VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 2001/58/EG. AIRWICK-Fresh Matic Lavendel RECKITT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 2001/58/EG. AIRWICK-Fresh Matic Lavendel RECKITT"

Transcriptie

1 AIRWICK-Fresh Matic Lavendel RECKITT Datum: BENCKISER Pag. : 1 van 5. Ref.nr : D Identificatie van het preparaat en de vennootschap/onderneming. Productnaam:AIRWICK-Fresh Matic Lavendel Toepassing: Luchtverfrissing m.b.v. automatische batterij aangedreven aerosol-spray Leverancier: Reckitt Benckiser. Adres: Siriusdreef 14, 2132 WT Hoofddorp. Telefoonnummer: +31(0) Tel.Noodgevallen: +31(0) Nationaal vergiftigingen informatie centrum voor Nederland:+31(0) Dit nummer is uitsluitend voor een behandelend arts bereikbaar in geval van accidentele vergiftiging. 2. Samenstelling en informatie over de bestanddelen. In overeenstemming met de EU-richtlijnen dient dit product te worden beschouwd als een preparaat. Ingredientendeclaratie volgens EEG-aanbeveling 89/542/EEG: Samenstelling: Drijfgasssen, oplosmiddelen en parfum composities. Componenten welke volgens 1999/45/EG een gevaarlijk effect hebben op de gezondheid en het milieu: CAS-nummer EINECS Grondstofnaam % Symbool R-zinnen / / Mengsel van Butaan/Isobutaan/ / / en Propaan F+ R Ethanol,gedenatureerd F R Koolwaterstoffen mengsel Xn R 65,66 De tekst van de relevante gevarenzinnen wordt gegeven in rubriek Gevaren. Dit product is, conform de calculatiemethode beschreven in Richtlijn 1999/45/EG en 67/548/EEG, ingedeeld als: Zeer licht ontvlambaar. Kan bij langdurig contact roodheid/irritatie veroorzaken. Contact met de ogen en de huid vermijden.niet roken. Spuitnevel niet inademen.ontstekingsbronnen vermijden

2 AIRWICK-Fresh Matic Lavendel Pag: 2 van 5 ( ) 4. Eerste-hulpmaatregelen. Algemene aanwijzing: Effecten en Symptomen: Inslikken:Keelpijn en misselijkheid Inhalatie: Irritatie slijmvliezen Huidcontact: Roodheid,kan een lichte irritatie veroorzaken. Oogcontact: Roodheid en of irritatie. Eerste hulp maatregelen: Inslikken:Geen braken opwekken.mond laten spoelen.arts raadplegen. Inhalatie:Breng in de frisse lucht.indien symptomen blijven raadpleeg arts. Huidcontact:Was met water en zeep.raadpleeg een arts indien symptomen blijven Oogcontact:Reinig de ogen onmiddellijk en zo lang mogelijk met veel water.oogleden moeten van de oogbal worden afgehouden om een zorgvuldige reiniging te verkrijgen.arts raadplegen 5. Brandbestrijdingsmaatregelen. Als blusmiddelen zijn toegestaan.:poeder, alcoholbestendig schuim en koolzuur. Het product is zeer licht ontvlambaar.de aerosolbussen staan onder druk en bevatten brandbare drijfgassen die bij verhitting kunnen exploderen. 6.Maatregelen bij het per ongeluk vrijkomen van het preparaat. Persoonlijke voorzorgsmaatregelen:gevaar voor slippen.gemorst product onmiddellijk opnemen. Lekkende bussen bij voorkeur in de open lucht brengen Contact met het onverdunde product en de ogen/huid vermijden. Milieuvoorzorgsmaatregelen: Reinigingsmethode: 7. Hantering en opslag: Hantering: Opslag: Voor persoonlijke bescherming zie rubriek 8. Vermijd dat het product in grote hoeveelheden in het oppervlakteen grondwater terecht komt. Wegspoelen met veel water(bij kleine hoeveelheden) of opnemen in geschikt absorberend materiaal en afvoeren volgens de geldende regels. De gebruikelijke zorgvuldigheid die voor het omgaan met reinigingsmiddelen geldt dient in acht te worden genomen Buiten bereik van kinderen bewaren.droog en koel opslaan.verwijderd van ontstekingsbronnen 8.Maatregelen ter beheersing van blootstelling/persoonlijke bescherming. Grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling: Er zijn geen grenswaarden voor dit product vastgelegd.de grenswaarden voor de drijfgassen en alcohol zijn: MAC-waarden : ethanol : 1000 ppm,1900 mg/m³. : propaan : 1000 ppm,1800 mg/m³ : butaan : 1000 ppm,2350 mg/m³. Maatregelen ter beheersing van blootstelling: Dit product dient uitsluitend gebruikt te worden voor de op het etiket vermelde toepassingen.neem voor het doseren en hanteren van dit product de gebruiksaanwijzing in acht. Vermijdt contact van het onverdunde product met huid, ogen en kleding.

3 AIRWICK Fresh Matic Lavendel Pag: 3 van 5 ( ) Beschermingsmiddelen: Persoonlijke uitrusting:bij normaal gebruik geen speciale werkkleding nodig. Adembescherming:Bij normaal gebruik en goed geventileerde ruimte niet nodig. Handbescherming:Bij normaal gebruik niet nodig Oogbescherming: Bij normaal gebruik niet nodig. 9. Fysische en chemische eigenschappen: Fysische toestand: Vloeistof in een met drijfgas gevulde aerosol-bus Kleur:Licht geel-kleurloos Geur:Lavendel ph: N.v.t. Vlampunt: Relatieve dichtheid(t=20 ºC): ca 0,68 g/ml Viscositeit(T=20 ºC): Oxiderende eigenschappen:geen Oplosbaarheid in water:slechts gering in water oplosbaar. 10.Stabiliteit en reactiviteit. Stabiliteit:Onder normale omstandigheden is het product stabiel. Te vermijden omstandigheden:temperaturen > 50 C. Te vermijden stoffen:brandbare stoffen ontstekingsbronnen en niet mengen met andere reinigingsmiddelen. Gevaarlijke ontledingsproducten: Nb. 11. Toxicologische informatie. Met dit product als zodanig is geen toxicologisch onderzoek uitgevoerd.volgens de criteria zoals vermeld in artikel 6 van 1999/45/EG is dit product niet toxisch. Eventuele toxische effecten zijn vermeld in rubriek 2. Toxicologische effecten op grond van de conventionele rekenmethode: Huidcontact:Roodheid,irritatie. Oogcontact: Roodheid irritatie Inslikken: Keelpijn,misselijkheid. LD 50 (rat ) :> 2000 mg/kg, volgens berekening uit de grondstofwaarden. 12. Ecologische informatie. Volgens de criteria zoals vermeld in artikel 7 van 1999/45/EG is dit product niet gevaarlijk voor het milieu. Eventueel milieu belastende componenten zijn vermeld in rubriek Instructies voor verwijdering. Product:Afvalcode ,afvoeren volgens de geldende voorschriften van de verantwoordelijke autoriteiten. Voor de alkalibatterijen afvalcode : Verpakking:Spuitbus volledig leeg spuiten en voer de verpakking af volgens de geldende voorschriften.verpakking na gebruik niet doorboren of verbranden

4 AIRWICK Fresh Matic Lavendel Pag: 4 van 5 ( ). 14. Informatie met betrekking tot vervoer. Vervoer over land ADR/RID(grensoverschrijdend):Dit product is conform de internationale transportregelgeving als gevaarlijk ingedeeld. ADR/RID klasse:klasse 2, Code 5F GEVI-nummer: UN-nummer: 1950 Verpakkingsgroep: N.v.t. Omschrijving van het goed: UN 1950,spuitbussen 15. Wettelijk verplichte informatie. Productnaam:AIRWICK Fresh Matic Lavendel Etikettering: Dit product is conform de calculatiemethode beschreven in de wet milieugevaarlijke preparaten(1999/45/eg) ingedeeld als:zeer licht ontvlambaar. Symbool: F+. Bijzondere gevaren: R 12 : Zeer licht ontvlambaar. Veiligheidsaanbeveling(en): S 2 S 25 S 26 S 23 S 46 : Buiten bereik van kinderen bewaren. : Aanraking met de ogen vermijden. : Bij aanraking met de ogen onmiddellijk met overvloedig water afspoelen en deskundig medisch advies inwinnen. : Spuitnevel niet inademen. : In geval van inslikken onmiddellijk een arts raadplegen en verpakking of etiket tonen. Verplichte aerosol zinnen: Houder onder druk.beschermen tegen de zon en niet blootstellen aan een hogere temperatuur dan 50 ºC.Ook na gebruik niet doorboren of verbranden.niet spuiten in de richting van een vlam of gloeiend voorwerp.brandbaar. De batterijen zijn klein chemisch afval en dienen afgevoerd te worden via de verzamelpunten. De batterijen zijn van het alkali/mangaan type en zijn Cadmium-,Kwik- en Loodvrij. 16. Overige informatie. Versie: 1-nl Uitgifte datum: Opgesteld door: Dr Reiner Knollmann dd : Relevante R-zinnen: R 11 : Licht ontvlambaar. R 12 : Zeer licht ontvlambaar. R 38 : Irriterend voor de huid. R 43 : Kan overgevoeligheid veroorzaken bij contact met de huid. R 50/53 : Zeer vergiftig voor in het water levende organismen;kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. R 51/53 : Vergiftig voor in het water levende organismen;kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken. R 65 : Schadelijk:kan longschade veroorzaken na verslikken. R 66 : Herhaalde blootstelling kan een droge of gebarsten huid veroorzaken.

5 AIRWICK Fresh Matic Lavendel. Pag: 5 van 5 ( ). De informatie,gegeven in dit veiligheidsinformatieblad,heeft betrekking op het in rubriek 1 genoemde product en wordt verstrekt vanuit de veronderstelling dat het product zal worden gebruikt op de wijze en voor de doeleinden die de fabrikant aangeeft. De vermeldingen zijn gebaseerd op de meest recente,ons bekende informatie en worden zonodig regelmatig door ons herzien. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker om de vermelde voorzorgsmaatregelen te treffen,alsmede zorg te dragen dat deze informatie compleet en toereikend is voor gebruik van dit product. Aanbevolen wordt om de informatie uit dit veiligheidsinformatieblad in een werk/chemie kaart te verwerken en door te geven aan uitvoerend personeel en belanghebbenden.