VRAGEN. Lopende trajecten per Beëindiging zonder duurzame plaatsing in Duurzame uitstroom in Nog doorlopend in

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRAGEN. Lopende trajecten per 1-1-2007 21 Beëindiging zonder duurzame plaatsing in 2007 11 Duurzame uitstroom in 2007 7 Nog doorlopend in 2008 3"

Transcriptie

1 Raadsvergadering d.d. 23 september 2008 Raadsnota nummer: Onderwerp: Beleidsverslag sociale zekerheid 2007 Vragen van fractie: GroenLinks/D66 Naam raadslid: W.J.W.A. van der Zanden 1. Mensen die met ingang van 2007 bijstand aanvragen hebben recht op een voorschot van minimaal 90% van de bijstandsuitkering. Krijgen alle aanvragers van bijstand standaard binnen vier weken dit voorschot en worden ze ook standaard op deze mogelijkheid van een voorschot gewezen? De meeste aanvragen voor levensonderhoud worden binnen een maand afgehandeld, zodat er geen aanleiding is voor het verstrekken van een voorschot. In de incidentele gevallen waarin de afhandeling toch langer duurt, vindt voorschotverlening plaats. 2. Hoeveel personen zijn in 2007 gedurende de aanvraag van een bijstandskering afgehaakt? Is er onderzoek gedaan naar wat er met deze personen gebeurd is en zo ja, wat zijn hier de resultaten van? In 2007 zijn er 41 aanvragen levensonderhoud ingetrokken. Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze intrekking. Deze redenen registreren wij niet afzonderlijk zodat wij hiervan geen overzicht kunnen geven. Er vindt na intrekking van de aanvraag geen verder onderzoek plaats. 3. Zijn in de tabel op pagina 17 ook de gegevens verwerkt van Work First trajecten die voor 2007 begonnen zijn maar pas in 2007 zijn afgerond? Zo nee, kunnen deze gegevens dan alsnog gegeven worden? De tabel op pagina 17 bevat alleen gegevens over trajecten die in 2007 zijn gestart. Pas met ingang van worden voortrajecten ingezet voor mensen met een uitkering die in aanmerking komen voor Work First. Over voortrajecten zijn de gegevens die u vraagt dus niet beschikbaar. Hieronder ziet u een tabel over trajecten/dienstverbanden die voor 2007 zijn begonnen en in 2007 zijn afgerond. Lopende trajecten per Beëindiging zonder duurzame plaatsing in Duurzame uitstroom in Nog doorlopend in Wat gebeurt er met personen die na een voortraject Work First niet op een Work First traject geplaatst worden? Mensen voor wie in het voortraject gebleken is dat een dienstverband en traject niet mogelijk is, blijven uitkering ontvangen. Afhankelijk van de reden wordt gezocht naar een ander geschikt traject (bijvoorbeeld sociale activering) om stappen te zetten naar werk.

2 5. Uit tabel 5 volgt dat 11 personen geplaatst zijn. Betekent het dat deze personen werk hebben gevonden na afloop van hun Work First traject? Dat klopt. 11 personen hebben met behulp van Work First werk gevonden. 6. Op pagina 25 staat dat er niet voor gekozen is om de periodieke verklaring te vervangen door een mutatieformulier dat enkel ingeleverd hoeft te worden bij wijzigingen vanwege grotere rechtmatigheidswaarborgen. Kan dit nader toegelicht worden? In sommige andere gemeentes (b.v. Utrecht) is hier wel voor gekozen en hier zal toch ook gekeken zijn naar voldoende rechtmatigheidswaarborgen. Bij de keuze om (nog) niet over te gaan tot de afschaffing van de periodieke verklaring hebben wij overwogen dat de rechtmatige verstrekking van de uitkering met afschaffing onvoldoende gewaarborgd zou zijn. Er zijn inderdaad andere gemeenten die hierbij een andere afweging hebben gemaakt. Er zijn overigens ook gemeenten (o.a. Nijmegen) die weer zijn teruggekomen op de afschaffing van de periodieke verklaring en deze na een aanvankelijke afschaffing weer hebben ingevoerd. 7. In grafiek 10 is aangegeven waarom personen in de bijstand instromen. Onder welke categorie vallen personen waarvan het Work First traject in 2007 is beëindigd en die toch weer in de bijstand terecht gekomen zijn? Om hoeveel personen gaat het hier? 1 persoon (van de 16 beëindigde trajecten) voor wie het Work First traject in 2007 is beëindigd heeft een uitkering aangevraagd. De overige personen hebben zich niet meer gemeld voor uitkering. Deze persoon behoort tot de categorie beëindiging werk 8. Uit tabel 7 op pagina 26 volgt dat er in 2006 en 2007 geen herbeoordelingen WWB meer hebben plaatsgevonden. Wat is hier de reden van? De herbeoordelingen hadden betrekking op de invoering van de Wet werk en bijstand op 1 januari Iedereen die voor de invoering van de WWB een bijstandsuitkering ontving moest in 2005 worden herbeoordeeld. Deze herbeoordelingen hebben dus in 2005 plaatsgevonden. 9. Onder welke categorie vallen personen die in 2007 vanuit de bijstand in een Work First traject terechtgekomen zijn in grafiek 11? Om hoeveel personen gaat het hier? Het gaat hier om 17 personen. Zij vallen onder de categorie werkaanvaarding 10. Worden bijstandsgerechtigden vanuit de gemeente actief gewezen op het bestaan van de Onafhankelijk Arbeidsadviseur? Nee, dat gebeurt op dit moment niet.

3 11. Op pagina 38 wordt aangegeven dat er in 2007 geen wachtlijst was voor schuldhulpverlening. Betekent dit dat alle huishoudens die deze hulp nodig hadden meteen na aanmelding schuldhulpverlening gekregen hebben? Ieder verzoek om schuldhulpverlening kon direct in behandeling genomen worden. Dit betekent overigens niet dat iedere aanvraag leidt tot een schuldhulpverleningstraject, dit is namelijk afhankelijk van de omstandigheden en de vraag in hoeverre de aanvragen aan het traject wil meewerken. 12. Wat is de reden dat een bestandskoppeling met de belastingdienst om het niet gebruik van voorzieningen tegen te gaan in 2007 niet zinvol was? Uit de uitwisselingen die hebben plaatsgevonden is gebleken dat de gegevens die worden verkregen van de belastingdienst niet goed bruikbaar waren. In sommige gevallen was de informatie niet volledig en verder speelt een rol dat de belastingdienst uitgaat van de individuele belastingplichtige terwijl voor het recht op bijstand gekeken moet worden naar de gezinssituatie. 13. Is het in 2007 ook voorgekomen dat inburgeraars met een bijstandsuitkering bijzondere bijstand hebben aangevraagd voor de kosten van hun inburgeringstraject? Wordt en kan hierdoor door de gemeente bijzondere bijstand voor verleend worden? In 2007 zijn dergelijke aanvragen niet voorgekomen. In individuele gevallen bestaat er de mogelijkheid om voor dergelijke kosten bijstand te verlenen. Raadsvergadering d.d. 23 september 2008 Raadsnota nummer nderwerp: beleidsverslag sociale zekerheid 2007 Vragen van fractie CDA Naam raadslid: Mustafa Cicek 1. Hoe heeft de cliëntenraad op dit stuk gereageerd, welke specifieke opmerkingen zijn door hen gemaakt? Het beleidsverslag is op 15 mei 2008 behandeld in de overlegvergadering van de cliëntenraad. Abusievelijk zijn de opmerkingen van de cliëntenraad niet, zoals voorgaande jaren verwerkt in het raadsvoorstel. Het uittreksel uit het verslag van deze overlegvergadering is hieronder opgenomen. 5. Beleidsverslag sociale zekerheid 2007 De volgende onderdelen van het beleidsverslag komen aan de orde. Naar aanleiding van een vraag van de cliëntenraad wordt er uitleg gegeven over tabel 1 (pagina 11). Grafiek 5 (pagina 13) laat zien dat het aantal werklozen fors is gedaald. De cliëntenraad vraagt of er inzicht is

4 in de oorzaken van deze daling. Grafiek 5 gaat over de omvang van de werkloosheid en grafiek 1 (pagina 9) over de omvang van het uitkeringsbestand. Grafiek 1 laat een forse daling van het aantal uitkeringen zien. Er zijn verschillende reden voor de daling van de werkloosheid en het aantal uitkeringen. In de eerste plaats speelt de economische ontwikkeling een belangrijke rol. Daarnaast is het aantal uitkeringsgerechtigden gedaald door het gemeentelijk re-integratiebeleid (o.a. work first) en de aandacht voor handhaving. In grafiek 1 is ook te zien dat het aantal uitkeringen in Oosterhout sneller is gedaald dan het landelijke beeld. Hoofdstuk 5 gaat over inburgering. De cliëntenraad vraagt hoe dit in Oosterhout loopt. De inburgering staat in Oosterhout goed op de rails. Er is inmiddels extra formatie ingezet om nog meer personen de mogelijkheid van een inburgeringstraject te bieden. Om burgers hiervoor te bereiken zal waarschijnlijk voor een wijkgerichte aanpak gekozen worden. In paragraaf (pagina 26) wordt ingegaan op het huisbezoek. De cliëntenraad vraagt wanneer er een huisbezoek wordt afgelegd en of dit vooraf wordt aangekondigd. Het betreffende onderdeel over huisbezoeken heeft betrekking op handhaving. Een huisbezoek vindt plaats als er signalen zijn die er op kunnen duiden dat de werkelijke situatie anders is dan de cliënt aangeeft. In het algemeen vindt een dergelijk huisbezoek onaangekondigd plaats. Ten aanzien van de langdurigheidstoeslag (pagina 33) vraagt de cliëntenraad waarom het aantal is achtergebleven bij de doelstelling. Verder heeft men gelezen dat de gemeente meer beleidsruimte krijgt bij het verlenen van een langdurigheidstoeslag en vraagt men of Oosterhout hiervan gebruik maakt. Het feit dat het aantal personen dat een langdurigheidstoeslag heeft ontvangen lager is dan geraamd wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het feit dat het aantal uitkeringsgerechtigden fors is gedaald. Ten aanzien van de grotere beleidsruimte gaat het nog om een wetsvoorstel dat het kabinet heeft ingediend. Pas op het moment dat de wet formeel is gewijzigd kan de gemeente deze beleidsruimte gaan invullen. Het aantal huishoudens dat is bereikt met het interventieprogramma (pagina 36) is gedaald. Hoe is deze daling te verklaren. Een belangrijke reden van de daling is dat het gemeentelijk beleid is gewijzigd waardoor een aantal voorzieningen, zoals de kosten van zwemlessen, verstrekt kunnen worden zonder tussenkomst van de GGD. De cliëntenraad kan instemmen met het beleidsverslag. 2. Volgens het beleidsplan 2007 zou u bijzondere aandacht schenken aan een stimuleringsregeling om binnen het bestand van uitkeringsgerechtigden kandidaten in aanmerking te brengen om als ZZPers aan de slag te gaan. Wat is het resultaat van die inspanning? In het beleidsplan 2007 is vastgelegd dat zelfstandig ondernemerschap als uitstroominstrument onderzocht zou worden. Dit onderzoek heeft nog niet plaatsgevonden. Zie hiervoor ook de toelichting in het kader op pagina 18 van het beleidsverslag. 3. In tabel 7 op blz. 26 wordt bij de Herbeoordeling WWB een 0 ingevuld. Wilt u dit nader verklaren? De herbeoordelingen hadden betrekking op de invoering van de Wet werk en bijstand op 1 januari Iedereen die voor de invoering van de WWB een bijstandsuitkering ontving moest in 2005 worden herbeoordeeld. Deze herbeoordeling heeft dus in 2005 plaatsgevonden. 4. Kan er sprake zijn van dubbel werk inzake de functies van werkmakelaars? Immers

5 de taken komen zowel voor bij de gemeentelijke organisatie, het WSP (waar ook nog eens casemanagers van de gemeente werkzaam zijn) en het CWI. Bemoeien die zich allemaal met dezelfde mensen? Binnen het WSP hebben alle ketenpartners (CWI, UWV en gemeente) hun inbreng. De werkmakelaar zorgt in samenwerking met de andere medewerkers binnen het WSP voor een actieve werkgeversbenadering. Er is dus sprake inpassing in het WSP en niet van dubbel werk. De mogelijkheid van inpassing in het WSP werd ook al in het beleidsplan 2007 genoemd. 5. Wat zijn de gevolgen voor de gemeente als de termijn van de langdurigheidstoeslag zou worden teruggebracht naar 3 jaar? Dit zal uiteraard tot gevolg hebben dat een grotere groep voor de langdurigheidstoeslag in aanmerking komt. Over de exacte gevolgen kunnen wij op dit moment echter geen uitspraken doen. Raadsvergadering d.d. 23 september 2008 Raadsnota nummer Onderwerp: Beleidsverslag Sociale Zekerheid 2007 Vragen van fractie: Gemeentebelangen Naam raadslid: Ad Kouwelaar 1. pag Er zijn 6 vormen van dienstverlening aanbesteed waaronder : inkoop losse instrumenten, diagnose instrumenten en arbodienstverlening voor uitkeringsgerechtigden. Wat moet onder de respectievelijke vormen van dienstverlening worden verstaan? Voor uitkeringsgerechtigden worden (onder andere) trajecten ingekocht. Soms is het niet nodig om een heel traject in te kopen, maar kan iemand geholpen worden door één los instrument in te kopen (bijvoorbeeld een training werknemersvaardigheden). Daarom is bij de aanbesteding gezocht naar een contractpartner die verschillende soorten losse instrumenten kan verzorgen. Bij diagnose instrumenten gaat het met name om medisch-arbeidsdeskundige beoordeling in de situatie dat iemand aangeeft lichamelijke of psychische beperkingen te hebben. Er wordt dan door een specialist beoordeeld of en in welke mate er medische klachten zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Met deze informatie kan worden ingeschat wat voor mogelijkheden iemand heeft om aan het werk te komen. Over arbodienstverlening: In de opstartfase naar een traject of bij deelname aan een traject is het van belang om aandacht te besteden aan ziekteverzuim door klanten. Weinig verzuim verhoogt het succes van re-integratieactiviteiten. Als sprake is van verzuim is het belangrijk om te weten wat de reden van het verzuim is, of het verzuim terecht is en wat de verwachte duur is. Hiervoor wordt een professionele dienstverlener ingeschakeld. Zo kan de consulent van de gemeente goed beoordelen wat hij wel van de klant mag verwachten en wat niet.

6 2. pag.18 er hebben in personen deelgenomen aan sociale activering gericht op participatie. Hoe gaat het nu met deze personen, oftewel is er een toetsing naar de toestand van deze mensen? Net als bij alle andere vormen van trajecten worden deze activiteiten / mensen begeleid door een professionele organisatie en gevolgd door consulenten van de gemeente. 3. pag. 27 bijna 23 % van de uitstroom in 2007 (84 personen) vallen onder de categorie overige is er een verder splitsing aan te geven van dit percentage? Neen, wij kunnen hiervan geen verdere specificatie geven. 4. pag. 29 de ten onrechte verstrekte bijstand wordt van betrokkenen teruggevorderd. Hoe succesvol is die terugvordering? In tabel 9 zijn de ontvangsten van de verschillende vorderingssoorten opgenomen. Hieruit blijkt dat ten aanzien van terugvordering WWB een bedrag van is ontvangen. Bij terugvordering IOAW/IOAZ gaat het om een bedrag van pag.33 en 34 - De doelstellingen van langdurige toeslag en bijzondere bijstand zijn niet gehaald. Is dat positief of negatief en wat is de reden van het niet halen van de doelstellingen? Het aantal huishoudens dat een beroep doet op bijstand voor de kosten van levensonderhoud is in 2007 fors gedaald (zie grafiek 1). Dit leidt ook tot een daling van het beroep op de langdurigheidstoeslag en bijzondere bijstand. Overigens geldt met name voor de bijzondere bijstand dat er mogelijk sprake is van de situatie waarin huishoudens die hier recht op hebben geen gebruik maken. 6. pag.35 ten opzicht van 2006 is het aantal Voorzieningen voor wonen bij de bijzondere bijstand fors gestegen. Is daar een specifieke oorzaak voor aan te geven? Neen, er is hiervoor geen specifieke oorzaak aan te geven. 7. pag.36 de kwijtschelding voor hondenbelasting geldt alleen voor de eerste hond! Klopt 8. pag.39 er is een vergelijkend onderzoek naar het niet gebruik in de gemeenten Oosterhout, Waalwijk, Oss en Bergen op Zoom, in juni 2008 afgerond. Zijn er al bruikbare voorlopige conclusies getrokken en welke zijn dat dan?

7 De uitkomsten van dit onderzoek zullen wij betrekken bij de actualisering van het minimabeleid. Uw raad zal hierover bij de behandeling van het minimabeleid worden geïnformeerd. Raadsvergadering d.d. 23 september 2008 Raadsnota nummer nderwerp: beleidsverslag sociale zekerheid 2007 Vragen van fractie VVD Naam raadslid: J. de Ridder 1. Op pagina 2 van de Samenvatting staat dat de uitgaven voor de uitkeringen hoger zijn dan het budget dat wij hiervoor van het rijk hebben gekregen. Waar zitten die overschrijdingen precies in? De daling van het aantal uitkeringsgerechtigden is met name in de jaren 2004 tot en met 2006 lager geweest dan de landelijke ontwikkelingen. Omdat het macrobudget wordt vastgesteld op basis van landelijke ontwikkelingen van het bijstandsvolume waren de budgetten voor 2006 en 2007 het budget 2007 lager dan het budget van de jaren daarvoor. Hierdoor zijn wij geconfronteerd met tekorten. 2. Welke maatregelen worden genomen om die overschrijdingen terug te dringen? Wij hebben de activiteiten gericht op handhaving en re-integratie geïntensiveerd. Dit heeft in de loop van 2007 geleid tot een daling van het uitkeringsbestand die gunstiger is dan het landelijk gemiddelde. Zoals het er nu naar uit ziet zal er in 2008 geen sprake meer zijn van een tekort op het uitkeringsbudget. 3. Is het mogelijk bij de gerealiseerde doelstellingen het cijfermateriaal, te vergelijken met de cijfers van vergelijkbare gemeenten? Met andere woorden doen wij het beter dan andere gemeenten? In grafiek 3 is de ontwikkeling van het uitkeringsvolume in Oosterhout afgezet tegen de landelijke ontwikkelingen en de gemeenteklasse waar Oosterhout in valt. Hieruit blijkt dat de daling van het uitkeringsvolume in Oosterhout sneller is gegaan dan het landelijk gemiddelde en het gemiddelde van de gemeenteklasse. 4. Op pagina 21 is vermeld dat de aanbesteding van inburgeringstrajecten langer heeft geduurd dan gepland? Wat is de oorzaak daarvan? Deze vertraging is veroorzaakt door het feit dat er door een van de aanbieders een kort geding procedure is gestart naar aanleiding van de aanbesteding. Overigens is deze aanbieder door de rechter in het ongelijk gesteld.

VRAGEN. 2. (pag. 11): Hoe hoog is het voorschot dat de gemeente binnen vier weken na aanvraag voor een bijstandsuitkering moet verstrekken?

VRAGEN. 2. (pag. 11): Hoe hoog is het voorschot dat de gemeente binnen vier weken na aanvraag voor een bijstandsuitkering moet verstrekken? Raadsvergadering d.d. 26 juni 2007 Raadsnota nummer: 0007046 Onderwerp: Beleidsverslag sociale zekerheid 2006 Vragen van fractie: GroenLinks/D66 Naam raadslid: W.J.W.A. van der Zanden VRAGEN 1. (pag. 11):

Nadere informatie

1. Wat zijn de redenen van de toename wachtlijst WSW: van 62 naar 80? ( blz. 15)

1. Wat zijn de redenen van de toename wachtlijst WSW: van 62 naar 80? ( blz. 15) Raadsvergadering d.d. 5 juli 2011 Raadsnota nummer 0110051 0nderwerp: Beleidsverslag sociale zekerheid Vragen van fractie Naam raadslid: Jan de Hoogh 1. Wat zijn de redenen van de toename wachtlijst WSW:

Nadere informatie

Datum: 16 november 2007 Nummer raadsnota: Onderwerp: Beleidsplan sociale zekerheid 2008 en Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2007.

Datum: 16 november 2007 Nummer raadsnota: Onderwerp: Beleidsplan sociale zekerheid 2008 en Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2007. NOTA VOOR DE RAAD Datum: 16 november 2007 Nummer raadsnota: Onderwerp: Beleidsplan sociale zekerheid 2008 en Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2007. Portefeuillehouder: Oolhorst Bijlagen: 1. concept-beleidsplan

Nadere informatie

1.0 Wet werk en bijstand (WWB)

1.0 Wet werk en bijstand (WWB) 1. Wet werk en bijstand (WWB) 1.1 Intakes In het derde kwartaal van 11 hebben 139 personen een intake gesprek voor een uitkering gehad. Dat zijn er 11 minder dan in het voorgaande kwartaal. Onderstaande

Nadere informatie

In te stemmen met het gevoerde inkomens- werk- en zorgbeleid over het jaar 2013 en het Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ 2013 vast te stellen ;

In te stemmen met het gevoerde inkomens- werk- en zorgbeleid over het jaar 2013 en het Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ 2013 vast te stellen ; Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr: Onderwerp: Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ, 2013. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Uw raad is zowel financieel

Nadere informatie

1. Waar treffen we in de nota voorstellen aan om het niet gebruik terug te dringen?

1. Waar treffen we in de nota voorstellen aan om het niet gebruik terug te dringen? Raadsvergadering d.d. 17 februari 2008 Raadsnota nummer 0009009 Onderwerp: Actualisatie minimabeleid Vragen van fractie: Gemeentebelangen Naam raadslid: Ad Kouwelaar VRAGEN 1. Waar treffen we in de nota

Nadere informatie

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Inleiding Op 1 februari 2007 is de gemeente Boxmeer, in samenwerking met IBN Arbeidsintegratie gestart met het zogenaamde Groenproject. Dit project, waarbij

Nadere informatie

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand

INKOMEN Ontwikkeling uitkeringenbestand Tussenrapportage Sociaal Domein januari - augustus 2018 Ridderkerk Eind 2017 is gestart met het ontwikkelen van een nieuwe tussenrapportage Sociaal Domein, die is gekoppeld aan de P&C-cyclus. Hierbij treft

Nadere informatie

In te stemmen met het gevoerde inkomens- werk- en zorgbeleid over het jaar 2012 en het Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ 2012 vast te stellen ;

In te stemmen met het gevoerde inkomens- werk- en zorgbeleid over het jaar 2012 en het Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ 2012 vast te stellen ; Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 1 juli 2013 Agenda nr: Onderwerp: Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ, 2012. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Uw raad is zowel financieel

Nadere informatie

OPENBAAR Adviseur: H.C. Duyvendak (WSO, tst. 827) Portefeuillehoude(s)r: A.J.M. de Ridder en E. van Oortmerssen-Schutte 10.10589 OPINIËRENDE NOTA

OPENBAAR Adviseur: H.C. Duyvendak (WSO, tst. 827) Portefeuillehoude(s)r: A.J.M. de Ridder en E. van Oortmerssen-Schutte 10.10589 OPINIËRENDE NOTA OPENBAAR Adviseur: H.C. Duyvendak (WSO, tst. 827) Portefeuillehoude(s)r: A.J.M. de Ridder en E. van Oortmerssen-Schutte 10.10589 1 OPINIËRENDE NOTA POLITIEKE RONDE d.d. 14 oktober 2010 Raadsvergadering

Nadere informatie

MIMI. 31 Fysieke kopieën na m De gemeenteraadsled eden. 18 Digitale kopieën naar: College van BenW, Secr, Directie, Griffier, BCA, Concernleden

MIMI. 31 Fysieke kopieën na m De gemeenteraadsled eden. 18 Digitale kopieën naar: College van BenW, Secr, Directie, Griffier, BCA, Concernleden WW w IN.1071162 gemeente O o s t e r h o u t MIMI GEMEENTE OOST ERHOUT class.nr. zaaknr. 2 8 OKT. 2010 ter ben. yrfpp streefdatum kopie Aan de gemeenteraad 31 Fysieke kopieën na m De gemeenteraadsled eden

Nadere informatie

Fraudeverordening gemeente Lelystad 2004

Fraudeverordening gemeente Lelystad 2004 Fraudeverordening gemeente Lelystad 2004 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling Fraudeverordening gemeente Lelystad 2004 Citeertitel

Nadere informatie

Tot 2004 was het wettelijk verplicht het te voeren beleid vast te leggen in een beleidsplan. Met de invoering van de WWB is deze plicht vervallen.

Tot 2004 was het wettelijk verplicht het te voeren beleid vast te leggen in een beleidsplan. Met de invoering van de WWB is deze plicht vervallen. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 29 juni 2009 Agenda nr: Onderwerp: Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ, 2008. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Uw raad is zowel financieel

Nadere informatie

Quick scan re-integratiebeleid. Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie

Quick scan re-integratiebeleid. Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie Quick scan re-integratiebeleid Een oriënterend onderzoek door de rekenkamercommissie Doetinchem, 16 december 2011 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Doetinchem heeft op 18 december 2008 het beleidsplan

Nadere informatie

Kwartaalstatistiek Leiderdorp 2 e kwartaal 2013

Kwartaalstatistiek Leiderdorp 2 e kwartaal 2013 Kwartaalstatistiek Leiderdorp 2 e kwartaal 2013 Toelichting bij cijfers 2 e kwartaal 2013 Ontwikkeling van het aantal klanten Ten opzichte van het 1 e kwartaal 2013 is het aantal WWB uitkeringen in het

Nadere informatie

Tot 2004 was het wettelijk verplicht het te voeren beleid vast te leggen in een beleidsplan. Met de invoering van de WWB is deze plicht vervallen.

Tot 2004 was het wettelijk verplicht het te voeren beleid vast te leggen in een beleidsplan. Met de invoering van de WWB is deze plicht vervallen. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 mei 2011 Agenda nr: 7 Onderwerp: Beleidsverslag 2010 WWB, IOAW, IOAZ en Bbz. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Uw raad is zowel

Nadere informatie

Stuknummer: bl Managementinformatie. Afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Verantwoording Managementinformatie afdeling WIZ

Stuknummer: bl Managementinformatie. Afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Verantwoording Managementinformatie afdeling WIZ Stuknummer: bl0.0 Managementinformatie Afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Verantwoording 0 Managementinformatie afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Wet werk en bijstand (WWB) Tabel Aantal uitkeringen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. -Wijzigen van de verordening "Reïntegratie Anw-ers en niet-uitkeringsgerechtigden" in die zin dat volgende artikelen worden ingevoegd:

RAADSVOORSTEL. -Wijzigen van de verordening Reïntegratie Anw-ers en niet-uitkeringsgerechtigden in die zin dat volgende artikelen worden ingevoegd: Gemeente Bergen op Zoom RVB02-0046 ifcvirgadewng AUG. 2002 RAADSVOORSTEL Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp Penaal \: : Wijzigen van de verordening "Reïntegratie Anw-ers en nietuitkeringsgerechtigden"

Nadere informatie

Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand 2004

Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand 2004 RAADSBESLUlT De raad van de gemeente Papendrecht; gelezen het voorstel van het college d.d. 18 juni 12004; nummer 041 12004; gelet op anikei 147, eerste lid van de Gemeentewet, de anikelen 7 en 8 en 10

Nadere informatie

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Agendanr. : Doc.nr : B2003 14372 Afdeling: : Sociale Zaken en Werkgelegenheid B&W-VOORSTEL Onderwerp : Langdurigheidstoeslag 2003 Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Algemeen:

Nadere informatie

Beleidsregel vergoeding eigen bijdrage kosten kinderopvang Hilversum 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum,

Beleidsregel vergoeding eigen bijdrage kosten kinderopvang Hilversum 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum, Beleidsregel vergoeding eigen bijdrage kosten kinderopvang Hilversum 2013 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum, gelet op de artikelen in de Algemene wet bestuursrecht (Awb),

Nadere informatie

2. Globale analyse 2015

2. Globale analyse 2015 2. Globale analyse 2015 2.1. Tekort 2015 We zien dat de economie aantrekt. Dat zien we ook terug in Enschede. We nemen groei en dynamiek waar van bedrijven op de toplocaties (met name Kennispark en de

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d.

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. De raad van de gemeente Echt-Susteren, Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. Gelet op het bepaalde in de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Vragen Re-integratie beleid

Vragen Re-integratie beleid Vragen Re-integratie beleid Algemeen uitgangspunt (gegevens SCP). Sinds 2003 is de WWB van kracht, met als uitgangspunt werk boven inkomen. Gemeente kunnen instrumenten inzetten als scholing, loonkostensubsidie,

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 2e e half 2013 gemeente Landsmeer [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst op] Afdeling Zorg en Welzijn April 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Nota aan burgemeester en wethouders

Nota aan burgemeester en wethouders Nota aan burgemeester en wethouders Vergadering: 08-01-2013 Portefeuillehouder: mw. M. Hamberg Onderwerp Wetswijzigingen kinderopvang 2013, vaststellen hoogte compensatie ouderbijdrage Samenvatting De

Nadere informatie

Prestatie-indicatoren UWV

Prestatie-indicatoren UWV Bijlage 1 Prestatie-indicatoren UWV UWV 2005 2006 2007 2008 norm 2008 1. Juist oordeel re-integratieverslag - - 88% 90% 70% 2. Percentage herstelde vangnetgevallen 13-83% 82% 82% 85% 3a. Tijdigheid WW:

Nadere informatie

w Oosterhout iiiiiiiiiiiiiiiiiniii! gemeente Aan de gemeenteraad In behandeling bij Datum Uw kenmerk Ons kenmerk

w Oosterhout iiiiiiiiiiiiiiiiiniii! gemeente Aan de gemeenteraad In behandeling bij Datum Uw kenmerk Ons kenmerk gemeente WW w Oosterhout iiiiiiiiiiiiiiiiiniii! Aan de gemeenteraad Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 1 Onderwerp Informatie uitkeringsverstrekking en re-integratie 1016012905 In behandeling bij Geachte raad,

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. van Bergen. No. B15.000681. Dronten, 28 april 2015. maatregelen ter voorkoming voorlopig tekort BUIG

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. van Bergen. No. B15.000681. Dronten, 28 april 2015. maatregelen ter voorkoming voorlopig tekort BUIG Portefeuille: P. van Bergen No. B15.000681 Dronten, 28 april 2015 maatregelen ter voorkoming voorlopig tekort BUIG Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. Kennis te nemen van de consequenties

Nadere informatie

BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE

BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE BELEIDSREGEL GEMEENTELIJKE TEGEMOETKOMING (KOA-kopje) IN DE KOSTEN KINDEROPVANG 2013 GEMEENTE MENTERWOLDE HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregel

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2012/64

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2012/64 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 4-9-2012 Nummer voorstel: 2012/64 Voor raadsvergadering d.d.: 18-09-2012 Agendapunt: 7 Onderwerp:

Nadere informatie

Wijzigingen WWB en WIJ 2012. Uitvoering Leiden en Leiderdorp

Wijzigingen WWB en WIJ 2012. Uitvoering Leiden en Leiderdorp Wijzigingen WWB en WIJ 2012 Uitvoering Leiden en Leiderdorp 2 Aanleiding In het regeer- en gedoogakkoord is vastgelegd: Bijstand voor inwonenden wordt afgeschaft Partnerinkomenstoets wordt vervangen door

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2015

Bestuursrapportage 2015 Bestuursrapportage 2015 Programma (bedragen in ) Omschrijving 2015 Structureel 2016 Structureel 2017 Structureel 2018 Structureel 2019 Structureel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel Nadeel Voordeel

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 augustus 2006 Rapportnummer: 2006/280

Rapport. Datum: 15 augustus 2006 Rapportnummer: 2006/280 Rapport Datum: 15 augustus 2006 Rapportnummer: 2006/280 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het college van burgemeester en wethouders van Haarlem: 1. gegevens met betrekking tot haar persoonlijke omstandigheden

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Paragraaf 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. uitkeringsgerechtigden: personen

Nadere informatie

Nr Houten, 7 februari 2012

Nr Houten, 7 februari 2012 Raadsvoorstel Nr. 2012-010 Houten, 7 februari 2012 Onderwerp: Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB Beslispunten: 1. De vier gewijzigde verordeningen en de nieuwe verordening

Nadere informatie

/ bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam

/ bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam / bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam de leden van de gemeenteraad van Werkendam Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 5072 00 Fax: (0183) 507300 6-mail:

Nadere informatie

Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL)

Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL) Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL) Algemeen Met ingang van 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand (WWB) in werking getreden. In de WWB staat de eigen verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

december Totaal behandeld

december Totaal behandeld Schuldhulpverlening In 2015 is besloten om met ingang van 2015 geen afzonderlijk jaarverslag over schuldhulpverlening op te stellen, maar de resultaten in een bijlage op te nemen bij de Marap. In 2015

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - Vaststelling Verordening langdurigheidstoeslag

Betreft : RAADSVOORSTEL - Vaststelling Verordening langdurigheidstoeslag Betreft : RAADSVOORSTEL - Vaststelling Verordening langdurigheidstoeslag gemeente Pekela. Datum voorstel : 14 november 2008 Raadsvergadering d.d. : 16 december 2008 Volgnummer : 2008R0071, agendanummer

Nadere informatie

03.0. Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB

03.0. Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB 03.0. Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB Inhoudsopgave 03.0. Verordeningen Wet werk en bijstand aangepast op de wet aanscherping WWB... 2 Raadsvoorstel Verordeningen

Nadere informatie

1. Wie of wat is IROKO die door de gemeenten is ingeschakeld om het proces te begeleiden?

1. Wie of wat is IROKO die door de gemeenten is ingeschakeld om het proces te begeleiden? Raadsvergadering d.d. 15 april 2008 Raadsnota nummer 0008020 Onderwerp: Startnotitie modernisering Wet Sociale Werkvoorziening Vragen van fractie: Gemeentebelangen Naam raadslid: A.Kouwelaar VRAGEN 1.

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Verordening maatregelen en handhaving Regionale Sociale

Verordening tot wijziging van de Verordening maatregelen en handhaving Regionale Sociale Verordening tot wijziging van de Verordening maatregelen en handhaving Regionale Sociale Dienst en Kredietbank Alblasserwaard/Vijfheerenlanden 2012, tot wijziging van de Verordening langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Voorschoten

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Voorschoten Evaluatie Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief 2015 2018 periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni 2016 Gemeente Voorschoten September 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 03 1.1 Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief

Nadere informatie

BELEIDSVERSLAG 2012 AFDELING ZORG (gemeente Goes) Uitvoering voor gemeente Noord-Beveland

BELEIDSVERSLAG 2012 AFDELING ZORG (gemeente Goes) Uitvoering voor gemeente Noord-Beveland BELEIDSVERSLAG 2012 AFDELING ZORG (gemeente Goes) Uitvoering voor gemeente Noord-Beveland Sandra Sonke Marleen van der Maas Dirk Verburg Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 2 Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

IN EERSTE HALFJAAR 2002. Paula van der Brug en Robert Selten. April 2005. Het aantal gestarte trajecten in het eerste halfjaar van 2002.

IN EERSTE HALFJAAR 2002. Paula van der Brug en Robert Selten. April 2005. Het aantal gestarte trajecten in het eerste halfjaar van 2002. Centraal Bureau voor de Statistiek Centrum voor Beleidsstatistiek UITSTROOM UIT DE UITKERING NA START REÏNTEGRATIETRAJECT IN EERSTE HALFJAAR 2002 Paula van der Brug en Robert Selten April 2005 Op 1 januari

Nadere informatie

MANAGEMENTSAMENVATTING GEMEENTE ISD DRECHTSTEDEN

MANAGEMENTSAMENVATTING GEMEENTE ISD DRECHTSTEDEN BENCHMARK WWB 2008 MANAGEMENTSAMENVATTING VIERDE KW ARTAAL GEMEENTE ISD DRECHTSTEDEN 1 MANAGEMENTSAMENVATTING GEMEENTE ISD DRECHTSTEDEN De benchmark maakt prestaties van sociale diensten zichtbaar door

Nadere informatie

Follow up onderzoek naar minimabeleid

Follow up onderzoek naar minimabeleid Follow up onderzoek naar minimabeleid 1. Inleiding Op 20 mei 2009 is het rapport Onderzoek Minimabeleid Rekenkamercommissie Waterland verschenen. Dit rapport is in de raad van 27 oktober 2009 voor kennisgeving

Nadere informatie

Raadsvoorstel 4 juli 2012 AB RV

Raadsvoorstel 4 juli 2012 AB RV Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 4 juli 2012 AB12.00617 RV2012.060 Gemeente Bussum Vaststellen Regeling 65 Plus Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Statusrapport WWB. rapport. Statusrapport Wet werk en bijstand, gemeente Gouda, 4 e kwartaal 2007

Statusrapport WWB. rapport. Statusrapport Wet werk en bijstand, gemeente Gouda, 4 e kwartaal 2007 rapport Statusrapport WWB Statusrapport Wet werk en bijstand, gemeente Gouda, 4 e kwartaal 2007 StatusrapportWetwerkenbijstand-4e kwartaal 2007.def.1.doc. def. inhoudsopgave Inleiding Samenvatting en conclusies

Nadere informatie

Aanpassingen aan rolstoel en scootmobiel teveel gevraagd Gemeente Almere Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling

Aanpassingen aan rolstoel en scootmobiel teveel gevraagd Gemeente Almere Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Rapport Gemeentelijke Ombudsman Aanpassingen aan rolstoel en scootmobiel teveel gevraagd Gemeente Almere Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling 15 augustus 2007 RA0713804 Samenvatting Een ms-patient vraagt

Nadere informatie

Stuknummer: blo8.00054. Managementinformatie. Afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Derde kwartaal 2007

Stuknummer: blo8.00054. Managementinformatie. Afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Derde kwartaal 2007 Stuknummer: blo. Managementinformatie Afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Derde kwartaal Tabel 1. Aantal uitkeringen op grond van de Wet Werk en Bijstand (WWB) WWB-uitkeringen Aantal uitkeringen Instroom

Nadere informatie

Verordening Langdurigheidstoeslag Gemeente De Wolden 2012

Verordening Langdurigheidstoeslag Gemeente De Wolden 2012 Nr. XIV / 7d Verordening Langdurigheidstoeslag Gemeente De Wolden 2012 De raad van de gemeente De Wolden; Overwegende dat het noodzakelijk is om de voorwaarden waaronder een langdurigheidstoeslag wordt

Nadere informatie

Motie mw. Verburg over behandelings- en betalingstermijn

Motie mw. Verburg over behandelings- en betalingstermijn De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33

Nadere informatie

Bijgaand ontvangt u de rapportage Werk en Inkomen over de maand januari 2006.

Bijgaand ontvangt u de rapportage Werk en Inkomen over de maand januari 2006. Directie Inwoners Werk & Inkomen Ingekomen stuk D6 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur aan de Gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024)

Nadere informatie

ISD. Kwartaalrapportage. Overzicht 1 e kwartaal 2013 Steenbergen

ISD. Kwartaalrapportage. Overzicht 1 e kwartaal 2013 Steenbergen ISD Kwartaalrapportage Overzicht 1 e kwartaal 2013 Steenbergen i Inhoudsopgave Inkomen Gemeentelijke taak 3 Doelstelling en realisatie Inkomen 4 Werk Gemeentelijke taak 7 Doelstelling en realisatie werk

Nadere informatie

Voorjaarsnota 2016 RDWI, Bijlage 1: Afspraken, resultaten en kengetallen

Voorjaarsnota 2016 RDWI, Bijlage 1: Afspraken, resultaten en kengetallen Voorjaarsnota RDWI, Bijlage 1: Afspraken, resultaten en kengetallen Percentage stijging/daling klantenbestand + 8,8% Max 4% groei + 5,9% Percentage toegekende aanvragen voor levensonderhoud in uitkering

Nadere informatie

Verordening Individuele inkomenstoeslag gemeente Rijswijk 2017

Verordening Individuele inkomenstoeslag gemeente Rijswijk 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijswijk. Nr. 23312 14 februari 2017 Verordening Individuele inkomenstoeslag gemeente Rijswijk 2017 De gemeenteraad van Rijswijk, bijeen in openbare vergadering

Nadere informatie

Bijlagen: 1. concept-beleidsplan sociale zekerheid 2008 2. concept wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2007

Bijlagen: 1. concept-beleidsplan sociale zekerheid 2008 2. concept wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2007 gemeente Q NOTA VOOR DE RAAD Datum: 16 november 2007 l Nummer raadsnota.'' O O 7 ü o 7 Onderwerp: Beleidsplan sociale zekerheid 2008 en Wijzigingsverordening Wet werk en bijstand 2007. Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010; CVDR Officiële uitgave van Eemsmond. Nr. CVDR63088_1 11 oktober 2016 Re-integratieverordening 2010 De raad van de gemeente Eemsmond; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 14.0969 d.d. 28-10-2014 Onderwerp Beleidsregels koopkrachttegemoetkoming 2014 Besluiten: 1) De beleidsregels koopkrachttegemoetkoming lage inkomens 2014 vast te stellen en daarmee in te stemmen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 oktober, nr. ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 oktober, nr. ; DE RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 oktober, nr. ; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet, de artikelen 7 en 8 en 10, tweede

Nadere informatie

Toelichting bij de kwartaalstatistiek Werk & Inkomen Leiderdorp 3 de kwartaal 2015

Toelichting bij de kwartaalstatistiek Werk & Inkomen Leiderdorp 3 de kwartaal 2015 1. Ontwikkeling van het aantal klanten Ten opzichte van het 2 de kwartaal 2015 is het aantal Participatiewet uitkeringen in het met 7 toegenomen ( 333 in het 2 de kwartaal 340 in het 3 de ). De toename

Nadere informatie

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld

Bijlage bij visiedocument. Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten. Gemeente Barneveld Bijlage bij visiedocument Overzicht re-integratieactiviteiten en projecten Gemeente Barneveld 1. Inleiding Om het visiedocument in het juiste perspectief te plaatsen, is het van belang een duidelijk overzicht

Nadere informatie

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15 ISWI Bestuursrapportage Jaarprognose 2015 10-07-15 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Inkomensvoorzieningen (BUIG)... 4 2. Aantal uitkeringsgerechtigden... 5 3. Preventiequote... 6 4. Bijstandsbesluit zelfstandigen...

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Raadsbesluit De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 31 maart en 14 april 2009; gelet op artikel 7 en 8, lid 1 onderdeel a van de Wet werk en bijstand; besluit vast te

Nadere informatie

Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen

Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen Beleidsverslag 2013 Werk en inkomen Beleidsverslag Werk en inkomen 2013 1/11 Inhoud Beleidsverslag 2013...1 Werk en inkomen...1 Inhoud...2 1 Inleiding...2 2.1 Ontwikkeling van de omvang van het uitkeringsbestand...3

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 RDWI, Bijlage 1: Afspraken, resultaten en kengetallen

Jaarverslag 2015 RDWI, Bijlage 1: Afspraken, resultaten en kengetallen Jaarverslag RDWI, Bijlage 1: Afspraken, resultaten en kengetallen 31-12- 31-12- Percentage toegekende aanvragen voor levensonderhoud in uitkering 60% 60% 61% Percentage uitstroom door handhaving 2,6% 1.0%

Nadere informatie

Ingekomen stuk D14. Datum uw brief nvt

Ingekomen stuk D14. Datum uw brief nvt Directie Inwoners Ingekomen stuk D14 Aan de raad van gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR302150_1. Verordening Kinderopvang Delft Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

CVDR. Nr. CVDR302150_1. Verordening Kinderopvang Delft Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR302150_1 3 oktober 2017 Verordening Kinderopvang Delft 2013 De raad der gemeente Delft; gelezen het voorstel van het college van 7 mei 2013; Gelet op artikel 149

Nadere informatie

Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering CONCEPT

Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering CONCEPT Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering CONCEPT Datum 30 juni 2015 Agendapunt 10 Onderwerp Verordeningen Participatiewet Portefeuillehouder(s) wethouder J.M.M. van den Beuken Inhoudelijk voorstel Per 1

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem

VOORSTEL AAN DE RAAD. Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Onderwerp Uitvoeringsplan Wet Werk en Bijstand Volgnr. 2012-004 Portefeuillehouder wethouder B. van Vessem Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel 23 december 2011 Opiniërende raad 31

Nadere informatie

Ons kenmerk 10.1461895

Ons kenmerk 10.1461895 gemeente WW w Oosterhout Fractie GroenLinks t.a.v. de heer W.J.W.A. van der Zanden Hoogstraat 6 4901 PK OOSTERHOUT Datum 13 januari 2015 Uw kenmerk Ons kenmerk 10.1461895 In behandeling bij a.burqer(5)oosterïiout.nl

Nadere informatie

KLANTENTEVREDENHEIDSONDERZOEK. 1.1 Wat is uw leeftijd?.. jaar. 1.2 Bent U O alleenstaand O alleenstaande ouder O gehuwd / samenwonend

KLANTENTEVREDENHEIDSONDERZOEK. 1.1 Wat is uw leeftijd?.. jaar. 1.2 Bent U O alleenstaand O alleenstaande ouder O gehuwd / samenwonend VRAGENLIJST KLANTENTEVREDENHEIDSONDERZOEK 1 PERSOONSGEGEVENS 1.1 Wat is uw leeftijd?.. jaar 1.2 Bent U O alltaand O alltaande ouder O gehuwd / samenwonend 1.3 Heeft u thuiswonende kinderen onder de 18

Nadere informatie

Onderwerp Aanvraag Meerjarige Aanvullende Uitkering Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie

Onderwerp Aanvraag Meerjarige Aanvullende Uitkering Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie Raad VOORBLAD Onderwerp Aanvraag Meerjarige Aanvullende Uitkering 212-214 Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie Behandelwijze

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J. de Graaf. No. B Dronten, 6 november Beleidskeuzes WWB Aan de gemeenteraad

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J. de Graaf. No. B Dronten, 6 november Beleidskeuzes WWB Aan de gemeenteraad Portefeuille: J. de Graaf No. B12.002085 Dronten, 6 november 2012 Beleidskeuzes WWB 2013 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. Voor de besteding van de doeluitkering werkdeel WWB 2013 ter

Nadere informatie

Het Dagelijks Bestuur van ISD BOL. Vast te stellen de Beleidsregels Boete ISD BOL In te trekken de Beleidsregels Boete ISD BOL 201 5

Het Dagelijks Bestuur van ISD BOL. Vast te stellen de Beleidsregels Boete ISD BOL In te trekken de Beleidsregels Boete ISD BOL 201 5 Beleidsregels Boete ISD BOL 2018 Het Dagelijks Bestuur van ISD BOL BESLUIT»» Vast te stellen de Beleidsregels Boete ISD BOL 201 8 In te trekken de Beleidsregels Boete ISD BOL 201 5 Artikel 1 - Begripsbepalingen

Nadere informatie

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Wassenaar

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Wassenaar Evaluatie Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief 2015 2018 periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni 2016 Gemeente Wassenaar Oktober 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 03 1.1 Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief

Nadere informatie

Aanvullende informatie bijstelling macrobudget inkomensdeel per 18 mei 2006

Aanvullende informatie bijstelling macrobudget inkomensdeel per 18 mei 2006 Aanvullende informatie bijstelling macrobudget inkomensdeel per 18 mei 2006 Drie keer per jaar wordt op deze plaats een overzicht gegeven van de stand van zaken van de raming van het macrobudget: -bij

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Onderwerp : Aanvraag Incidentele aanvullende uitkering WWB Vergadering d.d. : 8 juli 2010 agendapunt :

Voorstel aan de Raad. Onderwerp : Aanvraag Incidentele aanvullende uitkering WWB Vergadering d.d. : 8 juli 2010 agendapunt : Voorstel aan de Raad Onderwerp : Aanvraag Incidentele aanvullende uitkering WWB 2009 Vergadering d.d. : 8 juli 2010 agendapunt : Portefeuillehouder : M.P. Groffen datum : 15 juni 2010 Zaaknummer : Beslispunt(en):

Nadere informatie

Statusrapport WWB. rapport. Statusrapport Wet werk en bijstand, gemeente Gouda, 1 e kwartaal 2008

Statusrapport WWB. rapport. Statusrapport Wet werk en bijstand, gemeente Gouda, 1 e kwartaal 2008 rapport Statusrapport WWB Statusrapport Wet werk en bijstand, gemeente Gouda, 1 e kwartaal 28 StatusrapportWetwerkenbijstand-1e kwartaal 28.doc3doc.doc inhoudsopgave Inleiding Samenvatting en conclusies

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. Antwoord: Leeftijdsopbouw WWB-bestand: 27 tot 45 jaar 67 personen 45 tot 60 jaar 82 personen 60 tot 65 jaar 22 personen

Vragen en antwoorden. Antwoord: Leeftijdsopbouw WWB-bestand: 27 tot 45 jaar 67 personen 45 tot 60 jaar 82 personen 60 tot 65 jaar 22 personen Aanvullende vragen burgerraadslid mw. A. van Esch (fractie PK) betreffende plan van aanpak re-integratie van uitkeringsgerechtigden (n.a.v. Politieke avond d.d. 12 maart 2009) en beantwoording. Politieke

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke participatie WWB 2012

Verordening maatschappelijke participatie WWB 2012 Bijlage behorende bij ontwerpbesluit nr. 12Rb019 d.d. 25 april 2012 Verordening maatschappelijke participatie WWB 2012 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen 1. Alle begrippen die in deze

Nadere informatie

Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013

Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013 e Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013 Gemeente Stadskanaal Afdeling Werk & Inkomen 10-12-2013 Afdeling Werk en Inkomen Historische jaarcijfers en actuele stand 2013 Deel 1: Inkomensverstrekking Aantallen

Nadere informatie

Bijlage 3 bij besluitnota MIDDELEN. Sluitende aanpak jongeren startkwalificatie en werk. Gemeenten Haren Hoogezand-Sappemeer Slochteren

Bijlage 3 bij besluitnota MIDDELEN. Sluitende aanpak jongeren startkwalificatie en werk. Gemeenten Haren Hoogezand-Sappemeer Slochteren Bijlage 3 bij besluitnota MIDDELEN Sluitende aanpak jongeren startkwalificatie en werk Gemeenten Haren Hoogezand-Sappemeer Slochteren Bijlage 3 bij : Besluitnota sluitende aanpak jongeren HSL Opgesteld

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Onderwerp Datum 26 oktober 2012 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Venray 2013 Pagina 1 van 6 De raad van Venray, gelezen het advies van de Cliëntenraad WWB van 16 oktober 2012, gelezen

Nadere informatie

Tweemeting Uitstroomdoelstelling re-integratieondersteuning Voorlopige cijfers 2006 en eerste halfjaar 2007

Tweemeting Uitstroomdoelstelling re-integratieondersteuning Voorlopige cijfers 2006 en eerste halfjaar 2007 Tweemeting Uitstroomdoelstelling re-integratieondersteuning Voorlopige cijfers 2006 en eerste halfjaar 2007 Esther Vieveen, Mariëtte Goedhuys, Nicol Sluiter CBS, Centrum voor Beleidsstatistiek Maart 2010

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 juni 2016 (raadsvoorstel nr. 16bb4692/16bb5793);

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 juni 2016 (raadsvoorstel nr. 16bb4692/16bb5793); GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 100436 21 juli 2016 Verordening individuele inkomenstoeslag Participatiewet Rotterdam 2016 De Raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum Raadsvoorstel Datum 10 december 2014 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Hans Verbraak Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

Nadere achtergrondinformatie participatiewet

Nadere achtergrondinformatie participatiewet Nadere achtergrondinformatie participatiewet Invoering Participatiewet Op 1 januari 2014 wordt de Participatiewet ingevoerd. De nieuwe wet zal de huidige Wet werk en bijstand vervangen. Parallel aan de

Nadere informatie

Is het college het met de cliëntenraad eens dat de vier-weken-periode niet zou moeten gelden in de twee volgende situaties:

Is het college het met de cliëntenraad eens dat de vier-weken-periode niet zou moeten gelden in de twee volgende situaties: Raadsvergadering d.d.: 18 oktober 2011 Raadsnota nummer: 0110077 0nderwerp: Herijking beleid sociale zekerheid Vragen van fractie:vvd Naam raadslid: Jan de Ridder De cliëntenraad heeft een reactie op de

Nadere informatie

Tot 2004 was het wettelijk verplicht het te voeren beleid vast te leggen in een beleidsplan. Met de invoering van de WWB is deze plicht vervallen.

Tot 2004 was het wettelijk verplicht het te voeren beleid vast te leggen in een beleidsplan. Met de invoering van de WWB is deze plicht vervallen. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2008 Agenda nr: Onderwerp: Beleidsverslag WWB, IOAW, IOAZ, Bbz 2007. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Uw raad is zowel

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer)

Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer) Vergadering : 16 mei 2006 Agendanummer: 7 Status: hamerstuk Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Aanvullend

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg Beleidsregels Kinderopvang Gemeente Steenbergen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenbergen,

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV): het uitkeringsrecht waar zij naar aanleiding van de beslissing op bezwaar gedateerd 28 september

Nadere informatie

Afdeling Sociale Zaken

Afdeling Sociale Zaken Afdeling Sociale Zaken Doelstelling en Visie Onze doelstelling is dat we op klantgerichte en kostenbewuste wijze onze inwoners ondersteunen, zodat deze zolang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren.

Nadere informatie

4 Enkele kanttekeningen bij het voornemen van de minister

4 Enkele kanttekeningen bij het voornemen van de minister 4 Enkele kanttekeningen bij het voornemen van de minister Cyclische werkloosheid en WW-uitkeringen Uit gegevens van het UWV blijkt dat hoewel cyclische arbeid (en daarmee cyclische werkloosheid) eigenlijk

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer : 98220 Programma : Economie, werk en inkomen Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den Berg Informatie

Nadere informatie

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. De raad van de gemeente Lemsterland; gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 6 december 2010; gelet op de artikelen 7, 8,

Nadere informatie