m.a.v.o.-3 in 1967» inmiddels hebben uitgewezen, dat het niveau van de m.a.v.o.-3 experimenten aanzienlijk hoger ligt dan van de driejarige u.l.o,- scholen. Wel blijkt uit de aan de Raad overgelegde stukken, dat zich een evolutie heeft voorgedaan in de gedachten over de m.a.v o.-afdeling, waardoor deze nu beschouwd zou kunnen worden als een vrijwel volwaardige vooropleiding tot het middelbaar beroepsonderwijs. Onbekend is het de Raad evenwel, of deze voortschrijdende gedachtenvorming over opzet en doelstelling van m.a.v.o.-3 door ervaringen met experimenten wordt geschraagd. Uw voorstel heeft mede hierdoor tot uiteenlopende reacties aanleiding gegeven, zoals uit het vervolg moge blijken.

2 Onderwijsraad O.R. 293 Exp I In het algemeen zou een bezwaar tegen de nieuwe zienswijze kunnen zijn, dat zij - zoals de inspecteur van het gymnasiaal en middelbaar onderwijs in de vijfde inspectie B, dr. C.M. Geerars, in zijn advies dd. 21 oktober 1967 opmerkt - tot gevolg kan hebben, dat de m.a.v.o.-3 afdeling de normale opleiding wordt en de vierjarige m.a.v.o.-school een secundaire plaats krijgt. Dit zou dan in afwijking zijn van de oorspronkelijke bedoeling van de wetgever, vastgelegd in artikel 9, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs. Deze wettelijke opzet heeft de Tweede Afdeling in haar overwegingen voorop gesteld. Weliswaar zijn er haars inziens wel redenen om te verwachten, dat er vanuit de maatschappij - onder meer bij het h.a.v.o. - behoefte zal blijven bestaan aan een vierjarige m.a.v.o.-opleiding, doch naar haar mening zal het accent, in strijd met de Wet, bij de driejarige afdeling komen te liggen. Van deze afdeling acht zij nog niet aangetoond, dat zij de nieuwe taak op zich kan nemen. De Derde Afdeling heeft overwogen, dat het blijkens uw voorstel kennelijk mogelijk is te achten, dat de leerlingen van de m.a.v.o.-3 afdeling, juist op grond van het beperkte examenpakket (vijf vakken) binnen drie jaren voldoende niveau bereiken. Met de Vierde en Vijfde Afdeling ziet zij dan, in het belang van de doorstroming, van het nieuwe opleidingsschema als belangrijk voordeel, dat de opleidingsduur van acht jaar (4+4) kan worden ingekort tot zeven jaar (3 + 4). De Wet zal deze ontwikkeling dan te zijner tijd kunnen sanctioneren. De Derde Afdeling kan zich daarom met de nieuwe opzet wel verenigen. De Vijfde Afdeling stelt, met het oog op de belangen van het sociaal - pedagogisch onderwijs, geen redenen te hebben om op beperking van de toelating aan te dringen. Wel vestigt deze Afdeling de aandacht op de mogelijkheid, dat de doorstroming op enkele schooltypen van middelbaar sociaal-pedagogisch onderwijs nog wel bezwaren zal opleveren, in verband met de betrekkelijk jeugdige leeftijd, waarop het driejarig m.a.v.o. abituriënten aflevert en de bijzondere eisen van geschiktheid, die de scholen voor sociaal-pedagogisch onderwijs aan haar leerlingen moeten stellen. De Vierde Afdeling heeft overwogen, dat, wil het mogelijk zijn aan het m.a.v.o.-3 dipl omarecht en toe te kennen, zoals in het ontwerp-koninklijk besluit voorgesteld, het noodzakelijk zal zijn, dat het niveau van de vijf examenvakken voor m.a.v.o.-3 aanzienlijk hoger ligt dan bij het afsluitend examen van U Dit houdt, overeenkomstig artikel 35, tweede lid, van de Overgangswet W.V.O., een distanci'éring in van u en een aanvaarding van u.l.o.-a, echter onder voorbehoud, dat voor de vijf door de kandidaat te kiezen vakken inderdaad vrij stevige eisen worden gesteld. Zou aan deze voorwaarde niet worden voldaan, dan zou de toelating tot het middelbaar beroepsonderwijs toch problematisch worden.

3 '. Onderwijsraad O.H. 293 Exp In aansluiting op de laatste alinea geeft de Raad u te kennen het noodzakelijk te achten, dat over het niveau van het eindexamen m.a.v.o.-3 overleg gepleegd wordt met de scholen voor middelbaar beroepsonderwijs, die op m.a.v.o.-3 formeel aansluiting zullen geven. Bij uitblijven van een door overleg tot stand te brengen feitelijke aansluiting, vreest de Raad, dat de praktijk tot niveauverlaging van het middelbaar beroepsonderwijs, in elk geval in het eerste leerjaar, zal leiden. Juist nu het hier gaat om experimenten, beveelt de Raad aan, de examenopgaven te doen opstellen in overleg met het middelbaar beroepsonderwijs. Ook de contrôle op deze examens zal degelijk moeten zijn, waarbij bovendien de sector van het middelbaar beroepsonderwijs ware te betrekken. Ook indien aan vorenstaande voorwaarden wordt voldaan, acht de Raad het gevaar aanwezig, dat het recht van toelating van een abituriënt met m.a.v.o.-3 tot, bijvoorbeeld, uitgebreid technische scholen, denkbeeldig wordt, zolang deze scholen uit voldoende gegadigden kunnen kiezen. Nu er in feite al een numerus clausus bestaat voor het u.t.o., zullen alleen de beste kandidaten kans op toelating maken. De Raad betwijfelt, of de kansen van gediplomeerden van het m.a.v.o.-3 in dit verband hoog aangeslagen kunnen worden. Het is hem bijvoorbeeld opgevallen, dat in het eindexamenprogramma m.a.v.o.-3, onder wiskunde, het werken met logarithmen - onontbeerlijk voor wie uitgebreid technisch onderwijs gaat volgen - geheel ontbreekt. De garantie voor de aansluiting is daarentegen in het concepteindexamenprogramma m.a.v.o.-4 - dat de Raad tot zijn leedwezen niet om advies heeft ontvangen - eerder gegegeven.zo valt op, dat de eisen voor wiskunde en natuur- en scheikunde moderner zijn dan voor m.a.v.o.-3. Nu m.a.v.o.-3 met een beperkt examenpakket toch aansluiting zal geven op enige vormen van middelbaar beroepsonderwijs, meent de Raad, dat enige verdieping van de stof in de richting van het concept-programma van m.a.v.o.-4, mag worden verwacht. Exacte ervaring met de experimenten zal moeten uitwijzen, of op de ingeslagen weg in de te zijner tijd te treffen algemene maatregel van bestuur kan worden voortgegaan. De Raad wenst zich in dit verband voor de definitieve regeling, zowel van de eindexamenprogramma's als van de aan de diploma's te verbinden studierechten, nog alle voorbehoud te maken. Als gevolg van de aan het diploma m.a.v.o.-3 te verbinden studierechten, is de toekomst voor het m.a.v.o.-4 niet duidelijk. Deze onduidelijkheid wordt nog versterkt door do voorgestelde redactie van artikel 4. tweede lid; indien de daar aangebrachte restrictie, dat het eindexamen de wiskunde en de natuur- of scheikunde moet hebben omva"t om toelating te kunnen verkrijgen tot een school voor middelbaar technisch of zeevaartonderwijs, ook slaat op het vierjarige m.a.v.o. - hetgeen taalkundig het geval is - dan klemt de vraag, welke leerling met

4 Onderwijsraad O.R. 293 Exp aspiraties voor dat onderwijs nog de lange vierjarige weg zal kiezen, indien de driejarige weg - hoewel voor wiskunde en natuur- of scheikunde onmiskenbaar van mindere kwaliteit - hem ook aan de begeerde studierechten kan helpen. Een andere consequentie van de verzwaring van m.a.v.o.-3 f althans vergeleken met de oorspronkelijke bedoeling van het desbetreffende amendement op artikel 9 van de Wet op het voortgezet onderwijs, zal zijn, dat leerlingen, voor wie tot dusverre u.l.o.-3 een uitweg was, het leerlingenbestand van het l.e.a.o. zullen gaan versterken. De nieuwere gedachten omtrent m.a.v.o.-3 zullen, gezien vanuit de leerlingen, de behoefte aan l.e.a.o. doen stijgen. Anderzijds herhaalt de Raad, dat de behoefte aan l.e.a.o. vanuit de maatschappij nog allerminst duidelijk is. De voortgaande automatisering in de administratie stelt in dit opzicht niet gerust. De vraag zal zijn, of de verdieping van het m.a.v.o.-3 op de duur omvang, opzet en doelstelling van het l.e.a.o. onaangetast z*li»e- laten. Artikel 4» tweede lid, geeft de Raad vervolgens aanleiding tot de vraag, of de bijzin "waaraan het onderwijs in de wiskunde en de natuur- en scheikunde op de voorgrond staat" explicatief dan wel determinatief bedoeld is. De Raad vermoedt het laatste. Hij kan zich echter geen middelbare scholen voor zeevaartonderwijs voorstellen, en evenmin scholen voor middelbaar technisch onderwijs, waaraan het onderwijs in de genoemde vakken niet op de voorgrond staat. Bovendien rijst de vraag, welk criterium zal bepalen, of aan een school, als hier bedoeld, het onderwijs in de wiskunde en de natuur- of scheikunde op de voorgrond staat. Zal dat zijn een bepaald aantal aan deze vakken te besteden uren, of zal dat verbonden worden aan bepaalde eisen ten aanzien van het leerplan en/of het examenprogramma van de school? Is inderdaad bedoeld, dat het onderwijs op de school in de betreffende vakken op de voorgrond moet staan, of in de eventuele afdeling of studierichting, waartoe de toelating wordt verlangd? En zou de constatering, dat aan een school niet cumulatief de wiskunde en de natuur- of scheikunde op de voorgrond staan, doch bijvoorbeeld slechts het onderwijs in de wiskunde, tot de conclusie moeten voeren, dat een gediplomeerde van m.a.v.o.-3 zelfs zonder wiskunde recht op toelating zou hebben? De Raad beveelt u aan de formulering van artikel 4» tweede lid, nader te bezien en daarbij vooral interpretatieverschillen over de toekenning van rechten te voorkomen door een zo eenvoudig mogelijke en sluitende redactie te kiezen. Wat nog de redactie betreft, kan in het licht van artikel 1 en artikel 2, in artikel 4» eerste en tweede lid,

5 r Onderwijsraad O.R. 293 Exp de toevoeging "middelbaar" inderdaad achterwege blijven. Dit geldt dan evenwel ook voor het derde en vierde lid. Namens de Onderwijsraad, (dr. j4-^bstmân7 Onder-voorzitter) (mr. H. Drop, \ ^ \

ONDE RWIJS RAAD. 7 december 1967 O.R. 12 W.V.O. Bericht op het schrijven dd. 25 oktober 1967, A.V.O

ONDE RWIJS RAAD. 7 december 1967 O.R. 12 W.V.O. Bericht op het schrijven dd. 25 oktober 1967, A.V.O ONDE RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 115 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 6194 O.R. 12 W.V.O.

Nadere informatie

O y D E RWIJS RAAD. O.E. 267 Exp. Bericht op schrijven van 7 november I966, A.V.O « Betreffende» Eindexamenreglement en -programma m.a.v.o.

O y D E RWIJS RAAD. O.E. 267 Exp. Bericht op schrijven van 7 november I966, A.V.O « Betreffende» Eindexamenreglement en -programma m.a.v.o. O y D E RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 6194 december 1966 / O.E. 267 Exp. Bericht op schrijven van 7 november I966, A.V.O. 318754«Betreffende» Eindexamenreglement

Nadere informatie

Ontwerp-Experimentenwet onderwijs. Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, 's-gravenhage.

Ontwerp-Experimentenwet onderwijs. Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, 's-gravenhage. ONDE RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 f* jo^s/u^-*,. O^f 4 oktober 1968 Bericht op schrijven dd. 3 juli 1968, D.G.O. 940. Betreft: D/AB Ontwerp-Experimentenwet

Nadere informatie

O N D E RWIJS RAAD. 29 maart I966. Tweede Afdeling. O.R. 206 Exp. Bericht op schrijven van 2 februari I966, V.H.M.0. 295363. Aan

O N D E RWIJS RAAD. 29 maart I966. Tweede Afdeling. O.R. 206 Exp. Bericht op schrijven van 2 februari I966, V.H.M.0. 295363. Aan O N D E RWIJS RAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 O 17> c^e^é 29 maart I966 O.R. 206 Exp. Bericht op schrijven van 2 februari I966, V.H.M.0. 295363 Betr.; eindexamen

Nadere informatie

D/W ONDERWIJSRAAD ZEVENDE AFDELING O.R. 53 W.V.O. 8 januari I970.

D/W ONDERWIJSRAAD ZEVENDE AFDELING O.R. 53 W.V.O. 8 januari I970. ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 O.R. 53 W.V.O. Bericht op schrijven vanj I4 november 1969, kenmerk BVO/j-164549. Betreffende: ontwerp algemene maatregel

Nadere informatie

Öt.% ONDERWIJSRAAD. 30 september Eerste Afdeling O.E. 229 H.O. Bericht op schrijven van 17 augustus 1966, D.G.W. I46776/I

Öt.% ONDERWIJSRAAD. 30 september Eerste Afdeling O.E. 229 H.O. Bericht op schrijven van 17 augustus 1966, D.G.W. I46776/I ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 M Öt.% % O.E. 229 H.O. 30 september 1966 Bericht op schrijven van 17 augustus 1966, D.G.W. I46776/I Onderwerp: ontwerp-besluit

Nadere informatie

^ONDERWIJSRAAD...GRAVENHAGE. -2 JULI «81

^ONDERWIJSRAAD...GRAVENHAGE. -2 JULI «81 Advies niet-ambtelijke adviescommissie W.O.B. ^ONDERWIJSRAAD...GRAVENHAGE. -2 JULI «81 Nassoulaon 6 < OR. 11/888 AVO 2514 JS '»-Gravenhage Bericht op het schrijven van 11 maart 1981; VO/AV/730.098. Betreffende:

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviesçomm^iç WOB.

Advies niet-ambtelijke adviesçomm^iç WOB. Advies niet-ambtelijke adviesçomm^iç oz.b*> WOB. Onderwijsraad Aan de staatssecretaris van onderwijs Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage en wetenschappen, Tel. 070-63 79 55 mevrouw drs. N.J. Ginjaar-Maas,

Nadere informatie

Onderwijsraad. Aan de minister van onderwijs. 2700 LZ Zoetermeer. Tel. 070-6379 55. vy/eb d.d. 2k november 1988

Onderwijsraad. Aan de minister van onderwijs. 2700 LZ Zoetermeer. Tel. 070-6379 55. vy/eb d.d. 2k november 1988 Onderwijsraad Aan de minister van onderwijs en vetenschappen, Nassaulaanß Postbus 25000, 2514 JS 's-gravenhage 2700 LZ Zoetermeer. Tel. 070-6379 55 Ons kenmerk Uw kenmerk, _ 's-gravenhage,2 H JAN, laöa

Nadere informatie

»vi^.^4*/ OyCtM^+c **.. 21 oktober 1968

»vi^.^4*/ OyCtM^+c **.. 21 oktober 1968 ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZU1DENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 6194»vi^.^4*/ OyCtM^+c **.. 21 oktober 1968 Bericht op het schrijven van 31 juli 1968, D.G.W- 167279 Betreft; ontwerp-besluit

Nadere informatie

Bijlage I bij notulen Afd. 2B. Advies niet-ambteiijke adviescommissie. Nassaulaan JS 's-gravenhage Tel

Bijlage I bij notulen Afd. 2B. Advies niet-ambteiijke adviescommissie. Nassaulaan JS 's-gravenhage Tel ONDERWIJSRAAD OR - 2B/1006 S Bericht op het schrijven van Bijlage I bij notulen 1987-5 Afd. 2B Advies niet-ambteiijke adviescommissie WOB. ongedateerd, VO/BO/MBO 2-732674; ingekomen 10 februari 1987. model-examenregeling

Nadere informatie

Regeling modellen diploma s v.w.o.-h.a.v.o.-v.m.b.o.

Regeling modellen diploma s v.w.o.-h.a.v.o.-v.m.b.o. Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Regeling modellen diploma s v.w.o.- h.a.v.o.-v.m.b.o. Bestemd voor scholen voor voortgezet

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1997 588 Besluit van 15 november 1997, houdende wijziging van het Inrichtingsbesluit v.w.o.-h.a.v.o.-m.a.v.o.-v.b.o., het Eindexamenbesluit v.w.o.-h.a.v.o.-m.a.v.o.-v.b.o.

Nadere informatie

Dit is een initiatief tot het doen van een wetsvoorstel ter toevoeging van de volgende wetsregels:

Dit is een initiatief tot het doen van een wetsvoorstel ter toevoeging van de volgende wetsregels: Initiatief Wetsvoorstel inzake examinering in groepsverband Dit is een initiatief tot het doen van een wetsvoorstel ter toevoeging van de volgende wetsregels: Wet tot regeling van het voortgezet onderwijs:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9990 16 juni 2011 Herplaatsing Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 27 mei 2011, nr. WJZ/303092

Nadere informatie

Wijzigingswet Wet op het voortgezet onderwijs, enz. (invoering basisvorming in voortgez... De citeertitel is door de wetgever vastgesteld.

Wijzigingswet Wet op het voortgezet onderwijs, enz. (invoering basisvorming in voortgez... De citeertitel is door de wetgever vastgesteld. Page 1 of 6 (Tekst geldend op: 04-07-2004) Algemene informatie Eerst verantwoordelijke ministerie: Afkorting: Niet officiële titel: Citeertitel: Soort regeling: OCenW De citeertitel is door de wetgever

Nadere informatie

«JNIDERWIJSRAAD. S-GRAVENHAGE,.0. Juli N A..

«JNIDERWIJSRAAD. S-GRAVENHAGE,.0. Juli N A.. «JNIDERWIJSRAAD. ' N....7.354... A.. L. Bericht op schrijven van...1 Juni 192.7...No.l702,Afd.H.O. ^ ~ Betreffende : Techni sehe herz i en ing..aca.d.e.mis.cji...s.t.a.t.uu.t.» S-GRAVENHAGE,.0. Juli 192

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw,

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw, Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo Betreft: keuze examenvak Den Haag, 29 november 2016 Geachte heer/mevrouw, Het eindexamen voor Mavo bestaat uit twee verplichte examenvakken, sectorvakken

Nadere informatie

Advies niet-ambtsiijke adviescommissie WOB.

Advies niet-ambtsiijke adviescommissie WOB. 5 Advies niet-ambtsiijke adviescommissie WOB. 198 WVO 2 2 CED. 1981 3 november I98I, WJZ 2531/3328 B. ontverp-a.ra.v.b. betreffende eindexamenregeling dagscholen voor m.a.v.o. de staatssecretaris van ondervijs

Nadere informatie

De secretaris van het eindexamen: De directeur: Handtekening van de kandidaat: ...

De secretaris van het eindexamen: De directeur: Handtekening van de kandidaat: ... Bijlage 1 Bijlage 1 DIPLOMA De ondergetekenden verklaren dat.., geboren.. te...., met gunstig gevolg heeft deelgenomen aan het eindexamen voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs., aan... te.. welk examen

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit dagscholen v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. ==================================================================== HOOFDSTUK I

Citeertitel: Landsbesluit dagscholen v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. ==================================================================== HOOFDSTUK I Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 11, eerste lid, 21, eerste en tweede lid, en 29 van de Landsverordening voortgezet onderwijs (AB 1989 no. GT 103)

Nadere informatie

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Nr. WJZ/2005/30013 (3764) (Hoofd) Afdeling DIRECTIE WETGEVING EN JURIDISCHE ZAKEN Nader rapport inzake het voorstel van wet houdende wijziging van de Wet

Nadere informatie

VO/BOB 1998/ juli 1998

VO/BOB 1998/ juli 1998 Nassaulaan 6 2514 JS Den Haag Telefoon (070) 363 79 55 Aan de staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschappen, mw. drs. K.Y.I.J. Adelmund, Postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Fax (070) 356 14 74

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 1987-1988 20 639 Vakkenpakketmaatregel Nr. 1 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS EN WETENSCHAPPEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

R e g i s t r a t i e k a m e r. Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal

R e g i s t r a t i e k a m e r. Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal R e g i s t r a t i e k a m e r Vaste Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal..'s-Gravenhage, 2 november 1998.. Onderwerp Wetsvoorstel onderwijsnummer

Nadere informatie

20 augustus H.O. 23 duli Baccalaureaat in de wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

20 augustus H.O. 23 duli Baccalaureaat in de wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. 123 H.O. Nr. 21.377 I 23 duli 1956 Afdeling H.O.1 Baccalaureaat in de wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. D/AB 20 augustus 56 Zijne Excellentie de Minister van Onderwijs, Kunsten en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 184 Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet voortgezet onderwijs BES en enkele aanverwante wetten in verband met het invoeren

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. 3 0 JüL11379 19 VGRAVENHAGE, O.R. VI/182, 183, 184, 185 en I86. AAN

ONDERWIJSRAAD. 3 0 JüL11379 19 VGRAVENHAGE, O.R. VI/182, 183, 184, 185 en I86. AAN ONDERWIJSRAAD O.R. VI/182, 183, 184, 185 en I86. Bericht op het schrijven van respectievelijk 11, 18 en 20 juni 1979. Betreffende: experimenteerplannen 1979-1983 van de experimenten in Hengelo, Amsterdam,

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD 2018-2019 Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde. Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het 4e rapportcijfer

Nadere informatie

2018 no. 64 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2018 no. 64 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2018 no. 64 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, van 28 september 2018 tot wijziging van het Landsbesluit examens v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. (AB 1991 no. GT 35) Uitgegeven,

Nadere informatie

Raad vanstate AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. F. Ploeger en Y.C.J. Brouwers, wonend te Londen (Engeland), appellanten,

Raad vanstate AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. F. Ploeger en Y.C.J. Brouwers, wonend te Londen (Engeland), appellanten, Raad vanstate 200605212/1. Datum uitspraak: 16 mei 2007 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak op het hoger beroep van: F. Ploeger en Y.C.J. Brouwers, wonend te Londen (Engeland), appellanten, tegen de

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 39364 13 juli 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 5 juli 2017, nr. VO/1188661,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1996 61 Besluit van 16 januari 1996, houdende wijziging van het Formatiebesluit WBO 1992 in verband met het vervallen van de bodem voor vakonderwijs

Nadere informatie

Overgangs- en doorstroombeleid

Overgangs- en doorstroombeleid Overgangs- en doorstroombeleid 2019-2020 Definitieve versie 15 juli 2019 1 2 1. Inhoud 1. Inhoud... 3 2. Algemene bepalingen... 4 3. Overgangsnormen onderbouw... 6 3.1. Algemene overgangsnormen:... 6 3.2.

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit landsexamens v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. ==================================================================== HOOFDSTUK I

Citeertitel: Landsbesluit landsexamens v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. ==================================================================== HOOFDSTUK I Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 57, eerste en vierde lid, van de Landsverordening voortgezet onderwijs (AB 1989 no. GT 103) Citeertitel: Landsbesluit

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. 2 6 FEB.i*885. A'dvïes niet-ambtelijke adviescomnissi« 's-gravenhage, 26 oktober 1984, DGVO 12943; ingekomen op 8 november 1984, AAN

ONDERWIJSRAAD. 2 6 FEB.i*885. A'dvïes niet-ambtelijke adviescomnissi« 's-gravenhage, 26 oktober 1984, DGVO 12943; ingekomen op 8 november 1984, AAN ONDERWIJSRAAD OR - /624 S Bericht op het schrijven van 26 oktober 1984, DGVO 12943; ingekomen op 8 november 1984, Betreffende: A'dvïes niet-ambtelijke adviescomnissi«wob - C en D-eindexamenprogramma's

Nadere informatie

EXAMENBESLUIT HAVO/VWO

EXAMENBESLUIT HAVO/VWO EXAMENBESLUIT HAVO/VWO De Onderwijsraad is een onafhankelijk adviescollege, ingesteld bij wet van 15 mei 1997 (de Wet op de Onderwijsraad). De Raad adviseert, gevraagd en ongevraagd, over hoofdlijnen van

Nadere informatie

Bevorderingsregeling derde leerjaar Gemengde Leerweg

Bevorderingsregeling derde leerjaar Gemengde Leerweg sregeling derde leerjaar Gemengde Leerweg In de regels voor het bevorderen aan het einde van het schooljaar wordt gewerkt met tekortpunten en compensatiepunten. De compensatieregeling houdt in dat een

Nadere informatie

VGRAVENHAGE, 2 2 MAART

VGRAVENHAGE, 2 2 MAART Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB, ONDERWIJSRAAD O.R./200 WVO Bericht op het schrijven van ih januari 1982, WJZ 2656/3 i +33/3 1»35- Betreffende: Ontwerp-Eindexamenbesluit avondscholen m.e.a.o.,

Nadere informatie

De Raad van State gehoord (advies van 31 januari 2003, nr. W /III);

De Raad van State gehoord (advies van 31 januari 2003, nr. W /III); Besluit van houdende wijziging van het Besluit staatsexamens vwo-havo-mavo 2000 en van het Eindexamenbesluit v.w.o.- h.a.v.o.-m.a.v.o.-v.b.o. onder meer in verband met versoepeling van de uitslagregeling

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het laatste rapportcijfer

Nadere informatie

Reglement van orde van het College van Beroep voor de examens

Reglement van orde van het College van Beroep voor de examens Reglement van orde van het College van Beroep voor de examens Artikel 1 - Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. de wet: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

EINDEXAMENBESLUIT MAVO/VBO

EINDEXAMENBESLUIT MAVO/VBO EINDEXAMENBESLUIT MAVO/VBO De Onderwijsraad is een onafhankelijk adviescollege, ingesteld bij wet van 15 mei 1997 (de Wet op de Onderwijsraad). De Raad adviseert, gevraagd en ongevraagd, over hoofdlijnen

Nadere informatie

Zaaknummer : 2014/282 en Datum uitspraak : 26 januari 2015 : Verzoeker en Hogeschool Rotterdam

Zaaknummer : 2014/282 en Datum uitspraak : 26 januari 2015 : Verzoeker en Hogeschool Rotterdam Zaaknummer : 2014/282 en 282.1 Rechter[s] : mr. Olivier Datum uitspraak : 26 januari 2015 Partijen : Verzoeker en Hogeschool Rotterdam Trefwoorden : [onderzoek] Adviseur Bijzondere omstandigheden Finale

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 194 Wet van 29 april 2010 tot vaststelling van regels over referentieniveaus voor de taal- en rekenvaardigheden van leerlingen (Wet referentieniveaus

Nadere informatie

Bevorderingsnormen brugjaar. Schooljaar (juni 2017)

Bevorderingsnormen brugjaar. Schooljaar (juni 2017) Bevorderingsnormen brugjaar Schooljaar 2017 2018 (juni 2017) Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoofdstuk 1: bevorderingsregeling klas 1 naar klas 2... 5 Klas 1 B/K... 5 Klas 1 K/M... 6 Klas 1 M/H... 7 Overal

Nadere informatie

Bevorderingsregeling eerste en tweede leerjaar VMBO MAVO HAVO ATHENEUM

Bevorderingsregeling eerste en tweede leerjaar VMBO MAVO HAVO ATHENEUM sregeling eerste en tweede leerjaar VMBO MAVO HAVO ATHENEUM tekortpunten. zijn afhankelijk van de zwaarte van de onvoldoendes: een vijf komt overeen met één tekortpunt een vier komt overeen met twee tekortpunten

Nadere informatie

Uw kenmerk LO-8194/jg/Ra d.d. 27 oktober

Uw kenmerk LO-8194/jg/Ra d.d. 27 oktober Onderwijsraad Aan de minister van landbouw en visserij, de heer ir. G.J.M. Braks, Postbus 20401, 2500 EK 's-gravenhage.- Nassaulaan 6 2514 JS 's-gravenhage Tel. 070-63 79 55 uns kenmerk OR 2B/1397 S RT/AK

Nadere informatie

Bevorderingsregeling eerste en tweede leerjaar VMBO MAVO HAVO ATHENEUM

Bevorderingsregeling eerste en tweede leerjaar VMBO MAVO HAVO ATHENEUM sregeling eerste en tweede leerjaar VMBO MAVO HAVO ATHENEUM tekortpunten en compensatiepunten. De compensatieregeling houdt in dat een leerling tekortpunten die ontstaan door één of meer onvoldoende vakken,

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

No.W03.12.0197/II 's-gravenhage, 16 juli 2012

No.W03.12.0197/II 's-gravenhage, 16 juli 2012 ... No.W03.12.0197/II 's-gravenhage, 16 juli 2012 Bij Kabinetsmissive van 18 juni 2012, no.12.001344, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Veiligheid en Justitie, bij de Afdeling advisering

Nadere informatie

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport.

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport. Rapport 2 h2>klacht Beoordeling Conclusie Aanbeveling Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Stichting Examenbureau Beroepsvervoer (SEB) hem voor het ondernemersexamen taxivervoer

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 18321 1 december 2009 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 10 november 2009, nr.

Nadere informatie

Eindexamenreglement Stedelijk Dalton Lyceum

Eindexamenreglement Stedelijk Dalton Lyceum Eindexamenreglement Stedelijk Dalton Lyceum Examencommissie op de locatie. locatie Leerpark: voorzitter: secretaris: dhr. A.F. Rook, locatiedirecteur mw. R. Erdogan locatie Overkampweg: voorzitter: secretaris:

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2004:AR4275

ECLI:NL:RVS:2004:AR4275 ECLI:NL:RVS:2004:AR4275 Instantie Raad van State Datum uitspraak 13-10-2004 Datum publicatie 20-10-2004 Zaaknummer 200407821/1 en 200407821/2 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht

Nadere informatie

C J DERWIJSRAAD. VIERDE AFDELING OR.59 U.V.O. t3 NOV 1970

C J DERWIJSRAAD. VIERDE AFDELING OR.59 U.V.O. t3 NOV 1970 C J DERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 94 VIERDE AFDELING OR.59 U.V.O. t3 NOV 1970 Betreft; Ontwerp algemene maatregelen van bestuur inzake de eindexamens van de

Nadere informatie

Informatieboekje voor leerlingen die na mavo 4 naar havo 4 willen gaan

Informatieboekje voor leerlingen die na mavo 4 naar havo 4 willen gaan Informatieboekje 2018-2019 voor leerlingen die na mavo 4 naar havo 4 willen gaan 0 Inhoud Uitstroom mavo-4...2 Uitbesteding aan volwassenenonderwijs...3 Doorstroomschema naar het HBO...5 Verschil mavo

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 88 Wet van 10 februari 2016 tot wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet voortgezet onderwijs BES en enkele aanverwante wetten

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 106 Besluit van 4 maart 2003, houdende wijziging van het Besluit staatsexamens vwo-havo-mavo 2000 en van het Eindexamenbesluit v.w.o.-h.a.v.o.-m.a.v.o.-v.b.o.

Nadere informatie

Advies niet-ambteliike adviescommissie ONDERWIJSRAAD WOB. VGRAVENHAGE. -7 JUKID985

Advies niet-ambteliike adviescommissie ONDERWIJSRAAD WOB. VGRAVENHAGE. -7 JUKID985 Advies niet-ambteliike adviescommissie ONDERWIJSRAAD WOB. VGRAVENHAGE. -7 JUKID985 Nassaulaan 6 O.R. 2A/695 S 2514 JS 's-gravenhage Tol. 070-63 79 55 Bericht op het $chri ven van 7 maart 1985; VO/AV-828.853.

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2007 24 Besluit van 22 december 2006, houdende wijziging van onder meer het Inrichtingsbesluit W.V.O., het Eindexamenbesluit v.w.o.-h.a.v.o.-m.a.v.o.-v.b.o.,

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 2-0 3 2 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep van XXX, appellant tegen het Bestuur van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, verweerder 1. Ontstaan en loop van het

Nadere informatie

Checklists (school)examen Checklist 1 Examenreglement

Checklists (school)examen Checklist 1 Examenreglement Checklists (school)examen 2018-2019 Checklist 1 Examenreglement Inleiding Het Eindexamenbesluit bepaalt in artikel 31.1 en 31.3 dat het bevoegd gezag een eindexamenreglement opstelt en voor 1 oktober aan

Nadere informatie

Notitie Ontheffingen bevoegdheidsregels

Notitie Ontheffingen bevoegdheidsregels Notitie Ontheffingen bevoegdheidsregels De wet op het voortgezet onderwijs (WVO) kent een aantal bepalingen waarbij limitatief is vastgelegd wanneer het onderwijs - gedurende een beperkte tijd en onder

Nadere informatie

ONDERWIJSRAAD. Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, s - Gravenha 6 e. O.R. 55 W.V.O.

ONDERWIJSRAAD. Zijne Excellentie de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen, Nieuwe Uitleg 1, s - Gravenha 6 e. O.R. 55 W.V.O. ONDERWIJSRAAD SECRETARIAAT: BEZUIDENHOUTSEWEG 125 'S-GRAVENHAGE TEL. 070-83 61 M O.R. 55 W.V.O. 15 juni 1970 Bericht op schrijven van 29 april 1970, OP/12.781 I Betrefti D/AB Plan van scholen 1971-1973.

Nadere informatie

BEVORDERINGS NORMEN. Van de brugklas naar het tweede leerjaar

BEVORDERINGS NORMEN. Van de brugklas naar het tweede leerjaar BEVORDERINGS NORMEN Van de brugklas naar het tweede leerjaar Op basis van de vastgestelde eindcijfers (afgerond op gehele getallen) en de determinatie beslist de vergadering over de bevordering. De vergadering

Nadere informatie

Eindexamenreglement Stedelijk Dalton Lyceum

Eindexamenreglement Stedelijk Dalton Lyceum Eindexamenreglement Stedelijk Dalton Lyceum Examencommissie op locatie. Locatie Overkampweg, 24PY00: voorzitter: secretaris: dhr. E. Zomervrucht, adjunct-directeur mw. J. de Groot Dalton Vakcollege, 24PY02:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING EXAMENPROGRAMMA S VOORTGEZET ONDERWIJS

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING EXAMENPROGRAMMA S VOORTGEZET ONDERWIJS STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17415-n1 24 juli 2014 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 17 juni 2014, nr. 559817

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. Artikel 1. Dit landsbesluit en de daarop berustende regelingen verstaan onder:

HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. Artikel 1. Dit landsbesluit en de daarop berustende regelingen verstaan onder: Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 11, eerste lid, 21, eerste en tweede lid, en 29 van de Landsverordening voortgezet onderwijs (AB 1989 no. GT 103)

Nadere informatie

U I T S P R A A K 1 5 0 4 6

U I T S P R A A K 1 5 0 4 6 U I T S P R A A K 1 5 0 4 6 van (de voorzitter van) het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep en het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening van

Nadere informatie

Uitspraak van het College van Toezicht van het Nederlands Instituut van Psychologen.

Uitspraak van het College van Toezicht van het Nederlands Instituut van Psychologen. 1408 Uitspraak van het College van Toezicht van het Nederlands Instituut van Psychologen. Het College van Toezicht van het Nederlands Instituut van Psychologen, hierna te noemen het College, heeft het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 34 010 Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet op de expertisecentra, de Wet medezeggenschap op scholen en de Wet voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Zaaknummer: 2000/026 en 2000/026.1 Rechter(s): mr. Olivier Datum uitspraak: 22 mei 2000 X tegen het college van bestuur van de Universiteit Leiden

Zaaknummer: 2000/026 en 2000/026.1 Rechter(s): mr. Olivier Datum uitspraak: 22 mei 2000 X tegen het college van bestuur van de Universiteit Leiden Zaaknummer: 2000/026 en 2000/026.1 Rechter(s): mr. Olivier Datum uitspraak: 22 mei 2000 Partijen: X tegen het college van bestuur van de Universiteit Leiden Trefwoorden: Algemeen verbindend voorschrift,

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan hem als advocaat een machtiging van zijn cliënt heeft gevraagd om stukken bij de IND te kunnen opvragen,

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het 4e rapportcijfer per vak is

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1997 1998 Nr. 245 25 410 Wijziging van onder meer de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de invoering van leerwegen in de hogere leerjaren van

Nadere informatie

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB.

Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Advies niet-ambtelijke adviescommissie WOB. Onderwijsraad Aan de staatssecretaris van onderwijs Nassaulaan 6 en wetenschappen, 2514JS 's-gravenhage mevrouw drs. N.J. Ginjaar-Maas, Tel. 070-63 79 55 Postbus

Nadere informatie

Regeling vaststelling examenprogramma s v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. en v.b.o.

Regeling vaststelling examenprogramma s v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. en v.b.o. Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie bvh 079-3232.666 Regeling vaststelling examenprogramma

Nadere informatie

Besluit van 10 juli 1989, houdende bepalingen inzake de eindexamens aan de scholen voor v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. en l.b.o.

Besluit van 10 juli 1989, houdende bepalingen inzake de eindexamens aan de scholen voor v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. en l.b.o. (Tekst geldend op: 19-09-2012) Besluit van 10 juli 1989, houdende bepalingen inzake de eindexamens aan de scholen voor v.w.o., h.a.v.o., m.a.v.o. en l.b.o. Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der

Nadere informatie

Regelgeving referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen versie 1.2

Regelgeving referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen versie 1.2 Regelgeving referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen versie 1.2 Op 29 april 2010 is de Wet referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen vastgesteld. De wet legt het kader vast voor de lagere, meer

Nadere informatie

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 13 april 2016, nr. W /I);

De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van 13 april 2016, nr. W /I); Besluit van 22 april 2016 tot wijziging van onder meer het Inrichtingsbesluit WVO en het Eindexamenbesluit VO in verband met de invoering van profielen in het vmbo, alsmede modernisering van de beroepsgerichte

Nadere informatie

UITSLAG, HERKANSING EN DIPLOMERING. Artikel 23 Eindcijfer eindexamen

UITSLAG, HERKANSING EN DIPLOMERING. Artikel 23 Eindcijfer eindexamen HOOFDSTUK V UITSLAG, HERKANSING EN DIPLOMERING Artikel 23 Eindcijfer eindexamen 1. Het eindcijfer voor alle vakken van het eindexamen wordt uitgedrukt in een geheel cijfer uit de reeks 1 tot en met 10.

Nadere informatie

==================================================================== HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. Artikel 1

==================================================================== HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. Artikel 1 Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, van 1 maart 1991 ter uitvoering van artikel 53, tweede lid, van de Landsverordening voortgezet onderwijs (AB 1989 no. GT 103) Citeertitel: Landsbesluit

Nadere informatie

Uw kenmerk VO/A d.d. 27 augustus 1996

Uw kenmerk VO/A d.d. 27 augustus 1996 Advies niet-arnbïelijke adviescommissie WOB. Aan de staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschappen, mevrouw T. Netelenbos, Postbus 25000, 2700 LZ Zoetermeer. Onderwijsraad Nassaulaan 6 2514 JS

Nadere informatie

Regeling modellen diploma s v.w.o.- h.a.v.o. profiel

Regeling modellen diploma s v.w.o.- h.a.v.o. profiel OCenW-Regelingen Bestemd voor: vwo, havo, vavo verbindend voorschrift Datum: 9 maart 2001 Kenmerk: VO/BOB/2001/10037 Datum inwerkingtreding: zie artikel 8 Geldigheidsduur beleidsregel: n.v.t. Juridische

Nadere informatie

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: [concept 23 april 2014, versie t.b.v. internetconsultatie] wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs en enkele aanverwante wetten in verband met het invoeren van profielen in het voorbereidend beroepsonderwijs

Nadere informatie

Eindexamenreglement Stedelijk Dalton Lyceum

Eindexamenreglement Stedelijk Dalton Lyceum Eindexamenreglement Stedelijk Dalton Lyceum Examencommissie op de locatie. locatie Leerpark: voorzitter: secretaris: mw. M. C. Luyten, locatiedirecteur dhr. J.G. Tijhuis locatie Overkampweg: voorzitter:

Nadere informatie

Samenvatting uitspraak. Interpretatiegeschil VO artikel 10 onder b WMS (wijziging onderwijs- en examenregeling)

Samenvatting uitspraak. Interpretatiegeschil VO artikel 10 onder b WMS (wijziging onderwijs- en examenregeling) Samenvatting uitspraak 08.019 Interpretatiegeschil VO artikel 10 onder b WMS (wijziging onderwijs- en examenregeling) Het bevoegd gezag heeft besloten het schoolexamenvak Maatschappijleer te verplaatsen

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2

Informatieboekje leerjaar 2 2016 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl naar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1998 1999 26 555 Wijziging van onder meer de Wet op het voortgezet onderwijs met het oog op afschaffing van de einddatum voor indiening van aanvragen tot

Nadere informatie

Titel. Doorstroomnormering vmbo. Sectorleiding vmbo september 2014 1

Titel. Doorstroomnormering vmbo. Sectorleiding vmbo september 2014 1 Titel Doorstroomnormering vmbo Sectorleiding vmbo september 2014 1 Auteur: Sectorleiding vmbo Beknopte toelichting inhoud: Doorstroomnormering vmbo Sectorleiding, DV, MR Routing in school: Vervangt: eerdere

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting KWT uren door mentor - Toelichting profielen en leerwegen door decaan - 20.00 uur: Kennismakingsronde profiel Kiezen

Nadere informatie

van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1974-1975 13 320 Nota betreffende de positie voorbereidend jaar bij het HBO Nr. 4 Brief van de Minister en de Staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen

Nadere informatie

Datum 18 januari 2013 Betreft Aanbieding rapport Inspectie doorstroming vmbo-havo

Datum 18 januari 2013 Betreft Aanbieding rapport Inspectie doorstroming vmbo-havo a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer OC enw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Europaweg 4 Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon (079)

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 0 0 4 8 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van XXX, appellante tegen het bestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen, verweerder

Nadere informatie

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet#

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# 162 30. SJb Mei 8. 19 Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# De Berste Af deeling van den Onderwijsraad heeft de eer hierbij ter kennis van Uwe Excellentie te brengen

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen 2018-2019 Overgangsnormen Rapportage en bevordering Cijferoverzichten De resultaten die leerlingen behalen worden op Helinium geautomatiseerd verwerkt. Daarmee kunnen ouders en leerlingen zich elke dag

Nadere informatie

Rapportage en bevordering onderbouw

Rapportage en bevordering onderbouw Rapportage en bevordering onderbouw Cijfers inzien door ouders Ouders hebben de mogelijkheid om de cijfers van hun zoon of dochter in magister, ons cijferprogramma, in te zien. De ouders ontvangen daarvoor

Nadere informatie

3 oktober 2012 heeft plaatsgevonden, leidt niet tot een ander oordeel.

3 oktober 2012 heeft plaatsgevonden, leidt niet tot een ander oordeel. Zaaknummer : 2013/073 Rechter(s) : mrs. Loeb, Troostwijk, Van der Spoel Datum uitspraak : 7 oktober 2013 Partijen : Appellante tegen Rijksuniversiteit Groningen Trefwoorden : Aanmelding, afstudeertijdstip,

Nadere informatie