Therapeutisch Elastische Kousen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Therapeutisch Elastische Kousen"

Transcriptie

1 Therapeutisch Elastische Kousen Tips en informatie over preventief onderhoud Voorschrift voor dragen Afwisselen Wissel de kousen regelmatig af. Hiervoor heeft u een reserve paar ontvangen. De kousen dienen regelmatig vernieuwd te worden. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij de huidtherapeut. Schoeisel Niet goed passende schoenen geven slijtage aan de kousen. Ook kan er niet optimaal gebruik gemaakt worden van de spierpompwerking. Kijkt u uit met sandalen waaraan zich riempjes en gespjes bevinden. De schoenen kunnen kleurstoffen op de kousen achterlaten. Deze niet proberen met scherpe middelen te verwijderen. Aantrekken Trek kousen s morgens vroeg bij het opstaan aan. Zorg er voor dat de armen en/of benen en de kousen droog zijn, anders moet er extra hard aan de kousen getrokken worden. Is de huid door omstandigheden toch wat vochtig, gebruik dan voor het aantrekken een klein beetje talkpoeder. Uittrekken Trek de kousen langzaam van boven naar beneden uit, tot het bovenstuk onder de voetzool zit. Schuif daarna het enkeldeel over de voet. Lukt dit niet neem dan een (lange) schoenlepel en wip de kous over de hiel. Doe dit voorzichtig zodat de huid niet beschadigt. Het uittrekken gaat ook makkelijker als de benen eerst wat hoger gelegd zijn.

2 Instructie voor aan- en uittrekken Bij het aan- en uittrekken van beenkousen is er rekening gehouden met de mogelijkheden van de patiënt. Er zijn verschillende manieren waarop kousen aangetrokken kunnen worden en er zijn verschillende aantrekhulpen op de markt om het aantrekken van de kousen te vergemakkelijken. Aan- en uittrekhulpen In het ideale geval kan iedere patiënt zonder problemen de eigen kousen aan- en uittrekken. De praktijk wijst echter anders uit. De kousen zijn zo strak dat het bijzonder veel kracht vergt om deze aan te trekken en correct te positioneren op het been (de arm of de hand). Vooral de hiel geeft nogal wat problemen met name wanneer de kous daarover heen getrokken moet worden. Dit komt doordat het enkelgedeelte van de kous over de wreef heen moet en de kous minstens 100% in de omvangrichting gerekt wordt. Als dit niet haalbaar is, zal er gezocht moeten worden naar hulpmiddelen waardoor dit mogelijk wordt. Een eerste vereiste is natuurlijk een goede arm- en handfunctie. Voor veel patiënten met een verminderde handfunctie of bij patiënten die moeilijk kunnen bukken zal het aan- en uittrekken problemen opleveren. In deze gevallen zal de patiënt van andere mensen afhankelijk zijn. Vaak wordt dan de thuiszorg ingeschakeld. Om zo veel mogelijk afhankelijkheid te voorkomen zal de huidtherapeut zoeken naar hulpmiddelen die voor u het aan- en uittrekken kunnen vergemakkelijken. Onderhoud Therapeutische elastische kousen verdienen een speciale behandeling. Waar moet op gelet worden bij het wassen van de kousen: Was de kousen elke dag of om de dag. Dit verwijderd transpiratievocht en huidschilfers, hierdoor blijft de elasticiteit behouden. Was de kousen met een zacht vloeibaar wasmiddel. Was de kousen niet in de wasmachine maar met de hand en spoel ze zeer goed na. Droog de kousen niet direct in de zon of op de verwarming, maar rol ze eerst in een handdoek en leg ze dan te drogen. Of rol ze in een handdoek en doe ze zo in de centrifuge en leg ze daarna te drogen..

3 Spoel de kousen na het wassen nooit na met een wasverzachter. Deze kan de vezels aantasten. Wring de kousen niet uit. Gebruik geen vlekkenwater of laat de kousen niet uren in de Biotex liggen. Huid en huidverzorging Textiel kan reacties veroorzaken op de huid. Er wordt geschat dat ongeveer 2 tot 3% van de bevolking een huidreactie op kleding heeft doorgemaakt, dat is meer dan 1 op de 25 mensen in Nederland. Huidreacties op textiel en in dit geval op de therapeutische elastische kousen betreft meestal allergische reacties. Allergische en door irritatie veroorzaakte huidreacties worden vooral gezien op plaatsen waar het vochtig is en waar wrijving optreedt. Deze reacties komen gemakkelijker voor bij personen met een atopische constitutie. Ook siliconenboorden kunnen bij enkele atopische personen een bandvormige huidafwijking nalaten. Veelal in de vorm van contacturticaria. Rubbervezels kunnen in de vorm van contacteczeem een reactie veroorzaken. Wanneer dit het geval mocht zijn neem dan contact op met de huidtherapeut. Deze zal u adviseren de oorzakelijke factor te vermijden. Samen met u zal dan gezocht worden naar een kous die vervaardigd is met andere vezels en inlegdraden. Ook de siliconenboorden en siliconensporen zullen dan uit de kous verwijderd moeten worden. De gevoelige delen van de armen en benen zoals de elleboogplooi en de knieholte kunnen geïrriteerd raken door de mechanische wrijving van de kous. Zorg dat deze delen goed droog zijn en poeder voor het aantrekken van de kous de huid op deze plaatsen met een zuivere talkpoeder. Een huid die regelmatig afgedekt wordt door elastische kousen zal droog aanvoelen. Houd de huid in goede conditie door bijvoorbeeld uw armen of benen te wassen met een zeep met een ph-waarde kleiner dan 6 en verzorg de huid met lotion of zalf met een ph-waarde kleiner dan 6, bijvoorbeeld ph5-eucerin. Indien therapeutische elastische kousen direct blootgesteld worden aan bodylotion en/of zalf voorgeschreven door de arts, bestaat de kans dat het elastische materiaal aangetast wordt. Om dit te voorkomen is het raadzaam de huid s avonds in te smeren. Als de kousen s morgens dan weer aangetrokken worden, is de lotion en/of zalf goed ingetrokken en de kans op inwerking op de kousen minimaal.

4 De huid van de voeten kan geïrriteerd raken door de druk van de kous. Zeker wanneer er een drukklasse III of hoger noodzakelijk is. Ook kunnen er druk- en schuurplekken ontstaan wanneer de kous halverwege de grote teen komt of wanneer er eksterogen op de kleine teen aanwezig zijn. Wanneer dit het geval mocht zijn neem dan contact op met de huidtherapeut. Deze zal met u overleggen welke oplossing voor u van toepassing is. Controle De huidtherapeut voert na 6 weken dragen een controle uit. Het doel van de controle is om het effect van de therapeutische elastische kous te evalueren, de maatvoering te controleren en eventuele klachten te verhelpen. Tevens wordt een tweede paar kousen besteld, dndien er geen complicaties zijn. Garantie Er mag worden gesteld, dat de therapeutische elastische kousen 3 maanden functioneel moeten zijn, zonder dat er duidelijke afwijkingen ontstaan die niet aan de patiënt zijn te verwijten. Betreffende de garantie op de pasvorm, mag een termijn van 1 maand worden gesteld na aflevering. Deze garantiebepalingen zijn niet van toepassing op gebreken veroorzaakt door normale slijtage, flebologische veranderingen of onzorgvuldig gebruik ontstaan in de garantieperiode. Van garantiegevallen wordt een registratie gemaakt. De te nemen actie bij reparatie of klachten In verband met de gangbare kwaliteitseisen (CE en CEN) houdt de leverancier van kousen zich het recht voor kousen ouder dan 6 maanden niet te repareren of aan te passen.

5 Tips en leefregels voor de zomermaanden Zonnen Wilt u tijdens het zomerse weer lekker zonnen terwijl u uw therapeutische elastische kousen draagt, leg uw arm of been dan in de schaduw. Als er geen schaduw is, dan kunt u bijvoorbeeld een handdoek over uw kousen leggen. Daarmee voorkomt u vervroegde slijtage van uw kousen door de UV straling en oververhitting van uw arm of been. Kiest u er voor om zonder uw kousen lekker in het zonnetje te liggen, wees dan wel voorzichtig. Leg uw arm of been niet in de volle zon. Drogen van kousen Het is beter uw kousen niet in de volle zon te drogen. Leg uw kousen liever te drogen in de schaduw. Zo blijven uw kousen langer goed en mooi. Zeewater Let op met zeewater! Zout water tast het materiaal van uw kousen aan. Zoet water kan geen kwaad. Gebruik van zonnebrandproducten Let op bij het gebruik van zonnebrandproducten. De olie in deze producten kan het elastische materiaal van de therapeutische elastische kousen aantasten. Om dit te voorkomen, is het aan te raden uw benen eerst goed af te spoelen en te drogen voordat u uw kousen weer aantrekt na het zonnen. Lopen met slippers Loop liever niet op slippers als u uw kousen draagt: Lopen op slippers maakt het afwikkelen van de voet lastig, zodat de kuitspierpomp zijn werk niet goed kan doen.slippers kunnen extra slijtage veroorzaken aan het voetgedeelte. Loop liever op gewone schoenen of sandalen.

6 Lange reistijd Gaat u met het vliegtuig? Of maakt u een lange bus- of autorit? Lang stilzitten is niet goed voor uw benen. Een aantal tips: Draag uw therapeutische elastische kousen. Doe regelmatig strekoefeningen om de circulatie van uw bloed op gang te houden; maak geregeld een wandelingetje in het gangpad of tijdens de stops. Drink voldoende vocht (water).

medical Gebruiksaanwijzing therapeutische elastische kousen

medical Gebruiksaanwijzing therapeutische elastische kousen medical Gebruiksaanwijzing therapeutische elastische kousen GEBRUIKSAANWIJZING Wij informeren u graag over uw elastische kousen, om het gebruik ervan voor u zo comfortabel mogelijk te maken. Indien u de

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET. Steunkousen WETEN OVER UW LIVIT.NL

ALLES WAT U MOET. Steunkousen WETEN OVER UW LIVIT.NL ALLES WAT U MOET Steunkousen WETEN OVER UW LIVIT.NL Handleiding Steunkousen U heeft steunkousen van Livit ontvangen. Deze zijn met de grootste zorg voor u gemaakt. Lees deze handleiding voor gebruik aandachtig

Nadere informatie

Elastische kous na operatie

Elastische kous na operatie Elastische kous na operatie Inhoud Waarom krijgt u een elastische kous? 3 Aanmeten van de kous 3 Thuis oefenen 3 Wanneer draagt u de elastische kous? 3 Elastische kous aantrekken 4 Praktische tips voor

Nadere informatie

Elastische kous na operatie

Elastische kous na operatie Elastische kous na operatie Inhoud Waarom krijgt u een elastische kous? 3 Aanmeten van de kous 3 Thuis oefenen 3 Wanneer draagt u de elastische kous? 3 Elastische kous aantrekken 4 Praktische tips voor

Nadere informatie

Steunkousen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van Therapeutisch elastische kousen. Volg ons ook op:

Steunkousen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van Therapeutisch elastische kousen. Volg ons ook op: Steunkousen LIVIT ORTHOPEDIE Uw specialist op het gebied van Therapeutisch elastische kousen Volg ons ook op: LIVIT.NL Steunkousen Heeft u problemen met de doorbloeding in uw benen of armen? Dan kunnen

Nadere informatie

11 Steunkousen. 1 Inleiding

11 Steunkousen. 1 Inleiding DC 11 Steunkousen 1 Inleiding Bij steunkousen denk je aan oudere mensen. Een kwart van alle mensen in een verzorgings- of verpleeghuis draagt steunkousen. Maar ook jongere mensen kunnen steunkousen dragen,

Nadere informatie

Siliconen prothese LIVIT.NL

Siliconen prothese LIVIT.NL ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW Siliconen prothese LIVIT.NL Handleiding Siliconen prothesen U heeft uw siliconen prothese van Livit ontvangen. Dit product is met de grootste zorg voor u op maat gemaakt.

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

ADVIESWIJZER. voor uw schoenen

ADVIESWIJZER. voor uw schoenen ADVIESWIJZER voor uw schoenen SCHOENEN DRAGEN EN ONDERHOUDEN; GEEF HET DE AANDACHT DIE HET VERDIENT Uw schoenen zijn een kostbaar bezit, waar wij veel aandacht aan hebben besteed. In deze advieswijzer

Nadere informatie

ADVIESWIJZER. voor uw schoenen

ADVIESWIJZER. voor uw schoenen ADVIESWIJZER voor uw schoenen SCHOENEN DRAGEN EN ONDERHOUDEN; GEEF HET DE AANDACHT DIE HET VERDIENT Uw schoenen zijn een kostbaar bezit, waar wij veel aandacht aan hebben besteed. In deze advieswijzer

Nadere informatie

Handleiding. Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen!

Handleiding. Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen! Handleiding Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen! HandyLegs is een product van HandyCare Holding B.V. www.handylegs.com Hartelijk gefeliciteerd met uw aankoop! Met

Nadere informatie

Handleiding. Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen!

Handleiding. Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen! Handleiding Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen! HandyLegs is een product van HandyCare Holding B.V. www.handylegs.com Hartelijk gefeliciteerd met uw aankoop! Met

Nadere informatie

Huidverzorging bij een behandeling voor kanker.

Huidverzorging bij een behandeling voor kanker. Huidverzorging bij een behandeling voor kanker www.nwz.nl Inhoud Verzorging van de huid 3 Met welke producten kunt u vette crème combineren? 4 Tips om uw huid in goede conditie te houden 5 Tips om een

Nadere informatie

Therapeutisch Elastische Kousen

Therapeutisch Elastische Kousen Therapeutisch Elastische Kousen Over Wittepoel Wittepoel is een samenwerking van de bedrijven Wittekamp & Broos en Van der Poel Schoenen. Een unieke combinatie die kwaliteit, service en onze jarenlange

Nadere informatie

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT)

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) 17841 Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van het inspuiten van een medicinale vloeistof. In deze

Nadere informatie

Steunkousen Alles wat je wilt weten over je steunkousen

Steunkousen Alles wat je wilt weten over je steunkousen Steunkousen Alles wat je wilt weten over je steunkousen Steunkousen STEUNKOUSEN, WAT ZIJN DAT? Steunkousen, officieel therapeutisch elastische kousen genoemd, oefenen druk uit op je been en geven extra

Nadere informatie

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup

Orthopedie. Instructies voor patiënten met een kunstheup Orthopedie Instructies voor patiënten met een kunstheup Geachte mevrouw/mijnheer, In deze folder vindt u een aantal richtlijnen/instructies, die u goed kunt gebruiken nadat u een heupprothese heeft gekregen.

Nadere informatie

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT)

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) 17841 Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van het inspuiten van een medicinale vloeistof. De vloeistof

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal.

Patiënteninformatie. Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering Leefregels nieuwe heup ventraal. Patiënteninformatie Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie via de voorste benadering 20190040 Leefregels nieuwe heup ventraal.indd 1 07-05-19 15:27 Leefregels en adviezen na een totale heupoperatie

Nadere informatie

Chronisch veneuze insufficiëntie

Chronisch veneuze insufficiëntie Chronisch veneuze insufficiëntie Wat is veneuze insufficiëntie? In ons lichaam wordt het bloed vervoerd via bloedvaten. Zuurstofrijk bloed wordt door slagaderen van het hart naar de weefsels, zoals huid

Nadere informatie

Onderhoud prothese, liner, handschoen

Onderhoud prothese, liner, handschoen Onderhoud prothese, liner, handschoen Prothese (Myo)-elektrische prothese Handschoen controleren Controleer de handschoen van de prothese regelmatig! Bij het gebruik van een (myo)-elektrische prothese

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET. Orthese WETEN OVER UW LIVIT.NL

ALLES WAT U MOET. Orthese WETEN OVER UW LIVIT.NL ALLES WAT U MOET Orthese WETEN OVER UW LIVIT.NL Handleiding Orthesen U heeft uw orthese van Livit ontvangen. Dit product is met de grootste zorg voor u op maat gemaakt. Lees deze handleiding voor gebruik

Nadere informatie

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen

Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een zorgvrager met zelfzorgpassiviteiten volledig wassen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Voetzorg is hoofdzaak

Voetzorg is hoofdzaak Voetzorg is hoofdzaak Sta eens stil bij uw voeten Onze voeten hebben dagelijks veel te verduren. Voetverzorging is daarom voor iedereen van belang. Voor mensen met diabetes mellitus is daar nog een extra

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW. Stoffen korset LIVIT.NL

ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW. Stoffen korset LIVIT.NL ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW Stoffen korset LIVIT.NL Handleiding stoffen korset U heeft uw stoffen korset van Livit ontvangen. Dit korset is met de grootste zorg voor u op maat gemaakt. Lees deze handleiding

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose Trombosebeen Spoedeisende hulp Locatie Hoorn/Enkhuizen Diep veneuze trombose U heeft zojuist te horen gekregen dat u een trombosebeen heeft. Bij een trombosebeen is er sprake van

Nadere informatie

Verklein de kans op het ontstaan/verergeren van vaatziekten

Verklein de kans op het ontstaan/verergeren van vaatziekten Chirurgie Verklein de kans op het ontstaan/verergeren van vaatziekten i Patiënteninformatie Tips en leefregels Slingeland Ziekenhuis Algemeen Vaatziekten ontstaan door het dichtslibben van slagaders als

Nadere informatie

GEBRUIK EN ONDERHOUD. Pruis. Orthopedische Schoentechniek

GEBRUIK EN ONDERHOUD. Pruis. Orthopedische Schoentechniek GEBRUIK EN ONDERHOUD Pruis Orthopedische Schoentechniek Gebruik en onderhoud Uw schoenen worden met de grootst mogelijke zorg gemaakt. Natuurlijk wilt u langdurig en zonder klachten profijt hebben van

Nadere informatie

Verzorging. Verzorging van de stomp. Huidproblemen. Gebruik van de liner. revalidatie volwassenenrevalidatie beenamputatie

Verzorging. Verzorging van de stomp. Huidproblemen. Gebruik van de liner. revalidatie volwassenenrevalidatie beenamputatie Verzorging revalidatie volwassenenrevalidatie beenamputatie Verzorging van de stomp Het dagelijks goed wassen van uw stomp is erg belangrijk (o.a. vanwege de transpiratie). Was de stomp met handwarm water

Nadere informatie

De-altijd-bij-de-handinformatie.thz. Steun de steunkous. Instructie 1 Aantrekken elastische kousen 3. met open teenstuk

De-altijd-bij-de-handinformatie.thz. Steun de steunkous. Instructie 1 Aantrekken elastische kousen 3. met open teenstuk Convenantpartijen Arbeidsomstandigheden Thuiszorg Gezonder Zorgen De-altijd-bij-de-handinformatie.thz Steun de steunkous Instructie 1 Aantrekken elastische kousen 3 met open teenstuk Instructie 2 Aantrekken

Nadere informatie

Diabetes en huidverzorging

Diabetes en huidverzorging Diabetes en huidverzorging Als mijn huid te droog wordt, kunnen er kloofjes ontstaan. Voor mij kan dat riskant zijn, omdat de kans op infecties dan groter is Piet (58), diabetes type 2 sinds vijftien jaar

Nadere informatie

HUIDREACTIES. bij radiotherapie

HUIDREACTIES. bij radiotherapie HUIDREACTIES bij radiotherapie HUIDREACTIES bij radiotherapie Het is heel normaal dat uw huid reageert op bestraling. De mate waarin uw huid reageert, hangt af van een aantal factoren: het soort stralen,

Nadere informatie

COMPRESSIEVERBAND BIJ VOCHT IN BENEN EN/OF OPEN BEEN

COMPRESSIEVERBAND BIJ VOCHT IN BENEN EN/OF OPEN BEEN COMPRESSIEVERBAND BIJ VOCHT IN BENEN EN/OF OPEN BEEN 17772 Inleiding Uw behandelend specialist heeft u Ambulante Compressie Therapie (zwachtelen met druk) voorgeschreven, omdat u last van vocht in uw benen

Nadere informatie

atopisch eczeem Eczeem

atopisch eczeem Eczeem atopisch eczeem Eczeem is een ziekte van de huid die bij veel mensen voorkomt. Atopisch eczeem is een aangeboren vorm van eczeem. Het wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Wat is atopisch eczeem?

Nadere informatie

1. Verklaring van overeenstemming 3 2. Garantie 3 3. Toepassing 3 4. Veiligheidsaanwijzingen 3

1. Verklaring van overeenstemming 3 2. Garantie 3 3. Toepassing 3 4. Veiligheidsaanwijzingen 3 Patiënteninformatie NL Drukdatum: 2014-11 De inhoud van deze patiënteninformatie wordt regelmatig geactualiseerd en moet bij het gebruik van het product absoluut in acht worden genomen. Meer op: www.2gaad.com

Nadere informatie

Ik en de maatschappij. Uiterlijke verzorging

Ik en de maatschappij. Uiterlijke verzorging Ik en de maatschappij Uiterlijke verzorging Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Tessel Mulder, Philein Educatieve Teksten Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

ECHOGELEIDE SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (ESCT)

ECHOGELEIDE SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (ESCT) ECHOGELEIDE SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (ESCT) 1171 Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van echogeleide sclerocompressietherapie. Bij deze behandeling

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN SPATADEREN VOLGENS DE MULLER PROCEDURE

VERWIJDERING VAN SPATADEREN VOLGENS DE MULLER PROCEDURE VERWIJDERING VAN SPATADEREN VOLGENS DE MULLER PROCEDURE 788 Inleiding Samen met uw arts is besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van een ambulante flebectomie volgens de Muller procedure.

Nadere informatie

Hoe krijgt u lymfoedeem? Welke vormen van lymfoedeem zijn er?

Hoe krijgt u lymfoedeem? Welke vormen van lymfoedeem zijn er? Lymfoedeem Wat is lymfoedeem? Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht. Dit kan ontstaan in bijvoorbeeld een arm of been. De arm of het been kan daardoor dik worden. Lymfevocht stroomt door de lymfevaten.

Nadere informatie

Diabetes en Voetverzorging

Diabetes en Voetverzorging Diabetes en Voetverzorging Diabetes en voetverzorging Leven met diabetes betekent dat het nog belangrijker is om aandacht te schenken aan uw persoonlijke behoefte op het gebied van uw gezondheid. Dit geldt

Nadere informatie

Gedragsobservatiechecklist steunkous

Gedragsobservatiechecklist steunkous Gedragsobservatiechecklist steunkous Kennis en vaardigheden vergroten / inbedden i.r.t. aan- en uittrekken van de steunkous Geven van feedback aan elkaar Onderzoeken of volgens gegeven instructie wordt

Nadere informatie

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% crème en zalf

BIJSLUITER. TETRACYCLINE 3% crème en zalf BIJSLUITER TETRACYCLINE 3% crème en zalf Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Voetschimmel. Zorg voor uzelf 13

Voetschimmel. Zorg voor uzelf 13 Voetschimmel Zorg voor uzelf 13 Voetschimmel Vaak besteed je pas aandacht aan je voeten als je er last van hebt. Bijvoorbeeld als het een beetje jeukt of pijn doet tussen de tenen. Blijken er dan schilfers

Nadere informatie

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) FRANCISCUS VLIETLAND

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) FRANCISCUS VLIETLAND SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van het inspuiten van een medicinale vloeistof.

Nadere informatie

Scoliose en de Boston Brace. www.oimbrabant.nl

Scoliose en de Boston Brace. www.oimbrabant.nl Scoliose en de Boston Brace www.oimbrabant.nl Uitgave juli 2009 Scoliose is een lichte slingering in de rug. Het is een aandoening waardoor velerlei klachten kunnen ontstaan. Zolang iemand in de groei

Nadere informatie

Wratten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Wratten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Wratten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Klachten en symptomen 3 Oorzaken 4 Wanneer arts raadplegen 5 Voorkomen van wratten 5 Wat kun je zelf doen

Nadere informatie

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002

ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 ECZEEM BIJ KINDEREN A1002 Inleiding Er bestaan veel verschillende soorten eczeem. Bij jonge kinderen is er vooral sprake van constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem of dauwworm genoemd. Dit is

Nadere informatie

Voetzorg bij diabetes patiënten

Voetzorg bij diabetes patiënten Voetzorg bij diabetes patiënten Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op voetproblemen. Dat komt door een verminderd

Nadere informatie

Huidzorg bij borstbestraling

Huidzorg bij borstbestraling Huidzorg bij borstbestraling Beste patiënt Zoals u al gelezen hebt in de algemene informatiebrochure van de dienst radiotherapie kunt er bij de bestraling van de borst nevenwerkingen optreden op de huid.

Nadere informatie

Korset. Alles wat u wilt weten over uw korset

Korset. Alles wat u wilt weten over uw korset Korset Alles wat u wilt weten over uw korset Ik heb twee echte hobby s. Spelen met mijn kleinkinderen en tuinieren. Maar sinds een paar jaar is het werken in de tuin te zwaar voor mij geworden. Mijn arts

Nadere informatie

Behandeling met Ditranol

Behandeling met Ditranol Behandeling met Ditranol In overleg met uw behandelend arts is besloten tot een behandeling met Ditranol in het Radboudumc. In deze folder staat de gang van zaken tijdens de behandeling in grote lijnen

Nadere informatie

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT)

SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) SPATADERBEHANDELING SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE (SCT) Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten uw spataderen te laten behandelen door middel van het inspuiten van een medicinale vloeistof. De vloeistof

Nadere informatie

Huidverzorging bij constitutioneel eczeem

Huidverzorging bij constitutioneel eczeem Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Huidverzorging bij constitutioneel eczeem z Constitutioneel eczeem 1 Constitutioneel eczeem Constitutioneel eczeem (ook wel atopisch

Nadere informatie

s-hertogenbosch Stadionlaan JJ s-hertogenbosch

s-hertogenbosch Stadionlaan JJ s-hertogenbosch ONZE TIP Controleer uw voeten elke dag op verkleuringen, blaren, kloven, likdoorns en wondjes. Vergeet hierbij niet de voetzool en tussen de tenen te controleren. Neem bij twijfel altijd contact op met

Nadere informatie

Voetzorg bij diabetespatiënten

Voetzorg bij diabetespatiënten Voetzorg bij diabetespatiënten Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Podotherapie december 2008 pavo 0436 Inleiding Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op voetproblemen. Dat komt door een verminderd

Nadere informatie

Nederlandse handleiding

Nederlandse handleiding Nederlandse handleiding Het plaatsen van de kous op de EZY-AS Stap 1. Plaats de EZY-AS voor u met de ronding naar u toe. Let op dat de kous niet binnenste buiten gekeerd is. Stap 2. Zorg ervoor dat de

Nadere informatie

Werkwijzer Wassen 2 Checklist

Werkwijzer Wassen 2 Checklist Werkwijzer Wassen 2 Checklist Hoe was ik een cliënt in bed? Als een cliënt niet uit bed kan, moet hij in bed gewassen worden. Dat betekent niet altijd dat de cliënt helemaal niets zelf kan. Stem de begeleiding

Nadere informatie

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is.

De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Opruiminstructies De instructies voor het veilig opruimen van kwik verschillen per situatie. Kies de opruiminstructie die op uw situatie van toepassing is. Barometer, bloedrukmeter of een ander product

Nadere informatie

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel.

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel. Gipsverband Er is bij u op de Spoedeisende hulp of gipskamer een gipsverband aangelegd om uw been en/of voet of om uw arm en/of hand, namelijk: Gipsspalk (mineraalgips) Circulair gips (kunststofgips) Softgips

Nadere informatie

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel.

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel. U hebt op de Spoedeisende hulp (SEH) of gipskamer een gipsverband gekregen om uw been en/of voet, namelijk: Gipsspalk (mineraalgips) Circulair gips (kunststofgips) Softgips Het gipsverband zorgt ervoor

Nadere informatie

Handige tips voor het gebruik van een urostoma

Handige tips voor het gebruik van een urostoma Handige tips voor het gebruik van een urostoma Informatie voor patiënten F0569-1011 februari 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Uw CPAPapparaat. Schoonmaak en onderhoud van uw CPAP-apparaat en tips bij problemen

Uw CPAPapparaat. Schoonmaak en onderhoud van uw CPAP-apparaat en tips bij problemen Uw CPAPapparaat Schoonmaak en onderhoud van uw CPAP-apparaat en tips bij problemen Uw CPAP-apparaat Schoonmaken en onderhouden U heeft bij Ciro een CPAP-apparaat en masker gekregen om ademstops tijdens

Nadere informatie

Ontslag na een totale knieprothese

Ontslag na een totale knieprothese Ontslag na een totale knieprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis gestart

Nadere informatie

Weet wat u doet bij de reumatische voet!

Weet wat u doet bij de reumatische voet! Weet wat u doet bij de reumatische voet! Door reuma ontstaan soms ontstekingsprocessen in en rondom uw voetgewrichten. Dit kan leiden tot wonden en veel pijn... Uw podotherapeut weet raad. De podotherapeut

Nadere informatie

MaBalschoen en voetverzorging

MaBalschoen en voetverzorging MaBalschoen en voetverzorging Inhoudsopgave Inleiding... 1 Instructies voor de MaBalschoen of MaBallaars... 1 De verzorging van de voeten... 2 De juiste behandeling van eelt... 3 Het bekijken van de voeten...

Nadere informatie

Voetschimmel VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Voetschimmel VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL 400041 Voetschimmel_400041 Voetschimmel 24-07-12 08:57 Pagina 6 Voetschimmel WAT IS VOETSCHIMMEL WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE

Nadere informatie

D U B A R R Y O F I R E L A N D

D U B A R R Y O F I R E L A N D DUBARRY OF IRELAND Dubarry laarzen zijn duurzaam, waarbij alleen het beste leer wordt gebruikt voor een maximale prestatie. Regelmatig onderhoud zorgt voor een langere levensduur van uw Dubarry laarzen.

Nadere informatie

Kijk op voor een instructiefilm. Wij wensen u veel comfort, met Steve Your Support! Steve wordt geproduceerd door:

Kijk op  voor een instructiefilm. Wij wensen u veel comfort, met Steve Your Support! Steve wordt geproduceerd door: Gefeliciteerd met uw keuze voor Steve! U kunt met Steve eenvoudig alle soorten elastische kousen aan- en uittrekken zonder te bukken. Steve is op verschillende manieren te gebruiken. In deze uitgebreide

Nadere informatie

Voetschimmel. Dermatologie. Beter voor elkaar

Voetschimmel. Dermatologie. Beter voor elkaar Voetschimmel Dermatologie Beter voor elkaar Wat is voetschimmel? Voetschimmel (tinea pedis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de hoornlaag van de opperhuid aantasten.

Nadere informatie

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen

Uw been en/of voet in het gips. Instructies en oefeningen Uw been en/of voet in het gips Instructies en oefeningen 2 U bent in het Ommelander Ziekenhuis onder behandeling vanwege letsel aan uw been en/of voet. U heeft al gips of u krijgt een gipsverband aangelegd.

Nadere informatie

Compressieverband. Zwachtelen met druk

Compressieverband. Zwachtelen met druk Compressieverband Zwachtelen met druk Wat u moet weten als u een behandeling met zwachtels krijgt U bent bij de dermatoloog (huidarts) geweest en uw benen zijn met druk gezwachteld. We geven u daarover

Nadere informatie

bedbad 1. Algemene aandachtspunten

bedbad 1. Algemene aandachtspunten bedbad 1. Algemene aandachtspunten 1. Indien je parameters moet nemen, doe dit voor het bedbad 2. Zorg voor een werkveld : verwijder overtollig gerief van het nachtkastje 3. Desinfecteer werkblad indien

Nadere informatie

Spataderbehandeling door middel van scleroseren

Spataderbehandeling door middel van scleroseren Spataderbehandeling door middel van scleroseren Wat zijn spataderen? Spataderen zijn aderen die abnormaal verwijd zijn. Men spreekt van spataderen wanneer er aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie)

Patiënteninformatie. Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Patiënteninformatie Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) 20180005 Zwachtelen.indd 1 1 30-01-18 10:20 Zwachtelen (Ambulante Compressie Therapie) Polikliniek

Nadere informatie

opvangmateriaal voor urine incontinentie voor ouderen ZorgSaam

opvangmateriaal voor urine incontinentie voor ouderen ZorgSaam opvangmateriaal voor urine incontinentie voor ouderen 1 ZorgSaam Opvangmateriaal voor urine incontinentie Hulpmiddelen kunnen een uitkomst zijn. Het gebruik van hulpmiddelen kan in elk geval voorkómen

Nadere informatie

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers

Doorliggen voorkomen. Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers Doorliggen voorkomen Een handleiding voor cliënten en hun verzorgers Doorliggen voorkomen Waarom deze folder? Ziek zijn of een handicap hebben is al vervelend genoeg. Helaas treden daarbij ook nog vaak

Nadere informatie

Diabetes en voetverzorging

Diabetes en voetverzorging Diabetes en voetverzorging Diabetes en voetverzorging Voetverzorging is voor iedereen belangrijk. Wanneer we geen last hebben van voetproblemen, staan we hier eigenlijk niet bij stil. Wanneer u diabetes

Nadere informatie

Weet wat u doet bij de reumatische voet

Weet wat u doet bij de reumatische voet Weet wat u doet bij de reumatische voet Door reuma ontstaan soms ontstekingsprocessen in en rondom uw voetgewrichten. Dit kan leiden tot wonden en veel pijn. Uw podotherapeut weet raad. De podotherapeut

Nadere informatie

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Therapie: Erbitux

SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS. Therapie: Erbitux SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Therapie: Erbitux Inhoud Wat is Erbitux Hoe wordt Erbitux toegediend? Wat is belangrijk om te weten als u Erbitux krijgt toegediend? Huid reacties Enkele raadgevingen Duur

Nadere informatie

Zorg bij voetschimmel en voetklachten

Zorg bij voetschimmel en voetklachten Zorg bij voetschimmel en voetklachten Inhoud Voetschimmel 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 4 Voorkomen van voetschimmel 4 Wat kun je er zelf aan doen 4 Geneesmiddelen

Nadere informatie

>Werkmodel: Verbanden

>Werkmodel: Verbanden >Werkmodel: Verbanden Het aanleggen van een snelverband Dit is een voorbeeld van een dekverband. Laat het kind zitten. Denk aan de hygiëne. Doe als dat kan handschoenen aan. Verzorg de wond volgens de

Nadere informatie

Voetschimmel en voetklachten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Voetschimmel en voetklachten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Voetschimmel en voetklachten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Voetschimmel 3 Klachten en symptomen 3 Oorzaken 3 Wanneer arts raadplegen 4 Voorkomen

Nadere informatie

Voorkomen van een wondinfectie na fixatie van de wervelkolom Neurochirurgie

Voorkomen van een wondinfectie na fixatie van de wervelkolom Neurochirurgie Voorkomen van een wondinfectie na fixatie van de wervelkolom Neurochirurgie De neurochirurg heeft u op de wachtlijst geplaatst voor een operatie aan de wervelkolom waarbij schroeven en/of cages en/of een

Nadere informatie

Een zorgvrager begeleiden bij het douchen en/of wassen

Een zorgvrager begeleiden bij het douchen en/of wassen OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager begeleiden bij het douchen en/of wassen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

oncologie informatiebrochure Goed verzorgd = beter gevoel

oncologie informatiebrochure Goed verzorgd = beter gevoel oncologie informatiebrochure Goed verzorgd = beter gevoel Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Hoofdhuidverzorging bij haaruitval 4 3. Haaruitval verbergen 5 4. Make-up en gelaatsverzorging 5 5. Nagelverzorging

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart keer beoordeeld. Wat is CPLD?

Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart keer beoordeeld. Wat is CPLD? Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart 2003 5 10 keer beoordeeld Vak ANW Wat is CPLD? CPLD is de afkorting voor Chronische Polymorfe Licht Dermatose. Het is een huidaandoening waarbij de huid

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Wondroos

Patiënteninformatie. Wondroos Patiënteninformatie Wondroos Inhoud Inleiding... 3 Wat is wondroos?... 3 Hoe ontstaat wondroos?... 3 Waar komt wondroos voor?... 3 Wat zijn de tekens van wondroos?... 3 Hoe wordt wondroos behandeld?...

Nadere informatie

Open been. Ulcus cruris venosum

Open been. Ulcus cruris venosum Open been Ulcus cruris venosum Wat is een ulcus cruris venosum? Een ulcus cruris heet ook wel een open been. Dit is een wond op het onderbeen. Deze wond wil niet goed genezen. Ulcus betekent wond. Cruris

Nadere informatie

BIJSLUITER. LCD 10% SALICYLZUUR 10% lanettezalf

BIJSLUITER. LCD 10% SALICYLZUUR 10% lanettezalf BIJSLUITER LCD 10% SALICYLZUUR 10% lanettezalf Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER. LCD 5%, 10%, 15% en 20% VASELINELANETTECRÈME

BIJSLUITER. LCD 5%, 10%, 15% en 20% VASELINELANETTECRÈME BIJSLUITER LCD 5%, 10%, 15% en 20% VASELINELANETTECRÈME Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Zweetklierontsteking

Zweetklierontsteking Afdeling: Onderwerp: Chirurgie 1 Inleiding Deze folder geeft u informatie over ontsteking van een zweetklier (hydradenitis) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

DERMATOLOGISCH DAGBEHANDELINGSCENTRUM

DERMATOLOGISCH DAGBEHANDELINGSCENTRUM DERMATOLOGISCH DAGBEHANDELINGSCENTRUM 17992 Inleiding Het Sint Franciscus Gasthuis heeft het Dermatologisch Dagbehandelingscentrum. Het centrum voorziet in een behoefte om zonder opname in het Sint Franciscus

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het aantrekken van de steunkousen

Een zorgvrager helpen bij het aantrekken van de steunkousen OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het aantrekken van de steunkousen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem Allergisch contacteczeem Wat is allergisch contacteczeem? De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes, natten en

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER XTLUIS 4% g/g oplossing voor cutaan gebruik Dimeticon Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

De wereld op z n kop!

De wereld op z n kop! De wereld op z n kop! dreamlitenachtlenzen dreamlite.nl Lees eerst het informatieblad dat je ontvangen hebt bij het verstrekken van de lenzen. Voorbereidingen om je DreamLite nachtlenzen in te zetten Wanneer

Nadere informatie

Ziekten die mogelijk insufficiëntie veroorzaken:

Ziekten die mogelijk insufficiëntie veroorzaken: Wat is nier insufficiëntie? Als de nieren altijd onvoldoende werken wordt dit chronische nierinsufficiëntie genoemd ( insufficiënt = onvoldoende) chronische nierinsufficiëntie is het mogelijke gevolg van

Nadere informatie

HET KL S BOEK. van hark naar voet

HET KL S BOEK. van hark naar voet HET U KL S BOEK van hark naar voet De pedicure, DIE LAKT TOCH NAGELS ENZO? NEE, pedicures lakken niet alleen nagels. De pedicure hoort net als de tandarts en kapper bij een goede verzorging van je lijf.

Nadere informatie

Weet wat u doet bij de reumatische voet

Weet wat u doet bij de reumatische voet Weet wat u doet bij de reumatische voet Door reuma ontstaan soms ontstekingsprocessen in en rondom uw voetgewrichten. Dit kan leiden tot wonden en veel pijn. Uw podotherapeut weet raad. De podotherapeut

Nadere informatie

Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de begrippenlijst bij het lezen.

Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de begrippenlijst bij het lezen. Liners Hier vindt u informatie over liners. Wat is een liner, wat zijn de functies van een liner en hoe gebruikt u een liner? Verder leest u over het gebruik en het onderhoud van de liner. Misschien staan

Nadere informatie