Abstracts IC Symposium 2 maart 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Abstracts IC Symposium 2 maart 2012"

Transcriptie

1 Abstracts IC Symposium 2 maart 2012 Medisch programma 50 jaar intensive care geneeskunde! Waar gaan we naartoe? Hans van der Hoeven Vanaf het ontstaan van de Intensive Care geneeskunde heeft ons vakgebied woelige tijden doorgemaakt. Na de relatieve periode van rust de afgelopen jaren, staan ons nu weer grote veranderingen te wachten. Zo zal de toenemende antibioticaresistentie grote gevolgen hebben voor ons handelen. Schaarste in personeel en uit de pan rijzende kosten maken keuzen noodzakelijk. Lessen uit het verleden kunnen ons echter voorbereiden op de toekomst. Tijdens deze lezing komen de belangrijkste valkuilen en kansen aan bod. De uitdaging is groot, de verwachtingen hooggespannen. Immuunstimulatie bij sepsis Peter Pickkers Sepsis, bloedvergiftiging, behoort tot de belangrijkste oorzaken van sterfte op de intensive care. Recent duidelijk geworden dat na de overmatige immuunrespons in het begin van de sepsis, er een langdurige fase van immunologische verlamming optreedt die gepaard gaat met verhoogde gevoeligheid voor nieuwe infecties en andere complicaties. In vele trials is getracht de immuunrespons van sepsispatiënten te onderdrukken, zonder veel succes. Wellicht is het inderdaad nodig om bij sommige patiënten het immuunsysteem te remmen, maar bij anderen juist te stimuleren. Welke patient moet immuunstimulatie krijgen en hoe werkt dat? Weaning? Specifieke expertise noodzakelijk! Leo Heunks Moeizame ontwenning van de beademing is een belangrijk probleem voor zowel de patiënt, de zorgverlener als de verzekeraar. De pathofysiologie van moeizame ontwenning van de beademing is complex en diagnostiek vereist speciale apparatuur en expertise. De oprichting van een expertisecentrum voor moeizame ontwenning is dus een logische stap. Deze presentatie zal de werkwijze van het expertise centrum besproken worden.

2 Regulatie van hersendoorbloeding na reanimatie Astrid Hoedemaekers Patiënten die na een circulatiestilstand comateus op een intensive care worden opgenomen hebben een hoge mortaliteit en morbiditeit. De cerebrale bloeddoorstroming bij deze patiënten is gestoord in de eerste dagen na opname. De dagelijkse routine IC behandeling heeft directe invloed op de bloedvoorziening van de hersenen. Tijdens de presentatie zullen nieuwe inzichten in de pathofysiologie van de cerebrale circulatie na reanimatie worden besproken en worden bekeken hoe aan de hand hiervan de post-reanimatie zorg kan worden geoptimaliseerd. Voorspellen van vloeistofresponsiviteit Benno Lansdorp Op de IC is het inschatten van de volumestatus van de patiënt een dagelijks terugkerend fenomeen. Tegelijkertijd is dit ook een van de moeilijkste zaken om te beoordelen. Het blijkt dan ook dat ongeveer de helft van alle volume bolussen onterecht wordt gegeven, en daarmee mogelijk schadelijk is. In deze presentatie zal verteld worden welke parameters we wel en niet kunnen vertrouwen als voorspellers bij volumetherapie. Naast de onbetrouwbare CVD, blijkt ook de voorspellende waarde van de dynamische parameters nog niet optimaal. Met een nieuw ontwikkeld algoritme kan voortaan nog preciezer voorspeld worden wie er vocht nodig heeft en wie niet. Hemodynamische monitoring bij kinderen Joris Lemson Voor volwassen intensive care-patiënten zijn vele technieken van geavanceerde hemodynamische monitoring beschikbaar. Slechts een aantal van deze technieken is bruikbaar bij kinderen. Echter, deze zijn niet of nauwelijks gevalideerd, de praktische toepasbaarheid is onbekend, en veelal ontbreken normaalwaarden voor kinderen. Maar er zijn nieuwe ontwikkelingen! In deze presentatie zullen belangrijke vragen beantwoord worden: Welke hemodynamische parameters zijn betrouwbaar te meten? Hoe kun je die meten en waar moet je op letten? Is het werkelijk zinvol om hierop te sturen? Kan monitoring van de circulatie bijdragen aan een betere outcome van ernstig zieke kinderen? Voorspellen en voorkomen van delirium op de IC. Mark van den Boogaard Acute verwardheid oftewel delirium, is een aandoening die veelvuldig voorkomt bij ICpatiënten en ernstige gevolgen heeft voor de patiënt. Wie zijn nu de patiënten die het meest risico hebben op een delirium? Hiervoor is een delirium predictiemodel noodzakelijk. Als we vervolgens de hoogrisico patiënten kunnen identificeren, kunnen we dan een delirium en een aantal gevolgen hiervan voorkomen? Tijdens de presentatie wordt ingegaan op deze twee belangrijke vragen aan de hand van recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek.

3 Crew Resource Managament: Absoluut noodzakelijk Marc Haerkens Spreker is chirurg met ervaring als traumatoloog en traumahelikopter (MMT)-arts. Tevens heeft hij een achtergrond als gebrevetteerd vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht (Klu) met ervaring op de Apache gevechtshelikopter. De dubbelfunctie van arts en militair vlieger heet pilot-physician en geeft een bijzonder perspectief op de overeenkomsten en verschillen tussen de luchtvaart en de medische wereld. Zijn streven is om de hoog-specialistische geneeskunde te laten profiteren van in de luchtvaart ontwikkelde veiligheids- en kwaliteitsmechanismen, waaronder het samenwerkingsmodel Crew Resource Management (CRM). Na het verlaten van de Klu in mei 2009 heeft Haerkens hiertoe de organisatie Wings of Care opgericht. In 2009 heeft Haerkens het Generaal Snijders erediploma ontvangen uit handen van Generaal b.d. Berlijn voor de werkzaamheden op het snijvlak van luchtvaart en zorg. De meerwaarde van een academische IC: Rescue therapieën Hans van der Hoeven De meerwaarde van een academische IC is gebasseerd op de continue beschikbaarheid van specialisten met een zeer divers kennisdomein. Zelfs voor de zeldzaamste ziekten is er wel een specialist. Dit maakt ook het veilig toepassen van complexe rescue-therapieën mogelijk. Tijdens deze voordracht komen een aantal van deze technieken aan bod. ECMO, Assistdevices maar ook complexe chirurgische ingrepen zijn hiervan een voorbeeld. De nadruk hierbij zal liggen op de indicaties en praktische toepasbaarheid. De kracht van het brein Iceman Wim Hof en Matthijs Kox Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het brein via het autonome zenuwstelsel het immuunsysteem reguleert. Het autonome zenuwstelsel wordt autonoom genoemd omdat het in principe niet willens of wetens te beïnvloeden is. Matthijs Kox en zijn collega s onderzochten Iceman Wim Hof, die claimt dat hij, door middel van een door hem ontwikkelde concentratie/meditatietechniek, zijn autonome zenuwstelsel en daardoor zijn immuunsysteem kan beïnvloeden. De Iceman werd onder andere onderworpen aan een endotoxine-experiment waarin hij een bestanddeel van een dode bacterie kreeg toegediend. Kan hij zijn claim waarmaken, is het autonoom zenuwstelsel toch niet zo autonoom als we dachten? Paramedisch programma Op de IC is geen plek voor decubitus Wendy Groetelaers Decubitus komt frequent voor op de intensive care en leidt tot veel ongemak voor de patiënt en hoge kosten. In het UMC St Raboud is in 2008 als onderdeel van een kwaliteitsverbeteringsproject, een wond- en decubitusconsulent aangesteld met als doel de decubitusincidentie en de daarmee samenhangende kosten te reduceren. Intensieve aandacht voor en registratie van de decubitusproblematiek, gecombineerd met de juiste interventies en hulpmiddelen, heeft geleid tot een reductie van de incidentie van decubitus en hieraan gerelateerde kosten. Wij willen u inzicht geven hoe we dit gedaan hebben.

4 Monitoren van het brein. Nuttig! Mira de Lange en Marlene Schalken-Voskamp De Glasgow Coma Scale is de gouden standaard voor het observeren en registreren van het bewustzijn op de afdeling Intensive Care in de (sub-)acute fase van een aandoening van het brein. Sinds kort wordt deze meting aangevuld met het testen van een aantal stamreflexen. Tevens is een differentiatie aangebracht in de E-4 score. CEEG staat voor Continu EEG. Sinds kort wordt 24-uurs EEG ingezet op de Intensive Care om o.a. subklinische epileptiforme activiteiten vroegtijdig op te sporen. Op de praktische toepasbaarheid gaan we in de presentatie dieper in. Mijn Zorgnet: patiëntenparticipatie op de IC Willem Roudijk Naast het interviewen van IC-patiënten en hun naasten over het IC verblijf en de organisatie van een post-ic-polikliniek heeft de afdeling Intensive Care besloten om deel te nemen aan de MijnZorgnet-organisatie; een digitaal platform voor en door patiënten, hun naasten en zorgprofessionals. Via MijnZorgnet Intensive Care kunnen ervaringen en bevindingen worden uitgewisseld en kan kennis worden verspreid en gedeeld, zowel tussen patiënten/naasten onderling als met de mensen die op de IC werken. In deze presentatie een uitleg over het hoe en waarom van MijnZorgnet IC. Vroeg-mobilisatie op de IC Peter Paul Mazure Hoe eerder hoe beter!de positieve effecten van vroeg mobiliseren zijn niet meer weg te denken op onze Intensive en Medium Care. De nadelige effecten van bedrust worden door vroeg behandeling tegen gegaan. Lichaamsbeweging en het blootstellen aan de zwaartekracht hebben een goede uitwerking op het cardiorespiratoire systeem en het bewegingsapparaat. Het zijn fysiologische prikkels die belangrijk zijn voor de instandhouding van ons lijf, ook ons brein heeft dit nodig. Onderzoekers hebben aangetoond dat vroeg mobilisatie van patiënten op de Intensive Care veilig en haalbaar is. Graag presenteren wij deze positieve effecten en de mogelijkheden van de vroeg mobilisatie. Klinisch pad Oesophagusresectie: Ontwikkeling en invoering Angela van Bergen Optimalisering van processen vraagt om samenwerking waarbij rekening wordt gehouden met het logistieke pad dat de patiënt volgt. Analoog aan de ontwikkeling ten aanzien van de cardiochirurgie, en geïnspireerd door de resultaten die de Intensive Care hier heeft behaald, is medio 2010 gestart met de ontwikkeling van het klinisch zorgpad voor de oesophagus (cardia) patiënt. Na het in kaart brengen van de totale zorg om deze patiënt in de keten, is in oktober 2011 het klinisch pad in werking getreden.wat levert het ons op en wat merkt vooral de patiënt hiervan? Is uitbreiding van deze werkwijze ook voor andere patiëntengroepen op de intensive care zinvol?

5 Workshop kinestetiek Monica Wäscher Een veel gehoorde uitspraak in zorginstellingen is: "Wij mobiliseren onze immobiele patiënten dagelijks in de stoel. Als ze in bed blijven, worden ze elke 3 uur anders neergelegd." Het valt op dat de dagelijkse mobilisatie uit bed met een tillift of met trekken en tillen uitgevoerd wordt. Echter bij het gebruik van een tillift is de aanspraak op het bewegingsapparaat vergelijkbaar met een gezond iemand die de lift neemt ipv de trap. Dus niet echt een bewegingsbevordering. Alleen een verplaatsing van A naar B. Ook bij de patiënt kan er gekozen worden voor een verplaatsing door het bewegen van het lichaam. Kinesthetische mobilisatie is een methode waarbij de fysiologische lichaamsbeweging gebruikt wordt bij alle houdingsveranderingen van een patiënt in de dagelijkse praktijk. En zo vindt er een bewegingsbevordering plaats de weg, van A naar B, wordt het doel. Dit werkt ook mee aan een verbetering van de levenskwaliteit voor de patiënt. Tevens verbeterd het de situatie voor de verplegende doordat deze minder zwaar lichamelijk en psychisch belast wordt.

Een man met een missie

Een man met een missie Iceman Wim Hof Een man met een missie De prestaties die Iceman Wim Hof levert onder extreem koude temperaturen, hebben hem wereldfaam opgeleverd. Hof heeft zichzelf meditatie- en ademhalingstechnieken

Nadere informatie

Delirium op de Intensive Care (IC)

Delirium op de Intensive Care (IC) Deze folder is bedoeld voor de partners, familieleden, naasten of bekenden van op de Intensive Care (IC) afdeling opgenomen patiënten. Door middel van deze folder willen wij u als familie* uitleg geven

Nadere informatie

INHOUD Dit protocol is gebaseerd op de NVN richtlijn 2011 Prognose van post-anoxisch coma. 1 september 2012

INHOUD Dit protocol is gebaseerd op de NVN richtlijn 2011 Prognose van post-anoxisch coma. 1 september 2012 INHOUD Dit protocol is gebaseerd op de NVN richtlijn 2011 Prognose van post-anoxisch coma. 1 september 2012 Inleiding: Een post-anoxisch coma wordt veroorzaakt door globale anoxie of ischemie van de hersenen,

Nadere informatie

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik Infectiepreventie De jaarlijkse griepprik 1 De jaarlijkse griepprik Deze folder informeert u over de vaccinatie tegen de seizoensgriep. U krijgt deze folder omdat u, net als uw collega s, ook dit jaar

Nadere informatie

Business Process Management (BPM) bij het UMC Utrecht

Business Process Management (BPM) bij het UMC Utrecht Business Process Management (BPM) bij het UMC Utrecht BPM Round Table, TU Eindhoven 11 juni 2012 René de Gier 1 Het UMC Utrecht is een internationaal toonaangevend universitair medisch centrum waarin kennis

Nadere informatie

Compagnoncursus. Martini Ziekenhuis. Juni 2012 Texel

Compagnoncursus. Martini Ziekenhuis. Juni 2012 Texel Compagnoncursus Martini Ziekenhuis Juni 2012 Texel Intensive Care Martini Ziekenhuis Aantal bedden: 10 IC-bedden, uitbreiding tot 12 bedden verwacht in 2012 4 SDU-bedden 2 IC-BW bedden Personeel IC-verpleging/medewerkers:

Nadere informatie

Praten over behandelwensen en -grenzen

Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Praten over behandelwensen en -grenzen Informatie voor patiënten en familie Inleiding Als patiënt komt u in het UMC Utrecht met een bepaalde behandelwens. Meestal

Nadere informatie

Uitnodiging Regionale nascholing 2018 Beweging in communicatie

Uitnodiging Regionale nascholing 2018 Beweging in communicatie Uitnodiging Regionale nascholing 2018 Beweging in communicatie De werkgroep transmurale deskundigheidsbevordering (SKB en WDH) nodigt u van harte uit voor de regionale nascholing (Sandwich-cursus) op woensdag

Nadere informatie

Verpleegafdeling G2, Intensive Care

Verpleegafdeling G2, Intensive Care Verpleegafdeling G2, Intensive Care Locatie Dordwijk Informatie voor bezoekers Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Intensive Care februari 2015 pavo 0032 Inleiding Uw familielid is opgenomen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

MAKE FAILURE TO RESCUE A THING OF THE PAST MIRRE DE NOO, WOUTER VAN DIJK

MAKE FAILURE TO RESCUE A THING OF THE PAST MIRRE DE NOO, WOUTER VAN DIJK MAKE FAILURE TO RESCUE A THING OF THE PAST MIRRE DE NOO, WOUTER VAN DIJK Sprekers Mirre de Noo chirurg Deventer Ziekenhuis, lid wetenschappelijke commissie DSCA Wouter van Dijk Medeoprichter en adviseur

Nadere informatie

Vitaal bedreigde patiënt: de structuur van het spoed interventie systeem

Vitaal bedreigde patiënt: de structuur van het spoed interventie systeem aan Factsheets indicatoren Vitaal Bedreigde Patiënt Publicatienummer: 2010.1201 (Kijk op www.vmszorg.nl voor updates) Versiebeheer Wijzigingen 2009.1200 (feb 2009) Eerste versie 2010.1201 (mrt 2010) Bevindingen

Nadere informatie

Specialist. De chemie van geneeskunde. demedisch. Federatiepartner NVKC in beeld. TAAKHERSCHIKKING Vertrouwen speelt een sleutelrol

Specialist. De chemie van geneeskunde. demedisch. Federatiepartner NVKC in beeld. TAAKHERSCHIKKING Vertrouwen speelt een sleutelrol TAAKHERSCHIKKING Vertrouwen speelt een sleutelrol MSB EN VMSD Hoe samenwerking meer oplevert 3 OPLEIDEN IS VOORUITZIEN Investeren in de toekomst demedisch Specialist OKTOBER 2015 UITGAVE VAN DE FEDERATIE

Nadere informatie

Een beroerte, wat nu?

Een beroerte, wat nu? Een beroerte, wat nu? U bent opgenomen in het VUmc op de zorgeenheid neurologie, omdat u een beroerte heeft gehad. Wat is een beroerte? Een beroerte wordt in vaktaal een CVA genoemd: een Cerebro Vasculair

Nadere informatie

Naar een mensgerichter zorg op de Intensive Care. Petra Renes, Miranda Wijtkamp, Joep Beneken Kolmer

Naar een mensgerichter zorg op de Intensive Care. Petra Renes, Miranda Wijtkamp, Joep Beneken Kolmer 1 Naar een mensgerichter zorg op de Intensive Care Petra Renes, Miranda Wijtkamp, Joep Beneken Kolmer Mens gericht? Wie niet? 3 Intensive care 4 Intensive care 5 6 Zorg of ongebreidelde technologie? 7

Nadere informatie

Is er nog ruimte voor de EMV op de IC? Peter Muller Neural Practitioner Topics in Intensive Care 8 december 2016

Is er nog ruimte voor de EMV op de IC? Peter Muller Neural Practitioner Topics in Intensive Care 8 december 2016 Is er nog ruimte voor de EMV op de IC? Peter Muller Neural Practitioner Topics in Intensive Care 8 december 2016 Inhoud van de presentatie: - test - inleiding - strekken en buigen - voldoet de EMV/GCS

Nadere informatie

HORIZON-IC. Verbeteren van de kwaliteit van leven na een behandeling op IC in een regionaal Rijnmond netwerk

HORIZON-IC. Verbeteren van de kwaliteit van leven na een behandeling op IC in een regionaal Rijnmond netwerk HORIZON-IC Verbeteren van de kwaliteit van leven na een behandeling op IC in een regionaal Rijnmond netwerk dr Michel van Genderen Onderzoeker Arts in opleiding tot specialist PICS Fysieke, cognitieve

Nadere informatie

Standard Mortality Ratio s (SMR) en de Hospital Standardized Sterftecijfers (HSMR) per specifieke diagnosegroep

Standard Mortality Ratio s (SMR) en de Hospital Standardized Sterftecijfers (HSMR) per specifieke diagnosegroep Standard Mortality Ratio s (SMR) en de Hospital Standardized Sterftecijfers (HSMR) per specifieke diagnosegroep SMR s per specifieke diagnosegroep 2015-2017 De Standard Mortality Ratio s (SMR) geeft per

Nadere informatie

Journalclub jan 2013. Prognose bepalen na reanimatie in het hypothermie tijdperk

Journalclub jan 2013. Prognose bepalen na reanimatie in het hypothermie tijdperk Journalclub jan 2013 Prognose bepalen na reanimatie in het hypothermie tijdperk AAN guidelines: Wijdicks Wijdicks, Neurol 2006 2 Hypothermie Meer en langer sedatie Stapeling van sedatie door verandering

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek naar Q- koorts

Wetenschappelijk onderzoek naar Q- koorts Wetenschappelijk onderzoek naar Q- koorts Mede dankzij de steun van Q- support vindt er onderzoek naar Q- koorts plaats. Q- support heeft 2 miljoen van haar budget uitgegeven aan ondersteuning van wetenschappelijk

Nadere informatie

Acute verwardheid (delirium) op de Intensive Care

Acute verwardheid (delirium) op de Intensive Care Acute verwardheid (delirium) op de Intensive Care Op dit moment verblijft uw partner of familielid op de afdeling Intensive Care. Dit is een afdeling waar (ernstig) zieke mensen worden behandeld en verzorgd.

Nadere informatie

De hematologie patiënt op de IC. Mirelle Koeman, internist-intensivist

De hematologie patiënt op de IC. Mirelle Koeman, internist-intensivist De hematologie patiënt op de IC. Mirelle Koeman, internist-intensivist 3 juli 2013 Inhoud. Hoe het was. En nu? Complicaties Klinisch vraagstuk Wat gebeurt er? Rol van vroege NIV Hoe doen wij het? Conclusie

Nadere informatie

Bloedvergiftiging (sepsis)

Bloedvergiftiging (sepsis) Bloedvergiftiging (sepsis) Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 0661 Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt meestal

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Sinds enkele decennia is de acute zorg voor brandwondenpatiënten verbeterd, hetgeen heeft geresulteerd in een reductie van de mortaliteit na verbranding, met name van patiënten

Nadere informatie

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis)

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis) H.40009.1115 Bloedvergiftiging (Sepsis) Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

De rol van apc en steroiden. Intensive Care, UMC St Radboud Nijmegen

De rol van apc en steroiden. Intensive Care, UMC St Radboud Nijmegen De rol van apc en steroiden Peter Pickkers Intensive Care, UMC St Radboud Nijmegen NIVAS 2012 De controverse omtrent APC, Eli-Lilly en de Surviving Sepsis Campaign De studies De sponsering Het commentaar

Nadere informatie

Laat dat maar over aan de zuster Wytze Vermeijden, intensivist

Laat dat maar over aan de zuster Wytze Vermeijden, intensivist Laat dat maar over aan de zuster Wytze Vermeijden, intensivist 2 december 2015 Waar zitten we? Hoe zitten we? De IC populatie 18 bedden algemene intensive care rond de 950 opnames per jaar 10 bedden thorax

Nadere informatie

Samenvatting. Een complex beeld

Samenvatting. Een complex beeld Samenvatting Een complex beeld Vroeg herkende lymeziekte na een tekenbeet is goed te behandelen met antibiotica. Het beeld wordt echter complexer als de symptomen minder duidelijk zijn of als de patiënt

Nadere informatie

At the end of the day : moeten we stoppen?

At the end of the day : moeten we stoppen? At the end of the day : moeten we stoppen? Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care Staken van ingestelde IC behandeling: waarom? Eerst definieren! Staken: stoppen van iets omdat bijvoorbeeld de

Nadere informatie

PROJECTPLAN Vroege herkenning en behandeling ondervoeding in revalidatiecentra

PROJECTPLAN Vroege herkenning en behandeling ondervoeding in revalidatiecentra PROJECTPLAN Vroege herkenning en behandeling in revalidatiecentra Voorbeeldversie A. Inleiding en deelnemende afdelingen Inleiding Ondervoeding is sinds 2010 een prestatie indicator voor de revalidatiecentra.

Nadere informatie

Contacten die het verschil maken

Contacten die het verschil maken n ie u w s b r ie f Spotlight on Anke Van Der Heijden, Case Manager FOCUS VAN DE MAAND: Contacten die het verschil maken de best doctors stichting: in Mei 2014 Ik hoor regelmatig van patiënten dat ze het

Nadere informatie

What matters to you? IC nivo. National institutes of health, USA. Nivo van zorg. Nederland, CBO 2006 12-5-2015

What matters to you? IC nivo. National institutes of health, USA. Nivo van zorg. Nederland, CBO 2006 12-5-2015 Beeld van een Intensive care Internationale / locale kwaliteitseisen Intensive Care JJ Koeijers St. Elisabeth Hospitaal Internist-Intensivist-Acute geneeskundige 10-5-2015, quality of care Inhoud Intensive

Nadere informatie

Safar Oorzaak vaststellen en behandelen Hypothermie Gecontroleerd beademen Tracheostoma Epilepsie behandelen Monitoring Voeding

Safar Oorzaak vaststellen en behandelen Hypothermie Gecontroleerd beademen Tracheostoma Epilepsie behandelen Monitoring Voeding Peter Safar Safar 1964 Oorzaak vaststellen en behandelen Hypothermie Gecontroleerd beademen Tracheostoma Epilepsie behandelen Monitoring Voeding Acute coronaire interventie Cornonaire interventie Beademen

Nadere informatie

Inhoud. Aanleiding Doel Samenstelling Werkmodel Activiteiten Resultaten

Inhoud. Aanleiding Doel Samenstelling Werkmodel Activiteiten Resultaten Inhoud Aanleiding Doel Samenstelling Werkmodel Activiteiten Resultaten 1 Aanleiding 1. Steeds groter wordende groep kwetsbare klinische patiënten van 70 jaar en ouder die kwetsbaar zijn voor functieverlies:

Nadere informatie

Factsheet Hospital Elderly Life Program (HELP) Kwetsbare. ouderen

Factsheet Hospital Elderly Life Program (HELP) Kwetsbare. ouderen Factsheet Hospital Elderly Life Program (HELP) Kwetsbare ouderen Inhoudsopgave Factsheet Hospital Elderly Life Program (HELP) Gevolgen van een delier 3 Preventieve maatregelen 4 Inzet van geschoolde vrijwilligers

Nadere informatie

Voorschriften Radboudumc 5.13 versie 5 Definitief / okt Opname- en ontslagcriteria voor volwassenen op IC/MCafd.

Voorschriften Radboudumc 5.13 versie 5 Definitief / okt Opname- en ontslagcriteria voor volwassenen op IC/MCafd. Documentgebied: Document: Status: Titel: Voorschriften Radboudumc 5.13 versie 5 Definitief / okt 2016 Autorisator: Beheerder Auteur: Beheerder Opname- en ontslagcriteria voor volwassenen op IC/MCafd. En

Nadere informatie

Koorts. Diagnostische valkuilen bij de oudere patiënt

Koorts. Diagnostische valkuilen bij de oudere patiënt Koorts Diagnostische valkuilen bij de oudere patiënt Koorts Sinds de Oudheid weet men dat verhoogde lichaamstemperatuur een teken van ziekte kan zijn Vanaf 16-17 e eeuw worden thermometers ontwikkeld 1868

Nadere informatie

Samenvatting R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9

Samenvatting R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 R9 SAMENVATTING 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 134 Type 2 diabetes is een veel voorkomende ziekte die een grote impact heeft op zowel degene waarbij

Nadere informatie

Achtergrond (1) Patiënten met een zeldzame ziekte hebben vaak te maken met: Kennis bundelen en zichtbaar maken

Achtergrond (1) Patiënten met een zeldzame ziekte hebben vaak te maken met: Kennis bundelen en zichtbaar maken = Achtergrond (1) Patiënten met een zeldzame ziekte hebben vaak te maken met: een late diagnose een gebrek aan kennis (expertise) bij specialisten en zorgverleners onvoldoende aandacht voor wetenschappelijk

Nadere informatie

Anesthesie met rugkatheter. Bijlage Anesthesie

Anesthesie met rugkatheter. Bijlage Anesthesie Anesthesie met rugkatheter Bijlage Anesthesie Belangrijk! In de folder 'Anesthesie; algemene informatie' zijn alle zaken beschreven die voor u van belang zijn om te weten over anesthesie. Wij adviseren

Nadere informatie

Afdelingsinformatie. Intensive Care

Afdelingsinformatie. Intensive Care Afdelingsinformatie Intensive Care Inhoudsopgave Behandelteam en ondersteuners...4 Eilandverpleging...5 Isolatie...5 Op bezoek...6 Huisregels voor bezoekers...7 Eigendommen...8 Informatie over uw naaste...8

Nadere informatie

Effectieve excellentie in de verpleegkunde

Effectieve excellentie in de verpleegkunde Effectieve excellentie in de verpleegkunde MC congres Dewi Stalpers PhD, RN-ICU Wie ben ik? Van 2003-2011: IC-verpleegkundige St. Antonius ZKH September 2016: gepromoveerd aan UU Adviseur & onderzoeker

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/43013 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Hofstede, S.N. Title: Optimization of care in orthopaedics and neurosurgery Issue

Nadere informatie

Casemanagement. in de palliatieve zorg. Annicka van der Plas Quest, 7 september 2010

Casemanagement. in de palliatieve zorg. Annicka van der Plas Quest, 7 september 2010 Casemanagement in de palliatieve zorg Annicka van der Plas Quest, 7 september 2010 Inhoud Aanleiding: waarom casemanagement in de palliatieve zorg? Evaluatie onderzoek Eerste resultaten van het Expert

Nadere informatie

3.3 Delirium. herkend wordt. Onduidelijk is in hoeveel procent het delirium niet, of niet volgens de gangbare richtlijnen, behandeld wordt.

3.3 Delirium. herkend wordt. Onduidelijk is in hoeveel procent het delirium niet, of niet volgens de gangbare richtlijnen, behandeld wordt. 3.3 Delirium Delirium is waarschijnlijk de meest voorkomende neuropsychiatrische stoornis in het algemeen en academisch ziekenhuis, met een prevalentie van 15 tot 50 procent bij opgenomen oudere patiënten.

Nadere informatie

Hersenbeschadiging na sepsis en delier op de IC

Hersenbeschadiging na sepsis en delier op de IC Hersenbeschadiging na sepsis en delier op de IC Lange termijn gevolgen van IC behandeling! Mathieu van der Jagt Intensive Care Volwassenen, Erasmus MC Rotterdam m.vanderjagt@erasmusmc.nl Er is meer dan

Nadere informatie

Multimorbiditeit & Klinisch redeneren. Karin Timm Hester Vermeulen

Multimorbiditeit & Klinisch redeneren. Karin Timm Hester Vermeulen Multimorbiditeit & Klinisch redeneren Karin Timm Hester Vermeulen Mw B Voorstellen Gezondheidsprobleem Multimorbiditeit Twee of meer (chronische) ziekten tegelijkertijd Bijna 2 miljoen mensen! Bij 2/3

Nadere informatie

Kwetsbare ouderen en een geplande ziekenhuisopname. Expertisecentrum ouderengeneeskunde

Kwetsbare ouderen en een geplande ziekenhuisopname. Expertisecentrum ouderengeneeskunde Kwetsbare ouderen en een geplande ziekenhuisopname Expertisecentrum ouderengeneeskunde Algemeen Door de toenemende vergrijzing van de bevolking is inmiddels 34% van de patiënten die in het ziekenhuis worden

Nadere informatie

van chaos naar eenheid

van chaos naar eenheid van chaos naar eenheid Alles is aanwezig, je moet het alleen op de juiste plek zetten Carel Bakx, huisarts Doesburg Mark van der Wel Henny Peelen Wat gaat er gebeuren? Waarom een nieuw Vasculair Risico

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis PATIËNTEN INFORMATIE Bloedvergiftiging of sepsis 2 PATIËNTENINFORMATIE Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw naaste een bloedvergiftiging heeft, ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

Patiënt met SAB op de IC

Patiënt met SAB op de IC Patiënt met SAB op de IC AZO-scholingsavond acute neurologie November 2018 Jan Pouwels IC verpleegkundige Neural Practitioner Disclosure belangenverstrengeling voor de sprekers van de AZO scholingsavond

Nadere informatie

DOP DIGITAAL ONCO PLATFORM

DOP DIGITAAL ONCO PLATFORM DOP DIGITAAL ONCO PLATFORM Samenwerking tussen Universitair Ziekenhuis Gent VZW CoZo Vlaanderen Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde Aanleiding ehealth in de oncologie Belang van patiëntenparticipatie

Nadere informatie

EarlySense Patiëntveiligheidssysteem

EarlySense Patiëntveiligheidssysteem EarlySense Patiëntveiligheidssysteem Hét systeem voor continue monitoring van vitale functies en valpreventie op de low care verpleegafdeling Feitelijke problemen op de low care afdeling De zorglast op

Nadere informatie

PCA3. www.urologischcentrum.be

PCA3. www.urologischcentrum.be PCA3 www.urologischcentrum.be De PCA3 test, een eenvoudige urinetest die kan helpen bij de diagnose van prostaatkanker en de keuze van therapie. Over prostaatkanker Prostaatkanker is één van de meest voorkomende

Nadere informatie

Hypoglycemia is associated with intensive care unit mortality

Hypoglycemia is associated with intensive care unit mortality Hypoglycemia is associated with intensive care unit mortality Hermanides J, Bosman RJ, Vriesendorp TM, Dotsch R, Rosendaal FR, Zandstra DF, Hoekstra JB, DeVries JH. Crit Care Med 2010; 38: 1430-1434 Dr

Nadere informatie

Speciale aandacht voor ouderen tijdens een opname

Speciale aandacht voor ouderen tijdens een opname Speciale aandacht voor ouderen tijdens een opname Informatie voor patiënten F1037-3505 november 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Rust roest, bewegen voor gezonder leven! Wat betekent dat voor de zorg aan ouderen? Dr Jita Hoogerduijn

Rust roest, bewegen voor gezonder leven! Wat betekent dat voor de zorg aan ouderen? Dr Jita Hoogerduijn Rust roest, bewegen voor gezonder leven! Wat betekent dat voor de zorg aan ouderen? Dr Jita Hoogerduijn Bewegen: de geest! Bewegen: het lichaam! 1: De enige zekerheid in ons beroep is de constante verandering

Nadere informatie

Welkom in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Welkom in het Jeroen Bosch Ziekenhuis Welkom in het Jeroen Bosch Ziekenhuis Delier Vakgroep geriatrie vanaf juni 2014. Bovenste rij: Astrid van Strien, Janet Bootsma, Karen Keijsers, Truuke Kamminga. Onderste rij: Rob van Marum, Cees Wouters,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Acuut optredende verwardheid. (delier) Acuut optredende verwardheid (delier)

Patiënteninformatie. Acuut optredende verwardheid. (delier) Acuut optredende verwardheid (delier) Patiënteninformatie Acuut optredende verwardheid (delier) Acuut optredende verwardheid (delier) 1 Acuut optredende verwardheid (delier) Intensive Care, route 3.3 Telefoon (050) 524 6540 Inleiding Uw familielid

Nadere informatie

Post-cardiac arrest syndroom

Post-cardiac arrest syndroom Post-cardiac arrest syndroom Medisch Centrum Leeuwarden Dr. M.A. Kuiper FCCP FCCM Neuroloog-Intensivist Medisch Centrum Leeuwarden Uitkomsten van reanimaties Wereldwijd wordt gerapporteerd dat maar 5-10%

Nadere informatie

HET ZAL JE MOEDER MAAR ZIJN

HET ZAL JE MOEDER MAAR ZIJN HET ZAL JE MOEDER MAAR ZIJN Ouderen in het ziekenhuis: wat weten we? Marieke J. Schuurmans Hoogleraar Verplegingswetenschap UMC Utrecht Lector Ouderenzorg Hogeschool Utrecht HOEVEEL MENSEN BREKEN ER PER

Nadere informatie

Intensive care/coronaire care. Informatie voor de patiënt en familie

Intensive care/coronaire care. Informatie voor de patiënt en familie Intensive care/coronaire care Informatie voor de patiënt en familie De intensive care / coronairy care afdeling U of uw familielid is opgenomen op de intensive care of coronaire care afdeling. Deze afdeling

Nadere informatie

WAT IS HYPOGLYKEMIE? 1.1 Inleiding 11 INLEIDING

WAT IS HYPOGLYKEMIE? 1.1 Inleiding 11 INLEIDING HYPOGLEKEMIE_BINNENWERK_48 x 20 (A5) 4-4 3--2 0:2 Pagina WAT IS HYPOGLYKEMIE?. Inleiding Philip Cryer, een vooraanstaand Amerikaans diabetoloog, heeft aangetoond en beschreven dat hypoglykemie de belangrijkste

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012

Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Zelfmanagement, gedeelde zorg of ontzorgen. Congres Chronische zorg Jacques Loomans (ZB NH) Jeanny Engels (Vilans) 29 juni 2012 Programma Inleiding Inleefoefening zelfmanagement met nabespreking Rol patiëntenverenigingen

Nadere informatie

Value-based healthcare en Lean vanuit wetenschappelijk perspectief

Value-based healthcare en Lean vanuit wetenschappelijk perspectief 30/11/2018 1 Value-based healthcare en Lean vanuit wetenschappelijk perspectief Kees Ahaus Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie & Bedrijfskunde 16 november 2018 30/11/2018 2 Het vraagstuk Hoe

Nadere informatie

demedisch Specialist Klinisch geneticus Eva Brilstra: Dit vak is dynamisch, booming en nooit saai

demedisch Specialist Klinisch geneticus Eva Brilstra: Dit vak is dynamisch, booming en nooit saai GATEN IN HET ROOSTER In de knel door individualisering opleiding DEAL! Geheimen van goed onderhandelen demedisch Specialist 1 ARTSEN OVER PAPIERWERK Lusten en lasten van registraties APRIL 2016 UITGAVE

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Als genezing niet meer mogelijk is Opname van patienten in de palliatieve fase van hun ziekte op de IC dr Erwin J.O. Kompanje Department of Intensive Care Palliatieve zorg op de IC Department of Intensive

Nadere informatie

Prospective cohortstudie, gericht op achterhalen: van acute Q-koortspatiënten, tot 24 maanden na 1 e zd.

Prospective cohortstudie, gericht op achterhalen: van acute Q-koortspatiënten, tot 24 maanden na 1 e zd. Een casecontrol studie naar de gezondheid situatie op het gebied van vermoeidheid en kwaliteit van leven tussen Q Koorts en legionella patiënten één jaar na eerste ziekte dag. Uitgevoerd door Joris A.F.

Nadere informatie

In de war? Op de Intensive Care

In de war? Op de Intensive Care In de war? Op de Intensive Care Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw partner of familielid is in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen op de Intensive Care.

Nadere informatie

Patient-reported outcome measures. Spreker Diana Delnoij Plaats Kwaliteitsinstituut

Patient-reported outcome measures. Spreker Diana Delnoij Plaats Kwaliteitsinstituut Patient-reported outcome measures Spreker Diana Delnoij Plaats Kwaliteitsinstituut datum Waarom PROMs Van complicaties naar toegevoegde waarde Gebruik PROMs: Wetenschappelijk, t.b.v. Klinische trials;

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Informatie borstvergroting

Plastische chirurgie. Informatie borstvergroting Plastische chirurgie Informatie borstvergroting Algemeen Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of stevigere borsten leeft echter

Nadere informatie

Oorzaken van sepsis Klachten bij sepsis Septische shock

Oorzaken van sepsis Klachten bij sepsis Septische shock Sepsis Sepsis Sepsis is een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie. Die verloopt zo ernstig dat weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitvallen. Sepsis wordt ook wel bloedvergiftiging

Nadere informatie

In de war? Op de Intensive Care

In de war? Op de Intensive Care In de war? Op de Intensive Care Albert Schweitzer ziekenhuis juni 2015 pavo 1168 Inleiding Uw partner of familielid is in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen op de Intensive Care. Waarschijnlijk

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20953 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Bruine, Francisca Teresa de Title: Advanced MR brain imaging in preterm infants

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING (DUTCH SUMMARY)

NEDERLANDSE SAMENVATTING (DUTCH SUMMARY) NEDERLANDE AMENVATTING (DUTCH UMMARY) 189 Nederlandse amenvatting (Dutch ummary) trekking van proefschrift Patiënten met een chronische gewrichtsontsteking, waaronder reumatoïde artritis (RA), de ziekte

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting. Chapter 5

Nederlandse Samenvatting. Chapter 5 Nederlandse Samenvatting Chapter 5 Chapter 5 Waarde van MRI scans voor voorspelling van invaliditeit in patiënten met Multipele Sclerose Multipele Sclerose (MS) is een relatief vaak voorkomende ziekte

Nadere informatie

Dagboek Intensive Care

Dagboek Intensive Care Dagboek Intensive Care Dagboek Intensive Care: Een hulpmiddel bij de verwerking van opname op een intensive care. Inleiding Een patiënt die opgenomen is op de afdeling Intensive Care ligt waarschijnlijk

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Afdeling kwaliteit en veiligheid 1 In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking

Nadere informatie

Samenvatting. Etiologie. samenvatting

Samenvatting. Etiologie. samenvatting Samenvatting Hoofdstuk 1 is een algemene inleiding op dit proefschrift. Luchtweginfecties zijn veel voorkomende aandoeningen, die door een groot aantal verschillende virussen en bacteriën veroorzaakt kunnen

Nadere informatie

Signaleren, volgen en verdiepen. Werk in uitvoering

Signaleren, volgen en verdiepen. Werk in uitvoering Signaleren, volgen en verdiepen Werk in uitvoering Everlien de Graaf Verpleegkundige, Verplegingswetenschapper, Promovenda Hospicezorg & Symptomen en klachten van patiënten Expertise centrum Palliatieve

Nadere informatie

Informatie voor patiënten met Erythropoiëtische Protoporfyrie (EPP)

Informatie voor patiënten met Erythropoiëtische Protoporfyrie (EPP) Het team van het Nederlands Porfyrie Centrum van het Erasmus MC wil u graag uitnodigen om een afspraak te maken op het metabole spreekuur van het Erasmus MC. Wat is erythropoiëtische Protoporfyrie (EPP)

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het is een uitdaging om ouderen te identificeren die baat kunnen hebben bij een interventie gericht op de preventie van beperkingen in het dagelijks leven op het moment dat dergelijke

Nadere informatie

Perspectief van de zorgondernemer. Prof. dr. Robert Slappendel, anesthesioloog Manager kwaliteit en Veiligheid Amphia Ziekenhuis

Perspectief van de zorgondernemer. Prof. dr. Robert Slappendel, anesthesioloog Manager kwaliteit en Veiligheid Amphia Ziekenhuis Perspectief van de zorgondernemer Prof. dr. Robert Slappendel, anesthesioloog Manager kwaliteit en Veiligheid Amphia Ziekenhuis Heeft dit zorgstelsel adequate prikkels om kwalitatief goede zorg te leveren?

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING Nederlandse Samenvatting 195 NEDERLANDSE SAMENVATTING DEEL I Evaluatie van de huidige literatuur De stijgende incidentie van slokdarmkanker zal naar verwachting continueren in

Nadere informatie

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans 6 december 2018 SRZ Congres Terug naar het begin: de aanleiding planvorming Oud Haven/Haven 2.0 Overdracht van zorg vanaf 1/10/17 Intrekken Wtzi per 1/1/18 Haven

Nadere informatie

PATIËNTENPARTICIPATIE OP DE INTENSIVE CARE VAN TERGOOIZIEKENHUIZEN

PATIËNTENPARTICIPATIE OP DE INTENSIVE CARE VAN TERGOOIZIEKENHUIZEN PATIËNTENPARTICIPATIE OP DE INTENSIVE CARE VAN TERGOOIZIEKENHUIZEN Projectgroep Patiëntenparticipatie September 2011 Patiëntenparticipatie op de Intensive Care van Tergooiziekenhuizen Steeds meer leeft

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ontslag van Intensive Care of Medium Care-IC naar verpleegafdeling

Patiënteninformatie. Ontslag van Intensive Care of Medium Care-IC naar verpleegafdeling Patiënteninformatie Ontslag van Intensive Care of Medium Care-IC naar verpleegafdeling Ontslag van Intensive Care of Medium Care-IC naar verpleegafdeling 1 Ontslag van Intensive Care of Medium Care-IC

Nadere informatie

STAPPENPLAN BIJ HET MODEL STUURYSTEEM DECUBITUS (PROJECT DECUBITUSZORG IN DE DAGELIJKSE PRAKTIJK; DOOR STUREN STEEDS BETER)

STAPPENPLAN BIJ HET MODEL STUURYSTEEM DECUBITUS (PROJECT DECUBITUSZORG IN DE DAGELIJKSE PRAKTIJK; DOOR STUREN STEEDS BETER) STAPPENPLAN BIJ HET MODEL STUURYSTEEM DECUBITUS (PROJECT DECUBITUSZORG IN DE DAGELIJKSE PRAKTIJK; DOOR STUREN STEEDS BETER) Juni 2004 INLEIDING Voor u ligt een stappenplan dat gebaseerd is op de CBO-richtlijn

Nadere informatie

Bedrijfsplan 2013 Intensive & Medium Care

Bedrijfsplan 2013 Intensive & Medium Care UMC St Radboud Bedrijfsplan 2013 Intensive & Medium Care Prof. dr. J.G. van der Hoeven Drs. A.M.M. Broods 1-10- 2012 2 Inhoudsopgave Verantwoording 1 Patiëntenzorg... 4 2 Onderzoek, Onderwijs en Opleiding...

Nadere informatie

Borstvergroting. Plastische chirurgie

Borstvergroting. Plastische chirurgie Borstvergroting Plastische chirurgie Inleiding Het is niet eenvoudig aan te geven welke vrouwen voor een borstvergrotende operatie kiezen. De wens naar grotere of steviger borsten leeft echter bij velen:

Nadere informatie

Wanneer is een circulatie slecht?

Wanneer is een circulatie slecht? Wanneer is een circulatie slecht? Prof. Dr. J.G. van der Hoeven Afdeling Intensive Care UMC St Radboud Venticare 2010 1 Analyse Inotropicum Vaatverwijder Combinatie Geen actie Nee Is er een probleem met

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Samenvatting Samenvatting In dit proefschrift getiteld Relatieve bijnierschorsinsufficiëntie in ernstig zieke patiënten De rol van de ACTH-test hebben wij het concept relatieve bijnierschorsinsufficiëntie

Nadere informatie

Workshop Regelgeving en Oncologienetwerken Petra vd Raad & Jenneke Boerman - LUMC

Workshop Regelgeving en Oncologienetwerken Petra vd Raad & Jenneke Boerman - LUMC 17 november 2017 Workshop Regelgeving en Oncologienetwerken Petra vd Raad & Jenneke Boerman - LUMC Doelstelling oncologische netwerken Goede oncologische zorg: - voor de patiënt de juiste behandeling op

Nadere informatie

Wij maken het mee. Verslag bijeenkomst professionals Wij zien je Wel op 22 november 2018

Wij maken het mee. Verslag bijeenkomst professionals Wij zien je Wel op 22 november 2018 Wij maken het mee Verslag bijeenkomst professionals Wij zien je Wel op 22 november 2018 Meer dan honderd professionals en ouders kwamen vandaag bij elkaar tijdens de tweede landelijke Wij zien je Wel-bijeenkomst

Nadere informatie

Functieprofielen Belang en landelijke implementatie. Dewi Stalpers PhD, RN-ICU

Functieprofielen Belang en landelijke implementatie. Dewi Stalpers PhD, RN-ICU Functieprofielen Belang en landelijke implementatie Dewi Stalpers PhD, RN-ICU Wie ben ik? Van 2003-2011: IC-verpleegkundige St. Antonius Ziekenhuis en Gezondheidswetenschappen (ibmg) Van 2011-2016: promotietraject

Nadere informatie

De meerwaarde van een early warning system op een standaard verpleegafdeling

De meerwaarde van een early warning system op een standaard verpleegafdeling De meerwaarde van een early warning system op een standaard verpleegafdeling Auteurs : Dr. Gillis Marc Mevr. Reynders Nicole Dhr. Knaepen Stefan 1 Doelstelling EWS systeem Het EWS systeem is een wetenschappelijk

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Critical Illness Polyneuropathie (CIPN) Criticall Illness Polyneuropathie (CIPN)

Patiënteninformatie. Critical Illness Polyneuropathie (CIPN) Criticall Illness Polyneuropathie (CIPN) Patiënteninformatie Critical Illness Polyneuropathie (CIPN) Criticall Illness Polyneuropathie (CIPN) 1 Folder Critical Illness Polyneuropathie (CIPN) Inleiding Wanneer een patiënt langere tijd ernstig

Nadere informatie

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen

Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen Niet reanimeren en andere behandelbeperkingen In deze folder leest u over de behandelbeperkingen die u kunt afspreken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelbeperking zijn niet reanimeren en

Nadere informatie

Niet-reanimeren en andere behandelafspraken

Niet-reanimeren en andere behandelafspraken Niet-reanimeren en andere behandelafspraken In deze folder leest u over de behandelafspraken die u kunt maken met uw arts. Bekende voorbeelden van een behandelafspraak zijn niet-reanimeren en geen bloedtransfusie.

Nadere informatie