Zo kunt u zelf tegelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zo kunt u zelf tegelen"

Transcriptie

1 sanitair Zo kunt u zelf tegelen Zelf tegelen Afvoegen Overzicht assortiment tegellijmen en voegmiddelen

2 Zo kunt u zelf tegelen Zelf een prachtige wand of vloer tegelen? Deze GAMMA folder wijst u de weg! GAMMA helpt u met de mooiste materialen voor de laagste prijzen, én met adviezen voor een succesvolle tegelklus. In uw huiskamer, badkamer, keuken, garage, bij de open haard, in de hal... GAMMA heeft de mooiste tegels voor elke ruimte. Klassiek, modern, mat, glanzend, effen of met fraaie decors? Kies uit ons brede assortiment keramische wand- en vloertegels, in diverse afmetingen en kleurstellingen. En geef uw huis nog meer sfeer. Naast de tegels die we op voorraad hebben, zijn er op bestelling nog meer decors, afmetingen en kleuren te verkrijgen. Vraag hiernaar bij uw GAMMA tegelspecialist.

3 Algemeen Hoeveel tegels heeft u nodig? Bepaal eerst het aantal vierkante meters dat u gaat betegelen. In de tabel ziet u hoeveel tegels u per vierkante meter ongeveer nodig heeft. Afmeting tegel Aantal tegels per m 2 15x15 cm 44 15x20 cm 34 20x20 cm 25 20x25 cm 20 30x30 cm 11 40x40 cm 6 30x60 cm 6 Koop tegels met hetzelfde kalibernummer Kleine maatafwijkingen in tegels zijn normaal. Voordat u met de klus begint is het van groot belang dat u op elke verpakking het kalibernummer controleert. Koop altijd tegels met hetzelfde kalibernummer! Koop 10% extra Neem altijd 10% extra mee vanwege breuken snijverliezen. GAMMA neemt een volle, niet aangebroken verpakking terug als u die niet nodig blijkt te hebben (bewaar hiervoor wel uw aankoopbewijs). U kunt uw tegels dus beter wat ruimer inkopen. Want als blijkt dat u toch te weinig tegels heeft gekocht heeft, dan kan het voorkomen dat hetzelfde tintnummer of kalibernummer niet meer te verkrijgen is. Bewaar altijd de verpakking! Op de zijkant van de verpakking vindt u alle informatie. Zoals tintnummer, kalibernummer, artikelbenaming en barcode. Indien u vragen heeft, tegels wilt bijbestellen of afwijkingen in de tegel constateert, kan GAMMA u aan de hand van de codes snel helpen. Gooi de verpakking dus pas weg als uw vloer of tegelwand af is! Koop tegels met hetzelfde tintnummer Een tegel is een natuurproduct. Kleine tintafwijkingen zijn normaal. Voordat u met de klus begint moet u daarom op elke verpakking het tint-nummer controleren. Let er op dat u altijd verpakkingen met hetzelfde tintnummer koopt. Alleen dan kunt u er zeker van zijn dat uw tegels harmoniëren. Om kleurvlekken te voorkomen neemt u tijdens het tegelen de tegels afwisselend uit verschillende verpakkingen. Kleurafwijkingen tussen unie- en decortegels zijn om productietechnische redenen niet te vermijden.

4 Benodigd gereedschap Goed gereedschap is het halve werk. U heeft o.a. nodig: emmer. lijmkam. spons. tegelsnijder. tegeltang. vloerwisser. voegkruisjes. voegspaan. waterpas. Professioneel gereedschap huurt u bij GAMMA Voor de zwaardere vloertegels, of als u tegels gaat zetten met cement, heeft u professioneel gereedschap nodig. Afhankelijk van de klus kan dat een steenzaag zijn, een tegelzaag, een kruiwagen of een cementkuip. Voor uw tegelklus kunt u bij GAMMA een professionele tegelsnijder of tegelzaagmachine huren. Dan klust u professioneel voor weinig geld. Snijden en breken van wandtegels Voor kleine wandtegels heeft u voldoende aan een lijmkam en een tegeltang, waarmee u de tegels op maat kunt maken. Kerf met het wieltje van de tang een snijnaad in de bovenkant van de tegel. Breek daarna de tegel gemakkelijk op maat met de gebogen bek van de tang. Moeilijke vormen krast u in met een tegel of glassnijder en breekt u stukje voor stukje uit met de tang. Welke tegellijm op welke ondergrond? Er zijn diverse ondergronden waarop u kunt tegelen. Hier behandelen wij de meest voorkomende ondergronden. Op de verpakking leest u voor welke ondergrond een tegellijm bedoeld is. Wanden tegelen Bestaande tegelwand Als u op uw oude tegelwand bent uitgekeken, kunt u met GAMMA Pastalijm tegel-over-tegel veel tijd besparen. U kunt met deze lijm over de oude tegels heen tegelen, zonder dat u de oude tegels eruit hoeft te bikken. Voor een goede hechting van de lijm is het raadzaam de oude voegen uit te krabben en van bestaand tegelwerk het glazuur te barsten. Gipsplaten en cellenbetonwanden Is de bestaande pleisterlaag van uw wanden kapot of zacht, of heeft u een ongepleisterde bakstenen muur? Schroef dan eerst gipsplaat tegen de wand, om barsten of loslaten van de tegels te voorkomen. Als u in een vochtige ruimte gaat tegelen (bijvoorbeeld de badkamer) gebruik dan een groene waterafstotende gipskartonplaat of een gipsvezelplaat. De gipsplaten dient u voor het tegelen te behandelen met GAMMA tegellijm grondeermiddel, om de zuigende werking van de platen tegen te gaan. U kunt ook een nieuwe muur voor uw bestaande, oude muur plaatsen met behulp van cellenbetonblokken. Behandel ook de betonblokken met een grondeermiddel voordat u gaat tegelen. Voor het tegelen op gipsplaten en cellenbeton gebruikt u GAMMA Pastalijm of GAMMA Super Pastalijm.

5 Vloeren tegelen Oude houten ondervloer Indien u een oudere woning heeft is de kans groot dat uw ondergrond bestaat uit houten vloerdelen. Let dan op het volgende: Zijn alle vloerdelen aan de balklaag bevestigd? Is de onderlinge balkafstand niet meer dan 60 cm? Zijn de vloerdelen niet al te veel gekrompen (liggen de delen ongelijk, zijn er veel kieren)? Betonnen vloer Wilt u op een betonnen vloer tegelen, let er dan op dat de vloer stofvrij, vlak en uitgehard is. Als de vloer niet egaal is, kunt u egaliseercement gebruiken om de vloer vlak te maken. Oneffenheden in de betonnen vloer kunt u wegwerken met snelcement. Voor het tegelen op een betonnen vloer kunt u GAMMA Tegellijm Poeder of GAMMA Super Tegellijm Poeder gebruiken. U dient dit zelf aan te maken met water. Indien u bovenvermelde punten heeft gecontroleerd, kunt u spaanplaat, hechthout of watervast multiplex aanbrengen. Zo maakt u de vloeren voldoende stabiel om op te tegelen. De randen van de plaat altijd afkitten! Als uw oude vloer niet voldoet aan bovenstaande punten, bevestigt u eerst nieuwe vloerdelen. Ook kunt u over de houten vloer een nieuwe betonnen vloer storten met behulp van zwaluwstaartplaten en cement (beide verkrijgbaar bij GAMMA). Voor het tegelen op een houten vloer kunt u GAMMA Tegellijm Poeder of GAMMA Super Tegellijm Poeder gebruiken. U dient dit zelf aan te maken met water. Nieuwe houten ondervloer Bij nieuwere woningen bestaan houten vloeren meestal uit vloerplaten. Controleer voordat u spaanplaat of hechthout aanbrengt of de vloerplaat goed aan de onderliggende balklaag is bevestigd. Als dat het geval is, kunt u spaanplaat of hechthout met een onderlinge schroefafstand van 30 cm aan de ondervloer bevestigen. Voor het tegelen op een houten vloer kunt u GAMMA Tegellijm Poeder of GAMMA Super Tegellijm Poeder gebruiken. U dient dit zelf aan te maken met water. Een goede ondergrond is het halve werk. Vraag bij twijfel advies aan de GAMMA vakman vóórdat u begint.

6 Het betegelen van een wand 1. Leg een rij tegels op de vloer Leg een rij tegels op de vloer vóór de wand. Met behulp van voegkruisjes krijgt u de juiste breedte van tegels plus voegen. Leg de tegels zo neer, dat de overblijvende ruimte links en rechts gelijk is. Probeer door de voegen iets breder of smaller te maken uit te komen op (minimaal) een halve tegel ruimte aan beide zijkanten. 2. Latjes aanbrengen Zet de uiterst linker- en uiterst rechter volledige tegel tegen de wand. Sla langs beide tegels verticaal een latje vast op de muur (bij de linker tegel langs de linkerkant van de tegel, bij de rechter tegel langs de rechterkant). Deze latjes moeten net zo hoog komen als u wilt tegelen. Meet daarna de hoogte van een opstaande tegel plus voeg, en sla op die hoogte een horizontaal latje waterpas. 3. Lijmen en tegelen Breng de lijm aan met een getande lijmkam en begin tussen het latwerk te tegelen (u begint dus niet met de onderste rij tegels!). Meng tijdens het tegelen zoveel mogelijk tegels uit verschillende dozen om een goede verdeling van oppervlakte- en/ of kleurstructuur te bereiken. De meeste tegellijm is binnen 15 minuten droog. Dus breng de lijm deel voor deel aan. Zet elke tegel met een draaiende beweging in de tegellijm. Dan pakt de lijm beter en hecht goed op de ondergrond. 4. Controleren na elke rij Elke keer dat u een rij tegels heeft opgebracht, controleert u met een tegelelastiekje of alles goed recht is. Foutjes kunnen gemakkelijk worden gecorrigeerd zolang de lijm nog zacht is. 5. Onderste rij aanbrengen Als de lijm hard is, haalt u de latjes waarlangs u heeft gewerkt weg. Breng nu de onderste rij tegels aan. 6. Tegels snijden en aftegelen Snij dan alle tegels op maat voor de ontbrekende rijen links en rechts van de betegelde wand en tegel de wand af. Tegelen boven een roestvrijstalen aanrecht Een roestvrijstalen aanrecht heeft een opstaande afwateringsrand, die achter de tegels valt.de naad tussen tegelwand en aanrecht is waterdicht. Tegelen boven een houten of kunststof aanrecht. Een modern houten of kunststof aanrecht is een lust voor het oog, maar heeft geen afwateringsrand. Spuit daarom siliconenkit tussen blad en tegelwand. Siliconenkit blijft elastisch en hecht zich goed aan de tegels en aan het blad. Tegels zetten met specie Soms is de muur te onregelmatig om met lijm een vlakke tegelwand te kunnen maken. U zult de tegels dan moeten zetten met specie. Smeer de muur eerst in met water waar cement doorheen is geroerd. Gebruik voor de specie 1 deel cement en 4 delen zand. Maak de specie vooral niet te dun. Met een puntige troffel zet u steeds zoveel specie tegen de wand, dat de tegel precies op zijn plaats komt. Controleer regelmatig met tegelelastiek of alles recht is. Gebruik voegkruisjes voor de juiste voegbreedte. Controleer, terwijl u werkt, met een rechte lat of de wand mooi vlak wordt. Voegen doet u op dezelfde manier als bij gelijmde tegels. Als na de klus een grauwsluier van verdund cement achter mocht blijven kan die worden verwijderd met verdund zoutzuur. GAMMA heeft daar een kant-en-klaar product voor.

7 Het betegelen van een vloer Voor de vloer heeft u dikkere tegels nodig dan voor de wand. Het glazuur van vloertegels moet harder en sterker te zijn dan die van wandtegels. Zorg ook voor een mat of rooster voor het voetenvegen bij alle ingangen van uw huis. 1. Leg haaks op deuropening Vloertegels moeten haaks op de deuropening liggen. Trek daarom vanuit het midden van de deur haaks een rechte lijn naar de tegenoverliggende wand. 2. Tegels uitleggen en lijn trekken Leg langs deze lijn vanuit de deuropening een rij tegels los uit. Laat tussen de tegels een ruimte voor de voeg. Probeer door het breder of smaller maken van de voegen uit te komen op een halve tegel of meer bij de zijwanden. Houd hierbij rekening met de gangbare maten van voegkruisjes. 3. Nog een lijn trekken, lat leggen Trek nu door het punt waar de laatste hele tegel uitkomt een haakse lijn op de lijn die vanaf de deuropening komt. Langs deze lijn spijkert u met stalen spijkers een lat vast. Langs deze lat legt u weer een rij tegels los uit met de juiste voegbreedte. Probeer weer door de voegbreedte aan te passen uit te komen op een halve tegel of meer. Zorg ervoor dat u tussen alle tegels dezelfde voegbreedte aanhoudt. 4. Indien nodig: aanpassen voegbreedte Als de breedte van de voegen niet klopt met de voegkruisjes kunt u ook strookjes hardboard of latjes gebruiken voor de juiste voegafstand. Vloertegels kunnen door bepaalde maattoleranties geringe maatafwijkingen hebben. Hierdoor kan bij een consequent gebruik van voegkruisjes de voeg enigszins scheef gaan lopen. In dit geval kunt u de voegkruisjes rechtop in de voeg zetten. Op die manier kan er zodanig met de tegel geschoven worden dat de voeg recht blijft. 5. Tegelafstand aftekenen, lat leggen Geef met streepjes op de lat de juiste tegel afstand aan. Langs de uiterst linker- en uiterst rechtertegel spijkert u met stalen spijkers weer een lat. Deze latten moeten beide parallel lopen met de rechte lijn vanuit de deuropening. Ook op deze latten geeft u de tegelafstanden met streepjes aan. 6. Vloer stofvrijmaken en beginnen Maak de vloer stofvrij en tegel (met poederlijm) binnen de latten met behulp van de lijmkam, voegkruisjes en tegelelastiek. Meng tijdens het tegelen zoveel mogelijk tegels uit verschillende dozen om een goede verdeling van oppervlakte- en/ of kleurstructuur te bereiken. De meeste tegellijm is binnen 15 minuten droog. Dus breng de lijm deel voor deel aan. Zet elke tegel met een draaiende beweging in de tegellijm. Dan pakt de lijm beter en hecht goed op de ondergrond. 7. Leggen bij de muur Als de vloer binnen de aangebrachte latten gelegd is, haalt u de latten weg. Breng dan de lijm aan op de overgebleven stroken langs de randen, en maak uw vloer af.

8 Soorten tegellijm Wat is open tijd bij het lijmen? Open tijd is de tijd die u heeft om bij opgebrachte lijm de tegels op te brengen. Na de open tijd ontstaat een vliesje op de lijm en zal de lijm minder goed hechten. Gemiddeld genomen bedraagt de open tijd van lijm zo n 20 minuten. GAMMA tegellijm Pasta Verkrijgbaar in verpakkingen van 1 kg, 4 kg en 12 kg. Kleur: wit. Verbruik: ± 1-2 kg/m 2. Geschikt voor het lijmen van keramische wandtegels en isolatiemateriaal op verschillende ondergronden. Geschikt voor binnen. Niet geschikt voor tegels die voortdurend in contact staan met water (zoals een zwembad, bassin of douchevloer). Pastalijm met een getande spatel of troffel aanbrengen. De open tijd bedraagt onder normale temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden circa 20 minuten. Als u te lang wacht met het aanbrengen van de tegels, ontstaat er een vliesje op de lijm. Het lijmoppervlak moet u dan met een getande spatel doorkammen. Eventueel corrigeren van tegels moet binnen 30 minuten gebeuren. Na deze tijd is de lijm al te veel uitgehard. Pas gelegd tegelwerk mag niet blootgesteld worden aan water of regen totdat de lijm geheel droog is ( ± 7 dagen) en dient minstens 7 dagen beschermd te worden tegen vorst en zonnestraling. Pastalijmresten op tegels kunnen, zolang het nog vers aangebracht is, met een vochtige spons worden schoongemaakt. Afvoegen met GAMMA voegmiddel. GAMMA tegellijm Super Pasta Verkrijgbaar in verpakkingen van 1 kg, 4 kg en 12 kg. Kleur: wit. Verbruik: ± 1-4 kg/m 2. Geschikt voor het lijmen van keramische wandtegels en isolatiemateriaal op verschillende ondergronden. Geschikt voor binnen en buiten (vorstbestendig). Niet geschikt voor tegels die voortdurend in contact staan met water (zoals een zwembad, bassin of douchevloer). Pastalijm met een getande spatel of troffel aanbrengen. De open tijd bedraagt onder normale temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden circa 20 minuten. Als u te lang wacht met het aanbrengen van de tegels, ontstaat er een vliesje op de lijm. Het lijmoppervlak moet u dan met een getande spatel doorkammen. Eventueel corrigeren van tegels moet binnen 30 minuten gebeuren. Na deze tijd is de lijm al te veel uitgehard. Pas gelegd tegelwerk mag niet blootgesteld worden aan water of regen totdat de lijm geheel droog is (± 7 dagen) en dient minstens 7 dagen beschermd te worden tegen vorst en zonnestraling. Pastalijmresten op tegels kunnen, zolang het nog vers aangebracht is met een vochtige spons worden schoongemaakt. Tegels afvoegen met GAMMA voegmiddel. Gebruik GAMMA Elastivoeg om voegen buiten weersbestendig te maken.

9 GAMMA tegellijm Pasta tegel-over-tegel Verkrijgbaar in verpakking van 12 kg. Kleur: wit. Verbruik: ± 1-4 kg/m 2. Geschikt voor het lijmen van keramische wandtegels op bestaand tegelwerk. Geschikt voor binnen. Niet geschikt voor tegels die voortdurend in contact staan met water (zoals een zwembad, bassin of douchevloer). Pastalijm met een getande spatel of troffel aanbrengen. De open tijd bedraagt onder normale temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden circa 20 minuten. Als u te lang wacht met het aanbrengen van de tegels, ontstaat er een vliesje op de lijm. Het lijmoppervlak moet u dan met een getande spatel doorkammen. Eventueel corrigeren van tegels moet binnen 30 minuten gebeuren. Na deze tijd is de lijm al te veel uitgehard. Pas gelegd tegelwerk mag niet blootgesteld worden aan water of regen totdat de lijm geheel droog is (± 7 dagen) en dient minstens 7 dagen beschermd te worden tegen vorst en zonnestraling. Pastalijmresten op tegels kunnen, zolang het nog vers aangebracht is met een vochtige spons worden schoongemaakt. Tegels afvoegen met GAMMA voegmiddel. GAMMA tegellijm poeder Verkrijgbaar in verpakkingen van 2 kg, 5 kg of 25 kg. Kleur: grijs. Verbruik: ± kg/m 2. Geschikt voor het lijmen van keramische wand- en vloertegels op verschillende ondergronden. Geschikt voor binnen. Met schoon water mengen totdat een homogeen, klontvrije pasta ontstaat: na 5-10 minuten wachten, het mengsel opnieuw omroeren, waarna het gereed is voor toepassing. Met behulp van een getande lijmkam of -spaan de aangemaakte poederlijm op de ondergrond aanbrengen. De open tijd bedraagt onder normale temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden circa 20 minuten. Als u te lang wacht met het aanbrengen van de tegels, ontstaat er een vliesje op de lijm. Het lijmoppervlak moet u dan met een getande spatel doorkammen. Eventueel corrigeren van tegels moet binnen 30 minuten gebeuren. Na deze tijd is de lijm al te veel uitgehard. Pas gelegd tegelwerk mag minstens 24 uur niet blootgesteld worden aan water of regen en dient minstens 5-7 dagen beschermd te worden tegen vorst en zonnestraling. Tegels afvoegen met GAMMA voegmiddel.

10 GAMMA tegellijm super poeder Verkrijgbaar in verpakkingen van 5 kg, 15 kg of 25 kg. Kleur: wit. Verbruik: ± kg/m 2. Geschikt voor het lijmen van keramische en natuurstenen wand- en vloertegels op verschillende ondergronden. Geschikt voor het verlijmen van marmer. Geschikt voor vloerverwarming. Geschikt voor binnen en buiten. Met schoon water mengen totdat een homogeen, klontvrije pasta ontstaat: na 5-10 minuten wachten, het mengsel opnieuw omroeren, waarna het gereed is voor toepassing. Met behulp van een getande lijmkam of -spaan de aangemaakte poederlijm op de ondergrond aanbrengen. De open tijd bedraagt onder normale temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden circa 20 minuten. Als u te lang wacht met het aanbrengen van de tegels, ontstaat er een vliesje op de lijm. Het lijmoppervlak moet u dan met een getande spatel doorkammen. Eventueel corrigeren van tegels moet binnen 30 minuten gebeuren. Na deze tijd is de lijm al te veel uitgehard. Pas gelegd tegelwerk mag minstens 24 uur niet blootgesteld worden aan water of regen en dient minstens 5-7 dagen beschermd te worden tegen vorst en zonnestraling. Tegels afvoegen met GAMMA voegmiddel (gebruikt GAMMA Elastivoeg om voegen buiten weersbestendig te maken). GAMMA sneltegellijm poeder Verkrijgbaar in verpakking van 5 kg. Kleur: grijs. Verbruik: ± kg/m 2. Geschikt voor het snel verlijmen van keramische en natuurstenen wand- en vloertegels, op verschillende ondergronden. Geschikt voor binnen en buiten. Met schoon water mengen totdat een homogeen, klontvrije pasta ontstaat: na 5-10 minuten wachten, het mengsel opnieuw omroeren, waarna het gereed is voor toepassing. Met behulp van een getande lijmkam of -spaan de aangemaakte poederlijm op de ondergrond aanbrengen. De open tijd bedraagt onder normale temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden circa 20 minuten. Als u te lang wacht met het aanbrengen van de tegels, ontstaat er een vliesje op de lijm. Het lijmoppervlak moet u dan met een getande spatel doorkammen. Eventueel corrigeren van tegels moet binnen 30 minuten gebeuren. Na deze tijd is de lijm al te veel uitgehard. Pas gelegd tegelwerk mag minstens 6 uur niet blootgesteld worden aan water of regen en dient minstens 2 dagen beschermd te worden tegen vorst en zonnestraling. Tegels afvoegen met GAMMA voegmiddel (gebruikt GAMMA Elastivoeg om voegen buiten weersbestendig te maken).

11 GAMMA tegellijm grondeermiddel Verkrijgbaar in verpakking van 1 liter. Kleur: lichtblauw. Verbruik: ± ml/m 2. Verhoogt de hechting van keramische tegels op sterk zuigende ondergronden, zoals stucwerk op gipsbasis, gipsplaten en cellenbetonblokken. Wordt als voorstrijkmiddel gebruikt bij de toepassing van egaliseercement (verdund met water 1:1). Tegellijmgrondeermiddel vermindert de zuigkracht en de poreusheid van gips maar is geen waterdichtingsproduct. Voor vochtige omgevingen (douches etc.) adviseren wij u een waterdichtmakend product te gebruiken (bijvoorbeeld tegelband). Ondergrond moet schoon, droog en vrij van vet, olie en verfresten zijn. Geen water toevoegen na verstrijken van open tijd! Als de open tijd van de lijm verstreken is, dient u in geen geval water toe te voegen! Bij watertoevoeging lost het vlies zich niet op, maar vormt daarentegen een antikleeflaag. Gaat u tegels lijmen terwijl de open tijd verstreken is, dan zal er een slechte hechting zijn tussen de tegels en de wand of vloer. Met als gevolg dat de tegels los zullen laten. Zorg voor stabiele ondergrond Zorg ervoor dat de ondergrond waarop u gaat tegelen voldoende stabiel is. Een onstabiele ondergrond geeft scheuren in de voegen. De constructie dient waterdicht te zijn. Een veel gemaakte fout is dat men denkt dat voegen het tegelwerk waterdicht maken. Maar als de constructie niet waterdicht is zullen de voegen gaan scheuren.

12 Wanneer kunt u afvoegen? De te vullen voegen moeten over de gehele diepte schoon zijn. Bij vloeren pas met het voegen beginnen nadat de lijm of de specie goed heeft gehecht, om losraken door belopen te voorkomen. Afvoegen verlijmd tegelwerk Wandtegels afvoegen na 24 uur Vloertegels afvoegen na 48 uur. Bij sneltegellijm kunt u wand- of vloertegels na 4 uur afvoegen. Afvoegen na gebruik specie Wandtegels afvoegen na 2-3 dagen Vloertegels afvoegen 7-10 dagen. Zo voegt u Strijk het voegmiddel met een spons of een voegrubber steeds dwars over de voegen. De voeg moeten altijd vol gevoegd worden. Zo voorkomt dat tegelranden beschadigd worden en is het schoon-maken van het tegelwerk gemakkelijker. Als het voegmiddel bijna droog is: nawrijven met een vochtige spons om overtollig voegmiddel te verwijderen. Wrijf ook nu weer dwars over de voegen en spoel de spons regelmatig uit. Als alles goed droog is, maakt u de wand schoon met een droge doek. Soorten voegmiddel GAMMA voegmiddel Verkrijgbaar in verpakking van 2 kg en 5 kg. Geschikt voor het afvoegen van zowel wanden als vloeren. Verkrijgbaar in de kleuren wit, grijs, lichtgrijs, ivoor en antraciet. Geschikt voor het afvoegen van keramische en natuurstenen tegels met een maximale voegbreedte van 15 mm. Door GAMMA voegmiddel aan te maken met GAMMA Elastivoeg verkrijgt u een voeg die compact is, een hogere slijtweerstand heeft en beter bestand is tegen reinigingsmiddelen. Niet geschikt voor voegen die aan beweging onderhevig zijn. De voegen goed vullen met voegmiddel en minuten laten intrekken. De voeg moet altijd vol gevoegd worden. Het tegeloppervlak schoonmaken met een vochtige spons. Met GAMMA elastivoeg aangemaakt GAMMA voegmiddel kan ook buiten worden toegepast (vochtbestendig). Bij GAMMA kunt u kiezen uit verschillende kleuren voegmiddel dat met water moet worden aangemaakt. Let altijd goed op de kleur van de voegmiddelen.

13 GAMMA Elastivoeg Verkrijgbaar in verpakking van 1 liter. Vloeibaar toevoegingsmiddel voor GAMMA voegmiddel. Gebruik voor sterkere voegen, waterbestendige voegen, voegen op houten ondergrond, reparaties aan beschadigde voegen en voor voegen die blootstaan aan bepaalde stoffen zoals bijvoorbeeld zout water, urine, reinigingsmiddelen enz. Met GAMMA elastivoeg aangemaakt GAMMA voegmiddel kan ook buiten worden toegepast (vochtbestendig). Kleur: kleurloos. Voor het gebruik de elastivoeg even schudden, vervolgens de vereiste hoeveelheid in een schone houder gieten en het voegmiddel al roerend langzaam toevoegen tot dat een homogeen mengsel met een zachte consistentie verkregen wordt. Mechanisch mengen verdient de voorkeur. Het mengsel 5-10 minuten laten staan en nogmaals omroeren alvorens met het voegen te beginnen. Als het mengsel te dik is, nooit water maar Elastivoeg toevoegen. Zorg ervoor dat het tegeloppervlak tijdig gereinigd wordt (binnen 20 minuten!). Indien het met elastivoeg aangemaakte voegmiddel eenmaal is uitgehard, is het zeer slecht te verwijderen, met het risico dat het glazuur van de tegels beschadigd wordt. Belangrijke tips! Goed beginnen is het halve werk Vloeren kunnen ongelijk zijn. Zet een tegel tegen de muur op het laagste punt en trek met behulp van de waterpas een horizontale lijnop de muur vanaf de bovenkant van die tegel. Bevestig een rechte lat onder deze horizontale lijn. Op die lijn begint u naar boven toe te tegelen. Het laatst de onderste rij tegels aanbrengen, die op maat gesneden moeten worden. Strakke ondergrond De ondergrond moet egaal en vetvrij zijn, zonder behangresten of loszittend stucwerk. Bij twijfel de muur opnieuw egaliseren of een wandje (van gipsplaten) aanbrengen. Een sterk zuigende ondergrond dient vooraf te worden behandeld met een hiervoor geschikt grondeermiddel of primer. Heeft u een wand van gipsplaten in uw badkamer dan adviseren wij u deze tevens te behandelen tegen het intrekken van vocht. In uw badkamer neemt het stucwerk van wanden en plafond vocht op en staat dat langzaam weer af. Dit voorkomt, dat het condenswater langs de wanden naar beneden loopt. Tegel daarom nooit tot het plafond en zorg voor een goede ventilatie. Bijvoorbeeld door een roostertje in de deur te plaatsen of de kier aan de bovenzijde van de deur ca. 5 cm breed te maken (dit laatste is bij moderne deuren soms onmogelijk, omdat de deur uit elkaar valt!). Lijm aanbrengen De tegellijm aanbrengen met een lijmkam. U moet tegelen op de nog vochtige lijm. De meeste tegellijm is binnen 15 minuten droog. Dus breng de lijm deel voor deel aan. Zet elke tegel met een draaiende beweging in de tegellijm. Dan pakt de lijm beter en hecht goed op de ondergrond.

14 Keramische wandtegels snijden met een glassnijder Kerf een lijn in het glazuur. Leg een schroevendraaier onder de tegel op de snijlijn. Druk op beide zijden van de tegel en deze breekt exact op de juiste plaats. Zwaardere tegels zoals vloertegels snijden met een speciale tegelsnijder. Hoeken Ook muren kunnen ongelijk zijn. Met een schietlood controleert u of de hoek verticaal is. Is dat niet het geval, dan net zo te werk gaan als bij de vloer: op het meest afwijkende punt een tegel plaatsen en met behulp van het schietlood langs die tegel een verticale lijn op de muur zetten, waarlangs u gaat tegelen. Tel, bij het tegelen van een buitenhoek, de dikte van de tegel (plus de lijm) op bij de breedte van de tegels om de hoek. Voor een fraaie afwerking van buitenhoeken en kopse kanten adviseren wij de toepassing van tegelafwerkstrips. Kitten Bij badkamers en aanrechtbladen de tegelwand waterdicht afsluiten met een blijvende elastische kit. Naden tussen bijvoorbeeld ligbad en tegelwerk of in de tegelvloer van de badkamer kunt u eenvoudig dichten met sanitaire siliconenkit. Gebruik hiervoor geen voegpasta. Die gaat namelijk op den duur scheuren. Wacht met het monteren van kranen totdat er is getegeld. Het rozet van de kraan dekt het gat in de tegels keurig af. Als u een tegelboortje gebruikt, plak dan eerst een stukje tape op de plaats waar het gat moet komen. Dit om het verschuiven van de boor te voorkomen. Pluggen dienen altijd zo diep te zitten, dat de plug onder de tegel zit. Anders kan de tegel,door uitzetting van de plug, barsten als u de schroef in de plug draait. Tegels knippen Rond een leiding tegelen is iets moeilijker. Met de glassnijder een ronde snijlijn aanbrengen en met de nijptang de tegel stukje voor stukje uitbreken. De breukrand met een vijl of grof schuurpapier bijwerken. Deze tegels pas het laatst zetten. Nog eenvoudiger is het zagen van tegels met een Wolfraam zaagje. Deze zijn ook verkrijgbaar voor decoupeerzagen. Over de informatie in deze folder De informatie en montagetips in deze folder zijn gebaseerd op uitgebreide ervaring, en dienen beschouwd te worden als een richtlijn. Bij twijfel over het juiste gebruik van een product: neem contact op met GAMMA! GAMMA Nederland. Wijzigingen voorbehouden. Oktober Alle vermelde prijzen zijn adviesverkoopprijzen. Kijk voor meer informatie op Folder 6.1 Artikelnummer

Zelf vloertegels leggen. Vloertegels De voorbereidingen Kwaliteitseisen

Zelf vloertegels leggen. Vloertegels De voorbereidingen Kwaliteitseisen Zelf vloertegels leggen Vloertegels De voorbereidingen Kwaliteitseisen Zelf vloertegels leggen 2 3 Het interieur van de woning verfraaien, wie doet dat niet van tijd tot tijd? Sommige klussen, zoals witten,

Nadere informatie

Zelf een Red Special bouwen?

Zelf een Red Special bouwen? Zelf een Red Special bouwen? Door René, Gitaar in Tune Hints, tips, mogelijkheden, moeilijkheden Revisie 1.2, datum 7 mei 2005 Zelf een Red Special bouwen? www.gitaar-in-tune.nl Pagina 1 van 36 Voorwoord

Nadere informatie

Stuuk zelf je muren met leem

Stuuk zelf je muren met leem Daniëlle Terpstra Stuuk zelf je muren met leem Stuuk zelf je muren met leem Daniëlle Terpstra 2011 Daniëlle Terpstra Stressvrij verbouwen en bouwen 2 / 15 Dit is versie 1.0 van dit e-book Download de nieuwste

Nadere informatie

Gibac Chemie BV Gladsaxe 19 Tel. 055 54 31 946 www.gibac.nl 7327 JZ Apeldoorn Fax 055 54 29 613 info@gibac.nl

Gibac Chemie BV Gladsaxe 19 Tel. 055 54 31 946 www.gibac.nl 7327 JZ Apeldoorn Fax 055 54 29 613 info@gibac.nl Wintercatalogus Doe-het-zelf gids Safety Grip Cold Cure pag. 3. Gladsaxe 19 Tel. 055 54 31 946 www.gibac.nl 7327 JZ Apeldoorn Fax 055 54 29 613 info@gibac.nl 2 Afwerking: muurverf en vloeren Rood Blauw

Nadere informatie

Bouwen voor aan de toekomst

Bouwen voor aan de toekomst Bouwen voor aan de toekomst 21 duurzame tips voor de 21ste eeuw Even voorstellen Inhoud Meneer Dubo heeft zijn experts meegebracht, om je de weg door de tips te wijzen: Meneer Mundo heeft een brede kijk:

Nadere informatie

ANWB Watersport Actief In het water of op de kant Winterklaar maken Verfbeurt onder en boven water Onderhoud motoren

ANWB Watersport Actief In het water of op de kant Winterklaar maken Verfbeurt onder en boven water Onderhoud motoren ANWB Watersport Actief In het water of op de kant Winterklaar maken Verfbeurt onder en boven water Onderhoud motoren ONDERHOUDWIJZER PLEZIERVAARTUIGEN 1 Colofon Tekst: ANWB Watersport Actief Illustraties

Nadere informatie

XXLight. GEBRUIKSKLARE ISOLERENDE EN VEZELHOUDENDE LICHTE MORTEL 300 kg/m 3

XXLight. GEBRUIKSKLARE ISOLERENDE EN VEZELHOUDENDE LICHTE MORTEL 300 kg/m 3 XXLight GEBRUIKSKLARE ISOLERENDE EN VEZELHOUDENDE LICHTE MORTEL 300 kg/m 3 Gebruiksklare lichte mortel in zakken. Hij bevat zuivere polystyreenschuimkorrels van gecontroleerde grootte (2 mm diameter) omhuld

Nadere informatie

HANDBOEK VOOR INSTALLATEURS

HANDBOEK VOOR INSTALLATEURS HANDBOEK VOOR INSTALLATEURS Handboek voor de installatie van VELUX dakvensters handboek voor de verwerkers van VELUX daglichtsystemen Voorwoord Inhoud Dit handboek is bedoeld voor de verwerkers van VELUX

Nadere informatie

Alles over uw woning

Alles over uw woning Alles over uw woning Aankoop Oplevering Gebruik Onderhoud U heeft een woning gekocht waarop de Garantie- en waarborgregeling van Woningborg N.V. van toepassing is. Hartelijk gefeliciteerd met uw aankoop!

Nadere informatie

Daktechniek Dakpannen uit klei en beton Technische documentatie

Daktechniek Dakpannen uit klei en beton Technische documentatie Daktechniek Dakpannen uit klei en beton Technische documentatie www.monier.be 1 daktechniek en verwerkingsvoorschriften Hoofdstuk 1 Daktechniek en verwerkingsvoorschriften Algemeen TECHNISCHE VOORLICHTINGEN

Nadere informatie

Handleiding/uitleg over: Hoe bouw ik zelf een stoomcabine!!

Handleiding/uitleg over: Hoe bouw ik zelf een stoomcabine!! U heeft besloten om zelf een stoomcabine te bouwen. Een stoomcabine is niet moeilijk om te bouwen als u maar over de juiste informatie beschikt. Avantgarde wil u graag helpen aan de juiste informatie.

Nadere informatie

Gids voor goed wonen. Alles over huren bij Stadgenoot

Gids voor goed wonen. Alles over huren bij Stadgenoot Gids voor goed wonen Alles over huren bij Stadgenoot Voorwoord 1 Beste huurder, Prettig en zorgeloos wonen. Dat wensen wij iedereen toe. Daarover gaat dit boekje. Het is de tweede, geheel herziene versie

Nadere informatie

Degen en beslagen/pâtes et appareils

Degen en beslagen/pâtes et appareils Degen en beslagen/pâtes et appareils Voor het maken van brood, taarten of gebak heb je deeg of beslag nodig. Deeg is een vaste, kneedbare massa, die je vaak moet uitrollen en opvouwen. Beslag is een min

Nadere informatie

VOORDAT U DE WASMACHINE IN GEBRUIK NEEMT 1.Verwijderen van de verpakking en inspectie

VOORDAT U DE WASMACHINE IN GEBRUIK NEEMT 1.Verwijderen van de verpakking en inspectie 30106300aNL.fm Page 1 Friday, January 8, 2010 5:08 PM GEBRUIKSOMSCHRIJVING Deze wasmachine is uitsluitend bestemd voor het wassen en centrifugeren van in de machine wasbaar wasgoed, in hoeveelheden die

Nadere informatie

Thuiscomposteren in de kringlooptuin Alles wat u moet weten over thuiscomposteren

Thuiscomposteren in de kringlooptuin Alles wat u moet weten over thuiscomposteren Thuiscomposteren in de kringlooptuin Alles wat u moet weten over thuiscomposteren Inhoudstafel Composteren: hoe, wat en waarom? Waarom zou u thuiscomposteren? 3 Wat kunt u allemaal composteren? 5 Wat gebeurt

Nadere informatie

POLITERM POLYSTYREENKORRELS VOOR MORTEL EN LICHT THERMO-AKOESTISCH BETON

POLITERM POLYSTYREENKORRELS VOOR MORTEL EN LICHT THERMO-AKOESTISCH BETON POLITERM POLYSTYREENKORRELS VOOR MORTEL EN LICHT THERMO-AKOESTISCH BETON POLITERM -korrels zijn een essentieel element uit ons vloergamma. Het gaat om zuivere polystyreenschuimkorrels van gecontroleerde

Nadere informatie

Zorg dat u thuis niet valt

Zorg dat u thuis niet valt Zorg dat u thuis niet valt Tips om vallen te voorkomen Dit is een uitgave van VeiligheidNL. Deze publicatie is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. VeiligheidNL aanvaardt geen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Composteren: hoe, wat en waarom? Snoeihout verwerken in de kringlooptuin Creatief, functioneel en origineel met snoeihout en bladeren

Composteren: hoe, wat en waarom? Snoeihout verwerken in de kringlooptuin Creatief, functioneel en origineel met snoeihout en bladeren Composteren: hoe, wat en waarom? Snoeihout verwerken in de kringlooptuin Creatief, functioneel en origineel met snoeihout en bladeren INDEX BOMEN EN STRUIKEN IN DE TUIN Groeien in de kringloop 3 Bomen

Nadere informatie

Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel. Huren bij Stadgenoot. Gebruiksaanwijzing voor uw woning

Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel. Huren bij Stadgenoot. Gebruiksaanwijzing voor uw woning Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel 1 Huren bij Stadgenoot Gebruiksaanwijzing voor uw woning Huren bij Stadgenoot Voorwoord 1 Beste huurder, Stadgenoot is een grote woningcorporatie. We verhuren ruim

Nadere informatie

LIBRE LX *INFMANU3819*

LIBRE LX *INFMANU3819* LIBRE LX VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN Pride Leverancier: Adres: WAARSCHUWING! Het eerste afstellen van deze scootmobiel en het uitvoeren van alle in deze handleiding gegeven procedures dient door een goedgekeurde

Nadere informatie

Nederlandse gebruiksaanwijzing van de Russell Hobbs brood bakmachine.

Nederlandse gebruiksaanwijzing van de Russell Hobbs brood bakmachine. Nederlandse gebruiksaanwijzing van de Russell Hobbs brood bakmachine. Veiligheidsvoorschriften Lees eerst de gebruiksaanwijzing aandachtig en geheel door voordat U het apparaat gaat gebruiken en bewaar

Nadere informatie

Het wonder van het vliegen kun je hieronder zelf ontdekken. We doen dat in zeven stappen: 1 Luchtdruk

Het wonder van het vliegen kun je hieronder zelf ontdekken. We doen dat in zeven stappen: 1 Luchtdruk Werkstukhulp Hoe vliegt een vliegtuig? In dit werkstukhulp krijg je informatie over hoe een vliegtuig nu eigenlijk kan vliegen. Er zijn eenvoudige proefjes uit te voeren en waar iets niet zelf uit te proberen

Nadere informatie

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar Met huid en haar Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool Muurkrant. Iedere les gaat een groepje leerlingen verslag doen van wat er die les gedaan is en wat de leerlingen

Nadere informatie

Onderhoud & gebruik. VELUX dakramen

Onderhoud & gebruik. VELUX dakramen Onderhoud & gebruik VELUX dakramen Inleiding VELUX dakramen staan garant voor langdurig en onbezorgd gebruik. VELUX dakramen zijn al decennia lang toonaangevend op het schuine dak. In de afgelopen 65 jaar

Nadere informatie

Handen aan de boot. Onderwerpen

Handen aan de boot. Onderwerpen Handen aan de boot Onderwerpen Instructiemethoden Basisinstructie Veiligheid Roeitechniek Verbeterpunten Oefeningen Didactiek Het geven van feedback Het afstellen en tillen van het materiaal De eerste

Nadere informatie

Lekker en gezond eten met diabetes

Lekker en gezond eten met diabetes Lekker en gezond eten met diabetes Dit een uitgave van het Diabetes Fonds. Met medewerking van het Voedingscentrum en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes.

Nadere informatie

De heliummethode. Vooraf

De heliummethode. Vooraf De heliummethode Vooraf Voor wie? Voorbereiding Uitvoering Is hulp nodig en ook strafbaar? Aanpassingen in de methode die wij afraden Onderzoek Persoonlijke afweging Conclusie Vooraf Als artsen weigeren

Nadere informatie

Een moederloos veulen, wat nu?

Een moederloos veulen, wat nu? Een moederloos veulen, wat nu? Een praktische handleiding om hulpbehoevende veulens een goede start te geven. Door: Alexandra Wegert In opdracht van: Voorwoord Elk jaar komt het helaas weer voor dat merries

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie