Besluit Publieke Gezondheid inclusief Nota van Toelichting, naast het BTP GGD Zeeland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Besluit Publieke Gezondheid inclusief Nota van Toelichting, naast het BTP GGD Zeeland"

Transcriptie

1 Besluit Publieke Gezndheid inclusief Nta van Telichting, naast het BTP GGD Zeeland Inleiding: In het zwart staat de tekst zals deze in het Besluit PG staat. De rde tekst licht te he het BTP GGD Zeeland de artikelen uit het Besluit heeft gebrgd. Artikel 3: De werkzaamheden inzake het p systematische wijze vlgen en signaleren van ntwikkelingen in de gezndheidstestand van jeugdigen en van gezndheidsbevrderende en -bedreigende factren mvatten de vlgende aspecten: a. het afnemen van een algemene anamnese van de jeugdige, b. het berdelen van de lichamelijke verschijning van de jeugdige, c. het meten en berdelen van de grei van de jeugdige, d. het berdelen van de ntwikkeling van de jeugdige, e. het berdelen van het functineren van de jeugdige, f. het berdelen van medisch-bilgische parameters van de jeugdige, g. het berdelen van het gedrag van de jeugdige, h. het berdelen van het sciale, pedaggische en fysieke milieu van de jeugdige, i. het in kaart brengen van het zrgsysteem rndm de jeugdige. Gebrgd in alle cntactmmenten. Artikel 4: De werkzaamheden inzake de vregtijdige pspring en preventie van specifieke strnissen mvatten de vlgende aspecten: a. het nagaan f bij de jeugdige sprake is van strnissen in het visuele systeem, b. het nagaan f bij de jeugdige sprake is van niet-scrtale testis, c. het nagaan f bij de jeugdige sprake is van cngenitale hartafwijkingen, d. het nagaan f bij de jeugdige sprake is spraak- f taalstrnissen, e. het nagaan f bij de jeugdige sprake is van perceptief gehrverlies, f. het nagaan f bij de jeugdige sprake is van dysplastische heupntwikkeling, g. het z ndig aanbieden van vaccinatie tegen tuberculse. Gebrgd in de cntactmmenten. Tav de visuele- en gehrscreening: indien de cntacten waar deze screening aan gekppeld is vergeslagen kunnen wrden(flexibele cntacten), is het ndzakelijk m vr deze screening aparte spreekuren te rganiseren. Deze zijn in ntwikkeling. Artikel 5: De werkzaamheden inzake het ramen van de beheften aan zrg mvatten de vlgende aspecten:

2 a. het schatten van de verhuding tussen de draaglast en draagkracht van de jeugdige en van het gezin waarte hij behrt, Is een aparte vraag welke in elk cntact terugkmt. b. het in afstemming met de jeugdige en zijn uders f verzrgers bepalen van de behefte aan advies en vrlichting, Hierin zit begrepen het uitstippelen van het pad vr het kind. c. het inventariseren van de zrg die de jeugdige al ntvangt, Kmt terug bij elk cntactmment. d. het nagaan f de jeugdige tt een f meer risicgrepen behrt, Past bij het inschatten van draagkracht/draaglast. Risic inventarisatie kmt bij elk cntact terug. e. het in afstemming met de jeugdige en zijn uders f verzrgers ramen welke zrgverlening ndig is en het frmuleren van maatregelen. Dit is het ramen van zrg/hulp samen met de uders en jeugdigen. Bij elk cntact en z ndig in verleg met andere hulpverleners. Artikel 6 Lid 1. De werkzaamheden inzake het geven van vrlichting, advies, instructie en begeleiding aan jeugdigen tt 14 jaar, mvatten individueel f grepsgerichte vrlichting (geen cllectieve preventie), advies, instructie en begeleiding, gericht p het ndersteunen van uders en jeugdigen, en betreffen in ieder geval de nderwerpen: geznde (brst-)veding vergewicht / ndergewicht vedselvergeveligheid vitamine D en K veilig slapen veiligheid vrkeurshuding meerken gebit en gebitsverzrging middelengebruik (alchl, rken, cannabis en andere drugs) >.a. vragenlijsten. leefstijl>.a. vragenlijsten. sprt en bewegen seksueel gedrag (waarnder seksueel verdraagbare aandeningen en anticnceptie). internetgebruik en gameverslaving psychsciale prblemen pvedvragen, -prblemen en kindermishandeling (waarnder vruwelijke genitale verminking en shaken baby syndrm) weerbaarheid jeugdigen, waarnder pesten, discriminatie, geweld (waarnder seksuele dwang) depressie disbalans draagkracht/draaglast en ntvangen zrg/zrgbehefte bij kind en gezin gezndheidsbedreigingen gezin en mgeving (sciaal, fysiek, psychisch, pedaggisch milieu) schl-/ziekteverzuim/schluitval. Verzuimspreekuur Lid 2. De werkzaamheden inzake het geven van vrlichting, advies, instructie en begeleiding aan jeugdigen vanaf 14 jaar, mvatten individueel f grepsgerichte vrlichting, advies, instructie en begeleiding, en betreffen in ieder geval de nderwerpen: vergewicht / ndergewicht

3 middelengebruik (alchl, rken, cannabis en andere drugs) leefstijl sprt en bewegen seksueel gedrag (waarnder seksueel verdraagbare aandeningen en anticnceptie) internetgebruik en gameverslaving weerbaarheid jeugdigen, waarnder pesten, discriminatie, geweld (waarnder seksuele dwang) depressie schl-/ziekteverzuim/schluitval. Artikel 7: Lid 1. Bij de werkzaamheden, bedeld in de artikelen 3, 4, 5 en 6 wrdt z ndig drverwezen en -geleid naar curatieve gezndheidszrg, alsmede naar jeugdhulp als bedeld in de Jeugdwet. De verwijsfunctie van de jeugdarts. Lid 2. Bij de werkzaamheden, bedeld in artikelen 3, nderdelen d, e, g, h en i, 4, nderdeel d, 5 en 6, wrdt waar ndig samengewerkt met nderwijs (Zrg Advies Teams/Ondersteuningsteam), vrschlse vrzieningen (Vreg Vrschlse Educatie/Peuterspeelzaal/Kinderdagverblijf> structurele cntacten >cnvenant), jeugdhulp, verlskundigen, kraamzrg (cnvenant geslten.), huisartsen en verige curatieve gezndheidszrg, buurtteams en andere relevante zrg- f hulpverleners. Artikel 8: De p grnd van de artikelen 3, 4 en 6 verkregen gegevens en de p grnd van artikel 5 geraamde beheften aan zrg wrden systematisch geanalyseerd ten beheve van het frmuleren van cllectieve maatregelen ter beïnvleding van gezndheidsbedreigingen. Cllectieve preventie dr beleidsadvisering. Nta van Telichting: Mgelijkheid tt flexibele uitvering basiscntacten: De gemeentelijke verantwrdelijkheid is dat de activiteiten uit het basispakket JGZ vr iedere jeugdige beschikbaar meten zijn. De gemeente is k verantwrdelijk vr de keuze van de uitverder en het maken van afspraken met betrekking tt het geven van extra aandacht aan risicgrepen en ver afstemming met andere hulpverleners in het lkale jeugdveld. In Zeeland is gekzen vr de GGD m deze taken uit te veren. Deze keuze is dr de gemeenten vastgelegd in de Gemeenschappelijke Regeling GGD Zeeland in artikel 6: Artikel 6: Taken en bevegdheden Lid 1. De Gemeenschappelijke Gezndheidsdienst Zeeland vert alle taken en bevegdheden uit die bij f krachtens de Wet publieke gezndheid en de Wet veiligheidsregi s (laatstgenemde wet vr zver in het kader van de geneeskundige hulpverlening) aan de raad, het cllege f de burgemeester zijn pgedragen. Het daadwerkelijk uitveren van het basispakket is dus een prfessinele verantwrdelijkheid, waarbij artsen en verpleegkundigen in verleg met jeugdigen en uders f verzrgers bepalen wat wel en wat niet gedaan met wrden. Hier wrdt de keuzevrijheid van uders en prfessinals in het bepalen van het pad wat het kind met uders gaat drlpen aangegeven. Ter waarbrging van de kwaliteit van zrg wrden de activiteiten uitgeverd vlgens prfessinele richtlijnen.

4 Krtdurende lichte pvedndersteuning: Dit «nrmaliseren» kan plaatsvinden tijdens de cntactmmenten waarp k mnitring, screening en vaccinatie plaatsvindt. In een aantal gevallen zal het echter ndig zijn m een f meerdere vervlggesprekken te huden, mdat meer uitleg ndig is f mdat het prbleem met verdere krtdurende lichte ndersteuning verhlpen kan wrden. Krtdurende lichte pvedndersteuning: 4 gesprekken, 1 e 40 min p CB, 2 e en 3 e 30 min p CB, 4 e 15 min telefnisch. Als het prbleem echter grter is f wrdt en niet in enkele gesprekken kan wrden verhlpen dient zrg, ndersteuning f hulp te wrden verleend p grnd van de Zrgverzekeringswet f de Jeugdwet. Onderscheidt cllectieve preventie en grepsgerichte activiteiten: Grepsgerichte activiteiten: Artikel 6 Individueel f grepsgerichte vrlichting, advies, instructie en begeleiding, gericht p het ndersteunen van uders en jeugdigen. Nta: Het gaat dan bijvrbeeld ver vrlichting p het gebied van veding, slapen, veiligheid, pveden, weerbaarheid en leefstijl. Het betreft verigens niet het uitveren van specifieke prgramma s f (greps)activiteiten na signalering van risic s f prblemen (zals een pvedcursus). Hier wrdt ng eens ged duidelijk gemaakt dat de JGZ er is vr de (primaire) preventie. Dus ng vrdat er prblemen zijn ntstaan! Indien er dr de JGZ prfessinal een prbleem wrdt gecnstateerd, wrdt er drverwezen. Uitzndering hierp zijn de kleine prblemen die met een paar kleine gesprekken p te lssen zijn, de krtdurende lichte pved ndersteuning. De term risic s is niet gelukkig gekzen in de Nta v Telichting. Het advies van de werkgrep BTP is na signalering van aanwezigheid van prblemen te gebruiken. Er mag dus ng geen prbleem aanwezig zijn. He we nu met bijvrbeeld de pvedcursussen m gaan ligt aan het del van de pvedcursus. Is de cursus alleen bedeld vr uders van kinderen met (beginnende) pvedprblematiek, dan geen BTP. Is het inschrijven pen, dus als del vr uders ter vrkming van pvedprblemen, dan wel BTP > grepsgerichte activiteit. Hierver met ng verder nagedacht wrden, duidelijkheid hiermtrent vlgt z.s.m.! Cllectieve preventie: Artikel 8, zie bven. Nta: Naast de individuele benadering is k het cllectieve karakter van de JGZ van belang. In artikel 8 is dit tt uitdrukking gebracht. De cllectieve preventie is dus geregeld in artikel 8 BPG. Hier gaat het m de advisering ver risic s trends etc naar gemeenten te, welke p basis hiervan cllectieve maatregelen kunnen nemen gericht p die risic s.

5 Verdere telichting p samenwerken.: Artikel 7 lid 2: Bij de werkzaamheden, bedeld in artikelen 3, nderdelen d, e, g, h en i, 4, nderdeel d, 5 en 6, wrdt waar ndig samengewerkt met.. Het begrip samenwerking is heel breed. Om tch en beetje huvast te hebben, hebben we het samenwerken mkaderd dr de vlgende uitgangspunten: Samenwerking met vrtvleien uit een van de activiteiten zals in het Besluit genemd. Dit zijn de vlgende activiteiten: a. Preventieve screening ntwikkeling(primair/ten dele secundair). b. Zrg in kaart brengen. Samenwerken m de zrg in kaart te brengen. c. Zrg ramen. Samenwerken m de zrg te ramen, zals verleg met (mede)behandelaars. d. Advisering/vrlichting etc..p vaste nderwerpen. Grepsgericht (uderavnd, vrlichting in de klas) f individueel gericht (tijdens netwerkberaad id) Deelname is gegarandeerd behudens afwezigheid bij ziekte vakantie etc. Aantal uren. Het aantal uren ten aanzien van samenwerking JGZ met de wijkteams/buurtteams is als vlgt berekend: nrmering naar aantal kinderen per gemeente. Uit nderzek blijkt dat 5% van de kinderen prblemen heeft welke niet p het CB met behulp van krtdurende lichte ndersteuning verhlpen kunnen wrden. Van de 100 kinderen zullen er dus 5 zijn welke meer aandacht ndig hebben. Per kind een half uur aan JGZ tijd= 2,5 uur per 100 kinderen per jaar. In Zeeland kinderen. Dat is ttaal 1903 uren JGZ aan wijkteams vr kindgebnden activiteiten.

2015-1*7. Nieuwegein. Datum 24 maart 2015 Portefeuillehouder: P.W.M. Snoeren

2015-1*7. Nieuwegein. Datum 24 maart 2015 Portefeuillehouder: P.W.M. Snoeren Nieuwegein p 2015-1*7 Aan De gemeenteraad Onderwerp: Brief ex art. 42 RvO van de fractie PvdA dd 23-03-15 inzake JGZprtcl asielzekerskinderen. Afdeling: Griffie Datum 24 maart 2015 Prtefeuillehuder: P.W.M.

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van..., kenmerk 180262-114812-WJZ;

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van..., kenmerk 180262-114812-WJZ; Besluit van houdende aanpassing van het Besluit publieke gezondheid vanwege een gewijzigd basistakenpakket jeugdgezondheidszorg Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol. Criteria en vragenlijst themacertificaat Rken en alchl Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Rken en alchl. De vragenlijst

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015

Uitvoeringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Uitveringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Het cllege van Burgemeester en Wethuders van de gemeente Enschede; - gelet p de artikelen 2.3, 12.3, 12.4 en 19 van de Verrdening Jeugdhulp Enschede 2015, waarin

Nadere informatie

Inhoud Basispakket JGZ per 1-1-2015 (concept maart 2014)

Inhoud Basispakket JGZ per 1-1-2015 (concept maart 2014) Inhoud Basispakket JGZ per 1-1-2015 (concept maart 2014) Inhoud Advies Commissie De Winter Opmerkingen uit standpunt staatssecretaris Van Rijn Zat al in BTP Zat nog niet in BTP, maar deed JGZ al Nieuw

Nadere informatie

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede;

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede; Uitveringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Het cllege van Burgemeester en Wethuders van de gemeente Enschede; - gelet p de artikelen 2.3, 12.3, 12.4 en 19 van de Verrdening Jeugdhulp Enschede 2015, waarin

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken en alcohol. Criteria en vragenlijst themacertificaat Rken en alchl Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Rken en alchl. De vragenlijst

Nadere informatie

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013

Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen Versie oktober 2013 Zrgrutes interne en externe zrgstructuur in basisschlen Versie ktber 2013 Inhud 1. Inleiding CJG en zrgrutes gemeenten Westerkwartier 2. Meldcde kindermishandeling en huiselijk geweld 3. Criteria zrgrutes

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR348970_1. RegelingPGBjeugdhulp Gouda 2015

CVDR. Nr. CVDR348970_1. RegelingPGBjeugdhulp Gouda 2015 CVDR Officiële uitgave van Guda. Nr. CVDR348970_1 13 maart 2018 RegelingPGBjeugdhulp Guda 2015 Het cllege van burgemeester en wethuders van de gemeente Guda; gelezen het vrstel van 5 nvember 2014; Gelet

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin.

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin. pgb-uitveringsplan U wilt vr uzelf f vr een ander met een persnsgebnden budget (pgb) ndersteuning inkpen. Een van de vrwaarden m vr een pgb in aanmerking te kmen is dat u een uitveringsplan maakt. In het

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken, alcohol en drugspreventie.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Roken, alcohol en drugspreventie. Criteria en vragenlijst themacertificaat Rken, alchl- en drugspreventie Vrtgezet nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Rken, alchl

Nadere informatie

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede;

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede; Uitveringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2017 Het cllege van Burgemeester en Wethuders van de gemeente Enschede; - gelet p de artikelen 2.3, 12.3 en 12.4 van de Verrdening Jeugdhulp Enschede 2017, waarin aan

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN Factsheet samenwerking COA lcatie en gemeente vr jeugdhulp aan asielzekerskinderen INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding

Nadere informatie

Matching Needs and Services (MNS) Leonieke Boendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzorg.nl

Matching Needs and Services (MNS) Leonieke Boendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzorg.nl Matching Needs and Services (MNS) Lenieke Bendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzrg.nl Vraag en aanbd: wanneer? Een grte zrg-aanbieder met een meerjaren plan pstellen vr de rganisatie. Welke kant met het p?

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden. Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Welbevinden. De vragenlijst

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en. kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en. kindermishandeling Meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling OMO Schlengrep De Langstraat 10 maart 2014 Gedgekeurd in MR d.d. 17-3-2014 Meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling De schlleiding van OMO Schlengrep

Nadere informatie

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen:

Onze school gebruikt hierbij naast het SPCO veiligheidplan, in ieder geval de volgende hulpmiddelen: Graaf Jan van Mntfrtschl Beleid ter vrkming en/f regulering van pestgedrag 1. 1 Inleiding: Iedere schl heeft een veilig schlklimaat ndig. Op de Graaf Jan van Mntfrtschl zijn wij ns ervan bewust dat veiligheid

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

Beleidregels WMO en Jeugdhulp gemeente Heusden 2015

Beleidregels WMO en Jeugdhulp gemeente Heusden 2015 CVDR Officiële uitgave van Heusden. Nr. CVDR349284_1 25 juli 2017 Beleidregels WMO en Jeugdhulp gemeente Heusden 2015 Het cllege van burgemeester en wethuders van de gemeente Heusden; gelet p de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Keurmerkrapportage 2018

Keurmerkrapportage 2018 Keurmerkrapprtage 2018 Rapprtage.b.v. de zelfevaluatie ter kwalificatie vr het Keurmerk Basis GGZ 2018 PHHaastrecht B.V. 4 januari 2018 Heeft u vragen ver deze rapprtage? Neem cntact p met Stichting Kwaliteit

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Functie-eisen coördinatoren

Functie-eisen coördinatoren Functie-eisen cördinatren Psitinering De beide cördinatren hebben de leiding van de rganisatie. De vrijwilligers zijn de spil in de rganisatie. Functieniveau De stichting Hspice Zwlle heeft gekzen vr 2

Nadere informatie

Pedagogische Civil Society

Pedagogische Civil Society Pedaggische Civil Sciety Nieuwkmer in het cntinuüm van pvedndersteuning? 4 juni 2010 Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Welkm Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Werkzaam bij SO&T: kwaliteit in Opveden

Nadere informatie

Implementatie Taakherschikking

Implementatie Taakherschikking Werkfrmulier Implementatie Taakherschikking Verpleegkundig Specialist Dit frmulier is pgesteld dr de Werkgrep Taakherschikking van de Federatie Medisch Specialisten en wrdt ndersteund dr de V&VN Verpleegkundig

Nadere informatie

bijlage 1 (voor het steekproefsgewijs verzamelen van borstvoedingscijfers)

bijlage 1 (voor het steekproefsgewijs verzamelen van borstvoedingscijfers) Bijlagen bij het mdel Plan van Aanpak vr de kraamtijd bijlage 1 (vr het steekprefsgewijs verzamelen van brstvedingscijfers) Zrg vr brstveding certificering vraagt bij (re) certificering naar de brstvedingscijfers.

Nadere informatie

OVERDRACHTSPROTOCOL VOORSCHOOLSE VOORZIENING NAAR BASISSCHOOL BINNEN DE GEMEENTE VENLO

OVERDRACHTSPROTOCOL VOORSCHOOLSE VOORZIENING NAAR BASISSCHOOL BINNEN DE GEMEENTE VENLO OVERDRACHTSPROTOCOL VOORSCHOOLSE VOORZIENING NAAR BASISSCHOOL BINNEN DE GEMEENTE VENLO Het Het Hl vrschlse pvang 011 De inleiding In het kader van de invering van de Wet Ontwikkelingskansen dr Kwaliteit

Nadere informatie

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen.

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen. 1 Leefbaarheid is een belangrijk, z niet hét thema van de laatste jaren. De wnmgeving wrdt vr mensen steeds belangrijker vr de ervaren wn. Ok vanuit het perspectief van sciale chesie, veiligheid en sciaal-ecnmische

Nadere informatie

Implementatie Taakherschikking

Implementatie Taakherschikking Werkfrmulier Implementatie Taakherschikking Physician Assistant Dit frmulier is pgesteld dr de van Federatie Medisch Specialisten en wrdt ndersteund dr de Nederlandse Assciatie Physician Assistants (NAPA).

Nadere informatie

Lokale ketensamenwerking

Lokale ketensamenwerking Lkale ketensamenwerking Lkale ketensamenwerking He kunnen we de ketensamenwerking een (kwaliteits) impuls geven? Wat is ndig? Wat heb jij ndig en kan jij als buurtsprtcach de (kwaliteit van) samenwerking

Nadere informatie

Montessori College MAVO/HAVO

Montessori College MAVO/HAVO Mntessri Cllege MAVO/HAVO Onderwijsaanbd Dit ndersteuningsprfiel heeft betrekking p het vlgende nderwijsaanbd: Regulier nderwijs praktijknderwijs vmb/basis vmb/kader vmb/gemengd þ vmb/theretisch þ hav

Nadere informatie

Lokale gezondheidsnota. Gemeente Bergambacht 2013-2016

Lokale gezondheidsnota. Gemeente Bergambacht 2013-2016 Lkale gezndheidsnta Gemeente Bergambacht 2013-2016 Maart 2013 Inhudspgave 1. Kader 3 1.1. Inleiding 3 1.2. Wettelijk kader 3 1.2.1. Wet publieke gezndheid 3 1.2.2. Wm 3 1.3. Landelijke nta gezndheidsbeleid

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Welbevinden. Criteria en vragenlijst themacertificaat Welbevinden Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Welbevinden. De vragenlijst

Nadere informatie

ARBOBELEIDSPLAN. voor de stichting PCBO BAARN SOEST

ARBOBELEIDSPLAN. voor de stichting PCBO BAARN SOEST ARBOBELEIDSPLAN vr de stichting PCBO BAARN SOEST Inhudspgave 1. Uitgangspunten Arbbeleid in essentie Preventieve zrg Arbdienst 2. Organisatie Arbcmmissie Arbcördinatr Bedrijfshulpverlening 3. Risic-inventarisatie

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009]

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1 Algemeen Meldcde bij een vermeden van kindermishandeling vr scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1.1 Iedere ScS Scheidingsspecialist, ScS Zandkasteelcach, ScS OKEE-cach, hierna te nemen scheidingsbegeleider,

Nadere informatie

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica Prgramma Welzijn en Zrg Nieuwe Zrg en Dmtica Aanleiding De mgelijkheden vr het langer zelfstandig thuis blijven wnen, meten wrden verbreed. Technlgische ntwikkelingen die zrg p afstand en het participeren

Nadere informatie

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie:

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie: Subsidietetsingskader VVE gemeente Raalte 2015 Delstelling subsidie: Op grnd van de Wet OKE (Ontwikkelingskansen dr kwaliteit en educatie zijn gemeenten verantwrdelijk vr de Vrschlse educatie. Gemeenten

Nadere informatie

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen

NTA 8009:2007. Veiligheidsmanagementsysteem voor ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszorg verlenen NTA 8009:2007 Veiligheidsmanagementsysteem vr ziekenhuizen en instellingen die ziekenhuiszrg verlenen Unifrm en inzichtelijk veiligheidsmanagementsysteem Openheid ver patiëntveiligheid Basis vr interne

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

Onderwerp : Financiële jaarstukken gemeenschappelijke regeling Publieke Gezondheid & Zorg

Onderwerp : Financiële jaarstukken gemeenschappelijke regeling Publieke Gezondheid & Zorg AAN: GEMEENTERAAD. Raadsvergadering : 13 juli 2016 Agendapunt : 10 Vrstelnummer : 16.07.10. Onderwerp : Financiële jaarstukken gemeenschappelijke regeling Publieke Gezndheid & Zrg Marum : 1 juli 2016 Del

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2014 449 Besluit van 5 november 2014, houdende aanpassing van het Besluit publieke gezondheid vanwege een gewijzigd basistakenpakket jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Career & Kids Franchise Organisatie

Career & Kids Franchise Organisatie Cliëntenaudit rapprt Blik Op Werk Caching, Re-integratie, Lpbaanadvies, Outplacement, Training 11 28 februari 2013 DNV Team Leader Audit Team Tn Berema Tn Berema Clienten Audit Rapprt Blik p Werk keurmerk

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20079 Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7 Prtefeuillehuder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Mevruw K.J. Bij Onderwerp: De Kanteling Wm Vrstel: -

Nadere informatie

Visitatieverslag. Kwaliteitsvisitatie NIP voor zelfstandig gevestigd psychologen

Visitatieverslag. Kwaliteitsvisitatie NIP voor zelfstandig gevestigd psychologen Visitatieverslag Kwaliteitsvisitatie NIP vr zelfstandig gevestigd psychlgen Naam gevisiteerde psychlg: Msterman, Ineke Praktijk Psychlgenpraktijk Elf Adres: Blemendalstraat 5, Zwlle Datum visitatie: 20-10-2011

Nadere informatie

Deel 1 In te vullen door de ouder(s)/verzorger(s) van het kind

Deel 1 In te vullen door de ouder(s)/verzorger(s) van het kind Deel 1 In te vullen dr de uder(s)/verzrger(s) van het kind Gegevens kind Naam (vrnaam en achternaam): Gebrtedatum: Geslacht: Gezinssamenstelling: Zijn er bijznderheden? Natinaliteit kind:.../ /20 Jngen

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

AANBEVELINGEN EN KERNELEMENTEN

AANBEVELINGEN EN KERNELEMENTEN Aanbevelingen en kernelementen JGZ richtlijn Psychsciale prblemen bij kinderen. 14 nvember 2016 AANBEVELINGEN EN KERNELEMENTEN THEMA 1. RISICO- EN BESCHERMENDE FACTOREN De risic- en beschermende factren

Nadere informatie

VZ-B-K1-W2-C Onderkent de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied

VZ-B-K1-W2-C Onderkent de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied VZ-B-K1-W2-C Onderkent de gezndheidstestand p smatisch en psychsciaal gebied Verzrgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkprces 2 efenpdracht C De gezndheidstestand van zrgvragers wrdt dr veel factren beïnvled.

Nadere informatie

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding

8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding 8.2. Ziekteverzuim en (ziekte)verzuimbegeleiding Aangepast d.d. 10 januari 2014. Ziektemelding Persneelsleden dienen zich uiterlijk vr 7.30 uur s mrgens ziek te melden bij de schldirecteur en ingeval van

Nadere informatie

Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant - provincie Noord-Brabant -

Subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant - provincie Noord-Brabant - Subsidieregeling ecnmie en innvatie Nrd-Brabant - prvincie Nrd-Brabant - Het del van de Subsidieregeling ecnmie en innvatie Nrd-Brabant (ECOINNONB) is het realiseren van een aantal delstellingen uit het

Nadere informatie

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag Beweeg Mee! De gecmbineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de cllectieve verzekering vr de minima van de gemeente Den Haag Mensen niet alleen aan het bewegen brengen, maar k aan het bewegen huden. Dat

Nadere informatie

Opdrachtgever en opdrachtnemer samen te noemen: partijen, verklaren te zijn overeengekomen als volgt:

Opdrachtgever en opdrachtnemer samen te noemen: partijen, verklaren te zijn overeengekomen als volgt: RAAMOVEREENKOMST INCL. BIJLAGEN: JURIDISCHE DIENSTVERLENING VOOR DE GEMEENTE EDE DE ONDERGETEKENDEN: 1. De gemeente Ede, gevestigd aan Bergstraat 4 te 6711 DD Ede, rechtsgeldig vertegenwrdigd dr haar burgemeester,

Nadere informatie

Protocol en klachtenregeling ongewenst gedrag

Protocol en klachtenregeling ongewenst gedrag Prtcl en klachtenregeling ngewenst gedrag Geactualiseerd: december 2016 1 I. Vrkming van ngewenst gedrag 1. Binnen de Gruitprt wrdt agressie en geweld, (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en

Nadere informatie

Beleid Veiligheid en Gezondheid Kinderwoud

Beleid Veiligheid en Gezondheid Kinderwoud Beleid Veiligheid en Gezndheid Kinderwud Met het beleid veiligheid en gezndheid maken we inzichtelijk he wij p nze lcaties werken ten aanzien van Veiligheid & Gezndheid. We bieden kinderen en medewerkers

Nadere informatie

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers)

Privacy Statement andere betrokkenen (niet zijnde studenten of medewerkers) Privacy Statement andere betrkkenen (niet zijnde studenten f medewerkers) Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar bezekers en externe cntacten en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met uw persnsgegevens.

Nadere informatie

Enquête dienstverlening en kosten accountant in primair en voortgezet onderwijs

Enquête dienstverlening en kosten accountant in primair en voortgezet onderwijs Enquête dienstverlening en ksten accuntant in primair en vrtgezet nderwijs Dit nderzek heeft betrekking p de dienstverlening dr uw accuntant in 2010, ver de jaarstukken 2009. 1. In welke categrie valt

Nadere informatie

Advies keuring gezichtsvermogen voor verkeersdeelnemers

Advies keuring gezichtsvermogen voor verkeersdeelnemers Advies keuring gezichtsvermgen vr verkeersdeelnemers Wettelijke eisen Bij wet wrden eisen aan het gezichtvermgen van rijbewijshuders gesteld. Het cmplete verzicht van deze eisen treft u in bijlage 1. Grfweg

Nadere informatie

: Persoonlijk Begeleider. Algemene informatie Naam organisatie : De Haardstee. FWG-niveau : 40

: Persoonlijk Begeleider. Algemene informatie Naam organisatie : De Haardstee. FWG-niveau : 40 Persnlijk Begeleider Algemene infrmatie Naam rganisatie : De Haardstee Functie : Persnlijk Begeleider Onderdeel : primaire zrg FWG-niveau : 40 Psitie en rl in de rganisatie. De persnlijk begeleider krijgt

Nadere informatie

Quickscan Jeugd en Alcohol in Zeeland. dd 1 maart 2009

Quickscan Jeugd en Alcohol in Zeeland. dd 1 maart 2009 Quickscan Jeugd en Alchl in Zeeland dd 1 maart 2009 1. Actuele stand van zaken rndm dit thema in Zeeland, k met betrekking tt benemde prblematiek als cmazuipen, alchlgebruik beneden de 16 jaar, etc. Is

Nadere informatie

JGZ en CJG MAASTRICHT PAOG 29 maart 2011. Annemiek van Woudenberg Arts M&G Implementatieteam invoering CJG VNG De JeugdZaak

JGZ en CJG MAASTRICHT PAOG 29 maart 2011. Annemiek van Woudenberg Arts M&G Implementatieteam invoering CJG VNG De JeugdZaak JGZ en CJG MAASTRICHT PAOG 29 maart 2011 Annemiek van Wudenberg Arts M&G Implementatieteam invering CJG VNG De JeugdZaak Nadenken ver het CJG Del Nadenken ver de rl van JGZ in het CJG Nadenken ver je eigen

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria voor de zorg, vanuit het perspectief van mensen met longkanker

Kwaliteitscriteria voor de zorg, vanuit het perspectief van mensen met longkanker Kwaliteitscriteria vr de zrg, vanuit het perspectief van mensen met lngkanker Lngkanker Nederland, dé patiëntenrganisatie vr lngkankerpatiënten in Nederland en de België, heeft met ndersteuning vanuit

Nadere informatie

MET ONTSLAG! Ontslaginformatie voor neurologie/neurochirurgie patiënten

MET ONTSLAG! Ontslaginformatie voor neurologie/neurochirurgie patiënten MET ONTSLAG! Ontslaginfrmatie vr neurlgie/neurchirurgie patiënten Het ntslag U bent pgenmen p de afdeling neurlgie/neurchirurgie en u mag met ntslag. Wij hebben de meest gestelde vragen met betrekking

Nadere informatie

Situatie: Aanzet casebeschrijving Molenwaard. Inleiding

Situatie: Aanzet casebeschrijving Molenwaard. Inleiding Aanzet casebeschrijving Mlenwaard Situatie: Inleiding In het nrden van de Alblasserwaard, nder de rk van de gemeente Rtterdam, ligt de gemeente Mlenwaard. Een gemeente die zich kenmerkt dr uitgestrekte

Nadere informatie

Cliëntprofielen sector visueel 2015

Cliëntprofielen sector visueel 2015 Cliëntprfielen sectr visueel 2015 Nr Naam prfiel Aard en mvang *) Lptijd 0 Infrmatie, advies & Vrlichting Betreft specifieke functie, niet p individuele cliënt/hulpvraag gericht, delgrep, infrmatie, advies

Nadere informatie

VZ-B-K1-W2-A Onderkent de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied

VZ-B-K1-W2-A Onderkent de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied VZ-B-K1-W2-A Onderkent de gezndheidstestand p smatisch en psychsciaal gebied Verzrgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkprces 2 efenpdracht A De gezndheidstestand van zrgvragers wrdt dr veel factren beïnvled.

Nadere informatie

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn Praktijk Beroepstaak E Startbekaam

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn Praktijk Beroepstaak E Startbekaam OPLEIDING tt Verzrgende-IG Ondersteuningsmagazijn Berepstaak E Startbekaam Albeda cllege Branche gezndheidszrg Kwalificatieniveau 4 Chrt: 2010-2011 Fase: Startbekaam Naam student:. P.E1-3.start.gesprek

Nadere informatie

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest Asbestbeleidsplan Beleid en beheer asbest Dcumenttitel. Asbestbeleidsplan Status. Cncept Definitief Versie. 1.1 Datum. 22-03-2014 Organisatie. Wningcrpratie Rentree Opstellers. Wningcrpratie Rentree i.s.m.

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

Intakeformulier nieuwkomers in de wijk.

Intakeformulier nieuwkomers in de wijk. Intakefrmulier nieuwkmers in de wijk. Basisgegevens van het kind Gebrtedatum Adres COA-pvangvrm: (Spreek)taal Achternaam Gebrteplaats/-land Datum sinds in Nederland Tlk ndig: Taal: Met wie in Nederland:

Nadere informatie

De gastouder schept een vertrouwde en familiare opvang omgeving voor het gastkind

De gastouder schept een vertrouwde en familiare opvang omgeving voor het gastkind Gastuderbureau Kindvriendelijk PEDAGOGISCH BELEID Inleiding Kinderpvang is een kwestie van vertruwen. Vraaguders vertruwen de gastuders en het gastuderbureau hun allerliefste bezit te. Zij meten de zekerheid

Nadere informatie

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Rapprt Bekend maakt bemind Onderzek naar de bekendheid van en waardering vr het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Over het CAOP Het CAOP is hét kennis- en dienstencentrum p het gebied van arbeidszaken

Nadere informatie

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen.

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen. VRAGENLIJST Beste mantelzrger, Deze vragenlijst is bedeld vr u. Dr het invullen van bijgaande vragenlijst krijgt u inzicht in de rzaken van uw belasting. Het maakt u bewust van uw situatie. In de vragenlijst

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2014 Cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening 2 Vrwrd Gewaardeerde lezer, Hierbij bieden we u het jaarverslag 2014 aan. Vr de cliëntenraad is het een interessant jaar geweest.

Nadere informatie

Ons kenmerk MO10/15.0006656. Datum uw brief --

Ons kenmerk MO10/15.0006656. Datum uw brief -- Beleidsntwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Krte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefn 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Pstbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum 1 september 2015

Nadere informatie

Basispakket JGZ en landelijke werkdocumenten

Basispakket JGZ en landelijke werkdocumenten (maart 2014) Basispakket JGZ en landelijke werkdocumenten (onder voorbehoud van overeenkomstige besluitvorming door het ministerie van VWS in het najaar van 2014) Het Basispakket JGZ dat vanaf 1 januari

Nadere informatie

WMO 2015 en Huishoudelijke hulp

WMO 2015 en Huishoudelijke hulp Kennisdcument WMO 2015 en Huishudelijke hulp De gevlgen van uitspraken van de Centrale Raad van Berep vr gemeentelijk beleid biedt u dit kennisdcument aan in samenwerking met haar partner: Auteur: mr.

Nadere informatie

Bijlage IVa Sjabloon voor de verdeling van werkzaamheden voor onderwijzend personeel in de kunsteducatie

Bijlage IVa Sjabloon voor de verdeling van werkzaamheden voor onderwijzend personeel in de kunsteducatie Bijlage IVa Sjabln vr de verdeling van werkzaamheden vr nderwijzend persneel in de kunsteducatie Sjabln vr de verdeling van werkzaamheden vr nderwijzend persneel in de kunsteducatie LOGA-partijen vinden

Nadere informatie

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol

Verlenging of verkorting schooltijd. Concept protocol Verlenging f verkrting schltijd Cncept prtcl Inhud 1. Inleiding... 1 1. Wanneer wrdt er gedacht aan verlenging?... 1 2. Criteria vr schlverlenging:... 2 3. Wie zijn er betrkken bij een besluit tt schlverlenging?...

Nadere informatie

Aan de directies, intern begeleiders en leerkrachten grep 8 van de basisschlen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Schiedam, 23 september 2015 Betreft: Ondersteuningsaanbd bij de vergang primair

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie

Indelen (nieuwe) groepen. Concept beleidsnotitie Indelen (nieuwe) grepen Cncept beleidsntitie 25-01-2017 Inleiding Leerlingen kmen p schl wanneer ze vier jaar zijn en wrden dan p basis van de bij ns bekende gegevens ingedeeld in een bestaande grep 1/2.

Nadere informatie

Informatieboekje 2013

Informatieboekje 2013 Infrmatiebekje 2013 December 2012 2 Intrductie Dit bekje is bedeld vr mensen die zich aangemeld hebben vr een wning van WOPiT en mensen die dit verwegen. Ok vr familie en naastbetrkkenen biedt dit bekje

Nadere informatie

Protocol Nazorgconsulenten Centrum Seksueel Geweld Gelderland-Zuid en -Midden

Protocol Nazorgconsulenten Centrum Seksueel Geweld Gelderland-Zuid en -Midden Prtcl Nazrgcnsulenten Centrum Seksueel Geweld Gelderland-Zuid en -Midden Prtcl Nazrgcnsulent CSG Gelderland-Zuid en -Midden Inhud: 1. Delstelling nazrgcnsulent 2. Schema nazrg 3. Inhud gesprekken 4. Frmulieren

Nadere informatie

Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2012-2015

Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2012-2015 Nta Lkaal Gezndheidsbeleid 2012-2015 1. Inleiding Vr u ligt de nieuwe nta Lkaal Gezndheidsbeleid vr de peride 2012-2015. Op grnd van de wet Publieke Gezndheid (hierna: PG) zijn de gemeenten verplicht m

Nadere informatie

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014

TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS. september 2014 TOEZICHTKADER ACCREDITATIESTELSEL HOGER ONDERWIJS september 2014 INHOUD Inleiding 4 1 Del en uitvering van het tezicht 5 1.1 Wat willen we bereiken? 5 1.2 Werkwijze 5 1.3 Waarderingskader 7 2 Relatie met

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Financiële verordening ex artikel 212 Gemeentewet

Financiële verordening ex artikel 212 Gemeentewet Financiële verrdening ex artikel 212 Gemeentewet De raad van de gemeente Hendrik-Id-Ambacht besluit, gelet p artikel 212 van de Gemeentewet, vast te stellen: de verrdening p de uitgangspunten vr het financieel

Nadere informatie

Bedrijfsethiek. Samenvatting Bedrijfsethiek ~ 1 ~ Rick Hendriks

Bedrijfsethiek. Samenvatting Bedrijfsethiek ~ 1 ~ Rick Hendriks Bedrijfsethiek Hfst 2: Waarden en nrmen: 2.2: Mraal: Mraal is het geheel van aanwezige waarden en nrmen bij een individu, grepering f gehele samenleving. De wetenschap die de mraal bestudeert is de ethiek.

Nadere informatie

Zorgroute -9 maanden en geboortezorg (verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties) Versie 16 oktober 2012

Zorgroute -9 maanden en geboortezorg (verloskundigenpraktijken en kraamzorgorganisaties) Versie 16 oktober 2012 9301 BC Rden www.cjgnrdenveld.nl inf@cjgnrdenveld.nl Zrgrute -9 maanden en gebrtezrg (verlskundigenpraktijken en kraamzrgrganisaties) Versie 16 ktber 2012 Inhud 1. Inleiding CJG en zrgrutes 2. Meldcde

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Voeding.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Voeding. Criteria en vragenlijst themacertificaat Veding Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Veding. De vragenlijst is gebaseerd

Nadere informatie

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud Baan in Beeld. Outplacementprgramma Gud De utplacementprgramma s van Baan in Beeld zijn bestemd vr medewerkers die een rganisatie gaan verlaten en nieuw werk zeken. Om aan de unieke behefte van uw medewerker

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT

GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT GEMEENTEBLAD VAN UTRECHT Nr. xx Het cllege van burgemeester en wethuders van de gemeente Utrecht; gelet p: Artikel 4.81 AWB artikel 149 van de Gemeentewet artikel 4 van de Wet p het Primair Onderwijs,

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

7. Opleidingskader voor de functie redacteur web en social media

7. Opleidingskader voor de functie redacteur web en social media 7. Opleidingskader vr de functie redacteur web en scial media In het prject GROOTER wrden nder andere een aantal pleidingskaders ntwikkeld vr sleutelfuncties binnen de crisiscmmunicatie. Een daarvan is

Nadere informatie