Het Oranje Boekje. Informatie voor bezoekers aan het Europees Jeugd Olympisch Festival 26 juli t/m 1 augustus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Oranje Boekje. Informatie voor bezoekers aan het Europees Jeugd Olympisch Festival 26 juli t/m 1 augustus"

Transcriptie

1 Het Oranje Boekje Informatie voor bezoekers aan het Europees Jeugd Olympisch Festival 26 juli t/m 1 augustus

2 Voorwoord ambassadeur Geachte sporters, begeleiders, ouders en andere supporters, Van harte welkom hier in Tbilisi. Ik ben verheugd zoveel jonge Nederlandse talenten te kunnen begroeten. Utrecht was in 2013 gastheer van het Europees Jeugd Olympische Festival. Voor deze editie zijn jullie helemaal naar Georgië gereisd. Het Festival biedt jullie de kans je te meten met je Europese leeftijdsgenoten en kan misschien zelfs een opstap zijn naar een optreden op de Olympische Spelen in de toekomst. Ik ben er van overtuigd dat de inwoners van Georgië en de gemeente Tbilisi jullie gastvrij zullen ontvangen. Het organisatiecomité heeft veel werk verzet en hoopt jullie een onvergetelijke tijd in Tbilisi te bezorgen. In dit Oranje boekje is praktische informatie te vinden met betrekking tot jullie verblijf in Tbilisi. Ik zou met

3 name de belangrijke telefoonnummers, waaronder het nummer en noodnummer van de ambassade, onder de aandacht willen brengen. Als er naar aanleiding van dit boekje nog vragen zijn schroom dan niet om contact met ons te zoeken. Ik wens alle sporters een sportief en succesvol Olympisch Festival toe. Hans P.P.M. Horbach Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Georgië en Armenië

4 Voorwoord Chef de mission Beste teamleden en supporters, Daar gaan we dan! Op naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië waar deze zomer, van 26 juli tot en met 1 augustus, het European Youth Olympic Festival (EYOF) plaats vindt jonge, talentvolle sporters uit 50 landen nemen deel aan dit evenement. De deelnemers strijden om de medailles in negen takken van sport: judo, tennis, turnen, wielrennen, atletiek, zwemmen, volleybal, handbal en basketbal. Het EYOF Team Netherlands bestaat uit atleten, gymnasten, judoka s en zwemmers. Meer info over ons team en over het evenement is te vinden op en op de website van de organisatie In 1991 was in Brussel de première van het EYOF. Twee

5 jaar later vond het evenement plaats in Valkenswaard. Daar zette ik zelf m n eerste passen op het Olympisch pad. In 2013 keerde het evenement terug in Nederland. Utrecht was toen de gaststad van het EYOF. En ik mocht meedenken en mee organiseren in een rol als toernooidirecteur. Met die prachtige ervaring op zak, mag ik nu optreden als Chef de Mission van het EYOF Team Netherlands. Ik hoop op een prachtige tijd in Tbilisi met alle Nederlandse sporters en begeleiders, en dat er veel te genieten valt. Zodat jullie later ook terug kunnen kijken, en kunnen zeggen: Daar, in Tbilisi, zette ík m n eerste passen op het Olympisch pad.

6 Pieter van den Hoogenband Chef de Mission Youth EYOF Team Netherlands Tbilisi 2015

7 Inhoudsopgave Welkom in Tbilisi Wat kan de ambassade voor u doen Wat kan de ambassade niet voor u doen Paspoort Toegangskaarten Verzekering Medicijnen Geldzaken Telefoonverkeer Elektriciteitsnetwerk Tijdsverschil Veiligheid

8 Vervoer Minder validen Eten Taal Alcohol en roken Drugs Arrestatie Belangrijke adressen, telefoonnummers en website

9 Welkom in Tbilisi Dit boekje is bedoeld voor Nederlanders die het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Tbilisi komen bezoeken. Dit boekje bevat praktische informatie voor een aangenaam verblijf in Tbilisi en omgeving tijdens het EJOF, waaronder handige tips en belangrijke adressen. Er is een Nederlandse ambassade gevestigd in Tbilisi. Tijdens het EJOF zullen medewerkers van de ambassade in Tbilisi aanwezig zijn om u met raad en daad bij te staan. Dit boekje biedt informatie over wat de Nederlandse ambassade in Tbilisi voor u kan doen, mocht u tijdens uw verblijf in Georgië in de problemen komen. Toeristische en culturele informatie over Georgië en/of Tbilisi is in diverse reisgidsen en op internet te vinden.

10 Toeristische informatie over Tbilisi vindt u o.a. op de website: Voor actuele informatie over het Festival verwijzen wij graag ook naar de website van de EJOF: De website van de Nederlandse ambassade in Tbilisi is De ambassade wenst iedereen een prettig en sportief verblijf in Tbilisi.

11 Wat kan de ambassade voor u doen Als u tijdens uw verblijf in Georgië in de problemen raakt en u zelf niet in staat bent om samen met de locale autoriteiten, zoals de politie, de problemen op te lossen, dan kan de ambassade in veel gevallen bemiddelen en/of adviseren. De ambassade kan u helpen bij onderstaande zaken: Het afgeven van een nieuw paspoort of een noodreisdocument als u uw paspoort kwijt bent. Advies geven over het overmaken van geld vanuit Nederland, wanneer u - bijvoorbeeld door verlies of diefstal van passen en creditcards - in geldnood zit. Familie of vrienden benaderen voor het beschikbaar stellen van geld of vliegtickets. U in contact brengen met plaatselijke advocaten, tolken of artsen. Zorgen dat familie of vrienden snel worden

12 geïnformeerd in geval van een ongeluk, ziekenhuisopname of overlijden, en adviseren over de te volgen procedures. Contact opnemen met Nederlanders die gearresteerd zijn en als dat nodig is, zorgen voor het doorgeven van berichten aan familie en/of vrienden in Nederland. Contacten onderhouden met de lokale autoriteiten bij het opsporen van vermiste personen. Informatie verstrekken aan en/of contact onderhou- den met Nederlanders in de Georgië in geval van calamiteit. Houd er wel rekening mee dat er kosten verbonden kunnen zijn aan de bemiddeling.

13 Wat kan de ambassade NIET voor u doen Nederlanders die in het buitenland in de problemen komen, hebben vaak hoge verwachtingen van wat een ambassade kan doen. De mogelijkheden van de ambassade zijn in de praktijk echter beperkt. De ambassade kan u niet helpen bij onderstaande zaken: Een betere verzorging regelen in een ziekenhuis of een gevangenis dan voor de plaatselijke bevolking gebruikelijk is. Rekeningen van hotels, restaurants, medicijnen of artsen betalen. Een vliegticket voor de terugreis naar Nederland betalen.

14 Het honorarium van de advocaat of een borgsom betalen. Onderdak regelen. Iemand uit de gevangenis halen. Een onderzoek instellen naar een misdrijf. In bewaring nemen van geld of bagage gedurende u verblijf in Tbilisi. Bemiddelen in civielrechtelijke geschillen. Betalen van/of bemiddelen bij bekeuringen. Al hetgene dat te maken heeft met toegangsbewijzen

15 Paspoort Nederlanders die Georgië als toerist bezoeken hebben geen visum nodig. U dient wel in het bezit te zijn van een paspoort dat geldig is voor de duur van uw verblijf plus 3 maanden. Als u tijdens uw verblijf in Georgië uw paspoort kwijtraakt, kunt u een tijdelijk (nood) document bij de ambassade in Tbilisi aanvragen. Bij de aanvraag voor een nooddocument moet u een proces-verbaal van de plaatselijke politie overleggen en ook een 'eigen verklaring van vermissing' opstellen. Verzekeringsmaatschappijen in Nederland vragen meestal bij de behandeling van schadeclaims ook om een proces-verbaal van vermissing, afgegeven

16 door de lokale autoriteiten. Zorg dat u ook twee voor Nederland geldige pasfoto s meebrengt en een kopie van uw paspoort. Dat kan ook een gescande elektronische kopie zijn op bijvoorbeeld uw smartphone. U kunt ook uw identiteitskaart meenemen. In dat geval kan het nooddocument vaak binnen een dag worden afgegeven. Bij twijfel over uw identiteit moeten wij uw gegevens in Nederland controleren. Deze verplichte controle kan leiden tot vertraging bij het afgeven van het nooddocument.

17 Maak een scan van de houderpagina van uw paspoort of van uw identiteitskaart en stuur deze naar uw eigen adres, zodat u altijd de gegevens kunt raadplegen en/of een print kunt maken. Neem recente pasfoto s en een kopie van uw paspoort. Laat ook een kopie achter bij familieleden in Nederland. Bewaar een kopie van uw paspoort en/of uw identiteitskaart gescheiden van uw paspoort.

18 Toegangskaarten voor het festival Alle evenementen van het festival zijn gratis te bezoeken. Een overzicht van het programma en de locaties is te vinden op de website van het EYOF Voor meer informatie zie: Goed verzekerd op reis De Nederlandse basisverzekering zal meestal bij tijdelijk verblijf in het buitenland de medisch noodzakelijke zorg vergoeden tot het in Nederland gebruikelijke niveau of tarief. Houd er rekening mee dat u in veel gevallen de kosten zult moeten voorschieten of een betalingsgarantie van uw verzekeraar moet overleggen. Houd er ook rekening mee dat repatriëringskosten niet standaard in een reisverzekering zijn opgenomen en vaak apart moet worden bijverzekerd.

19 Aangezien Georgië voor veel zorgverzekeraars niet bij Europa hoort, is het raadzaam bij uw verzekeraar te informeren of u voor uw bezoek adequaat verzekerd bent. Medische zorg in de Georgië in privé- klinieken is redelijk, maar duur. Ook in staatsziekenhuizen is de kwaliteit van de medische zorg voldoende. Echter, de hotelfunctie is beduidend minder. Als u in het ziekenhuis moet worden opgenomen, dient u zo snel mogelijk uw verzekeringsmaatschappij te (laten) bellen. Mocht uw verzekeraar er met lokale vertegenwoordigers niet uitkomen ivm taalproblemen, dan kan de hulp van de ambassade worden in geroepen.

20 De door uw verzekeraar verstrekte Medische polis Pas (Europese Health Insurance Card) is NIET geldig in Georgië. U kunt uitgebreide informatie om uw reis zo goed mogelijk voor te bereiden vinden via deze website. Medicijnen Wie medicijnen moet innemen die alleen op recept zijn te verkrijgen, kan deze het beste van huis meenemen. Bewaar de medicijnen in de originele verpakking, samen met de gegevens over het gebruik en het soort recept. In veel gevallen is het raadzaam om een doktersverklaring in het Engels op te laten stellen. Zie deze link voor meer informatie.

21 Controleer of uw medicijnen niet in het buitenland worden aangemerkt onder de groep verdovende middelen of onder de Opiumwet vallen. Ga na of u een internationaal certificaat van uw dokter nodig heeft waarop de medicijnen en uw recept duidelijk vermeld staan. Noteer uw verzekeringsnummer en het alarmnummer van uw verzekering. Stuur deze informatie ook naar uw eigen adres.

22 Geldzaken In Georgië is de Georgische Lari het geldige betaalmiddel. U kunt Lari s pinnen, mits uw bankpas geldig is voor geldopnames buiten Europa. De meeste banken blokkeren de uitgegeven bankpassen voor het pinnen buiten Europa. Neemt u voor vertrek contact op met uw bank om na te gaan of uw bankpas bruikbaar is voor geldopnames buiten Europa. Past u, indien nodig, de dekking van uw bankpas aan. U kunt in Georgië overal pinnen met een bankpas, indien deze wereldwijde dekking heeft. U hoeft dus geen grote hoeveelheden Euro s om te wisselen. De wisselkoers wijzigt echter voortdurend. De actuele koers kunt u hier vinden

23 In de meeste hotels en winkels kunt u met een internationale creditcard (Visa, Mastercard en AmericanExpress), meestal met pincode, betalen. Check vooraf bij uw bank of uw bankpassen wereldwijde dekking hebben. Mocht u uw geld en betaalpassen kwijtraken, dan kunnen familie of vrienden in Nederland het snelst geld aan u overmaken via Western Union Money Transfer. Zij kunnen zelf kiezen op welke manier: via de website of in eigen persoon bij een van de agentschappen. Nadat de transactie is goedgekeurd, is het geld binnen een paar minuten op de plaats van bestemming. U kunt het geld direct ophalen (afhankelijk van de openingstijden van het agentschap). U moet een identiteitsbewijs tonen om het geld te kunnen afhalen.

24 Telefoonverkeer Als u veel telefoontjes naar Nederland moet plegen of veel telefoontjes verwacht, kan het raadzaam zijn om een lokale sim-kaart (prepaid) aan te schaffen. Houdt u er rekening mee dat bellen naar een plaats buiten Georgië erg duur is en dat uw tegoed snel op is. Mocht u een smartphone of laptop hebben meegenomen, dan is het natuurlijk het goedkoopst om met het thuisfront te Skypen. Bijna ieder hotel heeft tegenwoordig Wi-Fi in de lobby dan wel internet. Op de hotelkamer soms tegen een meerprijs. Belt u vanuit Nederland naar Georgië gebruik dan Belt u vanuit Georgië naar Nederland, gebruik dan +31 en laat de 0 van het netnummer weg.

25 Elektriciteitsnetwerk Het voltage in de Georgië is 220 volt en 50 Hertz. Europese stekkers passen in de stopcontacten. Tijdverschil Tussen Nederland en Georgië bestaat een tijdverschil van twee uur. Het is in Nederland twee uur vroeger. Veiligheid Lees ruim voor vertrek het actuele reisadvies over Georgië via de website van de ambassade of download de app! Tbilisi zelf is over het algemeen een veilige stad en net als in elke andere grote stad dient u de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. De verkeersveiligheid is het voornaamste

26 veiligheids- risico dat u loopt. Let goed op bij het oversteken en gebruik alleen de daarvoor aangegeven zebrapaden en voetgangerstunnels. Een zebrapad betekent niet dat de auto's voor u zullen stoppen. Dus ook bij een zebrapad goed opletten! Als er geen apart voetgangerslicht is, moet u ook bij groen verkeerslicht in uw richting goed uitkijken. Verder bent u verplicht om de voetgangerstunnel te nemen als er een aanwezig is. Vervoer Het verkeer in Tbilisi is erg druk en niet zonder risico. Het verdient aanbeveling om gebruik te maken van het openbaar vervoer of de metro. Een ov-chipkaart voor het openbaar vervoer kan aangeschaft worden bij alle metrostations. Taxi s kunnen op straat worden aanhouden, worden ingehuurd vanaf taxistandplaatsen of zijn

27 te regelen via het hotel. De taxi s in Tbilisi hebben geen meter. Houdt er rekening mee dat je moet onderhandelen over de prijs met de chauffeur. Echter spreken de meeste taxichauffeurs nauwelijks Engels. Het is raadzaam om de taxi gepast te betalen. Bewaar daarom de kleine coupures voor taxiritten. Een korte rit kost doorgaans rond de 5 Lari ( 2,-). Wij raden u af om zelf een auto te huren. Het verkeer is druk en het rijgedrag is chaotisch en onvoorspelbaar. Bij het huren van een auto is de dekking van de verzekering niet altijd voldoende. Wij raden u aan om dit vooraf goed te controleren. Bovenstaand advies geldt ook voor het huren of gebruiken van fietsen en ander andere vervoersmiddelen. Het is wel mogelijk om een auto met chauffeur te huren via reisbureaus.

28 Laat bij verkeersongelukken het vervoermiddel exact op de plaats van ongeval staan en bel het algemene noodnummer 112. Blijf rustig en vriendelijk, ook als u lang moet wachten. Mindervaliden De infrastructuur voor minder validen is over het algemeen in Georgië niet goed. De stad Tbilisi zelf is niet goed toegankelijk voor rolstoelen, maar de meeste nieuwe hotels hebben goede voorzieningen. De locaties van de EJOF zijn voldoende uitgerust voor de ontvangst van mindervaliden.

29 Eten In de Georgische keuken staan verse groenten en veel vlees centraal. Traditionele Georgische restaurants waar goedkoop een maaltijd kan worden genuttigd zijn in het centrum overal te vinden. Taal De Georgische taal heeft een eigen alfabet dat niet lijkt op het Latijnse alfabet. Alle routeborden op de weg en de meeste straatnaamborden zijn in zowel Georgisch als Latijns alfabet. De jongere generatie spreekt vaak (gebrekkig) Engels. Alcohol en roken De wet verbiedt de verkoop van alcohol aan minderjarigen. In restaurants en cafés mag binnen worden gerookt. Sommige gelegenheden zijn op eigen initiatief over gegaan tot een rookvrij beleid.

30 Vooral nieuwe gebouwen en hotels zetten deze stap. Ook beperken steeds meer hotels het aantal kamers voor rokers. Drugs Alle vormen van drugs zijn streng verboden. Het meenemen van drugs, ook voor eigen gebruik, is ten zeerste af te raden. Het in bezit hebben en/of gebruik van drugs kan leiden tot een lange gevangenisstraf. Zie ook onder medicijnen. Arrestatie Wanneer u in Georgië wordt gearresteerd, wordt u onderworpen aan het rechts- en gevangenissysteem van Georgië. U moet beseffen dat u in geen geval een beroep kunt doen op het feit dat u buitenlander bent om u zo te kunnen onttrekken aan het rechtssysteem van Georgië.

31 Bent u gearresteerd, zorg er dan voor dat de Nederlandse ambassade direct of zo snel mogelijk op de hoogte wordt gesteld. Familieleden en vrienden van de gearresteerde kunnen contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, afdeling Consulair-Maatschappelijke Zaken, telefoon:

32 Belangrijke adressen, telefoonnummers en websites Medische voorzieningen. De kwaliteit van de gezondheidscentra is van een redelijk niveau. Medische centra in Tbilisi MediClubGeorgia Address: 22a Tashkenti Str. Tbilisi ; Interclinic Adress: 7, Bazaleti Str., (entrance from Paliashvili Str.) Tbilisi Medical Center CITO Address: 40 Paliashvili Str. Tbilisi

33 IMSS Clinic Address: 31 Makashvili street; Tbilisi / Ziekenhuizen MediClubGeorgia Address: 22a Tashkenti Str. Tbilisi ; New Hospital Address: 12, Krtsanisi street, 0114 Tbilisi Amtel Hospital Address: 9 Tsinandali Str. Tbilisi ; Tandarts Denta Plus Adress: 38 Vazha Pshavela Ave ;

34 Cito Dent Adress: 40 Paliashvili Str., Tbilisi, Georgia /72 Algemeen alarmnummer in Georgië Brandweer: 112 Politie: 112 Ambulance: 112 Alarmnr. 112

35 Adresgegevens Nederlandse ambassade: 34, Chavchavadze Avenue, Pixel Center, 3rd Floor Bezoekers ingang Didim Mirtskhulava Street Tbilisi 0179, Georgia Telefoon: Noodnummer: Adresgegevens Organisatiecomité EYOF , I.Machabeli Str. Tbilisi 0105 Telefoon: Officiële website van het Europees Jeugd Olympisch Festival Tbilisi: i Meer informatie over het Europees Jeugd Olympisch Festival zie: i

36 Colofon Dit is een uitgave van de Nederlandse ambassade te Tbilisi. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Tekst en redactie: Nederlandse ambassade in Tbilisi Fotoverantwoording: EYOF 2015 Vormgeving: VijfkeerBlauw

londen het oranje boekje

londen het oranje boekje het oranje boekje londen Informatie voor bezoekers aan de Olympische Spelen in Londen van 27 juli t/m 12 augustus 2012 en de Paralympische Spelen in Londen van 29 augustus t/m 9 september 2012. 2 welkom

Nadere informatie

Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action

Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action Met EVS naar het buitenland Met deze factsheet willen wij je informeren voordat je met EVS naar het buitenland vertrekt. Er staat informatie

Nadere informatie

Charkiv Oekraïne. 1. Metalist Stadion (zie pag. 40) 2. Team Ticket Point (zie pag. 58) 3. Fanzone (zie pag. 44) 4. Svobody square (zie pag.

Charkiv Oekraïne. 1. Metalist Stadion (zie pag. 40) 2. Team Ticket Point (zie pag. 58) 3. Fanzone (zie pag. 44) 4. Svobody square (zie pag. Samen naar het EK 2012 Charkiv Oekraïne 1. Metalist Stadion (zie pag. 40) 4 2. Team Ticket Point (zie pag. 58) Plekhanovs ka St. 77 3 3. Fanzone (zie pag. 44) 4. Svobody square (zie pag. 45) 1 2 COLOFON

Nadere informatie

Uw verblijf. Handige tips voor uw verblijf in ons ziekenhuis. mca.nl

Uw verblijf. Handige tips voor uw verblijf in ons ziekenhuis. mca.nl Uw verblijf Handige tips voor uw verblijf in ons ziekenhuis mca.nl Welkom Even voorstellen Namens alle medewerkers van Medisch Centrum Alkmaar mogen wij u als eerste welkom heten in ons ziekenhuis. Voor

Nadere informatie

Shelter Ministries. Richtlijnen voor de vrijwilliger

Shelter Ministries. Richtlijnen voor de vrijwilliger Shelter Ministries Richtlijnen voor de vrijwilliger Voor vragen en/of opmerkingen kun je terecht bij diegene met wie je een kennismakingsgesprek hebt gehad. 1 Richtlijnen voor de vrijwilliger Vrijwilliger...

Nadere informatie

Learn and discover the world!

Learn and discover the world! schoolprogramma s in het buitenland Learn and discover the world! schoolprogramma s in het buitenland ORIËNTATIEHANDLEIDING voor de student en zijn ouders INHOUDSTAFEL Enkele nuttige nota s 4 Inleiding

Nadere informatie

FAQ JOHO SPECIAL ISIS De meest gestelde vragen over de JoHo Special ISIS op een rijtje

FAQ JOHO SPECIAL ISIS De meest gestelde vragen over de JoHo Special ISIS op een rijtje FAQ JOHO SPECIAL ISIS De meest gestelde vragen over de JoHo Special ISIS op een rijtje 1) Doelgroep - Voor wie is de Special ISIS verzekering geschikt? - Is er ook dekking in een land met een negatief

Nadere informatie

OP KAMP IN HET BUITENLAND

OP KAMP IN HET BUITENLAND OP KAMP IN HET BUITENLAND Trekken door de Alpen, zeilen op Zeelands water, vrijwilligerswerk in Roemenië, een culturele onderdompeling in Italië,... Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die het

Nadere informatie

ALGEMENE REISINFORMATIE VLIEGVAKANTIES Pagina 1/12

ALGEMENE REISINFORMATIE VLIEGVAKANTIES Pagina 1/12 ALGEMENE REISINFORMATIE VLIEGVAKANTIES Pagina 1/12 INHOUDSOPGAVE: REIS ABC 2 Aankomst en vertrek 2 Aankomst of vertrek na 00.00 uur 2 Aansprakelijkheid t.a.v. gebruik accommodatie 2 Airconditioning 2 Algemene

Nadere informatie

Altijd goed verzekerd op reis...zonder gedoe! Met de Doorlopende Reisverzekering van Centraal Beheer Achmea

Altijd goed verzekerd op reis...zonder gedoe! Met de Doorlopende Reisverzekering van Centraal Beheer Achmea Altijd goed verzekerd op reis...zonder gedoe! Met de Doorlopende Reisverzekering van Centraal Beheer Achmea 1 Inhoud Check, check, dubbel check 3 Even de kenmerken op een rij! 4 Een uitgebreid Basispakket.

Nadere informatie

Werkt in het buitenland 2014

Werkt in het buitenland 2014 Werkt in het buitenland 2014 DSW Zorgverzekeraar werkt in het buitenland Gaat u binnenkort met vakantie naar het buitenland? Wilt u een behandeling in het buitenland ondergaan? Of gaat u werken in het

Nadere informatie

Learn and discover the world!

Learn and discover the world! SUMMER family experience usa boston los angeles new york san francisco oriëntatiehandleiding TVNNFS GBNJMZ FYQFSJFODF ŭ VTB Learn and discover the world! INHOUDSTAFEL INLEIDING HOOFDSTUK I : VOOR JE VERTREK

Nadere informatie

Bolk Assurantiën Nieuwsmail Juli 2015. Team Bolk staat voor u klaar!

Bolk Assurantiën Nieuwsmail Juli 2015. Team Bolk staat voor u klaar! Team Bolk staat voor u klaar! Uw verzekeringen, pensioen, hypotheek én bankzaken onder één dak geregeld. Persoonlijk Wij nemen alle tijd om u van het beste advies te voorzien Onafhankelijk Wij geven een

Nadere informatie

Reiswijzer - Algemeen

Reiswijzer - Algemeen Uw vakantie voorbereiden Reisdocumenten Canvas Holidays campingvoucher Neem de campingvoucher die u van ons heeft ontvangen altijd mee naar de camping. Deze voucher dient als bewijs van uw reservering.

Nadere informatie

Stage Informatiegids 2012-2013

Stage Informatiegids 2012-2013 Stage Informatiegids 2012-2013 Studievereniging de Veetelers Inhoudsopgave INLEIDING... - 1-1. HET REGELEN VAN EEN STAGEADRES... - 3-2. BENODIGDE DOCUMENTEN... - 5-3. SUBSIDIES... - 6-3.1 Particuliere

Nadere informatie

Verpleeghuis Heemswijk

Verpleeghuis Heemswijk Verpleeghuis Heemswijk Informatie ViVa! Zorggroep Kwaliteit van leven Inhoudsopgave Welkom! 3 De organisatie ViVa! Zorggroep 4 Wonen in Heemswijk 5 - indeling kamer - huisdieren - sleutel - telefoon -

Nadere informatie

Lions Youth Exchange MD110 - The Netherlands Uitgaanders Spelregels voor deelname aan de internationale jeugduitwisseling in het buitenland.

Lions Youth Exchange MD110 - The Netherlands Uitgaanders Spelregels voor deelname aan de internationale jeugduitwisseling in het buitenland. Lions Youth Exchange MD110 - The Netherlands Uitgaanders Spelregels voor deelname aan de internationale jeugduitwisseling in het buitenland. Nr 1 - Issued : 18 aug 2014 Pagina 1 van 16 Deelname aan de

Nadere informatie

Programmaboekje London Seizoen 2012-2013

Programmaboekje London Seizoen 2012-2013 Programmaboekje London Seizoen 2012-2013 Versie: 1.0 Drenthe College, ICT Lyceum. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Disclaimer... 2 Algemene informatie... 3 De wijk Greenwich, district Plumstead... 4 London

Nadere informatie

Vakantiegids. De tien beste tips voor telefoneren in buitenland

Vakantiegids. De tien beste tips voor telefoneren in buitenland Vakantiegids De tien beste tips voor telefoneren in buitenland Het meenemen van een mobiele telefoon naar het buitenland is best handig. Als u veilig bent aangekomen op de plaats van bestemming, kunt u

Nadere informatie

Opgenomen in het buitenland

Opgenomen in het buitenland Opgenomen in het buitenland Opgenomen in het buitenland Uitgave Ministerie van Buitenlandse Zaken Beleidsafdeling DCZ/CM Redactie Linda van Hoek, Journalistieke producties, Etceter@ Lay-out Eindeloos

Nadere informatie

Voorwoord. Goede reis! De minister van Buitenlandse Zaken

Voorwoord. Goede reis! De minister van Buitenlandse Zaken Voorwoord Reis Wijs! is opnieuw geactualiseerd en richt zich tot landgenoten die op reis gaan naar het buitenland, op vakantie, beroepshalve, of om nog andere redenen. Met deze brochure willen we antwoorden

Nadere informatie

Inhoud WELKOM IN AMPHIA 3

Inhoud WELKOM IN AMPHIA 3 Welkom in Amphia 2 Inhoud Welkom in Amphia 4 Voorbereiding op uw opname 6 Uw verblijf in het ziekenhuis 9 Voorzieningen tijdens uw verblijf 12 Hulpverleners tijdens uw verblijf 18 Na uw ziekenhuisopname

Nadere informatie

De poliklinieken van het CWZ G132 11-11

De poliklinieken van het CWZ G132 11-11 De poliklinieken van het CWZ G132 11-11 Welkom Vanwege gezondheidsklachten verwijst uw huisarts u naar het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) voor een afspraak met een arts of voor een onderzoek. Op

Nadere informatie

open en toegankelijk een huis in de wijk

open en toegankelijk een huis in de wijk open en toegankelijk een huis in de wijk De Liendert Zwaluwenstraat 1 3815 SB Amersfoort T (033) 472 28 44 E liendert@beweging3.nl www.beweging3.nl welkom Beste lezer, Wij heten u van harte welkom als

Nadere informatie

8. Als u uw motorrijtuig wilt meenemen. 1. Voorbereiding op uw vertrek. 2. Uw woning in Nederland. 9. Voorbereiding op uw terugkeer

8. Als u uw motorrijtuig wilt meenemen. 1. Voorbereiding op uw vertrek. 2. Uw woning in Nederland. 9. Voorbereiding op uw terugkeer 1. Voorbereiding op uw vertrek 1.1 Sponsor 2. Uw woning in Nederland 2.1 U wilt uw huis verhuren of in onderhuur doen 2.2 Als u uw woning opgeeft: inschrijving als woningzoekende 2.3 Waar u verder aan

Nadere informatie

Scholengemeenschap Bonaire

Scholengemeenschap Bonaire Scholengemeenschap Bonaire Gids voor nieuw personeel uit Nederland 2012-2013 Bon bini, Welkom op de Scholengemeenschap Bonaire. We zijn verheugd je als nieuwe collega op onze school te mogen verwelkomen.

Nadere informatie

Stad Holland Zorgverzekeraar werkt in het buitenland. Tijdelijk verblijf in buitenland. Aad Ouwendijk

Stad Holland Zorgverzekeraar werkt in het buitenland. Tijdelijk verblijf in buitenland. Aad Ouwendijk Stad Holland, een dijk van een zorgverzekeraar Stad Holland werkt in het buitenland 2014 Stad Holland Zorgverzekeraar werkt in het buitenland Gaat u binnenkort met vakantie naar het buitenland? Wilt u

Nadere informatie

zittend ziekenvervoer nodig?

zittend ziekenvervoer nodig? zittend ziekenvervoer nodig? Zo regelt u dat bij Menzis Zittend ziekenvervoer Moet u voor behandeling naar het ziekenhuis, een dokter of een therapeut? Dan heeft u misschien wel recht op (vergoeding van

Nadere informatie

BPV goed geregeld? Een extra uitleg bij de praktijkovereenkomst. Inhoud

BPV goed geregeld? Een extra uitleg bij de praktijkovereenkomst. Inhoud Inhoud BPV goed geregeld? Een extra uitleg bij de praktijkovereenkomst Inleiding 3 1. Hoe belangrijk is de POK eigenlijk? 5 2. Wat moet er in de POK staan? 6 2.1 De administratieve gegevens 6 2.2 De algemene

Nadere informatie