~ Actieplan fietsdiefstal ~

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "~ Actieplan fietsdiefstal ~"

Transcriptie

1 ~ Actieplan fietsdiefstal ~

2 PROBLEEMANALYSE Gent is een echte fietsstad met mooie en veilige fietsroutes, talrijke fietsstallingen, fietsenverhuur aan studenten, gratis fietsregistratie, een fietswacht enz. Waar veel gefietst wordt, zijn ook veel fietsen in gebruik en gebeuren er jammer genoeg ook veel fietsdiefstallen. Niettegenstaande er al heel wat acties ondernomen worden in de aanpak van fietsdiefstallen, blijft in Gent het aantal geregistreerde fietsdiefstallen hoog en neemt de bezorgdheid over en het slachtofferschap van fietsdiefstallen toe. Voor de periode registreert de Gentse politie gemiddeld feiten per jaar. In 2007 ligt met feiten het aantal fietsdiefstallen het laagst, in 2009 piekt de fietsdiefstalproblematiek met feiten. In 2013 worden fietsdiefstallen geregistreerd. Over deze periode werden 10,61% van deze fietsdiefstallen (of gemiddeld 223/jaar) gepleegd door middel van inbraak in onder andere de garage. Het aantal fietsdiefstallen via inbraak kent een dalende trend, naar 164 stuks in Op commissariaats-wijkniveau noteren Gent-Centrum en Nieuw-Gent de meeste fietsdiefstallen, te wijten aan de stationsomgevingen en de studentenbuurten waar overduidelijk het meeste fietsen gestolen worden. Fietsen van studenten zijn een gemakkelijke prooi gezien veel kotstudenten niet de gelegenheid hebben om hun fiets binnen te stallen. Oktober kent traditioneel het hoogste aantal geregistreerde fietsdiefstallen. Met de start van het academiejaar komen enerzijds weer meer fietsen in roulatie en stelt men anderzijds, na de zomervakantie, verbaasd vast dat de fiets die voor de zomer achtergelaten werd aan het station of voor het kot- weg is (niettegenstaande deze mogelijks verwijderd in plaats van gestolen werden).

3 Daders van fietsdiefstallen zijn divers. Enerzijds worden fietsen gestolen om door te verkopen. Dit gebeurt zowel door georganiseerde gespecialiseerde bendes die grote aantallen fietsen opladen in bestelwagens, als door individuele daders die snel gemakkelijk geld willen verdienen (onder andere voor onderhoud drugverslaving). Anderzijds worden fietsen gestolen voor eigen gebruik. Incidentele fietsdieven stelen een fiets voor langdurig gebruik, terwijl gelegenheidsdieven een fiets stelen op het ogenblik dat ze een fiets nodig hebben om zich te verplaatsen. In vergelijking met andere grootsteden doet Gent het niet goed op het vlak van fietsdiefstallen. Uit cijfers, gebaseerd op de federale politionele criminaliteitsstatistieken van 2011, blijkt dat 92 op Gentse inwoners (= 0,92%) het slachtoffer werden van fietsdiefstal. Dit is bijna het dubbel van het gemiddelde van de vier andere grootsteden (Antwerpen, Brussel, Luik en Charleroi) waar 47 op inwoners het slachtoffer zijn (= 0,47%). Let wel, deze cijfers vergen enige nuancering. De berekening werd gemaakt op het effectieve aantal inwoners, terwijl in Gent ook veel niet-gentenaars (onder andere studenten) het slachtoffer werden. Tevens is ook gekend dat het fietsgebruik in de Waalse steden veel beperkter is dan in de Vlaamse steden: waar minder fietsen in omloop zijn, worden er ook minder gestolen. Uit de federale cijfers van 2011 blijkt dat 83% van de fietsdiefstallen in Vlaanderen gepleegd worden. Voor de eerste 10 maanden van 2013 is dit zelfs 86,4%. Een eigen bevraging bij de collega s van 10 Vlaamse steden (nl. Aalst, Antwerpen*, Brugge*, Genk*, Hasselt*, Kortrijk*, Leuven*, Oostende, Mechelen* en Sint-Niklaas) leert dat in ,89% van de Gentenaars het slachtoffer werd van fietsdiefstal versus 0,80% van de inwoners van de 10 bevraagde steden. Brengen we echter het aantal studenten (exclusief gedomicilieerde studenten) mee in rekening, dan doet Gent het met 0,72% slachtoffers van fietsdiefstal iets beter dan de 0,76% slachtoffers in de 7 andere steden (waarvan we over studentengegevens beschikken*). Terwijl het aantal geregistreerde fietsdiefstallen over de jaren heen licht stijgt, namelijk met 9,5% in 2013 tegenover 2006, stijgt het gerapporteerde slachtofferschap en de bezorgdheid over fietsdiefstal veel sterker. Uit de verschillende edities van de Leefbaarheidsmonitor ( ) blijkt dat het slachtofferschap, van de respondent of iemand van het gezin, in de eigen buurt stijgt van 23,9% in 2003 over 29,5% in 2006 naar 39,5% in Voor de periode betekent dit dus een gemiddelde stijging van 33,9%, die in verschillende mate- waar te nemen is in alle wijken. Slachtofferschap komt significant vaker voor in Gent-Centrum (47,7%) en Gent-Rand (45,1%) dan in Gent-Zuid(west) (33,1%) en Gent-Noordoost (29,2%).

4 Fietsdiefstal komt in de Leefbaarheidsmonitor 2013 met deze 39,5% op de derde plaats als situatie/feit waarvan de respondenten of iemand van hun gezin in de buurt slachtoffer zijn geweest, dit na onaangepaste snelheid in het verkeer (50%) en fout of dubbel parkeren (47%). In dezelfde volgorde, doch met hogere percentages, namelijk respectievelijk 53%, 78% en 66%, zien we deze feiten terugkeren op de vraag in welke mate een bepaalde situatie of feit de afgelopen 12 maanden (2013) in de buurt is voorgekomen. 84% van de respondenten beschouwt fietsdiefstal helemaal/eerder wel als een probleem. Uit de Leefbaarheidsmonitor voor de periode 2013 blijkt dat de Gentse gezinnen gemiddeld over 2,42 fietsen beschikken (in Gent-Zuidwest ligt dit opvallend hoger op 3,10). Het aantal fietsen per gezin is lager bij oudere respondenten en bij etnisch culturele minderheden. Hoe groter het gezin, hoe hoger het opleidingsniveau of hoe hoger het gezinsinkomen per maand, hoe meer fietsen er gemiddeld binnen het gezin zijn. De fiets komt als tweede vervoermiddel aan bod, dit zowel voor verplaatsingen naar werk of school als tijdens de vrije tijd. Het gemiddeld aantal fietsen per gezin nam significant toe van 2003 naar 2006 met een stijging van 2,16 naar 2,47 fietsen, waarna het stabiliseerde. In 2013 tellen we gemiddeld 2,42 fietsen. De stijging in slachtofferschap is dus niet te verklaren door een toenemend aantal fietsen bij de Gentse gezinnen, maar mogelijks wel door het toenemend aantal studenten die meer fietsen. Een andere verklarende factor is dat fietsen kwalitatief steeds beter en waardevoller worden, waardoor ze enerzijds aantrekkelijker zijn om te stelen en anderzijds de aangiftebereidheid om een dergelijke fietsdiefstal aan te geven groter is.

5 DOELSTELLING Het aantal fietsdiefstallen in Gent moet dalen. De fietsdiefstalproblematiek wordt op een evenwichtige wijze aangepakt via preventie (informatie, sensibilisatie, alternatieven), curatie (zorg, herstel) en handhaving. Bestaande acties dienen verdergezet, eventueel bijgestuurd, versterkt en uitgebreid te worden. Nieuwe acties dienen ontwikkeld en geïmplementeerd te worden. De relevante partners gaan nog gerichter en intensiever (samen)werken en ontwikkelen binnen de Werkgroep Fietsdiefstallen een gezamenlijk actieplan. De partners engageren zich om, elk binnen hun respectievelijke expertise en bevoegdheden, het actieplan uit te voeren. In functie van evaluatie engageren de partners zich om nuttige gegevens over de uitgevoerde acties en resultaten in kaart te brengen. Het resultaat van het actieplan enkel en alleen evalueren op basis van het aantal geregistreerde fietsdiefstallen zal geen correct beeld geven, omdat we verwachten dat de geplande acties de aangifte- en registratiebereidheid zal doen toenemen. Een geslaagd beleid moet resulteren in een daling van het slachtofferschap, te meten via de 3-jaarlijkse leefbaarheidsmonitor.

6 PARTNERS De relevante partners voor de ontwikkeling en uitvoering van het Gentse fietsdiefstalbeleid zijn: - Mobiliteitsbedrijf Stad Gent (o.a. fietsdepot, fietswacht, fietsgravering, fietsstallingen, preventiecampagnes, ) - Max Mobiel vzw (o.a. fietsverhuur, fietsgravering, fietsherstelplaats, ) - StudentENmobiliteit vzw (o.a. fietsverhuur, fietsgravering, fietsherstelplaats, ) - Lokale Politie Gent (o.a. registratie meldingen, analyse, onderzoek, patrouilles, observaties, ) - Dienst Gemeenschapswacht Stad Gent (o.a. patrouilles, sensibilisatie, ) - Lokale Preventie en Veiligheid Stad Gent (LPV) (o.a. sensibilisatie, regie, ) - Kabinet burgemeester (beleid) - Kabinet schepen van mobiliteit en openbare werken (beleid) Deze partners zijn vertegenwoordigd in de Werkgroep Fietsdiefstallen die georganiseerd wordt door de preventieambtenaar (LPV). De werkgroep vergadert minstens twee maal per jaar.

7 PLAN VAN AANPAK 1. PREVENTIE 1.1. INFORMATIE EN SENSIBILISATIE FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! VERDERZETTING AANBOD - De folder Fiets op slot, dief bedot van het Mobiliteitsbedrijf Stad Gent informeert over goede fietssloten, veilig stallingsgedrag, fietsgravering, fietsverhuur, de fietspas, de fietswacht en aangifte van fietsdiefstal. - De websites mobiliteitgent.be, politiegent.be, studentingent.be en studentenmobiliteit.be hebben een rubriek fietsdiefstalpreventie. - De verhuurdiensten (Max Mobiel en studentenmobiliteit) verkopen ter plaatse een goed fietsslot. - StudentENmobiliteit controleert actief op het correct stallen en vastmaken van haar huurfietsen en koppelt er een boetesysteem aan (25 euro indien niet op slot; 10 euro indien slechts 1 slot gebruikt). Het fietsdepot en studentenmobiliteit hebben een demonstratiestand met goede fietssloten. - Het Mobiliteitsbedrijf voorziet twee maal per jaar een pagina in De Zondag rond fietsbeleid, waarbij telkens ook fietsdiefstalpreventie aan bod komt. NIEUWE ACTIEPUNTEN - De folder Fiets op slot, dief bedot wordt nog actiever en gerichter verdeeld. Ook bij acties als fietscontroles, fietsgraveringen, fietsherstellingen worden fietsers via deze folder persoonlijk aangesproken om hun fiets goed en veilig te stallen. - De fietsdiefstalpreventietips worden regelmatig herhaald en belicht op de respectievelijke websites. - Er komt een nieuwe sensibilisatiecampagne (planning: najaar 2014) waarbij gebruik gemaakt wordt van sociale media, eigentijdse methodieken (bijvoorbeeld via app), leuke en opvallende ondersteunend gadgets (bruikbaar met voldoende ruimte voor communicatie), zichtbare prikacties (bijboorbeeld flashmob), - De Gentse studenten zijn frequente fietsgebruikers en worden dan ook vaak het slachtoffer van fietsdiefstal. We bekijken hoe studenten nog beter bereikt en aangesproken kunnen worden over de thematiek. We onderzoeken of studenten(verenigingen) en de Hoger Onderwijsinstellingen hier een rol in kunnen spelen (bijvoorbeeld wedstrijd om ludiek filmpje over fietsdiefstal te maken en meeste likes te bekomen via facebook en youtube).

8 - Er komt sensibilisatie om bij de aankoop van een tweedehandsfiets aan te dringen op een factuur of bewijsstuk-van-verkoop (traceerbaarheid doorverkoop fietsen en bevestiging fietsoverdracht). Zodoende voorkomt men een gestolen fiets te kopen en wordt de verkoop van gestolen fietsen ontmoedigd. Onder andere worden er op de tweedehandsfietsenmarkt voorgedrukte formulieren verdeeld waarop de verkoop geregistreerd kan worden. - De Stad Gent ontwikkelt samen met het Gents Milieufront een studentenfietskaart waarop ook info komt over fietsdiefstalpreventie. - De Gemeenschapswacht labelt hinderlijk gestalde fietsen met de boodschap om deze inpandig te stallen GRAVEREN VAN HET RIJKSREGISTERNUMMER IN HET FIETSFRAME Verduidelijking wat betreft terminologie: in deze nota spreken we van fietsgravering in plaats van fietsregistratie, zodat er geen verwarring ontstaat met het registreren van fietsdiefstallen door politie. VERDERZETTING AANBOD - In Gent kan men op vier vaste locaties terecht om de fiets gratis te laten graveren, namelijk in het stedelijk Fietsendepot en op de drie Fietspunten van Max Mobiel vzw (Sint-Pietersstation, Dampoortstation en Stadshal). - Het Fietsendepot en Max Mobiel vzw doen op aanvraag gratis fietsgraveringsacties op verplaatsing (voorbeeld op scholen, bij bedrijven, in buurten, ). Ze beschikken hiervoor over snellere digitale toestellen (ongeveer 3 minuten per gravering) en ondersteunend sensibilisatiemateriaal om de actie aan te kondigen. - Bij teruggave van fietsen in het Fietsendepot wordt sterk aanbevolen om de fiets te graveren. NIEUWE ACTIEPUNTEN - Er wordt uitgebreider en gerichter opgeroepen tot het graveren van het rijksregisternummer in fietsen. De locaties waar men terecht kan voor fietsgravering worden belicht en de meerwaarde van fietsgravering wordt benadrukt (de actieve teruggave en drempelverhoging voor dieven). Ideeën zijn onder andere massale labelacties (labels rond het stuur met info over gravering), info op de borden van het verkeersgeleidingssysteem, fietszadelbordjes met ludieke slogan. - De Gentse fietshandelaars worden gesensibiliseerd om hun klanten aan te sporen tot fietsgravering. Het Mobiliteitsbedrijf overlegt met de grotere Gentse fietshandelaars (een 10-tal) waarbij het volledige actieplan wordt toegelicht en folders Fiets op slot, dief bedot ter verdeling aan de klanten worden meegegeven. Het actieplan wordt in een aantrekkelijke vorm gegoten en toegestuurd aan alle fietshandelaars (een 50-tal).

9 - De partners sporen pro-actief relevante organisaties aan om voor hun doelpubliek of personeel een fietsgraveeractie ter plaatse te organiseren en ondersteunen hen daarbij. Vb. Hoger Onderwijs Instellingen worden aangespoord door de studentenpreventiecoach, buurtorganisaties door de politie, Waar haalbaar en zinvol kan de Gemeenschapswacht het doelpubliek actief oproepen tot fietsgravering. - De Stad staat open voor nieuwe technieken om fietsen op duurzame wijze te identificeren en traceren FIETSENSTALLINGEN VERDERZETTING AANBOD - De Stad Gent biedt permanente fietsenstallingen aan waarbij men de fiets gemakkelijk slotvast kan bevestigen aan het fietsrek. Ter illustratie: in 2013 beheerde het Mobiliteitsbedrijf fietsparkeerplaatsen op de openbare weg (exclusief stationsomgevingen). Er werden 170 nieuwe fietsstallingen geplaatst, goed voor 850 nieuwe, en er werden 189 onderhoudsbeurten/herstellingen aan de stallingen uitgevoerd. - Er zijn beveiligde fietsenstallingen aan het station Gent-Dampoort, Gent-Sint-Pieters (beheer NMBS), het Emile Braunplein, de Korenmarkt en het Kunstencentrum Vooruit. De bewaking ervan wordt beheerd door het Mobiliteitsbedrijf. - Het Mobiliteitsbedrijf verhuurt 20 fietstrommels, Max Mobiel verhuurt 5 fietstrommels en 4 fietskluizen. Samen goed voor 135 fietsparkeerplaatsen. Hier wordt geen uitbreiding voorzien. - Bij talrijke evenementen voorziet de Stad tijdelijke fietsenstallingen. Ter illustratie: in 2013 werden er 63 evenementen (inclusief Gentse Feesten) voorzien van tijdelijke fietsenstallingen, goed voor fietsparkeerplaatsen. - De scholenconsulent van het Mobiliteitsbedrijf heeft ook aandacht voor het fietsstallingsbeleid van scholen en onderzoekt samen met hen de mogelijkheid om voldoende en degelijke stallingen te voorzien.

10 NIEUWE ACTIEPUNTEN - De Stad Gent plaatst in 2014 extra stallingen in de omgeving van het Sint-Pieterstation waardoor er 500 extra fietsparkeerplaatsen gecreëerd worden. - De Stad verhoogt de kwaliteit van de fietsenparking aan de Sint-Denijslaan met verlichting en verharding. - Er moet duidelijker en helder gecommuniceerd worden over, in het bijzonder nieuwe of gewijzigde, fietsstallingsmogelijkheden (bijvoorbeeld fietspunt Stadshal, fietsparking Korenmarkt, omgeving Sint-Pietersstation, ). Opvallende bewegwijzering op locatie is essentieel, wat bijkomend ondersteund kan worden met vb. flyers, webinfo, - De Stad voert een stadsdekkend fietsstallingsplan uit met een 1000-tal nieuwe fietsparkeerplaatsen per jaar. - Binnen het nieuwe Parkeerplan Gent organiseert het Mobiliteitsbedrijf nieuwe inpandige buurtparkings voor fietsen. Een eerste gaat open op 1 juni 2014 in het Luizengevecht.

11 2. CURATIE Teruggave van gestolen en verloren fietsen VERDERZETTING AANBOD - De Stad organiseert dagelijks controle voor ophaling van achtergelaten weesfietsen, losstaande fietsen, gevaarlijk en hinderlijk gestalde fietsen en fietsen uit te ontruimen stallingen. Max Mobiel staat in voor de controle en ophaling ervan in de stationsbuurten. Deze fietsen worden voor drie maanden gestockeerd in het fietsdepot, waar de eigenaar deze kan afhalen. - De Stad gaat 1 maal per maand actief op zoek naar gestolen huur- en leenfietsen (via een lijst als gestolen genoteerde leenfietsen). - De Stad gaat 1 maal per maand in het Fietsdepot actief op zoek naar recent gestolen fietsen via de lijst van aangiftes van gestolen fietsen. - Eigenaars van opgehaalde gegraveerde fietsen worden onmiddellijk schriftelijk geïnformeerd zodat een snelle teruggave gegarandeerd wordt.

12 - Ter illustratie: In 2013 werden in de fietsstallingen fietsen gelabeld, waarvan er fietsen werden opgehaald. Met name: weesfietsen, 547 fietsen uit ontruimde stallingen (op 142 locaties), 801 geregistreerde fietsen (303 depot; 498 extern) en 414 losse fietsen. Er werden 497 fietswrakken opgehaald en verschroot. Het Fietsdepot ontving 902 bezoekers en kon 453 fietsen (= 9,8%) teruggeven, waarvan 59 geregistreerde. - Ter illustratie: per jaar worden er een 400-tal fietsen van studentenmobiliteit als gestolen aangegeven (= ongeveer één vijfde van het totaal aantal studentenmobiliteit-fietsen), waarvan er 75% teruggevonden worden. Deze hoge ophelderingsgraad is te danken aan de herkenbaarheid en toewijsbaarheid van deze huurfietsen.

13 NIEUWE ACTIEPUNTEN - Gent streeft naar een actievere teruggave van opgehaalde fietsen aan de eigenaar. - Gent start in 2014 met de input van alle opgehaalde fietsen (zowel gestolen fietsen als achtergelaten, hinderlijk gestalde, losstaande, fietsen) in de provinciale tool Met deze tool kan de burger op een gemakkelijke wijze zoeken of zijn verloren fiets werd opgehaald. De eigenaar kan met het aangiftebewijs of het aankoopbewijs de fiets ophalen in het fietsdepot. GEVONDEN! 3. HANDHAVING VERDERZETTING AANBOD - Slachtoffers van fietsdiefstal kunnen hiervan aangifte doen aan de balie van de commissariaten en via het e-loket. - De politie geeft onmiddellijk gevolg aan de meldingen via de 101-centrale van (heterdaad) fietsdiefstallen en ad hoc verdachte handelingen. - De politie voert geregeld gerichte patrouilles uit in burger.

14 NIEUWE ACTIEPUNTEN - De politie start in 2014 met een Taskforce die zich buigt over de aanpak van het fenomeen fietsdiefstal met tot doel meer fietsdieven en verkopers van gestolen fietsen te vatten. - De politie verscherpt het pro-actief toezicht, onder andere door uitbreiding van controle op verkooppunten van tweedehandsfietsen (onder andere tweedehandsfietsmarkten, rommelmarkten, kringloopwinkels, ), in burger en in uniform. De politie onderzoekt de digitale tweedehandsmarkt. - De politie zet een lokfiets in voor heterdaadvattingen. - Het politiepersoneel wordt gevormd voor het herkennen van geregistreerde fietsen, gestolen fietsen, afgebroken sloten, - De politie verhoogt de aangiftebereidheid door sensibilisatie van haar personeel tot kwaliteitsvol slachtofferonthaal zodat de beeldvorming over de politieaanpak bij fietsdiefstal positief wordt bijgestuurd. - De politie verbetert de analyse van het fenomeen fietsdiefstal door verfijning van de parameters in het proces-verbaal en opleiding van haar personeel tot kwaliteitsvolle registratie. - De partners die fietsdiefstalpieken en opvallende evoluties in modus operandi vaststellen, melden dit onmiddellijk aan politie. - Bij verkeersgerelateerde acties, zoals de controle op fietsverlichting, worden ook fietsen gecontroleerd op diefstal. - Bij vatting van een dader van een gewone fietsdiefstal kan een versnelde afhandeling plaatsvinden door dagvaarding via de politie (cfr. art. 645 Strafvordering).

15 SAMEN VOOR MINDER FIETSDIEFSTALLEN Het stadsbestuur wil met deze integrale aanpak van de fietsdiefstalproblematiek het aantal fietsdiefstallen in Gent beperken. Stadsdiensten, politie en fietsverhuurdiensten engageren zich om gezamenlijk dit plan uit te voeren. Maar we rekenen ook op uw medewerking! Help fietsdiefstallen voorkomen door de preventieadviezen na te leven en de aangeboden fietsstallingen te gebruiken. Als uw fiets desondanks toch gestolen wordt, doe hiervan dan steeds aangifte en raadpleeg gevondenfietsen.be. Samen met u gaan we voor minder fietsdiefstallen in Gent! - De politie voert geregeld gerichte patrouilles uit in burger.

16 MEER INFO? LOKALE PREVENTIE EN VEILIGHEID T E preventie@gent.be MOBILITEITSBEDRIJF T E mobiliteit@gent.be gentfietst IN SAMENWERKING MET COLOFON Redactie: Sandra Rottiers Drukkerij: Folderfabriek Fotografie: David Samyn en Bart Lasuy Illustraties: What s in a name? Verantwoordelijke uitgever: Paul Teerlinck stadssecretaris Stadhuis Botermarkt Gent Datum van uitgave: juni 2014

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! 20140606Fietsfolder_A5_kapvorm_versie2.indd 1

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! 20140606Fietsfolder_A5_kapvorm_versie2.indd 1 FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! 17:18:31 20140606Fietsfolder_A5_kapvorm_versie2.indd 1 13/06/2014 17:18:21 FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! 20140606Fietsfolder_A5_kapvorm_versie2.indd 2 13/06/2014 17:18:22 20140606F

Nadere informatie

Fietsdiefstal, beter voorkomen dan genezen

Fietsdiefstal, beter voorkomen dan genezen Fietsdiefstal, beter voorkomen dan genezen Enkele tips Sluit je fiets altijd af, ook al is het maar voor even. Gebruik een goed slot. Bij voorkeur een U-vormig of beugelslot. Het ingebouwde (ring)slot

Nadere informatie

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT!

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! De fiets is het snelste en gemakkelijkste vervoermiddel in de stad. Maar je raakt hem soms sneller kwijt dan je lief is. Hoewel er geen waterdichte

Nadere informatie

Fietsdiefstal, beter voorkomen dan genezen

Fietsdiefstal, beter voorkomen dan genezen Fietsdiefstal, beter voorkomen dan genezen Enkele tips Fietsen staan het veiligst in de voorziene fietsenstallingen. Rondslingerende fietsen zijn kwetsbaarder voor diefstal, zorgen voor een slordig straatbeeld

Nadere informatie

PREVENTIE. brugge.be VERGEET JE NIETS?

PREVENTIE. brugge.be VERGEET JE NIETS? PREVENTIE brugge.be VERGEET JE NIETS? HOE KAN JE FIETSDIEFSTAL VOORKOMEN? Maak gebruik van de fietsdiefstalveilige fietsstallingen in je buurt. Sluit je fiets steeds af, ook al ben je maar even weg. Maak

Nadere informatie

Je fiets, je vriend, laat hem nooit LOS. preventie. brugge.be/preventie

Je fiets, je vriend, laat hem nooit LOS. preventie. brugge.be/preventie brugge.be/preventie preventie v.u. J. Coens, stadssecretaris, Burg 12, B-8000 Brugge niet op de openbare weg gooien. Je fiets, je vriend, laat hem nooit LOS tips OM FietSDieFStAL te voorkomen Sluit je

Nadere informatie

Je fiets, je vriend, laat hem nooit LOS. preventie. brugge.be/preventie

Je fiets, je vriend, laat hem nooit LOS. preventie. brugge.be/preventie brugge.be/preventie preventie v.u. J. Coens, stadssecretaris, Burg 12, B- niet op de openbare weg gooien. Je fiets, je vriend, laat hem nooit LOS TIPS OM FIETSDIEFSTAL TE VOORKOMEN GEEF JE FIETS EEN IDENTITEIT

Nadere informatie

Geef fietsdieven geen kans!

Geef fietsdieven geen kans! Geef fietsdieven geen kans! 700062_binnenwerk_NL.indd 1 06-04-2007 16:03:42 Jaarlijks worden er in ons land meer dan 30.000 fietsdiefstallen geregistreerd. Het feitelijke aantal ligt stukken hoger. De

Nadere informatie

Veel fietsgenot! Herman Reynders Gouverneur. Jean-Paul Peuskens Gedeputeerde van Mobiliteit

Veel fietsgenot! Herman Reynders Gouverneur. Jean-Paul Peuskens Gedeputeerde van Mobiliteit Beste Limburg staat bekend als een echte fietsprovincie. Heel wat bezoekers en toeristen komen naar hier om te genieten van ons fietsroutenetwerk, het fraaie landschap, het vele groen en de natuur en de

Nadere informatie

sessie 1 Gents leefbaarheidsonderzoek: de kip en het ei. Mobiliteit in Gent Begga Van Cauwenberge Stad Gent Mobiliteitsbedrijf Afdeling Strategie

sessie 1 Gents leefbaarheidsonderzoek: de kip en het ei. Mobiliteit in Gent Begga Van Cauwenberge Stad Gent Mobiliteitsbedrijf Afdeling Strategie sessie 1 Gents leefbaarheidsonderzoek: de kip en het ei. Mobiliteit in Gent Begga Van Cauwenberge Stad Gent Mobiliteitsbedrijf Afdeling Strategie Doelstelling Verkrijgen van representatief inzicht in het

Nadere informatie

PZ Het Houtsche. Actieplan Eigendomsdelicten

PZ Het Houtsche. Actieplan Eigendomsdelicten PZ Het Houtsche Actieplan Eigendomsdelicten ACTIEPLAN EIGENDOMSDELICTEN 2009-2012: 2012: woninginbraken inbraak inbraak in gebouwen + voertuiginbraken + fietsdiefstallen Probleemschets? Objectieve gegevens

Nadere informatie

ik sluit mijn fiets Zo stuur je fietsdieven wandelen

ik sluit mijn fiets Zo stuur je fietsdieven wandelen ik sluit mijn fiets Zo stuur je fietsdieven wandelen Limburg is een echte fietsprovincie, zowel op toeristisch en sportief vlak als op het vlak van dagdagelijkse verplaatsingen. Niet verwonderlijk, want

Nadere informatie

Criminaliteit in Kortrijk daalt met meer dan 10%

Criminaliteit in Kortrijk daalt met meer dan 10% Persnota woensdag 10 januari 2018 Criminaliteit in Kortrijk daalt met meer dan 10% 25 nieuwe veiligheidscamera s gepland in 2018 Het aantal criminele feiten in Kortrijk daalde van 6992 feiten in 2016 naar

Nadere informatie

Communiceren over mobiliteit Yves De Baets Mobiliteitsbedrijf Gent

Communiceren over mobiliteit Yves De Baets Mobiliteitsbedrijf Gent Strategische doelstellingen rond mobiliteit (Gent) 1. Wij houden Gent goed en selectief bereikbaar in ruimte en tijd voor alle doelgroepen. Communiceren over mobiliteit Yves De Baets Mobiliteitsbedrijf

Nadere informatie

Fietsen, het spreekt van zelf, of niet?

Fietsen, het spreekt van zelf, of niet? Fietsen, het spreekt van zelf, of niet? Ook bij minder weer Wat cijfers Gent = 250,000 inwoners UGent + Hoge scholen = > 65,000 students Gemiddeld 2,6 fietsen per huishouden > 200,000 fietsbewegingen per

Nadere informatie

Centrum Fietsdiefstal ALGEMENE FIETS AFHANDEL CENTRALE (AFAC) AFAC light. www.centrumfietsdiefstal.nl

Centrum Fietsdiefstal ALGEMENE FIETS AFHANDEL CENTRALE (AFAC) AFAC light. www.centrumfietsdiefstal.nl Centrum ALGEMENE FIETS AFHANDEL CENTRALE (AFAC) AFAC light www.centrumfietsdiefstal.nl www.centrumfietsdiefstal.nl Voorwoord Het Centrum presenteerde in 2009 de AFAC-methode. AFAC staat voor Algemene Fiets

Nadere informatie

Hoofddoelstelling. Brugge wordt DÉ fietsstad van Vlaanderen INFRASTRUCTUUR. Lange termijn visie op fietsbeleid in Brugge

Hoofddoelstelling. Brugge wordt DÉ fietsstad van Vlaanderen INFRASTRUCTUUR. Lange termijn visie op fietsbeleid in Brugge FIETS PLAN BRUGGE Hoofddoelstelling Lange termijn visie op fietsbeleid in Brugge Brugge wordt DÉ fietsstad van Vlaanderen Veiligheid Fietscomfort INFRASTRUCTUUR Strategische doelstelling Het stadbestuur

Nadere informatie

Gent Autovrij zondag 17 september

Gent Autovrij zondag 17 september Gent Autovrij zondag 17 september Op zondag 17 september 2017 organiseert de Stad Gent naar jaarlijkse traditie z n autovrije dag, met dit keer een verkeersvrije fly-over (B401) als blikvanger. In samenwerking

Nadere informatie

PZ Het Houtsche. Actieplan Eigendomsdelicten

PZ Het Houtsche. Actieplan Eigendomsdelicten PZ Het Houtsche Actieplan Eigendomsdelicten FENOMEEN EIGENDOMSDIEFSTAL 2009-2012: één van de prioriteiten in ZVP (03/06/08) met nadruk op : + woninginbraken inbraak in gebouwen + voertuiginbraken + fietsdiefstallen

Nadere informatie

Pol event

Pol event Pol event 28.03.2017 Tracypol Biketrace Doelstelling Stappen pilootzone Mechelen-Willebroek Infrastructuur en principe werking Voorbereidende stappen Operationele werking Wettelijk kader Mogelijk groeipad

Nadere informatie

Terugblik. Richard Moti, gemeenteraadslid Matthijs van Muijen, gemeenteraadslid Pim Jansen, beleidsmedewerker ROTTERDAM: DE FIETSSTAD VAN NEDERLAND

Terugblik. Richard Moti, gemeenteraadslid Matthijs van Muijen, gemeenteraadslid Pim Jansen, beleidsmedewerker ROTTERDAM: DE FIETSSTAD VAN NEDERLAND ROTTERDAM: DE FIETSSTAD VAN NEDERLAND Ambitie 2008 Rotterdam is dé fietsstad van Nederland. Het is goedkoop, snel, gezond en leuk om naar je werk of school te fietsen. Fietsen is goed voor het milieu en

Nadere informatie

Fietsparkeren Stationsgebied 20/04/2007 1

Fietsparkeren Stationsgebied 20/04/2007 1 Fietsparkeren Stationsgebied 20/04/2007 1 Organisatie Parkeerbedrijf Utrecht Dienst Stadsontwikkeling Hoofd Parkeerbedrijf Bureau Financiën & invordering Bureau Operationele zaken Bureau Parkeermanagement

Nadere informatie

Stadsmonitor 2014 Een samenwerking tussen het Agentschap Binnenlands Bestuur en de Studiedienst van de Vlaamse Regering

Stadsmonitor 2014 Een samenwerking tussen het Agentschap Binnenlands Bestuur en de Studiedienst van de Vlaamse Regering Stadsmonitor 2014 Een samenwerking tussen het Agentschap Binnenlands Bestuur en de Studiedienst van de Vlaamse Regering Situering Opdracht: minister, bevoegd voor het Stedenbeleid De stadsmonitor is een

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Zitting van 25 november 2016 Aanvullende agenda. Mevrouw Mijnheer

GEMEENTERAAD. Zitting van 25 november 2016 Aanvullende agenda. Mevrouw Mijnheer GEMEENTERAAD Zitting van Aanvullende agenda Mevrouw Mijnheer Overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, heb ik de eer u mee te delen dat de agenda voor de gemeenteraadszitting van vrijdag om 19:00

Nadere informatie

Midwinternachtrun zondag 18 december 2016: hoe geraakt u er?

Midwinternachtrun zondag 18 december 2016: hoe geraakt u er? Midwinternachtrun zondag 18 december 2016: hoe geraakt u er? De Stad Gent en De Lijn doen er alles aan om de weg naar en van het centrum van de stad op een optimale manier te organiseren. We zetten alle

Nadere informatie

MAX MOBIEL brengt werk dichterbij

MAX MOBIEL brengt werk dichterbij MAX MOBIEL brengt werk dichterbij Maatschappelijk doel: De ontwikkeling en de implementatie van duurzame initiatieven ter bevordering van mobiliteit en werkgelegenheid in de Gentse regio MAX MOBIEL brengt

Nadere informatie

Criminaliteit politiezone VLAS blijft verder dalen

Criminaliteit politiezone VLAS blijft verder dalen Persnota vrijdag 6 januari 2017 Criminaliteit politiezone VLAS blijft verder dalen Criminaliteit in de PZ Vlas daalt van 8113 naar 7666 feiten Daling van -5,5 % 8593 8128 8129 8113 7666-7% gelijk +3,5%

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 6

Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 6 Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 6 Vocabulaire Oefening 1 Zoek de synoniemen bij elkaar de macht - de grondwet - de maatschappij - diverse - een belangrijke taak hebben - eens - in feite - lokaal

Nadere informatie

Fietsdiefstal Onderzoek onder ANWB-leden naar het onderwerp fietsdiefstal

Fietsdiefstal Onderzoek onder ANWB-leden naar het onderwerp fietsdiefstal Fietsdiefstal Onderzoek onder ANWB-leden naar het onderwerp fietsdiefstal Jeanette van t Zelfde (ANWB) Samenvatting Worden ANWB-leden beperkt in het gebruik van hun fiets door angst voor fietsdiefstal?

Nadere informatie

Afgiftekantoor: 9099 GENT X Erkenningsnummer: P4A9131 U.V. SLIM OP WEG 40 DRIEMAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN HET MOBILITEITSBEDRIJF STAD GENT

Afgiftekantoor: 9099 GENT X Erkenningsnummer: P4A9131 U.V. SLIM OP WEG 40 DRIEMAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN HET MOBILITEITSBEDRIJF STAD GENT Afgiftekantoor: 9099 GENT X Erkenningsnummer: P4A9131 U.V. SLIM OP WEG 40 DRIEMAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN HET MOBILITEITSBEDRIJF STAD GENT Jg 11, nr 2 / April, mei, juni 2013 Voorwoord Beste lezer, Ruim

Nadere informatie

Cijferrapport vakantieopvang Vlaamse overheid 2014

Cijferrapport vakantieopvang Vlaamse overheid 2014 Cijferrapport vakantieopvang Vlaamse overheid 2014 Inleiding Missie Met de vakantieopvang van de Vlaamse Overheid hebben we als doel om een kwaliteitsvolle vakantieopvang te organiseren voor onze personeelsleden

Nadere informatie

Rhenen. ontwikkeling in de periode januari-jun 2018 t.o.v. januari-jun 2017

Rhenen. ontwikkeling in de periode januari-jun 2018 t.o.v. januari-jun 2017 Rhenen Algemeen: In de eerste zes maanden van 2018 is het totaal aantal geregistreerde misdrijven in Rhenen met -2% gedaald ten opzichte van 2017. De daling is minder sterk dan de gemiddelde ontwikkeling

Nadere informatie

Algemeen: - Het stimuleren van fietsen-imago van Amsterdam als fietsstad vergroten

Algemeen: - Het stimuleren van fietsen-imago van Amsterdam als fietsstad vergroten Campagne: Amsterdam houdt van fietsen Fietsberaad, 3 maart 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne: Amsterdam houdt van fietsen. Aan het eind van dit document

Nadere informatie

Raadsvoorstel Besluitvormend. Wij stellen voor: Integrale notitie 'Veiligheid stationsgebieden. de raad van de gemeente

Raadsvoorstel Besluitvormend. Wij stellen voor: Integrale notitie 'Veiligheid stationsgebieden. de raad van de gemeente Raadsvoorstel Besluitvormend Integrale notitie 'Veiligheid stationsgebieden aan: de raad van de gemeente zaaknummer: Z-17-018336 datum voorstel: 9 augustus 2017 datum collegevergadering: 29 augustus 2017

Nadere informatie

Aanpak overlast geparkeerde fietsen Werkomschrijving

Aanpak overlast geparkeerde fietsen Werkomschrijving Aanpak overlast geparkeerde fietsen Werkomschrijving Doel: Om het stationsgebied en de binnenstad bereikbaar te houden voor onder andere nood- en hulpdiensten en leefbaar en veilig te houden voor omwonenden

Nadere informatie

Nieuwe stadswijk rond Gent Dampoort krijgt vorm

Nieuwe stadswijk rond Gent Dampoort krijgt vorm 21 november 2018, 16:00 (CET) Nieuwe stadswijk rond Gent Dampoort krijgt vorm Het college van burgemeester en schepenen heeft op 15 november 2018 het voorontwerp van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP)

Nadere informatie

Prioriteiten van de lokale politiezone GRENS 2010.

Prioriteiten van de lokale politiezone GRENS 2010. Lokale Politie PZ Grens 5350 Hoofdcommissariaat Kapellensteenweg 32 2920 Kalmthout Tel. 03/620.29.29 Fax 03/620.29.39 info@pzgrens.be Prioriteiten van de lokale politiezone GRENS 2010. Een politiekorps

Nadere informatie

13/04/2016. Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven. Fietsparkeerbeleid. Leuven fietsstad. Fietsparkeren een GEWENST probleem

13/04/2016. Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven. Fietsparkeerbeleid. Leuven fietsstad. Fietsparkeren een GEWENST probleem Fietsparkeerbeleid Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Tim Asperges Adviseur mobiliteit stad Leuven Fietsdiefstal is een grote barrière voor fietsgebruik

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Verwijderen van fietsen bij het station. BW-nummer

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Verwijderen van fietsen bij het station. BW-nummer Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verwijderen van fietsen bij het station Programma / Programmanummer Mobiliteit / 1072 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting De fractie van PvdA heeft schriftelijke

Nadere informatie

Braderie 11-12-13-14 juni 2015: hoe komt u er bij?

Braderie 11-12-13-14 juni 2015: hoe komt u er bij? Braderie 11-12-13-14 juni 2015: hoe komt u er bij? De Stad Gent, De Lijn en de NMBS doen er alles aan om de weg naar en van het centrum van de stad op een optimale manier te organiseren. We zetten alle

Nadere informatie

Reglement over parkeren in afgesloten fietsenparkings

Reglement over parkeren in afgesloten fietsenparkings Reglement over parkeren in afgesloten fietsenparkings Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 april 2014 Gewijzigd in de gemeenteraad van 14 december 2015 Bekendgemaakt op 30 april 2014, 15 december 2015

Nadere informatie

Treinen vanuit en naar uw station

Treinen vanuit en naar uw station Treinen vanuit en naar uw station Turnhout 12.06.2005-10.12.2005 Informatie dienstregelingen Turnhout Beste Klanten, De verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening blijft een hoofdobjectief voor

Nadere informatie

Belangrijkste conclusies

Belangrijkste conclusies Gezinnen in de Stad Belangrijkste conclusies 1 Demografische cijfers Vergroening van de grootsteden en sommige centrumsteden: - Periode 2009-2014: De grootsteden Antwerpen en Gent kregen in deze periode

Nadere informatie

Fietsdepot jaaroverzicht 2016

Fietsdepot jaaroverzicht 2016 Fietsdepot jaaroverzicht 2016 Inhoud Inleiding 3 Totalen 4 Details per stadsdeel 5 Handhaving 7 Ontvangen fietsen per maand 8 Details fietsdiefstalpreventie 9 Sociaal 10 Media 11 2 Inleiding Voor je ligt

Nadere informatie

Fietswrak: fiets die niet meer bruikbaar is doordat zij een cruciaal onderdeel mist of stuk is zoals zadel, wiel of stuur. 2

Fietswrak: fiets die niet meer bruikbaar is doordat zij een cruciaal onderdeel mist of stuk is zoals zadel, wiel of stuur. 2 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Aanwijzing gebieden stallingsverbod voor fietsen en bromfietsen Portefeuilehouder drs. Th.L.N. Weterings Collegevergadering 5 april 2011 inlichtingen H. van

Nadere informatie

PERSNOTA. Resultaten 2018 Lokale Politie Waasland-Noord

PERSNOTA. Resultaten 2018 Lokale Politie Waasland-Noord Lokale Politie Waasland-Noord Beveren Sint-Gillis-Waas - Stekene Gravendreef 1 9120 Beveren Tel. 03 750 14 11 Fax 03 750 14 10 contact@politiewano.be PERSNOTA Resultaten 2018 Lokale Politie Waasland-Noord

Nadere informatie

Publiek sanitair in Gent 4 oktober 2013

Publiek sanitair in Gent 4 oktober 2013 Publiek sanitair in Gent 4 oktober 2013 Marie-Andrée Avraam Toegankelijkheidsambtenaar-architect marie-andree.avraam@gent.be 09 266 76 28 0475 98 46 00 Marjolijn Matthijs Dienst Bouwprojecten marjolijn.matthijs@gent.be

Nadere informatie

Braderie 25-26-27-28 juni 2015: hoe komt u er bij?

Braderie 25-26-27-28 juni 2015: hoe komt u er bij? Braderie 25-26-27-28 juni 2015: hoe komt u er bij? De Stad Gent, De Lijn en de NMBS doen er alles aan om de weg naar en van het centrum van de stad op een optimale manier te organiseren. We zetten alle

Nadere informatie

Stad Genk Publicatie Verkeersongevallen en slachtoffers

Stad Genk Publicatie Verkeersongevallen en slachtoffers De cijfers over de verkeersongevallen omvatten de ongevallen met doden of gewonden op de openbare weg zoals ze door de politie en het parket zijn opgetekend. In 2016 gebeurden er in Genk 343 verkeersongevallen

Nadere informatie

Velo City 2009 Bezoek aan Gent op 13 mei 2009

Velo City 2009 Bezoek aan Gent op 13 mei 2009 Velo City 2009 Bezoek aan Gent op 13 mei 2009 Op stap langs de Leie Fietstocht langs de Leiepromenade (fietsroute) 20 km De rivier de Leie kronkelt zich een weg door Gent om er uit te monden in de Schelde,

Nadere informatie

A) Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

A) Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden: Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Reglement van Orde van de Raad Docs.nr 4526844 Nr. 2013-200 Vragen van raadslid Wim van Bekkum (CDA), over (Brom)Fietsen verwijderen uit stegen rond

Nadere informatie

HAZODI. Dringend politiehulp nodig? Bel 101!

HAZODI. Dringend politiehulp nodig? Bel 101! HAZODI HASSELT ZONHOVEN DIEPENBEEK INFORMATIEBLAD VAN DE LOKALE POLITIE JAARGANG 3 #4 DECEMBER 2013 WWW.HAZODI.BE Twitter: @PZHAZODI Facebook: Politie HAZODI Dringend politiehulp nodig? Bel 101! p. 3 Gratis

Nadere informatie

25% Algemeen. 66% Tijdens de spitsuren

25% Algemeen. 66% Tijdens de spitsuren 25% Algemeen 66% Tijdens de spitsuren Statistische gegevens te verzamelen voor het mobiliteitsbeleid op alle niveaus De discussie over duurzame mobiliteit aan te moedigen binnen de ondernemingen 4.024

Nadere informatie

BABVI/U200801173 Lbr. 08/139

BABVI/U200801173 Lbr. 08/139 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Informatiecentrum tel. (070) 373 8020 Betreft Aanpak Fietsdiefstal uw kenmerk ons kenmerk BABVI/U200801173 Lbr. 08/139 bijlage(n) datum 1 augustus 2008

Nadere informatie

Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele

Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele tot uw beschikking Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele stadsfietsen te voorzien aan de Belgische

Nadere informatie

Rapport Buurtfietsenstallingen. Bijlage 4 Gebruikersreglement Gent

Rapport Buurtfietsenstallingen. Bijlage 4 Gebruikersreglement Gent Rapport Buurtfietsenstallingen Bijlage 4 Gebruikersreglement Gent GEBRUIKERSREGLEMENT FIETSTROMMELS VAN DE STAD GENT Artikel 1 Dit gebruikersreglement is van toepassing op alle abonneehouders van een stallingsplaats

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Eval uat i e Camer at oezi cht Gouda Ei ndr appor t Samenvatting en conclusies De gemeente Gouda is begin 2004 een proef gestart met cameratoezicht in de openbare ruimte op diverse locaties in de gemeente.

Nadere informatie

Kennisname : Administratief Medewerker BENAMING VAN DE FUNCTIE : NIVEAU : FUNCTIONELE LOOPBAAN : Datum : Functionaris :... Verantwoordelijke :...

Kennisname : Administratief Medewerker BENAMING VAN DE FUNCTIE : NIVEAU : FUNCTIONELE LOOPBAAN : Datum : Functionaris :... Verantwoordelijke :... BENAMING VAN DE FUNCTIE : GRAAD : NIVEAU : FUNCTIONELE LOOPBAAN : Administratief Medewerker Administratief Medewerker C C1-C3 AFDELING : Secretariaat DIENST : Secretariaat Kennisname : Datum : Functionaris

Nadere informatie

VEILIG OOSTENDE WONINGINBRAAK: EEN GEZAMENLIJKE AANPAK

VEILIG OOSTENDE WONINGINBRAAK: EEN GEZAMENLIJKE AANPAK VEILIG OOSTENDE WONINGINBRAAK: EEN GEZAMENLIJKE AANPAK BUURTOVERLEG 19 MAART 2019 VEILIG OOSTENDE AGENDA 1. POLITIE 2. PREVENTIE 3. BIN & WHATSAPP VEILIG OOSTENDE POLITIE VEILIG OOSTENDE CIJFERS WONINGINBRAAK

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, gelet op artikel 5:12 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) besluit tot het vaststellen van de volgende

Nadere informatie

Veiligheid en leefbaarheid in Mechelen. Woensdag 19 november Congrescentrum Lamot

Veiligheid en leefbaarheid in Mechelen. Woensdag 19 november Congrescentrum Lamot Veiligheid en leefbaarheid in Mechelen Woensdag 19 november Congrescentrum Lamot Trendbreuk 1990-2000: Mechelen, zieke stad 2000-2010: Mechelen, stad in volle vaart Mechelen, zieke stad Diagnose: zieke

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven

Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Mobiliteitsacademie VSV - 1 december 2014 Tim Asperges Adviseur mobiliteit stad Leuven Fietsparkeerbeleid Fietsdiefstal is een grote barrière voor fietsgebruik

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2013

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2013 Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2013 DOCS.nr. 4539980 Nummer 204 Vragen van het raadslid Schulten en van Wegen (BPA) inzake Woninginbraken,

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp Afdoening van de toezegging varr2 Juli 2009 inzake overzicht tllingon.^-qv^ V><2/2

Gemeente Delft. Onderwerp Afdoening van de toezegging varr2 Juli 2009 inzake overzicht tllingon.^-qv^ V><2/2 Veiligheid Opdrachtgevers Aan de leden van de gemeenteraad Gemeente Delft Gescand archief, datum / 12 -OV 2013 Phoenixstraat 16 2611 AL Deifl Bankrekening BNG 28.50,01.787 t.n.v. gemeente Deift Behandeld

Nadere informatie

Afgiftekantoor: 9099 GENT X Erkenningsnummer: P4A9131 U.V. slim op weg SLIM OP WEG 42. driemaandelijkse NIEUWsBRIEF VAN

Afgiftekantoor: 9099 GENT X Erkenningsnummer: P4A9131 U.V. slim op weg SLIM OP WEG 42. driemaandelijkse NIEUWsBRIEF VAN slim op weg Afgiftekantoor: 9099 GENT X Erkenningsnummer: P4A9131 U.V. SLIM OP WEG 42 driemaandelijkse NIEUWsBRIEF VAN HET MOBIlITEITsBEdRIjF stad GENT jg 11, nr 4 / oktober, november, december 2013 Voorwoord

Nadere informatie

Buurtfietsenstallingen, wat willen gebruikers? Fietsparkeercongres Kortrijk, 5 dec 2017 Ilse Vleugels en Elke Franchois

Buurtfietsenstallingen, wat willen gebruikers? Fietsparkeercongres Kortrijk, 5 dec 2017 Ilse Vleugels en Elke Franchois Buurtfietsenstallingen, wat willen gebruikers? Fietsparkeercongres Kortrijk, 5 dec 2017 Ilse Vleugels en Elke Franchois Een buurtfietsenstalling is een overdekte en afgesloten stalling waar je één (of

Nadere informatie

Gent wint laatste SDG-duel Iedereen op de fiets tegen Oostende in de eindsprint

Gent wint laatste SDG-duel Iedereen op de fiets tegen Oostende in de eindsprint Gent wint laatste SDG-duel Iedereen op de fiets tegen Oostende in de eindsprint De laatste van de vijf SDG-uitdagingen is achter de rug. In de uitdaging 'Iedereen op de fiets ging Gent het duel aan met

Nadere informatie

Fietsparkeren in Leiden

Fietsparkeren in Leiden Fietsparkeren in Leiden peiling Leids JongerenPanel Colofon Serie Statistiek 2011 / 12 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, BOA Postbus 9100, 2300 PC Leiden E-mail: boa@leiden.nl Website: www.leiden.nl/jongerenpanel

Nadere informatie

vervoerkosten horeca

vervoerkosten horeca vervoerkosten horeca Folder_transport_HORECA_2012_NL.indd 1 04/03/12 09:20 Folder_transport_HORECA_2012_NL.indd 2 04/03/12 09:20 Vervoerkosten woon-werk verkeer De werkgever komt financieel tussen in de

Nadere informatie

Criminaliteit en ongevallen met gewonden dalen opnieuw in Gent

Criminaliteit en ongevallen met gewonden dalen opnieuw in Gent 18 maart 2019, 22:00 (CET) Criminaliteit en ongevallen met gewonden dalen opnieuw in Gent De geregistreerde criminaliteit in Gent daalde het afgelopen jaar met 910 feiten of 3% van 31.319 naar 30.409 feiten.

Nadere informatie

Gent daagt Oostende uit voor een duel: wie wordt de grootste fietsstad?

Gent daagt Oostende uit voor een duel: wie wordt de grootste fietsstad? Gent daagt Oostende uit voor een duel: wie wordt de grootste fietsstad? Een goede gezondheid en welzijn voor alle leeftijden, dat is waar de derde Sustainable Development Goal (SDG) om draait. Als SDG

Nadere informatie

Samenvatting van de analyse van de federale enquête

Samenvatting van de analyse van de federale enquête FEDERALE POLITIE ALGEMENE DIRECTIE OPERATIONELE ONDERSTEUNING Directie van de nationale gegevensbank Dienst Beleidsgegevens VEILIGHEIDSMONITOR 2006 Samenvatting van de analyse van de federale enquête Ellen

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluit

Raadsvoorstel en besluit Raadsvoorstel en besluit 2014-12276 Herzien Toezicht en handhaving verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen16 oktober 2014 7 oktober 2014 Aan de leden van de raad, Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont

Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont ontwikkeling 2015 tov 2014, gemeente ontwikkeling 2015 tov 2014, regio MNL januari t/m juni juli t/m december Veiligheidscijfers Soest 2015 samenwerking loont Januari 2016 - In 2015 is het aantal woninginbraken

Nadere informatie

Gent voert vakantiewoningenstop in om woningmarkt te beschermen

Gent voert vakantiewoningenstop in om woningmarkt te beschermen Gent voert vakantiewoningenstop in om woningmarkt te beschermen Toeristen vinden alsmaar meer de weg naar Gent en dat voedt ook de vraag naar nieuwe logiesmogelijkheden. Steeds vaker worden kamers in huizen

Nadere informatie

INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER WZC - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S

INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER WZC - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S / rapport INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER WZC - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S 18.06.2015 18.06.2015 Infodocument erkenningskalender WZC - rangordebepaling s 1/13 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 2015 & 2016

Nadere informatie

Rapportdatum: 27-02-2014 00:09:23 Lokaal bestuur: Brugge Type rapport: MeerjarenpIan Status rapport: Origineel Rapportjaar: 2014

Rapportdatum: 27-02-2014 00:09:23 Lokaal bestuur: Brugge Type rapport: MeerjarenpIan Status rapport: Origineel Rapportjaar: 2014 1 Rapportdatum: 27-02-2014 00:09:23 Type rapport: MeerjarenpIan Brugge is een sociale Brugge is een Er wordt een beleids- en actieplan publiek sanitair (infrastructuur/communicatieltoezicht) opgemaakt

Nadere informatie

Cameraschild Kuurne operationeel om criminaliteit verder in te dijken Kuurne doet er alles aan om de criminaliteit verder in te dijken.

Cameraschild Kuurne operationeel om criminaliteit verder in te dijken Kuurne doet er alles aan om de criminaliteit verder in te dijken. Cameraschild Kuurne operationeel om criminaliteit verder in te dijken Kuurne doet er alles aan om de criminaliteit verder in te dijken. De gemeente investeerde samen met politiezone Vlas in 6 ANPR-camera

Nadere informatie

INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER CVK - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S

INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER CVK - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S / rapport INFODOCUMENT ERKENNINGSKALENDER CVK - RANGORDEBEPALING ZORGREGIO S 18.06.2015 Infodocument erkenningskalender CVK - rangordebepaling s 1/13 Inhoudstafel 1 Inleiding 3 2 2015 & 2016 4 3 2017 5

Nadere informatie

Preventie van inbraak, vandalisme en sluikstorten voor jeugdlokalen. VEILIG IN GENT

Preventie van inbraak, vandalisme en sluikstorten voor jeugdlokalen. VEILIG IN GENT Preventie van inbraak, vandalisme en sluikstorten voor jeugdlokalen. VEILIG IN GENT 4 MAATREGELEN TEGEN INBRAAK EN VANDALISME In deze brochure vind je een overzicht van een aantal preventiemaatregelen

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2017

Fietsen in Groningen 2017 veel respon Fietsen in Groningen 2017 Kübra Ozisik April 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud... 1 1. Inleiding... 2 2. Fietsen in Groningen 2017... 3 2.1 Respons en achtergrond...

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

In 2015 gebeurden er in Genk 342 verkeersongevallen met doden en gewonden, dat is een daling met 26 ongevallen (-7,1%) ten opzichte van 2014.

In 2015 gebeurden er in Genk 342 verkeersongevallen met doden en gewonden, dat is een daling met 26 ongevallen (-7,1%) ten opzichte van 2014. De cijfers over de verkeersongevallen omvatten de ongevallen met doden of gewonden op de openbare weg zoals ze door de politie en het parket zijn opgetekend. In 2015 gebeurden er in Genk 342 verkeersongevallen

Nadere informatie

Elke dag Fietsen, elke dag Winnen

Elke dag Fietsen, elke dag Winnen Elke dag Fietsen, elke dag Winnen Eindrapport Met Belgerinkel naar de Winkel 26 april - 31 mei 2014 1 Inhoudstafel Met Belgerinkel naar de Winkel 2014 - een jaar van vernieuwing Aantal deelnemers Profiel

Nadere informatie

Treinen vanuit en naar uw station Hasselt en stopplaats Kiewit Informatie dienstregelingen

Treinen vanuit en naar uw station Hasselt en stopplaats Kiewit Informatie dienstregelingen Treinen vanuit en naar uw station en stopplaats Kiewit 12.06.2005-10.12.2005 Informatie dienstregelingen Beste Klanten, De verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening blijft een hoofdobjectief

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 7 december 2015 Besluit nummer: 2015_GR_01050 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst Naaldcontainer - Drop Box - Goedkeuring Beknopte samenvatting:

Nadere informatie

De Gentse winterfeesten 2014: hoe komt u er bij?

De Gentse winterfeesten 2014: hoe komt u er bij? De Gentse winterfeesten 2014: hoe komt u er bij? De Stad Gent, De Lijn en de NMBS doen er alles aan om de weg naar en van het centrum van de stad op een optimale manier te organiseren. We zetten alle vervoersmogelijkheden

Nadere informatie

nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 187 van INGEBORG DE MEULEMEESTER datum: 13 januari 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Leerplichtige leerlingen

Nadere informatie

ANPR project camera s met automatische nummerplaat herkenning

ANPR project camera s met automatische nummerplaat herkenning ANPR project camera s met automatische nummerplaat herkenning Samen bijdragen tot een veilige en leefbare gemeente Deze presentatie is een aangepaste versie van de presentatie ANPR: een gedroomde technologie

Nadere informatie

Jaarverslag Ombudsvrouw 2017

Jaarverslag Ombudsvrouw 2017 Jaarverslag Ombudsvrouw 2017 Mobiliteit bleef ook in 2017 een aandachtspunt in het verslag van de Ombudsvrouw, maar in tegenstelling tot wat algemeen verwacht zou worden, gaan de klachten zelden over het

Nadere informatie

Evaluatie van Open Bedrijvendag

Evaluatie van Open Bedrijvendag Evaluatie van Open Bedrijvendag Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel April 2011 Samenvatting De Open Bedrijvendag

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording raadsvragen over: Fietsendiefstallen bij het station Sassenheim - Besluitvormend

Onderwerp Beantwoording raadsvragen over: Fietsendiefstallen bij het station Sassenheim - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 20 december 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00965 Onderwerp Beantwoording raadsvragen over: Fietsendiefstallen bij het station Sassenheim - Besluitvormend Beknopte samenvatting

Nadere informatie

Kinderopvang cijfert. Voorrangsgroepen

Kinderopvang cijfert. Voorrangsgroepen Kinderopvang cijfert Voorrangsgroepen 2015-2016 Inleiding Elke subsidiegroep met subsidie inkomenstarief (trap 2 of T2) moet op jaarbasis minstens 20% kinderen uit specifieke voorranggroepen opvangen.

Nadere informatie

FIETSFACTS. brugge.be

FIETSFACTS. brugge.be FIETSFACTS brugge.be Meten is weten' zegt men. Sinds de introductie van ons Fietsplan Brugge in 2014 hebben we trapsgewijs een versnelling hoger geschakeld. De tussentijdse evaluatie van ons fietsbeleid

Nadere informatie

Analysenota politieke situatie Centrumgemeenten +30.000 inwoners in Vlaanderen

Analysenota politieke situatie Centrumgemeenten +30.000 inwoners in Vlaanderen Analysenota politieke situatie Centrumgemeenten +30.000 inwoners in Vlaanderen BASISGEGEVENS - de Vlaamse Centrumsteden die minstens 30.000 inwoners tellen (32 in totaal), bepaald volgens het Ruimtelijk

Nadere informatie

Sint-Truiden fietst! Bewaar de folder: hij zal je nog meermaals van pas komen.

Sint-Truiden fietst! Bewaar de folder: hij zal je nog meermaals van pas komen. Sint-Truiden fietst! Een goed fietsbeleid is belangrijk voor de stad Sint- Truiden. Onze nominatie als fietsstad bewijst dat we alvast op de goede weg zijn! Goede ideeën zijn trouwens altijd welkom bij

Nadere informatie

Veiligheid kernthema: maatschappelijk evenwicht & veiligheid

Veiligheid kernthema: maatschappelijk evenwicht & veiligheid Veiligheid kernthema: De criminaliteitscijfers en de slachtoffercijfers laten over het algemeen een positief beeld zien voor Utrecht in. Ook de aangiftebereidheid van Utrechters is relatief hoog (29%).

Nadere informatie

De bruisende stad. Beleidskader

De bruisende stad. Beleidskader De bruisende stad Vlaams Regeerakkoord: Beleidskader» Werk maken van duurzame, creatieve steden» Stedelijke kernen uitbouwen tot aantrekkelijke woonkernen met een interessant cultureel, onderwijs-, verzorgings-,

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR26842_1. Weesfietsenbeleid Sittard-Geleen. 15 mei Officiële uitgave van Sittard-Geleen.

CVDR. Nr. CVDR26842_1. Weesfietsenbeleid Sittard-Geleen. 15 mei Officiële uitgave van Sittard-Geleen. CVDR Officiële uitgave van Sittard-Geleen. Nr. CVDR26842_1 15 mei 2018 Weesfietsenbeleid Sittard-Geleen 1. Inleiding Een fietswrak is een fiets die rijtechnisch in onvoldoende staat van onderhoud en in

Nadere informatie