SJOALNUUTS AGENDA. Kinderboekenweek november oudergesprekken 27 november oudergesprekken 04 december Sinterklaasfeest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SJOALNUUTS AGENDA. Kinderboekenweek 2014. 25 november oudergesprekken 27 november oudergesprekken 04 december Sinterklaasfeest"

Transcriptie

1 SJOALNUUTS AGENDA 25 november oudergesprekken 27 november oudergesprekken 04 december Sinterklaasfeest 10 december studiedag groepen 1 t/m 8 17 december uur lichtjestocht leerlingen en ouders 18 december uur Kerstviering in kerk uur start Kerstvakantie groepen 1 en 2 19 december uur start Kerstvakantie groepen 3 t/m 8 Kinderboekenweek 2014 Dit jaar bestond de Kinderboekenweek 60 jaar en daarom was het thema FEEST. Wij hebben dit op school groots gevierd. Een feestelijk aangeklede hal met prachtige feestkleding, galajurken met bijbehorende schoenen en tasjes, een smoking, boeken en ballonnen. We hebben genoten van boeken en feestverhalen. Leerkrachten die elke dag in een andere groep hebben voorgelezen. Creatief aan de slag geweest rondom drie feestthema s: kleding, feesten en feest-eten. Een feestelijke afsluiting van de Kinderboekenweek waarbij het dansje, dat centraal stond bij het thema FEEST, gezamenlijk werd uitgevoerd door alle leerlingen van de school. Het was genieten zoals dat bij een FEEST behoort te zijn.

2 Nieuw, jong talent voor vrijwillige Brandweer in Born Als afsluiting van het thema Brandweer zijn de leerlingen van de groepen 1 en 2 van onze school gaan oefenen bij de vrijwillige brandweer van Born. Het brandweerkorps had voor de kleuters 4 verschillende bekwaamheidsproeven in petto. Als eerste stond een film op het programma waarbij de jonge brandweermannen en vrouwen geïnstrueerd werden hoe te handelen bij brand. Hierna werden de leerlingen in 4 groepen gesplitst waarbij ze getraind werden om in brandweertenue personen uit een ruimte met veel rook te redden, een brandend huis te blussen, vanuit een hoogwerker brand te blussen of mensen te redden en mensen van een verdrinkingsdood redden met behulp van een speedboot. Ook kregen ze hun eerste rijles in een brandweerauto en moest zelfs de sirene gebruikt worden. Tijdens deze trainingen werden natuurlijk heel veel foto s gemaakt als bewijs dat alle leerlingen geslaagd waren voor de verschillende proeven. De vrijwillige brandweer van Born, waarvan. ouders uit eigen school heeft alle leerlingen van de groepen 1 en 2 een geweldige dag bezorgd en namens alle leerlingen, begeleidende ouders en leerkrachten willen we hen dan ook van harte bedanken voor hun geweldige inzet en privé-tijd die zij hiervoor hebben vrijgemaakt. Een persoonlijk bedankje is verzorgd door de kleuters middels een mooi schilderij dat zeer zeker een mooi plekje in de kazerne zal krijgen.

3 Sociaal Competentie op basisschool Swentibold Op Basisschool Swentibold besteden wij aandacht aan sociale competentie. Sociale competentie gaat over hoe kinderen met elkaar en met zichzelf omgaan. Bijvoorbeeld dat ze niet mogen slaan als ze ruzie hebben met een ander kind, maar dat ze de ruzie beter met praten kunnen oplossen. Ze leren ook om samen te werken met andere kinderen of hoe ze op een goede manier voor zichzelf op kunnen komen. Al deze vaardigheden zijn belangrijk voor kinderen: ze zullen deze vaardigheden nu, maar ook later nodig hebben in de maatschappij.. Vanaf huidig schooljaar vullen wij hiervoor de Sociale Competentie Observatie Lijst (SCOL) in. Deze lijst bestaat uit 26 vragen die ingedeeld zijn in 8 categorieën: - ervaringen delen - aardig doen - samen spelen en werken - een taak uitvoeren - jezelf presenteren - een keuze maken - opkomen voor jezelf - omgaan met ruzie Alle leerkrachten van groep 1 t/m 8 vullen deze lijst voor hun eigen groep in. Vanuit deze lijst krijgen wij als leerkrachten een overzicht van de categorieën waar de leerlingen goed op scoren. Tevens krijgen wij te zien op welke categorieën de leerlingen zich nog ontwikkelen. De gegevens vanuit deze lijsten zullen tijdens de oudergesprekken gespreksthema zijn en tevens op het rapport worden vermeld. Naast de leerkrachten, vullen ook de leerlingen van de groepen 6 t/m 8 zelf een lijst in. Deze lijst wordt niet genormeerd met voldoende of onvoldoende, maar dient ervoor om het zelfbeeld van de leerling in kaart te brengen. Dit stelt de leerkracht in staat om te zien hoe leerlingen zichzelf waarderen op de 8 eerder genoemde categorieën. Dit biedt een mooie gelegenheid voor leerkracht en leerling om in gesprek te gaan over de eigen competentie van de leerling. Naar aanleiding van de SCOL geven wij de kinderen les uit de methode Kinderen en hun sociale talenten. Uw kind krijgt elke week één les in sociale competentie. Die les gaat steeds over een ander thema. Bijvoorbeeld Omgaan met ruzie, Samen spelen en werken of Opkomen voor jezelf. Bij het maken van de keuze voor een thema, maken wij gebruik van de resultaten van de SCOL. Sociale competentie houdt niet op in de klas: u zult thuis ook regelmatig te maken hebben met bijvoorbeeld het thema Ervaringen delen. Bijvoorbeeld, als u met uw kind praat over dingen die op school gebeurd zijn. We hopen dat door onze lessen de sociale competentie van uw kind wordt vergroot. Tevens kunt u uw kind vragen naar wat het heeft geleerd over onder andere 'ervaringen delen' en hier thuis ook extra aandacht aan besteden. Heeft u nog vragen of opmerkingen, dan kunt U terecht bij juf Joyce, gedragsspecialist en leerkracht groep 3.

4 Nieuwe PBS-regel: STOP LOOP PRAAT Dit is de nieuw aangeleerde regel voor alle leerlingen op het schoolplein en in school Kinderen hebben door deze regel tools in handen om ongewenst gedrag van medeleerlingen direct te laten stoppen. Op momenten dat er voor of na school, tijdens pauzes, tijdens het overblijven of in de klas ongewenst gedrag vertoont wordt door medeleerlingen wordt de aangeleerde regel meteen gebruikt. Leerlingen geven middels een afwerend handgebaar ( zie foto ) met daarbij het woord STOP duidelijk aan dat de ander direct moet stoppen. De ander is verplicht om het teken te accepteren en weg van de (gespannen) situatie te lopen. De leerling die het teken gegeven heeft maakt daarna het gedrag bespreekbaar met de leerkracht en de betreffende leerling. De nieuwe regel is in alle groepen middels de bekende procedure goed fout goed door de leerkracht aangeleerd. In alle clusters hangen inmiddels de foto s met het aangeleerde handgebaar ter herinnering. De komende weken wordt de regel steeds herhaald en tijdens pauzes en ook tijdens het overblijven goed gevolgd door de toezichthouders en in de klas natuurlijk door de eigen leerkracht(en). SINTERKLAAS Op donderdag 4 december bezoekt de Sint weer onze school. Wij zullen hem om uur met alle leerlingen begroeten op de grote speelplaats. U mag daar natuurlijk weer bij aanwezig zijn. Daarna brengt de Sint en zijn pieten weer een bezoek aan alle groepen waarbij hij ook de oudste leerlingen bezoekt tijdens hun surpriseochtend en/of middag. De werkgroep sinterklaas is hard aan het werk om het weer een mooi en onvergetelijk kinderfeest te maken. Tijdens de oudergesprekken kunt u wederom de mooie aankleding in de hal bewonderen.

5 KERSTMIS Woensdagavond, 17 december, organiseert de oudervereniging een lichtjestocht voor alle gezinnen van onze school. De route door het dorp wordt door middel van honderden lichtjes aangegeven waarlangs hopelijk veel kinderen samen met hun ouders een aantal kerstposten passeren die betrekking hebben op het mooie Kerstgebeuren. Donderdag 18 december is er s morgens om uur een Kerstviering in de kerk waarin een groot aantal jonge acteurs en musici van onze school hun talenten tot uiting laten komen in de uitvoering van het Kerstverhaal. Ook voor deze viering bent u en andere familieleden van harte uitgenodigd. De werkgroep Kerstviering start na het sinterklaasfeest met repeteren en zullen u dan ook verdere informatie doen toekomen. Brigadieren Parkweg Zoals al eerder aangegeven op ISY willen we u hartelijk danken voor uw medewerking bij het naar school komen van de kinderen. Het gaat super goed en we merken dat het heel veel rust in het gebouw brengt als de kinderen alleen naar binnen komen. Ook kunnen de leerkrachten op tijd starten met de les wat een van onze doelen was. Er zijn wel enkele punten die we nog onder uw aandacht willen brengen: De brigadiers hebben aangegeven dat er sinds de nieuwe afspraken gelden een aantal kinderen ( met of zonder ouders ) erg vroeg naar school komen. De brigadiers staan s morgens vanaf uur klaar om uw kind(eren) de drukke Parkweg over te zetten. Zij maken zich (terecht) zorgen over het feit dat kinderen nu alleen oversteken. Daarom willen we u met nadruk vragen om niet eerder dan uur uw kind naar school te laten komen. De afspraak is dat alle kinderen meteen het schoolplein op lopen en niet op straat blijven spelen. Ook de ouders willen we vragen om direct door te lopen naar het schoolplein. Welkom aan de nieuwe leerlingen van onze school: Een bijzonder woord van welkom aan alle nieuwe leerlingen van groep 1 die voor het eerst onze school bezoeken. Wij hopen dat zij én hun ouders zich snel thuis voelen binnen onze school. Noë Engelberts Rafaël Cremers Roan Koch Djeano de Wit

NIEUWSBRIEF AGENDA. Beste ouders,

NIEUWSBRIEF AGENDA. Beste ouders, NIEUWSBRIEF Beste ouders, Een nieuwsbrief tussen de gezellige decembervieringen in...vorige week een geslaagd Sinterklaasfeest en volgende week al weer de kerstviering. Een drukke en heerlijke tijd op

Nadere informatie

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder

Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder november december 2014 In deze nieuwsbrief leest u onder andere over: * het Sinterklaasfeest * het Kerstfeest * het speelgoedmuseum van groep ¾ * het gedragsprotocol

Nadere informatie

Voordeldonk Info december 14 januari 15

Voordeldonk Info december 14 januari 15 Voordeldonk Info december 14 januari 15 Nieuws van de directie Agenda Laatste Voordeldonk Info van het jaar Wat gaat de tijd toch snel. Zo begint het nieuwe schooljaar en zo zijn we alweer bijna bij de

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1. Voorwoord blz. 3

INHOUDSOPGAVE. 1. Voorwoord blz. 3 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord blz. 3 2. De School blz. 4 Situering Waar komt onze naam vandaan? Het bestuur Het team Gezonde school Scholing leerkrachten Compensatieverlof 3. Waar de school voor staat blz.

Nadere informatie

Waterlandjournaal. Nieuws van de directie. 28 november 2014. Jaargang 2, nr. 3. Beste ouder(s) en verzorger(s),

Waterlandjournaal. Nieuws van de directie. 28 november 2014. Jaargang 2, nr. 3. Beste ouder(s) en verzorger(s), Waterlandjournaal Jaargang 2, nr. 3 Beste ouder(s) en verzorger(s), 28 november 2014 Nieuws van de directie I N D I T N U M M E R : Nieuws van de directie OR voorzitter Oproep directie Nieuws van LOS Daltonnieuws

Nadere informatie

BASISSCHOOL ST. JOZEF NIEUW BERGEN

BASISSCHOOL ST. JOZEF NIEUW BERGEN 8 BASISSCHOOL ST. JOZEF NIEUW BERGEN Mei 2015 Beste ouders, verzorgers, Jaarverslag en nieuwe plannen Er is dit jaar weer hard gewerkt door het team. De leerkrachten hebben gewerkt vóór en ín de groep,

Nadere informatie

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013 Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013 Schoolkamp groep 8 Volgende week maandag, dinsdag en woensdag gaan de 40 kinderen van groep 8 naar Markelo.

Nadere informatie

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Predikant Swildensstraat 35 5421 VA Gemert tel. 0492-361419 directie@kcsamenstroom.nl www.kcsamenstroom.nl Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Inhoud Berichten voor het hele kindcentrum.2 Berichten

Nadere informatie

INFORMATIE OKTOBER 2014 NUMMER 1

INFORMATIE OKTOBER 2014 NUMMER 1 INFORMATIE OKTOBER 2014 NUMMER 1 schooljaar 2014-2015 Geachte ouders/verzorgers, beste leerlingen, In de eerste weken van dit schooljaar zijn wij vaak met u in gesprek geweest. De informatieavond in de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Nummer 265 oktober 2014

NIEUWSBRIEF Nummer 265 oktober 2014 NIEUWSBRIEF Nummer 265 oktober 2014 NOTEERT U DEZE DATA ALVAST IN UW AGENDA 20 oktober t/m 24 oktober Herfstvakantie 27oktober, 3 november en 10 november Fietsclinic groep 7/8 27 oktober Luizencontrole

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De Regenboog kleurt je leven. Voor in uw agenda. Vol verwachting! De Regenboog. Arco Grisnigt Agrisnigt@H3O.nl.

Nieuwsbrief. De Regenboog kleurt je leven. Voor in uw agenda. Vol verwachting! De Regenboog. Arco Grisnigt Agrisnigt@H3O.nl. 5 december 2014 Nieuwsbrief De Regenboog kleurt je leven Voor in uw agenda 15 december Spreekuur directeur Noordendijk/Zamenhof 17 december Spreekuur directeur Volkerakweg 18 december groep 1 t/m4 s middags

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2-3

Informatieboekje groep 1-2-3 Informatieboekje groep 1-2-3 Welkom op de Vlieger! De basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en ouders. Jarenlang is er diezelfde weg, van huis naar school en weer terug. In de loop van

Nadere informatie

Onderzoek naar fietsgedrag

Onderzoek naar fietsgedrag J a a r g a n g 1 0, n r. 3 4 n o v e m b e r 2 0 1 4 Onderzoek naar fietsgedrag 1 Onderzoek naar fietsgedrag Beste ouders, Op de vorige Nieuwsbrief stond aangekondigd dat Hartenaas is benaderd met de

Nadere informatie

Maandag 24 maart 2014, week 13

Maandag 24 maart 2014, week 13 Maandag 24 maart 2014, week 13 Open dag 13 maart jl. cbs Koning Willem Alexander Op de open dag (donderdagmiddag en avond) hebben we een aantal ouders met jonge kinderen mogen ontmoeten. Jodocus stond

Nadere informatie

De leerlingen zijn maandag 6 oktober dus vrij.

De leerlingen zijn maandag 6 oktober dus vrij. Van Goghlaan 8 4703 JB ROOSENDAAL Tel. 0165-538151 www.hetdriespan.nl defakkel@driespan.koraalgroep.nl September 2014 Beste ouder(s)/verzorger(s) Het schooljaar is inmiddels alweer enkele weken van start

Nadere informatie

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STEVIGE STAP TRAINING 1 stevige stap training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STEVIGE STAP TRAINING 3 INFORMATIE BROCHURE STEVIGE STAP TRAINING

Nadere informatie

Mijn school onder de loep

Mijn school onder de loep Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam

Nadere informatie

PeP-info Digitaal December 2014/ Januari 2015

PeP-info Digitaal December 2014/ Januari 2015 Verschil ligt voor de hand PeP-info Digitaal December 2014/ Januari 2015 Deze PeP-info is ook terug te vinden op onze website! Beste ouders/ verzorgers, In deze PeP-info Van de directeur Website Leerlingenpanel

Nadere informatie

Pestprotocol Prinses Beatrixschool

Pestprotocol Prinses Beatrixschool Pestprotocol Prinses Beatrixschool Jij kunt het 2014-2015 Inhoudsopgave Inleiding Uitgangspunten 1.1 Wat verstaan wij onder pesten? 1.2 Welke gedragsrollen zien wij? Leerlingvolgsysteem 2.1 SCOL 2.2 Kinderen

Nadere informatie

Willibrord Nieuws jaargang 19, nr. 5 28 januari 2015

Willibrord Nieuws jaargang 19, nr. 5 28 januari 2015 1 Vanuit de directie: 1. Personeel Willibrord Nieuws jaargang 19, nr. 5 28 januari 2015 Directie: Zoals in de kerstvakantie aan u is bericht zal directeur Sandra Peters niet meer terugkeren op de Willibrord.

Nadere informatie

Nr. 7 2014-2015 Agenda Actief burgerschap

Nr. 7 2014-2015 Agenda Actief burgerschap Agenda Donderdag 15 januari Nieuwsbrief 7 Donderdag 22 januari Nationale voorleesdag Vrijdag 30 januari Weeksluiting met ouders gr 4/5 Maandag 2 februari lijnbal groep 5 Donderdag 5 februari - Schoonmaakmiddag

Nadere informatie

Beste ouders / verzorgers,

Beste ouders / verzorgers, Nieuwsbrief nummer 2 Beste ouders / verzorgers, Afgelopen week en deze week is het kinderboekenweek. Zoals u wellicht weet is het thema van de kinderboekenweek: Superhelden. Bent u al in de bibliotheek

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10. Algemeen:

NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10. Algemeen: Algemeen: NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10 HERINNERING OPROEP: INSCHRIJVEN NIEUWE LEERLINGEN Omdat wij graag enig zicht willen krijgen op het aantal leerlingen op onze scholen in het schooljaar 2011-2012

Nadere informatie

Vrijwillige ouderbijdrage De ouderbijdrage is een vrijwillige, jaarlijkse bijdrage van de ouders aan de school. Met dit geld organiseren en

Vrijwillige ouderbijdrage De ouderbijdrage is een vrijwillige, jaarlijkse bijdrage van de ouders aan de school. Met dit geld organiseren en nieuwsbrief 4 oktober 2014 Agenda 6 oktober dag van de leraar! 9 oktober informatieavond met verschillende workshops 10 oktober studiedag: alle kinderen zijn vrij! 11 t/m 19 oktober herfstvakantie Kijk

Nadere informatie

Voor het eerst naar de basisschool!

Voor het eerst naar de basisschool! Voor het eerst naar de basisschool! Wat moet ik weten? OBS De Wilgenhoek Steurstraat 3 4273EN Hank 0162-402 947 wilghoek@xs4all.nl 1 Inleiding Oei, wat spannend, de eerste schooldag! Hoewel uw kleuter

Nadere informatie

het lopend vuurtje Eigentijds, uitdagend en talentvol onderwijs! Studiedag Op 14 november hebben wij een studiedag en zijn alle leerlingen vrij.

het lopend vuurtje Eigentijds, uitdagend en talentvol onderwijs! Studiedag Op 14 november hebben wij een studiedag en zijn alle leerlingen vrij. Studiedag Op 14 november hebben wij een studiedag en zijn alle leerlingen vrij. November 3 t/m 14 oudergesprekken (Facultatief) Nationaal schoolontbijt Onze school mag weer meedoen aan het Nationaal schoolontbijt.

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool Maurice Rose

Pestprotocol Basisschool Maurice Rose Pestprotocol Basisschool Maurice Rose Inhoud 1. Plagen/Pesten 2. Doel Pestprotocol 3. Preventief Pestbeleid 4. Signaleren 5. Het aanpakken van pestgedrag 6. Stappenplan 7. Evaluatie 1. Plagen/Pesten Pesten

Nadere informatie

Pest protocol. vastgesteld op 13 maart 2008

Pest protocol. vastgesteld op 13 maart 2008 Pest protocol vastgesteld op 13 maart 2008 1.1 Pesten op school, hoe ga je er mee om?... 2 1.2 Voorwaarden... 2 2.1 Het probleem dat pesten heet... 3 2.2 Hoe willen wij daarmee omgaan?... 3 3.1 Aanpak

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2015

Nieuwsbrief juli 2015 Nieuwsbrief juli 2015 Beste ouders en verzorgers, Bij deze de nieuwsbrief van de maand juli. Tijdens deze laatste schoolweken staan er nog enkele momenten op de planning die voor u als ouders belangrijk

Nadere informatie