Aanpassingen met toestemming Wanneer wij spreken over zelf aangebrachte voorzieningen gaat dit voornamelijk over het aanpassen van onroerende zaken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanpassingen met toestemming Wanneer wij spreken over zelf aangebrachte voorzieningen gaat dit voornamelijk over het aanpassen van onroerende zaken."

Transcriptie

1 Zelf klussen in huis Als huurder wilt u uw woning graag naar uw persoonlijke smaak en wensen inrichten. Iedereen woont natuurlijk graag in een woning waarin hij of zij zich thuis voelt. Daarom kan het zijn dat u veranderingen in de woning wilt doorvoeren. Woningstichting Domus heeft als vertrekpunt dat dit in principe mogelijk is. Bij het verlaten van uw woning hoeft u de woning niet altijd meer in de oorspronkelijke staat terug te brengen, mits aan alle voorwaarden is voldaan. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van onze woningen en uw veiligheid gewaarborgd blijven, is in deze folder vastgelegd welke mogelijkheden Woningstichting Domus u biedt bij het aanbrengen van aanpassingen aan uw woning. Voor sommige veranderingen is het nodig om vooraf toestemming te vragen, voor andere veranderingen is dit niet nodig. Aanpassingen zonder toestemming Voorzieningen die niet vast aan de woning zijn aangebracht, zoals vloerbedekking, gordijnen, lampen, tuininrichting, etc. kunt u zonder toestemming aanbrengen of aanpassen. U kunt deze voorzieningen plaatsen, indien ze geen vast onderdeel vormen van de woning. Als u de woning verlaat, kunt u ze eenvoudig verwijderen. Natuurlijk blijft de voorwaarde dat deze zaken geen overlast of gevaarlijke situaties veroorzaken. Verderop in deze brochure treft u een lijst aan met zaken die u kunt aanbrengen of aanpassen zonder dat hier toestemming van Woningstichting Domus voor nodig is. Belangrijk om te weten is dat Woningstichting Domus deze aanpassingen niet van u overneemt wanneer u gaat verhuizen. Wel kunt u ze ter overname aanbieden aan de nieuwe huurder. Als de nieuwe huurder deze zaken niet overneemt, hoort u deze weg te halen voordat u de woning verlaat. Aanpassingen met toestemming Wanneer wij spreken over zelf aangebrachte voorzieningen gaat dit voornamelijk over het aanpassen van onroerende zaken. Onroerende zaken zijn voorzieningen die duurzaam verbonden aan de woning zitten, zoals bijvoorbeeld een keukenblok, sanitaire voorzieningen, schotelantennes, schuttingen, een garage, tegelvloeren en dakramen. Voor het aanbrengen van deze veranderingen is toestemming van Woningstichting Domus noodzakelijk. Toestemming Het formulier aanvraag woningaanpassing is toegevoegd aan deze folder. Maar u kunt het formulier ook downloaden van onze website (www.wsdomus.nl) of op ons kantoor invullen. Wij verzoeken u vriendelijk alle gevraagde informatie toe te voegen, zoals bijvoorbeeld tekeningen, omgevingsvergunningen of een lijst met gebruikte materialen. Wanneer u het formulier compleet invult, krijgt u afhankelijk van de aanpassing binnen 2 tot 6 weken bericht.

2 Als u schriftelijke toestemming heeft gekregen van Woningstichting Domus, wordt direct aangegeven of deze aanpassingen kunnen blijven zitten bij verhuizing of dat ze ter overname aangeboden kunnen worden. U kunt uw wijzigingen en aanpassingen ook meenemen, maar dan verzoeken wij u de aanpassingen die u in de woning gedaan heeft in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Onderhoud en vervanging De veranderingen die u zelf heeft aangebracht, hebben natuurlijk ook onderhoud nodig. Als bewoner bent u hier zelf verantwoordelijk voor. Inbouwapparatuur, verlichting en elektronische luxe voorzieningen zoals whirlpools, sauna s e.d. worden niet door Woningstichting Domus onderhouden. Dit gebeurt ook niet wanneer deze aanpassing is geplaatst door een vorige huurder en door u is overgenomen. Bij slijtage worden deze zelf aangebrachte voorzieningen vervangen conform het standaardniveau van Woningstichting Domus. Dit betekent dat als u zelf een luxe keuken plaatst en deze door Woningstichting Domus vervangen wordt, er een standaard keuken wordt geplaatst. Dit geldt ook voor veranderingen die door de vorige huurder zijn aangebracht en na verhuizing door u zijn overgenomen. Verzekeringen Houdt u er bij het aanbrengen van veranderingen in de woning ook rekening mee dat dit van invloed kan zijn op uw verzekering? Het is daarom goed om ook contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij om na te gaan of de veranderingen bij schade gedekt worden door uw verzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw inboedelverzekering. Net zoals bij het onderhoud bent u als bewoner zelf verantwoordelijk voor de verzekering van de aanpassingen in de woning. Vergoedingen Bij veranderingen waarvoor u schriftelijke toestemming van Woningstichting Domus heeft gekregen bestaat de mogelijkheid om een vergoeding te krijgen wanneer u gaat verhuizen. Deze vergoeding kunt u bij ons aanvragen. Woningstichting Domus bepaald aan de hand van een aantal aspecten of u voor de aangebrachte verandering een vergoeding krijgt. Wij kijken hierbij naar daadwerkelijke kosten, de afschrijvingstermijn en de staat van onderhoud van de aanpassing. Daarnaast vragen wij van u de originele nota s en officiële keuringsrapporten. De vergoeding bedraagt maximaal 5.000,-. Bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding kijken wij naar afschrijvingstermijn, onderhoudskosten en of er sprake is van woningverbetering. Van een woningverbetering is sprake wanneer de aanpassing leidt tot meer punten in het zogenoemde Woningwaarderingsstelsel. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een dakvenster op zolder of een aanbouw. Luxe keukens en badkamers worden in het algemeen niet als verbetering gezien. Woningstichting Domus geeft hier maximaal een vergoeding van 2.000,- voor. Bij het berekenen van deze vergoeding hanteren wij de eerder genoemde criteria.

3 Advies Wilt u wijzigingen of aanpassingen uitvoeren dan kunt u Woningstichting Domus altijd vragen om deskundig advies. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Onze technisch beheerder adviseert u graag op technisch gebied en met betrekking tot de materiaalkeuze. De technisch beheerder kent de woningen goed en weet veel van de gebruikte materialen. Vaak heeft hij nog praktische tips over de uitvoering en weet hij of u contact met andere instanties noodzakelijk is. Dit kan bijvoorbeeld wanneer u een omgevingsvergunning (de vroegere bouwvergunning) nodig heeft. Van bijna alle woningen heeft Woningstichting Domus bouwtekeningen. Indien u van het advies van de technisch beheerder gebruik wilt maken, kunt u een afspraak maken. Neem hiervoor contact op met ons kantoor. Aanpassingen zonder toestemming Er zijn een aantal aanpassingen die u in de woning mag aanbrengen zonder dat u toestemming van Woningstichting Domus nodig heeft. Als deze volgens de algemene richtlijnen zijn aangebracht, hoeft u deze niet weg te halen bij het verlaten van de woning. Het gaat om de volgende aanpassingen: vervangen van hang- en sluitwerk schilderen en behangen van wanden in een neutrale kleur vervangen van kranen aanbrengen van tochtstrips isoleren van warmwaterleidingen inrichting van de tuin; met uitzondering van hoge bomen en planten, vijvers, tuinhuizen en carports Let op: een aanpassing mag u nooit aanbrengen aan de gevel of kozijnen. Hier heeft u toestemming voor nodig. Aanpassingen zonder toestemming ter overname Er zijn een aantal aanpassingen die u zonder toestemming mag uitvoeren, maar die wij u vragen weg te halen wanneer u gaat verhuizen. Dus als de nieuwe huurder de aanpassingen niet wilt overnemen. Woningstichting Domus zal deze zaken niet van u overnemen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld de volgende aanpassingen: houten of kunststofschroten fijne granol sierpleister (3mm) Stucwerk open haard alarminstallatie tuinhuisje en vijvers hardhouten binnendeuren woninginrichting, zoals gordijnen, rails, vloerbedekking, laminaat, lampen en schappen.

4 Richtlijnen Er zijn tal van klussen mogelijk in en om het huis. Vanzelfsprekend zijn hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Voor iedere aanpassing zijn andere richtlijnen van toepassing. Laat u zich dus altijd vooraf goed informeren over de voorwaarden die Woningstichting Domus heeft opgesteld. Zo weet u precies waar u aan toe bent wanneer u de woning verlaat. U kunt deze richtlijnen per klus bij Woningstichting Domus opvragen. Voor alle aanpassingen gelden de volgende algemene richtlijnen. De verandering behoort: geen overlast of hinder voor Woningstichting Domus of derden op te leveren de veiligheid te waarborgen wat betreft het gebruik van onder andere materiaal, bouwtechnische staat, vluchtwegen, gezondheid en brandwerendheid aan alle door de overheid, nutsbedrijven, brandweer en Woningstichting Domus voorgeschreven voorwaarden te voldoen de verhuurbaarheid van de woning niet te schaden te worden aangebracht met deugdelijke materialen en op de juiste wijze bouwtechnisch minimaal op hetzelfde niveau te zijn in goede staat, schoon en functionerend te zijn niet onderhoudsgevoelig te zijn Meer informatie Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact met ons opnemen via het telefoonnummer (0475)

5 Aanvraagformulier zelf klussen in huis Naam huurder : Naam medehuurder: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoonnummer: Mobiel/werk: Vraagt een aanpassing aan voor het adres: Omschrijving aanpassing: Denkt u eraan de volgende bijlagen toe te voegen? Ondertekende voorwaarden Schets / tekening Lijst te gebruiken materialen Omgevingsvergunning (indien dit nodig is) Datum: Handtekening(en):

Zelf Aangebrachte Voorzieningen ZAV-beleid

Zelf Aangebrachte Voorzieningen ZAV-beleid Zelf Aangebrachte Voorzieningen ZAV-beleid veranderingen in een huurwoning van Zeilstra Beheer B.V. Inhoud Veranderingen in een huurwoning...blz. 2 Roerende en onroerende zaken...blz. 2 Zelf aangebrachte

Nadere informatie

Klussen wat is er mogelijk. Alle regels en tips op een rij.

Klussen wat is er mogelijk. Alle regels en tips op een rij. Klussen wat is er mogelijk Alle regels en tips op een rij. 1 2 Voor de zekerheid Regelmatig constateren wij bij de voorinspectie (na een schriftelijke huuropzegging) dat de bewoners veranderingen hebben

Nadere informatie

ALLE SPELREGELS OP EEN RIJ ZELF KLUSSEN

ALLE SPELREGELS OP EEN RIJ ZELF KLUSSEN ALLE SPELREGELS OP EEN RIJ ZELF KLUSSEN Zelf klussen Zelf klussen: veel kan, maar niet alles mag U huurt een huis bij deltawonen. Om van uw huis uw thuis te maken, wilt u uw woning misschien aanpassen

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen?

Zelf uw woning aanpassen? Zelf uw woning aanpassen? Spelregels bij zelf aangebrachte voorzieningen Inhoudsopgave Aanpassingen aan uw huurwoning... 2 Voorwaarden... 3 Onderhoud... 4 Verhuizing... 4 Vanwege onherstelbare beschadiging

Nadere informatie

Zelf aangebrachte veranderingen

Zelf aangebrachte veranderingen Zelf aangebrachte veranderingen Zelf aangebrachte veranderingen Uw woning richt u natuurlijk in naar eigen inzicht en smaak. Mogelijk wilt u ook echt iets in de woning wijzigen. Stek werkt daar graag

Nadere informatie

Zelf uw woning veranderen

Zelf uw woning veranderen Zelf uw woning veranderen In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunt u uw huurwoning wel degelijk aanpassen aan uw eigen woonwensen. Als u uw huurwoning naar eigen persoonlijke smaak kan veranderen,

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen

Zelf uw woning aanpassen Zelf uw woning aanpassen ruimte voor leven Zelf uw woning aanpassen Wonen is iets persoonlijks. U kunt uw woning zoveel mogelijk naar uw eigen smaak inrichten en aanpassen. Maar wilt u iets aan de woning

Nadere informatie

het bildt ferwerderadiel menaldumadeel franekeradeel ZELF AAN DE SLAG Pas uw woning aan naar uw eigen wensen. Huur- en koopwoningen tussen Wad & Stad

het bildt ferwerderadiel menaldumadeel franekeradeel ZELF AAN DE SLAG Pas uw woning aan naar uw eigen wensen. Huur- en koopwoningen tussen Wad & Stad het bildt ferwerderadiel menaldumadeel franekeradeel ZELF AAN DE SLAG Pas uw woning aan naar uw eigen wensen. Huur- en koopwoningen tussen Wad & Stad ZELF AAN DE SLAG U moet zich als huurder thuis voelen

Nadere informatie

Spelregels versie 2 (december 2013)

Spelregels versie 2 (december 2013) Spelregels versie 2 (december 2013) Wonen op maat U huurt een woning van St. Joseph en heeft nog een woonwens. Dat kan uiteenlopen van een dakraam, zonnepanelen op het dak of een nieuwe erfafscheiding.

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

-meter staat voor de Veste- Verbeter meter. Verbeter of verfraai uw woning met -meters van de Veste. Beter per meter!

-meter staat voor de Veste- Verbeter meter. Verbeter of verfraai uw woning met -meters van de Veste. Beter per meter! -meter staat voor de Veste- Verbeter meter Verbeter of verfraai uw woning met -meters van de Veste Beter per meter! -meters voor een betere woning Woningstichting de Veste staat voor wonen naar wens in

Nadere informatie

Gids voor goed wonen. Alles over huren bij Stadgenoot

Gids voor goed wonen. Alles over huren bij Stadgenoot Gids voor goed wonen Alles over huren bij Stadgenoot Voorwoord 1 Beste huurder, Prettig en zorgeloos wonen. Dat wensen wij iedereen toe. Daarover gaat dit boekje. Het is de tweede, geheel herziene versie

Nadere informatie

Spelregels second opinion

Spelregels second opinion Spelregels second opinion En/of voortzetting behandeling elders mca.nl Spelregels second opinion Als patiënt heeft u het recht de mening te vragen van een andere deskundige dan uw behandelend arts over

Nadere informatie

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

De regelingen met betrekking tot groot onderhoud in bewoonde staat. 35L260_De regelingen.indd 1 24-04-2009 10:01:30

De regelingen met betrekking tot groot onderhoud in bewoonde staat. 35L260_De regelingen.indd 1 24-04-2009 10:01:30 De regelingen met betrekking tot groot onderhoud in bewoonde staat 35L260_De regelingen.indd 1 24-04-2009 10:01:30 Inleiding Voor u liggen de (financiële) regelingen met betrekking tot groot onderhoud

Nadere informatie

Algemene voorwaarden ICTWaarborg bij consumentenkoop

Algemene voorwaarden ICTWaarborg bij consumentenkoop Algemene voorwaarden ICTWaarborg hanteert consumentvriendelijke algemene voorwaarden. Dit wil zeggen dat ze zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk zijn geschreven en de rechten van de consument op geen

Nadere informatie

Beleid Zelf aangebrachte voorzieningen

Beleid Zelf aangebrachte voorzieningen Beleid Zelf aangebrachte voorzieningen Zelf voorzieningen aanbrengen aan uw woning Regelmatig krijgen wij verzoeken van huurders die zelf voorzieningen willen aanbrengen aan hun woning. De Veste staat

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel. Huren bij Stadgenoot. Gebruiksaanwijzing voor uw woning

Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel. Huren bij Stadgenoot. Gebruiksaanwijzing voor uw woning Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel 1 Huren bij Stadgenoot Gebruiksaanwijzing voor uw woning Huren bij Stadgenoot Voorwoord 1 Beste huurder, Stadgenoot is een grote woningcorporatie. We verhuren ruim

Nadere informatie

Zelf aan zet in de WMO. Hulp en voorzieningen met een persoonsgebonden budget WMO

Zelf aan zet in de WMO. Hulp en voorzieningen met een persoonsgebonden budget WMO Zelf aan zet in de WMO Hulp en voorzieningen met een persoonsgebonden budget WMO 01 Inleiding Zelf bepalen hoe uw leven er uit ziet, hoe u wilt wonen, wat u wilt doen met andere mensen, hoe u uw tijd wilt

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Er zijn BELANGRIJKE verschillen Nederland telt veel verzekeringsmaatschappijen. Elke maatschappij heeft eigen producten

Nadere informatie

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK

Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Waarom het voor u zo BELANGRIJK is dat wij onafhankelijk zijn! 100% ONAFHANKELIJK Er zijn BELANGRIJKE verschillen Nederland telt veel verzekeringsmaatschappijen. Elke maatschappij heeft eigen producten

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

SOEST. U Heeft heeft u een klacht? Laat het ons weten! GEMEENTE

SOEST. U Heeft heeft u een klacht? Laat het ons weten! GEMEENTE SOEST U Heeft heeft u een klacht? Laat het ons weten! 1 GEMEENTE Van uw klacht of signaal kunnen wij leren! De gemeente Soest wil haar dienstverlening voortdurend verbeteren. Toch kan het gebeuren dat

Nadere informatie

Ik heb een klacht, wat nu? Landelijk Meldpunt

Ik heb een klacht, wat nu? Landelijk Meldpunt Ik heb een klacht, wat nu? Landelijk Meldpunt Z0rg Het Landelijk Meldpunt Zorg helpt u verder! Soms loopt het contact met uw zorgverlener anders dan u had verwacht. Er ging bijvoorbeeld iets mis bij uw

Nadere informatie

Informatieblad Bij een hoofdgebouw behorende bouwwerken

Informatieblad Bij een hoofdgebouw behorende bouwwerken Informatieblad Bij een hoofdgebouw behorende bouwwerken Aan- en uitbouwen, bijgebouwen, mantelzorgwoningen, carports, serres, plantenkassen Wanneer vergunningvrij, wanneer omgevingsvergunning nodig Een

Nadere informatie

TE KOOP Erve de Wel 16, Oldenzaal Vraagprijs 399.000,- k.k.

TE KOOP Erve de Wel 16, Oldenzaal Vraagprijs 399.000,- k.k. TE KOOP Erve de Wel 16, Oldenzaal Vraagprijs 399.000,- k.k. Omschrijving Op fraaie locatie in woonwijk de Graven Es gelegen, royaal, goed onderhouden en afgewerkt vrijstaand herenhuis met ruime oprit,

Nadere informatie

DIENSTENWIJZER DE HAAN & BUIS VERZEKERINGEN

DIENSTENWIJZER DE HAAN & BUIS VERZEKERINGEN DIENSTENWIJZER DE HAAN & BUIS VERZEKERINGEN VERSIE D.D. NOVEMBER 2011 Inleiding De verzekeringsbedrijfstak hecht aan goede voorlichting op het gebied van verzekeringen. Daarom is binnen de verzekeringsbedrijfstak

Nadere informatie

Alles over uw woning

Alles over uw woning Alles over uw woning Aankoop Oplevering Gebruik Onderhoud U heeft een woning gekocht waarop de Garantie- en waarborgregeling van Woningborg N.V. van toepassing is. Hartelijk gefeliciteerd met uw aankoop!

Nadere informatie