ENCORE 016 APRIL 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ENCORE 016 APRIL 2006"

Transcriptie

1 ENCORE 016 APRIL POLITIEKE LEUGEN Naar aanleiding van de derde verjaardag van de Amerikaanse invasie in Irak schreef prozaschrijver, dichter en essayist Geert van Istendael het volgende sonnet met als thema 'politieke leugen'. Geert van Istendael: 'U snapt wel dat er geen woord van klopt, aangezien ik in de eerste terzine zeg dat de ware leugenaars de dichters zijn. U kent wellicht het filosofische raadsel: Venizelos zegt, alle Kretenzers zijn leugenaars. Venizelos is een Kretenzer. Aangezien hij dus liegt, zijn de Kretenzers géén leugenaars. Dus Venizelos ook niet. Dus als hij zegt dat alle Kretenzers leugenaars zijn, is dat waar. Enzovoort.' [Seany Geuns] STUDENT: CERA AWARD voor INDUSTRIEEL EN BURGERLIJK INGENIEURS Op zoek naar een onderwerp voor je ondernemingsproject voor volgend jaar? Eentje met stijl? Met sociaal engagement? Lees dan absoluut dit bericht. Cera Award Cera Award is er voor sociaal geëngageerde ingenieurs. Voor ingenieurs die talent combineren met engagement. Cera en RVO-society willen met Cera Award het sociaal relevante karakter benadrukken van een job als ingenieur. GROEP T doet mee! Cera Award wordt gesteund door alle Vlaamse hogescholen voor industrieel ingenieurs en drie Vlaamse 1/11 encore 016 (april 2006)

2 universiteiten voor burgerlijk ingenieurs. Ook GROEP T participeert actief. De Award is immers niet alleen een bekroning voor jou als student, maar ook voor de onderwijsinstelling en haar docenten die aantonen open te staan voor maatschappelijk engagement. Eindwerken die echt een verschil uitmaken! beschrijft de wetenschappelijk-technologische uitdagingen van een 100-tal social profit organisaties. Je kan er alle probleemstellingen uitgebreid zoeken op provincie en/of domein. Je keuze leg je voor aan je promotor en aan de desbetreffende sociale organisatie; meer over de procedure vind je op de cera-site. Wie de uitdaging aandurft, helpt vast en zeker, en wint misschien wel een Cera Award. Dubbele beloning! De student die slaagt in zijn eindwerk en de beoordeling ervan voor de CERA-jury, behaalt een Cera Award. Een troef op je curriculum vitae, te meer omdat de Award door de bedrijfswereld als zeer waardevol wordt beschouwd. Winnende studenten mogen bovendien een keuze maken uit het opleidingsaanbod van de Vlaamse Ingenieurskamer en de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging, ter waarde van 500 euro. De uitreiking van de Award gaat gepaard met een feestelijk evenement! Meer info? Mail naar Luc Geurts, die GROEP T vertegenwoordigt in het Cera Award project. Of surf snel naar [Seany Geuns] Leuven Engineering School MICRO-SCOOP: CLEMENS SCHUTTYSER Met een kort vragenrondje willen we ontdekken wat er ruist in het struikgewas van je collega. Aan het antwoordapparaat: Clemens Schuttyser (Informatie) Wat is je eerste herinnering? Het is niet echt één herinnering, maar een sfeer :door de sneeuw naar de school in het eerste of tweede studiejaar (gemengde dorpsschool bij de nonnetjes) en dan samen onze natte kleren laten drogen en onze verkleumde handen en gezichtjes opwarmen aan de kolenkachel in het midden van het klasje. Echt een gevoel van vertrouwen en geborgenheid in een groep dat ik later nooit meer beleefde. Wat wilde je worden toen je klein was? Dat wisselde nogal, maar vaak droomde ik ervan een geleerde of uitvinder te zijn zoals prof. Zonnebloem of prof. Barabas, maar dan minder excentriek Waar ben je nu mee bezig? Als ik even tijd heb begin ik wat op te ruimen, want sinds mijn verhuis liggen nog veel kamers overhoop. Maar dan vind ik weer een interessant boek, tijdschrift of stripverhaal, en begin te lezen; zo zal ik nog jaren bezig zijn Wie was je eerste (muzikaal) idool? Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik totaal geen muzikaal gehoor heb. Een idool had ik dan ook niet, maar ik houd wel van ritmische muziek met ook wat inhoud (eind jaren 60, begin jaren 70, zangers als Tom Jones, Udo Jürgens,.., echt geen muziek waar de huidige jeugd dol op is). Wat is je lievelingsplek? Mijn lievelingsplek was thuis op de boerderij, s zomers onder een boom in de schaduw een boek lezen, genietend van de geur van de bloemen en het fruit. 2/11 encore 016 (april 2006)

3 Welk geluid fascineert je? Het geluid van de stormwind terwijl ik zelf lekker warm in bed lig, liefst onder een dak dat kreunt en zucht onder de windstoten (zolang er maar geen pannen afwaaien ). Welk dier inspireert je? Als kind hield ik meest van mijn konijnen, vooral die witte met rode oogjes, die zo rustig op hun worteltjes of groen konden knabbelen. Helaas bezweken ze te vaak aan één of andere konijnenplaag, zodat ik er mee gestopt ben. Wat eet je graag? Geef mij maar goeie eerlijke Vlaamse kost, een lekkere biefstuk met frieten, salade en mayonaise, en een biertje (jammer voor de lijn). Wat me niet echt bekoort zijn de pasta s en de meeste visgerechten. Stimuleert een open haard je tot ideeën? Voor een open haard kan ik zitten dromen en fantaseren bij het spel van de vlammen, maar diepe gedachten krijg ik er niet van. Welke wonderpil zou je willen uitvinden? Een pil die me wakker houdt als ik een interessant boek aan het lezen ben, zodat ik eindelijk eens door mijn stapel lectuur geraak. Welke drie personen (tijdloos) zie je een ideaal debat voeren? Dit is een moeilijke. Laat ik het houden bij geschiedenis, wat altijd een passie van mij was. Ik zou graag drie staatsmannen uit onze eigen Lage Landen een debat laten voeren over onze historische lotsbestemming : Karel V, Willem van Oranje en Robrecht van Bethune bijvoorbeeld. Vul aan: Vandaag zijn we.. hopelijk aan het einde van deze aanslepende winter, op weg naar een mooie lente. Mijn handen jeuken al om wat in de tuin te werken. [Clemens Schuttyser (vragen Seany Geuns)] Leuven Educating School TERUG NAAR VERDER: GRAHAM WALKER GRAHAM WALKER De laatste jaren zien we in de lerarenopleiding in Comenius steeds vaker kandidaten opduiken die al wat beroepservaring of reiservaring en alleszins meer levenservaring hebben dan de andere freshmen. In de vorige jaargang kwamen ze aan het woord in de rubriek 'terug naar verder'. In deze aflevering laten we Graham Walker zijn verhaal vertellen. Als native speaker geeft hij door zijn aanwezigheid en bijdrage mee de opleiding een nieuw gezicht en zal hij mee de sfeer en de evaluatie ervan bepalen I was born in Scotland and from the age of 5 until 18 I lived on the Orkney Islands. I'm 43 now. When I was 18 I went to study Russian, German and Politics at Newcastle-upon Tyne Polytechnic. Towards the end of this course I became progressively more interested in trying to make a career in music- I had played the piano from the age of 7 and decided to teach myself the saxophone, and soon started playing in various groups in the North of England. Later I became a teacher of saxophone and also played on cruise-ships. In 1993 my wife got a job in Brussels and so we both moved to Belgium. Since then I have played and taught sax as well as being the main carer for our two teenage children. They are bilingual because they went to an 'onthaalmoeder' and I speak Flemish to them, but English to my wife of course. 3/11 encore 016 (april 2006)

4 Since my wife has a very demanding job the initial impetus for my re-training was simply to give her the option of possibly working less in the future. My reason for having chosen GROEP T was simply that the prospectus looked more exciting than that of KH Leuven! My expectations were that it would be very demanding and so it has proved. The main causes for this were my lack of computer skills and the fact that I hadn't studied for so long. However after I managed to pass all my exams in January I really started to believe I could make it. Yet I was not prepared for the workload and need for good time-management. I am doing 3 subjects: French, English and Geography. I chose French because I couldn't imagine myself teaching Flemish to native speakers, and Geography I have always found interesting. I still play music from time to time but naturally this has become severely restricted! Als Graham straks voor een Vlaamse klas staat dan zal zijn Schots accent daar voor een minder vertrouwde klankkleur zorgen.vermoedelijk heeft hij nu geen tijd om in het kader van een avondje saxofooninitiatie te geven. Later misschien? [John Caluwaerts] ZARATHUSTRA EEN NIEUWE LENTE, EEN NIEUW GELUID Wat of hoe je ook denkt over het nut en algemeen belang van stadsdichters, feit is dat ze - gelukkig - gedichten schrijven. De huidige Antwerpse stadsdichter Bart Moeyaert lanceerde zijn tweede stadsgedicht tijdens het weekend van 25 maart, toen de klok versprong naar het zomeruur. In mei zal het gedicht op de Antwerpse terrasjes circuleren op bierviltjes. Encore serveert je deze lente-primeur. BUITEN Op het behang was je met kerst al uitgekeken en van verloren maandag herinner je je nog dat je naar appelbloesem appelbollen vroeg terwijl de wind over de Groenplaats joeg en door je jas. Je was het met de bakkersvrouw oneens toen ze de toestand van de wereld vergeleek met rijzend deeg, vooral omdat ze ook begon over het goede zit vanbinnen. Je stampte met je voeten en gaf aan dat je genoeg had van dat woord en onderhand aan weinig anders dacht dan voorjaar en wanneer dat zou beginnen. Te lang al zat je binnen met de krant op schoot en in de haard de as van weken. De kamer moest gelucht, en het werd tijd dat je het zuchten zou verleren op een terras als dit, straks, in de lente. En kijk: nu je hier zit, waar kijk je naar, wie kijkt naar wie, wie naar elkaar, en wie naar jou en denk je af en toe ook aan de bakkersvrouw? ::Bart Moeyaert:: [Seany Geuns] 4/11 encore 016 (april 2006)

5 ICT OPSLAGSYSTEMEN Enkele vaststellingen We bewaren ongeveer 800 GB aan data op onze centrale servers. Jaarlijks neemt het totaal volume aan data op de centrale servers met meer dan 30% toe. De verwachting is dat deze trend nog even zal duren. De gebruikers verwachten een zeer hoge beschikbaarheid van de verschillende diensten (mail, diverse websites, databank, ) die aangeboden worden. Een centraal opslagsysteem is een belangrijke schakel in oplossingen voor bovenstaande uitdagingen. Buzzwoorden die je in deze context zal aantreffen zijn SAN, NAS, iscsi en IP-storage. De meeste hogescholen zijn op dit moment met deze thematiek bezig. GROEP T installeert tijdens de eerste week van de paasvakantie een centraal storage systeem met een capaciteit van 4 TB(terrabyte). Huidige knelpunten Op dit moment heeft elke server zijn eigen harde schijven om de gebruikersdata op te slaan. De belangrijkste grootgebruikers zijn op dit moment: Horus voor de studenten en docentenmappen (die je ook thuis via FTP kan benaderen) Osiris voor de data van de administratie en de gegevens van de databank (het administratief systeem). De mailserver voor de postbussen. Ra voor de docentenmappen die enkel in de docentenlokalen toegankelijk zijn. Horus voor vakkenmappen en brievenbussen voor sommige vakken en docenten. Deze verwevenheid van data en aangeboden serverdiensten maakt het moeilijker om in geval van een panne snel terug in de lucht te zijn. Sommige van deze servers (Ra, Osiris) kampen bovendien met een acuut plaatsgebrek. Loskoppelen van data en diensten Een centraal opslagsysteem kan voor beide nadelen een goede oplossing bieden. Zo zal voor de meeste belangrijke diensten (databank, , dns, authenticatie, ) een tweede server geïnstalleerd worden die ingeval van panne (hardware en of software) zeer snel de rol van de defecte server kan overnemen: de data bevindt zich dan immers op een ander systeem. Dit opzetten wordt een belangrijk deel van het werk van de ICT-dienst in de komende weken. De oplossing: een technisch hoogstandje We kozen voor een NS502 systeem van EMC. EMC is naast Netapp een van de grote spelers op de storage-markt. De EMC partner Dimension Data uit Brussel zal het systeem hier mee implementeren. We starten met een capaciteit van ongeveer 4 TB, groeien kan tot 16 TB. Het is duidelijk dat de betrouwbaarheid van dit systeem zeer belangrijk is. Daarom zijn volgende voorzieningen getroffen: belangrijke onderdelen (netwerkkaarten, voeding) zijn in dit systeem dubbel uitgevoerd; alle data die weggeschreven worden op de schijven worden met een extra controlebytes weggeschreven (volgens het Raid 5 principe); per lade is er een hot spare harde schijf die transparant de rol van een falende harde schijf overneemt; de leverancier wordt automatisch verwittigd in geval van storingen. Groeipijnen Veel wijzigingen zullen achter de schermen gebeuren, en zullen slechts tijdelijk hinder veroorzaken voor de gebruikers. De hinder blijft dan beperkt tot de nodige tijd om de data te verhuizen naar het centrale systeem. Sommige wijzigingen zullen voor de gebruikers zichtbaar zijn: De documenten van de administratie op Osiris zullen verhuizen en moeten anders benaderd worden. De server Ra zal volledig verdwijnen, de documenten zullen dan beschikbaar zijn op het centrale storage 5/11 encore 016 (april 2006)

6 systeem. De voorziene onderbrekingen en de stand van zaken van wijzigingen zullen steeds via extranet gemeld worden. En heb ik er ook onmiddellijk voordeel bij? Naast de onrechtstreekse voordelen (hogere betrouwbaarheid en beschikbaarheid) heb je als eindgebruiker ook enkele rechtstreekse voordelen: De maximale grootte van de mappen voor studenten en docenten zal opgetrokken worden. De postbussen van studenten zullen groter worden. Op de data voor docenten en de administratie zal VSS aangeboden worden: je kan vorige versies van je documenten zelf terughalen (zonder via onze centrale backup te gaan). [Dirk Fabré] CULTUUR NEXT LEVEL. ART, GAMES & REALITY Tijdens de aanval op de Twin Towers (9/11) zat de Amerikaanse veiligheidsdienst met de handen in het haar: Tijdens de aanval op de Twin Towers (9/11) zat de Amerikaanse veiligheidsdienst met de handen in het haar: wat kunnen we nog meer verwachten? Iemand opperde het idee te rade te gaan bij gamedesigners en - ontwikkelaars, die misschien wel scenario's bedacht hadden waarin dit soort aanvallen verwerkt werden. De fictie van een digitaal game bleek nodig om vat te krijgen op de realiteit... Fictie, realiteit, kunst, spelen. Het realisme in de games, de invloed van de games op de realiteit, games als nieuwe vorm van populaire cultuur. Het Stedelijk Museum Amsterdam speelt daar op in met de tentoonstelling "Next Level. Art, Games & Reality" en laat zien hoe de kunst- en gamewereld elkaar beïnvloeden. De kunstenaars en game-ontwerpers laten je een realiteit meemaken zoals die in een game kan beleefd worden. In de tentoonstelling is werk te zien en interactief te beleven van Persijn Broersen en Margit Lukacs, Brody Condon, GameKings, Joes Koppers, Geert Jan Mulder en Jan van Nuenen. Ze halen passages uit games en bewerken de elementen zodat het kunst wordt. Er is ook een gamelounge. Hier kun je gamen, meedoen aan een ontwerpwedstrijd (de winnaar krijgt een Xbox 360) en aan de workshops van professionele gamemakers en kunstenaars. Games in het museum: ideaal voor game-fanaten met culturele interesse. ::Next level. Art, Games & Reality:: Stedelijk Museum Amsterdam Post CS-gebouw Oosterdokskade AD AMSTERDAM [Seany Geuns] 6/11 encore 016 (april 2006)

7 RELAX DON-QUI-SHOT [Toti] SURFER S DELIGHT DE FALLUS IMPUDICUS STAAT AL IN BLOEI... We bemerken het al een tijdje: de vogeltjes fluiten, de eerste bol- en knolgewassen komen uit de grond en de bomen botten al; kortweg de lente hangt in de lucht. De allerhoogste tijd voor tips voor trekkers, hoe kan het ook anders? Wat fluit daar? Eén van de betere, niet commerciële natuursites is Vooral één van de vele vogelsoorten aanklikken want je wordt met luister begroet. Herontdek de zang van de nachtegaal, sijs, pimpelmees of zanglijster maar luister ook eens naar een bruine kiekendief, tafeleend, oehoe of grote zaagbek (deze laatste zal alvast geen bedreigde diersoort zijn). ::IVN Vecht & Plassengebied:: Wat groeit daar? Lijkt het je interessant om de ontwikkelingen in de natuur te volgen in real life? Surf snel naar voor begeleide wandelingen over het hele Vlaamse land. ::Natuurpunt:: Wat bloeit daar? In het Leuvense is Koeheide een prachtig natuurgebied, en dit op geen kilometer van onze campus. "De Koeheide is een mozaïek van ontelbare verbluffend landschapselementen zoals bv. de sleedoorn, 7/11 encore 016 (april 2006)

8 hondsroos, weelderig begroeide graften, mystieke holle wegen waar een koppeltje grauwe klauwieren er even aan dachten hun nestje te bouwen" om het poëtisch te zeggen met de woorden van de conservators. Heb je zin in een wandeling, bekijk de agenda en wie weet ben ik wel je gids. ::Koeheide:: Voor de mensen die eerder oostelijk van Leuven wonen en ook de natuur willen intrekken is het Wijgmaalbroek zeker een ontdekking waardig. ::Wijgmaalbroek:: [Nick Wouters] QUIZ ZOEK DE OPLOSSING EN WIN 40 EURO! OK, het galabal van de Industriaantjes is weer vorüber, vorbei. Helaas sloeg de fotoduivel even toe op onderstaand prachtexemplaar van galafoto. Bij wie liep er iets mis? Stuur je antwoord voor maandag 24 april naar en wie weet win je dé Fnacbon ter waarde van 40 euroskes. En de 015-winnares is... Het java-recept van Koen Pelsmaekers genereerde ANN ACAR (studentenservice) als winnares van de maartquiz. Proficiat! De oplossing? De waardebon hoeft niet, een kilootje van nr 2 is ook goed..., antwoordde een wakkere collega. Goed gezien: een truffel is nu eenmaal niet goedkoop... 8/11 encore 016 (april 2006)

9 [Seany Geuns] OPGELET! Het volledige wedstrijdreglement is niet verkrijgbaar (da is er ni jong), ook al stuur je een voldoende gefrankeerde en aan jezelf gerichte omslag op. Behalve voor het insturen van een antwoord, worden er geen briefwisseling of telefoongesprekken gevoerd RAPIDO Afgestudeerd, wat nu? Misschien lijkt het je nog wat voorbarig, toch moedigt de VDAB je aan nog tijdens het academiejaar in te schrijven als werkzoekende. Met het lessenpakket 'VDAB-campusactie' wil de VDAB je bovendien zo goed mogelijk informeren over wat je te wachten staat na je studies. OK, het pakket is meer gericht naar de jongere schoolverlater, maar heel handig is de informatiemap 'De start van een loopbaan' die je gratis kan downloaden. Er staan talrijke belangrijke tips en checklists in die vooraf en tijdens het solliciteren zeker van pas komen. ::'De start van een loopbaan' informatiemap:: ::Inschrijven VDAB:: Geef vrouwen hun verdiende loon! Dit is de slogan van Equal Pay Day, of wat had je gedacht? Vrouwen 24% minder betalen dan mannen blijft een belediging. De campagnedatum van Equal Pay Day, 31 maart, symboliseert tot welk moment vrouwen moeten werken om een volwaardig loon van een man te verdienen. Gemiddeld moet een vrouw dus één jaar en drie maanden werken om het loon te krijgen dat een man in één jaar tijd verdient. Troostprijs: in Hollywood doen de actrices het alvast beter. Julia Roberts, de bestbetaalde Hollywoodactrice ter wereld, zit Tom Cruisse wel heel kort op de hielen qua filmgage. Zij: 20 miljoen dollar. Hij: 25 miljoen dollar. For a few dollars more... Na inspanning, ontspanning? Naar aanleiding van een moeilijk te realiseren deadline vóór maandagochtend tijdens een werkvergadering op vrijdagvoormiddag lachte beleidscoördinator Antoon Soete het probleem als volgt weg: 'Je weet toch hoeveel uren er in een weekend zijn: 48. Dat is meer dan in de werkweek!'... 'Zoete herinneringen aan mijn tijd als onderzoeksassistent, toen ik het lijdend voorwerp vormde van deze uitspraak van mijn prof', verklaarde hij zich nader. Zeker weten: de Chinezen vonden het wiel uit Asian Project, dinsdag 28 maart. Op deze derde dag profiteerde reisbegeleider Yves Persoons van de lange treinrit die de Chinareizigers te wachten stond om zijn rechterhand Martine op de hogeschool te bellen met de vraag of alles onder controle was. 'Zeker', beaamde Martine, 'en hoe gaat het met jullie?'. 'We rijden nu van Shanghai naar X'ian met de nachttrein. Alles loop op wieltjes', verzekerde de communicatiemanager. Sandwichvrouw: Tine Sleurs. Hoe leer je kindjes een dans aan? En hoe dans je überhaupt zelf Rock & Roll, jazz dance, street dance,...? Een lector die al swingend studenten van L.O. en L.L. les geeft? Tine Sleurs ziet het wel zitten - enfin, vooral NIET zitten. Als het maar beweegt. [Seany Geuns] ZOEKERTJES Wie meent iets interessant te ruilen/verkopen/weggeven heeft of op zoek is naar een bepaald item, zal in deze rubriek zijn gading kunnen vinden. Tenminste, dat hangt van jou, beste lezer, af. Stuur je 'advertentie' door naar en wie weet, komt er bonanza van? 9/11 encore 016 (april 2006)

10 STRIPS RUILEN - VERKOPEN - KOPEN Het kan allemaal op dinsdag 25 april in het Atrium op Campus Vesalius tussen 17u en 19u. Ben je al lang op zoek naar enkele strips of heb je dubbele strips die je kwijt wil? Of misschien wil je er gewoon van af? In het kader van de Franse cultuurparel 'Bande Dessinée' organiseren we een stripruilbeurs. Op 25 april krijg je in het atrium de kans om strips te kopen, verkopen of ruilen. Heb je niet de mogelijkheid om er die dinsdag te zijn, dan zorgen wij voor een geweldige service we zijn zowaar bereid ze voor jou uit te stallen en te verkopen! Wat moet je doen? Bezorg Nele (International Office) zo snel mogelijk een lijstje met: je naam de titels die je wil verkopen de prijs die je er voor wil Vergeet niet ten laatste op maandagavond 24 april (19u) ons je stapeltje strips te bezorgen. P.S. 1 Strips die niet verkocht werden, willen we niet houden en zal je opnieuw naar huis moeten meenemen. P.S. 2 We staan niet in voor eventuele schade of verlies van je strips als je ze niet zelf verkoopt [Cultuurparels: Nele Verhenne, Manuela Caniato, Helga Schepers ] [Cartoon: Toti] GOEDGELEGEN WONING IN HET LEUVENSE TE HUUR Wie een goedgelegen woning the huur zoekt kan John Caluwaerts contacteren. Wij verhuizen uit de Ziekelingenstraat 12 (Leuven) eind Juli/begin Augustus. Ik heb dit huis gehuurd eind jaren '80. De nieuwe huisprijs die de huisbaas wil is BF. Wat krijg je er voor? Een driegevelwoning, met een ruime onderkelderde living, een onderkelderde brede gang naar de ruime keuken, een veranda, alwaar een toilet, een terras en een grote tuin, een garage voor één auto. Boven zijn er twee ruime kamers en een kleine, en een badkamer. De zolder is niet geïsoleerd en kan alleen als bergruimte gebruikt 10/11 encore 016 (april 2006)

11 worden. Centrale verwarming op mazout. [John Caluwaerts] 11/11 encore 016 (april 2006)

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1

Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1 Grammatica uitleg voor de toets van Hoofdstuk 1 Vraagzinnen: Je kunt in het Engels vraagzinnen maken door vaak het werkwoord vooraan de zin te zetten. Bijv. She is nice. Bijv. I am late. Bijv. They are

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Empowerment project. Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal

Empowerment project. Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal Empowerment project Awasi Kenya Driejarig project van Rotaryclub Rhenen-Veenendaal Empowerment*van* kinderen*in*kenia De#afgelopen#drie#jaren# hebben#we#met#steun#van#de# Rotaryclub##Rhenen: Veenendaal#een#

Nadere informatie

nummer 1 I JAARGANG 1 Wie zijn wij?

nummer 1 I JAARGANG 1 Wie zijn wij? nummer 1 I JAARGANG 1 Wie zijn wij? ACTIES Evenementen Friends time schoon madammen avonden Bachelorette day Are you ready to get married Hoge hakken avond Thema weekends Wie zijn wij Het Corbie team,

Nadere informatie

Bijwoorden: meer informatie geven over een werkwoord, een bijvoeglijk naamwoord een hele zin of een ander bijwoord - uitleg

Bijwoorden: meer informatie geven over een werkwoord, een bijvoeglijk naamwoord een hele zin of een ander bijwoord - uitleg Je ziet hier een plaatje van een man die aan het lopen is. Over de manier van lopen kun je aanvullende informatie geven. The man is walking fast. The man is walking slowly. De man loopt snel. De man loopt

Nadere informatie

DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD

DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD 1 Grammatica les 12 THE FUTURE PAST TENSE DE VERLEDEN TOEKOMENDE TIJD 12.1 FUTURE PAST Als je over het verleden praat, maar iets wilt vertellen over wat toen in de toekomst was, gebruik je ook de Future,

Nadere informatie

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training 9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training In 9 dagen jezelf volledig op de kaart zetten Je energie aangevuld en in staat om die batterij op peil te houden. Aan het eind heb jij Een goed gevoel in je

Nadere informatie

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g S e v e n P h o t o s f o r O A S E K r i j n d e K o n i n g Even with the most fundamental of truths, we can have big questions. And especially truths that at first sight are concrete, tangible and proven

Nadere informatie

Danica Jiernes Madrid, 17 years

Danica Jiernes Madrid, 17 years Danica Jiernes Madrid, 17 years City of Malabon University (CMU) Bachelor of Secondary Education Major in Mathematics Mother s Occupation: Housewife (huisvrouw) Welder (lasser) I choose mathematics as

Nadere informatie

Quick scan method to evaluate your applied (educational) game. Validated scales from comprehensive GEM (Game based learning Evaluation Model)

Quick scan method to evaluate your applied (educational) game. Validated scales from comprehensive GEM (Game based learning Evaluation Model) WHAT IS LITTLE GEM? Quick scan method to evaluate your applied (educational) game (light validation) 1. Standardized questionnaires Validated scales from comprehensive GEM (Game based learning Evaluation

Nadere informatie

Night news. Fact sheets. Worksheet

Night news. Fact sheets. Worksheet 1 Night news read Het liedje van Caro Emerald speelt zich s nachts af. Lees twee nieuwsberichten die met nacht te maken hebben. Nieuwsbericht 1 Nieuwsbericht 2 Clouds block view for meteor watchers Do

Nadere informatie

Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011

Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011 Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011 we doen dat als teken van herinnering We planten een boom vandaag We planten een boom vandaag tijdens de novembermaand, maand van het herdenken. We planten

Nadere informatie

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES

INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES INFORMATIE ZOEKEN OP WEBSITES Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je alle informatie vinden die je nodig hebt. Wat moet je doen? 1. Lees de instructie op blad 2. 2.

Nadere informatie

Jennifer Machielse. Lennart Stachowitz. Studentleden Medezeggenschapsraad NHTV

Jennifer Machielse. Lennart Stachowitz. Studentleden Medezeggenschapsraad NHTV Studentleden Medezeggenschapsraad NHTV Jennifer Machielse I am Jennifer Machielse, spontaneous, self-conscious and a go-getter, that s me. I am a fourth-year student Marketing & Communication in Tourism

Nadere informatie

Activiteiten. Danslessen. Cursusdienst. zondag (14/5) maandag (15/5) dinsdag (16/5) woensdag (17/5) maandag (15/5) maandag (15/5) dinsdag (16/5)

Activiteiten. Danslessen. Cursusdienst. zondag (14/5) maandag (15/5) dinsdag (16/5) woensdag (17/5) maandag (15/5) maandag (15/5) dinsdag (16/5) Activiteiten zondag (14/5) 22u00 - De laatste week pinten aan 60 cent maandag (15/5) 20u30 - Gitaarconcert Kostas&Co dinsdag (16/5) 14u00 22u00 - Tapcursus Live optredens woensdag (17/5) 22u00 - Afzuip

Nadere informatie

Handleiding beheer lijst.hva.nl. See page 11 for Instruction in English

Handleiding beheer lijst.hva.nl. See page 11 for Instruction in English Handleiding beheer lijst.hva.nl See page 11 for Instruction in English Maillijsten voor medewerkers van de Hogeschool van Amsterdam Iedereen met een HvA-ID kan maillijsten aanmaken bij lijst.hva.nl. Het

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Fans talking about Martin

Fans talking about Martin Fans about Martin Wat vind jij van Martin Garrix? 1 read Fans talking about Martin Martin Garrix is a world famous DJ from Holland. Yesterday we interviewed two of Martin s fans. This is what they said.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Arjan Marsman 6 jaar Webplace4u. Voorstellen

Arjan Marsman 6 jaar Webplace4u. Voorstellen Welkom Arjan Marsman 6 jaar Webplace4u Voorstellen Social Media Feiten Facebook Waar gaan we het over hebben Social Media Feiten 10,7 uur per week kijkt een Nederlander TV (65+ uitgezonderd). 19,5

Nadere informatie

Hoe met Windows 8 te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO) How to connect With Windows 8 to NDI Remote Office (NDIRO

Hoe met Windows 8 te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO) How to connect With Windows 8 to NDI Remote Office (NDIRO Handleiding/Manual Hoe met Windows 8 te verbinden met NDI Remote Office (NDIRO) How to connect With Windows 8 to NDI Remote Office (NDIRO Inhoudsopgave / Table of Contents 1 Verbinden met het gebruik van

Nadere informatie

Onderzoek. Stappenplan

Onderzoek. Stappenplan tudiekeuze Als het einde van het secundair onderwijs dichtbij komt, moet je een belangrijke keuze maken. Ga je verder studeren of zoek je een job? Beide keuzes kosten veel energie en hebben een redelijk

Nadere informatie

Opgave 2 Geef een korte uitleg van elk van de volgende concepten: De Yield-to-Maturity of a coupon bond.

Opgave 2 Geef een korte uitleg van elk van de volgende concepten: De Yield-to-Maturity of a coupon bond. Opgaven in Nederlands. Alle opgaven hebben gelijk gewicht. Opgave 1 Gegeven is een kasstroom x = (x 0, x 1,, x n ). Veronderstel dat de contante waarde van deze kasstroom gegeven wordt door P. De bijbehorende

Nadere informatie

In de weer met striphelden

In de weer met striphelden Weer graad 1 In de weer met striphelden Lesvoorbereiding Bij lesmateriaal op de site vind je het nodige lesmateriaal voor deze les. Print het stripblad dubbelzijdig uit voor elke leerling. Dit zijn in

Nadere informatie

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other Dutch survival kit This Dutch survival kit contains phrases that can be helpful when living and working in the Netherlands. There is an overview of useful sentences and phrases in Dutch with an English

Nadere informatie

De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim

De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim De Relatie tussen Werkdruk, Pesten op het Werk, Gezondheidsklachten en Verzuim The Relationship between Work Pressure, Mobbing at Work, Health Complaints and Absenteeism Agnes van der Schuur Eerste begeleider:

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Bouwsteen 7: niet in je eentje Bij wie kan ik terecht?

Bouwsteen 7: niet in je eentje Bij wie kan ik terecht? Bouwsteen 7: niet in je eentje Bij wie kan ik terecht? Als onthaalouder sta je meestal alleen voor een groep kinderen. Net daarom is het belangrijk om te kunnen steunen op andere mensen of organisaties.

Nadere informatie

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa Physical factors as predictors of psychological and physical recovery of anorexia nervosa Liesbeth Libbers

Nadere informatie

De Pasta Salambier was geen succes tijdens het koken bij de Sloebers!!

De Pasta Salambier was geen succes tijdens het koken bij de Sloebers!! De Pasta Salambier was geen succes tijdens het koken bij de Sloebers!! 1 maart 2015 RADIO- & TV-gids Echte ijsberen de Hernieuwers! Enkel dacht Milan dat zijn tenen eraf gevroren waren! (hij heeft maar

Nadere informatie

FOTO. Gezellige sfeer op Bursefeesten

FOTO. Gezellige sfeer op Bursefeesten 1 van 16 2/02/2013 16:59 Nieuws FOTO. Gezellige sfeer op Bursefeesten zaterdag 02 juni 2012, 18u59 in Foto, Muziek Auteur: Tom De Noël 2 Aanbevelen 3 Tweeten 0 0 Reageer op dit artikel Mail Stuur een foto

Nadere informatie

TALENTINFO. Belangrijke data. Reist u mee met unit wit?

TALENTINFO. Belangrijke data. Reist u mee met unit wit? TALENTINFO Belangrijke data Maart/april Reist u mee met unit wit? Reis door je lichaam samen met unit wit Reis door je lichaam dat was het onderwerp van afgelopen weken in unit wit. En nog steeds zijn

Nadere informatie

Ik ben ook heel benieuwd hoe onze/jouw leerlingen de toekomst zien. Wat

Ik ben ook heel benieuwd hoe onze/jouw leerlingen de toekomst zien. Wat Bestuur Postbus 98 2215 ZH Voorhout Beste collega, Wat moet onze koers zijn voor de komende jaren? Daarover denken wij nu volop na. Op allerlei manieren kunnen jij en je collega s meedenken en meebouwen

Nadere informatie

Mondeling tentamen Havo - ERK niveau B1 / B1 +

Mondeling tentamen Havo - ERK niveau B1 / B1 + Mondeling tentamen Havo - ERK niveau B / B + Het mondeling voor Engels Havo duurt 5 minuten en bestaat uit een gesprek met je docent waarin de volgende onderdelen aan de orde komen: *Je moet een stukje

Nadere informatie

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 Instructie Met als doel het studiecurriculum te verbeteren of verduidelijken heeft de faculteit FEB besloten tot aanpassingen in enkele programma s die nu van

Nadere informatie

Update Empowermentproject Awasi Kenia september 2013

Update Empowermentproject Awasi Kenia september 2013 Update Empowermentproject Kenia september 2013 Het Empowerment-project in Kenia van de Rotaryclub Rhenen-Veendaal begint aan de derde fase: een derde en laatste bezoek, met een Empowerment workshop voor

Nadere informatie

Digitale opslag. Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013

Digitale opslag. Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013 Digitale opslag Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013 Digitale opslag Het einde van de tape Kostprijs Betrouwbaarheid Compressie De ideale oplossing Gratis kan ook Het einde van de tape Sinds

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Comics FILE 4 COMICS BK 2

Comics FILE 4 COMICS BK 2 Comics FILE 4 COMICS BK 2 The funny characters in comic books or animation films can put smiles on people s faces all over the world. Wouldn t it be great to create your own funny character that will give

Nadere informatie

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Start to study Overzicht Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Hoe maak je een goede studiekeuze? Studiekeuze Neem je tijd! begin

Nadere informatie

7 tips voor een onverslaanbare. LinkedIn showcasestrategie

7 tips voor een onverslaanbare. LinkedIn showcasestrategie 7 tips voor een onverslaanbare LinkedIn showcasestrategie Hoe bereik je de klant met LinkedIn showcasepagina s? Sommige producten, diensten of merken die onder een organisatie vallen zijn dusdanig speciaal

Nadere informatie

Pakket 5: auteursrechten

Pakket 5: auteursrechten Pakket 5: auteursrechten Inhoud 5. PAKKET 5: AUTEURSRECHTEN ENZ. 5.1 Eindtermen voor het lager onderwijs 3 5.2 Eindtermen voor het secundair onderwijs 4 5.3 Doelen 5 5.4 Links 6 5.5 Tip voor de leerkracht

Nadere informatie

VACATURES Shalom Creatief

VACATURES Shalom Creatief VACATURES Creatief Atelier zoekt 2 rechterhanden Creatief bezig zijn voor ca. 4 uur per week Ben je actief met hout of kan je goed schilderen? Dan zijn wij op zoek naar jou. We zoeken twee actieve, creatieve

Nadere informatie

English is everywhere. hi morning mouse cool help desk hello computers mail school game. Lees de tekst. Omcirkel de Engelse woorden.

English is everywhere. hi morning mouse cool help desk hello computers mail school game. Lees de tekst. Omcirkel de Engelse woorden. one English is everywhere Test Luister naar wat Daniel vertelt. Welke Engelse woorden hoor je? Kruis ze aan. hi morning mouse cool help desk hello computers mail school game Lees de tekst. Omcirkel de

Nadere informatie

Jouw persoonlijke notities. momenten. met teksten van Mirjam van der Vegt. Boekencentrum

Jouw persoonlijke notities. momenten. met teksten van Mirjam van der Vegt. Boekencentrum Stille Jouw persoonlijke notities momenten met teksten van Mirjam van der Vegt Boekencentrum Vormgeving omslag en binnenwerk Studio Vrolijk ISBN 978 90 239 2643 6 NUR 707 2012 Uitgeverij Boekencentrum,

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Maillijsten voor medewerkers van de Universiteit van Amsterdam

Maillijsten voor medewerkers van de Universiteit van Amsterdam See page 11 for Instruction in English Maillijsten voor medewerkers van de Universiteit van Amsterdam Iedereen met een UvAnetID kan maillijsten aanmaken bij list.uva.nl. Het gebruik van de lijsten van

Nadere informatie

Op basis van ingeleverde teksten wordt vandaag het kunstwerk Stromen uit het Binnenste geïnstalleerd.

Op basis van ingeleverde teksten wordt vandaag het kunstwerk Stromen uit het Binnenste geïnstalleerd. Op basis van ingeleverde teksten wordt vandaag het kunstwerk Stromen uit het Binnenste geïnstalleerd. Tom Schoemaker zal ook iets vertellen over het idee voor het kunstwerk en de 'making of'. Vanaf 15.00

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR TREKKERSGROEPEN

HANDLEIDING VOOR TREKKERSGROEPEN HANDLEIDING VOOR TREKKERSGROEPEN 2 Euro of meer, zoveel denkt een Belg te moeten betalen voor 1 kilogram bananen in de supermarkt. De realiteit toont echter iets anders. Je hoeft niet veel moeite te doen

Nadere informatie

ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF

ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF ==> Download: ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF ECHTE MANNEN ETEN GEEN KAAS PDF - Are you searching for Echte Mannen Eten Geen Kaas Books? Now, you will be happy that at this

Nadere informatie

Jeffrey van Rossum Communicatie, Saxion

Jeffrey van Rossum Communicatie, Saxion Jeffrey van Rossum Communicatie, Saxion Waarom starten met IntoSaxion? Hoge waardering contacten met studenten Meer behoefte aan dergelijke contacten Meer dan follow me van handvol studenten Ruimte bieden

Nadere informatie

Als je zo'n zinnetje moet leren dan weet je best al wat woorden van dit zinnetje.

Als je zo'n zinnetje moet leren dan weet je best al wat woorden van dit zinnetje. ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON FIVE Beste leerling! Fijn dat je er nog steeds aan werkt om je kennis van de Engelse taal te verbeteren! Daar zul je straks in de brugklas veel voordeel van hebben! HOE

Nadere informatie

ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers

ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers English Instructions Windows 8 out-of-the-box supports the ICARUS Illumina (E653) e-reader. However, when users upgrade their Windows

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

Meet your mentor and coach

Meet your mentor and coach Young Professional Program The importance of having a mentor in business Meet your mentor and coach What do Larry Page, and Steve Jobs have in common? They ve all received guidance from mentors. Yes even

Nadere informatie

Recht uit het hart. 25 gedichten van mensen met een verstandelijke beperking voor jou. Van harte, Veerle

Recht uit het hart. 25 gedichten van mensen met een verstandelijke beperking voor jou. Van harte, Veerle Recht uit het hart 25 gedichten van mensen met een verstandelijke beperking voor jou Van harte, Veerle Samenstelling: Veerle Schaltin Foto: Walter Feremans WiebelWoorden Als het leven wiebelt, bieden woorden

Nadere informatie

Onderzoek. Stappenplan

Onderzoek. Stappenplan Als het einde van het secundair onderwijs dichtbij komt, moet je weer een belangrijke keuze maken. Ga je verder studeren of zoek je een job. Beide keuzes kosten veel energie en hebben een redelijk grote

Nadere informatie

PRESENT CONTINUOUS ( duurvorm in de tegenwoordige tijd )

PRESENT CONTINUOUS ( duurvorm in de tegenwoordige tijd ) PRESENT CONTINUOUS ( duurvorm in de tegenwoordige tijd ) Hoe? Vervoeging Vorm van het werkwoord to be + werkwoord + ing Je kiest de vorm van to be die bij het onderwerp past Achter het werkwoord plaats

Nadere informatie

Research LAB Interactieve Media - Research Lab - B2 HC2 Interviewen & Observeren - 15 11 2010

Research LAB Interactieve Media - Research Lab - B2 HC2 Interviewen & Observeren - 15 11 2010 Research LAB Research LAB De afgelopen week IAM GEVOLG MAATSCHAPPIJ Interactieve Media - Research Lab - B2 HC2 Interviewen & Observeren - 13 11 2010 Welke behoeften & wensen (unmet needs) zijn er ten aanzien

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

KUNST ONDERZOEK EDUCATIE VISIE VERNIEUWING OMGEVING PUBLIEK WERK BEELD TEKST FASCINATIE

KUNST ONDERZOEK EDUCATIE VISIE VERNIEUWING OMGEVING PUBLIEK WERK BEELD TEKST FASCINATIE ARTISTIEK ONDERZOEK MASTER KUNSTEDUCATIE Willem de Kooning Academie Piet Zwart Instituut te Rotterdam april 2012 Marieke van der Hoek-Vijfvinkel begeleiding: Annette Krauss - MaikoTanaka ? KUNST ONDERZOEK

Nadere informatie

Zondag 4 oktober Pimp my lokaal

Zondag 4 oktober Pimp my lokaal Zondag 27 september K3 zoekt K3 Karen, Kristel en Josje zijn op zoek naar hun opvolgers. Vandaag komen we te weten wie van jullie geschikt is om in de voetsporen van deze dames te treden. Warm je stembanden

Nadere informatie

Breek taboe omtrent kansarme

Breek taboe omtrent kansarme ITINERA INSTITUTE FLASH Breek taboe omtrent kansarme versus kansrijke diploma s 03 07 2013 MENSEN WELVAART BESCHERMING De Europese leiders hebben een actieplan tegen jeugdwerkloosheid aangekondigd. Uiteraard

Nadere informatie

Erasmusbestemming: Universiteit

Erasmusbestemming: Universiteit Erasmusbestemming: Rijsel Academiejaar:2006-2007 Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? De univ ligt vrij dicht bij het centrum, maar als

Nadere informatie

Consumer Insights: de basis voor succesvolle innovaties

Consumer Insights: de basis voor succesvolle innovaties Presentatie 21 maart 2013 Consumer Insights: de basis voor succesvolle innovaties Luc Kleijnen Food2Market Innovatie training 1 Bouwen aan Innovatie - Over Altuïtion (1) Opgericht in 1997: 30 engagement

Nadere informatie

Knelpunten in Zelfstandig Leren: Zelfregulerend leren, Stress en Uitstelgedrag bij HRM- Studenten van Avans Hogeschool s-hertogenbosch

Knelpunten in Zelfstandig Leren: Zelfregulerend leren, Stress en Uitstelgedrag bij HRM- Studenten van Avans Hogeschool s-hertogenbosch Knelpunten in Zelfstandig Leren: Zelfregulerend leren, Stress en Uitstelgedrag bij HRM- Studenten van Avans Hogeschool s-hertogenbosch Bottlenecks in Independent Learning: Self-Regulated Learning, Stress

Nadere informatie

een kopie van je paspoort, een kopie van je diploma voortgezet onderwijs (hoogst genoten opleiding), twee pasfoto s, naam op de achterkant

een kopie van je paspoort, een kopie van je diploma voortgezet onderwijs (hoogst genoten opleiding), twee pasfoto s, naam op de achterkant Vragenlijst in te vullen en op te sturen voor de meeloopochtend, KABK afdeling fotografie Questionnaire to be filled in and send in before the introduction morning, KABK department of Photography Stuur

Nadere informatie

Freedom and restraint ( and standards ) Moscow, April 25 2009. Jos Werkhoven

Freedom and restraint ( and standards ) Moscow, April 25 2009. Jos Werkhoven Freedom and restraint ( and standards ) Moscow, April 25 2009 Jos Werkhoven ask I questions ask I questions Not only the teacher... the child as well!!!!! ask I questions Freedom is a necessary condition

Nadere informatie

SOLUS EDITION SPECIAL EDITION NINTENDO 3DS XL. Neem gratis mee! VERKRIJG- BAAR VANAF 14 JUNI 2013. www.nintendo.nl/animalcrossing

SOLUS EDITION SPECIAL EDITION NINTENDO 3DS XL. Neem gratis mee! VERKRIJG- BAAR VANAF 14 JUNI 2013. www.nintendo.nl/animalcrossing Neem gratis mee! SOLUS EDITION Beschikbaar als verpakte software in de winkel of als downloadversie in de VERKRIJG- BAAR VANAF 14 JUNI 2013 SPECIAL EDITION NINTENDO 3DS XL Een unieke Nintendo 3DS XL, helemaal

Nadere informatie

Effecten van contactgericht spelen en leren op de ouder-kindrelatie bij autisme

Effecten van contactgericht spelen en leren op de ouder-kindrelatie bij autisme Effecten van contactgericht spelen en leren op de ouder-kindrelatie bij autisme Effects of Contact-oriented Play and Learning in the Relationship between parent and child with autism Kristel Stes Studentnummer:

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

VRAGENKAARTJES THE ISLAND OF ALL TOGETHER

VRAGENKAARTJES THE ISLAND OF ALL TOGETHER VRAGENKAARTJES THE ISLAND OF ALL TOGETHER Dank je wel voor het downloaden van de vragenkaartjes. Graag delen we vrijblijvend een paar van onze ervaringen: 1. Wij lieten mensen eerst een minuut of tien

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

CHRISTELIJKE SCHOLENGEMEENSCHAP VINCENT VAN GOGH TTO. Tweetalig onderwijs Havo VWO

CHRISTELIJKE SCHOLENGEMEENSCHAP VINCENT VAN GOGH TTO. Tweetalig onderwijs Havo VWO CHRISTELIJKE SCHOLENGEMEENSCHAP VINCENT VAN GOGH TTO Tweetalig onderwijs Havo VWO Open dag 8 februari 2014 Inhoud Tweetalig onderwijs: ontdek de wereld! Wat is tto? Toelatingseisen Informatie voor ouders

Nadere informatie

Dit is het eerste cursusoverzicht van Gors Educatie voor mensen met een lichamelijke beperking.

Dit is het eerste cursusoverzicht van Gors Educatie voor mensen met een lichamelijke beperking. Inleiding Dit is het eerste cursusoverzicht van Gors Educatie voor mensen met een lichamelijke beperking. Je kunt je opgeven voor een cursus door het aanvraagformulier op de website van Gors in te vullen.

Nadere informatie

Print & Tablets A healthy future together. Nancy Detrixhe, Research Manager

Print & Tablets A healthy future together. Nancy Detrixhe, Research Manager Print & Tablets A healthy future together. Nancy Detrixhe, Research Manager Tijdschriften lezen. Totale consumptie van magazine content stijgt. Since I began reading magazines in electronic form,

Nadere informatie

REALTIME LEIDERSCHAP ONTWIKKELING

REALTIME LEIDERSCHAP ONTWIKKELING REALTIME LEIDERSCHAP ONTWIKKELING ERNST JAN REITSMA 27 NOVEMBER 2014 REALTIME LEADERSHIP DEVELOPMENT 1. Iets over theorieën 2. Belang van Live Event 3. Ervaringen 4. Feedback organiseren 5. Voorbeelden

Nadere informatie

De eekhoorn. œ œ œ œ œ. Ó Œ œ œ. œ œ œ œ. œ j. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ J. - hoorn, de eek - hoorn eet.

De eekhoorn. œ œ œ œ œ. Ó Œ œ œ. œ œ œ œ. œ j. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ J. - hoorn, de eek - hoorn eet. oktober 2010 tekst: Joke de Klerck muziek: Ton Kerkhof De eekhoorn Refrein Intro Ó Œ œ œ J œ œ œ œ eek stapelen: œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ Al - hoorn, de eek - hoorn eet zich vol en rond. œ œ œ œ

Nadere informatie

We hebben voor jullie weer een sprankelend nieuw programma klaar staan, zodat elke zondagvoormiddag een momentje wordt om naar uit te kijken

We hebben voor jullie weer een sprankelend nieuw programma klaar staan, zodat elke zondagvoormiddag een momentje wordt om naar uit te kijken Lieve Jogi s Na een bangelijk scoutsjaar met vele niet-te-doen-crazy vergaderingen, zotte weekends en een awesome kamp is het weer tijd voor een nog vetter scoutsjaar om nooit te vergeten! We hebben voor

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Boekenbeesten en digikids

Boekenbeesten en digikids Boekenbeesten en digikids Een onderzoek naar de leesattitude, het (digitale) leesgedrag en de vrijetijdsbesteding van Vlaamse kinderen tussen 9 en 12. Jan Van Coillie & Mariet Raedts KU Leuven (campus

Nadere informatie

HUIZEN SURFEN. Een woning zoeken op internet. Doelgroep. Vakgebied. Lesbeschrijving STERKE SCHAKELS. 3 de graad BSO Deeltijds Onderwijs

HUIZEN SURFEN. Een woning zoeken op internet. Doelgroep. Vakgebied. Lesbeschrijving STERKE SCHAKELS. 3 de graad BSO Deeltijds Onderwijs HUIZEN SURFEN Een woning zoeken op internet Doelgroep Vakgebied 3 de graad BSO Deeltijds Onderwijs Project Algemene Vakken Lesbeschrijving Fase 1 Vraag de jongeren in wat voor woning ze wonen. Wonen jullie

Nadere informatie

Voorjaar 2016 Plug In Music

Voorjaar 2016 Plug In Music Voorjaar 2016 Plug In Music Plug In Plug In Music : Dit is het aanbod van alle muziekcursussen van JC De Klinker. Plug In richt zich tot jongeren van 12 tot 30 jaar. De cursussen gaan door in Jc De Klinker.

Nadere informatie

IDENTITEIT IN DE METHODE?

IDENTITEIT IN DE METHODE? 74 IDENTITEIT IN DE METHODE? ONDERZOEK DOOR EEN LERAAR IN OPLEIDING Bram de Muynck en Esther Langerak 75 Van lectoraten wordt gevraagd om ook studenten te betrekken bij onderzoek. Dit gebeurt bij het lectoraat

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

jouw licht op 91ste-15de Baden-Powell wommelgem April 2015

jouw licht op 91ste-15de Baden-Powell wommelgem April 2015 jouw licht op 91ste-15de Baden-Powell wommelgem April 2015 Scouts & Gidsen Wommelgem Reclame Meer info volgt snel! 2 SAVE THE DATE DasRock gaat dit jaar door op 1 en 2 mei in het binnenfort! Namen en info

Nadere informatie

k ga naar school go to school

k ga naar school go to school Nederlandstalig onderwijs k ga naar school go to school Nederlands English k ga naar school go to school Wat heb ik goed geslapen. Mama helpt me bij het wassen en aankleden. Ze vertelt me dat ik mijn knuffel

Nadere informatie

12 REDENEN NOG TE STARTEN MET NETWERK

12 REDENEN NOG TE STARTEN MET NETWERK 12 REDENEN OM VANDAAG NOG TE STARTEN MET NETWERK MARKETING LETSPLAYBUSINESS.BE Enkele jaren geleden maakte mijn vrouw kennis met netwerk marketing. Ze leerde de Aloé Vera producten van Forever Living Products

Nadere informatie

GOOD TRAINING 2 juni 2016 Mireille Goos

GOOD TRAINING 2 juni 2016 Mireille Goos GOOD TRAINING 2 juni 2016 Mireille Goos GOOD TRAINING COALITIE GEMEENTE AMSTERDAM RANDSTAD GOOD HOTEL AMSTERDAM PREFERRED PARTNER PROGRAM Create Beauty, Do Good WHY Create Beauty, Do Good 2009 2012 2014

Nadere informatie

Look ahead. Find out. Worksheet. BLT Sandwich

Look ahead. Find out. Worksheet. BLT Sandwich 1 Look ahead Bekijk de tekst hieronder. Wat voor een tekst is dit? boodschappenlijst voor een feest menu voor een feestmaaltijd recept voor een bijzondere lunch BLT Sandwich Most people eat this sandwich

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware. Activeren RAID mogelijkheden. PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card

Nederlandse versie. Inleiding. Hardware. Activeren RAID mogelijkheden. PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card PU103 Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card Inleiding Allereerst hartelijk bedankt voor de aanschaf van de Sweex 2 Port Serial ATA RAID PCI Card. Met deze kaart kun je gemakkelijk twee Serial ATA poorten

Nadere informatie