ENCORE 016 APRIL 2006

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ENCORE 016 APRIL 2006"

Transcriptie

1 ENCORE 016 APRIL POLITIEKE LEUGEN Naar aanleiding van de derde verjaardag van de Amerikaanse invasie in Irak schreef prozaschrijver, dichter en essayist Geert van Istendael het volgende sonnet met als thema 'politieke leugen'. Geert van Istendael: 'U snapt wel dat er geen woord van klopt, aangezien ik in de eerste terzine zeg dat de ware leugenaars de dichters zijn. U kent wellicht het filosofische raadsel: Venizelos zegt, alle Kretenzers zijn leugenaars. Venizelos is een Kretenzer. Aangezien hij dus liegt, zijn de Kretenzers géén leugenaars. Dus Venizelos ook niet. Dus als hij zegt dat alle Kretenzers leugenaars zijn, is dat waar. Enzovoort.' [Seany Geuns] STUDENT: CERA AWARD voor INDUSTRIEEL EN BURGERLIJK INGENIEURS Op zoek naar een onderwerp voor je ondernemingsproject voor volgend jaar? Eentje met stijl? Met sociaal engagement? Lees dan absoluut dit bericht. Cera Award Cera Award is er voor sociaal geëngageerde ingenieurs. Voor ingenieurs die talent combineren met engagement. Cera en RVO-society willen met Cera Award het sociaal relevante karakter benadrukken van een job als ingenieur. GROEP T doet mee! Cera Award wordt gesteund door alle Vlaamse hogescholen voor industrieel ingenieurs en drie Vlaamse 1/11 encore 016 (april 2006)

2 universiteiten voor burgerlijk ingenieurs. Ook GROEP T participeert actief. De Award is immers niet alleen een bekroning voor jou als student, maar ook voor de onderwijsinstelling en haar docenten die aantonen open te staan voor maatschappelijk engagement. Eindwerken die echt een verschil uitmaken! beschrijft de wetenschappelijk-technologische uitdagingen van een 100-tal social profit organisaties. Je kan er alle probleemstellingen uitgebreid zoeken op provincie en/of domein. Je keuze leg je voor aan je promotor en aan de desbetreffende sociale organisatie; meer over de procedure vind je op de cera-site. Wie de uitdaging aandurft, helpt vast en zeker, en wint misschien wel een Cera Award. Dubbele beloning! De student die slaagt in zijn eindwerk en de beoordeling ervan voor de CERA-jury, behaalt een Cera Award. Een troef op je curriculum vitae, te meer omdat de Award door de bedrijfswereld als zeer waardevol wordt beschouwd. Winnende studenten mogen bovendien een keuze maken uit het opleidingsaanbod van de Vlaamse Ingenieurskamer en de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging, ter waarde van 500 euro. De uitreiking van de Award gaat gepaard met een feestelijk evenement! Meer info? Mail naar Luc Geurts, die GROEP T vertegenwoordigt in het Cera Award project. Of surf snel naar [Seany Geuns] Leuven Engineering School MICRO-SCOOP: CLEMENS SCHUTTYSER Met een kort vragenrondje willen we ontdekken wat er ruist in het struikgewas van je collega. Aan het antwoordapparaat: Clemens Schuttyser (Informatie) Wat is je eerste herinnering? Het is niet echt één herinnering, maar een sfeer :door de sneeuw naar de school in het eerste of tweede studiejaar (gemengde dorpsschool bij de nonnetjes) en dan samen onze natte kleren laten drogen en onze verkleumde handen en gezichtjes opwarmen aan de kolenkachel in het midden van het klasje. Echt een gevoel van vertrouwen en geborgenheid in een groep dat ik later nooit meer beleefde. Wat wilde je worden toen je klein was? Dat wisselde nogal, maar vaak droomde ik ervan een geleerde of uitvinder te zijn zoals prof. Zonnebloem of prof. Barabas, maar dan minder excentriek Waar ben je nu mee bezig? Als ik even tijd heb begin ik wat op te ruimen, want sinds mijn verhuis liggen nog veel kamers overhoop. Maar dan vind ik weer een interessant boek, tijdschrift of stripverhaal, en begin te lezen; zo zal ik nog jaren bezig zijn Wie was je eerste (muzikaal) idool? Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik totaal geen muzikaal gehoor heb. Een idool had ik dan ook niet, maar ik houd wel van ritmische muziek met ook wat inhoud (eind jaren 60, begin jaren 70, zangers als Tom Jones, Udo Jürgens,.., echt geen muziek waar de huidige jeugd dol op is). Wat is je lievelingsplek? Mijn lievelingsplek was thuis op de boerderij, s zomers onder een boom in de schaduw een boek lezen, genietend van de geur van de bloemen en het fruit. 2/11 encore 016 (april 2006)

3 Welk geluid fascineert je? Het geluid van de stormwind terwijl ik zelf lekker warm in bed lig, liefst onder een dak dat kreunt en zucht onder de windstoten (zolang er maar geen pannen afwaaien ). Welk dier inspireert je? Als kind hield ik meest van mijn konijnen, vooral die witte met rode oogjes, die zo rustig op hun worteltjes of groen konden knabbelen. Helaas bezweken ze te vaak aan één of andere konijnenplaag, zodat ik er mee gestopt ben. Wat eet je graag? Geef mij maar goeie eerlijke Vlaamse kost, een lekkere biefstuk met frieten, salade en mayonaise, en een biertje (jammer voor de lijn). Wat me niet echt bekoort zijn de pasta s en de meeste visgerechten. Stimuleert een open haard je tot ideeën? Voor een open haard kan ik zitten dromen en fantaseren bij het spel van de vlammen, maar diepe gedachten krijg ik er niet van. Welke wonderpil zou je willen uitvinden? Een pil die me wakker houdt als ik een interessant boek aan het lezen ben, zodat ik eindelijk eens door mijn stapel lectuur geraak. Welke drie personen (tijdloos) zie je een ideaal debat voeren? Dit is een moeilijke. Laat ik het houden bij geschiedenis, wat altijd een passie van mij was. Ik zou graag drie staatsmannen uit onze eigen Lage Landen een debat laten voeren over onze historische lotsbestemming : Karel V, Willem van Oranje en Robrecht van Bethune bijvoorbeeld. Vul aan: Vandaag zijn we.. hopelijk aan het einde van deze aanslepende winter, op weg naar een mooie lente. Mijn handen jeuken al om wat in de tuin te werken. [Clemens Schuttyser (vragen Seany Geuns)] Leuven Educating School TERUG NAAR VERDER: GRAHAM WALKER GRAHAM WALKER De laatste jaren zien we in de lerarenopleiding in Comenius steeds vaker kandidaten opduiken die al wat beroepservaring of reiservaring en alleszins meer levenservaring hebben dan de andere freshmen. In de vorige jaargang kwamen ze aan het woord in de rubriek 'terug naar verder'. In deze aflevering laten we Graham Walker zijn verhaal vertellen. Als native speaker geeft hij door zijn aanwezigheid en bijdrage mee de opleiding een nieuw gezicht en zal hij mee de sfeer en de evaluatie ervan bepalen I was born in Scotland and from the age of 5 until 18 I lived on the Orkney Islands. I'm 43 now. When I was 18 I went to study Russian, German and Politics at Newcastle-upon Tyne Polytechnic. Towards the end of this course I became progressively more interested in trying to make a career in music- I had played the piano from the age of 7 and decided to teach myself the saxophone, and soon started playing in various groups in the North of England. Later I became a teacher of saxophone and also played on cruise-ships. In 1993 my wife got a job in Brussels and so we both moved to Belgium. Since then I have played and taught sax as well as being the main carer for our two teenage children. They are bilingual because they went to an 'onthaalmoeder' and I speak Flemish to them, but English to my wife of course. 3/11 encore 016 (april 2006)

4 Since my wife has a very demanding job the initial impetus for my re-training was simply to give her the option of possibly working less in the future. My reason for having chosen GROEP T was simply that the prospectus looked more exciting than that of KH Leuven! My expectations were that it would be very demanding and so it has proved. The main causes for this were my lack of computer skills and the fact that I hadn't studied for so long. However after I managed to pass all my exams in January I really started to believe I could make it. Yet I was not prepared for the workload and need for good time-management. I am doing 3 subjects: French, English and Geography. I chose French because I couldn't imagine myself teaching Flemish to native speakers, and Geography I have always found interesting. I still play music from time to time but naturally this has become severely restricted! Als Graham straks voor een Vlaamse klas staat dan zal zijn Schots accent daar voor een minder vertrouwde klankkleur zorgen.vermoedelijk heeft hij nu geen tijd om in het kader van een avondje saxofooninitiatie te geven. Later misschien? [John Caluwaerts] ZARATHUSTRA EEN NIEUWE LENTE, EEN NIEUW GELUID Wat of hoe je ook denkt over het nut en algemeen belang van stadsdichters, feit is dat ze - gelukkig - gedichten schrijven. De huidige Antwerpse stadsdichter Bart Moeyaert lanceerde zijn tweede stadsgedicht tijdens het weekend van 25 maart, toen de klok versprong naar het zomeruur. In mei zal het gedicht op de Antwerpse terrasjes circuleren op bierviltjes. Encore serveert je deze lente-primeur. BUITEN Op het behang was je met kerst al uitgekeken en van verloren maandag herinner je je nog dat je naar appelbloesem appelbollen vroeg terwijl de wind over de Groenplaats joeg en door je jas. Je was het met de bakkersvrouw oneens toen ze de toestand van de wereld vergeleek met rijzend deeg, vooral omdat ze ook begon over het goede zit vanbinnen. Je stampte met je voeten en gaf aan dat je genoeg had van dat woord en onderhand aan weinig anders dacht dan voorjaar en wanneer dat zou beginnen. Te lang al zat je binnen met de krant op schoot en in de haard de as van weken. De kamer moest gelucht, en het werd tijd dat je het zuchten zou verleren op een terras als dit, straks, in de lente. En kijk: nu je hier zit, waar kijk je naar, wie kijkt naar wie, wie naar elkaar, en wie naar jou en denk je af en toe ook aan de bakkersvrouw? ::Bart Moeyaert:: [Seany Geuns] 4/11 encore 016 (april 2006)

5 ICT OPSLAGSYSTEMEN Enkele vaststellingen We bewaren ongeveer 800 GB aan data op onze centrale servers. Jaarlijks neemt het totaal volume aan data op de centrale servers met meer dan 30% toe. De verwachting is dat deze trend nog even zal duren. De gebruikers verwachten een zeer hoge beschikbaarheid van de verschillende diensten (mail, diverse websites, databank, ) die aangeboden worden. Een centraal opslagsysteem is een belangrijke schakel in oplossingen voor bovenstaande uitdagingen. Buzzwoorden die je in deze context zal aantreffen zijn SAN, NAS, iscsi en IP-storage. De meeste hogescholen zijn op dit moment met deze thematiek bezig. GROEP T installeert tijdens de eerste week van de paasvakantie een centraal storage systeem met een capaciteit van 4 TB(terrabyte). Huidige knelpunten Op dit moment heeft elke server zijn eigen harde schijven om de gebruikersdata op te slaan. De belangrijkste grootgebruikers zijn op dit moment: Horus voor de studenten en docentenmappen (die je ook thuis via FTP kan benaderen) Osiris voor de data van de administratie en de gegevens van de databank (het administratief systeem). De mailserver voor de postbussen. Ra voor de docentenmappen die enkel in de docentenlokalen toegankelijk zijn. Horus voor vakkenmappen en brievenbussen voor sommige vakken en docenten. Deze verwevenheid van data en aangeboden serverdiensten maakt het moeilijker om in geval van een panne snel terug in de lucht te zijn. Sommige van deze servers (Ra, Osiris) kampen bovendien met een acuut plaatsgebrek. Loskoppelen van data en diensten Een centraal opslagsysteem kan voor beide nadelen een goede oplossing bieden. Zo zal voor de meeste belangrijke diensten (databank, , dns, authenticatie, ) een tweede server geïnstalleerd worden die ingeval van panne (hardware en of software) zeer snel de rol van de defecte server kan overnemen: de data bevindt zich dan immers op een ander systeem. Dit opzetten wordt een belangrijk deel van het werk van de ICT-dienst in de komende weken. De oplossing: een technisch hoogstandje We kozen voor een NS502 systeem van EMC. EMC is naast Netapp een van de grote spelers op de storage-markt. De EMC partner Dimension Data uit Brussel zal het systeem hier mee implementeren. We starten met een capaciteit van ongeveer 4 TB, groeien kan tot 16 TB. Het is duidelijk dat de betrouwbaarheid van dit systeem zeer belangrijk is. Daarom zijn volgende voorzieningen getroffen: belangrijke onderdelen (netwerkkaarten, voeding) zijn in dit systeem dubbel uitgevoerd; alle data die weggeschreven worden op de schijven worden met een extra controlebytes weggeschreven (volgens het Raid 5 principe); per lade is er een hot spare harde schijf die transparant de rol van een falende harde schijf overneemt; de leverancier wordt automatisch verwittigd in geval van storingen. Groeipijnen Veel wijzigingen zullen achter de schermen gebeuren, en zullen slechts tijdelijk hinder veroorzaken voor de gebruikers. De hinder blijft dan beperkt tot de nodige tijd om de data te verhuizen naar het centrale systeem. Sommige wijzigingen zullen voor de gebruikers zichtbaar zijn: De documenten van de administratie op Osiris zullen verhuizen en moeten anders benaderd worden. De server Ra zal volledig verdwijnen, de documenten zullen dan beschikbaar zijn op het centrale storage 5/11 encore 016 (april 2006)

6 systeem. De voorziene onderbrekingen en de stand van zaken van wijzigingen zullen steeds via extranet gemeld worden. En heb ik er ook onmiddellijk voordeel bij? Naast de onrechtstreekse voordelen (hogere betrouwbaarheid en beschikbaarheid) heb je als eindgebruiker ook enkele rechtstreekse voordelen: De maximale grootte van de mappen voor studenten en docenten zal opgetrokken worden. De postbussen van studenten zullen groter worden. Op de data voor docenten en de administratie zal VSS aangeboden worden: je kan vorige versies van je documenten zelf terughalen (zonder via onze centrale backup te gaan). [Dirk Fabré] CULTUUR NEXT LEVEL. ART, GAMES & REALITY Tijdens de aanval op de Twin Towers (9/11) zat de Amerikaanse veiligheidsdienst met de handen in het haar: Tijdens de aanval op de Twin Towers (9/11) zat de Amerikaanse veiligheidsdienst met de handen in het haar: wat kunnen we nog meer verwachten? Iemand opperde het idee te rade te gaan bij gamedesigners en - ontwikkelaars, die misschien wel scenario's bedacht hadden waarin dit soort aanvallen verwerkt werden. De fictie van een digitaal game bleek nodig om vat te krijgen op de realiteit... Fictie, realiteit, kunst, spelen. Het realisme in de games, de invloed van de games op de realiteit, games als nieuwe vorm van populaire cultuur. Het Stedelijk Museum Amsterdam speelt daar op in met de tentoonstelling "Next Level. Art, Games & Reality" en laat zien hoe de kunst- en gamewereld elkaar beïnvloeden. De kunstenaars en game-ontwerpers laten je een realiteit meemaken zoals die in een game kan beleefd worden. In de tentoonstelling is werk te zien en interactief te beleven van Persijn Broersen en Margit Lukacs, Brody Condon, GameKings, Joes Koppers, Geert Jan Mulder en Jan van Nuenen. Ze halen passages uit games en bewerken de elementen zodat het kunst wordt. Er is ook een gamelounge. Hier kun je gamen, meedoen aan een ontwerpwedstrijd (de winnaar krijgt een Xbox 360) en aan de workshops van professionele gamemakers en kunstenaars. Games in het museum: ideaal voor game-fanaten met culturele interesse. ::Next level. Art, Games & Reality:: Stedelijk Museum Amsterdam Post CS-gebouw Oosterdokskade AD AMSTERDAM [Seany Geuns] 6/11 encore 016 (april 2006)

7 RELAX DON-QUI-SHOT [Toti] SURFER S DELIGHT DE FALLUS IMPUDICUS STAAT AL IN BLOEI... We bemerken het al een tijdje: de vogeltjes fluiten, de eerste bol- en knolgewassen komen uit de grond en de bomen botten al; kortweg de lente hangt in de lucht. De allerhoogste tijd voor tips voor trekkers, hoe kan het ook anders? Wat fluit daar? Eén van de betere, niet commerciële natuursites is Vooral één van de vele vogelsoorten aanklikken want je wordt met luister begroet. Herontdek de zang van de nachtegaal, sijs, pimpelmees of zanglijster maar luister ook eens naar een bruine kiekendief, tafeleend, oehoe of grote zaagbek (deze laatste zal alvast geen bedreigde diersoort zijn). ::IVN Vecht & Plassengebied:: Wat groeit daar? Lijkt het je interessant om de ontwikkelingen in de natuur te volgen in real life? Surf snel naar voor begeleide wandelingen over het hele Vlaamse land. ::Natuurpunt:: Wat bloeit daar? In het Leuvense is Koeheide een prachtig natuurgebied, en dit op geen kilometer van onze campus. "De Koeheide is een mozaïek van ontelbare verbluffend landschapselementen zoals bv. de sleedoorn, 7/11 encore 016 (april 2006)

8 hondsroos, weelderig begroeide graften, mystieke holle wegen waar een koppeltje grauwe klauwieren er even aan dachten hun nestje te bouwen" om het poëtisch te zeggen met de woorden van de conservators. Heb je zin in een wandeling, bekijk de agenda en wie weet ben ik wel je gids. ::Koeheide:: Voor de mensen die eerder oostelijk van Leuven wonen en ook de natuur willen intrekken is het Wijgmaalbroek zeker een ontdekking waardig. ::Wijgmaalbroek:: [Nick Wouters] QUIZ ZOEK DE OPLOSSING EN WIN 40 EURO! OK, het galabal van de Industriaantjes is weer vorüber, vorbei. Helaas sloeg de fotoduivel even toe op onderstaand prachtexemplaar van galafoto. Bij wie liep er iets mis? Stuur je antwoord voor maandag 24 april naar en wie weet win je dé Fnacbon ter waarde van 40 euroskes. En de 015-winnares is... Het java-recept van Koen Pelsmaekers genereerde ANN ACAR (studentenservice) als winnares van de maartquiz. Proficiat! De oplossing? De waardebon hoeft niet, een kilootje van nr 2 is ook goed..., antwoordde een wakkere collega. Goed gezien: een truffel is nu eenmaal niet goedkoop... 8/11 encore 016 (april 2006)

9 [Seany Geuns] OPGELET! Het volledige wedstrijdreglement is niet verkrijgbaar (da is er ni jong), ook al stuur je een voldoende gefrankeerde en aan jezelf gerichte omslag op. Behalve voor het insturen van een antwoord, worden er geen briefwisseling of telefoongesprekken gevoerd RAPIDO Afgestudeerd, wat nu? Misschien lijkt het je nog wat voorbarig, toch moedigt de VDAB je aan nog tijdens het academiejaar in te schrijven als werkzoekende. Met het lessenpakket 'VDAB-campusactie' wil de VDAB je bovendien zo goed mogelijk informeren over wat je te wachten staat na je studies. OK, het pakket is meer gericht naar de jongere schoolverlater, maar heel handig is de informatiemap 'De start van een loopbaan' die je gratis kan downloaden. Er staan talrijke belangrijke tips en checklists in die vooraf en tijdens het solliciteren zeker van pas komen. ::'De start van een loopbaan' informatiemap:: ::Inschrijven VDAB:: Geef vrouwen hun verdiende loon! Dit is de slogan van Equal Pay Day, of wat had je gedacht? Vrouwen 24% minder betalen dan mannen blijft een belediging. De campagnedatum van Equal Pay Day, 31 maart, symboliseert tot welk moment vrouwen moeten werken om een volwaardig loon van een man te verdienen. Gemiddeld moet een vrouw dus één jaar en drie maanden werken om het loon te krijgen dat een man in één jaar tijd verdient. Troostprijs: in Hollywood doen de actrices het alvast beter. Julia Roberts, de bestbetaalde Hollywoodactrice ter wereld, zit Tom Cruisse wel heel kort op de hielen qua filmgage. Zij: 20 miljoen dollar. Hij: 25 miljoen dollar. For a few dollars more... Na inspanning, ontspanning? Naar aanleiding van een moeilijk te realiseren deadline vóór maandagochtend tijdens een werkvergadering op vrijdagvoormiddag lachte beleidscoördinator Antoon Soete het probleem als volgt weg: 'Je weet toch hoeveel uren er in een weekend zijn: 48. Dat is meer dan in de werkweek!'... 'Zoete herinneringen aan mijn tijd als onderzoeksassistent, toen ik het lijdend voorwerp vormde van deze uitspraak van mijn prof', verklaarde hij zich nader. Zeker weten: de Chinezen vonden het wiel uit Asian Project, dinsdag 28 maart. Op deze derde dag profiteerde reisbegeleider Yves Persoons van de lange treinrit die de Chinareizigers te wachten stond om zijn rechterhand Martine op de hogeschool te bellen met de vraag of alles onder controle was. 'Zeker', beaamde Martine, 'en hoe gaat het met jullie?'. 'We rijden nu van Shanghai naar X'ian met de nachttrein. Alles loop op wieltjes', verzekerde de communicatiemanager. Sandwichvrouw: Tine Sleurs. Hoe leer je kindjes een dans aan? En hoe dans je überhaupt zelf Rock & Roll, jazz dance, street dance,...? Een lector die al swingend studenten van L.O. en L.L. les geeft? Tine Sleurs ziet het wel zitten - enfin, vooral NIET zitten. Als het maar beweegt. [Seany Geuns] ZOEKERTJES Wie meent iets interessant te ruilen/verkopen/weggeven heeft of op zoek is naar een bepaald item, zal in deze rubriek zijn gading kunnen vinden. Tenminste, dat hangt van jou, beste lezer, af. Stuur je 'advertentie' door naar en wie weet, komt er bonanza van? 9/11 encore 016 (april 2006)

10 STRIPS RUILEN - VERKOPEN - KOPEN Het kan allemaal op dinsdag 25 april in het Atrium op Campus Vesalius tussen 17u en 19u. Ben je al lang op zoek naar enkele strips of heb je dubbele strips die je kwijt wil? Of misschien wil je er gewoon van af? In het kader van de Franse cultuurparel 'Bande Dessinée' organiseren we een stripruilbeurs. Op 25 april krijg je in het atrium de kans om strips te kopen, verkopen of ruilen. Heb je niet de mogelijkheid om er die dinsdag te zijn, dan zorgen wij voor een geweldige service we zijn zowaar bereid ze voor jou uit te stallen en te verkopen! Wat moet je doen? Bezorg Nele (International Office) zo snel mogelijk een lijstje met: je naam de titels die je wil verkopen de prijs die je er voor wil Vergeet niet ten laatste op maandagavond 24 april (19u) ons je stapeltje strips te bezorgen. P.S. 1 Strips die niet verkocht werden, willen we niet houden en zal je opnieuw naar huis moeten meenemen. P.S. 2 We staan niet in voor eventuele schade of verlies van je strips als je ze niet zelf verkoopt [Cultuurparels: Nele Verhenne, Manuela Caniato, Helga Schepers ] [Cartoon: Toti] GOEDGELEGEN WONING IN HET LEUVENSE TE HUUR Wie een goedgelegen woning the huur zoekt kan John Caluwaerts contacteren. Wij verhuizen uit de Ziekelingenstraat 12 (Leuven) eind Juli/begin Augustus. Ik heb dit huis gehuurd eind jaren '80. De nieuwe huisprijs die de huisbaas wil is BF. Wat krijg je er voor? Een driegevelwoning, met een ruime onderkelderde living, een onderkelderde brede gang naar de ruime keuken, een veranda, alwaar een toilet, een terras en een grote tuin, een garage voor één auto. Boven zijn er twee ruime kamers en een kleine, en een badkamer. De zolder is niet geïsoleerd en kan alleen als bergruimte gebruikt 10/11 encore 016 (april 2006)

11 worden. Centrale verwarming op mazout. [John Caluwaerts] 11/11 encore 016 (april 2006)

Listen. Twenty One Pilots Niveau 3a Song 4 Lesson B Worksheet. a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord.

Listen. Twenty One Pilots Niveau 3a Song 4 Lesson B Worksheet. a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord. 1 Listen a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord. 1 Leo is a kid / a teenager / a grown-up. 2 Tina is a kid / a teenager / a grown-up. 3 Martin is a kid / a teenager

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

News: Tours this season!

News: Tours this season! 1 Do you remember? Lees de zinnen en vul de juiste woorden in. Kies uit: like listen presenter too loud great show number next crowd singer. Let op: je houdt twee woorden over. Welcome back to the best

Nadere informatie

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN GENEESMIDDELEN (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : RECEPTEERKUNDE: PRODUCTZORG EN BEREIDING VAN STAFLEU

Nadere informatie

Bijwoorden: meer informatie geven over een werkwoord, een bijvoeglijk naamwoord een hele zin of een ander bijwoord - uitleg

Bijwoorden: meer informatie geven over een werkwoord, een bijvoeglijk naamwoord een hele zin of een ander bijwoord - uitleg Je ziet hier een plaatje van een man die aan het lopen is. Over de manier van lopen kun je aanvullende informatie geven. The man is walking fast. The man is walking slowly. De man loopt snel. De man loopt

Nadere informatie

Danica Jiernes Madrid, 17 years

Danica Jiernes Madrid, 17 years Danica Jiernes Madrid, 17 years City of Malabon University (CMU) Bachelor of Secondary Education Major in Mathematics Mother s Occupation: Housewife (huisvrouw) Welder (lasser) I choose mathematics as

Nadere informatie

VOORZETSELS. EXERCISE 1 Bestudeer de bovenstaande voorzetsels en zinnen goed!

VOORZETSELS. EXERCISE 1 Bestudeer de bovenstaande voorzetsels en zinnen goed! ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON EIGHT VOORZETSELS at three o'clock = om drie uur around three o'clock = rond drie uur by three o'clock = tegen drie uur before Saturday = voor zaterdag for a week = voor

Nadere informatie

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g S e v e n P h o t o s f o r O A S E K r i j n d e K o n i n g Even with the most fundamental of truths, we can have big questions. And especially truths that at first sight are concrete, tangible and proven

Nadere informatie

Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1

Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1 Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1 Vraagzinnen: Je kunt in het Engels vraagzinnen maken door vaak het werkwoord vooraan de zin te zetten. Bijv. She is nice. Bijv. I am late. Bijv. They are

Nadere informatie

Quick scan method to evaluate your applied (educational) game. Validated scales from comprehensive GEM (Game based learning Evaluation Model)

Quick scan method to evaluate your applied (educational) game. Validated scales from comprehensive GEM (Game based learning Evaluation Model) WHAT IS LITTLE GEM? Quick scan method to evaluate your applied (educational) game (light validation) 1. Standardized questionnaires Validated scales from comprehensive GEM (Game based learning Evaluation

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

DE VOLTOOID TEGENWOORDIGE TOEKOMENDE TIJD

DE VOLTOOID TEGENWOORDIGE TOEKOMENDE TIJD 1 Grammatica les 11 THE FUTURE PERFECT TENSE DE VOLTOOID TEGENWOORDIGE TOEKOMENDE TIJD 11.1 FUTURE PERFECT The Future Perfect oftewel de Voltooid Tegenwoordig Toekomende Tijd bestaat uit "will" of "shall"

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact.

This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact. This appendix lists all the messages that the DRS may send to a registrant's administrative contact. Subject: 1010 De houdernaam voor #domeinnaam# is veranderd / Registrant of #domeinnaam# has been changed

Nadere informatie

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM

ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM Read Online and Download Ebook ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING (DUTCH EDITION) FROM BOHN STAFLEU VAN LOGHUM DOWNLOAD EBOOK : ANGSTSTOORNISSEN EN HYPOCHONDRIE: DIAGNOSTIEK STAFLEU

Nadere informatie

20 twenty. test. This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text.

20 twenty. test. This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text. 9006625806_boek.indd 1 31/08/16 15:26 1 6 test This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text. living room kitchen bedroom toilet

Nadere informatie

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training 9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training In 9 dagen jezelf volledig op de kaart zetten Je energie aangevuld en in staat om die batterij op peil te houden. Aan het eind heb jij Een goed gevoel in je

Nadere informatie

Empowerment project. Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal

Empowerment project. Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal Empowerment project Awasi Kenya Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal Empowerment*van* kinderen*in*kenia De#afgelopen#drie#jaren# hebben#we#met#steun#van#de# Rotaryclub##Rhenen: Veenendaal#een#

Nadere informatie

Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011

Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011 Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011 we doen dat als teken van herinnering We planten een boom vandaag We planten een boom vandaag tijdens de novembermaand, maand van het herdenken. We planten

Nadere informatie

nummer 1 I JAARGANG 1 Wie zijn wij?

nummer 1 I JAARGANG 1 Wie zijn wij? nummer 1 I JAARGANG 1 Wie zijn wij? ACTIES Evenementen Friends time schoon madammen avonden Bachelorette day Are you ready to get married Hoge hakken avond Thema weekends Wie zijn wij Het Corbie team,

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Flowdagboek voor de Intuïtie challenge

Flowdagboek voor de Intuïtie challenge Flowdagboek voor de Intuïtie challenge MANIFESTyourlight.nl Dit is je flowdagboek voor de Intuïtie challenge Vul het in op het moment van de dag dat je intuïtie vertelt dat je dat moet doen. Als je schrijft

Nadere informatie

Activiteiten. Danslessen. Cursusdienst. zondag (14/5) maandag (15/5) dinsdag (16/5) woensdag (17/5) maandag (15/5) maandag (15/5) dinsdag (16/5)

Activiteiten. Danslessen. Cursusdienst. zondag (14/5) maandag (15/5) dinsdag (16/5) woensdag (17/5) maandag (15/5) maandag (15/5) dinsdag (16/5) Activiteiten zondag (14/5) 22u00 - De laatste week pinten aan 60 cent maandag (15/5) 20u30 - Gitaarconcert Kostas&Co dinsdag (16/5) 14u00 22u00 - Tapcursus Live optredens woensdag (17/5) 22u00 - Afzuip

Nadere informatie

Jennifer Machielse. Lennart Stachowitz. Studentleden Medezeggenschapsraad NHTV

Jennifer Machielse. Lennart Stachowitz. Studentleden Medezeggenschapsraad NHTV Studentleden Medezeggenschapsraad NHTV Jennifer Machielse I am Jennifer Machielse, spontaneous, self-conscious and a go-getter, that s me. I am a fourth-year student Marketing & Communication in Tourism

Nadere informatie

Grammatica overzicht Theme 5+6

Grammatica overzicht Theme 5+6 Past simple vs. Present perfect simple Past simple: Ww + ed OF 2 e rijtje van onregelmatige ww. I walked I went Ontkenningen past simple: Did not + hele ww He did not walk. Present perfect: Have/has +

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD

DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD 1 Grammatica les 12 THE FUTURE PAST TENSE DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD 12.1 FUTURE PAST Als je over het verleden praat, maar iets wilt vertellen over wat toen in de toekomst was, gebruik je ook de Future,

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

ZUIDDAG OKTOBER

ZUIDDAG OKTOBER ZUIDDAG 2014 16 OKTOBER WORK FOR CHANGE WORK FOR CHANGE Geef jongeren uit uw buurt een job voor 1 dag. Beloon zo hun engagement en steun tegelijk een uniek goed doel. Wat is Zuiddag? Zuiddag is een organisatie

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Night news. Fact sheets. Worksheet

Night news. Fact sheets. Worksheet 1 Night news read Het liedje van Caro Emerald speelt zich s nachts af. Lees twee nieuwsberichten die met nacht te maken hebben. Nieuwsbericht 1 Nieuwsbericht 2 Clouds block view for meteor watchers Do

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Bouwsteen 7: niet in je eentje Bij wie kan ik terecht?

Bouwsteen 7: niet in je eentje Bij wie kan ik terecht? Bouwsteen 7: niet in je eentje Bij wie kan ik terecht? Als onthaalouder sta je meestal alleen voor een groep kinderen. Net daarom is het belangrijk om te kunnen steunen op andere mensen of organisaties.

Nadere informatie

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je alle informatie vinden die je nodig hebt. Wat moet je doen? 1. Lees de instructie op blad 2. 2.

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

VRAGENKAARTJES THE ISLAND OF ALL TOGETHER

VRAGENKAARTJES THE ISLAND OF ALL TOGETHER VRAGENKAARTJES THE ISLAND OF ALL TOGETHER Dank je wel voor het downloaden van de vragenkaartjes. Graag delen we vrijblijvend een paar van onze ervaringen: 1. Wij lieten mensen eerst een minuut of tien

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

KUNST ONDERZOEK EDUCATIE VISIE VERNIEUWING OMGEVING PUBLIEK WERK BEELD TEKST FASCINATIE

KUNST ONDERZOEK EDUCATIE VISIE VERNIEUWING OMGEVING PUBLIEK WERK BEELD TEKST FASCINATIE ARTISTIEK ONDERZOEK MASTER KUNSTEDUCATIE Willem de Kooning Academie Piet Zwart Instituut te Rotterdam april 2012 Marieke van der Hoek-Vijfvinkel begeleiding: Annette Krauss - MaikoTanaka ? KUNST ONDERZOEK

Nadere informatie

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other Dutch survival kit This Dutch survival kit contains phrases that can be helpful when living and working in the Netherlands. There is an overview of useful sentences and phrases in Dutch with an English

Nadere informatie

Research LAB Interactieve Media - Research Lab - B2 HC2 Interviewen & Observeren - 15 11 2010

Research LAB Interactieve Media - Research Lab - B2 HC2 Interviewen & Observeren - 15 11 2010 Research LAB Research LAB De afgelopen week IAM GEVOLG MAATSCHAPPIJ Interactieve Media - Research Lab - B2 HC2 Interviewen & Observeren - 13 11 2010 Welke behoeften & wensen (unmet needs) zijn er ten aanzien

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

Webstask 2D. Bernard Brouwer. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/90861

Webstask 2D. Bernard Brouwer. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/90861 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Bernard Brouwer 21 november 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/90861 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

Handleiding beheer lijst.hva.nl. See page 11 for Instruction in English

Handleiding beheer lijst.hva.nl. See page 11 for Instruction in English Handleiding beheer lijst.hva.nl See page 11 for Instruction in English Maillijsten voor medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam Iedereen met een HvA-ID kan maillijsten aanmaken bij lijst.hva.nl. Het

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Erasmusbestemming: Universiteit

Erasmusbestemming: Universiteit Erasmusbestemming: Rijsel Academiejaar:2006-2007 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De univ ligt vrij dicht bij het centrum, maar als

Nadere informatie

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT DOOR ANN VAN RIET WWW.ALTHEA-COACHING.BE Hallo! In dit e-book ga je leren hoe je echt zelfvertrouwen kan opbouwen. En daarmee bedoel ik dus niet gewoon denken

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Lezen is heel erg belangrijk voor je ontwikkeling. Kinderen die lezen, gaan gemiddeld drie jaar langer naar school. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

mijn agenda tweede graad naam: klas: nr.:

mijn agenda tweede graad naam: klas: nr.: naam: mijn agenda klas: nr.: tweede graad Dit ben ik Ik ben Mijn adres is Ik ben geboren op / / Tel./gsm: E-mail: Mijn mama/papa is Tel./gsm: E-mail: Mijn mama/papa is Tel./gsm: E-mail: Mijn tweede adres

Nadere informatie

Chiro Uidekrij winter editie

Chiro Uidekrij winter editie Chiro Uidekrij winter editie Voorwoord Beste ouders en leden Welkom bij het nieuwe Chiro magazine van Chiro Uidekrij! Via deze weg willen wij vanuit de hele leidingsploeg iedereen alvast prettige feesten

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Zondag 4 oktober Pimp my lokaal

Zondag 4 oktober Pimp my lokaal Zondag 27 september K3 zoekt K3 Karen, Kristel en Josje zijn op zoek naar hun opvolgers. Vandaag komen we te weten wie van jullie geschikt is om in de voetsporen van deze dames te treden. Warm je stembanden

Nadere informatie

ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 2 WERK ZOEKEN

ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 2 WERK ZOEKEN ANTWOORDEN TAALSTERK B1 THEMA 2 WERK ZOEKEN Opdracht 4 1. En wat doe jij volgend jaar? 2. luisteren naar verhalen over opleiding en werk, vragen stellen, praten met de andere deelnemers 3. 22.00 uur 4.

Nadere informatie

de Beste Studiekeuze Aanpak

de Beste Studiekeuze Aanpak de Beste Studiekeuze Aanpak Welk pad kies jij? Zelkennis is vaag pagina 3,4 Waar sta jij nu? Ontdek jouw volgende stap pagina 5,6 Hoe kom ik erachter wat ik wil? 3 bronnen voor zelfkennis pagina 7 Concreet

Nadere informatie

De Pasta Salambier was geen succes tijdens het koken bij de Sloebers!!

De Pasta Salambier was geen succes tijdens het koken bij de Sloebers!! De Pasta Salambier was geen succes tijdens het koken bij de Sloebers!! 1 maart 2015 RADIO- & TV-gids Echte ijsberen de Hernieuwers! Enkel dacht Milan dat zijn tenen eraf gevroren waren! (hij heeft maar

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Davide's Crown Caps Forum

Davide's Crown Caps Forum pagina 1 van 6 Davide's Crown Caps Forum A Forum for Crown Cap Collectors Zoeken Uitgebreid zoeken Zoeken Forumindex Crown Caps Unknown Caps Lettergrootte veranderen vriend Afdrukweergave Gebruikerspaneel

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

Pakket 5: auteursrechten

Pakket 5: auteursrechten Pakket 5: auteursrechten Inhoud 5. PAKKET 5: AUTEURSRECHTEN ENZ. 5.1 Eindtermen voor het lager onderwijs 3 5.2 Eindtermen voor het secundair onderwijs 4 5.3 Doelen 5 5.4 Links 6 5.5 Tip voor de leerkracht

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Comics FILE 4 COMICS BK 2

Comics FILE 4 COMICS BK 2 Comics FILE 4 COMICS BK 2 The funny characters in comic books or animation films can put smiles on people s faces all over the world. Wouldn t it be great to create your own funny character that will give

Nadere informatie

Jouw persoonlijke notities. momenten. met teksten van Mirjam van der Vegt. Boekencentrum

Jouw persoonlijke notities. momenten. met teksten van Mirjam van der Vegt. Boekencentrum Stille Jouw persoonlijke notities momenten met teksten van Mirjam van der Vegt Boekencentrum Vormgeving omslag en binnenwerk Studio Vrolijk ISBN 978 90 239 2643 6 NUR 707 2012 Uitgeverij Boekencentrum,

Nadere informatie

Heleen slaat het boek dicht. Vanavond komt er niets van lezen, haar gedachten dwalen steeds af.

Heleen slaat het boek dicht. Vanavond komt er niets van lezen, haar gedachten dwalen steeds af. 1 Heleen van Rijnsburg zet de wekker op halfacht. Als ze nu nog een halfuurtje leest in bed, dan krijgt ze zeven uur slaap. Dat is precies genoeg. Zes uur is te kort en acht uur is te lang. Op het nachtkastje

Nadere informatie

Arjan Marsman 6 jaar Webplace4u. Voorstellen

Arjan Marsman 6 jaar Webplace4u. Voorstellen Welkom Arjan Marsman 6 jaar Webplace4u Voorstellen Social Media Feiten Facebook Waar gaan we het over hebben Social Media Feiten 10,7 uur per week kijkt een Nederlander TV (65+ uitgezonderd). 19,5

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Curriculum vitae. Tim Velraeds

Curriculum vitae. Tim Velraeds Curriculum vitae Tim Velraeds Persoonlijke gegevens Dit gedeelte is niet zichtbaar in de online versie van mijn CV. Mocht je interesse hebben, neem dan contact met mij op via info@timvelraeds.nl of via

Nadere informatie

Persoonlijke correspondentie Brief

Persoonlijke correspondentie Brief - Adressering Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Hans van der Meer, Stationslaan 87, 1011 Amsterdam Standaard adressering in Nederland: naam geadresseerde, straatnaam + huisnummer, postcode

Nadere informatie

Persoonlijke correspondentie Brief

Persoonlijke correspondentie Brief - Adressering Hans van der Meer, Stationslaan 87, 1011 Amsterdam Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Standaard adressering in Nederland: naam geadresseerde, straatnaam + huisnummer, postcode

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Kennis over Kinderarbeid

Kennis over Kinderarbeid Kennis over Kinderarbeid Context onderzoek Naam: Daniël Seton Klas: G&I 1D Datum: 13 Maart 2016 Docent: Harald Warmelink Module: Pr.Context: Research Opdracht: Context Onderzoek Inleiding Uit vooronderzoek

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

REALTIME LEIDERSCHAP ONTWIKKELING

REALTIME LEIDERSCHAP ONTWIKKELING REALTIME LEIDERSCHAP ONTWIKKELING ERNST JAN REITSMA 27 NOVEMBER 2014 REALTIME LEADERSHIP DEVELOPMENT 1. Iets over theorieën 2. Belang van Live Event 3. Ervaringen 4. Feedback organiseren 5. Voorbeelden

Nadere informatie

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Tekst Audio Les 7 /m 11 Radio Amsterdam Les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm?

Schrijfpalet. Denk goed na! 12. Olifant met gsm? 12. Olifant met gsm? Ontspannende tekst: kort verhaal Gisteren was het markt in de stad. Ik pakte m n fiets en reed naar de markt. Het was er erg druk. Opeens zag ik mijn neefje staan. Ik riep hem en zwaaide.

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding

Inleiding. Inleiding Inleiding Inleiding Voor jou als professional is het van belang dat je vakkundig kunt presenteren. Dat begint wellicht met jezelf introduceren op een bijeenkomst of het geven van een workshop. Later kan

Nadere informatie

Leuke dingen in de zomervakantie

Leuke dingen in de zomervakantie Leuke dingen in de zomervakantie bij jou in de wereld buurt! Deze zomervakantie hoef jij je niet te vervelen want er zijn weer leuke dingen te doen. Wat dacht je van Dansend de wereld rond, Schotse Highland

Nadere informatie

Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit

Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Iedere tiener is weleens somber en verdrietig, en vaak is het in één, twee dagen voorbij zonder dat je als

Nadere informatie

Wat als ik voor mijn dromen had gekozen Even had geluisterd naar mijn hart.

Wat als ik voor mijn dromen had gekozen Even had geluisterd naar mijn hart. Interview Wat als ik voor mijn dromen had gekozen Even had geluisterd naar mijn hart. Tekst Dennis van Elten Foto s Ine Van Hofstraeten Kun jij Ine van Hofstraeten beschrijven in 3 woorden? Doorzetter,

Nadere informatie

Buy Me FILE 5 BUY ME BK 2

Buy Me FILE 5 BUY ME BK 2 Buy Me FILE BUY ME BK Can you resist all those incredible products that all seem to be screaming: Buy Me! Every day we see them on TV during the commercial break: the best products in the world. How would

Nadere informatie

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie Workshop Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? DEEL 2: WINDOWS 8 Wat zijn

Nadere informatie