PERSOONLIJKHEID GEVEN AAN CHARACTERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PERSOONLIJKHEID GEVEN AAN CHARACTERS"

Transcriptie

1 - CHARACTER DESIGN - PERSOONLIJKHEID GEVEN AAN CHARACTERS Onderzoeksverslag Seminar Visual Blok B Docent: Dick Swart Student: Mike Baan ( )

2 SAMENVATTING Ik heb onderzoek gedaan naar character design. Als eerste heb ik twee boeken aangeschaft van de bekende Disney-character designer Tom Bancroft en Michael Mattesi die tekenles geeft en werkt voor o.a. Pixar en Dreamworks. Ik ben de theorieën van deze twee mannen gaan doorspitten om te kijken waarmee je de persoonlijkheid van het personage dat je ontwerpt kan manipuleren. Deze bevindingen heb ik verwerkt in dit onderzoeksverslag. Uiteindelijk heb ik een aantal characters uitgekozen die ik heb ontleed aan de hand van hun uiterlijk. Ik heb gekeken wat er over de keuzes die de ontwerpers gemaakt hebben valt te zeggen in combinatie met het karakter dat het personage in het verhaal heeft. Om dit te controleren heb ik een test gedaan onder 30 personen. Zij hebben hun mening gegeven over de persoonlijkheid van het character bij het zien van het uiterlijk. Ik heb hierbij alleen de resultaten gebruikt van de personages die nog niet bekend waren. In mijn conclusie vertel ik wat de belangrijkste inzichten zijn en waarom deze inzichten relevant zijn voor de opleiding Communication & Media Design. Ik wens u veel leesplezier.

3 Stiekem zitten we allemaal nog op het puntje van onze stoel als we met ons kleine nichtje een Disney film kijken. Walt Disney zei ooit You re dead if you aim only for kids. Adults are only kids grown up, anyway. Als volwassene zie je thema s in de film op een hele andere wijze en ontdek je allerlei verborgen grappen die je vroeger niet zag. Nog steeds zijn er characters die telkens weer een glimlach op je gezicht toveren als je ze ziet. Maar wat dacht je van die ellendige schurken die je als klein kind steevast de rillingen gaven. Bij een eerste blik kon je al zien of iemand goede of slechte bedoelingen had. Voor het vinden van het juiste uiterlijk bij een character gaat een interessant proces vooraf. Hoe geef je persoonlijkheid aan een character? Hoe ga je om met complexe karakters waarbij het character een ontwikkeling doormaakt? CHARACTER DESIGN Om te beginnen zal ik eerst duidelijk maken wat character design precies inhoud. Een character designer is een traditionele kunstenaar die tekeningen van personages creëert voor visuele media. Zijn of haar werk zou kunnen verschijnen in strips, televisie animaties, speelfilm animaties, stripboeken, computeranimaties, en humoristische illustraties. Een karakter ontwerper is de tegenhanger van een casting director. In live action films voldoet de casting director vele audities om het juiste gezicht en de stijl van acteren voor zijn rol te vinden. De character designer doet hetzelfde werk op een andere manier, namelijk op de tekentafel. Er zijn twee verschillende type character designers: Blue sky designers Een Blue sky designer houd van een stuk leeg papier. Zij worden gevraagd verschillende variaties van het karakter te ontwerpen zonder te veel aanwijzingen over wat de uiteindelijke aard van het karakter zal zijn. Deze rol verwacht dus ongeveer net zoveel onderzoek als tekenen. Onderzoek doe je door in boeken en online op zoek te gaan naar kostuums, etnische invloeden, culturele referenties en anatomie. Blue sky designers zijn extreem creatief, hebben wel de neiging om een onderscheidende stijl te hebben, vinden het moeilijk te werken met andere stijlen, zijn niet per definitie bezig met consistentie, en vinden het meestal lastig om een character twee keer op dezelfde manier te tekenen. Bij de grote projecten zijn de Blue sky designers de eerste die worden benaderd. Een groot gedeelte van alle ontwerpen zal uiteindelijk niet gebruikt worden. Verschillende schetsen van Makunga uit Madagascar 2 (2008) getekend door Andy Bialk in 2005

4 Character polishers Een character polisher werkt over het algemeen de schetsen uit van de blue sky designer. Deze designers hebben meestal geen vaste onderscheidende stijl maar zijn trots op hun vermogen om andere stijlen na te bootsen terwijl ze nog steeds in staat zijn om het character eigen te maken. Character polishers zijn goed in het versterken van een bestaande tekening, consistente ontwerpen te maken van verschillende aanzichten, en het tot leven brengen van het character door middel van poses en expressies. De character polisher brengt 3 a 4 tekeningen van de blue sky designer samen tot 1 ontwerp. Op basis van het definitieve ontwerp maakt hij model sheets waarin het character met verschillende aanzichten, poses en expresies is uitgewerkt. Hiermee kan de uitwerker zien hoe het character er uit ziet in alle aanzichten en in verschillende gemoedstoestanden. Een model sheet van Zipper uit de serie The RescueRangers getekend door Toby Shelton in TYPES CHARACTERS In een verhaal zijn er verchillende rollen weggelegt voor de characters. Om te zien welke uiterijke kenmerken invloed hebben op bepaalde characters breng ik in kaart welke verschillende rollen er in elk verhaal terug komen. Deze rollen komen uit het oude Griekse drama. Bij elke rol zal ik een voorbeeld geven uit de film Robin Hood (1973). Protagonist De protagnist wordt ook wel de hoofdpersoon of de held van het verhaal genoemd. Het verhaal draait om de gebeurtenissen van dit character. Deuteragonist De deuteragonist is het op één na belangrijjkste character in het verhaal. Hij is vaak het metgezelf van de hoofdpersoon maar kan ook een eigen conflict hebben in het verhaal.

5 Tritagonist De tritagonist is het op twee na belangrijkste character in het verhaal. En komt na de protagnist en de deuteragonist. Antagonist De antagonist is de tegenwerker van de protagonist. Dit character wordt ook wel aangeduid als de schurk of aardsvijand van de protagonist. Secondary antagonist De tweede antagonist is niet de grootste schurk maar komt op de tweede plaats. Het gaat meestal om een handlanger van de antagonist. Secondary antagonist De derde antagonist is niet de belangrijkste bad guy in het verhaal en komt na de antagonist en de secondary antagonist. VORM Een character designer begint als eerst te schetsen met basisvormen. Denk hierbij aan cirkels, vierkanten, driehoeken en langhoeken. Zonder details in het gezicht, expressies, kleding en poses kan je met deze simpele basisvormen al persoonlijkheid in het character leggen. Om een character vanuit elke kijkhoek te tekenen moet je weten uit welke basisvormen het character is opgebouwd. Dit wordt ook wel de almighty shape genoemd. Deze vormen geven visuele signalen over de persoonlijkheidskenmerken en attitude van het character. De almighty shape van een character (rechts) getekend door Tom Bancroft Cirkel (ovaal) Cirkels wekken het idee van een goede en aansprekende persoonlijkheid. Ronde vormen worden meestal gebruikt als het op snoezige, leuke, vriendelijke types neerkomt. De kerstman, Mickey Mouse en Tweety zijn voorbeelden van characters waarbij veel ronde vormen worden gebruikt.

6 Ronde vormen in een ontwerp door Tom Bancroft Vierkant (rechthoek) Personages met vierkante vormen zijn meestal betrouwbaar en solide. De blokkige vormen worden ook gebruikt bij sterke characters. Denk hierbij aan superhelden die met name gebasseerd zijn op vierkante vormen. Rechthoekige vormen in een ontwerp door Tom Bancroft Driehoek Puntige vormen zijn uitermate geschikt voor de meer sinistere, verdachte types. Zij vertegenwoordigen meestal de bad guy of schurk in het plot. Een voorbeeld hiervan is Darth Vader. Zijn hoofd is één grote driehoek. Puntige vormen in een ontwerp door Tom Bancroft

7 VERHOUDINGEN EN DETAILS Om je personage meer of minder realistisch te maken kan je spelen met proporties. Cartooneske figuren hebben vaak overdreven verhoudingen in het lichaam. Hele lange benen, smalle heupen, een lang hoofd etc. Er zijn een aantal basis regels die je kan hanteren als je zoekt naar de juiste verhoudingen die past bij jouw character. Waarom vinden wij baby s en jonge dieren schattig? Dit komt omdat zij in verhouding een veel groter hoofd in vergelijking met het lichaam hebben. Ook grote ogen met grote pupillen, een kleine neus en een smal mondje dragen bij aan de zogeheten cuteness factor. Hoe werkt een klein hoofd dan op een groot lichaam? Deze personages zijn meestal niet slim en moeten het meer van hun kracht hebben. Ook met details kan je een personage persoonlijkheid meegeven. Hier zijn echter geen vaste regels voor. Het is vooral belangrijk je te verdiepen in het personage en te vertrouwen op je creativiteit. Is hij lui? Geef hem dan te lang haar dat in zijn gezicht wappert. Is hij onzeker? Laat zijn schouders dan iets hangen. Dit alles is een kwestie van heel veel schetsen totdat je het juiste voorkomen bij je personage hebt gevonden. Het verschil tussen een realistische lichaamsvorm (L) en een cartooneske vorm (R) getekend door Tom Bancroft KLEUR SYMBOLIEK Op het moment dat je de vorm van je personage hebt geschetst is het tijd om hem in te kleuren. Kies je gewoon willekeurig kleuren die je mooi vind staan bij je personage? Nee zeker niet. Ook hier is het belangrijk bewust te zijn van de keuzes die je maakt. Antagonisten (de helden) hebben vooral lichte en warme kleuren. De protagonisten (schurken) bestaan uit donkere en koude kleuren. Een voorbeeld hiervan zie je terug in de oude cowboy films waarbij de good guys lichte of witte cowboyhoeden hebben en de bad guys zwarte.

8 Een kleur is niet zomaar een kleur. Elke kleur heeft zo zijn eigen betekenis en dit is over het algemeen universeel. Michael Mattesi (instructeur bij grote animatiestudio s als Pixar en Dreamworks) formuleerde in zijn boek Character design from life drawing een lijstje met de volgende kleurassociaties. woede, kwaad, liefde, haat, bloed, heet, actief, emotie warm, gevaar opgewonden, gelukkig, licht biologisch, rijk, digitaal, lomp, ziek, geld vriendelijk, verdrietig, kalm royaal kwaad, luxe, spiritueel kwaad, angst, cool, leeg heldhaftig, heilig, netheid Kleurgebruik Als je een element in het design van je personage eruit wil laten springen dan moet je zorgen voor een sterk contrast met de achtergrond. Ook kleuren die complementair aan elkaar zijn werken goed. Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Bij het kiezen van kleuren moet er ook gekeken worden naar het totaal plaatje van de hele cast. Als het goed is zullen al deze characters op een groepsportret goed tot hun recht komen. Als bepaalde personages bijvoorbeeld een zelfde kleur shirt hebben zullen deze door de kijker aan elkaar gekoppeld worden. Kijk dus niet alleen naar het individu maar ook naar de groep om misverstanden te voorkomen. In mijn Essay heb ik zelf een voorbeeld gemaakt waarbij ik de leeuw Alex uit de film Madagascar heb voorzien van de kleuren van antagonist Scar uit The Lion King. Met dit voorbeeld zie je goed wat de verschillende kleurtinten doen met de persoonlijkheid van het personage.

9 ANALYSE Om een analyse te maken heb ik 12 willekeurige characters uit 4 verschillende films gekozen die ik bestudeer aan de theorieen uit de literatuur. Ik heb de characters ontleed aan de hand van een kleurschema, karaktereigenschappen, silhouette en lichaamsvorm. Toy Story 3 (2010) Bij Toy Story 3 is Lotso de antagonist. Aan het begin van het verhaal wordt de suggestie gewekt dat Lotso een aardige teddybeer is waar iedereen dol op is. Later wordt duidelijk dat hij de grote schurk van het verhaal is. Wat opvalt als je naar het uiterlijk van Lotso kijkt is dat hij heel zacht en rond is en dus volgens de theorie weinig weg heeft van een schurk.bij Lotso is het de kleur die iets zegt over zijn persoonlijkheid. Paars is een kleur die vaak gebruikt wordt om het kwaad te laten zien bij characters. Dit is een geweldig voorbeeld van hoe een combinatie van visuele elementen elkaar helpen bij het communiceren van het persoonlijkheid van een personage. WOODY Protagonist Leider Jaloers BUZZ LIGHTYEAR Deuteragonist Co-leider Stoer LOTSO Antagonist Dictator Achterbaks Zorgzaam Slim Heldhaftig Naïf Schurk Leugenaar

10 Pinokkio (1940) In de tekenfilm Pinokkio zie je duidelijk de ronde vormen en lichte kleuren bij de good guys. De antagonist Jantje Fatsoen heeft daarintegen veel donkerdere kleurtinten. In zijn gezicht zie je dat Jantje Fatsoen veel puntiger en spitser is als Pinokkio en Japie Krekel. Over de cape van Jantje Fatsoen is goed nagedacht. De buitenkant is blauw en de voering is rood. Deze kleurcombinatie personificeert het karakter van Jantje Fatsoen. Hij handelt vriendelijk (blauw) maar is daarintegen van binnen slecht (rood). Met dit voorbeeld kan je zien dat je met een bepaalde kleurencombinatie ook kunt communiceren. Nog een goed voorbeeld hiervan is Cruelle de Vil in de 101 dalmatiers. PINOKKIO Protagonist Naïf Vriendelijk Kinderlijk Gehoorzaam JAPIE KREKEL Deuteragonist Slim Loyaal Optimistisch Bijdehand Moedig JANTJE FATSOEN Antagonist Sluw Achterbaks Bedrieglijk Hebzuchtig De smurfen 2 (2013) In het laatste deel van de animatiefilms van de smurfen worden twee nieuwe characters geintroduceerd. Een daarvan is Vexy zij is gecreeerd door de schurk Gargamel om Smurfin te manipuleren en hiermee de geheime formule om smurf te worden te stelen. Je ziet dat net als Lotso van Toy Story 3 hier weer gebruik wordt gemaakt van de kleur van het character. De vormen van het uiterlijk van Vexy zijn rond en identhiek aan het uiterlijk van Smurfin. Echter maken de duistere donkere kleuren en het gebruik van SMURFIN Deuteragonist Mooi Populair VEXY Deuteragonist Opstandig Rebels Lief Emotioneel Avontuurlijk Probleemmaker

11 paars duidelijk dat Vexy geen goede bedoelingen heeft. CARL Up (2009) Een van de hoofdpersoon van Up, geproduceerd door Pixar Animation Studios, is het humeurig Carl: Een koppige oude man die alleen maar wil om te blijven zitten en heeft een algemeen solide en statische manier die veel wordt onthuld in zijn vierkant-achtige vorm. Charles Muntz - de antagonist - heeft een veel hoekiger concept van wat bijvoorbeeld het in zijn hoofd, schoenen en suikerriet. De jas geeft hem een zeer belangrijke driehoekige vorm ook. Muntz leider hond, Alpha, heeft ook een veel meer kwaadaardige verschijning in vergelijking met Dug s vriendelijke gezicht - een driehoek ten opzichte van een cirkel. Dit is iets dat we kunnen betrekking hebben op de werkelijkheid zijn ook: Agressieve honden hebben de neiging om meer hoekige concepten dan de algemene, meer-ronde basis, familie honden hebben. Protagonist Chagrijnig Eenzaam Avontuurlijk Nors CHARLES Muntz Antagonist Hebzuchtig Krankzinnig DUG Tritagonist Speels Vriendelijk ALPHA 2e Antagonist Leider Intimiderend Paranoïde Gehoorzaam Trots Vals TESTRESULTATEN Ik heb 30 personen gevraagd om hun mening over deze 12 characters. Bij elk character dat ze te zien krijgen kunnen ze aangeven of dit character een goede of kwade persoonlijkheid heeft. Als de theorie klopt dat wanneer een complex character dit ook communiceert met zijn uiterlijk dan zouden de percentages bij dit character veel dichter bij elkaar liggen dan bij een character dat duidelijk goed of slecht is. Ik neem uiteraard alleen de meningen mee van characters die de ondervraagden niet kennen zodat ze niet al weten wat het persoonlijkheid van een character is. Dit zijn de resultaten:

12 Woody: 80% 20% Buz Lightyear: 80% 20% Lotso: 55% 45% Pinokkio: 100% 0% Japie Krekel: 100% 0% Jantje Fatsoen: 25% 75% Smurfin: 100% 0% Vexy: 38% 62% Carl: 86% 14% Charles Muntz: 20% 80% Dug: 100% 0% Alpha: 0% 100%

13 CONCLUSIE We kunnen concluderen dat er aan het ontwerpen van een character een lang proces vooraf gaat waarbij verschillende character designers het personage door verschillende fasen loodsen. Om het character persoonlijkheid mee te geven zijn kleur en vorm de belangrijkste factoren. Echt hele specifieke karaktereigenschappen als bijvoorbeeld zorgzaam of ambitieus zijn moeilijk visueel te communiceren aan de hand van vaste regels. Of een karakter goed of kwaad gezind is kan je daarentegen wel aan de hand van theorie op een visuele wijze beïnvloeden. Characters die een switch maken van goed naar kwaad of andersom communiceren dit ook doormiddel van hun uiterlijk. Ze zijn meestal op visueel vlak niet uitgesproken in goed of slecht maar hebben een combinatie van beide of veranderen qua uiterlijk gedurende het verhaal. Deze theorie is naast het character design ook heel goed toe te passen in designs voor andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan een logo ontwerp. Kies je voor ronde of hoekige vormen? Gebruik je blauw of oranje? Door bewust te zijn van de positieve en negatieve connotaties is het makkelijker keuzes maken tijdens je designproces. Voor alle CMD-ers is het in mijn ogen interessant om te weten hoe je met kleuren en vorm in je visuele design de kijker in een bepaalde richting kan sturen. Daarnaast is het goed om te weten hoe je snel met een aantal basisvormen mensen of dieren kunt schetsen. Dit komt altijd wel een keer van pas bij het maken van een storyboard of andere soorten schetsen.

14 BRONNENLIJST Literatuur Bancroft, T. (2006). Creating Characters with personality: Introduction by Glen Keane. New York: Watson-Guptil Publications. Mattesi, M. (2008). Force Character Design from Life Drawing. Oxford: Elsevier. Vandewijer, I. (2009). Storytelling: Verhalen vertellen kan iedereen. Zoetermeer: Biblion Uitgeverij. Internetbronnen Brainy Quote. (z.d.). Walt Disney Quotes. Geraadpleegd op 10 december 2014, van Bialk, A. (2009). Madagascar Escape 2 Africa. Geraadpleegd op 3 december 2014, van Shelton, T. (2010). Chip N Dale: Rescue Rangers Model Sheets (1988). Geraadpleegd op 3 december 2014, van Pixar Wiki. (z.d.). Up. Geraadpleegd op 8 december 2014, van Pixar Wiki. (z.d.). Toy Story 3. Geraadpleegd op 9 december 2014, van Pixar Wiki. (z.d.). Pinocchio. Geraadpleegd op 10 december 2014, van The Smurfs Wiki. (z.d.). The Smurfs 2. Geraadpleegd op 12 december 2014, van Robin Hood Wiki. (z.d.). Robin Hood (film). Geraadpleegd op 2 december 2014, van

15 BIJLAGE 1: DE TEST O GOED O SLECHT O GOED O SLECHT O GOED O SLECHT O GOED O SLECHT O GOED O SLECHT O GOED O SLECHT O GOED O SLECHT O GOED O SLECHT O GOED O SLECHT O GOED O SLECHT O GOED O SLECHT O GOED O SLECHT

16 BIJLAGE 2: TESTRESULTATEN

PERSOONLIJKHEID GEVEN AAN CHARACTERS

PERSOONLIJKHEID GEVEN AAN CHARACTERS - CHARACTER DESIGN - PERSOONLIJKHEID GEVEN AAN CHARACTERS Essay Seminar Visual Blok B 14-15 Docent: Dick Swart Student: Mike Baan (1606705) Stiekem zitten we allemaal nog op het puntje van onze stoel als

Nadere informatie

Thinking of art opdracht 2 : Stijldocument

Thinking of art opdracht 2 : Stijldocument Thinking of art opdracht 2 : Stijldocument Naam: Zoë Tabak Klas: GAR 1-B Stijlinspiratie: Chausseurs de Dragons Versie 1 Mijn gekozen stijlinspiratie Als stijlinspiratie heb ik gekozen voor de stijl uit

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

ANIMATIE. Onderzoeksverslag Project Conceptipedia. Joost Noordink & Michael Hofhuis EKT1VA

ANIMATIE. Onderzoeksverslag Project Conceptipedia. Joost Noordink & Michael Hofhuis EKT1VA ANIMATIE Onderzoeksverslag Project Conceptipedia Joost Noordink & Michael Hofhuis EKT1VA ANIMATIE Onderzoeksverslag Project Conceptipedia Periode Cluster Naam Klas Datum Woorden Kwartiel 2 Conceptipedia

Nadere informatie

Verbinding voelen met je omgeving

Verbinding voelen met je omgeving 2 Verbinding voelen met je omgeving Doel: We horen allemaal bij elkaar We zijn met heel veel mensen op deze wereld. Daar ben je jezelf niet van bewust. Meestal zie je alleen de mensen waarbij je woont

Nadere informatie

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren Klas 2 periode 2 Naam: Voor de toets van periode 2 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

THINKING OF ART MASH UP OPDRACHT

THINKING OF ART MASH UP OPDRACHT THINKING OF ART MASH UP OPDRACHT Naam Loïs Vehof Datum 23-10-15 Klas GAR2D Docent Sonja Vuure INHOUD 2 - Analyse character blz 3 - Analyse stijl blz 4 - Pose schetsen blz 6-3 uitgewerkte poses blz 7-6

Nadere informatie

Marleen Muller, Kunst & Techniek 2

Marleen Muller, Kunst & Techniek 2 Inhoudsopgave; 1. Wat is een infographic? 2. Verschillende types infographics. 3. Waar moet een goede infographic aan voldoen? 4. Goede infograhpic VS slechte infographic 5. Bronnen Marleen Muller, Kunst

Nadere informatie

Onderzoeksverslag Project conceptipedia. Kimberly ten Bras Eline de Lange EKT1d

Onderzoeksverslag Project conceptipedia. Kimberly ten Bras Eline de Lange EKT1d animatie Onderzoeksverslag Project conceptipedia Kimberly ten Bras Eline de Lange EKT1d animatie Onderzoeksverslag Project conceptipedia Kimberly ten Bras en Eline de Lange Kunst & Techniek EKT1d 30 november

Nadere informatie

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM ... NFF Educatie ... Lesmateriaal ...

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM ... NFF Educatie ... Lesmateriaal ... NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet filmeducatie als een belangrijke

Nadere informatie

MIJN KRABBELS GEBRUIKERSHANDLEIDING. Naam: Leeftijd: Speciale kenmerken van mezelf:

MIJN KRABBELS GEBRUIKERSHANDLEIDING. Naam: Leeftijd: Speciale kenmerken van mezelf: MIJN KRABBELS Dit schrift is van jou en gaat gevuld worden met alles wat je: - belangrijk vindt om op te schrijven; - wilt tekenen, schetsen of duidelijk wilt maken met een plaatje; - graag wilt onthouden

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

STEM-PROJECT ONTWERP DE IDEALE PENNENZAK VOOR EEN KLASGENOOT

STEM-PROJECT ONTWERP DE IDEALE PENNENZAK VOOR EEN KLASGENOOT Een initiatief van STEM-PROJECT ONTWERP DE IDEALE PENNENZAK VOOR EEN KLASGENOOT NAAM LEERLING:... SCHOOL:... KLAS:... NUMMER:... DE UITDAGING ONTWERP DE IDEALE PENNENZAK VOOR EEN KLASGENOOT... DE IDEALE

Nadere informatie

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Slimme oplossingen beginnen altijd met een probleem.

Nadere informatie

2 Jouw mening. Het probleem van de hoofdpersoon. De andere personen; kort beschrijven. Vooral in hun relatie tot de hoofdpersoon.

2 Jouw mening. Het probleem van de hoofdpersoon. De andere personen; kort beschrijven. Vooral in hun relatie tot de hoofdpersoon. Formulier leesverslag Nederlands. Jouw naam Datum Klas Leraar/ lerares paraaf beoordeling A Het boek Titel van het boek Naam schrijver/ schrijfster Naam van de uitgever en jaar van verschijnen. Gebruikte

Nadere informatie

Jip gaat naar de tandarts

Jip gaat naar de tandarts Creëer een verhaal Jip gaat naar de tandarts Lynn Eeftink 1665912 Narrativiteit Periode C 2016 Madris Duric Een bezoekje aan de tandartspraktijk, niemand staat er echt om te springen, maar waarom eigenlijk?

Nadere informatie

Life is art and I m the artist

Life is art and I m the artist Canvas Life is art and I m the artist Inhoudsopgave Voorwoord...6 Droomhuis...8 Straatjut...10 Toekomstbeeld...12 Kernwaarden...14 Visievorming...16 Moodboard...20 Conceptnaam...22 Logo...24 4 5 Voorwoord

Nadere informatie

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen KEN JE BIJBEL Een introductie in bijbel lezen Lezen als Volgen Mat. 22:37-40 Één van de hoofddoelen van de Bijbel is om een liefdevolle relatie met God te onderhouden Gods woord staat centraal in het leven

Nadere informatie

Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 2: PERSPECTIEF

Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 2: PERSPECTIEF Brave New Books daagt je uit: schrijf je boek af in één maand! WEEK 2: PERSPECTIEF In vier weken krijg je inzicht in wat een verhaal goed, meeslepend, invoelbaar en prettig leesbaar maakt. Je krijgt gereedschap

Nadere informatie

DESIGNBIBLE. 4 Visuele families (inspiratie) Afbeeldingroepen die inspiratie zullen bieden voor mijn vorm geving. 1 De websites van de sportbonden

DESIGNBIBLE. 4 Visuele families (inspiratie) Afbeeldingroepen die inspiratie zullen bieden voor mijn vorm geving. 1 De websites van de sportbonden DESIGNBIBLE 1 De websites van de sportbonden Kleuren Beeld 2 Design Tekenstijlen Trends 3 Storytelling websites Websites die inspiratie vormen voor de vorm waarin ik de infographic moet gaan maken en het

Nadere informatie

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter?

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? SEMINAR ESSAY In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? Dennis Hofman 1603083 Concept design Rob van den Idsert 02-12-14

Nadere informatie

Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk.

Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk. Even uw aandacht Deze smaakmaker laat u toe kennis te maken met dit werk. Dit tekstfragment mag niet gebruikt worden voor opvoering. Het mag niet worden gedownload, afgedrukt of verder verspreid. Indien

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

Art/Media & Me Inspiratie in ontwerp

Art/Media & Me Inspiratie in ontwerp Art/Media & Me Inspiratie in ontwerp Yannick Seyeux GameDesign - G&I1D Docenten: Saskia Freeke & Sonja van Vuure 16-10-2015 Wat is Darkstalkers? Darkstalkers is een 2D fighting-game franchise gemaakt en

Nadere informatie

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek.

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek. Dag 1 Opdracht 1 Geef jezelf een cijfer Je kunt op verschillende manieren over jezelf denken. Het beeld dat je van jezelf hebt, noemen we het zelfbeeld. Het zelfbeeld heeft te maken met hoe je jezelf ziet

Nadere informatie

Succesvol dankzij het juiste design Ilse Kroes UX-designer van Vevida.

Succesvol dankzij het juiste design Ilse Kroes UX-designer van Vevida. Succesvol dankzij het juiste design Ilse Kroes UX-designer van Vevida. 1 Reden dat je website er is. Informatie delen Online vertellen wat voor soort bedrijf je hebt. Zoveel mogelijk producten verkopen.

Nadere informatie

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter?

SEMINAR ESSAY. In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? SEMINAR ESSAY In hoeverre verschillen Tech pitches met Film pitches met betrekking tot storytelling op het crowdfunding platform Kickstarter? Dennis Hofman 1603083 Concept design Rob van den Idsert 01-07-14

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

PEER REVIEWS SEMINAR..

PEER REVIEWS SEMINAR.. PEER REVIEWS SEMINAR.. E-mailadres tim.terlingen@student.hu.nl Wat is je naam? Tim Terlingen Wat is je studentnummer? 1607633 Wie was je docent voor deze cursus? Annemieke Pesch / Rob van den Idsert (feedback

Nadere informatie

Visual Storytelling Analyse van een Infographic. Het Frisia-Nederland conflict

Visual Storytelling Analyse van een Infographic. Het Frisia-Nederland conflict Visual Storytelling Analyse van een Infographic Het Frisia-Nederland conflict Student: Yannick van Hierden Id-code : 1609791 E-mail : Yannickvanhierden@student.hu.nl Docent: Gerard Smit Minor: Editorial

Nadere informatie

3-5 uur Mozaïek. Beeldende aspect Voorkennis

3-5 uur Mozaïek. Beeldende aspect Voorkennis Onderwerp 1 / 2 Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita

Nadere informatie

Het avontuur van Judas en Deborah. Deel 1 De geheime wereld van Kistairelers

Het avontuur van Judas en Deborah. Deel 1 De geheime wereld van Kistairelers Het avontuur van Judas en Deborah Deel 1 De geheime wereld van Kistairelers 1 2 Inhoud Inleiding 4 Hun eerste ontmoeting 6 De bevolking: Kistairelers 7 Hoe ze ermee omgaan 10 De landkaart van de Kistairelers

Nadere informatie

ONLINE BANNERING TIPS & TRICKS

ONLINE BANNERING TIPS & TRICKS ONLINE BANNERING TIPS & TRICKS Hoe haal je maximaal resultaat uit je display campagne? Hoe zorg je er met andere woorden voor dat de surfers de juiste actie ondernemen wanneer ze je campagne zien? Wij

Nadere informatie

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Elma Draaisma Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Wim Zuijdendorp Vormgeving: Edu

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

Bevindingen In totaal hebben we de test afgenomen bij 9 mensen. Helaas door beperkte aanwezigheid van vrouwen zijn dit enkel mannen geweest.

Bevindingen In totaal hebben we de test afgenomen bij 9 mensen. Helaas door beperkte aanwezigheid van vrouwen zijn dit enkel mannen geweest. Bevindingen In totaal hebben we de test afgenomen bij 9 mensen. Helaas door beperkte aanwezigheid van vrouwen zijn dit enkel mannen geweest. Wel hebben we gekeken om verschillende profielen en leerjaren

Nadere informatie

Animaties maken. Je krijgt een zoëtroop te zien. Het was in de negentiende eeuw populair speelgoed. 1 Leg uit waardoor een bewegend beeld ontstaat.

Animaties maken. Je krijgt een zoëtroop te zien. Het was in de negentiende eeuw populair speelgoed. 1 Leg uit waardoor een bewegend beeld ontstaat. Animaties maken bewegende beelden De afgelopen tijd hebben we foto s gemaakt. We gaan ons deze middag ons bezig houden met het maken van bewegende beelden. Eerst een proefje om duidelijk te maken hoe je

Nadere informatie

ZIEN SERVICE BIOSCOOP

ZIEN SERVICE BIOSCOOP OUDE LOGO OVER Service bioscoop is een bedrijf met een erg brede doelgroep. Naast de gangbare films worden er ook Nederlandstalige kinderfilms getoond en er is zelfs een 50+ avond. Kortom een bioscoop

Nadere informatie

WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER

WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER 1 2 3 Thema 3 WERKPLEZIER DOOR LEEFPLEZIER Module Werkplezier Wat is werkplezier. Factoren die werkplezier beïnvloeden. Werkplezier behouden en vergroten. Inleiding 1 Als medewerkers kunnen inspelen op

Nadere informatie

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen

KEN JE BIJBEL. Een introductie in bijbel lezen KEN JE BIJBEL Een introductie in bijbel lezen Lezen als Volgen Mat. 22:37-40 Één van de hoofddoelen van de Bijbel is om een liefdevolle relatie met God te onderhouden Gods woord staat centraal in het leven

Nadere informatie

VOEG WOORD BIJ BEELD. Een goed onderbouwd idee. opdracht! [nieuwe klant] De toe sch ouwer [klan t] blij

VOEG WOORD BIJ BEELD. Een goed onderbouwd idee. opdracht! [nieuwe klant] De toe sch ouwer [klan t] blij docent: sandra de groot 2015 VOEG WOORD BIJ BEELD De toe sch ouwer [klan t] blij maken met goed, bee ldmateriaal [m oodbo ard] is een kunst de klant overtuigen va n jouw idee concept [jou w wo orde n onde

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

wat is het? Dit doe ik door een combinatie van sprekende foto s met een bijpassende tekst, die de situatie op een authentieke manier omschrijven.

wat is het? Dit doe ik door een combinatie van sprekende foto s met een bijpassende tekst, die de situatie op een authentieke manier omschrijven. Met visual storytelling voeg ik een andere dimensie toe aan verhalen vertellen én fotografie. Ik geef een (levens)event niet alleen een gezicht, maar ook een stem en breng hiermee het ware en pure gevoel

Nadere informatie

Essay Project Interactieve Multimedia. Lukas Hulsbergen Groep 06. The Beeckestijn Project

Essay Project Interactieve Multimedia. Lukas Hulsbergen Groep 06. The Beeckestijn Project Essay Project Interactieve Multimedia Lukas Hulsbergen Groep 06 The Beeckestijn Project Abstract In dit essay wil ik dieper ingaan op de motivatie van het maken van het project en meer inzicht geven over

Nadere informatie

Les 5 VID. Corporate Identity. If you don t know what to do make it big and red

Les 5 VID. Corporate Identity. If you don t know what to do make it big and red Les 5 VID Corporate Identity If you don t know what to do make it big and red Les 5 VID Corporate Identity If you don t know what to do make it big and red When in doubt make it big. If still in doubt,

Nadere informatie

Steven Universe in the zombie apocalypse. Mashup-Opdracht Thinking of Art Door Zoë Tabak GAR2D Docent: Sonja van Vuure

Steven Universe in the zombie apocalypse. Mashup-Opdracht Thinking of Art Door Zoë Tabak GAR2D Docent: Sonja van Vuure Steven Universe in the zombie apocalypse Mashup-Opdracht Thinking of Art Door Zoë Tabak GAR2D Docent: Sonja van Vuure 23-10-2015 Character analyse Volle lichaamsbouw Donker krullend haar Grote wenkbrauwen

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw

Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen Boekverslag door een scholier 1550 woorden 15 december 2016 0 keer beoordeeld Auteur Genre Heleen van Royen Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

KLEURRIJKE EMOTIES psychologie en kleur

KLEURRIJKE EMOTIES psychologie en kleur KLEURRIJKE EMOTIES psychologie en kleur Iedere ouder zal het volgende herkennen: de blauwe en rode potloden uit de kleurdozen van kinderen zijn altijd het eerst op. Geel roept aanvankelijk ook warme gevoelens

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 2. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 2. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 2 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding deel 2 kijkt terug op de lesstof

Nadere informatie

Motion Design DES Opdracht 01: het creëren van een 2D motion graphic Versie voor docenten v Introductie: doel en omschrijving

Motion Design DES Opdracht 01: het creëren van een 2D motion graphic Versie voor docenten v Introductie: doel en omschrijving Motion Design DES01-09 Opdracht 01: het creëren van een 2D motion graphic Versie voor docenten v6.0 2011.02.03 James M. Boekbinder Skype: jboekbinder3641 E-mail: james.boekbinder@gmail.com Blog: http://www.razormind.info/infoconstructor

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Thinking of Art - Stijl Document

Thinking of Art - Stijl Document Thinking of Art - Stijl Document Door Tim Janssen Klas: GDD1A Datum 28-11 - 2014 Stijl: Star Wars Stijl onderzoek Star Wars Star wars zijn Amerikaanse sci-fi films die zich afspelen in een andere galaxy.

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 1 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Autobiotic Selfie Naam Klas Datum Docenten Module Opdracht

Autobiotic Selfie Naam Klas Datum Docenten Module Opdracht Autobiotic Selfie Naam: Daniel Seton Klas: G&I 1D Datum: 20 November 2015 Docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuure, Martin Lacet, John Hennequin Module: Art/Media & Me Opdracht: Autobiotic selfie document

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Student Jolien van der Lee Studentnummer Specialisatie content design Vak Seminar Blok D Docent Madris Duric Inleverdatum

Student Jolien van der Lee Studentnummer Specialisatie content design Vak Seminar Blok D Docent Madris Duric Inleverdatum Student Jolien van der Lee Studentnummer 1601659 Specialisatie content design Vak Seminar Blok D Docent Madris Duric Inleverdatum 27-05-2015 Beantwoording van de volgende vraag Wat is de ethische verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Wie iets van de diepe lagen van het Johannesevangelie wil begrijpen, moet goed lezen en goed luisteren.

Wie iets van de diepe lagen van het Johannesevangelie wil begrijpen, moet goed lezen en goed luisteren. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik vind het evangelie volgens Johannes een moeilijk evangelie. Soms moet ik 2, 3 keer lezen wat er staat en dan nog vraag ik me af of ik er iets van

Nadere informatie

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers

Lesbrief. Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Lesbrief Moeder worden, moeder zijn - Daphne Deckers Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze

Nadere informatie

A. PERSOONLIJKE KWALITEITEN TEST

A. PERSOONLIJKE KWALITEITEN TEST A. PERSOONLIJKE KWALITEITEN TEST KWALITEITEN SCOREN Persoonlijke kwaliteiten zijn karaktereigenschappen waarin je jezelf herkent. Op de volgende 2 pagina s tref je een scorelijst aan. Omcirkel bij iedere

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1 Talenten Aanzien en Erkenning 3 Besluitvaardigheid 8 Confrontatie en Agitatie 4 Doelgerichtheid 4 Talenten Hulpvaardigheid 5 Ontzag 3 Orde en Netheid 4 Pragmatisme 6 Stressbestendigheid 7 Verantwoording

Nadere informatie

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook.

Druk de A, B en C vragen op hetzelfde kleur papier af (v.b. op geel papier) Druk de P-vragen op een afwijkende kleur papier af en de D vragen ook. Praten over boeken Kaartjes van iden hambers Handleiding bij onderstaande kaartjes: llereerst treft u een aantal pagina s aan met kaartjes met vragen. Deze zijn per categorie ingedeeld. -vragen: Eerste

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Hartelijk welkom. Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Hartelijk welkom Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het

Nadere informatie

Is er een verband te ontdekken tussen het Archetype in de Super Bowl commercial van Chevrolet en het Archetype in de Super Bowl commercial van Jeep?

Is er een verband te ontdekken tussen het Archetype in de Super Bowl commercial van Chevrolet en het Archetype in de Super Bowl commercial van Jeep? ARCHETYPEN Is er een verband te ontdekken tussen het Archetype in de Super Bowl commercial van Chevrolet en het Archetype in de Super Bowl commercial van Jeep? Waar komen Archetypen vandaan? Het woord

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Body in Beeld Life-& Bodycasting Atelier

Body in Beeld Life-& Bodycasting Atelier Body in Beeld Life-& Bodycasting Atelier GSM: 06-37424216 info@bodybeeld.nl Facebook: @bodycastingbodyinbeeld Instagram: @bodycastingbodyinbeeld Iban nummer: NL 64 ABNA 0835 5087 14 www.bodybeeld.nl Onze

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Inhoud. De puberteit: nu gaat het beginnen 4. Iets heel bijzonders: het vrouwelijk lichaam 14. Elke maand weer: ongesteld 24

Inhoud. De puberteit: nu gaat het beginnen 4. Iets heel bijzonders: het vrouwelijk lichaam 14. Elke maand weer: ongesteld 24 Inhoud 4 Lichamelijke veranderingen en uiterlijk 6 Dagboek, vriendinnen en stemmingen 10 Zelfvertrouwen, geheimen en pesten 12 Iets heel bijzonders: het vrouwelijk lichaam 14 De vrouwelijke geslachtsorganen

Nadere informatie

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Samenvatting 2 3.1 Netwerken 3 3.2 Samenwerken 6 3.3 Liftpitch 7 Ruimte voor notities 8 1 SAMENVATTING 3.1 Netwerken Wat is netwerken? Waarom

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Lesbrief Sirkoes Boediman

Lesbrief Sirkoes Boediman Lesbrief Sirkoes Boediman Geachte leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw groep de voorstelling Sirkoes Boediman. Dit is een maskerspel voorstelling waarin gesproken wordt met jabbertalk (brabbeltaal).

Nadere informatie

Basis Figuren. De basis figuren zijn een aantal wiskundige figuren die je al in de wiskunde lessen hebt gekregen.

Basis Figuren. De basis figuren zijn een aantal wiskundige figuren die je al in de wiskunde lessen hebt gekregen. Inleiding Met de hulp van de schildpad kunnen verschillende figuren getekend worden. Van zeer eenvoudig tot zeer complex. Vaak kunnen de figuren op verschillende manieren getekend worden. De ene manier

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Barbapapa

Auditieve oefeningen bij het thema: Barbapapa Auditieve oefeningen bij het thema: Barbapapa Boek van de week: 1. Barbapapa boeken allerlei 2. Met Barbapapa de wereld rond Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant

Nadere informatie

In de screenshot is een soort weg te zien die naar een punt in de verte leidt. Dit geeft het idee dat de

In de screenshot is een soort weg te zien die naar een punt in de verte leidt. Dit geeft het idee dat de Inleiding: Dit is een verslag over het zoeken van een artstyle voor een spel met de gameplay van Parachute Panic of Speed Racer. Ik heb eerst een kleine mindmap gemaakt met verschillende soort stijlen

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST

OOST WEST THUIS BEST Lesmateriaal horend bij de theatrale dansvoorstelling OOST WEST THUIS BEST van Rauher Engel Foto: Kees van Putten Rauher Engel Concept & idee: Dagmar Chittka Auteur: Marleen Weijman 5 nov 09 Inleiding

Nadere informatie

Jongerennumerologie, je hebt alles in je

Jongerennumerologie, je hebt alles in je Jongerennumerologie, je hebt alles in je Aan ouders, jongeren en voor iedereen die met (jonge) mensen werkt Heb je vragen over jouw kind en/of over jezelf en wil je op een niet alledaagse en gemakkelijke

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Seminar. Essay conceptstores

Seminar. Essay conceptstores Seminar Essay conceptstores Marlies van den Bos 1622703 Concept Design Eng JDE-SCONE.3V-13 Marvin Fernandes 19-12-2014 1 CONTENT IntroductiE Conceptstores Communicatie Conclusie uitwerking infographic

Nadere informatie

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 Reflectie De uitdaging die ik mijzelf gesteld had ontwerp een super hero heb ik met beide armen ontarmd. Het onderwerp heb ik dicht bij mij zelfgehouden om met

Nadere informatie

1. Waarom? 2. Hoe? Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort:

1. Waarom? 2. Hoe? Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort: Beantwoord de volgende vragen en vul in bij je digitale paspoort: 1. Waarom? Waarom is het voor jou belangrijk om slim naar reclame te kijken en je niet zomaar te laten beïnvloeden door reclame trucjes?

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

Portfolio. van Maarten Zilverberg

Portfolio. van Maarten Zilverberg Portfolio van Maarten Zilverberg Spoorzoeker, welk dier was hier? In opdracht van Staatsbosbeheer is in 2014 een app voor ios en Android ontwikkeld waarmee een jonge doelgroep wordt aangespoord om naar

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Lesbrief Zoekgedrag Leerjaar 1-Profiel 1,2,3 Tijd: 45 50 minuten Kop Introductie Introduceer de opdracht kort: Informatie opzoeken op internet gaat snel en is gemakkelijk toegankelijk. Soms is het niet

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 8: LOT DE ROBOT (DEEL2) AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

Het vaderelftal. Ik: Punten:

Het vaderelftal. Ik: Punten: Het vaderelftal Een voetbalelftal bestaat uit elf spelers. Elke speler heeft z n eigen kwaliteit. Maar als elftal vormen ze toch één team. En samen zijn ze completer dan de elf losse onderdelen. Zo werkt

Nadere informatie

SABETH VAN DER VOORT GAR2C 24/03/2016 CHARACTER DESIGN NARRATIVE DOCENT: STEPHAN DUQUESNOY OPDRACHT CHARACTERS. 1 P a g e

SABETH VAN DER VOORT GAR2C 24/03/2016 CHARACTER DESIGN NARRATIVE DOCENT: STEPHAN DUQUESNOY OPDRACHT CHARACTERS. 1 P a g e SABETH VAN DER VOORT GAR2C 24/03/2016 CHARACTER DESIGN NARRATIVE DOCENT: STEPHAN DUQUESNOY OPDRACHT CHARACTERS 1 P a g e 1.1 PROTAGONIST Naam: Yko J. Hibea Leeftijd: 25 Geslacht: Man Visuele attributen:

Nadere informatie

Visuele geletterdheid

Visuele geletterdheid Visuele geletterdheid Ola Lanko Kijken, daar draait het om in het boek Required Reading van Ola Lanko. Op een laagdrempelige manier onderzoekt de 27-jarige Oekraïense fotografe de manier waarop wij naar

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Zelfevaluatie aan de hand van gedragspatronen

Zelfevaluatie aan de hand van gedragspatronen Zelfevaluatie aan de hand van gedragspatronen Gedrag kun je onderscheiden in drie bewegingen, gedragspatronen ontwikkeld in de kindertijd. Ze gaven ooit houvast maar beperken nu onze groei en ontwikkeling.

Nadere informatie

inleiding 9 INLEIDING

inleiding 9 INLEIDING inleiding 9 INLEIDING Welkom bij het boek dat over jouw droombaan gaat. Jij bent tenslotte op zoek naar wat je wilt doen met je leven. Toch? Het lijkt wel alsof iedereen om je heen een droombaan heeft

Nadere informatie

Dream Discover Do. Visual/Creative Essay. Mijn identiteit. Eva Borsje CMD - Visual Design Marion de Rijk

Dream Discover Do. Visual/Creative Essay. Mijn identiteit. Eva Borsje CMD - Visual Design Marion de Rijk Dream Discover Do Visual/Creative Essay Mijn identiteit Eva Borsje 1562560 CMD - Visual Design Marion de Rijk 1 Inhoudsopgave Introductie 3 Mijn Brand Identity 4 Mijn Visual Identity 7 Conclusie 10 2 Introductie

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie