Handleiding ParnasSys. Intern Begeleider

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding ParnasSys. Intern Begeleider"

Transcriptie

1 Handleiding ParnasSys Intern Begeleider

2 Pagina 2 van 27 Inhoud: Vooraf...3 Inloggen...3 Mijn ParnasSys...4 Home...4 Persoonlijke gegevens...4 Wachtwoord wijzigen...4 Tijdregistratie...4 Leerling...5 Leerlingkaart...5 Personalia...5 Onderwijs...6 Absentie...6 Absentie per leerling invoeren...6 Toetsen...7 Niet-methodetoetsen invoeren...7 Methodetoetsen invoeren...8 Rapport...9 Begeleiding...10 Hulpplannen opstellen of kopiëren...10 Dicteeanalyse...12 Zorgdossier...12 Onderwijskundig rapport (OKR)...12 Observatielijsten...12 Map...13 Groep...15 Samenstelling groep...15 Absentie...15 Rooster...17 Lesrooster...17 Leerkrachtrooster...18 Toetsen...18 Niet-methodetoetsen per groep invoeren...18 Methodetoetsen per groep invoeren...19 Rapporten...19 Begeleiding...19 Hulpplannen...20 Sociogrammen...20 Observatielijsten...20 Groepsplannen...20 Map...21 Notities handig monitoren met de functie map...21 Gegevens...21 School...22 Jaarplan...22 Kalender...22 Activiteiten...22 Beheer...23 Standaard inhoud van hulpplannen...23 Methodetoetsen importeren, exporteren en invoeren Niet-methodetoetsen activeren...24 Notitiecategorieën beheren...25 Overzichten...26 Handige overzichten voor de Intern Begeleider...26 Info...27

3 Pagina 3 van 27 Vooraf Op zijn bij Zelfcursus belangrijke documenten beschikbaar: zelfcursussen en thematische instructiekaarten. Daarnaast is bij Helpdesk een database met veelgestelde vragen beschikbaar. Heeft u vragen die hier niet in staan of wilt u een wens doorgeven, maak dan altijd gebruik van het formulier bij online helpdesk. Alleen deze vragen en wensen worden in behandeling genomen. In deze handleiding wordt de functionaliteit van ParnasSys globaal beschreven. Voor een gedetail-leerde toelichting per scherm kunt u terecht bij de helptekst. Daarin wordt stap voor stap nauwkeu-rig beschreven hoe e.e.a. werkt. U gaat naar de helptekst via de knop help rechts bovenin het scherm: Inloggen U logt in op ParnasSys opent in een popup-venster. Dit kan geblokkeerd worden door een popup-blokkering. Dit kan uitgezet worden in de browser bij Extra-popupblokkering. Kijk voor meer informatie bij de veelgestelde vragen bij de tab Helpdesk op

4 Pagina 4 van 27 Mijn ParnasSys Home U komt na het inloggen in het home-scherm van ParnasSys. Daarop staan de verjaardagen en acti-viteiten van de school. Bij Mededelingen staan opmerkingen van ParnasSys beheer. U kunt hier altijd weer terug komen door op Mijn ParnasSys te klikken, rechts bovenin het scherm. Persoonlijke gegevens Uw persoonlijke gegevens treft u aan bij Personalia. U kunt e.e.a. wijzigen door op het wijzigings-knopje te klikken: Wachtwoord wijzigen. Het eerste wachtwoord wat u krijgt is nogal lang. U kunt uw wachtwoord wijzigen bij Mijn ParnasSys en dan de tab Aanstelling. Onderaan dat scherm staat een knop Wachtwoord wijzigen. Onthoud uw wachtwoord goed, want het wordt niet verzonden per . Als u het toch vergeet, kan de applicatiebeheerder van uw school een nieuw wachtwoord voor u verzenden. Tijdregistratie Bij Tijdregistratie kunt u uw gewerkte uren bijhouden. Dit is gekoppeld aan uw werkrooster en aan het groepsrooster. Het werkrooster kan door iemand met de rol schooladministrateur worden inge-vuld. 8 Voor informatie over het afdrukken van de tijdregistratie: Kijk bij het onderdeel Overzichten.

5 Pagina 5 van 27 Leerling Klik op de tab Leerling om de leerlingenlijst met alle leerlingen van de school te zien. Boven de leerlingenlijst staan zoekvensters op basis waarvan de leerlingenlijst is samengesteld. Leerlingen met de status volgt onderwijs zijn alle leerlingen die op school zitten. Selecteer een leerling door er op te klikken. Het dossier van de leerling wordt nu geopend. De volgende onderdelen zijn beschikbaar: Leerlingkaart De leerlingkaart is een beknopt overzicht van de administratieve gegevens van de leerling. Personalia Bij de tab Personalia kunnen nog meer gegevens van de leerling en van het gezin ingezien worden. Deze gegevens kunnen alleen door medewerkers met de rol van schooladministrateur gewijzigd worden. De medische gegevens kunnen wel gewijzigd worden. Om de gegevens te wijzigen, klikt u op het wijzigingsknopje bij het betreffende vak: U kunt dan medicijnen toevoegen met de knop onderaan het scherm:

6 Pagina 6 van 27 Met Opslaan onderaan het scherm worden de gegevens vastgelegd. Onderwijs Bij de tab Onderwijs is o.a. de schoolloopbaan van de leerling in te zien, inclusief de sublesgroepen waarin het kind geplaatst is. 8 Voor informatie over het afdrukken van de administratieve gegevens van de leerlingen: Kijk bij het onderdeel Overzichten. Absentie De absenties van de leerling kunnen bij Absentie ingevoerd en gewijzigd worden. Dit betreft echter alleen specifiek individueel verzuim. Het is handiger om de absenties op groepsniveau in te voeren want daar is een beknopte werkwijze voor beschikbaar bij de tab Groep. Absentie per leerling invoeren Een individuele absentie invoeren gaat als volgt: Klik op de knop Absentiemelding toevoegen onderaan het scherm: Vul de beschikbare velden in:

7 Pagina 7 van 27 Met het kalendertje kan een datum geselecteerd worden: Handmatig een datum invoeren is ook mogelijk. Als de leerling een deel van een dagdeel absent is geweest, kan de optie anders geselecteerd worden: Er verschijnt dan een tijdveld om de tijd aan te geven: Met Opslaan onderaan het scherm worden de gegevens vastgelegd. 8 Voor een gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst. 8 Voor informatie over het afdrukken van de absentiegegevens: Kijk bij het onderdeel Overzichten. Toetsen Niet-methodetoetsen invoeren Individuele toetsen kunnen bij de tab Toetsen ingevoerd worden. Toetsen die bij de hele groep afgenomen zijn, kunnen bij de tab Groep ingevoerd worden. Als u klikt op het menu-item Niet-methodetoetsen ziet u een overzicht van alle Niet-methodetoet-sen die voor de betreffende leerling ingevoerd zijn. Met de zoekvensters kunnen deze gegevens geordend worden.

8 Pagina 8 van 27 Als u klikt op een kolomkop, wordt daarop gesorteerd: Klik op een toets om deze te openen: De gedetailleerde gegevens kunnen dan ingezien en eventueel gewijzigd worden. Ook kunt u toetsen met elkaar vergelijken: Een nieuwe toets invoeren kan met de knop onderaan het scherm: Als u een niet-methodetoets wilt invoeren die u toch niet in de lijst aantreft, kunt u deze toets activeren bij School en dan Beheer.. Hoe dit moet, staat beschreven in het document Toetsen in ParnasSys. 8 Voor een gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst. Daarnaast is op (bij Zelfcursus en dan Thematische instructiekaarten ) een uitgebreide handleiding over de toetsen in ParnasSys beschikbaar. Daarin staat beschreven wat er samenhangt met het gebruik van de toetsen in ParnasSys. 8 Voor informatie over het afdrukken van toetsgegevens: Kijk bij het onderdeel Overzichten. Methodetoetsen invoeren Het invoeren en bekijken van methodetoetsen gaat op dezelfde manier als de niet-methodetoetsen. De methodetoetsen kunnen door de applicatiebeheerder gedefinieerd worden. Bij de methodetoetsen is het mogelijk om per score een aantekening toe te voegen:

9 Pagina 9 van 27 8 Voor een gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst. Daarnaast is op (bij Zelfcursus en dan Thematische instructiekaarten ) een uitgebreide handleiding over de toetsen in ParnasSys beschikbaar. Daarin staat beschreven wat er samenhangt met het gebruik van de toetsen in ParnasSys. Rapport Het is mogelijk om op schoolniveau digitale rapporten per leerjaar aan te maken. Als dit is gebeurd, is het digitaal rapport in te zien bij de tab Rapport. Er is hiervoor een aparte handleiding beschikbaar op Open het rapport door er op te klikken. De rubrieken, subrubrieken en cijfers per rapportperiode worden nu zichtbaar. Deze gegevens worden allemaal automatisch berekend. Door op het wijzi-gingsknopje te klikken, gaat u naar een specifieke rapportperiode. U kunt de eindcijfers aanpassen door op de kolom overschrijven te gebruiken:

10 Pagina 10 van 27 8 Voor een gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst.daarnaast is op (bij Zelfcursus en dan Thematische instructiekaarten ) een uitgebreide handleiding over het digitaal rapport beschikbaar. Daarin staat beschreven wat er samenhangt met het aanmaken en inregelen van een digitaal rapport. 8 Voor informatie over het afdrukken van het digitaal rapport: Kijk bij het onderdeel Overzichten. Begeleiding Bij de tab Begeleiding treft u alles aan op het gebied van de zorg: hulpplannen, dictee-analyses, zorgdossier, onderwijskundig rapport en observatielijsten. Hulpplannen opstellen of kopiëren Bij de tab Hulpplannen wordt de lijst met hulpplannen weergegeven. U kunt een hulpplan openen door er op te klikken. De hulpplannen die u zelf heeft aangemaakt, kunt u ook wijzigen. Een nieuw hulpplan opstellen kan op twee manieren: door een nieuw hulpplan aan te maken óf door een bestaand plan van een andere leerling te kopiëren. Dit kan met de twee knoppen onderaan het scherm: U kunt alle velden invullen. Met de verschillende tab s kunt u de diverse onderdelen van het hulpplan inzien of wijzigen:

11 Pagina 11 van 27 Als u lang bezig bent met een hulpplan, kunt u uw werk regelmatig opslaan met de knop tussentijds opslaan onderaan het scherm. Wanneer u een hulpplan van een andere leerling wilt kopiëren, klikt u op de knop hulpplan kopiëren onderaan het scherm: U krijgt dan een leerlingenlijst te zien met leerlingen die een hulpplan hebben. U selecteert de leerling waarvan u het plan wilt kopiëren en u krijgt de hulpplannen van de betreffende leerling te zien: Hier selecteert u het plan wat u wilt kopiëren. Het komt nu bij de leerling te staan waar u oorspronkelijk was. U kunt nu in het hulpplan werken. Als u klikt op opslaan worden de gegevens vastgelegd. 8 Voor een meer gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst. 8 Voor informatie over het afdrukken van hulpplannen: Kijk bij het onderdeel Overzichten.

12 Pagina 12 van 27 Dicteeanalyse De bestaande dicteeanalyses worden weergegeven in een lijst bij de tab Dicteeanalyse. Het aanmaken van een nieuwe dicteeanalyse kan door middel van de knop onderaan het scherm: 8 Voor een gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst. 8 Voor informatie over het afdrukken van dicteeanalyses: Kijk bij het onderdeel Overzichten. Zorgdossier Het zorgdossier is een instrument waarmee op gedetailleerde wijze het probleem van een leerling in kaart gebracht en beschreven kan worden. Een nieuw zorgdossier kan aangemaakt worden met de knop onderaan het scherm: 8 Voor een gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst. 8 Voor informatie over het afdrukken van het zorgdossier: Kijk bij het onderdeel Overzichten. Onderwijskundig rapport (OKR) Het onderwijskundig rapport is met name bedoeld om de volledige overdracht van leerlinggegevens te garanderen op het moment dat een leerling van de ene naar de andere school gaat. Het onder-wijskundig rapport wordt vooral gebruikt bij de overgang van een leerling naar het SBAO. In de lijst op het scherm staan de onderwijskundige rapporten die voor de leerling zijn aangemaakt. Wijzigen, afdrukken of verwijderen gaat met de knoppen achter het betreffende OKR. Er kan een onderwijskundig rapport aangemaakt worden met bijlagen voor specifieke schoolsoorten waar de leerling naar toe kan. Observatielijsten Er zijn diverse observatielijsten in ParnasSys beschikbaar:

13 Pagina 13 van 27 De ingevulde observatielijsten staan bij de tab Observatielijst weergegeven. Met de zoekvensters kan hierop een selectie gemaakt worden. Een nieuwe lijst invoeren kan met de knop onderaan het scherm: 8 Voor een gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst. Map Bij het onderdeel Map kan een compleet digitaal dossier over de leerling worden aangemaakt: alle mogelijke bestanden kunnen hier aan de leerling gekoppeld worden. Daarnaast kunnen allerlei door de school gemaakte standaardformulieren voor de leerling ingevuld worden. Er kan ook een Digitaal Overdrachts Dossier voor de leerling aangemaakt worden. Met deze laatste functie kunnen de leerlinggegevens in één keer digitaal overgezet worden naar elk willekeurig leerlingadministratie-pakket. U ziet de lijst met documenten die al aan de leerling gekoppeld zijn: Met de knop onderaan het scherm kan een nieuw document toegevoegd worden:

14 Pagina 14 van 27 Er kan dan gekozen worden voor het toevoegen van een bestand, een , een notitie of een DOD: De opzet van de diverse soorten notities kunnen door de schooladministrateur aangemaakt worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om standaardformulieren voor leerlingbesprekingen of ouderbezoek-verslagen aan te maken. Deze kunnen dan vervolgens door de medewerkers van de school per leerling ingevuld worden. 8 Voor een gedetailleerde uitleg van dit onderdeel: kijk bij de helptekst. Daarnaast is op (bij Zelfcursus en dan Thematische instructiekaarten ) een uitgebreide hand-leiding over het Digitaal Overdrachts Dossier (DOD) beschikbaar. Daarin staat beschreven wat er samenhangt met het aanmaken en versturen van een DOD.. 8 Voor informatie over het afdrukken van notities: Kijk bij het onderdeel Overzichten.

15 Pagina 15 van 27 Groep Klik op de tab Groep om de lijst met groepen te zien. U kunt een groep selecteren. Vervolgens kunnen er gegevens op groepsniveau ingevoerd worden. Met de zoekvensters kunt u desgewenst een selectie op de lijst uitvoeren, bijvoorbeeld het juiste schooljaar selecteren. Als er nog geen groepen in de lijst staan, moet iemand met de rechten van applicatiebeheerder eerst groepen aanmaken. Samenstelling groep U kunt een groep openen door er op te klikken. De samenstelling van de groep wordt dan zichtbaar: U kunt in deze lijst een leerling selecteren. Dan komt u in het leerling-gedeelte zoals dit bij de tab Leerling beschikbaar is. (zie vorige hoofdstuk) Absentie U ziet het absentie-overzicht van de groep bij de tab Absentie.

16 Pagina 16 van 27 De groene kleur geeft aan dat er les is op de betreffende dag én dat de leerling aanwezig is. De grijze kleur geeft aan dat er geen les is op de betreffende dag. Let op! Het overzicht is grijs voor die dagen waarvoor het groepsrooster van de betreffende groep niet is ingevuld. Als het rooster wel is ingevuld en er zijn toch grijze dagen, is er waarschijnlijk een activiteit van de categorie vrij in het jaarplan ingevuld. (School-jaarplan) Het kan ook zijn dat er geen vak aan de lestijden is gekoppeld op het rooster. Er kunnen op twee manieren absenties worden ingevuld: door middel van de wijzigingsknopjes in de meest rechtse kolom én door middel van de knop per dagdeel invoeren onderaan het scherm. De eerste manier is de individuele manier waarbij de afwezige tijd per kwartier nauwkeurig inge-voerd kan worden. Voor een beschrijving van deze werkwijze, zie deze handleiding bij de tab Leerling en dan Absentie. De tweede manier is globaler en sneller. Er kan dan per dagdeel nauwkeurig worden ingevoerd door middel van een code. Klik daarvoor op de knop Per dagdeel invoeren onderaan het scherm. Er verschijnt dan een absentie-overzicht met selectievakjes:

17 Pagina 17 van 27 Er kan nu heel vlot bij de diverse leerlingen de juiste absentiecode worden ingevoerd. Rechts naast de tabel is de legenda zichtbaar. Met de knop Opslaan en naar overzicht komt u weer in het overzichtsscherm. Rooster Bij de tab Rooster kan het lesrooster en het leerkrachtrooster ingevuld worden. Lesrooster De gegevens van het lesrooster worden gebruikt voor de absentie en voor de urentelling per groep. Daarnaast worden de tijden van het lesrooster overgenomen bij de tijdregistratie van de leerkrachten die aan de groep gekoppeld zijn. Het rooster kan ingevuld of aangepast worden door te klikken op het wijzigingsknopje. De tijden en vakken en eventueel vakleerkrachten kunnen dan geselecteerd worden: Het is belangrijk om zowel tijden als vakken aan te geven. Het invullen van een vakleerkracht is facultatief. Als u vakken mist, kan de schooladministrateur deze toevoegen aan de lijst.

18 Pagina 18 van 27 Leerkrachtrooster Bij het leerkrachtrooster kan bekeken worden welke leerkracht er per dagdeel aan de groep gekoppeld is. Dit kan door de schooladministrateur ingevuld worden. Toetsen Niet-methodetoetsen per groep invoeren De lijst met afgenomen Niet-methodetoetsen van de groep in het betreffende schooljaar is zichtbaar bij de subtab Niet-methodetoetsen. Als u toetsen van een ander schooljaar wilt inzien, moet u dit schooljaar selecteren bij de tab Groep en dan de juiste groep selecteren. Met de zoekvensters kan er een selectie op de lijst met toetsen uitgevoerd worden. Open een toets door er op te klikken: Een nieuwe toets invoeren kan met de knop onderaan het scherm: Toetsen activeren Als u een niet-methodetoets wilt invoeren die u toch niet in de lijst aantreft, kunt u uw applicatiebeheerder vragen om deze voor de school te activeren. 8 Voor een gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst. Daarnaast is op (bij Zelfcursus en dan Thematische instructiekaarten ) een uitgebreide handleiding over de toetsen in ParnasSys beschikbaar. Daarin staat beschreven wat er samenhangt met het gebruik van de toetsen in ParnasSys. 8 Voor informatie over het afdrukken van toetsgegevens: Kijk bij het onderdeel Overzichten.

19 Pagina 19 van 27 Methodetoetsen per groep invoeren De lijst met afgenomen methodetoetsen van de groep in het betreffende schooljaar is zichtbaar bij de subtab Methodetoetsen. Als u toetsen van een ander schooljaar wilt inzien, moet u dit schooljaar selecteren bij de tab Groep en dan de juiste groep selecteren. Met de zoekvensters kan er een selectie op de lijst met toetsen uitgevoerd worden. Het invoeren en bekijken van methodetoetsen gaat op dezelfde manier als de niet-methodetoetsen. De methodetoetsen kunnen door de applicatiebeheerder gedefinieerd worden. Bij de methodetoetsen is het mogelijk om per score een aantekening toe te voegen: 8 Voor een gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst. Daarnaast is op (bij Zelfcursus en dan Thematische instructiekaarten ) een uitgebreide handleiding over de toetsen in ParnasSys beschikbaar. Daarin staat beschreven wat er samenhangt met het gebruik van de toetsen in ParnasSys. 8 Voor informatie over het afdrukken van toetsgegevens: Kijk bij het onderdeel Overzichten. Rapporten Bij de tab Rapporten is de lijst met leerlingen te zien. Als u op een leerling klikt, krijgt u het digitaal rapport van de betreffende leerling te zien. Het bekijken en wijzigen van het betreffende rapport gaat op precies dezelfde manier zoals bij de tab Leerling en dan Rapport in het vorige hoofdstuk staat beschreven. Begeleiding

20 Pagina 20 van 27 Hulpplannen Bij de tab Hulpplannen zijn alle hulpplannen van de betreffende groep te zien. Met de zoekvensters kan hierop een selectie gemaakt worden. Als u op een hulpplan klikt, krijgt u het hulpplan van de betreffende leerling te zien. Het bekijken en wijzigen van het hulpplan gaat op precies dezelfde manier zoals bij de tab Leerling - Begeleiding - Hulpplan in het vorige hoofdstuk staat beschreven. 8 Voor informatie over het afdrukken van hulpplannen: Kijk bij het onderdeel Overzichten. Sociogrammen Het is mogelijk om een sociogram van de groep af te nemen. De afgenomen sociogrammen staan in de lijst bij de tab Sociogram. Een ingevuld sociogram kan bekeken en eventueel gewijzigd worden door er op te klikken. Er kan dan ook bekeken worden wat de specifieke keuzes van de kinderen waren. Er kan een nieuw sociogram aangemaakt worden met de knop Nieuw sociogram onderaan het scherm. 8 Voor een gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst. 8 Voor informatie over het afdrukken van sociogrammen: Kijk bij het onderdeel Overzichten. Observatielijsten De observatielijsten die voor de groep zijn ingevuld, zijn in te zien bij de tab Observatielijsten. Het wijzigen en invullen van de observatielijsten wordt beschreven bij de tab Leerling en dan Observatielijst. 8 Voor een gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst. 8 Voor informatie over het afdrukken van observatielijsten: Kijk bij het onderdeel Overzichten. Groepsplannen Bij de tab Groepsplannen zijn alle groepsplannen van de betreffende groep in te zien. Klik op een plan om het te openen. U kunt het groepsplan dan wijzigen. Een nieuw groepsplan aanmaken kan met de knop Nieuw groepsplan opstellen onderaan het scherm:

21 Pagina 21 van 27 8 Voor een gedetailleerde uitleg: kijk bij de helptekst. 8 Voor informatie over het afdrukken van groepsplannen: Kijk bij het onderdeel Overzichten. Map Alle notities en bestanden die aan de leerlingen van de betreffende groep gekoppeld zijn, kunnen bij de tab Map ingezien en gewijzigd worden. Kijk voor een beschrijving van deze functie bij het het onderdeel Leerling en dan Map in deze handleiding. Notities handig monitoren met de functie map Bij de tab Groep en dan Map kunt u eenvoudig alle notities, documenten, en andere bestanden raadplegen die er aan de betreffende groep gekoppeld zijn. Met de zoekvensters bovenaan de lijst kunnen selecties op de lijst gemaakt worden. Gegevens De groepsgegevens kunt u wijzigen bij de tab gegevens. Hier kan een groep ook hernoemd of verwijderd worden. U kunt een groep die al gebruikt is ook op niet-actief zetten. Dit laatste is nodig omdat de groepsindeling van voorgaande jaren intact moet blijven.

22 Pagina 22 van 27 School Jaarplan Kalender Bij de tab Jaarplan en dan kalender is een kalender beschikbaar waarop de activiteiten weergegeven worden: Door op een activiteit te dubbelklikken, kunnen de details van de betreffende activiteit bekeken worden. Rechts bovenin het scherm is een selectievenster waarmee ingesteld kan worden van welke groepen de activiteiten getoond moeten worden: De schooladministrateur kan activiteiten invoeren en wijzigen. Activiteiten Bij Activiteiten kunnen de specifieke details van de diverse activiteiten bekeken worden:

23 Pagina 23 van 27 Met de zoekvensters kan er een selectie op de lijst met activiteiten gemaakt worden. Open een activiteit door er op te klikken. De schooladministrateur kan activiteiten invoeren en wijzigen. Beheer Er is een aantal tabellen in ParnasSys dat op schoolniveau ingevuld kan worden. Het gaat dan om bijvoorbeeld absentieredenen, gezindtes, notitiecategorieën, vakken, etc. Het grootste deel van die tabellen kan bewerkt worden door een medewerker met de rechten van schooladministrateur. Met de rechten van Intern Begeleider kunt u ook enkele tabellen beheren. Het gaat dan om de tabellen die u ziet als u bij School op het tabblad Beheer klikt. U kunt tabellen bijhouden bij de tab School en dan Beheer. Hieronder wordt het beheren van de diverse tabellen beschreven. Standaard inhoud van hulpplannen Ga naar School en dan Beheer en dan Hulpplan leerling of Hulpplan groep. Klik vervolgens op het wijzigingsknopje.

24 Pagina 24 van 27 Nu kunt u de standaardtekst van de diverse velden invoeren en opslaan. Deze teksten worden getoond als er een nieuw hulpplan wordt aangemaakt. Sla de wijzingen op met de knop opslaan onderaan het scherm. Methodetoetsen importeren, exporteren en invoeren. In ParnasSys kunnen methodetoetsen gedefinieerd worden. Deze toetsen kunnen vervolgens door de leerkrachten ingevoerd worden. Klik op methodetoets toevoegen onderaan het scherm: Vul vervolgens de beschikbare velden in op de manier die in de helptekst wordt beschreven. U kunt ook methodetoetsen van een andere school importeren of uw eigen toetsen exporteren. Kijk bij de helptekst en de veelgestelde vragen voor meer informatie. Er is ook een handleiding digitaal rapport beschikbaar op waarin beschreven staat op welke manier methodetoetsen gebruikt kunnen worden. Niet-methodetoetsen activeren Als u met ParnasSys begint, zijn er nog geen niet-methodetoetsen geactiveerd. Dat kunt u doen bij School en dan beheer en dan niet-methodetoetsen. In de database staan alle gangbare niet-methodetoetsen. Alleen de toetsen die u activeerd, zijn voor de leerkrachten zichtbaar. Alleen de actieve toetsen kunnen ingevuld worden.

25 Pagina 25 van 27 U activeert een toets door te klikken op de knop met het vinkje in de kolom Activeren. Alle niet-actieve toetsen blijven doorgestreept staan: Notitiecategorieën beheren Ga naar School en dan Beheer en dan Notitiecategorieën. Dit betreft de notities en formulieren die u op schoolniveau kunt defniniëren. Klik onderaan het scherm op de knop Categorie toevoegen. Vul de velden in en klik op Opslaan onderaan het scherm. Bij publiceren kunnen opties gekozen worden die alleen relevant zijn als u op school ook gebruik maakt van een ouderportaal. De standaardinhoud wordt weergegeven als leerkrachten een notitie van de betreffende categorie bij een leerling invullen.

26 Pagina 26 van 27 Overzichten Via de tab Overzichten is een lijst met overzichten beschikbaar. Alles wat er in het systeem is ingevoerd, kan hier geprint worden. De overzichten zijn ingedeeld naar de tabs in ParnasSys: Er kan gekozen worden voor de volgende typen bestanden: PDF Excel HTML De meest gangbare is PDF omdat deze overzichten netjes opgemaakt zijn. De Excel-weergave kan gebruikt worden als er nog iets aan de inhoud of de opmaak veranderd moet worden. 8 Op (bij Zelfcursus en dan Thematische instructiekaarten ) is een uitgebreide handleiding over printen in ParnasSys beschikbaar. Handige overzichten voor de Intern Begeleider ParnasSys kent een uitgebreid arsenaal aan toetsoverzichten. Op allerlei manieren kunt u overzichten en grafieken maken van de toetsresultaten. Het is belangrijk dat u goed de mogelijkheden van de diverse overzichten kent. Er is een speciale handleiding toetsen in ParnasSys. Daarin wordt een heel aantal overzichten besproken. Hieronder een lijst met overzichten die in ParnasSys beschikbaar zijn rond notities, hulpplannen en toetsen. De toetsoverzichten zijn groen gemarkeerd. Het overzicht Hulpplannencontrole is een belangrijk document om antwoord te krijgen op de vraag of er een hulpplan is voor alle kinderen die er een horen te hebben. Naam overzicht Dicteeanalyses leerling Grafieken ontwikkeling Grafieken prognose VO Hulpplan Hulpplannen leerling Leerlinggrafiek DL-DLE Leerlingtoetskaart groep 1-2 Leerlingtoetskaart groep 3-8 Methodetoetsen Niet-methodetoetsen Notities leerling Omschrijving Selectie per leerling. Weergave per dicteeanalyse. Ontwikkelingsgrafieken van vier hoofdvakgebieden. Prognosegrafieken VO van vier hoofdvakgebieden. Selectie per plan. Weergave per plan, per leerling, per groep en zorggebied. Selectie per leerling. Weergave per plan, per leerling, per groep en zorggebied. DLE-grafiek van één of meerdere leerlingen en toetsseries tegelijk. Alle afgenomen niet-methodetoetsen in groep 1-2 van één of meerdere leerlingen. Alle afgenomen niet-methodetoetsen in groep 3-8 van één of meerdere leerlingen. Alle methodetoetsresultaten van één of meerdere leerlingen. Alle niet-methodetoetsresultaten van één of meerdere leerlingen. Selectie per leerling. Weergave per notitie, per leerling, per groep en categorie.

27 Pagina 27 van 27 Observatielijst leerling Observatielijstresultaten van één of meerdere leerlingen. Ontwikkelingsperspectief Grafieken volgens leerrendementprognose voor speciaal onderwijs. Dwarsdoorsnede per groep Niveauverdeling per groep en toetsserie over meerdere schooljaren. Groepsontwikkelingsgrafieken Ontwikkelingsgrafieken van huidige groepen van vier hoofvakgebieden. Groepstoetskaart groep 1-2 Groepsgemiddelden van afgenomen niet-methodetoetsen in groep 1-2. Groepstoetskaart groep 3-8 Groepsgemiddelden van afgenomen niet-methodetoetsen in groep 3-8. Hulpplannencontrole Controle op toetsscores en bijbehorende hulpplannen. Hulpplannenselectie Selectie per groep, schooljaar, status en zorggebied. Methodetoets Overzicht per groep met weergave van score of cijfer of goedpercentage. Niet-methodetoets Overzicht per groep met weergave score, schaalscore, niveau, DLE, LR relatief, LR absoluut. Ook voor toetsen met meerdere modulen. Niet-methodetoets 2-koloms Overzicht per groep met 15 verschillende combinaties van telkens twee weergaven naast elkaar. Niet-methodetoetsonderdeel Overzicht per groepstoets met naast elkaar: score, schaalscore, DL, DLE, LR%, LR, niveau en scoregrafiek. Sorteren op score mogelijk. Niet-methodetoetsserie Overzicht per groep voor één of meer toetsseries in meerdere jaren. Vooral bruikbaar voor één serie in meerdere schooljaren. Niet-methodetoetsseries Overzicht per groep voor meerdere toetsseries in één of meer jaren. Vooral bruikbaar voor meerdere series in één of twee schooljaren. Notitiesselectie Selectie per groep. Weergave per notitie, per leerling, per groep en categorie. Observatielijst groep Observatielijstresultaten per groep. Sociogram Resultaten van sociogrammen. Dwarsdoorsnede per leerjaar Niveauverdeling per leerjaar of leerjaar en groep. Dwarsdoorsnede per schooljaar Niveauverdeling per schooljaar en toetsserie over meerdere groepen. Normering niet-methodetoetsen Normeringstabellen voor controledoeleinden. DLE Schoolontwikkelingsgrafieken Ontwikkelingsgrafieken in bepaalde periode van vier hoofdvakgebieden. Schooltoetskaart groep 1-2 Schoolgemiddeldes van alle toetsen in één of meer schooljaren. Schooltoetskaart groep 3-8 Schoolgemiddeldes van alle toetsen in één of meer schooljaren. Trendanalyse Schoolgemiddeldes van alle toetsen in alle schooljaren. Trendanalyse met grafieken Idem met grafieken. De beste manier om thuis te raken in de overzichtenmodule is de verschillende overzichten te proberen en rustig te bekijken. Info Bij de tab info ziet u informatie over de releases van ParnasSys en de ingelogde gebruikers in het systeem van de school. Nog vragen? Kijk bij de veelgestelde vragen op bij de tab online helpdesk. Reacties op deze handleiding? Laat het ons weten via de online helpdesk op

Handleiding. Leerkracht

Handleiding. Leerkracht Handleiding Leerkracht 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 4 3. Inloggen... 4 4. Mijn ParnasSys... 4 Home... 4 Persoonlijke gegevens... 5 Wachtwoord wijzigen... 5 Login-koppelingen... 5

Nadere informatie

Handleiding. Digitaal Rapport

Handleiding. Digitaal Rapport Handleiding Digitaal Rapport 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 3 3. Relatie met methodetoetsen... 3 4. Rapportperiodes aangeven... 4 5. Rapportdefinities instellen... 4 Rubriek aanmaken...

Nadere informatie

Groepskaart 3 Resultaten niet-methodetoetsen 3 Notities 4 Mogelijkheden 4 Plannen 4 Mogelijkheden 4 Zien (SEO) (volgt) 4 Groepspercentages 4

Groepskaart 3 Resultaten niet-methodetoetsen 3 Notities 4 Mogelijkheden 4 Plannen 4 Mogelijkheden 4 Zien (SEO) (volgt) 4 Groepspercentages 4 Schoolhandleiding Parnassys 2012 Inhoudsopgave Groepskaart 3 Resultaten niet-methodetoetsen 3 Notities 4 Mogelijkheden 4 Plannen 4 Mogelijkheden 4 Zien (SEO) (volgt) 4 Groepspercentages 4 Toetsen en streefdoelen

Nadere informatie

Handleiding. Ouderportaal

Handleiding. Ouderportaal Handleiding Ouderportaal 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 4 3. Beheer... 5 Instellingen... 6 E-mail ouderportaal / Wijzigingen verzorgers verwerken... 6 Ouderportaal externe link...

Nadere informatie

1. INLEIDING. 2 2. PROCESBESCHRIJVING PO NAAR VO. 2 3. HET MAKEN VAN EEN OKR EN TOEVOEGEN AAN HET DOD. 3 4. OKR TOEVOEGEN AAN HET DOD. 10 5.

1. INLEIDING. 2 2. PROCESBESCHRIJVING PO NAAR VO. 2 3. HET MAKEN VAN EEN OKR EN TOEVOEGEN AAN HET DOD. 3 4. OKR TOEVOEGEN AAN HET DOD. 10 5. HANDLEIDING OKR MAKEN + TOEVOEGEN AAN DOD + VERSTUREN DOD INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 2 2. PROCESBESCHRIJVING PO NAAR VO... 2 3. HET MAKEN VAN EEN OKR EN TOEVOEGEN AAN HET DOD... 3 4. OKR TOEVOEGEN AAN

Nadere informatie

Handleiding. Ouderportaal

Handleiding. Ouderportaal Handleiding Ouderportaal 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 4 3. Beheer... 5 Instellingen... 5 E-mail ouderportaal / Wijzigingen verzorgers verwerken... 5 Link website school... 7 Afbeelding

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave Vooraf Stap 1: Functie aanvragen Stap 2: Certificaat installeren Stap 3: URL registreren...

1. Inhoudsopgave Vooraf Stap 1: Functie aanvragen Stap 2: Certificaat installeren Stap 3: URL registreren... Handleiding OSO 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 3 3. Stap 1: Functie aanvragen... 4 4. Stap 2: Certificaat installeren... 5 5. Stap 3: URL registreren... 6 6. Overstapdossier klaarzetten

Nadere informatie

Betrokken bij het Onderwijs

Betrokken bij het Onderwijs Handleiding SchoolOAS 5 Stappenplannen wijzigdatum: 18-9-2015 Betrokken bij het Onderwijs Inhoudsopgave 1. Absentie 1 1.1 Absentie invoeren 1 1.2 Absentie bewerken of afsluiten 2 1.3 Absentieoverzichten

Nadere informatie

Jaarovergang ParnasSys uitvoeren

Jaarovergang ParnasSys uitvoeren Jaarovergang ParnasSys uitvoeren Versie: juni 2016 Aandachtspunten - Plan de jaarovergang vroegtijdig in. Je hoeft dus niet te wachten tot de laatste schoolweek. - Het nieuwe schooljaar (en dus de nieuwe

Nadere informatie

HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015

HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015 HANDLEIDING DIGITAAL DOORSTROOM DOSSIER 2014 / 2015 Datum: september 2014 Auteur: Intergrip Inhoud 1. VMBO verstrekt inloggegevens DDD aan de leerling... 3 2. Leerling vult Dossier in... 5 2.1 Activeren...

Nadere informatie

Handleiding. Groepskaart

Handleiding. Groepskaart Handleiding Groepskaart 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Oude en nieuwe groepskaart... 4 Kiezen van de oude of nieuwe groepskaart... 5 4. Inrichting en beschrijving van de groepskaart...

Nadere informatie

Handleiding Parnassys Ouderportaal Beatrixschool. Inleiding. Als team van de Prinsel Beatrixschool vinden wij betrokkenheid van ouders belangrijk.

Handleiding Parnassys Ouderportaal Beatrixschool. Inleiding. Als team van de Prinsel Beatrixschool vinden wij betrokkenheid van ouders belangrijk. Handleiding ouders Handleiding Parnassys Ouderportaal Beatrixschool Inleiding Als team van de Prinsel Beatrixschool vinden wij betrokkenheid van ouders belangrijk. Bij ons administratie- en leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Betrokken bij het Onderwijs

Betrokken bij het Onderwijs Handleiding SchoolOAS 5 leerkracht en IB wijzigdatum: 19-10-2015 Betrokken bij het Onderwijs 2 Handleiding SchoolOAS 5 leerkracht en IB Inhoudsopgave 1 Inloggen SchoolOAS 5 5 2 Startpagina 5 3 Startpagina

Nadere informatie

POVO-module OSO importeren Handleiding voor het basisonderwijs 2014-2015

POVO-module OSO importeren Handleiding voor het basisonderwijs 2014-2015 POVO-module OSO importeren Handleiding voor het basisonderwijs 2014-2015 1 Stappenplan OSO 1. OSO certificaat uploaden 2. OSO dossier klaarzetten in LAS/LVS 3. Leerling aanmaken in Onderwijs Transparant

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Handleiding. Groepskaart

Handleiding. Groepskaart Handleiding Groepskaart 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Oude en nieuwe groepskaart... 3 Kiezen van de oude of nieuwe groepskaart... 4 4. Inrichting en beschrijving van de groepskaart...

Nadere informatie

Handleiding Versie 3.0

Handleiding Versie 3.0 Handleiding Versie 3.0 Handleiding In deze handleiding wordt de functionaliteit van het NIB programma per scherm beschreven. Eerste toegang tot het programma Als het programma wordt opgestart moet u eerst

Nadere informatie

Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve

Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve Versie 1.0 18 mei 2014 Inleiding Als team van de Klimophoeve vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Bij ons administratie- en leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Vervolgens voeg je daar andere relevante documenten als recente handelingsplannen of een dyslexieverklaring aan toe.

Vervolgens voeg je daar andere relevante documenten als recente handelingsplannen of een dyslexieverklaring aan toe. Handleiding digitale overdracht BO VO leerlingen groep 8 Goes, januari 2012 Vooraf: Dit document is grotendeels tot stand gekomen op grond van een document dat voor Walcheren is opgesteld door Dick Hoeksema.

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTEN

HANDLEIDING RAPPORTEN HANDLEIDING RAPPORTEN Versie 2.0 dd 13/10/2014 Versie 2.1 dd 03/04/2015 Inhoudstabel VAN START MET DE RAPPORTEN... 2 1 EEN TOETS TOEVOEGEN... 3 MOGELIJKHEID 1: PROEVEN PER KLAS... 3 MOGELIJKHEID 2: INVOEREN

Nadere informatie

Stappenplan Jaarovergang 2014

Stappenplan Jaarovergang 2014 Stappenplan Jaarovergang 2014 Dit stappenplan helpt u om de leerlingen over te zetten naar het volgend schooljaar. Het is raadzaam dit stappenplan door te lezen voor u start met de Jaarovergang! Aandachtspunten:

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Doorstroomdossier

Handleiding Digitaal Doorstroomdossier Handleiding Digitaal Doorstroomdossier 1 2016-2017 1 Beste Intergrip gebruiker, Voor u ligt de handleiding voor het Digitaal doorstroomdossier. De werkwijze in het systeem wijst zoveel mogelijk voor zich.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding ESIS Schoolrapport

Gebruikershandleiding ESIS Schoolrapport ESIS Gebruikershandleiding ESIS Schoolrapport Versie februari 2013-1 - Zonder schriftelijke toestemming van de auteur mag niets uit deze uitgave worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel

Nadere informatie

Praktisch aan de slag

Praktisch aan de slag Praktisch aan de slag 1. 2. Inhoudsopgave Inleiding Navigatie en programma onderdelen Starten met Leerwinst door middel van arrangeren Schema arrangeren Op groepsniveau een plan schrijven Op leerlingniveau

Nadere informatie

Jaarovergang uitvoeren in ESIS

Jaarovergang uitvoeren in ESIS Jaarovergang uitvoeren in ESIS De Jaarovergang is één van de activiteiten die u in ESIS uitvoert rond de inschrijving en indeling van leerlingen. Door het uitvoeren van de activiteit Jaarovergang zet u

Nadere informatie

CampusDetacheringOnline. quick guide voor de relatie

CampusDetacheringOnline. quick guide voor de relatie CampusDetacheringOnline quick guide voor de relatie Dashboard Hoofdiconen Actie-icoon Badge Streamregel Stream Streamgroep Figuur 1. Dashboard, stream en andere onderdelen 2 CampusDetacheringOnline - quick

Nadere informatie

Tips & Trucs Gebruikerssessies 22 en 23 november 2012 Roy Bazen

Tips & Trucs Gebruikerssessies 22 en 23 november 2012 Roy Bazen Tips & Trucs Gebruikerssessies 22 en 23 november 2012 Roy Bazen Inhoudsopgave 1. Afdrukinstellingen per klant 2. Reisroute 3. Hernoemen van velden 4. Zoeken middels geavanceerde selectie 5. Sales Forecast

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Handleiding. Plannen opstellen in ParnasSys

Handleiding. Plannen opstellen in ParnasSys Handleiding Plannen opstellen in ParnasSys Inhoud Groepsplan opstellen... 3 1. Groepsplan aanmaken... 3 2. Doelen en aanpak invullen... 4 3. Verslag uitvoering... 5 4. Verslag evaluatie... 5 Clusterplan/individueel

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes invullen. - rapportages. Persoonlijk. - loonstroken. 1 16-1-2012 12:24:54 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje aanbieden 7 5 Rapportage

Nadere informatie

Van Parnassys naar Kindkans

Van Parnassys naar Kindkans Van Parnassys naar Kindkans Pagina 2 van 11 Pagina 3 van 11 Uitgangspunten Passend Onderwijs De komst van Passend Onderwijs vraagt om een goede samenwerkingsrelatie tussen scholen en scholen voor speciaal

Nadere informatie

Handleiding VO LDOS 1 Handleiding VO LDOS, juli 2016

Handleiding VO LDOS 1 Handleiding VO LDOS, juli 2016 Handleiding VO LDOS 1 Inleiding... 3 Werkwijze voor het VO... 4 Aanmelden... 4 Inzien en afdrukken van het OKR... 4 Gegevens overzetten naar het eigen LVS.... 5 Toelatingsbesluit invoeren... 5 1. Gegevens...

Nadere informatie

Handleiding registratiesysteem Kleuterplein. versie 1.0

Handleiding registratiesysteem Kleuterplein. versie 1.0 Handleiding registratiesysteem Kleuterplein versie 1.0 september 2012 1 Inhoudhoudsopgave 1. Het belang van registreren Pagina 3 2. Systeeminstellingen Pagina 4 3. De leerdoelenregistratie Pagina 5 4.

Nadere informatie

In drie stappen uw Pakketten versturen met MijnPost

In drie stappen uw Pakketten versturen met MijnPost In drie stappen uw Pakketten versturen met MijnPost MijnPost is een online omgeving waar u snel en gemakkelijk gratis al uw postzaken kunt regelen. Zoals de verzending van uw Pakketten. Met MijnPost kunt

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Handleiding KIJK! in ParnasSys. Februari 2014

Handleiding KIJK! in ParnasSys. Februari 2014 Handleiding KIJK! in ParnasSys Februari 2014 Inhoud Inleiding... 3 1. Instellen van KIJK! in ParnasSys door de beheerder... 4 De KIJK! observatielijsten... 4 Leerlingen koppelen aan een leerlijnenpakket

Nadere informatie

Handleiding Trainer 1.

Handleiding Trainer 1. Handleiding Trainer 1. 2. Inhoudsopgave Aanmelden Talentvolgsysteem Dotcombond... 6 Inloggen... 6 1ste keer inloggen... 6 Wachtwoord vergeten... 6 Wachtwoord wijzigen... 6 Trainer rol... 7 Team status...

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS 1. Inloggen in de leraarskamer Om in te loggen in de leraarskamer ga je naar het inlogscherm. Dit kan op verschillende manieren: 1 ) Via de knoppen op de site (onderaan op portaal

Nadere informatie

INLOGGEN Vul gebruikersnaam en wachtwoord in, en klik op log in.

INLOGGEN Vul gebruikersnaam en wachtwoord in, en klik op log in. Snel starten met Testweb PSL als coördinator WAAR? Je vindt Testweb PSL op de volgende website: www.testweb.bsl.nl Je kunt inloggen in het groene vak aan de rechterkant: Direct inloggen Testweb PSL INLOGGEN

Nadere informatie

Handleiding Magister voor personeel 2. Inloggen in Magister... 3. Leerlingen... 5. Cijfers... 8. Aanwezigheid... 11. Personeel... 12. Agenda...

Handleiding Magister voor personeel 2. Inloggen in Magister... 3. Leerlingen... 5. Cijfers... 8. Aanwezigheid... 11. Personeel... 12. Agenda... Assen, augustus 2013 Handleiding Magister voor personeel 2 Inhoud Inloggen in Magister... 3 Leerlingen... 5 Cijfers... 8 Aanwezigheid... 11 Personeel... 12 Agenda... 12 Beheer... 12 Handleiding Magister

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING Login...2 Gebruikte symbolen...3 Bewerken diensten...5 Bewerken evenementen...6 Bewerken ledensoort...7 Bewerken tijden...8 Schema soort...9 Schema schema tijden...10

Nadere informatie

Handleiding Service Apotheken. Serviceapotheek.tevreden.nl

Handleiding Service Apotheken. Serviceapotheek.tevreden.nl Handleiding Service Apotheken Serviceapotheek.tevreden.nl Inhoud 1. Inloggen op Serviceapotheek.tevreden.nl 3 2. Dashboard 4 Rapportcijfers 4 Toon resultaten 4 Download in PDF 4 Startdatum / Einddatum

Nadere informatie

Stappenplan OVM UWLR-koppeling ParnasSys. DataCare januari Versie

Stappenplan OVM UWLR-koppeling ParnasSys. DataCare januari Versie Stappenplan OVM UWLR-koppeling ParnasSys DataCare januari 2017 - Versie 2.2.0.64 Algemeen In dit stappenplan wordt uitgelegd in welke stappen u als beheerder uw nieuwe school in kunt richten met behulp

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement Handleiding CROW Kennisbank Contentmanagement Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels in de navigatie...

Nadere informatie

Handleiding. imailingtool. Introductie

Handleiding. imailingtool. Introductie Handleiding imailingtool Handleiding...1 imailingtool...1 Introductie...1 2 Aan de slag!...2 2.1 Inloggen...2 2.2 Dashboard / Homepage...2 2.2.1 Uitleg dashboard...3 3 Adressenlijst...0 3.1 Een nieuwe

Nadere informatie

OVM 2.0. Stappenplan. UWLR-koppeling met ParnasSys

OVM 2.0. Stappenplan. UWLR-koppeling met ParnasSys OVM 2.0 Stappenplan UWLR-koppeling met ParnasSys Algemeen In dit stappenplan wordt uitgelegd in welke stappen u als beheerder uw nieuwe school in kunt richten met behulp van de UWLR-koppeling met ParnasSys.

Nadere informatie

Handleiding digitaal dossier

Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier Handleiding digitaal dossier... 1 Omschrijving... 2 Login met persoonlijke account... 3 Geen persoonlijke account... 3 Automatisch omwisselen naar persoonlijke account... 4

Nadere informatie

Handleiding. Z factuur Archief

Handleiding. Z factuur Archief Handleiding Z factuur Archief INHOUDSOPGAVE 1. DASHBOARD... 3 1.1. Inloggen... 3 Inloggegevens vergeten... 3 1.2. Mogelijkheden Dashboard... 3 Instellingen, Abonnement Info en Adressenboek... 3 Facturen

Nadere informatie

Basisscholen POVO Handleiding voor de eindtoets

Basisscholen POVO Handleiding voor de eindtoets Basisscholen POVO Handleiding voor de eindtoets 1 HOME Stappenplan Direct naar (muisklik) 1. Scores & profielbladen eindtoets importeren 2. Overdrachtsformulier eindtoets invullen 3. Overdrachtsformulier

Nadere informatie

Basisscholen POVO Handleiding voor de eindtoets

Basisscholen POVO Handleiding voor de eindtoets Basisscholen POVO Handleiding voor de eindtoets 2014-2015 HOME Stappenplan Direct naar (muisklik) 1. Scores & profielbladen eindtoets importeren 2. Overdrachtsformulier eindtoets invullen 3. Overdrachtsformulier

Nadere informatie

Instructie RFM modules

Instructie RFM modules Instructie RFM module Introductie RFM staat voor Registratie Flow Module. De RFM module vormt de basis voor een aantal nieuwe modules binnen equse Indicate: - Calamiteiten - Klachten - Kindermishandeling

Nadere informatie

Handleiding OSIRIS Self Service. Schermen en procedures in OSIRIS voor docenten en studenten

Handleiding OSIRIS Self Service. Schermen en procedures in OSIRIS voor docenten en studenten Schermen en procedures in OSIRIS voor docenten en studenten Onderhoud en versiebeheer Dit document is eigendom van de projectleider Implementatie Osiris Volg. Wijzigingen aan het document worden geïnitieerd

Nadere informatie

Van ParnasSys naar Kindkans

Van ParnasSys naar Kindkans Van ParnasSys naar Kindkans Uitgangspunten Passend Onderwijs De komst van Passend Onderwijs vraagt om een goede samenwerkingsrelatie tussen scholen en scholen voor speciaal onderwijs in de regio. Samen

Nadere informatie

Klik daarna op. Het eerste scherm van Magister is het zogeheten Vandaagscherm waarin aan de linkerkant de onderdelen staan die u kunt kiezen.

Klik daarna op. Het eerste scherm van Magister is het zogeheten Vandaagscherm waarin aan de linkerkant de onderdelen staan die u kunt kiezen. Handleiding Magister 5.2 Inloggen Om in te loggen dient u uw gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. Deze gegevens zijn aan het begin van het schooljaar aan u per brief verstrekt. Klik daarna op Vandaagscherm

Nadere informatie

CD Online. quick guide voor de relatie

CD Online. quick guide voor de relatie CD Online quick guide voor de relatie Dashboard Hoofdiconen Actie-icoon Badge Streamregel Stream Streamgroep Figuur 1. Dashboard, stream en andere onderdelen 2 CD Online - quick guide voor de relatie Hoofdstuk

Nadere informatie

Handleiding Beweegkuur Informatie Systeem Leefstijladviseur

Handleiding Beweegkuur Informatie Systeem Leefstijladviseur Handleiding Beweegkuur Informatie Systeem Leefstijladviseur B e w e e g k u u r L S A Handleiding 5 mei 2011 B e w e e g k u u r L S A 2 1 Inleiding: Deze handleiding geeft informatie over het verkrijgen

Nadere informatie

Handleiding Concours 3.5 voor breedtesport

Handleiding Concours 3.5 voor breedtesport Handleiding Concours 3.5 voor breedtesport Inhoud 1. Invoeren van de wedstrijdgegevens... 3 2. Het Hoofdscherm... 4 3. Aanmaken Roosters... 5 4. Deelnemers aanmelden... 6 5. Deelnemers in de roosters plaatsen...

Nadere informatie

Elektronisch werkbriefje

Elektronisch werkbriefje Webservice - werkbriefjes - rapportages. Persoonlijk. - facturen. - layout. 1 16-1-2012 14:30:41 - inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanmelden 4 3 Werkbriefje invullen 5 4 Werkbriefje goed of afkeuren 7 5

Nadere informatie

1. Vooraf. 2. Waarom Ultimview? 3. Wat is Ultimview. 4. Toegang tot Ultimview

1. Vooraf. 2. Waarom Ultimview? 3. Wat is Ultimview. 4. Toegang tot Ultimview Introductie 1. Vooraf Zoals we in eerdere nieuwsbrieven met u gecommuniceerd hebben, worden de bovenschoolse overzichten uitgefaseerd. De informatie uit deze overzichten is nu beschikbaar in Ultimview.

Nadere informatie

Leerling administratie

Leerling administratie Leerling administratie Magister 5 Versie: 1-2011 Handleiding Cijfer administratie Als het de eerste keer is dat u Magister gaat opstarten, dan is het beter dat u eerst de handleiding Algemene voorbereidingen

Nadere informatie

Taxis Pitane Link. (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven

Taxis Pitane Link. (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven Taxis Pitane Link (gebruikershandleiding) Censys BV - Eindhoven Inhoud Wat is Taxis Pitane Link?... 4 Inloggen in Taxis Pitane Link... 5 Wachtwoord vergeten... 6 Startscherm of hoofdmenu... 7 Helpvensters

Nadere informatie

Handleiding SOM. Cijferinvoer en leerlinginformatie voor docenten

Handleiding SOM. Cijferinvoer en leerlinginformatie voor docenten Handleiding SOM Cijferinvoer en leerlinginformatie voor docenten Cijfers invoeren gaat via Groepen, lesgroepen. 1. Cijfers invoeren Hier krijgt men alleen de lesgroepen te zien waar men les aan geeft.

Nadere informatie

!"#$%&'()*+,+&-./+0+&'-)*/ !"#$%"++3&'"%&(

!#$%&'()*+,+&-./+0+&'-)*/ !#$%++3&'%&( !"#$%&'()*+,+&-./+0+&'-)*/++++++++++!"#$%"++&'"%&( !"#$%&'()*+,+&-./+0+&'-)*/+ Algemeen Er zijn onderdelen binnen StudyTrack: Vandaag, Planning, Leerlingen, Mijn Studytrack en Beheer. Gebruikers van het

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding

Online aanvragen - Gebruikershandleiding. Online aanvragen Gebruikershandleiding Online aanvragen Gebruikershandleiding 01 / 11 Online aanvragen Gebruikershandleiding Inhoud Inloggen registreren Wachtwoord vergeten Mijn account Mijn account - Functies Het aanvraagformulier Het aanvraagformulier

Nadere informatie

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0

MWeb 4.0. Handleiding Basis Modules Versie 1.0 MWeb 4.0 Handleiding Basis Modules Versie 1.0 Index 1. Algemeen 3 1.1. Gebruikersnamen en Wachtwoorden 3 1.2. Inloggen 3 1.3. Uitloggen 3 1.4. Belangrijk 3 2. User Manager 4 2.1. Gebruikers lijst User

Nadere informatie

Handleiding gebruik Basispoort XML Maker

Handleiding gebruik Basispoort XML Maker Handleiding gebruik Basispoort XML Maker 1 / 10 Basispoort - Handleiding XML Maker Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Downloaden en gebruiken... 3 1.3 Importeren bestand... 3 1.4 Nieuw bestand...

Nadere informatie

SchoolMaster BV 25 september 2015. www.magister6.nl 1 van 20

SchoolMaster BV 25 september 2015. www.magister6.nl 1 van 20 www.magister6.nl 1 van 20 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Inloggen met 2-staps authenticatie... 4 2.1. Software token... 4 3. Vandaagscherm... 5 3.1. Vandaag (Afsprakenlijst)... 5 3.2. Berichten... 5 4. Agenda...

Nadere informatie

Handleiding beheersmodule voor docenten (en voor schooladmins).

Handleiding beheersmodule voor docenten (en voor schooladmins). Handleiding beheersmodule voor docenten (en voor schooladmins). SNS zelf: http://interactief.plantyn.com/sns Beheersmodule: http://interactief.plantyn.com/sns/adminacc Na het inloggen met een docentenaccount

Nadere informatie

Werkinstructie Docenten Inlog

Werkinstructie Docenten Inlog Werkinstructie Docenten Inlog Versie: Januari 2011 Coachview.net: 2.1 Auteur(s): Remy Remery Dé nieuwe manier van samenwerken Inhoudsopgave INLEIDING 3 INDELING 4 INLOGGEN 5 COACHVIEW.NET INTERFACE EN

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL. Handleiding mijnklas.nl. Maart 2015

Inhoud. Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL. Handleiding mijnklas.nl. Maart 2015 Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL Handleiding mijnklas.nl Maart 2015 Inhoud 1 Voorbereiding ICT-coördinator 2 1.1 Inloggen 2 1.2 Toevoegen leerkrachten en leerlingen 3 1.3 Leerstofaanbod

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

RIE Vragenlijst Editor

RIE Vragenlijst Editor Handleiding RIE Vragenlijst Editor Versie 1.0 Datum: 29 oktober 2015 IT&Care B.V. Inhoudsopgave 1. INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2. OVERZICHT RIE VRAGENLIJSTEN... 4 3. AANMAKEN VAN EEN NIEUWE VRAGENLIJST...

Nadere informatie

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren

OVM 2.0. Stappenplan. Leerling exporteren en importeren OVM 2.0 Stappenplan Leerling exporteren en importeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemeen... 3 Voorbereiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Downloaden... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Starthandleiding LVS2000 Sint Maartenschool. Inhoud. Starthandleiding LVS2000 - Leerkrachten

Starthandleiding LVS2000 Sint Maartenschool. Inhoud. Starthandleiding LVS2000 - Leerkrachten Starthandleiding LVS2000 Sint Maartenschool Inhoud 1. Starten LVS2000 2. Selectiefilter maken 3. Afdrukvoorbeeld en afdrukken 4. Onderdelen of programma sluiten 5. Journaal 6. LVS 7. Handelingsplan 8.

Nadere informatie

Handleiding Sporter 1.

Handleiding Sporter 1. Handleiding Sporter 1. 2. Inhoudsopgave Aanmelden Talentvolgsysteem Dotcombond... 6 Inloggen... 6 1ste keer inloggen... 6 Wachtwoord vergeten... 6 Wachtwoord wijzigen... 6 Sporter rol... 7 Sporter profiel...

Nadere informatie

Handleiding nieuwsbrief

Handleiding nieuwsbrief Polakkenweg 3 Postbus 12 9422 ZG Smilde Telefoon (0592) 42 02 00 Fax (0592) 41 58 43 Email post@fontijn.nl www.fontijn.nl Handleiding nieuwsbrief Om in het nieuwsbrief systeem te komen vult u het volgende

Nadere informatie

Basisscholen POVO Handleiding voor de eindtoets

Basisscholen POVO Handleiding voor de eindtoets Basisscholen POVO Handleiding voor de eindtoets HOME Stappenplan Direct naar (muisklik) 1. Scores & profielbladen eindtoets importeren 2. Overdrachtsformulier eindtoets invullen 3. Overdrachtsformulier

Nadere informatie

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 3.3. KraamzorgCompleet versie 3.3

Update documentatie. KraamZorgCompleet versie 3.3. KraamzorgCompleet versie 3.3 Update documentatie KraamZorgCompleet versie 3.3 KraamzorgCompleet versie 3.3 Inhoudsopgave Update documentatie versie 3.3 Hoofdstuk 1 Tarieven per verzekeringsconcern...1 1.1 Verzekeringsconcerns...1

Nadere informatie

Handleiding P&S Xtra Online

Handleiding P&S Xtra Online Handleiding P&S Xtra Online Versie 2016 2 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Beveiliging... 4 1.3 Wachtwoord wijzigen... 4 2. Selecties... 5 2.1 Selecteer werkgever... 5 2.2 Menu opties...

Nadere informatie

1. Inhoudsopgave Vooraf Stap 1: Functie aanvragen Stap 2: Certificaat installeren Stap 3: URL registreren...

1. Inhoudsopgave Vooraf Stap 1: Functie aanvragen Stap 2: Certificaat installeren Stap 3: URL registreren... Handleiding OSO 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Vooraf... 3 3. Stap 1: Functie aanvragen... 3 4. Stap 2: Certificaat installeren... 4 5. Stap 3: URL registreren... 5 6. Overstapdossier klaarzetten

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. mijncaress Cliëntportaal. Versie: 3.0

Gebruikershandleiding. mijncaress Cliëntportaal. Versie: 3.0 Gebruikershandleiding mijncaress Cliëntportaal Versie: 3.0 Gebruikershandleiding mijncaress Cliëntportaal Versie 2.0 Pagina 1 van 19 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inloggen in het Cliëntportaal...

Nadere informatie

Betrokken bij het Onderwijs

Betrokken bij het Onderwijs Overstapservice Onderwijs (OSO) wijzigdatum: 21-7-2016 Betrokken bij het Onderwijs II Handleiding SchoolOAS 5 OSO Inhoudsopgave 1 Aanleverpunt aanmaken en registreren 1 2 Voorbereiding voor het uitwisselen

Nadere informatie

Handleiding bij Schoolwise

Handleiding bij Schoolwise Handleiding bij Schoolwise (document v0.2) Inhoudsopgave Deel 1 1.1 Kennismaken met Schoolwise Kennismaken met Schoolwise 3 1.2 Het tabblad leren 4 1.3 Het tabblad toetsen 5 1.4 Het tabblad profiel 6 Deel

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online. Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven

Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online. Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven Uitzend Software Diensten B.V. UBplus Online Handleiding voor uitzendbureaus, detachering en payroll bedrijven Versie 5.0 december 2011 Inhoudsopgave UBplus Gebruik UBplusOnline per klant instellen 2 Gebruik

Nadere informatie

Handleiding Ouderportaal ParnasSys

Handleiding Ouderportaal ParnasSys Handleiding Ouderportaal ParnasSys De Ark en de Ark van Noach februari 2016 1 Handleiding Inlogscherm 1. Inloggen U kunt inloggen op de Ouderportaal van Parnassys via de link https://ouders.parnassys.net/ouderportaal,

Nadere informatie

Handleiding. Waterpolo 6 Sporter Volg Systeem. Versie 1 Augustus Admin4Sport & Waterpolo 6 Ronald Lindhout & Egbert de Groot

Handleiding. Waterpolo 6 Sporter Volg Systeem. Versie 1 Augustus Admin4Sport & Waterpolo 6 Ronald Lindhout & Egbert de Groot Handleiding Waterpolo 6 Sporter Volg Systeem Versie 1 Augustus 2015 Admin4Sport & Waterpolo 6 Fred Jansen Ronald Lindhout & Egbert de Groot Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Uitleg wat het programma

Nadere informatie

Wijzigingen 2012-2013

Wijzigingen 2012-2013 Wijzigingen 2012-2013 1. Nieuwe lay-out & snelheidsverbetering 2. Overzichten op maat 3. Verbeteringen gebruiksvriendelijkheid: DOD importeren Waarschuwingen bij didactisch blok IQ blok Alleen definitieve

Nadere informatie

In vier stappen uw Pakketten versturen met MijnPost

In vier stappen uw Pakketten versturen met MijnPost In vier stappen uw Pakketten versturen met MijnPost MijnPost is een online omgeving waar u snel en gemakkelijk gratis al uw postzaken kunt regelen. Zoals de verzending van uw Pakketten. Met MijnPost kunt

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Deel 3: geavanceerde functies

Deel 3: geavanceerde functies Opdracht 17 In dit deel komen de functies van het beheerdersgedeelte aan de orde. In het beheerdersgedeelte kunnen leerlingen, groepen en leerkrachten worden aangemaakt en ingedeeld. Deze taak zal de ICT-coördinator

Nadere informatie

Handleiding. Leerlijnen jonge kind. in ParnasSys

Handleiding. Leerlijnen jonge kind. in ParnasSys Handleiding Leerlijnen jonge kind in ParnasSys Versie Maart 2016 Inhoud Inleiding 3 1. Instellen van Leerlijnen jonge kind in ParnasSys door de beheerder 4 Het overnemen van het pakket Leerlijnen jonge

Nadere informatie

Korte instructie bij het werken met de leerlijnen in ParnasSys

Korte instructie bij het werken met de leerlijnen in ParnasSys Korte instructie bij het werken met de leerlijnen in ParnasSys Advies: werk in Google Chrome of Firefox. Aan de slag met een groep mijn ParnasSys > selecteer de groep > knop groepskaart Wat wilt u doen?

Nadere informatie

ONLINEADVISEREN.NL ONLINEADVISEREN.NL. Handleiding interactief websysteem ter ondersteuning van online adviseren

ONLINEADVISEREN.NL ONLINEADVISEREN.NL. Handleiding interactief websysteem ter ondersteuning van online adviseren ONLINEADVISEREN.NL Handleiding interactief websysteem ter ondersteuning van online adviseren Handleiding onlineadviseren 120815 Blz. 1 van 17 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden... 3 3 Algemene functionaliteit...

Nadere informatie

Handleiding competitie.nevobo.nl

Handleiding competitie.nevobo.nl De competitiewebsite, welke via http://competitie.nevobo.nl/ te bereiken is, wordt steeds belangrijker in de volleybalcompetities van de Nevobo. In dit document vindt u informatie over de werking van deze

Nadere informatie