VOOR U GELEZEN in de media

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOOR U GELEZEN in de media"

Transcriptie

1 VOOR U GELEZEN in de media 10 december 2019 Creamoda besteedt veel zorg aan de opmaak van de Voor u Gelezen (hierna afgekort VUG). De informatie die via de VUG wordt verstrekt, is in principe afkomstig van betrouwbare bronnen. Creamoda is echter niet verantwoordelijk voor de juistheid, volledigheid, of geschiktheid van de informatie. Alle verstrekte informatie wordt dus zonder garantie van om het even welke aard verschaft. Creamoda kan bovendien in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor eventuele directe, indirecte, incidentele schade of om het even welke andere schade die het gevolg zou zijn of zou voortvloeien uit of verband zou houden met het gebruik van de informatie die via de VUG wordt verstrekt.

2 Voor u gelezen in de media 1. Jonge kleermakers, ze bestaan nog jarige Silke opent atelier: Duurzame kledij op ambachtelijke wijze. Hln.be Jonge kleermakers zijn tegenwoordig dun bezaaid, maar Silke Coene (25) uit Deinze heeft zich het eeuwenoude ambacht meester gemaakt. In het voormalige pand van Hautekeete Fashion op de Markt opent de jonge ontwerpster het atelier 100% Silke, waar ze met zoveel mogelijk Belgische en duurzame producten kledingstukken op maat maakt. 2. Van stijf korset tot iconische bloemenbeha : een eeuw lingeriebedrijf Van de Velde. Het Nieuwsblad Het Vlaamse lingeriehuis Van de Velde vierde zijn 100 e verjaardag. Voor die gelegenheid liepen enkele BV s en modellen een défilé vol vintage stukken. De show vertelde de rijke geschiedenis van de 3 generaties binnen het familiebedrijf. 3. Van korsettenatelier met enkele stiksters tot multinational met werknemers: Lingerie Van De Velde viert 100ste verjaardag. Hln.be Honderd jaar geleden richtten Margaretha en Achiel Van de Velde een korsettenatelier op in Schellebelle met een handvol stiksters. Intussen is het familiebedrijf uitgegroeid tot een wereldwijd modebedrijf met sterke lingeriemerken zoals Marie Jo en Prima Donna en werken er werknemers. 4. ModeUnie en Unizo tegen afschaffing sperperiode. Retaildetail.be Mode Unie en Unizo verwerpen het wetsvoorstel voor de afschaffing van de sperperiode. Hier zit niemand op te wachten, aldus Danny van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo en Isolde Delanghe, de directeur van Mode Unie, in het persbericht. De handelaars niet, maar ook de consumenten niet. N-VA diende deze week een wetsvoorstel in voor de afschaffing van de sperperiode.

3 Voor u gelezen in de media 5. Belgen kopen voor miljarden euro s over de grens en dat baart lokale ondernemers zorgen. Vrt.be In 2018 gaven we met z'n allen ongeveer 8 miljard euro uit in buitenlandse winkels, zo becijferde ondernemersorganisatie Unizo. "Dat zijn miljarden euro s die elk jaar wegstromen uit onze economie." Unizo zet een actie op poten om weer meer gewoon hier, in eigen gemeente, streek en land, te shoppen. 6. H&M Group test kleding abonnement in China. Fashionunited.be De H&M Group test een kleding abonnement in samenwerking met Chinees bedrijf Ycloset. De innovatieafdeling van de H&M Group, The Laboratory en Cos zijn een samenwerking aangegaan met Ycloset. 7. Plasticverpakkingen beter voor het milieu? Moderetail zegt van wel. Retaildetail.be Er beweegt wat in verpakkingsland: in de moderetail zijn plasticverpakkingen plots weer je-van-het, nota bene om duurzamer te worden. Van ZEB tot Zalando, allemaal gaan ze voor herbruikbaar kunststof. Is plastic beter dan karton? 8. Terre Bleue verhuist naar Brugge. Gondola.be Modehuis Terre Bleue opent begin december in Brugge een nieuwe winkel. De concept store die voorheen gevestigd was in de Steenstraat, verhuist naar de Eiermarkt nummer Modemerk Marie Méro had wel heel bijzondere reden om handelsmissie van prinses Astrid naar China te volgen. Nieuwsblad.be Prinses Astrid trok onlangs vijf dagen naar Shanghai om er de grootste Belgische economische handelsmissie ooit te leiden. En de prinses deed dit grotendeels in kleding van het modemerk Marie Méro van de Aalterse broers Steven en Ruben Van der Elst.

4 Voor u gelezen in de media 10. De mode-industrie is te vervuilend, dus lanceerde Jotte zelf een duurzaam kledingmerk. Hln.be Jotte Mallisse (19) uit Kortrijk was zó geschokt toen hij las hoe belastend de mode-industrie is voor onze planeet, dat hij prompt besliste om zélf een kledingmerk op de markt te brengen. Een duurzaam merk, dat minder belastend is voor het milieu en dat ook in goeie werkomstandigheden werd gemaakt. 11. Ginger x HNST lanceren duurzame denimcollectie. Fashionunited.be De Belgische modemerken Ginger en HNST slaan de handen ineen voor een duurzame denimcollectie die eind november gelanceerd wordt. De collectie bestaat uit drie statement stukken uit de Ginger collectie die volledig gereproduceerd zijn met gerecyclede stoffen en bio-afbreekbare garens. 12. Tatyana Beloy wordt officiële gezicht van ZEB For Stars. Hln.be/Nina Dit jaar lanceerde Tatyana Beloy haar eerste eigen kledinglijn bij ZEB. Sindsdien heeft de presentatrice de smaak blijkbaar te pakken, want ze is aangeduid als ambassadeur van de multimerkenwinkel. In één klap brengt ze ook een nieuwe duurzame collectie uit.

5 Bron : Het Nieuwsblad Datum : Type : Krant

6 Bron : Het Nieuwsblad Datum : Type : Krant

7 Bron : Het Nieuwsblad Datum : Type : Krant

8 Bron : Retail Detail Datum : Type : Magazine Plasticverpakkingen beter voor het milieu? Moderetail zegt van wel Er beweegt wat in verpakkingsland: in de moderetail zijn plasticverpakkingen plots weer jevan-het, nota bene om duurzamer te worden. Van ZEB tot Zalando, allemaal gaan ze voor herbruikbaar kunststof. Is plastic beter dan karton? ZEB vergroent met polypropyleen Na de foodsector gaat ook de modebranche op zoek naar milieuvriendelijkere verpakkingen. Om de afvalberg terug te dringen, zetten ze vooral in op herbruikbare emballage. De laatste nieuwe trend lijkt daarbij opvallend genoeg plastic te zijn: ZEB vervangt karton door kunststof in zijn winkels, terwijl ook online Omoda en Zalando voor plastieken postverpakkingen kiezen.

9 Bron : Retail Detail Datum : Type : Magazine Bij Belgische modeketen ZEB krijgen alle klanten vanaf deze week een herbruikbare zak in de plaats van een papieren zak. Hoewel consumenten de zak gratis krijgen, worden ze beloond met 5 extra loyaltypunten als ze de tas ook bij hun volgende aankoop meebrengen. Met opgedrukte quotes zoals "pretty things inside" gebruikt ZEB de zakken uiteraard als branding, maar de moderetailer zegt zo ook 380 ton papier per jaar te besparen. De zakken worden gemaakt uit polypropyleen non-woven -materiaal en zouden bij de productie minder energie verbruiken dan katoenen tassen. ZEB gebruikt de tassen dan ook als het startschot van een duurzame campagne "go green 2020", waarbij nog allerlei projecten rond duurzaamheid op stapel staan. "We geloven dat onze klanten, leveranciers en partners ook veel belang hechten aan dit thema en mee op de kar zullen springen", aldus marketingmanager Erika Mees. 80% minder uitstoot met plastic verzendzakken Zalando brengt de verpakkingskwestie online met een experiment rond herbruikbare verzendzakken. In Scandinavië krijgen klanten gedurende een proefperiode hun bestellingen in verpakkingen die meermaals gebruikt worden, inclusief voor retouren. Door het hergebruik kan tot 80% broeikasuitstoot worden bespaard, meent het kledingplatform. Opvallend is wel dat de verpakkingen sowieso terug op de post moeten, ook als klanten geen producten willen retourneren. Om de tassen te kunnen hergebruiken, moeten ze immers weer tot in het distributiecentrum van de retailer geraken. De zakken kunnen daarom worden opgevouwen tot een envelop, waarna consumenten er het retouretiket opplakken en het pakketje gewoon via de brievenbus kunnen terugzenden. Gedurende de testperiode bekijkt Zalando hoe de nieuwe verpakkingen te integreren in de logistieke processen. Ook onlineschoenenverkoper Omoda gaat aan de slag met herbruikbare plastic boxen voor leveringen. De zogheten ecobox, die de retailer zelf heeft ontwikkeld, zou meer dan vijftig keer meegaan. Voor de dozen betalen klanten 4,95 euro statiegeld, die wordt teruggestort wanneer de doos terug in het distributiecentrum aankomt. Ook deze box is opvouwbaar, zodat die gewoon via de brievenbus terug kan.

10 Bron : Retail Detail Datum : Type : Magazine Klant is klaar voor duurzame keuzes Kartonnen verpakkingen zijn ook volgens Omoda onvoldoende als duurzame oplossing: "Een goede stap in het verkleinen van onze footprint, maar dan ben je er nog niet. Uiteindelijk vervoer je nog steeds al die kartonnen doosjes, die eenmaal bij de klant thuis de prullenbak in gaan." Maar wat vindt de klant er zelf van? Tijdens de testperiode bij Omoda vlogen de eerste duizend ecoboxen al na één dag de deur uit. Alle consumenten bleken achteraf ook nog eens "laaiend enthousiast": 73% onder hen vanuit milieuoverwegingen, 27% uit nieuwsgierigheid of omdat er minder karton in de prullenbak terechtkwam, aldus een klantenbevraging. "Onze klanten zijn klaar voor duurzame keuzes dat heeft de pilot ons laten zien. Nu is het onze plicht als e-commercebedrijf met grote volumes om dit te faciliteren", zegt COO Jan Baan, die het ook als zijn taak ziet om te sensibiliseren: "We kijken of we het voor de klant inzichtelijker kunnen maken wat de impact is van zijn of haar bestelgedrag". Bij Zalando klinkt het zelfs dat 75% van de Europese consumenten beweert dat de duurzaamheid van verpakkingen een invloed heeft op hun koopgedrag. Onder de eigen klanten zegt 83% van de Duitse consumenten minder plastiek te willen verbruiken, net als 67% van de Finnen. Samenwerking in de maak? Toch zijn er nog uitdagingen en obstakels. Zo kunnen de ecoboxen bij Omoda niet gevuld worden door de inpakmachine en moeten alle milieuvriendelijke bestellingen dus handmatig worden ingepakt door de medewerkers die ook de cadeauverpakkingen doen, wat het initiatief minder efficiënt en schaalbaar maakt. "Het zijn uitdagende tijden voor de verpakkingsindustrie. Als verpakkingsproducent moet je duurzaamheid, efficiëntie én een optimale beleving voor de gebruiker weten te verenigen", geeft ook Lyanne Paardekooper toe, die instond voor de ontwikkeling van de ecobox.

11 Bron : Retail Detail Datum : Type : Magazine Om van herbruikbare verpakkingen in e-commerce echt een succes te maken, weerklinkt dan ook langs alle kanten de roep om een universele oplossing. "Ik denk zeker dat er de komende jaren veel gaat gebeuren op verpakkingsgebied. Misschien werken we over een tijd wel met universele herbruikbare verpakkingen, die door iedere retailer en klant gebruikt kunnen worden en overal ingeleverd kunnen worden voor statiegeld", droomt Jan Baan. En inderdaad, Zalando pleit al actief voor samenwerking doorheen de hele sector: gestandaardiseerde processen en gecentraliseerde leveringsopties, met een uniform systeem waarbij klanten de verpakkingen bijvoorbeeld kunnen inleveren in de supermarkten, zouden het initiatief schaalbaar en makkelijker maken, klinkt het in Berlijn.

12 Bron : Gondola Datum : Type : Magazine online Terre Bleue verhuist naar Brugge Terre Bleue verhuist zijn winkel van de Brugse Steenstraat naar de Eiermarkt De winkel strekt zich uit over 160 m2 De gevel met grote raampartijen moet niet alleen de etalage extra in de kijker zetten, maar geeft ook extra uitstraling aan het merk Modehuis Terre Bleue opent begin december in Brugge een nieuwe winkel. De concept store die voorheen gevestigd was in de Steenstraat, verhuist naar de Eiermarkt nummer 3. Terre Bleue neemt haar intrek in het voormalige pand van Frederiek van Pamel, de gekende florist. Met dit toonaangevend pand op een toplocatie kiest het merk voor een winkel met een uniek karakter en historie. De gevel met grote raampartijen moet immers niet alleen de etalage extra in de kijker zetten, maar geeft ook een maximale uitstraling aan het merk. Deze aparte locatie is bovendien zeer bereikbaar voor de shoppers, aldus Terre Bleue. De nieuwe winkel strekt zich uit over 160 m2 en is ingericht volgens het nieuwe winkelconcept met focus op branding en storytelling. Aan de hand van moodboards met schetsen en patronen zal het verhaal van ons merk centraal staan, vervolgt de keten. Door te opteren voor kwalitatieve en natuurlijke materialen, zetten ze bovendien een uitnodigende customer experience neer.

13 Bron : Gondola Datum : Type : Magazine online "De nieuwe winkel, die begin december de deuren opent in Brugge, is uniek door zijn locatie en omvang", vertelt Peter Perquy, CEO van Terre Bleue. "In het karaktervolle pand waar voorheen Frederiek van Pamel huisde, kiezen we alweer voor een A-locatie. Hiermee versterken we de aanwezigheid van ons belevings- en winkelconcept in de regio."

14 Bron : Nieuwsblad.be Datum : Type : Krant Modemerk Marie Méro had wel heel bijzondere reden om handelsmissie van prinses Astrid naar China te volgen Prinses Astrid trok onlangs vijf dagen naar Shanghai om er de grootste Belgische economische handelsmissie ooit te leiden. En de prinses deed dit grotendeels in kleding van het modemerk Marie Méro van de Aalterse broers Steven en Ruben Van der Elst. Prinses Astrid is grote fan van Marie Méro, want de handelsmissie naar China was niet de eerste gelegenheid waarbij ze zich liet opmerken in kleding van het modemerk van de Aalterse broers Steven en Ruben Van der Elst. Neen, het is nu al drie jaar dat ze persoonlijk naar onze vestiging in Aalter langskomt om er kleding te passen en te kiezen wat haar aanstaat, want we dringen haar niks op, vertelt Ruben. Aanvankelijk was dit maar een uurtje, maar de laatste keer bleef ze hier drie uur en was ze zeer op haar gemak. Eerst wat kleding passen en dan een babbeltje slaan met de styliste. De prinses zelf is ook een zeer aangename dame.

15 Bron : Nieuwsblad.be Datum : Type : Krant De missie naar Shangai was een vijfdaagse en vier dagen was ze te zien in kleding van het Aalterse modemerk. Dat is natuurlijk mooie reclame voor ons, vertelt Ruben. Ze is ons zodanig genegen dat we als enige merk wereldwijd reclame mogen maken met het feit dat het hof kiest voor Marie Méro. Nu, ze kiest bij buitenlandse missies niet altijd voor Marie Méro, er zijn ook andere merken zoals het Belgische modehuis Natan. Veel hangt ook af van het seizoen en welke bestemming. Als ze bijvoorbeeld naar Zuid-Amerika op missie gaat, wordt het bijvoorbeeld moeilijk, omdat je daar met een ander seizoen zit. Koningin Mathilde Hoe is ze eigenlijk tot bij jullie uitgekomen? Dit is eigenlijk gekomen via Aalternaar Tim van Belleghem die werkte op het kabinet van minister van Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) die vaak op handelsmissies trok met leden van het hof. We hadden eens een leuk jurkje ontworpen waarvan we dachten dat dit geschikt was voor bijvoorbeeld koningin Mathilde, maar het was prinses Astrid die het uiteindelijk koos en sindsdien komt ze elk jaar, vertelt Ruben. De kledingsector kent woelige tijden, maar bij Marie Méro zien ze geen reden tot paniek. We mogen absoluut niet klagen, klinkt het. We openen binnenkort een nieuwe en zevende Marie Méro-shop in Hasselt en de komende jaren zullen er nog volgen.

16 Follow us on Creamoda besteedt veel zorg aan de opmaak van de Voor u Gelezen (hierna afgekort VUG). De informatie die via de VUG wordt verstrekt, is in principe afkomstig van betrouwbare bronnen. Creamoda is echter niet verantwoordelijk voor de juistheid, volledigheid, of geschiktheid van de informatie. Alle verstrekte informatie wordt dus zonder garantie van om het even welke aard verschaft. Creamoda kan bovendien in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor eventuele directe, indirecte, incidentele schade of om het even welke andere schade die het gevolg zou zijn of zou voortvloeien uit of verband zou houden met het gebruik van de informatie die via de VUG wordt verstrekt.