Bomen. Plantgoed en kwaliteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bomen. Plantgoed en kwaliteit"

Transcriptie

1 Bomen Plantgoed en kwaliteit

2 bosplantsoen; spil; veer; hoogstam (halfstam, laagstam); solitair; meerstammig. Type plantgoed Het type plantgoed is afhankelijk van de standplaats, de soort, de aangeplante maat, het eindbeeld en het beschikbare budget voor aanplanting en nazorg. Ongeacht de maat of het type moet het plantgoed aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.

3 Toelichting keuze type plantgoed standplaats: straat/verharding, gazon/park, boomgaard soort: Acer, Betula, Populus plantmaat: 12-14cm, 14-16cm, 20-25cm, 60-70cm budget voor aanplant en nazorg: of nog meer?

4 Bosplantsoen Jonge planten van één of enkele jaren oud, die gebruikt worden om bos aan te planten of om verder op te kweken tot bomen. Bestaat meestal uit een scheut van 30 cm tot 1 m hoog, eventueel met wat kleine zijtakken. Meestal zijn ze één of meerdere keren verplant, om een dicht en fijn vertakt wortelgestelte verkrijgen. Aanplanting gebeurt meestal met naakte wortel, maar er wordt ook bosplantsoen aangeboden in pot of in zogenaamde plugs: smalle, verterende containers.

5 Spil Een spil is een jonge boom die bestaat uit één forse scheut met weinig of geen zijtakken en zonder kroon. Spillen kunnen enkele meters hoog zijn. Een spil slaat relatief goed aan, maar is kwetsbaar. Spillen zijn het basismateriaal om hoogstammen te kweken en moeten dus recht zijn. Ze worden vaak recht gekweekt met bamboestokken. 1. Bosplantsoen 2. Spil 3. Halfstam 4. Hoogstam

6 Veer Een veer bestaat uit een dominante stam met zijtakken die lager dan 60 cm van de grond beginnen. Een veer wordt gebruikt voor soorten die gevoelig zijn voor zonnebrand of om ze later als geschoren vorm te beheren (Bijvoorbeeld Fagus sylvatica). Ook veel zuilvormige bomen worden als veer gekweekt en geplant.!een aandachtpunt is dat deze bomen op latere leeftijd soms moeilijk op te kronen zijn!

7 Hoogstam Een hoogstam heeft een rechte, takvrije stam en een kroon met een doorgaande harttak. De lengte van de takvrije stam is meestal 180cm. Er zijn ook uitzonderingen: leivormen, bolvormen, treurvormen, enz. hebben wel een takvrije stam, maar soms geen doorgaande harttak. Voor fruitbomen wordt het begrip hoogstam gebruikt ter onderscheid van half- en laagstambomen. 1. Hoogstam 2. Halfstam 3. Laagstam (plukt makkelijk )

8 Solitair Solitairbomen zijn bomen die op grote tussenafstanden opgekweekt zijn in de kwekerij waardoor ze een zware kroon en de typerende kroonvorm voor de soort of cultivar hebben verkregen. Door hun vormkenmerken zijn ze zeer geschikt om als alleenstaande boom te planten.

9 Meerstammige bomen Meerstammige bomen zijn bomen met meerdere stammen die niet hoger dan 50 cm van de grond ontstaan zijn. Ze worden als alleenstaande boom aangeplant. Meerstammige bomen ontstaan door een enkele stam terug te snoeien, niet door meerdere bomen in hetzelfde plantgat te stoppen.

10 Onderveredeld - bovenveredeld - eigen wortel Bomen kunnen uit zaad gekweekt worden, maar veel cultivars worden vegetatief vermeerderd om zo de eigenschappen van de cultivar zo uniform mogelijk te behouden. Een cultivar kan geënt of geoculeerd worden op een onderstam, meestal van de eigen soort, maar ook een onderstam van een andere soort is mogelijk.

11 Kwaliteit plantgoed Technisch Vademecum bomen blz. 114 t/m 124 Voor een geslaagde aanplant is een goede kwaliteit van het plantgoed een eerste vereiste: de bomen moeten van de juiste soort of cultivar zijn ze moeten vrij zijn van ziekten en gebreken correct opgekweekt voorbereid zijn op de verplanting De kwaliteit van het plantgoed valt uiteen in twee delen: de inwendige kwaliteit de uitwendige kwaliteit.

12 De inwendige kwaliteit: echtheid van soort of cultivar ent/onderstamcombinatie Conditie Gezondheid Is soms moeilijk te keuren op het moment van levering. Dit is een garantie die de leverancier moet bieden. Het Nederlandse keurmerk is NAK-T: Nederlandse Algemene Keuringsdienst Tuinbouwproducten.!!! De goedkeuring van het plantgoed door de afnemer gebeurt onder voorbehoud van echtheid. Tijdens het eerste groeiseizoen kan dan bepaald worden of de soort en cultivar correct zijn!!!

13 De uitwendige kwaliteit: Correcte verhouding tussen kroon, stam en wortelgestel Stam: Recht, stevig, geen beschadigingen, geen verse snoeiwonden, enz. Vertakking: Harttak is recht, takken regelmatig rondom in de kroon, geen plakoksels en dubbele toppen, enz. Beworteling: Gelijkmatig verspreid, voldoende vertakt, niet uitgedroogd, geen wurgwortels, enz.

14

15 Keuren van leveringen De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het opmaken van een duidelijke bestelling of bestek. Daarin moet de gewenste kwaliteit duidelijk omschreven zijn, net als de hoeveelheden, de soort en (cultuur-) variëteit van de bestelde bomen. De leverancier wordt geacht het plantgoed te leveren conform de bestelling of het bestek en de overeengekomen leveringsvoorwaarden. De keuring van het geleverde plantmateriaal is in feite de controle van de bestelling. De opdrachtgever keurt het plantmateriaal bij ontvangst en alvorens de ontvangstbon voor goedkeuring wordt afgetekend. Hierbij wordt een keuringsformulier ingevuld en ondertekend.

16

P l a n t g o e d K e u r i n g - A a n p l a n t e n. Wa t z i e n w e v a n d a a g?

P l a n t g o e d K e u r i n g - A a n p l a n t e n. Wa t z i e n w e v a n d a a g? P l a n t g o e d K e u r i n g - A a n p l a n t e n Wa t z i e n w e v a n d a a g? Types plantgoed (TVB p106-114) Kwaliteit en keuring van plantgoed (TVB p114-124) Transport en behandeling van plantgoed

Nadere informatie

De boomkweker. Doelstelling van deze les: De kern: De Nederlandse boomkweker. Spanningsveld boomkweker - kwaliteit. Vermeerderen van bomen.

De boomkweker. Doelstelling van deze les: De kern: De Nederlandse boomkweker. Spanningsveld boomkweker - kwaliteit. Vermeerderen van bomen. De boomkweker Doelstelling van deze les: Inzicht: Arie Bruin Boomkweker Vitale Toekomstbomen zijn alleen mogelijk door het telen van Vitaal Plantmateriaal! 1 2 De kern: Bereiken van vitaliteit Door goede

Nadere informatie

1 Plantmateriaal Naktuinbouw gekeurd? Aanduiding ja / nee EG-kwaliteit en het aansluitnummer bij Naktuinbouw op afleverbon/leveranciersdocument.

1 Plantmateriaal Naktuinbouw gekeurd? Aanduiding ja / nee EG-kwaliteit en het aansluitnummer bij Naktuinbouw op afleverbon/leveranciersdocument. Keuring plantmaterialen In te vullen door toezichthouder van de gemeente Waalwijk bij levering van de plantmaterialen op de projectlocatie. Pagina 1 t/m 2: keuring gehele levering Pagina s 3 t/m 14: beoordeling

Nadere informatie

III. Technische bepalingen

III. Technische bepalingen III. Technische bepalingen Kwaliteits- en levervoorwaarden De kwaliteitsvoorwaarden en de levervoorwaarden zijn een essentieel onderdeel van de bestelling. De percelen zijn afzonderlijk toewijsbaar. A.

Nadere informatie

Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen. Wijziging Technische Bepalingen. Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd. Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw

Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen. Wijziging Technische Bepalingen. Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd. Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw TECHNISCHE BEPALINGEN Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen Wijziging Technische Bepalingen Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw Overzicht vervallen bepalingen toegevoegd

Nadere informatie

HANDBOEK BOMEN 2014 ADDENDUM 2016 H5 LEVEREN (LAAN)BOMEN

HANDBOEK BOMEN 2014 ADDENDUM 2016 H5 LEVEREN (LAAN)BOMEN HANDBOEK BOMEN 2014 ADDENDUM 2016 H5 LEVEREN (LAAN)BOMEN 2 LEES- & GEBRUIKSWIJZER ADDENDUM Het Handboek Bomen is een zorgvuldige bundeling van gestandaardiseerde procedures, normen en kwaliteitseisen die

Nadere informatie

Bomen in openbaar groen. Bomen in SB250 Tom Joye, inverde. Kennis. H2: Nomenclatuur. Herwerking SB250 29/01/2015

Bomen in openbaar groen. Bomen in SB250 Tom Joye, inverde. Kennis. H2: Nomenclatuur. Herwerking SB250 29/01/2015 Bomen in openbaar groen Bomen zijn de steunpilaren van het openbaar groen Doordachte (in)planning en uitvoering van boomwerken is geen evidentie Bomen in SB250 Tom Joye, inverde Kennis De kennis en vaardigheden

Nadere informatie

ABCoop Arbustum Brabant Coöperatief UA.

ABCoop Arbustum Brabant Coöperatief UA. ABCoop Arbustum Brabant Coöperatief UA. ABCoop is een coöperatie van een selecte groep boomkwekers uit Noord-Brabant (NL) en kenmerkt zich door een zorgvuldig kwaliteitsbeleid met oog voor milieuvriendelijkheid.

Nadere informatie

Contactpersoon Kenmerk Status Datum. Pascal Peterman definitief 22 september 2017

Contactpersoon Kenmerk Status Datum. Pascal Peterman definitief 22 september 2017 Aan Witpaard Johan Drenth notitie Contactpersoon Kenmerk Status Datum Pascal Peterman 16182 definitief 22 september 2017 Betreft Bomeninventarisatie Beukenlaan 61, Soest Aanleiding en doelstelling In opdracht

Nadere informatie

Kwaliteitsbepaling en snoeiadvies bomen Botlek 52, Zwolle

Kwaliteitsbepaling en snoeiadvies bomen Botlek 52, Zwolle 21520401 Bijlage 3 Aan SPA ingenieurs Contactpersoon Kenmerk Status Datum Pascal Peterman 15385C definitief 4 april 2016 Betreft Kwaliteitsbepaling en snoeiadvies bomen Botlek 52, Zwolle Aanleiding en

Nadere informatie

WORKSHOP - Kwaliteit en Keuring van Plantmateriaal

WORKSHOP - Kwaliteit en Keuring van Plantmateriaal WORKSHOP - Kwaliteit en Keuring van Plantmateriaal Onderdeel: Kwaliteitsaanduiding Kwaliteit van plantmateriaal kun je op twee manieren bekijken: 1 Vitaliteit en gezondheid 2 De manier waarop het uiterlijk

Nadere informatie

www.vostersboomverzorging.be

www.vostersboomverzorging.be www.vostersboomverzorging.be Bomen zijn onmisbaar en een waardevol element in uw tuin. Ze vragen om een goede verzorging en begeleiding. Door deskundige snoei en controle kunnen bomen veilig oud worden.

Nadere informatie

SNOEIEN (LAAN) BOMEN

SNOEIEN (LAAN) BOMEN SNOEIEN (LAAN) BOMEN Snoeien van bomen Ideale boomvorm Een solitaire boom in de vrije ruimte behoeft géén snoei Begrippen binnen begeleiding snoei Scheut een nog niet verhouten stengel die max. 1 groeiseizoen

Nadere informatie

vormen Bomen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Opkweek van vrijstaande bomen

vormen Bomen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Opkweek van vrijstaande bomen Bomen vormen IN ONZE SERIE BOMEN VORMEN ZULLEN WE NU DE VERZORGING VAN PRUIMEBOMEN BEHANDELEN. Erg oude, wat verwilderde pruimenboom Vrijstaande pruimenbomen kunnen tot behoorlijke bomen uitgroeien, ze

Nadere informatie

OPDRACHT 4 BOOMBEHEER. TERMEN UIT DE THEORIE BOOMVERZORGING Groeiplaatseisen. Bodemvaag. Penetrograaf. Sint-Janslot. Primaire groei secundaire groei

OPDRACHT 4 BOOMBEHEER. TERMEN UIT DE THEORIE BOOMVERZORGING Groeiplaatseisen. Bodemvaag. Penetrograaf. Sint-Janslot. Primaire groei secundaire groei OPDRACHT 4 BOOMBEHEER TERMEN UIT DE THEORIE BOOMVERZORGING Groeiplaatseisen Bodemvaag Penetrograaf Sint-Janslot Primaire groei secundaire groei Schors bast cambium spinthout kernhout Groeiring Afgrendelingszones

Nadere informatie

Subsidiedossier KLE. Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65

Subsidiedossier KLE. Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier KLE Aanvraagformulier vind je op het einde van dit document

Nadere informatie

: Mathijs de Natris : Martijn Bouwer. Telefoonnummer : 055-5999 444 Faxnummer : 055-5338 844 : bomendienst@btl.nl : www.bomendienst.

: Mathijs de Natris : Martijn Bouwer. Telefoonnummer : 055-5999 444 Faxnummer : 055-5338 844 : bomendienst@btl.nl : www.bomendienst. BOOMWAARDEBEPALING HALVEMAANSTRAAT ZUTPHEN HEGEMAN BOUWONTWIKKELING BV BTL Bomendienst Rapport Gezien : Mathijs de Natris : Martijn Bouwer Telefoonnummer : 055-5999 444 Faxnummer : 055-5338 844 E-mail

Nadere informatie

Vrij uit te kiezen van struikvorm 175/200 tot multistam 1000/+ Omschrijving + gebruik :

Vrij uit te kiezen van struikvorm 175/200 tot multistam 1000/+ Omschrijving + gebruik : Omschrijving + gebruik : Deze e soorten zijn in hoge mate aangepast aan ons klimaat en omgeving. Naast het feit dat ze belangrijk zijn voor vele organismen, zijn de aangeprezen soorten zeer vorstresistent,

Nadere informatie

Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen. Wijziging Standaard RAW Bepalingen

Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen. Wijziging Standaard RAW Bepalingen Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen Planten Verplanten bomen Eisen aan plantmateriaal Garantie Wijziging Standaard RAW Bepalingen Uitbreiding RAW-Catalogus met resultaatsbeschrijvingen Ter visie Commentaar

Nadere informatie

Beknopte snoeiinstructie door Leo van Mierlo voor Boomgaard De Steenen Camer, januari 2015

Beknopte snoeiinstructie door Leo van Mierlo voor Boomgaard De Steenen Camer, januari 2015 1 Snoeien doet groeien Beknopte snoeiinstructie door Leo van Mierlo voor Boomgaard De Steenen Camer, januari 2015 Botanische termen De STAM is de hoofdstengel van een boom. Een SCHEUT (of LOOT) is een

Nadere informatie

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS

BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS GRATIS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS NIEUW PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! In dit voorbeeld leggen we uit van welke afmetingen u uit kunt gaan bij het graven

Nadere informatie

Kenmerkend voor alle coniferen is de typische lucht die vrijkomt als de tak of de bladeren beschadigd worden. Deze geur wordt veroorzaakt door hars.

Kenmerkend voor alle coniferen is de typische lucht die vrijkomt als de tak of de bladeren beschadigd worden. Deze geur wordt veroorzaakt door hars. Coniferen Kenmerken Algemeen Letterlijk vertaald betekent conifeer kegeldragende. De zaden van de coniferen zitten verpakt in de kegels, die vele vormen en grootten kunnen aannemen. Elke conifeer heeft

Nadere informatie

Bomen. Aanplant en techniek Situatie: open groeiplaats

Bomen. Aanplant en techniek Situatie: open groeiplaats Bomen Aanplant en techniek Situatie: open groeiplaats Plantput; Drainage en beluchting; Planttijdstip; Plantdiepte; Orientatie en plantrichting; Planttechniek bomen met kale wortel; Planttechniek bomen

Nadere informatie

Amelanchier maat omschrijving. Buxus maat omschrijving

Amelanchier maat omschrijving. Buxus maat omschrijving Seizoen najaar 2014 Amelanchier maat omschrijving lamarckii pot 175-200 c 12 200-250 c 25 175-200 drkl 200-250 drkl solitair 200-250 drkl solitair 250-275 drkl Buxus maat omschrijving sempervirens 25-30

Nadere informatie

wortelhals 5 x stamomvang

wortelhals 5 x stamomvang halve topscheut maximaal 30 x stamomvang minimaal 1,80 m minimaal 50% van de boomlengte 1e gesteltak stamomvang op 1m hoogte rechte stam minimaal 4 gesteltakken < 2 á 3 jaar doorgaande verlenging wortelhals

Nadere informatie

Aanvullende boomeffectanalyse uitbreiding Bos en Vaartschool te Haarlem

Aanvullende boomeffectanalyse uitbreiding Bos en Vaartschool te Haarlem Aanvullende boomeffectanalyse uitbreiding Bos en Vaartschool te Opdrachtgever : Onderzoeksnummer : PFBA.10/21488.ond Afrondingsdatum : augustus 2010 Uitgevoerd door : Pius Floris Boomverzorging Amsterdam

Nadere informatie

beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING!

beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! GRATIS HANDIGE GIDS! beukenhaag.nl BEUKENHAAG INFORMATIE GIDS NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! NIEUW: PINNEN BIJ BEZORGING! beukenhaag.nl In dit voorbeeld leggen we uit van welke afmetingen u uit kunt gaan

Nadere informatie

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig Cercis canadensis Als hoogstamvorm gekweekt groeit C. canadensis uit tot een mooie, middelhoge solitairboom. De stam is grijs en ondiep gegroefd, op latere leeftijd kan de schors in kleine plaatjes loslaten.

Nadere informatie

Page 1 of. Haven Beheer App. ID nummer Datum VTA keuring GPS coordinaten. Rvd Brink. Naam VTA Inspecteur. Standplaats!

Page 1 of. Haven Beheer App. ID nummer Datum VTA keuring GPS coordinaten. Rvd Brink. Naam VTA Inspecteur. Standplaats! Haven Beheer App Page 1 of ID nummer 5770 Datum VTA keuring 12-11-2014 GPS coordinaten 40 52,534' E, 520 23,674' N Naam VTA Inspecteur Straatnaam Standplaats! Wegtype 0 Boomsoort Stam diameter Kroon diameter

Nadere informatie

Hoe bestel ik goed plantmateriaal? Stichting Probos zet zich in voor duurzaam bosbeheer en duurzame bosketens. Inhoud

Hoe bestel ik goed plantmateriaal? Stichting Probos zet zich in voor duurzaam bosbeheer en duurzame bosketens. Inhoud Hoe bestel ik goed plantmateriaal? PATRICK JANSEN (Wernhout, 23 juni 2015) Inhoud Doel Wet- en regelgeving Bestellen van goed plantmateriaal Controleren van geleverd plantmateriaal DOEL Doel Goed groeiende

Nadere informatie

Resultaat weergegeven. Werkwijze. Werkwijze. Kijken. Hulpmiddelen: Geen verhoogd risico ( GVR ) Verhoogd risico ( VR ) Snoeikenmerken Boomveiligheid

Resultaat weergegeven. Werkwijze. Werkwijze. Kijken. Hulpmiddelen: Geen verhoogd risico ( GVR ) Verhoogd risico ( VR ) Snoeikenmerken Boomveiligheid Werkwijze Kijken Snoeikenmerken Boomveiligheid Stabiliteit Breukgevoeligheid Hulpmiddelen: Prikstok Houten hamer Werkwijze Resultaat weergegeven Geen verhoogd risico ( GVR ) Verhoogd risico ( VR ) Werkwijze

Nadere informatie

Globale Boomeffectrapportage Dennenkamp Oosterbeek - Renkum

Globale Boomeffectrapportage Dennenkamp Oosterbeek - Renkum Globale Boomeffectrapportage Dennenkamp Oosterbeek - Renkum Foto: het Beukenlaantje langs de locatie In verband met de herontwikkeling van de voormalige Neder Veluwecollege te Oosterbeek is een globale

Nadere informatie

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET BEHEERPASPOORT BOMEN JEUGD SNOEI Een mooie duurzame boom, bomenrij of groep met één doorgaande stam en een voor die locatie gewenste takvrije stam. Er wordt tijdens deze fase gestreefd om de boom zich

Nadere informatie

Groen in Voorlopig Ontwerp Breukelsplein

Groen in Voorlopig Ontwerp Breukelsplein Groen in Voorlopig Ontwerp Breukelsplein Bomen algemeen De gemeente Boxtel hecht grote waarde aan bomen in het openbaar gebied. Daarbij wordt wel uitgegaan van het principe de juiste boom op de juiste

Nadere informatie

BOOMTECHNISCHE BEOORDELING 3 BOMEN ACHTERSTRAAT WILLEMSTAD

BOOMTECHNISCHE BEOORDELING 3 BOMEN ACHTERSTRAAT WILLEMSTAD BOOMTECHNISCHE BEOORDELING 3 BOMEN ACHTERSTRAAT WILLEMSTAD BTL Bomendienst Rapport : M. Bouwer Gezien : H. Houtappels Paraaf : Telefoonnummer : 055-5999 444 Faxnummer : 055-5338 844 E-mail : bomendienst@btl.nl

Nadere informatie

h e t o v e r v e e n

h e t o v e r v e e n h e t o v e r v e e n b i j l a g e I I : l a n d s c h a p s p l a n ( v o o r l o p i g o n t w e r p ) Gemeente Rijssen - Holten, definitief, 7 mei 2013, bijlage II bij bestemmingsplan I N H O U D 1.

Nadere informatie

Waardebepaling. Bomen Zuidelijke omlegging Deurne

Waardebepaling. Bomen Zuidelijke omlegging Deurne Waardebepaling Bomen Zuidelijke omlegging Deurne Cuijk, 29 mei 2013 Bomen Zuidelijke omlegging Deurne Colofon Opdrachtgever Gemeente Deurne De heer T. Schoester Postbus 3 5750 AA DEURNE Dossiergegevens

Nadere informatie

Onderzoek bomen middenplantsoen Catsheuvel

Onderzoek bomen middenplantsoen Catsheuvel Onderzoek bomen middenplantsoen Catsheuvel Arnhem, augustus 2014 Opdrachtgever: Gem. Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling Afdeling Grondzaken t.a.v. W. Dekker Opdrachtnemer: Prohold BV G.J. van Prooijen

Nadere informatie

Visuele boomcontrole terrein jeugdgevangenis te Zutphen

Visuele boomcontrole terrein jeugdgevangenis te Zutphen Visuele boomcontrole terrein jeugdgevangenis te Zutphen Gemeente Zutphen DEFINITIEF 06 april 2007 rapport Lichtenvoordseweg 4 VESTIGING GROENLO Lichtenvoordseweg 4 7141 DX Groenlo +31 (0)544 37 78 80 Telefoon

Nadere informatie

Juiste boomkeuze, sleutel tot succes

Juiste boomkeuze, sleutel tot succes Juiste boomkeuze, sleutel tot succes 15 jaar gebruikswaarde onderzoek straatbomen Floriade, 27 juni 2012; Jelle Hiemstra Onderdelen presentatie Inleiding Waarom Functies Standplaats 15 jaar gebruikswaarde

Nadere informatie

Bomen Effect Analyse bij een 62-tal bomen aan de Sportlaan te Udenhout.

Bomen Effect Analyse bij een 62-tal bomen aan de Sportlaan te Udenhout. Bomen Effect Analyse bij een 62-tal bomen aan de Sportlaan te Udenhout. Bomen Effect Analyse uitgevoerd door: A.J.W.J. Engelen European Tree Technician Opdrachtgever: Brouwers Groenaannemers Galgeneind

Nadere informatie

Bomen verlaten de kwekerij, en dan?

Bomen verlaten de kwekerij, en dan? Boomkwekers stoppen bloed, zweet en tranen in hun kindjes om ze op te laten groeien tot sterke individuen die op eigen benen kunnen staan. Zonde om deze te zien kwarren of afsterven door verkeerde aanplant.

Nadere informatie

POMologische Vereniging Noord-Holland. Fruitbomen. Planten. www.hoogstamfruitnh.com

POMologische Vereniging Noord-Holland. Fruitbomen. Planten. www.hoogstamfruitnh.com POMologische Vereniging Noord-Holland Fruitbomen www.hoogstamfruitnh.com Planten 12 Dit werkboekje is een uitgave van de POMologische Vereniging Noord-Holland INHOUD 1. Wanneer fruitbomen planten? 2. Gaat

Nadere informatie

Weet welk plantmateriaal je koopt! 2014 nr. 5

Weet welk plantmateriaal je koopt! 2014 nr. 5 Weet welk plantmateriaal je koopt! Als bos- en natuurbeheerder wil je bij het planten van bomen en struiken dat ze goed aanslaan en een vitale beplanting gaan vormen die voldoet aan de gestelde beheerdoelen.

Nadere informatie

Handleiding. Boom planten. Tielsestraat 83 A 4043 JR Opheusden Tel:

Handleiding. Boom planten.  Tielsestraat 83 A 4043 JR Opheusden Tel: Handleiding Boom planten www. Tielsestraat 83 A 4043 JR Opheusden Tel: 0488 48 2266 info@ www. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Instructie boom planten 3. Instructie beukenhaag planten 4. Veelgestelde vragen

Nadere informatie

ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Kootwijkerdijk 12, Kootwijkerbroek Beplantingsplan

ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Kootwijkerdijk 12, Kootwijkerbroek Beplantingsplan ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Beplantingsplan 2 Te behouden beplanting Kootwijkerdijk 12 te behouden zomereiken te behouden gewone esdoorn te

Nadere informatie

MINICAMPING LEEUWE PLAN VOOR LANDSCHAPPELIJKE INPASSING. eigenaar: fam. A. Leeuwe Zuidwelleweg 2 4326 SG NOORDWELLE. plan datum: 20 juli 2010

MINICAMPING LEEUWE PLAN VOOR LANDSCHAPPELIJKE INPASSING. eigenaar: fam. A. Leeuwe Zuidwelleweg 2 4326 SG NOORDWELLE. plan datum: 20 juli 2010 MINICAMPING LEEUWE PLAN VOOR LANDSCHAPPELIJKE INPASSING eigenaar: fam. A. Leeuwe Zuidwelleweg 2 4326 SG NOORDWELLE plan datum: 20 juli 2010 gemaakt door: E. Voogd Cipta Indah www.cipta-indah.com Kaarten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 51 December 2011. Beste,

NIEUWSBRIEF 51 December 2011. Beste, NIEUWSBRIEF 51 December 2011 Beste, Je hebt via www.atelierartisjok.be ingetekend op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief zal je wat meer wegwijs maken in diverse thema's rond planten en tuinarchitectuur. Suggesties

Nadere informatie

Definitie bosplantsoen Bosplantsoen is een houtachtige beplanting met inheemse gewassen

Definitie bosplantsoen Bosplantsoen is een houtachtige beplanting met inheemse gewassen OPDRACHT 5 BEHEER VAN BOSPLANTSOEN Definitie bosplantsoen Bosplantsoen is een houtachtige beplanting met inheemse gewassen Definitie inheemse plant Een inheemse plant is een plant die al zeer lange tijd

Nadere informatie

Koningsoord. Situatie berceau december 2011.

Koningsoord. Situatie berceau december 2011. Koningsoord In Koningsoord worden de komende jaren nieuwe woningen, voorzieningen, nieuwe sportcomplexen ontwikkeld. Een gedeelte van Koningsoord vormt straks het nieuwe centrum van Berkel-Enschot. Bron:

Nadere informatie

7 juli Aanvullende informatie en factsheet bomen

7 juli Aanvullende informatie en factsheet bomen DATUM 7 juli 2015 ONDERWERP Aanvullende informatie en factsheet bomen Warmte therapie Hieronder leest u aanvullende informatie over de warmte therapie behandeling. Er zijn in Dordrecht in februari 2015

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANLEG EN HET ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANLEG EN HET ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN SUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE AANLEG EN HET ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN Hoofdstuk 1: definities en afbakening Artikel 1. Het gemeentebestuur van Wielsbeke wenst een toelage uit te keren, binnen

Nadere informatie

BOOM INVENTARISATIE W.A. SCHOLTENLAAN DOORWERTH IN OPDRACHT VAN: RVG DEVELOPMENT BV

BOOM INVENTARISATIE W.A. SCHOLTENLAAN DOORWERTH IN OPDRACHT VAN: RVG DEVELOPMENT BV BOOM INVENTARISATIE W.A. SCHOLTENLAAN DOORWERTH IN OPDRACHT VAN: RVG DEVELOPMENT BV KANTOOR : VAN JAARSVELD/VAN SCHERPENZEEL ADRES : OVEREIND 42, 3998 JB SCHALKWIJK. TELEFOON 030-6011880 OPNAMEDATUM :

Nadere informatie

BoomZekerPlan. Het plan voor het planten van bomen met garantie, dus zonder zorgen en zonder risico

BoomZekerPlan. Het plan voor het planten van bomen met garantie, dus zonder zorgen en zonder risico BoomZekerPlan Het plan voor het planten van bomen met garantie, dus zonder zorgen en zonder risico Inleiding Bomen vormen het meest duurzame onderdeel van de groene buitenruimte. Er kan pas van een succesvolle

Nadere informatie

BOOMINVENTARISATIE DFS SPORTPARK

BOOMINVENTARISATIE DFS SPORTPARK BOOMINVENTARISATIE DFS SPORTPARK BOOMINVENTARISATIE DFS SPORTPARK Opdrachtgever: Gemeente Alkmaar Projectnummer : P12182 Datum : 20 november 2012 Auteur : M.H. Verzijlbergen Controle : B. Stoffer Paraaf

Nadere informatie

Projectnummer : P16258 Datum : 17 januari Auteur : J.K. de Leeuw Controle : P.M.A. van der Wielen Paraaf :

Projectnummer : P16258 Datum : 17 januari Auteur : J.K. de Leeuw Controle : P.M.A. van der Wielen Paraaf : WAARDEBEPALING BOMEN AMERIKAHAVENWEG In verband met kapaanvraag WAARDEBEPALING BOMEN AMERIKAHAVENWEG In verband met kapaanvraag Opdrachtgever: Combinatie BAM Banzo VOF Projectnummer : P16258 Datum : 17

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Geldereschweg 108 Meddo

Landschappelijke inpassing Geldereschweg 108 Meddo Landschappelijke inpassing Geldereschweg 108 Meddo Colofon Landschappelijke inpassing Geldereschweg 108 Meddo Uitgevoerd door: Centrum Plattelandsontwikkeling Oost Opdrachtgever: Contactpersoon: Van Westreenen

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Bladverliezende heesters

Groene Detailhandel. Bladverliezende heesters Bladverliezende heesters Inleiding We vinden het in onze streek normaal dat heesters in het najaar hun bladeren afstoten. Planten die dat niet doen zijn in de meeste gevallen uitheems. Door het afstoten

Nadere informatie

Haag of Heg Lijnvormige beplantingen / scheiden van ruimten

Haag of Heg Lijnvormige beplantingen / scheiden van ruimten Haag of Heg Lijnvormige beplantingen / scheiden van ruimten Historie Landschap Stijlperioden Renaissance ca. 1500 kloostertuinen Barok / Franse stijltuinen / 17 e en 18 e eeuw O.a. Versailles / paleis

Nadere informatie

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar:

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar: Fruitsoort Wanneer snoeien? Abrikoos Appel Kers Peer Perzik Pruim Vóór half september, direct na de pluk en/of direct na de bloei Jonge bomen: januari t/m eind maart. Oude bomen: juli t/m eind augustus

Nadere informatie

werkzaamheden 1 Bomen planten en verplanten Inhoud deze les Plantgat-constructie Aanplant Bomen planten 1 Bomen planten 2

werkzaamheden 1 Bomen planten en verplanten Inhoud deze les Plantgat-constructie Aanplant Bomen planten 1 Bomen planten 2 Bomen planten en verplanten Inhoud deze les 1. Bomen planten 2. Inboeten 3. Verplanten grote bomen Aanplant Plantgat-constructie Factoren: Planten in het najaar Planten in het voorjaar Planten bij vriezend

Nadere informatie

BOMEN BESCHERMEN OP (BOUW)WERVEN --- Ideale situatie ---

BOMEN BESCHERMEN OP (BOUW)WERVEN --- Ideale situatie --- --- Ideale situatie --- Op tijd geraadpleegd worden Inventariseren bomenbestand algemeen Informeren Voorlopige conclusie:behouden of niet behouden Uitgebreid onderzoek bo(o)m(en) en standplaats Vergelijken

Nadere informatie

1. Zaden, minimaal 100 (RWF verkoopt per 250, zodat u het een paar keer kunt proberen) 2. Kweekkasje 3. Zaai en stekgrond

1. Zaden, minimaal 100 (RWF verkoopt per 250, zodat u het een paar keer kunt proberen) 2. Kweekkasje 3. Zaai en stekgrond Zaaien Mocht u besluiten zelf Sequoia s of Redwoods te gaan zaaien, is het goed om een aantal basiszaken te weten. De onderstaande beschrijving is gelijk voor de Sequoiadendron Giganteum, Sequoia sempervirens

Nadere informatie

Boomtechnisch onderzoek 157 bomen Bochtafsnijding Delftse Schie Gebied Overschie Rotterdam

Boomtechnisch onderzoek 157 bomen Bochtafsnijding Delftse Schie Gebied Overschie Rotterdam Boomtechnisch onderzoek 157 bomen Bochtafsnijding Delftse Schie Gebied Overschie Rotterdam Boomtechnisch onderzoek 157 bomen Bochtafsnijding Delftse Schie Gebied Overschie Rotterdam Opdrachtgever: Provincie

Nadere informatie

Klein-en groter fruit

Klein-en groter fruit Klein-en groter fruit In de moestuin Gevorderdencursus dl 3 TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Plaats van fruit in de tuin Vaste plek Zonnig Als haag tussen tuinen Als afscheiding tussen tuindelen

Nadere informatie

Artnr & Artnr & Stuur uw zoeklijst Help

Artnr & Artnr & Stuur uw zoeklijst Help Artnr 07.01 & 07.02 Perelaar -pyrus Variëteit: Doyenné du Comise / Conference Boomvorm: Struik-spil (piramidaal) Ouderdom: 65 jaar Boomhoogte: 2.25 meter Stamomtrek: 60/65 Beschrijving: Mooie gevormde

Nadere informatie

Dhr Hoorn Kerkstraat 17 Hedikhuizen 18 augustus Luchtfoto. Historische kaart 1874.

Dhr Hoorn Kerkstraat 17 Hedikhuizen 18 augustus Luchtfoto. Historische kaart 1874. Landschappelijke inpassing Woonkavels Hedikhuizen Landschappelijke inpassing Woonkavels Hedikhuizen Aanleiding en ligging plangebied Ten behoeve van de sanering van het bedrijf aan de Kerkstraat 17 te

Nadere informatie

Vormbomen. Bolvorm Soortnaam Aantal Breedte Carpinus betulus 20 Ø Ø200 8 Ø250

Vormbomen. Bolvorm Soortnaam Aantal Breedte Carpinus betulus 20 Ø Ø200 8 Ø250 Bolvorm Soortnaam Aantal Breedte Carpinus betulus 20 Ø150 29 Ø200 8 Ø250 Boogvorm Fagus Sylvatica (hele boog bevat 2 bomen) 3 14\16 20 16\18 20 18\20 2 20\25 Fagus Sylvatica 'Atropunicea' (hele boog bevat

Nadere informatie

WAARDEBEPALING BOMEN WCS- TERREIN. In verband met bouwrijp maken Matrix VII

WAARDEBEPALING BOMEN WCS- TERREIN. In verband met bouwrijp maken Matrix VII WAARDEBEPALING BOMEN WCS- TERREIN In verband met bouwrijp maken Matrix VII WAARDEBEPALING BOMEN WCS- TERREIN In verband met bouwrijp maken Matrix VII Opdrachtgever: Buro Scope De heer B. Visser Projectnummer

Nadere informatie

Kwaliteitscategorie Aantal Slecht 2 Matig 17 Voldoende 9 Nader onderzoeken 0 Niet te beoordelen 0 28 Beheercategorie Handhaving gewenst vanuit boomtechnisch oogpunt Handhaving gewenst, wel zijn gerichte

Nadere informatie

Ormel Boomverzorging Pagina 1

Ormel Boomverzorging Pagina 1 1 Fagus sylvatica gewone beuk 1 80 1620 20 Half verharding Redelijk Middelhoog VS / KV stamvoet schade door poort, plakoksel tak 2 Fagus sylvatica gewone beuk 1 90 1620 15 Half verharding Goed Hoog 1 plakoksel,

Nadere informatie

Artikel 3: De toelage staat open voor de beplantingen binnen de grenzen van de gemeente.

Artikel 3: De toelage staat open voor de beplantingen binnen de grenzen van de gemeente. Subsidie voor kleine landschapselementen (KLE) 10 e punt GR 18/10/2002 Afdeling 1 Artikel 1: Het gemeentebestuur van Ternat wenst een subsidie uit te keren voor de aanplanting en het onderhoud van lineaire

Nadere informatie

Bomenonderzoek Project HOV-2 lijn Gemeente Eindhoven

Bomenonderzoek Project HOV-2 lijn Gemeente Eindhoven Bomenonderzoek Project HOV-2 lijn Gemeente Eindhoven Opdrachtgever: Contactpersoon: Gemeente Eindhoven Meneer T. Schoester Datum: februari 2010 Projectnummer: 20091932 Status rapport: concept, februari

Nadere informatie

Voorstel voor landschappelijke inpassing Ossenwaard 11 Herwen

Voorstel voor landschappelijke inpassing Ossenwaard 11 Herwen Voorstel voor landschappelijke inpassing Ossenwaard 11 Herwen Colofon Voorstel voor landschappelijke inpassing Ossenwaard 11 Herwen Uitgevoerd door: Natuurbank Overijssel Opdrachtgever: Contactpersoon:

Nadere informatie

Daarnaast worden er veel onderstammen gezaaid voor het vermeerderen van cultuurrassen en cultuurvariëteiten.

Daarnaast worden er veel onderstammen gezaaid voor het vermeerderen van cultuurrassen en cultuurvariëteiten. Vermeerdering Het vermeerderen van laanbomen kan op diverse manieren en vraagt veel vakmanschap. Sommige boomkwekerijen hebben zich toegelegd op het vermeerderen van laanbomen, andere op het opkweken.

Nadere informatie

Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV. 150799-1761491 UVS 2015. Boomwaardebepaling en herplant plan

Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV. 150799-1761491 UVS 2015. Boomwaardebepaling en herplant plan Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV. 150799-1761491 UVS 2015 Boomwaardebepaling en herplant plan Pius Floris Boomverzorging Leiderdorp Projectnummer: Opdrachtgever: PFBL.15.MS008

Nadere informatie

ONDERZOEK. VTA-inspectie bij 78 stuks diverse bomen aan de Doolhoflaan op landgoed Kernhem te Ede

ONDERZOEK. VTA-inspectie bij 78 stuks diverse bomen aan de Doolhoflaan op landgoed Kernhem te Ede ONDERZOEK VTA-inspectie bij 78 stuks diverse bomen aan de Doolhoflaan op landgoed Kernhem te Ede Opdrachtgever : Gemeente Ede De heer P. Peters Boomtechnisch adviseur : De heer W. Noorloos Projectnummer

Nadere informatie

Van Hallstraat. Prunus avium Plena

Van Hallstraat. Prunus avium Plena Van Hallstraat Prunus avium Plena Deze middelgrote boom heeft een ronde en regelmatig vertakte dichte kroon. De boom kan een uiteindelijke hoogte bereiken van 8-12 m. De glanzende schors is bruinrood van

Nadere informatie

Bomen & Boomverzorging

Bomen & Boomverzorging Bomen & Boomverzorging Investeren voor de volgende generatie Bomen planten, bomen leveren, bomen verzorgen en onderhouden zijn onderdeel van het LooHorst specialismepakket. Onze jarenlange ervaring biedt

Nadere informatie

De aanplant. Agentschap Natuur en Bos Bodem. Aanplant, snoei en verzorging van hoogstamfruitbomen

De aanplant. Agentschap Natuur en Bos Bodem. Aanplant, snoei en verzorging van hoogstamfruitbomen Aanplant, snoei en verzorging van hoogstamfruitbomen Jan Van Bogaert Voor het Agentschap Natuur en Bos De aanplant Bodem De meest geschikte bodem voor grootfruit (appels, peren, kersen en pruimen) is:

Nadere informatie

Tilia x europaea Toekomstverwachting

Tilia x europaea Toekomstverwachting Tilia x europaea Toekomstverwachting In opdracht van: Vereniging van Huiseigenaren Slotervaart Onderzoek en rapportage: Maarten H. van Atten, Alphen aan den Rijn European Tree Technician en dendroloog

Nadere informatie

Advies betreffende de beschadiging van populieren langs het Leopoldkanaal te Damme

Advies betreffende de beschadiging van populieren langs het Leopoldkanaal te Damme Advies betreffende de beschadiging van populieren langs het Leopoldkanaal te Damme Nummer: INBO.A.3163 Datum advisering: 8 december 2014 Auteur(s): Contact: Kenmerk aanvraag: Arthur De Haeck, Peter Roskams

Nadere informatie

info@copijn.nl Inhoud 1 2 3 4 1 2 1 De Richtlijnen NVTB Versie 2013 kunnen gedownload worden van de site www.boomtaxateur.nl. 2.3.1 Waardecategorie A 2.3.2 Waardecategorie B 2.3.3 Waardecategorie C

Nadere informatie

Nog steeds teveel dorstige jonge bomen in Nederland

Nog steeds teveel dorstige jonge bomen in Nederland Nog steeds teveel dorstige jonge bomen in Nederland Uitval plantmateriaal: het gaat de goede kant op, maar het kan nog beter Nog steeds zien we dat -ondanks goede bedoelingen en mooie plannen- een groot

Nadere informatie

Snoei van Steenfruit

Snoei van Steenfruit VELT Dijlevallei Roger Verlinden 22/05/2012 Roger.Verlinden2@telenet.be Snoei van Steenfruit 1. Wat is snoeien Snoeien is het wegnemen of vervormen van plantendelen. 2. Waarom snoeien zieke, verkeerd ingeplante,

Nadere informatie

Snoeiplan. Bossages Cronesteynpad, thv hmp 10,7

Snoeiplan. Bossages Cronesteynpad, thv hmp 10,7 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV. 162080-2355745 Snoeiplan Bossages Cronesteynpad, thv hmp 10,7 Alphen aan den Rijn, 14 maart 2016 1 Opdrachtgever: Tauw bv Contactpersoon:

Nadere informatie

BIJLAGE 1. Landschappelijk inpassingsplan

BIJLAGE 1. Landschappelijk inpassingsplan BIJLAGE 1 Landschappelijk inpassingsplan Goes, 1 juli 2013 Aan: Dhr. M. Jurriens Laureijnestraat 19 4553 BV Philippine 06-53146246 m.jurriens@zeelandnet.nl Betreft: landschappelijke inpassing t.b.v. bestemmingsplanwijziging

Nadere informatie

Bos & milieu. Bomen 2013/12

Bos & milieu. Bomen 2013/12 2013/12 Bos & milieu Bomen In een boom speelt zich een aantal levensprocessen af die zorgen voor de groei. Dit verschijnsel heet fysiologie en komt bij alle levende organismen voor. De belangrijkste levensprocessen

Nadere informatie

REFLECTIEPUNT omschrijving locatie materiaalgebruik

REFLECTIEPUNT omschrijving locatie materiaalgebruik 2.3. REFLECTIEPUNT omschrijving Met het reflectiepunt willen we geborgenheid creëren, een plek om te mijmeren. En dit door een haag (levend of gevlochten) in een cirkel- of ovaalvorm te planten. De haag

Nadere informatie

KANT EN KLAAR HAGEN. Resultaat

KANT EN KLAAR HAGEN. Resultaat 1 KANT EN KAAR HAGEN 2 3 Resultaat Direct privacy! Direct woongenot! haagbeuk - Carpinus betulus Waarom vier tot vijf jaar wachten op privacy als dat ook direct kan? QuickHegde zorgt voor een volwaardige

Nadere informatie

Beplantingsplan Braamhorst 1 Baarlo Braamhorst 1a t/m f Baarlo Hert 6 Baarlo Hoeve Braamhorst

Beplantingsplan Braamhorst 1 Baarlo Braamhorst 1a t/m f Baarlo Hert 6 Baarlo Hoeve Braamhorst Beplantingsplan Braamhorst 1 Baarlo Braamhorst 1a t/m f Baarlo Hert 6 Baarlo Hoeve Braamhorst 19 december 2016 Adres: Braamhorst 1 / Braamhorst 1a t/m f / Hert 6 te Baarlo Initiatiefnemer: Hoeve Braamhorst

Nadere informatie

Overzicht haagconiferen

Overzicht haagconiferen Bureel: Beekstraat 14-9920 Lovendegem Toonpark: Pyramidestraat 25A 9920 Lovendegem Tel/fax: 09/377.85.25 Mail: info@kendevos.be - Web: www.kendevos.be Overzicht haagconiferen Een flink aantal coniferen

Nadere informatie

Presentatie. Afsterven steenfruitbomen. Klantendag Stonefruitconsult. Echteld Donderdag 7 maart. Met medewerking van Marcel Wenneker van PPO

Presentatie. Afsterven steenfruitbomen. Klantendag Stonefruitconsult. Echteld Donderdag 7 maart. Met medewerking van Marcel Wenneker van PPO oetermeer Presentatie Afsterven steenfruitbomen Klantendag Stonefruitconsult Echteld Donderdag 7 maart Met medewerking van Marcel Wenneker van PPO Boomuitval Grotere verliezen aan bomen binnen steenfruit

Nadere informatie

Potentiële nieuwe groeiplaatsen De Hoge Brugstraat, Elst

Potentiële nieuwe groeiplaatsen De Hoge Brugstraat, Elst Potentiële nieuwe groeiplaatsen De Hoge Brugstraat, Elst Opdrachtgever: Contactpersoon: Bügel Hajema Mw. E. Luning Onderzoek en advies: B. Eckstein Projectleiding: W. Horst Datum: 23-10-2018 Project: B7221/2018

Nadere informatie

Plantlijst RSC Het Keelven Someren

Plantlijst RSC Het Keelven Someren Plantlijst RSC Het Keelven Someren NR: 1 *Prunus Laurocerasus rotundifolia (haag) Maat: 80 / 100 Plantafstand: 0,3 mtr. Aantal: 780 stuks *Fagus Sylvatica Atropunicea (Hoogstam) Maat: 16 / 18 Plantafstand:

Nadere informatie

DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK

DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK Kwaliteitsbeoordeling van de bomen op deze locatie Door T. Katerberg European Tree

Nadere informatie

Bomen snoeien. Johan Schuppert. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Bomen snoeien. Johan Schuppert. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Johan Schuppert 12 july 2014 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/49394 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Visuele boomveiligheidscontrole en beheerinventarisatie 2011 6.421 bomen Beheergebied Hoeksche Waard

Visuele boomveiligheidscontrole en beheerinventarisatie 2011 6.421 bomen Beheergebied Hoeksche Waard Visuele boomveiligheidscontrole en beheerinventarisatie 2011 6.421 bomen Beheergebied Hoeksche Waard Visuele boomveiligheidscontrole en beheerinventarisatie 6.421 bomen Beheergebied Hoeksche Waard Opdrachtgever:

Nadere informatie

Notitie. 1 Korte toelichting op de boominventarisatie

Notitie. 1 Korte toelichting op de boominventarisatie Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 335126 13 mei 2014 Betreft Boominventarisatie Campus WUR Wageningen, Campus Plaza en 3 e kwadrant 1 Korte toelichting op de boominventarisatie 1.1 Toekomst van de

Nadere informatie

: Peter van der Laan Gezien : Telefoonnummer : Faxnummer : : :

: Peter van der Laan Gezien : Telefoonnummer : Faxnummer : : : INVENTARISATIE BOMEN PATERSERF, OOSTERHOUT THUISVESTER BTL Bomendienst Rapport : Peter van der Laan Gezien : Telefoonnummer : 055-5999 444 Faxnummer : 055-5338 844 E-mail : bomendienst@btl.nl Internet

Nadere informatie