Locale Belan Orgaan van de Vereenigsng voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16den van eike maand.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Locale Belan Orgaan van de Vereenigsng voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16den van eike maand."

Transcriptie

1 I8e Jaargang. 1 September Afl. 17. Locale Belan Orgaan van de Vereenigsng voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16den van eike maand. De Vereeniging is opgericht in 1912 en als rechtspersoon erkend bij Qouvernementsbesluit d. d. 1 Juü 1922, No. 75. Zij stelt zich ten doel, de ontwikkeling van het gewestelijk en plaatselijk zelfbestuur en d - algemeene belangen van locale ressorten Ie bevorderen. Commissie van Redactie: H. J. DROST, F. W. M. KERCHMAN, G. de RAAD, R. SLAiVlET. Redactie-Secretaris: H. OBBiMK. Redacteur voor locaal-technische aangelegenheden: J. J. G. E. RÜCKERT. Vaste medewerkers: Mr. C J. van HASSELT, Gerard JANSEN, Mr. M. D. de JONG,' Th. van KEMPEN, en Dr. H. J. LEVELT. Opneming van een stuk beteekent niet, dat de Redactie zich met den inhoud vereenigt. Alle stukken uitsluitend te adresseeren: POSTBOX 38, SEMARANO. Stedebouwkundige Reisaantekeningen. {Vervolg) 'n Bezoek aan Japan lag oorspronkelik nauweliks in 't reisplan, maar toen bleek dat ik, er langs komende, 'n paar dagen van de boot af over land kon gaan reizen, was de verleiding te groot om die gelegenheid niet waar te nemen en zorgde ik voor wat voorbereiding. Het is trouwens een goede methode: om een vreemd land niet dadelik lang en serieus te bereizen, maar er eerst een korte indruk van te halen, als beste inleiding voor een tweede langduriger bezoek, waarbij men dan moeite en tijd van eerste aanpassing spaart. Toch is het merkwaardig hoe, na wat voorbereiding door lektuur^), sterk en diep de indrukken kunnen zijn zelfs van een zoo vluchtige reis. 't Havenleven in Yokohama, 'n dag met besprekingen en bezichtigingen in Tokyo, wat stadsleven en -aanleg zien, wat oude tempels en nieuwe gebouwen, 'n lunch met de vriendelike Japanse gastheren, 's avonds kostelik volkstheater, de volgende dag, 'n volksfeestdag, een onvergetelike spoorreis door een even prachtig als gevarieerd stralend lentelandschap, 'n wandeling ') Leerzaam o.a. waren: Europa und Asien, Th. Lessing, 1930 'meiner Leipzig, Die Kunst Japans Tsudzumi, 1929 Inselverlag, 'n door een Japanner in 't Duits geschreven overzicht.

2 688 in stille opgetogenheid door 't oude Kyoto: straatjes, mensenleven, tempels, 's nachts weer terug naar de boot in Kobe, dan later nog, even Japans, een ongelofelik mooie vaart langs talloze grillige eilanden, langs vele steden, tussen hele vloten van vissersprauwen door: die weinige, maar meest sterk doorleefde indrukken vormden onwillens een scherp totaalbeeld, zelfs bijna te duidelik om te vertrouwen! Een opgewekt, stevig volk, vooral in de lagere standen veel forser (zij 't klein) en vroliker dan men naar de buitenlandse Japanner zou vermoeden, toch, bij veel meer vitaliteit (klimaat!), een opvallende verwantschap met de Indonesiër (het heeft Maleis bloed), te voelen meer nog dan aan te wijzen in stadsaanleg, woningbouw, volksleven en -gedrag, theater, de geest wel zeer pragmaties en realisties, maar juist genoeg Aziaties, d.i. genoeg gevuld met kosmies besef om niet materialisties te worden, wat een merkwaardig evenwicht geeft tussen mystiek en realisme, die béide essentieel blijven en voelbaar zijn *), óók Aziaties, trouwens direkt uitvloeisel van eenheidsbesef, de zo belangrijke invoeging der persoonllkheid in de kollektieviteit, de strak gespannen, ons allen bekende kunsten dan ook zowel gebonden aan formule en traditie als levend, vindingrijk, natuurwaar: sterke beteugeling van sterke vitaliteit. Verklaarbaar is aldus de makkelike aanname van Westers kunnen, door verwantschap immers in realisme; ook duidelik: hoe die versterking van de materieële kant het oude zo prachtige evenwicht bedreigt, van hoeveel belang het daarom is dat Japan het techniese kunnen na het eenmaal geleerd te hebben zélf wil ontwikkelen, hoe leerzaam ook voor andere Aziaten de uitkomst van dit proces is, en met hoeveel aandacht men dus dient te volgen in hoeverre Japan ook in het moderne zijn wezen kan uitdrukken. Doch ook hier zijn deze algemene opmerkingen slechts inleiding, en ik zou er zelfs niet aan mogen denken hier ueberhaupt van een tweedaagse reis wat te vertellen, wanneer Tokyo op stedebouwkundig gebied niet wat zeer bizonders ware door de rekonstruktie na de ramp van '23, In het huidig zo woelig wereldgebeuren vergeten wij een dergelik geval snel, doch wat hier geschiedde was van zo geweldige omvang, dat ook de vreemdeling de herinnering eraan mag behouden. 1 September van dat jaar, vlak voor de middag, begon de aardbeving die met talloze schokken vele uren voortduurde. Ontzaggelik waren haar direkte ramspoedige gevolgen: veel huizen ingestort, overal wegen, sporen en bruggen onbruikbaar, alle water- en lichtleidingen vernield; doch nog véél erger waren de *) Lessing, Europa u. Asien.

3 689 indirekte door de meer dan 100 branden die zij veroorzaakte, en wier biussing juist door de eerstgenoemde volkomen onmogelik was. Alleen in Tokyo zijn er in drie dagen 3700 H.A. dichtbebouwde stad leeggebrand en over de huizen in de as gelegd; mensen dood of vermist, meer dan 1 miljoen dakloos Bewonderenswaard moeten geweest zijn de Oosterse gelijkmoedigheid waarmede de ramp gedragen werd, en de reeële kracht en het organisatievermogen, waarmede de gevolgen werden tegemoet getreden: weder de typies Japanse kombinatie. Direkte leniging van de nood der massa's was natuurlik 't eerst nodige, doch verderreikende beslissingen waren evenzeer urgent; zij werden principieel getroffen in het lezenswaardig keizerlik edikt van 12 Sept., lezenswaardig nu nog om zijn toon : met volle ootmoed tegenover het kosmies gebeuren, met meedogen, wijsheid en daadkracht tegenover het volk, maar ook met volkomen hoogheid in eigen houding zonder enige gehaastheid of nervositeit. Het behoud van Tokyo (met Yokohama het meest getroffen) als hoofdstad werd daarin vastgelegd niet alleen, maar tevens dat de rekonstruktie dienstbaar moest worden gemaakt aan ruime voorzieningen voor de ontwikkeling der stad, met gehele wijziging der hoofdwegen en straten". Dat een oud-burgemeester van Tokyo ministervan Binnenlandse zaken was, zal deze behandeling ten goede zijn gekomen, maar op 19 Sept. werd dan ook een Raad voor de Rekonstruktie geïnstalleerd, en op de 27ste een gouvernementeel rekonstruktieburo geopend, alles, men vergete het niet, terwijl de meeste kantoren zwaar beschadigd of verbrand, vele verkeersmiddelen nog onbruikbaar en de halve stad onbewoonbaar was. Dadelik was nl. begrepen dat de buitengewone situatie, hoe rampspoedig ook, toch een unieke gelegenheid gaf tot ingrijpende verbetering van de oude stadsaanleg, die voor een miljoenenhoofdstad op vele punten tekort was geschoten : men spiegelde zich aan de klassieke fout, die Londen na de grote brand van 1666 maakte door het ook heden nog bekende plan van Wren niet te accepteren en herbouw naar de oude lijnen toe te staan, een fout die nog immer als waarschuwend voorbeeld gesteld wordt. Overigens was er reeds voorbereiding: op grond van de beide wetten over Stedebouw en over Bebouwingen in steden, beide van '19, waren plannen in bewerking, die thans met voortvarendheid werden omgewerkt, nu immers een zoveel ingrijpender verbetering mogelik was; in December passeerden zij tezamen met de nodige leningsvoorstellen het Parlement. Na een reorganisatie van het buro, dat evenwel goevernementeel bleef zij 't met medewerking der Gemeente, werd dadelik ook met de uitvoering begonnen, mede tussen Regering en lokale overheid verdeeld; het werk was berekend op eenduur van 7 jaren en werd daarin ook verwezenlikt; de kosten bedroegen zeer globaal een miljard.

4 690 Hoe radikaal men dacht, blijkt wel uit een ministerieel voorstel uit de eerste dagen na de ramp om het gehele verwoeste stadsgebied van regeringswege aan te kopen, ten einde bij de nieuwe aanleg volkomen de vrije hand te hebben. Zover ging men echter niet en, aangezien de bevolking natuurlik zo spoedig mogelik weer wonen moest, werd de oprichting van nieuwe woningen (meest van zeer voorlopige bouwwijze) op de oude erven toegelaten, terwijl een ruilverkaveling op ongekende schaal, waarover beneden nader, het middel zou vormen om de wijziging in de stadsaanleg door te voeren. Eerst echter enkele woorden over het plan zelf. Tokyo ligt aan een baai, aan de mond en grootendeels op de ene oever van de Sumida. Het waterfront had en heeft echter bijna alleen utiliteitsbetekenis; het centrum is van zee en rivier afgekeerd. Dit wordt gevormd half door de uitgestrekte gronden van het keizerlik paleis ca. (ongeveer zo groot als Paleis- en Plantentuin te Buitenzorg samen), half door een klein edel stadsdeel met vele monumentale gebouwen. Aan de landkant van dit centrum liggen uitgestrekte woonbuurten (meest laagbouw hoogstens met 1 verdieping), welke evenals het paleis grotendeels gespaard bleven. De ramp trof de genoemde monumentale gebouwen door aardbeefschade, en voorts de uitgestrekt oude woonen handelswijken tussen centrum en waterfront en langs de rivier door brand. Zo werd een oud en dichtbebouwd stadsdeel getroffen, met veel te wéinig doorgaande hoofdwegen, en veel te véél sloppen en stegen, doch wel van ouds reeds voorzien van een ongeveer rechthoekig, zij 't onregelmatig en in verschillende wijken ongelijk georiënteerd stratennet. Voor het nieuwe wegenplan zijn nu de oude hoofdrichtingen (trouwens ook veel oude wegen en paden zelf) aangehouden, terwijl de zwakheden van het rechthoeksplan werden gekorrigeerd door diagonale en ringdoorbraken. Aantal en breedte der hoofdwegen werden zeer belangrijk vermeerderd: buiten het centrum zijn er hoofdstraten op onderiinge afstanden van meest 500 a 800 m, terwijl de breedte minstens 22 m werd, en naar de stadskern toe veelal tot over de 30, hier en daar tot over de 40 m oploopt; de totale lengte is ca. 120 km. Ook hier zien wij dus, evenals in Chicago (de Japanners hebben trouwens mede met Amerikaanse deskundigen gewerkt) hei prijsgeven van het gelijkmatige rechthoeksplan voor een meer organiese samenstelling met sterk uitgesproken hoofdwegen. Tussen dit hoofdwegennet is dan nog een net van (m. i. teveel doorgaande) sekundaire wegen gelegd, met breedten van 11 tot 18 m, terwijl tenslotte ook de kleine verdeelwegen in beschouwing zijn genomen en waar noodig verlegd en verbreed. Welk een omvang de wegenverbetering heeft gehad blijkt wel daaruit,

5 691 dat vroeger ca. 12% van het grondoppervlak der Gemeente door straten en wegen was ingenomen, thans echter 27 %. Ten aanzien der parken en speelterreinen is wel een dergeiike aanziehlike vermeerdering tot stand gebracht (van 2 op 5%), doch nog lijkt het huidig percentage niet voldoende, en missen vooral de uitgestrekte arbeidersbuurten grotere open ruimten ; al moet men bedenken dat daar, als hier, lage min of meer open bebouwing buiten het centrum regel is, zodat aan longen minder nodig is dan in de Europese, Amerikaanse en ook Chinese steden met hun vele hoogbouw. Hoe de rekonstruktie verder is aangegrepen voor het doorvoeren ener kringenindeling (woon-, handels- en industriebuurten), voor de systematies voorziening in vele sociale behoeften (scholen, kleinkinderhuizen, hospitalen, badhuizen, arbeidsbeurzen enz.) en voor landwinning door aanplemping aan de baai (ook als te Chicago, doch slechts in geringe mate voor parken), kan hier slechts worden aangestipt. Twee punten echter zijn nog wel van bizonder interesse. In de eerste plaats: dat men getracht heeft de houtbouw, oorzaak van de omvang der brandramp. te vervangen door een minder brandgevaarlike maar even aardbeefzekere konstruktie, dus gew. beton, bekleed ijzervakwerk enz., en hoe men, voor zover dat niet doorvoerbaar is, zorgt door brandvrije gordels de zee van houten woningen tenminste te verdelen. Nog is de houtbouw verre overwegend ; typies is het volgende staatje van aantallen huizen in duizenden: aarden houten steen, beton, yzer totaal enz (vlak na de ramp) ') Wel moet men bedenken, dat in '26 nog veel van de provisoire woningen stonden, die geleidelik vervangen worden, doch een overwegende verschuiving kan dat zeker niet geven. Daardoor zijn de brandvrije gordels van veel belang: langs de hoofdstraten der buitenbuurten is steenbouw voorgeschreven (met goevernementssubsidie van ca. 20 f/m^! zo weinig is zij ingeburgerd), zodat brand niet meer zo makkelik van de ene wijk naar de andere kan overslaan. Hetzelfde voorschrift geldt dan voor winkel- en kantorenwijken in hun geheel. En dan is buitengewoon merkwaardig de toegepaste herverkaveling. Nadat (zie boven) de opkoop van het totale verwoeste gebied overwogen doch opgegeven was, bleven twee mogelikheden over t. a. der grondverkrijging ) Ook het totaal aantal bewoners van de stad Tokyo is door de ramp iets teruggelopen (1922: 2.5 miljoen, 1929: 2.3 miljoen); groter Tokyo vertoont echter een belangrijke toename (resp. 3.8 en 4.7 miljoen).

6 692 voor de wegenverbetering: opkoop van de benodigde stukken met behoud der verdere indeling, of herverkaveling. De kosten en komplikaties van de eerste manier, vooral ook echter de onmogelikheid om aldus èn een goede parcellering èn een goed wegennet te krijgen, deden tot de herverkaveling besluiten; die is dan ook, natuurlik met wettelike sanktie, bijna overal toegepast, zodat zo goed als geen enkel eigendom meer op precies dezelfde plaats ligt! Voorbeeld voor de wettelike regeling was de Pruisiese Lex Adickes; voor het gemak der behandeling, waarbij kontakt met de grondbezitters noodzakelik was, is daarbij het gebied in een groot aantal distrikten verdeeld, die elk als een afgerond geheel bewerkt werden. Elk nieuw perceel werd wat grootte, vorm en situatie betreft zoveel mogelik gelijkwaardig gemaakt aan het oude, doch tot 10% aan grond diende om niet te worden afgestaan als bijdrage tot de verbetering, een verlies dat natuurlik ruimschoots door verhoging der grondwaarde als gevolg van het betere wegenstelsel werd opgewogen; alleen voor meerdere grondafstand dan 10% werd schadevergoeding gegeven. Voor de bepaling dier vergoedingen was voorts een merkwaardig systeem van grondtaxatie naar Amerikaans voorbeeld uitgewerkt, met bepaalde vermenigvuldigingscijfers voor dieperingelegen terreingedeelten, hoekterreinen en dg. Eenmaal in een bepaalde straat de typeprijs per vierkante eenheid voor aan de straat vastgesteld zijnde (wat met veel zorg en o. a. in overleg met de hypotheekbanken gebeurde), kon de waarde der verschillende daargelegen percelen dan door een eenvoudige rekensom worden gevonden. Lang en lang voordat deze regeling uitgevoerd kon worden, was natuurlik met de wederopbouw van de huizen of barakken op de oude erven reeds begonnen, en zo bracht de herverkaveling onvermijdelik de verplaatsing van vele huizen mee. Vele?.... wanneer men het cijfer van meer dan verzette huizen ziet, durft men zijn ogen niet te geloven; het wordt slechts enigszins begrijpelik, als men bedenkt dat zij voor het overgrote merendeel van hout waren. Toch is het een geweldig werk geweest; met welk een kracht het is uitgevoerd, blijkt uit het maximale aantal dat in één maand (in '28) verplaatst werd: over de ! Die uitvoering geschiedde door de overheid, meest door de Gemeente, om niet, en schade werd hersteld of vergoed, ook b.v. die door onderbreking van bedrijf en dg. Het bezoek aan Tokyo was natuurlik veel te kort om van het resultaat van dit enorme werk, dat juist in '30 ongeveer is voltooid, ter plaatse een direkte indruk te krijgen; uit wat ik zag, hoorde en las ') lijkt het mij, dat hier technies goed, doch vooral organisatories voorbeeldig werk is gedaan. Bizonder trof mij al was ik er door mededelingen op voorbereid, dat Tokyo in sommige belangrijke opzichten op onze steden lijkt: de massa ') Rijk en Gemeente, die ook overigens schijnbaar niet altijd even vredig hebben samengewerkt, gaven elk een eiaen Engels werkje over de rekonstruktie uit, resp.: The outline of tlie Reconstructionwork in Tokyo & Yokohama, Bureau of Reconstructionwork of ihe Home Off.ce, 1929, en Tokyo Reconstructionwork, TokyoMunicipal Office, 1930; 't eerste heeft meer algemene gegevens en beter kaarten, 't tweede meer details over de Gemeente en fraaier illustraties.

7 693 der bevolking woont, tenminste buiten't centrum en de winkelbuurten, in ééngezinswoningen van liciite konstruldie en in open bebouwing. Zo heeft het in principe dat typiese extensieve karaker, dat ook de steden hier kenmerkt en naar mijn mening moet blijven kenmerken; daardoor zal het, waar het toch een vrij hoog ontwikkelde miljoenenstad is, ons meer direkte aanwijzing kunnen verschaffen, welke kant het met de grote centra hier uitgaat, dan voorbeelden in Europa en Amerika. Waarbij bovendien van belang is, dat de levensstandaard al is zij veel hoger den hier, toch tenminste dichter bij onze inheemse ligt: een normaal dagloon is in de steden voor de koeli" bv. IS Yen (ca f 1.85), voor de vakarbeider 2 4 Y. (f 2.50 tot f 5., en deze lieden betalen maandhuren van 6 10 Y (f 15 25,) getallen die niet zó..nvergelijkbaar zijn met de onze, als bv. de Hollandse. Verdere bestudering van wat er uit deze betrekkelike analogie te lezen valt moest ik echter tot later uitstellen. Een meer positieve indruk deed ik wel op over wat mij ook speciaal interesseerde : in hoeverre men erin geslaagd was aan de nieuvi^e gebouwen met moderne konstruktie een eigen karakter te geven. De Japanner is artistiek; evenals de Indonesiër heeft hij de gaaf gemakkelik een expressieve vorm te geven aan wat hij maakt; zo verwachtte ik ook hier al belangrijks, maar dat viel tegen. De buitenlandse vooral Amerikaanse invloeden zijn nog te overwegend, de konstruktiemethoden nog te nieuw, de moderne" stromingen elders waarnaar allicht de jongeren zich richten, te gewild internationaal, dan dat in de razende overvloed van bouwopdrachten der jaren na de ramp zich hier al een expressie duidelik kon ontwikkelen. Veel werk is nog slap klassiek, veel ook karakterloos-amerikaans ; slechts de Gemeente bouwde meest in Europese zin modern : strak en eenvoudig met platte daken, en daarbij is het, vooral aan sommige scholen, dat men hier en daar vormen en verhoudingen vindt, die Japans gaan aandoen, doch nog onduidelik en zwak. Het verwonderde mij te meer, waar op ander technics gebied het eigen karakter wèl al spreekt. Want zo goed als een ossewagen of een galei een typies nationaal karakter konden hebben, kan dat een auto, een lokomotief of een stoomschip, en zowel in de havens bij de schepen, als op de spoorwegen zag ik typen, die inderdaad zo Japans waren als een ding maar zijn kan. Die afwezigheid van zelfexpressie in de nieuwe bouwwerken is trouwens blijkbaar een teer punt, wat ik merkte toen ik er bij mijn gastheren over wou beginnen; blijkbaar zit, anders dan bij lokomotief en boot, hier de oude traditie in de weg, die voor Japanse" bouwwerken het type van tempel of woonhuis, beide houtbouw, voorschrijft; waarheen de heren mij dan ook niet alleen verwezen, maar zelfs brachten. Vooral de tempels zijn bij de rekonstruktie geheel in de oude stijl, met een buitensporig onekonomies houtgebruik, opgetrokken, met a. h. w. een geheel andere bouw-mentaliteit. Onderlinge doordringing van nieuwe bouwwijze en eigen karakter schijnt aan bouwer en bouwheer nog ondenkbaar; maar veel te zeer krijgt men de indruk, dat dat eigen karakter niet alleen ook daar nog sterk is, maar tevens welbewust wordt beschermd, om niet te mogen zeggen: dat die doordringing wel zal komen. {Wordt vervolgd). T. K.

8 694 De Nederlandsch-Indtsche Gemeentewapens. (Vervolg blz. 661). In het eerste deel van dit artikel werden de wapens van de in de provincie West-Java gelegen gemeenten besproken. Thans volgen hier die van de gemeenten in Midden-Java. VI. Semarang. Tijdens het woeden van den Java-oorlog ( ) werden door de schutterij en de vrijwilligers van Semarang inzonderheid op het laatst van 1825, zoo menigvuldige en goede diensten bewezen"-o.a. trokken in September 1825,20 vrijwilligers te paard uit, waarvan er 12 sneuvelden dat de Commissaris-Generaal Du Bus de Gisignies bij besluit van 29 Mei 1827 No. 20 als blijk van tevredenheid aan die stad een wapen toekende, waarvan de beschrijving luidde als volgt: een azuur veld, bevattende in het midden en op den voorgrond eene maagd van zilver, het hoofd met eik en lauren gekroond, rus- tende met de regterhand op den kop van een achter haar liggenden leeuv/ van goud, in deszelfs voorpoot vasthoudende negentien pijlen en met de linkerhand op een anker, met de legende: Samarang er onder geplaatst; het veld met een kroon van vijf burchten gekroond". Aangezien blijkens artikel 2 lid 2 van het Decentralisatiebesluit een gemeenteraad is een plaatselijke raad ingesteld voor een stad", terwijl bovendien blijkens artikel 1 van de ordonnantie in Stbl No. 120 de gemeente Semarang is het gebiedsdeel, dat gevormd wordt door de afzondering van geldmiddelen voor het gedeelte van de residentie Semarang, uitmakende de hoofdplaats Semarang" heeft de gemeenteraad aangenomen, dat het recht tot het voeren van bovengenoemd wapen automatisch van de stad Semarang" is overgegaan op de gemeente Semarang". Uit dien hoofde werd het niet noodzakelijk geacht om het wapen nog eens bij raadsbesluit of verordening vast te stellen. Dit wapen werd niet aanstonds door de Regeering bekachtigd. De legende: Semarang, toch kan niet beschouwd worden een wapenspreuk te zijn, in verband waarmede deze legende in het wapen zal dienen te vervallen. Voorts werd ook de beschrijving minder juist geacht. De Regeering deed den gemeenteraad daarom mededeelen, dat geenerlei bezwaar meer tegen de bekrachtiging zou bestaan, indien de gemeenteraad het wapen en de beschrijving als volgt zou wijzigen : In azuur eene staande maagd van zilver, het hoofd omkranst met,eike- en lauwerbladeren van sinopel *), de rechterarm eenigszins,,achterwaarts uitgestrekt en de hand rustende op den kop van eenen *) Sinopel: groen.

9 695 «achter haar liggenden leeuw van goud, die met zijnen rechtervoorklauw een bundel van negentien pijlen van zilver vasthoudt; de linkerarm eveneens eenigszins uitgestrekt en de hand steunende op een anker van zilver met een tros van hetzelfde. Het schild gedekt met eene stedenkroon". Tot dusver heeft de gemeenteraad het wapen nog niet nader vastgesteld. Vil. Pekalongan. Bij besluit van 27 December 1921 No. 70/625 stelde de gemeenteraad van Pe-kolong-an" het wapen van die gemeente vast onder de volgende beschrijving: In blauw een gouden net, waaroverheen drie zilveren visschen 2 en 1 rechtopgeplaatst; Stedenkroon van goud. Schildhouders: twee roodgetongde en genagelde gouden leeuwen". Spreuk: Pek-along-an". De naam Pekalongan is afgeleid van het Javaansche woord along", hetgeen beteekent: veel, groot, rijkelijk, voorspoedig, geluk, doch uitsluitend in deze beteekenis bij de vischvangst met sleepnetten. Pekalongan beteekent dus Pek (Pa)-a]ong-an, d. i. de plaats (aan de zeekust), waar men voorspoedige vischvangst heeft bij het visschen met sleepnetten. Een en ander is in het wapen gesymboliseerd. Tegen dit wapen is het bezwaar gerezen, dat een stedekrooii voor een stadsgemeente als Pekalongan minder geëigend werd geacht immers. Pekalongan is nimmer een versterkte stad geweest zoodat in over- weging weïd gegeven deze kroon te vervangen door de gebruikelijke kroon van drie bladeren en twee paarlen. In verband met een en ander stelde de gemeenteraad in zijne vergadering van 13 Augustus 1930 het wapen opnieuw vast, waardoor dit thans luidt: In azuur een netwerk van goud, waarover heen drie zilveren visschen 2 en 1 rechtop geplaatst; het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen; schildhouders twee rood getongde en genagelde gouden leeuwen; onder het wapen een lint met de spreuk: Pek-along-an". VUl. Salatiga. Er leefde eens te Semarang een invloedrijke man Kjahi Pandan-Aran genaamd, die op zekeren dag tezamen met zijne echtgenoote te voet op reis ging naar Solo. Zijn vrouw droeg bij zich een bamboezen koker, gevuld met goud en edelgesteente, ondanks het gebod van haar man om, met het oog op de onveiligheid van den weg, geen kostbaarheden mede te nemen.

10 696- Gaandeweg bleef de vrouw wat achter en toen zij zoo een flinken afstand hadden afgelegd, traden plotseling drie roovers op Kjahi Pandan-Aran toe. Deze sprak echter: Doet mij geen kwaad, want ik heb niets bij mij. Begeert gij buit, gaat dan naar die vrouw, die daar in de verte achter mij loopt Zij heeft een bamboezen koker, gevuld met goud en edelgesteente bij zich. Die moogt gij hebben, doch doodt mijn vrouw niet". Hierop begaven de drie roovers zich naar de vrouw en eischten den koker op. Zij openden dien en zagen al het goud en edelgesteente. Door begeerte bevangen wierpen zij zich op elkaar teneinde ieder voor zich de buit alleen te verkrijgen en in hun woede doodden zij elkander. Kjahi Pandan-Aran, die uit de verte het eind van den strijd gezien had, begaf zich naar zijne vrouw en sprak: Voorwaar, het was voorbestemd, dat hier de desa Salah-tiga" zal zijn, want door de slechtheid van deze drie roovers is alles verkeerd afgeloopen". En hij stapelde drie steenen, den eenen op den anderen, op elkaar als herkenningsteeken, welke stapel, geheeten :,.Watoe toempoek" thans nog gelegen is op 1 paal van Salatiga, op den weg van Salatiga naar Bringin Het is deze legende, welke ten grondslag ligt aan het bij de verordening van 31 October 1917 door den gemeenteraad van Salatiga vastgestelde wapen, waarvan de beschrijving luidde als volgt: een rechtstandig wapenschild met gouden hoofdbalk, waarin in sabel drie zeshoeken in den vorm van een driehoek gerangschikt, voorstellende drie steenen; daaronder een zilveren paal, begrensd aan»den rechterkant door een azuren veld en aan den linkerkant door een sinopel veld. Het wapenschild is gedekt met een gouden stedenkroon. Aan dil wapen kunnen als versierselen worden toegevoegd : a. als schildhouders : twee elkander aanziende leeuwen als vastgesteld voor het Nederlandsche rijkswapen, doch zonder kroon; b. het onderschrift Salatiga" in latijnsche letters". In het wapen zijn de legendarische drie steenen opgenomen; het azuren (blauw) veld stelt voor de reede van Semarang, terwijl het groene veld het achterland, de bergen, uitbeelden. Ook hier is echter het gebruikelijke bezwaar tegen de stedenkroon gerezen, in verband waarmede de gemeenteraad bij besluit van 29 December 1930 No. 66/R/1930 het wapen opnieuw heeft vastgesteld als volgt: Een gedeeld schild van azuur en sinopel, beladen met een paal,van zilver en een schildhoofd van goud, waarop in het midden drie zeshoeken van sabel 1: 2.

11 697 Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen". IX. Tegal. Bij besluit van 29 September 1916 No. 49 stelde de gemeenteraad van Tegal het volgende wapen voor die gemeente vast: In een schild met afgeknotte bovenhoeken op een veld van azuur, in goud een zeilende Oost-Indië-vaarder met twee vlaggen in top en op den achtergrond links land met twee palmboomen. Het schild wordt gedragen door twee staande leeuwen in goud, staande op een lint met het woord Tegal". Boven het schild de Hollandsche gravenkroon in goud". De stad Tegal was reeds ten tijde van de Oost-Indische-Compagnie een bloeiende plaats, die in het werk van Valentijn genoemd wordt: een van de groote strandsteden, in welke achtduizend huisgezinnen zijn". Aangezien echter uit de geschiedenis van die stad geen markante gebeurtenissen bekend zijn, werd voor het wapen, ter herinnering aan de V. O. C, een Oost-Indië-vaarder gekozen, waarvan de teekening ontleend is aan een oude prent van P. Bast uit het jaar Aangezien echter een gravenkroon zich uiteraard niet leent voor een gemeentewapen tenzij, zooals o. m. in Nederland voorkomt, de stad, waarvoor het wapen dient, vroeger de zetel was van een graafschap heeft de Regeering de goedkeuring op dit wapen niet aanstonds verleend. Voorts werd tevens op grond van de overwegingen als vroeger reeds uiteengezet, bezwaar gemaakt tegen het plaatsen van den naam van de gemeente op het onder het wapen voorkomende lint. Van de gelegenheid, dat het wapen opnieuw, overeenkomstig de van Regeeringswege gegeven aanwijzingen moest worden vastgesteld, heeft de gemeenteraad gebruik gemaakt om een wapenspreuk aan te nemen, luidende Hou zee". Een inderdaad bij de afbeelding op het wapen passende spreuk! De beschrijving van het bij raadsbesluit van 28 October 1930 No. 1192/70/3/5 'f. 6 Mei 1931 No. 2115/70,319 nieuw vastgestelde wapen ' uidt thans: In azuur een zeilende Oost-Indië-vaarder van goud met twee Ne" derlandsche vlagen in top, rustende op een zee van zilver, met blauwe «golfschaduwen, waaruit rechts een strand van goud oprijst, uitgaande van den schildrand, waarop een palmboom van sinopel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen. Schildhouders: twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel- Wapenspreuk: Hou-zee, in zwarte latijnsche letters op een blauw lint".

12 698 I X. Magelang. I In zijn vergadering van 9 September 1926 stelde de gemeenteraad van Magelang bij besluit No. 78 het wapen voor die gemeente als volgt vast: Een blauw schild belast met eene naar beneden gerichte zilveren gaffel, een gouden ring en een zwarten spijker, gehouden door twee «naar binnen gerichte staande gouden leeuwen met zwarte klauwen, tong en oogen, gedekt door een gouden kroon in stoepa-vorm en met,een wapenlint voerende het opschrift: Gemeente Magelang". De zilveren gaffel is een symbool voor de drie groofe wegen, die in Magelang samenkomen, te weten die naar Semarang, die naar Djocja en die naar Poerworedjo. Die gouden ring stelt de kotta Magelang voor, Mahagelang, groote ring. Het middelpunt van den ring valt samen met de gaffelsplitsing en vormt tevens het midden van het schild. De zwarte spijker, waarvan de punt in de gaffelopening is gelegen en welke geheel binnen den ring valt, symboliseert den Tidar als spijker van Java. Waar tenslotte Magelang in het middelpunt gelegen is van de overblijfsels uit den ouden rf hindoe-tijd (Boroboedoer, Mendoet e.d.) is een gouden kroon in stoepa- 'f vorm, bekroond met drie dagobs en met linga's van zwart edelgesteente g boven het schild geplaatst. I Tegen dit wapen is van Regeeringswege alleen bewaar gemaakt voor zoover de op het lint voorkomende naam van de gemeente betreft, terwijl voorts in overweging werd gegeven de als schildhouders aangenomen zwart getongde en genagelde leeuwen te vervangen door twee leeuwen van goud getongd en genageld van keel. j_ Hoewel als regel is aangenomen, dat gemeenten, die niet een vesting of om- ^ muurde plaats geweest zijn, desveriangd, slechts een gouden kroon van drie bladeren en twee paarien boven het wapen kunnen voeren, heeft de Regeering in dit geval geen bezwaar gemaakt tegen de gouden kroon in stoepa-vorm, aangezien deze voor de gemeente Magelang immers op historische gronden gcmctiveerd is. Bij zijn besluit van 19 Augustus 1930 No. 79 heeft de gemeenteraad het wapen opnieuw vastgesteld, waardoor de beschrijving thans luidt:,,in azuur een omgekeerde gaffel van zilver; hieroverheen een ring van goud, waarbinnen een paalsgewijs geplaatste spijker van sabel, de punt vallende in de gaffelopening. Het schild gedekt door een gouden kroon in stoepa-vorm. Schildhouders: twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel". I VAN HASSELT Batavia (C), Augustus (wordt vervolgd) 1 I

13 het van I 699 Decentraliana. Verordeningen tot intrekking van belastingverordeningen vereisciien de goedkeuring der Regeerini; niet. Over deze aangelegenheid werd door het College van Gedeputeerden van den Provincialen Raad van Midden-Java van den len Qouvernements Secretaris onder dagteekening van 20 Mei 1931 No b/b het navolgend schrijven ontvangen. Bij schrijven van 31 Maart jl. No. B 2/1/21 verzocht Uw College te mogen vernemen welke overwegingen de Regeering hebben geleid tot het in mijn brief van 24 December 1930 No. 2773a/ll ingenomen standpunt, dat op de in de vergadering van Uw College van 20 November t. v. vastgestelde verordening tot intrekking van de wegenbelastingverordeningen in de provincie Midden-Java" de goedkeuring van de Regeering niet is vereischt. Naar aanleiding hiervan heb ik de eer, op last van den Gouverneur-Generaal, Uw College het volgende mede te deelen. In artikel 66 der Provincie-ordonnantie alsmede in de artikelen 59 en 78 der Regentschaps- en Stadsgemeente-ordonnanties is o. m. bepaald dat de raad bevoegd is tot het heffen van belastingen en dat,de daartoe strekkende verordeningen" de goedkeuring behoeven van de Gouverneur-Generaal, den Raad van Nederlandsch-lndië gehoord. Hoewel moet worden aangenomen dat de Indische wetgever de uitdrukking de daartoe strekkende verordeningen" en de in artikel 14 van het Decentralisatiebesluit gebezigde terminologie de verordeningen strekkende tot invoering, wijziging of afschaffing van belastingen" op één lijn heeft gesteld, valt een zoodanige bedoeling van den wetgever met de bewoording van de betrekkelijke artikelen niet overeen te brengen. De woorden de daartoe strekkende verordeningen" slaan taalkundig op het voorafgaande, dus op het heffen van belastingen. Kan nu een verordening, welke een belasting wijzigt, vermeerdert of vermindert, geacht worden te strekken tot het heffen van belasting, aangezien daardoor een nieuwe heffing wordt vastgesteld, een verordening, welke en belasting afschaft, kan naar het oordeel van den Landvoogd bezwaarlijk aangemerkt worden als eene verordeningstrekkende tot belastingheffing. Een dergelijke verordening heeft wel betrekking op de heffing van belastingen, in zooverre zij die heffing afschaft, doch zij strekt niet tot-, zij beoogt niet het heffen van belastingen. Inderdaad is bij het door Uw College aangehaald besluit van 7 Juli 1929 No. 5 terzake een verordening strekkende tot intrekking van een be-

14 700 lastingverordening goedgekeurd doch sedert houdt de Regeering Zich aan de hierboven weergegeven gedragslijn. Wegbeheer. Financiering der weguitgaven. Antwoorden zijn ontvangen uit een 24-tal landen in en buiten Europa. Uit het op grond daarvan opgemaakte rapport blijkt, dat twee tegengestelde beginselen aanhangers vinden: eendeels wordt de nadruk gelegd op het algemeen belang der wegen en is men van meening, dat de onderhoudskosten zeker uit algemeene middelen betaald dienen te worden; anderdeels wordt meer gelet op het gebruik maken van den weg en diensvolgens het verkeer voor de wegkosten aansprakelijk gesteld. De commissie voor wegverkeer uit de Internationale Kamer van Koophandel, vat tenslotte op grond van het in dit algemeene rapport tot uiting gekomene, haar conclusies als volgt samen. 1. Wegbeheer. A. Het is allereerst noodzakelijk een algemeen wegenplan op te stellen, waarin de gedachte ontwikkeling van het wegennet is vastgelegd. B. Het is gewenscht de wegen te classificeeren op basis van hun bestemming en den aard en omvang van het verkeer; geregelde verkeerstellingen zijn hiertoe noodzakelijk. C üecentraliseerd beheer is voor een net van hoofdwegen noodwendig. D. Omtrent de meest wenschelijke organisatie-vorm en werkwijze van autonome wegbeheerslichamen, heeft men zich geen vaste opinie kunnen vormen; het aantal dezer instellingen is echter steeds groeiende. 2. Wegaanleg. A. Bij den aanleg van een wegennet in weinig ontwikkelde streken is het ongetwijfeld aan te bevelen in eerste instantie te streven naar het scheppen van verbindingen (rudimentaire wegen) en pas daarna naar stimuleering van het verkeer op bepaalde routes door verbetering van den weg. B. Een werkplan dient voor vele jaren vooruit te worden vastgesteld. 3. Wegfinanciering. A. De weguitgaven geheel door de weggebruikers te laten betalen is niet te rechtvaardigen. Waar de weg publiek eigendom is en voor het geheele land profijt oplevert is het juist, dat in de eerste plaats een gedeelte der kosten uit de algemeene middelen betaald wordt. Daarnaast dienen zoowel het verkeer als andere belanghebbenden (grondeigenaren) met de wegkosten belast te worden. De kern van het vraag-

15 stuk ligt in de billijke verdeeling der kosten over de drie categorieën: de gemeenschap, het verkeer, de grondbezitters. B. Verhooging van de belastingen op het verkeer beteekent verhooging van de transportkosten en is daarom met het oog op het economisch leven ongewenscht. Verhooging van de opbrengsten der verkeersbelastingen moet verkregen worden door de toename van het aantal voertuigen doch niet door verhooging der belastingen. C. Het aangaan van leeningen voor wegaanleg in onontwikkelde streken is alleen te verdedigen, indien onmiddellijk zoodanige toename van het verkeer verwacht mag worden, dat uit de meerdere belastingopbrengst de leeningskosten bestreden kunnen worden. Leenen op grondbelasting-opbrengst is meestentijds niet voordeelig. Leenen t. b. v. onderhoud is te veroordeelen. (N. I. Wegenvereeniging). Wegbeheer, Kostenopgaven. De totale jaarlijksche kosten van een slijtlaag zijn te berekenen volgens de formule: '" 0 + T^)"-- waarin K = aanlegkapitaal. W= vernieuwingskosten. U = gemiddelde jaarlijksche onderhoudskosten. n = levensduur in jaren. p = rentevoet in %. De slijtlaag met de kleinste jaarkosten wordt dan als de meest economische beschouwd. Schrijver acht dit onjuist. Zelfs uit zuiver financieel oogpunt beschouwd kan het voorkomen, dat een constructie met hoogere jaarkosten toch meer economisch genoemd moet worden dan een andere met geringere jaarkosten en wel wanneer men onderscheid maakt tusschen productieve kosten (d. z. die voor vernieuwing) en onproductieve (d. z. die voor rente en onderhoud) en dan bij vergelijking blijkt, dat het meerdere alleen ontstaat door hoogere productieve (vernieuwings) kosten. Deze opvatting wordt vanuit maatschappelijk standpunt bezien juist geacht, omdat met de gespaarde vernieuwingskosten t. g. t. weder geproduceerd wordt, terwijl rente en onderhoudskosten eens voor al uitgegeven en verloren zijn. Bij gelijkblijvende jaarkosten zal op overeenkomstige wijze bezien, de meest economische constructie die zijn, waarbij de vernieuwingskosten het hoogst en de rente- en onderhoudskosten tezamen het laagst zijn.

16 102 Met getallenvoorbeelden wordt de mogelijkheid van voorkomen van een dergelijk geval geïllustreerd. Berekening van de verhouding der productieve en onproductieve kosten bij aangenomen levensduur en veranderlijken rentevoet, als- ook bij aangenomen rentevoet en veranderlijken levensduur leidt verder tot het inzicht dat: 1 naarmate de rentevoet hooger is de vernieuwings-en onderhoudskosten op den achtergrond treden tegenover de rente-lasten : 2 bij hoogen rentevoet een lange levensduur des te ongunstiger invloed heeft; en 3 lange levensduur, indien te verkrijgen door hooge aanlegkosten, uit algemeen economisch oogpunt niet behoeft te worden nagestreefd. i I

17 -703. Maleisch Gedeelte. Hak Memilih. VIII Oentoek sempoernanja karangan ini tentangan hal lijstenstelsel" maka seharoesnjalah diterankan disini peratoeraannja peritoengan kedoea menoeroet verdeeiingsformule-d' Hondt dan ketiga menoeroet verdeelingsmethode- Hagenbach-Bisschoff" jang sebagaimana telah diterangkan diatas, dilakoekan di beberapa negri-negri jang modern. 2. Verdeelingsformule-d' Hondt. Menoeroet formule ini, maka djoemblahnja soeara dari masing-masing golongan haroeslah beroeroetan dibagi 1, 2, 3, 4 dan selandjoetnja. Pendapatanpedapatannja (quotiënten) hendaklah dipertelakan dengan oeroet berhoeboengandenganbesarnja, sedang banjaknja pendapatan-pendapatan jang dipertelakan itoe haroeslah sama dengan djoemblahnja tempat-tempat lowongan. Soepaja hal ini moedah dapat dimengartinja, maka baiklah diterangkan dengan tjonto. Angka^ jang dipakai ialah angka""* dari daftar-daftar jang soedah diterangkan dan dimoeatkan diatas (liatlah katja 290/291 dari madjallah Melajoe ini ataupoen katja 671/672 dari madjallah Ollanda-Melajoe). Ternjatalah dari daftar kedoea, bahwa golongan pertama jang terdjadi dari lijst 1 dan VII mempoenjai 1900 soeara, golongan kedoea jang terdjadi dari lijst II dan VI 1550 soeara, golongan ketiga, jang terdjadi dari lijst 111 dan V 700 soeara, dan golongan keampat jang terdjadi dari lijst IV sendiri 2000 soeara. Djika formule d' Hon^t dipakainja maka pendapatan^ (quotiënten) jang didapatkan dari masing''^ golongan ialah seperti dibawah ini. III. DAFTAR. GOLONGAN^ Golongan pertama terdjadi dari lijst I dan VII Golongan kedoea terdjadi dari lijst 11 dan VI Golongan ketiga terdjadi dari lijst III dan V Golongan keampat \ terdjadi dari 1 lijst IV sendir Djoemblahnja soeara dari masing-masing golongan (900-t-1000) 1900 (1025-f-525) 1550 ( ) Quotiënten, kalau dibagi l 1900 (') 1550 (3) 700 (') 2000 (') Quotiënten, satelah dibagi (=) 775 {^) (*) Quotiënten, satelah dibagi 3 633V3 {') 5162/3 (' ) 666V3(«) Quotiënten, satelah dibagi ('2) 387K2 500 (") Quotiënten, satelah dibagi 5 400

18 704- Keferangan atis daftar ini: Angka^ ketjil dibelakangma quotiënten itoe kasih taoe oeroetaniija quotiënten. Dalam tabel ini adalah 5 kolom jana; dikosongkan s-idja, oleh karena quotiënten" jang terdapat soedah begitoe ketjil sehingga tidak bergoena poela. 9 Quotiënten (12 bidji) jang terbesar sendiri ialah : ^/3 633)^ 516^/ Angka jang jang dibelakang ini (475) ialah banjaknja soeara rata-rata ataupoen djoega dinamai kiesdeeler", jang akan memberikan satoe tempat lowongan. Berapa kali kiesdeeler ini masoeknja dalam djoemblahnja soeara daridari satoe golongan itoelah menoendjoekkan banjaknja tempat jang akan diberikan pada golongan itoe. Mendjadi pembagian tempat adalah demikian. Golongan pertama akan dapat 4 tempat (1900:475 = 4) Golongan kedoea Golongan ketiga Golongan keampat (1550:475 = 3 lebih) ( 700:475 = 1 lebih) (2000:475 = 4 lebih) Djoemblahnja tempat 12 Adapoen maksoednja peritoengan setjara demikian itoe adalah terang betoel. Apabila hanjaiah ada satoe lowongan sadja maka lowongan ini haroesiah diberikan pada golongan jang mempoenjai soeara jang terbanjak sendiri. Mendjadi bagi tjonto terseboet golongan keempat jang dapat itoe. Lowongan jang kedoea hendaklah diberikan pada golongan jang selainnja golongan keempat tadi mempoenja soeara jang terbesar sendiri, (ialah golongan pertama) di ketjoealikan djika golongan keempat itoe mempoenjai soeara jang lebih dari doea kali banjaknja dari golongan tadi (golongan pertama). Dalam hal ini maka golongan keempatlah jang mendapat lowongan kedoea itoe Sebeloemnja lowongan kedoea dibagikan, maka djoemblahnja soeara dari golongan jang terbesar sendiri (keempat) haroesiah dibagi 2. Dalam tjonto tadi separonja dari soeara-soeara jang di dapatkan oleh golongan keempat (^ X2000^ 1000) adalah koerang dari djoemblahnja soeara dari golongan kesatoe (1900) Golongan inilah jang soedah tentoe mendapat tempat lowongan jang kedoea. Tempat lowongan jang ketiga haroesiah diberikan pada golongan kedoea, oleh karena djoemblahnja soeara adalah lebih besar dari separo dari djoemblahnja soeara, baik dari golongan keempat biar, poen dari golongan pertama, jang masing-masing soedah mendapat satoe tempat. Apabila soeatoe golongan soedah mendapat doea tempat, maka sebeloemnja diberikannja satoe tempat poela, haroesiah djoemblahnja soeara jang didapatkannja dibagi 3, soepaja dapat diketahoei lebih doeloe apakah go- I

19 -705- longan jang soedah mendapat doea tempat, haroeslah diberikan satoe tempat lagi ataupoen apakah tempat ini haroes diserahkan pada golongan lain jang beloem mendapat soeatoepoen tempat atau baroelah mendapat satoe tempat. Pendek kata maksoednja formule d' Hondt" ialah menetapkan pada tiap^ pemberian tempat, golongan manakah jang berhak tempat itoe, sedang peiatoeran jang dilakoekan ialah: pada sesoeatoe golongan ta' akan diberikan satoe tempat, bilamana adalah lain golongan jang mempoenjai soeara ratarata jang lebih banjak. Timboellah sekarang pertanjaan : Bagaimanakah pembagian tempat-tempat tadi pada masing-masing lijst? Adapoen pelatoerannja ialah sama dengan pelatoeran oentoek membagi tempat-tempat itoe pada masing-masing golongan terseboet diatas tadi, mendjadi menoeroet formule d' Hondt" poela. Djika formule ini dipakainja lagi, maka pendapatan-pendapatan (quotiënten) jang didapatkan dari lijst I dan II seperti berikoet. IV. DAFTAR Golongan pertama terdiri dari Lijst 1 dan VII Djoemblahnja dari masing^ lijst soeara Lijst I 900 Lijst Vil 1000 Quotiënten, djilca dibagi (2) ICOO (1) Quotiënten, djika dibagi (4) 500 (2) Quotiënten djilca dibagi 'la Ternjatalah bahwa 4 quotiënten jang terbesar sendiri ialah: Angka 450 terblakang ini dinamai kiesdeeler" djoega. Dari daftar terseboet diatas ini terliatlah bahwa masing-masing lijst mendapat 2 tempat. Dengan tjara itoe djoegalah pembagian 3 tempat pada lijst II dan IV dari golongan kedoea dilakoekan. Dari daftar berikoet (V) nampaklah ijst II mendapat 2 tempat dan lijst VI hanja 1 tempat.

20 V. DAFTAR Golongan kedoea terdiri dari Lijst II dan IV 706- Fijoemblahnja soeara dari masing^ lijst Lijst II 1025 Lijst VI 525 Quotiënten, djika dibagi (1) 525 (2) Quotiënten, djika dibagi (3) 262'I2 Ternjatalah dari daftar ini, bahwa 3 quotiënten j'ang terbesar sendiri iaiah i^. Kiesdeeier iaiah 512'^. Goiongan ketiga terdiri dari lijst III dan V mendapat 1 tempat, sedang Golongan keampat, terdiri dari lijst IV misti mendapat 4 tempat. Pembagian tempat-tempat boeat golongan ketiga menoeroet,formule d'hondt" tidaklah perloe dilakoekan, oleh karena golongan itoe hanja memperoleh 1 tempat Menilik oraian diatas ini, maka nampaklah dipakainja poela, bahwa kesoedahannja pemilihan akan tidak berbeda, baik dipakainja stelsel der overschotten" baik verdeelingsformule d'hondt." Kesoedahannja akan djoega tidak berobah, bilamnna diitoeng menoeroet,verdeelingsmethode - Hagenbach - Bischoff.). Adapoen keterangannja demikian Oendang-oendang lima taoen sekali. {Akan disamhoeng). SLAMET. Dalam art. 69 Oendang-oendang Kaboepaten terseboetlah bahwa Dewan Kaboepaten tiap-tiap lima taoen sekali sekoerang-koerangnja, haroes menerangkan oendang-oendang mana jang ditetapkannja serta jang pelanggarannja diantjam dengan hoekoeman, masih akan berlakoe teroes. Pada ajat kedoewa artikel itoe djoega diterangkan bahwa katerangan ini diperboeat dengan oendang-oendang, jang menjatakan nama oendangoendang jang masih berlakoe, begitoe poela hari boelan soerat kabar I

21 I 707 provincie, tempat oendang-oedang itoe dimoeatkan, ataupoen kaiau oendangoendang itoe hanja sebagiannja dipeliliara, ketentoean-ketentoean jang masih berlakoe. Ketentoean terseboet diatas setoedjoe dengan art. 85 dari Stadsgemeenteordonnantie, artikel mana dapat menjalin djoega dari ketentoean dalam art. 58 Locale-raden ordonnatie, jang menjoto pada art. 178 dari Nederlandsche gemeentewet. Nenoeroet soerat Secretaris Goebernemen tg. 23 Maart 1931 No. 698/A, maka Pemerentah menetapkan, atas pertanjaan Madjelis Gedeputeerden Provincie Pasoendan, bahwa oendang-oendang lima taoen sekali itoe ta'oesah disjahkan lagi oleh Madjelis Gedeputeerden. Kemoedian belon berap'a lama Madjelis Gedeputeerden Provincie Pasoendan telah mengoelangkan ketentoean dalam art. 69 Oendang-oendang Kaboepaten pada Dewan Kaboepaten jang belon menetepkan oendang-oendang lima taoen sekali itoe. Dimana soeratnja tentang hal ini terseboetlah djoega, bahwa dalam katerangan jang akan diperboeat oleh Dewan Kaboepaten haroeslah dimoeat djoega oendang-oendang daerah gewest jang pada waktoe berdirinja autonoom regentschap dianggap berlakoe boeat regentschap itoe dan belon diganti oleh oendang-oendang regentschap sendiri atau oleh oendang-oendang Provincie, sepandjang Dewan Kaboepaten akan masih goenakan oendang-oendang itoe, baik tentang hal pemoengoetan padjegpadjeg, maoepoen laen-laen peratoeran. Inilah ada soeatoe hal jang menimboelkan sjak pada kita. Menoeroet timbangan kita, dalam oendang-oendang lima taoen itoe, oendang-oendang daerah gewest seperti terseboet diatas tida oesah atau tida boleh dimoeatkan. Boeat menimbang betoel tidanja fikiran ini, baiklah kita banding apa jang ditentoekan dalam instellingsordonnantie Provincie Pasoendan (S ) dan instellingsordonnanties regentschappen (S No. 379 t/m 396). Moela-moela kita pandang boenjinja art. 24 instellingsordonnantie Provincie Pasoendan. Sebeloem artikel ini dirobah dengan S No. 438, terseboetlah disitoe, bahwa apabila locale verordeningen tida diganti oleh oendang-oendang Provincie atau oendang-oendang regentschap dalam tempo lima taoen sesoedahnja berdiri Provincie Pasoendan, maka sesoedahnja liwat tempo itoe, habislah kekoeatan oendang-oendang terseboet. Adapoen, sebegimana diterangkan dalam karangan Mr. J. Oppenheim «Het Nederlandsch gemeenterecht", hal memasoekkan satoe persatoe oendang-oendang jang akan dianggap masih berdjalan kedalam vijfjaarlijksche verordening itoe, berarti penting djoega, kerana sesoeatoe oendang-oendang jang tida termasoek ke dalam pertelaan itoe, dianggap tida berdjalan lagi. Itoelah sebabnja maka Madjelis Gedeputeerden oelangkan pada Dewandewan Kaboepaten soepaja tida loepa memasoekkan djoega oendang-oendang daerah gewest jang belon diganti, sebab djika tida begitoe, nistjaja

22 708 oendang-oendang gewest itoe dianggap tida berdjalan lagi. Sebegimana telah diterangkan diatas, pada timbangan ini kita tida setoedjoe. Karena, djika kita fikir, bahwa menoeroet art. 24 instellingsordonnantie Provincie Pasoendan, sebeloem ia dirobah dengan S No. 438, oendang-oendang daerah gewest itoe nistjaja akan hilang kekoeatannja sesoedahnja liwat tempo lima taoen terhitoeng dari berdirinja Provincie Pasoendan, tampaklah bahwa seboeah Dewan Kaboepaten ta berhak menetepkan dalam vijfjaarlijksche verordening oendang-oendang daerah gewest manatah jang ia anggap masih berdjalan, tiada laen sebabnja oleh karena dalam instellingsordonnantie terseboet tadi telah diadakan batas lamanja kekoeatan oendang-oendang daerah gewest itoe. Demikianlah poela dalam hal oendangoendang tentang pemoengoetan padjeg bekas daerah gewest jang dalam instellingsordonnanties regentschappen dianggap berdjalan sebagai oendang-oendang regentschap, selama beloem diganti oleh oendang-oendang regentschap sendiri. Djika tadi maksoednja nasehat Madjelis Gedeputeerden Provincie Pasoendan itoe ja 'ni akan mendjaga soepaja djangan ada sesoeatoe oendangoendang daerah gewest, oleh kerena keloepaan tida termasoek pertelaan dalam vijfjaarlijksche verordening sala soeatoe Dewan Kaboepaten, mendjadi hilang kekoeatannja, maka berhoeboeng dengan apa jang kita oeraikan diatas, dapatlah kita tetapkan, bahwa maksoed ini bertentangan dengan apa jang ditentoekan dalam instellingsordonnantie Provincie dan instellingsordonnanties regentschappen, mendjadi bertentangan dengan peratoeran-peratoeran jang lebih tinggi harkatnja. Hata maka dalam S No. 438, art. 24 S No. 378 dan art. 7, S No. 379 t/m 396, telah dirobah; adapoen sebabnja maka kedoewa; boeah artikel itoe dirobah, kerena banjaklah dewan-dewan kaboepaten di i Provincie Pasoendan jang pada pengabisan taoen jang kelima (1930) belon selèsai mengganti semoea oendang-oendang daerah gewest jang berlakoe I boeat masing^ regentschapnja. Soepaja dewan-dewan itoe diberi tempo jang loeas oentoek melakoekan pekerdjaan itoe, maka dengan perobahan itoe sekarang ditetapkan, bahwa oedang^ daerah gewest jang berlakoe boeat (Provincie dan) regentschap, sepandjang tida atau belon diganti oleh oendang-oendang provincie atau regentschap, ta'akan berlakoe lagi sesoedahnja hari boelan kesatoe Januari Pendeknja, lamanja kekoeatan oedangoedang daerah gewest itoe ditambah satoe taoen lagi. Mengengat robahan ini, timboellah pertanjaan, apa bolehkah ke dalam pertelaan oendang-oendang lima taoen sekali itoe dimasoekkan oendang-oendang daerah gewest jang seboeah dewan kaboepaten hendak teroes goenakan sampai digantinja oleh peratoeran sendiri? Kita poenja pendapatan tida. Boeat menerangkan sebab sebabnja, haroeslah kita engatkan, bahwa sebagimana tadi telah diseboetkan, apabila seboeah dewan kaboepaten masoekkan oendang-oendang daerah gewest \

17e Jaargang. 1 Juni 1930. Afl. 11.

17e Jaargang. 1 Juni 1930. Afl. 11. 17e Jaargang. 1 Juni 1930. Afl. 11. Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. De Vereeniging is opgericht in 1913 en als rechtspersoon

Nadere informatie

Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16den van elke maand.

Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. 18e Jaargang. 16 Januari 1931. Afl. 2. Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. De Vereeniging is opgericht -in 1Q12 en als reclitspersoon

Nadere informatie

LOCALE BELANGEN ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN.

LOCALE BELANGEN ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN. 19de Jaargang 1 Mei 1932 Aflevering 9 S LOCALE BELANGEN ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN. Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. Opneming van een stuk beteekent niet, dat de Redactie

Nadere informatie

17e Jaargang. 16 October Afl. 20.

17e Jaargang. 16 October Afl. 20. 17e Jaargang. 16 October 1930. Afl. 20. Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. De Vereeniging is opgericht in 1912 en als rechtspersoon

Nadere informatie

De herziene wegverkeerswetgeving en de lagere wetgevers

De herziene wegverkeerswetgeving en de lagere wetgevers 22e Jaargang 1 FEBRUARI 1935 Aflevering 3. 33 De herziene wegverkeerswetgeving en de lagere wetgevers door Mr. Dr. F. J. W. H. SANDBERGEN. De laatste herziening van de wegverkeerswetgeving bij de regeeringsverordening

Nadere informatie

Naklanken van het congres.

Naklanken van het congres. 15e Jaargang. 16 Mei 1928. Afl. 10. Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. De Vereeniging is opgericht in 1913 en als rechtspersoon

Nadere informatie

Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16de i van elke maand.

Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16de i van elke maand. I8e Jaargang. 16 Juni 1931. Afl. 12. Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16de i van elke maand. De Vereeniging is opgericht in 1912 en ais rechtspersoon

Nadere informatie

I LOCALE BELANGEN j. j ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN. j 19de Jaargang 1 April 1932 Aflevering 7 j

I LOCALE BELANGEN j. j ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN. j 19de Jaargang 1 April 1932 Aflevering 7 j j 19de Jaargang 1 April 1932 Aflevering 7 j I LOCALE BELANGEN j j ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN. S Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. Opneming van een stuk beteekent niet, dat

Nadere informatie

ORGAAN VAN DE VEREENiGING VOOR LOCALE BELANGEN. Verschijnt den Isten en 16den van elke maand.

ORGAAN VAN DE VEREENiGING VOOR LOCALE BELANGEN. Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. i9de Jaargang 1 Januari 1932 abbashtlbhbbebbbib B Aflevering 1 S ORGAAN VAN DE VEREENiGING VOOR LOCALE BELANGEN. Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. Dc Vcreenigiiip; is opgericht in 1912 en als

Nadere informatie

,ocaie ueiangen. OrgaaH vais de VereeraigiMg voor Locale Belaisgen Verschsjat den Isfea ea 16deu van elke maaad.

,ocaie ueiangen. OrgaaH vais de VereeraigiMg voor Locale Belaisgen Verschsjat den Isfea ea 16deu van elke maaad. 16e Jaargang 16 October 1929. Afl. 20.,ocaie ueiangen OrgaaH vais de VereeraigiMg voor Locale Belaisgen Verschsjat den Isfea ea 16deu van elke maaad. De Vereeniging is opgericht in 1913 en als rechtspersoon

Nadere informatie

Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16den van elk maand.

Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16den van elk maand. 18e Jaargang. 1 December 1931. All. 23. Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. Verschijnt den Isten en 16den van elk maand. De Vereeniging is opgericht in 1912 en als rechtspersoon

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1954 No. 126

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1954 No. 126 23 (1954) No. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1954 No. 126 A. TITEL Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Indonesië, inzake overdracht door Indonesië

Nadere informatie

LOCALE BELANGEN ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN.

LOCALE BELANGEN ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN. 367 Ode Jaargang 16 November 1932 Aflevering 22 S LOCALE BELANGEN ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN. Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. Opneming van een stuk beteekent niet, dat

Nadere informatie

i LOCALE BELANGEN! j ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN. Opstellen van Staats- en Gemeenterecht

i LOCALE BELANGEN! j ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN. Opstellen van Staats- en Gemeenterecht 19de Jaargang 16 Augustus 1932 Aflevering 16 S i LOCALE BELANGEN! j ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN. S Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. S Opneming van een stuk beteekent niet,

Nadere informatie

14e. Jaargang. Afl Jan

14e. Jaargang. Afl Jan 14e. Jaargang. Afl. 2. 16 Jan. 1927. dily t30 Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. (Goedgekeurd bij Qouvernements-Besluit ddo. 31 Juli 1922 No. 75.] Verschijnt den Isten en IGden van elke maand

Nadere informatie

LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN

LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN Ie JAARGANG No, 4 OCTOBER 1932 Adres foor alle brieven en stukken betreffende Redactie en Administratie : Limburgiastraat 6, Bandoeng.

Nadere informatie

KEUR EN ORDONNANTIE OP DE DRAAYPLANK IN DE VRIJE EN LAGE BOECKHORST.

KEUR EN ORDONNANTIE OP DE DRAAYPLANK IN DE VRIJE EN LAGE BOECKHORST. Een curieuze keur. Mr. Nicolaas Cornelis de Stoppelaar had in 1772 de Hooge Heerlijkheden van de Hooge en de Vrije en Lage Boeckhorsten uit de hand gekocht van de Prinses van gravin de Hij was op zijn

Nadere informatie

LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN

LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN 2c JAARGANG No. 4 OCTOBER 1933 Adres voor alle brieven en stukken betreffende Redactie en Administratie : Limburgiastraat 6, Bandoeng.

Nadere informatie

Oorkondekistje. Geschonken aan A.Plate op zijn 70e verjaardag op 26 mei 1915 en vervaardigd door J.C.Altorf

Oorkondekistje. Geschonken aan A.Plate op zijn 70e verjaardag op 26 mei 1915 en vervaardigd door J.C.Altorf Oorkondekistje Geschonken aan A.Plate op zijn 70e verjaardag op 26 mei 1915 en vervaardigd door J.C.Altorf Visser 3-3-2016 Uit de fotomap van de kleinzoon van J.C.Altorf kwamen de onderstaande foto s tevoorschijn

Nadere informatie

Rederlandschlndisde laatschappij

Rederlandschlndisde laatschappij J VAN-PE Rederlandschlndisde laatschappij VAN NIJVERHEID en LANDBOUW. i:, o-i, Handel enz. JK ^f ",. 'T 4 STATUTEN VAN DE Rederlandsch-Indische Maatschappij VAN NIJVERHEID en LANDBOUW. OGILVIE & Co. 1885.

Nadere informatie

LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN

LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN Ie JAARGANG 1/2 JAN./APRIL 1932 Adres voor alle brieven en stukken betreffende Redactie en Administratie : Slachthuisweg 47, Bandoeng.

Nadere informatie

HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. Sein 5. Sein 5. Veilig.

HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. Sein 5. Sein 5. Veilig. 22 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften. 23 HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. De beambte toont

Nadere informatie

(4e. Jaargang. Atl Aug Locale Belangen

(4e. Jaargang. Atl Aug Locale Belangen (4e. Jaargang. Atl. 28. 16 Aug. 1926. Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen. [Goedgekeurd bij Gouvernements Besluit ddo. 31 Juli 1922 No. 75.) Verschijnt den Isten en 16den van

Nadere informatie

WET van 3 juni 2002, houdende instelling van het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Wet Investsur) (S.B no. 41).

WET van 3 juni 2002, houdende instelling van het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Wet Investsur) (S.B no. 41). WET van 3 juni 2002, houdende instelling van het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Wet Investsur) (S.B. 2002 no. 41). HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 In deze wet en daarop

Nadere informatie

Staatsblad April WET tot bescherming van de bevolking tegen luchtaanvallen.

Staatsblad April WET tot bescherming van de bevolking tegen luchtaanvallen. Staatsblad 302. 23 April 1936. WET tot bescherming van de bevolking tegen luchtaanvallen. Wij WILHELMINA, enz.... doen te weten: Alzoo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenschelijk is bepalingen

Nadere informatie

een ernstige belemmering voor de ontwikkeling van dit onderwijs dreigt te worden.

een ernstige belemmering voor de ontwikkeling van dit onderwijs dreigt te worden. ONDERWIJSRAAD. nkis 2 N". 'S-GRAVENHAGE, WÊÊËÈÈiM ) 9 2 Bericht op schrijven van ^ ^ Ä e n gelieve bij het antwoord n ä$&p dagteekening en 'nummer van Betreffende: MÀ?..?.Ï.Y...Y an 2,KXC, dit schrijven

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325 Rapport Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat de Belastingdienst/Particulieren/Ondernemingen Venlo tot het moment van indienen van de klacht bij de Nationale

Nadere informatie

HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen).

HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen). 42 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen). Hoofdseinpalen. Een hoofdseinpaal bestaat uit een paal met een naar rechts uitstekenden draaibaren

Nadere informatie

AANTEEKENINGEN OVER HET LANDBOUWRITUEEL IN HET RIJK RAKAWATOE OP MIDDEN-SOEMBA,

AANTEEKENINGEN OVER HET LANDBOUWRITUEEL IN HET RIJK RAKAWATOE OP MIDDEN-SOEMBA, AANTEEKENINGEN OVER HET LANDBOUWRITUEEL IN HET RIJK RAKAWATOE OP MIDDEN-SOEMBA, van de hand van den volksonderwijzer B. IAHA te Palahona, Rakawatoe, bewerkt en van aantcekcningen voorzien door ür. C. Nooteboom.

Nadere informatie

: LANDSVERORDENING van 17 oktober 1991 houdende regelen betreffende de vlag, het wapen en het volkslied van Aruba

: LANDSVERORDENING van 17 oktober 1991 houdende regelen betreffende de vlag, het wapen en het volkslied van Aruba Intitulé : LANDSVERORDENING van 17 oktober 1991 houdende regelen betreffende de vlag, het wapen en het volkslied van Aruba Citeertitel: Landsverordening vlag, wapen, volkslied en nationaal symbool van

Nadere informatie

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet#

SJb Mei Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# 162 30. SJb Mei 8. 19 Maart 1938,Nr.1295,Afd.H.0. Wijziging en aanvulling der hooger-onaerwijswet# De Berste Af deeling van den Onderwijsraad heeft de eer hierbij ter kennis van Uwe Excellentie te brengen

Nadere informatie

Parkeerverordening 2013

Parkeerverordening 2013 RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Weert; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 november 2012; gelet op artikel 149 en 225 van de Gemeentewet en artikel 2 van de Wegenverkeerswet

Nadere informatie

RUBRIEKEN: Bladz. Personalia Provincies (zie Decentralisatie en Gedeputeerden) Regentschappen...VU Retributies (zie Belastingen).

RUBRIEKEN: Bladz. Personalia Provincies (zie Decentralisatie en Gedeputeerden) Regentschappen...VU Retributies (zie Belastingen). RUBRIEKEN: Ambtenaren I -Begrootingen 1 Belastingen 1 Bestuurshervorming... 1 Boekwerlcen II Burgemeester (en Wethouders) II Congressen II Decentralisatie.... Il Desa's (zie Kampongs) Diversen Ill Examens

Nadere informatie

DE RAAD VAN BEROEP VOOR DE DIRECTE BELASTINGEN TE s-gravenhage,

DE RAAD VAN BEROEP VOOR DE DIRECTE BELASTINGEN TE s-gravenhage, RAAD VAN BEROEP voor de DIRECTE BELASTINGEN te s-gravenhage. Aangeteekend per post aan partijen toegezonden 26 Mei 1937 De Secretaris van den Raad van Beroep voor de directe belastingen te s-gravenhage

Nadere informatie

No. 108 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WEGENVEREENIGING 2«PRIJSVRAAG VERBETERING VAN KAMPONGWEGEN. «.amixtco.bandoelie

No. 108 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WEGENVEREENIGING 2«PRIJSVRAAG VERBETERING VAN KAMPONGWEGEN. «.amixtco.bandoelie No. 108 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WEGENVEREENIGING 2«PRIJSVRAAG VERBETERING VAN KAMPONGWEGEN. «.amixtco.bandoelie PRIJSVRAAG van de N. L W. V- Nu de verschillende stadsgemeenten in Ned.-Indië

Nadere informatie

Artikel 1 1. Artikel 2

Artikel 1 1. Artikel 2 WET van 6 april 1956 strekkende tot vaststelling van bouwvoorschriften (G.B. 1956 no. 30), gelijk zij luidt na de daarin aangebrachte wijzigingen bij G.B. 1957 no. 67, G.B. 1972 no. 96, S.B. 1980 no. 116,

Nadere informatie

Consultatieversie. Memorie van toelichting. Algemeen. 1. Inleiding

Consultatieversie. Memorie van toelichting. Algemeen. 1. Inleiding Wijziging van de wet houdende verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet, strekkende tot het opnemen van een constitutionele basis voor de openbare

Nadere informatie

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. VOORZITTER VAN DE IXe KAMER ARREST. nr van 18 oktober 2018 in de zaak A. 217.

RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. VOORZITTER VAN DE IXe KAMER ARREST. nr van 18 oktober 2018 in de zaak A. 217. RAAD VAN STATE, AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK VOORZITTER VAN DE IXe KAMER ARREST nr. 242.698 van 18 oktober 2018 in de zaak A. 217.780/IX-8773 In zake: het OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

Nadere informatie

LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN

LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN 2e JAARGANG No, 2 APRIL 1933 Adres voor alle brieven en stukken betreffende Redactie en Administratie: Limburgiastraat 6, Bandoeng.

Nadere informatie

Beleidsregels gemeente Druten: intrekken omgevingsvergunning voor

Beleidsregels gemeente Druten: intrekken omgevingsvergunning voor Beleidsregels gemeente Druten: intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen 1. Inleiding De gemeente Druten verleent jaarlijks veel omgevingsvergunningen. Verreweg het grootste deel van die

Nadere informatie

i By E. M. BRUINS. (Communicated by Prof. L. E. J. BROUWER.) (Communicated at the meeting of October 27. 1945.)

i By E. M. BRUINS. (Communicated by Prof. L. E. J. BROUWER.) (Communicated at the meeting of October 27. 1945.) Mathematics. - Over de benadering van ~ in de Aegyptische meetkunde. i By E. M. BRUINS. (Communicated by Prof. L. E. J. BROUWER.) (Communicated at the meeting of October 27. 1945.) 1. In het onderstaande

Nadere informatie

Hoge Raad 7 januari 1970, nr Algemene beginselen van behoorlijk bestuur BNB 1970/78

Hoge Raad 7 januari 1970, nr Algemene beginselen van behoorlijk bestuur BNB 1970/78 HR 7 januari 1970, Vertrouwen op beleid 1 Vertrouwen op beleid 7 januari 1970, nr. 16.201 AX6845 BNB 1970/78 Voorafgaande beslissing: Gerechtshof Amsterdam 23 januari 1969 Belanghebbende beroept zich op

Nadere informatie

MEMO WGR. 1. Inleiding

MEMO WGR. 1. Inleiding MEMO WGR Aan : de heer E. Lionarons Van : Bart van Meer en Jasper Molenaar Inzake : Voorstel herziening Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek 24e herziening Datum : 12 maart 2018 1. Inleiding 1.1. De

Nadere informatie

PPJ6RAMMA èf kefiéigbèit vepeigch om tst de versehtkenée. met friejarigen' mnm voor meisjes te Batavia te wöpdeh teegelatee.

PPJ6RAMMA èf kefiéigbèit vepeigch om tst de versehtkenée. met friejarigen' mnm voor meisjes te Batavia te wöpdeh teegelatee. PPJ6RAMMA èf kefiéigbèit vepeigch om tst de versehtkenée klassee UÏI de tesgere faupppieiioai met friejarigen' mnm voor meisjes te Batavia te wöpdeh teegelatee. (Strekkende m voldoening aan de voorlaatste

Nadere informatie

i ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN \ : Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. :

i ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN \ : Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. : 13 : 20e Jaargang 16 JANUARI 1933 Aflevering 2 j I LoTcATE BELANGEN I i ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN \ : Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. : " Opneming van een stuk beteekent

Nadere informatie

gelezen het voorstel d.d. 16 december 2014 van burgemeester en wethouders van Montfoort;

gelezen het voorstel d.d. 16 december 2014 van burgemeester en wethouders van Montfoort; De raad van de gemeente Montfoort; gelezen het voorstel d.d. 16 december 2014 van burgemeester en wethouders van Montfoort; gelet op de artikelen 30, eerste lid en 32, tweede lid van de Archiefwet 1995;

Nadere informatie

Parkeerverordening Valkenswaard 2016

Parkeerverordening Valkenswaard 2016 Parkeerverordening Valkenswaard 2016 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie: Gemeente Valkenswaard Officiële naam regeling: Parkeerverordening Valkenswaard 2016 Citeertitel: Parkeerverordening Valkenswaard

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 29.11.2007 COM(2007) 761 definitief 2007/0266 (ACC) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD over het standpunt van de Gemeenschap in het Gemengd Comité EG-Faeröer

Nadere informatie

Aanbiedingsbrief. Aan de raad.

Aanbiedingsbrief. Aan de raad. Sector: Stad Kerkrade, 18 januari 2006. Aanbiedingsbrief Aan de raad. Nr. 05it00871. Hierbij bieden wij u ter overweging en beslissing een ontwerpbesluit, nr. 05Rb083, inzake toekenning planschadevergoeding

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten pagina 1 van 5 Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 466 Besluit van 7 september 1995, houdende wijziging van het Besluit goederenvervoer over de weg en het Besluit personenvervoer in verband met

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, en 11, eerste lid, van de Landsverordening elektriciteitsconcessies Citeertitel: Landsbesluit elektrische

Nadere informatie

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1.

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1. De oudste nog bewaard gebleven statuten, toen nog wetten, van de vereniging dateren van 1869. Het Gezelschap was nog eigenaar van het Musæum Medioburgense, dat om die reden ook in deze wetten wordt vermeld.

Nadere informatie

De wapenschilden van Cuijk en Grave

De wapenschilden van Cuijk en Grave De wapenschilden van Cuijk en Grave Het wapenschild van de familie van Cuyck Aernt Van Buchel reproduceerde in zijn Monumenta drie verschillende wapenschilden van de van Cuycks 1 : In goud twee dwarsbalken

Nadere informatie

De Hoge Raad der Nederlanden,

De Hoge Raad der Nederlanden, 2 januari 1980. nr. 19.623 DG. De Hoge Raad der Nederlanden, Gezien het beroepschrift in cassatie van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Y B.V. te Z tegen de uitspraak van het Gerechtshof

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Publicatie Archiefverordening Havenschap Moerdijk 2014 Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Nummer 96/14 Bijlage(n) 1 Besluiten om over te

Nadere informatie

Gemeenteblad van Zaltbommel 2009 Nr. 4.13

Gemeenteblad van Zaltbommel 2009 Nr. 4.13 Gemeenteblad van Zaltbommel 2009 Nr. 4.13 Verordening op het gebruik van parkeerplaatsen en de verlening van vergunningen 2010 Status In werking Algemene informatie Deze verordening stelt regels ten aanzien

Nadere informatie

De spoorweg en het rollend materieel.

De spoorweg en het rollend materieel. HOOFDSTUK i. De spoorweg en het rollend materieel. 1. Het rijden over de spoorbaan. Het spoorwegbedrijf vormt een onderdeel van het groote verkeersapparaat, waarover de menschheid beschikt. Het verkeer,

Nadere informatie

DE HOOFDDEKSELS VAN HET BINNENLANDS BESTUUR VAN NEDERLANDSCH INDIE

DE HOOFDDEKSELS VAN HET BINNENLANDS BESTUUR VAN NEDERLANDSCH INDIE DE HOOFDDEKSELS VAN HET BINNENLANDS BESTUUR VAN NEDERLANDSCH INDIE DEEL A DE DRIEKANTIGE HOED* De Gouverneur Generaal. Steek model 1833 De Gouverneur Generaal representeerde het hoogste gezag in Nederlands

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2008 2009 31 354 Wijziging van de Mededingingswet ter invoering van regels inzake ondernemingen die deel uitmaken van een publiekrechtelijke rechtspersoon

Nadere informatie

Wet van 24 december 1927, houdende nadere regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst

Wet van 24 december 1927, houdende nadere regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst (Tekst geldend op: 18-03-2009) Wet van 24 december 1927, houdende nadere regeling van de Collectieve Arbeidsovereenkomst Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau,

Nadere informatie

UITKERINGSVERORDENING vrijwillig vervroegd uittreden.

UITKERINGSVERORDENING vrijwillig vervroegd uittreden. Nr 3213 ar. JZio GEMEENTE DORDRECHT UITKERINGSVERORDENING vrijwillig vervroegd uittreden. Artikel l Deze verordening verstaat onder: a. ontslag: ontslag als bedoeld in artikel H 12a van het Algemeen Ambtenarenreglement

Nadere informatie

Rapport. Datum: 20 juni 2007 Rapportnummer: 2007/126

Rapport. Datum: 20 juni 2007 Rapportnummer: 2007/126 Rapport Datum: 20 juni 2007 Rapportnummer: 2007/126 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Opleidingsinstituut van de Dienst Justitiële Inrichtingen van het Ministerie van Justitie heeft geweigerd de

Nadere informatie

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. (ET. 44.) WET van den 2$sten Juli) i85o, ter uitvoering van art, j der Grondwet. WIJ WILLEJI III, BIJ DE GRATIE GODS, KONING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE

Nadere informatie

Kerkepaden in de Achterhoek

Kerkepaden in de Achterhoek voorbeeldproject Kerkepaden in de Achterhoek Historische verbindingen hersteld Nederland heeft waarschijnlijk het best onderhouden en meest fijnmazige net van verharde wegen dat er op de wereld te vinden

Nadere informatie

Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de Verordening brandveiligheid

Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van de Verordening brandveiligheid gemeente Eindhoven Dienst Brandweer en Rampenbestrijding Raadsbijlage nummer xa Inboeknummer oxroox64r Beslisdatum Blkw 22 januari 2002 Dossiernummer 204.104 Raadsbijlage Voorstel tot het vaststellen van

Nadere informatie

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in.

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in. EEN KRACHTIGE NATUURRAMP ERKBOEK VOOR LEERLINGEN Vul hier je naam in. INHOUD at is een tsunami? 2 Vul hier je groep in. Hoe ontstaat een tsunami? 3 aar komen tsunami s voor? 4 De gevolgen van een tsunami

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Tekst geldend op: 26-08-2014) Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van reclamebelasting centrum Boxmeer (Verordening reclamebelasting centrum Boxmeer 2013).

Verordening op de heffing en de invordering van reclamebelasting centrum Boxmeer (Verordening reclamebelasting centrum Boxmeer 2013). Verordening reclamebelasting centrum Boxmeer 2013 De raad van de gemeente Boxmeer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Boxmeer d.d. 16 oktober 2012; overwegende, dat er een verzoek

Nadere informatie

Uitspraak 200904084/1/R2 gevonden via '' d eze uitsp raa k il de ze uitsp ra ak Page 1 of 4 Uitspraken ZAAKNUMMER 200904084/1/R2 DATUM VAN UITSPRAAK woensdag 24 maart 2010 TEGEN het college van gedeputeerde

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 589 Samenvoeging van de gemeenten Dodewaard, Echteld en Kesteren Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING 1. Inleiding Het advies van de Raad van State

Nadere informatie

DE HAVENBEWEGING VAN HET EILAND CURACAO

DE HAVENBEWEGING VAN HET EILAND CURACAO DE HAVENBEWEGING VAN HET EILAND CURACAO DOOR W. R. MENKMAN Toen de benoemde Gouverneur van Cura9ao kort voor zijn vertrek derwaarts door Kees van Hoek voor het dagblad De Tijd werd geinterviewd, maakte

Nadere informatie

LJN: BX6509, Raad van State, 201201225/1/A1. Datum uitspraak: 05-09-2012 Datum publicatie: 05-09-2012

LJN: BX6509, Raad van State, 201201225/1/A1. Datum uitspraak: 05-09-2012 Datum publicatie: 05-09-2012 LJN: BX6509, Raad van State, 201201225/1/A1 Datum uitspraak: 05-09-2012 Datum publicatie: Rechtsgebied: 05-09-2012 Bestuursrecht overig Soort procedure: Hoger beroep Inhoudsindicatie: Afwijzing handhavingsverzoek

Nadere informatie

BLOKHOOFDEN INSTRUCTIE LUCHTBESGHERMINGSDIENST 'S-GRAVENHAGE VOOR

BLOKHOOFDEN INSTRUCTIE LUCHTBESGHERMINGSDIENST 'S-GRAVENHAGE VOOR LUCHTBESGHERMINGSDIENST 'S-GRAVENHAGE INSTRUCTIE VOOR BLOKHOOFDEN HIERMEDE VERVALLEN ALLE VORIGE INSTRUCTIES ~ VASTGESTELD TE 'S-GRAVENHAGE DEN 19EN MEI 1941 DOOR HET HOOFD VAN DEN LUCHTBESCHERMINGSDiENST

Nadere informatie

Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen Verschijnt den Isten en 16den van elke maand.

Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. !É«/aargang ï September 192. Afl. ïl Locale Belangen Orgaan van de Vereeniging voor Locale Belangen Verschijnt den Isten en 16den van elke maand. De Vereeniging is opgericht in 1913 en als reciitspersoon

Nadere informatie

De citeertitel is door de wetgever vastgesteld.

De citeertitel is door de wetgever vastgesteld. pagina 1 van 14 (Tekst geldend op: ) Algemene informatie Eerst verantwoordelijke ministerie: Afkorting: Niet officiële titel: Citeertitel: Soort regeling: VROM Geen Geen De citeertitel is door de wetgever

Nadere informatie

ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2014/2072(BUD) 17.10.2014

ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2014/2072(BUD) 17.10.2014 EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Begrotingscommissie 17.10.2014 2014/2072(BUD) ONTWERPVERSLAG over het voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad betreffende de beschikbaarstelling van

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 november 2016;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 november 2016; Nummer: 118-57 Portefeuillehouder: drs. L. Bromet Onderwerp: Vaststellen Parkeerverordening Waterland 2017 De raad van de gemeente Waterland, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2011:BQ3477

ECLI:NL:CRVB:2011:BQ3477 ECLI:NL:CRVB:2011:BQ3477 Instantie Datum uitspraak 29-04-2011 Datum publicatie 04-05-2011 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 10-1393 WIA + 10-2553

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken.

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken. RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2005.2662 (068.05) ingediend door: hierna te noemen 'klagers', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht

Nadere informatie

Het plaatwerk aan de Spaarndamsche sluizen.

Het plaatwerk aan de Spaarndamsche sluizen. Het plaatwerk aan de Spaarndamsche sluizen. Als een algemeene regel van waterschapsrecht mag worden (aanvaard, de besturen der lichamen, welke belast met waterkeering in zooverre schouw hielden op onderhoud

Nadere informatie

Jaarvergadering op Zaterdag 8 Mei. Na een korte openingsrede van de voorzitter \verd overgegaan tot de afwerking van de vele agenda-punten.

Jaarvergadering op Zaterdag 8 Mei. Na een korte openingsrede van de voorzitter \verd overgegaan tot de afwerking van de vele agenda-punten. Jaarvergadering op Zaterdag 8 Mei. Na een korte openingsrede van de voorzitter \verd overgegaan tot de afwerking van de vele agenda-punten. De notulen van de vorige Jaarvergadering te Utrecht werden zonder

Nadere informatie

Rapport. Datum: 9 november 2007 Rapportnummer: 2007/251

Rapport. Datum: 9 november 2007 Rapportnummer: 2007/251 Rapport Datum: 9 november 2007 Rapportnummer: 2007/251 2 Klacht Verzoeker deed op 2 maart 2004 aangifte tegen zijn buurman, de heer Y, wegens vernieling van een aantal bomen, struiken en planten. Verzoeker

Nadere informatie

BENELUX COUR DE JUSTICE GERECHTSHOF. Zaak A 98/2 Campina Melkunie / Benelux-Merkenbureau

BENELUX COUR DE JUSTICE GERECHTSHOF. Zaak A 98/2 Campina Melkunie / Benelux-Merkenbureau COUR DE JUSTICE BENELUX GERECHTSHOF Zaak A 98/2 Campina Melkunie / Benelux-Merkenbureau Nadere conclusie van de Advocaat-Generaal L. Strikwerda (stuk A 98/2/17) GRIFFIE REGENTSCHAPSSTRAAT 39 1000 BRUSSEL

Nadere informatie

EUROPEES PARLEME T EUROPESE U IE 97/0155 (COD) PE-CO S 3608/99 C4-0172/99 ECO 106 UD 43 CODEC 147

EUROPEES PARLEME T EUROPESE U IE 97/0155 (COD) PE-CO S 3608/99 C4-0172/99 ECO 106 UD 43 CODEC 147 EUROPEES PARLEME T DE RAAD EUROPESE U IE Brussel, 8 april 1999 97/0155 (COD) PE-CO S 3608/99 C4-0172/99 ECO 106 UD 43 CODEC 147 VERORDE I G (EG) r. /99 VA HET EUROPEES PARLEME T E DE RAAD TOT WIJZIGI G

Nadere informatie

VERORDENING TOT TWEEDE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HELMOND 2008

VERORDENING TOT TWEEDE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HELMOND 2008 Jaar: 2009 Nummer: 88 Besluit: Gemeenteraad 03 november 2009 Gemeenteblad VERORDENING TOT TWEEDE WIJZIGING VAN DE ALGEMENE PLAATSELIJKE VERORDENING HELMOND 2008 De raad van de gemeente Helmond; gezien

Nadere informatie

Raadsvoorstel Wonen en Ruimte A 6 onderwerp. Verzoek om planschadevergoeding van dhr. D. Buiter te Klazienaveen

Raadsvoorstel Wonen en Ruimte A 6 onderwerp. Verzoek om planschadevergoeding van dhr. D. Buiter te Klazienaveen Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2003 165 Wonen en Ruimte A 6 onderwerp Verzoek om planschadevergoeding van dhr. D. Buiter te Klazienaveen Aan de raad Bij schrijven van 4

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1987-1988 Nieuwe bepalingen met betrekkin gemeenten (Gemeentewet) g tot Nieuwe bepalingen met betrekking tot provincies (Provinciewet) ADVIES RAAD VAN STATE

Nadere informatie

Onderwerp : Verklaring van geen bedenkingen

Onderwerp : Verklaring van geen bedenkingen Raadsvoorstel *Z0158AF9EC1* Aan de raad Documentnummer : INT-14-14647 Afdeling : Ruimte Onderwerp : Verklaring van geen bedenkingen Inleiding Bij besluit van 2 december 2010 (2010/53460) heeft uw raad

Nadere informatie

ECLI:NL:RBUTR:2006:AZ7766

ECLI:NL:RBUTR:2006:AZ7766 ECLI:NL:RBUTR:2006:AZ7766 Instantie Rechtbank Utrecht Datum uitspraak 19-12-2006 Datum publicatie 02-02-2007 Zaaknummer SBR 06-1767 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

In deze verordening en de daarop berustende voorschriften wordt verstaan onder:

In deze verordening en de daarop berustende voorschriften wordt verstaan onder: Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord; AGP 15 Gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur van 19 oktober 2011; Gelet op artikel 30, eerste lid en 32 van de Archiefwet, alsmede artikel

Nadere informatie

DE GRAFKELDER VAN DE NED. HERV. KERK TE KOUDEKERK AAN DEN RIJN

DE GRAFKELDER VAN DE NED. HERV. KERK TE KOUDEKERK AAN DEN RIJN DE GRAFKELDER VAN DE NED. HERV. KERK TE KOUDEKERK AAN DEN RIJN In den zomer van het jaar kwam bij de restauratie van de Ned. Hervormde Kerk te Koudekerk een kleine grafkelder aan het licht. Daar deze grafkelder

Nadere informatie

ONZE INDUSTRIE. Adres voor alle brieven en stukken betreffende Redactie en Administratie: Postbus 23, Bandoeng.

ONZE INDUSTRIE. Adres voor alle brieven en stukken betreffende Redactie en Administratie: Postbus 23, Bandoeng. I.B.T. LOCALE TECHNIEK TECHNISCH ORGAAN VAN DE VEREENIGING VOOR LOCALE BELANGEN EN DE VEREENIGING VAN BOUWKUNDIGEN 3c JAARGANG No, 4 JULI 1934 37c JAARGANG VAN HET INDISCH BOUWKUNDIG TIJDSCHRIFT Adres

Nadere informatie

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBAMS:2015:7924, Meerdere afhandelingswijzen. Algemene wet bestuursrecht 8:4 Gemeentewet Gemeentewet 83 Kieswet

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBAMS:2015:7924, Meerdere afhandelingswijzen. Algemene wet bestuursrecht 8:4 Gemeentewet Gemeentewet 83 Kieswet ECLI:NL:RVS:2016:934 Instantie Raad van State Datum uitspraak 06-04-2016 Datum publicatie 06-04-2016 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201600302/1/A2 Eerste

Nadere informatie

SPOORWEGEi^ EXPLOITATII. ^._>4>4- BROCHU. 1 Koloniën. j. Cl, Spoorwegen. ^_.' 'i < ' -' PH. J. WA] L. K. lust.

SPOORWEGEi^ EXPLOITATII. ^._>4>4- BROCHU. 1 Koloniën. j. Cl, Spoorwegen. ^_.' 'i < ' -' PH. J. WA] L. K. lust. j I ^_.' 'i < ' -' EXPLOITATII VAN SPOORWEGEi^ DOOR PH. J. WA] L. K. lust. (Ovcrgedrukt uit de Notulen der Ver Instituut van ingenieurs van TE 'SGHAVENHAl BIJ GEBR. J. & IL VAN L I ^._>4>4- BROCHU. 1 Koloniën.

Nadere informatie

artikel 40, eerste en tweede lid van de Archiefwet 1995 en artikel 36 van de gemeenschappelijke regeling RUD Utrecht

artikel 40, eerste en tweede lid van de Archiefwet 1995 en artikel 36 van de gemeenschappelijke regeling RUD Utrecht Archiefverordening RUD Utrecht 2014 Het algemeen bestuur van de RUD Utrecht gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van RUD Utrecht Gelet op: artikel 40, eerste en tweede lid van de Archiefwet 1995

Nadere informatie

VERTROUWELIJK. 2. De dienst bezit generlei executieve bevoegdheden.

VERTROUWELIJK. 2. De dienst bezit generlei executieve bevoegdheden. VERTROUWELIJK No. 51 BESLUIT van 8 augustus 1949, zoals sedert gewijzigd, houdende nadere regelen met betrekking tot de organisatie, de werkwijze, de taak en de samenwerking van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Nadere informatie

Artikel 1 - Geschillencommissie

Artikel 1 - Geschillencommissie Reglement Geschillencommissie inzake de kwaliteit van Marktonderzoek zoals bedoeld in artikel 21 lid 2 van de statuten van de MarktonderzoekAssociatie MOA vastgesteld door het Bestuur van de MOA op 11

Nadere informatie

«JNIDERWIJSRAAD. S-GRAVENHAGE,.0. Juli N A..

«JNIDERWIJSRAAD. S-GRAVENHAGE,.0. Juli N A.. «JNIDERWIJSRAAD. ' N....7.354... A.. L. Bericht op schrijven van...1 Juni 192.7...No.l702,Afd.H.O. ^ ~ Betreffende : Techni sehe herz i en ing..aca.d.e.mis.cji...s.t.a.t.uu.t.» S-GRAVENHAGE,.0. Juli 192

Nadere informatie