Feitenboekje. 10 belangrijke feiten over ventilatie met warmterecuperatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Feitenboekje. 10 belangrijke feiten over ventilatie met warmterecuperatie"

Transcriptie

1 Feitenboekje 10 belangrijke feiten over ventilatie met warmterecuperatie Gezonde lucht is belangrijk. Helaas is een goede en gezonde luchtkwaliteit niet altijd vanzelfsprekend. Door woningen goed te isoleren en luchtdicht te maken komt er geen verse lucht meer naar binnen. Daarom is een goed functionerend ventilatiesysteem van groot belang. In een goed geïsoleerde woning of gebouw is ventilatie met warmterecuperatie, oftewel balansventilatie, een uitstekende methode. Dit type ventilatie zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit altijd in orde is in een woning. Het garandeert een aangenaam verse luchtstroom in alle ruimten, onder elke omstandigheid. Daarnaast wordt met deze methode comfort en energiebesparing tot hoog niveau verenigd. Dit document geeft met 10 feiten de essentie van balansventilatie weer, zodat antwoord wordt gegeven op de meest voorkomende vragen en misvattingen worden verhelderd.

2 Ziektepercentage Feit Nº1: Ventilatie is noodzakelijk om tot een gezond binnenklimaat te komen. Wie goed isoleert en juist ventileert, vermindert het warmteverlies, verbetert het comfort en realiseert gezonde lucht en een beter binnenklimaat in huis. Ventileren is absoluut noodzakelijk om vocht, schimmels en gezondheidsklachten te voorkomen. Diverse studies (*1) hebben vastgesteld dat er een aantoonbare relatie is tussen gebrek aan ventilatie en gezondheidsklachten. Dit komt omdat onvoldoende ventilatie leidt tot een hoge luchtvochtigheid waardoor schimmels en mijten de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Verder kunnen bij onvoldoende ventilatie verontreinigingen zich opbouwen. Belangrijke en mogelijk gevaarlijke stoffen (*2) zijn sigarettenrook, fijn stof en formaldehyde. Deze stoffen zijn voor 80% verantwoordelijke voor alle ziektes die ontstaan ten gevolge van een slecht binnenklimaat. Met balansventilatie wordt de luchtkwaliteit per ruimte gegarandeerd, doordat er altijd een balans is tussen de afgevoerde en toegevoerde verse buitenlucht. Toegevoegde lucht van buiten kan via filters (aan de bron) worden gefilterd. Uit onderzoek (*3) blijkt tevens dat met toepassing van systeem D het aantal micro-organismen in de toevoerlucht altijd lager is dan in de buiten- en binnenlucht. Dit geldt in een bepaalde mate ook voor systeem C. Met balansventilatie bestaat bovendien de mogelijkheid om extra filters toe te passen die de lucht zuiveren zoals fijnstoffilters voorstofdeeltjes < 1µm (0,001mm), pollenfilter en actieve koolfilters. Ziektepercentage ten opzichte van een gebouw zonder ventilatie 1 0,9 0,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0, ,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 Hoeveelheid ventilatie [luchtwisseling per uur] Figuur 1: Er is een relatie tussen ventilatie en een gezond binnenklimaat.

3 Feit Nº2: Ventilatie met warmterecuperatie garandeert altijd een optimale luchtkwaliteit. In geval van mechanische ventilatie met raamroosters (type C) zal bij harde winddruk op de woning een overdruk aan de loefzijde en een onderdruk aan de lijzijde ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat er aan de windzijde een overmatige ventilatie ontstaat. Dit kan ongewenst zijn (denk maar aan kou in de winter). Aan de andere kant van het huis ontstaat een verlaagde ventilatie of gaat de lucht zelfs van binnen naar buiten. Er wordt dan ook geadviseerd om bij harde wind de roosters aan de windzijde te sluiten. Maar dan komt daar weinig verse lucht naar binnen. Met type C ventilatie wordt vaak lucht in de badkamer afgezogen. De verse lucht komt daardoor via de raamroosters in de slaapkamers de woning binnen en stroomt onder de deuren naar de badkamer. De luchtafzuiging in de badkamer is dus de Figuur 2: Ventilatie met raamroosters kan tot ongewenste effecten leiden, bijvoorbeeld bij harde wind. drijvende kracht achter de ventilatie in de slaapkamers. Maar als een raam in de badkamer opengezet wordt zal alle verse lucht via het open raam de woning binnenkomen. De slaapkamers zullen dan nauwelijks meer verse lucht krijgen. Ventilatie met warmterecuperatie biedt in tegenstelling tot bovenstaand een constante, ongehinderde toevoer van verse lucht in elke ruimte in de woning, ongeacht de (externe) omstandigheid.

4 Feit Nº3: Bij ventilatie met warmterecuperatie kunnen de ramen gewoon geopend worden, het systeem blijft functioneren. Ventilatie met warmterecuperatie zorgt voor een constante toevoer van verse lucht in een woning. Dit waarborgt een goede luchtkwaliteit in elke ruimte van een huis. In sommige gevallen is het gewenst om nóg meer verse lucht in een ruimte te krijgen, bijvoorbeeld na een feestje of zomaar, omdat het lekker is om in de lente de vogels te horen fluiten. Het raam of een deur in die ruimte kan dan zonder problemen opengezet worden om een verhoogde ventilatie te krijgen. Figuur 3: In een woning met balansventilatie kunnen de ramen gewoon open staan. Het open raam heeft geen enkele nadelige invloed op de werking van het ventilatiesysteem. Hoogstens zal het in de winter wat kouder worden in de betreffende kamer, maar er wordt nog steeds voldoende verse lucht toegevoerd, ook in de rest van de kamers binnenshuis.

5 Feit Nº4: Ventilatie is van invloed op de energierekening. --- Figuur 4: Energiestromen in een woning. Een woning heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Dit gaat om elektriciteit voor alle apparatuur en verlichting die we in huis hebben, en om gas (of elektriciteit) voor onze verwarming en ventilatie. Het gas dat we kopen van de leverancier benutten we voor drie verschillende doelen, namelijk; het verzorgen van warm water, het verwarmen van de woning en het verwarmen van de ventilatielucht die binnen komt. Met conventionele ventilatie wordt de helft van het gas dat we kopen gebruikt om de ventilatielucht die binnenkomt op te warmen. Balansventilatie zorgt voor vermindering van het energieverbruik (voor verwarming). Dit betekent bij een gemiddelde woning, een besparing van 250 m 3 (circa 150 euro per jaar). Figuur 5: Energieverliezen in een woning, met balansventilatie wordt het rode deel drastisch verkleind.

6 Feit Nº5: Ventilatie met warmterecuperatie bespaart energie en verdient zichzelf terug. Met ventilatie met warmterecuperatie kan energie worden bespaard. Warmte uit de afvoerlucht wordt voor meer dan 95% weer in de toevoerlucht gebruikt. Bijvoorbeeld als het buiten 0 C en binnen 20 C, dan moet zonder warmterecuperatie de verse lucht 20 C worden verwarmd. Met warmterecuperatie is dit ongeveer 1 C. Het is raadzaam om tijdens het stookseizoen de ramen dicht te houden om warmteverspilling tegen te gaan. Natuurlijk mogen ze wel open. In een nul-energiewoning (*4) is de afgelopen jaren gemeten hoeveel de energiebesparing voor de verwarmingsketel is en hoeveel energie hiervoor verbruikt is door de ventilatoren van de ventilatie-unit. Van een goed ontworpen, goed geïnstalleerd en goed onderhouden ventilatiesysteem is de verhouding tussen elektriciteitsverbruik en bespaarde verwarmingsenergie groot. Bijvoorbeeld in een nul-energiewoning is gemeten dat deze verhouding 1 op 17 is. Dit betekent dat voor iedere kwh die erin gaat er 17 kwh wordt bespaard. Dit betekent dat een balansventilatie-installatie zich ruim terugverdient binnen zijn eigen levensduur. Figuur 6: Uitkomsten van een jaar monitoring van een nul-energiewoning. In het winterseizoen was het elektriciteitsverbruik 199 kwh, terwijl de besparing op de verwarmingsenergie 3465 kwh was.

7 Feit Nº6: Ventilatie met warmterecuperatie zorgt niet voor oververhitting van de woning. Tijdens sommige lente- en herfstdagen, als het buiten kouder is dan binnen, is er geen behoefte aan warmterecuperatie, het is immers dan al warm genoeg. Het balansventilatiesysteem schakelt dan automatisch de warmterecuperatie-functie uit (bypass treedt in werking). De woning wordt dan geventileerd met aangename frisse buitenlucht. In de zomer, als het buiten warmer is dan binnen, wordt de bypass weer gesloten. Omdat nu de binnenlucht wordt gebruikt om de verse lucht af te koelen kan men nu zelfs beter spreken van kouderecuperatie. Hierdoor komt de verse lucht niet binnen als zeer warme lucht (zoals bij systeem C of bij een open raam), maar met een aangename temperatuur die nagenoeg gelijk is aan de binnentemperatuur. Hierdoor zorgt de werking van een balansventilatie dus nooit voor een verdere verwarming van de woning. Het is ook mogelijk om nog een stap verder te gaan. Door toepassing van een koelsysteem kan het ventilatiesysteem de toegevoerde verse lucht zelfs sterk afkoelen. Toepassing van balansventilatie zorgt er dus voor dat de temperatuurverschillen tussen de diverse ruimtes kleiner worden. Figuur 7: Gemeten toevoertemperaturen in de zomer in verschillende omstandigheden.

8 Feit Nº7: De luchtvochtigheid in een woning is in de winter soms laag, maar niet ten gevolge van de warmterecuperatie. In de winter zit er in de buitenlucht minder vocht als in de binnenlucht. Toevoeren van verse lucht betekent dus het vervangen van vochtige lucht door drogere lucht (ook bij natuurlijke ventilatie, of bij ventilatie met raamroosters). Als er binnen niet voldoende vochtbronnen zijn (koken, douchen, planten) kan het dus zijn dat s winters de binnenlucht droger wordt. Juist met balansventilatie is het mogelijk om hier iets aan te doen. Door toepassing van ventilatie met een enthalpiewisselaar wordt naast warmte zelfs vocht teruggewonnen uit de afvoerlucht, waardoor er veel minder kans is op uitdroging van de binnenlucht. Dit zorgt voor een hoge mate van comfort. Figuur 8: Verse buitenlucht krijgt in een enthalpiewisselaar niet alleen warmte, maar ook vocht uit de afvoerlucht mee. Geur, gassen en verontreinigingen worden voorkomen.

9 Feit Nº8: De geluidsproductie van een balansventilatie - installatie is laag. Elk ventilatiesysteem maakt geluid. Soms komt dit geluid van buiten door een opening in de gevel en soms komt dit geluid door het kanalensysteem waardoor de ventilatielucht stroomt. Dit laatste is bij balansventilatie het geval. Doordat dit geluid zich in de kanalen concentreert, is het geluid zeer goed te dempen met een geluiddemper. Dergelijke dempers worden in alle ventilatiesystemen toegepast. Buitengeluid wordt overigens gedempt in de balansventilatieunit. De bouwregelgeving schrijft voor dat het maximale geluidniveau van een ventilatiesysteem 30 db(a) betreft. Deze wettelijke eis geldt voor alle soorten ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen. Deze eis garandeert dat een ventilatiesysteem niet voor geluidsoverlast kan zorgen in de woon- en slaapkamers.

10 Feit Nº9: Het elektrisch verbruik van een balansventilatie- installatie is laag. Een balansventilatie-installatie zorgt 24 uur per dag voor toevoer van verse buitenlucht in een woning. De installatie verbruikt elektriciteit om twee ventilatoren te laten draaien. Dit verbruik is bij een goed ontworpen, goed geïnstalleerde en goed onderhouden installatie laag. Vergelijking van het elektrisch verbruik met andere langdurig gebruikte apparaten in huis: Figuur 9: Een balansventilatie-installatie verbruikt weinig elektrische energie.

11 Feit Nº10: Ventilatie met warmterecuperatie is de gewoonste zaak van de wereld, nu en in de toekomst. Er zijn al vele duizenden ventilatiesystemen met warmterecuperatie in gebruik. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld worden deze systemen toegepast. Er is dan ook niets nieuws aan de toepassing van warmterecuperatie. In nieuwbouwwoningen is de keuze voor balansventilatie voor de hand liggend. Een nieuwbouwwoning is namelijk zo goed geïsoleerd dat er nog maar heel weinig warmte nodig is om de woning comfortabel te houden. Er kan dus een verwarmingsketel of een warmtepomp geïnstalleerd worden met een erg laag vermogen. Juist dan is het heel verstandig om voor balansventilatie te kiezen omdat anders de verwarming te kort schiet als er door (raam)roosters een grote hoeveelheid koude lucht naar binnen komt. Ook bij woningen die voorzien zijn van vloerverwarming of zogenaamde lage temperatuur radiatoren is het noodzakelijk om ventilatie met warmterecuperatie toe te passen. Balansventilatie zorgt er voor dat het verwarmingssysteem snel genoeg kan reageren op de wensen van de gebruiker en op wisselende buitentemperaturen. Bovendien is balansventilatie ideaal in combinatie met warmtepomp of andere duurzame energieconcepten, zodat een woning te allen tijde is voorbereid op de toekomst. Uiteraard is, net als bij andere ventilatiesystemen, onderhoud van groot belang voor een optimale werking van de ventilatie-installatie. Een voorbeeld hiervan is het 2x per jaar vervangen van filters en tweejaarlijks onderhoud (om de 2 jaar) door een in ventilatie gespecialiseerde installateur.

12 Bronnen: bron*1: -Onderzoek naar ventilatie in relatie tot gezondheid en energiegebruik voor een representatieve steekproef van het Nederlandse woningbestand / De Gids, W.F. en P.J.M. Op 't Veld, Proefschrift SBS symptoms and performance of Office Work, RIVM Rapport, gezondheidskundige advieswaarden binnenmilieu, A. Dusseldorp, M. van Bruggen, J. Douwes, P.J.C.M. Janssen, G. Kelfkens, 2004 bron*2: AIVC ; Why we ventilate / Berkely California 2012 bron*3: Centre Scientifique et Technique de Construction bron*4 : Long term monitoring of a demand controlled heat recovery ventilation system with ground heat exchange in a zero-energy building in Groenlo / Cremers, B.E. / 2012.

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd. Goed voor de energierekening en het comfort in huis en op kantoor,

Nadere informatie

INFORMATIE GIDS VOOR DOE HET ZELFVERS

INFORMATIE GIDS VOOR DOE HET ZELFVERS Ventileren Wat? Ventileren is verse lucht aanvoeren en vervuilde lucht, die schadelijke stoffen en geuren bevat, afvoeren. Ventileren is meer dan de kamer luchten door ramen en deuren even wijd open te

Nadere informatie

Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit

Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit Ventileren voor een optimale luchtkwaliteit Maandag 4 september 2017 Panoramazaal 1. Algemeen... 2 Waarom ventileren?... 2 2. Twee opties: Individueel of collectief... 2 3. Relevante info voor collectieve

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie Meer wooncomfort en minder energieverbruik door goede ventilatie voltalimburg.nl/ventilatie Wist u dat... Ventileren zelfs energie kan besparen? Het opwarmen van vochtige lucht in de woning kost meer energie.

Nadere informatie

Ventilatie in uw woning Systeem C en Systeem D. Koeling Ventilatie Luchtzuivering

Ventilatie in uw woning Systeem C en Systeem D. Koeling Ventilatie Luchtzuivering Ventilatie in uw woning Systeem C en Systeem D Verwarming Koeling Ventilatie Luchtzuivering Wat is ventileren? Isoleren = ventileren Wist u dat we gemiddeld zo n 70% van onze tijd tussen 4 muren doorbrengen?

Nadere informatie

Verwarmen, Koelen, Ventileren

Verwarmen, Koelen, Ventileren Gebruikershandleiding d.d. 1 mei 2015 Verwarmen, Koelen, Ventileren Appartementen dr. Struyckenplein, Rijpstraat en Jan Ligthartstraat Heeft u een storing aan de verwarming, de koeling of de ventilatie?

Nadere informatie

Energie analyse voor balansventilatie toestellen uit veldstudies

Energie analyse voor balansventilatie toestellen uit veldstudies Energie analyse voor balansventilatie toestellen uit veldstudies Warmteterugwinning, koudeterugwinning, ventilatiekoeling Bart Cremers, Kennisadviseur Product Management, CC CSY, Zwolle Artikel: B.E. Cremers,

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Hilversum 52 woningen Monnikenberg De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Hilversum 52 woningen Monnikenberg De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Hilversum 52 woningen Monnikenberg De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van 52 woningen Monnikenberg in Hilversum is gestart.

Nadere informatie

Isoleren = ventileren

Isoleren = ventileren Wat is ventileren? Wist u dat we gemiddeld zo n 70% van onze tijd tussen 4 muren doorbrengen? Dit lijkt misschien veel, maar reken eens na. Overdag werken we binnen, s avonds leven we in huis en s nachts

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel ventileren goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren

Nadere informatie

Energieanalyse voor balansventilatiesystemen op basis van veldstudies

Energieanalyse voor balansventilatiesystemen op basis van veldstudies Auteur B. (Bart) Cremers, Kennisadviseur, Zehnder Group Zwolle Energieanalyse voor balansventilatiesystemen op basis van veldstudies Systemen voor balansventilatie brengen op gecontroleerde wijze voldoende

Nadere informatie

> Verwarmen en ventileren

> Verwarmen en ventileren > Verwarmen en Verwarmen en Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees

Nadere informatie

Member of the. Ventilatie in uw woning

Member of the. Ventilatie in uw woning Member of the Ventilatie in uw woning Wist u dat we gemiddeld zo n 70% van onze tijd tussen 4 muren doorbrengen? Dit lijkt misschien veel, maar reken maar eens na. Overdag werken we binnen, s avonds leven

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van Fase 1 van Eiland van Spijk in

Nadere informatie

Verwarmen en ventileren. Advies voor frisse lucht in huis

Verwarmen en ventileren. Advies voor frisse lucht in huis Verwarmen en Advies voor frisse lucht in huis 1 Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse

Nadere informatie

Gebruik van de WTW-installatie:

Gebruik van de WTW-installatie: Gebruik van de WTW-installatie: Voor een zorgeloos gebruik van de WTW-installatie hoeft u slechts het volgende in acht te nemen: Koken: Als u gaat koken dient u de bedieningsschakelaar boven het aanrecht

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem A++ Uw nieuwe woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem A++ Uw nieuwe woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem A++ Uw nieuwe woning 2.800,- subsidie WPU XL A ++ A + A Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling

Nadere informatie

ventileren wonen met karakter

ventileren wonen met karakter ventileren wonen met karakter goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht

Nadere informatie

Informatieblad. verwarmingsinstallatie. Comfortabel klimaatsysteem. Rokade

Informatieblad. verwarmingsinstallatie. Comfortabel klimaatsysteem. Rokade Informatieblad verwarmingsinstallatie Rokade 2011 Comfortabel klimaatsysteem Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem Duurzaamheid is een centraal thema in Rokade. Als bewoner profiteert u daarvan.

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis 1e fase 23 woningen Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de eerste fase met

Nadere informatie

Goed ventileren in huis

Goed ventileren in huis Goed ventileren in huis Wist u dat de binnenlucht meestal viezer is dan de buitenlucht? Eén op de tien huizen heeft schimmel en in veel woningen is er meer fijnstof dan buiten. Daarom is ventileren zo

Nadere informatie

als het over ventilatie gaat...

als het over ventilatie gaat... als het over ventilatie gaat... Made in Belgium by Sanutal Hoogefficiënte tegenstroomwarmtewisselaar Systeem D Slim ventileren met terugwinning van energie air Tallinn hoofdstad van Estland, zuiverste

Nadere informatie

Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin...

Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin... Isolatie plaatsen en de kiertjes niet afdichten? Een jas die niet dicht kan, heeft toch ook geen zin... Woonvocht en oppervlaktecondensatie De mens zelf produceert steeds een hoeveelheid waterdamp door

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding warmte-terug-win-installatie

Ventileren in huis. Handleiding warmte-terug-win-installatie Ventileren in huis Handleiding warmte-terug-win-installatie Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

Advieswijzer: verwarmen en ventileren

Advieswijzer: verwarmen en ventileren 100% wonen Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees deze advieswijzer aandachtig

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van 24 woningen Engelenweide in Herwijnen is gestart.

Nadere informatie

WOONLASTEN 4 15. Zijn de maandlasten voor huur + energie in een Passiefhuis lager dan in een normale woning? 4

WOONLASTEN 4 15. Zijn de maandlasten voor huur + energie in een Passiefhuis lager dan in een normale woning? 4 PASSIEFHUIZEN COLUMBUSKWARTIER ALMERE VEEL GESTELDE VRAGEN PASSIEFHUIZEN EN WONEN IN EEN PASSIEFHUIS 2 1. Wat is een Passiefhuis? 2 2. Wat is het voordeel van een Passiefhuis? 2 3. Wat zijn bewonerservaringen

Nadere informatie

Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning

Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning Uw woning is aangesloten op een collectief, duurzaam energiesysteem. Deze installatie verwarmt in de winter, koelt in de zomer en zorgt voor warm

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht. onderhouden+verbouwen. Ventilatie Onderhoud. eigen huis magazine

Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht. onderhouden+verbouwen. Ventilatie Onderhoud. eigen huis magazine onderhouden+verbouwen eigen huis magazine Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht Ventilatie Onderhoud 32 eigen huis magazine jan 2013 31 24 uur per dag frisse lucht Ventileren

Nadere informatie

De mechanische ventilatie type C is in te delen in twee stromingen die nog in de huidige huizen aanwezig zijn:

De mechanische ventilatie type C is in te delen in twee stromingen die nog in de huidige huizen aanwezig zijn: 1 Introductie In een huishouden is ventilatie nodig om ervoor te zorgen dat het huis van schone en gezonde lucht is voorzien. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijke ventilatie (type A), en

Nadere informatie

UW NIEUWE APPARTEMENT DUURZAAM EN COMFORTABEL

UW NIEUWE APPARTEMENT DUURZAAM EN COMFORTABEL groen woonbastion in het centrum van Maastricht UW NIEUWE APPARTEMENT DUURZAAM EN COMFORTABEL UW NIEUWE APPARTEMENT IS ZEER DUURZAAM EN COMFORTABEL Gefeliciteerd met uw nieuwe appartement in ons project

Nadere informatie

NUL-OP- DE-METER. FidesWonen maakt uw huis weer als nieuw Comfortabel & duurzaam

NUL-OP- DE-METER. FidesWonen maakt uw huis weer als nieuw Comfortabel & duurzaam NUL-OP- DE-METER FidesWonen maakt uw huis weer als nieuw Comfortabel & duurzaam IEDEREEN OP GOEREE-OVERFLAKKEE VERDIENT EEN VEILIG, COMFORTABEL, DUURZAAM EN BETAALBAAR HUIS. Dat geldt natuurlijk ook voor

Nadere informatie

Energiezuinig en optimaal comfort

Energiezuinig en optimaal comfort SUPER DUURZAAM WONEN OP HET ZEEBURGEREILAND AMSTERDAM Energiezuinig en optimaal comfort ZEEBURGEREILAND * AMSTERDAM APPARTEMENTEN MET EEN DUURZAAM KLIMAATSYSTEEM Duurzaam klimaat systeem in De BrouwerIJ

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Energieanalyse voor balansventilatiesystemen op basis van veldstudies

Energieanalyse voor balansventilatiesystemen op basis van veldstudies Energieanalyse voor balansventilatiesystemen op basis van veldstudies SAMENVATTING Bart Cremers Zehnder Group Zwolle Lingenstraat 2 8028 PM Zwolle bart.cremers@zehndergroup.com Systemen voor balansventilatie

Nadere informatie

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen. Tel. 050/32.33.40 - Fax. 050/32.33.27 - E-mail info@airflux.be - www.airflux.

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen. Tel. 050/32.33.40 - Fax. 050/32.33.27 - E-mail info@airflux.be - www.airflux. Ventileren Antwoorden op de meest gestelde vragen 1. Waarom deze brochure? Goed ventileren is enorm belangrijk. Niet alleen omdat frisse en schone lucht in huis prettig is, maar vooral omdat het gezond

Nadere informatie

nieuwe woning in Austerlitz

nieuwe woning in Austerlitz KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Austerlitz EPC0 7 woningen Thuis in het Loo De energie van morgen vandaag in huis EERB ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop

Nadere informatie

In 10 stappen een Active House

In 10 stappen een Active House In 10 stappen een Active House Wat is een Active House? Een Active House is een woning waar de mens centraal staat en elementen als energie, milieu en comfort in balans zijn. Dit resulteert in een gezonde,

Nadere informatie

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw)

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) Onderhoud / storing Belangrijk: Maak 1x per maand de twee filters in de wtw-unit schoon en vervang ze minimaal 2 per jaar. Zowel voor het schoonmaken

Nadere informatie

Energie Regeneratie Ventilatie. Op EPBD lijst. Energie efficiënte balansventilatie met warmte- én vochtuitwisseling ERV

Energie Regeneratie Ventilatie. Op EPBD lijst. Energie efficiënte balansventilatie met warmte- én vochtuitwisseling ERV Energie Regeneratie Ventilatie Op EPBD lijst Energie efficiënte balansventilatie met - én uitwisseling ERV ERV: Energie efficiënte ventilatie voor gezonde binnenlucht Samsung ventilatiesysteem D is erkend

Nadere informatie

voor een gezond & comfortabel binnenklimaat...

voor een gezond & comfortabel binnenklimaat... Editie Vlaanderen voor een gezond & comfortabel binnenklimaat... ventilatiesystemen voor woning, kantoor en horeca www.clima-industries.com Troeven ENERGIEZUINIG Ventilatiesystemen met warmte-terugwinning

Nadere informatie

BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp

BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp BE 2 Installatietechniek Bieschboshal warmtepomp Pagina 1 van 7 Joran van Reede MBGOO17B4..-05-2019 Pagina 2 van 7 Inleiding Voor u ligt een verslag over de installatie techniek van de Bieschbos hal. In

Nadere informatie

Gezonde, frisse lucht in huis

Gezonde, frisse lucht in huis Een buitengewoon binnenklimaat VENTILATIE VOOR WONINGBOUW Gezonde, frisse lucht in huis EEN HELDERE KIJK OP VENTILATIE Heerlijk, continu frisse lucht in mijn werkkamer. Zo kan ik goed geconcentreerd thuis

Nadere informatie

Bij het opstellen van deze notitie zijn de volgende relevante documenten als uitgangspunten gehanteerd:

Bij het opstellen van deze notitie zijn de volgende relevante documenten als uitgangspunten gehanteerd: Project: Brede School Rembrandtkwartier te Rijswijk Projectnr.: 6.053 Datum: 20 februari 2017 Betreft: Ontwerpnotitie Ventilatie 1. UITGANGSPUNTEN Bij het opstellen van deze notitie zijn de volgende relevante

Nadere informatie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie Ventileren is gezond en bespaart energie We staan er meestal niet bij stil, maar de lucht om ons heen bevat vocht. Dat geldt natuurlijk ook voor de lucht in huis. Door transpiratie, douchen, koken en wassen

Nadere informatie

Air Service Center staat dus niet zomaar voor klimaat op maat! 2. 1. Recuperatie-unit. 4. Afvoerschouw (groen)

Air Service Center staat dus niet zomaar voor klimaat op maat! 2. 1. Recuperatie-unit. 4. Afvoerschouw (groen) Gezond en ecologisch verantwoord wonen zijn factoren die vandaag meer dan ooit hun stempel op de markt drukken. In het hedendaagse drukke leven wil men thuiskomen in een comfortabele omgeving waar men

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

OXYGEN. Brochure 2012-2013.NL

OXYGEN. Brochure 2012-2013.NL OXYGEN Brochure 0-03.NL DE ADEMENDE RADIATOR: Intelligent en hygiënisch ventileren Jaga Oxygen is geen traditionele ventilatie, maar een intelligent gestuurd en energiebesparend luchtverversingssysteem.

Nadere informatie

BROCHURE. Balansventilatie met warmterecuperatie CODUMÉ HRU OROKO 325. Een gezond en comfortabel binnenklimaat. EPB conform. www.codume.

BROCHURE. Balansventilatie met warmterecuperatie CODUMÉ HRU OROKO 325. Een gezond en comfortabel binnenklimaat. EPB conform. www.codume. BROCHURE Balansventilatie met warmterecuperatie CODUMÉ HRU OROKO 325 Een gezond en comfortabel binnenklimaat. EPB conform www.codume.eu EEN VERFRISSEND GEZOND BINNEN- MILIEU, OPTIMAAL WOONCOMFORT EN OOK

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Vergelijking van vijf schoolventilatiesystemen voor bestaande PO en VO scholen

Vergelijking van vijf schoolventilatiesystemen voor bestaande PO en VO scholen Vergelijking van vijf schoolventilatiesystemen voor bestaande PO en VO scholen >> Duurzaam, Agrarisch, Innovatief en Internationaal ondernemen Als schoolbestuur wilt u graag een gezonde school met een

Nadere informatie

Brink Renovent. www.atc-ventilation.be

Brink Renovent. www.atc-ventilation.be Brink Renovent www.atc-ventilation.be Renovent A B Brink Renovent Excellent 180 pagina 3 A+ A Brink Renovent Excellent 300/400/450 pagina 7 A+ A pagina 11 Brink Renovent Sky Brink Renovent Excellent 180

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie.

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie. ALLES-IN-HUIS Zonnepanelen Warmtepomp WTW-installatie Niewe kozijnen Nieuw dak Isolerend glas Nieuwe gevel Nieuwe deuren ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER Je woning

Nadere informatie

Bewonersinformatie over het gebruik van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning

Bewonersinformatie over het gebruik van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning Bewonersinformatie over het gebruik van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning Comfo en energi De argumenten en het comfort zijn overtuigend. WAT IS VENTILATIE? Ventilatie is hetzelfde als luchtverversing.

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

Puur genieten in Ittersum

Puur genieten in Ittersum Puur genieten in Ittersum De Trento Comfortabele Woning Zuiver Zuid en de Comfortabele Woning Een gezond woon- en leefklimaat Lekker kunnen slapen Met een nieuwbouwwoning in Zuiver Zuid kies je voor wonen

Nadere informatie

Zo eenvoudig kan ventileren zijn. Gebruiksvriendelijk Comfortabel Geluidsarm Energiezuinig Optimaal binnenklimaat

Zo eenvoudig kan ventileren zijn. Gebruiksvriendelijk Comfortabel Geluidsarm Energiezuinig Optimaal binnenklimaat Zo eenvoudig kan ventileren zijn Gebruiksvriendelijk Comfortabel Geluidsarm Energiezuinig Optimaal binnenklimaat Gezond en efficiënt ventileren Voor een gezond binnenklimaat is het noodzakelijk dat er

Nadere informatie

Productblad Decentrale Unit 2.0. Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem. Datum: 24 Augustus 2018 Versie: 1.3

Productblad Decentrale Unit 2.0. Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem. Datum: 24 Augustus 2018 Versie: 1.3 Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem Datum: 24 Augustus 2018 Versie: 1.3 Klimaat comfort De Decentrale Unit (DCU) van Tegnis is een slim en gecombineerd apparaat om per woonruimte

Nadere informatie

I Ventilatiesystemen principes :

I Ventilatiesystemen principes : I Ventilatiesystemen principes : Types A, B, C van ventilatie technieken: Ventilatiesysteem A : Het natuurlijke ventilatieconcept, genaamd ventilatiesysteem A, gebruikt het schoorsteenprincipe om de luchtstroming

Nadere informatie

VENTILATIE VOOR THUIS. de duurzaam winkel. maakt uw woning klaar voor de toekomst

VENTILATIE VOOR THUIS. de duurzaam winkel. maakt uw woning klaar voor de toekomst VOOR THUIS VENTILATIE de duurzaam winkel maakt uw woning klaar voor de toekomst Wat is het belang van goed ventileren? Een slecht geventileerde woning kan fysieke klachten opleveren. Het CO 2 -gehalte

Nadere informatie

Recycle je warmte. De Eneco WarmteWinner

Recycle je warmte. De Eneco WarmteWinner Recycle je warmte De Eneco WarmteWinner Inhoudsopgave Een kleine warmtepomp naast je cv-ketel, een grote stap richting onafhankelijkheid. Geschikt voor plaatsing bij iedere cv-ketel, eenvoudig geïnstalleerd.

Nadere informatie

Installatie overzicht bij EPC-concepten

Installatie overzicht bij EPC-concepten Installatie overzicht bij EPC-concepten Dit boekje geeft een overzicht van de belangrijkste installaties zoals die nu op de markt aanwezig zijn. PelserHartman probeert u een zo volledig mogelijk overzicht

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM

Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van 18 nul op de meter woningen in project NEXUM is gestart. Duurzame

Nadere informatie

Ventilatie is het proces waarbij verse lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en gebruikte lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd.

Ventilatie is het proces waarbij verse lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en gebruikte lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. VENTILEREN Ventilatie is het proces waarbij verse lucht van buiten naar binnen wordt toegevoerd en gebruikte lucht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. Met ventilatie kan worden voorkomen dat hinderlijke

Nadere informatie

Zo eenvoudig en gezond kan ventileren zijn

Zo eenvoudig en gezond kan ventileren zijn Vraaggestuurd ventileren met OxyGreen Zo eenvoudig en gezond kan ventileren zijn Gebruiksvriendelijk Optimaal binnenklimaat Comfortabel Energiezuinig Geluidsarm OxyGreen vraaggestuurde ventilatiesystemen

Nadere informatie

Wat is comfort? Thermisch comfort. Binnenluchtkwaliteit. Akoestisch comfort

Wat is comfort? Thermisch comfort. Binnenluchtkwaliteit. Akoestisch comfort 1 Wat is comfort? Thermisch comfort Binnenluchtkwaliteit Akoestisch comfort Visueel comfort 2 Thermisch comfort hangt af van vele factoren Thermisch comfort is een relatief begrip, Het is o.m. afhankelijk

Nadere informatie

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Warmte & ventilatie Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Om prettig te wonen, moet uw woning niet alleen goed onderhouden zijn, maar ook comfortabel. Een warm huis in de winter, maar ook

Nadere informatie

Bouwend Nederland. Toenemende isolatiewaarden (R c ) Toenemende kierdichting (q v-10 ) Lichtere en snellere bouwconstructies

Bouwend Nederland. Toenemende isolatiewaarden (R c ) Toenemende kierdichting (q v-10 ) Lichtere en snellere bouwconstructies Bouwend Nederland Toenemende isolatiewaarden (R c ) Toenemende kierdichting (q v-10 ) Lichtere en snellere bouwconstructies Radon en thoron Ventileren tegen: Formaldehyde (bindmiddel spaanplaat) CO 2 Vossen

Nadere informatie

Gezonder binnenklimaat = verbetering van leerprestaties

Gezonder binnenklimaat = verbetering van leerprestaties Vraaggestuurd ventileren op basis van Gezonder binnenklimaat = verbetering van leerprestaties Fris en gezond binnenklimaat Lage onderhoudskosten Lagere energiekosten Laag geluidsniveau Gebruiksvriendelijk

Nadere informatie

WAAROM ALLES-IN-HUIS?

WAAROM ALLES-IN-HUIS? WAAROM ALLES-IN-HUIS? ONTWIKKELD VOOR JOU Het Alles-in-Huis pakket is ontwikkeld met jou, de bewoner, als uitgangspunt. Een voorbeeld, wij weten dat veel mensen s nachts slapen met hun raam open. Daarom

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Reno System, Duco Comfort System en DucoTronic System

Nadere informatie

Dagelijks ventileren. woonwijzer

Dagelijks ventileren. woonwijzer Dagelijks ventileren woonwijzer 2 Dagelijks ventileren Dagelijks ventileren Veel mensen hebben last van vocht in huis. Ze denken meestal dat die vochtoverlast van buiten komt: optrekkend vocht of doorslaande

Nadere informatie

SAMSUNG ERV. Ventilation is our business. Energie - Regeneratie - Ventilatie WTW unit met vochtrecuperatie. Clima Construct

SAMSUNG ERV. Ventilation is our business. Energie - Regeneratie - Ventilatie WTW unit met vochtrecuperatie. Clima Construct luchttechniek groothandel - fabrikant Ventilation is our business SAMSUNG ERV Energie - Regeneratie - Ventilatie WTW unit met vochtrecuperatie Samsung ERV 800 Bij het goed ventileren van een verblijfsruimte

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie!

De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie! De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie! Selekt MOVAIR + kozijn 120 (Hout) Selekt MOVAIR + kozijn waarvan de onderregel is uitgevoerd met MOVAIR + glasvezelcomposietdorpel. Dit kozijn is uitgevoerd

Nadere informatie

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL Klimaatmakers Veilig en vertrouwd! Warmte en ventilatie zijn essentieel voor een heerlijk klimaat in uw woning.

Nadere informatie

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam sporten. Energie besparen. Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten. Aangenaam

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam sporten. Energie besparen. Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten. Aangenaam Verwarmen Ventileren Koelen Energie besparen Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten Aangenaam comfort Alles-in-één klimaatsysteem In een tijd waarin kritisch gekeken wordt naar bouw- en exploitatiekosten

Nadere informatie

Duurzame woningverbetering

Duurzame woningverbetering Duurzame woningverbetering Op weg naar energieneutraal Houten, 20 februari 2017 Kees Stap Gemiddelde energierekening Maandrekening Gemiddeld energieverbruik jaar 15% 1500 m3 aardgas 5% 80% verwarming warmwater

Nadere informatie

ECO V. lg Electronics Ventilatie - warmteterugwinning. Speciefieke kenmerken van de Eco V-unit:

ECO V. lg Electronics Ventilatie - warmteterugwinning. Speciefieke kenmerken van de Eco V-unit: lg Electronics Ventilatie - warmteterugwinning ECO V In het kader van het huidige bouwbesluit, waarin een eis is opgenomen dat uw werk of verblijfsruimte een juiste luchtverversing behaald, heeft LG Electronics

Nadere informatie

Addicool. Leo Suiker directeur

Addicool. Leo Suiker directeur Addicool. Leo Suiker directeur Voorwoord. Addicool heeft zich door haar jarenlange ervaring en expertise ontwikkeld tot marktleider op het gebied van custom made luchtbehandelings kasten. En omdat we veel

Nadere informatie

De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie!

De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie! De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie! Selekt MOVAIR+ kozijn 120 (Hout) Selekt MOVAIR+ kozijn waarvan de onderregel is uitgevoerd met MOVAIR+ glasvezelcomposietdorpel. Dit kozijn is uitgevoerd

Nadere informatie

90% DOUBLE300. Voor een gezonder luchtklimaat. WarmeTerugWinning rendement (WTW)

90% DOUBLE300. Voor een gezonder luchtklimaat. WarmeTerugWinning rendement (WTW) DOUBLE300 Voor een gezonder luchtklimaat De Double300 bestaat uit 1 unit die werkt op basis van een Fancoil met WTW (WarmteTerugWinning). De unit kan ventileren, direct verwarmen en eventueel koelen op

Nadere informatie

Productblad Decentrale Unit 2.0. Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem. Datum: 24 Maart 2019 Versie: 1.5

Productblad Decentrale Unit 2.0. Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem. Datum: 24 Maart 2019 Versie: 1.5 Leverbaar in 3 uitvoeringen DCU_C DCU_W DCU_E Verwarmen, koelen, ventileren en luchtzuivering in 1 systeem Datum: 24 Maart 2019 Versie: 1.5 Klimaat comfort De Decentrale Unit (DCU) van Tegnis is een slim

Nadere informatie

verwarming atie ventil co & air in één systeem!

verwarming atie ventil co & air in één systeem! g min r a verw latie i t n ve rco & ai n in éé em! e t s sy Het perfecte binnenklimaat voor u, en steeds zuivere lucht in huis Hoogwaardige materialen, geavanceerde componenten en innovatieve productietechnieken.

Nadere informatie

Renovatie. Energie. EPA score tot 0,37! besparen èn binnenklimaat

Renovatie. Energie. EPA score tot 0,37! besparen èn binnenklimaat Renovatie EPA score tot 0,37! 1 Energie een gezond besparen èn binnenklimaat Muurdoorvoer jaren 30 woningen jaren 80 woningen ClimaRad Woningrenovatie met aandacht voor duurzame energie, comfort en gezondheid

Nadere informatie

Gezond wonen. Een gezond binnenmilieu De belangrijkste boosdoeners Ventileren en luchten

Gezond wonen. Een gezond binnenmilieu De belangrijkste boosdoeners Ventileren en luchten Gezond wonen Een gezond binnenmilieu De belangrijkste boosdoeners Ventileren en luchten Een gezond binnenmilieu Dat een schoon milieu belangrijk is voor onze gezondheid, dat weten we allemaal. Wat velen

Nadere informatie

silent ventilation DE KRACHT VAN DE NATUUR IN DE WONING MET EEN BALANSVENTILATIESYSTEEM D400

silent ventilation DE KRACHT VAN DE NATUUR IN DE WONING MET EEN BALANSVENTILATIESYSTEEM D400 silent ventilation DE KRACHT VAN DE NATUUR IN DE WONING MET EEN BALANSVENTILATIESYSTEEM D400 De VASCO ventilatie-unit D400 en het EasyFlow luchtkanalensysteem dragen bij tot een uiterst stil balansventilatiesysteem

Nadere informatie

A l d e c h a r m e v a n d o o r d a c h t w o o n c o m f o r t

A l d e c h a r m e v a n d o o r d a c h t w o o n c o m f o r t A l d e c h a r m e v a n d o o r d a c h t w o o n c o m f o r t LUCHTVERWARMING zalig, zuiver wonen Echt comfortabel wonen realiseert u perfect met luchtverwarming: ze is de ideale combinatie van doordacht

Nadere informatie

Informatieboekje. Ventileren, vocht en schimmel

Informatieboekje. Ventileren, vocht en schimmel Informatieboekje Versie: 8 juni 2017 1 Bewoners, huisdieren en planten zorgen samen voor zo'n tien liter vocht per dag in een woning. Dit vocht ontstaat door douchen, koken, planten en drogen van wasgoed.

Nadere informatie

Onderhoud nr. 2. Goed ventileren in huis

Onderhoud nr. 2. Goed ventileren in huis Onderhoud nr. 2 Goed ventileren in huis Inleiding Wist u dat de de lucht in huis meestal viezer is dan de buitenlucht? Eén op de tien huizen heeft schimmels en in veel woningen is er meer fijnstof dan

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen

Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen De energie van morgen vandaag in huis Een zeer energiezuinige woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van 38 woningen in het

Nadere informatie

De nieuwe HRC. Evolutie in balansventilatie

De nieuwe HRC. Evolutie in balansventilatie De nieuwe HRC. Evolutie in balansventilatie De nieuwe HRC biedt comfort en extra energiezuinigheid Principe schets balansventilatie Energiezuinigheid In de hedendaagse woningbouw staat energiezuinigheid

Nadere informatie