Memo. Beleidsafspraken rondom inzet AWBZ zorg binnen onderwijs op het Prisma

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Memo. Beleidsafspraken rondom inzet AWBZ zorg binnen onderwijs op het Prisma"

Transcriptie

1 Concept Aan Ouders die extra hulp willen inzetten, zorgaanbieders, persoonlijk begeleiders, teamleden van het Prisma Van Nanske Lahaye Memo Beleidsafspraken rondom inzet AWBZ zorg binnen onderwijs op het Prisma Aanleiding De afgelopen jaren zijn er successievelijk steeds meer leerlingen binnen gekomen met persoonlijke begeleiding anders dan van ons eigen personeel. In de meeste gevallen was er hierbij sprake van AWBZ, in de vorm van Zorg in Natura (ZiN) of in de vorm van een Persoonsgebonden budget (PGB). Later zijn er leerlingen bijgekomen waarbij de ouders privé fulltime begeleiding hadden ingehuurd om hun kind te begeleiden op school. Zonder de inzet van deze mensen is onderwijs voor hun kind niet mogelijk. Het is van belang om een eenduidig beleid te voeren over wat we verwachten van deze begeleiding als school en de afspraken die we er rondom willen maken. In onderstaand document zal puntsgewijs worden ingegaan op doelstellingen en afspraken rondom extra inzet van buitenaf ten behoeve van de leerling. Om verwarring te voorkomen zal er in dit stuk gesproken worden over een Persoonlijk Begeleider (PB) 1. 1 van 1 Behandeld door N ans ke Lahaye n.lahaye@ prisma-arnhem.nl Het Prisma Onze school geeft voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen van 12 tot 20 jaar met een verstandelijke of meervoudige beperking. Heijenoordseweg 5a 6813 GG Arnhem T F info@prisma-arnhem.nl Doelstelling extra inzet Voorwaarden Contractafspraken Begeleiding Aanvraag Doelstelling extra inzet De leerling is onderdeel van de leerling-populatie van het Prisma en heeft, om zich voldoende te kunnen ontwikkelen binnen de onderwijssetting meer/intensievere begeleiding nodig dan het Prisma kan bieden. 1 Onder PB-er wordt verstaan een externe begeleider die niet in dienst is van het Prisma en extern is ingehuurd door ouders (PGB, ZiN of privé)

2 Voorwaarden De PB-er werkt binnen de groep met leerlingen en geeft, daar waar nodig, de extra hulp aan de leerling. Er kan geen sprake zijn van een klasje in een klas, de leerling moet deel uit kunnen maken van het groepsproces. Daar waar een leerling slechts één of enkele uren per week persoonlijke begeleiding heeft, ligt het genuanceerder. Het is mogelijk dat een leerling in een aparte ruimte extra RT ontvangt. In basis trachten we dit zo min mogelijk buiten het groepsproces te laten plaatsvinden. Bij een leerling die een fulltime PB-er heeft is deze begeleider er voor de hele groep zodat de betreffende leerling ook in die groep kan functioneren. Als participatie in de groep (op termijn) niet mogelijk is gaat de school met ouders in gesprek om aan te geven dat onderwijs binnen de omgeving van het Prisma geen geschikte oplossing is voor hun kind en dat er andere keuzes gemaakt moeten gaan worden in het belang van hun kind. Ouders, zorgaanbieders en PB-er onderschrijven de missie en visie van het Prisma. Indien de PB-er medicatie toedient gebeurt dit volgens het protocol van de zorgaanbieder. De PB-er draagt er zorg voor dat de mentor een kopie van het protocol krijgt. Deze stopt deze vervolgens in de dagmap van de leerling. Zorg wordt, indien haalbaar, minimaal 30 minuten aaneengesloten ingezet. PB-er kan alleen worden ingezet bij wederzijds akkoord tussen ouders en het Prisma. Bij hulp die gefinancierd wordt voor inzet van een PB-er geldt: Als de indicatie verlopen is en er is nog geen nieuwe indicatie binnen is kan de begeleiding stopgezet worden. De directeur, als voorzitter van de Commissie van Begeleiding, kan dan besluiten dat de leerling tijdelijk niet op school kan zijn. Voordat een PB-er ingezet gaat worden is er een startgesprek tussen ouders, mentor, teamleider en PB-er. Hierin wordt besproken wat de doelstelling van de begeleiding is en wat de opbrengst moet zijn. Het transitieplan, de verzorging en begeleiding zijn onderwerp van dit gesprek. Afspraken en acties worden door de mentor in het MLS gezet. Een nieuwe PB-er, bv als gevolg van ziektevervanging oid, start pas nadat er een gesprek heeft plaatsgevonden tussen de PB-er en de mentor. 2 van 2 Contractafspraken Het contract tussen PB-er is er een tussen hen en ouders. Het Prisma zal daar op geen enkele wijze verantwoordelijkheid in nemen. Als de PB-er afwezig is (bv door ziekte) dient de zorgaanbieder dan wel de ouders te zorgen voor een passende vervanger. Het Prisma onderneemt hier geen actie in. Indien een leerling slechts

3 één of enkele uren per week extra hulp heeft zal deze activiteit in principe komen te vervallen, als vervanging niet mogelijk is. Voor een leerling die zonder deze begeleiding niet in de groep kan participeren is schoolgang in principe niet mogelijk. De directeur, als voorzitter van de Commissie van Begeleiding, kan dan besluiten dat de leerling tijdelijk niet op school kan zijn. PB-er werkt binnen het team van het Prisma. Ze krijgen een eigen account op school en van hen zal vertrouwelijkheid rondom omgaan met informatie gevraagd worden. Om te kunnen functioneren binnen het Prisma is het van belang dat de PB-er passend gekwalificeerd 2 is en blijft. Bijscholing is hier onderdeel van. Het gaat hierbij om scholing die nodig is om participatie/communicatie in de groep mogelijk te maken (denk hierbij aan een gebarencursus). Zorg/begeleiding door de PB-er wordt ingezet waar deze voor toegekend is. Als er sprake is van hulp bij verzorging, voeding e.d. wordt deze ook voor die onderdelen door de PB-er ingezet. 3 van 3 Begeleiding Het Prisma is niet verantwoordelijk voor het functioneren van de PB-er. Indien er mogelijke problemen zijn zal dit eerst door de mentor met de PB-er zelf worden besproken. De mentor maakt hiervan altijd melding bij de teamleider, die dit op zijn beurt bespreekbaar maakt met de leidinggevende van de PB-er. Indien dit niet het gewenste resultaat heeft zullen ouders geïnformeerd worden. Soms begeleidt de PB-er de leerling cognitief. Indien de mentor de indruk heeft dat dit didactisch dan wel pedagogisch verbetering behoeft zal deze dat bespreekbaar maken met de PB-er. Bij onvoldoende resultaat zal dit bij de teamleider kenbaar gemaakt worden, die dit op zijn beurt bespreekbaar maakt met de leidinggevende van de PB-er. Indien dit niet het gewenste resultaat heeft zullen ouders geïnformeerd worden. Bij de start van elk schooljaar vindt er een startgesprek plaats tussen ouders, mentor, teamleider en PB-er. Hierin wordt besproken wat de doelstelling van de begeleiding is en wat de opbrengst moet zijn. Het transitieplan, de verzorging en begeleiding zijn onderwerp van dit gesprek. Afspraken en acties worden door de mentor in het MLS gezet. Eenmaal per jaar vindt er een evaluatie over de opbrengst van de extra inzet plaats. Hierbij zijn aanwezig: mentor, PB-er, ouders, contactpersoon zorgaanbieder en teamleider het Prisma. Naast evaluatie van opbrengsten zal bekeken worden hoe de inzet voor de komende periode zal moeten zijn. Afspraken en acties worden door de mentor in het MLS gezet. 2 Het Prisma levert de kwalificatie-eisen aan de zorgaanbieder, dan wel direct aan ouders. Als een PB-er didactische ondersteuning biedt moet deze ook dusdanig geschoold zijn. De kosten voor scholing liggen niet bij het Prisma.

4 4 van 4 Aanvraag Een zorgaanvraag wordt altijd binnen de Commissie van Begeleiding besproken. Het is niet mogelijk dat een mentor direct met ouders afspraken maakt over aanvraag tot of het inzetten van PB-er. Ook bij de aanvraag voor een herindicatie zal dit via de Commissie van Begeleiding lopen. De aanvraag verloopt via bijgeleverde stroomschema s.

5 Traject indicatie aanvraag Wil mentor of ouders een PB-er, dan gaat de mentor naar de teamleider (TL). 5 van 5 1. TL bespreekt in CvB en overlegt met ouders om totale zorgaanvraag op te starten (na de indicatie beslist TL hoeveel uren er daadwerkelijk worden ingezet) 2. Mentor stelt dagrooster op en leveren deze in bij TL 3. TL speelt dagrooster door aan ouders en deze starten de aanvraagprocedure bij CIZ op 4. CIZ indicatie komt binnen bij ouders (hoeveelheid beschikbare uren) 5. Ouders melden dit aan de zorgaanbieder (bij particuliere aanvraag zoeken ze eigen PGB-er en melden bij school) 6. TL-er bepaalt hoeveel uur van de indicatie werkelijk kan worden ingezet (wie is er al in de groep, wat is wenselijk, mogelijk enz) 7. Vanuit de cliëntenadministratie van de zorgaanbieder volgt een offerte naar ouders die ouders invullen op basis van de door de TL aangegeven aantal uren PB-er 8. Zodra de offerte getekend is en binnen is bij de zorgaanbieder: Melding van TL naar mentor dat het (wensen)rooster opgesteld kan worden klas maakt wensenrooster 9. Vervolgacties: Wie wordt de PB-er en per wanneer start het? TL geeft aan per wanneer de PB-er ingezet kan worden. PB-er maakt in overleg met de mentor een rooster. Mentor mailt rooster naar TL. TL brengt ouders op de hoogte door middel van een brief hoe de inzet voor hun kind is geregeld.

6 Traject herindicatie: 90 dagen voor einde indicatie krijgt TL een melding vanuit administratie zorgaanbieder (deze heeft dit bij ouders gemeld) Bij particuliere trajecten houden ouders dit zelf in de gaten. naar TL via het CvB 6 van 6 1. TL en mentor stemmen af wat er nodig is: a. uitbreiding huidige zorguren mentor past rooster aan b. korten huidige zorguren mentor past rooster aan c. handhaven huidige zorguren a-b-c 2. Mentor levert dagroosters aan TL 3. TL speelt dagroosters door aan ouders en deze starten de aanvraagprocedure op 4. Zorgaanbieder of ouders bewaken het hele herindicatietraject, nemen waar nodig contact op met ouders of desbetreffende mentor. 5. Als indicatie binnen is bekijkt TL wat de aanpassingen moeten zijn binnen de groep. 6. TL regelt de inzet van de PB-er en geeft seintje aan de mentor wanneer deze start. 7. TL brengt ouders op de hoogte door middel van een brief hoe de inzet voor hun kind is geregeld. Als er geen veranderingen zijn blijft zorg gecontinueerd.

Protocol schoolverzuim. Oktober 2015. Concept 2015-1113-

Protocol schoolverzuim. Oktober 2015. Concept 2015-1113- Protocol schoolverzuim Oktober 2015 Concept 2015-1113- 1 Inleiding Voor u ligt het protocol schoolverzuim van Het Rhedens. Dit protocol is geschreven om duidelijkheid te geven over hoe binnen onze organisatie

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp

Verzuimprotocol. Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp Verzuimprotocol Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp Goedgekeurd door de MR d.d. 15 januari 2013 Dagelijks 1. Ouders/verzorgers melden tussen 08.00 uur en 09.00 uur de afwezigheid van hun zoon/dochter.

Nadere informatie

Verzuimprotocol IJsselcollege 2016

Verzuimprotocol IJsselcollege 2016 Verzuimprotocol IJsselcollege 2016 VISIE IJSSELCOLLEGE OP OMGAAN MET SCHOOLVERZUIM De school is de plek waar leerlingen door leren voorbereid worden op deelname aan de maatschappij of participeren op de

Nadere informatie

Protocol verzuim cursusjaar 2014-2015

Protocol verzuim cursusjaar 2014-2015 Protocol verzuim cursusjaar 2014-2015 Opmerking: het protocol moet worden gezien als een richtlijn, waarvan naar behoefte kan worden afgeweken. Te laat Geoorloofd 1. Melden bij conciërge. 2. Conciërge

Nadere informatie

Doel van dit protocol: medewerkers en andere belanghebbenden laten weten hoe wij als school omgaan met verzuim van leerlingen.

Doel van dit protocol: medewerkers en andere belanghebbenden laten weten hoe wij als school omgaan met verzuim van leerlingen. Verzuimprotocol Mulock Houwer & De Sprong April 2012 Doel van dit protocol: medewerkers en andere belanghebbenden laten weten hoe wij als school omgaan met verzuim van leerlingen. Als een leerling te laat

Nadere informatie

Verzuimprotocol IKC Buikslotermeer

Verzuimprotocol IKC Buikslotermeer Verzuimprotocol IKC Buikslotermeer Dagelijks Ouders/verzorgers melden voor half negen de afwezigheid van hun kind. Dit kan telefonisch of persoonlijk. Diegene die het verzuimbericht krijgt, schrijft de

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Kaart 5: Voorzieningen Wmo Achtergrondinformatie voor patiënten

Kaart 5: Voorzieningen Wmo Achtergrondinformatie voor patiënten Kaart 5: Voorzieningen Wmo Achtergrondinformatie voor patiënten Onderscheid gesprek en beoordeling De Nederlandse gemeenten ontwikkelen een nieuwe manier van werken binnen de Wmo. Deze bestaat uit twee

Nadere informatie

PROTOCOL VERZUIM DOOR ZIEKTE

PROTOCOL VERZUIM DOOR ZIEKTE Afkortingen: Rec : Receptie (Jannie en Gerda) Zoco : zorg coördinator ( Kees) I.O.T. = intern ondersteuningsteam (Ed, Agnes, Janny, Gerda, Kees) O.T. = maatschappelijk werk / schooljeugdarts / begeleider

Nadere informatie

VERZUIMPROTOCOL. Verzuimprotocol

VERZUIMPROTOCOL. Verzuimprotocol VERZUIMPROTOCOL INHOUD Inleiding... 2 De leerplicht... 2 Soorten verzuim... 2 Absoluut verzuim... 2 Relatief verzuim... 2 Luxe verzuim... 2 Dagelijkse registratie... 2 Ziekmeldingen... 2 Afspraken tandarts

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER PERSOONSGEBONDEN BUDGET VERPLEGING EN VERZORGING. DEEL 1: verpleegkundig- deel

AANVRAAGFORMULIER PERSOONSGEBONDEN BUDGET VERPLEGING EN VERZORGING. DEEL 1: verpleegkundig- deel AANVRAAGFORMULIER PERSOONSGEBONDEN BUDGET VERPLEGING EN VERZORGING DEEL 1: verpleegkundig- deel 1. Zorgverzekeraar (van persoon voor wie het pgb wordt aangevraagd) Dit formulier is voor: a.s.r. basis ziektekostenverzekeringen

Nadere informatie

2014-2015. Protocol verzuim

2014-2015. Protocol verzuim 2014-2015 Protocol verzuim Zeven Gavenschool Versie 2014 Verzuimprotocol Zeven Gaven Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen

Nadere informatie

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld CD d.d. 16 september 2016 Verlengd MT d.d. 24 mei 2017

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld CD d.d. 16 september 2016 Verlengd MT d.d. 24 mei 2017 2017-2018 Status Vastgesteld CD d.d. 16 september 2016 Verlengd MT d.d. 24 mei 2017-1- Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Definiëring relatief verzuim 4 1.1 Beginnend verzuim... 4 1.2 Luxe verzuim... 4 1.3

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Verzuimprotocol AIES De Zeeheld

Verzuimprotocol AIES De Zeeheld Verzuimprotocol AIES De Zeeheld Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien van de

Nadere informatie

Situatie/Regel Wie Actie1 Actie 2 Actie 3 Ziekmelding Vzm Akkoord:

Situatie/Regel Wie Actie1 Actie 2 Actie 3 Ziekmelding Vzm Akkoord: Afkortingen: V.z.m. : verzuimmedewerker Llc-er : leerling coördinator Zoco : zorg coördinator o.t. = ondersteuningsteam bestaat uit : (llc-ers, zoco,bpa (begeleider passend onderwijs) smw s.m.w. = schoolmaatschappelijk

Nadere informatie

Pgb-plan Maatwerkarrangement Wmo Deel 1

Pgb-plan Maatwerkarrangement Wmo Deel 1 Lees voordat u met invullen begint eerst de bijgevoegde toelichting door. In deze toelichting wordt per vraag aangegeven wat er van u wordt verwacht. 1 Contactgegevens budgethouder Dit pgb-plan is van:

Nadere informatie

Informatiefolder persoonsgebonden budget (PGB)

Informatiefolder persoonsgebonden budget (PGB) Informatiefolder persoonsgebonden budget (PGB) Wat is het verschil tussen zorg in natura (ZIN) en een PGB? Heeft u zorg vanuit de Wmo of Jeugdwet nodig? Dan kunt u kiezen voor een zorgaanbieder die is

Nadere informatie

Voorbeeld Verzuimprotocol Primair Onderwijs

Voorbeeld Verzuimprotocol Primair Onderwijs Voorbeeld Verzuimprotocol Primair Onderwijs Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Zorg in natura of een budget In de brief met het indicatiebesluit staat op welke zorg u aanspraak kunt maken. Hoe u de zorg ontvangt, kan per soort zorg verschillen: zorg in natura

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Deze folder hoort bij het indicatiebesluit. Dat is de brief die u van het CIZ heeft gekregen, waarin staat op welke zorg u aanspraak kunt maken. We leggen uit hoe u de zorg ontvangt,

Nadere informatie

Wat verstaan wij onder ongeoorloofd schoolverzuim? Schoolverzuim is het niet aanwezig zijn op school zonder dat daar een geldige reden voor is.

Wat verstaan wij onder ongeoorloofd schoolverzuim? Schoolverzuim is het niet aanwezig zijn op school zonder dat daar een geldige reden voor is. Plaatsingsregels: College St. Paul is een kleine school. Wij hebben ruimte voor 15 leerlingen met een advies VMBO-theoretische leerweg. Wij hebben ruimte voor 15 leerlingen met een advies VMBO kaderberoepsgericht.

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld MT 20 juni 2018

Verzuimbeleid Verzuimbeleid. Status Vastgesteld MT 20 juni 2018 2018-2019 Status Vastgesteld MT 20 juni 2018-1- Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Definiëring relatief verzuim. 4 1.1 Ongeoorloofd verzuim... 4 1.2 Geoorloofd verzuim... 4 2. Procedure na het vaststellen

Nadere informatie

Invulprotocol het Corylus College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz

Invulprotocol het Corylus College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol het Corylus College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Datum vaststelling PRC: oktober 2016 Datum vaststelling MR: oktober 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Afspraken en Acties... 4

Nadere informatie

Aanvraag AWBZ-zorg. 1. Uw persoonlijke gegevens. 3rijbewijs of ander

Aanvraag AWBZ-zorg. 1. Uw persoonlijke gegevens. 3rijbewijs of ander Waarom dit formulier? Heeft u zorg nodig? Dan kunt u mogelijk aanspraak maken op AWBZ-zorg. Dat is zorg die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Verzuimprotocol Primair Onderwijs Leonardo da Vinci school

Verzuimprotocol Primair Onderwijs Leonardo da Vinci school Verzuimprotocol Primair Onderwijs Leonardo da Vinci school Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Persoongebonden budget

Persoongebonden budget Persoongebonden budget Inhoud: Pagina 1. Het persoonsgebonden budget (pgb) 2 2. Wanneer een pgb? 2 3. Een pgb aanvragen 3 4. Inkopen met een pgb 4 5. Overige regels bij een pgb 5 6. Lijst met begrippen

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Een budget of zorg in natura In de brief met het indicatiebesluit staat op welke zorg u aanspraak kunt maken. Hoe u de zorg ontvangt, kan per soort zorg verschillen en is afhankelijk

Nadere informatie

Voorbeeld Verzuimprotocol Voortgezet Onderwijs

Voorbeeld Verzuimprotocol Voortgezet Onderwijs Voorbeeld Verzuimprotocol Voortgezet Onderwijs Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ten

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Toegang Beschermd Wonen

Aanmeldingsformulier Toegang Beschermd Wonen Aanmeldingsformulier Toegang Beschermd Wonen Waarvoor is dit formulier? Met dit formulier vraagt u bij GGD Gelderland-Zuid (regio Nijmegen en Rivierenland) een beschikking voor Beschermd Wonen aan. GGD

Nadere informatie

Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016

Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016 Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2015-2016 Hieronder staat de beschrijving van de regels en afspraken omtrent het verzuim van leerlingen. Onder verzuim valt te laat komen, geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

Nadere informatie

Om ouders zoveel mogelijk van dienst te zijn, maakt de IVKO het mogelijk de aanwezigheid van hun zoon of dochter te volgen via Magister.

Om ouders zoveel mogelijk van dienst te zijn, maakt de IVKO het mogelijk de aanwezigheid van hun zoon of dochter te volgen via Magister. Amsterdam, augustus 2014 Aan: de ouders/verzorgers van IVKO-leerlingen Betreft: verzuimprotocol Beste ouders/verzorgers, Bijgaand ontvangt u het verzuimprotocol van onze school. Mocht u, na het lezen van

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Protocollen verzuim Maris College Kijkduin 18 19

Verzuimprotocol. Protocollen verzuim Maris College Kijkduin 18 19 Verzuimprotocol 1 Verzuimprotocol Inhoud: Absentie noteren in Magister blz. 2 Protocol ziekmelding blz. 3 Protocol ongeoorloofd te laat komen blz. 4 Absentie en leerplicht blz. 5 Bijlagen: 1: Toestemmingsformulier

Nadere informatie

Algemene vragen over de overgang van AWBZ-Wmo

Algemene vragen over de overgang van AWBZ-Wmo Algemene vragen over de overgang van AWBZ-Wmo Waar vind ik algemene informatie over de Wmo? Op de landelijke website www.info-wmo.nl en de website van de gemeente (www.boxtel.nl/wmo of www.haaren.nl kies

Nadere informatie

Aanvraagformulier Persoonsgebonden Budget Verpleging en Verzorging

Aanvraagformulier Persoonsgebonden Budget Verpleging en Verzorging Aanvraagformulier Persoonsgebonden Budget Verpleging en Verzorging DEEL 1: verpleegkundig deel Dit deel vult de wijkverpleegkundige in samen met de verzekerde of wettelijk vertegenwoordiger 1 Zorgverzekeraar

Nadere informatie

Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol De Kapstok

Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol De Kapstok Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol De Kapstok Datum vaststelling Attendiz: sept. 2016 Datum instemming MR: sept. 2016 Inhoud Inleiding 3 Afspraken en Acties 4 Verzuimregistratie 6 Verzuimbeleid

Nadere informatie

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo Zorg in natura of een persoonsgebonden budget? U krijgt ondersteuning op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Verzuimprotocol. basisschool. de Wiltzangh

Verzuimprotocol. basisschool. de Wiltzangh de Wiltzangh voor christelijk basisonderwijs uitgaande van de Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Amsterdam (Bos en Lommer) Verzuimprotocol basisschool de Wiltzangh Vastgesteld op

Nadere informatie

Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol De Zevensprong

Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol De Zevensprong Uitwerking Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol De Zevensprong Datum vaststelling Attendiz: sept. 2016 Datum instemming MR : sept. 2016 Inhoud Inleiding 3 Afspraken en Acties 4 Verzuimregistratie 6 Verzuimbeleid

Nadere informatie

Persoonlijke verzorging in de Wmo

Persoonlijke verzorging in de Wmo Persoonlijke verzorging in de Wmo Notitie d.d. 18 maart 2015 1. Inleiding In 2014 is er lange tijd onzekerheid geweest voor welke taken op het gebied van persoonlijke verzorging gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

Aanvraagformulier persoonsgebonden budget IKZ/PTZ verpleging en verzorging

Aanvraagformulier persoonsgebonden budget IKZ/PTZ verpleging en verzorging Aanvraagformulier persoonsgebonden budget IKZ/PTZ verpleging en verzorging DEEL 1: Verpleegkundig deel 1. Geadresseerde Zorgverzekeraar: 2. Aanvrager Voor wie vraagt u een persoonsgebonden budget (pgb)

Nadere informatie

Dagelijks tot 11.00 07.30 en 08.15 3 werkdagen Tijdens de lessen Vervolgacties Vervolg bij te laat komen bovenbouwleerling

Dagelijks tot 11.00 07.30 en 08.15 3 werkdagen Tijdens de lessen Vervolgacties Vervolg bij te laat komen bovenbouwleerling Verzuimprotocol Berlage Lyceum 2014-2015 1 Hieronder staat de beschrijving van de regels en afspraken omtrent het verzuim van leerlingen. Onder verzuim valt te laat komen, geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die vóór 2015 een PGB hadden 3. PGB:

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER PERSOONSGEBONDEN BUDGET VERPLEGING EN VERZORGING

AANVRAAGFORMULIER PERSOONSGEBONDEN BUDGET VERPLEGING EN VERZORGING AANVRAAGFORMULIER PERSOONSGEBONDEN BUDGET VERPLEGING EN VERZORGING DEEL 1: verpleegkundig deel Dit deel vult de wijkverpleegkundige in samen met de verzekerde of wettelijk vertegenwoordiger 1. Zorgverzekeraar

Nadere informatie

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nordwin College te Leeuwarden. Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee)

MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek. Nordwin College te Leeuwarden. Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee) MELDING EN REGISTRATIE VERZUIM EN VSV Eerste heronderzoek Nordwin College te Leeuwarden Dierverzorging 3/4 (Dierverzorger melkvee) November 2012 Plaats: Leeuwarden BRIN: 12VI Onderzoeksnummer: 127740 Kenmerk:

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Als u ouder wordt, een ziekte heeft of tijdelijk niet in orde bent, kan het huishouden een zware opgave worden. Florein zorgt ervoor dat u zolang mogelijk

Nadere informatie

R.K. basisschool Kardinaal de Jong. Verzuimprotocol

R.K. basisschool Kardinaal de Jong. Verzuimprotocol R.K. basisschool Kardinaal de Jong Verzuimprotocol Dagelijks 1. Ouders/verzorgers melden tussen 8:00 8:20 uur de afwezigheid van hun kind. Dit kan telefonisch, persoonlijk, schriftelijk of via de e-mail.

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb)

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo januari 2017 Zorg in natura of een persoonsgebonden budget? U krijgt ondersteuning op grond

Nadere informatie

Priva. PrivaZorg. Dé thuiszorg waarbij u zich thuis voelt

Priva. PrivaZorg. Dé thuiszorg waarbij u zich thuis voelt Priva PrivaZorg Dé thuiszorg waarbij u zich thuis voelt PrivaZorg PrivaZorg is een AWBZ-toegelaten landelijke thuiszorginstelling. PrivaZorg heeft een cliëntenraad,* een klachtenprocedure, een privacyreglement

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Protocol verzuim. Beleid ter voorkoming van lesuitval of verzuim van leerlingen. Datum vaststelling : juni 2017 Datum vaststelling MR : juni 2017

Protocol verzuim. Beleid ter voorkoming van lesuitval of verzuim van leerlingen. Datum vaststelling : juni 2017 Datum vaststelling MR : juni 2017 Protocol verzuim Beleid ter voorkoming van lesuitval of verzuim van leerlingen Datum vaststelling : juni 2017 Datum vaststelling MR : juni 2017 Juli 2017 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Afspraken en Acties...

Nadere informatie

Melding Beschermd wonen

Melding Beschermd wonen Melding Beschermd wonen Uw gegevens Voornaam Dit formulier kunt u samen met uw hulpverlener digitaal invullen en opslaan voor uw administratie. Daarna verstuurt uw hulpverlener de melding per beveiligde

Nadere informatie

Melding Beschermd wonen en begeleiding

Melding Beschermd wonen en begeleiding Melding Beschermd wonen en begeleiding Uw gegevens Voornaam Dit formulier kunt u samen met uw hulpverlener digitaal invullen en opslaan voor uw administratie. Daarna verstuurt uw hulpverlener de melding

Nadere informatie

PGB verpleging en verzorging

PGB verpleging en verzorging Aanvraagformulier Deel 1: verpleegkundig deel Dit deel vult de wijkverpleegkundige in samen met de verzekerde of wettelijk vertegenwoordiger 1 Zorgverzekeraar (van persoon voor wie het pgb is aangevraagd)

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg thuis (VPT/MPT) Het CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen die een indicatie hebben voor zorg uit de Wet langdurige

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

PROTOCOL SCHOOLVERZUIM

PROTOCOL SCHOOLVERZUIM PROTOCOL SCHOOLVERZUIM Vastgesteld door de Directie : 20-02-2018 Vastgesteld door het Algemeen Bestuur : n.v.t. Instemming (G)MR : 12-03-2018 Inwerkingtreding : 12-03-2018 Evaluatie : jaarlijks Inhoudsopgave

Nadere informatie

Invulprotocol Penta College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz

Invulprotocol Penta College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Invulprotocol Penta College Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Datum vaststelling Penta College : september 2016 Datum vaststelling MR: september 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Afspraken en Acties...

Nadere informatie

Op weg naar een Integraal PGB Gaat u mee?

Op weg naar een Integraal PGB Gaat u mee? Op weg naar een Integraal PGB Gaat u mee? Programma Waarom een pilot i-pgb? Wat is een i-pgb? Hoe werkt het? Wat hebt u eraan? Waaruit bestaat de pilot i-pgb? Kunt u deelnemen? Hoe kunt u deelnemen? Waarom

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo 2015

Van AWBZ naar Wmo 2015 Van AWBZ naar Wmo 2015 Wat betekent de Wet maatschappelijke ondersteuning? i Informatie voor cliënten Inhoud Pagina Voor wie is deze folder?.................................3 Wie betaalt jouw ondersteuning?...3

Nadere informatie

Protocol te laat komen en verzuimbeleid

Protocol te laat komen en verzuimbeleid Protocol te laat komen en verzuimbeleid Te laat komen: Wanneer een kind, zonder afmelding om 08.30 niet op school is, wordt vóór 09.00 uur naar huis gebeld door de leerkracht. Bij te laat wordt altijd

Nadere informatie

BUDGETPLAN Persoonsgebonden budget Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

BUDGETPLAN Persoonsgebonden budget Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) BUDGETPLAN Persoonsgebonden budget Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Voor u ligt het budgetplan Wmo. U vult dit budgetplan in als u zelf uw ondersteuning wilt regelen met een persoonsgebonden budget

Nadere informatie

Protocol Verzuim en te laat o.b.s. De Brink januari 2019

Protocol Verzuim en te laat o.b.s. De Brink januari 2019 1. Verzuimprotocol Primair Onderwijs 1.1.1. Inleiding Het verzuimbeleid is erop gericht om het verzuim van leerlingen tot een minimum te beperken en om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien

Nadere informatie

(HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

(HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl (HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Informatie over de mogelijkheden die de Wet maatschappelijke ondersteuning u biedt wanneer u door een beperking niet zelf het huishouden kunt doen. Hulp bij het huishouden De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Aanvraagformulier Persoonsgebonden budget Verpleging en Verzorging

Aanvraagformulier Persoonsgebonden budget Verpleging en Verzorging Aanvraagformulier Persoonsgebonden budget Verpleging en Verzorging Deel 1: verpleegkundig-deel 1. Geadresseerde Zorgverzekeraar : 2. Aanvrager Voor wie wordt dit PGB aangevraagd? Achternaam : Voorletters

Nadere informatie

Meldingsformulier Begeleiding Ambulant of Dagbesteding

Meldingsformulier Begeleiding Ambulant of Dagbesteding Meldingsformulier Begeleiding Ambulant of Dagbesteding 1 Uw gegevens Voornaam Dit formulier kunt u samen met uw hulpverlener digitaal invullen en opslaan voor uw administratie. Daarna verstuurt uw hulpverlener

Nadere informatie

Aanvraag AWBZ-zorg. 1. Uw persoonlijke gegevens. 3Uw burgerservicenummer

Aanvraag AWBZ-zorg. 1. Uw persoonlijke gegevens. 3Uw burgerservicenummer Waarom dit formulier? Heeft u zorg nodig? Dan kunt u een beroep doen op zorg die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) beoordeelt of

Nadere informatie

Meldingsformulier Begeleiding Ambulant of Dagbesteding

Meldingsformulier Begeleiding Ambulant of Dagbesteding Meldingsformulier Begeleiding Ambulant of Dagbesteding 1 Uw gegevens Dit formulier kunt u samen met uw hulpverlener digitaal invullen en opslaan voor uw administratie. Daarna verstuurt uw hulpverlener

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

DEEL 2: Verzekerde deel

DEEL 2: Verzekerde deel DEEL 2: Verzekerde deel Dit deel wordt door de verzekerde of een (wettelijke) vertegenwoordiger ingevuld. 1 Wij verzoeken u voor het invullen het Reglement Persoonsgebonden Budget Verpleging en Verzorging

Nadere informatie

Procedure Ouderbetrokkenheid Yulius Onderwijs Ilex College

Procedure Ouderbetrokkenheid Yulius Onderwijs Ilex College Onderwijs Contact: M. Dalmeijer T 088-4056444 m.dalmeijer@yulius.nl Procedure Ouderbetrokkenheid Yulius Onderwijs Document kenmerken Naam document: Procedure Ouderbetrokkenheid Status: vastgesteld Versie:

Nadere informatie

AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft?

AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft? AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft? De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) regelt dat u de zorg krijgt die u bijvoorbeeld nodig heeft als u langdurig ziek bent. Of als

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wanneer kan ik Wlz aanvragen? Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden. budget. voor kinderen/jongeren. Brochure PGB voor kinderen.indd 1

Het Persoonsgebonden. budget. voor kinderen/jongeren.  Brochure PGB voor kinderen.indd 1 Het Persoonsgebonden budget voor kinderen/jongeren www.jeugdteamzaanstad.nl Brochure PGB voor kinderen.indd 1 10-03-15 16:35 Inhoud: Pagina 1. Het persoonsgebonden budget (pgb) 3 2. Wanneer een pgb? 4

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen.

SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN Naam school. Reguliere scholen. SCHOOLONDERSTEUNINGSPLAN 2015 2016 Reguliere scholen. Als uitwerking van het activiteitenplan 15-16, inclusief de toegekende middelen voor de versterking voor het aanbod voor de leerlingen op schoolniveau

Nadere informatie

[ZORG EN DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST ] De Lichtenvoorde

[ZORG EN DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST ] De Lichtenvoorde 2010 De Lichtenvoorde afdeling Communicatie en Informatie [ZORG EN DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST ] Dit is een overeenkomst. Afspraken die we maken staan op papier. De rechten en plichten van de cliënt staan

Nadere informatie

Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz

Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Uitwerking van het Verzuimbeleid Attendiz Datum vaststelling school: 1 juli 2015 Datum vaststelling MR: 1 juli 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Afspraken en Acties... 4 3. Verzuimregistratie... 6 3.1 Overzicht

Nadere informatie

Protocol Schorsing en verwijdering

Protocol Schorsing en verwijdering Protocol Schorsing en verwijdering Inleiding Wanneer intern een protocol wordt opgesteld voor schorsing en verwijdering van leerlingen moge duidelijk zijn dat de WEC daarvoor als uitgangspunt dient. Met

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft?

AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft? AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft? De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) regelt dat u de zorg krijgt die u bijvoorbeeld nodig heeft als u langdurig ziek bent. Of als

Nadere informatie

Binnen onze tweedelijnsbegeleiding hebben we in schooljaar 10-11 de volgende activiteiten:

Binnen onze tweedelijnsbegeleiding hebben we in schooljaar 10-11 de volgende activiteiten: De Cobbenhagenmavo. Vastgesteld 6 november 2012. Protocol Tweedelijnsbegeleiding. Binnen onze tweedelijnsbegeleiding hebben we in schooljaar 10-11 de volgende activiteiten: - Huiswerkbegeleiding. HB. -

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het rooster op het USG

Veelgestelde vragen over het rooster op het USG Veelgestelde vragen over het rooster op het USG Beste ouders en leerlingen, Regelmatig krijgen wij vragen die met het rooster te maken hebben. Om onduidelijkheden of teleurstellingen te voorkomen hebben

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Alphahulpverlening: hoe krijgt de alphahulp vorm in de Wmo?

Alphahulpverlening: hoe krijgt de alphahulp vorm in de Wmo? Alphahulpverlening: hoe krijgt de alphahulp vorm in de Wmo? Leidraad voor gemeenten Definitieve versie, 11 december 2006 1. Wat is alphahulp? 2. Alphahulp en de Wmo 3. Communicatie en voorlichting Bijlage:

Nadere informatie

De hoogte van de eigen bijdrage zou in een aantal gevallen niet in verhouding staan tot de omvang van de geleverde zorg.

De hoogte van de eigen bijdrage zou in een aantal gevallen niet in verhouding staan tot de omvang van de geleverde zorg. Memo Werkorganisatie van de gemeenten Van : Eric van Maaren (Beleidsadviseur Sociaal Beleid CGM) Aan : Commissie Burger gemeente Cuijk CC : Datum : 10 september 2015 Onderwerp : Her indicaties Pgb en eigen

Nadere informatie

Verzuim afspraken - Leerlingen

Verzuim afspraken - Leerlingen Verzuim afspraken - Leerlingen Versiebeheer Status Voorgaand document: Revisie 4.0 Revisiedatum 1 september 2017 Versienummer 5.0 Opgesteld door Vastgesteld door Loes Doorn en Menja Mollema MT VP1 en MR

Nadere informatie

Wlz-zorg: Zelf regelen of laten regelen?

Wlz-zorg: Zelf regelen of laten regelen? Wlz-zorg: Zelf regelen of laten regelen? Voorwoord In deze folder wordt in het kort uitgelegd hoe u uw Wlz-zorg kunt regelen. Als u recht heeft op Wlz-zorg, kunt u kiezen hoe u die zorg wilt regelen.

Nadere informatie

P r o t o c o l : V e r z u i m

P r o t o c o l : V e r z u i m Leerplichtwet Volledige leerplicht: vanaf de eerste schooldag van de maand na de 5 e verjaardag tot aan het eind van het schooljaar waarin de leerling 16 jaar wordt of aan het einde van het 12 e volledig

Nadere informatie

BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING VAN KIND EN GEZIN. Ondersteuning bij integratie. Syndion is een stichting... SECTOR

BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING VAN KIND EN GEZIN. Ondersteuning bij integratie. Syndion is een stichting... SECTOR SECTOR BEGELEIDING EN ONDERSTEUNING VAN KIND EN GEZIN Ondersteuning bij integratie Syndion is een stichting... Syndion is een stichting voor dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een handicap.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 19108 10 juli 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2 juli 2015, nr. PO/SenO/747922,

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie