Zo kunt u zelf tegelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zo kunt u zelf tegelen"

Transcriptie

1 sanitair Zo kunt u zelf tegelen Zelf tegelen Afvoegen Overzicht assortiment tegellijmen en voegmiddelen

2 Zo kunt u zelf tegelen Zelf een prachtige wand of vloer tegelen? Deze GAMMA folder wijst u de weg! GAMMA helpt u met de mooiste materialen voor de laagste prijzen, én met adviezen voor een succesvolle tegelklus. In uw huiskamer, badkamer, keuken, garage, bij de open haard, in de hal... GAMMA heeft de mooiste tegels voor elke ruimte. Klassiek, modern, mat, glanzend, effen of met fraaie decors? Kies uit ons brede assortiment keramische wand- en vloertegels, in diverse afmetingen en kleurstellingen. En geef uw huis nog meer sfeer. Naast de tegels die we op voorraad hebben, zijn er op bestelling nog meer decors, afmetingen en kleuren te verkrijgen. Vraag hiernaar bij uw GAMMA tegelspecialist.

3 Algemeen Hoeveel tegels heeft u nodig? Bepaal eerst het aantal vierkante meters dat u gaat betegelen. In de tabel ziet u hoeveel tegels u per vierkante meter ongeveer nodig heeft. Afmeting tegel Aantal tegels per m 2 15x15 cm 44 15x20 cm 34 20x20 cm 25 20x25 cm 20 30x30 cm 11 40x40 cm 6 30x60 cm 6 Koop tegels met hetzelfde kalibernummer Kleine maatafwijkingen in tegels zijn normaal. Voordat u met de klus begint is het van groot belang dat u op elke verpakking het kalibernummer controleert. Koop altijd tegels met hetzelfde kalibernummer! Koop 10% extra Neem altijd 10% extra mee vanwege breuken snijverliezen. GAMMA neemt een volle, niet aangebroken verpakking terug als u die niet nodig blijkt te hebben (bewaar hiervoor wel uw aankoopbewijs). U kunt uw tegels dus beter wat ruimer inkopen. Want als blijkt dat u toch te weinig tegels heeft gekocht heeft, dan kan het voorkomen dat hetzelfde tintnummer of kalibernummer niet meer te verkrijgen is. Bewaar altijd de verpakking! Op de zijkant van de verpakking vindt u alle informatie. Zoals tintnummer, kalibernummer, artikelbenaming en barcode. Indien u vragen heeft, tegels wilt bijbestellen of afwijkingen in de tegel constateert, kan GAMMA u aan de hand van de codes snel helpen. Gooi de verpakking dus pas weg als uw vloer of tegelwand af is! Koop tegels met hetzelfde tintnummer Een tegel is een natuurproduct. Kleine tintafwijkingen zijn normaal. Voordat u met de klus begint moet u daarom op elke verpakking het tint-nummer controleren. Let er op dat u altijd verpakkingen met hetzelfde tintnummer koopt. Alleen dan kunt u er zeker van zijn dat uw tegels harmoniëren. Om kleurvlekken te voorkomen neemt u tijdens het tegelen de tegels afwisselend uit verschillende verpakkingen. Kleurafwijkingen tussen unie- en decortegels zijn om productietechnische redenen niet te vermijden.

4 Benodigd gereedschap Goed gereedschap is het halve werk. U heeft o.a. nodig: emmer. lijmkam. spons. tegelsnijder. tegeltang. vloerwisser. voegkruisjes. voegspaan. waterpas. Professioneel gereedschap huurt u bij GAMMA Voor de zwaardere vloertegels, of als u tegels gaat zetten met cement, heeft u professioneel gereedschap nodig. Afhankelijk van de klus kan dat een steenzaag zijn, een tegelzaag, een kruiwagen of een cementkuip. Voor uw tegelklus kunt u bij GAMMA een professionele tegelsnijder of tegelzaagmachine huren. Dan klust u professioneel voor weinig geld. Snijden en breken van wandtegels Voor kleine wandtegels heeft u voldoende aan een lijmkam en een tegeltang, waarmee u de tegels op maat kunt maken. Kerf met het wieltje van de tang een snijnaad in de bovenkant van de tegel. Breek daarna de tegel gemakkelijk op maat met de gebogen bek van de tang. Moeilijke vormen krast u in met een tegel of glassnijder en breekt u stukje voor stukje uit met de tang. Welke tegellijm op welke ondergrond? Er zijn diverse ondergronden waarop u kunt tegelen. Hier behandelen wij de meest voorkomende ondergronden. Op de verpakking leest u voor welke ondergrond een tegellijm bedoeld is. Wanden tegelen Bestaande tegelwand Als u op uw oude tegelwand bent uitgekeken, kunt u met GAMMA Pastalijm tegel-over-tegel veel tijd besparen. U kunt met deze lijm over de oude tegels heen tegelen, zonder dat u de oude tegels eruit hoeft te bikken. Voor een goede hechting van de lijm is het raadzaam de oude voegen uit te krabben en van bestaand tegelwerk het glazuur te barsten. Gipsplaten en cellenbetonwanden Is de bestaande pleisterlaag van uw wanden kapot of zacht, of heeft u een ongepleisterde bakstenen muur? Schroef dan eerst gipsplaat tegen de wand, om barsten of loslaten van de tegels te voorkomen. Als u in een vochtige ruimte gaat tegelen (bijvoorbeeld de badkamer) gebruik dan een groene waterafstotende gipskartonplaat of een gipsvezelplaat. De gipsplaten dient u voor het tegelen te behandelen met GAMMA tegellijm grondeermiddel, om de zuigende werking van de platen tegen te gaan. U kunt ook een nieuwe muur voor uw bestaande, oude muur plaatsen met behulp van cellenbetonblokken. Behandel ook de betonblokken met een grondeermiddel voordat u gaat tegelen. Voor het tegelen op gipsplaten en cellenbeton gebruikt u GAMMA Pastalijm of GAMMA Super Pastalijm.

5 Vloeren tegelen Oude houten ondervloer Indien u een oudere woning heeft is de kans groot dat uw ondergrond bestaat uit houten vloerdelen. Let dan op het volgende: Zijn alle vloerdelen aan de balklaag bevestigd? Is de onderlinge balkafstand niet meer dan 60 cm? Zijn de vloerdelen niet al te veel gekrompen (liggen de delen ongelijk, zijn er veel kieren)? Betonnen vloer Wilt u op een betonnen vloer tegelen, let er dan op dat de vloer stofvrij, vlak en uitgehard is. Als de vloer niet egaal is, kunt u egaliseercement gebruiken om de vloer vlak te maken. Oneffenheden in de betonnen vloer kunt u wegwerken met snelcement. Voor het tegelen op een betonnen vloer kunt u GAMMA Tegellijm Poeder of GAMMA Super Tegellijm Poeder gebruiken. U dient dit zelf aan te maken met water. Indien u bovenvermelde punten heeft gecontroleerd, kunt u spaanplaat, hechthout of watervast multiplex aanbrengen. Zo maakt u de vloeren voldoende stabiel om op te tegelen. De randen van de plaat altijd afkitten! Als uw oude vloer niet voldoet aan bovenstaande punten, bevestigt u eerst nieuwe vloerdelen. Ook kunt u over de houten vloer een nieuwe betonnen vloer storten met behulp van zwaluwstaartplaten en cement (beide verkrijgbaar bij GAMMA). Voor het tegelen op een houten vloer kunt u GAMMA Tegellijm Poeder of GAMMA Super Tegellijm Poeder gebruiken. U dient dit zelf aan te maken met water. Nieuwe houten ondervloer Bij nieuwere woningen bestaan houten vloeren meestal uit vloerplaten. Controleer voordat u spaanplaat of hechthout aanbrengt of de vloerplaat goed aan de onderliggende balklaag is bevestigd. Als dat het geval is, kunt u spaanplaat of hechthout met een onderlinge schroefafstand van 30 cm aan de ondervloer bevestigen. Voor het tegelen op een houten vloer kunt u GAMMA Tegellijm Poeder of GAMMA Super Tegellijm Poeder gebruiken. U dient dit zelf aan te maken met water. Een goede ondergrond is het halve werk. Vraag bij twijfel advies aan de GAMMA vakman vóórdat u begint.

6 Het betegelen van een wand 1. Leg een rij tegels op de vloer Leg een rij tegels op de vloer vóór de wand. Met behulp van voegkruisjes krijgt u de juiste breedte van tegels plus voegen. Leg de tegels zo neer, dat de overblijvende ruimte links en rechts gelijk is. Probeer door de voegen iets breder of smaller te maken uit te komen op (minimaal) een halve tegel ruimte aan beide zijkanten. 2. Latjes aanbrengen Zet de uiterst linker- en uiterst rechter volledige tegel tegen de wand. Sla langs beide tegels verticaal een latje vast op de muur (bij de linker tegel langs de linkerkant van de tegel, bij de rechter tegel langs de rechterkant). Deze latjes moeten net zo hoog komen als u wilt tegelen. Meet daarna de hoogte van een opstaande tegel plus voeg, en sla op die hoogte een horizontaal latje waterpas. 3. Lijmen en tegelen Breng de lijm aan met een getande lijmkam en begin tussen het latwerk te tegelen (u begint dus niet met de onderste rij tegels!). Meng tijdens het tegelen zoveel mogelijk tegels uit verschillende dozen om een goede verdeling van oppervlakte- en/ of kleurstructuur te bereiken. De meeste tegellijm is binnen 15 minuten droog. Dus breng de lijm deel voor deel aan. Zet elke tegel met een draaiende beweging in de tegellijm. Dan pakt de lijm beter en hecht goed op de ondergrond. 4. Controleren na elke rij Elke keer dat u een rij tegels heeft opgebracht, controleert u met een tegelelastiekje of alles goed recht is. Foutjes kunnen gemakkelijk worden gecorrigeerd zolang de lijm nog zacht is. 5. Onderste rij aanbrengen Als de lijm hard is, haalt u de latjes waarlangs u heeft gewerkt weg. Breng nu de onderste rij tegels aan. 6. Tegels snijden en aftegelen Snij dan alle tegels op maat voor de ontbrekende rijen links en rechts van de betegelde wand en tegel de wand af. Tegelen boven een roestvrijstalen aanrecht Een roestvrijstalen aanrecht heeft een opstaande afwateringsrand, die achter de tegels valt.de naad tussen tegelwand en aanrecht is waterdicht. Tegelen boven een houten of kunststof aanrecht. Een modern houten of kunststof aanrecht is een lust voor het oog, maar heeft geen afwateringsrand. Spuit daarom siliconenkit tussen blad en tegelwand. Siliconenkit blijft elastisch en hecht zich goed aan de tegels en aan het blad. Tegels zetten met specie Soms is de muur te onregelmatig om met lijm een vlakke tegelwand te kunnen maken. U zult de tegels dan moeten zetten met specie. Smeer de muur eerst in met water waar cement doorheen is geroerd. Gebruik voor de specie 1 deel cement en 4 delen zand. Maak de specie vooral niet te dun. Met een puntige troffel zet u steeds zoveel specie tegen de wand, dat de tegel precies op zijn plaats komt. Controleer regelmatig met tegelelastiek of alles recht is. Gebruik voegkruisjes voor de juiste voegbreedte. Controleer, terwijl u werkt, met een rechte lat of de wand mooi vlak wordt. Voegen doet u op dezelfde manier als bij gelijmde tegels. Als na de klus een grauwsluier van verdund cement achter mocht blijven kan die worden verwijderd met verdund zoutzuur. GAMMA heeft daar een kant-en-klaar product voor.

7 Het betegelen van een vloer Voor de vloer heeft u dikkere tegels nodig dan voor de wand. Het glazuur van vloertegels moet harder en sterker te zijn dan die van wandtegels. Zorg ook voor een mat of rooster voor het voetenvegen bij alle ingangen van uw huis. 1. Leg haaks op deuropening Vloertegels moeten haaks op de deuropening liggen. Trek daarom vanuit het midden van de deur haaks een rechte lijn naar de tegenoverliggende wand. 2. Tegels uitleggen en lijn trekken Leg langs deze lijn vanuit de deuropening een rij tegels los uit. Laat tussen de tegels een ruimte voor de voeg. Probeer door het breder of smaller maken van de voegen uit te komen op een halve tegel of meer bij de zijwanden. Houd hierbij rekening met de gangbare maten van voegkruisjes. 3. Nog een lijn trekken, lat leggen Trek nu door het punt waar de laatste hele tegel uitkomt een haakse lijn op de lijn die vanaf de deuropening komt. Langs deze lijn spijkert u met stalen spijkers een lat vast. Langs deze lat legt u weer een rij tegels los uit met de juiste voegbreedte. Probeer weer door de voegbreedte aan te passen uit te komen op een halve tegel of meer. Zorg ervoor dat u tussen alle tegels dezelfde voegbreedte aanhoudt. 4. Indien nodig: aanpassen voegbreedte Als de breedte van de voegen niet klopt met de voegkruisjes kunt u ook strookjes hardboard of latjes gebruiken voor de juiste voegafstand. Vloertegels kunnen door bepaalde maattoleranties geringe maatafwijkingen hebben. Hierdoor kan bij een consequent gebruik van voegkruisjes de voeg enigszins scheef gaan lopen. In dit geval kunt u de voegkruisjes rechtop in de voeg zetten. Op die manier kan er zodanig met de tegel geschoven worden dat de voeg recht blijft. 5. Tegelafstand aftekenen, lat leggen Geef met streepjes op de lat de juiste tegel afstand aan. Langs de uiterst linker- en uiterst rechtertegel spijkert u met stalen spijkers weer een lat. Deze latten moeten beide parallel lopen met de rechte lijn vanuit de deuropening. Ook op deze latten geeft u de tegelafstanden met streepjes aan. 6. Vloer stofvrijmaken en beginnen Maak de vloer stofvrij en tegel (met poederlijm) binnen de latten met behulp van de lijmkam, voegkruisjes en tegelelastiek. Meng tijdens het tegelen zoveel mogelijk tegels uit verschillende dozen om een goede verdeling van oppervlakte- en/ of kleurstructuur te bereiken. De meeste tegellijm is binnen 15 minuten droog. Dus breng de lijm deel voor deel aan. Zet elke tegel met een draaiende beweging in de tegellijm. Dan pakt de lijm beter en hecht goed op de ondergrond. 7. Leggen bij de muur Als de vloer binnen de aangebrachte latten gelegd is, haalt u de latten weg. Breng dan de lijm aan op de overgebleven stroken langs de randen, en maak uw vloer af.

8 Soorten tegellijm Wat is open tijd bij het lijmen? Open tijd is de tijd die u heeft om bij opgebrachte lijm de tegels op te brengen. Na de open tijd ontstaat een vliesje op de lijm en zal de lijm minder goed hechten. Gemiddeld genomen bedraagt de open tijd van lijm zo n 20 minuten. GAMMA tegellijm Pasta Verkrijgbaar in verpakkingen van 1 kg, 4 kg en 12 kg. Kleur: wit. Verbruik: ± 1-2 kg/m 2. Geschikt voor het lijmen van keramische wandtegels en isolatiemateriaal op verschillende ondergronden. Geschikt voor binnen. Niet geschikt voor tegels die voortdurend in contact staan met water (zoals een zwembad, bassin of douchevloer). Pastalijm met een getande spatel of troffel aanbrengen. De open tijd bedraagt onder normale temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden circa 20 minuten. Als u te lang wacht met het aanbrengen van de tegels, ontstaat er een vliesje op de lijm. Het lijmoppervlak moet u dan met een getande spatel doorkammen. Eventueel corrigeren van tegels moet binnen 30 minuten gebeuren. Na deze tijd is de lijm al te veel uitgehard. Pas gelegd tegelwerk mag niet blootgesteld worden aan water of regen totdat de lijm geheel droog is ( ± 7 dagen) en dient minstens 7 dagen beschermd te worden tegen vorst en zonnestraling. Pastalijmresten op tegels kunnen, zolang het nog vers aangebracht is, met een vochtige spons worden schoongemaakt. Afvoegen met GAMMA voegmiddel. GAMMA tegellijm Super Pasta Verkrijgbaar in verpakkingen van 1 kg, 4 kg en 12 kg. Kleur: wit. Verbruik: ± 1-4 kg/m 2. Geschikt voor het lijmen van keramische wandtegels en isolatiemateriaal op verschillende ondergronden. Geschikt voor binnen en buiten (vorstbestendig). Niet geschikt voor tegels die voortdurend in contact staan met water (zoals een zwembad, bassin of douchevloer). Pastalijm met een getande spatel of troffel aanbrengen. De open tijd bedraagt onder normale temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden circa 20 minuten. Als u te lang wacht met het aanbrengen van de tegels, ontstaat er een vliesje op de lijm. Het lijmoppervlak moet u dan met een getande spatel doorkammen. Eventueel corrigeren van tegels moet binnen 30 minuten gebeuren. Na deze tijd is de lijm al te veel uitgehard. Pas gelegd tegelwerk mag niet blootgesteld worden aan water of regen totdat de lijm geheel droog is (± 7 dagen) en dient minstens 7 dagen beschermd te worden tegen vorst en zonnestraling. Pastalijmresten op tegels kunnen, zolang het nog vers aangebracht is met een vochtige spons worden schoongemaakt. Tegels afvoegen met GAMMA voegmiddel. Gebruik GAMMA Elastivoeg om voegen buiten weersbestendig te maken.

9 GAMMA tegellijm Pasta tegel-over-tegel Verkrijgbaar in verpakking van 12 kg. Kleur: wit. Verbruik: ± 1-4 kg/m 2. Geschikt voor het lijmen van keramische wandtegels op bestaand tegelwerk. Geschikt voor binnen. Niet geschikt voor tegels die voortdurend in contact staan met water (zoals een zwembad, bassin of douchevloer). Pastalijm met een getande spatel of troffel aanbrengen. De open tijd bedraagt onder normale temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden circa 20 minuten. Als u te lang wacht met het aanbrengen van de tegels, ontstaat er een vliesje op de lijm. Het lijmoppervlak moet u dan met een getande spatel doorkammen. Eventueel corrigeren van tegels moet binnen 30 minuten gebeuren. Na deze tijd is de lijm al te veel uitgehard. Pas gelegd tegelwerk mag niet blootgesteld worden aan water of regen totdat de lijm geheel droog is (± 7 dagen) en dient minstens 7 dagen beschermd te worden tegen vorst en zonnestraling. Pastalijmresten op tegels kunnen, zolang het nog vers aangebracht is met een vochtige spons worden schoongemaakt. Tegels afvoegen met GAMMA voegmiddel. GAMMA tegellijm poeder Verkrijgbaar in verpakkingen van 2 kg, 5 kg of 25 kg. Kleur: grijs. Verbruik: ± kg/m 2. Geschikt voor het lijmen van keramische wand- en vloertegels op verschillende ondergronden. Geschikt voor binnen. Met schoon water mengen totdat een homogeen, klontvrije pasta ontstaat: na 5-10 minuten wachten, het mengsel opnieuw omroeren, waarna het gereed is voor toepassing. Met behulp van een getande lijmkam of -spaan de aangemaakte poederlijm op de ondergrond aanbrengen. De open tijd bedraagt onder normale temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden circa 20 minuten. Als u te lang wacht met het aanbrengen van de tegels, ontstaat er een vliesje op de lijm. Het lijmoppervlak moet u dan met een getande spatel doorkammen. Eventueel corrigeren van tegels moet binnen 30 minuten gebeuren. Na deze tijd is de lijm al te veel uitgehard. Pas gelegd tegelwerk mag minstens 24 uur niet blootgesteld worden aan water of regen en dient minstens 5-7 dagen beschermd te worden tegen vorst en zonnestraling. Tegels afvoegen met GAMMA voegmiddel.

10 GAMMA tegellijm super poeder Verkrijgbaar in verpakkingen van 5 kg, 15 kg of 25 kg. Kleur: wit. Verbruik: ± kg/m 2. Geschikt voor het lijmen van keramische en natuurstenen wand- en vloertegels op verschillende ondergronden. Geschikt voor het verlijmen van marmer. Geschikt voor vloerverwarming. Geschikt voor binnen en buiten. Met schoon water mengen totdat een homogeen, klontvrije pasta ontstaat: na 5-10 minuten wachten, het mengsel opnieuw omroeren, waarna het gereed is voor toepassing. Met behulp van een getande lijmkam of -spaan de aangemaakte poederlijm op de ondergrond aanbrengen. De open tijd bedraagt onder normale temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden circa 20 minuten. Als u te lang wacht met het aanbrengen van de tegels, ontstaat er een vliesje op de lijm. Het lijmoppervlak moet u dan met een getande spatel doorkammen. Eventueel corrigeren van tegels moet binnen 30 minuten gebeuren. Na deze tijd is de lijm al te veel uitgehard. Pas gelegd tegelwerk mag minstens 24 uur niet blootgesteld worden aan water of regen en dient minstens 5-7 dagen beschermd te worden tegen vorst en zonnestraling. Tegels afvoegen met GAMMA voegmiddel (gebruikt GAMMA Elastivoeg om voegen buiten weersbestendig te maken). GAMMA sneltegellijm poeder Verkrijgbaar in verpakking van 5 kg. Kleur: grijs. Verbruik: ± kg/m 2. Geschikt voor het snel verlijmen van keramische en natuurstenen wand- en vloertegels, op verschillende ondergronden. Geschikt voor binnen en buiten. Met schoon water mengen totdat een homogeen, klontvrije pasta ontstaat: na 5-10 minuten wachten, het mengsel opnieuw omroeren, waarna het gereed is voor toepassing. Met behulp van een getande lijmkam of -spaan de aangemaakte poederlijm op de ondergrond aanbrengen. De open tijd bedraagt onder normale temperatuurs- en vochtigheidsomstandigheden circa 20 minuten. Als u te lang wacht met het aanbrengen van de tegels, ontstaat er een vliesje op de lijm. Het lijmoppervlak moet u dan met een getande spatel doorkammen. Eventueel corrigeren van tegels moet binnen 30 minuten gebeuren. Na deze tijd is de lijm al te veel uitgehard. Pas gelegd tegelwerk mag minstens 6 uur niet blootgesteld worden aan water of regen en dient minstens 2 dagen beschermd te worden tegen vorst en zonnestraling. Tegels afvoegen met GAMMA voegmiddel (gebruikt GAMMA Elastivoeg om voegen buiten weersbestendig te maken).

11 GAMMA tegellijm grondeermiddel Verkrijgbaar in verpakking van 1 liter. Kleur: lichtblauw. Verbruik: ± ml/m 2. Verhoogt de hechting van keramische tegels op sterk zuigende ondergronden, zoals stucwerk op gipsbasis, gipsplaten en cellenbetonblokken. Wordt als voorstrijkmiddel gebruikt bij de toepassing van egaliseercement (verdund met water 1:1). Tegellijmgrondeermiddel vermindert de zuigkracht en de poreusheid van gips maar is geen waterdichtingsproduct. Voor vochtige omgevingen (douches etc.) adviseren wij u een waterdichtmakend product te gebruiken (bijvoorbeeld tegelband). Ondergrond moet schoon, droog en vrij van vet, olie en verfresten zijn. Geen water toevoegen na verstrijken van open tijd! Als de open tijd van de lijm verstreken is, dient u in geen geval water toe te voegen! Bij watertoevoeging lost het vlies zich niet op, maar vormt daarentegen een antikleeflaag. Gaat u tegels lijmen terwijl de open tijd verstreken is, dan zal er een slechte hechting zijn tussen de tegels en de wand of vloer. Met als gevolg dat de tegels los zullen laten. Zorg voor stabiele ondergrond Zorg ervoor dat de ondergrond waarop u gaat tegelen voldoende stabiel is. Een onstabiele ondergrond geeft scheuren in de voegen. De constructie dient waterdicht te zijn. Een veel gemaakte fout is dat men denkt dat voegen het tegelwerk waterdicht maken. Maar als de constructie niet waterdicht is zullen de voegen gaan scheuren.

12 Wanneer kunt u afvoegen? De te vullen voegen moeten over de gehele diepte schoon zijn. Bij vloeren pas met het voegen beginnen nadat de lijm of de specie goed heeft gehecht, om losraken door belopen te voorkomen. Afvoegen verlijmd tegelwerk Wandtegels afvoegen na 24 uur Vloertegels afvoegen na 48 uur. Bij sneltegellijm kunt u wand- of vloertegels na 4 uur afvoegen. Afvoegen na gebruik specie Wandtegels afvoegen na 2-3 dagen Vloertegels afvoegen 7-10 dagen. Zo voegt u Strijk het voegmiddel met een spons of een voegrubber steeds dwars over de voegen. De voeg moeten altijd vol gevoegd worden. Zo voorkomt dat tegelranden beschadigd worden en is het schoon-maken van het tegelwerk gemakkelijker. Als het voegmiddel bijna droog is: nawrijven met een vochtige spons om overtollig voegmiddel te verwijderen. Wrijf ook nu weer dwars over de voegen en spoel de spons regelmatig uit. Als alles goed droog is, maakt u de wand schoon met een droge doek. Soorten voegmiddel GAMMA voegmiddel Verkrijgbaar in verpakking van 2 kg en 5 kg. Geschikt voor het afvoegen van zowel wanden als vloeren. Verkrijgbaar in de kleuren wit, grijs, lichtgrijs, ivoor en antraciet. Geschikt voor het afvoegen van keramische en natuurstenen tegels met een maximale voegbreedte van 15 mm. Door GAMMA voegmiddel aan te maken met GAMMA Elastivoeg verkrijgt u een voeg die compact is, een hogere slijtweerstand heeft en beter bestand is tegen reinigingsmiddelen. Niet geschikt voor voegen die aan beweging onderhevig zijn. De voegen goed vullen met voegmiddel en minuten laten intrekken. De voeg moet altijd vol gevoegd worden. Het tegeloppervlak schoonmaken met een vochtige spons. Met GAMMA elastivoeg aangemaakt GAMMA voegmiddel kan ook buiten worden toegepast (vochtbestendig). Bij GAMMA kunt u kiezen uit verschillende kleuren voegmiddel dat met water moet worden aangemaakt. Let altijd goed op de kleur van de voegmiddelen.

13 GAMMA Elastivoeg Verkrijgbaar in verpakking van 1 liter. Vloeibaar toevoegingsmiddel voor GAMMA voegmiddel. Gebruik voor sterkere voegen, waterbestendige voegen, voegen op houten ondergrond, reparaties aan beschadigde voegen en voor voegen die blootstaan aan bepaalde stoffen zoals bijvoorbeeld zout water, urine, reinigingsmiddelen enz. Met GAMMA elastivoeg aangemaakt GAMMA voegmiddel kan ook buiten worden toegepast (vochtbestendig). Kleur: kleurloos. Voor het gebruik de elastivoeg even schudden, vervolgens de vereiste hoeveelheid in een schone houder gieten en het voegmiddel al roerend langzaam toevoegen tot dat een homogeen mengsel met een zachte consistentie verkregen wordt. Mechanisch mengen verdient de voorkeur. Het mengsel 5-10 minuten laten staan en nogmaals omroeren alvorens met het voegen te beginnen. Als het mengsel te dik is, nooit water maar Elastivoeg toevoegen. Zorg ervoor dat het tegeloppervlak tijdig gereinigd wordt (binnen 20 minuten!). Indien het met elastivoeg aangemaakte voegmiddel eenmaal is uitgehard, is het zeer slecht te verwijderen, met het risico dat het glazuur van de tegels beschadigd wordt. Belangrijke tips! Goed beginnen is het halve werk Vloeren kunnen ongelijk zijn. Zet een tegel tegen de muur op het laagste punt en trek met behulp van de waterpas een horizontale lijnop de muur vanaf de bovenkant van die tegel. Bevestig een rechte lat onder deze horizontale lijn. Op die lijn begint u naar boven toe te tegelen. Het laatst de onderste rij tegels aanbrengen, die op maat gesneden moeten worden. Strakke ondergrond De ondergrond moet egaal en vetvrij zijn, zonder behangresten of loszittend stucwerk. Bij twijfel de muur opnieuw egaliseren of een wandje (van gipsplaten) aanbrengen. Een sterk zuigende ondergrond dient vooraf te worden behandeld met een hiervoor geschikt grondeermiddel of primer. Heeft u een wand van gipsplaten in uw badkamer dan adviseren wij u deze tevens te behandelen tegen het intrekken van vocht. In uw badkamer neemt het stucwerk van wanden en plafond vocht op en staat dat langzaam weer af. Dit voorkomt, dat het condenswater langs de wanden naar beneden loopt. Tegel daarom nooit tot het plafond en zorg voor een goede ventilatie. Bijvoorbeeld door een roostertje in de deur te plaatsen of de kier aan de bovenzijde van de deur ca. 5 cm breed te maken (dit laatste is bij moderne deuren soms onmogelijk, omdat de deur uit elkaar valt!). Lijm aanbrengen De tegellijm aanbrengen met een lijmkam. U moet tegelen op de nog vochtige lijm. De meeste tegellijm is binnen 15 minuten droog. Dus breng de lijm deel voor deel aan. Zet elke tegel met een draaiende beweging in de tegellijm. Dan pakt de lijm beter en hecht goed op de ondergrond.

14 Keramische wandtegels snijden met een glassnijder Kerf een lijn in het glazuur. Leg een schroevendraaier onder de tegel op de snijlijn. Druk op beide zijden van de tegel en deze breekt exact op de juiste plaats. Zwaardere tegels zoals vloertegels snijden met een speciale tegelsnijder. Hoeken Ook muren kunnen ongelijk zijn. Met een schietlood controleert u of de hoek verticaal is. Is dat niet het geval, dan net zo te werk gaan als bij de vloer: op het meest afwijkende punt een tegel plaatsen en met behulp van het schietlood langs die tegel een verticale lijn op de muur zetten, waarlangs u gaat tegelen. Tel, bij het tegelen van een buitenhoek, de dikte van de tegel (plus de lijm) op bij de breedte van de tegels om de hoek. Voor een fraaie afwerking van buitenhoeken en kopse kanten adviseren wij de toepassing van tegelafwerkstrips. Kitten Bij badkamers en aanrechtbladen de tegelwand waterdicht afsluiten met een blijvende elastische kit. Naden tussen bijvoorbeeld ligbad en tegelwerk of in de tegelvloer van de badkamer kunt u eenvoudig dichten met sanitaire siliconenkit. Gebruik hiervoor geen voegpasta. Die gaat namelijk op den duur scheuren. Wacht met het monteren van kranen totdat er is getegeld. Het rozet van de kraan dekt het gat in de tegels keurig af. Als u een tegelboortje gebruikt, plak dan eerst een stukje tape op de plaats waar het gat moet komen. Dit om het verschuiven van de boor te voorkomen. Pluggen dienen altijd zo diep te zitten, dat de plug onder de tegel zit. Anders kan de tegel,door uitzetting van de plug, barsten als u de schroef in de plug draait. Tegels knippen Rond een leiding tegelen is iets moeilijker. Met de glassnijder een ronde snijlijn aanbrengen en met de nijptang de tegel stukje voor stukje uitbreken. De breukrand met een vijl of grof schuurpapier bijwerken. Deze tegels pas het laatst zetten. Nog eenvoudiger is het zagen van tegels met een Wolfraam zaagje. Deze zijn ook verkrijgbaar voor decoupeerzagen. Over de informatie in deze folder De informatie en montagetips in deze folder zijn gebaseerd op uitgebreide ervaring, en dienen beschouwd te worden als een richtlijn. Bij twijfel over het juiste gebruik van een product: neem contact op met GAMMA! GAMMA Nederland. Wijzigingen voorbehouden. Oktober Alle vermelde prijzen zijn adviesverkoopprijzen. Kijk voor meer informatie op Folder 6.1 Artikelnummer

KLUSWIJZER Tegels zetten. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. www.woongoed.

KLUSWIJZER Tegels zetten. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. www.woongoed. KLUSWIJZER Tegels zetten Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg www.woongoed.nl KLUSWIJZER Tegels zetten Er zijn veel redenen te bedenken waarom u tegels

Nadere informatie

Zelf een wand betegelen. Wandtegels De voorbereidingen De wandtegels aanbrengen Kwaliteitseisen

Zelf een wand betegelen. Wandtegels De voorbereidingen De wandtegels aanbrengen Kwaliteitseisen Zelf een wand betegelen Wandtegels De voorbereidingen De wandtegels aanbrengen Kwaliteitseisen Zelf een wand betegelen 2 3 Het interieur van de woning verfraaien? Een ander verfje, een nieuw behangetje,

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen

Zelf uw woning aanpassen Zelf uw woning aanpassen WAND- OF VLOERTEGELS Wilt u uw woning verfraaien door wanden of vloeren te betegelen? Bij een bouwmarkt of speciaalzaak kunt u de benodigde installatiematerialen aanschaffen. U

Nadere informatie

Toestemming vragen. Keuken opmeten. Het keukenplan. Water, gas en elektra

Toestemming vragen. Keuken opmeten. Het keukenplan. Water, gas en elektra Toestemming vragen Voordat u een keuken gaat kopen, moet u eerst UWOON om toestemming vragen. U kunt de keuken natuurlijk laten installeren door een vakman, maar een beetje klusser kan het ook zelf. Zeker

Nadere informatie

EEN WAND BETEGELEN. Gereedschappen. Materialen: Moeilijkheidsgraad:

EEN WAND BETEGELEN. Gereedschappen. Materialen: Moeilijkheidsgraad: EEN WAND BETEGELEN Moeilijkheidsgraad: Door uw wanden te betegelen kunt u uw toilet, keuken en badkamer op een prachtige wijze afwerken. Met behulp van dit stappenplan leert u zelf een muur betegelen.

Nadere informatie

1 van 6 19-1-2017 9:55 Mijn KARWEI Inloggen 0 Moeilijkheidsgraad: Moeilijk Heb je plannen om je toilet, douche of badkamer te betegelen? Met behulp van dit stappenplan en de duidelijke schetsen leer je

Nadere informatie

doe het zelf: tegeltechniek

doe het zelf: tegeltechniek eurocol doe het zelf: tegeltechniek Tegelwerk wordt door veel mensen nog altijd gezien als een lastige klus. Ten onrechte. Met de producten van Forbo Eurocol kan ook iedere doe-het-zelver vakwerk leveren.

Nadere informatie

Nummer 10. Art.nr. 912409. Tegelen

Nummer 10. Art.nr. 912409. Tegelen Nummer 10 Art.nr. 912409 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u tegels gaat aanbrengen op wanden of vloeren. In deze KlusZo beginnen we met informatie over het

Nadere informatie

Tegelen. 10000559_KlusZo_10_Tegelen 19-12-2002 14:41 Pagina 1. Nummer 10 Art.nr. 912409

Tegelen. 10000559_KlusZo_10_Tegelen 19-12-2002 14:41 Pagina 1. Nummer 10 Art.nr. 912409 10000559_KlusZo_10_Tegelen 19-12-2002 14:41 Pagina 1 Nummer 10 Art.nr. 912409 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u tegels gaat aanbrengen op wanden of vloeren.

Nadere informatie

EEN VLOER BETEGELEN. Materialen: Gereedschappen. Moeilijkheidsgraad:

EEN VLOER BETEGELEN. Materialen: Gereedschappen. Moeilijkheidsgraad: EEN VLOER BETEGELEN Moeilijkheidsgraad: Omdat tegels maximale bescherming bieden tegen vocht, mits vakkundig verwerkt, zijn zij ideaal om bijvoorbeeld een keuken- of badkamervloer mee af te werken. Het

Nadere informatie

Parket- of tegelvloer

Parket- of tegelvloer Kluswijzer voor het leggen van een parket- of tegelvloer Een harde vloer van parket of tegels c.q. plavuizen aanleggen is behalve fraai ook duurzaam. Parket Er bestaan drie soorten parket:: lamelparket,

Nadere informatie

Tegelen op hout. www.omnicol.info

Tegelen op hout. www.omnicol.info Tegelen op hout www.omnicol.info TEGELEN OP HOUT Tegelen op hout ligt niet voor de hand. Immers, keramische tegels en houten ondergronden zijn materiaalsoorten die niet goed samen gaan. Tegels zijn hard

Nadere informatie

Zelf vloertegels leggen. Vloertegels De voorbereidingen Kwaliteitseisen

Zelf vloertegels leggen. Vloertegels De voorbereidingen Kwaliteitseisen Zelf vloertegels leggen Vloertegels De voorbereidingen Kwaliteitseisen Zelf vloertegels leggen 2 3 Het interieur van de woning verfraaien, wie doet dat niet van tijd tot tijd? Sommige klussen, zoals witten,

Nadere informatie

MATTEN SYSTEEM. Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren

MATTEN SYSTEEM. Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren MATTEN SYSTEEM Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren HOMELUX (BENELUX) BV FRANKWEG 20 2153 PD NIEUW VENNEP T 0252 713 100 F 0252 713 109 WWW.HOMELUX.NL Inhoudsopgave Het probleem

Nadere informatie

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc.

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. NIEUW Rigips TopStuc Stap-voor-stap handleiding Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. www.rigips.nl DOE - HET - ZELF MET RIGIPS. DAN ZIT HET ZO! Stukadoren

Nadere informatie

500 CaroFix. Product. Volumes. Eigenschappen

500 CaroFix. Product. Volumes. Eigenschappen Product Gebruiksklare tegellijm D1T voor het plaatsen van wand- en muurtegels. Uiterst geschikt voor het kleven van keramische tegels, glasmozaïek, zandsteen, natuursteen, graniet en harde polystyreentegels

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :metselwerk of beton

MONTAGEHANDLEIDING. :metselwerk of beton MONTAGEHANDLEIDING model type :ZEELAND :metselwerk of beton => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. = => Volg gedurende de montage de 6 stappen in

Nadere informatie

Parket. De voorbereiding. Dit heeft u nodig. Zwevend parket leggen

Parket. De voorbereiding. Dit heeft u nodig. Zwevend parket leggen Parket Er zijn twee soorten parket: zwevend parket (o.a. laminaat met een kunststof bovenlaag) en gelijmd parket (o.a. massief houten parket en kurkvloertegels). Beide soorten zijn alleen geschikt voor

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :cellenbeton of gipsblokken

MONTAGEHANDLEIDING. :cellenbeton of gipsblokken MONTAGEHANDLEIDING model type :ZEELAND :cellenbeton of gipsblokken => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. => Volg gedurende de montage de 7 stappen

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Leginstructies Voorbereiding De PVC-kliktegels van Rubbermagazijn bieden eindeloze mogelijkheden om uw persoonlijke voorkeur te geven aan

Nadere informatie

Scheidingswanden. Nummer 21

Scheidingswanden. Nummer 21 Nummer 21 Art.nr. 910260 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als scheidingswanden gaat plaatsen. We geven eerst een beschrijving van scheidingswanden. Daarna

Nadere informatie

HANDLEIDING AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS

HANDLEIDING AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS HANDLEIDING AANLEGGEN VAN KUNSTGRAS In deze handleiding vindt u informatie om goed voorbereid aan de slag te gaan met het aanleggen van uw gazon met kunstgras van Mooi-Kunstgras.nl De Ondergrond Het is

Nadere informatie

Tussenwand plaatsen of verwijderen. Dit heeft u nodig

Tussenwand plaatsen of verwijderen. Dit heeft u nodig Tussenwand plaatsen of verwijderen U wilt een extra kamer creëren? Of juist van twee kamers één kamer maken? Dan is het plaatsen c.q. verwijderen van een niet dragende tussenwand een oplossing. Houd er

Nadere informatie

Wandbekleding Stone Design

Wandbekleding Stone Design tegels Wandbekleding Stone Design Overzicht assortiment Stappenplan Eenvoudige verwerking Over de verwerking van de decoratieve wandbekleding van Decor Son kunnen we kort zijn. Die is heel eenvoudig. Op

Nadere informatie

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 6 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 5 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad weber.mix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen. Ideale oplossing voor renovatieklussen en verbouwingen Vloer & wand Binnen & buiten Veelzijdig inzetbare mortel welke geschikt

Nadere informatie

Zelf tegels of parket aanbrengen

Zelf tegels of parket aanbrengen Zelf tegels of parket aanbrengen Wilt u uw woning verfraaien door wanden of vloeren te betegelen? Of door parket aan te leggen? Bij een bouwmarkt of speciaalzaak kunt u de benodigde installatiematerialen

Nadere informatie

Toilet renoveren Tegelen & wandcloset plaatsen (3/4)

Toilet renoveren Tegelen & wandcloset plaatsen (3/4) Toilet renoveren Tegelen & wandcloset plaatsen (3/4) Toilet renoveren Tegelen & wandcloset plaatsen (3/4) Materialen Gereedschap Vloertegel Globus antraciet 30x60,3cm Wandtegel softline mat wit 25 x 40cm

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 6 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Stucen, hoe doe je dat?

Stucen, hoe doe je dat? Stucen, hoe doe je dat? Stucen, hoe doe je dat? Materialen Gereedschap Afplaktape tesa Universeel Knauf gipspleister Roodband 20 kg Knauf betonkontakt Stucnaald Stucloper Emmer Troffel Stucspaan Mixer

Nadere informatie

Vloeren. houten vloer, laminaat of plavuizen leggen

Vloeren. houten vloer, laminaat of plavuizen leggen Vloeren houten vloer, laminaat of plavuizen leggen Wilt u graag een houten vloer, laminaat of plavuizen in uw woning leggen? Dat kan. We stellen hieraan wel enkele voorwaarden. Een van die voorwaarden

Nadere informatie

kluswijzer keukens installeren

kluswijzer keukens installeren kluswijzer 5 keukens installeren Plezierig wonen Wonen is iets persoonlijks. In uw woning ziet u graag de kleuren waar u van houdt, heeft u een indeling waar u zich prettig bij voelt en als het even kan,

Nadere informatie

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 8 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 7 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

550 CaroFlex. Product. Volumes. Eigenschappen

550 CaroFlex. Product. Volumes. Eigenschappen Product Gebruiksklare, flexibele en watervaste tegellijm D2T met hoge aanvangshechting voor het binnenhuis verlijmen van vloer- en muurtegels. Geschikt voor het verlijmen van faïence, mozaïektegels, keramische

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels

Handleiding PVC-kliktegels Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Vragen of advies Wij streven altijd naar de best mogelijke service voor onze klanten en willen daarom ook benadrukken dat u ons altijd kunt

Nadere informatie

behanginstructies Inhoudsopgave:

behanginstructies Inhoudsopgave: Inhoudsopgave: 1. Plakinstructies vliesbehang. Plakinstructies duplex- en vinylbehang 3. Plakinstructies glasvezelbehang. Meetinstructies. Behang symbolen. Vraag & antwoord 1. Vliesbehang Vliesbehang is

Nadere informatie

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5

Papierbehang - Werkwijze Advies 3. Vliesbehang - Werkwijze Advies 4. Algemene Behangtips 5 Behang Tips Papierbehang - Werkwijze Advies 3 Vliesbehang - Werkwijze Advies 4 Algemene Behangtips 5 Behangtips Partners at Home 2 / 7 Papierbehang - Werkwijze Advies Stap 1: Maak het plaksel volgens de

Nadere informatie

ALKALIBESTENDIG WATERDICHTINGS- EN ONTKOPPELINGSMEMBRAAN ALS ONDERGROND VOOR KERAMISCHE TEGELS, NATUURSTEEN EN LVT

ALKALIBESTENDIG WATERDICHTINGS- EN ONTKOPPELINGSMEMBRAAN ALS ONDERGROND VOOR KERAMISCHE TEGELS, NATUURSTEEN EN LVT Mapeguard WP System ALKALIBESTENDIG WATERDICHTINGS- EN ONTKOPPELINGSMEMBRAAN ALS ONDERGROND VOOR KERAMISCHE TEGELS, NATUURSTEEN EN LVT Gebruikte producten: Mapeguard WP 200, Mapeguard ST, Mapeguard IC,

Nadere informatie

Zo plaatst u zelf gipsplaten

Zo plaatst u zelf gipsplaten bouwmaterialen Zo plaatst u zelf gipsplaten Soorten gipsplaten Handleiding Gipsplaat Gipsplaat is een veelzijdig toepasbaar materiaal en bovendien zeer klusvriendelijk. Ideaal voor het aftimmeren van de

Nadere informatie

Systeem voor waterdicht tegelwerk

Systeem voor waterdicht tegelwerk Systeem voor waterdicht tegelwerk www.omnicol.info SYSTEEM VOOR WATERDICHT TEGELWERK Keramische tegels zijn over het algemeen waterdicht. Tegels alleen zijn echter niet voldoende om een ruimte waterdicht

Nadere informatie

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op metaal

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op metaal REV:02-18/07/13 RapidRoof Inhoud 1. Voorbereiding 2. Aanbrenging: 3. Aanbrenging: enkel Waterproof 4. Aanbrenging: enkel Anti-Skid 5. Menghandleiding 6. Bijkomende informatie Let op: alle RapidRoof-producten

Nadere informatie

bevestiging Pimp flexible

bevestiging Pimp flexible bevestiging Pimp flexible Beste klant, Bedankt voor uw bestelling bij PimpYourKitchen, dé manier om uw keuken van een unieke op maat gemaakte achterwand te voorzien. In deze handleiding geven wij instructies

Nadere informatie

BINNENBOUWPLATEN VIDI. board -PRO NIEUW. Versie

BINNENBOUWPLATEN VIDI. board -PRO NIEUW. Versie BINNENBOUWPLATEN PRODUCTINFORMATIE / verwerkingsadvies VIDI board NIEUW De beste plaat voor EEN CONCURRERENDE PRIjs! Versie 2017-12 INHOUDSOPGAVE PRODUCTINFORMATIE PRODUCTINFORMATIE... 3 Unieke eigenschappen...3

Nadere informatie

KLUSWIJZER Wanden opknappen. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg.

KLUSWIJZER Wanden opknappen. Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. KLUSWIJZER Wanden opknappen Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg www.woongoed.nl KLUSWIJZER Wanden opknappen Vindt u uw woning saai, dan hoeft u niet

Nadere informatie

- Kluswijzer - 7. Zelf een scheidingswand bouwen

- Kluswijzer - 7. Zelf een scheidingswand bouwen 7. Zelf een scheidingswand bouwen U heeft behoefte aan een extra kinderkamer. U wilt die grote zolder in tweeën delen. U zou in de huiskamer graag een aparte werk- of hobbyhoek maken. Dan is een niet-

Nadere informatie

Zo plaatst u zelf gipsplaten

Zo plaatst u zelf gipsplaten bouwmaterialen Zo plaatst u zelf gipsplaten Soorten gipsplaten Handleiding Gipsplaat Gipsplaat is een veelzijdig toepasbaar materiaal en bovendien zeer klusvriendelijk. Ideaal voor het aftimmeren van de

Nadere informatie

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 7 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Het bouwen van een Century zwembad

Het bouwen van een Century zwembad Het bouwen van een Century zwembad Stap 1 Het begint allemaal met het graven van het gat met daarin een mooie waterpas uitgelijnde vloer. Graaf het gat altijd wat groter dan de maat van het zwembad. Liefst

Nadere informatie

Waterdichting. Pas weber.dry inject toe. Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering.

Waterdichting. Pas weber.dry inject toe. Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering. binnen toepassen Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering. Nee Bestaat de ondergrond uit baksteen, betonsteen of betonblokken? Ja Ja Pas weber.dry inject toe. A Controleer

Nadere informatie

LC240 Snellijm voor tegels

LC240 Snellijm voor tegels LC240 Snellijm voor tegels Productomschrijving Lichtgrijze flexibele stofarme snelafbindende dunbedlijm. Toepassing Snellijm voor tegels LC240 voldoet uitermate goed voor de snelle verlijming van vrijwel

Nadere informatie

WERKBESCHRIJVING. tel (0) ,

WERKBESCHRIJVING.  tel (0) , Beschrijving van het product Natuursteenstrips: Het product bestaat uit een z-vormig paneel in de afmeting 55 of 60cm breed x 15 cm hoog in de dikte 1,5-2,5 tot 3-4cm. Het zijn kleine stukjes Natuursteen

Nadere informatie

DOE HET ZELF KURKVLOER LEGGEN

DOE HET ZELF KURKVLOER LEGGEN 1 DOE HET ZELF KURKVLOER LEGGEN AANPASSINGEN Aanpassingen aan uw woning, gericht op prettiger wonen moedigen wij aan. Er zijn diverse aanpassingen die u zo aan kunt pakken zonder ook maar iemand te hoeven

Nadere informatie

KUNSTGRAS LEGGEN Benodigdheden Ondergrond Voor het beste resultaat adviseren wij toch een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen.

KUNSTGRAS LEGGEN Benodigdheden Ondergrond Voor het beste resultaat adviseren wij toch een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen. KUNSTGRAS LEGGEN Benodigdheden - stanleymes - lijm - lijmband - lijmkam - plastic handschoenen - kunstgras - geotextiel drukverdelend onderdoek - evt. vulzand Ondergrond Verwijder eerst het oude gras en

Nadere informatie

1 SET VOOR GEMIDDELD 9 M²

1 SET VOOR GEMIDDELD 9 M² 1 SET VOOR GEMIDDELD 9 M² Voor horizontale en verticale vlakken, alle soorten dekvloeren, beton, anhydriet, gips, betonblokken, hout, tegels of aardewerk. PRIMER MORTEL PIGMENT IMPREGNEER SEALER 1 liter

Nadere informatie

Decoratieve stenen elementen voor binnen en buiten

Decoratieve stenen elementen voor binnen en buiten www.deryckbyweser.com Decoratieve stenen elementen voor binnen en buiten Notities Het aanbrengen geschiedt op een stevige, vaste ondergrond (gips, gipskarton, beton, houtvezelplaat, enz). Voor alle andere

Nadere informatie

Huis in Eigen Hand. Keukenverbetering

Huis in Eigen Hand. Keukenverbetering Huis in Eigen Hand Keukenverbetering De keuken is voor veel mensen de belangrijkste plek in huis. Het is een ruimte die niet alleen functioneel moet zijn, maar ook een lekkere sfeer moet uitstralen. Want

Nadere informatie

Zo plaatst u zelf transparante bouwplaten

Zo plaatst u zelf transparante bouwplaten bouwmaterialen Zo plaatst u zelf transparante bouwplaten Overzicht assortiment Verwerkingsrichtlijnen Transparante bouwplaten Algemeen In deze folder laten we u zien wat u allemaal kunt doen met transparante

Nadere informatie

Montagehandleiding voor SolidDutch wasbakken Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur

Montagehandleiding voor SolidDutch wasbakken Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur ken Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 8 stappen in deze handleiding tijdens de montage. o De montage dient uitgevoerd te worden door

Nadere informatie

Folder 68 6.8. Vloerdelen leggen. Zelf Doen

Folder 68 6.8. Vloerdelen leggen. Zelf Doen Folder 68 6.8 Vloerdelen leggen Zelf Doen Massief houten vloerdelen Hout geeft uw huis die karakteristieke sfeer van een natuurlijke vloer. Daarnaast is een houten vloer zeer duurzaam. De vloer krijgt

Nadere informatie

AQUA SENSA ONDERGRONDEN

AQUA SENSA ONDERGRONDEN Stap voor stap Aqua Sensa ondergronden, p. 1/7 Stap voor stap AQUA SENSA ONDERGRONDEN Aqua Sensa kan toegepast worden op tal van ondergronden, op voorwaarde dat de juiste voorzorgsmaatregelen en een correcte

Nadere informatie

hout Zo kunt u zelf Overzicht producten Stappenplannen

hout Zo kunt u zelf Overzicht producten Stappenplannen hout Zo kunt u zelf houtproblemen Productinformatie oplossen Overzicht producten Stappenplannen Houtvuller Heeft u een beschadigde deur of een verrot kozijn? In deze folder vindt u hulp om de meest voorkomende

Nadere informatie

EASYTEGELS.NL VOOR AL UW TEGELS

EASYTEGELS.NL VOOR AL UW TEGELS EASYTEGELS.NL VOOR AL UW TEGELS Het zetten van wandtegels en het leggen van vloertegels moet een feest worden. Hier helpen wij u graag bij. Daarom onze legwijzer. Nadat u de legwijzer doorgenomen heeft

Nadere informatie

WILLCO Isolatiesystemen

WILLCO Isolatiesystemen WILLCO Isolatiesystemen De WILLCO Isolatiesystemen kunnen afgewerkt worden met WILLCO Kunstharssierpleisters, WILLCO Silicoonharssierpleisters, WILLCO Silicaatsierpleisters of WILLCO Minerale Sierpleisters.

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad webermix 6 in 1 is een kant-en-klare mortel geschikt voor diverse toepassingen Metselen, voegen, stucadoren, vloersmeren, tegels leggen Ook geschikt voor metselen glazen bouwstenen Veelzijdig inzetbare

Nadere informatie

Beschrijving werkzaamheden afbouw woning

Beschrijving werkzaamheden afbouw woning Beschrijving werkzaamheden afbouw woning Rigidur op wanden begane grond en eerste verdieping aanbrengen van Rigidur gipsvezelplaten aan de (binnen)wanden op de begane grond en eerste verdieping. De wanden

Nadere informatie

Beamix Vloervlak Egalisatie 770

Beamix Vloervlak Egalisatie 770 Beamix Vloervlak Egalisatie 770 Slechte ondergrond & Hout TOEPASSING Vezelversterkte gietvloer voor op slechte ondergronden, hout en vloerverwarming. Ideaal op (stabiele) houten (verdiepings)vloeren. Bij

Nadere informatie

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een holle bouwstenenmuur

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een holle bouwstenenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 8 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle bouwstenenmuur

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle bouwstenenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 7 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Plano. Het tegelelement voor de wandafwerking. Verwerkingsinstructies

Plano. Het tegelelement voor de wandafwerking. Verwerkingsinstructies Plano Het tegelelement voor de wandafwerking Verwerkingsinstructies Algemeen Toepassingsgebied Deze verwerkingsinstructies beschrijven het gebruik en de verwerking van JACKOBOARD Plano als tegel-, plaat-

Nadere informatie

Pregyfeu-A1 100% onbrandbare gipsplaat Verwerking

Pregyfeu-A1 100% onbrandbare gipsplaat Verwerking 8 www.lafargegips.nl Pregyfeu-A1 100% onbrandbare gipsplaat Verwerking Op maat maken Pregyfeu-A1 De Pregyfeu-A1 platen kunnen op 2 manieren op maat gemaakt worden. Dit gebeurt door middel van snijden of

Nadere informatie

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen.

Voor het beste resultaat adviseren wij altijd een zandbed van breker- of lavazand aan te brengen. KUNSTGRAS AANLEGGEN Aanleg instructie kunstgras Benodigdheden - Tommygrass kunstgras - Geotextiel drukverdelend onderdoek - Stanleymes - Lijm en lijmband (2 varianten) 2 componenten lijm lijmband 2 componenten

Nadere informatie

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op asfalt

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op asfalt REV:02-18/07/13 RapidRoof Inhoud 1. Voorbereiding 2. Aanbrenging: 3. Aanbrenging: enkel Waterproof 4. Aanbrenging: enkel Anti-Skid 5. Menghandleiding 6. Bijkomende informatie Let op: alle RapidRoof-producten

Nadere informatie

Een nieuwe vloer. Uw huis, uw thuis, uw Stek.

Een nieuwe vloer. Uw huis, uw thuis, uw Stek. kluswijzer Vloeren Vloeren Een nieuwe vloer Een vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw woning. Een lichte, frisse vloer maakt uw woning meteen een stuk ruimer. Denk bijvoorbeeld aan lichte

Nadere informatie

Producteigenschappen. Zuurbestendig STARLIKE is zuurbestendig en bestand tegen (agressieve) schoonmaakmiddelen en chemicaliën.

Producteigenschappen. Zuurbestendig STARLIKE is zuurbestendig en bestand tegen (agressieve) schoonmaakmiddelen en chemicaliën. STARLIKE Lijm en Voegmiddel in één STARLIKE is een combinatie van hechtmiddel (tweecomponenten epoxylijm) en voegmortel in één product. Wat betreft verwerking is STARLIKE vergelijkbaar met traditionele

Nadere informatie

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar:

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar: Installatie voorschriften Rigid Core XL Ga voor meer informatie naar: www.rigidcorexl.nl Voor u begint / Voorbereidingen: Lees alle instructies voor u start met de installatie. Bij een onjuiste installatie

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :cellenbeton of gipsblokken

MONTAGEHANDLEIDING. :cellenbeton of gipsblokken MONTAGEHANDLEIDING model type :LIMBURG :cellenbeton of gipsblokken => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. = => Volg gedurende de montage de 8 stappen

Nadere informatie

Stukadoren & Sierpleisteren

Stukadoren & Sierpleisteren Nummer 22 Art.nr. 911100 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als u gaat stukadoren of sierpleisteren. Deze KlusZo is in twee delen verdeeld. Eerst geven we

Nadere informatie

Badkamerafdichting. met het Köster BD-Systeem

Badkamerafdichting. met het Köster BD-Systeem Badkamerafdichting met het Köster BD-Systeem Afdichting onder de tegels Een volledige en sterke afdichting is een beslissende voorwaarde voor een langdurig gebruik van sanitaire ruimtes. Ondanks het waterdicht

Nadere informatie

kluswijzer Keuken installeren

kluswijzer Keuken installeren kluswijzer Keuken installeren Een keuken installeren De keuken is vaak het hart van het huis. Heerlijk kokkerellen of een kopje koffie zetten. Het gebeurt allemaal in de keuken. Stek geeft u de mogelijkheid

Nadere informatie

Zo kiest u de juiste wand- en plafondbekleding

Zo kiest u de juiste wand- en plafondbekleding hout Zo kiest u de juiste wand- en plafondbekleding Kant en klare wand- en plafondbekleding MDF en houten schroten om zelf af te werken Bekleding van wanden en plafonds in vochtige ruimtes Wand- en plafondbekleding

Nadere informatie

BouwWijzer Makkelijk met Weber!

BouwWijzer Makkelijk met Weber! BouwWijzer Makkelijk met Weber! Tegelen en Repareren Makkelijk met de BouwWijzer! Inhoud Zelf het toilet opnieuw betegelen of een tuinmuurtje repareren? Het is makkelijk met Weber. Het assortiment is zo

Nadere informatie

9.1 Muur- en vloertegels plaatsen

9.1 Muur- en vloertegels plaatsen 9.1 Muur- en vloertegels plaatsen Materiaallijst TEGELSNIJDER Het hardmetalen wieltje wordt tegen de tegel vastgezet. Door het wieltje te bewegen maakt u een kras in de zichtzijde van de tegel. PAPEGAAIEBEKTANG

Nadere informatie

Kluswijzer Tegelen Iedereen kan tegelen. Zeker na het doornemen van deze Kluswijzer, waarin stap-voor-stap beschreven wordt hoe je te werk moet gaan.

Kluswijzer Tegelen Iedereen kan tegelen. Zeker na het doornemen van deze Kluswijzer, waarin stap-voor-stap beschreven wordt hoe je te werk moet gaan. Kluswijzer Tegelen Iedereen kan tegelen. Zeker na het doornemen van deze Kluswijzer, waarin stap-voor-stap beschreven wordt hoe je te werk moet gaan. 1 Soorten tegels Praxis heeft een uitgebreid assortiment

Nadere informatie

Zelf stukadoren. Stukadoren De voorbereidingen De mortel aanbrengen Scheuren dichten Kwaliteitseisen

Zelf stukadoren. Stukadoren De voorbereidingen De mortel aanbrengen Scheuren dichten Kwaliteitseisen Zelf stukadoren Stukadoren De voorbereidingen De mortel aanbrengen Scheuren dichten Kwaliteitseisen Zelf stukadoren 2 3 Het interieur van de woning verfraaien? Een ander verfje, een nieuw behangetje, daar

Nadere informatie

Handleiding verwerking Beton Ciré Originale

Handleiding verwerking Beton Ciré Originale Handleiding verwerking Beton Ciré Originale Pagina 1 - Versie 09 Inhoud: - Wat is Beton Ciré Originale - Voorbereiding Ondergrond o Wanden o Vloeren o Meubels en aanrechtbladen - Aanbrengen en afwerken

Nadere informatie

Het reviseren gebeurt geheel op eigen risico. Lees de brochure eerst geheel door.

Het reviseren gebeurt geheel op eigen risico. Lees de brochure eerst geheel door. versie 05-02-2007 ---------- aanwijzingen reviseren zonder verwijderen van de afdekdop: ---------- Het reviseren gebeurt geheel op eigen risico. Lees de brochure eerst geheel door. 1. De unit vóór de revisie

Nadere informatie

Lijm & Kit. Nummer 24

Lijm & Kit. Nummer 24 Nummer 24 Art.nr. 912689 Lijmen en kitten indelen naar gebruiksdoel is nauwelijks mogelijk, want iedere moderne lijm of kit heeft een veelheid aan gebruiksdoelen. Welke lijm bij uitstek geschikt is voor

Nadere informatie

Snelheidsdrempel ONE-PIECE

Snelheidsdrempel ONE-PIECE Snelheidsdrempel ONE-PIECE Geen losse elementen! Dus géén naden of kieren, waardoor zand en vuil minder grip hebben en de levensduur verlengd wordt. De flexibele eigenschappen van het materiaal past zich

Nadere informatie

Keuken installeren. Klus wijzer. Handige tips wanneer u zelf gaat klussen

Keuken installeren. Klus wijzer. Handige tips wanneer u zelf gaat klussen Keuken installeren Klus wijzer Handige tips wanneer u zelf gaat klussen U wilt een groter aanrechtblad met een extra spoelbak, u heeft behoefte aan ruimere keukenkasten; u bent na jaren sparen eindelijk

Nadere informatie

Handleiding. Metal stud wand. montage

Handleiding. Metal stud wand. montage Handleiding Metal stud wand montage Metal stud wand handleiding Hoe plaatst u een metal stud wand en waar moet u aan denken? Welke gereedschappen en materialen heeft u nodig? Wij leggen u in 7 stappen

Nadere informatie

Leginstructie Namgrass / easy grass: Benodigdheden: Ondergrond: plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek

Leginstructie Namgrass / easy grass: Benodigdheden: Ondergrond: plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek Leginstructie Namgrass / easy grass: Benodigdheden: stanleymes lijm lijmband lijmkam plastic handschoenen kunstgras geotextiel drukverdelend onderdoek 1 Ondergrond: 1) Verwijder eerst het oude gras en

Nadere informatie

kluswijzer Scheidingswanden

kluswijzer Scheidingswanden kluswijzer Scheidingswanden Zelf een niet-dragende scheidingswand bouwen De indeling van uw woning staat weliswaar van tevoren vast, maar dat betekent niet dat er niets aan veranderd kan worden. Als u

Nadere informatie

Geluidsoverlast? Het 820 EUROCOL DIM FLOOR geluids- en ontkoppelingssysteem. eurocol - the strong connection

Geluidsoverlast? Het 820 EUROCOL DIM FLOOR geluids- en ontkoppelingssysteem. eurocol - the strong connection Geluidsoverlast? Het 820 EUROCOL DIM FLOOR geluids- en ontkoppelingssysteem eurocol - the strong connection Het nieuwe Bouwbesluit van 1 januari 2003, en met name oor de verhoogde eis op contactgeluidsisolatie,

Nadere informatie

Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel

Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel Inhoudsopgave 6302986 - Bison Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel Emmer 2,5 kg NL/FR 2 6302987 - Bison Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel Emmer 5 kg NL/FR 4 6302988 - Bison Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel

Nadere informatie

Montagehandleiding voor Douchevloer Type: inbouw met Douchevloer-frame

Montagehandleiding voor Douchevloer Type: inbouw met Douchevloer-frame Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 8 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Parket / laminaat. Nummer 15

Parket / laminaat. Nummer 15 Nummer 15 Art.nr. 910201 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u parket gaat leggen. We beginnen met de voorbereiding: het kiezen van de juiste ondervloer en het

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :holle wand

MONTAGEHANDLEIDING. :holle wand MONTAGEHANDLEIDING model type :LIMBURG :holle wand => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. = => Volg gedurende de montage de 7 stappen in deze handleiding.

Nadere informatie

1 Voorbereiden van de werkplek.

1 Voorbereiden van de werkplek. Algemene kwaliteitseisen: Minimale hechtingstreksterkte van de ondergrond > 1,5 N/mm 2 Minimale temperatuur van de ondergrond: 3 C boven het dauwpunt Maximaal vochtgehalte ondergrond < 4% Verwerkingstemperatuur

Nadere informatie