ENCORE 016 APRIL 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ENCORE 016 APRIL 2006"

Transcriptie

1 ENCORE 016 APRIL POLITIEKE LEUGEN Naar aanleiding van de derde verjaardag van de Amerikaanse invasie in Irak schreef prozaschrijver, dichter en essayist Geert van Istendael het volgende sonnet met als thema 'politieke leugen'. Geert van Istendael: 'U snapt wel dat er geen woord van klopt, aangezien ik in de eerste terzine zeg dat de ware leugenaars de dichters zijn. U kent wellicht het filosofische raadsel: Venizelos zegt, alle Kretenzers zijn leugenaars. Venizelos is een Kretenzer. Aangezien hij dus liegt, zijn de Kretenzers géén leugenaars. Dus Venizelos ook niet. Dus als hij zegt dat alle Kretenzers leugenaars zijn, is dat waar. Enzovoort.' [Seany Geuns] STUDENT: CERA AWARD voor INDUSTRIEEL EN BURGERLIJK INGENIEURS Op zoek naar een onderwerp voor je ondernemingsproject voor volgend jaar? Eentje met stijl? Met sociaal engagement? Lees dan absoluut dit bericht. Cera Award Cera Award is er voor sociaal geëngageerde ingenieurs. Voor ingenieurs die talent combineren met engagement. Cera en RVO-society willen met Cera Award het sociaal relevante karakter benadrukken van een job als ingenieur. GROEP T doet mee! Cera Award wordt gesteund door alle Vlaamse hogescholen voor industrieel ingenieurs en drie Vlaamse 1/11 encore 016 (april 2006)

2 universiteiten voor burgerlijk ingenieurs. Ook GROEP T participeert actief. De Award is immers niet alleen een bekroning voor jou als student, maar ook voor de onderwijsinstelling en haar docenten die aantonen open te staan voor maatschappelijk engagement. Eindwerken die echt een verschil uitmaken! beschrijft de wetenschappelijk-technologische uitdagingen van een 100-tal social profit organisaties. Je kan er alle probleemstellingen uitgebreid zoeken op provincie en/of domein. Je keuze leg je voor aan je promotor en aan de desbetreffende sociale organisatie; meer over de procedure vind je op de cera-site. Wie de uitdaging aandurft, helpt vast en zeker, en wint misschien wel een Cera Award. Dubbele beloning! De student die slaagt in zijn eindwerk en de beoordeling ervan voor de CERA-jury, behaalt een Cera Award. Een troef op je curriculum vitae, te meer omdat de Award door de bedrijfswereld als zeer waardevol wordt beschouwd. Winnende studenten mogen bovendien een keuze maken uit het opleidingsaanbod van de Vlaamse Ingenieurskamer en de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging, ter waarde van 500 euro. De uitreiking van de Award gaat gepaard met een feestelijk evenement! Meer info? Mail naar Luc Geurts, die GROEP T vertegenwoordigt in het Cera Award project. Of surf snel naar [Seany Geuns] Leuven Engineering School MICRO-SCOOP: CLEMENS SCHUTTYSER Met een kort vragenrondje willen we ontdekken wat er ruist in het struikgewas van je collega. Aan het antwoordapparaat: Clemens Schuttyser (Informatie) Wat is je eerste herinnering? Het is niet echt één herinnering, maar een sfeer :door de sneeuw naar de school in het eerste of tweede studiejaar (gemengde dorpsschool bij de nonnetjes) en dan samen onze natte kleren laten drogen en onze verkleumde handen en gezichtjes opwarmen aan de kolenkachel in het midden van het klasje. Echt een gevoel van vertrouwen en geborgenheid in een groep dat ik later nooit meer beleefde. Wat wilde je worden toen je klein was? Dat wisselde nogal, maar vaak droomde ik ervan een geleerde of uitvinder te zijn zoals prof. Zonnebloem of prof. Barabas, maar dan minder excentriek Waar ben je nu mee bezig? Als ik even tijd heb begin ik wat op te ruimen, want sinds mijn verhuis liggen nog veel kamers overhoop. Maar dan vind ik weer een interessant boek, tijdschrift of stripverhaal, en begin te lezen; zo zal ik nog jaren bezig zijn Wie was je eerste (muzikaal) idool? Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik totaal geen muzikaal gehoor heb. Een idool had ik dan ook niet, maar ik houd wel van ritmische muziek met ook wat inhoud (eind jaren 60, begin jaren 70, zangers als Tom Jones, Udo Jürgens,.., echt geen muziek waar de huidige jeugd dol op is). Wat is je lievelingsplek? Mijn lievelingsplek was thuis op de boerderij, s zomers onder een boom in de schaduw een boek lezen, genietend van de geur van de bloemen en het fruit. 2/11 encore 016 (april 2006)

3 Welk geluid fascineert je? Het geluid van de stormwind terwijl ik zelf lekker warm in bed lig, liefst onder een dak dat kreunt en zucht onder de windstoten (zolang er maar geen pannen afwaaien ). Welk dier inspireert je? Als kind hield ik meest van mijn konijnen, vooral die witte met rode oogjes, die zo rustig op hun worteltjes of groen konden knabbelen. Helaas bezweken ze te vaak aan één of andere konijnenplaag, zodat ik er mee gestopt ben. Wat eet je graag? Geef mij maar goeie eerlijke Vlaamse kost, een lekkere biefstuk met frieten, salade en mayonaise, en een biertje (jammer voor de lijn). Wat me niet echt bekoort zijn de pasta s en de meeste visgerechten. Stimuleert een open haard je tot ideeën? Voor een open haard kan ik zitten dromen en fantaseren bij het spel van de vlammen, maar diepe gedachten krijg ik er niet van. Welke wonderpil zou je willen uitvinden? Een pil die me wakker houdt als ik een interessant boek aan het lezen ben, zodat ik eindelijk eens door mijn stapel lectuur geraak. Welke drie personen (tijdloos) zie je een ideaal debat voeren? Dit is een moeilijke. Laat ik het houden bij geschiedenis, wat altijd een passie van mij was. Ik zou graag drie staatsmannen uit onze eigen Lage Landen een debat laten voeren over onze historische lotsbestemming : Karel V, Willem van Oranje en Robrecht van Bethune bijvoorbeeld. Vul aan: Vandaag zijn we.. hopelijk aan het einde van deze aanslepende winter, op weg naar een mooie lente. Mijn handen jeuken al om wat in de tuin te werken. [Clemens Schuttyser (vragen Seany Geuns)] Leuven Educating School TERUG NAAR VERDER: GRAHAM WALKER GRAHAM WALKER De laatste jaren zien we in de lerarenopleiding in Comenius steeds vaker kandidaten opduiken die al wat beroepservaring of reiservaring en alleszins meer levenservaring hebben dan de andere freshmen. In de vorige jaargang kwamen ze aan het woord in de rubriek 'terug naar verder'. In deze aflevering laten we Graham Walker zijn verhaal vertellen. Als native speaker geeft hij door zijn aanwezigheid en bijdrage mee de opleiding een nieuw gezicht en zal hij mee de sfeer en de evaluatie ervan bepalen I was born in Scotland and from the age of 5 until 18 I lived on the Orkney Islands. I'm 43 now. When I was 18 I went to study Russian, German and Politics at Newcastle-upon Tyne Polytechnic. Towards the end of this course I became progressively more interested in trying to make a career in music- I had played the piano from the age of 7 and decided to teach myself the saxophone, and soon started playing in various groups in the North of England. Later I became a teacher of saxophone and also played on cruise-ships. In 1993 my wife got a job in Brussels and so we both moved to Belgium. Since then I have played and taught sax as well as being the main carer for our two teenage children. They are bilingual because they went to an 'onthaalmoeder' and I speak Flemish to them, but English to my wife of course. 3/11 encore 016 (april 2006)

4 Since my wife has a very demanding job the initial impetus for my re-training was simply to give her the option of possibly working less in the future. My reason for having chosen GROEP T was simply that the prospectus looked more exciting than that of KH Leuven! My expectations were that it would be very demanding and so it has proved. The main causes for this were my lack of computer skills and the fact that I hadn't studied for so long. However after I managed to pass all my exams in January I really started to believe I could make it. Yet I was not prepared for the workload and need for good time-management. I am doing 3 subjects: French, English and Geography. I chose French because I couldn't imagine myself teaching Flemish to native speakers, and Geography I have always found interesting. I still play music from time to time but naturally this has become severely restricted! Als Graham straks voor een Vlaamse klas staat dan zal zijn Schots accent daar voor een minder vertrouwde klankkleur zorgen.vermoedelijk heeft hij nu geen tijd om in het kader van een avondje saxofooninitiatie te geven. Later misschien? [John Caluwaerts] ZARATHUSTRA EEN NIEUWE LENTE, EEN NIEUW GELUID Wat of hoe je ook denkt over het nut en algemeen belang van stadsdichters, feit is dat ze - gelukkig - gedichten schrijven. De huidige Antwerpse stadsdichter Bart Moeyaert lanceerde zijn tweede stadsgedicht tijdens het weekend van 25 maart, toen de klok versprong naar het zomeruur. In mei zal het gedicht op de Antwerpse terrasjes circuleren op bierviltjes. Encore serveert je deze lente-primeur. BUITEN Op het behang was je met kerst al uitgekeken en van verloren maandag herinner je je nog dat je naar appelbloesem appelbollen vroeg terwijl de wind over de Groenplaats joeg en door je jas. Je was het met de bakkersvrouw oneens toen ze de toestand van de wereld vergeleek met rijzend deeg, vooral omdat ze ook begon over het goede zit vanbinnen. Je stampte met je voeten en gaf aan dat je genoeg had van dat woord en onderhand aan weinig anders dacht dan voorjaar en wanneer dat zou beginnen. Te lang al zat je binnen met de krant op schoot en in de haard de as van weken. De kamer moest gelucht, en het werd tijd dat je het zuchten zou verleren op een terras als dit, straks, in de lente. En kijk: nu je hier zit, waar kijk je naar, wie kijkt naar wie, wie naar elkaar, en wie naar jou en denk je af en toe ook aan de bakkersvrouw? ::Bart Moeyaert:: [Seany Geuns] 4/11 encore 016 (april 2006)

5 ICT OPSLAGSYSTEMEN Enkele vaststellingen We bewaren ongeveer 800 GB aan data op onze centrale servers. Jaarlijks neemt het totaal volume aan data op de centrale servers met meer dan 30% toe. De verwachting is dat deze trend nog even zal duren. De gebruikers verwachten een zeer hoge beschikbaarheid van de verschillende diensten (mail, diverse websites, databank, ) die aangeboden worden. Een centraal opslagsysteem is een belangrijke schakel in oplossingen voor bovenstaande uitdagingen. Buzzwoorden die je in deze context zal aantreffen zijn SAN, NAS, iscsi en IP-storage. De meeste hogescholen zijn op dit moment met deze thematiek bezig. GROEP T installeert tijdens de eerste week van de paasvakantie een centraal storage systeem met een capaciteit van 4 TB(terrabyte). Huidige knelpunten Op dit moment heeft elke server zijn eigen harde schijven om de gebruikersdata op te slaan. De belangrijkste grootgebruikers zijn op dit moment: Horus voor de studenten en docentenmappen (die je ook thuis via FTP kan benaderen) Osiris voor de data van de administratie en de gegevens van de databank (het administratief systeem). De mailserver voor de postbussen. Ra voor de docentenmappen die enkel in de docentenlokalen toegankelijk zijn. Horus voor vakkenmappen en brievenbussen voor sommige vakken en docenten. Deze verwevenheid van data en aangeboden serverdiensten maakt het moeilijker om in geval van een panne snel terug in de lucht te zijn. Sommige van deze servers (Ra, Osiris) kampen bovendien met een acuut plaatsgebrek. Loskoppelen van data en diensten Een centraal opslagsysteem kan voor beide nadelen een goede oplossing bieden. Zo zal voor de meeste belangrijke diensten (databank, , dns, authenticatie, ) een tweede server geïnstalleerd worden die ingeval van panne (hardware en of software) zeer snel de rol van de defecte server kan overnemen: de data bevindt zich dan immers op een ander systeem. Dit opzetten wordt een belangrijk deel van het werk van de ICT-dienst in de komende weken. De oplossing: een technisch hoogstandje We kozen voor een NS502 systeem van EMC. EMC is naast Netapp een van de grote spelers op de storage-markt. De EMC partner Dimension Data uit Brussel zal het systeem hier mee implementeren. We starten met een capaciteit van ongeveer 4 TB, groeien kan tot 16 TB. Het is duidelijk dat de betrouwbaarheid van dit systeem zeer belangrijk is. Daarom zijn volgende voorzieningen getroffen: belangrijke onderdelen (netwerkkaarten, voeding) zijn in dit systeem dubbel uitgevoerd; alle data die weggeschreven worden op de schijven worden met een extra controlebytes weggeschreven (volgens het Raid 5 principe); per lade is er een hot spare harde schijf die transparant de rol van een falende harde schijf overneemt; de leverancier wordt automatisch verwittigd in geval van storingen. Groeipijnen Veel wijzigingen zullen achter de schermen gebeuren, en zullen slechts tijdelijk hinder veroorzaken voor de gebruikers. De hinder blijft dan beperkt tot de nodige tijd om de data te verhuizen naar het centrale systeem. Sommige wijzigingen zullen voor de gebruikers zichtbaar zijn: De documenten van de administratie op Osiris zullen verhuizen en moeten anders benaderd worden. De server Ra zal volledig verdwijnen, de documenten zullen dan beschikbaar zijn op het centrale storage 5/11 encore 016 (april 2006)

6 systeem. De voorziene onderbrekingen en de stand van zaken van wijzigingen zullen steeds via extranet gemeld worden. En heb ik er ook onmiddellijk voordeel bij? Naast de onrechtstreekse voordelen (hogere betrouwbaarheid en beschikbaarheid) heb je als eindgebruiker ook enkele rechtstreekse voordelen: De maximale grootte van de mappen voor studenten en docenten zal opgetrokken worden. De postbussen van studenten zullen groter worden. Op de data voor docenten en de administratie zal VSS aangeboden worden: je kan vorige versies van je documenten zelf terughalen (zonder via onze centrale backup te gaan). [Dirk Fabré] CULTUUR NEXT LEVEL. ART, GAMES & REALITY Tijdens de aanval op de Twin Towers (9/11) zat de Amerikaanse veiligheidsdienst met de handen in het haar: Tijdens de aanval op de Twin Towers (9/11) zat de Amerikaanse veiligheidsdienst met de handen in het haar: wat kunnen we nog meer verwachten? Iemand opperde het idee te rade te gaan bij gamedesigners en - ontwikkelaars, die misschien wel scenario's bedacht hadden waarin dit soort aanvallen verwerkt werden. De fictie van een digitaal game bleek nodig om vat te krijgen op de realiteit... Fictie, realiteit, kunst, spelen. Het realisme in de games, de invloed van de games op de realiteit, games als nieuwe vorm van populaire cultuur. Het Stedelijk Museum Amsterdam speelt daar op in met de tentoonstelling "Next Level. Art, Games & Reality" en laat zien hoe de kunst- en gamewereld elkaar beïnvloeden. De kunstenaars en game-ontwerpers laten je een realiteit meemaken zoals die in een game kan beleefd worden. In de tentoonstelling is werk te zien en interactief te beleven van Persijn Broersen en Margit Lukacs, Brody Condon, GameKings, Joes Koppers, Geert Jan Mulder en Jan van Nuenen. Ze halen passages uit games en bewerken de elementen zodat het kunst wordt. Er is ook een gamelounge. Hier kun je gamen, meedoen aan een ontwerpwedstrijd (de winnaar krijgt een Xbox 360) en aan de workshops van professionele gamemakers en kunstenaars. Games in het museum: ideaal voor game-fanaten met culturele interesse. ::Next level. Art, Games & Reality:: Stedelijk Museum Amsterdam Post CS-gebouw Oosterdokskade AD AMSTERDAM [Seany Geuns] 6/11 encore 016 (april 2006)

7 RELAX DON-QUI-SHOT [Toti] SURFER S DELIGHT DE FALLUS IMPUDICUS STAAT AL IN BLOEI... We bemerken het al een tijdje: de vogeltjes fluiten, de eerste bol- en knolgewassen komen uit de grond en de bomen botten al; kortweg de lente hangt in de lucht. De allerhoogste tijd voor tips voor trekkers, hoe kan het ook anders? Wat fluit daar? Eén van de betere, niet commerciële natuursites is Vooral één van de vele vogelsoorten aanklikken want je wordt met luister begroet. Herontdek de zang van de nachtegaal, sijs, pimpelmees of zanglijster maar luister ook eens naar een bruine kiekendief, tafeleend, oehoe of grote zaagbek (deze laatste zal alvast geen bedreigde diersoort zijn). ::IVN Vecht & Plassengebied:: Wat groeit daar? Lijkt het je interessant om de ontwikkelingen in de natuur te volgen in real life? Surf snel naar voor begeleide wandelingen over het hele Vlaamse land. ::Natuurpunt:: Wat bloeit daar? In het Leuvense is Koeheide een prachtig natuurgebied, en dit op geen kilometer van onze campus. "De Koeheide is een mozaïek van ontelbare verbluffend landschapselementen zoals bv. de sleedoorn, 7/11 encore 016 (april 2006)

8 hondsroos, weelderig begroeide graften, mystieke holle wegen waar een koppeltje grauwe klauwieren er even aan dachten hun nestje te bouwen" om het poëtisch te zeggen met de woorden van de conservators. Heb je zin in een wandeling, bekijk de agenda en wie weet ben ik wel je gids. ::Koeheide:: Voor de mensen die eerder oostelijk van Leuven wonen en ook de natuur willen intrekken is het Wijgmaalbroek zeker een ontdekking waardig. ::Wijgmaalbroek:: [Nick Wouters] QUIZ ZOEK DE OPLOSSING EN WIN 40 EURO! OK, het galabal van de Industriaantjes is weer vorüber, vorbei. Helaas sloeg de fotoduivel even toe op onderstaand prachtexemplaar van galafoto. Bij wie liep er iets mis? Stuur je antwoord voor maandag 24 april naar en wie weet win je dé Fnacbon ter waarde van 40 euroskes. En de 015-winnares is... Het java-recept van Koen Pelsmaekers genereerde ANN ACAR (studentenservice) als winnares van de maartquiz. Proficiat! De oplossing? De waardebon hoeft niet, een kilootje van nr 2 is ook goed..., antwoordde een wakkere collega. Goed gezien: een truffel is nu eenmaal niet goedkoop... 8/11 encore 016 (april 2006)

9 [Seany Geuns] OPGELET! Het volledige wedstrijdreglement is niet verkrijgbaar (da is er ni jong), ook al stuur je een voldoende gefrankeerde en aan jezelf gerichte omslag op. Behalve voor het insturen van een antwoord, worden er geen briefwisseling of telefoongesprekken gevoerd RAPIDO Afgestudeerd, wat nu? Misschien lijkt het je nog wat voorbarig, toch moedigt de VDAB je aan nog tijdens het academiejaar in te schrijven als werkzoekende. Met het lessenpakket 'VDAB-campusactie' wil de VDAB je bovendien zo goed mogelijk informeren over wat je te wachten staat na je studies. OK, het pakket is meer gericht naar de jongere schoolverlater, maar heel handig is de informatiemap 'De start van een loopbaan' die je gratis kan downloaden. Er staan talrijke belangrijke tips en checklists in die vooraf en tijdens het solliciteren zeker van pas komen. ::'De start van een loopbaan' informatiemap:: ::Inschrijven VDAB:: Geef vrouwen hun verdiende loon! Dit is de slogan van Equal Pay Day, of wat had je gedacht? Vrouwen 24% minder betalen dan mannen blijft een belediging. De campagnedatum van Equal Pay Day, 31 maart, symboliseert tot welk moment vrouwen moeten werken om een volwaardig loon van een man te verdienen. Gemiddeld moet een vrouw dus één jaar en drie maanden werken om het loon te krijgen dat een man in één jaar tijd verdient. Troostprijs: in Hollywood doen de actrices het alvast beter. Julia Roberts, de bestbetaalde Hollywoodactrice ter wereld, zit Tom Cruisse wel heel kort op de hielen qua filmgage. Zij: 20 miljoen dollar. Hij: 25 miljoen dollar. For a few dollars more... Na inspanning, ontspanning? Naar aanleiding van een moeilijk te realiseren deadline vóór maandagochtend tijdens een werkvergadering op vrijdagvoormiddag lachte beleidscoördinator Antoon Soete het probleem als volgt weg: 'Je weet toch hoeveel uren er in een weekend zijn: 48. Dat is meer dan in de werkweek!'... 'Zoete herinneringen aan mijn tijd als onderzoeksassistent, toen ik het lijdend voorwerp vormde van deze uitspraak van mijn prof', verklaarde hij zich nader. Zeker weten: de Chinezen vonden het wiel uit Asian Project, dinsdag 28 maart. Op deze derde dag profiteerde reisbegeleider Yves Persoons van de lange treinrit die de Chinareizigers te wachten stond om zijn rechterhand Martine op de hogeschool te bellen met de vraag of alles onder controle was. 'Zeker', beaamde Martine, 'en hoe gaat het met jullie?'. 'We rijden nu van Shanghai naar X'ian met de nachttrein. Alles loop op wieltjes', verzekerde de communicatiemanager. Sandwichvrouw: Tine Sleurs. Hoe leer je kindjes een dans aan? En hoe dans je überhaupt zelf Rock & Roll, jazz dance, street dance,...? Een lector die al swingend studenten van L.O. en L.L. les geeft? Tine Sleurs ziet het wel zitten - enfin, vooral NIET zitten. Als het maar beweegt. [Seany Geuns] ZOEKERTJES Wie meent iets interessant te ruilen/verkopen/weggeven heeft of op zoek is naar een bepaald item, zal in deze rubriek zijn gading kunnen vinden. Tenminste, dat hangt van jou, beste lezer, af. Stuur je 'advertentie' door naar en wie weet, komt er bonanza van? 9/11 encore 016 (april 2006)

10 STRIPS RUILEN - VERKOPEN - KOPEN Het kan allemaal op dinsdag 25 april in het Atrium op Campus Vesalius tussen 17u en 19u. Ben je al lang op zoek naar enkele strips of heb je dubbele strips die je kwijt wil? Of misschien wil je er gewoon van af? In het kader van de Franse cultuurparel 'Bande Dessinée' organiseren we een stripruilbeurs. Op 25 april krijg je in het atrium de kans om strips te kopen, verkopen of ruilen. Heb je niet de mogelijkheid om er die dinsdag te zijn, dan zorgen wij voor een geweldige service we zijn zowaar bereid ze voor jou uit te stallen en te verkopen! Wat moet je doen? Bezorg Nele (International Office) zo snel mogelijk een lijstje met: je naam de titels die je wil verkopen de prijs die je er voor wil Vergeet niet ten laatste op maandagavond 24 april (19u) ons je stapeltje strips te bezorgen. P.S. 1 Strips die niet verkocht werden, willen we niet houden en zal je opnieuw naar huis moeten meenemen. P.S. 2 We staan niet in voor eventuele schade of verlies van je strips als je ze niet zelf verkoopt [Cultuurparels: Nele Verhenne, Manuela Caniato, Helga Schepers ] [Cartoon: Toti] GOEDGELEGEN WONING IN HET LEUVENSE TE HUUR Wie een goedgelegen woning the huur zoekt kan John Caluwaerts contacteren. Wij verhuizen uit de Ziekelingenstraat 12 (Leuven) eind Juli/begin Augustus. Ik heb dit huis gehuurd eind jaren '80. De nieuwe huisprijs die de huisbaas wil is BF. Wat krijg je er voor? Een driegevelwoning, met een ruime onderkelderde living, een onderkelderde brede gang naar de ruime keuken, een veranda, alwaar een toilet, een terras en een grote tuin, een garage voor één auto. Boven zijn er twee ruime kamers en een kleine, en een badkamer. De zolder is niet geïsoleerd en kan alleen als bergruimte gebruikt 10/11 encore 016 (april 2006)

11 worden. Centrale verwarming op mazout. [John Caluwaerts] 11/11 encore 016 (april 2006)

Zicht op La Silla, Chili. Rechts de koepel van de European Southern Observatory 3.6 telescoop.

Zicht op La Silla, Chili. Rechts de koepel van de European Southern Observatory 3.6 telescoop. ENCORE 026 MEI 2007 1. SUPERAARDE! Europese astronomen ontdekken een leefbare planeet, op 20,5 lichtjaren (200.000 miljard kilometer) van de aarde verwijderd. Zo ver en zo dichtbij... Zicht op La Silla,

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

ENCORE 019 OKTOBER 2006

ENCORE 019 OKTOBER 2006 ENCORE 019 OKTOBER 2006 1 BELGISCHE KUNSTENAARS OP BIËNNALE VAN SHANGHAI Een aanloop voor het kunstfestival Europalia, dat in 2009 volledig in het teken van China zal staan. Antwerpen heeft al meer dan

Nadere informatie

van de redactie Van de redactie Inhoud Monique Hendriks Van de redactie... 3 Van de voorzitter... 4 Van de decaan... 5 Infima... 4, 9, 19, 26, 27, 39

van de redactie Van de redactie Inhoud Monique Hendriks Van de redactie... 3 Van de voorzitter... 4 Van de decaan... 5 Infima... 4, 9, 19, 26, 27, 39 Inhoud Van de redactie... 3 Van de voorzitter... 4 Van de decaan... 5 Infima... 4, 9, 19, 26, 27, 39 Activiteiten Van Rudolph tot De Baron... 8 Het feest van de EJC 2005... 20 AC karten en klimmen... 33

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

ENCORE 007 APRIL 2005

ENCORE 007 APRIL 2005 ENCORE 007 APRIL 2005 1 EXPO 2005 AICHI JAPAN: NATURE S WISDOM The first universal exposition of the new millennium takes place in Aichi (Tokyo), from 25 March to 25 September 2005. No fewer than 126 countries

Nadere informatie

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.).

Heel erg zenuwachtig, praat snel. Observatieaantekeningen (verbaal, non-verbaal, storingen tijdens het gesprek, etc.). Voor de diepte-interviews is de volgende topiclijst gebruikt: 1. Persoongegevens. 2. Social media. 3. Behoefte. 4. Zoekgedrag. 5. Beleving vooraf. 6. Beleving achteraf. Formulier persoonsgegevens Naam

Nadere informatie

Academiejaar 2010-2011 LOMBROSIANA. Schavotje (april editie) V.U. Mathieu Baert www.lombrosiana.be

Academiejaar 2010-2011 LOMBROSIANA. Schavotje (april editie) V.U. Mathieu Baert www.lombrosiana.be Academiejaar 2010-2011 LOMBROSIANA V.U. Mathieu Baert www.lombrosiana.be Schavotje (april editie) Alleen voor leden van Studievereniging Lombrosiana Abonnement op Crimelink wordt gemaakt door vooraanstaande

Nadere informatie

Jong Geweld. Werkvolk werven op het web. Feiten & fabels volgens jonge werknemers

Jong Geweld. Werkvolk werven op het web. Feiten & fabels volgens jonge werknemers Jong Geweld Jongeren over jongeren voor werkgevers Werkvolk werven op het web Feiten & fabels volgens jonge werknemers Pedagoog Bert Smits "Een jongere vraagt zich elke dag af of hij zinvol bezig is" Jong

Nadere informatie

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren inleiding inleiding voorwoord Dit boek gaat over ondernemen. Ik heb altijd de goede gewoonte gehad om na te denken waarom

Nadere informatie

Hoe zet ik een liefdadigheidsorganisatie succesvol neer? Hulpmiddel voor liefdadigheidsorganisaties om effectiever en succesvoller te werken

Hoe zet ik een liefdadigheidsorganisatie succesvol neer? Hulpmiddel voor liefdadigheidsorganisaties om effectiever en succesvoller te werken Hoe zet ik een liefdadigheidsorganisatie succesvol neer? Hulpmiddel voor liefdadigheidsorganisaties om effectiever en succesvoller te werken Door Karen McCusker Met dank aan de volgende mensen: Marja Geevers

Nadere informatie

7 stappen AWESOME. naar een. leven. By:Paul Ricken

7 stappen AWESOME. naar een. leven. By:Paul Ricken 7 stappen ` naar een AWESOME leven By:Paul Ricken 1 Paul Ricken Copyright 2014 De 7 stappen in dit E- book zijn bedoeld als inspiratie en motivatie, het zijn tips die voortkomen uit studie en onderzoek

Nadere informatie

Beleef het met Travel Active. Kinderen, taal en cultuur Thuis in het buitenland. www.travelactive.nl

Beleef het met Travel Active. Kinderen, taal en cultuur Thuis in het buitenland. www.travelactive.nl Beleef het met Travel Active Kinderen, taal en cultuur Thuis in het buitenland www.travelactive.nl [ADVERTENTIE] Au Pair EDITORIAL TRAVEL ACTIVE Beleef het met Travel Active Colofon Travel Active Au Pair

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Assessment. Auteur: Rob van Schaijk Studentnummer:2042026

Assessment. Auteur: Rob van Schaijk Studentnummer:2042026 Assessment Auteur: Rob van Schaijk Studentnummer:2042026 Datum: 07-05-2013 Inleiding Het eerste wat ik deed toen ik dit verslag begon te schrijven was het doorkijken van mijn TOP presentatie en verslag.

Nadere informatie

elke dag een werelddocent

elke dag een werelddocent elke dag een werelddocent 1 gevoel dat het klopte tussen mij en Afrika. Door de warme hartelijkheid van de mensen voor wie niets teveel is. Door de niet aflatende lach van de kinderen, hun positiviteit,

Nadere informatie

PERSPECTIEF GVA RECRUTEERT EENHEIDSWORST OP HET MENU? KARL & VTM, GROTE LIEFDE. Een kijk op de opleiding journalistiek in Plantijn P. 8 P. 4 P.

PERSPECTIEF GVA RECRUTEERT EENHEIDSWORST OP HET MENU? KARL & VTM, GROTE LIEFDE. Een kijk op de opleiding journalistiek in Plantijn P. 8 P. 4 P. PERSPECTIEF Een kijk op de opleiding journalistiek in Plantijn 1ste jaargang nr.1 EENHEIDSWORST OP HET MENU? KARL & VTM, GROTE LIEFDE GVA RECRUTEERT P. 2 P. 4 P. 8 Journalistiek, het klinkt spannend en

Nadere informatie

+ Een handig overzicht van 228 bedrijven die ict ers rekruteren

+ Een handig overzicht van 228 bedrijven die ict ers rekruteren workingict RECRUITMENT SPECIAL SPECIALE EDITIE VAN DATA NEWS VAN 21 NOVEMBER 2008. Is inbegrepen in de prijs, mag niet los verkocht worden. > EEN DUIK IN DE BELGISCHE ICT-SECTOR > DE STRIJD OM DE VERWENDE

Nadere informatie

Hugo Bakker Trainer & Coach

Hugo Bakker Trainer & Coach Hugo Bakker Trainer & Coach Introductie Website maken en Passief Inkomen Creëren Toen Ik deze e-mail cursus schreef in 2011 was mijn avontuur op het internet nog maar net begonnen. Het liep niet direct

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten. Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in

Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten. Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in Formulier persoonsgegevens: Interview 1: 1 uur en 14 minuten Naam interviewer: Thom Naam respondent: Rafaella (23, vrouw, Amstelveen,Nederlandse, werkt in verzorgingstehuis) Datum interview: 22 mei 2012

Nadere informatie

Geert Kolthof, Service2Media: Apps zijn een fenomeen

Geert Kolthof, Service2Media: Apps zijn een fenomeen Nummer 12 November 2011 Geert Kolthof, Service2Media: Apps zijn een fenomeen Welkom in de wereld van social media Internationaal talent aangeboden Verleiden 2.0 Kom verder. Saxion. saxion.nl/kennistransfer

Nadere informatie

INVESTEREN IN JE CARRIÈRE DURF TE STARTERSGIDS

INVESTEREN IN JE CARRIÈRE DURF TE STARTERSGIDS Voorbereiding is alles! Dankzij deze tips ben je volledig klaar voor ieder sollicitatiegesprek Het nieuwe werken Op wereldreis en toch aan het werk Op zoek naar het gat in de markt? Wij hadden een babbel

Nadere informatie

De Enige 3D Software Die Jij Nog Nodig Hebt.

De Enige 3D Software Die Jij Nog Nodig Hebt. 1 Peter Wuyts (c) 2015 TOC Geen index Wat SketchUp Voor Mij Betekent. 4 Dit geloofde hij niet... 4 Wat een wonder. 5 Niet iedereen houdt van vooruitgang. 5 Mooi als dromen uitkomen. 6 Was het toen al Google?

Nadere informatie

Haal 42% meer resultaat uit je Marketing met12 Direct Mail strategieën. Bonus:

Haal 42% meer resultaat uit je Marketing met12 Direct Mail strategieën. Bonus: Haal 42% meer resultaat uit je Marketing met12 Direct Mail strategieën Bonus: Hoe verzamel je adressen zonder te spammen. Prijs 29,95 wwwwwwwwwwww De auteur Jan Kosters is geboren in 1980 en vanaf 1998

Nadere informatie

sector Ondernemerschap scheduling nooit hetzelfde netwerken een must column buurtfeest de acht ondernemers de Stand van Nederland deel 1

sector Ondernemerschap scheduling nooit hetzelfde netwerken een must column buurtfeest de acht ondernemers de Stand van Nederland deel 1 Ondernemerschap sector periodiek van studievereniging Kraket jaargang 2 nummer 2 maart 2012 scheduling nooit hetzelfde netwerken een must column buurtfeest de acht ondernemers de Stand van Nederland deel

Nadere informatie

Magazine. vol onmisbare informatie. 4 Startkabaal 10 Verslag Social Event 2008 12 Bedrijfsfilosofie 15 Nieuwe klanten werven 23 Optrekken en stilstaan

Magazine. vol onmisbare informatie. 4 Startkabaal 10 Verslag Social Event 2008 12 Bedrijfsfilosofie 15 Nieuwe klanten werven 23 Optrekken en stilstaan vol onmisbare informatie Magazine NOVEMBER 2008 In deze editie 4 Startkabaal 10 Verslag Social Event 2008 12 Bedrijfsfilosofie 15 Nieuwe klanten werven 23 Optrekken en stilstaan Magazine Colofon Uitgever

Nadere informatie

MAGAZINE. Jaar Beleving... Rabobank Hockey World Cup 2014. Philips Health Tech Root Cause Analysis. Emirates, beleving op grote hoogte. Nr.

MAGAZINE. Jaar Beleving... Rabobank Hockey World Cup 2014. Philips Health Tech Root Cause Analysis. Emirates, beleving op grote hoogte. Nr. Nr.7 MAGAZINE 14 Jaar Beleving... Rabobank Hockey World Cup 2014 Emirates, beleving op grote hoogte Philips Health Tech Root Cause Analysis FUTUREMAGAZINE NR7 2 Voorwoord Wij nemen inspirerende en toonaangevende

Nadere informatie

INTERVIEW BENJAMIN HERMAN Je moet er hard aan trekken en goed voor ogen hebben wat je wilt. VIJF VRAGEN AAN... Alexander Beets

INTERVIEW BENJAMIN HERMAN Je moet er hard aan trekken en goed voor ogen hebben wat je wilt. VIJF VRAGEN AAN... Alexander Beets MAGAZINE VOOR MUSICI EN ACTEURS JULI 2015 INTERVIEW BENJAMIN HERMAN Je moet er hard aan trekken en goed voor ogen hebben wat je wilt VIJF VRAGEN AAN... Alexander Beets GOUDEN NOTEKRAKER Format Gouden Notekraker

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart 3.0

Marketing vanuit je hart 3.0 Wegwijzer naar een Welvarend bedrijf Marketing vanuit je hart 3.0 Voor zelfstandige ondernemers die hun droom willen realiseren Ingrid Langen Dit e-boek mag je delen en/of publiceren mits je mij als bron

Nadere informatie