Onbekende Boomaantastingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onbekende Boomaantastingen"

Transcriptie

1 Onbekende Boomaantastingen Uitgave ter gelegenheid van het symposium Het effect van elektromagnetische straling op bomen Groene Paviljoen Bomencentrum Nederland te Baarn. Extra bijlage, een impressie van het symposium.

2 Geen biologische oorzaak gevonden voor schade aan bomen. Gemeente Alphen aan den Rijn voelt zich verantwoordelijk voor het in stand houden van een gezonde leefomgeving. Een gezonde groene ruimte en een gezond bomenbestand vormen hierbij een wezenlijk onderdeel. De laatste jaren vertonen vooral loofbomen in vele landen nieuwe, niet eerder beschreven aantastingen. Zo is bij circa 70% van de bomen in een Alphense proefwijk één van de nieuwe boomaantastingen aangetroffen. Bomen lijken ook meer gevoelig voor bestaande (biologische) ziekteverwekkers. De nieuwe aantastingen zijn niet of nauwelijks soortspecifiek en gedurende de afgelopen vier jaar sterk uitgebreid. De Plantenziektekundige Dienst beschrijft in haar survey van 2010 dat circa 25% van bomen in Nederland, totaal ruim 4000 stuks, is aangetast door een niet eerder beschreven boomaantasting. Onder andere Wageningen University en de Plantenziektekundige Dienst hebben veel onderzoek gedaan naar de ontstaanswijze en oorzaak van nieuwe boomaantastingen. Bastknobbels, bastlijnen, bastscheuren, bastbloedingen en bastafsterving (necrose) werden onderzocht. Onderzoek toont aan dat in veel gevallen de buitenste cellagen spontaan afsterven. Maar waardoor? Ondanks tientallen onderzoeken kon geen relatie worden aangetoond met bacteriën, virussen of schimmels. Ook leverde onderzoek naar de eventuele invloed van mycoplasma s en fytoplasma s, bacteriën zonder celwand, niets op. Omdat er steeds nieuwe aantastingen optreden, hun intensiteit toeneemt en het aantal bomen dat aangetast raakt toeneemt, is zorgvuldigheid geboden. Wat exact de lange termijn effecten zijn is nog onvoldoende duidelijk maar de cosmetische aantasting vertaald zich negatief in de economische waarde van de boom. In 2007 is een multidisciplinaire projectgroep Onbekende Boomaantastingen opgericht. Verschillende universiteiten, branchevertegenwoordigers, gemeenten en sympathisanten maken of maakten deel uit van deze projectgroep. Hoogfrequente elektromagnetische velden en luchtverontreinigend ultra fijnstof zijn geselecteerd als mogelijke veroorzakers. Vooral de toename van hoogfrequente elektromagnetische velden en de toename van de hoeveelheid ultra fijnstof in de lucht is aanleiding geweest tot hun selectie. Fundamenteel onderzoek naar de effecten van deze twee relatief nieuwe factoren op bomen is er niet of nauwelijks. Wel bestaan er aanwijzingen uit het verleden die een relatie met de boomgezondheid waarschijnlijk maken. Ook bestaan er aanwijzingen uit het verleden die een relatie met boomgezondheid waarschijnlijk maken. De projectgroep heeft hypothesen en onderzoeksstrategieën opgesteld. Dit om te kunnen toetsen of deze niet-biologische factoren invloed hebben op de

3 gezondheid van bomen. Aansluitend zijn verkennende onderzoeken door onder andere Wageningen University uitgevoerd. Als niet biologische invloeden effect hebben op de gezondheid van bomen is een verantwoordelijke houding in relatie tot een gezonde leefomgeving een logisch gevolg. Uw ondersteuning is nodig om voldoende nationale en internationale aandacht te krijgen voor dit onderwerp. Gemeente Alphen aan den Rijn Bastknobbels De laatste vier jaar raken veel bomen in toenemende mate aangetast door bastknobbels, kleine houten knobbels die vooral voorkomen op de boomstam en gesteltakken. De ontstaanswijze van de bastknobbels is tot in detail beschreven, maar de oorzaak is niet aangetoond. Op dit moment is een groot deel van de loofbomenpopulatie aangetast. Opnames van verschillende instanties in Nederland bevestigen dat bij ongeveer % van alle loofbomen bastknobbels voorkomen. Er zijn verschillende typen bastknobbels. Steeds is er sprake van celafsterving en verstoorde groei. Bastlijnen en bastscheuren Bastlijnen en bastscheuren worden op veel bomen aangetroffen. Doordat cellen afsterven in de beschermende buitenste bastlagen wordt de diktegroei belemmerd. Vaak ontstaan diepere scheuren uit aanvankelijk oppervlakkige bastlijnen. In Alphen aan den Rijn is vastgesteld dat ongeveer 30 % van alle onderzochte bomen bastlijnen of bastscheuren heeft. Vaak treden deze aantastingen op in combinatie met bastknobbels of bloedingen. De hier bedoelde bastscheuren zijn van een ander type dan de scheuren die door zonnebrand, vorst of normale dikte groei ontstaan. Bastdegeneratie en bastbloeding Bastdegeneratie ontwikkelt zich de laatste jaren sterk, vooral in de stedelijke omgeving. Buitenste cellagen sterven af waardoor de bescherming tegen invloeden van buitenaf verzwakt. Hierdoor raken onderliggende cellagen aangetast. Uit monitorgegevens van Alphen aan den Rijn blijkt dat ruim 10% van de bomen bastdegeneratie of bastbloeding heeft. Soms kan de boom reageren door de aanmaak van kurk. In andere gevallen leidt deze aantasting tot bastbloedingen. Indien er geen beschermende laag kan worden aangemaakt kunnen algen, schimmels, virussen, bacteriën of andere ziekteverwekkers de boom binnendringen. Het is aannemelijk dat deze aantasting, die in ieder stedelijk gebied wordt aangetroffen zich overal op dezelfde wijze ontwikkeld.

4 Bastknobbels Boomsoort: Es Vindplaats: Manchester, Engeland

5 Bastknobbels Boomsoort: Linde Vindplaats: Den Haag

6 Bastknobbels Boomsoort: Hulst Vindplaats: Rotterdam

7 Bastknobbels Boomsoort: Esdoorn Vindplaats: Kwekerij in Nederland

8 Bastknobbels Boomsoort: Valse Christusdoorn Vindplaats: Rotterdam

9 Bastknobbels Boomsoort: Hemelboom Vindplaats: Waddinxveen

10 Bastknobbels Boomsoort: Vleugelnoot Vindplaats: Utrecht

11 Bastknobbels Boomsoort: Olijfboom Vindplaats: Tuincentrum

12 Bastknobbels Boomsoort: Els Vindplaats: Engeland

13 Bastknobbels Boomsoort: Appelboom Vindplaats: Asperen

14 Bastknobbels Boomsoort: Tulpenboom Vindplaats: Dieren

15 Bastknobbels Boomsoort: Lijsterbes Vindplaats: Zweden

16 Bastlijnen Boomsoort: Tamme Kastanje Vindplaats: Alphen aan den Rijn

17 Bastlijnen Boomsoort: Kersenboom Vindplaats: Den Haag

18 Bastlijnen Boomsoort: Esdoorn Vindplaats: Gulpen

19 Bastlijnen Boomsoort: Sierpeer Vindplaats: Alphen aan den Rijn

20 Bastlijnen Boomsoort: Kersenboom Vindplaats: Den Haag

21 Bastlijnen Boomsoort: Linde Vindplaats: Alphen aan den Rijn

22 Bastlijnen Boomsoort: Els Vindplaats: Den Haag

23 Bastlijnen Boomsoort: Plataan Vindplaats: Alphen aan den Rijn

24 Bastlijnen Boomsoort: Lijsterbes Vindplaats: Lopik

25 Bastlijnen Boomsoort: Haagbeuk Vindplaats: Alphen aan den Rijn

26 Bastlijnen Boomsoort: Berk Vindplaats: Alphen aan den Rijn

27 Bastlijnen Boomsoort: Mantsjoerijse Kers Vindplaats: Alphen aan den Rijn

28 Bastscheuren Boomsoort: Plataan Vindplaats: Alphen aan den Rijn

29 Bastscheuren Boomsoort: Tamme Kastanje Vindplaats: Kwekerij Nederland

30 Bastscheuren Boomsoort: Iep Vindplaats: Alphen aan den Rijn

31 Bastscheuren Boomsoort: Linde Vindplaats: Alphen aan den Rijn

32 Bastscheuren Boomsoort: Esdoorn Vindplaats: Alphen aan den Rijn

33 Bastscheuren Boomsoort: Es Vindplaats: Alphen aan den Rijn

34 Bastscheuren Boomsoort: Es Vindplaats: Wouw

35 Bastscheuren Boomsoort: Katsuraboom Vindplaats: Alphen aan den Rijn

36 Bastscheuren Boomsoort: Esdoorn Vindplaats: Alphen aan den Rijn

37 Bastscheuren Boomsoort: Haagbeuk Vindplaats: Alphen aan den Rijn

38 Bastscheuren Boomsoort: Eik Vindplaats: Alphen aan den Rijn

39 Bastscheuren Boomsoort: Beuk Vindplaats: Leersum

40 Bastdegeneratie Boomsoort: Es Vindplaats: Houten

41 Bastdegeneratie Boomsoort: Eik Vindplaats: Alphen aan den Rijn

42 Bastdegeneratie Boomsoort: Lijsterbes Vindplaats: Alphen aan den Rijn

43 Bastdegeneratie Boomsoort: Iep Vindplaats: Alphen aan den Rijn

44 Bastdegeneratie Boomsoort: Meidoorn Vindplaats: Alphen aan den Rijn

45 Bastdegeneratie Boomsoort: Sneeuwklokjesboom Vindplaats: Alphen aan den Rijn

46 Bastdegeneratie Boomsoort: Linde Vindplaats: Bleiswijk

47 Bastdegeneratie Boomsoort: Smalbladige Es Vindplaats: Alphen aan den Rijn

48 Bastdegeneratie Boomsoort: Es Vindplaats: Alphen aan den Rijn

49 Bastdegeneratie Boomsoort: Lijsterbes Vindplaats: Den Haag

50 Bastdegeneratie Boomsoort: Es Vindplaats: Alphen aan den Rijn

51 Bastdegeneratie Boomsoort: Watercypres Vindplaats: Ter Aar

52 Bastdegeneratie Boomsoort: Es Vindplaats: Alphen aan den Rijn

53 Bastbloedingen Boomsoort: Valse Christusdoorn Vindplaats: Alphen aan den Rijn

54 Bastbloedingen Boomsoort: Berk Vindplaats: Alphen aan den Rijn

55 Bastbloedingen Boomsoort: Els Vindplaats: Alphen aan den Rijn

56 Bastbloedingen Boomsoort: Iep Vindplaats: Alphen aan den Rijn

57 Bastbloedingen Boomsoort: Linde Vindplaats: Athene, Griekenland

58 Dit 1e Symposium heeft als belangrijkste doelstellingen om aandacht te vragen voor dit belangrijke onderwerp, kennis te delen met betrokkenen en te pleiten voor verder onderzoek op grote schaal. De organisatie is in handen van Bomencentrum Nederland in samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn. Het symposium biedt u wetenschappelijk onderbouwde informatie. Toonaangevende nationale en internationale sprekers geven presentaties over hun ervaringen met en onderzoeken naar de effecten van elektromagnetische velden en luchtverontreiniging op bomen. Op een heldere wijze wordt de nieuwe kennis vertaald naar de praktijk. Complexe vraagstukken worden in begrijpelijke taal toegelicht. In deze bijlage vind u enkele impressies van besproken onderwerpen tijdens het symposium.

59 Presentatie Niek van t Wout

60

61 Bron: Gemeente Alphen aan den Rijn

62

63

64 Zowel de blauwe als de rode lijn bovenaan in de figuur geven het verloop van de temperatuur weer gedurende enkele dagen. De rode lijnen onderin de figuur geven het dynamische verloop van het biopotentiaal van de onbelaste boom weer. De boom werd niet beïnvloed door een kunstmatig EM veld. De getemperde blauwe lijnen zijn afkomstig van een boom die wel werd blootgesteld aan een EM veld.

65 Presentatie Harm Horlings

66 Presentatie André van Lammeren Proefopstelling effecten EM straling

67

68 Presentatie Rein Roos

69

70 Presentatie Lies Steel

71 Presentatie Volker Schorpp Budapest, Hungary, spatially inhomogeneous tree damage Budapest, Hungary, Exposed lime tree HF-transmitter roof ridge diffracting the radiation Shielded lime tree V. Schorpp P ) )) ULS-SCHLAG e.v. Karlsruhe

72 Presentatie A. Goldsworthy

73

74 Onderzoek naar abiotische factoren als bezinning voor natuur en milieu na de overvloed aan technologische ontwikkeling

75

ONBEKENDE BOOMAANTASTINGEN. December 2009

ONBEKENDE BOOMAANTASTINGEN. December 2009 ONBEKENDE BOOMAANTASTINGEN December 2009 Onbekende boomaantastingen De gemeente Alphen aan den Rijn zet zich in voor een gezonde leefomgeving. Het openbaar groen draagt hier in belangrijke mate aan bij.

Nadere informatie

Dokter, ik voel een knobbeltje, is dat erg?

Dokter, ik voel een knobbeltje, is dat erg? Dokter, ik voel een knobbeltje, is dat erg? Over bastknobbels, bastlijnen en andere onbekende (en onbegrepen) aantastingen Een aantal jaren geleden constateerden Ton Hoogenes (groenopzichter) en Niek van

Nadere informatie

De bomen op golfclub Grevelingenhout, overzicht per hole. Geïnventariseerd door Nienke Mulders in 2016, in opdracht van de golfclub.

De bomen op golfclub Grevelingenhout, overzicht per hole. Geïnventariseerd door Nienke Mulders in 2016, in opdracht van de golfclub. De bomen op golfclub Grevelingenhout, overzicht per hole. Geïnventariseerd door Nienke Mulders in 2016, in opdracht van de golfclub. Dit document bevat tabellen met soorten bomen en aantallen. Hole 1 Totaal

Nadere informatie

Rapportage Kastanjeziekte december 2006

Rapportage Kastanjeziekte december 2006 Rapportage Kastanjeziekte december 2006 Alphen aan den Rijn Foto: Bospark Alphen aan den Rijn INLEIDING Op maart 17 maart 2006 heeft het college een besluit genomen (2005/12911) over hoe zij wil omgaan

Nadere informatie

Wat is essentaksterfte?

Wat is essentaksterfte? Wat is essentaksterfte? Essentaksterfte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel (vals wit bladvlieskelkje, Chalara fraxinea). Door de aantasting van essentaksterfte verzwakt de boom dusdanig

Nadere informatie

plantenkennis loofbomen

plantenkennis loofbomen plantenkennis loofbomen Colofon Auteurs Jan van Driel Redactie Evelien Delhez Beeld Ontwikkelcentrum, Jan van Driel Ontwerp omslag & opmaak binnenwerk Buro Gom, Jeroen Reith Inleiding Het leren herkennen

Nadere informatie

Monumentale houtopstand

Monumentale houtopstand Boomnummer 549 Opname datum: 1-4-2008 Fotonummer 556 Plaats :oosterend Boomsoort wilg Straat:oosterend 14 Boomnummer 587 Opname datum: 1-4-2008 Fotonummer 594 Plaats :oosterend Boomsoort els Straat:Lijkweg

Nadere informatie

Wat is essentaksterfte?

Wat is essentaksterfte? Wat is essentaksterfte? Essentaksterfte is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel (vals wit bladvlieskelkje, Chalara fraxinea). Door de aantasting van essentaksterfte verzwakt de boom dusdanig

Nadere informatie

Tussentijdse rapportage bastknobbelonderzoek 2007 in Alphen aan den Rijn 20 mei 2007

Tussentijdse rapportage bastknobbelonderzoek 2007 in Alphen aan den Rijn 20 mei 2007 Tussentijdse rapportage bastknobbelonderzoek 2007 in Alphen aan den Rijn 20 mei 2007 Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit Mei 2007 PPO nr. 32 340 427 00 Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Tussentijdse rapportage bastknobbelonderzoek 2007 in Alphen aan den Rijn 13 juli 2007

Tussentijdse rapportage bastknobbelonderzoek 2007 in Alphen aan den Rijn 13 juli 2007 Tussentijdse rapportage bastknobbelonderzoek 2007 in Alphen aan den Rijn 13 juli 2007 Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit Juli 2007 PPO nr. 32 340 427 00 1

Nadere informatie

Inventarisatie. Gemeente Leiderdorp. Bijzonder waardevolle bomen. Datum : 16 augustus 2010 Ref.nr. : PFBL

Inventarisatie. Gemeente Leiderdorp. Bijzonder waardevolle bomen. Datum : 16 augustus 2010 Ref.nr. : PFBL Inventarisatie Bijzonder waardevolle bomen Gemeente Leiderdorp Datum : 16 augustus 2010 Ref.nr. : PFBL.10.005 Colofon Projectgegevens: Inventarisatie waardevolle bomen Leiderdorp Opdrachtgever: Gemeente

Nadere informatie

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in:

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in: Antwoordenblad Vul hier eerst jullie namen in: 1......................................................................................... 3.........................................................................................

Nadere informatie

Jurgen Vansteenkiste : Atlas Atheneum Gistel. Dwarse doorsnede van een boomstam

Jurgen Vansteenkiste : Atlas Atheneum Gistel. Dwarse doorsnede van een boomstam Jurgen Vansteenkiste : Atlas Atheneum Gistel Dwarse doorsnede van een boomstam Spinthout (licht) en kernhout (donker) Spinthout is het niet-verkernde hout van een boom: het bevindt zich tussen het kernhout

Nadere informatie

aan Rijkswaterstaat G. Koot (Gerard) B. Westeneng (Bernard) mw. M. Posthumus (Marijke) K.Abrahamse (Kees) M. Ruis (Martin)

aan Rijkswaterstaat G. Koot (Gerard) B. Westeneng (Bernard) mw. M. Posthumus (Marijke) K.Abrahamse (Kees) M. Ruis (Martin) notitie Witteveen+Bos Hoogoorddreef 15 Postbus 12205 1100 AE Amsterdam 020 312 55 55 www.witteveenbos.nl onderwerp project opdrachtgever projectcode referentie opgemaakt door aanvullende bomeninventarisatie

Nadere informatie

Toelichting BER Bisschopsweg 24 mei 2017 Arthur Wopereis

Toelichting BER Bisschopsweg 24 mei 2017 Arthur Wopereis Toelichting BER Bisschopsweg 24 mei 2017 Arthur Wopereis Inhoud bijeenkomst Voorstellen Uitleg BER-BEA Uitleg over vochtbalans en groeiplaatsfactoren Overzichtskaartje /conclusies BER Welke grootte boom

Nadere informatie

Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert. in de wijk Seghwaert-Noordhove binnen de gemeente Zoetermeer

Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert. in de wijk Seghwaert-Noordhove binnen de gemeente Zoetermeer Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert in de wijk Controleur: Ruud Dingerdis, Gecontroleerd op 07-08-2014 European Treeworker Hoek Hoveniers Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert in de wijk

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN 3 8 6 10 ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is...... een vaste plant met een houten stam en een kruin, alleen noemen de onderdelen anders dan bij een plant. Delen van de boom Laat de kinderen

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

Plant Goed aanbevelingslijst

Plant Goed aanbevelingslijst Plant Goed aanbevelingslijst Lijst streekeigen groen voor houtelementen De soorten in onderstaande tabellen die rood gemarkeerd staan mogen enkel gebruikt worden als gecertificeerd autochtoon plantmateriaal.

Nadere informatie

Straatnaam Soort Uitvoerder Woonplaats Koepeldwarsstraat Tulpenboom Gemeente Bergen op Zoom Bergen op Zoom Sappeurhof Meidoorn Gemeente Bergen op

Straatnaam Soort Uitvoerder Woonplaats Koepeldwarsstraat Tulpenboom Gemeente Bergen op Zoom Bergen op Zoom Sappeurhof Meidoorn Gemeente Bergen op Straatnaam Soort Uitvoerder Woonplaats Koepeldwarsstraat Tulpenboom Gemeente Bergen op Zoom Bergen op Zoom Sappeurhof Meidoorn Gemeente Bergen op Zoom Bergen op Zoom Bolwerk Sierkers Gemeente Bergen op

Nadere informatie

Informatie reader. Over bomen

Informatie reader. Over bomen Informatie reader Over bomen Bron: een selectie uit folders van de bomenstichting Hoe groeit een boom? blz. 1 t/m 4 Bomen en mensen blz. 5 t/m 7 Bomen en feesten blz. 8 t/m 10 Bomen en medicijnen blz.

Nadere informatie

Oriënterend onderzoek naar de oorzaak van het ontstaan van bastknobbels in laanbomen op de kwekerij.

Oriënterend onderzoek naar de oorzaak van het ontstaan van bastknobbels in laanbomen op de kwekerij. Juli 2008 Titel Consultancy: Bastknobbels Sector/deelsector Bomen Gewas Laan- en parkbomen Thema Duurz.bedr.v.gewasbescherming Status Afgerond Uitvoerder(s) PPO Bomen Oriënterend onderzoek naar de oorzaak

Nadere informatie

Emmastraat, richting Boulevard Heuvelink vanaf de Parkstraat Lindes, 15 bomen, waarvan 3 onder de 25cm

Emmastraat, richting Boulevard Heuvelink vanaf de Parkstraat Lindes, 15 bomen, waarvan 3 onder de 25cm Watertuin Berk 40 cm Emmastraat, richting Boulevard Heuvelink vanaf de Parkstraat Lindes, 15 bomen, waarvan 3 onder de 25cm Emmastraat richting Steenstraat vanaf de Parkstraat Lindes, 21 bomen, resp. 30,31,35,32,32,37,34,41,36,30,39,41,30,29,37,34,39,35,31,28

Nadere informatie

BULSKAMPVELD 2012. de leden van de smedersgilde stellen tentoon PROJECT BALUSTRADE TENTOONSTELLING

BULSKAMPVELD 2012. de leden van de smedersgilde stellen tentoon PROJECT BALUSTRADE TENTOONSTELLING BULSKAMPVELD 2012 de leden van de smedersgilde stellen tentoon Zoals je waarschijnlijk al weet via het artikel in de Klinknagel is er in juli en augusus een tentoonstelling van onze smedersgilde te Bulskampveld,

Nadere informatie

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017

Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen; hoe zien ze eruit? 2017 Landschapselementen die in aanmerking komen voor de regeling Vouchers voor Landschapselementen bestaan uit inheemse bomen en struiken. Rondom het erf gaat het

Nadere informatie

Notitie kosten en aanpak kastanjebloedingsziekte gemeente Hilversum

Notitie kosten en aanpak kastanjebloedingsziekte gemeente Hilversum Notitie kosten en aanpak kastanjebloedingsziekte gemeente Hilversum Aan : Rob Scheper Gemeente Hilversum Van : Gerbrand van de Weerd Bomenwacht Nederland Datum : 15 april 2013 Projectcode : 12565 Inleiding

Nadere informatie

Inventarisatie van de bomen Project: Sportlaan 125 DEN HAAG / april 2017

Inventarisatie van de bomen Project: Sportlaan 125 DEN HAAG / april 2017 Inventarisatie van de bomen Project: Sportlaan 125 DEN HAAG / april 2017 Opdrachtgever: KAVEL Vastgoed Dhr. F. van Wissen Postbus 1927 2280 DX RIJSWIJK Uitgevoerd door: New York Boomadvies Ing. E.J. Ros

Nadere informatie

BOMEN VOOR KOEIEN VERSLAG

BOMEN VOOR KOEIEN VERSLAG BOMEN VOOR KOEIEN VERSLAG 2018 Ik weet: t gebeurt, maar ik vind het niet kunnen, Dat wij dieren het licht in hun ogen misgunnen. Plant duizenden bomen, liefst brede en hoge En gun een koe de schaduw in

Nadere informatie

Samenvatting Gevolgen essentaksterfte Utrecht in beeld Onderzoek en beheerstrategie

Samenvatting Gevolgen essentaksterfte Utrecht in beeld Onderzoek en beheerstrategie Samenvatting Onderzoek en beheerstrategie COLOFON Opdrachtgever: Gemeente Utrecht Mevrouw ing. I. Tepp Opdrachtnemer: Terra Nostra Boomtechnisch adviseur: De heer R. Geerts Mevrouw W.W. Batenburg Fotografie:

Nadere informatie

Wat gaat er gebeuren in de Wevershoek?

Wat gaat er gebeuren in de Wevershoek? Essentaksterfte De situatie in Nederland Inmiddels is meer dan 80 % van de essen in Nederland aangetast. De verwachting is dat hooguit 10 % van de essen de ziekte zal overleven, gebaseerd op ervaringen

Nadere informatie

Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat

Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat LANDS CHAPS PLAN 28-04 -2017 WONI NGBO UW T HE SSELER Voorbeelduitwerking landschappelijke inrichting cluster 1: woningen Deurningsestraat bestaande houtwal, opschonen met behoud van waardevolle bomen

Nadere informatie

: Boominventarisatie Het Beekdal

: Boominventarisatie Het Beekdal Boominventarisatie Het Beekdal Betreft : Boominventarisatie Het Beekdal Opdrachtgever : Vollmer & Partners Stedebouw en Landschap Contactpersoon : De heer C. Huurman Rapport/projectnummer : P14787/INV/MJH

Nadere informatie

Bijlage 1 Kenmerken 11 Landschapseenheden en Kernen

Bijlage 1 Kenmerken 11 Landschapseenheden en Kernen Bijlage 1 Kenmerken 11 Landschapseenheden en Kernen Open broek en ruggen Stroomruggen en terrassen Uiterwaarden/kronkelwaarden/komgronden Broekland Es, populier, zwarte els, zomereik, zachte berk, iep

Nadere informatie

Bijlage 1 Groene kaart

Bijlage 1 Groene kaart Bijlage 1 Groene kaart Bron: www.leiden.nl Bijlage 2 Resultaten bomeninventarisatie Overzicht: - Overzichtskaart van deelkaarten - Kaart 1 - Kaart 2 - Kaart 3 - Kaart 4 - Kaart 5 - Tabel met resultaten

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Kapvergunning voor waterberging Vlijmen Noord

Collegevoorstel. Zaaknummer Kapvergunning voor waterberging Vlijmen Noord Zaaknummer 00452318 Onderwerp Kapvergunning voor waterberging Vlijmen Noord Collegevoorstel Inleiding Het project maatregelen Wateroverlast Vlijmen Noord ís in voorbereiding. Dit plan heeft tot doel wateroverlast

Nadere informatie

Wat gaat er gebeuren in het Oosterpark?

Wat gaat er gebeuren in het Oosterpark? Essentaksterfte De situatie in Nederland Inmiddels is meer dan 80 % van de essen in Nederland aangetast. De verwachting is dat hooguit 10 % van de essen de ziekte zal overleven, gebaseerd op ervaringen

Nadere informatie

Insectenplagen op bomen en klimaatverandering

Insectenplagen op bomen en klimaatverandering Insectenplagen op bomen en klimaatverandering G.A.J.M. Jagers op Akkerhuis/L.G. Moraal H. Siepel, M.J. Schelhaas, G.F.P. Martakis Wie weet dat nog? Jaren 40: kaalvraat van iepen door de Ringelrups. Een

Nadere informatie

ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Kootwijkerdijk 12, Kootwijkerbroek Beplantingsplan

ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Kootwijkerdijk 12, Kootwijkerbroek Beplantingsplan ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Beplantingsplan 2 Te behouden beplanting Kootwijkerdijk 12 te behouden zomereiken te behouden gewone esdoorn te

Nadere informatie

Gemeente Noord-Beveland

Gemeente Noord-Beveland Gemeente Noord-Beveland Bomenlijst particulieren, bedrijven en overige instellingen in de Gemeente Noord-Beveland met kapvergunningsplicht en beschermde status. Gemeente Noord-Beveland Bureau Openbare

Nadere informatie

Gemeente Zwijndrecht. Kapvergunningen. Planning bomen verwijderen in de periode van t/m

Gemeente Zwijndrecht. Kapvergunningen. Planning bomen verwijderen in de periode van t/m Gemeente Zwijndrecht Kapvergunningen Planning bomen verwijderen in de periode van 26-02-18 t/m 12-03-18 N. van Eldijk 22-2-2018 Inhoud Clinningdaal nr. 1... 3 Clinningdaal nr. 5... 4 Dorpstraat Heerjansdam

Nadere informatie

info@copijn.nl Inhoud 1 2 3 4 1 2 1 De Richtlijnen NVTB Versie 2013 kunnen gedownload worden van de site www.boomtaxateur.nl. 2.3.1 Waardecategorie A 2.3.2 Waardecategorie B 2.3.3 Waardecategorie C

Nadere informatie

Bomen in Bergen. Inventarisatie in het kader van Bomenplan Bergen

Bomen in Bergen. Inventarisatie in het kader van Bomenplan Bergen Bomen in Bergen Inventarisatie in het kader van Bomenplan Bergen Concept november 2012 1 Inhoud H1 Inleiding... 3 H2 Veel bomen... 4 H3 Hoe staan onze bomen er voor?... 6 H4 Waardevolle bomen... 8 H4 Kansen

Nadere informatie

Soorten te gebruiken in houtkanten

Soorten te gebruiken in houtkanten De soorten in onderstaande tabellen die rood gemarkeerd staan mogen enkel gebruikt worden als gecertificeerd autochtoon planmateriaal. Indien dergelijke plantmateriaal niet voor handen is, kan de soort

Nadere informatie

de (on?)zin van het werken met streekeigen plantgoed

de (on?)zin van het werken met streekeigen plantgoed baron ruzettelaan 35 8310 brugge tel (050) 36 71 71 fax (050) 35 68 49 www.wvi.be de (on?)zin van het werken met streekeigen plantgoed boompjes planten: een pleidooi voor streekeigen, autochtoon en biodiversiteit

Nadere informatie

Rapportage onderzoek aantasting van de bast bij laanbomen

Rapportage onderzoek aantasting van de bast bij laanbomen Rapportage onderzoek aantasting van de bast bij laanbomen April 2009 In opdracht van gemeente Alphen aan den Rijn Dr. AAM van Lammeren met medewerking van dr. NCA de Ruijter en H Kieft Laboratorium Plantencelbiologie,

Nadere informatie

Notitie. 1 Korte toelichting op de boominventarisatie

Notitie. 1 Korte toelichting op de boominventarisatie Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 335126 13 mei 2014 Betreft Boominventarisatie Campus WUR Wageningen, Campus Plaza en 3 e kwadrant 1 Korte toelichting op de boominventarisatie 1.1 Toekomst van de

Nadere informatie

Inventarisatie van de bomen; project: VERHULSTPLEIN

Inventarisatie van de bomen; project: VERHULSTPLEIN Inventarisatie van de bomen; project: VERHULSTPLEIN Opdrachtgever: Ingenieursbureau Den Haag Dhr. J. van der Zon Postbus 12651 2500 DP DEN HAAG Uitgevoerd door: New York Boomadvies B.V. Ing. E.J. Ros Beëdigd

Nadere informatie

Bijlage 3, Universiteit Wageningen

Bijlage 3, Universiteit Wageningen Bijlage 3, Universiteit Wageningen Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V Anatomisch onderzoek naar het ontstaan en de opbouw van bastknobbels in straatbomen. Het onderzoek is uitgevoerd bij Fraxinus excelsior

Nadere informatie

Opdrachtgever. : Gemeente Breda : Toezichthouder. : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel. : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : -

Opdrachtgever. : Gemeente Breda : Toezichthouder. : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel. : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : - WORTELS STAM / STAMVOET KROON Opdrachtgever : Gemeente Breda : Toezichthouder : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : - 1. ALGEMENE GEGEVENS Boom nr. : 1 t/m 7 Opname

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is... Een boom is een plant, alleen noemen de onderdelen anders. Een boom is namelijk een vaste plant met een houten stam en een kruin. Delen van de boom Laat

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk

Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk Werkstuk door S. 1142 woorden 21 mei 2016 7,6 2 keer beoordeeld Vak Biologie Tamme Kastanjeboom (Castanea sativa) Gevonden op 20 mei 2015, in gemeente Hoogezand-Sappemeer,

Nadere informatie

Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs

Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs Tekeningen: Jowan De Saedeleer Inleiding Wil jij Prins Baldewijn helpen om terug in zijn kasteel te gaan wonen? Dan moet je op zoek gaan naar nuttige

Nadere informatie

COLOFON. Visual Tree Assessement (VTA) Golfbaan Het Rijk van Sybrook. Golfbaan Het Rijk van Sybrook. Datum 18 november 2016

COLOFON. Visual Tree Assessement (VTA) Golfbaan Het Rijk van Sybrook. Golfbaan Het Rijk van Sybrook. Datum 18 november 2016 COLOFON Titel Opdrachtgever Contactpersoon Visual Tree Assessement (VTA) Golfbaan Het Rijk van Sybrook Golfbaan Het Rijk van Sybrook dhr. H. Blaauw Status DEFINITIEF Datum 18 november 2016 Datum uitvoering

Nadere informatie

Eikenprocessierups en klimaatverandering,

Eikenprocessierups en klimaatverandering, Indicator 31 januari 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Sinds de eerste waarneming van

Nadere informatie

REALISEREN VAN RECREATIEAPPARTEMENTEN

REALISEREN VAN RECREATIEAPPARTEMENTEN REALISEREN VAN RECREATIEAPPARTEMENTEN LANDSCHAPPELIJKE INPASSING GAPINGSEDREEF 4 SEROOSKERKE UITGEVOERD DOOR CONTEK-SEROOSKERKE IN OPDRACHT VAN DE HEER K. COPPOOLSE 14 MAART 2016 Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

groepje bomen moet waarschijnlijk wijken voor versterken van de binnenberm, zwakke plek goede conditie

groepje bomen moet waarschijnlijk wijken voor versterken van de binnenberm, zwakke plek goede conditie Type Soortnr Mod_Sectie Gemeente Straatnaam huis Leeftijd (dichtsbijzijnde) X Y Soort Wetenschappelijke naam reden voor de kap Diameter (schatting) conditie van de boom verplantbaarheid natuurwaarde element

Nadere informatie

Bomenlijst gemeente Bernheze zoals vastgesteld door de raad op 3 juli 2008 Pagina 1

Bomenlijst gemeente Bernheze zoals vastgesteld door de raad op 3 juli 2008 Pagina 1 Bomenlijst gemeente Bernheze zoals vastgesteld door de raad op 3 juli 2008 Pagina 1 Heesch Aardenbaan nr.19 to venhofstraat Amerikaanse eik 1935 26 02, Waardevol 02, Nee 01, Ja 02, Nee 01, Ja 02, Nee Heesch

Nadere informatie

2 x peer 109 monumentale waarde 2 x appel 80/109 monumentale waarde

2 x peer 109 monumentale waarde 2 x appel 80/109 monumentale waarde Locatie van object Kadastrale gegevens Huis Aantal/soort Omtrek op Reden van Opmerking Sektie/object nr. 1.30 hoogte registratie bijzonderheden Plaats/straat SPIJK H 01168 Hoofdweg Zuid 7 1 x beuk 251

Nadere informatie

Bomen in openbaar gebied Cromstrijen

Bomen in openbaar gebied Cromstrijen Bomen in openbaar gebied Cromstrijen Uiteg bomenlijst Hoofdstructuur Doorgaande hoofdwegen in de kernen en dijken, bomen begeleiden deze structuren. Wijkstructuur Doorgaande wegen en of rondweg in wijken,

Nadere informatie

Essentaksterfte. Ontwikkelingen onderzoek en alternatieven. Jelle Hiemstra. Informatiebijeenkomst Groninger Bomenwacht; Zuidwolde, 18 oktober 2017

Essentaksterfte. Ontwikkelingen onderzoek en alternatieven. Jelle Hiemstra. Informatiebijeenkomst Groninger Bomenwacht; Zuidwolde, 18 oktober 2017 Essentaksterfte Ontwikkelingen onderzoek en alternatieven Jelle Hiemstra Informatiebijeenkomst Groninger Bomenwacht; Zuidwolde, 18 oktober 2017 Inhoud Essentaksterfte Oplossing??? Onderzoek naar minder

Nadere informatie

Algemene plaatselijke verordening Bodegraven-Reeuwijk. Bijlage 4. Lijst met behoudenswaardige bomen gemeente Bodegraven-Reeuwijk d.d.

Algemene plaatselijke verordening Bodegraven-Reeuwijk. Bijlage 4. Lijst met behoudenswaardige bomen gemeente Bodegraven-Reeuwijk d.d. Algemene plaatselijke verordening Bodegraven-Reeuwijk Bijlage 4 Lijst met behoudenswaardige bomen gemeente Bodegraven-Reeuwijk d.d. 22-10-2012 De criteria waarop de bomen zijn beoordeeld zijn: zichtbaarheid

Nadere informatie

Bijlage bomeninventarisatie en - compensatie

Bijlage bomeninventarisatie en - compensatie Bijlage bomeninventarisatie en - compensatie Ontwerptracébesluit spooruitbreiding Zwolle - Herfte 15 februari 2016 - Versie 2.0 Autorisatieblad Bijlage bomeninventarisatie en -compensatie Ontwerptracébesluit

Nadere informatie

Een gezonde omgeving in Binnenstad

Een gezonde omgeving in Binnenstad Een gezonde omgeving in Binnenstad Utrecht Gemeente en inwoners kunnen samen een gezonde leefomgeving creëren. Een gezonde leefomgeving is van belang om een gezonde leefstijl te bevorderen en risico s

Nadere informatie

Rapportage analyse boomaantastingen

Rapportage analyse boomaantastingen Rapportage analyse boomaantastingen December 2008 In opdracht van gemeente Alphen aan den Rijn Dr. AAM van Lammeren Met medewerking van dr. NCA de Ruijter Laboratorium Plantencelbiologie Wageningen Universiteit

Nadere informatie

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen Boomnummer 169 Adres Eerste compagnonsweg 1 Bontebok Eigenaar/beheerder Particulier Coördinaten Noorderbreedte 52º57'48.73'' Oosterlengte 6º01'27.45'' Amerikaanse eik (Quercus rubra) Afmetingen Omtrek

Nadere informatie

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen

SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud(NVDO) vertegenwoordigt de Nederlandse Onderhoudsmarkt die een omvang heeft van tussen de 30 en 35 miljard euro. Dit is ongeveer 4 procent van het Bruto

Nadere informatie

Bos & milieu. Bomen 2013/12

Bos & milieu. Bomen 2013/12 2013/12 Bos & milieu Bomen In een boom speelt zich een aantal levensprocessen af die zorgen voor de groei. Dit verschijnsel heet fysiologie en komt bij alle levende organismen voor. De belangrijkste levensprocessen

Nadere informatie

Cursus Hout in Boomopbouw en -architectuur

Cursus Hout in Boomopbouw en -architectuur Cursus Hout in Boomopbouw en -architectuur Willy Verbeke, 2006 Primaire en secundaire groei Primaire groei : bij kruidachtige planten (wortel, stengel, ) zie cursus plantkunde Secundaire groei : bij houtige

Nadere informatie

Gewichtsverlies bij Huntington patiënten

Gewichtsverlies bij Huntington patiënten Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Mollige muizen wijzen op het belang van de hypothalamus bij de ziekte

Nadere informatie

Bomen herplantlijst 2017/2018 De gemeente gaat bomen (her)planten op onderstaande locaties.

Bomen herplantlijst 2017/2018 De gemeente gaat bomen (her)planten op onderstaande locaties. Bomen herplantlijst 2017/2018 De gemeente gaat bomen (her)planten op onderstaande locaties. Harmelen Dammolen Tegenover 60 Meidoorn Kastanjelaan Ter hoogte van nummer 14 Wilde peer Kastanjelaan Naast Kloosterweg

Nadere informatie

LEVEN MET BOMEN. Dirk Criel

LEVEN MET BOMEN. Dirk Criel LEVEN MET BOMEN Dirk Criel Wat is een boom? Is dit een boom? Hoe ziet een boom eruit? kroon = het gedeelte van de boom boven de takvrije stam kruin = het geheel van bladeren en twijgen Stamopbouw Het

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Biodiversiteit dankzij Kwaliteitshout. Oerboslandschap op zandgronden. Uitlogen bruine bosgrond

Wat gaan we doen? Biodiversiteit dankzij Kwaliteitshout. Oerboslandschap op zandgronden. Uitlogen bruine bosgrond Wat gaan we doen? Oerboslandschap op zandgronden Biodiversiteit dankzij Kwaliteitshout Bij bosherstel op zandgrond 1. Bosherstel op zand 2. Maatregelen biodiversiteitsherstel 3. Duurzaam verdienmodel onder

Nadere informatie

Lijst van particuliere waardevolle bomen

Lijst van particuliere waardevolle bomen Lijst van particuliere waardevolle bomen District Straatnaam Huisnummer Zaandam-Zuid Hanenpad 24 Witte Zaandam-Zuid Zuiddijk 44b Zwarte els Zaandam-Zuid Zuiddijk 44c Gewone beuk Zaandam-Zuid Zuiddijk 44c

Nadere informatie

Hout. Primaire en secundaire groei. Primaire groei : bij kruidachtige planten (wortel, stengel, ) zie cursus plantkunde

Hout. Primaire en secundaire groei. Primaire groei : bij kruidachtige planten (wortel, stengel, ) zie cursus plantkunde CURSUS Hout in boomopbouw en architectuur Willy Verbeke, 2008 Primaire en secundaire groei Primaire groei : bij kruidachtige planten (wortel, stengel, ) zie cursus plantkunde Secundaire groei : bij houtige

Nadere informatie

th iddoltvo CM 20:3 2;g Project Versterking dijkvak Mook INVENTARISATIE TE KAPPEN BOMEN

th iddoltvo CM 20:3 2;g Project Versterking dijkvak Mook INVENTARISATIE TE KAPPEN BOMEN Project Versterking dijkvak Mook INVENTARISATIE TE KAPPEN BOMEN boomnr. boomsoort tekening blad aantal totaal 130 Gewone es 1 1 131 Okkernoot 1 1 132 Gewone es 1 1 133 Gewone es 1 1 134 Gewone es 1 1 135

Nadere informatie

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Met deze eenvoudige handleiding kun je ongeveer 25+ bekende Nederlandse bomen herkennen. Bomen herkennen is een specialisme. Deze korte

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Karreveld Karreveld 10, Roggel - PNR 6089NC /031213

Landschappelijke inpassing Karreveld Karreveld 10, Roggel - PNR 6089NC /031213 INLEIDING Het plangebied is gelegen in een jong ontginningslandschap ten noordwesten van de kern Roggel. plangebied plangebied in het veld BEPLANTINGSPLAN 051113-1:1250 H1 Beukenhagen B1 Platanen S1 infiltratie

Nadere informatie

GOED LEVEN MET ALLERGISCHE RINITIS

GOED LEVEN MET ALLERGISCHE RINITIS GOED LEVEN MET ALLERGISCHE RINITIS Tips kunnen op geen enkele manier professione(e)l(e) medisch(e) advies, zorgen of aandacht vervangen. Als u twijfelt of het advies op u van toepassing is, praat dan met

Nadere informatie

TITEL. LS13068 Herontwikkeling kastanjelaan 4a Staphorst. B+O Landschap en stedenbouw B.V. 18 september B+O landschap en stedenbouw b.v.

TITEL. LS13068 Herontwikkeling kastanjelaan 4a Staphorst. B+O Landschap en stedenbouw B.V. 18 september B+O landschap en stedenbouw b.v. TITEL B+O landschap en stedenbouw b.v. LS13068 Herontwikkeling kastanjelaan 4a staphorst B+O Landschap en stedenbouw B.V. Familie Stolte 18 september 2014 1 B+O Landschap en stedenbouw b.v. 2 Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Memo. Aan : Roel van de Laar Van : Celine Roodhart Datum : 1 oktober 2013 Kopie Kwaliteitsborging : :

Memo. Aan : Roel van de Laar Van : Celine Roodhart Datum : 1 oktober 2013 Kopie Kwaliteitsborging : : Memo Aan : Roel van de Laar Van : Celine Roodhart Datum : 1 oktober 2013 Kopie Kwaliteitsborging : : Archief Joost Rink Onze referentie : 9X3223.A0/M0001/901971/JEBR/Nijm HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. RIVERS,

Nadere informatie

Boomtechnische inventarisatie 124 bomen 2e Moordrechtse Tiendeweg (tuin huisnummer 13 en rand bosperceel) Gouda

Boomtechnische inventarisatie 124 bomen 2e Moordrechtse Tiendeweg (tuin huisnummer 13 en rand bosperceel) Gouda Boomtechnische inventarisatie 124 bomen (tuin huisnummer 13 en rand bosperceel) Gouda Boomtechnische inventarisatie 124 bomen (tuin huisnummer 13 en rand bosperceel) Gouda Opdrachtgever: Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Kwalificatie plangebied als secundair leefgebied

Kwalificatie plangebied als secundair leefgebied Ecologische onderbouwing ten behoeve van beroep GNMF op beslissing Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op bezwaarschrift tegen verlening ontheffing Flora- en faunawet voor realisatie van het project

Nadere informatie

FREE ENERGY. Natural light

FREE ENERGY. Natural light FREE ENERGY Natural light Sfeerlicht in hout Daytonight, een nieuwe lichtbron om de buitenruimte te voorzien van sfeer- en sidelight. Daytonight lichtjes zijn op bijzondere wijze gecombineerd met Nederlands

Nadere informatie

DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK

DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK Kwaliteitsbeoordeling van de bomen op deze locatie Door T. Katerberg European Tree

Nadere informatie

verder te verkleinen, wordt de variëteit aan boomsoorten aanzienlijk vergroot.

verder te verkleinen, wordt de variëteit aan boomsoorten aanzienlijk vergroot. tekst en foto s jeroen bosch NAAR EEN DUURZAAM BOMENBESTAND Rotterdam kiest voor een veel gevarieerdere aanplant Eerder sloegen de iepziekte en kastanjemineermot gaten in het straatbeeld. Door de essentaksterfte,

Nadere informatie

Foto 1. Dunnen 9 elzen en 2 lijsterbes. Lintelerweg 3 Goor. Foto 2. Kappen bol kers. Laarstraat 110 Goor

Foto 1. Dunnen 9 elzen en 2 lijsterbes. Lintelerweg 3 Goor. Foto 2. Kappen bol kers. Laarstraat 110 Goor Foto 1 Dunnen 9 elzen en 2 lijsterbes Lintelerweg 3 Goor Foto 2 Kappen bol kers Laarstraat 110 Goor Foto 3 Dunnen 2 eiken Delden Hooi esch/vossenbrink Foto 4 Dunnen 2 eiken Foto 5 Dunnen 8 eiken Foto 6

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Ruimte voor Ruimteplan A. Vastenburg Bommerigerweg 21, 6281 BR Mechelen - PNR 6281BR

Landschappelijke inpassing Ruimte voor Ruimteplan A. Vastenburg Bommerigerweg 21, 6281 BR Mechelen - PNR 6281BR LIGGING Het plangebied is gesitueerd in het gehucht Bommerig, ten noordoosten van de kern Epen. Bommerig bevindt zich op een matig steile helling aan de oostkant van het Geuldal. hagen en bomen op ten

Nadere informatie

Boomtechnisch onderzoek 157 bomen Bochtafsnijding Delftse Schie Gebied Overschie Rotterdam

Boomtechnisch onderzoek 157 bomen Bochtafsnijding Delftse Schie Gebied Overschie Rotterdam Boomtechnisch onderzoek 157 bomen Bochtafsnijding Delftse Schie Gebied Overschie Rotterdam Boomtechnisch onderzoek 157 bomen Bochtafsnijding Delftse Schie Gebied Overschie Rotterdam Opdrachtgever: Provincie

Nadere informatie

Waardestelling groen aan de Binnenweg 31 te Twello werknummer: 11T16 datum: opdrachtgever: Eljans Vastgoed BV Twello 1.

Waardestelling groen aan de Binnenweg 31 te Twello werknummer: 11T16 datum: opdrachtgever: Eljans Vastgoed BV Twello 1. project: Waardestelling groen aan de Binnenweg 31 te Twello werknummer: 11T16 datum: 21-12--2011 opdrachtgever: Eljans Vastgoed BV Twello 1. INLEIDING Eljans Vastgoed B.V. te Twello is voornemens op de

Nadere informatie

Bijlage 1 Register van gemeentelijk en nationaal monumentale bomen. Boomnummer Grens Grote boomgroep Kleine boomgroep

Bijlage 1 Register van gemeentelijk en nationaal monumentale bomen. Boomnummer Grens Grote boomgroep Kleine boomgroep Bijlage 1 Register van gemeentelijk en nationaal monumentale bomen Nationale bomenlijst Boomnr. Eigenaar Straat + huisnummer eigenaar Postcode Kad. Nr. Boomsoort Plantwijze 1 De Kleine Haar 5 3925 MT 969

Nadere informatie

Bos/Bosplaats Perceelsnummer LH1 Bestandsnummer

Bos/Bosplaats Perceelsnummer LH1 Bestandsnummer Bos/Bosplaats Perceelsnummer LH1 Bestandsnummer B Grauwe els 40% B Zwarte els 10% K Grassen (Henna, Witbol, Raaigras) 30% K Braam 30% K Koninginnekruid 10% K Grote brandnetel 10% K Moerasspirea 4% K Gewone

Nadere informatie

Notitie Quickscan flora en fauna

Notitie Quickscan flora en fauna Notitie Quickscan flora en fauna De Uithof/ Kromhout te Utrecht Projectnummer: 5755.9 Datum: 5-5-2017 Projectleider: Opgesteld: Opdrachtgever: Universiteit Utrecht Universiteit Utrecht laat jaarlijks bomen

Nadere informatie

UMTS vernietigt bomen (Vervolg op straling velt bomen)

UMTS vernietigt bomen (Vervolg op straling velt bomen) UMTS vernietigt bomen (Vervolg op straling velt bomen) 15 december 2006 UMTS vernietigt bomen Blad 2/19 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Een bacterie de veroorzaker?... 4 UMTS het langzame gif... 7 Het Zwitsers

Nadere informatie

PRAKTIJKADVIES. Phytophthora ramorum. en het beheer van Rhododendron in bossen en natuurgebieden

PRAKTIJKADVIES. Phytophthora ramorum. en het beheer van Rhododendron in bossen en natuurgebieden PRAKTIJKADVIES Phytophthora ramorum en het beheer van Rhododendron in bossen en natuurgebieden PRAKTIJKADVIES SEPTEMBER 2004 Het Bosschap, Zeist Vormgeving: HBG Design bv, Nieuwegein Foto s: Plantenziektenkundige

Nadere informatie

Bijlage bomeninventarisatie en - compensatie

Bijlage bomeninventarisatie en - compensatie Bijlage bomeninventarisatie en - compensatie Tracébesluit spooruitbreiding Zwolle - Herfte 23 september 2016- Versie 3.0 Autorisatieblad Bijlage bomeninventarisatie en -compensatie Tracébesluit spooruitbreiding

Nadere informatie

Bomeninventarisatie, Bilthoven ten behoeve van onderdoorgang Leijenseweg

Bomeninventarisatie, Bilthoven ten behoeve van onderdoorgang Leijenseweg Bomeninventarisatie, Bilthoven ten behoeve van onderdoorgang Leijenseweg Arnhem, 30 oktober 2012 Colofon Titel Subtitel : Bomeninventarisatie, Bilthoven : ten behoeve van onderdoorgang Leijenseweg Projectnummer

Nadere informatie

Inventarisatie bomenbestand Vlietland ziekenhuis burg. Knappertlaan Schiedam

Inventarisatie bomenbestand Vlietland ziekenhuis burg. Knappertlaan Schiedam Inventarisatie bomenbestand Vlietland ziekenhuis burg. Knappertlaan Schiedam In opdracht van: ONS IBOR W.E. Knip Uitgevoerd door: ing. J.C. de Kruijf Senior adviseur Ecologie, Groen en Water 23 oktober

Nadere informatie

Cursus herkennen bomen en struiken. i.o.v.

Cursus herkennen bomen en struiken. i.o.v. Cursus herkennen bomen en struiken i.o.v. Wat moet je meenemen? Bomen staan soms verder van de openbare weg. Twijgen, knoppen en bladeren zitten soms vrij hoog om details te zien. Zorg dat je een verrekijker

Nadere informatie

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Concept

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Concept De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten Concept Martijn Boosten & Patrick Jansen Wageningen, april 009 Boosten, M., Jansen, P.

Nadere informatie

Natuurmanagement basis Biotoop Bos dag 1

Natuurmanagement basis Biotoop Bos dag 1 C U R S U S Natuurmanagement basis Biotoop Bos dag 1 Martin Winnock, inverde 1 Bossen in Vlaanderen Het b o s in Eu ro pa 146.000 ha 2 Verschuiving bosareaal van west naar oost! BBB - Bosbeheer deel 1

Nadere informatie