Voet. Oriëntatiepunten van de voet 38. Voetrug en zijkanten van de voet 74. Voetskelet 42. Voetzool 82. Voetbeenderen 52. Ligamenten van de voet 88

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voet. Oriëntatiepunten van de voet 38. Voetrug en zijkanten van de voet 74. Voetskelet 42. Voetzool 82. Voetbeenderen 52. Ligamenten van de voet 88"

Transcriptie

1 Voet Oriëntatiepunten van de voet Ventraal en dorsaal aanzicht Voetzool Mediaal aanzicht 0 Lateraal aanzicht Voetskelet Gedisarticuleerde voet van Gearticuleerde voet van en Gearticuleerde voet met gemarkeerde aanhechtingen Sesambeentjes en accessoire botten Gearticuleerde voet van en Botten van de voetbogen en gewrichten 0 Voetbeenderen Talus Gewrichten tussen talus, tibia en fibula Aanhechtingen van ligamenten van talus, tibia en fibula Caudaal uiteinde van talus, tibia en fibula Aanhechtingen van ligamenten van het caudale uiteinde van talus, tibia en fibula 0 Calcaneus Os naviculare, os cuboideum en ossa cuneiformia Ossa metatarsi Caudaal gedeelte van het onderbeen en voet Ventraal aanzicht Dorsaal aanzicht en axiale doorsnede Mediaal aanzicht 0 Lateraal aanzicht Ventraal aanzicht en aanzicht van rechts van de diepe fascie Voetrug en zijkanten van de voet Ventraal aanzicht Dorsaal aanzicht en palpatie voetrugpols en a. tibialis posterior Mediaal aanzicht Lateraal aanzicht Diepe zenuwen en vaten Gewrichten van de talus 0 Voetzool Aponeurosis plantaris Eerste spierlaag Tweede spierlaag Derde spierlaag Vierde spierlaag Ligamenten van de voet Caudaal en aanzicht Dorsaal aanzicht Mediaal aanzicht 0 Ligamenten van de voetzool Doorsneden van de voet Sagittale doorsneden van de grote teen Sagittale doorsneden van de tweede teen Sagittale doorsneden van de vijfde teen Axiale doorsneden en MRI-scans Coronale doorsneden van de enkel en de voet Axiale dwarsdoorsneden van de linker voet 00 Coronale doorsneden van de tarsus 0 Coronale doorsneden van de metatarsus 0 Grote teen 0 Rug, nagel en doorsneden van de grote teen ch _PP.indd -0-0:

2 Anatomie van de voet en de enkel Oriëntatiepunten van de voet Oppervlakkige oriëntatiepunten van de voet ch _PP.indd -0-0:

3 Voet malleolus medialis v. saphena magna en n. saphenus m. tibialis anterior m. extensor hallucis longus m. extensor digitorum longus malleolus lateralis m. extensor digitorum brevis a. dorsalis pedis arcus venosus dorsalis pedis 0 m. fibularis (peroneus) longus en brevis v. saphena parva en n. suralis tendo calcaneus m. flexor hallucis longus a. tibialis posterior en n. tibialis m. flexor digitorum longus en m. tibialis posterior tuber calcanei sesambeentjes onder de kop van het eerste middenvoetsbeentje basis van het eerste middenvoetsbeentje kop van het vijfde middenvoetsbeentje 0 tuberositas ossis metatarsalis V tuberositas ossis navicularis De bewegingen zijn als volgt gedefinieerd: extensie: van het Latijnse woord voor strekken. Voor zover het gaat om de enkel en de voet houdt dit in: naar boven buigen van de voet en/of de tenen. Extensie wordt daarom ook wel dorsale flexie genoemd. flexie: van het Latijnse woord voor buigen. Bij de enkel en de voet houdt dit in: naar beneden buigen van de voet en/of de tenen. Flexie wordt daarom ook wel plantaire flexie genoemd. abductie: van het Latijnse woord voor wegtrekken. Bij de voet houdt dit in: spreiden van de tenen (de vergelijkbare beweging is bij de vingers aanzienlijk omvangrijker). adductie: van het Latijnse woord voor naar zich toe trekken. Bij de voet houdt dit in: naar elkaar toe trekken van de tenen. inversie: van het Latijnse woord voor naar binnen draaien, voor een draaiing van de voetzool naar binnen (). eversie: van het Latijnse woord voor naar buiten draaien, voor een draaiing van de voetzool naar buiten () (een beperktere beweging dan inversie). Zie voor meer informatie pp. en. 0 A Van ventraal en (dorsaal oppervlak, voetrug) B Dorsaal aanzicht C Ventraal aanzicht, in inversie D Ventraal aanzicht, in eversie met abductie van de tenen E Caudaal aanzicht (plantair oppervlak, voetzool) F Afdruk van de voetzool bij belasting (bekeken door een glazen plaat) 000-ch _PP.indd -0-0:

4 0 Anatomie van de voet en de enkel Oriëntatiepunten van de linker voet A Mediaal aanzicht B In dorsale flexie (extensie) C In plantaire flexie (flexie) D Lateraal aanzicht E In dorsale flexie (extensie) F In plantaire flexie (flexie) 0 tendo calcaneus m. flexor hallucis longus a. tibialis posterior en n. tibialis a. flexor digitorum longus en m. tibialis posterior malleolus medialis v. saphena magna en n. saphenus m. tibialis anterior m. extensor hallucis longus kopje van het eerste middenvoetsbeentje 0 os sesamoideum tuberositas ossis navicularis sustentaculum tali tuber calcanei v. saphena parva en n. suralis m. fibularis (peroneus) longus en brevis malleolus lateralis m. extensor digitorum brevis m. extensor digitorum longus tuberositas ossis metatarsalis V 0 kop van het vijfde middenvoetsbeentje 000-ch _PP.indd :

5 Voet 0 ) kan normaal gesproken worden gepalpeerd tussen de pezen van de m. extensor hallucis longus () en de m. extensor digitorum longus (), langs een lijn van het middelpunt tussen de malleolus medialis en lateralis naar het proximale uiteinde van de eerste intermetatarsale ruimte. In ongeveer % van de voeten is de slagader echter helemaal niet aanwezig (zie p. ). ) kan normaal gesproken worden gepalpeerd achter de malleolus medialis (),, cm ventraal van de mediale rand van de achillespees (tendo calcaneus). ) kan ongeveer, cm van de punt van de malleolus medialis () worden gepalpeerd. 000-ch _PP.indd -0-0:

6 Anatomie van de voet en de enkel Voetskelet Craniaal aanzicht van de botten van de linker voet ch _PP.indd -0-0:

7 Voet De talus en calcaneus vormen nog samen een gewricht, maar de overige botten zijn gedisarticuleerd. calcaneus talus os naviculare os cuneiforme mediale os cuneiforme intermedium os cuneiforme laterale os cuboideum os metatarsale I os metatarsale II 0 os metatarsale III os metatarsale IV os metatarsale V phalanx proximalis hallucis phalanx distalis hallucis phalanx proximalis digitorum pedis (digitus II) phalanx media digitorum pedis (digitus II) phalanx distalis digitorum pedis (digitus II) () Botten van de tarsus calcaneus talus os naviculare os cuboideum ossa cuneiformia: mediale, intermedium en laterale Botten van de metatarsus eerste tot vijfde middenvoetsbeentje, genummerd van naar Botten van de tenen (digiti) falangen, phalanges (kootjes): de grote teen heeft een en kootje (phalanx proximalis en phalanx distalis); de tweede tot en met vijfde teen hebben een phalanx proximalis, media en distalis achtervoet bestaat uit de talus en calcaneus. middenvoet bestaat uit het os naviculare, het os cuboideum en de ossa cuneiformia. voorvoet bestaat uit de ossa metatarsi en de teenkootjes (phalanges). Sesambeentjes komen minimaal twee keer voor, in de pezen van de m. flexor hallucis brevis. Zie voor de sesambeentjes pp. en. tibia: De oorsprong en betekenis van sommige namen die samenhangen met de voet zijn als volgt (sommige vroegere namen voor de botten staan tussen haken): fibula: tarsus: metatarsus: talus: (astragalus) calcaneus: (os calcis, calcaneum) os naviculare: (os scaphoideum) Latijn voor een fluit; als het scheenbeen ondersteboven wordt gehouden lijkt het aardig op een dergelijk blaasinstrument. Latijn voor pen of spit; het lange, dunne bot van het onderbeen; voor het bijvoeglijk naamwoord fibulair wordt ook nog vaak het woord peroneaal gebruikt, afgeleid van het Griekse woord voor pen (zie laatste opmerking op p. ). van het Griekse woord voor een gevlochten mand, de basisstructuur van de achterkant van de voet. Grieks voor na de tarsus ; de voorkant van de voet. Latijn (Grieks) voor een dobbelsteen; in aanzicht lijkt het belangrijkste gedeelte van de talus op een vierkant. van het Griekse woord voor hiel; het hielbot Latijn (Grieks) voor bootvormig; het os naviculare lijkt grofweg op een schotelvormig bootje. In de hand heet een vergelijkbaar beentje nog altijd het os scaphoideum). os cuboideum: Grieks voor kubusvormig ossa Latijn voor wigvormig cuneiformia: Phalanx: Grieks voor een rij soldaten; een rij botten in de tenen: mv. phalanges. os Grieks voor sesamzaadvormig sesamoideum: digitus: Latijn voor vinger of teen. Digiti en digitorum zijn het genitief enkelvoud en genitief meervoud van de teen/tenen. hallux: grote teen. dorsum: Latijn voor rug; de bovenkant van de voet; adjectief dorsaal. plantair: adjectief van planta; Latijn voor de voetzool 000-ch _PP.indd -0-0:

8 Anatomie van de voet en de enkel Voetskelet Gearticuleerde botten van de linker voet ch _PP.indd -0-0:

9 Voet calcaneus talus os naviculare os cuneiforme mediale os cuneiforme intermedium os cuneiforme laterale os cuboideum os metatarsale I os metatarsale II 0 os metatarsale III os metatarsale IV os metatarsale V phalanx proximalis hallucis phalanx distalis hallucis phalanx proximalis digitorum pedis (digitus II) phalanx media digitorum pedis (digitus II) phalanx distalis digitorum pedis (digitus II) ossa sesamoidea A Craniaal aanzicht (dorsaal oppervlak, voetrug) B Caudaal aanzicht (plantair oppervlak, voetzool) Ossificatie van de botten van de voet Alle voetwortelbeenderen ossificeren vanuit een primair centrum: de calcaneus in de derde maand van de embryonale fase, de talus in de zesde maand, het os cuboideum vlak voor of na de geboorte, het os cuneiforme laterale na jaar, het os cuneiforme mediale na jaar en het os cuneiforme intermedium en os naviculare na jaar. De calcaneus is het enige voetwortelbeen dat ook nog een tweede centrum heeft: een dunne botplaat aan het dorsale oppervlak, die na ongeveer jaar verschijnt en tijdens de puberteit versmelt. De middenvoetsbeenderen en teenkootjes hebben een primair ossificatiecentrum voor hun schachten in de tweede en vierde embryonale maand en beschikken over een secundair centrum: aan de basis van het eerste middenvoetsbeentje en aan de basis van alle teenkootjes, maar bij de andere middenvoetsbeentjes bij de kop. Daar begint de ossificatie na ongeveer à jaar. De versmelting begint na ongeveer jaar. Alle genoemde gegevens en periodes kunnen sterk variëren en bij vrouwen komt de ossificatie vroeger op gang dan bij mannen. kraakbeen van de gewrichtsvlakken verloren, daardoor sluiten botten die opnieuw worden gearticuleerd niet exact op elkaar aan. De dikte van het kraakbeen op het gewrichtsvlak kan het best worden afgeleid uit de doorsneden van de botten, zoals op pp. 0, en 0. talus () is het bovenste bot van de voet en vormt samen met tibia en fibula het enkelgewricht. Zie voor meer informatie pp. en. calcaneus () ligt het verst naar achteren, is het grootste bot van de voet en vormt de hiel. Zie voor meer informatie pp. en. os naviculare () ligt voor de talus, aan de mediale kant van de voet. Zie voor meer informatie p.. os cuboideum () ligt voor de calcaneus, aan de laterale kant van de voet. Zie voor meer informatie p.. drie ossa cuneiformia (os cuneiforme mediale, os cuneiforme intermedium en os cuneiforme laterale,, en ) liggen voor het os naviculare. Zie voor meer informatie p.. middenvoetsbeentjes (ossa metatarsi I-III,, en 0) liggen voor de drie ossa cuneiformia, het vierde en vijfde middenvoetsbeentje (ossa metatarsi IV en V, en ) liggen voor het os cuboideum. Zie voor meer informatie pp. en. teenkootjes (phalanges, ) zijn de teenbotten. Iedere proximale falanx vormt een gewricht met de kop van een middenvoetsbeentje. Iedere falanx heeft een basis (aan het proximale uiteinde), een schacht (corpus) en een kop (caput, aan het distale uiteinde). De schacht heeft een convex bovenste (dorsaal) vlak en concaaf onderste (plantair) vlak. Zie pp. en ch _PP.indd -0-0:

10 Anatomie van de voet en de enkel Voetskelet Aanhechtingen van spieren en belangrijke ligamenten met de botten van de linker voet tendo calcaneus m. plantaris gebied voor bursa m. extensor digitorum brevis calcaneocuboïdeaal gedeelte calcaneonaviculair gedeelte m. fibularis (peroneus) brevis m. fibularis (peroneus) tertius vierde 0 derde tweede eerste m. abductor hallucis m. extensor hallucis brevis m. extensor hallucis longus m. extensor digitorum longus en brevis m. extensor digitorum longus eerste tweede 0 derde } } m. abductor digiti minimi m. flexor digitorum brevis m. quadratus plantae lig. plantare longum lig. calcaneocuboideum plantare lig. calcaneonaviculare plantare m. tibialis posterior m. tibialis anterior m. flexor hallucis brevis 0 m. flexor digiti minimi brevis m. adductor hallucis m. flexor hallucis longus m. flexor digitorum longus m. opponens digiti minimi (maakt soms deel uit van 0) m. fibularis (peroneus) longus } m. interosseus dors. m. interosseus plant. van lig. bifurcatum A Craniaal aanzicht (dorsaal oppervlak, voetrug) B Caudaal aanzicht (plantair oppervlak, voetzool) 000-ch _PP.indd -0-0:

11 Voet Sesambeentjes en accessoire botten Mediaal aanzicht Sesambeentjes De patella is veruit het grootste sesambeen van de onderste extremiteit en doordat hij nauw samenhangt met pezen en een benig gewricht (de knie) geeft dit bot een idee van de algemene werking van sesambeentjes. in de voet: ovaal van vorm en met een diameter van slechts enkele millimeters (p., B). vezelig bindweefsel, uit kraakbeen of uit een combinatie van alledrie de weefsels. puntige uitlopers rond benige oppervlakken naar hun aanhechtingspunt lopen (p., en p., ). waarmee ze in direct contact staan met het nabijgelegen bot. dat sesambeentjes de pees beschermen tegen slijtage. Ze zouden door hun strategische ligging ten opzichte van gewrichten de aanhechtingshoek van een pees aan een bot veranderen, wat voor het gewricht meer mechanische voordelen zou bieden. Accessoire botten De botten in het menselijk lichaam worden geleidelijk gevormd vanaf de eerste ontwikkelingsstadia van de foetus. Er is eerst sprake van centrale ossificatiecentra in het kraakbenige en membraneuze skelet. Deze geossificeerde gebieden groeien door, gaan samen en vormen uiteindelijk stevige, volwassen botten, sommigen daarvan zijn al op vroege kinderleeftijd aanwezig, sommigen pas bij jongvolwassenen. In het geval de ossificatiecentra niet goed willen samengaan, vaak aan het uiteinde van botten, ontstaan er afzonderlijke (accessoire of surnumeraire) botten. De voet is een gebruikelijke plaats voor de vorming van accessoire botten. Er zijn een aantal gebruikelijke plaatsen waar aanwezigheid van dat soort accessoire botjes, omdat ze op een röntgenopname anders gemakkelijk kunnen worden gehouden voor een botfragment als gevolg van een fractuur. Gebruikelijk accessoire botten in de voet zijn: voetrug os intercuneiforme os talonaviculare dorsale os calcaneus secundarius os intermetatarsale I achterste gedeelte van de voet os trigonum gedeelte van de voet os calcaneus secundarius os vesalianum pedis gedeelte van de voet os tibiale externum (os naviculare accessorium) os sustentaculi plantair gedeelte van de voet (voetzool) pars fibularia (peronea) metarsalis I os cuboideum secundarius ost sustentaculi os trigonum os tibiale externum (os naviculare accessorium) os talonaviculare dorsale os intercuneiforme os intermetatarsal I Caudaal (plantair) aanzicht pars fibularia metarsalis I os tibiale externum (os naviculare accessorium) os vesalianum pedis (peronea) os talonaviculare dorsale os intercuneiforme pars fibularia (peronea) metatarsalis I Lateraal aanzicht os trigonum os calcaneus secondaris os vesalianum pedis os cuboides secondarius C D E Gebruikelijke plaatsen van sesambeentjes (rood) en accessoire (blauw) botten 000-ch _PP.indd -0-0:

12 Anatomie van de voet en de enkel Voetskelet Gearticuleerde botten van de linker voet 0 A Mediaal aanzicht 0 B Lateraal aanzicht 000-ch _PP.indd -0-0:

13 Voet corpus calcanei sustentaculum tali, deel van de calcaneus corpus tali caput tali os naviculare tuberositas ossis navicularis os cuneiforme mediale os cuneiforme intermedium basis 0 corpus (schacht) caput (kop) basis corpus (schacht) caput (kop) basis corpus (schacht) caput (kop) os sesamoideum os cuneiforme laterale 0 os cuboideum basis } van tuberositas corpus (schacht) caput (kop) sinus tarsi } } } van eerste middenvoetsbeentje van phalanx proximalis hallucis van phalanx distalis hallucis vijfde middenvoetsbeentje een natte voet op de vloer of als we de voet door een glazen plaat bekijken, zie p., F) staan de volgende gedeelten van de voet in contact met de vloer: de hiel, de laterale rand van de voet, de kussens onder de kopjes van de middenvoetsbeenderen en de kussentjes onder het distale gedeelte van de tenen. contact met de vloer, vanwege de hoogte van de mediale lengteboog van de voet (arcus pedis longitudinalis pars medialis, zie pp. 0 en ). Bij platvoeten is dit mediale gedeelte wat ingezakt en is de voetafdruk aan de mediale kant aanzienlijk groter. door het tuber calcanei en de kopjes van de middenvoetsbeentjes, vooral het eerste middenvoetsbeentje (met eronder de sesambeentjes) en het vijfde middenvoetsbeentje. Als de voet naar voren buigt tijdens het lopen, dragen de kopjes van de andere middenvoetsbeentjes steeds meer gewicht. Bij het verder optillen van de hiel worden de teenkussentjes tegen de grond gedrukt en ontlasten daarmee de middenvoetsbeentjes wat. met een vergelijkbare naam en een vergelijkbare werking als die van het onderbeen en de voet, is het gebruik van de spieren in het dagelijks leven heel verschillend. Bij de bovenste extremiteit werken de spieren van bovenaf en genereren ingewikkelde bewegingen van de duim en de vingers in vrij bewegende ledematen. Bij de onderste extremiteit moeten de tenen worden gestabiliseerd op de grond, zodat de spieren van onderaf de voortbeweging tijdens het lopen tot stand kunnen brengen. (dorsaal) (dorsaal) (plantair) (plantair) 000-ch _PP.indd -0-0:

14 0 Anatomie van de voet en de enkel Voetskelet Botten van de linker longitudinale bogen, de art. tarsi transversa en andere gewrichten A Craniaal aanzicht van de botten van de mediale longitudinale boog B Lateraal aanzicht van de botten van de laterale longitudinale boog (dorsaal) (plantair) 000-ch _PP.indd :

15 Voet 0 C Craniaal aanzicht van de art. tarsi transversa, gedisarticuleerd A) zijn calcaneus, talus, os naviculare, de drie ossa cuneiformia en de drie mediale middenvoetsbeentjes. B) zijn calcaneus, os cuboideum en de twee laterale middenvoetsbeentjes. cuboideum, de ossa cuneiformia en de aangrenzende gedeelten van de vijf middenvoetsbeentjes (de beentjes van elke voet vormen samen de helft van de boog). Ter hoogte van de kopjes van de middenvoetsbeentjes is de boogvorm niet langer aanwezig. dan het pars lateralis. van de afzonderlijke botten, is de handhaving van de bogen tijdens het staan (in een normale stand en rechtop) vooral een zaak van de ligamenten in de voetzool (waar de ligamenten groter en sterker zijn dan die van de voetrug). Zodra er sprake is van een beweging, zorgen de lange pezen en de kleine spieren van de voetzool ervoor dat de boogvorm in stand blijft. suggereert een stijfheid als binnen de architectuur, die in werkelijkheid niet bestaat. belangrijk voor de ondersteuning van het caput tali. De andere structuren die voor de instandhouding van het pars medialis van de arcus pedis longitudinalis zorgen zijn de aponeurosis plantaris, de m. flexor hallucis longus, de m. tibialis anterior en posterior en de mediale gedeelten van de m. flexor digitorum longus en brevis. gewrichten: art. calcaneocuboidea en het talonaviculaire gedeelte van de art. talocalcaneonaviculare. calcaneus talus os naviculare os cuneiforme mediale os cuneiforme intermedium os cuneiforme laterale os metatarsale I os metatarsale II os metatarsale III 0 phalanges hallucis phalanges digitus pedis II phalanges digitus pedis III os cuboideum os metatarsale IV os metatarsale V phalanges digitus pedis IV phalanges digitus pedis V art. talocalcanea talonaviculair gedeelte van de art. talocalcaneonaviculare 0 art. cuneonaviculare artt. intercuneiformia artt. tarsometatarseae (art. cuneometatarsea en art. cuboideometatarsea) artt. intermetatarseae artt. metatarsophalangeae artt. interphalangeae pedis art. calcaneocuboidea art. cuboideonaviculare art. cuneocuboidea 000-ch _PP.indd -0-0:

16 Anatomie van de voet en de enkel Voetbotten Linker talus 0 A Craniaal aanzicht B Caudaal aanzicht C Mediaal aanzicht (dorsaal) D Lateraal aanzicht (dorsaal) (plantair) (plantair) 000-ch _PP.indd -0-0:0

17 Voet E Ventraal aanzicht (dorsaal) F Dorsaal aanzicht (dorsaal) (plantair) (plantair) kop met gewrichtsvlak voor os naviculare collum (hals) trochleair vlak van het corpus, voor het caudale vlak van de tibia vlak voor de malleolus medialis tuberculum mediale processus posterioris tali gleuf voor de pees van m. flexor hallucis longus tuberculum laterale processus posterioris tali vlak voor de malleolus lateralis ventraal gewrichtsvlak calcaneus 0 vlak voor het lig. calcaneonaviculare plantare (sprongligament) middelste gewrichtsvlak calcaneus sulcus tali achterste gewrichtsvlak calcaneus processus lateralis tali } van processus posterior Talus samen met tibia en fibula het enkelgewricht. de zijkanten voor tibia en fibula, aan de onderkant voor de calcaneus en aan het voorste vlak (kop) voor het os naviculare. spieraanhechtingen heeft. 000-ch _PP.indd -0-0:0

18 Anatomie van de voet en de enkel Voetbotten Linker talus en caudale gedeelten van tibia en fibula 0 B Lateraal aanzicht van de tibia () ventraal () dorsaal C Mediaal aanzicht van de fibula () dorsaal ventraal A Ventraal aanzicht van gearticuleerde talus, tibia en fibula () () () 000-ch _PP.indd -0-0:

19 Voet 0 0 E Caudaal aanzicht van gearticuleerde tibia en fibula ventraal dorsaal ventraal vlak malleolus medialis } van tibia ventrale rand driehoekig subcutaan gebied malleolus lateralis trochleair vlak van corpus caput (kop) interossale rand incisura fibularis tibiae 0 gewrichtsvlak van de malleolus medialis interossale rand vlak voor lig. tibiofibulare medius gewrichtsvlak van de malleolus lateralis fossa malleoli lateralis achterste rand achterste vlak van de tibia gleuf voor de pees van m. flexor hallucis longus gleuf voor de pees van m. tibialis posterior gleuf voor de pees van m. fibularis (peroneus) brevis 0 vlak van de tibia } van fibula } van talus } van tibia } van fibula D Dorsaal aanzicht van gearticuleerde talus, tibia en fibula () () 000-ch _PP.indd -0-0:

20 Anatomie van de voet en de enkel Voetbotten Linker talus en de caudale uiteinden van tibia en fibula, met ligamentaanhechtingen in het enkelgebied B Lateraal aanzicht van de tibia () 0 ventraal () dorsaal C Mediaal aanzicht van de fibula () dorsaal ventraal () A Ventraal aanzicht van gearticuleerde talus, tibia en fibula () () 000-ch _PP.indd -0-0:

21 Voet De aanhechting van het kapsel van het enkelgewricht is aangegeven met een streepjeslijn die van de art. talocalcaneonaviculare met een stippellijn. 0 E Caudaal aanzicht van gearticuleerde tibia en fibula ventraal dorsaal lig. mediale (deltoideum) lig. tibiofibulare anterius lig. talofibulare anterius lig. calcaneofibulare membrana interossea lig. tibiofibulare medius lig. tibiofibulare posterius m. fibularis (peroneus) tertius m. flexor hallucis longus 0 lig. talofibulare posterius diep gedeelte van lig. mediale (deltoideum) 0 0 B en C, ) is de belangrijkste band die de art. tibiofibularis inferior bijeenhoudt. D Dorsaal aanzicht van gearticuleerde talus, tibia en fibula () () 000-ch _PP.indd -0-0:

22 Anatomie van de voet en de enkel Voetbotten Linker talus en caudale gedeelten van tibia en fibula A Mediaal aanzicht van gearticuleerde talus en tibia () () B Mediaal aanzicht van gedisarticuleerde talus en tibia 000-ch _PP.indd -0-0:

23 Voet C Lateraal aanzicht van gearticuleerde talus, tibia en fibula vlak malleolus medialis } van tibia collum (hals) caput (kop) } van talus vlak voor malleolus medialis voorste vlak van de tibia driehoekig subcutaan vlak malleolus lateralis } van fibula vlak voor malleolus lateralis D Lateraal aanzicht van de talus, gedisarticuleerd van tibia en fibula () () 000-ch _PP.indd -0-0:

24 0 Anatomie van de voet en de enkel Voetbotten Linker talus en de caudale uiteinden van tibia en fibula, met ligamentaanhechtingen in het enkelgebied A Mediaal aanzicht van gearticuleerde talus en tibia () () B Mediaal aanzicht van gedisarticuleerde talus en tibia 000-ch _PP.indd :

25 Voet De aanhechting van het kapsel van het enkelgewricht is aangegeven met een streepjeslijn die van de art. talocalcaneonaviculare met een stippellijn. C Lateraal aanzicht van gearticuleerde talus, tibia en fibula lig. mediale (deltoideum) diep gedeelte van lig. mediale (deltoideum) lig. tibiofibulare anterius lig. talofibulare anterius lig. calcaneofibulare lig. tibiofibulare posterius D Lateraal aanzicht van de talus, langs stippellijn, gedisarticuleerd van tibia en fibula () () 000-ch _PP.indd -0-0:

OPEN LESSEN HERFSTVAKANTIE FUNCTIONELE ANATOMIE Prof. dr. Ingrid Kerckaert 13u-14u15

OPEN LESSEN HERFSTVAKANTIE FUNCTIONELE ANATOMIE Prof. dr. Ingrid Kerckaert 13u-14u15 OPEN LESSEN HERFSTVAKANTIE 2016 FUNCTIONELE ANATOMIE Prof. dr. Ingrid Kerckaert 13u-14u15 WERKING KNIEGEWRICHT (beschouwingen uit de literatuur) PATELLA: - beschermt kniegewricht - is katrol voor pees

Nadere informatie

Spierstelsel onderbeen en voet

Spierstelsel onderbeen en voet Spierstelsel onderbeen en voet Jan van Ede - Semester 2 Cursusjaar 2013 - studentnummer 931951 Spierstelsel onderbeen en voet 1 december 2013 Inhoudsopgave Voorwoord 3 1 Onderbeenmusculatuur (exentrieke

Nadere informatie

Een fotoatlas van de. anatomie in vivo 2. Onderste extremiteit. Serge Tixa. Bohn Stafleu Van Loghum

Een fotoatlas van de. anatomie in vivo 2. Onderste extremiteit. Serge Tixa. Bohn Stafleu Van Loghum Een fotoatlas van de anatomie in vivo 2 Onderste extremiteit Serge Tixa Bohn Stafleu Van Loghum Een fotoatlas van de anatomie in vivo 2 Onderste extremiteit EEN FOTOATLAS VAN DE ANATOMIE IN VIVO 2 ONDERSTE

Nadere informatie

* short head: eind van coracoid van scapula * long head: supraglenoid deel scapula. * Ulna. * halverwege voorkant humerus.

* short head: eind van coracoid van scapula * long head: supraglenoid deel scapula. * Ulna. * halverwege voorkant humerus. BOVENSTE EXTREMITEITEN Spiergroep Spiernaam Aanhechtingsplaats proximaal Aanhechtingsplaats distaal Innervatie Functie Extensoren bovenarm * m. biceps brachii * short head: eind van coracoid van scapula

Nadere informatie

DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg)

DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg) Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg) 3. ENKEL EN VOET 3.1. Inspectie in staande houding m. gastrocnemius Calcaneum Valgushoek achillespees met hiel Malleolus

Nadere informatie

Inspectie, anatomische structuren en palpatie liggend

Inspectie, anatomische structuren en palpatie liggend Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 2.3. ENKEL EN VOET 2.3.1. Inspectie in staande houding m. gastrocnemius Calcaneum Valgushoek achillespees met hiel Malleolus medialis en lateralis Lengtegewelf

Nadere informatie

frontaal vlak sagittale as transversale as sagittaal vlak mediosagittaal (mediaan) vlak

frontaal vlak sagittale as transversale as sagittaal vlak mediosagittaal (mediaan) vlak j1 Anatomie van de heup As Vlak Beweging De Latijnse naam voor het heupgewricht is art. coxae; en het is een kogelgewricht (art. spheroidea). In het gewricht kan om drie assen bewogen worden. transversaal

Nadere informatie

Anatomie van de heup. j 1.1

Anatomie van de heup. j 1.1 j1 Anatomie van de heup De Latijnse naam voor het heupgewricht is art. coxae, het is een kogelgewricht (art. spheroidea). In het gewricht kan om drie assen bewogen worden. As Vlak Beweging Transver- Sagittaal

Nadere informatie

Spiergroep Spier (onderdeel) Origo Insertie Innervatie Functie Ventrale spieren van de bovenarm (flexoren onderarm)

Spiergroep Spier (onderdeel) Origo Insertie Innervatie Functie Ventrale spieren van de bovenarm (flexoren onderarm) Spiergroep Spier (onderdeel) Origo Insertie Innervatie Functie bovenarm ) m. biceps brachii - caput breve Supraglenoid deel scapula Top processus coracoideus lateralis tot m. coracobrachialis Radius en

Nadere informatie

Bijlage I. Functieonderzoek van de voet

Bijlage I. Functieonderzoek van de voet Bijlage I Functieonderzoek van de voet Het functieonderzoek van de voet wordt voorafgegaan door: inspectie in stand, tijdens lopen, lopen op de tenen en lopen op de hielen; algemene palpatie gericht op

Nadere informatie

Bouw van een skeletspier

Bouw van een skeletspier Reina Welling WM/SM-theorieles 5 Met dank aan Jolanda Zijlstra en Bart van der Meer Bouw van een skeletspier faculty.etsu.edu Welke eigenschappen horen bij type I en welke bij type II spiervezels? Vooral

Nadere informatie

Spiertabellen1.2. Bij 'Blok Locomotorisch Stelsel & Huid', 2 de kandidatuur geneeskunde

Spiertabellen1.2. Bij 'Blok Locomotorisch Stelsel & Huid', 2 de kandidatuur geneeskunde Spiertabellen1.2 Bij 'Blok Locomotorisch Stelsel & Huid', 2 de kandidatuur geneeskunde Auteurs: Matthias De Moerloose Bronnen: Syllabus Prof. Roels, D Herde en Kerckaert Femke Delporte Hosford Muscle Tables

Nadere informatie

M. supraspinatus. Origo: Insertio: Innervatie: Functie: Fossa supraspinata. Tuberculum maius. N. suprascapularis. Abductie arm

M. supraspinatus. Origo: Insertio: Innervatie: Functie: Fossa supraspinata. Tuberculum maius. N. suprascapularis. Abductie arm M. supraspinatus Fossa supraspinata Tuberculum maius N. suprascapularis Abductie arm M. infraspinatus Fossa infraspinata Tuberculum maius N. suprascapularis Exorotatie arm M. teres maior Dorsale zijde

Nadere informatie

Tabel van de perifere zenuwen [terminale takken]: bovenste extremiteit

Tabel van de perifere zenuwen [terminale takken]: bovenste extremiteit Tabel van de perifere zenuwen [terminale takken]: bovenste extremiteit n. radialis n. axillaris C5-Th1 C5,C6 ALLE dorsale boven- en onderarmspieren Extensoren van de schouder, elleboog, pols, Abductie,

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 1. 4 Anatomie van de schouder 41 4.1 Anteflexie 42 4.2 Retroflexie 42 4.3 Abductie 44 4.4 Adductie 46

Inhoud. Inleiding 1. 4 Anatomie van de schouder 41 4.1 Anteflexie 42 4.2 Retroflexie 42 4.3 Abductie 44 4.4 Adductie 46 Inhoud Inleiding 1 1 Anatomie van de heup 3 1.1 Anteflexie 4 1.2 Retroflexie 6 1.3 Abductie 7 1.4 Adductie 8 1.5 Exorotatie 9 1.6 Endorotatie 12 1.7 Ligamenten van de heup 12 1.8 Schema 14 2 Anatomie van

Nadere informatie

2. Bevestiging spieren. 3. Stevigheid (samen met spieren) 4. Beweeglijkheid (samen met spieren) 5. Aanmaak rode bloedcellen in beenmerg

2. Bevestiging spieren. 3. Stevigheid (samen met spieren) 4. Beweeglijkheid (samen met spieren) 5. Aanmaak rode bloedcellen in beenmerg Anatomy is destiny Sigmund Freud Belangrijkste botten Nomenclatuur Reina Welling WM/SM-theorieles 1 Osteologie bekken en onderste extremiteit Myologie spieren bovenbeen Met dank aan Jolanda Zijlstra en

Nadere informatie

23-Oct-14. 6) Waardoor wordt hyperextensie van het kniegewricht vooral beperkt? A) Banden B) Bot C) Menisci D) Spieren

23-Oct-14. 6) Waardoor wordt hyperextensie van het kniegewricht vooral beperkt? A) Banden B) Bot C) Menisci D) Spieren Vlak As Beweging Gym Frontaal Sagitale Ab-adductie Radslag Latero flexie Ulnair-radiaal deviatie Elevatie-depressie Sagitaal Frontale Flexie-extensie Salto Transversale Ante-retro flexie Dorsaal flexie

Nadere informatie

1. Welke structuur verbindt trochanter minor met de linea aspera? Linea pectinea

1. Welke structuur verbindt trochanter minor met de linea aspera? Linea pectinea Tussentijdse toets Anatomie maart 2005 Prof. M. Van Leemputte Rnr7 Vraag 1 tot 10: vul uw antwoord in op dit blad. 1. Welke structuur verbindt trochanter minor met de linea aspera? Linea pectinea 2. Welke

Nadere informatie

VGN immobilisatieprotocollen

VGN immobilisatieprotocollen VGN immobilisatieprotocollen VGN immobilisatieprotocollen INLEIDING De VGN immobilisatieprotocollen bevatten de richtlijnen die bepalen waar een correct aangelegd gipsverband aan hoort te voldoen. De immobilisatieprotocollen

Nadere informatie

Tricky pricks. Lenie Jacobs. 7 april Infiltratietechnieken voor de huisarts

Tricky pricks. Lenie Jacobs. 7 april Infiltratietechnieken voor de huisarts Tricky pricks Infiltratietechnieken voor de huisarts Lenie Jacobs 7 april 2013 Vooraf Anamnese Klinisch onderzoek ev. Beeldvorming Diagnose Steeds conservatief denken: Natuurlijk verloop causale therapie

Nadere informatie

De spieren (structuur)

De spieren (structuur) Skelet achter 1. Cranium 2. Processus mastoideus 3. Maxilla 4. Mandibularium 5. Arcus Vertebrae C5 6. Processus Transversalis C5 7. Costa 1 8. Costa 2 9. Clavicula 10. Acromion 11. Caput humerus 12. Sulcus

Nadere informatie

DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg)

DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg) Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT (vervolg) 3. ENKEL EN VOET De articulationes pedis (voetgewrichten) bestaan in totaal uit elf gewrichten. We bespreken hier enkel

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16e jrg 1998, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16e jrg 1998, no. 2 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Mobiliseren van het onderste spronggewricht Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63-74 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Spieren van het bovenste membrum

Spieren van het bovenste membrum Spieren van het bovenste membrum Verbinding tussen romp en lidmaat Trapezius - schedel - processus spinosi C1 T11 - bovenste vezels: lateraal 1 /3 clavicula - middelste vezels: acromion - extensie hoofd

Nadere informatie

1. BEKKENGORDEL EN HEUP

1. BEKKENGORDEL EN HEUP Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT Het bekken is een beenderige ring bestaande uit vier verschillende botten die onderling verbonden zijn met stevige ligamenten: Sacrum

Nadere informatie

Studieondersteunend lesmateriaal de voet en enkel Voor tweedejaars studenten oefentherapeut Mensendieck

Studieondersteunend lesmateriaal de voet en enkel Voor tweedejaars studenten oefentherapeut Mensendieck 2007 Studieondersteunend lesmateriaal de voet en enkel Voor tweedejaars studenten oefentherapeut Mensendieck Chawa van Balen Kim van der Laan 1 Studieondersteunend lesmateriaal de voet en enkel Afstudeeropdracht

Nadere informatie

Theorie - herexamen Anatomie 23 mei 2008

Theorie - herexamen Anatomie 23 mei 2008 Theorie - herexamen Anatomie 23 mei 2008 1. Wat gebeurt er bij een excentrische contractie van een spier? A. De spier wordt korter. B. De spier wordt langer. C. De spierlengte blijft gelijk. 2. In welk

Nadere informatie

Addendum: het inversievarustrauma

Addendum: het inversievarustrauma j10a Addendum: het inversievarustrauma Dos Winkel en Koos van Nugteren Het inversie-varustrauma is het meest voorkomende trauma van de enkel en voet. Vaak wordt het kortweg inversietrauma of ook wel supinatietrauma

Nadere informatie

DE INTRINSIEKE MUSCULATUUR VAN DE HAND: ANATOMIE EN FUNCTIE

DE INTRINSIEKE MUSCULATUUR VAN DE HAND: ANATOMIE EN FUNCTIE DE INTRINSIEKE MUSCULATUUR VAN DE HAND: ANATOMIE EN FUNCTIE Prof.dr. P.M.N. Werker, plastisch chirurg, Universitair Medisch Centrum Groningen 1. Inleiding Intrinsieke musculatuur van de hand betreft die

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184

Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184 Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006.

Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006. Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006. 1. Wat is de diafyse van een pijpbeen? A. Het uiteinde van een pijpbeen. B. Het middenstuk van een pijpbeen. C. De groeischijf. 2. Waar bevindt zich de pink, ten

Nadere informatie

Wat is juist? Spec. Anat. en Fys. Path en Orthopedie. 1. Waarvan is de kuitbeenslagader een rechtstreekse aftakking?

Wat is juist? Spec. Anat. en Fys. Path en Orthopedie. 1. Waarvan is de kuitbeenslagader een rechtstreekse aftakking? 1. Waarvan is de kuitbeenslagader een rechtstreekse aftakking? A) Van de kniekuilslagader. B) Van de voorste scheenbeenslagader. C) Van de achterste scheenbeenslagader. 2. Waaruit ontspringt de dijbeenzenuw?

Nadere informatie

Afstudeerrapport. WFW-rapport: 93-161. augustus 1993. Technische Universiteit Eindhoven vakgroep WFW. Student Afsdudeerdocent Afstudeercoaches

Afstudeerrapport. WFW-rapport: 93-161. augustus 1993. Technische Universiteit Eindhoven vakgroep WFW. Student Afsdudeerdocent Afstudeercoaches Afstudeerrapport WFW-rapport: 93-161 augustus 1993 Technische Universiteit Eindhoven vakgroep WFW Student Afsdudeerdocent Afstudeercoaches : RaymondvanAs : prof. dr. ir. J.D. Janssen : dr. ir. L.H. Braak

Nadere informatie

UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT DIERGENEESKUNDE. Academiejaar

UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT DIERGENEESKUNDE. Academiejaar UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT DIERGENEESKUNDE Academiejaar 2014-2015 MORFOLOGIE VAN HET POOTSKELET VAN DE VERSCHILLENDE HERKAUWERS (INCLUSIEF HERTACHTIGEN) Door Anne VASTMANS Promotor: Dr. Kimberley Vandevelde

Nadere informatie

Anatomie en karate-bewegen

Anatomie en karate-bewegen Assistent Lerarenopleiding Karate-do Bond Nederland najaar 2014 Anatomie en karate-bewegen de onderste extremiteit Joost Franken en Peter Damen Anatomie en karate-bewegen Veilig en verantwoord lesgeven

Nadere informatie

18 10 2008 Bijscholing BorgInsole 1

18 10 2008 Bijscholing BorgInsole 1 Intoeing - Outtoeing Intoeing Outtoeing Problemen ter hoogte van Voet Enkel Tibia Knie Femur Heup Intoeing - Outtoeing Oorzaak Structureel Osteair Intoeing - Outtoeing Therapie Chirurgie In- of outtoeing

Nadere informatie

Van een hallux valgus wordt gezegd dat het

Van een hallux valgus wordt gezegd dat het Dat we met rug- of schouderklachten naar de fysiotherapeut gaan vindt iedereen heel normaal. Ook kijkt niemand er raar van op dat we oefeningen krijgen om het probleem te verhelpen. Best vreemd dat we

Nadere informatie

Onstabiel gevoel Last bij stappen

Onstabiel gevoel Last bij stappen Naam: Datum: Leeftijd: 37 jaar Geslacht: M/V Beroep: bediende Adres: Telefoonnummer: / Hobby: joggen, zwemmen (totaal: 3u/week) Hoofdprobleem: Onstabiel gevoel en last ter hoogte van de rechter enkel Lichaamsdiagram

Nadere informatie

Indicaties. Orthopedische schoenen

Indicaties. Orthopedische schoenen Indicaties Orthopedische schoenen LGEMENE INFO chter iedere post staat een letter:, of C. Deze letter komt overeen met de categorie welke een verschillend remgeld en/of hernieuwingstermijn hebben. CTEGORIE

Nadere informatie

Beroepsopdracht van Çagdas Mutlu & Monique Frederiks Hogeschool van Amsterdam ASHP, opleiding fysiotherapie Inhoudsopgave

Beroepsopdracht van Çagdas Mutlu & Monique Frederiks Hogeschool van Amsterdam ASHP, opleiding fysiotherapie Inhoudsopgave Beroepsopdracht van Çagdas Mutlu & Monique Frederiks Hogeschool van Amsterdam ASHP, opleiding fysiotherapie 2009 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inleiding 4 Product omschrijving 4 Gebruikswijze dvd 4 Opbouw

Nadere informatie

https://www.visiblebody.com/anatomy-and-physiology-apps/human-anatomy-atlas

https://www.visiblebody.com/anatomy-and-physiology-apps/human-anatomy-atlas Amstelveen, 29 april 2017 Beste collega s In juni gaan we met het schoudernetwerk weer naar de snijzaal. Om deze sessie goed voor te bereiden een kleine opfrissing van de anatomie middels deze mailronde.

Nadere informatie

Skillslab handleiding

Skillslab handleiding Skillslab handleiding Faculteit Geneeskunde & Gezondheidswetenschappen Inleiding tot het orthopedisch onderzoek Academiejaar 2012-2013 Dr. Francis Hugelier - Dr. Jan Reniers Dr. Hans Van den Abbeele Met

Nadere informatie

6. Van welk deel van de wervelkolom is de vertebra prominens een onderdeel? 7. Hoe wordt de binnenste laag van het gewrichtskapsel genoemd?

6. Van welk deel van de wervelkolom is de vertebra prominens een onderdeel? 7. Hoe wordt de binnenste laag van het gewrichtskapsel genoemd? Examen anatomie januari 2009 1. Wat kan gesteld worden van slow twitch spiervezels? A. Ze hebben een groot agonistisch vermogen. B. Ze hebben een groot anaeroob vermogen. C. Ze hebben een groot aeroob

Nadere informatie

Inleiding. Anatomie. Humerus

Inleiding. Anatomie. Humerus Inleiding Koos van Nugteren De elleboog verbindt de bovenarm met de onderarm. Buiging van de arm zorgt ervoor dat we de hand in de richting van het hoofd en de schouder kunnen bewegen. Activiteiten als

Nadere informatie

Les Spierenondersteextremiteit. O: proximaal I : distaal

Les Spierenondersteextremiteit. O: proximaal I : distaal Les 10+11 Spierenondersteextremiteit O: proximaal I : distaal Oefenvragen les 10. Einde les 11 eindtoets anatomie in de les maken 1) Als een pees in het lichaam over een harde structuur schuift zal de

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 5 (pp ) Auteur(s): Riezebos C., Lagerberg A., Krijgsman F., Koes E. Titel: De hallux limitus Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 263-291 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

De plaatsbepalende uitdrukkingen (mediaal, lateraal etc.) worden altijd gebruikt ten opzichte van een ander lichaamsdeel.

De plaatsbepalende uitdrukkingen (mediaal, lateraal etc.) worden altijd gebruikt ten opzichte van een ander lichaamsdeel. Deel 1 Anatomie H1 Algemeen Anatomie (=ontleedkunde): kennis van de bouw van het menselijk lichaam. Bij inspectie van het lichaam van de cliënt wordt uitgegaan van de anatomische stand: voeten een stukje

Nadere informatie

Theorie-examen anatomie 12 januari 2007

Theorie-examen anatomie 12 januari 2007 Theorie-examen anatomie 12 januari 2007 1. Welke uitspraak met betrekking tot spiercontracties is altijd juist? A. Bij concentrische contracties wordt de spanning in de spier kleiner. B. Bij excentrische

Nadere informatie

5 Bot tussenstof bestaat behalve uit calciumzouten eveneens uit: a) Fibreuze vezels b) Elastische vezels c) Reticulaire vezels d) Collagene vezels 6

5 Bot tussenstof bestaat behalve uit calciumzouten eveneens uit: a) Fibreuze vezels b) Elastische vezels c) Reticulaire vezels d) Collagene vezels 6 Oefenvragen 1 De diafyse van een pijpbeen; a) Is het middenstuk van een pijpbeen b) Is onderdeel van de gewrichten c) Bevind zich aan de uiteinden van een pijpbeen d) Bevind zich vlak onder het periost

Nadere informatie

Anatomie. Hier volgen 50 opgaven. Bij elke opgave zijn drie antwoorden gegeven. Slechts één van deze antwoorden is het goede.

Anatomie. Hier volgen 50 opgaven. Bij elke opgave zijn drie antwoorden gegeven. Slechts één van deze antwoorden is het goede. Examenstichting Perimedische Opleidingen Diploma: sportmassage, massage, wellness massage 22 januari 2010, Beschikbare tijd: 60 minuten Anatomie Aanwijzing: Hier volgen 50 opgaven. Bij elke opgave zijn

Nadere informatie

^å~íçãáëåüé=ëíìçáé=î~å=çé=áåîéêëáéäéïéöáåö=î~å=çé= îçéí=áå=çé=áåáíáøêéåçé=íçéëí~åç=î~å=çé=òïééññ~ëé

^å~íçãáëåüé=ëíìçáé=î~å=çé=áåîéêëáéäéïéöáåö=î~å=çé= îçéí=áå=çé=áåáíáøêéåçé=íçéëí~åç=î~å=çé=òïééññ~ëé ^å~íçãáëåüé=ëíìçáé=î~å=çé=áåîéêëáéäéïéöáåö=î~å=çé= îçéí=áå=çé=áåáíáøêéåçé=íçéëí~åç=î~å=çé=òïééññ~ëé béå=ãéíüçççäçöáëåü=çåçéêòçéâ ^åå=oéóëâéåë éêçãçíçê=w mêçñk=çêk=hççë=s^k=wtfbqbk ÅçJéêçãçíçê=W mêçñk=çêk=méíéê=ifmmbkp

Nadere informatie

ERASMUS MC MODIFICATIE VAN DE (REVISED) NOTTINGHAM SENSORY ASSESSMENT Handleiding

ERASMUS MC MODIFICATIE VAN DE (REVISED) NOTTINGHAM SENSORY ASSESSMENT Handleiding De Erasmus MC Modificatie van de (revised) Nottingham Sensory Assessment (EmNSA) 1 is een meetinstrument om bij patiënten met intracraniële aandoeningen de tastzin, de scherp-dof discriminatie en de propriocepsis

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 24 e jrg. 2006, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 24 e jrg. 2006, no. 3 (pp ) Auteur(s): E. Koes, H. van Holstein Titel: Voetvervorming in het transversale vlak Jaargang: 24 Jaartal: 2006 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 93-102 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Anatomie van de Spieren

Anatomie van de Spieren Schoudergordel en hals Schoudergordel M. Coracobrachialis M. Deltoideus M. Infraspinatus M. Latissimus dorsi M. Levator scapulae M. Pectoralis major Bron:afbeeldingen en omschrijving: SWSportmassage.nl

Nadere informatie

PIP-Dart, RetroFusion -schroeven en TRIM-IT hulpmiddelen DFU REVISIE 0

PIP-Dart, RetroFusion -schroeven en TRIM-IT hulpmiddelen DFU REVISIE 0 PIP-Dart, RetroFusion -schroeven en TRIM-IT hulpmiddelen DFU-0107-1 REVISIE 0 A. BESCHRIJVING VAN HET HULPMIDDEL De PIP-Dart (proximaal interfalangeaal) is een implantaat met een prikkeldraadvormig ontwerp

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 3 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg, F. Krijgsman, E. Koes Titel: Verzamelde reakties: enkeldistorsie: een rotatietrauma Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 160-170 Deze

Nadere informatie

Spierenbovensteextremiteit

Spierenbovensteextremiteit Spierenbovensteextremiteit O: Proximaal I : Distaal 1) Tussen welke botten vormt het onderste spronggewricht een verbinding? A) Calcaneus, naviculare, cuboideum B) Calcaneus, naviculare, talus C) Cuneiforma,

Nadere informatie

Anatomie van het bewegingsapparaat itemlijst

Anatomie van het bewegingsapparaat itemlijst Anatomie van het bewegingsapparaat itemlijst Deze itemlijst is bedoeld als hulpmiddel bij het bestuderen van de anatomie door weer te geven welke anatomische structuren gekend dienen te worden. Met behulp

Nadere informatie

** Flexie van de pols wordt ook wel palmairflexie genoemd, extensie van de pols wordt ook dorsaal flexie of dorsaal extensie genoemd.

** Flexie van de pols wordt ook wel palmairflexie genoemd, extensie van de pols wordt ook dorsaal flexie of dorsaal extensie genoemd. Checklist LO: Onderzoek van de pols en hand Algemene instructies Stelt u zich voor aan patiënt. Vertel welk onderzoek u gaat verrichten en instrueer de proefpersoon in begrijpelijk Nederlands. Zorg ervoor

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 1 (pp. 9 32)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 1 (pp. 9 32) Auteur(s): Lagerberg A., Lulofs R. Titel: Passieve bewegingskoppelingen tussen onderbeen en voet Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 9-32 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

4.6 Enkelletsel. Specifiek lichamelijk onderzoek. Specifieke anamnese. C.N. van Dijk

4.6 Enkelletsel. Specifiek lichamelijk onderzoek. Specifieke anamnese. C.N. van Dijk 11-Chirurgie 4.6 01-06-2005 09:43 Pagina 75 75 4.6 Enkelletsel C.N. van Dijk U bent huisarts. Op uw spreekuur verschijnt de heer De Boer, 34 jaar, die een dag tevoren tijdens een voetbalwedstrijd een trap

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: Over pronatie en overpronatie Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: Over pronatie en overpronatie Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: Over pronatie en overpronatie Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Osteopathische geneeskunde. De enkel en de voet. Luc Peeters & Grégoire Lason

Osteopathische geneeskunde. De enkel en de voet. Luc Peeters & Grégoire Lason Osteopathische geneeskunde De enkel en de voet Luc Peeters & Grégoire Lason De enkel en de voet Luc Peeters & Grégoire Lason Copyright door Osteo 2000 bvba 2013. Niets uit deze opgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

pijngids Voet In het midden van de voet en de voetboog tweehoofdige kuitspier (303) lange buiger van de tenen

pijngids Voet In het midden van de voet en de voetboog tweehoofdige kuitspier (303) lange buiger van de tenen pijngids Voet Vetgedrukte tekst geeft een primair pijnpatroon aan. Niet-vetgedrukte tekst verwijst naar een minder vaak voorkomend patroon of een satelliet-triggerpoint-patroon. Spieren staan in volgorde

Nadere informatie

Waarom meten Podologen zoveel?

Waarom meten Podologen zoveel? Waarom meten Podologen zoveel? Borgions Paul MsC Pod Secretaris Belgische Vereniging der podologen Podoloog Podologisch Centrum Rotselaar (met focus naar Topsporters en kinderen) Biomechanicus voor KRC

Nadere informatie

Station anamnese. Meeus. Bv. Thoracale pijn, claudication)

Station anamnese. Meeus. Bv. Thoracale pijn, claudication) Station anamnese Bv. Thoracale pijn, claudication) INTAKE: > Voorstellen: student, 5 e j student GNK > Waarom bent u vandaag naar hier gekomen? > Kan u daarover nog wat meer vertellen Beeld van het probleem

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no. 1 (pp. 10-33)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no. 1 (pp. 10-33) Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De afwikkeling van de voet Jaargang: 21 Jaartal: 2003 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 10-33 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Skillslab handleiding

Skillslab handleiding Skillslab handleiding Faculteit Geneeskunde & Gezondheidswetenschappen Inleiding tot het orthopedisch onderzoek Academiejaar 2011-2012 Skillslabteam Dr. Francis Hugelier - Dr. Jan Reniers Dr. Hans Van

Nadere informatie

Opleidingsprogramma. Percutaneous Needle Electrolysis (PNE)

Opleidingsprogramma. Percutaneous Needle Electrolysis (PNE) Opleidingsprogramma Percutaneous Needle Electrolysis (PNE) Bent u als fysiotherapeut op zoek naar innovatie in uw praktijk? Creëer toegevoegde waarde voor uw patiënt met Percutaneous Needle Electrolysis

Nadere informatie

Morton s Neuralgie Florien Bruggeman

Morton s Neuralgie Florien Bruggeman Morton s Neuralgie Florien Bruggeman 1. Oorzaak klachten 2. Anatomie regio van TML 2. Functie transversale ligament 4. Symptomen 5. Diagnostische testen 6. DD 7. Conservatief beleid 8. Injecties 9. Operaties

Nadere informatie

Skillslab handleiding

Skillslab handleiding Skillslab handleiding Faculteit Geneeskunde & Gezondheidswetenschappen Inleiding tot het orthopedisch onderzoek Academiejaar 2011-2012 Skillslabteam : Dr. Francis Hugelier - Dr. Jan Reniers Dr. Hans Van

Nadere informatie

6. VOET EN TENEN : 1. Beenderen en articulaties :

6. VOET EN TENEN : 1. Beenderen en articulaties : 6. VOET EN TENEN : 1. Beenderen en articulaties : 291815 291826 Bloedige behandeling van fractuur van calcaneus N 300 Gesloten of mini-open reductie en fixatie van een fractuur en/of luxatie van de voetwortel

Nadere informatie

1 e een anker op het onderbeen fig 5 2e anker op de voet

1 e een anker op het onderbeen fig 5 2e anker op de voet Anatomie Het enkelgewricht is een gecompliceerd geheel, vooral omdat het een aaneenschakeling van diverse gewrichten is, die op hun beurt weer noodzakelijk zijn om aan de voet zowel stabiliteit alsook

Nadere informatie

Cursus Ontspanningsmassage. Bijlage spieren. Trapezius

Cursus Ontspanningsmassage. Bijlage spieren. Trapezius Cursus Ontspanningsmassage Bijlage spieren. Trapezius De trapezius (monnikskapspier) is een ruitvormige spier boven aan de achterkant van het lichaam. De trapezius loopt van de schedelbasis tot aan het

Nadere informatie

Protocol Biomechanische Hoekmetingen. Protocol voetafdruk

Protocol Biomechanische Hoekmetingen. Protocol voetafdruk Protocol Biomechanische Hoekmetingen Aan de hand van Protocol voetafdruk met BORGinsole Combi automatisch afdruk- 3D laser digitizer 1. Heupflexie met Knie in extensie Protocol Biomechanische Hoekmetingen

Nadere informatie

Nascholing Traumachirurgie 2015 Diagnostiek en behandeling van letsels rond de pols en voet. Donderdag 22 januari 2015

Nascholing Traumachirurgie 2015 Diagnostiek en behandeling van letsels rond de pols en voet. Donderdag 22 januari 2015 Nascholing Traumachirurgie 2015 Diagnostiek en behandeling van letsels rond de pols en voet Donderdag 22 januari 2015 Van enkelletsel tot complex voetletsel Introductie Letsels van de enkel en voet komen

Nadere informatie

De ziekte van Dupuytren en de anatomie van de hand

De ziekte van Dupuytren en de anatomie van de hand De ziekte van Dupuytren en de anatomie van de hand De ziekte van Dupuytren is een progressieve bindweefselaandoening die de palmaire fascie van de hand aantast. Hierdoor kunnen flexiecontracturen in de

Nadere informatie

Auteur(s): P. van der Meer Titel: Schijnbewegingen in de enkel Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63 74

Auteur(s): P. van der Meer Titel: Schijnbewegingen in de enkel Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63 74 Auteur(s): P. van der Meer Titel: Schijnbewegingen in de enkel Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63 74 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Theorie-examen anatomie 25 januari 2008

Theorie-examen anatomie 25 januari 2008 Theorie-examen anatomie 25 januari 2008 1. Welke van de volgende spieren is eenkoppig? A. De m. biceps brachii. B. De m. coracobrachialis. C. De m. gastrocnemius. 2. Welke van de volgende spieren geeft

Nadere informatie

Dissectie. Geïllustreerde handleiding

Dissectie. Geïllustreerde handleiding Dissectie Geïllustreerde handleiding De afbeeldingen zijn zo gekozen dat bijna alle vermelde structuren erop te zien zijn. Inhoudstafel Regio pectoralis 2 Axilla 3 Bovenste lidmaat Anterior 6 Bovenste

Nadere informatie

Krachttraining. Een krachttrainingsschema voor Bewegen, sport en maatschappij. Naam Klas Docent

Krachttraining. Een krachttrainingsschema voor Bewegen, sport en maatschappij. Naam Klas Docent Krachttraining Een krachttrainingsschema voor Bewegen, sport en maatschappij Naam Klas Docent Inhoudsopgave Inleiding... 3 Musculus biceps brachii... 4 Informatie... 4 Oefening... 4 Musculus pectoralis

Nadere informatie

Schouder, bovenrug en bovenarm

Schouder, bovenrug en bovenarm pijngids Vetgedrukte tekst geeft een primair pijnpatroon aan. Niet-vetgedrukte tekst verwijst naar een minder vaak voorkomend patroon of een satelliet-triggerpoint-patroon. Spieren staan in volgorde van

Nadere informatie

2 De romp. Zichtbare en palpabele oriëntatiepunten van de romp

2 De romp. Zichtbare en palpabele oriëntatiepunten van de romp 6 Merck Manual 2 De romp De romp is het centrale deel van het lichaam. In dit boek zullen we alleen ingaan op de romp als deel van het bewegingsapparaat en niet op de interne organen. De wervelkolom (columna

Nadere informatie

1. m. Rectus Abdominis (rechte buikspier) A. Origo en insertie: van 5-7de rib naar schaambeen. C. Indeling en functie van de spier:

1. m. Rectus Abdominis (rechte buikspier) A. Origo en insertie: van 5-7de rib naar schaambeen. C. Indeling en functie van de spier: 1. m. Rectus Abdominis (rechte buikspier) A. Origo en insertie: B. Overspanning van: C. Indeling en functie van de spier: D. Bijzonderheden: E. Voorbeelden van oefeningen: van 5-7de rib naar schaambeen

Nadere informatie

ISPO JAAR CONGRES 2011. Biomechanica en vervaardiging enkel voet orthese bij Cerebrale Parese

ISPO JAAR CONGRES 2011. Biomechanica en vervaardiging enkel voet orthese bij Cerebrale Parese ISPO JAAR CONGRES 2011 Biomechanica en vervaardiging enkel voet orthese bij Cerebrale Parese Lichamelijk onderzoek Gangbeeld analyse, MRI, röntgen Algemene lichamelijke conditie Mobiliteit van heup,knie,en

Nadere informatie

Diagnostiek aan de schoudergordel. Model orthopedische geneeskunde ( James Cyriax) (Dos winkel)

Diagnostiek aan de schoudergordel. Model orthopedische geneeskunde ( James Cyriax) (Dos winkel) Diagnostiek aan de schoudergordel Model orthopedische geneeskunde ( James Cyriax) (Dos winkel) Doorsnede art. humeri bicepspees, loopt door bovenkant van kapsel en voorkomt inklemming van kapsel in gewrichtsspleet

Nadere informatie

ANATOMIE VAN HET ACHTERBEENSKELET VAN HET PENSEELAAPJE (CALLITHRIX JACCHUS)

ANATOMIE VAN HET ACHTERBEENSKELET VAN HET PENSEELAAPJE (CALLITHRIX JACCHUS) UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT DIERGENEESKUNDE Academiejaar 2012-2013 ANATOMIE VAN HET ACHTERBEENSKELET VAN HET PENSEELAAPJE (CALLITHRIX JACCHUS) door Hanne NIJS Promotor: Prof. dr. Paul SIMOENS Prof. dr.

Nadere informatie

John Hermans. Imaging of the distal tibiofibular syndesmosis: anatomy in relation to radiological diagnosis

John Hermans. Imaging of the distal tibiofibular syndesmosis: anatomy in relation to radiological diagnosis John Hermans Imaging of the distal tibiofibular syndesmosis: anatomy in relation to radiological diagnosis Dit proefschrift gaat over het afbeelden van de syndesmose van de enkel, bij mensen die hun lichaam

Nadere informatie

Bewegingsleer Deel I De bovenste extremiteit

Bewegingsleer Deel I De bovenste extremiteit Bewegingsleer Deel I De bovenste extremiteit Bewegingsleer Deel I De bovenste extremiteit I.A. Kapandji Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Ó 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij

Nadere informatie

De basis van de ondervoet bij het paard! Inleiding:!

De basis van de ondervoet bij het paard! Inleiding:! Dierenarts van Leeuwen www.vanleeuwenvoorpaarden.nl De basis van de ondervoet bij het paard Inleiding: Omdat de vraag naar uitleg mij meermaals wordt voorgeschoteld, heb ik een zeer korte maar hopelijk

Nadere informatie

voetverzorging uit Bakens & Zadkine Informatie mbtstof Anatomie Voetverzorging eindtermen

voetverzorging uit Bakens & Zadkine Informatie mbtstof Anatomie Voetverzorging eindtermen Voetverzorging Informatie mbtstof Anatomie voetverzorging uit Bakens & Zadkine eindtermen Beenderen onderste extremiteiten Focus been Oefening locatie beenderen in menselijk lichaam http://www.memorizer.net/nl/menselijk_lichaam/skelet/0

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/107420

Nadere informatie

Tentamen Structuur en functie van cel en weefsel (Vakcode 8W210) van uur

Tentamen Structuur en functie van cel en weefsel (Vakcode 8W210) van uur Tentamen Structuur en functie van cel en weefsel (Vakcode 8W210) 17-01-2011 van 09.00-12.00 uur Opmerkingen bij dit tentamen: Zorg ervoor dat op elk formulier dat je inlevert, je identiteitsnummer en naam

Nadere informatie