Hoe verplaatst of verspreidt licht zich?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe verplaatst of verspreidt licht zich?"

Transcriptie

1 Ontdekfiche - Licht 1 Hoe verplaatst of verspreidt licht zich? Wat denk je dat er gaat gebeuren? 3 houten plaatjes met gaatjes. Houten drager (balkje met gleufjes) zaklamp bordwisser met krijtresten in. 1 Klop met de vuile bordwisser op je hand zodat je een stofwolk krijgt. Schijn met de zaklamp door de stofwolk. Wat zie je? 2 Schuif de houten plaatjes in de gleufjes van de drager, zodanig dat de gaatjes in de plaatjes op dezelfde hoogte komen. 3 Schijn langs één kant, met de zaklamp door de gaatjes. Kijk langs de andere kant door de gaatjes naar het licht. Wat zie je? 4 Verplaats het middelste plaatje een beetje naar rechts of links in het gleufje, zodat de gaatjes niet meer op één lijn staan. Wat zie je? De zaklamp is een lichtbron. Welke lichtbronnen ken je nog allemaal?

2 Ontdekfiche - Licht 2 Uit welke kleuren bestaat licht? Wat denk je dat er gaat gebeuren? zaklamp, prisma, vel wit papier, glas water, stukje spectraalfolie Proefje1: 1 Leg de prisma op het vel wit papier. 2 Schijn met de zaklamp op de prisma. Wat zie je? Proefje2: 1 Vul het glas met water. 2 Zet het glas water op een vel wit papier. 3 Schijn met je zaklamp door het glas met water. Wat zie je? Proefje3: 1 Neem het stukje spectraalfolie in je hand. 2 Schijn met de zaklamp op de folie. Wat zie je? Spectraalfolie: Transparante folie waardoor elke lichtbron 8 voudig in beeld komt met betoverend mooie regenboogkleuren.

3 Ontdekfiche - Licht 3 Hoe werkt een fietsreflector? Wat denk je dat er gaat gebeuren? fietsreflector Zaklamp Spiegeltje 1 Bekijk de reflector van dichtbij. Wat zie je? 2 Schijn met de zaklamp op de reflector. Wat zie je? 3 Bekijk de spiegel van dichtbij. Wat zie je? 4 Schijn met je zaklamp op je spiegel. Wat zie je? 5 Wat is nu het verschil tussen je reflector en een spiegel? Door de reflector te maken uit een heleboel kleine hoekjes kan je een reflecterend oppervlak maken dat vrijwel alle lichtstralen terugkaatst naar de lichtbron.

4 Ontdekfiche - Licht 4 Welke voorwerpen reflecteren, absorberen of laten door zich heen schijnen? Wat denk je dat er gaat gebeuren? spiegel, zaklamp, stuk glas, houten plankje, vel wit papier, vel zwart papier glas met water, enkele andere voorwerpen 1 Neem de voorwerpen één voor één in je hand en schijn ernaar met de zaklamp. Wat zie je? 2 Groepeer de voorwerpen naargelang ze licht weerkaatsen, absorberen of laten doorschijnen. 3 Kan je een ander woord of een omschrijving bedenken voor: Absorberen Reflecteren Doorschijnend Waarom is het beter om in de zomer, als het heel erg warm is, een wit t-shirt te dragen in plaats van een zwart t-shirt?

5 Ontdekfiche - Licht 5 Kan je licht breken? Wat denk je dat er gaat gebeuren? zaklamp glas water een potlood 1 Vul het glas met water. 2 Zet het potlood in het glas water. Wat zie je? Hoe komt dat? 3 Kan je nog andere voorbeelden van lichtbreking bedenken? Waarom lijken je benen in het water altijd korter?

6 Ontdekfiche - Kleur 1 Als we 2 lichtkleuren met elkaar mengen, krijgen we dan dezelfde kleur als wanneer we twee dezelfde verfkleuren mengen? Wat denk je dat er gaat gebeuren? 2 zaklampen, een stukje rode en een stukje groene doorzichtige folie, plakband, een stuk wit karton, groene en rode verf, penseel en doekje, plastic bordje 1 Plak het stukje rode doorzichtige folie over de zaklamp en het stukje groene folie over de tweede zaklamp. Leg het stuk wit karton op de tafel. 2 Schijn met beide zaklampen op het karton en laat daarbij de twee lichtbundels op elkaar vallen. Wat zie je? 3 Meng met je penseel dezelfde hoeveelheid rode met groene verf op het plastic bordje. Wat zie je? 4 Vergelijk het resultaat van het mengen van de lichtkleuren met het resultaat van het mengen met de verfkleuren. Welke lichtkleuren worden gebruikt in het theater? Welke verfkleuren zitten er in een kleurenprinter?

7 Ontdekfiche - Kleur 2 Uit welke kleuren bestaan kleuren?!? Wat denk je dat er gaat gebeuren? Stukjes filterpapier satéprikker potje met water viltstiften 1 Neem een stukje filterpapier en een viltstift naar keuze. 2 Teken met de viltstift een dikke stip op ongeveer 2 cm van de onderkant van het filterpapier. 3 Vul je potje voor de helft met water. 4 Prik het stukje filterpapier aan de satéprikker. Leg de satéprikker op het potje met water zodanig dat de onderste centimeter van je filterpapiertje in het water hangt. Wat zie je? De kleuren op de televisie. De beelden die we zien op televisie, bestaan allemaal uit zeer dunne lijntjes van de drie primaire lichtkleuren rood, groen en blauw. Onze ogen mengen deze kleuren waardoor we de beelden in full colour kunnen zien. Als we twee primaire kleuren mengen, krijgen we andere kleuren die we secundaire kleuren noemen. Mengen we alle drie de primaire lichtkleuren samen, dan zien we wit licht.

8 Ontdekfiche - Spiegel 1 Wat is het verschil tussen een holle en een bolle spiegel? Wat denk je dat er gaat gebeuren? Holle spiegel Bolle spiegel lepel kerstbal 1 Kijk naar jezelf in de hole spiegel. Wat zie je? 2 Kijk naar jezelf in de bolle spiegel. Wat zie je? 3 Wat is het verschil tussen de holle en de bolle spiegel? 4 Waarvan is de soeplepel een voorbeeld? Waarvan is de kerstbal een voorbeeld? De tandarts gebruikt een spiegeltje om in je mond te kijken. Zou jij een hol of en bol spiegeltje gebruiken, waarom? Waarvoor dienen de grote ronde (bolle) spiegels die je vaak in winkels of bij gevaarlijke kruispunten ziet hangen?

9 Ontdekfiche - Spiegel 2 Hoe werkt een lachspiegel? Hoe denk je dat het werkt? spiegelpapier of flexibele spiegels 1 Buig de spiegel hol, bol, golvend,... en kijk erin. Wat zie je? Probeer het eens als volgt: Een lachspiegel is een spiegel die opzettelijk niet vlak is gemaakt, maar een gekromd oppervlak heeft: hol, bol, cilindrisch, golvend, enz. Het spiegelbeeld wordt hierdoor vervormd, hetgeen bij personen die zichzelf of elkaar in zo n spiegel zien, een lachwekkend effect geeft. Zo kan iemand die zeer mager is, in een bolle spiegel zeer dik worden afgebeeld. Een dikke persoon kan juist in een holle spiegel zeer slank worden. Ook kan iemand langer of juist korter worden afgebeeld.

10 Ontdekfiche - Spiegel 3 Wat zie je als je twee spiegels in een hoek tegen elkaar plaatst? Wat zal er gebeuren? 2 spiegels geodriehoek spiegelhouder met gleufjes knikker lucifer 1 Leg een knikker tussen twee spiegels die je in een hoek van 90 tegen elkaar plaatst. Wat zie je? 2 Verplaats de spiegels naar een hoek van 60. Wat zie je? 3 Verplaats de spiegels naar een hoek van 45. Wat zie je? 4 Verplaats de spiegels naar een hoek van 30. Wat zie je? 5 Maak met één lucifer een grote vierkant. 6 Maak met één lucifer een ster. De Schot Sir David Brewster vond in 1826 een uit spiegels gevormde buis uit met aan het einde een kleine doorzichtige ruimte met gekleurde glasscherfjes gevuld. Als men van de andere kant door een lens keek, verscheen als bij toverslag een eindeloze herhaling van de mooiste geometrische patronen. Caleidoscoop is Grieks en betekent kijkinstrument voor mooie beelden.

11 Ontdekfiche - Spiegel 4 Wat is er zo eigenaardig aan je eigen spiegelbeeld? Wat zou er anders zijn aan je spiegelbeeld? 1 spiegel make up potlood Proefje1: 1 Zet met een potlood een stip op je rechterwang. 2 Kijk in de spiegel. Aan welke kant van je gezicht staat de stip? Hoe komt dat? Proefje2: 1 Houd de spiegel onder je kin en kijk erin. Probeer zo een parcours door de klas af te leggen zonder ergens tegen te lopen. 2 Houd de spiegel nu boven je hoofd en kijk erin. Leg opnieuw het parcours af. Hoe vaak kan je spigelbeeld zien als je twee spiegels gebruik?

12 Ontdekfiche - Spiegel 5 Hoe kan je, zonder jezelf te verplaatsten, achter het hoekje kijken? Hoe zou jij dit doen? 3 spiegels periscoop 1 Probeer aan de hand van spiegels naar een voorwerp om de hoek te kijken. Hoe moet je de spiegels houden? 2 Kan je nog meer spiegels gebruiken om nog verder te kijken? 3 Kijk om de hoek met een persicoop. 4 Waarvoor kan je een periscoop nog gebruiken? Een periscoop (v. Gr.: peri = rondom, skopeoo = bekijken) is een apparaat waarmee men de omgeving kan observeren vanaf een plek op enige afstand van de ogen in het vlak van het lichaam.

13 Ontdekfiche - schaduw 1 Hoe kan je schaduwfiguren maken op de muur? Hoe zou jij dit doen? zaklamp witte muur potlood, papier en schaar stokjes plakband 1 Schijn met de zaklamp op de witte muur. Beweeg je hand in de lichtbundel van de zaklamp. Wat zie je? 2 Beweeg je hand naar voor (dichter bij de muur). Wat zie je? 3 Beweeg je hand naar achter (dichter bij de zaklamp). Wat zie je? 4 Maak figuurtjes uit papier en plak ze met plakband op de stokjes. Projecteer de figuurtjes op de muur en maak zo een schimmenspel. Schimmenspel is het spelen met schaduwen. Het biedt allerlei mogelijkheden. Een schim kan van heel klein, zeer groot worden en een schaduw kan zich achter een andere schaduw verbergen en kan dan plotseling tevoorschijn komen.

14 Ontdekfiche - lenzen 1 Wat is het verschil tussen een holle en een bolle lens? Wat denk je? holle en bolle lenzen Glas water 1 Bekijk een bolle lens. Wat zie je? Kijk er ook eens door. 2 Bekijk een holle lens. Wat zie je? Kijk er ook eens door. 3 Wat is het verschil tussen de twee lenzen? 4 Vul het glas met water. Kijk eens door het glas. Waarvan is dit een voorbeeld? Met een bolle lens (ook wel convexe lens genoemd) kan je voorwerpen vergroten. Met een holle lens (ook wel concave lens genoemd) kan je voorwerpen verkleinen. Bij spiegels is het omgekeerd. Met een bolle spiegel kan je dingen verkleinen en met een holle spiegel zal je alles veel groter zien.

15 Ontdekfiche - lenzen 2 Met welke lens kan je lichtstralen bundelen en met welke lens kan je lichtstralen scheiden? Wat denk je? holle lens bolle lens Lensdoos (zie foto) zaklamp donkere kamer 1 Zet de bolle lens in een gleufje van de lenshouder in de doos. 2 Schijn met de zaklamp door de inkepingen in de doos. Wat zie je? 3 Maak een tekening van de lichtstralen zoals jij ze ziet. 4 Herhaal stap 1 tot en met 3 met de holle lens. Probeer de lenzen uit in verschillende gleufjes in de lenshouder. Het verschil in de vorm van de lenzen (hol of bol) veroorzaakt verschillende brekingshoeken. Bolle lenzen brengen de lichtstralen naar elkaar toe terwijl een holle lens de lichstralen van elkaar zal scheiden.

16 Ontdekfiche - lenzen 3 Hoe werkt een telescoop? Wat denk je? een telescoop 1 Bekijk de telescoop en beschrijf wat je ziet. 2 Kijk door de telescoop. 3 Leg uit hoe de telescoop volgens jou werkt. Kan je nu ook uitlegggen hoe een microscoop werkt? Kan je ook uitleggen hoe een verrekijker werkt?

17 Ontdekfiche - lampen 1 Kan licht omgezet worden in energie? Wat denk je? ontdekdoos zonne-energie. Maak een stroomkring met zonne-energie. Ontdek de verschillende proefjes in de ontdekdoos door ze één voor één uit te voeren. Wees steeds voorzichtig met zonnecellen, ze zijn heel breekbaar en gaan nogal snel stuk.

18 Ontdekfiche - lampen 2 Wat is het verschil tussen een LED en een lampje? Wat denk je? gloeilampje 2.5V fitting LED 2 kleine stukjes stroomdraad knoopcel stripang en kniptang 1 Draai de gloeilamp in de fitting. 2 Maak aan beide vleugels van de fitting een stukje stroomdraad vast (vergeet niet eerst een stukje isolator weg te strippen). 3 Maak een stroomkring door de elk draadje tegen één kant van de knoopcel te houden. 3 Vervang nu het lampje door het Ledlampje (pinnetjes tegen de knoopcel houden). Wat merk je op? LED= Light Emitting Diode Een diode is een elektronisch onderdeel dat de elektrische stroom zéér goed in één richting geleidt, maar praktisch niet in de andere.

19 Ontdekfiche - spiegel 6 Kan je een voorwerp dat acher je staat, aanwijzen met een laserpointer en een spiegel? Wat denk je dat er gaat gebeuren? spiegels, laserpointer (of fel lampje) roos (kan je zelf maken met een stukje karton waarop je cirkels tekent) 1 Hang de roos tegen de muur. 2 Ga met je rug naar de roos staan. 3 Schijn met een laserpointer en de spiegel in het midden van de roos. Was de opdacht gemakkelijk of moeilijk? Wat heb je gemerkt? Een laser is een lichtbundel met heel bijzondere eigenschappen. Het licht dat door een laser wordt uitgezonden heeft slechts één enkele kleur. De laser wordt tegenwoordig in heel veel toepassingen gebruikt: het afspelen van een CD of DVD, in een waterpas, in de oogheelkunde,...

20 Ontdekfiche - opzoeken 1 Kan jij wonderbaarlijke natuurverschijnselen verklaren? Wat is je eerste gedacht bij onderstaande vragen? PC met internet boeken over natuurkunde woordenboek kladpapier Zoek een antwoord op volgende vragen. Probeer het antwoord zo duidelijk mogelijk en in je eigen woorden te formuleren. 1 Wat is een regenboog? 2 Wat is een zonsverduistering? 3 Wat is een maansverduistering? 4 Wat is het poollicht? 5 Wat is een fata morgana? Was je antwoord juist? Welke bronnen heb je gebruikt?

21 Ontdekfiche - opzoeken 2 Ken je alle spreekwoorden met licht? Probeer eerst te raden wat de spreekwoorden betekenen. PC met internet spreekwoordenboek woordenboek Prent Zoek een verklaring voor volgende spreekwoorden. Probeer het antwoord zo duidelijk mogelijk en in je eigen woorden te formuleren. 1 Aan het licht komen. 2 Dat werpt een nieuw licht op de zaak. 3 Er gaat mij een licht op. 4 Het groene licht krijgen. 5 Iemand het licht in de ogen niet gunnen. 6 Iets aan het licht brengen. 7 Je licht bij iemand opsteken. 8 Je licht niet onder de korenmaat steken. 9 Je licht over iets laten schijnen. Ken je zelf nog andere spreekwoorden die met licht te maken hebben?

22 Ontdekfiche - Licht 6 Wat is onzichtbaar licht? Wat denk je? Infraroodlamp citroensap in een potje wattenstaafje ultravioletlampje 1 Laat de infraroodlamp branden. Wat stel je vast? 2 Sop het wattenstaafje in citroensap en schrijf hiermee je naam op een vel papier. Laat even drogen. 3 Probeer je naam te lezen door gewoon naar het papier te kijken. 4 Schijn met de ultravioletlamp op het blad papier. Wat zie je? Waarvoor wordt infraroodlicht in het dagelijks leven gebruikt? Waarvoor wordt ulravioletlicht in het dagelijks leven gebruikt?

23 Ontdekfiche - kijken 1 Het menselijk oog. Hoe werkt het oog? Ondekdoos EIN-O s OOG kartonnen koker facetoog 1 Lees de EIN-O s I know gids door. 2 Zet het oog uit de ontdekdoos in elkaar. 3 Doe het proefje met de kartonnen koker zoals beschreven in de gids. 4 Kijk door het facetoog. Wat zie je? Wat is het verschil tussen de ogen van de mens en de ogen van een vlieg?

24 Ontdekfiche - opzoeken 3 Wat zijn de nadelen van licht? Denk je dat licht ook nadelen heeft? PC met internet Boeken 1 Zoek minstens 3 nadelen op van licht. 2 Omschrijf de nadelen kort en in je eigen woorden. 3 Bedenk bij elk nadeel een manier om het nadeel/probleem op te lossen. Welke nadelen aan licht heb je zelf al ondervonden? Hoe kan jij zelf bijdragen aan een beter (licht)milieu?

25 Ontdekfiche - lampen 3 Wie het schoentje past, trekke het aan. Zijn alle lampen hetzelfde? verschillende lampen verschillende lampvoeten en fittingen schuifmaat E(dison)kaartjes 1 Zoek voor elke lamp de meest geschikte lampvoet. 2 Leg bij elke lamp een E -kaartje. De schuifmaat kan je daarbij helpen. Had je alle lampen juist? Weet je welke lampen het zijn? Probeer ze te benoemen.

26 Ontdekfiche - lampen 4 De stroomkring. Hoe kan je een lampje laten branden? materiaal om stroomkringen te maken papier en potlood 1 Teken een stroomkring op papier. In je stroomkring moet één lampje kunnen branden. 2 Maak de stroomkring. 3 Kan je de stroomkring uitbreiden met 1, 2,... lampjes? 4 Kan je de stroomkring zodanig maken dat de 3 lampjes allemaal even hard branden? Was je tekening juist? Hoeveel lampjes van 1.5 volt kan ik optimaal laten branden met een batterij van 4.5 volt? Kan je batterijen in een serieschakeling aan elkaar hangen? Hoe doe je dat?

27 Ontdekfiche - opzoeken 4 Energie en milieu. Springt de school milieuvriendelijk om met licht? PC met internet boeken folders 1 Loop even rond in de school. Let op volgende dingen: - Waar brandt licht? - Laten de ramen voldoende zonlicht binnen? - Maken de leerkrachen gebruik van het zonlicht? - Zijn de muren donker of licht? - Maakt de school gebruik van spaarlampen of andere lampen? - Doen de leerkrachen het licht uit tijdens de speeltijd/middag/avond? 2 Bedenk nu 5 zinvolle tips voor je school die de school moeten helpen om milieuvriendelijk met licht om te gaan. Hoe milieuvriendelijk is je school?

Speurtocht Wandelen met Licht. Naam leerling:...

Speurtocht Wandelen met Licht. Naam leerling:... Zaal 3 Speurtocht Wandelen met Licht Naam leerling:... Zaal 3 Brillen Loop de trap op achter het anatomisch theater (het grote houten bouwwerk) en ga door de glazen deuren zaal 2 in. Ga in zaal 2 de trap

Nadere informatie

Licht. Tip. De leerlingen maken in deze les allemaal een eigen periscoop. 10 min. 60 minuten

Licht. Tip. De leerlingen maken in deze les allemaal een eigen periscoop. 10 min. 60 minuten Licht GROEP 5-6 49 60 minuten 1, 32, 45 en 54 Tip. De leerlingen maken in deze les allemaal een eigen periscoop. U kunt ze dit ook in tweetallen of in groepjes laten doen. De leerling: weet dat licht altijd

Nadere informatie

Licht & schaduw. Inlage

Licht & schaduw. Inlage Inlage Proef 1 Lichtbronnen - Werkblad 1 - Pen Door de jaren heen zijn de lichtbronnen (voorwerpen die licht geven) van de mensen veranderd. Ken jij de lichtbronnen van vroeger en nu? Maak werkblad 1.

Nadere informatie

Werkboekje Grote Wetenschapsdag

Werkboekje Grote Wetenschapsdag Werkboekje Grote Wetenschapsdag Als je alles ingevuld hebt - > inleveren bij je leerkracht. Naam: Klas: _ School: Start van de dag - > Video Wat vond je van de video? Heb jij een eigen vraag kunnen bedenken?

Nadere informatie

kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel maan en sterren brandend hout TL buizen gaslantaarns de zon vuur

kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel maan en sterren brandend hout TL buizen gaslantaarns de zon vuur Werkblad 1 Lichtbronnen Lees eerst de tekst een keer door. Vul de woorden op de goede plaats in. Alle woorden mag je maar één keer gebruiken. kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R DE WILLIE WORTEL QUIZZZ Gaat er bij jou ook een lampje branden? Dan heb je het goede antwoord op de vraag gegeven. Maak een knotsgekke elektroquiz. Daarvoor gaan jullie zelf de quizvragen en antwoorden

Nadere informatie

Introductie. De kit bestaat uit verschillende materialen en een DVD. Op de DVD staan de volgende bestanden: Handboek over Gebouwen, met animaties;

Introductie. De kit bestaat uit verschillende materialen en een DVD. Op de DVD staan de volgende bestanden: Handboek over Gebouwen, met animaties; IUSES Toolkit Introductie Met deze experimentele toolkit kunnen experimenten uitgevoerd worden op het gebied van energie efficiency, energiebesparing en duurzame energie. Hij is ontwikkeld voor docenten

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat?

Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat? Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat? Naam: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Hoe verplaatst licht zich? 1. Als je wel eens de lichtstraal van een zaklamp hebt gezien, weet

Nadere informatie

Tekstboek. VMBO-T Leerjaar 1 en 2

Tekstboek. VMBO-T Leerjaar 1 en 2 Tekstboek VMBO-T Leerjaar 1 en 2 JHB Pastoor 2015 Arnhem 1 Inhoudsopgave i-nask Tekstboek VMBO-T Leerjaar 1 en 2 Hoofdstuk 1 Licht 1.1 Licht Zien 3 1.2 Licht en Kleur 5 1.3 Schaduw 10 1.4 Spiegels 15 Hoofdstuk

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R WELKOM! Een bezoeker die een science center binnenkomt, moet gelijk in de stemming komen om van alles te ontdekken. Dat kan doordat er iets verrassends gebeurt. Daar gaan jullie op een heel speciale manier

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Extra oefenopgaven licht (1) uitwerkingen

Extra oefenopgaven licht (1) uitwerkingen Uitwerking van de extra opgaven bij het onderwerp licht. Als je de uitwerking bij een opgave niet begrijpt kun je je docent altijd vragen dit in de les nog eens uit te leggen! Extra oefenopgaven licht

Nadere informatie

Handleiding bij geometrische optiekset 112114

Handleiding bij geometrische optiekset 112114 Handleiding bij geometrische optiekset 112114 INHOUDSOPGAVE / OPDRACHTEN Algemene opmerkingen Spiegels 1. Vlakke spiegel 2. Bolle en holle spiegel Lichtbreking en kleurenspectrum 3. Planparallel blok 4.

Nadere informatie

T1 Wat is licht? FIG. 3 Zo teken je een lichtstraal. De pijl geeft de richting van het licht aan.

T1 Wat is licht? FIG. 3 Zo teken je een lichtstraal. De pijl geeft de richting van het licht aan. T1 Wat is licht? Lichtbron, lichtstraal en lichtsnelheid Licht ontstaat in een lichtbron. Een aantal bekende lichtbronnen zijn: de zon en de sterren; verschillende soorten lampen (figuur 1); vuur, maar

Nadere informatie

Licht. Prikkelstages voor jonge brains met talent. Werkbundel voor leerlingen van de derde graad BaO en de 1ste graad SO. RETO 2009 - An Jacobs

Licht. Prikkelstages voor jonge brains met talent. Werkbundel voor leerlingen van de derde graad BaO en de 1ste graad SO. RETO 2009 - An Jacobs Licht Prikkelstages voor jonge brains met talent. Werkbundel voor leerlingen van de derde graad BaO en de 1ste graad SO. RETO 2009 - An Jacobs INHOUD 1 Wat is licht? blz. 3 Ontdekfiche - Licht 1 2 Uit

Nadere informatie

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Energie 5 en 6 2 Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: begrijpen hoe elektriciteit en stroom ontstaan, als een brandstof wordt

Nadere informatie

6 Lichtenkleur. Licht-bronnen

6 Lichtenkleur. Licht-bronnen 6 Lichtenkleur Licht-bronnen Je hebt licht nodig om iets te kunnen zien lets dat licht geeft noemen we een licht-bron De zon en de sterren zijn natuur-lijke licht-bronnen Ze geven licht van zich-zelf Gloei-lampen

Nadere informatie

Zwaartekracht. Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden.

Zwaartekracht. Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden. Lees de uitleg over de zwaartekracht. Zwaartekracht Je zit onder een boom, en dan opeens. boem een appel op je hoofd, hoe kan dat?? Dat komt door de zwaartekracht. De aarde trekt alles naar beneden. En

Nadere informatie

les 5.8 A - inbraakalarm of spiegelverlichting lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar

les 5.8 A - inbraakalarm of spiegelverlichting lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar stroomkring A inbraakalarm of spiegelverlichting dik karton A3 aluminiumfolie batterij van 4,5 volt drie draden lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar liniaal plakband twee paperclips Voor

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Aan de slag met de nieuwe leerplannen fysica 2 de graad ASO GO!

Aan de slag met de nieuwe leerplannen fysica 2 de graad ASO GO! Aan de slag met de nieuwe leerplannen fysica 2 de graad ASO GO! M. Beddegenoodts, M. De Cock, G. Janssens, J. Vanhaecht woensdag 17 oktober 2012 Specifieke Lerarenopleiding Natuurwetenschappen: Fysica

Nadere informatie

Werkbladen Leerlingen Kun je zelf je zeilboot vooruit blazen?

Werkbladen Leerlingen Kun je zelf je zeilboot vooruit blazen? Werkbladen Leerlingen Kun je zelf je zeilboot vooruit blazen? Werkt een parachute op de maan? Hoe zwaar weeg je in de ruimte? Geeft de maan licht? Inhoudsopgave Les 1 Meten is weten werkblad 1 t/m 4 Les

Nadere informatie

Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht

Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht Verkennen I a. Teken het gebouw met de zon in de tekening. De stand van de zon bepaalt waar de schaduw terecht komt. b. Een platte tekening. Jij staat voor de spiegel, de

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 4: SCHADUWMONSTERS AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 4: SCHADUWMONSTERS

Nadere informatie

LEERLINGENHANDLEIDING

LEERLINGENHANDLEIDING NATIONALE beeld: DigiDaan LEERLINGENHANDLEIDING Naam: Klas: Datum: INLEIDING 2015 is het Internationaal Jaar van het Licht. Dit jaar is gekozen als Jaar van het Licht omdat we in 2015 een aantal jubilea

Nadere informatie

STROOMKRING. STAP 1 Lees eerst de hele tekst door en bekijk de tekeningen en het montagepaneel.

STROOMKRING. STAP 1 Lees eerst de hele tekst door en bekijk de tekeningen en het montagepaneel. 1 WAT GA JE DOEN? Je gaat met stroom werken. Jullie gaan ontdekken wat je met schakelingen en stroom kunt doen en welk effect dat heeft op een lampje. Jullie moeten zelf de draden goed monteren en aansluiten.

Nadere informatie

Om kleuren te kunnen zien, heb je licht nodig. Maar waar komt licht vandaan? Lichtbron energiebron lichtkleur. gloeilamp stopcontact geel/bruinig

Om kleuren te kunnen zien, heb je licht nodig. Maar waar komt licht vandaan? Lichtbron energiebron lichtkleur. gloeilamp stopcontact geel/bruinig practicum Kleur is een illusie Zoals jullie hebben gelezen, werkt Jac Barnhoorn (zie interview bladzijde 1) bij Océ Technologies. Met printers van Océ kun je grote kleurafbeeldingen of bijvoorbeeld bouwtekeningen

Nadere informatie

Activiteiten over Licht

Activiteiten over Licht Activiteiten over Licht Opmerking Dit werkblad is bedoeld als een snelle introductie op de natuurkunde achtergrond van de spiegelmodule. De activiteiten kunnen als circuitpracticum gebruikt worden op de

Nadere informatie

Het kleine proefjesboek. Ik ben weerman/weervrouw

Het kleine proefjesboek. Ik ben weerman/weervrouw Het kleine proefjesboek Ik ben weerman/weervrouw Ik ben weerman/ weervrouw pasfoto Deze week help ik de meteorologen van het KNMI in De Bilt. Een meteoroloog is een wetenschapper die het weer bestudeert.

Nadere informatie

VALENTIJN OPDRACHTENKRANT 2 TECHNIEK IN DE BASISSCHOOL. An Jacobs

VALENTIJN OPDRACHTENKRANT 2 TECHNIEK IN DE BASISSCHOOL. An Jacobs OPDRACHTENKRANT 2 VALENTIJN TECHNIEK IN DE BASISSCHOOL An Jacobs timmeren houten sleutelhanger duo-zenuwspiraal hartendief sleutelhanger valentijn - 14 februari Op veertien februari is het weer valentijn!

Nadere informatie

Handleiding Oogfunctiemodel

Handleiding Oogfunctiemodel Handleiding Oogfunctiemodel 300132 De mogelijkheden van het oog functiemodel zijn: - beeldvorming, met een positieve lens - gekleurde voorwerpen zien - accommoderen; werking van de ooglens - oogafwijkingen

Nadere informatie

Lichtbreking en weerkaatsing

Lichtbreking en weerkaatsing Vuurtorens danken hun naam aan de vuren die vroeger branden om schepen in de nacht te helpen hun weg te vinden. De Brandaris op Terschelling is de oudste vuurtoren in Nederland. Het was ook de eerste vuurtoren

Nadere informatie

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder.

Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Opdracht 1. Zoek in reclameblaadjes foto s van zaklampen en plak ze hier onder. Materiaal: Een led is een speciaal soort lampje. Een lampje dat zeer weinig energie verbruikt. Hierdoor is het een milieuvriendelijke

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

Het maken van een Buzzer Game

Het maken van een Buzzer Game Het maken van een Buzzer Game Stap 1: Het benodigde materiaal 1) De Buzzer Game Houten plankje Messingdraad dik Messingdraad dun Lampenhouder Lampje 2) Constructiemateriaal Batterij 9V Contactstuk batterij

Nadere informatie

N A T U U R W E T E N S C H A P P E N V O O R H A N D E L 1 Copyright

N A T U U R W E T E N S C H A P P E N V O O R H A N D E L 1 Copyright N AT U U R W E T E N S C H A P P E N V O O R H A N D E L 1 2 LICHT EN ZIEN 2.1 Donkere lichamen en lichtbronnen 2.1.1 Donkere lichamen Donkere lichamen zijn lichamen die zichtbaar worden als er licht

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 Licht. Wat moet je leren/ kunnen voor het PW H2 Licht?

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 Licht. Wat moet je leren/ kunnen voor het PW H2 Licht? Wat moet je leren/ kunnen voor het PW H2 Licht? Alles noteren met significantie en in de standaard vorm ( in hoeverre dit lukt). Eerst opschrijven wat de gegevens en formules zijn en wat gevraagd wordt.

Nadere informatie

Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1

Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1 Elektriciteit! Om van te bibberen! Of niet? Klas: Namen: 5... Elektriciteit Om van te bibberen! Of niet? Stephanie Vermeulen (2 BALO WPL) 1 1. Taakverdeling! Iedereen in de groep krijgt een taak! Wie doet

Nadere informatie

7-8. Reflectie. Afbeelding 1: Gespiegelde tekst

7-8. Reflectie. Afbeelding 1: Gespiegelde tekst De reflector op je fiets weerkaatst licht. of weerkaatsing van bijvoorbeeld licht is het terugkaatsen van de straling door een oppervlak met een andere dichtheid, zoals bij de overgang van lucht naar water,

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

een eigen lamp op veel manieren*

een eigen lamp op veel manieren* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen een eigen lamp op veel manieren* klooikoffer #1: de striptang! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

Groep 6 - Les 3 Kan deze stroomkring ook?

Groep 6 - Les 3 Kan deze stroomkring ook? Leerkrachtinformatie Groep 6 - Les 3 Kan deze stroomkring ook? Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten het verschil tussen parallel en serieschakeling. De leerlingen kunnen het geleidend

Nadere informatie

BOUW JE EIGEN WEERSTATION

BOUW JE EIGEN WEERSTATION BOUW JE EIGEN WEERSTATION Als je wilt weten wat voor weer het is, dan moet je de verschillende weerselementen kunnen meten. Met enkele heel gewone dingen kan je jouw eigen weerstation bouwen. De thermometer

Nadere informatie

een spectroscoop 5 min.

een spectroscoop 5 min. Licht GROEP 7-8 69 60 minuten 1, 42 en 44 De leerling: weet wat een spectroscoop is weet dat wit licht uit meerdere kleuren bestaat weet dat de kleuren van licht een verschillende golflengte hebben een

Nadere informatie

Link naar leerkrachtgids www.c3.nl/onderwijsmiddelen/leerkrachtgids-ontwerpen

Link naar leerkrachtgids www.c3.nl/onderwijsmiddelen/leerkrachtgids-ontwerpen Lesbrief Ontwerpend Leren Gebruik de zon! Gebruik deze lesbrief bij de proef Zonneoven en de leerkrachtgids Ontwerpend leren met chemie. Deze lesbrief geeft verdieping en een lessuggestie rondom de ontwerpopdracht:

Nadere informatie

Docentenhandleiding Oogfunctiemodel

Docentenhandleiding Oogfunctiemodel Docentenhandleiding Oogfunctiemodel 300132 De mogelijkheden van het oogfunctiemodel zijn: - beeldvorming, met een positieve lens - gekleurde voorwerpen zien - accommoderen; werking van de ooglens - oogafwijkingen

Nadere informatie

Kernvraag: Hoeveel licht valt erdoor?

Kernvraag: Hoeveel licht valt erdoor? Kernvraag: Hoeveel licht valt erdoor? Naam leerling: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Zonnebril wedstrijd De zon kan s zomers heel intens schijnen. Zonnebrillen beschermen je ogen tegen te

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

6.1 Voortplanting en weerkaatsing van licht 6.2 Spiegel en spiegelbeeld

6.1 Voortplanting en weerkaatsing van licht 6.2 Spiegel en spiegelbeeld 6.1 Voortplanting en weerkaatsing van licht 6.2 Spiegel en spiegelbeeld Lichtbronnen: Directe lichtbronnen produceren zelf licht Indirecte lichtbronnen reflecteren licht. Je ziet een voorwerp als er licht

Nadere informatie

Kernvraag: Hoeveel licht geven. verschillende lichtbronnen?

Kernvraag: Hoeveel licht geven. verschillende lichtbronnen? Kernvraag: Hoeveel licht geven verschillende lichtbronnen? Naam leerling: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Lichtbronnen Overal om ons heen is licht. Op hoeveel manieren komt dat licht bij

Nadere informatie

Kerndoel 46 De leerlingen leren dat de positie van de aarde ten opzichte van de zon leidt tot natuurverschijnselen, zoals seizoenen en dag/nachtritme.

Kerndoel 46 De leerlingen leren dat de positie van de aarde ten opzichte van de zon leidt tot natuurverschijnselen, zoals seizoenen en dag/nachtritme. Deze les is eerder verschenen in Opdrachtenkrant 47 van Technika10. Introductie 1 Maankijkdoos 2 Informatie voor een maanles 4 Werkbladen bij maanles 8 Kopieerblad deksel maankijkdoos 10 Kerndoel 46 De

Nadere informatie

Voor deze les heb je nodig: een computer met internet verbinding

Voor deze les heb je nodig: een computer met internet verbinding Voor deze les heb je nodig: een computer met internet verbinding Klik op de volgende link : http://www.spreekwoord.nl/ Op deze pagina kun je allerlei Nederlandse spreekwoorden en gezegdes vinden. In de

Nadere informatie

De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen.

De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen. Doelgroep De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen. Lesdoelen De leerlingen kunnen geleiders en isolatoren

Nadere informatie

een eigen lamp op veel manieren*

een eigen lamp op veel manieren* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen een eigen lamp op veel manieren* klooikoffer #1: de striptang! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

RGB licht Les 2 Leerkrachthandleiding. Basis. Materialen

RGB licht Les 2 Leerkrachthandleiding. Basis. Materialen RGB licht Les 2 Leerkrachthandleiding Basis Inleiding In deze les ontdekken leerlingen wat de CloudProfessor (CPF) kan. Daarnaast ontdekken ze de functies van verschillende onderdelen van deze CPF. Aan

Nadere informatie

Hier brandt de lamp. Klas:.. Hier brandt de lamp Blz 1 / 13 Cremers François, Boutsen Ingrid, Kenens Hilde

Hier brandt de lamp. Klas:.. Hier brandt de lamp Blz 1 / 13 Cremers François, Boutsen Ingrid, Kenens Hilde Hier brandt de lamp. Naam: Klas:.. Hier brandt de lamp Blz 1 / 13 Opdracht 1. Wat werkt met elektriciteit. 1. Welk toestel heeft elektriciteit nodig om de kunnen werken? Zet een kruisje onder JA of NEEN.

Nadere informatie

Lesbrief ontwerpend leren

Lesbrief ontwerpend leren Lesbrief ontwerpend leren Gebruik deze lesbrief bij de proef Zonneoven en de Leerkrachtgids Ontwerpend leren met chemie. Inleiding Deze lesbrief geeft verdieping en een lessuggestie rondom de ontwerpopdracht:

Nadere informatie

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Mogelijke evaluatie. Elektriciteit / Kwis t / Het ontdekdoosje OBSERVATIE VAN DE LERAAR

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Mogelijke evaluatie. Elektriciteit / Kwis t / Het ontdekdoosje OBSERVATIE VAN DE LERAAR Doelgroep Elektriciteit / Kwis t / Het ontdekdoosje Leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. Leerlingen die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen.

Nadere informatie

een eigen lamp op veel manieren*

een eigen lamp op veel manieren* let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen een eigen lamp op veel manieren* klooikoffer #1: de striptang! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas.

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas. De bliksem Doel In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Een vergiet Een ballon Een droog glas Een wollen trui Materiaal Opdracht Stap 1: Ga met je begeleider en met de rest van je groep naar buiten.

Nadere informatie

LESMODULE OVER WINDENERGIE

LESMODULE OVER WINDENERGIE YOUNG ENERGY PROJECT - STUDENTEN LESMODULE OVER WINDENERGIE Inhoudsopgave Instructiebladen Les 1 Module windenergie, Instructieblad 1.1 4 Les 1 Ontdek, Instructieblad 1.2 5 Les 2 Onderzoek, Instructieblad

Nadere informatie

Uitwerkingen. Hoofdstuk 2 Licht. Verkennen

Uitwerkingen. Hoofdstuk 2 Licht. Verkennen Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht Verkennen I a. Teken het gebouw met de zon in de tekening. De stand van de zon bepaalt waar de schaduw terecht komt. b. Maak een tekening in bovenaanzicht. Jij staat voor

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1922 woorden 10 februari keer beoordeeld. Natuurkunde

Samenvatting door een scholier 1922 woorden 10 februari keer beoordeeld. Natuurkunde Samenvatting door een scholier 1922 woorden 10 februari 2012 6 129 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1 Zien Lichtbronnen zien Lichtbronnen: Voorwerpen die zelf licht geven Lichtstralen: de straal

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Gebruik module 1 bij het beantwoorden van de vragen. Indien je het antwoord hierin niet kunt vinden dan mag je andere bronnen gebruiken.

Gebruik module 1 bij het beantwoorden van de vragen. Indien je het antwoord hierin niet kunt vinden dan mag je andere bronnen gebruiken. Science+ leerjaar 1 module: het oog 4 x 45 min, werk in duo s. vragenblad Gebruik module 1 bij het beantwoorden van de vragen. Indien je het antwoord hierin niet kunt vinden dan mag je andere bronnen gebruiken.

Nadere informatie

Groep 7 - Les 1 Stroom in huis

Groep 7 - Les 1 Stroom in huis Leerkrachtinformatie Groep 7 - Les Stroom in huis Lesduur: 45 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen ontdekken en beschrijven de werking van een stekker en stopcontact. De leerlingen kunnen het gebruik

Nadere informatie

Ontwerpend leren Gebruik de zon

Ontwerpend leren Gebruik de zon Ontwerpend leren Gebruik de zon Inhoudsopgave Inleiding 3 Lesopzet 3 Lesplan 3 Stap 1. Probleem constateren 3 Stap 2. Verkennen 4 Stap 3. Ontwerp maken 6 Stap 4. Product maken 6 Stap 5. Testen en evalueren

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. n Oogje op kleuren Groep 4-5

Voorbereiding post 1. n Oogje op kleuren Groep 4-5 Voorbereiding post 1 n Oogje op kleuren Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: n Oogje op kleuren, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Verhaal en proefjes

Nadere informatie

IN HET BASISONDERWIJS. De Zenuwspiraal. www.techniekinhetbo.nl

IN HET BASISONDERWIJS. De Zenuwspiraal. www.techniekinhetbo.nl De Zenuwspiraal De onderdelen die je gaat gebruiken: Naam van het onderdeel: Plankje (20 x 0 cm) Aantal in de doos: Waar is het voor? Het plankje is de ondergrond van de zenuwspiraal. Je maakt hier alle

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: Licht. Natuurkunde Havo 2011/2012.

Hoofdstuk 4: Licht. Natuurkunde Havo 2011/2012. Hoofdstuk 4: Licht Natuurkunde Havo 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 4: Licht Natuurkunde 1. Kracht en beweging 2. Licht en geluid 3. Elektrische processen 4. Materie en energie Beweging Trillingen en

Nadere informatie

gaat, totdat het iets tegenkomt de schaduw verandert als de positie van de lichtbron verandert

gaat, totdat het iets tegenkomt de schaduw verandert als de positie van de lichtbron verandert Licht GROEP 3-4 29 70 minuten 1, 23, 32, 42 en 46 De leerling: gaat, totdat het iets tegenkomt de schaduw verandert als de positie van de lichtbron verandert de schaduw verandert als de positie van de

Nadere informatie

Elektriciteit. Inlage

Elektriciteit. Inlage Elektriciteit Inlage Proef 1 Batterijen - Werkblad 1 - Potlood - Verschillende batterijen Bekijk de verschillende batterijen. Maak nu je werkblad. Proef 2 Brandend lampje - 1 Lampje (nr. 14) - Hittedraad

Nadere informatie

Handleiding Optiekset met bank

Handleiding Optiekset met bank Handleiding Optiekset met bank 112110 112110 112114 Optieksets voor practicum De bovenstaande Eurofysica optieksets zijn geschikt voor alle nodige optiekproeven in het practicum. De basisset (112110) behandelt

Nadere informatie

Repetitie Lenzen 3 Havo Naam: Klas: Leerstof: 1 t/m 7

Repetitie Lenzen 3 Havo Naam: Klas: Leerstof: 1 t/m 7 Repetitie Lenzen 3 Havo Naam: Klas: Leerstof: 1 t/m 7 Opgave 1 Iris krijgt een bril voorgeschreven van 4 dioptrie. Zij houdt de bril in de zon en probeert de stralen te bundelen om zodoende een stukje

Nadere informatie

Technologie met de ridder die bang was in het donker

Technologie met de ridder die bang was in het donker Project kleuters : ridders en kastelen Technologie met de ridder die bang was in het donker De ridder die bang was in het donker Inhoud Heer Frederik is een zeer geliefde, dappere ridder. Hij verjaagt

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2 Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. Bekijk de twee stroomkringen op de foto s hieronder. stroomkring 1 stroomkring 2 Noem voor beide stroomkringen

Nadere informatie

The Magic Aquascope 2.0

The Magic Aquascope 2.0 The Magic Aquascope 2.0 door Studio ID Eddy kunst-installatie Conny Janssen Danst MIRROR MIRROR Onderzeebootloods 21 juni - 9 juli 2017 The Magic Aquascope 2.0 door Studio ID Eddy kunst-installatie Conny

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Licht en kleur

Hoofdstuk 2: Licht en kleur Hoofdstuk 2: Licht en kleur 1. Doe op de site van het boek de Kleurenblindheidtest deel 1. Blijkt uit de test dat je kleurenblind bent? ja/nee Wist je dat al van jezelf? ja/nee 2. Doe op de site van het

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

Samenvatting Hoofdstuk 5. Licht 3VMBO

Samenvatting Hoofdstuk 5. Licht 3VMBO Samenvatting Hoofdstuk 5 Licht 3VMBO Hoofdstuk 5 Licht We hebben zichtbaar licht in de kleuren Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw en Violet (en alles wat er tussen zit) Wit licht bestaat uit een mengsel

Nadere informatie

Beste leerkracht, Wij wensen u en uw klas veel plezier met Poefff! Met vriendelijke groet, Lichtbende.

Beste leerkracht, Wij wensen u en uw klas veel plezier met Poefff! Met vriendelijke groet, Lichtbende. 1 Beste leerkracht, Binnenkort gaat u met uw leerlingen naar de voorstelling Poefff van Lichtbende. Lichtbende maakt associatieve voorstellingen die zich bewegen op de grens van abstractie. De verhaallijn

Nadere informatie

Is het nu geleider of isolator?

Is het nu geleider of isolator? Is het nu geleider of isolator? De leerkracht zal alles uitleggen. Luister goed en vul de onderstaande vragen in. Alles zal verschijnen op een PowerPoint. 1. Duid op de onderstaande foto de geleider en

Nadere informatie

Pilobolus. sporenkanon

Pilobolus. sporenkanon Pilobolus sporenkanon Pilobolus is een geslacht van schimmels dat op poep van bijvoorbeeld paarden leeft. Net als andere schimmels verspreidt Pilobolus sporen om zich voort te planten. Dit doet hij op

Nadere informatie

Design en decoratie. Kleur is overal om je heen

Design en decoratie. Kleur is overal om je heen 2. Kleuren Overal om je heen zie je kleuren. De ene kleur valt meer op dan de andere kleur. Van de ene kleur word je vrolijk en van de andere kleur juist somber. Kleur speelt een hele belangrijk rol in

Nadere informatie

Suggesties voor demo s lenzen

Suggesties voor demo s lenzen Suggesties voor demo s lenzen Paragraaf 1 Toon een bolle en een holle lens. Demo convergerende werking van een bolle lens Laat een klein lampje (6 V) steeds dichter bij een bolle lens komen. Geef de verschillende

Nadere informatie

Basisplaat. Bouw de basisplaat voor je elektrospel. Dit is de onderste plaat waarop alles zal gemonteerd worden.

Basisplaat. Bouw de basisplaat voor je elektrospel. Dit is de onderste plaat waarop alles zal gemonteerd worden. Basisplaat Het is me Wat t / Kwist t Bouw de basisplaat voor je elektrospel. Dit is de onderste plaat waarop alles zal gemonteerd worden. 1. Neem een stevig stuk karton in A4-formaat. 2. Vouw een A4-papier

Nadere informatie

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek Voorbereiding: Materialen verzamelen Voor de les alles al klaarzetten. De tafels in groepjes van vier zetten zodat je elk proefje eventueel twee keer kan klaar leggen. De werkbladen kopiëren De opdrachtvellen

Nadere informatie

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE

WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE WATER EN VUUR, EEN POP-POP-BOOTJE Vooraf Het onderstaande is een bewerking van een artikel dat verschenen is in De Modelbouwer nr.1, 2013. In de beschrijving hebben we de jonge bouwer voor ogen gehad.

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Kleuren in licht? Licht

Kleuren in licht? Licht Kleuren in licht? Licht Hgroep 7-8 69 tijdsduur 60 minuten kerndoelen 1, 42 en 44 lesdoelen De leerling: weet wat een spectroscoop is weet dat wit licht uit meerdere kleuren bestaat weet dat de kleuren

Nadere informatie