Veiligheid Rapport Benelux. Global Black-Out. Geomagnetisme storm SOLAR STORM (NBC) Nucleair, Biologische en Chemische beveiliging

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veiligheid Rapport Benelux. Global Black-Out. Geomagnetisme storm 2011 2015 SOLAR STORM (NBC) Nucleair, Biologische en Chemische beveiliging"

Transcriptie

1 Veiligheid Rapport Benelux Global Black-Out Geomagnetisme storm SOLAR STORM (NBC) Nucleair, Biologische en Chemische beveiliging The Future Belong to Those Who Plan

2 Global Black-Out Geomagnetisme storm Inleiding: Veiligheid staat op NR 1 voor iedereen, iedereen wilt dat zijn gezin of familie overleeft bij grote natuur rampen. We staan op de voor avond van de Grote Back Out die gaat plaats vinden binnen twee jaar. Volgens NASA wetenschappers, militaire instanties, veiligheid instanties en de Amerikaanse regering zal onze aarde getroffen worden door de Grote Solar Storm begin Deze theorie wordt ondersteund door wetenschappers van NASA die in 2008 een rapport publiceerde. De Grote Black-out zal het magnetische veld van de aarde lam leggen en alle elektronica, elektriciteit, communicaties, satellieten, generatoren, en kerncentrales zullen niet meer werken. Ons volledig sociaal netwerk zal gedurende 3-5 jaar over de wereld lam leggen. In Amerikaanse termen spreken we over een Globale blackout dat ons terug naar een prehistorische tijd brengen. De recovering van onze Europese landen zal zo goed als niet kunnen gebeuren als wij ons niet voorbereiden op deze ecologische rampen. Door dat het magnetisch veld van onze aarde weg valt zal een poolverschuiving niet uit te sluiten zijn van 15 tot 30. Dit resulteert dat we 3 jaar achter elkaar geen zomer zullen hebben maar in een totale winter zullen leven. Door de poolverschuiving van 30 zal onze Atlantische golfstroom stil komen te liggen dat resulteert in een koude of mini ijstijd over Noorden van Europa. De poolen zullen veranderen en andere gebieden komen in Noordpool te staan en de evenaar zal zich wijzigen. Dit is het scenario s dat zal plaats vinden in de nabije toekomst. Een nucleaire winter, wereld pandemie die Benelux zullen treffen zijn niet uit te sluiten. De gevolgen zijn heel groot op ons sociaal netwerk. Het belangrijkste is bij de Grote Black-out een infrastructuur te hebben waar onze staats instellingen en uw familie kunt overleven. Voor deze reden worden in Benelux ondergrondse steden gebouwd voor als voorbereiding van de grote catastrofes. Naast Amerika is er maar één Europees land (Zwitserland) die de infrastructuur heeft om met haar burgers te kunnen laten overleven. Alle andere Europese landen zullen deze wereld catastrofe niet overleven als ze zich niet voorbereiden. Dit rapport is gemaakt om onze veiligheid, staats instellingen en burgers te informeren op de gevolgen en voorbereidingen die moeten getroffen worden.

3 Global Black-Out Geomagnetisme storm Toelichting van de Globale Black-Out. door Michio Kaku Zonne deeltjesen hun interactie met de magnetosfeer van de Aarde. Een geomagnetisme storm is een tijdelijke verstoring van de Aard- 'magnetosfeer veroorzaakt door een verstoring in de ruimte, geassocieerd met een massa uitstoot van de zonnecorona ( CME Coronal Mass Ejection), coronale gaten, of zonnevlammen. De geomagnetisme storm veroorzaakt een schokgolf die het magnetisch veld van de Aarde 24 tot 36 uur na de uitbarsting bereikt. Bij de Grote Black-Out is dit 8 min. Dit gebeurt alleen als de schokgolf reist in een richting naar de Aarde. De druk van de zonnewind op de magnetosfeer zal verhogen of verlagen, afhankelijk van de kracht van de zonneactiviteit. De zonnewind wijzigt ook de elektrische stromen in de ionosfeer. Magnetische stormen duren meestal slechts 24 tot 48 uur, maar sommige kunnen vele dagen tot maanden duren zoals bij de Grote Black-Out. Een bekend voorbeeld is dat van een elektromagnetische storm in 1989 in Canada Montreal. De storm verstoorde het grootste deel van Quebec, en hij veroorzaakte aurora s die te zien waren tot in het zuiden van Texas. (lees NASA rapport)

4 Historische feiten. - Van 28 augustus tot 2 september 1859, werden tal van zonnevlekken en zonnevlammen waargenomen op de zon. De grootste uitbarsting vond plaats op 1 september. Een CME bewoog zich richting aarde als gevolg van de zonneuitbarsting en bereikte onze planeet binnen achttien uur - een reis die normaal gesproken drie tot vier dagen duurt. De grootste geregistreerde geomagnetisme storm teisterde de aarde 2 dagen lang van 1 2 september De horizontale intensiteit van het aardmagnetisch veld was verlaagd met 1600 nt zoals geregistreerd werd door het Colaba observatorium in de buurt van Bombay, India. Telegraaf verbindingen en draden waren zowel in de Verenigde Staten als in Europa onklaar, sommigen veroorzaakten brand. Aurora s werden gezien tot in het zuiden van Hawaï, Mexico, Cuba, en Italië. Dit verschijnsel kan men meestal alleen in de buurt van de polen waarnemen. Dit was de super zonnestorm van Op 13 maart 1989 veroorzaakte een zware geomagnetisme storm de ineenstorting van het Hydro-Quebec elektriciteitsnet in een kwestie van seconden! Binnen 90 seconden sneuvelde apparatuur en beveiligingsrelais in een trapsgewijs opeenvolging van gebeurtenissen. Zes miljoen mensen waren zoals elke morgen vertrokken naar het werk voor negen uur, het uitvallen van het elektriciteitsnet veroorzaakte aanzienlijke economische schade. Deze geomagnetisme storm was het resultaat van een coronale massa-ejectie, uitgeworpen uit de zon op 9 maart In augustus 1989, een andere zonne storm treft microchips, dit leidt tot een stilstand van alle handel op Toronto 's aandelenmarkt. - Sinds 1989, evalueren bedrijven in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Noord- Europa en elders de risico's van geomagnetisch geïnduceerde stromen (GIC) en ontwikkelden migratie strategieën. (Deze strategieën zullen wij in Benelux moeten plannen). - Sinds 1995 geomagnetisme stormen en zonnevlammen worden gecontroleerd vanaf de Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) joint-nasa - Europeaan Space Agency satelliet , NASA krijgt haar eerste gegevens binnen over de gevolgen van de solar storm en de zonne activiteit die onze Aarde zal treffen tussen , Voorbereidingen worden in Amerika ondernomen om te kunnen overleven. - Op 26 februari 2008 barstte de magnetische velden in de magnetotail, het vrijgeven van ongeveer joule aan energie. De explosie lanceerde twee gigantische wolken van protonen en elektronen, een in de richting van de aarde en een weg van de aarde. Wanneer de Aard-gerichte wolk neerkomt op de aarde, veroorzaakt ze vonken en een levendige aurora in Canada en Alaska.

5 - 2008, NASA maakt rapport over de Solar-Storm bekend en publiceerde deze. Mr Michael Kaku bevestig dit op verschillende media zenders. Verschillende wetenschap rapporten en magazines publiceren het zelfde , december worden door Radius Engineering Europa verschillende agenten aangenomen om voorbereidingen te treffen voor Europa. In Texas (U.S) worden de gevolgen toegelicht en voorbereidingen die moeten worden getroffen , worden de eerste Europese rapporten gemaakt en voorbereidingen getroffen tegen de Grote Black-Out en de strategieën om bevolking groepen te kunnen immigreren naar andere landen. -Tussen het jaar 2011 en 2015 een totale black-out over de wereld. NASA rapporteert en bevestigd deze mogelijkheid december 2012, NASA rapport bevestig de mogelijke gevolgen in deze periode.

6 De Zonne-Storm. (ontstaan en mogelijke gevolgen van een solar flare impact): Een super zonne - uitbarsting De feiten Zonnevlekken zijn relatief donkere vlekken op het oppervlak van de Zon. Het oppervlak van de Zon vertoont geregeld donkere vlekken. De zonnevlekken hangen samen met koelere plekken op de Zon. Hun aantal is een maat voor de activiteit van de Zon: hoe meer er te zien zijn, hoe actiever de Zon. Een actieve Zon produceert korte explosies van energie waarbij geladen deeltjes vrijkomen. Als die deeltjes de aardse atmosfeer binnendringen kunnen ze poollicht veroorzaken. De kans op poollicht is het grootst in jaren met veel zonne-activiteit. Gemiddeld om de elf jaar verwisselt de Zon haar magnetische polen van plaats, de "actieve" periode. De laatste keer was in 2001 en de polen zullen zo blijven tot 2012, wanneer de polen opnieuw van plaats wisselen. Deze poolverschuiving gebeurt altijd op het hoogtepunt van de toename in het aantal zonnevlekken, elke 11 jaar.

7 Invloed van zonnevlekken op het klimaat Uit het poollicht blijkt dat de energie-uitbarstingen op de Zon invloed hebben op de aardse atmosfeer. De vraag is of de veranderlijke activiteit van de Zon ook merkbaar is in het klimaat. De elfjarige cyclus en ook langere cycli zouden dan terug te vinden moeten zijn in de registraties van het weer of andere factoren. Onderzoekers zijn al meer dan een eeuw op zoek naar mogelijke verbanden. Zo valt de kleine ijstijd, de periode waarin de winters althans in Noordwest-Europa uitzonderlijk streng waren, samen met weinig zonnevlekken. Deze periode wordt ook wel het Maunderminimum genoemd, naar de Engelse astronoom Edward Walter Maunder. Ook dacht men aan een verband tussen het aantal zonnevlekken en de graanopbrengst. Er spelen twee effecten. De hoeveelheid zonnestraling oefent een rechtstreekse invloed uit. De geladen deeltjes van de zonnewind beïnvloeden bovendien de vorming van druppeltjes in wolken, omdat ze als kernen dienen voor condensatie, zoals in een nevelkamer. Sinds 1979 zijn dankzij satellieten nauwkeurige waarnemingen beschikbaar, waaruit blijkt dat de intensiteit van de zonnestraling in de pas loopt met een 11-jarige cyclus van zonneactiviteit. In de gemiddelde temperatuur over de gehele wereld gezien zijn die variaties echter nauwelijks terug te vinden: ze veroorzaken variaties van ongeveer 0,03 graad. Er zijn nu aanwijzingen dat langzamere variaties in zonne-activiteit wel een merkbare invloed hebben. Volgens het IPCC-rapport 2007 zijn veranderingen in de Zon sinds 1750 verantwoordelijk voor een temperatuursverandering van maximaal +0,13 [+0.07 tot 0,33] C. De bijdrage van de Zon is klein in verhouding tot de bijdrage van de broeikasgassen: de temperatuur is sinds het begin van de vorige eeuw met 0.7 C toegenomen. In de eerste helft van de 20e eeuw heeft de Zon een bijdrage geleverd aan de opwarming van de aarde, maar sinds 1980 zou de Zon moeten zorgen voor een verkoelend effect, terwijl de gemiddelde temperatuur juist verder toenam. De periode van een zonnevlekkenminimum (de 11-jarige periode) valt laatstelijk in , echter tot verwondering van vele sterrenkundigen duurt deze periode al tot in "De Zon is dood" verklaarde emeritus hoogleraar Cornelis de Jager op de radio en op nu.nl: hij voorspelt om die reden een nieuwe ijstijd in 2012 of Het begin van een nieuw Maunderminimum zou aanstaande zijn werd ook gezegd op de "Solar Variability Earth s Climate and the Space Environment" conferentie in Montana. Zelfs werd een nieuwe stadia verwacht. Opvallend is de opmerking daar, dat gebleken is dat in 2007 de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,7 graad is gedaald en dat daarmee in verband werd gebracht. In juni 2009 ontstonden dan eindelijk de langverwachte eerste kleine zonnevlekken van de 24ste periode. Hoewel volgens NOAA die 24ste periode al in december 2008 begonnen was. De eerste echte twee grote zonnevlekken ontstonden op 21 en 22 sept 2009.

8 Global Black-Out / DE RAMP Geomagnetisme storm Een solar storm kan alle elektrische power op aarde uitschakelen. Als de storm maar een paar dagen woedt kan het meestal geen kwaad, maar een paar weken of maanden en ons hele economische en maatschappelijke systeem stort ineen. Al onze elektrische systemen zijn zoals een grote antenne die de elektromagnetische kracht uit de ruimte aantrekt. Het is al meermaals gebeurt dat een solar flare de elektriciteit in een stad of groter gebied lamlegt zoals in Montreal canada In 90 sec ging het dagelijkse leven van normaal tot een gehele stop. Er is berekend dat een storm met 3x de kracht als die van Montreal een heel continent kan platleggen. Het volgende solar maximum komt eraan in 2011 dan is er kans op extreme zonne activiteit. Met zijn grootste piek rond december Daardoor verhoogt de kans op een grote solar storm. De magnetosfeer beschermt ons normaal, maar de storm vervormt die en er is dan weinig beschermend schild over, bvb na een week lang bombardement bestaat reeds de kans dat het beschermende effect van de magnetosfeer met 30-50% is afgenomen. De NOAA in Colorado USA houdt de zon in het oog. (National Oceanografic and Atmosferic Administration) Power stations staan als eerste op de waarschuwingslijst voor space weather control. De observatie van de zon wordt uitgevoerd door twee satellieten. - De ACE satteliet bestudeert de solarwind, maar het blijft een raadsel wanneer de CME (coronal mass ejection) juist in slaagt. De polariteit van de solarstorm is belangrijk, heeft de storm een noord of zuid polariteit? Bij een noordelijke polarisatie zou de solar storm kunnen afkaatsen op de magnetosfeer, bij een zuidelijke polarisatie is er een grote kans op een ramp. De ACE satteliet kan de polarisatie bestuderen en vaststellen. - The SOHO satteliet houd de wacht tussen aarde en zon met een coronagraph aan boord, hij heeft ook telescopen om de zon te bestuderen. Deze satellieten kunnen een uitbarsting op de zon waarnemen, maar het grote probleem is dat we niet weten hoe snel dat de solarflare zich voortbeweegt. De gevolgen zijn heel groot wanneer de solar flare onze satellieten passeert, als sterren zullen zijn uit de lucht vallen.

9 Drie verschillende soorten solar flares a. prutoberans; een zonne-uitbarsting die de aarde niet bereikt b. solar flare die aarde bereikt; mogelijke gevolgen worden besproken in dit rapport. c. solar storm; langdurig en krachtiger bombardement dat de magnetosfeer kan vervormen en de atmosfeer kan doen ontbranden. opmerking1: Een gefocuste solar flare gaat in een straal over de aarde, kan grillige baan hebben. Een wilde solar flare kan voor een kortere periode in tijd een deel van de magnetosfeer of zelfs van de aarde verbranden zoals een projectiel dat ontvlamt. De impact hangt telkens af van kracht, bij de ene verdeeld bij de andere gebundeld in één moment. Een langdurig bombardement kan zelfs de atmosfeer in brand zetten. Opmerking2: Het Electro magnetische veld van de aarde beïnvloed de kern van de aarde, er is dus een kans op een poolverschuiving. Bij bijna vernietiging van het magnetische veld mogelijk heel grote verschuiving of kanteling. Opmerking3: Complexe adaptieve systemen op de rand van chaos; bevroren chaos is schijn, er valt niet te voorspellen wanneer een ramp gaat gebeuren wel is er vast te stellen dat als de invloed van chaos op een systeem te groot wordt er rampen gebeuren. Solar storm in 2012 bereikt ons in drie stappen De ultimate solar storm slaagt in 3 stages de eerste stage is de solarflare, die de CME voorafgaat en die slechts 8 minuten nodig heeft om de aarde te bereiken. Tweede stage is de radiastorm die op 8 minuten na de flare komt. Elektronica op grote hoogte kan doorbranden, maar op de grond is het nog veilig door de magnetosfeer en de atmosfeer die ons beschermen, maar astronauten kunnen sterven aan hoge dosis radiatie/straling. Grote opwarming van de atmosfeer van de aarde waardoor deze begint te zwellen met grote tsunami als gevolg. Alle satellieten komen naar beneden gevallen. als sterren zullen zijn uit de lucht vallen.

10 Eerste teken van de Solar Storm in Benelux - satellieten komen naar aardoppervlak gevallen vanwege elektromagnetische storing. Gevolg gps en andere satelietbased technologie valt uit. - The massieve solar flare kan er van 12 u tot enkele dagen over doen eer wij op aarde de impact werkelijk beginnen voelen. - Men verliest ook het radiocontact met vliegtuigen die op dat moment in de lucht zijn. Dit ligt aan de X rays in de flares. Er is dan geen radiocontact meer mogelijk en door de radiatie vallen de motoren uit. - GPS is nu helemaal uitgeschakeld. Vliegtuigen storten neer, de navigatie is weg. Nu is het een kwestie van zoveel mogelijk mensenlevens te redden. - De derde fase, de CME, beweegt zich voort met snelheden tot 2000 mijl per sec! De snelheid van de CME is afhankelijk van de kracht van de zonne-uitbarsting, het is heel moeilijk te voorspellen wanneer die ons juist bereikt! - Deze fase ontstaat uit een grote zonnevlek (grote van jupiter), die een miljard ton massa geëlektrificeerde gaswolk de ruimte instuurt aan hoge snelheid, de CME "coronal mass ejection". - Steeds meer power plants vallen uit. - Mensen geraken vast in de metro en liften, rampenplan wordt uitgevoerd. - Over heel de wereld wordt de groene slang gezien in de lucht (noorderlicht). - De volledige shut down vindt plaat (elektriciteit, communicatie en sociaal netwerk) - Ziekenhuizen, civiele bescherming, politie en andere veiligheidcentrums worden zelf het slachtoffer van de black-out.

11 Wat zijn de effecten van die solarflares? (per categorie) elektriciteit maar ook op kerncentrales enz. Biologische labo s, farma labo s... De elektriciteitsgeneratoren worden geraakt en worden vernietigd, en dan valt de aarde zonder elektriciteit voor mogelijks maanden of zelfs jaren. Volgens onze Amerikaanse collega s is dit één van de grootste problemen die ze niet kunnen oplossen. Oplossing Benelux: generatoren in back-up maken, zoals de U.S nu momenteel doet. Zowel particulieren, bedrijven en staats instellingen moeten ondergrondse power suplies hebben. De enige manier om de transformatoren te beschermen is ze uitschakelen, als ze aanblijven dan gaan ze kapot. Klinieken, openbare instellingen en militairen moeten dan op noodcircuit draaien, maar ze beperkt in hun vermogen en duur. De meeste ziekenhuizen zullen na 5 dagen met duizenden doden zitten. Op de hele wereld zijn er tienduizenden transformatoren. De productie capaciteit is slechts een honderdtal per jaar. Men mag echter niet vergeten dat in dit scenario de hele economie plat ligt en het mogelijk tientallen jaren kan duren vooraleer er overal terug elektriciteit is. In U.S moeten ze 2000 transformatoren veranderen. In totaal zijn er maar 4 bedrijven op de wereld die deze kunnen maken, 75 / per jaar, per fabrikant. Zijn Max 300 transformatoren per jaar. Maar het probleem ligt er bij dat deze fabrikanten ook geen elektriciteit hebben op dat ogenblik en deze niet kunnen aanmaken. Oplossing Benelux: generatoren afzetten met alle gevolgen dat onze kerncentrales en andere transformatoren ondergronds opbergen naast de installatie. Want niet vergeten alle vervoer zal onmogelijk zijn aangezien geen enkele auto nog zal werken. Het beste in slechts één gebied de powerplant afsluiten zodat er toch nog één energie plant is na de impact. (naargelang van de capaciteit kan berekend worden hoeveel transformatoren volstaan om een minimum aan elektriciteitsvoorziening te voorzien voor een gebied). De kans dat er na de solar storm voor jaren geen elektriciteit meer is te groot, dus moeten er plants stilgelegd worden en back-ups gemaakt worden. Grote vraag is de sociale chaos die daardoor ontstaat. Paniek breekt uit = niet functioneel meer opereren van de hulpdiensten. Bovendien begint iedereen dan te bellen als dat in het nieuws komt en wil noodproviand inslaan, dus je krijgt een power piek en een chaos situatie op grondniveau in de steden.

12 Oplossing Benelux: Recovery plan Benelux opstellen - Maar ondertussen is de communicatie overal gestoord en wordt het alsmaar moeilijker met elkaar contact te houden. Oplossing Benelux: alternatieve oplossing zoeken De chaos wordt nog groter als de elektriciteit uitvalt, en er steden in het donker komen te liggen waar het op dat moment nacht is. Oplossing Benelux: generatoren en back-ups plannen voor meer dan twee jaar. Overal duikt de aurora op ook boven de evenaar, overal waar het nacht is kan men die zien alhoewel mooi is dit de ultieme waarschuwing, de CME is gearriveerd. De oude Maya s noemde deze de groene slang. Oplossing Benelux: geen oplossing voor, alleen ondergronds gaan. De aurora komt alsmaar lager en springt zoals de bliksem over op de nog draaiende powerplants die exploderen. De transformatoren branden op. Alle elektriciteit is nu verdwenen. Oplossing Benelux: zodra de Koninklijke Sterrenwacht van Brussel het alarm moet door geven over de wereld moet zij op één of andere manier met het crisiscentrum in contact staan dat deze in België de transformatoren kan afzetten. - Black-Out Treinen botsen, banken worden overvallen, Global Communications is uitgevallen, geen internet meer, de rode lichten werken niet meer, seining voor treinen werkt niet meer, de luchthaven ligt plat =World Wide Communications breakdown. Vele mensen zullen dit niet overleven. En onze satellieten vallen als sterren uit de hemel.

13 Foodsupply en watersupply stoppen en zullen dus binnen enkele weken ook opgeraken. Plunderingen breken uit, studies bewijzen dat bij rampscenario s het aantal moorden en verkrachtingen meer dan verdriedubbelen. Er moet ook rekening gehouden worden met de uitbraak van ziektes. Oplossing Benelux: grote opslag en voorraad aanleggen voor voedsel dat ondergronds is en beschermd is. - Enkel ziekenhuizen en hulpdiensten hebben nu nog noodgenerators voor 48 uur. Daarna sterven duizenden mensen in onze ziekenhuizen. Oplossing Benelux: grote opslag van poergeneratoren zoals EC32-5 Power Generator van Radius Engineering die voor één jaar capaciteit kan geven. Afspreken welk hoofd ziekenhuis dat in België zal gebruikt worden onder de vleugels van het crisis centrum en Militair Ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek zou daarvoor in aanmerking komen. Stralingsgevaar voor de mens Intense zonnevlammen zijn de dragers van zeer hoge energie deeltjes die stralingsvergiftiging bij de mens kunnen veroorzaken op dezelfde manier als laagenergetische straling van een nucleaire ontploffing. De atmosfeer van de Aarde en de magnetosfeer bieden een adequate bescherming op de begane grond, maar astronauten in de ruimte zijn onderworpen aan potentieel dodelijke doses straling. Bij een grote solar storm kan deze straling het aardoppervlakte bereiken. De penetratie van hoogenergetische deeltjes in levende cellen kan chromosoomschade, kanker, en tal van andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Een grote doses kan onmiddellijk fataal zijn. Voor deze reden dat het belangrijk is dat de mensen ondergronds kunnen verblijven. Alleen Zwitserland heeft een capaciteit van 110% voor haar bevolking. Solar protonen met energieën van meer dan 30 MeV zijn bijzonder gevaarlijk. In oktober 1989, produceerde de zon genoeg energetische deeltjes om een astronaut op de Maan, gekleed in slechts een ruimtepak en gevangen in het ergste van de storm, op korte termijn te doden; de verwachte dosis is ongeveer 7000 rem. (Indien de astronauten de tijd hadden gehad om een onderkomen te zoeken in een ondergrondse schuilplaats zouden zij slechts blootgesteld geweest zijn aan een geringe dosis straling) De kosmonauten van het Mir- space -station werden dagelijks onderworpen aan een dosis met een kracht van ongeveer tweemaal de jaarlijkse dosis op het aardoppervlak. Kort gezegd; tijdens de zonnestorm aan het einde van 1989 absorbeerden zij een volledige jaar stralingsdosis in slechts een paar uur. Oplossing Benelux: mensen moeten ondergronds kunnen gaan en overleving faciliteit hebben.

14 Biologische impact. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat veranderingen in het aardmagnetisch veld invloed hebben op biologische systemen. Studies tonen aan dat fysiek menselijke biologische systemen kunnen inspelen op schommelingen in het aardmagnetisch veld. De bezorgdheid omtrent dit onderwerp heeft ertoe geleid dat de International Union of Radio Science een nieuwe Commissie heeft gelanceerd. De Commissie K - Elektromagnetisme in de biologie en de geneeskunde, huidige voorzitter dr. Frank Prato. Het meest bestudeerde biologische effect van de variabele Zonneactiviteit is het niet functioneren van de navigatie vermogens van duiven tijdens geomagnetisme stormen. Duiven en andere migrerende dieren, zoals dolfijnen en walvissen, hebben interne biologische kompassen, bestaande uit het mineraal magnetiet verpakt in bundels van zenuwcellen. Hoewel dit bij duiven waarschijnlijk niet hun primaire methode van navigatie is, zijn er veel duiven races waarbij slechts een klein percentage van de vogels terug naar huis keert. Deze verliezen van onze wereld dieren zal één grote biologische impact hebben op ons ecologisch systeem. Oplossing Benelux: geen oplossing voor. Alleen onze collega s hebben al ondergrondse structuren gemaakt in Noorwegen, Zwitserland en Amerika waar diverse DNA en zaadbanken worden opgeslagen voor deze grote catastrofes. (CNN) Poolverschuiving Bij de magnetische storm BIG ONE zal ons magnetisch veld uitvallen, deze zal een poolverschuiving geven tussen de Vele wetenschappers spreken over de True polar wander is een verschuiving van de polen van de aarde. Het gaat niet om platentektoniek, waarbij de grote rotsplaten met daarop de continenten ten opzichte van elkaar bewegen. Bij true polar wander kantelt de hele planeet. De nieuwe draai as steekt door andere gebieden dan de oude as, maar wijst na de kanteling in dezelfde richting. Wie op de nieuwe Noordpool omhoog kijkt ziet de oude vertrouwde poolster, maar staat in Amsterdam in plaats van in het Arctisch gebied. Het klinkt als ergere sci-fi dan rampenfilm The Core, maar wetenschappers nemen true polar wander serieus. Op Mars kwam zo, denken ze, de loodzware Tharsis-vulkaan aan de evenaar te liggen. (SETI)

15 Dit instituut CReSIS (Center for Remate Sensing of Ice Sheets) Staat in voor onderzoek naar de inpakt van het smelten van het ijs op ons ecologisch systeem. Als de poolkappen gedeeltelijk zouden smelten zouden we een verhoging van het zee spiegel tot min op 14 m hoog komen. (kaart CReSIS, zeespiegel meer dan 14 m) Een grote volksverhuizing in ons land zou dan plaats vinden met alle chaos. Het gevaar met de solar storm is dat het magnetische veld kan uitvallen en dat er een poolverschuiving zou komen. Deze poolverschuiving laat ons ijs smelten in 7 dagen. Grote gedeeltes van Nederland en België zouden onder water komen te staan. Het grootste gevaar ligt bij de kerncentrale van Doel die onder water komt te staan en zonder elektriciteit of transformatoren die stuk gaan. https://www.cresis.ku.ed Oplossing Benelux: geen oplossing voor. Alleen kunnen we onze dijken versterken, verhogen en nieuwe kanalen aanmaken.

16 Global Black-Out Geomagnetisme storm De grote Tsunami True polar wander, na de verschuiving van de polen van de aarde zullen grote delen van onze aarde onder water lopen. De grote Tsunami is niet uitgesloten. In de meeste onderzoeken spreken ze over een golf van meer dan 1500 m. Deze zou gemakkelijk 200 km landinwaarts kunnen gaan. Ook vele bergen zullen herreizen uit zee, weer andere bergen op land zullen zakken of in één stuiken. Wanneer een energierijke tsunami ondiep water bereikt en het land op loopt, sleurt het water alles mee, met dramatische gevolgen voor de kustbewoners. Wanneer de tsunamigolftop voorafgegaan wordt door een golfdal, trekt de zee zich eerst minutenlang terug tot een uitzonderlijk lage waterstand, tot honderden meters zeewaarts. Daarbij komen objecten boven water die anders nooit te zien zijn en het verrast vissen die op het droge komen te liggen. Ziet men dat, dan moet men meteen naar hoger gebied vluchten, maar veel mensen worden wellicht verleid de drooggevallen zee in te lopen op zoek naar vis of waardevolle voorwerpen. Na een kwartier tot een half uur komt de top van de tsunami echter onvermijdelijk. In andere gevallen nadert de golftop als eerste, en dan is er geen vooraankondiging in de vorm van een zich tijdelijk terugtrekkende zee. De eerste golf van de tsunami hoeft niet de hoogste te zijn, dit hangt van lokale omstandigheden in zowel het ontstaansgebied en het uitloopgebied af, zoals het voltrekken van een zeebeving en complexe weerkaatsingen van de tsunamigolven tussen eilanden en kapen in het getroffen kustgebied.

17 (laat onze kinderen geen slachtoffer worden) Naast mensen, dieren, bomen en gebouwen aan de kust worden ook zeedieren aan de kust door de tsunami getroffen, zoals de doejong, die graast in tamelijk ondiep water. Ook koraalriffen in andere delen van de wereld kunnen door de grote tsunami ernstig beschadigd worden. Omgewoeld zand kan levende kolonies koraaldiertjes verstikken. Voor ons land zijn de grote landbouw gebieden die zullen overstromen. Eilandstaatjes in de Grote Oceaan zoals Tuvalu en Kiribati, raken bij een grote tsunami geheel overspoeld, doordat veel van deze eilanden niet meer dan vijf meter boven zeeniveau uitsteken. Voor België & Nederland is het niet beter. België ligt aan de kust maar 5 meter boven de zeespiegel. Nederland en België zijn de twee meest kwetsbare Europese landen voor overstromingen t.g.v. een stijgend zeeniveau: meer dan 85 % van het kustgebied ligt er lager dan 5 meter boven het zeeniveau. In Vlaanderen ligt ongeveer 15 % van het oppervlak (Kustzone en Scheldepolders) minder dan 5 meter boven het gemiddeld zeeniveau. Bovendien blijkt de bebouwing van de kustlijn nergens in Europa zo uitgesproken te zijn als in België: in 2000 bleek ruim 30 % van de kuststrook van 10 km bebouwd te zijn, en zelfs bijna 50 % van de strook tot 1 km van de kustlijn. In West-Vlaanderen woont 33 % van de bevolking in laaggelegen poldergebieden gevoelig voor overstromingen door toedoen van de zee. Oplossing Benelux: geen oplossing voor. Alleen dat we BCP kunnen opstellen en infrastructuren bouwen die op deze zijn voorzien. Zodanig dat we onze honderd duizenden burgers kunnen opvangen.

18 Tsunami in de Noordzee Langs de kust van de zuidelijke Noordzee zullen grote oprijzende tsunami's optreden. De fjordenkust van Noorwegen en Schotland is iets kwetsbaarder. De plaattektonische situatie in de Atlantische Oceaan is ongunstig voor het optreden van zeer zware zeebevingen - in tegenstelling tot in de Indische en Grote Oceaan. Een zeebeving (bijvoorbeeld bij het vulkanische IJsland of Jan Mayen), kan leiden tot een kleine tsunami die tussen Schotland en Noorwegen de Noordzee kan binnen trekken, maar deze zal in de ondiepe zuidelijke Noordzee door bodemwrijving aanzienlijk uitdempen en al op tientallen kilometers uit de kust breken. Aardbevingen in het Noordzeegebied zelf zijn van geringe sterkte en leiden niet tot tsunami's groter dan 0,5 meter. Maar bij de poolverschuiving en de magnetische storm gaan we golven krijgen tot 1500 m hoog die 100 km landinwaarts gaat. (de verwoesting in België zou over 100 km landinwaarts gaan) De grootst bekende tsunami die de Noordzee in de laatste jaar getroffen heeft werd veroorzaakt door een onderzeese aardverschuiving langs de toen instabiele zeebodem voor de kust van Noorwegen, kort na een periode met snelle zeebodemsedimentatie door het afsmelten van Scandinavisch landijs (Storegga, 8000 à 8200 jaar geleden). Langs de Atlantische kust van Zuidwest-Europa en in de Middellandse Zee komen middelgrote tsunami's vaker voor maar bij de grote poolverschuiving zullen Nederland & België in minimum van tijd onder water staan. Met grote gevolgen, zoals duizenden doden en volks verhuizing.

deel twee Breuklijnen in het ijs

deel twee Breuklijnen in het ijs deel twee Breuklijnen in het ijs 6 Negentig graden noorderbreedte Waarom smelten geen grenzen kent in het hoge noorden Is er iemand in de geschiedenis ooit op negentig graden noorderbreedte geweest zonder

Nadere informatie

Internationale conferentie nationale veiligheid. Minister Van Middelkoop over strategische verkenningen Defensie

Internationale conferentie nationale veiligheid. Minister Van Middelkoop over strategische verkenningen Defensie jaargang 1 nummer 3 maart 2008 Internationale conferentie nationale veiligheid Minister Van Middelkoop over strategische verkenningen Defensie Reacties op kanttekeningen basisvereisten crisismanagement

Nadere informatie

Energie voor de Toekomst

Energie voor de Toekomst Energie voor de Toekomst 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave pagina 2 Inleiding pagina 3 Hoe werkt een turbine? Pagina 5 Kolenenergie pagina 7 Kernenergie pagina 9 STEG Centrales pagina 13 Zonne-energie pagina

Nadere informatie

Impact van de klimaatverandering in België

Impact van de klimaatverandering in België Impact van de klimaatverandering in België Bibliografische referentie Impact van de klimaatverandering in België, Jean-Pascal van Ypersele en Philippe Marbaix (onder leiding van), Greenpeace, Brussel,

Nadere informatie

Informatiebrochure World Wide Views 26 september 2009

Informatiebrochure World Wide Views 26 september 2009 Informatiebrochure World Wide Views 26 september 2009 World Wide Views Brochure 1 Publicatie: Deze informatiebrochure is speciaal gemaakt voor de deelnemers aan World Wide Views 2009. De publicatie is

Nadere informatie

QUINTESSENCE TRENDBREUKEN

QUINTESSENCE TRENDBREUKEN QUINTESSENCE 6 TRENDBREUKEN Trendbreuken De zesde uitgave van de Quintessence, het periodiek van Quintel Strategy Consulting, heeft als thema Trendbreuken. Quintel beschrijft in het eerste artikel van

Nadere informatie

laatste gaat mijn dank uit naar de bij het onderzoek betrokken gemeenten. Zonder hun medewerking zou mijn onderzoek nooit een succes zijn geworden..

laatste gaat mijn dank uit naar de bij het onderzoek betrokken gemeenten. Zonder hun medewerking zou mijn onderzoek nooit een succes zijn geworden.. Voorwoord Dit rapport is het resultaat van een onderzoek naar de betrokkenheid van burgerlijke gemeenten bij internationaal klimaatbeleid. Het is uitgevoerd als afstudeeropdracht in het kader van mijn

Nadere informatie

Europa en de energievoorziening

Europa en de energievoorziening Europa in de praktijk Europa en de energievoorziening Fossiele brandstoffen en kernenergie: grote gevaren voor mens en klimaat WISE, Ander Europa 1 Colofon Deze brochure is een gezamenlijke uitgave van

Nadere informatie

DUURZAME ENERGIE GLOBALISERINGSREEKS

DUURZAME ENERGIE GLOBALISERINGSREEKS DUURZAME ENERGIE GLOBALISERINGSREEKS NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking. NCDO bevordert het publiek bewustzijn over internationale samenwerking

Nadere informatie

~- ' -=_-~~ Biomassale energie mogelijk. Treuzelmandaat Berlijn. Energieheffing: Nederland Middenmoter. 11 1.. d Jilallseerct ~ NUMMER 2.

~- ' -=_-~~ Biomassale energie mogelijk. Treuzelmandaat Berlijn. Energieheffing: Nederland Middenmoter. 11 1.. d Jilallseerct ~ NUMMER 2. JAARtANG 15 NUMMER 2 Treuzelmandaat Berlijn Energieheffing: Nederland Middenmoter Biomassale energie mogelijk ~- ' -=_-~~ 11 1.. d Jilallseerct ~ ;~ ~~=-!:':"~ Redactioneel Op de aarde is totaal geen gebrek

Nadere informatie

Profielwerkstuk Terraforming hoogmoed of mogelijk?

Profielwerkstuk Terraforming hoogmoed of mogelijk? Een werkstuk van: Rob Stalpers Joni van der Ceelen Max Robben, www.havovwo.nl INHOUDSOPGAVE Titelpagina... 1 Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 Inleiding... 3 De geschiedenis van Mars...4-6 De mens als

Nadere informatie

Zelfvoorzienend Terschelling

Zelfvoorzienend Terschelling Zelfvoorzienend Terschelling Martijn Jongsma & Daan Gunnink 31-01-2014 Inleiding Zelfvoorzienend Terschelling, een idee waarin Terschelling zelf in staat is om haar elektrische behoefte te verzorgen. Binnen

Nadere informatie

Het milieu in Europa: de tweede balans. 13. Technologische ongevallen en natuurrampen. European Environment Agency

Het milieu in Europa: de tweede balans. 13. Technologische ongevallen en natuurrampen. European Environment Agency Het milieu in Europa: de tweede balans 13. Technologische ongevallen en natuurrampen European Environment Agency 268 Het milieu in Europa 13. Technologische ongevallen en natuurrampen Voornaamste bevindingen

Nadere informatie

2011.1. Is jouw elektriciteit echt groen? Dossier Nucleair is uit, hernieuwbaar is in

2011.1. Is jouw elektriciteit echt groen? Dossier Nucleair is uit, hernieuwbaar is in 2011.1 Driemaandelijks magazine Lente 2011 maart/april/mei Nº 89 23ste jaargang Is jouw elektriciteit echt groen? Dossier Nucleair is uit, hernieuwbaar is in Afgiftekantoor: Brussel X 1/2219 2011.1 Driemaandelijks

Nadere informatie

De Maya van de Eeuwige Tijd

De Maya van de Eeuwige Tijd De Maya van de Eeuwige Tijd Dit is de vertaling van deze serie video's van Drunvalo Melchizedek op YouTube, waarin hij het echte verhaal van de Maya's over 2012 vertelt. Als één van de zeer weinigen heeft

Nadere informatie

Nederland en alternatieve energie

Nederland en alternatieve energie Nederland en alternatieve energie Door: Lars van der Hoorn en Pascal Németh Profiel: E&M met M&O Klas: A6A School: Scala College, Alphen aan den Rijn Begeleidster: Mevrouw Klijmij Datum: 22 oktober 2012

Nadere informatie

ESA Ministersconferentie. Een jaar op Mars. Delphi-C 3 in de ruimte. Ruimtevaart in Japan

ESA Ministersconferentie. Een jaar op Mars. Delphi-C 3 in de ruimte. Ruimtevaart in Japan ESA Ministersconferentie Een jaar op Mars Delphi-C 3 in de ruimte Ruimtevaart in Japan Bestuur Het bestuur van de NVR wordt gekozen door de leden en bestaat uit: Voorzitter Dr. M. Heppener Secretaris Ir.

Nadere informatie

Inleiding... 3. Gebruikswijzer... 5

Inleiding... 3. Gebruikswijzer... 5 Inhoudstafel Inleiding... 3 Gebruikswijzer... 5 Het klimaat, wat is dat?... 7 1. Is het broeikaseffect belangrijk voor het leven op aarde?... 7 2. Wat is het klimaat?... 15 Heb ik ook een invloed op het

Nadere informatie

De rol van zonne-energie in vredesvraagstukken

De rol van zonne-energie in vredesvraagstukken De rol van zonne-energie in vredesvraagstukken Prof. dr. W. Sinke 24 mei 2011 Zonne-energie en vrede Wanneer je kijkt naar zonne-energie en de link met vrede, dan kun je een aantal verbanden leggen. Ik

Nadere informatie

Universum 5. JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde

Universum 5. JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde Universum 5 2009 sie n e m? de di er et kubussen i v e D ami m te m i u r de ed t i u n onautenb e g n i d st r e en a n i Uit v in n ap h Slape c s n ete erd? w e d n u echt gele i w u ie stein ons n

Nadere informatie

Ontwerp van Federaal Plan Adaptatie aan klimaatverandering

Ontwerp van Federaal Plan Adaptatie aan klimaatverandering Ontwerp van Federaal Plan Adaptatie aan klimaatverandering 1 Inhoud Waarom een Federaal Adaptatieplan?... 2 Context... 3 Projecties... 3 Impact van de klimaatverandering... 4 Huidige impact... 4 Toekomstige

Nadere informatie

Draaiboek voor Docenten

Draaiboek voor Docenten Draaiboek voor Docenten Editie NL 1.0 - Oktober 2010 Bekijk de IUSES project website www.iuses.eu voor nieuwe en verbeterde versies. Disclaimer Dit project wordt gefinancierd met steun van de Europese

Nadere informatie

Technische Universiteit Delft. TU Delft. Highlights

Technische Universiteit Delft. TU Delft. Highlights Technische Universiteit Delft TU Delft Highlights Hoogtepunten uit 2010 TU Delft Highlights Hoogtepunten uit 2010 Inhoudsopgave 04 Voorwoord 06 TU Delft in het nieuws Onderzoek Onderwijs Jan van der Tempel,

Nadere informatie

SLIMME ENERGIE. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt

SLIMME ENERGIE. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt SLIMME ENERGIE Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt COLOFON Tekst: Herman Bosman Illustraties: CMO en zijn licentiegevers, Flickr, Wikipedia De inhoud is met zorg samengesteld. Mocht u

Nadere informatie

Attached feliciteert KLM met haar 90 e verjaardag. Graag brengen we een toast uit op nog eens 90 jaar vol inspiratie in welke taal dan ook!

Attached feliciteert KLM met haar 90 e verjaardag. Graag brengen we een toast uit op nog eens 90 jaar vol inspiratie in welke taal dan ook! 阿 泰 奇 德 (Attached) 热 烈 祝 贺 荷 航 成 立 90 周 年 无 论 您 使 用 何 种 语 言, 都 请 举 杯, 为 荷 航 下 一 个 令 人 振 奋 的 90 年 祝 福! Attached félicite KLM pour son 90 ème anniversaire. Nous serions heureux de porter un toast aux prochaines

Nadere informatie

Klimaatadaptatie en energie-infrastructuur

Klimaatadaptatie en energie-infrastructuur TNO-rapport TNO 2014 R11294 Klimaatadaptatie en energie-infrastructuur Actualisatie van de risico's en kansen door klimaatverandering op de Nederlandse energie-infrastructuur Earth, Life and Social Sciences

Nadere informatie

NATIONALE VEILIGHEID. Scenario s Nationale Risicobeoordeling 2010

NATIONALE VEILIGHEID. Scenario s Nationale Risicobeoordeling 2010 NATIONALE VEILIGHEID Scenario s Nationale Risicobeoordeling 2010 1 2 Inhoudsopgave A. Cyberscenario s 5 (mei 2010) 1. Cyberconflict 7 2. Uitval Internet Exchange 15 B. Ongevalsscenario s 23 (maart 2010)

Nadere informatie

ENERGIE. Handboek over energiebesparing en duurzame energie

ENERGIE. Handboek over energiebesparing en duurzame energie ENERGIE Handboek over energiebesparing en duurzame energie Handboek voor scholieren in het voortgezet onderwijs De inhoud van dit handboek is gebaseerd op materialen van het IUSES project, dat is gefinancierd

Nadere informatie

Inleiding. zorgen voor negatieve gevolgen voor het milieu van de hele planeet.

Inleiding. zorgen voor negatieve gevolgen voor het milieu van de hele planeet. Inleiding Binnen enkele decennia zal de mens een groot gedeelte van de energiereserves van de aarde verbrand hebben. Het heeft miljoenen jaren geduurd om die reserves op te bouwen, maar nu slinken ze aan

Nadere informatie

special veiligheid nieuws, achtergrond, opinie

special veiligheid nieuws, achtergrond, opinie special veiligheid DE WATER w a t e r b e l e i d e n - b e h e e r i n u i t v o e r i n g, d e c e m b e r 2 0 0 5, n u m m e r 1 1 1 nieuws, achtergrond, opinie Duurzaam beschermd tegen overstromingen

Nadere informatie