Sociologie Blad 1, versie:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sociologie Blad 1, versie: 7-10-2012"

Transcriptie

1 Sociologie Blad 1, versie: Sociologie: Leereenheid 1: Wat is rechtssociologie? Dit is het wetenschapsgebied dat zich bezighoud met de sociaalwetenschappelijke bediening van de verhouding tussen recht en samenleving. Wat wordt onder een sociologische vraagstelling verstaan? De aandacht voor de sociale d.w.z. het geheel van betrekkingen die mensen met elkaar onderhouden. Normatief = zoals het moet volgens de regels Feiten = zoals zij zich voordoen en zijn pas feiten in het licht van en bepaalde theorie. De invloeden die voor het ontstaan van de rechtssociologie van belang zijn geweest. Bij Weber en Durkheim worden typeringen van rechtsontwikkeling gebruikt. t.w. Durkheim: het gebruik van typen sancties en Weber: de mate van rationaliteit van een rechtssysteem. De juridische en sociologische visie op het recht vergeleken: Jurist socioloog: 1. doel betrouwbare kennis over geldende regels beschrijven en verklaren van gedachtepatronen 2. object: regels sociale structuur 3. vergelijking: rechtsvragen (intern) vragen over het recht (extern) 4. methode: Interpreteren en toepassen van Empirische methoden geldende regels 5. Oriëntatie praktisch Wetenschappelijk 6. Eindproduct Normatieve uitspraken Empirische uitspraken Massieve juridische ijsberg: (Zaken die onderling opgelost worden) 1 e, rechtspraak, 2 e, litigation, 3 e, aangehangen geschil beslechtingsystemen, 4 e, private geschil beslechtingsystemen, 5 e, (exit) zelfhulp, 6 e, nietsdoen. Leereenheid 2: Hervorming: 1 e, regel verandering, 2 e, uitbreiding van de institutionele voorzieningen, 3 e, uitbreiding juridische dienstverlening, 4 e, verbetering strategische positie have-not projecten. Verhoging organisatie graad have-not partijen. 1. De vereniging die als onderhandelaar optreedt, b.v. de vakbond. 2. De gevolmachtigde als behartiger van specifieke belangen, b.v. BUMA - STEMRA. 3. Belangen groepering als sponsor, b.v. milieuactiegroep. 4. Verzamelpunt voor claims. Repeat players zijn weinig geneigd om onderling te procederen omdat zij vaak een meer permanente betrekking met elkaar hebben. Repeat players zijn wel bereid tegen elkaar te procederen indien het gaat om fundamentele culturele waarden en als de overheid betrokken is. Ook indien zij geen permanente betrekking met elkaar onderhouden.

2 Sociologie Blad 2, versie: a. Repeat players hebben meer kennis en deskundigheid; b. repeat players beschikken over de middelen om zich van deskundigen te verzekeren; c. repeat players hebben meer interesse in winst op lange termijn; d. repeat players hebben meer informele contacten met mensen die invloed hebben op het recht; e. repeat players zijn beter in staat te taxeren hoe effectief regels zijn. Leereenheid 3: Welke formulering van normen: 1. legativerende functie van wetgeving 2. waarborgfunctie bescherming burgers; 3. Instrumentele functie 4. strategische functie Advocaten voor bedrijven beantwoorden meer aan de traditionele advocatenrollen doordat zij beter betaald worden en daardoor beter in staat zijn zich het gecompliceerde consumentenrecht eigen te maken en doordat zij zich minder dan advocaten die individuele consumenten bijstaan, zorgen hoeven te maken goodwill onder potentiële cliënten te verspelen. De consumentenwetgeving van Wisconsin heeft slechts een symbolisch effect omdat advocaten nauwelijks op de hoogte zijn van dit recht, weinig geneigd zijn cliënten met consumentenproblemen te helpen en bovendien slechts zelden ertoe komen bedrijven met juridische aanspraken te confronteren. Legal iceberg theorie Galanter: nietsdoen, exit, zelf handelen. Het klassieke model van de advocatuur speelt m.b.t. het consumenten recht in Wisconsin nauwelijks een rol. De advocaat is terzake niet deskundig en denkt te veel aan zijn eigen belang daarom willen zij potentiële cliënten niet voor het hoofd stoten. Leereenheid 4: Waarom is het moeilijk wetten te zien als middelen welomschreven doelen te realiseren? 1. over de doelstelling bestaat vaak geen overeenstemming; 2. de wet is een compromis tussen verschillende belangen. De ontvangst van de wet door de burgers te weten, het semi autonoom veld. De wetgeving in formele zin is een uitkomst van het samenspel tussen regering en parlement. Dus een veelheid van mensen en instanties. Daarbuiten nog veel andere belanghebbenden die proberen invloed uit te oefenen. In een sociologische benadering wordt veel aandacht besteed aan dit feit t.w. de uitkomst van deze belangenstrijd. Vier bijzondere kwaliteiten van een wettelijke formulering van normen: 1. de legitimerende functie van wetgeving 2. Waarborgfunctie 3. Instrumentele functie 4. strategische functie.

3 Sociologie Blad 3, versie: Leereenheid 5: Onder manifeste functies van de Wet H.P. verstaat Aubert de doelstellingen van de wet zoals die door de wetgever zijn beoogd, c.q. een vergroting van de arbeidsbescherming voor dienstboden en met de latente functies bedoelt hij de verborgen doeleinden die pas op basis van onderzoek naar voren komen, c.q. de beslechting van een conflict tussen de conservatieven en progressieven in de vorm van een compromis. Dit compromis deed echter grote afbreuk aan de manifeste functies van de wet. Waarom gering effect wet H.P.? 1. Sociale situatie dienstboden, t.w. afhankelijk, ongeorganiseerd en relatief geïsoleerd. 2. Ontoegankelijk juridisch taalgebruik en volstrekt ontoegankelijk bewerktuiging. Instrumentele theorie = Het gekozen instrument is alleen dan effectief wanneer de kenmerken van dat instrument goed aansluiten bij de situatie waarin de doelgroep zich bevind, t.w. algemene wettelijke voorschriften. Het algemeen verbindend verklaren van C.A.O. s. Financiële instrumenten. Vergunningen. Privaatrechtelijke convenanten. Vormen van publiek privaat samenwerking. Beleidstheorie bestaat uit het geheel van vooronderstellingen die aan een wet ten grondslag liggen. Uitvoeringstheorie: Handhaving d.m.v. sancties De vraagstelling H.P. In welke mate draagt de nieuwe wet bij aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden van H.P.: 1. Welke beleidstheorie ligt aan de wet ten grondslag; 2. Do normatieve veronderstellingen hebben betrekking op de relaties tussen waarden en problemen en tussen waarden en doeleinden. 3. De finale veronderstellingen hebben betrekking op de feitelijke werking van de ingezette middelen. 4. De beleidstheorie bestaat uit causale veronderstellingen (uitvoeringstheorie) Wanneer slaagt de wetgeving? 1. De doelgroep moet de formele gedragsnormen kennen en begrijpen. 2. De doelgroep moet ervan overtuigt zijn dat de overheid het echt belangrijk vindt. 3. Men moet in de gelegenheid zijn het betreffende gedrag te ontplooien. 4. Men weet dat het in het eigen belang is. 5. Handhaving d.m.v. sancties. Leereenheid 6: Vraagstelling sociale werking AWGB: 1. Algemene en specifieke werking 2. Instrumentale en symbolische effecten. Deze geven 4 soorten onderzoeksvragen: Ad. 1 Algemene werking m.b.t. handelen Ad. 2 Specifieke werking m.b.t. handelen vaak in conflictsituaties Ad. 3 Algemene werking m.b.t. ideeën. Ad. 4 Specifieke werking m.b.t. ideeën vaak in conflictsituaties. Sociale werking: 1. Communicatie naar doelgroep en norm adressanten, zij moeten van de regels op de hoogte zijn.

4 Sociologie Blad 4, versie: Activeren leden van de doelgroep; naarmate de organisatiegraad groter is meer resultaat. 3. Rechtshulp; communicatienorm en het daadwerkelijk zetten van stappen. 4. Organisatie van het sociale veld waar de doelgroep zich in bevind, werkt dit veld mee of tegen. 5. Handhavingapparaat, is dit reactief of pro-actief. Is dit specifiek of algemeen. Conclusie doelonderzoek: De wet voldoet niet door de beperkte reikwijdte van de AWGB. Handhaving afhankelijk te stellen van mobilisatie individuele leden doelgroepen. Afwachtende opstelling commissie. Niet actief opstellen belangenorganisatie met uitzondering van antidiscriminatie bureaus. De wetgeving is van toepassing op een groot aantal sociale factoren. Sociale werking verwijst naar de brede maatschappelijke betekenis van een wet. Sociale werking wordt afgezet tegen instrumentele effectiviteit dat slechts ziet op de bedoelingen van de wetgever. Sociale werking van een wet heeft betrekking op alle effecten die een wet teweegbrengt. Beperking onderzoek AWGB: Geen systematisch onderzoek waarin de Nederlandse samenleving ongelijke behandeling voorkomt. De vraag in hoeverre de ingediende klachten een goed beeld vormen van, dan wel representatief zijn voor, de niet ingediende klachten kan niet worden beantwoord. Gegevens verkregen uit interviews zijn niet betrouwbaar omdat tussen opvattingen van mensen en hun gedrag er niet altijd een rechtlijnig verband bestaat. Het is niet goed mogelijk om conclusies te trekken over de oorzaken van bepaalde veranderingen. Leereenheid 7: Autonomie uitvoerenden: 1. regels moeten worden geïnterpreteerd; 2. er moet worden beslist welke regels in dit specifieke geval van toepassing zijn; 3. de werksituatie is te gecompliceerd voor 100 % programmering; 4. er moet rekening worden gehouden met specifieke gevallen; 5. grote werkdruk of tijdnood maakt stellen van prioriteiten nodig; 6. de kwaliteit van het werk van street-level functionarissen is moeilijk te beoordelen. Factoren van invloed op het functioneren van uitvoeringsfunctionarissen: 1. Aard en ontstaansgeschiedenis regelgeving 2. Aard relatie met de gereguleerde 3. Aard relatie met doelgroepbelangen 4. Werkomstandigheden en taakopvatting functionaris 5. Vormen van controle van de uitvoeringsinstantie. Primaire uitvoering = b.v. uitkering sociale dienst en kinderwetgeving Secundaire uitvoering = toezicht op regels houden. De vraagstelling van uit een top down perspectief wil zeggen een vraagstelling waarin doeleinden en regels die zijn vastgesteld door de top t.w. wetgever of ministerie worden gehanteerd als maatstaf voor de uitvoering. Bottom up perspectief wil zeggen een vraagstelling waarin de uitvoerders zelf centraal staan.

5 Sociologie Blad 5, versie: In een analytisch model van het beleidsproces worden beleidsbeslissingen opgevat als het resultaat van stapsgewijze doelgerichte keuzen gebaseerd op rationele inzichten. Een van de veronderstellingen van een analytisch model van het beleidsproces is, dat er een strikte scheiding bestaat tussen voorbereiding en uitvoering, tussen politiek en bestuur, tussen doeleinden en middelen. Dat is niet in overeenstemming met de praktijk. Beleidsuitvoering = voorbereiding -> beslissing c.q. regelgeving -> uitvoering -> effecten. Het is soms onmogelijk met behulp van uitvaardiging van meer gedetailleerde richtlijnen de feitelijke autonomie van uitvoerende functionarissen weg te nemen. Hoe meer regels hoe groter de vrijheid van beleid omdat het onmogelijk is alle regels te kennen en er prioriteiten moeten worden gesteld. 1. Functionarissen zien zichzelf soms als probleemoplossers, soms als wetshandhavers. 2. Handhaving van b.v. milieuwetgeving is nieuw, daarom eerder een reactie d.m.v. procesverbalen. 3. De kenmerken van de rechtssubjecten spelen een rol. Hoe complexer het productieproces des te meer is de functionaris afhankelijk van de medewerking van het betreffende bedrijf. 4. De frequentie van de contacten tussen rechtssubject en regelhandhaver: hoe meer kontact des te meer overleg en overreding. Leereenheid 8: Het bestraffen van mensen is niet alleen een kwestie van het toepassen van het strafrecht. Subjectieve zichtbaarheid verwijst naar de mate waarin gedrag als crimineel gedrag wordt gezien b.v. van notabelen worden wetsovertredende handelingen minder snel als criminele handelingen gezien. Objectieve zichtbaarheid verwijst naar het feit dat niet elk crimineel gedrag duidelijk sporen nalaat. 1. omdat er ongelijkheden zijn in aangiftebereidheid treden er ongelijkheden op in de kansverdeling; 2. door overbelasting heeft het strafrechtelijke systeem de neiging complexiteit te reduceren door zaken te stroomlijnen en moeilijke gevallen te vermijden. 3. Bij eenvoudige misdrijven zijn etnische minderheden vaker betrokken. 4. Door de politie worden gekleurde medemensen eerder als misdadigers gedefinieerd. Door leden van de rechterlijke macht worden degene die in sociaal opzicht veel te verliezen hebben ontzien. Leereenheid 9: De bepalingen van het aansprakelijkheidsrecht voor het bemachtigen van schadecompensatie hadden weinig betekend omdat de leefomstandigheden dermate slecht waren dat het moeilijk was aan te geven waardoor het letsel was ontstaan. Bovendien waren er andere vormen van bijstand t.w. armenzorg en hulp van familieleden. Toen slachtoffers wel procedures gingen aanspannen vormden deze een bedreiging voor de sociale vrede en werd daardoor een motief deze weg weer af te sluiten, zodat de verantwoordelijkheid diffuus kon blijven d.m.v. een publiek rechtelijke verzekering. De ongevallenwet vormde enerzijds de uitkomst van een vernietiging van afhankelijkheden van mensen in elkaars nabijheid en anderzijds een opname in wijder vertakte netwerken van afhankelijkheid waarin mensen met elkaar verbonden werden die voordien geen enkele band met elkaar onderhielden.

6 Sociologie Blad 6, versie: Door het industrialiseringsproces werden de meervoudige betrekkingen binnen familie en lokale gemeenschappen vernietigd. De aandacht van de welgestelden voor de arbeiders nam toe omdat steeds meer welgestelden te maken kregen met de indirecte gevolgen van het collectieve lot van de arbeider door ongevallen. Daardoor nam de bereidheid toe om hun omstandigheden te verbeteren. De ongevallenwet was een middel deze externe effecten beter te beheersen. Leereenheid 10: Door complexe organisaties voor te stellen als model individuen die zich gedragen volgens de regels van rational choice en die zich laten leiden door kosten en baten analysen wordt het eenvoudig deze factoren naar de hand te zetten. Hierdoor wordt het mogelijke hun gedrag te leiden door het juist doceren van straffen en beloningen. Complexe organisaties kunnen niet beschouwd worden als rationele op grond van kosten en baten afwegende entiteiten omdat: 1. De aan de top genomen besluiten worden niet altijd gevolgd. Iedere afdeling heeft zijn eigen belangen. 2. De juridische afdeling wordt niet of onvoldoende geïnformeerd. 3. Functionarissen worden individueel nauwelijks geraakt door sancties jegens de organisatie. 4. Het handelen van organisaties wordt gekenmerkt door een geringe continuïteit door een groot verloop van functionarissen. Corporatieve aansprakelijkheid schiet te kort om het handelen van complexe organisaties te kunnen sturen omdat deze opgevat moeten worden als een veelheid van onderling verbonden eenheden en personen die allen afzonderlijk zich oriënteren op reeds in de praktijk verankerde normen, verplichtingen en arrangementen. Dit wordt ook wel het semi autonome sociale veld genoemd. Leereenheid 11: Contractleer (19 de eeuw): 1. met het contract associëren zich autonome individuen; 2. Die vrijwillig relaties aangaan op grond van eigenbelang; 3. Die geen andere afhankelijkheid kennen dan de in het contract expliciet bepaalde; 4. Waarbij in het geheel aan mogelijkheden en belemmeringen die zich aan individuen voordoen om contractbanden aan te gaan, een opvoedend principe besloten ligt, dat hen moet aanzetten zichzelf moreel te verbeteren en daarmee tegelijkertijd de samenleving te verheffen. From status to contract wil zeggen dat in een op status gefundeerde samenleving staan rechten en plichten buiten menselijke beschikkingsmacht en worden deze ontleend aan traditioneel bepaalde sociale posities. In een op contract gefundeerde samenleving worden de rechten en plichten vooral ontleent aan vrijwillig aangegane afspraken. De klassieke contractleer gaf uitdrukking aan de denkbeelden van een burgerij die zich emancipeerde van traditionele afhankelijkheden van absolute heersers en feodale stelsels. Zij meenden aan geen andere afhankelijkheid onderworpen te zijn dan aan de wetten die zij zichzelf gesteld hadden.

7 Sociologie Blad 7, versie: Thans worden bij gecompliceerde en grote transacties wel zorgvuldige en gedetailleerde afspraken gemaakt. 2. De kenmerken van de relatie tussen de contractpartijen zijn van invloed. Verwachten zij in de toekomst ook van elkaar afhankelijk te zijn dan zijn zij sterk geneigd tot een flexibele opstelling en het voor komen van conflicten. 3. De verschillende functionarissen hebben een geheel uiteenlopende oriëntatie op het contract. Verkopers en inkopers staan elkaar in de weg. Het feit dat bedrijven zich soms zeer flexibel opstallen en er van afzien elkaar aan de letter van de onderlinge afspraken te houden is in strijd met het beginsel dat partijen geen andere afhankelijk kennen dan de expliciet in het contract bepaalde. Kenmerkend voor de contract idee is, dat mensen ongeacht de positie die zij innemen in beginsel vrij zijn alle goederen te verwerven waarover zij willen beschikken. De rechten en plichten zijn niet gebonden aan hun sociale positie.

Inleiding. Definitie recht

Inleiding. Definitie recht Inleiding Wat is recht? Dat is de centrale vraag in deze cursus. In de inleiding zullen we ons niet al te veel verlaten in een academische waterval aan tekstblokken en moeilijk woorden. We gaan meteen

Nadere informatie

Op 18 november 2009 heeft het raadslid Flos (VVD) onderstaande motie ingediend:

Op 18 november 2009 heeft het raadslid Flos (VVD) onderstaande motie ingediend: Reactie van het College van B en W op de motie inzake Aanpak Discriminatie Amsterdam (openstellen functies voor iedereen bij ingehuurde organisaties) van het raadslid Flos (VVD) van 18 november 2009. Op

Nadere informatie

De discrepantie tussen woonwetgeving en de werking ervan

De discrepantie tussen woonwetgeving en de werking ervan De discrepantie tussen woonwetgeving en de werking ervan Bernard Hubeau & Diederik Vermeir Universiteit Antwerpen 1. Onderzoek private en sociale huur 2. Kwaliteitsvolle regelgeving 3. Wetsevaluerend onderzoek

Nadere informatie

Amsterdam, 3 juli 2015. Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II. Geachte heer, mevrouw,

Amsterdam, 3 juli 2015. Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II. Geachte heer, mevrouw, Amsterdam, 3 juli 2015 Betreft: Reactie VV&A aan MinFin inzake MiFiD II Geachte heer, mevrouw, Namens de Vereniging van Vermogensbeheerders & Adviseurs (hierna: VV&A ) willen wij graag van de gelegenheid

Nadere informatie

Toezichtvisie van de Raad van Toezicht

Toezichtvisie van de Raad van Toezicht Toezichtvisie van de Raad van Toezicht Aldus vastgesteld door de Raad van Toezicht d.d.14 december 2015 Toezichtvisie 2015-2022 Tegen de achtergrond van het discussiestuk van de Nederlandse Vereniging

Nadere informatie

Opgave 3 De burger als rechter

Opgave 3 De burger als rechter Opgave 3 De burger als rechter Bij deze opgave horen tekst 5 en de tabellen 2 en 3 uit het bronnenboekje. Inleiding Hoe behoren volgens het Nederlandse publiek veroordeelde plegers van misdrijven gestraft

Nadere informatie

Duurzaam handelen. Een onderzoek naar een normatieve grondslag van het milieurecht. Presentatie 12 juni 2012 Vereniging voor milieurecht

Duurzaam handelen. Een onderzoek naar een normatieve grondslag van het milieurecht. Presentatie 12 juni 2012 Vereniging voor milieurecht Duurzaam handelen Een onderzoek naar een normatieve grondslag van het milieurecht Presentatie 12 juni 2012 Vereniging voor milieurecht ! Contextuele rechtsvinding Programma! Uitgangspunten onderzoeksvraag

Nadere informatie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie

Vaak gestelde vragen. over het Hof van Justitie van de Europese Unie Vaak gestelde vragen over het Hof van Justitie van de Europese Unie WAAROM EEN HOF VAN JUSTITIE VAN DE EUROPESE UNIE (HVJ-EU)? Om Europa op te bouwen hebben een aantal staten (thans 28) onderling verdragen

Nadere informatie

Algemene beginselen inzake deskundigenadvisering aan bestuur en bestuursrechter 11 Ingrid Opdebeek, Steven Denys en Stéphanie De Somer

Algemene beginselen inzake deskundigenadvisering aan bestuur en bestuursrechter 11 Ingrid Opdebeek, Steven Denys en Stéphanie De Somer Inhoud Algemene beginselen inzake deskundigenadvisering aan bestuur en bestuursrechter 11 Ingrid Opdebeek, Steven Denys en Stéphanie De Somer I Probleemstelling, afbakening en onderzoeksvragen 11 1 Maatschappelijke

Nadere informatie

De belangrijkste bron van het burgerlijk recht is het burgerlijk wetboek,

De belangrijkste bron van het burgerlijk recht is het burgerlijk wetboek, Recht is alomtegenwoordig. Of het nu gaat om een verbod iets te doen (door het rood licht rijden), een verplichting iets te doen (deelnemen aan verkiezingen), een werkwijze die men dient na te leven (procesrecht)

Nadere informatie

RECHTSSOCIOLOGIE LEEREENHEID 1

RECHTSSOCIOLOGIE LEEREENHEID 1 1 RECHTSSOCIOLOGIE LEEREENHEID 1 Een rechtssocioloog zoekt een verklaring in omstandigheden die buiten de regels zijn gelegen. Recht is meer dan regels en logica, het betreft immers ook mensen. De stelling

Nadere informatie

Staats- en bestuursrecht

Staats- en bestuursrecht F.C.M.A. Michiels (red.) Staats- en bestuursrecht Tekst en materiaal Met bijdragen van Gio ten Berge Leonard Besselink Henk Kummeling Lex Michiels Rob Widdershoven KLUWER J ^ Deventer - 2003 Thema 1 -

Nadere informatie

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE OUDERLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID PREAMBULE Erkennende dat ondanks de bestaande verschillen in de nationale familierechten er evenwel een toenemende convergentie

Nadere informatie

ISSAI 30 Ethische code

ISSAI 30 Ethische code ISSAI 30 Ethische code Vertaling ISSAI 30VERTALING REKENHOF, MEI 2017 / 2 INHOUD Hoofdstuk 1 - Inleiding 4 Concept, achtergrond en doel van de ethische code 4 Vertrouwen en geloofwaardigheid 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Proeftoets E2 vwo4 2016

Proeftoets E2 vwo4 2016 Proeftoets E2 vwo4 2016 1. Wat zijn de twee belangrijkste redenen om rechtsregels op te stellen? A. Ze zijn een afspiegeling van wat het volk goed en slecht vindt en zorgen voor duidelijke afspraken om

Nadere informatie

Maatschappijleer in kernvragen en -concepten

Maatschappijleer in kernvragen en -concepten Maatschappijleer in kernvragen en -concepten Deel I Kennis van de benaderingswijzen, het formele object Politiek-juridische concepten Kernvraag 1: Welke basisconcepten kent de politiek-juridische benaderingswijze?

Nadere informatie

Procedurele beginselen en waarborgen bij internering in gewapende conflicten en andere situaties van gewapend geweld

Procedurele beginselen en waarborgen bij internering in gewapende conflicten en andere situaties van gewapend geweld Procedurele beginselen en waarborgen bij internering in gewapende conflicten en andere situaties van gewapend geweld Roeland Neyrinck Juridisch adviseur 16 mei 2011 Studiecentrum voor Militair Recht en

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting door M. 1184 woorden 8 juni 2013 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Hoofdstuk 1 De staat kan wetten maken, regels die voor alle

Nadere informatie

Integrale Handhaving. Opzet Quick Scan. Inhoudsopgave. 1. Achtergrond en aanleiding

Integrale Handhaving. Opzet Quick Scan. Inhoudsopgave. 1. Achtergrond en aanleiding Integrale Handhaving Opzet Quick Scan Rekenkamer Weert Oktober 2008 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding 2. Centrale vraagstelling 3. Deelvragen 4. Aanpak en resultaat 5. Organisatie en planning

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE

EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE CRI(97)36 Version néerlandaise Dutch version EUROPESE COMMISSIE TEGEN RACISME EN INTOLERANTIE TWEEDE ALGEMENE BELEIDSAANBEVELING VAN DE ECRI: SPECIALE ORGANEN OP NATIONAAL NIVEAU GERICHT OP DE BESTRIJDING

Nadere informatie

Klachtenreglement Halt

Klachtenreglement Halt Klachtenregeling Halt Begripsbepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. beklaagde: Halt en/of de medewerkers van Halt tot wie de klacht zich richt; b. directeur-bestuurder:

Nadere informatie

Bezwaar en beroep Jeugdwet Betekenis voor gemeenten

Bezwaar en beroep Jeugdwet Betekenis voor gemeenten Bezwaar en beroep Jeugdwet Betekenis voor gemeenten versie 1.0 K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd Jos Janssen, Mei 2014 1 Bezwaar en Beroep Jeugdwet Van recht op zorg naar jeugdhulpplicht In het wetsvoorstel

Nadere informatie

Thema 1. Inleiding tot het management

Thema 1. Inleiding tot het management Thema 1 Inleiding tot het management 1. Management: definitie MANAGEMENT verwijst naar het voortdurend nemen van beslissingen en het ontplooien van activiteiten (proces) tijdens het plannen, organiseren,

Nadere informatie

Voor het inroepen van de dienstverlening van Hofland Incasso C.V. met betrekking tot incasso bij voorbaat.

Voor het inroepen van de dienstverlening van Hofland Incasso C.V. met betrekking tot incasso bij voorbaat. 2015-01 ALGEMENE VOORWAARDEN Voor het inroepen van de dienstverlening van Hofland Incasso C.V. met betrekking tot incasso bij voorbaat. Artikel 1 Toepassingsgebied. 1.1 Deze algemene leveringsvoorwaarden

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I Opgave 4 Verklaringen voor daling van de criminaliteit 15 maximumscore 2 a de sociaal-economische benaderingswijze Voorbeelden van verklarende vragen (één van de volgende): 1 Is er een verband tussen verkleinen

Nadere informatie

Gebruikt u mijn gegevens ook als u die van iemand anders hebt gekregen?

Gebruikt u mijn gegevens ook als u die van iemand anders hebt gekregen? Privacy Statement Wat kunt u hier lezen? Dit Privacy Statement geeft informatie over hoe wij met uw gegevens omgaan als u gebruik maakt van onze producten en diensten en websites. Het is verstandig de

Nadere informatie

Duiden, verbinden en vakmanschap

Duiden, verbinden en vakmanschap Effectieve managementstrategieën: Duiden, verbinden en vakmanschap www.divosa.nl Effectieve managementstrategieën: Duiden, verbinden en vakmanschap dr. Duco Bannink, Chris Goosen Het management van sociale

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Samenvatting. Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Cahier 2015-5 5

Samenvatting. Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Cahier 2015-5 5 Samenvatting De Algemene Rekenkamer (AR) heeft aanbevolen dat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie beter inzicht verschaft in niet-gebruik van gesubsidieerde rechtsbijstand. Onder niet-gebruikers

Nadere informatie

Samenvatting. Incidentie en frequentie van problemen

Samenvatting. Incidentie en frequentie van problemen Samenvatting Dit rapport gaat over de Nederlandse ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf (MKB), de bedrijven met maximaal 99 werknemers die gezamenlijk iets meer dan 99% van de bedrijven in Nederland

Nadere informatie

Dit rapport behandelt de meervoudige verhouding tussen criminaliteit enerzijds en

Dit rapport behandelt de meervoudige verhouding tussen criminaliteit enerzijds en Samenvatting Dit rapport behandelt de meervoudige verhouding tussen criminaliteit enerzijds en gewelddadig radicalisme en terrorisme anderzijds. In aanvulling op de bestaande literatuur over mogelijke

Nadere informatie

www.afier.com Klachtenregeling Inhoud

www.afier.com Klachtenregeling Inhoud 7 Klachtenregeling Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Contactpersonen 3. Klachtenprocedure 4. Evaluatie klachtenafhandeling 5. Geheimhouding 6. Privacy en rechtbescherming 1. Doelstellingen

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5157/02 STUP 3

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5157/02 STUP 3 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 14 januari 2002 (24.01) (OR. es) 5157/02 STUP 3 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap de Groep Drugshandel Ontwerp-conclusies van de Raad betreffende de noodzaak

Nadere informatie

een theorie. Dan weten we in welk domein we de diverse processen kunnen lokaliseren.

een theorie. Dan weten we in welk domein we de diverse processen kunnen lokaliseren. Samenvatting Inleiding In deze studie wordt een start gemaakt met de ontwikkeling van een toetsbare en bruikbare theorie over wetgeving, in het bijzonder over de werking van wetgeving. Wij weten weliswaar

Nadere informatie

VFI-gedragscode 2 mei 2000

VFI-gedragscode 2 mei 2000 VFI-gedragscode 2 mei 2000 INHOUD I. Ter inleiding II. De belanghebbenden III.Basiswaarden IV.Uitwerking van basiswaarden V. Slotbepalingen I. Ter inleiding De Vereniging van Fondsenwervende Instellingen

Nadere informatie

Federgon kwaliteitscharter

Federgon kwaliteitscharter N2010 100 Federgon kwaliteitscharter Het kwaliteitscharter van Federgon is een basisdocument van de federatie en een instrument om de kwaliteit van de dienstverlening van de leden te waarborgen. Het beoogt

Nadere informatie

Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur

Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur -Structuur -Organisatie -Bureaucratie -Routinisering Begrippen: Sociale structuur Definitie: Geheel van posities binnen groeperingen (vb. arbeidsverdeling)

Nadere informatie

filosofie havo 2016-II

filosofie havo 2016-II Opgave 3 2025: een ruimte-utopie 11 maximumscore 3 een uitleg dat een maatschappelijk verdrag een oplossing is voor een onhoudbare/onwenselijke natuurtoestand 1 een uitleg dat de kolonisten zich wel in

Nadere informatie

NIEUWE WET VERPLICHT ADVOCATEN, AC- COUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS TOT CLIËNTENONDERZOEK

NIEUWE WET VERPLICHT ADVOCATEN, AC- COUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS TOT CLIËNTENONDERZOEK NIEUWE WET VERPLICHT ADVOCATEN, AC- COUNTANTS EN BELASTINGADVISEURS TOT CLIËNTENONDERZOEK Niet alleen banken vragen vaker om uw paspoort of rijbewijs. Sinds 2003 doen advocaten, accountants en belastingadviseurs

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

Gedragscode VolkerWessels

Gedragscode VolkerWessels Gedragscode Gedragscode VolkerWessels 3 Inleiding door de Raad van Bestuur VolkerWessels werkt op basis van het economisch principe. Om als bedrijf continuïteit te waarborgen en om aan onze verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Waar Bepaal ten slotte zo nauwkeurig mogelijk waar het onderwerp zich afspeelt. Gaat het om één plek of spelen meer plaatsen/gebieden een rol?

Waar Bepaal ten slotte zo nauwkeurig mogelijk waar het onderwerp zich afspeelt. Gaat het om één plek of spelen meer plaatsen/gebieden een rol? Hoe word ik beter in geschiedenis? Als je beter wilt worden in geschiedenis moet je weten wat er bij het vak geschiedenis van je wordt gevraagd, wat je bij een onderwerp precies moet kennen en kunnen.

Nadere informatie

De contractuele uitsluiting en beperking van de tienjarige aansprakelijkheid van de architect (Cass. 5 september 2014)

De contractuele uitsluiting en beperking van de tienjarige aansprakelijkheid van de architect (Cass. 5 september 2014) De contractuele uitsluiting en beperking van de tienjarige aansprakelijkheid van de architect (Cass. 5 september 2014) FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95

Nadere informatie

Gedragscode Fondsenwerving

Gedragscode Fondsenwerving Gedragscode Fondsenwerving Inleiding Financiering van de Vereniging VGnetwerken vindt plaats langs vier hoofdstromen: 1. structurele financiering (subsidiëring) vanuit de overheid, bedoeld voor de instandhouding

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol. Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code

Samenwerkingsprotocol. Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code Samenwerkingsprotocol Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code 1 Samenwerkingsprotocol tussen de Consumentenautoriteit en de Stichting Reclame Code Partijen: 1. De Staatssecretaris van Economische

Nadere informatie

Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013

Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013 Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013 Rechtsmachtrecht Misdrijven op Belgisch grondgebied gepleegd Misdrijven buiten het grondgebied van het Rijk gepleegd Territorialiteitsbeginsel

Nadere informatie

Privacyreglement Stichting Queridon taal & horeca September 2017

Privacyreglement Stichting Queridon taal & horeca September 2017 Privacyreglement Stichting Queridon taal & horeca September 2017 ARTIKEL 1. ALGEMENE EN BEGRIPSBEPALINGEN 1.1. Tenzij hieronder uitdrukkelijk anders is bepaald, worden termen in dit reglement gebruikt

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol

Samenwerkingsprotocol Samenwerkingsprotocol Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code 1 Samenwerkingsprotocol tussen de Consumentenautoriteit en de Stichting Reclame Code Partijen: 1. De Staatssecretaris van Economische

Nadere informatie

Klachtenregeling. Klachtenregeling FSV Accountants + Adviseurs pagina 1 van 5

Klachtenregeling. Klachtenregeling FSV Accountants + Adviseurs pagina 1 van 5 Klachtenregeling Inleiding Tevreden cliënten en relaties zijn zeer belangrijk voor FSV Accountants + Adviseurs. Als u niet tevreden bent met onze dienstverlening, dan zijn wij dus niet tevreden. Wij willen

Nadere informatie

Allen hierboven genoemde betrokkenen mogen rekenen op een duidelijk, behulpzaam en toegankelijk apparaat.

Allen hierboven genoemde betrokkenen mogen rekenen op een duidelijk, behulpzaam en toegankelijk apparaat. Gedragscode Prins Claus Fonds 3 Prins Claus Fonds Jaarverslag 2002 Zo zijn onze manieren! Inleiding Een gedragscode voor het Prins Claus Fonds dient rekening te houden met de aard van de organisatie, het

Nadere informatie

Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK)

Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) Beantwoording van de 7 vragen uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK) Het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving bevat normen waaraan goed beleid of goede regelgeving

Nadere informatie

Reglement cameratoezicht

Reglement cameratoezicht Reglement cameratoezicht Inleiding Op terreinen en in gebouwen van de Result Care wordt gebruik gemaakt van cameratoezicht. De beeldinformatie die met dit cameratoezicht wordt verkregen wordt digitaal

Nadere informatie

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op al uw opdrachten aan DOOSJE AssurantieAdvies, waaronder in ieder geval:

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op al uw opdrachten aan DOOSJE AssurantieAdvies, waaronder in ieder geval: ALGEMENE VOORWAARDEN Doosje AssurantieAdvies Versie 4-2018 Deze algemene voorwaarden maken onderdeel uit van de overeenkomst tussen u als klant en DOOSJE AssurantieAdvies als onafhankelijk tussenpersoon.

Nadere informatie

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN

INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN INTERNATIONALE CONTROLESTANDAARD 260 COMMUNICATIE OVER CONTROLE-AANGELEGENHEDEN MET HET TOEZICHTHOUDEND ORGAAN INHOUDSOPGAVE Paragrafen Inleiding... 1-4 Relevant orgaan... 5-10 Te communiceren controle-aangelegenheden

Nadere informatie

Gedragscode tolken en vertalers

Gedragscode tolken en vertalers Gedragscode tolken en vertalers Wet beëdigde tolken en vertalers Contact Postadres: Raad voor Rechtsbijstand Bureau Wbtv Postbus 2349 5202 CH s-hertogenbosch Telefoon: 088-787 19 20 Kijk op onze website

Nadere informatie

Vereniging voor de vergelijkende studie van het recht van België en Nederland

Vereniging voor de vergelijkende studie van het recht van België en Nederland Vereniging voor de vergelijkende studie van het recht van België en Nederland Preadviezen 2011 De koning De neutrale strafrechter De doorwerking in privaatrechtelijke verhoudingen van het primaire recht

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Probleemstelling en hypotheses

Samenvatting. 1. Probleemstelling en hypotheses Samenvatting 1. Probleemstelling en hypotheses Doel van het onderzoek was na te gaan in hoeverre kenmerken van wetgeving die worden geacht de voorspelbaarheid van het overheidsgedrag te bernvloeden, effect

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer vwo 2003-II

Eindexamen maatschappijleer vwo 2003-II Opgave 1 Armoede en werk 1 Het proefschrift bespreekt de effecten van het door twee achtereenvolgende kabinetten-kok gevoerde werkgelegenheidsbeleid. / De titel van het proefschrift heeft betrekking op

Nadere informatie

Faculty of Law. Zorgplichten in het milieubestuursrecht Ongewenst, overbodig of nuttig? Dr. A.R. Neerhof

Faculty of Law. Zorgplichten in het milieubestuursrecht Ongewenst, overbodig of nuttig? Dr. A.R. Neerhof Zorgplichten in het milieubestuursrecht Ongewenst, overbodig of nuttig? Dr. A.R. Neerhof Zorgplicht: definitie Een gedragsnorm die zich niet uitsluitend tot de overheid richt, die verplicht tot het betrachten

Nadere informatie

Toezicht en moraliteit.

Toezicht en moraliteit. Toezicht en moraliteit. Over professionele waarden in de zorgsector Gabriël van den Brink Congres-NVTZ 10-11-2016 1 Moral sentiments in modern society Adam Smith (1723-1790) The Wealth of Nations (1776)

Nadere informatie

I. Algemeen 1. DijkmansBergJeths Advocaten (hierna: DBJ ) is de handelsnaam van DijkmansBergJeths Advocaten B.V. gevestigd te Eindhoven.

I. Algemeen 1. DijkmansBergJeths Advocaten (hierna: DBJ ) is de handelsnaam van DijkmansBergJeths Advocaten B.V. gevestigd te Eindhoven. Algemene Voorwaarden van DijkmansBergJeths Advocaten I. Algemeen 1. DijkmansBergJeths Advocaten (hierna: DBJ ) is de handelsnaam van DijkmansBergJeths Advocaten B.V. gevestigd te Eindhoven. 2. Deze Algemene

Nadere informatie

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op al uw opdrachten aan Tjepko Jansen Verzekeringen BV, waaronder in ieder geval:

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op al uw opdrachten aan Tjepko Jansen Verzekeringen BV, waaronder in ieder geval: ALGEMENE VOORWAARDEN Tjepko Jansen Verzekeringen BV Versie 2-2018 Deze algemene voorwaarden maken onderdeel uit van de overeenkomst tussen u als klant en Tjepko Jansen Verzekeringen BV als onafhankelijk

Nadere informatie

Privacyreglement Zorgboerderij De Geijsterse Hoeve. Inwerkingtreding: 1 september In dit reglement wordt verstaan onder:

Privacyreglement Zorgboerderij De Geijsterse Hoeve. Inwerkingtreding: 1 september In dit reglement wordt verstaan onder: Privacyreglement Zorgboerderij De Geijsterse Hoeve Inwerkingtreding: 1 september 2016 Artikel 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: 1. Persoonsgegevens: elk gegeven betreffende een geïdentificeerde

Nadere informatie

Besluitvorming over bijzondere opsporingsbevoegdheden in de aanpak van georganiseerde criminaliteit

Besluitvorming over bijzondere opsporingsbevoegdheden in de aanpak van georganiseerde criminaliteit SAMENVATTING De Wet BOB: Titels IVa en V in de praktijk Besluitvorming over bijzondere opsporingsbevoegdheden in de aanpak van georganiseerde criminaliteit Mirjam Krommendijk Jan Terpstra Piet Hein van

Nadere informatie

Baron Assurantiën staat bij KiFiD geregistreerd onder nummer

Baron Assurantiën staat bij KiFiD geregistreerd onder nummer ALGEMENE VOORWAARDEN Baron Assurantiën Versie 4-2018 Deze algemene voorwaarden maken onderdeel uit van de overeenkomst tussen u als klant en Baron Assurantiën als onafhankelijk tussenpersoon. Indien u

Nadere informatie

Samenvatting. Achtergrond

Samenvatting. Achtergrond Samenvatting Achtergrond Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking bestaat uit niet-westerse allochtonen. Hoewel dit een aanzienlijk deel van de bevolking betreft, weten we nog weinig van de wegen die

Nadere informatie

1 Problematische (jeugd)groepen in woonwijken

1 Problematische (jeugd)groepen in woonwijken INHOUDSOPGAVE 1 Problematische (jeugd)groepen in woonwijken... 15 1.1 Inleiding...15 1.2 Problematische (jeugd)groepen...16 1.2.1 Definities jeugdgroepen...17 1.2.2 Dagelijkse bezigheden...19 1.2.3 Factoren

Nadere informatie

GEDRAGSCODE voor gerechtelijk deskundigen in civielrechtelijke en bestuursrechtelijke zaken. versie 3.7 januari 2012

GEDRAGSCODE voor gerechtelijk deskundigen in civielrechtelijke en bestuursrechtelijke zaken. versie 3.7 januari 2012 GEDRAGSCODE voor gerechtelijk deskundigen in civielrechtelijke en bestuursrechtelijke zaken versie 3.7 januari 2012 Op verzoek van de Raad voor de rechtspraak en onder de verantwoordelijkheid van de landelijke

Nadere informatie

Klachtenregeling Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk. Stichting Welzijn Middelsee

Klachtenregeling Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk. Stichting Welzijn Middelsee Klachtenregeling Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk Stichting Welzijn Middelsee Klachtenregeling kinderopvang en peuterspeelzaalwerk De klachtenregeling voor kinderopvang en peuterspeelzaalwerk van Stichting

Nadere informatie

Deze code biedt duidelijke handvatten voor het gewenste gedrag van ons als beleggingsprofessionals verenigd binnen de VBA.

Deze code biedt duidelijke handvatten voor het gewenste gedrag van ons als beleggingsprofessionals verenigd binnen de VBA. DE GEDRAGSCODE VAN VBA BELEGGINGSPROFESSIONALS 1. INLEIDING VBA beleggingsprofessionals is een vereniging van en voor beleggingsprofessionals. Als leden van de VBA beheren wij vermogens, of adviseren over

Nadere informatie

jurisprudentiële fundamenten meer dan veertig jaar geleden zijn gelegd 2, bevestigd en versterkt.

jurisprudentiële fundamenten meer dan veertig jaar geleden zijn gelegd 2, bevestigd en versterkt. Discussienota van het Hof van Justitie van de Europese Unie over bepaalde aspecten van de toetreding van de Europese Unie tot het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele

Nadere informatie

VALT HIER NOG WAT TE LEREN? EEN EDUCATIEF PERSPECTIEF OP DUURZAAMHEID Gert Biesta Universiteit Luxemburg. een populair recept

VALT HIER NOG WAT TE LEREN? EEN EDUCATIEF PERSPECTIEF OP DUURZAAMHEID Gert Biesta Universiteit Luxemburg. een populair recept VALT HIER NOG WAT TE LEREN? EEN EDUCATIEF PERSPECTIEF OP DUURZAAMHEID Gert Biesta Universiteit Luxemburg een populair recept een maatschappelijk probleem add some learning opgelost! deze bijdrage een perspectief

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie juridische zaken en interne markt. Voorstel voor een richtlijn (COM(2002) 13 C5-0049/2002 2002/0020(CNS))

EUROPEES PARLEMENT. Commissie juridische zaken en interne markt. Voorstel voor een richtlijn (COM(2002) 13 C5-0049/2002 2002/0020(CNS)) EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie juridische zaken en interne markt 29 augustus 2002 PE 319.691/16-27 AMENDEMENTEN 16-27 Ontwerpadvies (PE 319.691) Diana Wallis verbetering van de toegang tot de rechter

Nadere informatie

SAMENVATTING. Succes verzekerd!?

SAMENVATTING. Succes verzekerd!? SAMENVATTING Succes verzekerd!? Onderzoek naar de succes- en faalfactoren bij gemeentelijke samenwerking op gebied van lokale sociale zekerheid en de rol van de gekozen samenwerkingvorm daarin Universiteit

Nadere informatie

DE ONTMASKERING VAN HET STRAFRECHTELIJK DISCOURS

DE ONTMASKERING VAN HET STRAFRECHTELIJK DISCOURS DE ONTMASKERING VAN HET STRAFRECHTELIJK DISCOURS Een bloemlezing uit het van Louk Hulsman Onder redactie van RENÉ VAN SWAANINGEN JOHN R. BLAD Boom Lemma uitgevers Den Haag 2011 INHOUD De ontmaskering van

Nadere informatie

NBA handreiking xxxx. Opdrachten uitgevoerd ter ondersteuning van een standpunt bij (potentiële) geschillen 7 oktober 2013

NBA handreiking xxxx. Opdrachten uitgevoerd ter ondersteuning van een standpunt bij (potentiële) geschillen 7 oktober 2013 NBA handreiking xxxx een standpunt bij (potentiële) geschillen 7 oktober 2013 Consultatieperiode loopt tot 15 november 2013 NBA-handreiking xxxx NBA-handreiking nr. Van toepassing op: Onderwerp een standpunt

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN)

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) De VSN doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken fout gaan of niet zoals afgesproken.

Nadere informatie

Degene die het gastouderbureau exploiteert. Klant

Degene die het gastouderbureau exploiteert. Klant Klachtenreglement 1. Inleiding Bij Gastouderbureau Piekeboe staat de klant voorop. Wij streven ernaar om samen met u kwalitatief goede en betaalbare kinderopvang te realiseren. Mocht u onverhoopt toch

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 2 2 WAT SCHRIJFT DE WET VOOR 3 3 DEFINITIES 4 4 PROCEDURE VOOR BEHANDELING 5 5 GESCHILLENINSTANTIE 6

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 2 2 WAT SCHRIJFT DE WET VOOR 3 3 DEFINITIES 4 4 PROCEDURE VOOR BEHANDELING 5 5 GESCHILLENINSTANTIE 6 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 2 2 WAT SCHRIJFT DE WET VOOR 3 3 DEFINITIES 4 4 PROCEDURE VOOR BEHANDELING 5 5 GESCHILLENINSTANTIE 6 6 ALGEMENE BEPALINGEN 7 Klachtenprocedure versie 1 - juli 2018

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2010 - II

Eindexamen filosofie vwo 2010 - II Opgave 2 Religie in een wetenschappelijk universum 6 maximumscore 4 twee redenen om gevoel niet te volgen met betrekking tot ethiek voor Kant: a) rationaliteit van de categorische imperatief en b) afzien

Nadere informatie

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren.

Bijlage V. Bij het advies van de Commissie NLQF EQF. Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en Dublin descriptoren. Bijlage V Bij het advies van de Commissie NLQF EQF Tabel vergelijking NLQF-niveaus 5 t/m 8 en. Tabel ter vergelijking NLQF niveaus 5 t/m 8 en Dublindescriptoren NLQF Niveau 5 Context Een onbekende, wisselende

Nadere informatie

Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1

Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1 Klachtenregeling Afier Accountants + Adviseurs 1 Inhoud 1. Doelstellingen en uitgangspunten 2. Klachtenprocedure 3. Evaluatie klachtenafhandeling 4. Geheimhouding 5. Privacy en rechtsbescherming. 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Samenvatting. Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Monitor Mediation

Samenvatting. Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Monitor Mediation Samenvatting Aanleiding Mediation is een vorm van geschilbeslechting waarbij een onafhankelijke neutrale derde, de mediator, partijen begeleidt om tot een oplossing te komen van hun onderlinge conflict.

Nadere informatie

Privacyreglement

Privacyreglement Privacyreglement De Verwerking van Persoonsgegevens is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onder nummer m1602696. Persoonsgegevens in een vorm die het mogelijk maakt de Betrokkene

Nadere informatie

Gedragsregels van de Raad van Advies van Sint Maarten Omtrent de handhaving van de onafhankelijkheid van de Raad en de kwaliteit van zijn adviezen

Gedragsregels van de Raad van Advies van Sint Maarten Omtrent de handhaving van de onafhankelijkheid van de Raad en de kwaliteit van zijn adviezen I. Inleiding Gedragsregels van de Raad van Advies van Sint Maarten Omtrent de handhaving van de onafhankelijkheid van de Raad en de kwaliteit van zijn adviezen De Raad van Advies streeft na de beginselen

Nadere informatie

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag

Gedragscode ter voorkoming van ongewenst gedrag , verder te noemen organisatie, hanteert deze voor zowel kinderopvang als peuterspeelzalen. Inleiding De organisatie wil met deze gedragscode waarborgen scheppen voor een goed en stimulerend werkklimaat

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 14/06/2013

Datum van inontvangstneming : 14/06/2013 Datum van inontvangstneming : 14/06/2013 Vertaling C-258/13-1 Zaak C-258/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 13 mei 2013 Verwijzende rechter: Varas Cíveis de Lisboa (Portugal)

Nadere informatie

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam T 020 535 2637 Advies Luchtaanvallen IS(IS) Datum 24 september 2014 Opgemaakt door Prof. dr. P.A. Nollkaemper

Nadere informatie

Praktijkhandreiking 1108. Toegang tot relevante informatie voor de opvolgende accountant in het kader van een controle

Praktijkhandreiking 1108. Toegang tot relevante informatie voor de opvolgende accountant in het kader van een controle Toegang tot relevante informatie voor de opvolgende accountant in het kader van een controle Versie 1.0 Datum: 10 februari 2010 Herzien: Onderwerp: Van toepassing op: Status: Relevante wet en regelgeving:

Nadere informatie

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië)

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) De artikelen 43 EG en 49 EG leggen overigens geen algemene verplichting tot gelijke behandeling op, maar een verbod van discriminatie

Nadere informatie

Families onder druk. Huiselijk geweld binnen Marokkaanse en Turkse gezinnen. Drs. Ibrahim Yerden. Probleemstelling

Families onder druk. Huiselijk geweld binnen Marokkaanse en Turkse gezinnen. Drs. Ibrahim Yerden. Probleemstelling Families onder druk Huiselijk geweld binnen Marokkaanse en Turkse gezinnen Drs. Ibrahim Yerden Probleemstelling Hoe gaan Marokkaanse en Turkse gezinsleden, zowel slachtoffers als plegers om met huiselijk

Nadere informatie

Wat is de empirische bestudering van het recht?

Wat is de empirische bestudering van het recht? HC 1. Wat is de empirische bestudering van het recht? RvO: Hertogh & Weyers, Recht van onderop: het perspectief van de rechtssociologie, blz 11-16. In dit college wordt de focus gelegd op rechtspraak vanuit

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de directeur van Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland. Datum: 4 augustus 2011. Rapportnummer: 2011/233

Rapport. Rapport over een klacht over de directeur van Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland. Datum: 4 augustus 2011. Rapportnummer: 2011/233 Rapport Rapport over een klacht over de directeur van Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland. Datum: 4 augustus 2011 Rapportnummer: 2011/233 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de directeur van Bureau Jeugdzorg

Nadere informatie

Kapitaliseren van verborgen potentieel

Kapitaliseren van verborgen potentieel Kapitaliseren van verborgen potentieel Een nieuw perspectief op accounting & control Dr. Kees Tillema Kies je nummer 1. Ik houd van.... Mensen! Contact maken, samenwerken, Luisteren naar bezwaren, Anderen

Nadere informatie

het door Consument (digitaal) ingediende klachtformulier; het verweerschrift van Verzekeraar; de repliek van Consument.

het door Consument (digitaal) ingediende klachtformulier; het verweerschrift van Verzekeraar; de repliek van Consument. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-440 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. dr. drs. H.M.B. Brouwer, secretaris) Klacht ontvangen op : 21 december 2017 Ingediend

Nadere informatie

Privacyreglement van Stichting 070Watt;

Privacyreglement van Stichting 070Watt; Privacyreglement van Stichting 070Watt; Stichting 070Watt treft hierbij een schriftelijke regeling conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens voor de verwerking van cliëntgegevens. Vastgelegd zijn hiermee

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo II

Eindexamen filosofie vwo II Opgave 2 Over wetenschap en religie: zij die uit de hemel kwamen 7 maximumscore 2 een argumentatie waarom wetenschappelijke kennis niet als probleemloze bron van vooruitgang kan worden beschouwd: wetenschap

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gedragscode voor gerechtelijk deskundigen bij de Afdeling bestuursrechtspraak

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gedragscode voor gerechtelijk deskundigen bij de Afdeling bestuursrechtspraak STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6861 12 februari 2018 Gedragscode voor gerechtelijk deskundigen bij de Afdeling bestuursrechtspraak De Afdeling bestuursrechtspraak

Nadere informatie

Financial Planner Werk Ervaring Standaard. Model Gedragscode voor CFP Professionals

Financial Planner Werk Ervaring Standaard. Model Gedragscode voor CFP Professionals Model Gedragscode voor CFP Professionals Financial Planner Werk Ervaring Standaard CFP Certificering Wereldwijde excellentie in financiële planning TM FPSB S MODEL GEDRAGSCODE VOOR CFP PROFESSIONALS FPSB's

Nadere informatie