Visie Binnenstad. Augustus 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie Binnenstad. Augustus 2009"

Transcriptie

1 Visie Binnenstad Augustus 2009 Colofon: Auteurs: Hester van Dijk, Pascal Simons en Joke van der Bent (gemeente Gouda), Léon v.d. Meij, Johan Weeber, Kees Jaap Budding (wijkteam Binnenstad)

2 1. Inleiding op de visie In 2008 is de nota Ruimte geven om verantwoordelijkheid te nemen door de raad aangenomen. Met deze nota is een nieuwe fase in de Goudse wijkaanpak aangebroken. De jaarprogramma s, waarin de acties komen te staan die per jaar in een wijk ondernomen gaan worden, worden vanaf nu gebaseerd op een analyse van en visie op de wijk. Door op deze systematische wijze in de wijken te werken aan leefbaarheid en veiligheid, werken we aan zichtbare resultaten zowel op korte als op langere termijn. Met de nieuwe werkwijze is ook gekozen voor een gezamenlijke aanpak. Alle partners in de wijkaanpak doen mee en leveren hun aandeel. De vaste partners zijn de wijkteams, de woningcorporaties, de politie en de welzijnswerkers. Daarnaast zijn er per wijk vaak nog andere partijen die aan tafel zitten. In februari en maart 2009 zijn er in de 13 wijkaanpakwijken wijkanalysebijeenkomsten gehouden. Op deze bijeenkomsten is het statistische materiaal gepresenteerd aan de partners. Dit gebeurde per thema. Naast de feiten hebben de partners vervolgens hun beleving van de wijk gezet. Tenslotte is gezamenlijk een SWOTanalyse gemaakt. In een aantal wijken heeft het wijkteam nog nader onderzoek gedaan onder de bewoners. In juni 2009 is de SWOT-analyse uitgewerkt tot een visie op de wijk voor ±2013. De belangrijkste thema s zijn hierin uitgewerkt. In het najaar 2009 zal hier tenslotte een jaarprogramma op geschreven worden, wat vervolgens tot eind 2010 uitgevoerd zal worden. Daarna zal een nieuw jaarprogramma gemaakt worden. In dit visiedocument is bewust een keuze gemaakt voor een aantal thema s. Er is prioriteit gesteld bij de aanpak van deze onderwerpen. Dit betekent niet dat de andere punten geen aandacht meer krijgen, er wordt echter een focus gelegd op de gekozen punten. Uiteraard is er altijd flexibiliteit om op actuele ontwikkelingen in te springen. Jaarlijks zullen zowel analyse en visie herijkt worden en na 3 of 4 jaar opnieuw geschreven worden. Per thema wordt een toelichting gegeven op het onderwerp. Hierin zijn gegevens uit de analyse verwerkt evenals de keuze die de partners gemaakt hebben over de gewenste ontwikkelingsrichting. Vervolgens is in doel en streefbeeld nader uitgewerkt wat beoogd wordt met de aanpak van het thema. In het streefbeeld wordt het doel concreet uitgewerkt. Dit vormt de basis voor het jaarprogramma.

3 2. SWOT-analyse van de wijk In de SWOT-analyse staan de sterke en zwakke punten van de wijk, evenals de kansen en bedreigingen die op de wijk afkomen in de komende jaren. Deze SWOT-analyse is gebaseerd op een uitgebreide analyse van diverse gegevens, zowel feiten als ervaringen met de wijk. Het is hiermee een weerslag van de visie van bewoners en professionals op de wijk. Sterk Historische karakter van de panden, grachten en verhalen Centrale ligging Veel horeca en winkels Nabijheid van een OV knooppunt Nabijheid van culturele voorzieningen Evenementen en gezelligheid Sociale contacten/sfeer in de straat/buurt Cameratoezicht Provinciestadje: alles is er, maar toch knus Rust en ruimte Goudse tuin -gedachte De binnenstadbewoners zelf: bewust en divers Zwak Te weinig parkeergelegenheid Overlast van laden en lossen Te weinig groen, en de kwaliteit van straatmeubilair is rommelig Onderhoud van het openbaar gebied Zwerfvuil en hondenpoep Slechte bereikbaarheid met de auto Beperkte fietsvoorzieningen en slechte kwaliteit/kwantiteit van stallingen Na uur zijn de straten uitgestorven/sociale onveiligheid: verlichting Doorvaarbaarheid van de grachten Te weinig plaats voor leerlingen op de basisscholen Door historische structuur weinig mogelijkheid tot verbouwen en uitbouwen De Binnenstad is niet aantrekkelijk voor gezinnen Speelpleken sluiten niet goed aan op de leeftijd v/d kinderen Weinig bewoning boven winkels Leegstand Weinig sociale controle Beperkte voorzieningen voor de jeugd Weinig nachthoreca met als gevolg hangende jongeren (16-21 jaar) Oude ambachten/nijverheid verdwijnen Bedreigingen De toename van evenementen geeft druk op de Binnenstad en de overlast neemt daarmee toe Nieuwe projecten leveren overlast op in de zin van bouwen, parkeren en drukte Cameratoezicht: verplaatsing naar plaatsen zonder camera s Uitstel van de Zuidwestelijke Randweg Financiële situatie van de gemeente Kansen Meer wateroppervlakte (aandacht voor water) Doorvaarbaarheid van de grachten Benoem en vergroot dat wat Gouds is (historie, producten, water, etc.) Raoul Wallenbergplantsoen Verbetering van de verlichting in het kernwinkelgebied: hogere intensiteit, meer luxen Bouwprojecten die de Binnenstad vernieuwen Dijkverbetering als kans om de IJssel en de Binnenstad beter met elkaar te verbinden Uitvoering parkeernota Grotere prullenbakken en deze vaker legen Ondergrondse vuilcontainers Enthousiasme, kennis en kunde v/d bewoners Binnenstadservice.nl NB De dikgedrukte punten in de SWOT-analyse zijn verwant aan de gekozen thema s, deze worden versterkt of juist bestreden. Op 10 juni 2009 hebben bewoners van de Binnenstad aangegeven waar hun prioriteiten liggen. Deze uitkomst en de SWOT-analyse vormen de basis waarop de werkvelden zijn bepaald waarop iedereen zich in de komende jaren in wil zetten.

4 3. Toelichting op thema s Op de visiebijeenkomst op 17 juni 2009 is gekozen voor volgende thema s: 1. Woonomgeving/kwaliteit openbare ruimte 2. Verkeer (veiligheid) 3. Jongeren/jeugd 4. Kwaliteit van de gebouwde ruimte Als algemeen streefbeeld voor de binnenstad zijn wij gekomen tot de volgende formulering: De binnenstad omvat in 2013 een schone, hele en veilige openbare ruimte waarin nadruk ligt op het aanwezige water en waarin voldoende (speel)voorzieningen voor kinderen en jongeren zijn opgenomen die zijn afgestemd op de behoeften van de verschillende leeftijdscategorieën. Tevens zorgt deze inrichting voor een vermindering van verkeersborden en een toename van verkeersveiligheid. De kwaliteit van de bebouwde omgeving wordt waar mogelijk versterkt. Thema 1: Woonomgeving / Kwaliteit openbare ruimte De Binnenstad van Gouda wordt intensief gebruikt door haar bewoners en andere Gouwenaren omdat de wijk een centrumfunctie heeft. De vele tienduizenden toeristen en bezoekers van buiten Gouda zorgen met name in de zomermaanden voor extra drukte 1. Door het intensieve gebruik ligt er veel druk op de openbare ruimte en op de woonomgeving. Daarnaast voldoet de inrichting en kwaliteit niet altijd volgens de betrokken partners. Dit betreft bijvoorbeeld het onderhoud en de uitstraling van het straatmeubilair en de inrichting van het groen. De binnenstad is een relatief kleine wijk, waarin vele voorzieningen en winkels liggen. Door de historisch dichte bebouwing en de singels is de hoeveelheid groen beperkt. Bewoners gaven in de analyse aan dat zij een tekort aan groen in de wijk ervaren. Daarnaast zijn andere voorzieningen in de openbare ruimte, zoals speelvoorzieningen voor kinderen, volgens de bewoners beperkt aanwezig en ervaart men de kwaliteit als onvoldoende. Volgens de door de gemeente gehanteerde norm voor speelplekken echter (70 kinderen per speelplek) zijn er in de Binnenstad wél voldoende plekken. Een ander onderwerp is het straatmeubilair in de binnenstad. Er worden zeer veel verschillende stijlen naast elkaar gebruikt, waardoor een eenduidig beeld ontbreekt. Dit geldt ook voor de openbare verlichting, de kwaliteit daarvan laat soms te wensen over. Bewoners wensen daarnaast ondergrondse vuilcontainers om de kwaliteit van de openbare ruimte te verhogen. Er wordt veel geklaagd over zwerfvuil dat zowel bewoners als bezoekers achterlaten en er wordt geklaagd over hondenpoep. Door het tegen gaan en het opruimen van zwerfvuil en het beter handhaven van het hondenpoepbeleid, blijft de openbare ruimte schoon en netjes. Zowel de bewoners als de bezoekers kunnen dan meer van de openbare ruimte en woonomgeving genieten. Bron: Internet 1 In 2008 werden er in totaal toeristen geteld, die Gouda gemiddeld 2,5 keer bezochten. Dit betekent dus 1,3 miljoen bezoekers, die bij elkaar een kleine 58 miljoen euro uitgaven. Bron: Krant van Gouda 24/4/09

5 Doel: De bijbehorende doelstelling is het verbeteren van de openbare ruimte en de leefomgeving in de komende drie jaar. Dit wordt bereikt door het beter afstemmen van bijvoorbeeld de groen- en speelvoorzieningen op de (potentiële) gebruikers. Daarnaast moet er aandacht besteedt worden aan een kwalitatieve verbetering van de inrichting van de openbare ruimte. Ook is het van belang ervoor te zorgen dat de problematiek met zwerfvuil en hondenpoep wordt opgelost. Dit moet uiteindelijk leiden tot een schone, veilige en hele openbare ruimte in Streefbeeld: (Speel)voorzieningen zijn afgestemd op behoeften van de verschillende leeftijdscategorieën. Straatmeubilair en verlichting vertonen meer samenhang. De overlast van zwerfvuil en hondenpoep is verminderd. De inrichting van de openbare ruimte voldoet aan LIOR (Leidraad Inrichting Openbare Ruimte). Water en groen zijn nadrukkelijker aanwezig en worden beter benut. Thema 2: Verkeer(-sveiligheid) Het thema verkeer en de verkeersveiligheid is een belangrijk punt voor de Binnenstad. Wanneer het gaat om het verkeer in de Binnenstad gaat het om bezoekers die de wijk betreden, het autobezit van de bewoners en de daaraan gekoppelde vergunningen, voorzieningen voor fietsen, verkeersveiligheid en ook het vrachtverkeer dat dit deel van Gouda betreedt om winkels te bevoorraden. Er is binnen dit thema bewust niet gekozen om de parkeervoorzieningen op te nemen, omdat dit een opgave is die niet in drie jaar te verwezenlijken is. De Goudse Binnenstad is een druk gebied, dat niet overal toegankelijk is voor autoverkeer. Door deze beperkte toegankelijkheid van het gebied en de aard van het gebied (veel bezoekers) is het lastig om de Binnenstad te bereiken. Ook zijn er (niet wenselijke) sluiproutes ontstaan. Om de Binnenstad beter bereikbaar te maken kan de geplande zuidelijke randweg een rol spelen. Enkele singels en straten zullen dan minder druk worden en daarmee zal de druk van het verkeer verminderen. De relatief smalle straten en verschillende verkeerssituaties en de druk van verkeer op het gebied kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Veel van deze situaties zouden wellicht door middel van kleine veranderingen zoals het plaatsen van borden en het beter handhaven van regels kunnen worden opgelost. Er bestaat ook de intentie om, zowel uit duidelijkheids- als esthetische overwegingen, het aantal geplaatste borden waar mogelijk te verminderen. Omdat de Binnenstad het kernwinkelgebied van Gouda is, zijn er veel vrachtwagens die de Binnenstad moeten betreden om de winkels te bevoorraden. Van deze vrachtwagenbewegingen wordt last ervaren door de bewoners. Ook wordt overlast ervaren van andere grote voertuigen, zoals vuilniswagens en bouwverkeer. In de kansen voor de wijk wordt Binnenstadservice genoemd als een mogelijke oplossing om het aantal verkeersbewegingen te verminderen en daarmee ook direct (een deel van) de overlast. Een ander punt heeft betrekking op de voorzieningen voor fietsen. Deze zijn in de Binnenstad beperkt, er zijn te weinig stallingen en de stallingen die er zijn, zijn kwalitatief niet voldoende. Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor bewoners van de binnenstad. Het verbeteren hiervan is belangrijk voor een stad als Gouda waar veel bewegingen met de fiets gemaakt worden. Figuur 2: Vrachtwagen in de Binnenstad Bron: De krant van Gouda, 2009

6 Doel: De komende drie jaar worden stappen gezet in het verbeteren van de verkeersveiligheid door samen met de betrokken partners gevaarlijke/onoverzichtelijke situaties aan te pakken. Overlast door grote voertuigen en sluipverkeer wordt aangepakt, zodat de bewoners rustiger wonen. Daarnaast is het van belang dat aan de voorzieningen voor fietsers een impuls wordt gegeven. Uiteindelijk moet het bereiken van deze doelstellingen zorgen voor een verkeersveilige en relatief rustige Binnenstad met minder vrachtwagens die ook plaats biedt aan de vele bezoekers te voet en per fiets. Streefbeeld Afname van het aantal onveilige verkeerssituaties. Meer fietsstallingsvoorzieningen voor zowel bezoekers als bewoners van de binnenstad. Minder overlast van grote voertuigen in de binnenstad. Minder sluipverkeer door de binnenstad. Thema 3: Kinderen en jongeren In de Binnenstad woonden op 1 januari kinderen en jongeren. In Gouda is 24% van de bevolking jonger dan 19 jaar, in de Binnenstad is dit 16%. De betrokken partners ervaren een tekort aan voorzieningen voor de jeugd. Volgens de 70-norm die de gemeente stelt aan speelplekken heeft de wijk recht op zes plekken. De binnenstad heeft dan ook zes speelplekken. Uit de analyse bleek echter dat sommige speelplekken niet ideaal gesitueerd zijn, dan wel dat ze niet aansluiten bij de (leeftijd van de) doelgroep.. De partners vinden het belangrijk dat kinderen kunnen spelen in de nabijheid van hun woning en dat de plekken afgestemd zijn op de wensen van de gebruikers. Een ander aandachtspunt zijn de voorzieningen voor jongeren die ouder zijn dan 16. Er zijn geen speelvoorzieningen of trapvelden voor de oudere kinderen in de wijk, zoals bijvoorbeeld een Cruyff Court. De fysieke ruimte is hiervoor niet beschikbaar. Tot slot zijn er in Goudse binnenstad geen tot weinig uitgaansgelegenheden voor deze doelgroep. Een middelgrote stad als Gouda zou meer moeten bieden aan deze doelgroep dan wat nu het geval is. Figuur 3: Links een trapveld (ander plaatje) en rechts een uitgaansgelegenheid Bron:??plaatje Cruijf court vervangen??en internet Doel: Over drie jaar zullen de voorzieningen voor kinderen en jongeren in de Binnenstad beter aansluiten bij de wensen van de verschillende leeftijdscategorieën. Speelplekken moeten dan beter van kwaliteit zijn en daar zijn waar de gebruikers zich bevinden. Daarnaast moet er worden gekeken naar voorzieningen voor jongeren boven de 16 jaar, zowel naar de behoefte als naar de mogelijke realisatie van deze behoefte. Streefbeeld Inrichting en kwaliteit speelplekken sluiten beter aan op de behoefte. Behoeften van jongeren zijn bekend. Afhankelijk van wensen en mogelijkheden zijn voorzieningen voor jongeren gerealiseerd.

7 Thema 4: Kwaliteit van de bebouwde ruimte De Goudse Binnenstad is het historische centrum van de stad en trekt door haar cultuurhistorische waarde ieder jaar veel toeristen aan uit het binnen- en buitenland. Het historische en kleinschalige van de Goudse binnenstad wordt ook door veel bewoners als een pluspunt ervaren. Het is daarom van belang deze kwaliteiten te beschermen en versterken, waarbij ook ruimte moet bestaan voor verandering en vernieuwing. Tijdens de visiebijeenkomst werd bijvoorbeeld het idee geopperd van een gevel van de maand om zo eigenaren aan te sporen hun vastgoed te onderhouden. Dit als aanvulling op bestaande instrumenten als een stedebouwkundige visie en (conserverende) bestemmingsplannen. Een ander onderwerp van discussie is het wonen boven winkels. Door het wonen boven winkels aan te moedigen kan leegstand en dus verpaupering worden tegengegaan. Ook zorgt dit ervoor dat de straten s avonds niet uitgestorven zijn en de veiligheidsbeleving toeneemt. Figuur 4: Links nieuwbouw brandweerkazerne en rechts de markt Bron: Bouw Mij Gouda en internet Doel: Behouden en versterken van de kwaliteiten van de huidige bebouwde omgeving. Nieuwbouwprojecten moeten passen bij het bestaande stadsbeeld. Er wordt een balans gezocht tussen enerzijds het nieuwe en moderne en anderzijds het karakteristieke en historische van de Gouda. Daarnaast kan door het aanmoedigen van wonen boven winkels, leegstand en verpaupering voorkomen worden en inherent hieraan neemt de veiligheidsbeleving toe. Streefbeeld: Er wordt meer gewoond boven winkels. Er zijn minder verpauperde/leegstaande panden en plekken in de binnenstad. Gerealiseerde nieuwbouw past binnen het (cultuur)historisch karakter van de binnenstad.

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Gouda

Mobiliteitsplan Gouda Mobiliteitsplan Gouda 25 november 2015 Bijeenkomst gemeenteraad 1 Agenda 1. Opening 2. Proces en werkwijze 3. Inventarisatie, ambities en opgaven (eerste opzet) 4. Vervolg 2 Proces en werkwijze Projectfases

Nadere informatie

Wijkvisie Nieuwe Park September 2009

Wijkvisie Nieuwe Park September 2009 Wijkvisie Nieuwe Park 2009-2012 September 2009 Park en dijk: míjn wijk! Colofon:Auteurs: Rik Scheele en Joke van der Bent (gemeente Gouda) Wilma Neefjes (wijkteam Nieuwe Park) 1. Inleiding op de visie

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Binnenstad van Leiden

Hoofdstuk 8 Binnenstad van Leiden Hoofdstuk 8 Binnenstad van Leiden Samenvatting De binnenstad van Leiden krijgt een voldoende (7,1) van de Leidenaren. Wanneer wordt gevraagd naar de ontwikkeling van de afgelopen twee jaar, dan geven meer

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pagina. Stichting Conclusies bewonersenquête wijkanalyse 2009 Versie: 1.1 Wijkteam Datum: 12 nov 2009 Achterwillens Pagina: 1 van 10

Inhoudsopgave Pagina. Stichting Conclusies bewonersenquête wijkanalyse 2009 Versie: 1.1 Wijkteam Datum: 12 nov 2009 Achterwillens Pagina: 1 van 10 Achterwillens Pagina: 1 van 10 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 2 2. Leeftijdsopbouw respondenten 2 3. Hoe worden zaken in de wijk gewaardeerd 3 3.1. Conclusies 4 4. Welke onderwerpen verdienen meer aandacht

Nadere informatie

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl Herinrichting Ooster-& Westerkade Buurtavond Juni 2016 Programma van de avond 19:15 uur: Overzicht inbreng eerste bijeenkomst 19:45 uur: Toelichting ideeschetsen 20:15 uur: Werksessie reacties en voorkeuren

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 Onderhoud en netheid van de eigen buurt

Hoofdstuk 15 Onderhoud en netheid van de eigen buurt Hoofdstuk 15 Onderhoud en netheid van de eigen buurt Samenvatting Leidenaren vinden, evenals voorgaande jaren, het groen in de wijk en de inrichting van de wijk de belangrijkste aspecten die een wijk of

Nadere informatie

SAMEN een mooie zomer op het Anna Paulownaplein! Maandag 1 juni 2015 Locatie: Kamer Hiernaast (Room Next Door)

SAMEN een mooie zomer op het Anna Paulownaplein! Maandag 1 juni 2015 Locatie: Kamer Hiernaast (Room Next Door) SAMEN een mooie zomer op het Anna Paulownaplein! Maandag 1 juni 2015 Locatie: Kamer Hiernaast (Room Next Door) Samenvatting Maandagavond 1 juni jl. kwamen bewoners en ondernemers van het Anna Paulownaplein

Nadere informatie

Denk mee. over uw eigen buurt! Manifestatie Stadsdeelplan 2012-2015

Denk mee. over uw eigen buurt! Manifestatie Stadsdeelplan 2012-2015 WalBoDuin Wijk: WALDECK, BOHEMEN, KIJKDUIN Verkeerssituatie verbeteren bij International School Betere oversteekplekken op straathoeken voor minder-validen Graffiti verwijderen Aanzien gesloten winkelpinten

Nadere informatie

SchiermonnikOOG OP MOBILITEIT

SchiermonnikOOG OP MOBILITEIT SchiermonnikOOG OP MOBILITEIT 1 Inhoud 1. Ander beleid o.b.v. onderzoek en evaluaties Beleidsnotitie 2002 Onderzoek en evaluaties 2. SchiermonnikOOG OP MOBILITEIT Visie Maatregelen: bereikbaarheid & verkeersveiligheid

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. Netheid eigen wijk

Hoofdstuk 6. Netheid eigen wijk Hoofdstuk 6. Netheid eigen wijk Samenvatting Leidenaren vinden groen in de buurt en een rustige woonomgeving de meest prettige punten aan de inrichting van een wijk. Als grootste bron van irritatie wordt,

Nadere informatie

Digipanel over: Wijkgericht werken en plussen en minnen van de stad

Digipanel over: Wijkgericht werken en plussen en minnen van de stad Digipanel over: Wijkgericht werken en plussen en minnen van de stad Onderzoek & Statistiek Gemeente s-hertogenbosch Januari 007 Kort samengevat In november 00 is het Bossche digipanel gevraagd naar hun

Nadere informatie

Bewoners aan zet. Gouda-Oost. Wijkanalyse en visie Colofon: Auteur: Hester van Dijk (gemeente Gouda) Colofon:

Bewoners aan zet. Gouda-Oost. Wijkanalyse en visie Colofon: Auteur: Hester van Dijk (gemeente Gouda) Colofon: Colofon: Auteur: Hester van Dijk (gemeente Gouda) Bewoners aan zet. Wijkanalyse en visie 2013-2015 Gouda-Oost Colofon: Auteur: Johan den Ambtman (gemeente Gouda) Inhoud Waar mogelijk is de wijkindeling

Nadere informatie

Vernieuwing Vomar en omgeving Sluis

Vernieuwing Vomar en omgeving Sluis Vernieuwing Vomar en omgeving Sluis Verslag Informatieavond Woensdagavond 25 april, Goede Rede Almere Aanleiding Woensdagavond 25 April vond de eerste informatieavond plaats in de Goede Rede, rondom de

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten.

Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten. Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten. Inleiding. Het creëren van een huiskamer is een belangrijke referentiegedachte: aldus is opgetekend in de Centrumvisie

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF

UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF UITGANGSPUNTEN HERINRICHTING INGENIEUR SMEDINGPLEIN WIERINGERWERF Bewoners hebben op de bewonersavond op 11 juli 2017 aangegeven de dorpskern van Wieringerwerf graag het karakter te geven van een verblijfsgebied

Nadere informatie

RESULTAAT ENQUETE LEEFBAARHEID IN DE BINNENSTAD VAN HULST

RESULTAAT ENQUETE LEEFBAARHEID IN DE BINNENSTAD VAN HULST RESULTAAT ENQUETE LEEFBAARHEID IN DE BINNENSTAD VAN HULST Zomer 2015 Wijkraad Hulst Binnenstad Beste Hulstenaren, Voor u ligt het resultaat van een enquête die is samengesteld naar aanleiding van de Jaarvergadering

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt Buurtnummer: Met deze enquête stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven van 1 (zeer negatief) tot 10 (zeer

Nadere informatie

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap Thema s 2 e Debat van Baarle Bruisend centrum Het centrum van Baarle-Nassau maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van de kwaliteiten die het dorp rijk is; de enclavesituatie, het rijke winkelaanbod, het

Nadere informatie

Wagenstraat Voetgangersgebied?

Wagenstraat Voetgangersgebied? Wagenstraat Voetgangersgebied? Rapportage Consultatie Wagenstraat voetgangersgebied Bijlagen Den Haag, oktober 2007 Stichting Chinatown Den Haag / Joost Zonneveld BIJLAGE 1 - RESULTATEN INLOOPBIJEENKOMST

Nadere informatie

Leefbaarheidsenquête ALGEMENE VRAGEN. Dorpnr.: 1

Leefbaarheidsenquête ALGEMENE VRAGEN. Dorpnr.: 1 Dorpnr.: 1 Leefbaarheidsenquête In deze enquête worden diverse vragen gesteld op het gebied van leefbaarheid. Hier kunt u een oordeel over geven door middel van een cijfer van 1 (zeer negatief) t/m 10

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Binnenstad Den Haag 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 De sterke punten Visie Consequente uitvoering en doorzettingsvermogen

Nadere informatie

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK SCHAIJK IN ÉÉN WOORD 3 EVEN OPWARMEN AAN TAFEL! 7 8 9 ANALYSE VAN DE OPBRENGST Trots Samenwerking Werelddorp Verbreden Normen En Waarden Zorg

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt Buurtnr: xx In deze enquête worden diverse vragen gesteld op het gebied van leefbaarheid. We vragen u daarover een oordeel te geven door middel van een rapportcijfer op

Nadere informatie

Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul. (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum)

Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul. (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum) Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum) april 2016 1 Aandachtspunten voor vernieuwing van winkelcentrum De Heul Door

Nadere informatie

VERSLAG STARTBIJEENKOMST VISIE KANAALSTRAAT/DAMSTRAAT

VERSLAG STARTBIJEENKOMST VISIE KANAALSTRAAT/DAMSTRAAT VERSLAG STARTBIJEENKOMST VISIE KANAALSTRAAT/DAMSTRAAT Wat: Datum: Waar: Resultaten van de startbijeenkomst Visie Kanaalstraat/Damstraat Dinsdag 13 september 19:30 22:00 uur Stadskantoor Utrecht, zesde

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum

Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum Foto: Pieter Musterd - (cc) - Flickr Het Oude Centrum is een wijk die de potentie heeft om zich te ontwikkelen tot een moderne en levendige centrumwijk.

Nadere informatie

Wijkvisie. Dubbeldam. Dordrecht. december Inleiding. Dubbeldam

Wijkvisie. Dubbeldam. Dordrecht. december Inleiding. Dubbeldam Wijkvisie Dubbeldam Dordrecht december 2014 1 Inleiding Missie Trivire Trivire wil als woningcorporatie van betekenis zijn voor mensen. Dat is onze missie. We zorgen voor goed onderhouden woningen in schone,

Nadere informatie

10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad

10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad GEMEENTE BERGEN OP ZOOM 10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad Bosstraat 22 en 25 / 25b Status: VASTGESTELD INHOUDSOPGAVE Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel wijzigingsplan

Nadere informatie

Buurtenquête Getfert-Perik

Buurtenquête Getfert-Perik Buurtenquête Getfert-Perik Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Tabel 1 % Respondenten dat voorziening te weinig aanwezig vindt in woonomgeving (Basis = alle respondenten) Zoetermeer Overig VTO 2003.

Tabel 1 % Respondenten dat voorziening te weinig aanwezig vindt in woonomgeving (Basis = alle respondenten) Zoetermeer Overig VTO 2003. Tabel 1 % Respondenten dat voorziening te weinig aanwezig vindt in woonomgeving (Basis = alle respondenten) Restaurants, eetcafés e.d. 26% 16% - 21% 9% - 23% 26% 19% 18% 17% 52% + 13% - 20% 15% - 29% 23%

Nadere informatie

Gebruik en waardering van het open water in Leiden. Uitkomsten peiling LeidenPanel

Gebruik en waardering van het open water in Leiden. Uitkomsten peiling LeidenPanel Gebruik en waardering van het open water in Leiden Uitkomsten peiling LeidenPanel Colofon Serie Statistiek 2012 / 11 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, Beleidsonderzoek en Analyse (BOA) Postbus

Nadere informatie

Binnenstad Wijkjaarprogramma 2014 wijkaanpak. Concept 3, 20 februari 2014

Binnenstad Wijkjaarprogramma 2014 wijkaanpak. Concept 3, 20 februari 2014 Wijkjaarprogramma 2014 wijkaanpak Concept 3, 20 februari 2014! 1 !"#$%&! Doel Aantrekkelijke openbare ruimte voor alle leeftijden 1. Verminderen van leegstand/stimuleren wonen boven winkels. 2. Realisatie

Nadere informatie

WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015. Wat is het doel van deze avond? Wat is een DOP? DUS LAAT VAN U HOREN!

WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015. Wat is het doel van deze avond? Wat is een DOP? DUS LAAT VAN U HOREN! WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015 Wat is het doel van deze avond? Verzamelen van informatie, meningen en wensen vanuit het dorp; Peilen van reacties op voorgenomen plannen; De eerste

Nadere informatie

Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek. Forse investering noodzakelijk! Centrum op de schop!

Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek. Forse investering noodzakelijk! Centrum op de schop! Ambitie: Winkelstad PLUS + muziek Goor als winkelhart van de Hof van Twente aangevuld met muzikale elementen: Beeld bepalende elementen (muziekkoepel etc.); Muzikale evenementen (zie Bigband festival);

Nadere informatie

Lokale kwaliteit Maart/april 2015

Lokale kwaliteit Maart/april 2015 Resultaten peiling Panel Lokale kwaliteit Maart/april 2015 Van 24 maart tot en met 6 april kon het Panel een peiling invullen over de kwaliteit van hun leefomgeving. Ruim 1.750 van de ongeveer 6.500 uitgenodigde

Nadere informatie

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Herstructurering van de Schepenbuurt en omgeving Maarten Seerden Inleiding Schepenbuurt en omgeving Bouwperiode: jaren 40-50 van de 20e eeuw Wijk is verouderd behoefte

Nadere informatie

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden Veiligheidsmonitor 2008, gemeente 1 Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 In deze bijlage worden de uitkomsten van de monitor weergegeven in tabellen. Van de volgende gebieden worden cijfers gepresenteerd:

Nadere informatie

Panel Openbare Ruimte en Mobiliteit

Panel Openbare Ruimte en Mobiliteit Panel Openbare Ruimte en Mobiliteit Resultaten 2017 - ronde 2 Fotograaf: Alphons Nieuwenhuis M. van der Lof Team Onderzoek & Kennis verkeersonderzoek@amsterdam.nl Inleiding In deze rapportage zijn de resultaten

Nadere informatie

Overzichtstekening. ontwerp route STA-P. verbinding park Stapelen en Sint Petrusbasiliek

Overzichtstekening. ontwerp route STA-P. verbinding park Stapelen en Sint Petrusbasiliek Overzichtstekening 9 8 7 6 5 4 3 2 1 verbinding park Stapelen en Sint Petrusbasiliek Wat vooraf ging... Waarom herinrichting Centrum? In juni 2012 heeft de gemeenteraad de notitie 'Op weg naar een leefbaar

Nadere informatie

Meest Gastvrije Stad 2010

Meest Gastvrije Stad 2010 Meest Gastvrije 200 Colofon Samensteller: Lennert Rietveld Van Spronsen partners horeca-advies Herenweg 83 2362 EJ Warmond T: 07-548867 E: lennertrietveld@spronsen.com W: www.spronsen.com In samenwerking

Nadere informatie

De avond is afgerond met een samenvatting van iedere partij van de door hen ontvangen reacties en hoe ze hier verder mee zullen omgaan.

De avond is afgerond met een samenvatting van iedere partij van de door hen ontvangen reacties en hoe ze hier verder mee zullen omgaan. Programma's en Projecten bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft internet www.delft.nl Telefoon 14015 Verslag Datum 31-10-2017 Ons kenmerk Opsteller

Nadere informatie

Leefbaarheidsonderzoek: Wognum. Gemeente Medemblik Januari 2011

Leefbaarheidsonderzoek: Wognum. Gemeente Medemblik Januari 2011 Leefbaarheidsonderzoek: Gemeente Medemblik Januari 2011 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer : 2011-1741 K Datum : januari

Nadere informatie

Veiligheidsbeleving op de Sluisjesdijkpier

Veiligheidsbeleving op de Sluisjesdijkpier Veiligheidsbeleving op de Sluisjesdijkpier Groep B: E.A.A. Crone, J.T. Frolijk, O. Ghoubari, 14-04-2014 D.J. Ohler, R. den Toom Onderzoek Sluisjesdijk Groep B Esther Crone Daniëlle Ohler Ouassila Ghoubari

Nadere informatie

Van, Voor en Door de wijk. Uitkomsten Enquête Snellerpoort 2016

Van, Voor en Door de wijk. Uitkomsten Enquête Snellerpoort 2016 Van, Voor en Door de wijk Uitkomsten Enquête Snellerpoort 2016 Uitkomsten enquête Snellerpoort Was erg lastig een simpele enquête te maken. Laatste bijeenkomst veel verschillende aandachtspunten. Veel

Nadere informatie

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Stad Antwerpen: Beleidsnota Detailhandel 2013 6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Florerende winkels zijn voor Antwerpen van groot belang. Niet alleen zorgen ze ervoor dat de Antwerpenaar alles

Nadere informatie

De wijken Slingerbos en Tweelingstad in cijfers. Achtergrondinformatie ten behoeve van raadsbezoek

De wijken Slingerbos en Tweelingstad in cijfers. Achtergrondinformatie ten behoeve van raadsbezoek De wijken Slingerbos en Tweelingstad in cijfers Achtergrondinformatie ten behoeve van raadsbezoek Afdeling Vastgoed en Wonen 29 augustus 2014 2 Algemeen Deze notitie bevat cijfers over inwoners en woningvoorraad

Nadere informatie

Maatregelen- en doelenmatrix OV Roosevelt & Trekvliet Rood = gewijzigd Doorgestreept = vervallen

Maatregelen- en doelenmatrix OV Roosevelt & Trekvliet Rood = gewijzigd Doorgestreept = vervallen Maatregelen- en doelenmatrix OV Roosevelt & Trekvliet Rood = gewijzigd Doorgestreept = vervallen Onderwerp (afkomstig Bewegwijzering Bij de straatnaamcommissie nagaan of er wijzigen aangebracht kunnen

Nadere informatie

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen Plan van Aanpak Horecavisie Emmen vastgesteld door b&w op 19-06-2018 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Onderwerpen Horecavisie... 3 1.3 Reikwijdte Horecavisie... 3 2. Onderwerpen Horecavisie...

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Welkom Hans van Agteren wethouder verkeer, milieu,

Nadere informatie

zeer ontevreden NVT weet niet

zeer ontevreden NVT weet niet Bijlage 1 Tabellen Tabel 1a Tevredenheid over aspecten (Basis = alle respondenten waar betreffende voorziening in de woonomgeving aanwezig is) zeer tevreden tevreden neutraal ontevreden zeer ontevreden

Nadere informatie

SPEERPUNTEN 2017 WIJKVERENIGING BERG EN BOS Uitkomsten enquête onder alle bewoners

SPEERPUNTEN 2017 WIJKVERENIGING BERG EN BOS Uitkomsten enquête onder alle bewoners SPEERPUNTEN 2017 WIJKVERENIGING BERG EN BOS Uitkomsten enquête onder alle bewoners Rapportage 22-3-2017 INHOUD 0. Over de enquête Inleiding Deelname Vraagstelling Wijze van rapporteren 1. Pluspunten van

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroom van auto s met 50 km/uur of meer

Nadere informatie

Openbare ruimte in beeld Onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte

Openbare ruimte in beeld Onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte Openbare ruimte in beeld Onderzoek naar de kwaliteit van de openbare ruimte Gemeente Hollands Kroon Mei 2014 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl

Nadere informatie

Grafiek 20.1a Belangrijkste aspecten die Leidenaren prettig vinden aan de eigen buurt, * (meer antwoorden mogelijk) 16% 15% 10% 10%

Grafiek 20.1a Belangrijkste aspecten die Leidenaren prettig vinden aan de eigen buurt, * (meer antwoorden mogelijk) 16% 15% 10% 10% 20 ONDERHOUD EN NETHEID EIGEN BUURT In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de prettige en de mindere prettige kanten van de openbare ruimte in de eigen buurt of wijk. Vervolgens wordt gekeken hoe men verschillende

Nadere informatie

Leefbaarheidsonderzoek: Nibbixwoud en Hauwert. Gemeente Medemblik Januari 2011

Leefbaarheidsonderzoek: Nibbixwoud en Hauwert. Gemeente Medemblik Januari 2011 Leefbaarheidsonderzoek: Gemeente Medemblik Januari 2011 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer : 2011-1741 F Datum : januari

Nadere informatie

inspiratieboek Raalte

inspiratieboek Raalte inspiratieboek Raalte centrum Inhoud Inspiratie Wat leeft er? Het centrum Inpiratiebeelden Inspiratiebeeld Grote Markt Colofon Inspiratie Raalte is gastvrij. Raalte is kleinschalig. In Raalte kun je voor

Nadere informatie

PROJECT: ANALYSE BEWONERSENQUÊTE MIDDELBURG MORTIERE OPDRACHTGEVER: HEIJMANS VASTGOED DOCUMENT: NOTITIE 17 MEI 2016

PROJECT: ANALYSE BEWONERSENQUÊTE MIDDELBURG MORTIERE OPDRACHTGEVER: HEIJMANS VASTGOED DOCUMENT: NOTITIE 17 MEI 2016 Amayanda 1 PROJECT: ANALYSE BEWONERSENQUÊTE MIDDELBURG MORTIERE OPDRACHTGEVER: HEIJMANS VASTGOED DOCUMENT: NOTITIE 17 MEI 2016 Samenvatting en advies De enquêteresultaten laten zien dat de bewoners overwegend

Nadere informatie

1) U hebt ooit gekozen om in De Steeg te gaan wonen. Wat waardeert u zo aan De Steeg?

1) U hebt ooit gekozen om in De Steeg te gaan wonen. Wat waardeert u zo aan De Steeg? De enquête 1) U hebt ooit gekozen om in De Steeg te gaan wonen. Wat waardeert u zo aan De Steeg? 4% 4% 3% 22% Natuur (bos en rivier) dicht bij huis Rust/ rustig dorp Prachtige ligging 8% 11% 22% Groene

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

Nota van zienswijzen ambtshalve wijzigingen Bestemmingsplan MFA Zuid

Nota van zienswijzen ambtshalve wijzigingen Bestemmingsplan MFA Zuid Nota van zienswijzen ambtshalve wijzigingen Bestemmingsplan MFA Zuid Januari 2012 1. Inleiding Conform het gestelde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) dient het bestemmingsplan gedurende

Nadere informatie

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD Vooraf De ideale stad is veelzijdig en evenwichtig. In de ideale stad is het verkeer geen doel op zich, maar een middel om verschillende doelen te bereiken: de woning, de werkplek, het theater, het terras,

Nadere informatie

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan

Schetsontwerp. Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Schetsontwerp Herstructurering Overhoeken I, II en Binnenbaan Presentatie definitief schetsontwerp - 19 maart 2015 INHOUD 1. GEFORMULEERDE KNELPUNTEN EN OPGAVEN - doorstroming van het verkeer - organisatie

Nadere informatie

Ontwikkeling centrum De Heeg. gemeente Maastricht 16 april 2018

Ontwikkeling centrum De Heeg. gemeente Maastricht 16 april 2018 Ontwikkeling centrum De Heeg gemeente Maastricht 16 april 2018 OPZET VAN DE AVOND 1. Welkom door Buurtnetwerk Like de Heeg 2. Presentatie door gemeente 3. Korte pauze 4. Vragen stellen en reactie geven

Nadere informatie

Sessie 2: WENSEN PARKEREN & LADEN EN LOSSEN

Sessie 2: WENSEN PARKEREN & LADEN EN LOSSEN Sessie 2: WENSEN PARKEREN & LADEN EN LOSSEN FIETSPARKEREN 52,75x 16,25x 16,75x 12,25x Toelichting: Stallen in garage en/of kelder Minder overlast Ruimte creëren Meer garages Kan gewoon niet meer op straat

Nadere informatie

Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2013 Samenvatting

Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2013 Samenvatting Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2013 Samenvatting Gemeente Amersfoort Ben van de Burgwal, Dorien de Bruijn 23 mei 2014 Vanaf 1997 is de Amersfoortse Stadspeiling elke twee jaar voor een belangrijk deel

Nadere informatie

Evenementen Binnenstad Een onderzoek onder DIP-leden en ondernemers naar hun beleving van evenementen in de Binnenstad van Delft 2016

Evenementen Binnenstad Een onderzoek onder DIP-leden en ondernemers naar hun beleving van evenementen in de Binnenstad van Delft 2016 Evenementen Binnenstad Een onderzoek onder DIP-leden en ondernemers naar hun beleving van evenementen in de Binnenstad van Delft 2016 Gemeente Delft Cluster Interne Dienstverlening/Advies Onderzoek & Statistiek

Nadere informatie

Factor G/ jongerenwerker. Factor G/Osman/ Lafdil. Sportpunt Gouda

Factor G/ jongerenwerker. Factor G/Osman/ Lafdil. Sportpunt Gouda WIJKJAARPROGRAMMA ACHTERWILLENS 2012 Thema 1 Jeugd Doel Investeren in een gezonde ontwikkeling van kinderen en de jeugd om problemen en overlast te voorkomen Streefbeeld 1. meer ontmoetingsruimten voor

Nadere informatie

Inloopavond Verkeersstructuurplan Lochem. 27 oktober 2016

Inloopavond Verkeersstructuurplan Lochem. 27 oktober 2016 Inloopavond Verkeersstructuurplan Lochem 27 oktober 2016 Aanleiding opstellen VSP Lochem Samen toewerken naar een goed bereikbaar en aantrekkelijk centrumgebied in Lochem. Of je nu per fiets, te voet,

Nadere informatie

1. Inwoners en ondernemers zijn tevreden over de (publieks)dienstverlening van de gemeente Roosendaal.

1. Inwoners en ondernemers zijn tevreden over de (publieks)dienstverlening van de gemeente Roosendaal. MAATSCHAPPELIJKE EFFECTEN Maatschappelijke effecten kunnen worden gedefinieerd als de beoogde gevolgen van het gemeentelijk beleid voor de samenleving en geven daarmee antwoord op de vraag: Wat willen

Nadere informatie

Wijkschouw Bothoven deel D

Wijkschouw Bothoven deel D Wijkschouw Bothoven deel D Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede

Nadere informatie

Waarom een visie voor de binnenstad?

Waarom een visie voor de binnenstad? Waarom een visie voor de binnenstad? De gemeente Zaltbommel is bezig met het opstellen van een integrale visie voor de binnenstad. Het doel van de visie is om sturing te geven aan toekomstige ontwikkelingen

Nadere informatie

Gehouden op 1 november 2017

Gehouden op 1 november 2017 Gehouden op 1 november 2017 De gemeente Hoorn werkt aan de ontwikkelingen van de Poort van Hoorn. Het Pelmolenpad en de Prismalocatie maken daar een onderdeel van uit. Als er straks een parkeergarage staat

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Inlogcode/ buurtnummer Enquête leefbaarheid in uw buurt Bij het onderzoeken van de leefbaarheid van de buurt, is het waardevol om te weten of er verschillen bestaan in beoordeling van de leefbaarheid naar

Nadere informatie

Overbodige borden?! PvdA Leiden Februari

Overbodige borden?! PvdA Leiden Februari Overbodige borden?! PvdA Leiden Februari 2012 1 Inspiratie voor het college Leiden heeft een prachtige historische binnenstad. Sfeervolle hofjes, pittoreske stegen en prachtige grachten. Er zijn maar weinig

Nadere informatie

Vijfhoek Raaks Doelen

Vijfhoek Raaks Doelen CONCEPT Locatieprofiel Vijfhoek Raaks Doelen Nieuwe Kerksplein Botermarkt - Hortusplein- en Boereplein Een locatieprofiel bestaat uit twee onderdelen: de gewenste programmering-/ambitie van de stad en

Nadere informatie

Buurtenquête De Laares

Buurtenquête De Laares Buurtenquête De Laares Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten in Enschede een

Nadere informatie

Wijkraadpleging 2006 Utrecht-Noordoost

Wijkraadpleging 2006 Utrecht-Noordoost Wijkraadpleging 2006 Utrecht-Noordoost Rapportage: DIMENSUS beleidsonderzoek Maart 2007 Projectnummer 265 Inhoud 1 Inleiding 2 2 Wat vinden bewoners het belangrijkste in Noordoost 3 3 Wijkspecifieke aspecten

Nadere informatie

Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008

Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008 Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008 Samenvatting De Westfriese gemeenten hebben in samenwerking met onder meer de politie

Nadere informatie

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Resultaten monitoring uitvoeringsprogramma leefbaarheid provincie Groningen 2017-2018 Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Beschrijving project Het centrum van Oude Pekela heeft te maken met leegstand

Nadere informatie

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s:

Thema s Omdat de resultaten en cijfers op wijkniveau erg uiteenlopen in onderwerp, is ervoor gekozen om deze onder te verdelen in 9 thema s: Hoe is de wijkanalyse tot stand gekomen? Monitor Hilversum Begin december 2017 is de vragenlijst Monitor Hilversum naar 10.400 Hilversummers verstuurd. In totaal werden er 109 vragen voorgelegd over uiteenlopende

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving Op basis van het masterplan, zijn diverse concrete en samenhangende actiepunten geformuleerd. In dit deel, de uitvoeringsagenda, worden deze actiepunten weergegeven. Per actiepunt is aangegeven wat de

Nadere informatie

Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 2019

Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 2019 Uitwerking thema avond verkeer Huis ter Heide 3 juni 09 Inhoudsopgave:. Zorgpunten. Samenvatting 3. Samenvatting voor en nadelen in tabel verwerkt 4. Bijlage : bijdrage per groepje. Aan het begin van de

Nadere informatie

Ammerzoden en Hedel. Evaluatie verkeersaanpassingen. Peter Nijhout November 2017

Ammerzoden en Hedel. Evaluatie verkeersaanpassingen. Peter Nijhout November 2017 Ammerzoden en Hedel Evaluatie verkeersaanpassingen Peter Nijhout November 2017 Inhoud Doelstelling projecten Hedel en Ammerzoden Doel evaluatie Zijn modelverwachtingen gerealiseerd? Evaluatie Huidige verkeersproblematiek

Nadere informatie

Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk

Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk Startbijeenkomst Felix Wigman, BRO 205X00691 Programma Opening wethouder Presentatie BRO Centrumschouw met 4 verhalen: verblijven, retail, cultuur en wonen

Nadere informatie

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête?

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête? ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT 000495201509/001 Waarom deze enquête? Dank u dat u wilt meewerken aan de Enquête Leefbaarheid Binnenstad Weert. De Bewonersorganisatie Binnenstad (BOB) onderzoekt

Nadere informatie

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te

We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te Aanbevelingen Rekenkamer t.a.v. Drukte Amsterdam december 2016 Aanbevelingen We doen zeven aanbevelingen om de aanpak van drukte en de leefbaarheid te verbeteren. Vier aanbevelingen hebben betrekking op

Nadere informatie

Schiedam, 5 november Aan: het college en de gemeenteraad van Schiedam. Geachte collega's, geacht college,

Schiedam, 5 november Aan: het college en de gemeenteraad van Schiedam. Geachte collega's, geacht college, GROEN: Schiedam, 5 november 2008 Aan: het college en de gemeenteraad van Schiedam Geachte collega's, geacht college, In het voorjaar 2008 hebben GroenLinks en D66 een passantenonderzoek uitgevoerd in het

Nadere informatie

Bewonerspanel Verkeersveiligheid

Bewonerspanel Verkeersveiligheid Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Verkeersveiligheid Februaripeiling 2015: Verkeersveiligheid De gemeente Utrecht wil graag

Nadere informatie

Toekomstvisie A-kwartier in Groningen

Toekomstvisie A-kwartier in Groningen Toekomstvisie A-kwartier in Groningen Presentatie bijeenkomst met Stichting Vrienden van de stad Groningen 13 oktober 2015 dia 1 foto Bert Kaufmann Presentatie Bijeenkomst met Vrienden van de stad Presentatie

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomsten Vernieuwingsbuurten Geuzenveld-Slotermeer

Samenvatting bijeenkomsten Vernieuwingsbuurten Geuzenveld-Slotermeer Samenvatting bijeenkomsten Vernieuwingsbuurten Geuzenveld-Slotermeer Tijdens drie bijeenkomsten in november is bij bewoners en belanghebbenden opgehaald wat hun wensen en zorgen zijn over de voorstellen

Nadere informatie

Z I E N S W I J Z E. het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Postbus BA Leidschendam

Z I E N S W I J Z E. het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Postbus BA Leidschendam Z I E N S W I J Z E Aan: het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Postbus 1005 2260 BA Leidschendam 25 februari 2018 Betreft: Zienswijze inzake het Ontwerpbesluit Omgevingsvergunning

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 12. 0642 B&W verg. : 12 juni 2012 Onderwerp: Evaluatie project Veilig Uitgaan 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand

Nadere informatie

Betekenisvol beleid voor een aantrekkelijke stad

Betekenisvol beleid voor een aantrekkelijke stad Betekenisvol beleid voor een aantrekkelijke stad De stad als bevolkingsmagneet Koos van Dijken functie 29 januari 2013 1 Betekenisvol beleid voor een aantrekkelijke stad Wat maakt de stad aantrekkelijk

Nadere informatie