Draaiboek Budgetcoach BudgetInZicht Kempen & ISOM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Draaiboek Budgetcoach BudgetInZicht Kempen & ISOM"

Transcriptie

1 Draaiboek Budgetcoach BudgetInZicht Kempen & ISOM Initiatief: Auteurs: Draaiboek Budgetcoach Kevin Verborgt (BudgetInZicht Kempen)

2 Voorwoord Vrijwilligers in budgethulpverlening. In de kinderschoenen in België, vast staand gegeven in Nederland. Met dit draaiboek willen we de expertise die we hebben opgedaan met het proefproject de Budgetcoach delen. Het doel is om collega's inspiratie te geven en voor onze partners een houvast te bieden. De aanleiding om te starten met de Budgetcoach is er gekomen vanuit een verontwaardiging in onze regio. Het viel op dat er steeds meer cliënten hervielen in dezelfde budget- of schuldproblemen. Anderzijds is er ook een groep die te kampen heeft met angst om uit te stromen. Hoe komt het nu dat binnen OCMW's dit een hele opgave blijft? Je moet eerlijk zijn, het gebrek aan middelen heeft hier veel mee te maken. Toch speelt dit niet alleen mee volgens onze analyse. De hypothese/analyse van waaruit we zijn vertrokken is de volgende: Doordat een maatschappelijk werker bij het OCMW op een dubbele stoel zit (controle sociale fraude en hulp- en dienstverlening), vermoeden we dat dit de leerkansen van bepaalde cliënten beperkt. Er ontstaat hierdoor een grotere afstand tussen de partijen. Door het werken met vrijwilligers die buiten het OCMW ingebed zijn, zorgen we voor een groter draagvlak waardoor er meer leerkansen zich zullen aandienen. Vrijwilligers hebben het potentieel om veel nabijer te staan bij de cliënt dan een maatschappelijk werker. Daarbovenop hebben zij hun eigen beroepsgeheim doordat ze buiten het OCMW ingebed zijn, namelijk in BudgetInZicht Kempen. We merken hierdoor op dat het werken met vrijwilligers in budgethulpverlening bijdraagt tot een krachtige leeromgeving voor de cliënten in afbouw. Wat je verder zal lezen is stap voor stap hoe de vrijwilliger kan instappen tot hoe hij uitstroomt. Veel leesplezier!

3 1. Werving In bovenstaand schema ziet u het volledige vrijwilligerstraject. Dit zou een algemeen idee moeten geven over ons vrijwilligersbeleid. Beginnen doen we uiteraard met de werving. Zonder werving, geen vrijwilligers. We hebben er voor gekozen om breed te werven via verschillende kanalen. Zo hebben we er voor gekozen om een oproep te lanceren via de gemeentelijke infobladen (van de gemeenten waar we proef hebben gedraaid). Daarnaast hebben we folders laten drukken dewelke we hebben verspreid binnen CAW De Kempen, de 7 deelnemende OCMW's, Welzijnsschakels en 'Verenigingen waar armen het woord nemen'. Tot slot is er ook een oproep gekomen op de website van CAW De Kempen, sites van de gemeenten of OCMW en enkele vrijwilligersdatabanken (11.be, vrijwilligerswerk.be, ). We hebben gemerkt dat de meeste kandidaten zich aangesproken voelden via de gemeentelijke infobladen. Vrijwilligers die actief op zoek waren naar een vrijwilligersjob zijn via de vrijwilligersdatabanken tot bij ons gekomen. De flyer heeft niet zo zeer voor meer kandidaten gezorgd.

4 1.1. Wervingstekst Dit is de wervingstekst die op één van de vrijwilligersdatabanken verspreid werd: De overgang van een intense en professionele budgethulpverlening naar het zelfstandig in handen nemen van het eigen budget is niet vanzelfsprekend. Door deze cliënten te koppelen aan een Budgetcoach staat de cliënt er niet langer alleen voor. Samen wordt er stapsgewijs gewerkt naar het terug in handen nemen van het eigen budget. De Budgetcoach ondersteunt personen in het zelfstandig opnemen van budgettaire handelingen in het dagelijkse leven. De opdracht van de?budgetcoach?, is dat de deelnemers actief en zelfredzaam worden in het beheren van hun eigen budget. Enkele mogelijke taken waarbij een budgetcoach kan ingezet worden: Inzicht en overzicht brengen in het budget, Administratiesysteem (her)organiseren Budgetwinkelen en -koken, Toeleiding naar de voordeligste sportvereniging, energieleverancier De concrete taken worden in overleg vastgelegd. De flyer die verspreid is, kan je terugvinden op de website van BudgetInZicht Kempen: 2. Selectie Bij elke aanmelding van een potentiële vrijwilliger volgt er een verkenningsgesprek. Verder lees je hoe we ons verkenningsgesprek hebben aangepakt Verkenningsgesprek en verwachtingen In het verkenningsgesprek wordt er ruimte gecreëerd om elkaars verwachtingen af te toetsen. Enkele simpele richtingsvragen helpen je al snel op weg: Wat houdt de Budgetcoach juist in volgens jou? Wie verwacht je voor je te krijgen in een traject als Budgetcoach? Welke taken verwacht je te kunnen doen? Welke taken zou je graag willen uitvoeren als Budgetcoach? Welke ondersteuning verwacht je te krijgen? Welke ervaringen neem je mee of wil je inzetten? Wat is je motivatie om deel uit te maken van dit team? Daarin is het belangrijk om zelf te weten wat je verwacht van de kandidaat. Komt wat hij/zij vertelt overeen met wat je zelf verwacht van de vrijwilliger.

5 Nadat de kandidaat aan de beurt is geweest, vertel je meer over wat de Budgetcoach juist inhoudt. Wij kiezen er bewust voor om eerst de kandidaat aan het woord te laten over zijn/haar verwachtingen, zodat sociaal wenselijke antwoorden toch wat moeilijker te formuleren zijn. Wat vertel je aan je kandidaat? Eerst en vooral vertel je wat meer over je werking/organisatie. Daarna ga je moeiteloos over naar het ontstaan van de Budgetcoach. Je overloopt welke competenties je verwacht. Even belangrijk is ook wat je kan aanbieden aan de vrijwilliger, zoals: onkostenvergoeding, vorming, ondersteuning, intervisiemomenten,. Uitleg over de Budgetcoach wordt gedaan aan de hand van het persoonlijk Functieprofiel. Dit is terug te vinden op: Het voordeel van dit Functieprofiel is dat de vrijwilliger zelf zijn eigen takenpakket en werkcontext kan samenstellen. Dit dient wel flexibel te worden hanteert, aangezien de vrijwilliger bijvoorbeeld bepaalde taken wel of niet (meer) extra wil uitvoeren. Verder overlopen we het ganse vrijwilligerstraject met de vrijwilliger. Dit is wat je verder te lezen zal krijgen. Het schema is te vinden op : Na het overlopen van dit vrijwilligerstraject ben ik voorstander om een extra (vrijblijvende) dimensie toe te voegen. Het kader dat werd voorgesteld is niet hét kader. Het is op dit moment het best werkende kader. Ik bied dan ook de mogelijkheid aan om mee kritisch dit kader te blijven (her)bekijken en dit blijvend mee vorm te geven. Uit ervaring zien we dat dit de betrokkenheid vergroot bij de vrijwilliger en hij voelt zich extra herkent in zijn kwaliteiten. Op basis van dit eerste gesprek bepalen beide partijen of ze met elkaar in zee gaan of niet. Wanneer dit het geval is, krijgt de kandidaat eerst een verplichte basisopleiding vooraleer er gestart kan worden. Ook deze opleiding scherpt het beeld en de verwachtingen weer verder aan. Het is dan ook pas na de opleiding dat het vrijwilligerscontract en het functieprofiel wordt ingevuld en ondertekend. We doen dit, omdat er pas na de opleiding een duidelijker beeld gevormd kan worden van deze vrijwilligersjob. 3. Basisopleiding Budgetcoach Het afleggen van een traject, mensen op weg helpen om (terug) financieel zelfredzaam te worden, vraagt toch heel wat specifieke basiskennis. Deze kennis en vaardigheden worden overgedragen aan de hand van een verplichte opleiding. Na de opleiding krijgt iedereen een bundel ter ondersteuning met meer specifieke informatie Doel We verwachten dat elke potentiële vrijwilliger de basisopleiding Budgetcoach volgt. Zonder de basisinformatie die je meekrijgt, kan je eigenlijk niet van start gaan. Via de opleiding brengen we het bredere kader en visie over waarin we (willen) werken met cliënten op weg naar financiële zelfredzaamheid.

6 3.2. Inhoud Wat de vrijwilliger zoal meekrijgt? Het meest belangrijke onderdeel van de opleiding voor ons is basishouding, -attitude en deontologie. Vrijwilligers weten dat ze beroepsgeheim hebben en wat dit inhoudt. Daarnaast wordt er gewerkt aan een basishouding die cliënten empowert en kansen biedt. Dit wordt verder versterkt door het meegeven van enkele gespreksmethodieken. Deze basis hebbende wordt het stuk budget en schulden uitgediept. Er wordt stilgestaan bij wat oorzaken en gevolgen van schulden juist zijn en hoe onze (consumptie)maatschappij zich hiertoe verhoudt. Tot slot krijgen de vrijwilligers een stuk sociale kaart, methodieken en hulpbronnen mee. Dit moet er voor zorgen dat de vrijwilliger een zekere weet heeft van wat er bestaat en welke bronnen of diensten hem/haar kunnen versterken. Eindigen doen we met hoe we dit alles kunnen inzetten in het veranderingsproces en leertraject van de cliënt Opleidingsbundel Op de laatste dag van de basisopleiding krijgen de deelnemers enkele documenten overhandigd. Zo krijgt iedereen die heeft deelgenomen een kaftje mee met de opleidingsbundel in. De opleidingsbundel is uitgebreider dan de basisopleiding die wordt gegeven. Zo biedt dit kansen voor de Budgetcoach om zich verder te verdiepen indien nodig/gewenst. De volledige opleidingsbundel is te vinden op: Tot slot krijgt de deelnemer ook nog een bewijs van deelname aan de basisopleiding. Deze kan je hier vinden: 4. Vrijwilligerscontract en onkostenvergoeding Sinds 2007 zijn alle organisaties die werken met vrijwilligers en vallen onder de specifieke aansprakelijkheidsregeling (zoals hier het geval is) een verzekering af te sluiten. Dit met ten minste de dekking van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de organisatie. Het is verplicht om aan elke vrijwilliger informatie mee te delen inzake: het verplicht gesloten verzekeringscontract de eventuele dekking, via een verzekeringscontract, van andere aan het vrijwilligerswerk verbonden risico's Vrijwilligerscontract Op de laatste dag van de basisopleiding kan de deelnemer beslissen om zich te engageren als vrijwilliger, als Budgetcoach. Wanneer dit het geval is, zal de vrijwilliger het vrijwilligerscontract ondertekenen en geïnformeerd worden inzake het verzekeringscontract.

7 Van zodra het contract ondertekend is door alle partijen wordt er een afspraak geregeld bij Idewe voor een medisch onderzoek. Jaarlijks zal dit medisch onderzoek terugkeren Onkostenvergoeding Vrijwilligerswerk mag de vrijwilliger niets kosten, is ons principe. Als organisatie engageren we ons om de vrijwilliger te voorzien van een kilometervergoeding. We voorzien een kilometervergoeding volgens wettelijk tarief van 0,3412 cent per kilometer (met een maximum van 40 kilometer per enkele rit). Personen die de fiets gebruiken kunnen een fietsvergoeding krijgen 0,20 cent per kilometer. Openbaar vervoer zal ook terugbetaald worden. Onder de kilometervergoeding valt alle verplaatsingen van en naar de cliënt, vormingen, intervisie,. Om een vergoeding te kunnen krijgen verwachten we dat de vrijwilligers maandelijks hun kilometers doorgeven aan de administratie. Ze zullen hier elke maand aan herinnerd worden om dit document door te sturen. Hieraan verbonden zijn de vrijwilligers in de mogelijkheid om hun gepresteerde uren in te vullen. Zaken die de vrijwilliger nodig acht om in te zetten in zijn traject zullen bekeken worden in welke mate dit gefinancierd kan worden. Een voorbeeld zijn bijvoorbeeld tabbladen van Cebud. Je zou kunnen zeggen dat het OCMW of BudgetInZicht Kempen of zelfs de cliënt dit financiert. Indien de cliënt in de mogelijkheid is, is het interessant om hem/haar hiervoor te laten sparen. Indien dit niet mogelijk is, kan het OCMW eventueel bekijken of ze dit kunnen financieren. 5. Aanmelding en matching Eén van de meest cruciale fasen van het vrijwilligersbeleid en het traject dat zal gelopen worden, bevindt zich bij de aanmeldings- en matchingsfase. In deze fase zullen de cliënt en de Budgetcoach aan elkaar gekoppeld worden. Belangrijk hierbij is dat er rekening gehouden wordt met de persoonlijkheid van de partijen en andere vereisten om te starten Aanmelding De aanmelding zelf gebeurt via de maatschappelijk assistent van de cliënt. Het is aan de maatschappelijk assistent om zijn/haar cliënten te informeren over het bestaan en het doel van de Budgetcoach. Idealiter informeert de maatschappelijk assistent de cliënt twee keer in zijn traject. Een eerste keer kan de cliënt geïnformeerd worden bij het eerste gesprek na de intake of opstart Budgetbegeleiding of -beheer. Een tweede keer wordt de cliënt geïnformeerd wanneer de cliënt aangeeft het budget in eigen handen wil nemen of wanneer de maatschappelijk assistent het interessant acht om te werken aan afbouw van budgetbeheer Wie kan aanmelden? Vanaf dit moment kan het werken met een Budgetcoach zinvol zijn. Het is belangrijk dat de

8 financiële situatie van de cliënt iets of wat stabiliteit kent en dat de cliënt zelf gemotiveerd is om te werken aan afbouw (en het zelf in handen nemen van zijn budget). De Budgetcoach neemt in geen enkele zin het werk van de maatschappelijk werker over. Er moet goed over nagedacht worden dat de Budgetcoach een toegevoegde waarde kan bieden in het traject. Enkele voorbeelden van een toegevoegde waarde: Laagdrempeliger voor de cliënt, Intensievere begeleiding is mogelijk, Staan dichter bij de cliënt, Aanvullende taken opnemen die niet door de maatschappelijk assistent opgenomen worden, Inbrengen van eigen ervaringen, De vrijwilliger wordt het verlengstuk van de maatschappelijk assistent, De vrijwilliger heeft zijn eigen beroepsgeheim en krijgt hierdoor meer materiaal om rond te werken, Hoe aanmelden? Wanneer de cliënt geïnteresseerd is om te werken met een Budgetcoach vult de maatschappelijk werker samen met de cliënt het matchingdocument in. Dit document is terug te vinden op: De maatschappelijk werker stuurt dit document ingevuld naar de coördinator van BudgetInZicht Kempen en meldt hiermee zijn/haar cliënt aan Matching De matching gebeurt bij BudgetInZicht Kempen. Zij zullen rekening houden met de verschillende factoren die op het matchingdocument te vinden zijn voor de keuze van de Budgetcoach Vrijwilligerspoel BudgetInZicht Kempen zorgt er voor dat de vrijwilligerspoel groot en divers genoeg is om de vraag van de cliënten aan te kunnen. Op basis van het individueel functieprofiel en het matchingdocument zal BudgetInZicht Kempen een match voorzien. Van zodra er een match is met een Budgetcoach zal de maatschappelijk assistent op de hoogte gebracht worden en krijgt deze de contactgegevens van de Budgetcoach De maatschappelijk werker zal dan de cliënt wederom op de hoogte stellen en een eerste driehoeksgesprek organiseren.

9 BudgetInZicht Kempen stuurt dan een algemene mail en de afsprakennota door naar de maatschappelijk assistent. Hieronder vind je een standaardmail die kan dienen. Beste, Via deze weg wil ik je melden dat ik een match heb voor je cliënt. Ik wil je dan ook via deze weg in contact brengen met onze Budgetcoach [Naam]. Mag ik aan jullie vragen om onderling verder af te spreken? Het is de bedoeling om een eerste driehoeksgesprek te organiseren waar het verdere traject in kaart kan gebracht worden (doelen en taken) en waar verwachtingen uitgesproken kunnen worden. De taken zijn zo opgebouwd dat er steeds toegewerkt kan worden naar succeservaringen bij de cliënt. In bijlage vind je de afsprakennota die je eventueel kan gebruiken. Houden jullie me verder op de hoogte van het eerste gesprek? Bij vragen kan je altijd bij mij terecht. Vriendelijke groeten, De afsprakennota kunt u vinden op Driehoeksgesprek De maatschappelijk werker probeert zo snel als mogelijk de partijen rond de tafel te krijgen, zodat de opstart niet te lang op zich laat wachten. Bij het driehoeksgesprek is het belangrijk dat de partijen zich kort even voorstellen. Verder kan er best afgesproken worden hoe er met elkaar contact gehouden wordt. De Budgetcoach beslist zelf of er een gsm-nummer wordt uitgewisseld of niet. Vanuit BudgetInZicht Kempen adviseren we om dit niet te doen om zo makkelijker de eigen grenzen en persoonlijke levenssfeer te kunnen bewaren. Nu de drie partijen rond de tafel zitten, is dit het uitgelezen moment om de verwachtingen van de partijen scherp te stellen, waar de cliënt zichzelf ziet staan over 6 maanden op budgetvaardig vlak, hoe de cliënt hieraan wil werken en wat de maatschappelijk werker en Budgetcoach kan betekenen in dit verhaal. Al deze zaken worden kort opgenomen in de afsprakennota die de maatschappelijk assistent kreeg toegestuurd bij de matchingfase. Tot slot is het belangrijk om kort de rol van de Budgetcoach en de maatschappelijk assistent scherp te stellen voor de cliënt. We kiezen er bewust voor om niet te werken met een hiërarchische structuur. De cliënt staat centraal in dit kader en bepaalt de richting die wordt uitgegaan. Het is wel zo dat alles in het teken moet staan van een stap richting zelfstandig budgetbeheer door de cliënt (of althans alles dat hiertoe kan bijdragen). Een schema hiervan vind je hieronder.

10 Het kader Hulpverlener Budgetcoach Cliënt Als budgetcoach maak je deel uit van het traject en sta je op evenwaardige voet met de cliënt als met de hulpverlener. Belangrijk in dit verhaal is dat de cliënt 'baas is in zijn eigen verhaal'. Hij bepaalt de richting die hij wil nemen binnen zijn traject. Dit sluit advies vanuit de betrokkenen niet uit. 6. Opvolging, afronding en functionering De voorbereidingen zijn nu achter de rug. We kunnen dus van start gaan! Na een goed driehoeksgesprek kan het traject met de Budgetcoach beginnen lopen. Om het traject zo veel mogelijk kansen te geven op slagen, is een goede opvolging nodig. De opvolging zal door de maatschappelijk assistent gebeuren en BudgetInZicht zal zich eerder bezig houden op het functioneren van de Budgetcoach zelf.

11 6.1. Opvolging van het traject Het traject dat gelopen wordt met de Budgetcoach en de cliënt wordt opgevolgd door de maatschappelijk assistent. De cliënt blijft baas in zijn eigen verhaal, al zal de maatschappelijk werker de krijtlijnen van het traject bewaken. Het is dan ook van belang dat de Budgetcoach betrokken wordt bij de reflectie op het proces. We adviseren dan ook om minstens 2 keer per jaar een evaluatiemoment in te lassen van het traject dat gelopen is. Het is niet de bedoeling dat de Budgetcoach hier geëvalueerd wordt, wel is het belangrijk dat er gekeken wordt naar volgende zaken:... Op welke vlakken merkt de cliënt/budgetcoach/maatschappelijk assistent progressie? Welke aanpak/taken hebben hiertoe bijgedragen? Waar merkt de cliënt minder tot geen progressie? Hoe kunnen we hierop gaan inzetten? Waar kan er bijgestuurd worden? Hoe zit het met de afstemming tussen de verschillende partijen? De maatschappelijk assistent zou hiervoor de financiële competentieroos kunnen gebruiken van BudgetInZicht Kempen. Je kan deze vinden op: Afrondingsgesprek traject Een afrondingsgesprek gebeurt op het einde van het traject dat gelopen werd in samenwerking met een Budgetcoach. De aanleiding om een afrondingsgesprek te houden kan verschillen. Idealiter vindt een afrondingsgesprek plaats wanneer alle partijen (cliënt, Budgetcoach en maatschappelijk assistent) het gevoel hebben dat het traject afgerond kan worden. (M.a.w. de doelstellingen zijn behaald.) Eén van de partijen kan ook aangeven dat hij/zij niet verder wil gaan. Wanneer de cliënt stopt, stopt het hele traject en dus ook de Budgetcoach. Tot slot kan het ook gaan over een doorverwijzing naar een ander OCMW of dienst. In sommige gevallen kan een afrondingsgesprek vervelend zijn, maar toch blijven we er van overtuigd dat het een meerwaarde is voor alle partijen. Wat is de meerwaarde: Je kan de cliënt een laatste keer positief bekrachtigen. Je kan de cliënt de laatste aandachtspuntjes meegeven. Je kan terugkijken op het traject en kijken in hoeverre de doelstellingen behaald zijn. Wat heeft bijgedragen tot het behalen van de doelstellingen? Je kan aan de hand van de financiële competentieroos evalueren waar de cliënt staat inzake financiële zelfredzaamheid. Blik naar de toekomst. Het document is te vinden op:

12 6.3. Functioneren Budgetcoaches Het coachen, opvolgen en vormen van de vrijwilligers is cruciaal voor het traject en de dienstverlening. De opvolging gebeurt meteen na de inschakeling van de Budgetcoach. Het grote kader wordt gegeven bij het eerste verkenningsgesprek en bij de basisopleiding. Het geven van informatie mag niet volstaan en er dienen bij gevolg dus heel wat randvoorwaarden ingevuld te zijn Inhoudelijke opvolging De Budgetcoach kan in aanraking komen met zeer specifieke problemen of documenten gedurende het traject. We verwachten niet dat de vrijwilliger hiermee aan de slag kan gaan, maar wel dat hij/zij weet waar de cliënt en hij/zij hiermee terecht kan. Alles wat te maken heeft met het traject zou eventueel (mits goedkeuring en best ook in aanwezigheid van de cliënt) met de maatschappelijk assistent besproken kunnen worden. Soms kan het gebeuren dat het beroepsgeheim/geheimhoudingsplicht van de vrijwilliger hierdoor in het gedrang komt (vooral wanneer de cliënt hierop beroep doet), dan kan de vrijwilliger altijd terecht bij BudgetInZicht Kempen. BudgetInZicht Kempen zal de Budgetcoach inhoudelijk en strategisch ondersteunen in zijn/haar taken. De vrijwilliger kan BudgetInZicht steeds telefonisch of per mail bereiken. Afhankelijk van de vraag kan er zelfs een individuele intervisie georganiseerd worden. Volgende thema's kunnen steeds besproken worden: Hoe moet ik omgaan met bepaalde informatie die ik heb gekregen/gezien? (Beroepsgeheim) Zijn er andere diensten/organisaties die ondersteuning kunnen bieden in deze situatie? De cliënt komt zijn afspraken niet na, hoe komt dit? Hoe lang moet mijn cliënt bepaalde documenten bewaren? Het contact met de maatschappelijk werker verloopt moeilijk, wat nu? Er zijn documenten binnen gekomen van de deurwaarder. Schakelen we het OCMW in? Ik twijfel aan mezelf. Zou je even willen meekijken? Intervisie en bijkomende vorming Naast persoonlijke opvolging zal BudgetInZicht Kempen de vrijwilligers om de twee maanden samenbrengen voor een intervisiemoment. Het intervisiemoment bestaat er in om een stand van zaken uit te wisselen en eventuele knelpunten in groep te kunnen bespreken. Samen kan er dan gekeken worden naar een knelpunt. Dit kan door een persoonlijke casus te bespreken in groep of door een stelling op de agenda te plaatsen. Zowel de Budgetcoach als BudgetInZicht Kempen kan een casus of stelling op de agenda plaatsen.

13 Een greep uit de verschillende agendapunten: Stand van zaken bij iedereen (vast agendapunt) Hoe lang documenten bewaren? Hoe loopt het contact met het OCMW? Hoe probeer ik een slechte mondhygiëne aan te kaarten? Wat doe ik bij een structureel te kort aan inkomen? Afhankelijk van het agendapunt en de noden van de Budgetcoach is het mogelijk om extra vorming te organiseren. Dit kan gaan van een vorming over 'assertiviteit' tot 'hoe omgaan met weerstand' Functioneringsgesprek Vanuit BudgetInZicht Kempen wordt er voor elke vrijwilliger minstens één keer per jaar een functioneringsgesprek gehouden. Dit is een informeel gesprek tussen de coördinator en de Budgetcoach. Het doel van dit gesprek is om de vrijwilliger verder te coachen en eens stil te staan bij het afgelopen jaar. Hoe is alles verlopen? Wat heeft de vrijwilliger of de coördinator nog gemist? Welke krachten heeft de vrijwilliger ingezet? Welke moeilijkheden werden er ervaren? Hoe kijkt de vrijwilliger naar de toekomst? Een mogelijke structuur die gehanteerd kan worden tijdens het functioneringsgesprek vind je hier: 7. Vrijwilliger in de bloemetjes Een goed uitgedokterd vrijwilligersbeleid is belangrijk. Dit zowel voor de vrijwilliger, als voor de organisatie en cliënten. Daarom vinden we het belangrijk om ook aandacht te hebben in het vrijwilligersbeleid om de vrijwilliger in de bloemetjes te kunnen zetten. De vrijwilliger neemt hier een bijzondere rol op in onze maatschappij en we willen hen dan ook bedanken voor het actief burgerschap dat ze opnemen Member of the team & appreciation De vrijwilligers zijn automatisch verbonden aan CAW De Kempen en krijgen automatisch een uitnodiging tot het vrijwilligersfeest. Dit vrijwilligersfeest zal plaatsvinden in de 'week van de vrijwilliger'. Daarnaast zal er met nieuwjaar en op de verjaardag van de vrijwilliger een kaartje gestuurd worden. Verder wordt de vrijwilliger betrokken bij interne vormingen van CAW De Kempen. De vrijwilliger staat op gelijke voet met een betaalde werkkracht, dat willen we zo veel mogelijk laten merken. Aangezien er in deze context ook OCMW's bij betrokken zijn, bestaat de mogelijkheid er in dat de vrijwilliger uitgenodigd wordt op vormingsdagen van ISOM of het OCMW zelf.

14 8. Uitstroomgesprek Budgetcoach Het vrijwilligerstraject eindigt wanneer een Budgetcoach uitstroomt uit de organisatie. Dit kan allerlei verschillende redenen hebben. Zo is het mogelijk dat de vrijwilliger een nieuwe uitdaging zoekt of dat hij/zij besluit dat de huidige vrijwilligersjob niet voor hem/haar is weggelegd. Tijdens een uitstroomgesprek wordt er kort stilgestaan bij de reden van vertrek. Hoe kijkt de vrijwilliger naar de toekomst? Hoe was het om deze beslissing te nemen? Het is belangrijk dat de vrijwilliger vooral in zijn kracht gezet wordt. In eerste instantie moet een uitstroomgesprek er zijn om de vrijwilliger energie te geven en hem/haar met een goed gevoel te laten vertrekken. Waar kijkt de vrijwilliger met plezier op terug? Wat zal hem/haar bijblijven? Er mag ook ruimte zijn voor nog laatste feedback. Het ik zelfs aan te raden om nog feedback te geven wanneer de partijen uit elkaar gaan omdat het vrijwilligerswerk niets voor hem/haar is. Als coördinator kan je dan ook nog een laatste dienst bewijzen aan je vrijwilliger om mee na te denken over een andere vrijwilligersjob.

15 9. Uitleiding Bij deze willen we jou als lezer bedanken voor het lezen van dit draaiboek. Dit draaiboek mag vrij verspreid worden, mits vermelding van bron. Het staat je vrij om zelf een vrijwilligerswerking op te starten in de budgethulpverlening. Het draaiboek is vooral bedoeld voor de interne werking van BudgetInZicht Kempen en voor de gemeenten waar de Budgetcoach werkzaam in is. Wel delen we graag ons expertise met jullie! Tot nu toe worden de vrijwilligers in de gemeenten en diensten waar de Budgetcoach geïmplementeerd is, opgevolgd en gecoached door BudgetInZicht Kempen. Dit zoals beschreven is in dit draaiboek. We wensen je veel succes met de opgestoken informatie! BudgetInZicht Kempen

BudgetInZicht Kempen. Draaiboek presente budgetvrijwilliger. Presente Budgetvrijwilliger BudgetInZicht Kempen

BudgetInZicht Kempen. Draaiboek presente budgetvrijwilliger. Presente Budgetvrijwilliger BudgetInZicht Kempen Presente Budgetvrijwilliger BudgetInZicht Kempen Initiatief: Auteurs: Kevin Geentjens 1. Inleiding Als we de actualiteit volgen, horen we zaken die ons ongerust maken. Er zijn steeds meer mensen met grote

Nadere informatie

Budgetcoach Functieprofiel

Budgetcoach Functieprofiel Budgetcoach Functieprofiel Datum: //20... Naam Budgetcoach:... Doelstelling van de functie Budgetcoach De vrijwilliger biedt een aanvullende hulpverlening, waarbij op maat van de cliënt gewerkt wordt dit

Nadere informatie

Budgetcoach Functieprofiel

Budgetcoach Functieprofiel Budgetcoach Functieprofiel Datum: //20... Naam Budgetcoach:... Doelstelling van de functie Budgetcoach De vrijwilliger biedt een aanvullende hulpverlening, waarbij op maat van de cliënt gewerkt wordt dit

Nadere informatie

BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN

BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN BUDGETGROEP BIZ OOST-VLAANDEREN 1 Budgetgroepen BIZ (BudgetInZicht) Oost-Vlaanderen, een samenwerkingsverband tussen OCMW s, CAW s en verenigingen waar armen het woord nemen, heeft sinds enkele jaren een

Nadere informatie

Maatschappelijk werker dienst budgetbeheer/ algemene sociale dienstverlening

Maatschappelijk werker dienst budgetbeheer/ algemene sociale dienstverlening Maatschappelijk werker dienst budgetbeheer/ algemene sociale dienstverlening 1 Actuele situatie OCMW Steenokkerzeel begeleidt al vele jaren cliënten met financiële problemen. Vaak wordt een financieel

Nadere informatie

Functieprofiel. Wat is het?

Functieprofiel. Wat is het? Functieprofiel Wat is het? Een functieprofiel is een omschrijving van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een functie binnen een organisatie. Het zorgt ervoor dat discussies worden vermeden

Nadere informatie

Cree er duidelijkheid omtrent het vrijwilligerswerk in jouw organisatie

Cree er duidelijkheid omtrent het vrijwilligerswerk in jouw organisatie Cree er duidelijkheid omtrent het vrijwilligerswerk in jouw organisatie Aan de hand van enkele vragen geven we je stapsgewijs inspiratie en praktische aanknopingspunten. We willen je een flinke aanzet

Nadere informatie

Vrijwilligersverenigingen

Vrijwilligersverenigingen Vrijwilligersverenigingen Activiteiten organiseren via een verenigingsstructuur is een relatief nieuwe manier om vrijwilligers in te zetten in zorgorganisaties. Deze ontwikkeling kan aantrekkelijk zijn

Nadere informatie

6 Coaching van de cliënt

6 Coaching van de cliënt 6.1 6 Coaching van de cliënt De begeleiding of coaching op de werkvloer is afhankelijk van de noden van de cliënt én van de noden van de collega s en werkgever. Samen starten op de stage/ tewerkstelling

Nadere informatie

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten 1 OP VRIJWILLIGE VOETEN In het huidige vrijwilligerslandschap is het niet altijd gemakkelijk om vrijwilligers bij te houden als organisatie

Nadere informatie

Samenwerken met de één op één vrijwilliger Een stappenplan voor een prettige samenwerking

Samenwerken met de één op één vrijwilliger Een stappenplan voor een prettige samenwerking Samenwerken met de één op één vrijwilliger Een stappenplan voor een prettige samenwerking Artikel: 2009-002 Datum: 24-03-2009 Auteur: Anne Marie Vaalburg De rol van vrijwilligers in de zorg verandert.

Nadere informatie

3.6 Werving en selectie van leden voor de familieraad

3.6 Werving en selectie van leden voor de familieraad 3.6 Werving en selectie van leden voor de familieraad Een familieraad binnen een GGZ-instelling kan op verschillende manieren georganiseerd zijn: één familieraad voor de hele instelling, een centrale familieraad

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK VISIETEKST & AFSPRAKEN

VRIJWILLIGERSWERK VISIETEKST & AFSPRAKEN VRIJWILLIGERSWERK VISIETEKST & AFSPRAKEN 1. Visie Werken met vrijwilligers is een bewuste keuze in OC Cirkant. Wij geloven immers in de kracht en waarde van vrijwilligers in een sterk geprofessionaliseerde

Nadere informatie

Voorwoord 11 INHOUDSTAFEL

Voorwoord 11 INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL Voorwoord 11 1 Beleidsmatige aspecten van het inzetten van vrijwilligers 15 1. Vrijwilligersbeleid 17 1.1. Een visie op vrijwilligerswerk als leidraad 17 1.2. Een vrijwilligersbeleid uittekenen

Nadere informatie

Richtlijn problemen in de opleidingssituatie, inclusief ontkoppelingen. mei 2018, Jan Winters.

Richtlijn problemen in de opleidingssituatie, inclusief ontkoppelingen. mei 2018, Jan Winters. Richtlijn problemen in de opleidingssituatie, inclusief ontkoppelingen. mei 2018, Jan Winters. Bedoeld voor: aios, opleiders * en stafleden Inleiding Zowel de opleider als de aios kunnen voor de vraag

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk. in samenwerking met

Brochure vrijwilligerswerk. in samenwerking met Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PAB en PGB p.3 Wetgeving rond vrijwilligerswerk p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

De ontwikkeling van een vrijwilligersbeleid

De ontwikkeling van een vrijwilligersbeleid De ontwikkeling van een vrijwilligersbeleid 1. Identificatie Naam: Dienst: Telefoonnummer: E-mailadres: 2. Vrijwilligers en de eigen missie, visie en doelstellingen De uitdaging bestaat er in een kwaliteitsvol

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB/PAB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

Stappenplan invoering Scouting Academy op groepsniveau Opgesteld door praktijkcoaches Regio Hart van Brabant

Stappenplan invoering Scouting Academy op groepsniveau Opgesteld door praktijkcoaches Regio Hart van Brabant Stappenplan invoering Scouting Academy op groepsniveau Opgesteld door praktijkcoaches Regio Hart van Brabant Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Stap 1... 4 Stap 1a; Bevoegde leiding de overstaptraining

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel

Naam van de schoolexterne interventie: ipot Groep INTRO Brussel Naam van de schoolexterne : ipot Groep INTRO Brussel 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur van het

Nadere informatie

Kwaliteit = 1.Veiligheid + 2.Duidelijkheid + 3.Continuïteit/duurzaam (budget) Kwaliteitsborging door de noodzakelijke randvoorwaarden aan te geven.

Kwaliteit = 1.Veiligheid + 2.Duidelijkheid + 3.Continuïteit/duurzaam (budget) Kwaliteitsborging door de noodzakelijke randvoorwaarden aan te geven. Workshop Kwaliteitsborging bij Thuisadministratie / TA. Vrijwilligers zijn een belangrijke schakel in de keten van schulddienstverlening. Zij maken voor de vele kwetsbare mensen in onze samenleving het

Nadere informatie

WEGWIJS IN DE BUDGET- EN SCHULDHULPVERLENING VAN OCMW EN CAW. Eenmalige bemiddeling Budgetbegeleiding Budgetbeheer Collectieve Schuldenregeling

WEGWIJS IN DE BUDGET- EN SCHULDHULPVERLENING VAN OCMW EN CAW. Eenmalige bemiddeling Budgetbegeleiding Budgetbeheer Collectieve Schuldenregeling WEGWIJS IN DE BUDGET- EN SCHULDHULPVERLENING VAN OCMW EN CAW Eenmalige bemiddeling Budgetbegeleiding Budgetbeheer Collectieve Schuldenregeling INLEIDING ONZE KIJK OP HULP In deze brochure vind je informatie

Nadere informatie

VRIJWILLIGERS OP PROVINCIAAL NIVEAU

VRIJWILLIGERS OP PROVINCIAAL NIVEAU VRIJWILLIGERS OP PROVINCIAAL NIVEAU PRAKTIJKVOORBEELDEN UIT VLAAMS-BRABANT www.vlaamsbrabant.be WAT KOMT AAN BOD? I. INLEIDING II. BURENBEMIDDELING sinds 2002 III. DIEFSTALPREVENTIE sinds 2005 IV. KEUZE

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

Stichting Wilskracht Werkt

Stichting Wilskracht Werkt Stichting Wilskracht Werkt 1 VISIE Erbij horen, zich welkom voelen, meedoen en bijdragen aan de samenleving moet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Toch dreigt een grote groep mensen de binding met de

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSBELEID CRISISOPVANG STICHTING NOODOPVANGCENTRUM VLAARDINGEN.

VRIJWILLIGERSBELEID CRISISOPVANG STICHTING NOODOPVANGCENTRUM VLAARDINGEN. VRIJWILLIGERSBELEID CRISISOPVANG STICHTING NOODOPVANGCENTRUM VLAARDINGEN. 1. Inleiding Stichting Noodopvangcentrum (NOC) is 25 jaar gelden begonnen als een vrijwilligersorganisatie en werd in de loop van

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSBELEID. Vrijwilligersbeleid De Boei 2010 1

VRIJWILLIGERSBELEID. Vrijwilligersbeleid De Boei 2010 1 VRIJWILLIGERSBELEID Vrijwilligersbeleid De Boei 2010 1 Voorwoord De Boei, Centrum voor welzijn en hulpverlening, maakt dankbaar gebruik van de inzet van veel vrijwilligers die zich met zeer verschillende

Nadere informatie

Missie en Visie van Maximina

Missie en Visie van Maximina Maximina is een vrijwilligersorganisatie voor vrouwen in Roermond en bestaat sinds 2012. De stichting Moedercentrum Maximina heeft een bestuur dat verantwoordelijk is voor de organisatie. Door de stichting

Nadere informatie

Vrijstelling van beschikbaarheid tijdens opleiding, studie of stage (VOSS)

Vrijstelling van beschikbaarheid tijdens opleiding, studie of stage (VOSS) Vrijstelling van beschikbaarheid tijdens opleiding, studie of stage (VOSS) Door de 6de Staatshervorming is VDAB vanaf 1/1/2017 bevoegd voor het verlenen van vrijstellingen voor het volgen van een opleiding,

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO Naam van de schoolexterne : Arktos HERGO 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Een HERGO is een groepsoverleg waarin alle partijen betrokken bij een incident, samen

Nadere informatie

1. Hoe stap ik het (her)indicatiegesprek in bij een cliënt met een gerichte PGB-vraag?

1. Hoe stap ik het (her)indicatiegesprek in bij een cliënt met een gerichte PGB-vraag? IK KRIJG DE VRAAG OM EEN PGB TE INDICEREN, WAT DOE IK? 1. Hoe stap ik het (her)indicatiegesprek in bij een cliënt met een gerichte PGB-vraag? Als verpleegkundige kom je nooit bij een cliënt om een PGB

Nadere informatie

Checklist voor kwaliteit van de uitvoering van de groep Daar waar groep vermeld staat kan ook cursus of training gelezen worden.

Checklist voor kwaliteit van de uitvoering van de groep Daar waar groep vermeld staat kan ook cursus of training gelezen worden. Checklist voor kwaliteit van de uitvoering van de groep Daar waar groep vermeld staat kan ook cursus of training gelezen worden. Nr. Werving/eerste contact/aanmelding 1. Op de doelgroep gerichte publiciteit

Nadere informatie

Stichting Jong Actief Trajecten

Stichting Jong Actief Trajecten Participatieladder Jong Actief Trede 6: Betaald werk Re-integratie Trede 5: Betaald werk met ondersteuning Re-integratie Trede 4: Onbetaald werk Sociale Activering / Dagbesteding Trede 3: Deelname georganiseerde

Nadere informatie

Informatie voor buddy s - Aanmelding, training en begeleiding

Informatie voor buddy s - Aanmelding, training en begeleiding Informatie voor buddy s - Aanmelding, training en begeleiding Aanmelding Als je belangstelling hebt om buddy te worden kun je je vrijblijvend aanmelden via onze website. We sturen je dan een contactformulier

Nadere informatie

Zorgnetwerken en armoedebestrijding

Zorgnetwerken en armoedebestrijding Zorgnetwerken en armoedebestrijding Resultaten van het actie-onderzoek Deroo Myriam 14.03.2014 Doel van het onderzoek Zorgnetwerken (znw) Vlaanderen inventariseren Werking van znw verkennen Rol van znw

Nadere informatie

Congo s protocol bestuursvorming

Congo s protocol bestuursvorming Congo s protocol bestuursvorming 1 Inhoud Voorwoord 3 Afkortingen lijst 4 Aanstelling MotivaCie 5 Aanstelling nieuw bestuur 6 Conclusie/Discussie 8 2 Voorwoord Amsterdam, 07-10-2014 In 2009 is er bij Congo

Nadere informatie

Surplus Welzijn Drimmelen

Surplus Welzijn Drimmelen Gemeente Drimmelen Surplus Welzijn Drimmelen Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Cursus Uitkomen met je Inkomen Notities Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek maatschappelijke stage Heerbeeck college Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Samenwerken Extra Handen Vrijwillig Inzet Competenties Bijdrage

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net ZORGNETWERKEN Minder mazen en meer net Samenlevingsopbouw Ondersteunt en versterkt mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie Werkt samen met hen aan directe oplossingen en structurele beleidsveranderingen

Nadere informatie

Als vrijwilliger aan de slag?

Als vrijwilliger aan de slag? Als vrijwilliger aan de slag? Dit kan, samen met (Samen Op Stap) Beste vrijwilliger, Eerst en vooral bedankt om als vrijwilliger aan de slag te willen gaan. Vrijwilligers maken echt wel het verschil!!

Nadere informatie

Algemeen. Gemeente: Hasselt. Provincie: Limburg. Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt

Algemeen. Gemeente: Hasselt. Provincie: Limburg. Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt Algemeen Gemeente: Hasselt Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Hasselt Contactgegevens: Wendy Souvereyns, Loket.kinderopvang@hasselt.be, 0486/586940 Werkingsgebied:

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol Collectieve Schuldenregeling

Samenwerkingsprotocol Collectieve Schuldenregeling Samenwerkingsprotocol Collectieve Schuldenregeling BudgetInZicht Kempen Johan Van Baekel en Kevin Geentjens Even voorstellen Johan Van Baekel Stafmedewerker CAW De Kempen Tot december 2016 teamverantwoordelijke

Nadere informatie

Aan het einde van het tweede semester vier werkdagen voor het driehoeksgesprek in mei of juni.

Aan het einde van het tweede semester vier werkdagen voor het driehoeksgesprek in mei of juni. HOE WORDT DE STUDENT BEGELEID EN BEOORDEELD? Studenten doen clusters van onderzoeksdagen en eindigen met een langere stage. Tijdens het praktijktraject worden studenten begeleid door de mentor, de leergroepbegeleider

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek Maatschappelijke Stage (MaS) Heerbeeck College Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Extra Handen Samenwerken Vrijwillig Inzet Bijdrage Maatschappij

Nadere informatie

Hoe werkt de Week van de Mobiliteit

Hoe werkt de Week van de Mobiliteit Hoe werkt de Week van de Mobiliteit Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 De Week van de Mobiliteit wat houdt dit in? 4 Voor wie bedoeld? 4 Werkervaring 5 Hoe werkt het, de Week van

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Beantwoording motie cultuurhopper Steller Donjali Aeilkema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 7067106 Datum Uw brief van 8 november

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek HET EEPOS

Kwaliteitshandboek HET EEPOS Algemeen Het Eepos voert over de verschillende afdelingen heen één gezamenlijk opnamebeleid, waarbij de verschillende ondersteuningsfuncties flexibel kunnen worden aangeboden. We streven er naar dat de

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro

Naam van de schoolexterne interventie: Lange Time Out Halle, Groep Intro Naam van de schoolexterne : Lange Time Out Halle, Groep Intro 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Belangrijke uitgangspunten Doelstelling(en) Doelgroep(en) 3 Duur

Nadere informatie

Vrijwilligerscafé: vragen en antwoorden

Vrijwilligerscafé: vragen en antwoorden Vrijwilligerscafé: vragen en antwoorden Op 7 januari 2015 organiseerden het Servicepunt Vrijwilligers, Samenlevingsopbouw Antwerpen stad, Pegode, Atlas en OCMW Antwerpen een vrijwilligerscafé. Tachtig

Nadere informatie

Vervolgcursus: Stappenplan afbouw budgetbeheer v Info Katrien Feyaerts en Lieze Valenberghs,

Vervolgcursus: Stappenplan afbouw budgetbeheer v Info Katrien Feyaerts en Lieze Valenberghs, Materiaal OCMW Herentals Vervolgcursus: Stappenplan afbouw budgetbeheer v 20130325 Info Katrien Feyaerts en Lieze Valenberghs, 014 24 66 95 OCMW Herentals, Nederrij 133a, 2200 Herentals OCMW Herentals

Nadere informatie

Budget oké hét alternatief voor beschermingsbewind waarbij u als gemeente wel regie heeft

Budget oké hét alternatief voor beschermingsbewind waarbij u als gemeente wel regie heeft Budget oké hét alternatief voor beschermingsbewind waarbij u als gemeente wel regie heeft De toestroom van beschermingsbewind neemt aanzienlijk toe. Een groei van het aantal mensen onder bewind waar u

Nadere informatie

Anker kracht. Verankering in de maatschappij door intensieve multi-disciplinaire begeleiding

Anker kracht. Verankering in de maatschappij door intensieve multi-disciplinaire begeleiding Anker kracht Verankering in de maatschappij door intensieve multi-disciplinaire begeleiding Inleiding In januari 2014 startte OCMW Gent het project 'Ankerkracht'. Dit project bundelt de krachten en visie

Nadere informatie

BUDGETINZICHT CENTRAAL-WEST-VLAANDEREN BIZONDER VRIJWILLIG DRAAIBOEK VOOR HET OCMW- & CAW-TEAM. BudgetInZicht Centraal-West-Vlaanderen 1

BUDGETINZICHT CENTRAAL-WEST-VLAANDEREN BIZONDER VRIJWILLIG DRAAIBOEK VOOR HET OCMW- & CAW-TEAM. BudgetInZicht Centraal-West-Vlaanderen 1 BUDGETINZICHT CENTRAAL-WEST-VLAANDEREN BIZONDER VRIJWILLIG DRAAIBOEK VOOR HET OCMW- & CAW-TEAM BudgetInZicht Centraal-West-Vlaanderen 1 INLEIDING & INHOUDSTAFEL Sinds eind 2011 subsidieert de Vlaamse Overheid

Nadere informatie

DRAAIBOEK VOOR HET OPSTARTEN VAN SAMEN INBURGEREN DRAAIBOEK

DRAAIBOEK VOOR HET OPSTARTEN VAN SAMEN INBURGEREN DRAAIBOEK DRAAIBOEK VOOR HET OPSTARTEN VAN SAMEN INBURGEREN DRAAIBOEK INLEIDING Dit draaiboek biedt inspiratie aan lokale initiatiefnemers die een project willen opstarten naar het model van Samen Inburgeren. Het

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid AYA Thuiszorg

Vrijwilligersbeleid AYA Thuiszorg 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 : Vrijwilligersbeleid; visie, definitie, kader : Uitgangspunten AYA Thuiszorg bij het werken met vrijwilligers; :

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Radick

Naam van de schoolexterne interventie: Radick Naam van de schoolexterne : Radick 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Ontstaan in 1987, in het kader van dagopvang residentiële jongeren O.O.O.C. Later geïntegreerd in

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

Uitwisseling persoonsgegevens in een multidisciplinair casusoverleg

Uitwisseling persoonsgegevens in een multidisciplinair casusoverleg Uitwisseling persoonsgegevens in een multidisciplinair casusoverleg Inleiding Ten behoeve van multidisciplinair casusoverleg zijn er spelregels nodig. Uitgangspunten zijn: - Iedere discipline/organisatie

Nadere informatie

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Naast de reguliere projectcommunicatie (informeren over project, voortgang en resultaten) en de communicatie gericht op het werven

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Wegwijs in de schuldhulp verlening. Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder.

Schuldhulpverlening. Wegwijs in de schuldhulp verlening. Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder. Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder. 12-2018_ocmwst_ Wegwijsindeschuldverleningbrochure.indd 1 17/12/18 14:49 Inhoud

Nadere informatie

Zonder partners lukt het niet

Zonder partners lukt het niet Zonder partners lukt het niet Vorm een breedspectrum BOEBS-team. Waarom? Hoe? Het BOEBS-team heeft het meeste kans op slagen als het uit een breed gamma van partners is samengesteld, die elk vanuit een

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek 4.6.1 Het functioneringsgesprek WAAROM FUNCTIONERINGSGESPREKKEN VOEREN? Ze leveren u een schat aan informatie op: Heeft uw medewerker wel nog steeds zin in de job? Is hij/zij van plan om te blijven werken

Nadere informatie

26/01/2015. Vw s doen het omwille van EEN MOTIVERENDE CONTEXT. Wie bent u? & Naar welke antwoorden bent u op zoek? versterking van welbehagen

26/01/2015. Vw s doen het omwille van EEN MOTIVERENDE CONTEXT. Wie bent u? & Naar welke antwoorden bent u op zoek? versterking van welbehagen Vrijwilligers + Vergrijzing Kennisplatform vergrijzing kust Provincie West-Vlaanderen Oostende 20 november 2014 Wie bent u? & Naar welke antwoorden bent u op zoek? 2 Vw s doen het omwille van versterking

Nadere informatie

1.1. Toetsing van een afwijkende activiteit en de weergave van de toetsing

1.1. Toetsing van een afwijkende activiteit en de weergave van de toetsing Actieplan wijk-werken 2019 Inleiding Op de zitting van de Raad van Bestuur van van 05 december 2018 keurden de leden het, tevens door gedragen, algemeen afsprakenkader omtrent de werking van het activeringsinstrument

Nadere informatie

I. Doel vrijwilligersbeleid 3. II. Visie op vrijwilligerswerk 3. III. Uitgangspunten 3. IV. Rol vrijwilligerscoördinator 4

I. Doel vrijwilligersbeleid 3. II. Visie op vrijwilligerswerk 3. III. Uitgangspunten 3. IV. Rol vrijwilligerscoördinator 4 1 Inhoud I. Doel vrijwilligersbeleid 3 II. Visie op vrijwilligerswerk 3 III. Uitgangspunten 3 IV. Rol vrijwilligerscoördinator 4 V. Vrijwilligersvoorwaarden 4 VI. Bijlagen: Bijlage I: Vrijwilligersovereenkomst

Nadere informatie

Projectmedewerker BudgetInZicht (BIZ) BIZ Noord-West-Vlaanderen Functiewaarderingsniveau B1c PC

Projectmedewerker BudgetInZicht (BIZ) BIZ Noord-West-Vlaanderen Functiewaarderingsniveau B1c PC MEDEWERKERSHANDBOEK CAW NOORD-WEST-VLAANDEREN FUNCTIEOMSCHRIJVING PROJECTMEDEWERKER BUDGETINZICHT Opgemaakt door Jens Jaecques, Beleidsmedeweker/coördinator projecten en preventie Toepassing vanaf 01/07/2018

Nadere informatie

Informatie voor cliënten - Wat heeft een buddy te bieden?

Informatie voor cliënten - Wat heeft een buddy te bieden? Informatie voor cliënten - Wat heeft een buddy te bieden? Wat kunt u van een buddy verwachten? Een buddy is een vrijwilliger die mens-tot-mens ondersteuning geeft aan iemand die dat even nodig heeft, de

Nadere informatie

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010

overleggroep gezondheid; agendapunt samenwerking CGG s en verenigingen 02 februari 2010 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek

Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Positieve gezondheid en het gemeentegesprek Toelichting op ontwikkelde materialen en resultaten van de pilot in het kader van de ZONMW kennisvoucher Positieve gezondheid in de praktijk Projectnummer 50-53100-98-084

Nadere informatie

WEGWIJS Bij budget & schuld

WEGWIJS Bij budget & schuld WEGWIJS Bij budget & schuld BudgetInZicht West-Vlaanderen caw-folder.indd 1 20-08-2014 16:43:51 HEB JE MOEILIJKHEDEN MET JE BUDGET OF HEB JE SCHULDEN? Raak je niet wijs uit je problemen, wil je advies

Nadere informatie

6 Coaching van de cliënt

6 Coaching van de cliënt 6.1 6 Coaching van de cliënt De begeleiding of coaching op de werkvloer is afhankelijk van de noden van de cliënt, collega s en werkgever. Samen starten op de stage/ tewerkstelling Als coach kan je samen

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen Voorstelling project Bemiddeling op School Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen 1. Inleiding: het verhaal van PIVA 2. De werking van ADAM algemeen 3. Het project Bemiddeling

Nadere informatie

tijd voor geletterdheid

tijd voor geletterdheid tijd voor geletterdheid weekvandegeletterdheid.be HANDLEIDING TIJD VOOR GELETTERDHEID Een toolkit om het geletterdheidbeleid van je school vorm te geven INLEIDING Een gezond vieruurtje meegeven, dat doe

Nadere informatie

Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening

Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening Schuldhulpverlening Wegwijs in de schuldhulp verlening Wordt je schuldenberg te groot? Het Sociaal Huis helpt je verder. Inhoud Inleiding... 3 Onze kijk op hulp... 3 Eenmalige schuldbemiddeling... 4 Wat

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Multi-Media Club

Naam van de schoolexterne interventie: Multi-Media Club Naam van de : Multi-Media Club 1. Inhoud vd Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Schooljaar 2008-2009, als parallel met Radick, het tijdschrift. Visie Met multimedia-technieken eigen producties ontwikkelen

Nadere informatie

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS INHOUDSTAFEL Vrijwilligers, een onmisbare schakel 3 1. Wat is palliatieve zorg? 4 2.

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL. Ervaringsbewijs. begeleider buitenschoolse. kinderopvang

INFORMATIEBUNDEL. Ervaringsbewijs. begeleider buitenschoolse. kinderopvang INFORMATIEBUNDEL Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang Inhoudstafel 1 WAT IS HET ERVARINGSBEWIJS?... 4 2 WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN HET ERVARINGSBEWIJS?... 4 3 HOE KAN JE HET ERVARINGSBEWIJS

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSBELEID (VASTGESTELD IN MAART 2015 DOOR DIRECTEUR-BESTUURDER EN MT)

VRIJWILLIGERSBELEID (VASTGESTELD IN MAART 2015 DOOR DIRECTEUR-BESTUURDER EN MT) VRIJWILLIGERSBELEID (VASTGESTELD IN MAART 2015 DOOR DIRECTEUR-BESTUURDER EN MT) 1 januari 2015-31 december 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Visie, uitgangspunten en beleid 3 2.1 Visie Welzijn De Wolden

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Vrijwilligersbeleid Stappenplan

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Vrijwilligersbeleid Stappenplan PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Vrijwilligersbeleid Stappenplan Inhoud Inleiding... 3 Waarom een vrijwilligersbeleid?... 3 De visie... 4 Voorwaarden... 4 Verbintenis... 5 Werving... 5 Vrijwilligersbeleid

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk DE VLIETOEVER WZC

Vrijwilligerswerk DE VLIETOEVER WZC Vrijwilligerswerk DE VLIETOEVER WZC 1 Beste vrijwilliger. We zijn zeer blij u als vrijwilliger in ons woonzorgcentrum te mogen begroeten. Het is niet meer vanzelfsprekend dat mensen hun kostbare vrije

Nadere informatie

Vacature DIRECTEUR bij ADAM (Antwerpse dienst alternatieve maatregelen)

Vacature DIRECTEUR bij ADAM (Antwerpse dienst alternatieve maatregelen) Vacature DIRECTEUR bij ADAM (Antwerpse dienst alternatieve maatregelen) Wie zijn wij? CAW ANTWERPEN vzw is de nieuwe sociaalwerk organisatie die vanaf 1 januari 2014 wordt gevormd door het samengaan van

Nadere informatie

Intervisie. 1. Wat is intervisie? 2. Wanneer en waarom intervisie? 3. Voor wie? 4. Wat levert het op? 5. Methodiek 6. De rol van de begeleider

Intervisie. 1. Wat is intervisie? 2. Wanneer en waarom intervisie? 3. Voor wie? 4. Wat levert het op? 5. Methodiek 6. De rol van de begeleider Intervisie 1. Wat is intervisie? 2. Wanneer en waarom intervisie? 3. Voor wie? 4. Wat levert het op? 5. Methodiek 6. De rol van de begeleider 1. Wat is intervisie? Intervisie laat zich kort omschrijven

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 27-6-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017

Project Wegwijzer: planning 22 december 2017 Wegwijzer: Algemeen overzicht WEGWIJZER - Strategische doelstelling 1: Professionaliseren en uitdragen van het project Wegwijzer naar de burgers en naar het beleid Operationele doelstelling 1.1 Professionaliseren

Nadere informatie

Vrijwilligers en PAB

Vrijwilligers en PAB Vrijwilligers en PAB 1 Inhoud 1. Vrijwilligerswerk: wat en voor wie?... 3 1.1 Wat is vrijwilligerswerk?... 3 1.2 Wat mag een vrijwilliger doen?... 4 1.3 Wie kan vrijwillige assistent worden?... 4 2. Vrijwillige

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Anders kijken, anders leren

Anders kijken, anders leren Anders kijken, anders leren Inleiding De transformatie van het sociaal domein stelt andere eisen aan de competenties van de professionals. Multidisciplinair, met oog voor participatie en eigen regie van

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

OCMW Beersel Raad voor Maatschappelijk Welzijn 29.01.2015

OCMW Beersel Raad voor Maatschappelijk Welzijn 29.01.2015 OCMW Beersel Raad voor Maatschappelijk Welzijn 29.01.2015 Bekendmaking website: 03.02.2015 THUISZORG OCMW BEERSEL Algemene voorwaarden dienstreglementering DOEL 1. Het OCMW stelt zich tot doel om zorgbehoevende

Nadere informatie

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out SCHOOL TIME-OUT Lang programma School Time-out Op één of andere manier raak ik altijd in confl ict met de leerkrachten. Er zit zoveel in mijn hoofd dat ik me niet kan concentreren op school. Als ik de

Nadere informatie

WEGWIJS budget en schuldhulpverlening

WEGWIJS budget en schuldhulpverlening WEGWIJS budget en schuldhulpverlening Inhoudstafel Inleiding pg. 3 1. Eenmalig advies pg. 4 2. Budgetbegeleiding pg. 6 3. Budgetbeheer pg. 8 4. Collectieve schuldenregeling pg. 12 Wat doet het OCMW na

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE GEDRAGSINDICATOREN VOOR AFSTUDEERSTAGE (WIE DOET WAT? WELKE INDICATOREN? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL 1: WIE DOET WAT? ROL VAN DE STUDENT:

Nadere informatie