Millenniumgemeente De Wolden. Plan van aanpak

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Millenniumgemeente De Wolden. Plan van aanpak"

Transcriptie

1 Millenniumgemeente De Wolden Plan van aanpak April 2009

2 Inhoud blz. 1. De Millenniumdoelen (MDG s) 3 2. Millenniumgemeente De Wolden 5 3. Plan van aanpak 7 4. Vervolgstappen 9 Bijlagen 1. Millenniumdoelen Millenniumgemeente worden Voorbeelden millenniumgemeenten 23 -If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito- (-Afrikaans spreekwoord-)

3 1. De Millenniumdoelen Inleiding In 2000 is wereldwijd besloten dat er wat moet worden gedaan aan de grote problemen in de wereld. Regeringsleiders van 189 landen hebben afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. In VN-verband worden afspraken gemaakt om gezamenlijk te vechten: -tegen armoede en honger -tegen ongelijkheid tussen man en vrouw -tegen milieuverontreiniging -tegen HIV/AIDS -voor verbetering van de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, schoon water en mensenrechten De onderwerpen zijn niet nieuw. Maar wel nieuw is dat voor het eerst een internationale afspraak is gemaakt met concrete, meetbare doelen. Elk jaar wordt de voortgang gemeten en internationaal gerapporteerd. Zo kan tussentijds druk worden uitgeoefend op zowel de rijke als arme landen om hun inspanningen te vergroten. De Millenniumdoelen (Millennium Development Goals - MDG's) Er worden meetbare doelstellingen gemaakt en er wordt besloten dat deze doelstellingen uiterlijk in 2015 moeten worden gehaald. Dit geheel wordt de Millenniumdoelen genoemd en bestaat uit 8 doelen met ieder een ander thema. De eerste zes doelen moeten hoofdzakelijk gerealiseerd worden in de ontwikkelingslanden; het zevende doel wereldwijd. Het achtste millenniumdoel beoogt verandering in de relaties tussen rijke en arme landen.

4 1. De armoede halveren en minder mensen honger 2. Elk kind naar school 3. Mannen en vrouwen gelijkwaardig 4. Minder kindersterfte 5. Verbetering van de gezondheid van moeders 6. Bestrijding van hiv/aids, malaria en andere dodelijke ziektes 7. Bescherming van het milieu, iedereen schoon drinkwater en minder mensen in sloppenwijken 8. Toegang tot betaalbare medicijnen, een eerlijk handelssysteem, minder schulden voor ontwikkelingslanden "De internationale afspraken die over de Millennium Ontwikkelingsdoelen zijn gemaakt, moeten volgens Nederland worden nagekomen. Ook als het economisch tegenzit". Aldus Stella Ronner-Grubacic, ambassadeur voor de Millennium Ontwikkelingsdoelen (3 maart 2009 Radboud Universiteit Nijmegen). In 2000 is besloten dat de wereld 15 jaar de tijd krijgt om de doelen te halen. De huidige regering heeft het realiseren van de millenniumdoelen als één van de doelen opgenomen in haar beleidsprogramma voor de periode Het uitgangspunt van het kabinetsbeleid is dat de millenniumdoelen in 2015 niet worden gehaald als Nederland en andere landen geen extra inspanning leveren. Halverwege 2007 is er geëvalueerd in hoeverre de doelstellingen behaald waren. Dit bleek verre van positief. In Nederland is toen besloten om de Millenniumdoelen een nieuwe impuls te geven door het begrip Millennium Gemeente in te voeren. Een Millennium Gemeente zet zich in om een bijdrage te leveren aan het behalen van de Millenniumdoelen. Op dit moment doen er al 109 gemeenten in Nederland mee, waarvan 5 in Drenthe.

5 2. Millenniumgemeente De Wolden Gemeente De Wolden wil zich inzetten voor Millenniumdoelen Op 12 juni 2008 heeft de raad een motie aangenomen betreffende de Millenniumdoelen. De Raad wil de VN campagne ondersteunen, nationale en internationale donoren op roepen om lokale overheden in ontwikkelingslanden meer te betrekken bij ontwikkelingssamenwerking, zich inzetten voor het behalen van de Millenniumdoelen in ontwikkelingslanden, een gedeelte van het positieve jaarresultaat 2007 ( 7500) als middel gebruiken ter ondersteuning en de gemeente een verklaarde Millenniumgemeente laten zijn. Wat willen we? Om Millenniumgemeente te worden en te blijven dienen we structureel aandacht te besteden aan de Millenniumdoelen. Er zijn diverse manieren voor gemeente De Wolden om bij te dragen aan het behalen van de Millenniumdoelen. Het opgestelde plan van aanpak omvat diverse mogelijkheden en voorbeelden van andere Millenniumgemeenten in Nederland. Opgemerkt dient te worden dat een en ander nog nader uitgewerkt dient te worden. Dit is echter afhankelijk van welke keuzes gemaakt gaan worden uit de aangereikte mogelijkheden. De campagnekosten zijn voor onze gemeente nog niet bekend. Duidelijk is dat er van gemeentewege de komende jaren extra middelen beschikbaar gesteld moeten worden om Millenniumgemeente te worden en daadwerkelijk te blijven. Dit is echter in belangrijke mate afhankelijk van de bestuurlijke keuzes van de raad. Het voorstel is om die keuze nader uit te werken in een campagneprogramma voor de periode 2010 tot 2015.

6 3. Plan van aanpak Millenniumgemeente De Wolden Keuze Maatschappelijk effect Structurele Dekking A Opzetten van een slagvaardige lokale klankbordgroep Millenniumdoelen De Wolden (5-10 personen; raadsleden, vertegenwoordigers van lokale groepen/bedrijfsleven etc.) Samenhang en duiding aanbrengen in reeds bestaande activiteiten en uitwerking van plannen in het kader van de Millenniumgemeente De betrokkenheid/ verbondenheid van De Wolden met de rest van de wereld versterken B De Woldense bevolking bewust maken van en betrekken bij de campagne door middel van een publiekscampagne. C Het duurzame inkoop-, milieu- en energiebeleid in het licht van de Millenniumdoelen te intensiveren. D Ontwikkelen van subsidiebeleid t.a.v. ontwikkelingsorganisaties (post internationale samenwerking) De betrokkenheid/ verbondenheid van De Wolden met de rest van de wereld versterken Bewustwording creëren rondom de Millenniumdoelen Gemeentelijke voorbeeldfunctie/ Inwoners stimuleren duurzame ontwikkelingen te bevorderen t.b.v. millenniumdoelen 7 en 8: 7. Bescherming van het milieu, iedereen schoon drinkwater en minder mensen in sloppenwijken 8. Toegang tot betaalbare medicijnen, een eerlijk handelssysteem, minder schulden voor ontwikkelingslanden De betrokkenheid/ verbondenheid van De Wolden met de rest van de wereld versterken Bewustwording creëren rondom de Millenniumdoelen t.b.v. millenniumdoelen 1 t/m 8 afhankelijk van projectkeuze (afhankelijk van ambitie) 5000 (afhankelijk van ambitie) E Partner/zuster gemeente in ontwikkelingsland waar De Wolden vriendschappelijke contacten mee onderhoudt De betrokkenheid/ verbondenheid van De Wolden met de rest van de wereld versterken Een belangrijke bijdrage leveren aan de uitwisseling van ervaringen en de onderlinge overdracht van kennis. t.b.v. millenniumdoelen 1 t/m 8 afhankelijk van keuze ontwikkelingsland (afhankelijk van land/ambitie)

7 4. Vervolgstappen Op basis van het plan van aanpak dient een keuze te worden gemaakt uit de aangereikte mogelijkheden. Geadviseerd wordt de combinatie van actie A+B en C. Met optie A en B wordt op unieke wijze door onze gemeente in samenwerking met burgers actief invulling gegeven aan het Millenniumpredikaat. Optie C is daaraan op eenvoudige wijze toegevoegd vanuit de gemeentelijke voorbeeldfunctie, enerzijds vanuit de beleidsvorming en anderzijds de interne bedrijfsvoering. Om te zorgen dat de Millenniumdoelen gaan leven binnen Gemeente De Wolden zal er structureel aandacht voor moeten blijven. Voorgesteld wordt om na de opiniërende behandeling in de raad, de resultaten van de beraadslaging mee te nemen in een definitief advies, dat besluitvormend zal worden behandeld in de raad. Aanmelding als millenniumgemeente bij het VNG Bij aanvang van de campagne zal de gemeente De Wolden worden aangemeld als millenniumgemeente. Voor de aanmelding als Millenniumgemeente heeft de VNG International een actiepakket beschikbaar gesteld. Het actiepakket bestaat uit: 4 aluminiumborden die bij de gemeentegrens kunnen worden geplaatst, 10 makelaarsborden die op ramen van het gemeentehuis of op ramen van andere gemeentelijke locaties kunnen worden bevestigd en 30 boekjes 'Een millenniumgemeente staat midden in de wereld', een brochure waarin wordt beschreven op welke manieren de gemeente kan bijdragen aan het behalen van de Millenniumdoelen. Bovendien ontvangen we zogenaamde MDG-kaartjes op creditcard-formaat. Die kaartjes,met daarop de acht Millenniumdoelen kunnen bijvoorbeeld neergelegd worden bij de balies van burgerzaken. Bij aanvang van de Millenniumcampagne zal al dit materiaal worden ingezet.

8 Bijlage 1 Millenniumdoelen (bron:

9 Millenniumdoel 1 Extreme armoede en honger zijn uitgebannen In samenwerking met DSF probeert de Stichting Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Limmen (gemeente Castricum) per schooljaar een nieuw project te realiseren. In 2005 was dit een project om door middel van alfabetisering goede landbouwmethoden te bevorderen. Voor jonge kinderen zijn crèches opgezet zodat ook de moeders naar de cursus kunnen. De voedselzekerheid is een voortdurende bron van zorg. Op het platteland van Yatenga (Burkina Faso) is nauwelijks geld in omloop. De boeren verdienen hooguit 100 per jaar en houden zich in leven met de eigen oogst. De traditionele landbouw levert echter onvoldoende op om een redelijk bestaan op te bouwen. Het voedselgebrek heeft een negatieve uitwerking op het onderwijs en dus op de ontwikkeling van de gemeenschap. De komende tijd wil de werkgroep zich meer richten op het creëren van betere mogelijkheden voor vervolgonderwijs. Het project schapen voor schoolmateriaal loopt al enige tijd: basisschoolleerlingen krijgen een schaap en een tas schoolmaterialen. De ouders verzorgen het schaap en de opbrengsten financieren de opleiding van het kind.

10 Millenniumdoel 2 Alle jongens en meisjes gaan naar school In 2004 startte het Massachusetts Institute of Technology (MIT) met de ontwikkeling van een supergoedkope, robuuste mini laptop, speciaal voor het basis onderwijs in ontwikkelingslanden. Sinds medio 2007 wordt hiermee geëxperimenteerd en het resultaat is boven verwachting. Inmiddels participeren de gemeenten Nijmegen en Maastricht in het wereldwijde $100 dollar laptop project. Kinderen van scholen in Nizhny Novgorod (Rusland) en op Curaçao krijgen de beschikking over een laptop waardoor zij toegang hebben tot onderwijs. Door de ontwikkeling van de goedkope laptop kunnen veel kinderen bereikt worden. De gemeentelijke projecten zijn kleinschalig opgezet, zodat zij goed te managen zijn. De projecten worden begeleid door docenten, ICT coördinatoren, onderwijskundigen en vrijwilligers. Millenniumdoel 3 Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten Op uitnodiging van VNG International kwamen in maart 2008 ambtenaren en raadsleden van gemeenten uit Ghana, Kenia, Namibië, Zuid Afrika, Sri Lanka, Soedan en Suriname naar Nederland om met elkaar van gedachten te wisselen over het onderwerp gender. Good practices en instrumenten op het gebied van gender werden besproken, en kennis en ervaring werd uitgewisseld over de integratie van gender vraagstukken in het beleid van de resp. gemeenten. De bijeenkomst vond plaats in het kader van het LOGO South programma. Dit programma financiert de kennisoverdracht

11 van Nederlandse gemeenten, provincies en waterschappen naar partners in ontwikkelingslanden. Van Nederlandse zijde waren in maart vertegenwoordigers uit Eindhoven, Vlissingen, Delft, Velsen, Smallingerland en Almere aanwezig. Millenniumdoel 4 Kindersterfte is sterk afgenomen De gemeente Eindhoven heeft een langdurige relatie met de gemeente Gedaref in Sudan. Er wordt samengewerkt op het gebied van water, gezondheid, onderwijs en gemeentelijke ontwikkeling. De meest directe aanpak bij de bestrijding van kindersterfte in Gedaref is het homevisitor-programma: vrouwen in de volkswijken krijgen onderwijs en training in basale kennis van gezond heidszorg, hygiëne en het voorkomen van ziektes. Daarna kunnen ze niet alleen in hun eigen gezin voor een gezondere huishouding zorgen, maar worden ze ook actief ingezet om andere vrouwen in hun buurt heel praktisch te leren hoe ze een schonere en gezondere leefomgeving kunnen creëren. Dat doen ze tijdens bezoekjes die ze aan hun buurvrouwen afleggen (homevisitors) en waarbij gezondheid en hygiëne al pratend aandacht krijgen. Op een heel natuurlijke manier worden zo duizenden (!) vrouwen en hun gezinnen en dus kinderen bereikt. Je kunt je huis wel schoon houden, maar als de straten in je wijk een vuilnisbelt zijn, schiet je nog niet veel op. Daarom is in Gedaref een vuilophaaldienst opgezet en wordt in bijna alle wijken het huisvuil ingezameld en naar een stortplaats buiten de stad gebracht. In Nederlandse oren klinkt dat heel normaal, maar in Sudan een land zo groot als West-Europa is Gedaref een van de heel weinige steden waar een goed functionerende vuilophaaldienst bijdraagt aan acceptabele hygiënische omstandigheden. Die dragen bij aan de overlevingskansen van kinderen. Tot slot krijgt de distributie van schoon drinkwater veel aandacht. Want verontreinigd drinkwater is een van de grootste oorzaken van kindersterfte. En daarmee zijn de meest basale stappen gezet om kindersterfte te verminderen.

12 Millenniumdoel 5 Minder vrouwen sterven door zwangerschap In de gemeente Otjiwarongo in Namibië, partnergemeente van Heusden, is HIV/AIDS een enorm probleem. Naar schatting 40% van de volwassen bevolking is besmet met het HIV virus. In nauwe samenwerking met Heusden heeft de gemeente Otjiwarongo een geïntegreerd beleid ontwikkeld om de instroom van nieuwe HIV gevallen een halt toe te roepen en om de gevolgen van HIV en AIDS enigszins binnen de perken te houden. Vanuit het door STOP AIDS NOW! gefinancierde Multipurpose Help Centre bezoeken getrainde home-based care vrijwilligers zwangere vrouwen met HIV of AIDS. Zwangerschappen in Otjiwarongo brengen sowieso al risico s met zich mee, maar die zijn nu zelfs extra groot. In de adviezen komen (de juiste) voeding, sexueel gedrag en medicijngebruik aan de orde. Millenniumdoel 6 De verspreiding van ziektes als AIDS en malaria is gestopt AIDS bestrijding is voor de gemeente Smallingerland erg belangrijk. Zo heeft zij in samenwerking met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) een voorlichtingsfilm over AIDS gemaakt in Gobabis, de partnergemeente in Namibië. In de film kregen de deelnemers de kans om hun verhaal te doen om zodoende anderen te waarschuwen voor de gevaren van AIDS. In 2004 werd in de krottenwijk Epako een ambitieus theaterproject voor straatkinderen in samenwerking met het SCW-Theater gestart. Tijdens hun tweeweekse verblijf in Gobabis gaven studenten van het theater dramalessen (o.a. over AIDS) aan straatkinderen. De kinderen en onderwijzers in Gobabis waren erg enthousiast over de educatieve dramalessen. Het was zo n succes dat Omrop Fryslân over het project een documentaire heeft gemaakt. Het project heeft le status gekregen, omdat gebleken is dat drama en theater een buitengewoon

13 positieve invloed op de ontwikkeling van de kinderen heeft. Zo is eind 2007 een nieuwe lichting studenten naar Gobabis gegaan om daar hulp te verlenen. De werkzaamheden die zij hebben verricht werden daar getoond op het Gobabis Drama and Arts Festival. Millenniumdoel 7 Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu Zoals vele gemeenten in Nederland is ook Ede zich bewust van het belang van een duurzaam leefmilieu. Daartoe onderneemt zij verschillende activiteiten. Zo wekt Ede haar eigen groene stroom op door de plaatsing van zonnepanelen op het gemeentehuis. Ook stimuleert zij, door middel van subsidies, haar inwoners om duurzame energie te gebruiken en kiest zij voor energiezuinige bedrijfsauto s. Er zijn plannen om op scholen klimaatbrigades op te zetten, die een energiescan van hun school gaan maken. Millenniumdoel 8 Er is meer eerlijke handel, schuldverlening en hulp Bewust consumeren De Fair Trade Gemeente Campagne ( staat in het teken van eerlijke handel. In een Fair Trade Gemeente gebruiken en/of verkopen gemeentelijke diensten, supermarkten, horecabedrijven, ondernemingen, instellingen en organisaties Fair Trade producten. In België en Groot-Brittannië is het al een groot succes. Inmiddels is de Fair Trade Gemeente Campagne overgewaaid naar Nederland. Groningen, Goes en diverse andere Nederlandse gemeenten die Fair Trade Gemeente willen worden, werken heel concreet aan Millenniumdoel 8: door wereldwijde partnerships bijdragen aan ontwikkeling en armoedebestrijding. Burgers, het

14 gemeentebestuur, winkels en bedrijven worden indirect partner van kleine boeren en producenten uit ontwikkelingslanden: partnerschappen die bijdragen aan een rechtvaardige en duurzame wereld! De Fairtrade campagne geeft Millennium Gemeenten een uitstekende mogelijkheid om burgers bij de Millenniumdoelen te betrekken en hen te informeren over de gemeentelijke inspanningen bij te dragen aan de Millenniumdoelen. De campagne wordt op landelijk niveau gecoördineerd door een stuurgroep waarin Max Havelaar, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, ICCO en COS Nederland zitting hebben. De regionale COSsen bieden ondersteuning aan lokale campagnewerkgroepen. Wereldwinkels spelen een actieve rol op plaatselijk vlak. Bewust beleggen Oikocredit is een internationale expert in ontwikkelingsfinanciering die al meer dan dertig jaar werkt aan armoedebestrijding door geld van particulieren, (kerkelijke) organisaties, bedrijven en gemeenten in de vorm van leningen ter beschikking te stellen aan economisch kansarme ondernemers in ontwikkelingslanden. Via Oikocredit ontvangen ondernemers de investering voor de start of uitbreiding van hun bedrijf. Zo krijgen zij greep op hun leven, kunnen hun kinderen naar school en komt gezondheidszorg voor hen binnen handbereik. Oikocredit verstrekt leningen aan microfinancieringsinstellingen, coöperaties en kleine en middelgrote ondernemingen in ontwikkelingslanden. Het kapitaal daarvoor trekt Oikocredit aan door de uitgifte van aandelen. Oikocredit beheert een aandelenkapitaal van bijna 320 miljoen euro afkomstig van meer dan deelnemers. Gemeenten kunnen beleggen in het Oikocredit Nederland Fonds. Dit is een sociaal/ethisch beleggingsfonds, waarvan 90% van de inleg naar Oikocredit gaat. Het resterende deel van het ingelegde geld wordt belegd in een actief beheerde ethische beleggingsportefeuille. Diverse gemeenten, waaronder Culemborg, Leek en Maassluis beleggen bewust via dit Fonds. Vanaf half april 2008 kunnen gemeenten beleggen in een nieuw Fidoproof product via de BNG. Dit beleggingsproduct bestaat uit een obligatieportefeuille en 18 tot 50% van de inleg is bestemd voor Oikocredit. De kosten voor de gemeente zijn 0,35% van de inleg.

15 Bijlage 2 Millenniumgemeente worden (bron:

16

17 Millennium Gemeente worden Waarom zou uw gemeente een Millennium Gemeente worden? Wat voegt het toe? Gaat het simpelweg om het bevestigen van een bord aan de gemeentegrens en moet uw gemeente zich daar wel voor lenen? Stuk voor stuk legitieme vragen in een tijd waarin veel organisaties om uw deelname vragen. Een Millennium Gemeente is een gemeente die op één of meerdere manieren actief is of wil worden en die bewust uitdragen Millennium Gemeente te zijn. Iedere gemeente kan een Millennium gemeente worden! In ontwikkelingslanden, maar ook in ons eigen land kunnen juist gemeenten een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de doelen. Kofi Anan, voormalige secretaris van de Verenigde Naties, benadrukte dat feit in zijn gesprek met een internationale delegatie van vertegenwoordigers van lokale overheden op 10 september Hij zei bij deze gelegenheid: Cities and local authorities have a critical role to play. ( ) Ultimately it is in the streets of your cities and towns that the value of what s decided here will be tested. While our Goals are global, they can most effectively be achieved through action at local level. ( ) A state which treats local authorities as partners, and allows public tasks to be carried out by those closest to the citizens, will be stronger, not weaker. ( ) Strong local democracy can be a key factor enabling a country to thrive.

18

19 Bijlage 3 Voorbeelden Millenniumgemeenten (bron:

20

21 Millennium Gemeente Tilburg Voor de gemeente Tilburg wordt internationale samenwerking de komende jaren een belangrijk thema. De doelstellingen van het (nieuwe) beleid, zoals beschreven in het beleidskader Tilburg Wereldstad, zijn o.a. de verbondenheid van Tilburg met de rest van de wereld versterken en inwoners stimuleren duurzame ontwikkelingen te bevorderen. In het raadvoorstel wordt aangegeven hoe Tilburg dit wil bereiken: Een van de manieren om de internationale verbondenheid vorm te geven is de verklaring van Tilburg tot Millennium Gemeente. Als Millennium Gemeente werkt Tilburg mee aan het bereiken van 8 door de VN vastgestelde doelen die een bijdrage leveren aan het verminderen van armoede en ongelijkheid in de wereld. Millennium Gemeente Horst aan de Maas Nadat het jonge PvdA raadslid Roy Bouten deelnam aan World Habitat Day 2007, waarbij de Millenniumdoelen uitvoerig werden besproken, nam hij het initiatief om ook op lokaal niveau een bijdrage te leveren aan armoedebestrijding in de wereld. Zijn initiatiefvoorstel werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen. De gemeente Horst aan de Maas zet zich de komende acht jaar in voor de Millenniumdoelen, waarbij ieder jaar een ander Millenniumdoel centraal staat. Zo staat in 2008 het uitbannen van extreme armoede en honger centraal en wordt er in 2015 aandacht besteed aan eerlijke handel, schuldverlichting en hulp. Bovendien wil Horst aan de Maas een duurzame vriendschapsrelatie aangaan met een gemeente in Burundi, omdat de gemeente een grote groep Burundezen binnen haar grenzen heeft. Om dit te bereiken is er een raadsbrede werkgroep opgezet, die tijdens het themajaar het proces begeleidt en de totstandkoming van de concrete projecten coördineert. Om het duurzame karakter van de verschillende projecten die in Burundi worden ontplooid te waarborgen wordt er samengewerkt met o.a. het ministerie van Buitenlandse Zaken (Directie Afrika) en het Mondiaal Platform Horst aan de Maas. Millennium Gemeente Beek De gemeente Beek heeft de ambitie om als gemeente, samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners, een kleine, doch zichtbare, bijdrage leveren aan een betere wereld. Elders, maar ook in Beek zelf. Dit wil de gemeente doen door zich aan te sluiten bij de Millennium campagne en ook Millennium Gemeente te worden. Hiervoor is een raadvoorstel vastgesteld waarin duidelijk staat dat Beek op basis van de pijlers internationale samenwerking, klimaatbeleid en inkoop wil bijdragen aan het (voor 2015) realiseren van de acht mondiale Millenniumdoelen.

22 Op 1 oktober 2008 heeft Beek vervolgens publiekelijk kenbaar gemaakt dat zij Millennium Gemeente is geworden ging de Millenniumcampagne officieel met de volgende activiteiten van start: Om 9.00 uur hezen burgemeester Cremers en wethouder Wierikx de Millenniumvlag achter het gemeentehuis. Daarna vond er een Millenniummarkt plaats in het Asta Cultuurcentrum aan de Markt in Beek. Daar kregen mensen informatie over de Millenniumdoelen en lieten Beekse organisaties zien wat zij doen om bij te dragen aan deze doelen. Nu en in de toekomst. Deze organisaties werden door de burgemeester officieel betiteld als Millenniumambassadeur. Ook noteerden deze organisaties op de Beekse Millennium-agenda de activiteiten die zij gaan organiseren om bij te dragen aan de Millenniumdoelen. Zo werd meteen duidelijk dat het bijdragen aan de Millenniumdoelen niet alleen een zaak is van de gemeente, maar juist ook van de Beekse gemeenschap. Ook gemeenteraadsleden waren op de Millenniummarkt en gaven daar aan dat zij in het kader van het Beekse Millenniumbeleid samen hadden bijgedragen voor een waterproject van Unicef. s Middags hebben kinderen zich onder het motto Ga uit je (wereld)bol uitgeleefd in De Molenberg tijdens de Millennium Spellenmiddag. De kinderen hebben daar allerlei leuke en leerzame spelletjes gedaan die te maken hebben met de Millenniumdoelen en groep 8 van basisschool De Kring heeft een Afrikaans lied gezongen en de spellen mee begeleid.

Initiatief Raadsvoorstel PvdA/GroenLinks en ODS; V4 Stede Broec Millennium- en Fairtrade gemeente. september 2011

Initiatief Raadsvoorstel PvdA/GroenLinks en ODS; V4 Stede Broec Millennium- en Fairtrade gemeente. september 2011 Initiatief Raadsvoorstel PvdA/GroenLinks en ODS; V4 Stede Broec Millennium- en Fairtrade gemeente september 2011 PvdA/GroenLinks heeft samen met ODS een initiatief-raadsvoorstel ingediend met als doel

Nadere informatie

G e m e e n t e Z e i s t

G e m e e n t e Z e i s t RAADSVOORSTEL G e m e e n t e Z e i s t 09RAAD0225 INITIATIEF VOORSTEL GROENLINKS ZIN IN DE TOEKOMST IN ZEIST Ronde Tafel : 23/25 juni 2009 Debat : 7 juli 2009 Raadsvergadering : Indien vrijgegeven na

Nadere informatie

Raadsvoorstel Inleiding: Feitelijke informatie: Afweging:

Raadsvoorstel Inleiding: Feitelijke informatie: Afweging: College V200801012 Onderwerp: Millennium gemeente Raadsvoorstel Inleiding: In september 2000 kwamen de wereldleiders in VN-verband bij elkaar voor de Millenniumtop. Er werd afgesproken om gezamenlijk te

Nadere informatie

Sommige doelen zijn universeel en van alle tijden

Sommige doelen zijn universeel en van alle tijden Sommige doelen zijn universeel en van alle tijden Een voorstel voor Provinciale Staten van Gelderland en de Raden van de Gelderse gemeenten 7 juli 2015 Ramon Barends http://www.psp92.nl/gelderland/ Deze

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie

Initiatiefvoorstel. de raad der gemeente EDE. Initiatiefvoorstel van de fractie Initiatiefvoorstel de raad der gemeente EDE Verzameling Raadsstukken registratienummer sector datum: 2011 / 110 685552 Fractie GL/PE oktober 2011 Cie. n.v.t. betreft Raad 15-12-2011 Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Voor meer informatie over Faitrade Hoorn volgt hieronder een korte beschrijving over wat Faitrade-gemeente-Hoorn is en wil bereiken.

Voor meer informatie over Faitrade Hoorn volgt hieronder een korte beschrijving over wat Faitrade-gemeente-Hoorn is en wil bereiken. Koersopdoen en Fairtrade Tijdens de oprichting van mijn eigen onderneming Koersopdoen werd ik (vanwege mijn afstudeerrichting) door werkgroep lid R. Rote gevraagd plaats te nemen in de werkgroep Fairtrade

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Millenniumgemeente

RAADSVOORSTEL Millenniumgemeente RAADSVOORSTEL Millenniumgemeente Inhoud 1. Inleiding 2. Millenniumgemeente wat is dat? 3. Landelijke VNG-campagne 4. Wat doet de gemeente al? 5. Waarom meedoen? 6. Waarom dit raadsvoorstel? 7. Wat gaat

Nadere informatie

Via de griffier stuur ik u deze brief met bijgesloten een initiatiefvoorstel om van Uitgeest een Millennium Gemeente te maken.

Via de griffier stuur ik u deze brief met bijgesloten een initiatiefvoorstel om van Uitgeest een Millennium Gemeente te maken. D66 Uitgeest Aan de raadsleden van Uitgeest Betreft: Uitgeest, een Millennium Gemeente midden in de wereld Bijlage: initiatiefvoorstel Millennium Gemeente Uitgeest, 26 augustus 2010 Geachte collega raadsleden,

Nadere informatie

Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013. morgen is nu!

Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013. morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente uitwerkingsplan 2012-2013 morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente (SOM) Ommen, juni 2012 1 0 inleiding Voor u ligt een uitwerkingsplan van de Stichting Millenniumgemeente

Nadere informatie

2008/05-047. De VN Millenniumdoelen zijn gemeen(te)goed!

2008/05-047. De VN Millenniumdoelen zijn gemeen(te)goed! 2008/05-047 De VN Millenniumdoelen zijn gemeen(te)goed! De VN Millenniumdoelen zijn gemeen(te)goed! Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Inleiding 7 2 Millennium Gemeente worden 9 3 De invulling van het predikaat

Nadere informatie

Jaarverslag Millenniumplatform

Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform 2013 In 2008 heeft de gemeenteraad unaniem besloten onze gemeente uit te roepen tot Millenniumgemeente. Dit betekent dat de gemeente zich conformeert

Nadere informatie

Agendapunt: 9 No. 72/'11. Dokkum, 6 september 2011. ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 9 No. 72/'11. Dokkum, 6 september 2011. ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 9 No. 72/'11 Dokkum, 6 september 2011 ONDERWERP: Het streven naar de titel Fairtrade Gemeente SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, In de raadsvergadering van 18 juni 2009 is besloten de gemeente

Nadere informatie

Bijlagen: - MVO referentiekader - Fairtrade Gemeente handleiding. Afhandeling. 1. Inleiding

Bijlagen: - MVO referentiekader - Fairtrade Gemeente handleiding. Afhandeling. 1. Inleiding RG nr. Datum: Indiener(s): Onderwerp: Initiatiefvoorstel: ChristenUnie PAS SP PvdA Millenniumdoelstellingen De indieners stellen voor: - dat de gemeente Steenwijkerland zich actiever inzet om bij te dragen

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 15 mei 2012 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 15 mei 2012 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 15 mei 2012 Corr. nr.: 2012.04335 Onderwerp : Voorstel inzake Millenniumgemeente Programma : 1. Bestuur en dienstverlening Commissie

Nadere informatie

Gemeente Delft. Ter informatie zenden wij u het voorstel om Delft aan te melden als Millennium Gemeente.

Gemeente Delft. Ter informatie zenden wij u het voorstel om Delft aan te melden als Millennium Gemeente. Gemeente Delft Retouradres : Wljk- en Stadszaken, Postbus 340,2600 AH Delft Gemeenteraad van Delft VERZnNnFM - 9 DEC. Z009 Datum 30-11-2009 Ons kenmerk 1044419 Uw brief van Ondefwerp Toezending stukken

Nadere informatie

De VN Millenniumdoelen zijn gemeen(te)goed!

De VN Millenniumdoelen zijn gemeen(te)goed! De VN Millenniumdoelen zijn gemeen(te)goed! De VN Millenniumdoelen zijn gemeen(te)goed! Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Inleiding 7 2 Millennium Gemeente worden 9 3 De invulling van het predikaat Millennium

Nadere informatie

Raadsvergadering van 21 januari 2010. Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente. Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING

Raadsvergadering van 21 januari 2010. Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente. Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING RAADSVOORSTEL Agendanummer Raadsvergadering van 21 januari 2010 Onderwerp: Uitvoeringsnota Millenniumgemeente Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING Naar aanleiding van een motie

Nadere informatie

HELMOND MONDIAAL. Het organiseren van samenwerking met andere wereldburgers. in de periode 2014 tot en met 2018

HELMOND MONDIAAL. Het organiseren van samenwerking met andere wereldburgers. in de periode 2014 tot en met 2018 HELMOND MONDIAAL Het organiseren van samenwerking met andere wereldburgers in de periode 2014 tot en met 2018 Helmond Mondiaal 1 Inleiding Recente besluitvorming in de raad van Helmond leidt tot een andere

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 4

Aan de raad AGENDAPUNT 4 Aan de raad AGENDAPUNT 4 ONGEWIJZIGD VASTGESTELD 5 JUNI 2008 Doetinchem millenniumgemeente 1. Inleiding In april 2007 lanceerde de VNG de campagne Millenniumgemeente. Met deze campagne wordt beoogd een

Nadere informatie

Fairtrade Gemeente Weert

Fairtrade Gemeente Weert Fairtrade Gemeente Weert Hans Kreutzer, Trijnie Helfferich, Henrieke Graven 17 april 2013 Fairtrade Gemeente Fairtrade Gemeente is een eretitel die aangeeft dat de gemeente bijzonder veel aandacht heeft

Nadere informatie

Velsen staat midden in de wereld Uitwisseling op gebied van ontwikkeling, cultuur en economie

Velsen staat midden in de wereld Uitwisseling op gebied van ontwikkeling, cultuur en economie Velsen staat midden in de wereld Uitwisseling op gebied van ontwikkeling, cultuur en economie 1. Inleiding In september 2011 heeft de gemeenteraad van Velsen uitgangspunten op het gebied van millenniumdoelstellingen

Nadere informatie

Overzicht van de bij Mondial aangesloten organisaties en de millenniumdoelen waaraan zij werken.

Overzicht van de bij Mondial aangesloten organisaties en de millenniumdoelen waaraan zij werken. Bijlage bij het jaarverslag Stichting Mondial Apeldoorn 2009 Het zichtbaar en mogelijk maken van ontwikkelingssamenwerking vanuit lokaal niveau Overzicht van de bij Mondial aangesloten organisaties en

Nadere informatie

*RV10.0013* Documentnr.: RV10.0013. Roden, 27 januari 2010. Onderwerp Noordenveld Millenniumgemeente. Onderdeel programmabegroting: nee.

*RV10.0013* Documentnr.: RV10.0013. Roden, 27 januari 2010. Onderwerp Noordenveld Millenniumgemeente. Onderdeel programmabegroting: nee. Aan de gemeenteraad Agendapunt Documentnr.: RV10.0013 Roden, 27 januari 2010 Onderwerp Noordenveld Millenniumgemeente Onderdeel programmabegroting: nee Voorstel Besluiten: - dat de gemeente Noordenveld

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK TEN BOER MILLENNIUMGEMEENTE januari 2010

PLAN VAN AANPAK TEN BOER MILLENNIUMGEMEENTE januari 2010 PLAN VAN AANPAK TEN BOER MILLENNIUMGEMEENTE januari 2010 Inleiding De raad heeft in oktober 2007 ingestemd met het voorstel (via een motie) om Ten Boer te laten aansluiten bij de Millenniumcampagne en

Nadere informatie

Werkplan Millenniumdoelen comité Gemeente Langedijk

Werkplan Millenniumdoelen comité Gemeente Langedijk Werkplan Millenniumdoelen comité Gemeente Langedijk Inleiding De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de gemeente Langedijk toegevoegd aan de lijst Millennium Gemeenten. Langedijk is daarmee

Nadere informatie

Bijlage: Terugblik Oegstgeest als Millenniumgemeente

Bijlage: Terugblik Oegstgeest als Millenniumgemeente Bijlage: Terugblik Oegstgeest als Millenniumgemeente 2008-2015 1. De Millenniumdoelen In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de als belangrijkst benoemde wereldproblemen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2015

JAARVERSLAG 2015 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2015 STICHTING NADIA WALTERSINGEL 119 7314NP APELDOORN JAARVERSLAG 2015 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2015 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid hebben, doen wat goed is voor

Nadere informatie

Dit concrete project is gevonden in het ondersteunen van natuur- en milieuprojecten in de gemeente Bamenda in Kameroen.

Dit concrete project is gevonden in het ondersteunen van natuur- en milieuprojecten in de gemeente Bamenda in Kameroen. Raadsvoorstel: 2015-1530 Onderwerp: millenniumgemeente en internationale samenwerking Datum: 24 februari 2016 Portefeuillehouder: A.J. Rijsdijk Raadsbijeenkomst: 11 februari 2016 Raadsvergadering: 3 maart

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2014

JAARVERSLAG 2014 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2014 STICHTING NADIA WALTERSINGEL 119 7314NP APELDOORN JAARVERSLAG 2014 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2014 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid hebben, doen wat goed is voor

Nadere informatie

Praat mee over de nieuwe Millennium doelen!

Praat mee over de nieuwe Millennium doelen! Praat mee over de nieuwe Millennium doelen! Millennium Gemeente Langedijk 9 november 2015 Programma Presentatie Workshop Toelichten resultaten uit de workshop Borrel en napraten Inleiding In 1999 stelt

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2009

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2009 S T I C H T I N G N A D I A W A L T E R S I N G E L 1 1 9 7 3 1 4 N P A P E L D O O R N JAARVERSLAG 2009 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2009 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr. + dossiernr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0081 Rv. nr. + dossiernr.: 08.0081 B&W-besluit d.d.: 2-9-2008 B&W-besluit nr.: 08.0824 Naam programma +onderdeel: Mondiale Bewustwording Onderwerp: Leiden Millenniumgemeente Aanleiding:

Nadere informatie

Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking

Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Subsidiereglement Ontwikkelingssamenwerking Artikel 1: Binnen de perken van de kredieten voor ontwikkelingssamenwerking, elk jaar voorzien in de begroting van de stad, worden toelagen uitgekeerd aan initiatieven,

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Ven, D.S.M. van de (Desire?) Kenmerk 16.500973. Vergaderdatum 24 maart 2016. Utrecht Global Goals City

Voorstel aan de raad. Ven, D.S.M. van de (Desire?) Kenmerk 16.500973. Vergaderdatum 24 maart 2016. Utrecht Global Goals City Voorstel aan de raad Opgesteld door Bestuurs-en Concernstaf Ven, D.S.M. van de (Desire?) Kenmerk 16.500973 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 24 maart 2016 Geheim Nee Utrecht Global Goals

Nadere informatie

Millenniumnotitie. Gemeente Drechterland

Millenniumnotitie. Gemeente Drechterland Millenniumnotitie Gemeente Drechterland In 2015 willen de Verenigde Naties de volgende zogenoemde Millenniumdoelen gerealiseerd hebben: 1. Extreme armoede en honger zijn uitgebannen 2. Alle jongens en

Nadere informatie

PROTOS onderschrijft volop de Millenniumdoelstellingen!

PROTOS onderschrijft volop de Millenniumdoelstellingen! PROTOS onderschrijft volop de Millenniumdoelstellingen! De doelstellingen van PROTOS zijn de armsten onder ons te voorzien van rechtvaardig, duurzaam en participatief drinkwater, water voor landbouw, en

Nadere informatie

VIMG 13 NOV 2015 (070)

VIMG 13 NOV 2015 (070) Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad 13 NOV 2015 VIMG Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. uw kenmerk bijlage(n) (070) 373 8393 betreft ons kenmerk datum VNG activiteiten

Nadere informatie

ACTUEEL BELEIDSPLAN 2012-2015

ACTUEEL BELEIDSPLAN 2012-2015 ACTUEEL BELEIDSPLAN 2012-2015 Stichting Home Sweet Home, notarieel opgericht op 27 mei 2008 Adres: Pr Margrietstraat 9 6096AX Grathem Nederland Statutaire zetel: gemeente Helmond Inschrijving KvK nr.:

Nadere informatie

Samenvatting Economie H8

Samenvatting Economie H8 Samenvatting Economie H8 Samenvatting door Irene 1160 woorden 14 juni 2018 8,2 5 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie Economie H8 Absolute armoede Als je niet meer in staat bent in

Nadere informatie

Jaarverslag Leerdam, 15 januari De secretaris, Albert Santing

Jaarverslag Leerdam, 15 januari De secretaris, Albert Santing Jaarverslag 2013 Leerdam, 15 januari 2014 De secretaris, Albert Santing Inleiding Begin 2013 zijn de werkzaamheden van de werkgroep Leerdam Millennium Gemeente overgegaan op het nieuw gevormde Team2015.

Nadere informatie

: Beleidskader internationale betrekkingen

: Beleidskader internationale betrekkingen Vergadering 3 februari 2009 Verbeterd exemplaar Gemeenteraad Onderwerp : Beleidskader internationale betrekkingen B&W vergadering : 23 december 2008 Dienst / afdeling : MO. BJZ Aan de gemeenteraad, In

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2011-2015 ; KvK nr :50569767 ; BTW-nr :822815163 ; www.soduon.com; Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling... 3 3. Het actuele beleid... 3 3.1 Werkterrein... 4 3.2

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2012

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2012 S T I C H T I N G N A D I A W A L T E R S I N G E L 1 1 9 7 3 1 4 N P A P E L D O O R N JAARVERSLAG 2012 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2012 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid

Nadere informatie

8 keer beoordeeld 10 december 2013

8 keer beoordeeld 10 december 2013 7,3 Werkstuk door D. 1296 woorden 8 keer beoordeeld 10 december 2013 Vak Levensbeschouwing Methode Standpunt 1A Welke onderwerpen komen aan de orde? Duurzame economie Armoede Duurzame producten Duurzame

Nadere informatie

RV Amendement: 1. Onderwerp: beleidsvrijheid in verstrekking garantstellingen. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen op 4 december 2007,

RV Amendement: 1. Onderwerp: beleidsvrijheid in verstrekking garantstellingen. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen op 4 december 2007, RV 07.000132 Amendement: 1. Onderwerp: beleidsvrijheid in verstrekking garantstellingen. Kennis genomen hebbende van: - RV07.0132 Verordeningen gemeentegaranties 2007 en Beleidskader gemeentegaranties

Nadere informatie

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept in 2007 de gemeenten op om Millennium Gemeente te worden.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept in 2007 de gemeenten op om Millennium Gemeente te worden. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 31 oktober 2011 Agenda nr: Onderwerp: Millennium Gemeente Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel De lidstaten van de Verenigde Naties

Nadere informatie

MINDER ARMOEDE MILLENNIUMDOEL 1. Beantwoord de volgende vragen en gebruik daarbij de kaart MINDER ARMOEDE.

MINDER ARMOEDE MILLENNIUMDOEL 1. Beantwoord de volgende vragen en gebruik daarbij de kaart MINDER ARMOEDE. MILLENNIUMDOEL 1 MINDER ARMOEDE kaart MINDER ARMOEDE. 1. Wat betekent de extreme armoedegrens? 2. In welk werelddeel liggen de meeste landen waar mensen onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag leven?

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan 2013-2015

Strategisch Beleidsplan 2013-2015 Strategisch Beleidsplan 2013-2015 Switch, samen naar duurzaam en rechtvaardig Switch stimuleert gedrag dat bijdraagt aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Hier én daar, nu én in de toekomst. Switch

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vernieuwing Mondiale Bewustwording

Raadsvoorstel Vernieuwing Mondiale Bewustwording gemeente Eindhoven Raadsnummer 14R6043 Inboeknummer 14bst01553 Beslisdatum B&W 21 oktober 2014 Dossiernummer 14.43.151 Raadsvoorstel Vernieuwing Mondiale Bewustwording Inleiding In het coalitieakkoord

Nadere informatie

Internationale samenwerking. gemeente Steenwijkerland

Internationale samenwerking. gemeente Steenwijkerland Internationale samenwerking gemeente Steenwijkerland 1 2 Samenvatting Inleiding Tot op heden heeft de gemeente Steenwijkerland geen ontwikkelingssamenwerkingbeleid. Wel zijn er losse projecten of initiatieven

Nadere informatie

Opdracht Anders bestrijding tegen HIV/AIDS

Opdracht Anders bestrijding tegen HIV/AIDS Opdracht Anders bestrijding tegen HIV/AIDS Opdracht door S. 1771 woorden 22 januari 2014 3 1 keer beoordeeld Vak Anders Voorwoord In opdracht van ons Sociologie keuze docent, Mevrouw Katwaroe, moesten

Nadere informatie

C O N C E P T BELEIDSPLAN MOS/MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

C O N C E P T BELEIDSPLAN MOS/MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING C O N C E P T BELEIDSPLAN MOS/MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 2019-2021 Ondersteuning bij het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG Sustainable Development Goals/Global Goals) Achtergrond

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming

Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming Turnhout, de././.. Aanvraagformulier voor stedelijke subsidiëring van activiteiten van Turnhoutse scholen met betrekking tot mondiale vorming De aanvrager verklaart dat er binnen de 2 maanden na het afsluiten

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking Samenvatting Maatschappijwetenschappen Ontwikkelingssamenwerking Samenvatting door E. 2091 woorden 12 mei 2015 0 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk 1 Wat is ontwikkelingssamenwerking?

Nadere informatie

BIJLAGEN. Voortgangsrapportage Watersector 2004

BIJLAGEN. Voortgangsrapportage Watersector 2004 BIJLAGEN Voortgangsrapportage Watersector 2004 BIJLAGE 1 In de hierna volgende tabellen zijn input en output gegevens opgenomen m.b.t. uitgaven over 2004. De tabellen zijn samengesteld uit gegevens verkregen

Nadere informatie

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Unicef Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Unicef omdat ik het een mooi onderwerp vind en het kinderen helpt die in nood zijn en niet naar school

Nadere informatie

Stichtingsplan Connect to Share

Stichtingsplan Connect to Share Stichtingsplan Connect to Share 1. Inleiding The expert in anything was once a beginner 1 Of je nu uit Nederland, Italië of Oeganda komt, experts zijn we allemaal! Als we om ons heen kijken en mensen leren

Nadere informatie

de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1

de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1 De kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding de kortste weg naar eerlijke bedrijfskleding 1 waarom deze campagne? zit er een luchtje aan uw bedrijfskleding? Met deze campagne willen wij u de werknemers

Nadere informatie

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 2 oktober 2003 WERKDOCUMENT over aan armoede gerelateerde ziekten en reproductieve gezondheid in ACSlanden, in het

Nadere informatie

BELEIDSPLAN MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

BELEIDSPLAN MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING BELEIDSPLAN MEERSSEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 2016-2018 Ondersteuning bij het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG Sustainable Development Goals/Global Goals) Millenniumgemeente: Armoede

Nadere informatie

Het Kinderrechten lespakket

Het Kinderrechten lespakket Het Kinderrechten lespakket want ieder kind kan de wereld in beweging brengen Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl/scholen vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2014/1709 Beëindiging project 'Haarlemmermeer Millenniumproof

Raadsvoorstel 2014/1709 Beëindiging project 'Haarlemmermeer Millenniumproof gemeente Haarlemmermeer onderwerp Raadsvoorstel 2014/1709 Portefeuillehouder steller Collegevergadering Raadswerkgroep Millenniumdoelen S.F.S. Manting-Peters 1 ' Raadsvergadering lj - 2 _ l 0 14 1. Samenvatting

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Contactpersoon Anne Poorta T +31-70-3485428

Nadere informatie

Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade

Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade Gemeentelijke Werkgroep Fairtrade Keurmerken Sinds 2010 Fairtrade Gemeente Dronten Sinds 2016 zichtbaar bij de ingangswegen Doelstelling 7-Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu 8-Er is meer eerlijke

Nadere informatie

mondiaal bewuste Helmonders

mondiaal bewuste Helmonders in Helmond 2016-2018 Inleiding Wat is HelMondiaal Positie HelMondiaal Doelstellingen mondiale bewustwording Plannen Inleiding Bewustwording is een van de pijlers van beleid van de raadscommissie Internationale

Nadere informatie

JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS

JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS JAARPLAN STICHTING LMSTANDARD SUPPORTS 2016 Leonie Jansen 2016 Inhoudsopgave 1. Gegevens stichting... 3 2. Raad van Toezicht, Bestuur en Vrijwilligers... 3 3. Visie en missie Stichting LMStandard Supports...

Nadere informatie

Bergen, een Millennium Gemeente midden in de wereld!

Bergen, een Millennium Gemeente midden in de wereld! Bergen, een Millennium Gemeente midden in de wereld! BERGEN ALS MILLENNIUM GEMEENTE September 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. De Millenniumdoelen...4 3. Millennium Gemeente Bergen...5 3.1 Bewust

Nadere informatie

Duurzaam Dronten. Welke bijdrage levert Dronten. aan een duurzamere wereld?

Duurzaam Dronten. Welke bijdrage levert Dronten. aan een duurzamere wereld? Duurzaam Dronten Welke bijdrage levert Dronten aan een duurzamere wereld? 2 Samen optrekken De huidige generatie is zich meer bewust van haar invloed op onze planeet. De kennis over hoe het anders, groener

Nadere informatie

MDG. Eerst en tweede graad. Te lezen zinnen (in willekeurige volgorde!)

MDG. Eerst en tweede graad. Te lezen zinnen (in willekeurige volgorde!) MDG Eerst en tweede graad De leerkracht leest één van de volgende stellingen en de groep bekijkt de acht millenniumdoelstellingen om te achterhalen met welke doelstelling de zin overeenkomt. Ze leggen

Nadere informatie

PROJECTFICHE. Introductie

PROJECTFICHE. Introductie PROJECTFICHE "Gannet Sailing for Education" primary education for everyone "Jan van Gent Zeilen voor Onderwijs" basisonderwijs voor iedereen Introductie Recht op onderwijs Reeds in 1948 hebben regeringsleiders

Nadere informatie

Met Saved by the bell werken wij enkel met de vierde doelstelling: Kwaliteitsonderwijs.

Met Saved by the bell werken wij enkel met de vierde doelstelling: Kwaliteitsonderwijs. In deze korte kwis met 10 vragen raken we enkele onderwerpen aan bij het thema Kwaliteitsonderwijs. De leerlingen zullen even moeten nadenken over de antwoorden. Ze kunnen ook in kleinere groepjes samen

Nadere informatie

De kloof wordt breder. Boekverslag door H woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

De kloof wordt breder. Boekverslag door H woorden 15 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Boekverslag door H. 1034 woorden 15 februari 2007 6.6 80 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Hoofdstuk 2 het Noorden tegenover het Zuiden 2 Noord- Zuidverhoudingen 2.1 De kloof wordt

Nadere informatie

Geachte gemeente, We horen heel graag of uw gemeente hieraan gehoor zou willen geven.

Geachte gemeente, We horen heel graag of uw gemeente hieraan gehoor zou willen geven. Geachte gemeente, Hierbij in bijlage een brief gericht aan het College van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad, met het verzoek dit jaar deel te nemen aan de wereldwijde Orange the World campagne

Nadere informatie

Sustainable development goals

Sustainable development goals Sustainable development goals The road to dignity by 2030 Ending Poverty, Transforming all Lives and Protecting the Planet = De weg naar waardigheid, Armoede beëindigen, alle levens veranderen en de aarde

Nadere informatie

FRYSLÂN MILLENNIUM PROVINCIE 2012. plan van aanpak

FRYSLÂN MILLENNIUM PROVINCIE 2012. plan van aanpak FRYSLÂN MILLENNIUM PROVINCIE 2012 plan van aanpak Vastgesteld door het college van GS versie 30 augustus 2011 geactualiseerd juni 2012 1 2 1 INLEIDING In ons Coalitieakkoord 2011-2015 Nije enerzjy foar

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2011

VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2011 S T I C H T I N G N A D I A W A L T E R S I N G E L 1 1 9 7 3 1 4 N P A P E L D O O R N JAARVERSLAG 2011 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN IN HET BOEKJAAR 2011 ( Galaten 6 :10) "Laten we dus, daar wij de gelegenheid

Nadere informatie

Het verhogen van het vermogen van het Regionaal Ontwikkelbedrijf (ROB) Land van Heusden en Altena C.V. met een bedrag van 1.080.000 Volgnr.

Het verhogen van het vermogen van het Regionaal Ontwikkelbedrijf (ROB) Land van Heusden en Altena C.V. met een bedrag van 1.080.000 Volgnr. Onderwerp Het verhogen van het vermogen van het Regionaal Ontwikkelbedrijf (ROB) Land van Heusden en Altena C.V. met een bedrag van 1.080.000 Volgnr. 2013-001 Portefeuillehouder wethouder B. de Peuter

Nadere informatie

Informatiepakket bij de Tijdcapsule. VNG International

Informatiepakket bij de Tijdcapsule. VNG International Den Haag, Inhoudsopgave 02 Inhoudsopgave 1 Aanleiding voor de Tijdcapsule 3 2 Oproep Minister Ploumen en VNG Voorzitter Van Zanen _ 4 3 Tijdcapsule, hoe gaat het in zijn werk? 5 4 Instructie voor de foto

Nadere informatie

Fairtrade kerk Maarssen

Fairtrade kerk Maarssen Fairtrade kerk Maarssen Fairtrade presentatie 7 februari 2012 Over Fairtrade producten Informeren Inspireren Invullen Iedereen Missie Het bevorderen van eerlijke handel, in hoofdzaak door de exploitatie

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de Raad,

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de Raad, Directie Grondgebied Ingekomen stuk D10 (PA 27 mei 2009) Milieu Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 95 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

Beleidsplan Fund My Charity Work. Help one, help many

Beleidsplan Fund My Charity Work. Help one, help many Beleidsplan 2017 Fund My Charity Work Help one, help many We believe that one individual act can have a strong positive ripple effect, so when you empower one you empower many. That s why we started Fundmycharitywork.com,

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie Derde Wereld schuld

Praktische opdracht Economie Derde Wereld schuld Praktische opdracht Economie Derde Wereld sc Praktische-opdracht door een scholier 2339 woorden 17 juni 2001 6,5 243 keer beoordeeld Vak Economie Voorwoord Ons verslag gaat over de Derde-Wereldsc. Wij

Nadere informatie

Samen werken aan hulp

Samen werken aan hulp Pagina 1 van 10 Samen werken aan hulp Pagina 2 van 10 INHOUD 1 DE CONTEXT 1.1 Externe ontwikkelingen 1.2 Interne ontwikkelingen 2 INTERNATIONAAL BELEID 2.1 Waalwijk 2.2 Regio 3 DE ROL VAN DE GEMEENTE 3.1

Nadere informatie

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin Katakle Business Plan 2011 2018 Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin 0 1. Inleiding Achtergrond De Katakle investeerdersgroep werkt sinds 2008 met The Hunger Project aan het einde

Nadere informatie

score ja/nee 2 3 Is er een formeel document, zoals een raadsbesluit of een publiek manifest waarin staat ja/nee 1 Vragenlijst Lokaal/Mondiaal 2002

score ja/nee 2 3 Is er een formeel document, zoals een raadsbesluit of een publiek manifest waarin staat ja/nee 1 Vragenlijst Lokaal/Mondiaal 2002 Vragenlijst Lokaal/Mondiaal 2002 De eerste zes vragen behandelen onderwerpen die algemeen van aard zijn (en ook afkomstig zijn uit de vragenlijst algemeen van de duurzaamheidsspiegel 2001. Voor dit deel

Nadere informatie

Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014

Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Inleiding Dit plan bestaat uit vier delen: De voornemens van de Millenniumwerkgroep voor 2014 als overkoepelende werkgroep; Het activiteitenplan van de werkgroep

Nadere informatie

Juryrapport Fairtrade Provincie Friesland

Juryrapport Fairtrade Provincie Friesland Datum: 4 oktober 2016 Juryrapport Fairtrade Provincie Friesland De jury van Fairtrade Gemeente heeft de aanvraag van de provincie Friesland voor de titel Fairtrade Provincie positief beoordeeld. De jury

Nadere informatie

Stichting Ommen Millenniumgemeente activiteitenplan 2012-2013. morgen is nu!

Stichting Ommen Millenniumgemeente activiteitenplan 2012-2013. morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente activiteitenplan 2012-2013 morgen is nu! Stichting Ommen Millenniumgemeente (SOM) Ommen, juni 2012 1 inleiding Veel woorden zijn er geschreven over het zijn van een Millenniumgemeente.

Nadere informatie

4 GOEDE DOELEN VOOR. Stichting 4 goals4u. Jaarverslag 2008

4 GOEDE DOELEN VOOR. Stichting 4 goals4u. Jaarverslag 2008 4 GOEDE DOELEN VOOR Stichting 4 goals4u Jaarverslag 2008 U Inleiding. Met veel plezier bieden we u het jaarverslag 2008 aan van de Stichting 4GOALS4U. Aanpassen van de doelstellingen. Nadat de stichting

Nadere informatie

2008-318. Van klimaatneutraliteit naar millenniumdoelstelling

2008-318. Van klimaatneutraliteit naar millenniumdoelstelling 2008-318 Van klimaatneutraliteit naar millenniumdoelstelling Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Omgevingsbeleid op 2 april 2008 - provinciale staten op 23 april 2008 - fatale beslisdatum: n.v.t.

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Culemborg d.t.v. het college van burgemeester en wethouders van Culemborg

Aan de raad van de gemeente Culemborg d.t.v. het college van burgemeester en wethouders van Culemborg Secretariaat: E. Doornebal-Deenik, Maalkoppelweg 6, 4105 HH Culemborg Email: e.doornebal@live.nl Tel.0345-515747 Rabo rekening 312596502 Aan de raad van de gemeente Culemborg d.t.v. het college van burgemeester

Nadere informatie

Graag inboeken op gemeenteraad Montfoort. Met vriendelijke groet, Ineke Meijers. Plv. griffier

Graag inboeken op gemeenteraad Montfoort. Met vriendelijke groet, Ineke Meijers. Plv. griffier Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Ineke Meijers Friday, November 18, 2016 2:27 PM Info Gem. Montfoort FW: Geachte gemeenteraad, wij brengen graag fairtrade onder uw aandacht MH_A5kaart_FTGemeenten_lowres.pdf

Nadere informatie

GEMEENTE ONDERBANKEN

GEMEENTE ONDERBANKEN RAADSVOORSTEL GEMEENTE ONDERBANKEN Onderwerp: Millennium Gemeente Gemeentebladnummer : 2013/17 Behandelend ambtenaar : RICHTER, Marcel Agendapunt : Portefeuille : SOCIAAL- ECONOMISCH DOMEIN Registratienummer

Nadere informatie

Verslag 28 September 2010, Inspiratiebijeenkomst Millenniumgemeente gaat ook u aan.

Verslag 28 September 2010, Inspiratiebijeenkomst Millenniumgemeente gaat ook u aan. Verslag 28 September 2010, Inspiratiebijeenkomst Millenniumgemeente gaat ook u aan. Inhoud: 1. Inleiding. 2. Welkomstwoord van wethouder Guyt. 3. Inleiding Ronald Kohnen. 4. Toespraak Michael Yap. 5. Het

Nadere informatie

VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT

VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT Het klimaatprobleem treft ons allemaal. Maar huishoudens en kleine boeren in ontwikkelingslanden hebben meer last van klimaatverandering

Nadere informatie

#iv. Oikocredit INVESTEREN IN MENSEN 2 9 0^,200! GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN INr- ^N. Routing: Afd, Opbergen

#iv. Oikocredit INVESTEREN IN MENSEN 2 9 0^,200! GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN INr- ^N. Routing: Afd, Opbergen GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN INr- ^N Afd, 2 9 0^,200! #iv Routing: Opbergen Oikocredit INVESTEREN IN MENSEN Aan de raad van de gemeente Alphen aan den Rijn Postbus 13 2400 AA ALPHEN AAN DEN RIJN Afschrift

Nadere informatie

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten

1. GEEN ARMOEDE 2. GEEN HONGER. Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal. Honger beëindigen, betere voeding en duurzame landbouw promoten 1. GEEN ARMOEDE Armoede uitroeien, in al zijn vormen en overal Ondanks de halvering van de extreme armoede in de wereld tijdens de afgelopen decennia, leeft nog steeds 1,3 miljard mensen in extreme armoede.

Nadere informatie

Stichting ASAP. Projectvoorstel. Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso

Stichting ASAP. Projectvoorstel. Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso Stichting ASAP Projectvoorstel Sponsoring studenten particuliere middelbare agrarische school, Burkina Faso Februari 2012 Inhoud 1. Aanvrager... 2 2. Wie is stichting ASAP... 2 3. Doelstelling en werkwijze

Nadere informatie

Opties voor Internationale samenwerking Bijlage 2 bij advies internationale samenwerking

Opties voor Internationale samenwerking Bijlage 2 bij advies internationale samenwerking I Inleiding Het LOGO SOUTH programma is beëindigd en geëvalueerd. Op basis van de resultaten van de evaluatie is het aan de Raad om op grond van haar kaderstellende bevoegdheid een keuze te maken over

Nadere informatie

Millenniumgemeente. Aan de Raad

Millenniumgemeente. Aan de Raad Millenniumgemeente Gemeentebladnummer: 2012 / 03 Docman nr: 2011/15505 Vergaderdatum: 09 februari 2012 Agendapunt: 5. Portefeuillehouder dhr. B.H.M. Link Steller Dhr. P. Crijns Aan de Raad Voorstel: 1

Nadere informatie