De diptiek met de portretten van Federico da Montefeltro en Battista Sforza (Montefeltro-diptiek) van Piero della Francesca:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De diptiek met de portretten van Federico da Montefeltro en Battista Sforza (Montefeltro-diptiek) van Piero della Francesca:"

Transcriptie

1 Afbeeldingen bij De diptiek met de portretten van Federico da Montefeltro en Battista Sforza (Montefeltro-diptiek) van Piero della Francesca: Prestigestuk of persoonlijk aandenken? Masterscriptie kunstgeschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen. M.M. Zijlstra-Mondt

2

3 1 Afb. 1. Piero della Francesca, De Montefeltro diptiek, voor en achterzijde, ca (portret van Federico da Montefeltro) en ca (portret van Battista Sforza en de triomfwagens), olieverf en tempera op paneel, 47 x 33 cm (elk paneel), Florence, Galleria degli Uffizi. Afb.2a en b. De Montefeltro diptiek in zijn huidige opstelling in sala 8 van de Galleria degli Uffizi.

4 2 Afb. 3. Een bladzijde uit een inventarislijst van 1890 van de Galleria degli Uffizi waarin de Montefeltro diptiek wordt genoemd.

5 3 Afb. 4a t/m c. Het titelblad en de twee zwart wit foto s behorende bij het restauratieverslag van de Montefeltro diptiek van Lo Vullo en Sokolow uit Behalve de begin- en einddatum van de restauratie (september 1947 respectievelijk december 1947) en twee foto s van de triomfwagens van voor de restauratie bevat het document lege bladen.

6 4 Afb. 5. De medaille van Clemente van Urbino uit 1468, brons. Afb. 6. Francesco Laurana, Buste van Battista Sforza, 1474, marmer, Florence, Museo Nazionale del Bargello. Afb. 7. Piero della Francesca, De Flagellatie, ca. 1470, olieverf en tempera op paneel, 58,4 x 81, 5 cm., Urbino, Galleria Nazionale delle Marche.

7 5 Afb. 8. Piero della Francesca, Brera-altaarstuk of Pala Montefeltro, , olieverf op paneel, 248 x 170 cm., Milaan, Pinacoteca di Brera.

8 6 3a 1 2 3b Costanza da Montefeltro (de eerste Costanza). 2- Bianca Maria Visconti. 3- a Sveva da Montefeltro (als stiefmoeder van Battista). b - Sveva da Monfefeltro (in haar hoedanighied als kloosterlinge Seraphina Sforza). 4- Battista Sforza. 5- Costanza da Verano (moeder van Battista Sforza).

9 Victoria. 2- Federico da Montefeltro. 3- Giovanna da Montefeltro. 4- Felice-Feltria (dochter uit het eerste huwelijk van Federico). 5- Costanza da Montefeltro (de tweede Costanza). 6- Aura da Montefeltro. 7- Girolama en Agnese (Agnesina) da Montefeltro (hun beeltenis is verborgen achter die van de andere zusters). 8- Guidobaldo da Montefeltro. Afb. 9a en b. De triomfwagens op de Montefeltro diptiek met de nummers en namen van de (overleden) familieleden van de hertog en zijn echtgenote Battista volgens de reconstructie van Molari.

10 8 Afb. 10a en b. Het paleis van Urbino op een recente foto. Op de tekening van de opengewerkte plattegrond is aangegeven waar de privé vertrekken van de hertog zich bevonden.

11 9 Afb. 11a. Reconstructie van de Montefeltro diptiek met doorlopend landschap en aangepaste hoogte van de horizon volgens Hessler. Afb. 11b. Reconstructie van de Montefeltro diptiek met doorlopend landschap in achtvormige lus volgens Laskowski.

12 10 Afb. 12a tot en met d. Het landschap van Monte Fronzoso, in vergelijking met het heuvellandschap achter het portret van Federico op de Montefeltro diptiek. De witte stippellijnen tonen de grenzen tussen weilanden en bossen (reconstructie door Nesci et al.). Opgemerkt dient te worden dat op de door Nesci en Borchia getoonde afbeeldingen enige vertekening is opgetreden in horizontale richting: Het silhouet van de hertog is smaller afgebeeld dan op de diptiek. Deze vertekening is ook zichtbaar op het portret van Battista en op de afbeeldingen van de triomfwagens (afb. 10a en b en afb. 11 a en b).

13 11 Afb. 13a en b. Het landschap met het klif van Maiolo en de toppen van Valmarecchia, in vergelijking met het heuvellandschap achter het portret van Battista. (reconstructie door Nesci et al.). Afb. 14a en b. Het landschap van de vlakte van San Silvestro aan de voet van de berg van Adrubale, in vergelijking met het heuvellandschap achter de triomfwagens (reconstructie door Nesci et al. ).

14 12

15 13 Afb. 15. Pedro Berruguete, ook wel toegeschreven aan Pietro di Spagna, Federigo da Montefeltro en zijn zoon Guidobaldo, , olieverf op paneel, 138,5 x 82,5 cm., Urbino, Galleria Nazionale delle Marche.

16 14 Afb. 16 a t/ m c. De reconstructie van Giorgioppi om de oorspronkelijke afstand tussen de panelen van de Montefeltro diptiek te berekenen.

17 15 Afb. 17 a en b. Een superponatie van de reconstructies van Giorgioppi, en Nesci en Borchia (inzet) toont aan dat de afmetingen van de tussenruimte tussen de panelen van de Montefeltro diptiek, zoals deze is berekend door de auteurs, verschillen.

18 Afb.18. Detailafbeeldingen van kunstwerken waarop Federico da Montefeltro en profil is afgebeeld. 1. Piero della Francesca, De Montefeltro diptiek, detail: portret van Federico da Montefeltro, ca. 1466, Florence, Galleria degli Uffizi. 2. Piero della Francesca, Brera-altaarstuk of Pala Montefeltro, , Milaan, Pinacoteca di Brera. 3. Justus van Gent, De Communie van de apostelen, , Urbino, de Galleria Nazionale. 4. Justus van Ghent, Federico da Montefeltro, zijn zoon Guidobaldo en anderen, luisterend naar een redevoering, ca. 1480, Londen, Royal Collection. 5. Pedro Berruguete, ook wel toegeschreven aan Pietro di Spagna, Federigo da Montefeltro en zijn zoon Guidobaldo, , Urbino. Galleria Nazionale delle Marche.

19 17 6. Giovanni Cristoforo Romano, Federico da Montefeltro, hertog van Urbino, condottiere, mecenas en wetenschapper, Florence, Museo Nazionale del Bargello.

20 18 De afbeeldingen en bijbehorende tracings zijn in chronologische volgorde weergegeven. Uit de tracings blijkt dat de kunstenaars de gelaatscontouren van de hertog op verschillende manieren weergeven. De verschillen zijn niet te verklaren door de gevolgen van veroudering. 1. Disto kaakrelatie met dekbeet (Profiel met terugliggende onderkaak en forse kinpunt). De neus-liphoek (de hoek tussen de onderkant van de neus en de bovenlip) is ongeveer 90 graden. Diepe kinplooi. 2. Neutro kaakrelatie met juist gepositioneerde kin (Recht profiel: de onderkaak ligt recht onder de bovenkaak) met neus-liphoek kleiner dan 90 graden. Diepe kinplooi. 3. Disto kaakrelatie met terugliggende kin (Profiel met terugliggende onderkaak). De neus-liphoek is groter dan 90 graden. Diepe kinplooi. Dit profiel hoort bij een persoon met een edentate (tandeloze) kaak. 4. Disto kaakrelatie met terugliggende kin (Profiel met terugliggende onderkaak). De neus-liphoek is ongeveer 90 graden. De kinplooi is verstreken (ondiep). 5. Disto kaakrelatie met terugliggende kin (Profiel met terugliggende onderkaak). De neus-liphoek is ongeveer 90 graden. Diepe kinplooi. 6. Disto kaakrelatie met terugliggende kin (Profiel met terugliggende onderkaak). De neus-liphoek is kleiner dan 90 graden. De kinplooi is verstreken. De contouren van de gemutileerde neus verschillen. De verschillen in de contouren van het onderste deel van de kin en de hals kunnen worden verklaard door veranderingen in lichaamsgewicht. Opmerkelijk is dat dezelfde kunstenaar - Justus van Ghent - het profiel van de hertog op verschillende wijze uitbeeldt, en wel zodanig dat op het eerder vervaardigde kunstwerk (nr.3) de hertog staat afgebeeld met een ouder (tandeloos) profiel dan op het later vervaardigde werk (nr. 4). Opvallend is dat ook de locaties van de huidaandoening op de wang van de hertog variëren. Dit is mogelijk een gevolg van de wisselende expressie van de kwaal.

21 19 Afb. 19. Kunstwerken met afbeeldingen van Battista Sforza en profil. Piero della Francesca, De Montefeltro diptiek, voorzijde, ca. 1466, portret van Battista Sforza, Florence, Galleria degli Uffizi. Domenico Roselli?, Portret van Battista Sforza, Pesaro, Musei Civici. Francesco Laurana, Buste van Battista Sforza, ca. 1474, Florence, Museo Nazionale del Bargello. Op deze afbeeldingen is te zien dat de contouren van het gelaat grotendeels overeenkomen.

DE OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM IN DE MATERIËLE CULTUUR VAN ROME

DE OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM IN DE MATERIËLE CULTUUR VAN ROME DE OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM IN DE MATERIËLE CULTUUR VAN ROME Studiemiddag Rome-tentoonstelling De Nieuwe Kerk Amsterdam 2 oktober 2015 Sible de Blaauw Catacomben Cliché van het vroege christendom voor

Nadere informatie

1. Bronzen deuren in noordporaal, Baptisterium, Florence, 1403-1424

1. Bronzen deuren in noordporaal, Baptisterium, Florence, 1403-1424 1. Bronzen deuren in noordporaal, Baptisterium, Florence, 1403-1424 2. Jezus voor de Schriftgeleerden, Noordportaal, Baptisterium, Florence, 1403-1424 3. Aanbidding der Koningen, Noordportaal, Baptisterium,

Nadere informatie

Afb. 1. Francesco Botticini, De drie aartsengelen, ca. 1471-1472, paneel, 135 x 154 cm, Galleria degli Uffizi, Florence.

Afb. 1. Francesco Botticini, De drie aartsengelen, ca. 1471-1472, paneel, 135 x 154 cm, Galleria degli Uffizi, Florence. 7. Bijlage Afb. 1. Francesco Botticini, De drie aartsengelen, ca. 1471-1472, paneel, 135 x 154 cm, Galleria degli Uffizi, Florence. 2 Afb. 2. Anoniem, Rafaël en Tobias, ca. 1350, fresco, San Zeno, Verona.

Nadere informatie

KUNSTLIEVENDE VORSTEN UIT IT ALIEN'S VERLEDEN,

KUNSTLIEVENDE VORSTEN UIT IT ALIEN'S VERLEDEN, Volgens schrijvers die het paleis van Urbino kort na Federigo's dood zagen, was het niet overvol met schilder- of beeldhouwwerken en behalve eenige portretten hebben wij geen enkel schilderij, waarvan

Nadere informatie

Kunstwerken Rembrandt-Caravaggio. Proloog

Kunstwerken Rembrandt-Caravaggio. Proloog Kunstwerken - Proloog De heilige Andreas aan het kruis, ca. 1607 Cleveland, The Cleveland Museum of Art, Leonard C. Hanna Jr. Fund, 1976.2 202.5 x 152.7 cm Hendrick ter Brugghen De ongelovige Thomas, ca.

Nadere informatie

Vrouwen met ballen en borstels: MSK werpt licht op vrouwelijke kunstenaars uit de Italiaanse barok

Vrouwen met ballen en borstels: MSK werpt licht op vrouwelijke kunstenaars uit de Italiaanse barok Vrouwen met ballen en borstels: MSK werpt licht op vrouwelijke kunstenaars uit de Italiaanse barok Niet voor tere zieltjes, die nieuwe tentoonstelling in het Gentse MSK. De dames van de barok zet acht

Nadere informatie

De diptiek met de portretten van Federico da Montefeltro en Battista Sforza (Montefeltro-diptiek) van Piero della Francesca:

De diptiek met de portretten van Federico da Montefeltro en Battista Sforza (Montefeltro-diptiek) van Piero della Francesca: De diptiek met de portretten van Federico da Montefeltro en Battista Sforza (Montefeltro-diptiek) van Piero della Francesca: Prestigestuk of persoonlijk aandenken? 2012. Masterscriptie kunstgeschiedenis,

Nadere informatie

Wat kun je leren over model based testing tijdens een vakantie in Florence(it)? Bert Zuurke CGI Testnet voorjaarsevenement 2013

Wat kun je leren over model based testing tijdens een vakantie in Florence(it)? Bert Zuurke CGI Testnet voorjaarsevenement 2013 Wat kun je leren over model based testing tijdens een vakantie in Florence(it)? Bert Zuurke CGI Testnet voorjaarsevenement 2013 Agenda Voorstellen Wat is model based testing Vakantie in Florence Florence

Nadere informatie

Het Laatste Avondmaal Leonardo Da Vinci

Het Laatste Avondmaal Leonardo Da Vinci Het Laatste Avondmaal Leonardo Da Vinci Het Laatste Avondmaal (in het Italiaans, Il Cenacolo of L' Ultima Cena) is een muurschildering geschilderd door Leonardo da Vinci in opdracht van hertog Ludovico

Nadere informatie

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530 ART HISTORY V4 Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Renaissance = wedergeboorte van de klassieke cultuur De klassieken zijn het grote voorbeeld. Het aardse leven is belangrijk. De mens bepaalt het eigen lot.

Nadere informatie

Giorgio Morandi, Natura morta (1936), Oil on canvas, 32 x 37 cm, Mamiano di Traversetolo (Parma), Fondazione Magnani Rocca

Giorgio Morandi, Natura morta (1936), Oil on canvas, 32 x 37 cm, Mamiano di Traversetolo (Parma), Fondazione Magnani Rocca Giorgio Morandi. Retrospective Het Paleis voor Schone Kunsten presenteert een grote retrospectieve van de Italiaanse modernistische meester Giorgio Morandi. Uitgenodigd kunstenaar Luc Tuymans presenteert

Nadere informatie

Italië Florence Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1

Italië Florence Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1 Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1 Palazzo Medici Riccardi > Medici-paleis Gedurende meer dan een eeuw was het Palazzo Medici Riccardi de hoofdverblijfplaats van de machtige Medici familie die over

Nadere informatie

Johan Bernard Scheffer

Johan Bernard Scheffer RKDimages Johan Bernard Scheffer Portret van Gerrit van der Pot (1732-1807) met een portretminiatuur van Maria Catharina Pelerin (1773-1799), ca. 1800-1807 Amsterdam,, inv./cat.nr. SK-A-4151 + Leaflet

Nadere informatie

Renaissance. Les 6. Kunstgeschiedenis

Renaissance. Les 6. Kunstgeschiedenis Renaissance Les 6 Kunstgeschiedenis !" 3 Kunst Nieuws https://www.youtube.com/watch?v=5sx_5yjlpbi The Invisible Man Liu Bolin http://www.odditycentral.com/pics/meet-the-real-life-invisible-man.html 4 Liu

Nadere informatie

POPULAIR KLASSIEK. Antieke elementen in Adriano Fiorentino's Hercules en de inspiratiebronnen van de kunstenaar

POPULAIR KLASSIEK. Antieke elementen in Adriano Fiorentino's Hercules en de inspiratiebronnen van de kunstenaar POPULAIR KLASSIEK Antieke elementen in Adriano Fiorentino's Hercules en de inspiratiebronnen van de kunstenaar Joke Reichardt. Bewerkt werkstuk voor het vak Kernproblemen 1400-1600 (2012-2013), bachelor

Nadere informatie

Beeldenboekje klas 3

Beeldenboekje klas 3 Beeldenboekje klas 3 1 Afbeelding 1, 2, 3 en 4 op pagina 1 van dit Beeldenboekje gebruik je bij de herhaling van compositie, klas 1 (bijv. infoblok 114, pagina 6 van de TekenTools klas 3). M afbeelding

Nadere informatie

1. Voorwoord p.1 2. Reisprogramma p.2 3. Regels p.4 4. Geschiedenis p.5. Inhoud

1. Voorwoord p.1 2. Reisprogramma p.2 3. Regels p.4 4. Geschiedenis p.5. Inhoud Milaanreis 2018 1. Voorwoord p.1 2. Reisprogramma p.2 3. Regels p.4 4. Geschiedenis p.5 Inhoud Voorwoord Beste Milaanganger! Het is bijna zover. Je kunt inmiddels de uren gaan aftellen voor we in Milaan

Nadere informatie

De Marken Noord en omgeving. Omgeving, tips voor uitstapjes

De Marken Noord en omgeving. Omgeving, tips voor uitstapjes De Marken Noord en omgeving De Marken ligt tussen de Adriatische Zee en de Apennijnen en oogt als een betoverende lappendeken van golvende heuvels met oude stadjes en lange, vaak zo rustige zandstranden.

Nadere informatie

Afb. 1 Coenraet Waumans, portret van David Bailly (naar schilderij van David Bailly), 1649, gravure, 168 x 118 mm, Rijksprentenkabinet Amsterdam.

Afb. 1 Coenraet Waumans, portret van David Bailly (naar schilderij van David Bailly), 1649, gravure, 168 x 118 mm, Rijksprentenkabinet Amsterdam. Afbeeldingen Afb. 1 Coenraet Waumans, portret van David Bailly (naar schilderij van David Bailly), 1649, gravure, 168 x 118 mm, Rijksprentenkabinet Amsterdam. Afb. 2 Pieter Claesz., Vanitasstilleven met

Nadere informatie

Op het werkblad staat de uitslag van een kijkdoos, die omstreeks 1980 als doos gebruikt is om gebak bij een bakker in te pakken.

Op het werkblad staat de uitslag van een kijkdoos, die omstreeks 1980 als doos gebruikt is om gebak bij een bakker in te pakken. 1 Een kijkdoos Op het werkblad staat de uitslag van een kijkdoos, die omstreeks 1980 als doos gebruikt is om gebak bij een bakker in te pakken. Knip de uitslag uit. Breng op de aangegeven plaatsen gleuven

Nadere informatie

naar aanleiding van de godin Venus geschilderd door Titiaan Deze Venus van Titiaan is jarenlang een bron geweest voor andere kunstenaars.

naar aanleiding van de godin Venus geschilderd door Titiaan Deze Venus van Titiaan is jarenlang een bron geweest voor andere kunstenaars. Erotiek in de kunst naar aanleiding van de godin Venus geschilderd door Titiaan Venus is een Romeinse godin, zij is de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. 1 Daarnaast symboliseert zij ook de seksuele

Nadere informatie

DIX CARAVAGGIO. Alessandro Guasti & Francesca Neri

DIX CARAVAGGIO. Alessandro Guasti & Francesca Neri DIX CARAVAGGIO H e t Complete Geschilderde Werk Alessandro Guasti & Francesca Neri INHOUD 1. Tussen Lombardije en Rome 5 2. In de gunst bij particuliere beschermers 43 3. De grote religieuze opdrachten

Nadere informatie

Hand-out Portrettekenen verhoudingen

Hand-out Portrettekenen verhoudingen Hand-out Portrettekenen verhoudingen 1+2) 1. Hoofd: Omtrek van het hoofd tekenen in de vorm van een ovaal = eivorm 2. Verdeel deze verticaal van kruin tot kin door de helft 3. Verdeel de ovaal horizontaal

Nadere informatie

Milaan. Milaan. Duomo

Milaan. Milaan. Duomo Milaan Duomo De Duomo di Milano, de prachtige gotische kathedraal van Milaan, is een van de grootste kerken ter wereld. De indrukwekkende wit marmeren voorgevel, een van de mooiste ter wereld, domineert

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Cursus vroegmoderne tijd 2011 d.c.vanderlinden@uu.nl http://vanderlinden.weebly.com

Cursus vroegmoderne tijd 2011 d.c.vanderlinden@uu.nl http://vanderlinden.weebly.com Week 1. Crisis van de late Middeleeuwen Cursus vroegmoderne tijd 2011 d.c.vanderlinden@uu.nl http://vanderlinden.weebly.com Inhoud college Introductie cursus De essentie begrijpen: kerndoelen per college

Nadere informatie

Renaissance, Italië als oorsprong

Renaissance, Italië als oorsprong 1420-1600 Renaissance, Italië als oorsprong 1420-1500 1500-1535 1520-1600 Renaissance periode s Italië Vroeg renaissance Hoge renaissance Late renaissance of maniërisme Algemeen Italiaanse humanisten verspreidde

Nadere informatie

Het Coudenbergpaleis werd gebouwd op de helling van de Coudenberg.

Het Coudenbergpaleis werd gebouwd op de helling van de Coudenberg. BOUWEN MAAR! Deel 1: het reliëf Het Coudenbergpaleis werd gebouwd op de helling van de Coudenberg. 1. Knip op de lijnen je helling uit, volg hiervoor de. 2. Plooi op de stippellijnen je drie grote flappen

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEK VOOR: SCHOORSTEMPELS TYPE 38RL

INSTRUCTIEBOEK VOOR: SCHOORSTEMPELS TYPE 38RL INSTRUCTIEBOEK VOOR: SCHOORSTEMPELS TYPE 38RL 1 Scafom-Rux December 2010 PRODUKT-BESCHRIJVING De "38-RL-schoorstempel" wordt gebruikt voor de afschoring van vertikaal opgestelde elementen. (wandbekisting,

Nadere informatie

ONTDEK MILAAN MET BRUNO

ONTDEK MILAAN MET BRUNO ONTDEK MILAAN MET BRUNO VAN 29 APRIL 2018 01 MEI 2018 Het hoofd van het koele noorden met het temperament van het hete zuiden. Milaan, de economische metropool, het modeparadijs, de mediahoofdstad. In

Nadere informatie

Dit document is bedoeld als een handleiding. Het bedrijf of de persoon die het Zwarthout monteert is verantwoordelijk voor een juiste verwerking.

Dit document is bedoeld als een handleiding. Het bedrijf of de persoon die het Zwarthout monteert is verantwoordelijk voor een juiste verwerking. Verwerkingsvoorschriften Zwarthout Shou-Sugi-Ban Dit document is bedoeld als een handleiding. Het bedrijf of de persoon die het Zwarthout monteert is verantwoordelijk voor een juiste verwerking. Tijdens

Nadere informatie

Anoniem Noordelijke Nederlanden (historische regio) 1638 gedateerd

Anoniem Noordelijke Nederlanden (historische regio) 1638 gedateerd RKDimages Anoniem Noordelijke Nederlanden (historische regio) 1638 gedateerd Portret van een familie, 1638 gedateerd Antwerp,, inv./cat.nr. 986 Verder zoeken in RKDimages kunstenaar Anoniem kunstenaar

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Piet Mondriaan. Portret van Gerarda Frederika Boogers ( ), ca Winterswijk, Museum Freriks

Piet Mondriaan. Portret van Gerarda Frederika Boogers ( ), ca Winterswijk, Museum Freriks 140616 Portret van Gerarda Frederika Boogers (1891-1968), ca. 1908-1910 Winterswijk, Museum Freriks Verder zoeken in RKDimages Object gegevens Naam kunstenaar Mondriaan, Piet Afgekorte literatuur Welsh/Joosten

Nadere informatie

Kunstgeschiedenis levendig gemodelleerd: ERCO in het Dommuseum van Florence

Kunstgeschiedenis levendig gemodelleerd: ERCO in het Dommuseum van Florence Kunstgeschiedenis levendig gemodelleerd: ERCO in het Dommuseum van Florence Opdrachtgever: Opera di Santa Maria del Fiore, Florence/Italië Lichtplanning: Massimo Iarussi, Florence/Italië Fotografie: Dirk

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer Met de onderdelen bij deze aflevering en het mastplan van aflevering 62 monteert u de grootmarssteng op de grote mast van uw Victory. Houten latten 1 rondhout ( x 60 mm)

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de Renaissance en Barok. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - in de Renaissance en Barok. 2011 -M.T. van de Kamp - van www.kunstcontext.com 1 HOOFDSTUK:

Nadere informatie

Recystel BV. R a p p o r t. oktober 2011 DEFINITIEF. U- frame berekening. R-2001 profiel: ongevuld en R- 2010 profiel: met PE en PU gevuld

Recystel BV. R a p p o r t. oktober 2011 DEFINITIEF. U- frame berekening. R-2001 profiel: ongevuld en R- 2010 profiel: met PE en PU gevuld Recystel BV oktober 2011 DEFINITIEF R a p p o r t U- frame berekening R-2001 profiel: ongevuld en R- 2010 profiel: met PE en PU gevuld Recystel BV R a p p o r t DEFINITIEF U- frame berekening R-2001 profiel:

Nadere informatie

toegeschreven aan Anselm van Hulle

toegeschreven aan Anselm van Hulle RKDimages toegeschreven aan Anselm van Hulle Ruiterportret van Willem I 'de Zwijger' van Oranje-Nassau (1533-1584), 1647 Amsterdam,, inv./cat.nr. 53 + Leaflet Map data OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA,

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B 1,2

Examen HAVO. wiskunde B 1,2 wiskunde 1, Examen HVO Hoger lgemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak Woensdag 1 juni 13.30 16.30 uur 0 06 Voor dit examen zijn maximaal 85 punten te behalen; het examen bestaat uit 18 vragen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

KOPSTUKKEN OEFENING 2

KOPSTUKKEN OEFENING 2 BEELDENDE VAKKEN OEFENING 2 Oefening 2 Teken op een A3 tekenpapier een portret met houtskool, een portret met grafietstift en een portret met inkt. Op het A3 tekenpapier komen dus 3 kleine portretjes naast

Nadere informatie

Dit moet je weten voordat je een LED Display gaat aanschaffen

Dit moet je weten voordat je een LED Display gaat aanschaffen Dit moet je weten voordat je een LED Display gaat aanschaffen Zijn alle LED displays hetzelfde? - Het antwoord is nee! Er zijn zeer grote verschillen tussen LED schermen en wat je niet weet kan nare (financiële)

Nadere informatie

Lancelot Volders. RKDimages

Lancelot Volders. RKDimages RKDimages Lancelot Volders Portret van Henriette Amalia van Anhalt-Dessau (1666-1726) met haar dochter Henriette Casimira van Nassau-Dietz (1696-1738), 1696-1697 Veenklooster (Kollumerland en Nieuwkruisland),

Nadere informatie

Montagehandleiding Speeldroom

Montagehandleiding Speeldroom Stap 1-2 balken van 4,5 x 9 x 180 cm - 2 balken van 4,5 x 9 x 111 cm - 8 schroeven van 6 x 100 mm 1. Leg de balken neer zoals op de tekening is aangegeven. 2. Teken met een potlood de balken van 180 cm

Nadere informatie

Figuur 3: Achterkant paneel Filips de Schone, 24x15 cm (inclusief lijst 31 x 22 cm), Huis Bergh, s- Heerenberg.

Figuur 3: Achterkant paneel Filips de Schone, 24x15 cm (inclusief lijst 31 x 22 cm), Huis Bergh, s- Heerenberg. Afbeeldingen Figuur 1: Toegeschreven aan atelier van de Meester van de Magdalena Legende, Portret van Filips de Schone, Olieverf op paneel, 24x15 cm, Huis Bergh, s-heerenberg. Figuur 2: Toeschreven aan

Nadere informatie

ONGEKEND ROME. OZ Groepsreizen 2016 CITY. De eeuwige stad 23 t.e.m. 26 april 2016. een slimme zet

ONGEKEND ROME. OZ Groepsreizen 2016 CITY. De eeuwige stad 23 t.e.m. 26 april 2016. een slimme zet OZ Groepsreizen 2016 CITY ONGEKEND ROME De eeuwige stad 23 t.e.m. 26 april 2016 Rome verveelt nooit. Tijdens deze reis maken we kennis met enkele minder bekende musea, vaak echte pareltjes. We bezoeken

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2006-II

Eindexamen wiskunde B1-2 havo 2006-II Toename lichaamsgewicht zwangere vrouw Een vrouwenarts heeft van een zwangere vrouw gedurende de zwangerschap allerlei gegevens verzameld. In tabel 1 staan enkele resultaten. Daaruit is onder andere af

Nadere informatie

Voorbeeld parameters voor hout Bekijken we onderstaand dubbel opendraaiend raam.

Voorbeeld parameters voor hout Bekijken we onderstaand dubbel opendraaiend raam. Voorbeeld parameters voor hout Bekijken we onderstaand dubbel opendraaiend raam. Technische kenmerken Afgewerkte breedte van het onderste kaderprofiel: 120 Afgewerkte breedte overige kaderprofielen 80

Nadere informatie

Schaal. Met behulp van de werkelijke grootte en de afgebeelde grootte kun je de schaal berekenen.

Schaal. Met behulp van de werkelijke grootte en de afgebeelde grootte kun je de schaal berekenen. Schaal Hieronder staat een afbeelding van het raam van het van Gogh-museum waardoor een inbreker zou zijn ontsnapt. Een advocaat voert aan dat door het gat in de ruit zijn client niet heeft kunnen ontsnappen,

Nadere informatie

Fence HORIZONTAAL HARDE ONDERGROND HORIZONTAAL ZACHTE ONDERGROND. 2 5,2x12 D2K D2A D2L D2B C12 C16 C12 C16. F... Foam tape. F... Foam tape.

Fence HORIZONTAAL HARDE ONDERGROND HORIZONTAAL ZACHTE ONDERGROND. 2 5,2x12 D2K D2A D2L D2B C12 C16 C12 C16. F... Foam tape. F... Foam tape. Type onderdeel aantal Lengte MM Type onderdeel aantal Lengte MM P1 1 1800 P1 1 1800 P3 1 1800 P3 1 1800 S 1 30 A1 4 30 A1 4 30 A6 2 1720 A6 2 1720 D2K 12 175 D2A 12 175 D2L 2 245 D2B 2 245 PL 4 33 PL 4

Nadere informatie

Beeldhouwkunst in Italië

Beeldhouwkunst in Italië Beeldhouwkunst in Italië dr. Tamara Ingels Italië: een knooppunt voor beeldhouwkunst Een lange traditie, met een rijke culturele erfenis Een rijk verhalenpalet Kunstenaars met veel talent Een schat aan

Nadere informatie

Legplan plat dak. Bepaal zelf uw indeling met Solar Frontier zonnepanelen

Legplan plat dak. Bepaal zelf uw indeling met Solar Frontier zonnepanelen Legplan plat dak Bepaal zelf uw indeling met Solar Frontier zonnepanelen Stappenplan: Maken van legplan voor platte daken, hoeveel Solar Frontier panelen kunt u plaatsen? Stap 1: Horizontaal of verticaal?

Nadere informatie

Bi-power voertuig met kabel-afstandbesturing

Bi-power voertuig met kabel-afstandbesturing 1855 Bi-power voertuig met kabel-afstandbesturing Benodigd gereedschap: Fijne zaag of decoupeerzaag Schuurpapier Schaar, liniaal, potlood Boortjes ø 2,5, ø 4, ø 7, ø mm Houtlijm + alleslijm Hobbymes Soldeerbout,

Nadere informatie

Patroon Beer Bram. Inclusief patroon kerstmuts. Ca. 100 gram Phildar Coton 3 of Catania

Patroon Beer Bram. Inclusief patroon kerstmuts. Ca. 100 gram Phildar Coton 3 of Catania Patroon Beer Bram Inclusief patroon kerstmuts Benodigdheden Gebruikte steken Ca. 100 gram Phildar Coton 3 of Catania l = losse voor de kop, het lijf en de poten hv = halve vaste Ca. 20 gram voor de snuit

Nadere informatie

58 HistoriscH nieuwsblad. welvarende stad detail van het fresco allegorie

58 HistoriscH nieuwsblad. welvarende stad detail van het fresco allegorie welvarende stad detail van het fresco allegorie van goed bestuur van ambrogio lorenzetti ca. 1340. Afbeelding Bridgeman Art Library/Palazzo Pubblico, Siena 58 HistoriscH nieuwsblad Gouden tijden voor de

Nadere informatie

Examen VBO-MAVO-C. Wiskunde

Examen VBO-MAVO-C. Wiskunde Wiskunde Examen VBO-MAVO-C Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 6 mei 13.30 15.30 uur 0 00 Dit examen bestaat uit 3 vragen. Voor elk vraagnummer is

Nadere informatie

Tekst tussen hoekige haakjes [] hoeft niet in jouw antwoorden te staan. Deze tekst is een nadere uitleg of een voorbeeld.

Tekst tussen hoekige haakjes [] hoeft niet in jouw antwoorden te staan. Deze tekst is een nadere uitleg of een voorbeeld. ANTWOORDEN OEFENVRAGEN 4H/5V BasisToets-1 (KB t/m Beeldende Aspecten) Naam:. Klas: 02_Oefenvragen_Antw_ BasisToets-1; v1: 1312; v2: 1401; v3: 1401; v4: 1402; v5: 1409; v6: 1512 Tekst tussen hoekige haakjes

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEK VOOR: SCHOORSTEMPELS TYPE 48RL

INSTRUCTIEBOEK VOOR: SCHOORSTEMPELS TYPE 48RL INSTRUCTIEBOEK VOOR: SCHOORSTEMPELS TYPE 48RL 1 Scafom-Rux December 2010 PRODUKT-BESCHRIJVING De "48-RL-schoorstempel" wordt gebruikt voor de afschoring van vertikaal opgestelde bekistingswanden. De schoorstempel

Nadere informatie

Jaloezie. Montage handleiding 160-071214

Jaloezie. Montage handleiding 160-071214 Jaloezie Montage handleiding 160-07114 Montage Montage Algemene informatie Het is belangrijk dat u de volgende montage- en bedieningsinstructies nauwkeurig volgt. Verano aanvaard geen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Fons Gieles en de Maria- Ommegang te Bergen op Zoom.

Fons Gieles en de Maria- Ommegang te Bergen op Zoom. Fons Gieles en de Maria- Ommegang te Bergen op Zoom. Dit jaar trekt de Ommegang voor de 70- e maal door de straten van Bergen op Zoom. De stoet vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen en werd na de Tweede

Nadere informatie

Om snel medische hulp te kunnen bieden, staan in vier plaatsen in Nederland speciale helikopters. Zie onderstaand kaartje.

Om snel medische hulp te kunnen bieden, staan in vier plaatsen in Nederland speciale helikopters. Zie onderstaand kaartje. Helikopter Om snel medische hulp te kunnen bieden, staan in vier plaatsen in Nederland speciale helikopters. Zie onderstaand kaartje. N Groningen Amsterdam Rotterdam Nijmegen Voor de beantwoording van

Nadere informatie

Voor afmetingen waarvoor geen bewerkingsprijs staat vermeld gelden de prijzen op aanvraag

Voor afmetingen waarvoor geen bewerkingsprijs staat vermeld gelden de prijzen op aanvraag 19 x 13 x 19 x 1,5 mm 0,57 314,00 324,00 344,00 364,00 20 x 15 x 20 x 1,5 mm 0,61 314,00 324,00 344,00 364,00 25 x 15 x 25x 2 mm 0,96 227,00 237,00 257,00 277,00 10 x 20 x 10 x 2 mm 0,56 227,00 237,00

Nadere informatie

Chirurgische kaakcorrectie

Chirurgische kaakcorrectie Chirurgische kaakcorrectie U bent verwezen naar de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie van Bernhoven, voor een chirurgische kaakcorrectie. In deze folder informeren wij u alvast over

Nadere informatie

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel:

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Vissoorten Aal Herkenning: Het lichaam is slangachtig van vorm. De borstvinnen bevinden zich direct achter de kop. Op het achterste deel van het lichaam is, zowel onder als boven, een vinzoom aanwezig

Nadere informatie

Gerard ter Borch (II)

Gerard ter Borch (II) RKDimages Gerard ter Borch (II) Portret van Willem Craeyvanger (1643-1711), 1658 gedateerd + Leaflet Map data OpenStreetMap contributors, CC-BY-SA, Imagery Mapbox herkomst Verder zoeken in RKDimages Naam

Nadere informatie

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++

DE OGEN VAN CHARLEY NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Charley Toorop (1891-1955) kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Haar vader was de beroemde Jan Toorop en ook haar zonen bleken zeer creatief: één zoon werd documentairemaker, de andere

Nadere informatie

Zelfportret Op vier verschillende manieren.

Zelfportret Op vier verschillende manieren. Zelfportret Op vier verschillende manieren. Bij deze opdracht maak je 4 zelfportretten. Je werkt telkens met andere technieken. Onder een portret wordt een afbeelding van een persoon verstaan. Een portret

Nadere informatie

Collectie Museum De Lakenhal Leiden. Kunstenaar: Johan Coenraad Altorf

Collectie Museum De Lakenhal Leiden. Kunstenaar: Johan Coenraad Altorf Collectie Museum De Lakenhal Leiden Kunstenaar: Johan Coenraad Altorf 28-12-2010 Museum De Lakenhal Leiden 4416 Objectnaam: Beschrijvende Titel: Maker: Afgebeeld: Datumlabel: Materiaal: Afmetingen: Opm:

Nadere informatie

theorie tekenen onderbouw

theorie tekenen onderbouw theorie tekenen onderbouw inhoud deel 1 technieken en materialen deel 2 ruimtelijkheid deel 3 vorm deel 4 ruimte en licht deel 5 kleur deel 6 compositie deel 7 inleiding kunstgeschiedenis schriftelijke

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. wiskunde CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13:30-15:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-GL en TL. wiskunde CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13:30-15:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-GL en TL 2016 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13:30-15:30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten

Nadere informatie

Schilderijverslag KCV Pieta's Michelangelo

Schilderijverslag KCV Pieta's Michelangelo Schilderijverslag KCV Pieta's Michelangelo Schilderijverslag door een scholier 2342 woorden 30 april 2004 6,3 58 keer beoordeeld Vak KCV Pieta's Michelangelo Het bekendst is toch wel de Pietà van Michelangelo

Nadere informatie

Tutorial Bargello ketting

Tutorial Bargello ketting Tutorial Bargello ketting Patroon van Rebecca Peapples uit Bead & Button (augustus 2006). Het patroon is gratis te downloaden op de volgende website: http://www.beadsbaublesandjewels.com/projects/605/605_1.htm

Nadere informatie

2 Vroege renaissance 2.1

2 Vroege renaissance 2.1 2 Vroege renaissance Giotto di Bondone, rond 1315 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de 14e eeuwse kunstenaar Giotto di Bondone, die in Italië een nieuwe kunststijl introduceerde. Voor het

Nadere informatie

Haak- en breispullenorganizer

Haak- en breispullenorganizer Haak- en breispullenorganizer Een ideale manier om je haak- en breispullen op te bergen! Neemt veel minder ruimte in dan een kast en staat ook nog eens supergezellig! Het patroon voor deze organizer heb

Nadere informatie

Make-upadvies bundel. Make-up voor alle richtingen

Make-upadvies bundel. Make-up voor alle richtingen Make-upadvies bundel Make-up voor alle richtingen Inhoud 1. Stappenplan...3 2. Verschillende gelaatsvormen....4 1.1 Ronde gelaatsvorm....4 1.2 Langwerpige gelaatsvorm....4 1.3 Vierkante gelaatsvorm....4

Nadere informatie

De bouwonderdelen bij dit nummer

De bouwonderdelen bij dit nummer De bouwonderdelen bij dit nummer U ontvangt onderdelen en materialen voor de hangmatnetten, het galjoen en de tuigage. Houten latten 1 houten lat van x mm, 250 mm lang 2 houten latten van 2 x 5 mm, 250

Nadere informatie

Patroon Teddy & deken

Patroon Teddy & deken Patroon Teddy & deken Materialen Teddy 37 cm: Couture: 300 g Soft: 25 g Haaknaald: 3,0-4,0 mm Oogjes: 14 mm Vulling Deken 70 x 70 cm: Cosy: 450 g Naald: 3,0-4,0 mm Haaknaald: 3,0-4,0 mm Teddy - gehaakte

Nadere informatie

Onderzoek van de drakenfiguur

Onderzoek van de drakenfiguur Onderzoek van de drakenfiguur Voordat een begin gemaakt werd met de behandeling en de restauratie van de loden drakenfiguur zijn eerst alle zichtbare gegevens fotografisch vastgelegd. Om details goed te

Nadere informatie

Patroon Vlieg Vincent

Patroon Vlieg Vincent Patroon Vlieg Vincent Pre Summer Party Cal van CuteDutch Benodigd materiaal Ca. 75 gram Black Onyx 803 Scheepjes Stone Washed Ca. 30 gram Moon Stone 801 Scheepjes Stone washed Ca. 15 gram Amazon 951 Scheepjes

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 21 donderdag 24 mei 9.00-10.30 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje.

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 21 donderdag 24 mei 9.00-10.30 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Examen VMBO-BB 2007 tijdvak 21 donderdag 24 mei 9.00-10.30 uur wiskunde CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 23 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

Dit moet u weten voordat u een LED scherm gaat aanschaffen

Dit moet u weten voordat u een LED scherm gaat aanschaffen Dit moet u weten voordat u een LED scherm gaat aanschaffen Zijn alle LED schermen hetzelfde? - Het antwoord is nee! Er zijn zeer grote verschillen tussen de diverse LED schermen en modules. Door onwetendheid

Nadere informatie

Vasari over Michelangelo

Vasari over Michelangelo Vasari over Michelangelo Teksten ter illustratie van Vasari s Vita di Michelangelo Buonarroti. 9841288 Afstudeerwerkstuk master Renaissance Studies, in samenwerking met Suzanne van der Meulen en Ben Degen.

Nadere informatie

Je kunt in de grafiek aflezen wat de gewichtstoename is van schapen die zwanger zijn van één, twee of drie lammetjes.

Je kunt in de grafiek aflezen wat de gewichtstoename is van schapen die zwanger zijn van één, twee of drie lammetjes. Zwanger schaap Een schaap is gemiddeld 147 dagen (21 weken) zwanger. Tijdens de zwangerschap neemt het gewicht van het schaap toe. Je kunt in de grafiek aflezen wat de gewichtstoename is van schapen die

Nadere informatie

HOE IK EEN BALG MAAK

HOE IK EEN BALG MAAK HOE IK EEN BALG MAAK Gespreid over verschillende jaren, bouwde ik houten camera s. De grootste uitdaging was het zelf maken van een balg. Om het geheim hiervan te achterhalen, ontlede ik enkele oude balgen.

Nadere informatie

Biografie CKV Michelangelo

Biografie CKV Michelangelo Biografie CKV Michelangelo Biografie door een scholier 2716 woorden 19 februari 2000 7,1 188 keer beoordeeld Vak CKV Werkstuk CKV Michelangelo Inleiding: Michelangelo, voluit Michelangelo Buonarroti, is

Nadere informatie

Bijlage 1: Analyse afbeeldingen uit veertiende- en vijftiende-eeuwse manuscripten bij Inferno, canto X

Bijlage 1: Analyse afbeeldingen uit veertiende- en vijftiende-eeuwse manuscripten bij Inferno, canto X Bijlage 1: Analyse afbeeldingen uit veertiende- en vijftiende-eeuwse manuscripten bij Inferno, canto X Manuscript Weergave: figuren, objecten, gebeurtenissen, omgeving Afbeelding(en) 1. Florence, dertiger

Nadere informatie

mijn reis naar Florence door Maarten Mulder

mijn reis naar Florence door Maarten Mulder mijn reis naar Florence door Maarten Mulder mijn reis naar Florence Copyright 2013 Maarten Mulder Books Dit is een herziende en uitgebreide uitgave van een eerdere versie van dit boek uit 2011 Geprint

Nadere informatie

Afbeeldingen bij de oefenvragen over het hoofdstuk Beeldende Aspecten

Afbeeldingen bij de oefenvragen over het hoofdstuk Beeldende Aspecten Afbeeldingen bij de oefenvragen over het hoofdstuk Beeldende Aspecten 1 (afkomstig uit het boek Kunst Ten Toon) Afbeelding 1 Vraag 4d Compositie in rood, geel en blauw, Piet Mondriaan, 1920. Afbeelding

Nadere informatie

VOOR EEN STEVIGER, STRAKKER EN JONGER GEZICHT GEBRUIKSAANWIJZING

VOOR EEN STEVIGER, STRAKKER EN JONGER GEZICHT GEBRUIKSAANWIJZING VOOR EEN STEVIGER, STRAKKER EN JONGER GEZICHT GEBRUIKSAANWIJZING Het verstrijken van de tijd, een vooral zittende leefstijl en stress kunnen leiden tot een mattere gelaatskleur en verminderde spiermassa.

Nadere informatie

wiskunde B havo 2015-II

wiskunde B havo 2015-II Veilig vliegen De minimale en de maximale snelheid waarmee een vliegtuig veilig kan vliegen, zijn onder andere afhankelijk van de vlieghoogte. Deze hoogte wordt vaak weergegeven in de Amerikaanse eenheid

Nadere informatie

Nuvola TV meubel voorbeelden

Nuvola TV meubel voorbeelden Nuvola TV meubel voorbeelden Nuvola maatwerk by Lundia Met Nuvola heeft Lundia een systeem ontwikkeld waar u optimale vrijheid heeft in uw ontwerp. Zowel voor de maatvoering als de kleuren en materialen.

Nadere informatie

V750 - Martinique. Montagehandleiding 1385-120112

V750 - Martinique. Montagehandleiding 1385-120112 V750 - Martinique 1385-120112 Pagina Inhoudsopgave Niveauverschillen 4 Schutting montage 6 Eindafstelling en afwerking 13 Poort montage 14 Inhoudsopgave 3 Niveauverschillen utting Hoekkolom Planken Tussenkolommen

Nadere informatie

Patroon Olifant Otto. Ca. 75 gram Phildar Coton 3 voor het lijf, kop en slurf

Patroon Olifant Otto. Ca. 75 gram Phildar Coton 3 voor het lijf, kop en slurf Patroon Olifant Otto Benodigd materiaal Ca. 75 gram Phildar Coton 3 voor het lijf, kop en slurf Ca. 25 gram voor de voorpoten Ca. 25 gram voor de achterpoten Ca. 25 gram voor de oren in verschillende kleuren

Nadere informatie

ChromArt. Conservatie & Restauratie / Onderzoek & Behandeling van gepolychromeerde objecten. Restauratie:

ChromArt. Conservatie & Restauratie / Onderzoek & Behandeling van gepolychromeerde objecten. Restauratie: ChromArt Conservatie & Restauratie / Onderzoek & Behandeling van gepolychromeerde objecten Restauratie: Bekroning draagstok (Processievaandel: Eendracht fanfaren Campenhout, 1876 ) Dossiernr.: 2015/R-02

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 woensdag 30 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 woensdag 30 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMO-K 2007 tijdvak 1 woensdag 30 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE K ij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 79 punten te behalen.

Nadere informatie

Werkvoorbereiding 5.1

Werkvoorbereiding 5.1 5.1 Werkvoorbereiding Bepaal kleur en model van de Keralit dakrandpanelen Advies: werk met twee man, dan kunt u samen klikken en stellen Zie principe details voor wel/geen overstek van de dakrand, alsook

Nadere informatie

RKD explore. Rkd Explore Anoniem Zuidelijke Nederlanden (historische regio) 1638

RKD explore. Rkd Explore  Anoniem Zuidelijke Nederlanden (historische regio) 1638 Rkd Explore http://rkd.nl/ RKD explore 34275 Anoniem Zuidelijke Nederlanden (historische regio) 1638 Onze-Lieve-Vrouw van Wittentak te Ronse met Ernestine Yolande, gravin van Nassau-Siegen, geboren prinses

Nadere informatie

voltooid. Hoeveel jaar is dat geleden? Schrijf je berekening op.

voltooid. Hoeveel jaar is dat geleden? Schrijf je berekening op. Piramides in Egypte In het noorden van Egypte staan drie grote piramides en een aantal kleine piramides bij elkaar. De drie grote piramides heten de piramide van Cheops, de piramide van Chefren en de piramide

Nadere informatie