Ontroerend goed heeft een verschillende prijszetting voor zijn voorstellingen in België, Nederland en de rest van de wereld.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontroerend goed heeft een verschillende prijszetting voor zijn voorstellingen in België, Nederland en de rest van de wereld."

Transcriptie

1 Studiedag Kunst op prijs gesteld 10 december 2009 Verslag werkgroep podiumkunsten Vooraf Moderator: Ann Olaerts, directeur Vlaams Theater Instituut Panel: David Bauwens, zakelijk leider Ontroerend goed vzw Stijn Devillé, regisseur en artistiek leider Braakland/Zhebilding 1.De kostprijs van een kunstwerk bestaat uit verschillende elementen. Hoe worden deze elementen (zoals o.a. concept, tijdsbesteding, ) bepaald? Wat is de waarde van creativiteit? Is de productiekost een investering of een zuivere eenmalige kost? Hoe bepaalt dit de prijs van je artistiek werk? A. Bepalen van uitkoopsom voor voorstelling Hoe gebeurt dit door de panelleden? David Bauwens van Ontroerend goed: Ontroerend goed speelt vooral in het buitenland (80 % van de voorstellingen). Ze hebben meer naam in het buitenland. Dit is onder meer te danken aan de prijzen die ze in het buitenland hebben gewonnen, waaronder de prijs op het Edinburgh festival, waar veel programmatoren aanwezig zijn. Spelen op dergelijke festivals is een investering: het verblijf, de loonkosten van de acteurs, worden zelf betaald, en zeker als je hier de eerste keer speelt krijg je dit niet terug met de inkomsten van de box office. Ontroerend goed heeft een verschillende prijszetting voor zijn voorstellingen in België, Nederland en de rest van de wereld. In België ligt de prijs vast wat kunstencentra en cultuurcentra willen betalen voor een voorstelling. De prijs die ze aanrekenen aan de organisator zijn enkel de kosten die ze maken om die bepaalde voorstelling te spelen (loonkosten van de acteurs, materiaal, benzine, ). Deze uitkoopsom is all inclusive (onafhankelijk van het aantal kilometers). In het buitenland wordt de prijszetting gebaseerd op drie bestanddelen: 1: de uitkoopsom = de basisprijs. Dit is de totale kost van de voorstelling. 2: + verblijfskost + logies + maaltijden

2 Deze kosten worden apart aangerekend, omdat sommige organisatoren deze posten voorzien in natura. 3: Verplaatsingskosten = totaalprijs Stijn Devillé van Braakland/ZheBilding: Braakland/ZheBilding spelen vooral in België, nauwelijks in Nederland. Ze spelen niet in het buitenland, omdat taal een zeer belangrijk gegeven is in hun voorstellingen. De uitkoopsom die ze aan de organisator aanrekenen is op hetzelfde principe gebaseerd als bij Ontroerend goed: de kosten van deze voorstelling. Zij rekenen wel bijkomend verplaatsingskosten en auteursrechten aan. Dit zijn kosten voor de organisator. Er is weinig onderhandelingsmarge over de uitkoopsom: het is te nemen of te laten. Als een gezelschap ergens heel graag willen spelen, wordt er soms wel onderhandeld. Maar dit is de uitzondering. Beiden: Het hele productieproces (maanden van repetitie, ) wordt niet doorgerekend. Het doorrekenen van de werkelijke prijs zou onbetaalbaar zijn voor de organisatoren. In Vlaanderen word je gesubsidieerd om democratische prijzen aan te rekenen. Dit is in Amerika niet het geval. Hier worden erg hoge prijzen aangerekend aan het publiek (75 USD per voorstelling, en deze prijs kan erg oplopen voor meer gekende gezelschappen). Deelnemers van de werkgroep: Ze rekenen volgens hetzelfde principe (doorrekenen van kosten van specifieke voorstelling, creatiekosten of lonen van zakelijke leiders en ander administratief personeel worden niet doorgerekend). Sommige gezelschappen betalen de acteurs uit via dagcontracten. Andere gezelschappen nemen de acteurs voor de hele tournee in dienst. Voor de bepaling van de uitkoopsom wordt dan gerekend met het loon voor deze bepaalde periode gedeeld door het aantal voorstellingen. Bijkomende opmerking: werken met te veel acteurs is onbetaalbaar. Bij een voorstelling met veel acteurs kunnen niet alle kosten worden doorgerekend. De huizen werken met vaste prijzen. Dit is ook het geval voor niet gesubsidieerde gezelschappen. De prijzen die worden betaald door de huizen is immers niet verschillend voor gesubsidieerde of niet gesubsidieerde gezelschappen. Zij kunnen daardoor tijdens het creatieproces de acteurs niet betalen. De acteurs werken gratis. Dit wordt opgevangen door het zogenaamde kunstenaarsstatuut (werkloosheidsuitkering, gecombineerd met voordelen voor kunstenaars) en kan in deze zin ook als een subsidie worden beschouwd. B. Is er een verschil in de verschillende subsectoren van de podiumkunsten (dans, theater, )?

3 Ja, er is een prijsverschil. Voor dansvoorstellingen worden hogere uitkoopsommen aangerekend. Hiervoor kunnen een aantal redenen worden aangehaald: Een dansvoorstelling gaat gepaard met meer repetities op voorhand en ook nog bijkomende repetities per voorstelling Een dansvoorstelling gaat vaak gepaard met live muziek: bijkomende kosten, extra repetities Dansvoorstellingen zijn niet zoveel herhaalbaar 1. De uitkoopsom wordt door gesubsidieerde en niet gesubsidieerde gezelschappen op dezelfde wijze bepaald: de kosten van die bepaalde voorstelling. De kosten van het creatieproces en lonen van zakelijke leiders en administratief personeel worden niet doorgerekend. Bij gesubsidieerde gezelschappen wordt dit opgevangen door subsidies. Bij niet gesubsidieerde gezelschappen wordt dit opgevangen door veelal de acteurs niet te betalen tijdens creatieproces. De subsidies volstaan evenwel niet om de creatiekosten te dekken. Dus gaat men op zoek naar coproducenten. Coproducenten spelen een heel belangrijke rol. 2. Op de uitkoopsommen is weinig onderhandelingsmarge. 3. De uitkoopsommen liggen opmerkelijk hoger in de danssector dan in de theatersector. 2. De intermediair (management, boekingskantoor, ) speelt vaak een belangrijke rol in het bepalen van de prijs van een kunstwerk. Indien de kunstenaar zichzelf vertegenwoordigt, kan hij of zij deze tijdsbesteding doorrekenen in de prijs? Of nog, kan de kunstenaar een andere prijs vragen zonder bemiddelaar? Worden prijzen opgedreven door te werken met een bemiddelaar? Wat kost deze intermediair? Werken de panelleden met intermediairs? David Bauwens van Ontroerend goed: Nee. Ze verkopen zelf de voorstellingen. Ze werken met een beperkt aantal vaste huizen in België, waarmee ze een goed contact hebben. Stijn Devillé van Braakland/ZheBilding: Ja. Vroeger verkochten ze hun voorstellingen zelf, maar nu werken ze met een verkoopsbureau. De reden hiervoor is dat ze vast stelden dat ze als individueel gezelschap vaak te laat waren (verkoopsbureaus hadden al het programma ingenomen). Door te werken met een verkoopsbureau hebben ze 45 voorstellingen, terwijl dit vroeger 15 voorstellingen waren (nochtans stelden ze hun programma aan dezelfde huizen voor). Het bureau werkt met een percentage en rekent dit aan op de uitkoopsom. Deelnemers van de werkgroep: Sommige gezelschappen werken met een verkoopsbureau voor al hun voorstellingen. Andere gezelschappen werken enkel voor hun voorstellingen in het buitenland met een verkoopsbureau. Nog andere gezelschappen werken helemaal niet via verkoopsbureaus.

4 De redenen om te werken met verkoopsbureaus: Creëren van meer voorstellingen Willen spelen in het buitenland De redenen om niet te werken met verkoopsbureaus: Verschillende gebieden (Vlaanderen, Wallonië, Nederland, Frankrijk, ), verschillende verkoopsbureau: te veel versnippering Verliezen voeling met de huizen Gezelschappen met verschillende activiteiten kunnen zich niet richten tot één specifiek verkoopsbureau Zelf goede contacten in de sector Sommige verkoopsbureaus werken met een percentage op de uitkoopsom. Andere gezelschappen sturen de factuur zelf naar de organisator en zij ontvangen op hun beurt de factuur van het boekingskantoor. Vanuit het oogpunt van de huizen wordt het werken met een verkoopsbureau niet als negatief ervaren: het verloopt zakelijker. Niettemin alle kosten die forfaitair worden aangerekend, zijn niet transparant. Huizen willen soms ook die kosten (bv. maaltijden) in natura voorzien. De reden om wel dan niet met verkoopsbureaus te werken zijn divers. Ook de prijsberekening. In elk geval beïnvloedt het werken met verkoopsbureaus de uitkoopsom niet in sterke mate. 3. Hoe evolueert de prijs van een kunstwerk? Welke factoren spelen mee in deze prijs evolutie? In hoeverre is het systeem van vraag en aanbod belangrijk in de prijsevolutie van een kunstwerk. Werkt de artistieke markt volgens dezelfde modellen als de economische markt? A. Meer ervaring Hierover waren de meningen verdeeld: uitkoopsommen groeien mee met het parcours van de kunstenaar de prijs blijft ongeveer hetzelfde (huizen hanteren vaak een vastgelegde prijs, die onveranderd blijft doorheen de jaren 1500 euro, that s it), maar het aantal speelplekken stijgt wel Vanuit het oogpunt van de huizen: zij merken niet veel verschil in de uitkoopsommen van een jong gezelschap of meer ervaren gezelschap in de theatersector. In de danssector is hier wel een verschil merkbaar. B. De crisis De meeste gezelschappen voelen niet veel van de crisis. Wel merken ze dat er eerder opties worden genomen (enkel voorstelling bij voldoende publiek), soms ook annuleringen en dat er veel meer korte termijnboekingen waren.

5 Sectoren die wel de gevolgen van de crisis gevoeld hebben, zijn: De gezelschappen die veel in het buitenland spelen (euro devalueerde niet mee in vergelijking met buitenlandse koersen, in het buitenland vreest men de crisis) Buitenvoorstellingen: hier is geen ticketing. Deze voorstellingen worden betaald met subsidies en sponsoring. Bij crisis valt deze sponsoring weg. C. De concurrentie Vanuit het oogpunt van de gezelschappen: er is geen sprake van een gevoel van concurrentie: iedereen is met verschillende dingen bezig. Vanuit het oogpunt van de individuele kunstenaar, zoals de acteurs: er is wel een gevoel van concurrentie. Niet zozeer in de theatersector: acteurs worden volgens CAO bepaald (niet meer, maar ook niet minder ) of niet (maar dit gebeurt enkel bij eigen producties, die ze zelf erg graag willen spelen. In deze gevallen spelen zij gratis, terwijl techniekers wel altijd worden betaald voor hun werk). De concurrentie speelt wel erg sterk in de film en televisiesector: acteurs hebben het gevoel dat ze worden uitgezogen. A. De gekendheid van een gezelschap of de ervaring van acteurs wordt door sommige gezelschappen wel aangehaald als een element dat de uitkoopsom doet stijgen. Bij andere gezelschappen heeft dit weinig invloed op de prijs, wel op het aantal voorstellingen. B. Crisis wordt enkel gevoeld door gezelschappen die in het buitenland spelen en buitenvoorstellingen hebben. C. Een concurrentiegevoel heerst er niet bij de gezelschappen, wel bij de individuele kunstenaar maar dan eerder in de televisie en filmsector. 4. In welke mate heeft de eindgebruiker een invloed op de prijs van een artistiek product? Dit wordt verschillend ervaren in de subsectoren. Zo merken de deelnemers uit het jeugdtheater op dat dit wel een grote invloed heeft. Schoolvoorstellingen werken met vaste prijzen en de organisatie zou maximum 30 % moeten bijbetalen op ticketing. Dus de uitkoopsommen bedragen maximaal 1200 à 1300 euro. Om de kosten te drukken wordt de tweede voorstelling goedkoper verkocht. In de gezelschappen die spelen in de openbare ruimte heeft de eindgebruiker geen enkele invloed. De organisator betaalt de uitkoopsom, de voorstelling is gratis voor het publiek. Anderzijds, stelt men in bepaalde segmenten van het straattheater vast dat festivals hiervan (alles gratis voor het publiek) beginnen van af te stappen. De eindgebruiker heeft wel dan niet een invloed op de uitkoopsom, afhankelijk van de sector. Bij jeugdtheater heeft dit wel een duidelijke invloed. Bij straattheater en meer algemeen theater in de openbare sector heeft dit geen invloed.

6 5. Subsidies leggen soms een morele druk bij de kunstenaar. Subsidies maken geen deel uit van de kostprijs, maar moeten beschouwd worden als inkomsten. Wat is de invloed van de subsidies op het creatieproces? Subsidies worden niet ervaren als morele druk. Wel zijn de gezelschappen zich zeer bewust van het feit dat subsidies gemeenschapsgeld zijn en proberen kunstenaars op een correcte manier te vergoeden. De subsidies worden gebruikt om de de overhead, de kosten van het creatieproces te dekken, maar volstaan vaak niet. Dit wordt dan opgevangen door te werken met coproducenten en ook door veel te spelen in het buitenland. De subsidies worden dus gebruikt voor kunstenaars (correcte vergoeding), maar ook ook voor het publiek (drukken van inkomprijzen). Het subsidiesysteem wordt ervaren als goed werkend: dankzij de subsidies heeft België een zeer gediversifieerd cultuurlandschap in vergelijking met het buitenland. Het afschaffen van subsidies en toepassen van de principes van puur markteconomisch denken zou leiden tot verschraling van het cultuurlandschap. De subsidies worden niet ervaren als morele druk. Subsidies worden gebruikt om het creatieproces te financieren, tezamen met coproducties (zie vraag 1). 6. Bijkomende opmerking, in aansluiting met lezing van Dirk Verstockt in de voormiddag Gratis voorstellingen De prijzen verlagen van voorstellingen zou niet zorgen voor meer voorstellingen. De prijzen zijn ondergeschikt. Of mensen geïnteresseerd zijn of niet, bepaalt of ze komen naar een voorstelling. De houding van zaken die gratis zijn, wordt al snel gratuit. Mensen die willen komen naar een voorstelling, moeten er ook maar iets voor over hebben. Het publiek laten betalen wat ze zelf willen Het straattheater werkt al met dit principe ( de hoed ). Op het Poetry International festival heeft men dit uitgeprobeerd. En wat bleek? Als het publiek zelf bepaalde wat ze gaven, zorgde dit voor 25 % meer inkomsten. Het gegeven of mensen geïnteresseerd zijn in een voorstelling, maakt dat ze komen. De prijs is ondergeschikt. 7. Vaak wordt gesteld dat de uitkoopsommen de pan uitswingen. Er wordt gerefereerd aan de hoge uitkoopsom van een monoloog van KVS. Nood aan ethisch charter met een maximum uitkoopsom? De gezelschappen stellen dat dit niet mogelijk is: wel of niet gesubsidieerd, het éne stuk duurt een uur, het ander vijf minuten,

7 Bovendien worden gezelschappen al op vele manieren gecontroleerd: de vzw structuur, revisoren, overheid, publiek, De gezelschappen willen geen ethisch charter. 8. Algemeen besluit Met dezelfde stelling van Isabelle Devoldere, de spreker van de voormiddag, kan ook het debat in de werkgroep worden samengevat: prijszetting is geen exacte wetenschap. In België ligt de uitkoopsom redelijk vast. Deze wordt bepaald door de kunsten en cultuurcentra. Toch wordt de uitkoopsom ook beïnvloed door volgende factoren: Aard van de productie (bv. dans, toneel) Het publiek (bv. kindertheater) (uitzondering: de voor het publiek gratis voorstellingen in de openbare ruimte) Prijs lijkt minder beïnvloed te worden door: De crisis (uitzondering: buitenvoorstellingen) Subsidies (creatiekost wordt niet doorgerekend, ook niet bij niet gesubsidieerde instellingen) Tussenkomst van verkoopsbureaus De ervaring van een gezelschap zou volgens sommigen wel de prijs beïnvloeden, volgens anderen niet. De uitkoopsommen voor buitenlandse voorstellingen worden anders berekend, omdat hier uiteraard de kosten van verblijf, logies, maaltijden, verplaatsingen, een grote rol spelen. De gezelschappen die veel in het buitenland spelen hebben de gevolgen van de crisis heel erg gevoeld.

Projectsubsidies organisaties: doel

Projectsubsidies organisaties: doel Projectsubsidies organisaties: doel De projectsubsidiëring is erop gericht organisaties die niet structureel ondersteund worden, de kans te bieden om één project, afgerond in tijd en doelstelling, te realiseren.

Nadere informatie

DE VERHOUDING TUSSEN PRIJZEN EN GAGES EN HET LOON VAN DE ARTIEST: ANALYSE VAN DE SITUATIE VANUIT HET STANDPUNT VAN DE ALTERNATIEVE MANAGER

DE VERHOUDING TUSSEN PRIJZEN EN GAGES EN HET LOON VAN DE ARTIEST: ANALYSE VAN DE SITUATIE VANUIT HET STANDPUNT VAN DE ALTERNATIEVE MANAGER DE VERHOUDG TUSSEN PRIJZEN EN GAGES EN HET LOON VAN DE ARTIEST: ANALYSE VAN DE SITUATIE VAN HET STANDPUNT VAN DE ALTERNATIEVE MANAGER Hoe bepaal ik een uitkoopsom? Om te starten maak ik alvast een opdeling

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet Vernieuwingen sinds aanpassing Kunstendecreet medio 2008 : - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties -Voor kunstenaars

Nadere informatie

STUDIEDAG WIE IS KUNSTENAAR?

STUDIEDAG WIE IS KUNSTENAAR? STUDIEDAG WIE IS KUNSTENAAR? Wie is kunstenaar? Bevraging Bevraging 7135 individuele kunstenaars/creatieven < database van het Kunstenloket via mail Aanvullende communicatie: intermediairen o.a. steunpunten

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR

WERKEN ALS KUNSTENAAR KUNSTENAAR Wie is kunstenaar?... 1 Werken als kunstenaar... 2 Werken via Tentoo... 2 De kleine vergoedingsregeling... 2 Artistieke prestatie VS het kunstenaarsstatuut... 3 Het Kunstenaarsstatuut... 4 De

Nadere informatie

Financiële richtlijnen activiteitssubsidie

Financiële richtlijnen activiteitssubsidie Financiële richtlijnen activiteitssubsidie Het invullen de aanvraag Op het aanvraagformulier voor een activiteitssubsidie vindt u een financieel plan. Hierop vult u de verwachte uitgaven de activiteit

Nadere informatie

St. Glashouwer producties

St. Glashouwer producties St. Glashouwer producties CONCEPT jaarverslag 2016 Inhoud pagina 1. ANBI informatie 1 2. Balans 2 3. Exploitatie rekening 3 5. Toelichting Balans 4 6. Toelichting Exploitatierekening 5 Dit verslag werd

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet

Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet Subsidiemogelijkheden Kunstendecreet Meerjarige werkingsubsidies Projectsubsidies (organisaties) Subsidies voor kunstenaars: Ontwikkelingsgerichte beurzen Projectsubsidies voor kunstenaars Creatieopdrachten

Nadere informatie

Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties

Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties -Voor kunstenaars - Periodieke publicaties Algemene principes

Nadere informatie

Nederlandse voorstellingen in België 1999/2000-2004/2005. Getallen op basis van de database van het TIN

Nederlandse voorstellingen in België 1999/2000-2004/2005. Getallen op basis van de database van het TIN Nederlandse voorstellingen in België 1999/2000-2004/2005 Getallen op basis van de database van het TIN Theater Instituut Nederland Simon van den Berg September 2005 Inleiding Theatermakers uit de lage

Nadere informatie

Studiedag Kunst op prijs gesteld 10 december 2009. Verslag Werkgroep Beeldende Kunst. Panel: Dirk De Wit, directeur BAM (moderator)

Studiedag Kunst op prijs gesteld 10 december 2009. Verslag Werkgroep Beeldende Kunst. Panel: Dirk De Wit, directeur BAM (moderator) Studiedag Kunst op prijs gesteld 10 december 2009 Verslag Werkgroep Beeldende Kunst Panel: Dirk De Wit, directeur BAM (moderator) Stijn Maes, Project Manager Studio Hans Op de Beeck Koen Leemans, cultuurfunctionaris

Nadere informatie

Dan doen we het zelf wel

Dan doen we het zelf wel pagina 1 van 5 Home (/plus) Debat cultuursubsidies (http://www.standaard.be/plus/tag/debat-cultuursubsidies) WIE LIJDT ONDER DE SUBSIDIEKRIMP? Dan doen we het zelf wel 25 SEPTEMBER 2015 Geert Sels (http://www.standaard.be/auteur/geert-sels)

Nadere informatie

St. tgecho. Jaarrekening. 1. Balans Exploitatierekening Toelichting op de balans Toelichting op de exploitatierekening 9-10

St. tgecho. Jaarrekening. 1. Balans Exploitatierekening Toelichting op de balans Toelichting op de exploitatierekening 9-10 St. tgecho Jaarrekening 2016 Inhoud pagina 1. Balans 2 2. Exploitatierekening 3-4 3. Toelichting op de balans 6-8 4. Toelichting op de exploitatierekening 9-10 Dit verslag werd verzorgd door Sebastián

Nadere informatie

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR)

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) VEELGESTELDE VRAGEN 2 1. INHOUD 4... 1. PRINCIPE 4 A. Wat is de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)? 4... 2. VOORWAARDEN 4 A. Voor welke

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR

WERKEN ALS KUNSTENAAR KUNSTENAAR Wie is kunstenaar?... 1 Werken als kunstenaar... 2 Werken via Tentoo... 2 De kleine vergoedingsregeling... 2 Artistieke prestatie VS het kunstenaarsstatuut... 4 Het Kunstenaarsstatuut... 5 De

Nadere informatie

Financiële richtlijnen: activiteitensubsidie gezondheidspromotie

Financiële richtlijnen: activiteitensubsidie gezondheidspromotie Financiële richtlijnen: activiteitensubsidie gezondheidspromotie Het invullen van het financieel plan (aanvraagformulier) Op het aanvraagformulier vindt u een financieel plan. In dit plan vult u de verwachte

Nadere informatie

Abstract Waaier van Merken Een inventarisatie van branding in de Nederlandse gesubsidieerde theatersector Margriet van Weperen

Abstract Waaier van Merken Een inventarisatie van branding in de Nederlandse gesubsidieerde theatersector Margriet van Weperen Abstract Waaier van Merken Een inventarisatie van branding in de Nederlandse gesubsidieerde theatersector Margriet van Weperen Bachelorscriptie Kunsten, Cultuur en Media Rijksuniversiteit Groningen Begeleider:

Nadere informatie

Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties

Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties Subsidiëring in het kader van het Kunstendecreet: Projectsubsidies: - Voor kunstenorganisaties, kunsteducatieve en sociaal-artistieke organisaties -Voor kunstenaars - Periodieke publicaties Subsidies voor

Nadere informatie

Reglement Per 1 juli 2019

Reglement Per 1 juli 2019 Reglement Per 1 juli 2019 Artikel 1. Definities 1.1 In dit reglement wordt verstaan onder: a) Amateurkunst: het actief beoefenen van kunst als hobby, dus niet beroepshalve en zonder daarmee primair in

Nadere informatie

Podiumkunsten (Vlaams Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest Nederlandse taalrol)

Podiumkunsten (Vlaams Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest Nederlandse taalrol) Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf 3040002 Podiumkunsten (Vlaams Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest Nederlandse taalrol) Collectieve arbeidsovereenkomst van 29 januari 2009 (95.487)...

Nadere informatie

FAQ Sociaal Statuut van de Kunstenaar

FAQ Sociaal Statuut van de Kunstenaar FAQ Sociaal Statuut van de Kunstenaar Sinds 1 juli 2003 is de wetgeving rond het sociaal statuut van de kunstenaar van kracht. Hieronder worden kort enkele prangende vragen beantwoord. Wie graag wat uitgebreidere

Nadere informatie

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR)

KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) KLEINE VERGOEDINGSREGELING VOOR KUNSTENAARS (KVR) VEELGESTELDE VRAGEN MAART 2016 2 1. INHOUD 4... 1. PRINCIPE 4 A. Wat is de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR)? 4... 2. VOORWAARDEN 4 A.

Nadere informatie

ENQUETE TALENTONTWIKKELING

ENQUETE TALENTONTWIKKELING ENQUETE TALENTONTWIKKELING WIE NAM ER DEEL? AANTAL DEELNEMERS DEELNEMENDE KRINGEN Onze enquête werd ingevuld door 547 participanten, verspreid over 390 kringen. 547 390 De meeste deelnemers kwamen uit

Nadere informatie

Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering.

Als de lonen dalen, dalen de loonkosten voor de producent. Hetgeen kan betekenen dat de producent niet overgaat tot mechanisatie/automatisering. Top 100 vragen. De antwoorden! 1 Als de lonen stijgen, stijgen de productiekosten. De producent rekent de hogere productiekosten door in de eindprijs. Daardoor daalt de vraag naar producten. De productie

Nadere informatie

Aan de slag in de dans. Statuten en vergoedingen

Aan de slag in de dans. Statuten en vergoedingen Aan de slag in de dans Statuten en vergoedingen Stijn Michielsen 4 maart 2019 Statuten en vergoedingen (Artistieke) Prestatie Auteurs- en naburige rechten Werknemer Occasionele prestatie Kostenvergoeding

Nadere informatie

Reglement samenwerking Cultuurdienst

Reglement samenwerking Cultuurdienst Reglement samenwerking Cultuurdienst I. Inleiding Art. 1: Dit reglement regelt de samenwerking tussen de Cultuurdienst en een privaat persoon of vereniging, onder de vorm van logistieke, promotionele en/of

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Deelregeling Jij maakt het mee Fonds voor Cultuurparticipatie 2013 2016

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Deelregeling Jij maakt het mee Fonds voor Cultuurparticipatie 2013 2016 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 29620 21 oktober 2013 Deelregeling Jij maakt het mee Fonds voor Cultuurparticipatie 2013 2016 10 oktober 2013 Het bestuur

Nadere informatie

IDENTIFICATIEFICHE CULTURELE VERENIGING

IDENTIFICATIEFICHE CULTURELE VERENIGING IDENTIFICATIEFICHE CULTURELE VERENIGING Periode: 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 > indienen vóór 31 maart 2019 Gegevens vereniging: Naam: VZW: Officieel adres / zetel vereniging (verplicht IN

Nadere informatie

Verandering zal niet volstaan, een totale ommekeer is noodzakelijk!

Verandering zal niet volstaan, een totale ommekeer is noodzakelijk! in miljoen euro Verandering zal niet volstaan, een totale ommekeer is noodzakelijk! Sp.a analyseerde de jaarrekeningen van 2004 tot en met 2011 en de begrotingsvooruitzichten voor 2012, 2013 en 2014. Het

Nadere informatie

Aanvraag tot toetreding

Aanvraag tot toetreding Aanvraag tot toetreding Organisatie Naam organisatie: Juridische vorm: vzw nv bvba andere Adres: Telefoonnummer: Faxnummer: E-mailadres: Website: Ondernemingsnummer of btw-nummer: Btw-plichtig: ja/nee/gemengd

Nadere informatie

De locatie waar mijn evenement plaatsvindt, heeft al een regeling met Buma, moet ik dan nog steeds Buma betalen?

De locatie waar mijn evenement plaatsvindt, heeft al een regeling met Buma, moet ik dan nog steeds Buma betalen? Q&A Podia Toestemming Waarom heb ik toestemming van Buma nodig? Een organisator van een evenement waarbij muziekwerken behorende tot het Buma-repertoire ten gehore worden gebracht dient voorafgaande toestemming

Nadere informatie

Subsidies Producties en festivals. 27 augustus 2019

Subsidies Producties en festivals. 27 augustus 2019 Subsidies Producties en festivals 27 augustus 2019 Programma Welkom Regelingen producties en festivals Subsidieproces Vragen en informatie Informele afsluiting Provincie Gelderland 29/08/2019 2 Waarvoor

Nadere informatie

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I Wereldschemer vertelt het verhaal van Wereldoorlog I, gezien, gebeefd en beleefd door de kleine mens achter de machine. Universeel en eigentijds. Wereldschemer

Nadere informatie

Vervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking of een handicap Prijszetting

Vervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking of een handicap Prijszetting Vervoer voor personen met een mobiliteitsbeperking of een handicap Prijszetting 25 januari 2014 Eric Sempels Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid Departement Mobiliteit en Openbare Werken 1

Nadere informatie

Stichting Theater Utrecht Hoefijzerstraat BW Utrecht JAARREKENING 2018

Stichting Theater Utrecht Hoefijzerstraat BW Utrecht JAARREKENING 2018 Utrecht, 22 maart 2019 Stichting Theater Utrecht Hoefijzerstraat 10 3572 BW Utrecht JAARREKENING 2018 Theater Utrecht Kantoor: Hoefijzerstraat 10, 3572 BW Utrecht Theater: Veeartsenijstraat 155, 3572 DD

Nadere informatie

Financieel verslag Seizoen Zwolle 29 december 2017

Financieel verslag Seizoen Zwolle 29 december 2017 S T I C H T I N G B E N J A M I N B R I T T E N O R K E S T E N P o d i u m v o o r t a l e n t o n t w i k k e l i n g! Financieel verslag Seizoen 2016 2017 Zwolle 29 december 2017 Folke Meijer HP Herwig

Nadere informatie

Stichting tgecho. Jaarrekening. 1. Balans Exploitatierekening Toelichting op de balans 3

Stichting tgecho. Jaarrekening. 1. Balans Exploitatierekening Toelichting op de balans 3 Stichting tgecho Jaarrekening 2015 Inhoud pagina 1. Balans 1 2. Exploitatierekening 2 3. Toelichting op de balans 3 4. Toelichting op de exploitatierekening 45 Dit verslag is verzorgd door Sebastián Coli

Nadere informatie

CO-PRODUCTIEOVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN (Model co-financiering) ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer

CO-PRODUCTIEOVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN (Model co-financiering) ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer CO-PRODUCTIEOVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN (Model co-financiering) De ondergetekenden: 1 (naam en rechtsvorm) woonplaats: OF waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te ingeschreven in de Kruispuntbank

Nadere informatie

Kunst & cultuur, het investeren waard? Onderzoek naar economische betekenis

Kunst & cultuur, het investeren waard? Onderzoek naar economische betekenis Kunst & cultuur, het investeren waard? Onderzoek naar economische betekenis Presentatie voor het Paradiso-debat In opdracht van Kunsten 92, ACI en Paradiso Zondag 29 augustus 2010 Bastiaan Vinkenburg 1

Nadere informatie

AUTEURSRECHTEN EN FISCALITEIT

AUTEURSRECHTEN EN FISCALITEIT AUTEURSRECHTEN EN FISCALITEIT pagina 1 1.) Auteursrechten, naburige rechten en loon. Analyse van het arrest van het Hof van Cassatie dd. 15 september 2014 Moeten naburige rechten onderworpen worden aan

Nadere informatie

CO-PRODUCTIEOVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN (Model co-financiering) ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer

CO-PRODUCTIEOVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN (Model co-financiering) ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer CO-PRODUCTIEOVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN (Model co-financiering) De ondergetekenden: 1 (naam en rechtsvorm) woonplaats: OF waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te ingeschreven in de Kruispuntbank

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24, 2610 Wilrijk Campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20, 2018 Antwerpen Campus Sint-Jozef Molenstraat 19, 2640 Mortsel Opnamedienst Sociale dienst Ombudsdienst

Nadere informatie

Culture market. 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie

Culture market. 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie Culture market 29 > 30.08.2014 Nederlandse versie INHOUD 19.02.2014 presentatie inhoud deelneming organisatie BRUSSELS CREATIVE FORUM : een project voor Brussel presentatie CULTUREEL BORRELEN IN BRUSSEL

Nadere informatie

JAARREKENING 2012. Stichting PS Theater te Leiden. fiscaal nummer 8221.70.516

JAARREKENING 2012. Stichting PS Theater te Leiden. fiscaal nummer 8221.70.516 boekhouden + belastingadvies voor de culturele sector REKEN EROP JAARREKENING 2012 Stichting PS Theater te Leiden fiscaal nummer 8221.70.516 Cliffordstraat 38, 1051 GV Amsterdam, tel: 020 4861363, fax:

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Internationale Koorbiënnale Haarlem

JAARREKENING Stichting Internationale Koorbiënnale Haarlem JAARREKENING 2015 Stichting Internationale Koorbiënnale Haarlem Aan bestuur en directie van Stichting Internationale Koorbiënnale Haarlem Amsterdam, 25 februari 2016 Betreft: jaarrekening 2015 Geacht bestuur,

Nadere informatie

BEGROTING. Stichting Cultureel Avonturiers

BEGROTING. Stichting Cultureel Avonturiers BEGROTING Stichting Cultureel Avonturiers Ontwikkelingskosten Honoraria medewerkers Artistiek leider/producent 3.200,00 Zakelijk leider 3.000,00 Maker 1 2.500,00 Maker 2 2.500,00 Maker 3 2.500,00 Gastcoach

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Kunstendecreet van 2 april 2004, gewijzigd bij de decreten van 3 juni 2005, 22 december 2006 en 20 juni 2008;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Kunstendecreet van 2 april 2004, gewijzigd bij de decreten van 3 juni 2005, 22 december 2006 en 20 juni 2008; Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de uitvoering van het Kunstendecreet van 2 april 2004, gewijzigd bij de decreten van 3 juni 2005, 22 december 2006 en 20 juni 2008 DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Duogesprek 1: Inne Goris ontmoet Silvia Andringa waarom maken voor een jong publiek?

Duogesprek 1: Inne Goris ontmoet Silvia Andringa waarom maken voor een jong publiek? Duogesprek 1: Inne Goris ontmoet Silvia Andringa waarom maken voor een jong publiek? Inne Goris (theatermaker Zeven) maakt voorstellingen voor kinderen, jongeren of volwassenen, soms met en soms voor jongeren,

Nadere informatie

ANDERS PROGRAMMEREN. ZET MIJ IN CC. DISCUSSIE- EN ONTMOETINGSDAG OVER DE PRODUCTIE EN SPREIDING VAN PODIUMVOORSTELLINGEN Brussel, 26 februari 2010

ANDERS PROGRAMMEREN. ZET MIJ IN CC. DISCUSSIE- EN ONTMOETINGSDAG OVER DE PRODUCTIE EN SPREIDING VAN PODIUMVOORSTELLINGEN Brussel, 26 februari 2010 ANDERS PROGRAMMEREN ZET MIJ IN CC. DISCUSSIE- EN ONTMOETINGSDAG OVER DE PRODUCTIE EN SPREIDING VAN PODIUMVOORSTELLINGEN Brussel, 26 februari 2010 Krist Biebauw (LOCUS - moderator): Er wordt steeds vroeger

Nadere informatie

Toelichting Deelregeling projectsubsidies Fonds Podiumkunsten

Toelichting Deelregeling projectsubsidies Fonds Podiumkunsten Toelichting Deelregeling projectsubsidies Fonds Podiumkunsten 1. Inleiding Met de Deelregeling projectsubsidies beoogt het Fonds Podiumkunsten de kwaliteit en diversiteit in de podiumkunsten te stimuleren

Nadere informatie

Richtlijnen subsidieaanvraag buitenlandse voorstellingen of concerten in Nederland en internationale uitwisselingsprojecten

Richtlijnen subsidieaanvraag buitenlandse voorstellingen of concerten in Nederland en internationale uitwisselingsprojecten Richtlijnen subsidieaanvraag buitenlandse voorstellingen of concerten in Nederland en internationale uitwisselingsprojecten U doet een aanvraag voor een subsidie door een volledig ingevuld aanvraagformulier

Nadere informatie

Financieel verslag Seizoen Zwolle 20 december 2016

Financieel verslag Seizoen Zwolle 20 december 2016 S T I C H T I N G B E N J A M I N B R I T T E N O R K E S T E N P o d i u m v o o r t a l e n t o n t w i k k e l i n g! Financieel verslag Seizoen 2015 2016 Zwolle 20 december 2016 Folke Meijer HP Herwig

Nadere informatie

LOONT PASSIE? Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen

LOONT PASSIE? Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen LOONT PASSIE? Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen Muntpunt, Brussel, 22 november 2016 Presentatie onderzoeksresultaten en antwoorden vanuit het

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor culturele projectsubsidies

Aanvraagformulier voor culturele projectsubsidies Aanvraagformulier voor culturele projectsubsidies 1. Gegevens aanvrager(s) Naam van aanvrager (vereniging of individu) :... Naam contactpersoon (enkel in te vullen indien de aanvrager een vereniging is)

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring HHZH/OPN/040.14(0509) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03 491 23 45 fax 03 491 23 46 www.hhzhlier.be Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken

Nadere informatie

GECOÖRDINEERDE ONDERRICHTINGEN INZAKE KOSTENVERGOEDINGEN

GECOÖRDINEERDE ONDERRICHTINGEN INZAKE KOSTENVERGOEDINGEN GECOÖRDINEERDE ONDERRICHTINGEN INZAKE KOSTENVERGOEDINGEN versie 1 juli 2018 1 Toepassingsgebied Deze nota is opgesteld in overeenstemming met de wettelijke bepalingen betreffende de vergoedingen aan vrijwilligers

Nadere informatie

Algemene informatie Tegemoetkoming reis-, verblijf- transportkos- ten in het kader van het kunstendecreet

Algemene informatie Tegemoetkoming reis-, verblijf- transportkos- ten in het kader van het kunstendecreet Algemene informatie Tegemoetkoming reis-, verblijf- in de transportkos- en ten in het kader van het kunstendecreet Algemene Doel De tegemoetkoming in de reis-, verblijf- en transportkosten is één van de

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING SNAD

BELEIDSPLAN STICHTING SNAD BELEIDSPLAN STICHTING SNAD 1. INLEIDING Stichting snad is een initiatief tot het maken en faciliteren van voorstellingen gebaseerd op beweging zoals dans of danstheater en sinds een paar jaar circus als

Nadere informatie

Regeling van <datum GS> tot wijziging van de Subsidieregeling Kultuer en Mienskip Fryslân.

Regeling van <datum GS> tot wijziging van de Subsidieregeling Kultuer en Mienskip Fryslân. Regeling van tot wijziging van de Subsidieregeling Kultuer en Mienskip Fryslân. Gedeputeerde Staten van Fryslân, gelet op de Algemene Subsidieverordening provincie Fryslân 2013, besluiten: vast

Nadere informatie

Subsidies. Herkomst producties OVERIG 69 % VLAANDEREN 6,5 % OVERIG 21,2 % PRODUCTIES VAN STRUCTUREEL GESUBSIDIEERDE PRODUCENTEN 31 % OVERIG 60,2 %

Subsidies. Herkomst producties OVERIG 69 % VLAANDEREN 6,5 % OVERIG 21,2 % PRODUCTIES VAN STRUCTUREEL GESUBSIDIEERDE PRODUCENTEN 31 % OVERIG 60,2 % Herkomst producties Subsidies VLAANDEREN 6,5 % 69 % 21,2 % 2016 PRODUCTIES VAN STRUCTUREEL GESUBSIDIEERDE PRODUCENTEN 31 % 60,2 % NEDERLAND 72,3 % PRODUCTIES VAN STRUCTUREEL GESUBSIDIEERDE PRODUCENTEN

Nadere informatie

GOEDE AFSPRAKEN OVER SCHOOLVOORSTELLINGEN HANDLEIDING & CHARTER september 2014

GOEDE AFSPRAKEN OVER SCHOOLVOORSTELLINGEN HANDLEIDING & CHARTER september 2014 GOEDE AFSPRAKEN OVER SCHOOLVOORSTELLINGEN HANDLEIDING & CHARTER september 2014 Deze Handleiding en dit Charter is work in progress. Gezelschappen, productiehuizen, cultuur- en gemeenschapscentra en tussenpersonen

Nadere informatie

Inhoudstafel. Financiering van de thuiszorg: het perspectief van de voorzieningen

Inhoudstafel. Financiering van de thuiszorg: het perspectief van de voorzieningen Financiering van de thuiszorg: het perspectief van de voorzieningen Prof. dr. Jozef Pacolet, Annelies De Coninck & Frederic De Wispelaere Studiedag SWVG Integrale zorg en ondersteuning 19 november 2015

Nadere informatie

AUTEURSRECHTEN EN SABAM

AUTEURSRECHTEN EN SABAM AUTEURSRECHTEN EN SABAM EVENTFORUM 2014, MOD, HASSELT 23/04/2014 Community manager Siegfried Bakelants 2014 WIE WAT HOE CV: http://be.linkedin.com/in/siegfriedbakelants BLOG: http://siegfriedbakelants.wordpress.com/

Nadere informatie

OVERZICHT TERUGBETALING NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER IN VLAANDEREN HEVERLEE, MEI 2019

OVERZICHT TERUGBETALING NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER IN VLAANDEREN HEVERLEE, MEI 2019 1. Context OVERZICHT TERUGBETALING NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER IN VLAANDEREN HEVERLEE, MEI 2019 Regelmatig verschijnen in de media verhalen van patiënten die een heel hoge factuur moeten betalen voor het

Nadere informatie

Het kunstenaarsstatuut

Het kunstenaarsstatuut Het kunstenaarsstatuut www.kunstenloket.be VOORWOORD Sinds 1 juli 2003 is er voor kunstenaars een nieuw sociaal statuut. Om tegemoet te komen aan de vragen over dit statuut, biedt het Kunstenloket je

Nadere informatie

/ Gebruikershandleiding KIOSK TAX SHELTER PODIUMKUNSTEN. Beknopte gebruikershandleiding voor het indienen van tax shelter dossiers voor podiumkunsten

/ Gebruikershandleiding KIOSK TAX SHELTER PODIUMKUNSTEN. Beknopte gebruikershandleiding voor het indienen van tax shelter dossiers voor podiumkunsten / Gebruikershandleiding KIOSK TAX SHELTER PODIUMKUNSTEN Beknopte gebruikershandleiding voor het indienen van tax shelter dossiers voor podiumkunsten 15.03.2017 cjm.vlaanderen.be INHOUD EENMALIG: Registratie

Nadere informatie

Verslag Ledendag 25 november 2015 Dag: Tijd: Locatie: Rien van der Vleuten Gastspreker Gedeputeerde Henri Swinkels

Verslag Ledendag 25 november 2015 Dag: Tijd: Locatie: Rien van der Vleuten Gastspreker Gedeputeerde Henri Swinkels Verslag Ledendag 25 november 2015 Dag: 25 november 2015 Tijd: 13.00 17.00 met aansluitend een borrel Locatie: Het Zuidelijk Toneel, Ringbaan Oost 8, Tilburg De eerste ledendag van de vereniging was een

Nadere informatie

Richtlijnen subsidieaanvraag Internationalisering

Richtlijnen subsidieaanvraag Internationalisering Richtlijnen subsidieaanvraag Internationalisering U dient een subsidieaanvraag Internationalisering in door het volledig ingevulde aanvraagformulier, vergezeld van een plan, een begroting en de gevraagde

Nadere informatie

REGLEMENT SAMENWERKINGSACTIVITEITEN

REGLEMENT SAMENWERKINGSACTIVITEITEN REGLEMENT SAMENWERKINGSACTIVITEITEN A. NIET-SUBSIDIEERBARE ACTIVITEITEN (door nationale overheden) 1) WINSTVERDELING. Opbrengst inkomgelden : voor het Cultureel Centrum Opbrengst tap : voor de medewerkende

Nadere informatie

1.1 Opdracht Werkzaamheden Bevestiging Algemeen Resultaten 4

1.1 Opdracht Werkzaamheden Bevestiging Algemeen Resultaten 4 1. Rapport 1.1 Opdracht 2 1.2 Werkzaamheden 2 1.3 Bevestiging 3 1.4 Algemeen 3 1.5 Resultaten 4 2. Jaarrekening 2.1 Balans per 31 december 2016 5 2.2 Winst- en verliesrekening over 2016 6 2.3 Algemene

Nadere informatie

Raad voor Maatschappelijk Welzijn

Raad voor Maatschappelijk Welzijn Raad voor Maatschappelijk Welzijn Ontwerpbesluit Zitting van 30 april 2015 OCMW Maatschappelijke Integratie en Ontplooiing 20 2015_RMW_00289 Maatschappelijke hulpverlening aan residenten - Werkafspraken

Nadere informatie

Flexibel Aanbod voor Meerderjarigen (FAM), informatie voor de cliënten (versie 3/6/2015)

Flexibel Aanbod voor Meerderjarigen (FAM), informatie voor de cliënten (versie 3/6/2015) Flexibel Aanbod voor Meerderjarigen (FAM), informatie voor de cliënten (versie 3/6/2015) In aanloop naar de overstap naar Persoonsvolgende Financiering (PVF) worden alle voorzieningen voor meerderjarigen

Nadere informatie

Verbreding en verbinding vanuit cultureel perspectief

Verbreding en verbinding vanuit cultureel perspectief Verbreding en verbinding vanuit cultureel perspectief De bijzondere band tussen Cortegaerdt en De Spiegel Stichting Cortegaerdt heeft met een royale schenking in 2007 de bouw van theater De Spiegel mede

Nadere informatie

Reglement Per 1 maart 2019

Reglement Per 1 maart 2019 Reglement Per 1 maart 2019 Artikel 1. Definities 1.1 In dit reglement wordt verstaan onder: a) Amateurkunst: het actief beoefenen van kunst als hobby, dus niet beroepshalve en zonder daarmee primair in

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT

KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT Vergoedingswijzen in de creatieve sector Christine Nozaradan STUK, Leuven 16 december 2014 Statuut? Beroepsactiviteit Werknemer Zelfstandige Ambtenaar 2 Statuut? Artistieke

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR HET INVULLEN VAN EEN VISUMAANVRAAG V1

CHECKLIST VOOR HET INVULLEN VAN EEN VISUMAANVRAAG V1 CHECKLIST VOOR HET INVULLEN VAN EEN VISUMAANVRAAG V1 CHECKLIST VOOR HET INVULLEN VAN EEN VISUMAANVRAAG V1 RUBRIEK A ALGEMEEN A.1.a Verzoekende onderneming Staan hier de gegevens van de sponsorende farmaceutische

Nadere informatie

Kunstendecreet. decreet ondersteuning professionele. kunsten Vlaamse Gemeenschap

Kunstendecreet. decreet ondersteuning professionele. kunsten Vlaamse Gemeenschap Kunstendecreet decreet ondersteuning professionele kunsten Vlaamse Gemeenschap Vernieuwing regelgeving Kunsten 1. Historiek 2. Structuur nieuwe Kunstendecreet 2.1. Organisatie Kunstenbeleid 2.2. Subsidie

Nadere informatie

FAQ TWE OCMW - Financiële opvolging versie 22/08/2017 vragen en opmerkingen:

FAQ TWE OCMW - Financiële opvolging versie 22/08/2017 vragen en opmerkingen: FAQ TWE OCMW - Financiële opvolging versie 22/08/2017 vragen en opmerkingen: regie+twe@vdab.be Disclaimer: VDAB behoudt het recht om de inhoud van dit document ten allen tijden te wijzigen. Bovendien dient

Nadere informatie

4. Samenwerking. 78 Hoofdstuk 6

4. Samenwerking. 78 Hoofdstuk 6 78 Hoofdstuk 6 Uiteraard combineren organisaties vaak verschillende vormen van cultuureducatie. 104 van de 440 organisaties die deze vraag invulden (23,6%) gaven aan elke vorm van cultuureducatie aan te

Nadere informatie

GECOÖRDINEERDE ONDERRICHTINGEN INZAKE KOSTENVERGOEDINGEN

GECOÖRDINEERDE ONDERRICHTINGEN INZAKE KOSTENVERGOEDINGEN 1 Toepassingsgebied GECOÖRDINEERDE ONDERRICHTINGEN INZAKE KOSTENVERGOEDINGEN versie 1 januari 2013 Deze nota is opgesteld in overeenstemming met de wettelijke bepalingen betreffende de vergoedingen aan

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes maken in verband met uw opname in het ziekenhuis, keuzes die een belangrijke

Nadere informatie

HET LAB residentieel artistiek labo voor kunsten voor jong publiek in Hasselt

HET LAB residentieel artistiek labo voor kunsten voor jong publiek in Hasselt cultuurcentrum Hasselt HET LAB residentieel artistiek labo voor kunsten voor jong publiek in Hasselt WAT IS HET LAB? HET LAB is een residentieel artistiek labo voor kunsten voor jong publiek in Hasselt

Nadere informatie

Toelichting Deelregeling projectsubsidies Fonds Podiumkunsten

Toelichting Deelregeling projectsubsidies Fonds Podiumkunsten Toelichting Deelregeling projectsubsidies Fonds Podiumkunsten 1. Inleiding Met de Deelregeling projectsubsidies beoogt het Fonds Podiumkunsten de kwaliteit en diversiteit in de podiumkunsten te stimuleren

Nadere informatie

Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten

Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten Het statuut van de kunstenaar Enkele knelpunten Voorwoord De lijst met knelpunten welke volgt is niet exhaustief. De opsomming is gebaseerd op de vragen welke onze consulenten krijgen en hun analyses van

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Boemerangstraat 2 B-3900 Overpelt 7/10116/21/000 Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

De economische bijdrage van amateurkunst en kunsteducatie

De economische bijdrage van amateurkunst en kunsteducatie De economische omische bijdrage van rage van amateurkunst en kunst en kunsteducatie educatie Kunstfactor, sectorinstituut amateurkunst Kunstconnectie, branchevereniging voor kunsteducatie en kunstbeoefening

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST van onbepaalde duur. wonende te,

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST van onbepaalde duur. wonende te, De ondergetekenden: SAMENWERKINGSOVEREENKOMST van onbepaalde duur 1, wonende te,, verder te noemen de Kunstenaar ; en 2 (naam en rechtsvorm) gevestigd te (adres zetel) ingeschreven in de Kruispuntbank

Nadere informatie

Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen

Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen Loont passie? Een onderzoek naar de sociaal-economische positie van professionele kunstenaars in Vlaanderen Hoorzitting Vlaams Parlement, Commissie Cultuur, 31 januari 2017 Inleiding Aanleiding: studie

Nadere informatie

Reglement Innovatieve partnerprojecten

Reglement Innovatieve partnerprojecten FAQ Reglement Innovatieve partnerprojecten I. AANVRAAG Q: Kan ik een dossier enkel digitaal indienen? A: De subsidiedossiers kunnen enkel worden ingediend via de KIOSK-applicatie, door de culturele partner

Nadere informatie

Naar een aanbodbeleid voor de private huurmarkt

Naar een aanbodbeleid voor de private huurmarkt Naar een aanbodbeleid voor de private huurmarkt Sien Winters Studiedag Focus op de private huurmarkt in beleid en onderzoek Brussel, 11 januari 2018 Gebaseerd op: Rapport: Een nieuwe rol voor de private

Nadere informatie

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN DE CULTURELE INFRASTRUCTUUR EN DE DIENSTVERLENING VAN CULTUURCENTRUM TER VESTEN & KASTEEL CORTEWALLE

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN DE CULTURELE INFRASTRUCTUUR EN DE DIENSTVERLENING VAN CULTUURCENTRUM TER VESTEN & KASTEEL CORTEWALLE RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN DE CULTURELE INFRASTRUCTUUR EN DE DIENSTVERLENING VAN CULTUURCENTRUM TER VESTEN & KASTEEL CORTEWALLE Goedgekeurd door de Gemeenteraad van Beveren in zitting van

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR SUBSIDIE

AANVRAAGFORMULIER VOOR SUBSIDIE AANVRAAGFORMULIER VOOR SUBSIDIE A. GEGEVENS VAN DE AANVRAGER Naam of handelsnaam Naam en vorm van de vennootschap/vereniging: Ondernemingsnummer: Bankgegevens Bankrekeningnummer of IBAN: Naam rekeninghouder:

Nadere informatie

nr. 38 van INGRID PIRA datum: 2 oktober 2017 aan BEN WEYTS Luchthaven Antwerpen - Verslag raad van bestuur

nr. 38 van INGRID PIRA datum: 2 oktober 2017 aan BEN WEYTS Luchthaven Antwerpen - Verslag raad van bestuur SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 38 van INGRID PIRA datum: 2 oktober 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Luchthaven Antwerpen - Verslag raad

Nadere informatie

Stichting De Verlichting Jaarverslag 2017

Stichting De Verlichting Jaarverslag 2017 Stichting De Verlichting Jaarverslag 2017 Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Omschrijving Pagina nr. Inhoudsopgave 2 Jaarrekening Balans per 31 december 2017 3 Functionele exploitatierekening over 2017 4 Grondslagen

Nadere informatie

AANVRAAGDOSSIER SUBSIDIEREGLEMENT voor erkende Kortenbergse cultuurverenigingen ACTIVITEITEN

AANVRAAGDOSSIER SUBSIDIEREGLEMENT voor erkende Kortenbergse cultuurverenigingen ACTIVITEITEN AANVRAAGDOSSIER SUBSIDIEREGLEMENT voor erkende Kortenbergse cultuurverenigingen ACTIVITEITEN 2017-2018 Belangrijk: - Lees grondig het subsidiereglement (zie bijlage) na. Dit is de algemene basis waarop

Nadere informatie

Voorwaarden luchthavenvervoer.

Voorwaarden luchthavenvervoer. Voorwaarden luchthavenvervoer. VDB-MULTISERVICES 1 Voorwaarden 2 Goede afspraken maken goede vrienden Onze algemene voorwaarden bevatten alle wederzijdse afspraken zodat u zeker bent van een comfortabele,

Nadere informatie

resultatenrekening jaar 2017 (administratie) 60 Handelsgoederen, grond en hulpstoffen 0,00 0,00 0,00 0,

resultatenrekening jaar 2017 (administratie) 60 Handelsgoederen, grond en hulpstoffen 0,00 0,00 0,00 0, resultatenrekening naam Timelab jaar 2017 type actieplan dossiernummer 0 Gekleurde cellen bevatten formules: gelieve deze niet aan te passen! De laatste kolom wordt door de administratie ingevuld. aanvaarde

Nadere informatie

Deelregeling vierjarige subsidies Podiumkunstinstellingen van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+

Deelregeling vierjarige subsidies Podiumkunstinstellingen van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ Deelregeling vierjarige subsidies Podiumkunstinstellingen 2009-2012 van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ 1. Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. Fonds: het Nederlands Fonds voor

Nadere informatie

Voor amateurkunstverenigingen geldt dat de aanvraag geen betrekking mag hebben op de verplichte jaarlijkse voorstelling.

Voor amateurkunstverenigingen geldt dat de aanvraag geen betrekking mag hebben op de verplichte jaarlijkse voorstelling. AANVRAAGFORMULIER INCIDENTELE SUBSIDIE AMATEUR- EN PODIUMKUNST U kunt uw aanvraag vóór 15 januari, 15 mei of 15 september indienen bij burgemeester en wethouders van Amersfoort, postbus 4000, 3800 EA Amersfoort.

Nadere informatie