De Drents-Groningse mossenwerkgroep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Drents-Groningse mossenwerkgroep"

Transcriptie

1 Buxbaumiella 71 (2005) 41 De Drents-Groningse mossenwerkgroep B.O. (Ben) van Zanten Vogelzangsteeg 8, 9479 TG Noordlaren Abstract. The Drents-Groningse working group for bryophytes The group is a subdivision of the Dutch Bryological Society. An account is given on the origin, history, aims and methods of working. The group consists of 10 persons, professionals and amateurs and was established in 1985 when the section plantsystematics was removed from the biology training of the University of Groningen.The main objectives of the group are: 1. to study the distribution of mosses in the provinces of Drenthe and Groningen, 2. to survey certain terrains which are managed by nature conservation societies and give advice for maintaining or enhancing the bryodiversity, 3. to study the presence of sporophytes of some rarely fruiting species, 4. to study the stage of development of sporophytes in correlation with the period of observation, 5. to compare the present-day moss flora with that of the past (old reports are available of several localities), 6. to study the effect of demineralization on the moss flora. A list of the localities that have already been surveyed is given, together with a list of relevant publications and reports De Burgvallen, Anlooërdiepje. Vlnr Ben van Zanten, Bep de Haas-Lely, Elly Arends, Pim de Ruiter, Evert Rietsema.

2 42 Buxbaumiella 71 (2005) Het ontstaan van de Drents-Groningse mossenwerkgroep In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw bestond op de Nederlandse universiteiten de tendens om het onderwijs in de beschrijvende vakken in de biologie geleidelijk op te heffen. Ook op het Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen in Haren (hierna B.C. genoemd), waar ik toen bij de toenmalige vakgroep plantensystematiek werkte, was men die mening toegedaan. Tot die tijd was op het B.C. de plantensystematiek (inclusief plantenmorfologie en plantenanatomie) een belangrijk onderdeel van het eerste- en tweedejaars onderwijs in de biologie. In het eerste studiejaar werden vooral de vaatplanten behandeld en in het tweede studiejaar, voor studenten die daarvoor kozen, de sporenplanten, voornamelijk algen en mossen. De cursus bryologie trok gemiddeld ongeveer 20 deelnemers per jaar. De cursus was er op gericht dat toekomstige ecologiestudenten ook de mossen zouden meenemen in hun doctorale onderwerpen vegetatiekunde. Omstreeks 1985 werd door de onderwijscommissie van het B.C besloten om de plantensystematiek grotendeels en de bryologie geheel uit het biologie-onderwijs te schrappen, dit tot ongenoegen van o.a. de vakgroep plantenecologie die nu studenten kreeg die vaak maar weinig wisten van vaatplanten en helemaal niets van mossen. Na de afschaffing van het onderwijs in de bryologie kreeg ik van een aantal studenten de vraag om toch nog weer een mossencursus te geven. De cursus moest dan geheel buiten het biologiecurriculum vallen en dus s avonds gegevens worden. Behalve biologiestudenten konden ook andere personen zoals b.v. leden van allerlei natuurverenigingen deze cursus volgen. We zijn daarom uitgeweken naar het gebouw van de Hortus dat naast het B.C. staat. We konden wel gebruik blijven maken van de microscopen van het B.C. die daarvoor echter telkens vervoerd moesten worden. Hiervoor was door de Hortus een speciale handkar gemaakt. De cursus is drie winters achtereen gegeven (1985/1986, 1986/1987 en 1987/1988). Omdat de microscopen van tevoren naar de Hortus moesten worden gebracht en de volgende dag weer terug naar het B.C. hebben we besloten om de laatste cursus op het B.C. te houden. Het eerste jaar waren er ongeveer 60 deelnemers, het tweede jaar 30 en het derde jaar 20. Een aantal personen volgden de cursus zowel het eerste als het tweede jaar. Als sluitstuk van elke cursus werden een aantal excursies (meestal naar de Appelbergen bij Glimmen of het Noordlaarderbos) georganiseerd. Tijdens deze avonden en excursies werd ik geassisteerd door Dirk Blok, Kees Boele (alleen het eerste en tweede jaar), Paul Bramer (alleen het eerste jaar) en Hans Kruijer, alle vier destijds biologiestudent.

3 Buxbaumiella 71 (2005) Gasterense veld. Boven: Ben van Zanten en Geert Slim. Onder: vlnr Elly Arends, Jenny Hendriks, Pim de Ruiter, Evert Rietsema, Geert Slim, Harm Winter, Ben van Zanten

4 44 Buxbaumiella 71 (2005) Tijdens het tweede en derde jaar was er tevens een aparte cursus voor de gevorderden van de eerste en later ook van de tweede groep. Hans Kruijer verzorgde dan de assistentie bij de beginners en Dirk Blok bij de gevorderden. Ik zelf pendelde van de ene naar de andere groep. Voor de cursus is een speciale handleiding gemaakt. Deze bestond uit een vereenvoudigde versie van mijn practicumhandleiding voor tweedejaars biologiestudenten. In de handleiding werden de volgende onderwerpen behandeld: 1. de bouw van de hoofdgroepen van lever- en bladmossen, 2. de geslachtelijke voortplanting en generatiewisseling, 3. de vegetatieve vermenigvuldiging en verspreiding. 4. de ecologie van mossen. Verder hadden we een determineertabel samengesteld voor de 96 meest algemene soorten in Drenthe en Groningen. Van deze soorten waren kopieën van de desbetreffende figuren uit de Nieuwe Atlas Nederlandse Bladmossen van Landwehr (1984) en de Atlas van de Nederlandse Levermossen van Landwehr, Gradstein & Van Melick (1980) bijgevoegd. De handleiding kon tegen kostprijs gekocht worden. Van de deelnemers raakten een aantal sterk geïnteresseerd in mossen zodat we al eind 1985 besloten om met deze personen regelmatig excursies te gaan houden om bepaalde terreinen te inventariseren. Eén groep inventariseerde in de provincie Groningen en één in Drenthe. Ik nam zelf zowel deel aan de Drentse als aan de Groningse groep. We kwamen wel gezamenlijk éénmaal in de 14 dagen op dinsdagavond in Haren op het B.C. bij elkaar om de gevonden soorten uit te werken. De Drentse groep is begonnen met de inventarisatie van het Asserbos omdat een aantal leden van deze groep uit Assen en omgeving kwam. De Groningse groep is begonnen met de kleigebieden om de Dollard. Dit gebied werd uitgekozen omdat er toen nauwelijks mossen van bekend waren 1. Omstreeks 1990 werd besloten om de excursies gezamenlijk te houden omdat de Drenten al vaak meegingen met de Groningers en omgekeerd. Dit is dus het eigenlijke begin van de Drents- Groningse mossenwerkgroep. 1 Prof. Van der Wijk (Groningen) had mij in het verleden altijd gezegd dat op de klei alleen maar Eurhynchium stokesii (E. praelongum), die we toen nog niet goed konden onderscheiden van E. hians, en Barbula unguiculata zouden voorkomen. Vandaar ook dat Prof. Van der Wijk nooit een excursie naar Noord-Groningen heeft georganiseerd. De eerste excursie welke ik gemaakt heb naar een kleigebied was met Heinjo During op 14 april 1972 naar de Olhof in Rasquert (bij Baflo) waar we 19 mossoorten vonden. Hierdoor realiseerde ik mij voor het eerst dat de kleigebieden wel eens veel rijker konden zijn dan werd aangenomen. Deze excursie naar Rasquert is er eigenlijk de oorzaak van dat we later de kleigebieden om de Dollard uitgekozen hebben om onze inventarisaties in Groningen mee te beginnen.

5 Buxbaumiella 71 (2005) Boerderij Kamps bij Kampsheide. Vlnr Ben van Zanten, Pim de Ruiter, Tidde Goldhoorn, Irene Robertus. In 1999 werd ik door de KNNV, afdeling Groningen gevraagd om in het Natuurmuseum in Groningen een lezing te houden over mossen. Een van de bezoekers van deze lezing was Sjef Pistoor. Ook op verzoek van de KNNV heb ik in het voorjaar van 1999 nog weer een cursus mossen voor beginners gegeven op het B.C. Twee van de negen deelnemers, Sjef Pistoor en Hans Colpa, raakten zo geïnteresseerd in mossen dat ze lid zijn geworden van onze werkgroep en regelmatig aan de excursies en determineeravonden gingen deelnemen.

6 46 Buxbaumiella 71 (2005) Anlooërdiepje. Ben van Zanten bij stam waarop Hypnum heseleri groeide. Werkgroepleden De Drentse groep bestond oorspronkelijk uit Kees Boele, Bep de Haas- Lely, Evert Rietsema, Pim de Ruiter, Alien van der Wijk ( ) en Ben van Zanten en de Groningse groep uit Dirk Blok, René Cappers, Henk Dijkstra, Tidde Goldhoorn, Piet van der Knaap, Hans Kruijer, Irene Robertus en Ben van Zanten. Na een aantal jaren vielen van de Drentse groep de volgende personen om verschillende redenen af: Kees Boele (1986), Bep de Haas-Lely (2000) en Alien van der Wijk (1988; 2005) en van de Groningse groep: René Cappers (1989), Henk Dijkstra (ca.1995), Piet van der Knaap (ca. 1990) en Hans Kruijer (1989). In de loop der jaren hebben de volgende personen tijdelijk aan de excursies deelgenomen: Elly Arends-Kaindl (Coevorden), , Jenny Hendriks (Groningen), , Huib de Miranda (Geesbrug, nu Ede), , Sjef Pistoor (Diever, nu Portugal), , Geert Slim (Haren), en Flip Sollman (St. Annaparochie), incidenteel na Momenteel bestaat de werkgroep uit de volgende leden (vanaf het aangegeven jaartal):

7 Buxbaumiella 71 (2005) 47 Martin Busstra (Groningen): 2001 Evert Rietsema (Assen): 1985 Hans Colpa (Assen): 1999 Irene Robertus (Zuurdijk): 1985 Tidde Goldhoorn (Delfzijl): 1985 Pim de Ruiter (Assen): 1985 Heddy de Keyzer (Winsum):1990 Willem Stouthamer (Groningen): 2004 Peter de Laat (Hoogeveen): 2004 Ben van Zanten (Noordlaren): 1985 Verder heeft de groep nog de sluimerende leden Dirk Blok en Sjef Pistoor. Met hen hebben we regelmatig contact, maar zij kunnen meestal niet aan de excursies of determineeravonden deelnemen. Dirk Blok houdt incidenteel nog excursies in Groningen met Heddy de Keyzer en Irene Robertus. Peter de Laat komt wel op de determineeravonden maar kan niet aan de excursies deelnemen. Doelstellingen van de werkgroep 1. Het verkrijgen van inzicht in het voorkomen en de verspreiding van mossen in de provincies Groningen en Drenthe. 2. Het inventariseren van natuurterreinen en de beherende instanties te adviseren hoe de bryodiversiteit van die gebieden het beste kan worden behouden of vergroot. 3. Het onderzoeken van het voorkomen van kapsels bij zelden fructificerende soorten. 4. Het bestuderen van de relatie tussen het kapselstadium en het jaargetijde. 5. Het vergelijken van de vroegere mosflora met die van tegenwoordig van gebieden waarvan oude rapporten bestaan. 6. Het bestuderen van de relatie tussen de mosvegetatie en duur van verschraling van gebieden waar een verschralingsbeheer wordt toegepast. Werkwijze In het begin werd er eenmaal in de 14 dagen een dagexcursie gehouden op Dinsdagen. Sinds ongeveer 2000 wordt in principe elke week een wat kortere excursie gehouden, tot voor kort meestal ook op dinsdagen, maar sinds 2004 echter op donderdagen. Meestal nemen vijf of zes personen in wisselende samenstelling aan de excursies deel. Ik zelf ben bij alle excursies aanwezig. Om de 14 dagen is er een bijeenkomst op het B.C. om het gevonden materiaal verder uit te werken. Hierbij kunnen we gratis gebruik maken van de microscopen die daar aanwezig zijn. Cathja Hoeksema, mijn vroegere secretaresse, zorgt dan altijd voor de koffie.

8 48 Buxbaumiella 71 (2005) Tijdens de excursies worden alle met zekerheid herkenbare soorten genoteerd (meestal door Heddy de Keyzer). Soorten waar we in het veld niet zeker van zijn worden ook genoteerd maar met een vraagteken. Van alle soorten wordt ook het substraat genoteerd. Verder wordt altijd genoteerd als er kapsels aanwezig zijn en welk ontwikkelingsstadium ze hebben, zodat bij voldoende gegevens het stadium gecorreleerd kan worden aan het tijdstip van verzamelen. De stadia worden als volgt genoteerd: 1 kapselsteel nog niet gestrekt 2 kapselsteel gestrekt maar kapsel nog niet verdikt 3 kapsel verdikt maar nog groen, niet rijp 4 kapsel rijp, meestal bruin of zwart, met of zonder deksel, maar nog met sporen 5 kapsel leeg. Er wordt ook per gebied een schatting gemaakt van de frequentie met de volgende codering: zz één maal gevonden z 2 5 maal vz 6 15 maal va maal a maal en za meer dan 250 maal gevonden. Ook voor het Landelijk Meetnet Mossen (Siebel & Valk 1999) passen we deze codering toe, dit is dus veel gedetailleerder dan de officiële werkwijze waar maar drie klassen (1 = één exemplaar, 2 = 2-5 exemplaren en 3 = meer dan 5 exemplaren) worden toegepast. Door onze gedetailleerdere codering kan bij eventuele latere inventarisaties van een zelfde gebied een beter inzicht verkregen worden in eventuele veranderingen in frequentie dan wanneer er maar drie klassen gebruikt worden. Bij de rapportage aan de centrale administratie van het meetnet mossen worden wel de daar gebruikte drie klassen opgegeven. Per gebied of km-hok worden in principe alle interessant lijkende locaties en vegetatietypes bekeken zoals bosjes, begraafplaatsen, kerkhoven, sluisjes, bruggen, parkeerplaatsen, daken met cementen dakpannen, rietdaken, vennetjes, heideterreintjes, etc. In bouw- en weilanden wordt een steekproef genomen. Verder worden altijd enkele sloottaluds en wegranden bekeken. Waar het zinvol lijkt, worden in bepaalde gebieden de excursies in verschillende jaargetijden gehouden zoals in verschralende graslanden of ontgronde terreinen op leem.

9 Buxbaumiella 71 (2005) Noordwijk, kerkhof. Boven: vlnr Heddy de Keyzer, Irene Robertus, Evert Rietsema, Sjef Pistoor, Ben van Zanten, Tidde Goldhoorn. Onder: Vlnr Heddy de Keyzer, Irene Robertus

10 50 Buxbaumiella 71 (2005) Van bijna alle soorten wordt materiaal verzameld en thuis onder het microscoop bekeken. Ik maak daarvan lijsten welke vergeleken en aangevuld worden met de veldnotities. Tegenwoordig zend ik deze lijsten per aan de werkgroepleden voor commentaar en eventuele aanvullingen. Indien we van een determinatie niet zeker zijn wordt het materiaal aan een specialist gezonden, dat geldt b.v. voor Riccia en Cephaloziella (naar Huub van Melick), Orthotrichum (naar Arno van der Pluijm) en Pottiaceae (naar Flip Sollman). Van elk km-hok of gebied wordt meestal per soort (behalve enkele zeer algemene soorten) tenminste één exemplaar in mijn herbarium opgenomen. In 1996 is met het Nationaal Herbarium Nederland de afspraak gemaakt dat mijn hele herbarium, het Herbarium Groninganum en het herbarium van wijlen Prof. Van der Wijk (dat in Haren is) het eigendom is geworden van dat herbarium en dat ik deze herbaria in bruikleen heb zolang ik er mee werk. Dit is notarieel vastgelegd. De gebruikte flora s In de beginjaren hebben we voornamelijk gewerkt met Margadant & During (1982), Smith (1978) en Nyholm ( ). Daarnaast werden ook de Nieuwe Atlas Nederlandse Bladmossen (Landwehr 1984) en de Atlas Nederlandse Levermossen (Landwehr 1980) veelvuldig gebruikt. Toen in 1989 de Nederlandse Bladmossen (Touw & Rubers 1989) uitkwam werd het determineren van bladmossen een stuk gemakkelijker en betrouwbaarder. Dit was een duidelijke stimulans voor de groep om het onderzoek voort te zetten. In 1990 kwam een nieuwe levermosflora voor de Britse eilanden uit (Smith 1990) welke ook veel gebruikt werd. Sinds het uitkomen van de Nederlandse Levermossen & Hauwmossen (Gradstein & Melick 1990) wordt voornamelijk dit boek gebruik voor het determineren van levermossen. Een aantal leden van de werkgroep gebruiken ook de nieuwe en verbeterde druk van de eerste vier delen van Nyholm ( ) en Die Moose Baden-Württembergs Band 1 en 2 (Nebel & Philippi 2000 en 2001). Sinds kort wordt ook de nieuwe editie van Smith (2004) voor de bladmossen door een aantal leden gebruikt. In Buxbaumiella zijn in de loop der tijd van enkele geslachten (b.v. Grimmia, Orthotrichum, Schistidium) determineertabellen voor de Nederlandse soorten gepubliceerd welke aangepast zijn aan de nieuwe inzichten. Hiervan maken we veel gebruik. Sinds het begin van onze inventarisaties in 1985 zijn er vele wijzigingen in de taxonomische opvattingen en afgrenzingen tussen soorten en geslachten opgetreden, wat resulteerde in vele naamsveranderingen en

11 Buxbaumiella 71 (2005) 51 gewijzigde soortomgrenzingen. Dit houdt in dat in bepaalde groepen onze vroegere determinaties moeten worden herzien en de nomenclatuur worden aangepast. Dit geldt in het bijzonder voor onze verslaglegging van de kleigebieden om de Dollard. Onze voorlopige, niet gepubliceerde verslagen hiervan (Knaap e.a en Zanten e.a. 2000) moeten dan ook geheel herzien worden. Hierdoor en door de grote omvang van gegevens heeft de definitieve verslaglegging over dit gebied grote vertraging opgelopen. We houden ons in principe aan de nomenclatuur zoals die door de BLWG wordt opgegeven. De belangrijkste tot nu toe geïnventariseerde gebieden Provincie Groningen: Tichelberg bij Onstwedde, vele excursies tussen 1975 en 1999 Metbroekbos en Lieftinghsbos bij Vlagtwedde, vele excursies tussen 1993 en 2002 Dollardkleigebieden, (Knaap e.a. 1996; Zanten e.a. 2000) Jukwerd, km-hok , 1988 Marsum, km-hok , 1988 Munterdam, heemtuin, 1994 Groningen (stad): terrein voormalige gasfabriek = Cibogaterrein, 1998 (Zanten 1998c); Nieuwe Kerk, 1998 (Zanten 1998a, 1998b); Noorderplantsoen, ; begraafplaats Esserveld, 2001; Zuiderbegraafplaats, 2001; Kardinge, natuurontwikkelingterrein, 2002; Sterrebos, 2004; Noorderbegraafplaats, 2004 Eemshaven, Meneerskooi bij Hefswal (Uithuizermeden), 2001 (Zanten 2005) Slochteren, Baggerputten, Lauwersmeer, 2002-heden (in uitvoering) Het Hemrik, Harendermolen, (Zanten 2005) Midwolda (Ennemaborgh), 2003-heden (in uitvoering) Verder zijn tussen 1996 en 2004 alle kerkhoven welke in bezit zijn van de Stichting Oude Groninger Kerken op het verzoek van deze Stichting geïnventariseerd. Ook de meeste andere kerkhoven en begraafplaatsen in Noord-Groningen zijn in die periode bekeken. Tussen 1988 en 2000 zijn bijna alle iepen in de provincie bekeken (Zanten 1992). Onder leiding van Dirk Blok worden vanaf 2002 met Irene Robertus en Heddy de Keyzer diverse jonge bosjes op klei geïnventariseerd.

12 52 Buxbaumiella 71 (2005) Noordwijk, kerkhof. Vlnr Ben van Zanten, Sjef Pistoor Provincie Drenthe: Kniphorst Bos bij Anloo, 1985 (Zanten & Blok 1985) Assen, Asserbos, (Haas-Lely e.a. 1990) Assen, Noorder- en Zuiderbegraafplaats en hertenkamp, (Ruiter e.a. 1992) Anlooërdiepje, (Ruiter e.a. 1992) Oudemolen, Drentsche Aa, Gasterseveld, (Zanten e.a. 2002) Balloo, Kampsheide, (Zanten e.a. 1997) Assen, Landgoed Overcingel, 1995 (Zanten e.a. 1995) spoorbaan tussen Tynaarlo en Assen, Vries, Heidenheim, Gasterse Holt, (Zanten e.a. 2002) Hooghalen, Hiemstrastate, 1997 (Zanten e.a. 2004) Donderen, camping Mierenhoop (ontgrond heideterrein), 1997 Norgerholt, 1999

13 Buxbaumiella 71 (2005) 53 Hooghalen, Heuvingerzand, (Zanten e.a. 2004) Heidehof (Eexterveld, tussen Gieten en Rolde), 2002 hunebedden, 2004-heden (in uitvoering) Taarlo, De Heest, 2002 De werkgroep doet ook mee aan het Landelijk Meetnet Mossen (Siebel & Valk 1999). Daarvoor zijn vanaf januari 2002 alle km-hokken in de provincies Groningen en Drenthe geïnventariseerd, behalve het km-hok , Bargerveen/Amsterdamse Veld dat gedaan zal worden door Klaas van der Veen (Meppel). Dirk Blok heeft met Irene Robertus en Heddy de Keyzer km-hok , Lauwersmeer gedaan. Wij houden tenminste twee maar vaak drie excursies naar elk km-hok, hierdoor besteden we aanmerkelijk meer tijd aan een hok dan in de handleiding voor het meetnet wordt aangegeven. Mijn determinaties voor het meetnet, aangevuld met die van anderen, worden doorgegeven aan Hans Colpa die ervoor zorgt dat ze in Excel of Access worden gezet en zo bij de centrale administratie van de BLWG komen. Enkele resultaten van de inventarisaties Beheersadviezen Een aantal van de geïnventariseerde gebieden zijn eigendom van Staatsbosbeheer, de Stichting Oude Groninger Kerken, de Stichting Het Groninger Landschap en de Stichting Het Drentse Landschap. Voor sommige van deze terreinen hebben wij beheersadviezen gegeven (of gaan dit doen) om de diversiteit van mossen in stand te houden of te verbeteren. Het Dollardkleigebied Het aantal soorten van de kleigebieden om de Dollard is veel groter dan voorheen bekend was. Vòòr ons onderzoek waren er ca. 25 soorten bekend, nu zijn dat er 164. Een aantal soorten die algemeen zijn op veen- of zandgrond bleken ook regelmatig op zware klei voor te komen, bijvoorbeeld Amblystegium varium, Dicranella heteromalla, D. schreberiana, D. staphylina, D. varia, Atrichum undulatum, Eurhynchium praelongum, E. striatum, Polytrichum juniperinum, etc. Van de echte kleimossen zijn er 14 soorten die hun hoofdverspreiding in het fluviatiel district hebben, b.v. Bryum klinggraeffii, Didymodon fallax, Ephemerum serratum var. minutisimum, Fissidens exilis, F. incurvus, F. viridulus, Pohlia melanodon, Weissia controversa, W. longifolia.

14 54 Buxbaumiella 71 (2005) Iepen Enkele zeldzame soorten zijn algemeen, bijvoorbeeld Ulota phyllantha, Frullania dilata zijn op de iepen algemeen en meestal zeer goed ontwikkeld. Op sommige bomen was Ulota algemener dan Hypnum cupressiform (Zanten 1992) Opvallend was dat de iepen ten oosten van Delfzijl veel armer aan epifyten waren dan de iepen verder naar het westen in de provincie. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door de uitstoot van de industrieterreinen van Delfzijl en Emden. Ook het feit dat dit gebied meer landinwaarts ligt zou een rol kunnen spelen. Het ligt weliswaar vlak bij het Eems-Dollard-estuarium, maar deze zeearm is klein en grotendeels door land ingesloten. Nieuwe soorten voor Nederland We hebben 2 nieuwe soorten voor Nederland gevonden: Leptodontium gemmascens in de Gasterse Duinen (Zanten 1995) en Sematophyllum substrumulosum (Zanten 2003) op het landgoed Heidehof (Eexterveld). Daarnaast vonden we in de Burgvallen langs het Anlooërdiepje een Hypnum die door de Japanse bryoloog en specialist van de Hypnaceae H. Ando, samen met H. Higuchi, naar materiaal uit Duitsland en ons materiaal, als nieuwe soort voor de wetenschap is beschreven (Ando & Higuchi 1994). Ik beschouw deze sterk afwijkende Hypnum echter niet als een goede soort maar als een somatische modificatie van Hypnum cupressiforme (Zanten 1990, 1993, 1994 en 1996). Het voorkomen van kapsels Van 33 soorten welke volgens Touw & Rubers (1989) en Gradstein & Melick (1995) slechts zelden kapselen hebben wij kapsels gevonden, b.v. Drepanocladus aduncus, Plagiomnium undulatum, Plagiothecium undulatum, Pohlia annotina en Thuidium tamariscinum (Zanten 2005). Zeldzame soorten In loop van de 20 jaar dat de werkgroep actief is hebben we verschillende zeldzame soorten gevonden. De meest spectaculaire vondst was dat we op opgespoten zeezand bij de Eemshaven zowel Distichium capillaceum (algemeen) en ook D. inclinatum (slechts enkele pollen) vonden, beide met kapsels. Behalve deze twee soorten groeiden daar nog talrijke andere interessante soorten. Publicaties en rapporten naar aanleiding van de inventarisaties Haas-Lely, E. de, B.O. van Zanten & W.J. de Ruiter, Inventarisatieonderzoek van de mossen van het Asserbos. Intern rapport, 13 pp. Knaap, P.A., D. Blok, H. Dijkstra, T. Goldhoorn, I. Robertus & B.O. van Zanten, Mosseninventarisatie Dollardkleigebied. Voorlopig intern rapport, 120 pp.

15 Buxbaumiella 71 (2005) 55 Ruiter, W.J. de, B.O. van Zanten & E. de Haas-Lely, De mossen van de Noorder- en Zuiderbegraafplaats en de Hertenkamp te Assen. Rapport van KNNV, afd. Assen en Dienst Stadsbeheer, afd. Bossen en Plantsoenen, Assen. 16 pp., 6 tab. Ruiter, W.J. de, B.O. van Zanten, E. de Haas-Lely, E.H. Rietsema & G.K. Slim, De mossen van het Anlooërdiepje, effecten van verschraling. Eigen rapport, 30 pp., 11 tab., 5 fig. Zanten, B.O. van & D. Blok, De vegetatie van het Kniphorstbos en De Strubben bij Anloo.Intern rapport Groep Strubbenhoud(t) te Anloo, 16 pp. Zanten, B.O. van, Een nieuw mysterieus mos voor de Nederlandse bryoflora. Buxbaumiella 23: Zanten, B.O. van, Distribution of some vulnerable epiphytic bryophytes in the north of the province of Groningen, the Netherlands. Biol. Conservation 59: Zanten, B.O. van, Nieuwe inzichten in de taxonomie en herkomst van het mysterieuze mos. Buxbaumiella 30: Zanten, B.O. van, On the possible origin and taxonomic status of Hypnum heseleri Ando & Higuchi. J. Hattori Bot. Lab. 75: Zanten, B.O., E. de Haas-Lely, E. Rietsema. W.J. de Ruiter en T. Goldhoorn, Inventarisatieonderzoek van de mosses van het Landgoed Overcingel te Assen Intern rapport, 6 pp. Zanten, B.O. van, Leptodontium gemmascens (Mitt. ex Hunt) Braithw. nieuw voor Nederland. Buxbaumiella 38: 4-6. Zanten, B.O. van, Verdere informatie over het mysterieuze mos. Buxbaumiella 30: 40. Zanten, B.O. van, E. de Haas-Lely, E. Rietsema & W.J. de Ruiter, Mosseninventarisatie Kampsheide. Buxbaumiella 43: Zanten, B.O. van, 1998a. Soortenlijst van het kerkhof van de Nieuwe Kerk te Groningen (Nieuwe Boteringestraat).Intern rapport, 3 pp. Zanten, B.O. van, 1998b. Hulde aan de Gemeente Groningen. Buxbaumiella 47: 48. Zanten, B.O. van, 1998c. Overzicht van de op 27 mei verzamelde mossen op het terrein van de voormalige gasfabriek Groningen (CIBOGA-terrein). Intern rapport, 1 p. Zanten, B.O. van, D. Blok, E.I. Robertus & P.A. van der Knaap, Mosseninventarisatie van de kleigebieden van Noordoost-Groningen. Intern rapport, 7 pp. Zanten, B.O. van, W.J. de Ruiter, E. de Haas-Lely & E.H. Rietsema, De Gasterse Duinen. Buxbaumiella 59: 3-9. Zanten, B.O. van, W.J. de Ruiter, E. de Haas-Lely & E.H. Rietsema, Het Gasterse Holt. Buxbaumiella 59: Zanten, B.O. van, Sematophyllum substrumulosum (Hampe) Britt. nieuw voor Nederland en eerste vondst van Lophocolea semiteres in Drenthe. Buxbaumiella 63: Zanten, B.O. van, W.J. de Ruiter & E. de Haas-Lely, De mossen van het Heuvingerzand en Hiemstrastate bij Hooghalen, Drenthe. Buxbaumiella 66: 2-7. Zanten, B.O. van, Over het voorkomen van kapsels bij zelden fructificerende mossen in de provincies Groningen en Drenthe. Buxbaumiella 70: Zanten, B.O. van, Inventarisatie van de mossen van het natuurreservaat Het Hemrik, Harendermolen, gem. Haren, prov. Groningen. Buxbaumiella 71: 9-13.

16 56 Buxbaumiella 71 (2005) Zanten, B.O. van, De mossen van het natuurreservaat de Meneerskooi, een oude eendenkooi bij Uithuizermeden (Noord-Groningen). Buxbaumiella 71: Aan publicaties en rapporten over de belangrijkste geïnventariseerde gebieden die niet in de literatuurlijst genoemd zijn wordt gewerkt evenals aan het eindrapport van het Dollardkleigebied. Overige referenties Ando, H. & H. Higuchi, Hypnum heseleri sp. nov. (Hypnaceae), a curious new moss from Europe. J. Hattori Bot. Lab. 75: Gradstein, S.R. & H.M.H. van Melick, De Nederlandse Levermossen & Hauwmossen. Stichting Uitgeverij KNNV, 366 pp. Landwehr, J., Atlas Nederlandse Levermossen. Bibliotheek KNNV nr. 27, 285 pp. Landwehr, J., Nieuwe Atlas Nederlandse Bladmossen. Stichting Uitgeverij KNNV, 568 pp. Margadant, W.D. & H. J. During, Beknopte flora van Nederlandse Blad- en Levermossen. KNNV, Thieme, Zutphen, 517 pp. Nebel, M. & G. Philippi, Hrgb, 2000 en Die Moose Baden-Württembergs, Band 1 en 2. Ulmer Verlag, Stuttgart, 512 en 529 pp. Nyholm, E., Illustrated moss flora of Fennoscandia, II. Musci, fasc Bot. Soc. Lund, 799 pp. Nyholm, E., Illustrated Flora of Nordic Mosses, fasc. 1-4, Nordic Bryol. Soc., Copenhagen and Lund, 405 pp. Siebel, H. & R. van der Valk Handleiding voor het meetnet mossen. Buxbaumiella 49, supplement, 14 pp. Smith, A.J.E., The moss flora of Britain and Ireland. Cambridge Univ. Press, 706 pp. Smith, A.J.E., The liverworts of Britain and Ireland. Cambridge Univ. Press, 362 pp. Smith, A.J.E., The moss flora of Britain and Ireland, second ed. Cambridge Univ. Press, 1012 pp. Touw, A. & W.V. Rubers, De Nederlandse Bladmossen. Stichting Uitgeverij KNNV, 532 pp. Tot slot wil ik hierbij Dirk Blok, Hans Kruijer en Hans Colpa bedanken voor het kritisch doornemen van het manuscript.

Inleiding. Thuidium tamariscinum in Friesland. meldingen van Thuidium tamariscinum. Van. meldingen. Buxbaumiella 33 (

Inleiding. Thuidium tamariscinum in Friesland. meldingen van Thuidium tamariscinum. Van. meldingen. Buxbaumiella 33 ( Buxbaumiella 33 (19941 61 Thuidium tamariscinum in Friesland Jacob Koopman & Karst Meijer A preliminary distribution map of Thuidiumtamariscinum in Friesland is presented. This map has been based 2 on

Nadere informatie

de taxonomie en herkomst

de taxonomie en herkomst Buxbaumiella 30 (1993' 11 Nieuwe inzichten in de taxonomie en herkomst van het mysterieuze mos Ben van Zanten Biologisch Centrum, Afd. Plantenoecologie, Haren This is an abbreviated version of an article

Nadere informatie

Eendagsexcursie Boswachterij Dorst

Eendagsexcursie Boswachterij Dorst Buxbaumiella 29 (1992' 37 Eendagsexcursie Boswachterij Dorst op 28 september 1991 Huub van Melick & Arno van der Pluijm De boswachterij Dorst ligt ten zuidoosten van Oosterhout en beslaat een oppervlakte

Nadere informatie

Voorkomen van mossen op enkele kerkterreinen van de Stichting Oude Groninger Kerken

Voorkomen van mossen op enkele kerkterreinen van de Stichting Oude Groninger Kerken Voorkomen van mossen op enkele kerkterreinen van de Stichting Oude Groninger Kerken Albert-Erik de Winter 2013 Dankwoord Mijn dank gaat uit naar de heer Ben van Zanten voor beschikbaar stellen van zijn

Nadere informatie

Sematophyllum substrumulosum (Hampe) Britt. nieuw voor Nederland en eerste vondst van Lophocolea semiteres in Drenthe

Sematophyllum substrumulosum (Hampe) Britt. nieuw voor Nederland en eerste vondst van Lophocolea semiteres in Drenthe Buxbaumiella 63 (2003) 7 Sematophyllum substrumulosum (Hampe) Britt. nieuw voor Nederland en eerste vondst van Lophocolea semiteres in Drenthe B.O. (Ben) van Zanten Vogelzangsteeg 8, 9479 TG Noordlaren

Nadere informatie

Inhaalslag Verspreidingsonderzoek. De mossen van de Habitatrichtlijn: Geel schorpioenmos & Tonghaarmuts. BLWG Rapport 2004.07.

Inhaalslag Verspreidingsonderzoek. De mossen van de Habitatrichtlijn: Geel schorpioenmos & Tonghaarmuts. BLWG Rapport 2004.07. Inhaalslag Verspreidingsonderzoek De mossen van de Habitatrichtlijn: Geel schorpioenmos & Tonghaarmuts BLWG Rapport 2004.07 Oktober 2004 In opdracht van Expertisecentrum LNV Inhaalslag verspreidingsonderzoek,

Nadere informatie

Mossig Nieuws no oktober 2018

Mossig Nieuws no oktober 2018 Mossig Nieuws no. 10 10 oktober 2018 Nieuwsbrief van de Mossenwerkgroep van de KNNV Alkmaar - Den Helder Mossen langs de Uilenvangersweg De eerste excursie van dit seizoen startte, onder een lekker zonnetje,

Nadere informatie

10 Buxbaumiella 59 (2002)

10 Buxbaumiella 59 (2002) 10 Buxbaumiella 59 (2002) Het Gasterse Holt B.O. van Zanten 1, W.J. de Ruiter 2, E. de Haas-Lely 3 & E.H. Rietsema 4 1 Vogelzangsteeg 8, 9479 TG Noordlaren; 2 Nic. Beetslaan 4, 9405 BD Assen; 3 Schepenlaan

Nadere informatie

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec Afdeling Groningen Natuurhistorisch secretaris Marijke Drees Steenhouwerskade 80 9718 DH Groningen Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec. 2018. Let op : Het is voor de organisatoren

Nadere informatie

Mossig Nieuws no februari 2019

Mossig Nieuws no februari 2019 Mossig Nieuws no. 14 7 februari 2019 Nieuwsbrief van de Mossenwerkgroep van de KNNV Alkmaar - Den Helder Mossen zoeken in de sneeuw Het was koud en af en toe viel er nog wat sneeuw op de laatste dag van

Nadere informatie

De mossen van het kasteeldomein Cantecroy (Mortsel, provincie Antwerpen)

De mossen van het kasteeldomein Cantecroy (Mortsel, provincie Antwerpen) De mossen van het kasteeldomein Cantecroy (Mortsel, provincie Antwerpen) Juul Slembrouck en Dirk De Beer Wel wat van op afstand - maar toch heeft één onzer (JS) Cantecroy altijd als een stukje van zijn

Nadere informatie

De mossen van Vlieland

De mossen van Vlieland 2 Buxbaumiella 67 (2004) De mossen van Vlieland B.F. (Bart) van Tooren 1, M. (Marleen) Smulders 2 & R.J. (Rienk-Jan) Bijlsma 3 1 Venuslaan 2, 3721 VG Bilthoven (bart.sylvia@zonnet.nl); 2 Looierstraat 40,

Nadere informatie

zijn reis door Nederland,

zijn reis door Nederland, Overzicht der door Ehrhart, op zijn reis door Nederland, verzamelde Bryophyta. DOOR Fr. Verdoorn, (Hilversum) Evenals de studie der mosvegetatie van Harz, Hannover etc., neemt ook de Nederlandsche bryologische

Nadere informatie

Buxbaumiella 59 januari 2002

Buxbaumiella 59 januari 2002 Buxbaumiella 59 januari 2002 Uitgegeven door de Bryologische en Lichenologische Werkgroep van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging ISSN 0166 4505 Oplage 375 exemplaren 2 Buxbaumiella

Nadere informatie

Scopelophila cataractae op stortplaats voormalig kamp Westerbork

Scopelophila cataractae op stortplaats voormalig kamp Westerbork Scopelophila cataractae op stortplaats voormalig kamp Westerbork Hans Colpa & Ben van Zanten In juni 2007 hebben beide schrijvers een vuilstort midden in boswachterij Hooghalen (Drenthe) bezocht. De plek

Nadere informatie

Mossig Nieuws no januari 2018

Mossig Nieuws no januari 2018 Mossig Nieuws no. 5 24 januari 2018 Nieuwsbrief van de Mossenwerkgroep van de KNNV Alkmaar - Den Helder Inventarisatie Hortus Alkmaar levert drie nieuwe mossoorten op voor Alkmaar Een verrassende excursie

Nadere informatie

Het bryologische najaarsweekend naar Texel in 2004

Het bryologische najaarsweekend naar Texel in 2004 Buxbaumiella 68 (2004) 7 Het bryologische najaarsweekend naar Texel in 2004 M. (Marleen) Smulders 1 & B.F. (Bart) van Tooren 2 1 Looierstraat 40, 5684 ZN Best (msmulders@hccnet.nl); 2 Venuslaan 2, 3721

Nadere informatie

Sedum-daken in Hengelo met bijzondere mossen voor Twente

Sedum-daken in Hengelo met bijzondere mossen voor Twente Sedum-daken in Hengelo met bijzondere mossen voor Twente Jan Zwienenberg In 2009 besloot ik atlasblok 28-57, waarin ik woon, te gaan inventariseren. Op de terugweg van een van mijn bezoeken kwam ik eind

Nadere informatie

Faunaonderzoek met de fotoval op 11 kerkterreinen van de Stichting Oude Groninger Kerken

Faunaonderzoek met de fotoval op 11 kerkterreinen van de Stichting Oude Groninger Kerken Faunaonderzoek met de fotoval op 11 kerkterreinen van de Stichting Oude Groninger Kerken Albert-Erik de Winter Oktober 2012 Dankwoord Dank gaat uit naar de Stichting Oude Groninger Kerken voor toestemming

Nadere informatie

De Eendagsexcursie naar de duinen bij de. Wassenaarse Slag (Ganzenhoek. Joop Kortselius. Inleiding

De Eendagsexcursie naar de duinen bij de. Wassenaarse Slag (Ganzenhoek. Joop Kortselius. Inleiding 37 De Eendagsexcursie naar de duinen bij de Wassenaarse Slag (Ganzenhoek en Lange Pan) Joop Kortselius A report is presented on the Bryophytes observed during a one day visit to the dune area near Wassenaar.

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 4 jrg9

SLOBKOUSNIEUWS 4 jrg9 SLOBKOUSNIEUWS 4 jrg9 Deze keer had de redactie zijn willetje opgelegd en werd er gewandeld in het Kolisbos. Het was al een tijdje geleden dat we deze plek nog bezochten. Spijtig genoeg was alles bevroren

Nadere informatie

Buxbaumiella. Inhoud Buxbaumiella 81, augustus mossen en korstmossen. tijdschrift van de bryologische en lichenologische werkgroep

Buxbaumiella. Inhoud Buxbaumiella 81, augustus mossen en korstmossen. tijdschrift van de bryologische en lichenologische werkgroep Inhoud Buxbaumiella 81, augustus 2008 In Memoriam W. J. (Pim) de Ruiter B.O. van Zanten & J.G. Colpa 1 Voorjaarsweekend 2008 in westelijk Noord-Brabant. Bryologisch verslag J. Nieuwkoop 3 Nieuwe lichenen

Nadere informatie

Mossig Nieuws no februari 2018

Mossig Nieuws no februari 2018 Mossig Nieuws no. 6 18 februari 2018 Nieuwsbrief van de Mossenwerkgroep van de KNNV Alkmaar - Den Helder Zanddepot de Weelen Op 4 februari bracht de Mossenwerkgroep een bezoek aan het voormalige zanddepot

Nadere informatie

De bryoflora van het Zalkerbos (Ov.)

De bryoflora van het Zalkerbos (Ov.) 28 Buxbaumiella 60 (2002) De bryoflora van het Zalkerbos (Ov.) J. (Jacob) Koopman 1 & H. (Harry) Waltje 2 1 Hoofdstraat-West 27, 8471 HP Wolvega (e-mail j.koopman@aoc-terra.nl), 2 Reidpôle 79, 9207 EE

Nadere informatie

Steun Het Drentse Landschap

Steun Het Drentse Landschap Steun Het Drentse Landschap In Drenthe vind je nog échte stilte en kostbare natuur. Je vindt er plekjes om even weg te dromen, uitzichten om nooit te vergeten en alle ruimte voor stevige wandelingen met

Nadere informatie

De teloorgang van een rijke bryoflora op forten bij Utrecht

De teloorgang van een rijke bryoflora op forten bij Utrecht De teloorgang van een rijke bryoflora op forten bij Utrecht Henk Greven Inleiding Tot de Stelling van Utrecht behoren 15 forten die in twee ringen rondom de stad liggen. Zij vormen een onderdeel van de

Nadere informatie

Buxbaumiella 71 augustus 2005

Buxbaumiella 71 augustus 2005 Buxbaumiella 71 augustus 2005 Uitgegeven door de Bryologische en Lichenologische Werkgroep van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging ISSN 0166 5405 Oplage 400 exemplaren 2 Buxbaumiella

Nadere informatie

De mossen van Hortus De Wolf, Haren (Groningen)

De mossen van Hortus De Wolf, Haren (Groningen) De mossen van Hortus De Wolf, Haren (Groningen) Ben van Zanten & Hans Kruijer De aanleg van Hortus De Wolf en wat er aan vooraf ging De oorspronkelijke Hortus, gelegen in de stad Groningen aan de Grote

Nadere informatie

Gebruik jeugdhulp in Drenthe: 2016 vergeleken met 2015

Gebruik jeugdhulp in Drenthe: 2016 vergeleken met 2015 Gebruik jeugdhulp in Drenthe: 2016 vergeleken met 2015 In 2015 is de jeugdhulp overgegaan naar de gemeenten. Om deze transitie goed te kunnen monitoren verstrekken gemeenten en jeugdhulp aanbieders gegevens

Nadere informatie

niet hadden ontwikkeld. struiken konden toch diverse de kalkstenen die tijdens de zuiderzeewerken ten westen van de Wielse van de lunch, gezocht naar

niet hadden ontwikkeld. struiken konden toch diverse de kalkstenen die tijdens de zuiderzeewerken ten westen van de Wielse van de lunch, gezocht naar 33 De eendagsexcursie naar Nijkerk G.M. Dirkse De excursie van 15 okt.1983 naar de ten noorden van Nijkerk gelegen Veen- en Veldendijk (fig.2) had 12 deelnemers. Het was de bedoeling een indruk te krijgen

Nadere informatie

De ontwikkeling van Grimmiaceae op het Drentse graniet en Grimmia muehlenbeckii, een nieuwe soort voor de Nederlandse mosflora

De ontwikkeling van Grimmiaceae op het Drentse graniet en Grimmia muehlenbeckii, een nieuwe soort voor de Nederlandse mosflora De ontwikkeling van Grimmiaceae op het Drentse graniet en Grimmia muehlenbeckii, een nieuwe soort voor de Nederlandse mosflora Henk Greven Hoewel in alle Nederlandse provincies met diluviale zandgronden

Nadere informatie

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal!

De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Nieuwe Vaarroute! Open vanaf juni 2013 De Veenvaart... Kanaal met een verhaal! Vanaf juni 2013 is Nederland een prachtige vaarverbinding rijker: De Veenvaart. Deze nieuwe route voert door de Drentse en

Nadere informatie

Bryofieten van de internationale proefvlakken level I van het bosvitaliteitsmeetnet in het Vlaamse Gewest

Bryofieten van de internationale proefvlakken level I van het bosvitaliteitsmeetnet in het Vlaamse Gewest Bryofyten level I Proefvlakken 2007 2 Bryofieten van de internationale proefvlakken level I van het bosvitaliteitsmeetnet in het Vlaamse Gewest Herman Stieperaere Nationale Plantentuin van België (december

Nadere informatie

De mossen van de Groninger waddeneilanden.

De mossen van de Groninger waddeneilanden. Buxbaumiella 5 (000) 7 De mossen van de Groninger waddeneilanden. Hans Kruijer, Kees Koops, Marcel Edelenbos, Richard Ubels, Date Lutterop, Giny Kasemir & Bert Corté Nationaal Herbarium Nederland, Postbus

Nadere informatie

De mossen van Schiermonnikoog

De mossen van Schiermonnikoog Buxbaumiella 48 (1999) 7 De mossen van Schiermonnikoog Bart van Tooren The autumn meeting of 1996 was held on the Dutch island of Schiermonnikoog. During the weekend, in combination with some records from

Nadere informatie

Mossen van de Damvallei (Destelbergen) Verslag van de excursie op 27 april 2013

Mossen van de Damvallei (Destelbergen) Verslag van de excursie op 27 april 2013 Nr 34 8 Mossen van de Damvallei (Destelbergen) Verslag van de excursie op 27 april 2013 Wouter Van Landuyt 1 & Dirk De Beer 2 Inleiding De Damvallei is een laagveengebied dat verspreid ligt over de gemeenten

Nadere informatie

De mossen van de Groninger waddeneilanden. 2. Rottumeroog, Vuurtorenduin en Zuiderduin

De mossen van de Groninger waddeneilanden. 2. Rottumeroog, Vuurtorenduin en Zuiderduin Buxbaumiella 66 (2004) 27 De mossen van de Groninger waddeneilanden. 2. Rottumeroog, Vuurtorenduin en Zuiderduin Cris Hesse 1, Hans Kruijer 1, Date Lutterop 2, Giny Kasemir 2, Richard Ubels 3, Bert Corté

Nadere informatie

Buxbaumia aphylla (kaboutermos) op de begraafplaatsen van Elspeet en Rhenen

Buxbaumia aphylla (kaboutermos) op de begraafplaatsen van Elspeet en Rhenen Buxbaumia aphylla (kaboutermos) op de begraafplaatsen van Elspeet en Rhenen Henk-Jan van der Kolk Inleiding Weinig bladmossen zijn zo aansprekend als Buxbaumia aphylla (kaboutermos). In het eerste artikel

Nadere informatie

Epifyt in Amsterdamse Iep

Epifyt in Amsterdamse Iep Epifyt in Amsterdamse Iep Inventarisatierapport Eikvarens in Iepen in de Amsterdamse Binnenstad Werk en Adviesgroep Muurplanten Noord-Holland 2010 Epifyt in Amsterdamse Iep Inventarisatierapport Eikvarens

Nadere informatie

Voorjaarskamp 1998 in de omgeving van Herbricht

Voorjaarskamp 1998 in de omgeving van Herbricht 4 Buxbaumiella 49 (1999) Voorjaarskamp 1998 in de omgeving van Herbricht Henk Hillegers, Dick Kerkhof, Arno van der Pluijm, Henk Siebel, Marleen Smulders & Bart van Tooren H.P.M. Hillegers, D. Kerkhof,

Nadere informatie

Buxbaumiella 66 januari 2004

Buxbaumiella 66 januari 2004 Buxbaumiella 66 januari 2004 Uitgegeven door de Bryologische en Lichenologische Werkgroep van de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging ISSN 0166-5405 Oplage 375 exemplaren 2 Buxbaumiella 66 (2004) De

Nadere informatie

12 Buxbaumiella 68 (2004)

12 Buxbaumiella 68 (2004) 12 Buxbaumiella 68 (2004) De mossen van Griend Hans Kruijer 1, Cris Hesse 1, Date Lutterop 2 & Giny Kasemir 2 1 Nationaal Herbarium Nederland/Leiden, Postbus 9514, 2300 RA Leiden (hkruijer@nhn.leidenuniv.nl);

Nadere informatie

Sieralgenonderzoek van de petgaten in de Onlanden bij Peize en 2015

Sieralgenonderzoek van de petgaten in de Onlanden bij Peize en 2015 Sieralgenonderzoek van de petgaten in de Onlanden bij Peize 2014 en 2015 Cosmarium pseudoreniforme M.C. van Westen Podzolhamel 26 9403XC Assen desmids@science4all.nl Inhoud Algemene introductie... 3 Natuurwaarde...

Nadere informatie

De bryoflora van vier terreinen in Zuidwest-Gelderland opnieuw onderzocht

De bryoflora van vier terreinen in Zuidwest-Gelderland opnieuw onderzocht De bryoflora van vier terreinen in Zuidwest-Gelderland opnieuw onderzocht Dick Kerkhof Begin mei 1975 organiseerde de Bryologische Werkgroep een driedaags voorjaarsweekend naar de West-Betuwe, zoals het

Nadere informatie

DE MOSSEN VAN DE REGTE HEIDE EN HET RIELS LAAG

DE MOSSEN VAN DE REGTE HEIDE EN HET RIELS LAAG DE MOSSEN VAN DE REGTE HEIDE EN HET RIELS LAAG Mossenwerkgroep KNNV- afd. Tilburg De inventarisatie heeft plaats gevonden tussen november 2014 en juli 2016. Aan de inventarisatie hebben meegewerkt Henk

Nadere informatie

Buxbaumiella KNNV. Nummer 28. van. Juni Werkgroep. Lichenologische. Bryologische

Buxbaumiella KNNV. Nummer 28. van. Juni Werkgroep. Lichenologische. Bryologische Buxbaumiella KNNV de van Nummer 28 Juni 1992 Werkgroep Lichenologische en Bryologische Buxbaumiella 28 juni 1992 Uitgegeven door de Bryologische en Lichenologische Werkgroep van de Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

Inleiding. Het Najaarsweekend 1990 op de Noord-Veluwe. was het september. Vertrekpunt NBAS-Bondshuis, de jeugdherberg te

Inleiding. Het Najaarsweekend 1990 op de Noord-Veluwe. was het september. Vertrekpunt NBAS-Bondshuis, de jeugdherberg te 4 Buxbaumiella 27 (1992) (1992! Het Najaarsweekend 1990 op de Noord-Veluwe Joop Kortselius The Autumn Meeting 1990 was held on September 8 and 9 on the Northern Veluwe, Province Gelderland. The monitoring

Nadere informatie

Let op: woensdag 20 april en woensdag 17 augustus vertrekken we om uur!

Let op: woensdag 20 april en woensdag 17 augustus vertrekken we om uur! Zomerprogramma Plantenwerkgroep KNNV-Zwolle 2016 Let op: woensdag 20 april en woensdag 17 augustus vertrekken we om 18.30 uur! Woensdag 30 maart: we beginnen dit seizoen met een avond binnenshuis. We gaan

Nadere informatie

Verklaring van gebruikte termen

Verklaring van gebruikte termen Het Florissante pad der Mosflora 49 Verklaring van gebruikte termen aflopend antheridiën antheridium archegoniën archegonium bladbasis bovenliggend bladrand die doorloopt op de stengel mannelijke geslachtsorganen

Nadere informatie

Een gecentraliseerde databank voor de bryologie in Vlaanderen: na 30 jaar eindelijk uit de startblokken? Wouter Van Landuyt 1.

Een gecentraliseerde databank voor de bryologie in Vlaanderen: na 30 jaar eindelijk uit de startblokken? Wouter Van Landuyt 1. 4 Muscillanea 30 (2011) Een gecentraliseerde databank voor de bryologie in Vlaanderen: na 30 jaar eindelijk uit de startblokken? Wouter Van Landuyt 1 Inleiding Al jaren werden af en toe proefballonnetjes

Nadere informatie

Mossen. Samenvatting Instap cursus. Enschede. H. Rudi Zielman maart 2017

Mossen. Samenvatting Instap cursus. Enschede. H. Rudi Zielman maart 2017 Mossen Samenvatting Instap cursus Enschede H. Rudi Zielman maart 2017 Mossen Samenvatting van de basis/instap cursus mossen Er zijn ca. 100 slides met afbeeldingen van mossen die een overzicht van de verschillende

Nadere informatie

The downside up? A study of factors associated with a successful course of treatment for adolescents in secure residential care

The downside up? A study of factors associated with a successful course of treatment for adolescents in secure residential care The downside up? A study of factors associated with a successful course of treatment for adolescents in secure residential care Annemiek T. Harder Studies presented in this thesis and the printing of this

Nadere informatie

FAUNAONDERZOEK MET DE FOTOVAL IN 23 BOSELEMENTEN VAN STAATSBOSBEHEER IN NOORD-GRONINGEN

FAUNAONDERZOEK MET DE FOTOVAL IN 23 BOSELEMENTEN VAN STAATSBOSBEHEER IN NOORD-GRONINGEN FAUNAONDERZOEK MET DE FOTOVAL IN 23 BOSELEMENTEN VAN STAATSBOSBEHEER IN NOORD-GRONINGEN 2012 Albert-Erik de Winter September 2013 Dankwoord Dank gaat uit naar Staatsbosbeheer voor toestemming om dit onderzoek

Nadere informatie

hoofdjes, dat langer is dan deze (Rijksherbarium, Leiden) Bij het gereedmaken van het verspreidingskaartje van Filago pyramidata L.

hoofdjes, dat langer is dan deze (Rijksherbarium, Leiden) Bij het gereedmaken van het verspreidingskaartje van Filago pyramidata L. De Filago vulgaris-groep in Nederland door F. Adema (Rijksherbarium, Leiden) Bij het gereedmaken van het verspreidingskaartje van Filago pyramidata L. voor de Atlas van de Nederlandse Flora (MENNEMA, 1976)

Nadere informatie

De mossen van het Weerterbos

De mossen van het Weerterbos De mossen van het Weerterbos 2009 Marleen Smulders Inventarisatieproject mossenwerkgroep KNNV Eindhoven tijdens de periode Januari 2008 mei 2009 Met medewerking van Margriet Bekking Hans Choinowski Dick

Nadere informatie

Soortenrijkdom van mossen in relatie tot bosbeheer

Soortenrijkdom van mossen in relatie tot bosbeheer Soortenrijkdom van mossen in relatie tot bosbeheer In Nederland wordt in het algemeen gestreefd naar meer natuurwaarde in het bos. Maar wat kunnen we hiervan verwachten en waar moeten we bij het beheer

Nadere informatie

verspreiding (Laboratorium voor Aquatische Oecologie, Nijmegen) door Th.G. Giesen en G. van der Velde

verspreiding (Laboratorium voor Aquatische Oecologie, Nijmegen) door Th.G. Giesen en G. van der Velde De verspreiding van Nymphaea candida Presl en Nymphaea alba L. in Nederland door Th.G. Giesen en G. van der Velde (Laboratorium voor Aquatische Oecologie, Nijmegen) De vondst van Nymphaea candida Presl

Nadere informatie

Mossen langs de Zandwetering in Baarlerhoek in de gemeente Deventer.

Mossen langs de Zandwetering in Baarlerhoek in de gemeente Deventer. Mossen langs de Zandwetering in Baarlerhoek in de gemeente Deventer. Verslag van een mosseninventarisatie van kilometerhok 212-476 Mossenwerkgroep KNNV-IVN afdeling Deventer. oktober 2015- juni 2016 Tekst

Nadere informatie

Knelpunten in Zelfstandig Leren: Zelfregulerend leren, Stress en Uitstelgedrag bij HRM- Studenten van Avans Hogeschool s-hertogenbosch

Knelpunten in Zelfstandig Leren: Zelfregulerend leren, Stress en Uitstelgedrag bij HRM- Studenten van Avans Hogeschool s-hertogenbosch Knelpunten in Zelfstandig Leren: Zelfregulerend leren, Stress en Uitstelgedrag bij HRM- Studenten van Avans Hogeschool s-hertogenbosch Bottlenecks in Independent Learning: Self-Regulated Learning, Stress

Nadere informatie

University of Groningen. Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert

University of Groningen. Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert University of Groningen Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Gebruik jeugdhulp in Groningen: 2016 vergeleken met 2015

Gebruik jeugdhulp in Groningen: 2016 vergeleken met 2015 Gebruik jeugdhulp in Groningen: 2016 vergeleken met 2015 In 2015 is de jeugdhulp overgegaan naar de gemeenten. Om deze transitie goed te kunnen monitoren verstrekken gemeenten en jeugdhulp aanbieders gegevens

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Health targets: navigating in health policy. van Herten, L.M. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Health targets: navigating in health policy. van Herten, L.M. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Health targets: navigating in health policy van Herten, L.M. Link to publication Citation for published version (APA): van Herten, L. M. (2001). Health targets: navigating

Nadere informatie

GEEL SCHORPIOENMOS HAMATOCAULIS VERNICOSUS (MITT.) HEDENÄS. Tekst M.J. van Tweel (Bryologische en Lichenologische WerkGroep)

GEEL SCHORPIOENMOS HAMATOCAULIS VERNICOSUS (MITT.) HEDENÄS. Tekst M.J. van Tweel (Bryologische en Lichenologische WerkGroep) 80 GEEL SCHORPIOENMOS HAMATOCAULIS VERNICOSUS (MITT.) HEDENÄS Tekst M.J. van Tweel (Bryologische en Lichenologische WerkGroep) Synoniemen: Scorpidium vernicosum (Mitt.) Tuom. en Drepanocladus vernicosus

Nadere informatie

Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld: Onderzoeksresultaten fase 2 Hoekstra, Elisabeth; Perlaviciute, Goda; Steg, Emmalina

Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld: Onderzoeksresultaten fase 2 Hoekstra, Elisabeth; Perlaviciute, Goda; Steg, Emmalina University of Groningen Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld: Onderzoeksresultaten fase 2 Hoekstra, Elisabeth; Perlaviciute, Goda; Steg, Emmalina IMPORTANT NOTE: You are advised to consult

Nadere informatie

DE MOSFLORA VAN DE ALPHENSCHE BERGEN

DE MOSFLORA VAN DE ALPHENSCHE BERGEN DE MOSFLORA VAN DE ALPHENSCHE BERGEN VERSLAG VAN HET INVENTARISATIEONDERZOEK 2007-2008 Uitgevoerd door de mossenwerkgroep KNNV Afd. Breda Samenstelling: in samenwerking met: Met een bijdrage van: Chr.

Nadere informatie

Auteursregister Buxbaumiella 26-50

Auteursregister Buxbaumiella 26-50 4 Buxbaumiella 62 (2002): Index 26-50 Auteursregister Buxbaumiella 26-50 B.F. (Bart) van Tooren Venuslaan 2, 3721 VG Bilthoven (e-mail tooren.leeuwen@hetnet.nl) Bij excursieverslagen waarbij in de titel

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

Ecologische Atlas van Paddenstoelen in Drenthe Eef Arnolds, Rob Chrispijn & Roeland Enzlin (red.)

Ecologische Atlas van Paddenstoelen in Drenthe Eef Arnolds, Rob Chrispijn & Roeland Enzlin (red.) Ecologische Atlas van Paddenstoelen in Drenthe Eef Arnolds, Rob Chrispijn & Roeland Enzlin (red.) Deze ecologische atlas behandelt de resultaten van een inventarisatie van paddenstoelen in Drenthe in de

Nadere informatie

Mossig Nieuws no april 2019

Mossig Nieuws no april 2019 Mossig Nieuws no. 16 4 april 2019 Nieuwsbrief van de Mossenwerkgroep van de KNNV Alkmaar - Den Helder Determinatieavonden De wekelijkse mossendeterminatieavonden zijn weer gestopt. In de herfst starten

Nadere informatie

3. Inventarisatie. Organisatie. Figuur 1: Grafiek met het aantal retour gezonden inventarisatieformulieren per organisatie.

3. Inventarisatie. Organisatie. Figuur 1: Grafiek met het aantal retour gezonden inventarisatieformulieren per organisatie. 3. Inventarisatie 3.1. Methode Het inventarisatieformulier (zie bijlage 2) voor de Jeneverbes is verspreid via diverse organisaties naar beheerders en vrijwilligers. De organisaties die hierbij aan bij

Nadere informatie

Libelleninventarisatie. Natuurmonumentengebied. Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie. Natuurmonumentengebied. Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2009 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen - 2 / 43 - - 3 / 43 - Copyright 2010 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen

Nadere informatie

Stichting DE KERK Centrum voor de Groninger Amsterdamse School

Stichting DE KERK Centrum voor de Groninger Amsterdamse School Stichting DE KERK Centrum voor de Groninger Amsterdamse School DE KERK is in 1932 door de architect Albert Wiersema ontworpen in de Groninger Amsterdamse School-stijl. Bij de herbestemming van DE KERK

Nadere informatie

Flora van naaldbossen,

Flora van naaldbossen, Indicator 7 september 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In de naaldbossen in Nederland

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2014 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2014 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

EEN TRIESTE PRIMEUR! SLOBKOUSNIEUWS 21 jrg2

EEN TRIESTE PRIMEUR! SLOBKOUSNIEUWS 21 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 21 jrg2 EEN TRIESTE PRIMEUR! Voor de allereerste keer sinds het ontstaan van de Slobkousjes moest een wandeling vroegtijdig worden afgebroken. Ik kon omwille van andere verplichtingen enkel

Nadere informatie

University of Groningen. The decline of the flora of dutch megalithic tombs Boele, C; van Zanten, B.O. Published in: Lindbergia

University of Groningen. The decline of the flora of dutch megalithic tombs Boele, C; van Zanten, B.O. Published in: Lindbergia University of Groningen The decline of the flora of dutch megalithic tombs Boele, C; van Zanten, B.O. Published in: Lindbergia IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Laegieskamp

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Laegieskamp Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Laegieskamp In 2015 met een overzicht van incidentele waarnemingen 1992 2014 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2016 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C.

Nadere informatie

van der Valk, G. Vastenhouw, K. van der Veen, H. Waltje, man (gegevens deels afkomstig Verder zijn alle overige opgaven

van der Valk, G. Vastenhouw, K. van der Veen, H. Waltje, man (gegevens deels afkomstig Verder zijn alle overige opgaven De verspreiding van Climacium dendroides, Hylocomium splendens, Plagiomnium undulatum, Plagiothecium undulatum en Thamnobryum alopecuroides in Nederland B.F. van Tooren H.J. During & J.A.W. Nieuwkoop The

Nadere informatie

Mossen zoeken in Rotterdam: Mag ik ook vragen wat u aan het doen bent?

Mossen zoeken in Rotterdam: Mag ik ook vragen wat u aan het doen bent? 32 Buxbaumiella 67 (2004) Mossen zoeken in Rotterdam: Mag ik ook vragen wat u aan het doen bent? J. (Hans) de Bruijn Nieuwe Binnenweg 123 e, 3014 GJ Rotterdam Abstract: Mussels? Here? Looking for bryophytes

Nadere informatie

Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek

Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek Kerkpad aan de Tweehuizerweg 6 te Spijk (gem. Delfzijl) Een Cultuurhistorisch Bureauonderzoek Planvoornemen In opdracht van de gemeente Delfzijl, vertegenwoordigd door mevr. E. van Joolen, is een cultuurhistorisch

Nadere informatie

Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen.

Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen. Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen. Beste mensen, Het MAS+ toegelicht en een oproep tot deelname! De Lente begint - al knipperend - te ontwaken. Het

Nadere informatie

> NU EN OOIT < De installatie >NU EN OOIT< bestaat uit de volgende elementen:

> NU EN OOIT < De installatie >NU EN OOIT< bestaat uit de volgende elementen: > NU EN OOIT < In het kader van Tynaarlo, culturele gemeente van Drenthe 2017/2018 zijn de elementen van het project >NU EN OOIT< nu hier in een aangepaste opstelling te zien, in en om het gemeentehuis

Nadere informatie

MUIZENINVENTARISATIE KAPPERSBULTEN. Guido Lek & Harold Steendam november 2009

MUIZENINVENTARISATIE KAPPERSBULTEN. Guido Lek & Harold Steendam november 2009 MUIZENINVENTARISATIE KAPPERSBULTEN 2009 Guido Lek & Harold Steendam november 2009 Inleiding In het kader van de nieuwe zoogdierenatlas van Nederland zijn diverse onderzoeken opgestart om zoogdieren in

Nadere informatie

Buxbaumiella 72 november 2005

Buxbaumiella 72 november 2005 Buxbaumiella 72 november 2005 Uitgegeven door de Bryologische en Lichenologische Werkgroep van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging ISSN 0166 5405 Oplage 400 exemplaren 2 Buxbaumiella

Nadere informatie

--Deze route is afwisselend heide, bos en het Drentsche Aa landschap met het Anloërdiepje en mooie vergezichten --

--Deze route is afwisselend heide, bos en het Drentsche Aa landschap met het Anloërdiepje en mooie vergezichten -- Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 km : Drenthe : Gasteren : P Staatsbosbeheer : Oude Molenseweg Bijzonderheden : 90% onverhard : Heide, bos, Drentsche AA : versie Maart 2018 RA = Rechtsaf LA =

Nadere informatie

Nieuwe soorten en nieuwe namen. Het verleden herleeft. Henk Siebel 2017

Nieuwe soorten en nieuwe namen. Het verleden herleeft. Henk Siebel 2017 Nieuwe soorten en nieuwe namen Het verleden herleeft Henk Siebel 2017 Op hoeveel mostaxa staat de teller? Op hoeveel mostaxa staat de teller? 666 Verandering in namen Verandering van genera (geslachten)

Nadere informatie

Buxbaumiella 51. april Uitgegeven door de. Bryologische en Lichenologische Werkgroep

Buxbaumiella 51. april Uitgegeven door de. Bryologische en Lichenologische Werkgroep Buxbaumiella 51 april 2000 Uitgegeven door de Bryologische en Lichenologische Werkgroep van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging ISSN 0166 4505 Oplage 425 exemplaren 2 Buxbaumiella 51

Nadere informatie

RECTIFICATIE KENNISGEVING VAN VERANDERINGEN OF AANVULLENDE INFORMATIE

RECTIFICATIE KENNISGEVING VAN VERANDERINGEN OF AANVULLENDE INFORMATIE RECTIFICATIE KENNISGEVING VAN VERANDERINGEN OF AANVULLENDE INFORMATIE Diensten AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST/INSTANTIE I.1) NAAM EN ADRESSEN Officiële benaming: Openbaar Lichaam OV-bureau Groningen

Nadere informatie

DE associaties die de bryophyten in de duinen vormen zijn arm aan soorten, in vele

DE associaties die de bryophyten in de duinen vormen zijn arm aan soorten, in vele 84 DE LEVENDE NATUUR. OVER DE BLADMOSSEN DER HOLL. DUINEN. BRYOLOGISCHE AANTEEKENINGEN II. DE associaties die de bryophyten in de duinen vormen zijn arm aan soorten, in vele gevallen echter rijk aan individuen.

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Horstermeerpolder In 2015 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2015 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel VI: Calamiteitenplannen waterschappen en overige organisaties

Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel VI: Calamiteitenplannen waterschappen en overige organisaties Rampenplan Gemeente Assen 2007 Deel VI: Calamiteitenplannen waterschappen en overige organisaties Ramenplan Gemeente Assen 2007 versie 9 mei 2007 1. Inleiding Naast het gemeentelijk rampenplan hebben verschillende

Nadere informatie

Houdt u er alstublieft rekening mee dat het 5 werkdagen kan duren voordat uw taalniveau beoordeeld is.

Houdt u er alstublieft rekening mee dat het 5 werkdagen kan duren voordat uw taalniveau beoordeeld is. - Instructie Deze toets heeft als doel uw taalniveau te bepalen. Om een realistisch beeld te krijgen van uw niveau,vragen we u niet langer dan één uur te besteden aan de toets. De toets bestaat uit twee

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING BRABANT 2019

JAARPLAN HV AFDELING BRABANT 2019 JAARPLAN HV AFDELING BRABANT 2019 Inleiding Het eerste jaar als afdeling Brabant hebben we bijna afgesloten. In 2018 hebben we de activiteiten van de werkgroep West-Brabant en de afdeling Oost-Brabant

Nadere informatie

samen genieten van Addergebroed

samen genieten van Addergebroed m u z i k a l e v o o r s t e l l i n g samen genieten van Addergebroed arrangementen & businessdag voor ondernemers in en om Drenthe Samen genieten van Addergebroed Beste relatie, Sinds het ontstaan van

Nadere informatie

Bever, Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving (

Bever, Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving ( Indicator 3 december 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Dankzij herintroducties (vanaf

Nadere informatie

Zeldzame mossoorten vs. blinde floristiek

Zeldzame mossoorten vs. blinde floristiek 20 Buxbaumiella 59 (2002) Zeldzame mossoorten vs. blinde floristiek C.G. (Chris) Buter Looiersveld 48, 5121 KE Rijen Summary: Rare bryophytes and blind floristics The male thallus of Blasia pusilla is

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2012 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2013 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

werkblad ontstaansgeschiedenis planten b i o d o e n.n l > biologie / mens en natuur / landbouw > bloemen en planten > aanpassingen

werkblad ontstaansgeschiedenis planten b i o d o e n.n l > biologie / mens en natuur / landbouw > bloemen en planten > aanpassingen werkblad ontstaansgeschiedenis planten b i o d o e n.n l > biologie / mens en natuur / landbouw > bloemen en planten > aanpassingen Maak een tekening van de stengel en geef in de tekening aan hoe de bladeren

Nadere informatie

2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED

2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED 2019 SUNEXCHANGE USER GUIDE LAST UPDATED 0 - -19 1 WELCOME TO SUNEX DISTRIBUTOR PORTAL This user manual will cover all the screens and functions of our site. MAIN SCREEN: Welcome message. 2 LOGIN SCREEN:

Nadere informatie